Architektury paralelních počítačů I.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Architektury paralelních počítačů I."

Transkript

1 Architektury paralelních počítačů I. Úvod, Koherence a konzistence u SMP Ing. Miloš Bečvář s použitím slajdů Prof. Ing. Pavla Tvrdíka, CSc.

2 Osnova přednášky Typy paralelismu a jejich využití v arch. poč. Architektury SMP vs DMP; SAP vs DAP Programátorské modely SM a MP Problém modelu sdílené paměti Problém paměťové koherence Cache koherenční protokoly na SMP

3 Typy paralelismu a jeho využití v arch. počítačů Paralelismus na úrovni instrukcí (ILP) - Pipelining instrukcí, ILP procesory - Superskalární, superpipelinové procesory Datový paralelismus (DLP) - Pipelining datových operací Jemnozrnný paralelismus (uvnitř procesoru) - SIMD a vektorové (ko)procesory Paralelismus na úrovni procesů (vláken - threadů) (TLP) - Symetrické multiprocesory (SMP), Distribuované multiprocesory (DMP), vícevláknové procesory, svazky (clustery), metapočítače a další

4 Terminologický chaos Proces vs vlákno (process vs thread) - Pojem procesu původně znamenal jednu instanci kódu, dat, zásobníku a stav registrů (viz původní UNIX proces) - Procesem dnes vnímáme kolekci výpočetních vláken (společný kód, část dat, ale zvláštní zásobník a stav registrů pro každé vlákno) Procesor vs procesorové jádro (core) - Procesor tradičně je tvořen jednou datovou částí a řadičem vykonávajícím jedno výpočetní vlákno (dříve proces) a je typicky realizován na jednom čipu. - Dnes jsme na čipu schopni realizovat více takových procesor a původní pojem procesor je nahrazován pojmem procesorové jádro (core) - Procesorové jádro navíc je často schopno současně zpracovávat více vláken (dříve procesů) tzv. multithreaded core (nad rámec X36APS) Dnešní a budoucí čip = procesor obsahuje Jedno či více procesorových jader, která jsou schopna současně zpracovávat jedno či více výpočetních vláken. (Multicore multithreaded processor.) Vícejádrový procesor je totéž co v původní terminologii multiprocesor na jednom ipu. Ve výkladu paralelních počítačů budeme používat původní terminologii pro proces a procesor!

5 Multiprocesorové systémy - klasifikace Dle HW realizace Podle programátorského modelu Sdílená pam (Shared Memory, SM ) standard OpenMP P edávání zpráv (Message Passing, MP) standardy RPC a MPI Přirozená implementace je SM na SMP a MP na DMP, svazcích a metapočítačích. Oba programátorské modely lze ale v principu implementovat na libovolném HW.

6 Symetrický multiprocesor - SMP PE = Processing Element Sdílená paměť PE Cache (sk. paměť)

7 Multiprocesor s distribuovanou pamětí - DMP Procesor či SMP Lokální paměť

8 DMP paměťový model sdílená paměť (SAP) Síť typu paměť - paměť

9 DMP paměťový model oddělená paměť (DAP) fyzický Paměť Procesor Standard MPI Síť typu paměť - paměť I na tomto typu počítače je možné vytvořit Virtuální Sdílenou Paměť! OS zajistí formou RPC čtení dat ze vzdálené fyzické paměti.

10 Symetrické multiprocesorové systémy (SMP) = cache Vícejádrové procesory = SMP na čipu a v budoucnu každý počítač bude SMP

11 Symetrické multiprocesorové systémy (SMP) = cache

12 Cache (skryté paměti) v SMP

13 Problém koherence skrytých pamětí počáteční stav P 1 P 2 P 3 X:? X:? X:? X: 6

14 Problém koherence skrytých pamětí t =1 P 1 P 2 P 3 PrRd(x) 6 Read miss! X: 6? X:? X:? P1: BusRd(x) X: 6 Procesor 1 nenajde data v cache a proto musí provést čtení z paměti.

15 Problém koherence skrytých pamětí t =2 P 1 P 2 PrRd(x) P 3 Read miss! 6 X: 6 X:? X:? 6 P3: BusRd(x) X: 6 Procesor 3 také nenajde data v cache a proto musí provést čtení z paměti. Nyní mohou oba procesory opakovaně nezávisle číst položku X.

16 Problém koherence skrytých pamětí t =3 P 1 P 2 PrWr(x,9) P 3 Write hit! X: 6 X:? X: 69 P3: BusWr(x,9) X: 6 / 9 Procesor 3 změní hodnotu X v cache (vždy) a také v hlavní paměti (jde-li o strategii současného zápisu Write Through) Bez dalších opatření si ovšem procesor 1 stále myslí, že X=6!

17 Problém koherence skrytých pamětí t =4 PrRd(x) P 1 6 Read hit! P 2 P 3 X: 6 X:? X: 9 X: 6 / 9 Bez dalších opatření si ovšem procesor 1 stále myslí, že X=6!

18 Problém koherence skrytých pamětí t =5 P 1 PrRd(x) P 2 Read P 3 miss! 6 / 9 X: 6 X: 6? / 9 X: 9 P2: BusRd(x) X: 6 / 9 Procesor 2 nyní přečte 6 nebo 9 v závislosti na strategii zápisu. Hodnota X= 9 se z cache procesoru 3 při strategii Write Back dostane do hlavní paměti až při nahrazování příslušného bloku!

19 Problém koherence skrytých pamětí souhrn příkladu Ani cache se strategií WT nezaručuje rozumné chování multiprocesorového systému s více procesory a skrytými pamětmi. Očekávané rozumné chování (chování stejné jako v systému bez skrytých pamětí): Každá operace čtení vrátí hodnotu naposledy zapsanou do této položky. Toto je intuitivní definice koherentního systému skrytých pamětí. Co znamená naposledy zapsanou? Chápou všechny procesory naposledy stejně?

20 Problém koherence skrytých pamětí - přesněji Definice: Řekneme že multiprocesorový paměťový systém je koherentní jestliže výsledek jakéhokoli provádění programu je takový, že pro každé paměťové místo je možné sestavit myšlené sériové pořadí čtení a zápisů k tomuto paměťovému místu a platí 1. Paměťové operace k danému paměťovému místu pro každý proces jsou provedeny v pořadí, ve kterém byly spuštěny tímto procesem. 2. Hodnoty vracené každou operací čtení jsou hodnotami naposledy provedené operace zápis do daného paměťového místa vzhledem k sériovému pořadí. Rozbor: Požadavek koherence definuje, že paměťový systém nemůže změnit pořadí provádění čtení a zápisů daného paměťového místa z hlediska každého procesu (toto musí být ostatně splněno i na jednoprocesorovém počítači). Požadavek možnosti sestavit sériové pořadí čtení a zápisů znamená, že pořadí přístupů ke každému paměťovému místu je vnímáno všemi procesy (procesory) stejně. Vzhledem k tomu, že čtení nemění stav paměťového místa, vynucuje tato definice propagaci zápis (všichni se o zápisu musí dozvědět jinak neplatí podm.2) a serializaci zápis k danému paměťovému místu (jinak různé procesory chápou jinak co je poslední provedená operace zápisu a nelze sestavit sériové pořadí operací).

21 Formálnější definice koherentního paměťového systému Tato definice je zcela ekvivalentní definici na předchozím slajdu. Její výhodou je formální vymezení pojmů paměťové operace a serializace zápisů. K zajištění koherence slouží tzv. cache koherenční protokoly.

22 Koherenční protokol založený na odposlechu (snooping)

23 Protokol Write Through Write Non Allocate zaj. koherence P 1 Stav bloku V valid I invalid P 2 P 3 X:? I X:? I X:? I X: 6 Jedinou změnou oproti jednoprocesorovému cache systému je implementace tzv. snoopingu (odposlechu sběrnice)

24 Příklad s WTWNA cache koherenčním protokolem t =1 P 1 P 2 P 3 PrRd(x) 6 Read miss! X:? 6 VI X:? I X:? I P1: BusRd(x) X: 6 Procesor 1 nenajde data v cache a proto musí provést čtení z paměti. Stav bloku v cache u P1 je nyní valid (platný).

25 Příklad s WTWNA cache koherenčním protokolem t =2 P 1 P 2 PrRd(x) P 3 Read miss! 6 X: 6 V X:? I X:? 6 VI P3: BusRd(x) X: 6 Procesor 3 také nenajde data v cache a proto musí provést čtení z paměti. Nyní mohou oba procesory opakovaně nezávisle číst položku X.

26 Příklad s WTWNA cache koherenčním protokolem t =3 P 1 P 2 PrWr(x,9) P 3 Write hit! X: 6 VI X:? I X: 69 V P3: BusWr(x,9) X: 96 Procesor 3 změní hodnotu X v cache a také v hlavní paměti Řadič cache u P1 odposlechne zápis na sběrnici a zneplatní blok X. (nový stav bloku X v cache u P1 je invalid což přinutí P1 přečíst novou hodnotu.)

27 Příklad s WTWNA cache koherenčním protokolem t =4 PrRd(x) P 1 9 Read miss! P 2 P 3 X: 9 6 IV I X:? I X: 9 V P1: BusRd(x) X: 9 Díky zneplatnění položky v cache je nyní procesor nucen přečíst si aktualizovanou hodnotu X z hlavní paměti.

28 Formální definice koherenčního protokolu s odposlechem Invalidate vychází téměř vždy lépe než update neboť při opakovaném zápisu stačí zneplatnit ostatní kopie jednou. U update protokolu je nutno opakovaně udržovat všechny kopie bez ohledu na to, zdali je o novou hodnotu bloku zájem.

29 Write Through Write Non Allocate Invalidation Snooping Prot. Ve stavovém diagramu vlevo jsou přechody iniciované procesorem u kterého je daný KSP: PrRd čtení dat z daného bloku procesorem, PrWr zápis do daného bloku. Za lomítkem jsou akce, které provádí KSP v průběhu daného přechodu: BusRd čtení bloku z hlavní paměti, BusWr zápis změněné hodnoty do paměti Ve stavovém diagramu vpravo jsou přechody iniciované v důsledku události na sběrnici detekované odposloucháváním. U WTWNA je jedinou událostí na sběrnici, kterou je třeba monitorovat BusWr, který způsobí zneplatnění daného bloku ve všech ostatních skrytých pamětech. A koli cílem je zachovat koherenci v i jednotlivým pam ovým míst m (bajt m), jednotkou koheren ního protokolu z praktických d vod je cache blok (typicky 16-64B)

30 Škálovatelnost protokolu WTWNA

31 Write Back invalidation protokol - MESI Podobně existuje protokol MSI a MOESI.

32 MESI protokol Počáteční stav P 1 P 2 P 3 X:? I X:? I X:? I X: 6

33 MESI protokol t =1 P 1 P 2 P 3 PrRd(x) 6 Read miss! X: 6? EI X:? I X:? I P1: BusRd(x) S=0 S=0 X: 6 Procesor 1 nenajde data v cache a proto musí provést čtení z paměti. KSP u proc.2 a proc.3 indikují signálem S=0, že nemají kopii bloku X proto je stav bloku u proc.1 Exclusive.

34 MESI protokol t =2 P 1 P 2 PrRd(x) P 3 Read miss! 6 X: 6 SE X:? I X:? 6 SI S=1 S=0 P3: BusRd(x) X: 6 Při čtení X z paměti indikuje KSP u procesoru 1, že daný blok již má ve své cache nastavením S=1. To způsobí, že nový stav bloku jak u proc.3 tak u proc.1 je Shared.

35 MESI protokol t =3 P 1 P 2 PrWr(x,9) P 3 Write hit! X: 6 IS X:? I X: 69 SM P3: BusUpgrd(x) X: 6 Procesor 3 zjistí, že chce zapisovat do bloku ve stavu Shared, proto umístí na sběrnici transakci BusUpgrd kterou zneplatní všechny ostatní kopie daného bloku v ostatních cache. BusUpgrd je krátká a nenese data, paměť není modifikována.

36 MESI protokol t =4 PrRd(x) P 1 6 Read miss! P 2 P 3 X: 96 IS X:? I X: 9 MS P1:BusRd(X) S=0 P3:Cache Flush S=1 X: 69 Procesor P1 při načítání obdrží aktuální hodnotu X přímo z cache procesoru 3. Při této příležitosti je též modifikována hodnota v hlavním paměti. V obou cache přechází blok do stavu Shared

37 MESI protokol t =5 P 1 PrWr(x, 11) P 2 P 3 Write miss! X: 9 I S X:? 11 MI X: 9 SI P2: BusRdX(x) X: 9 Procesor 2 chce změnit hodnotu X, kterou nemá v cache, proto vygeneruje transakci BusRdX, která načte daný blok a zároveň zneplatní všechny ostatní kopie. Nový stav bloku v cache u proc.2 je Modified.

38 Závěr Multiprocesorové systémy využívají paralelismu na úrovni procesů (vláken) HW modely jsou SMP a DMP Distribuovaná paměť v modelu DMP může být buď fyzicky sdílená (SAP) nebo oddělená (DAP) Programátorské modely jsou sdílená paměť (SP) a předávání zpráv (MP) Oba programátorské modely lze realizovat na libovolném HW Pro model sdílené paměti na SMP je stěžejní zaručení koherence skrytých pamětí K zajištění koherence skrytých pamětí slouží cache koherenční protokoly Cache koherenční protokoly jsou dle strategie zápisu WTWNA a MESI (příp. MSI, MOESI)

Architektury paralelních počítačů II.

Architektury paralelních počítačů II. Architektury paralelních počítačů II. Sekvenční konzistence paměti Implementace synchronizačních událostí Ing. Miloš Bečvář s použitím slajdů Prof. Ing. Pavla Tvrdíka, CSc. Osnova přednášky Opakování definice

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Přednáška 8 Multiprocesory vláknový paralelismus Martin Milata Obsah Paralelní architektury MIMD model Multi-jádrové a multi-vláknové procesory Klasterové řešení Sdílení

Více

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace Moorův zákon (polovina 60. let) : Výpočetní výkon a počet tranzistorů na jeden CPU chip integrovaného obvodu mikroprocesoru se každý jeden až dva roky zdvojnásobí; cena se zmenší na polovinu. Paralelismus

Více

Přehled paralelních architektur. Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur

Přehled paralelních architektur. Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur Přehled paralelních architektur Přehled paralelních architektur Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur Přehled I. paralelní počítače se konstruují

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 11 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache Mezipaměti počítače Cache paměť - mezipaměť Hlavní paměť procesoru je typu DRAM a je pomalá. Proto se mezi pomalou hlavní paměť a procesor vkládá menší, ale rychlá vyrovnávací (cache) paměť SRAM. Rychlost

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Paměťová konzistence České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 1 Rekapitulace Moderní procesory pracují podstatně

Více

Paralelní architektury se sdílenou pamětí typu NUMA. NUMA architektury

Paralelní architektury se sdílenou pamětí typu NUMA. NUMA architektury Paralelní architektury se sdílenou pamětí typu NUMA NUMA architektury Multiprocesorové systémy s distribuovanou pamětí I. úzkým hrdlem multiprocesorů se sdílenou pamětí je datová komunikace s rostoucím

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Multiprocesorové systémy SMP a problém koherence České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 1 Osnova Co je

Více

Přednáška 1. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška 1. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška 1 Úvod do HW a OS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV)

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Branislav Bošanský, Michal Jakob bosansky@fel.cvut.cz Artificial Intelligence Center Department of Computer Science Faculty of Electrical Engineering Czech

Více

Systém adresace paměti

Systém adresace paměti Systém adresace paměti Základní pojmy Adresa fyzická - adresa, která je přenesena na adresní sběrnici a fyzicky adresuje hlavní paměť logická - adresa, kterou má k dispozici proces k adresaci přiděleného

Více

Paměťový podsystém počítače

Paměťový podsystém počítače Paměťový podsystém počítače typy pamětových systémů počítače virtuální paměť stránkování segmentace rychlá vyrovnávací paměť 30.1.2013 O. Novák: CIE6 1 Organizace paměťového systému počítače Paměťová hierarchie...

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Tutoriál 4 Superpočítače a paralelní počítání Martin Milata Dvě třídy MIMD multiprocesorů Třídy se odvíjí od počtu procesorů, který v důsledku definuje organizaci paměti

Více

Přednáška #12: Úvod do paralelních počítačů. Paralelní počítače a architektury

Přednáška #12: Úvod do paralelních počítačů. Paralelní počítače a architektury (36APS: Architektura počítačových systémů, posluchárna K1, Pon, 16/5/05, 9:15-10:45, přednáší Pavel Tvrdík) Přednáška #12: Úvod do paralelních počítačů Paralelní počítače a architektury Definice 1. (Almasi,

Více

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit Jednoduché stránkování Operační systémy Přednáška 8: Správa paměti II Hlavní paměť rozdělená na malé úseky stejné velikosti (např. 4kB) nazývané rámce (frames). Program rozdělen na malé úseky stejné velikosti

Více

Základy informatiky. 2. Přednáška HW. Lenka Carr Motyčková. February 22, 2011 Základy informatiky 2

Základy informatiky. 2. Přednáška HW. Lenka Carr Motyčková. February 22, 2011 Základy informatiky 2 Základy informatiky 2. Přednáška HW Lenka Carr Motyčková February 22, 2011 Základy informatiky 1 February 22, 2011 Základy informatiky 2 February 22, 2011 Základy informatiky 3 February 22, 2011 Základy

Více

Architektura počítačů Paměťová hierarchie

Architektura počítačů Paměťová hierarchie Architektura počítačů Paměťová hierarchie http://d3s.mff.cuni.cz http://d3s.mff.cuni.cz/teaching/nswi143 Lubomír Bulej bulej@d3s.mff.cuni.cz CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE faculty of mathematics and physics

Více

Kapitola 13: Transakce. Koncept transakce. ACID vlastnosti

Kapitola 13: Transakce. Koncept transakce. ACID vlastnosti - 13.1 - Kapitola 13: Transakce Koncept transakce Stavy transakce Implementace atomičnosti a trvanlivosti Souběžné spouštění Serializovatelnost Koncept transakce Transakce je posloupnost operací (část

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informační systémy 2 Obsah: Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC ROM RAM Paměti typu CACHE IS2-4 1 Dnešní info: Informační systémy 2 03 Informační systémy

Více

Paralelní architektury - úvod

Paralelní architektury - úvod Paralelní architektury - úvod Úvod do paralelních architektur Příklady paralelních architektur Processor arrays Multiprocesory Multiprocesory se sdílenou pamětí Multiprocesory s distribuovanou pamětí Multipočítače

Více

IB109 Návrh a implementace paralelních systémů. Organizace kurzu a úvod. RNDr. Jiří Barnat, Ph.D.

IB109 Návrh a implementace paralelních systémů. Organizace kurzu a úvod. RNDr. Jiří Barnat, Ph.D. IB109 Návrh a implementace paralelních systémů Organizace kurzu a úvod RNDr. Jiří Barnat, Ph.D. Sekce B109 Návrh a implementace paralelních systémů: Organizace kurzu a úvod str. 2/25 Organizace kurzu Organizace

Více

Představení a vývoj architektur vektorových procesorů

Představení a vývoj architektur vektorových procesorů Představení a vývoj architektur vektorových procesorů Drong Lukáš Dro098 1 Obsah Úvod 3 Historie, současnost 3 Architektura 4 - pipelining 4 - Operace scatter a gather 4 - vektorové registry 4 - Řetězení

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura paměťového a periferního podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Motivace

Více

Cache paměť - mezipaměť

Cache paměť - mezipaměť Cache paměť - mezipaměť 10.přednáška Urychlení přenosu mezi procesorem a hlavní pamětí Hlavní paměť procesoru je typu DRAM a je pomalá. Proto se mezi pomalou hlavní paměť a procesor vkládá menší, ale rychlá

Více

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21 Stručný obsah 1. Hardware, procesory a vlákna... 19 2. Programování s ohledemna výkon... 45 3. Identifikování příležitostí pro paralelizmus... 93 4. Synchronizace a sdílení dat... 123 5. Vlákna v rozhraní

Více

Hardware - komponenty počítačů Von Neumannova koncepce počítače. Von Neumannova koncepce počítače

Hardware - komponenty počítačů Von Neumannova koncepce počítače. Von Neumannova koncepce počítače V roce 1945 vystoupil na přednášce v USA matematik John von Neumann a představil architekturu samočinného univerzálního počítače (von Neumannova koncepce/schéma/architektura). Základy této koncepce se

Více

Paralelní systémy. SIMD jeden tok instrukcí + více toků dat jedním programem je zpracováváno více různých souborů dat

Paralelní systémy. SIMD jeden tok instrukcí + více toků dat jedním programem je zpracováváno více různých souborů dat Paralelní systémy Paralelním systémem rozumíme takový systém, který paralelně zpracovává více samostatných úloh nebo zpracování určité úlohy automaticky rozdělí do menších částí a paralelně je zpracovává.

Více

Roman Výtisk, VYT027

Roman Výtisk, VYT027 Roman Výtisk, VYT027 Ohlédnutí za architekturou AMD K8 Představení architektury procesoru AMD K10 Přínos Struktura cache IMC, HyperTransport sběrnice Použitá literatura Ohlášení x86-64 architektury 5.

Více

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod Operační systémy Přednáška 1: Úvod 1 Organizace předmětu Přednášky každé úterý 18:00-19:30 v K1 Přednášející Jan Trdlička email: trdlicka@fel.cvut.z kancelář: K324 Cvičení pondělí, úterý, středa Informace

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Řízení IO přenosů DMA řadičem

Řízení IO přenosů DMA řadičem Řízení IO přenosů DMA řadičem Doplňující text pro POT K. D. 2001 DMA řadič Při přímém řízení IO operací procesorem i při použití přerušovacího systému je rychlost přenosu dat mezi IO řadičem a pamětí limitována

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Tutoriál 3 CUDA - GPU Martin Milata Výpočetní model CUDA Organizace kódu Sériově organizovaný kód určený pro CPU Paralelní kód prováděný na GPU Označuje se jako kernel GPU

Více

Metody připojování periferií

Metody připojování periferií Metody připojování periferií BI-MPP Přednáška 3 Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Miroslav Skrbek 2010,2011

Více

Paralelní architektury - úvod

Paralelní architektury - úvod Paralelní architektury - úvod Úvod do paralelních architektur Příklady paralelních architektur Processor arrays Multiprocesory Multiprocesory se sdílenou pamětí Multiprocesory s distribuovanou pamětí Multipočítače

Více

Referát (pokročilé architektury počítačů)

Referát (pokročilé architektury počítačů) Referát (pokročilé architektury počítačů) Představení architektury procesoru AMD K10 Roman Výtisk, VYT027 1 AMD K8 Nejprve bych zmínil, co této architektuře předcházelo a co tato architektura přinesla

Více

Architektura počítačů Paměťová hierarchie

Architektura počítačů Paměťová hierarchie Architektura počítačů Paměťová hierarchie http://d3s.mff.cuni.cz/teaching/computer_architecture/ Lubomír Bulej bulej@d3s.mff.cuni.cz CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE faculty of mathematcs and physics 2/72

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Přednáška 5 GPU - CUDA Martin Milata Obsah Obecné výpočty a GPU Grafické procesory NVIDIA Tesla Výpočetní model Paměťový model GT200 Zpracování instrukcí Vydávání instrukcí

Více

Konzistentnost. Přednášky z distribuovaných systémů

Konzistentnost. Přednášky z distribuovaných systémů Konzistentnost Přednášky z distribuovaných systémů Pro a proti replikaci 1. Zvýšení spolehlivosti. 2. Zvýšení výkonnosti. 3. Nutnost zachování škálovatelnosti systému co do počtu komponent i geografické

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) INFORMACE VE VÝPOČETNÍ TECHNICE 3 2) POČÍTAČOVÉ ARCHITEKTURY, POČÍTAČ JAKO ČÍSLICOVÝ STROJ 3 3) SIGNÁLY 3

Více

PROCESOR. Typy procesorů

PROCESOR. Typy procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních částí počítače včetně

Více

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Rychlá vyrovnávací paměť v architektuře PC

Rychlá vyrovnávací paměť v architektuře PC Rychlá vyrovnávací paměť v architektuře PC 1 Cíl přednášky Prezentovat důvody, které vedly k zavedení rychlé vyrovnávací paměti (RVP) do architektury počítače. Vysvětlit principy činnosti RVP. Ukázat vývoj

Více

SUPERPOČÍTAČE DANIEL LANGR ČVUT FIT / VZLÚ

SUPERPOČÍTAČE DANIEL LANGR ČVUT FIT / VZLÚ SUPERPOČÍTAČE DANIEL LANGR ČVUT FIT / VZLÚ TITAN / HOPPER / NOTEBOOK TITAN HOPPER NOTEBOOK Počet CPU jader 299 008 153 216 2 Operační paměť [GB] 598 016 217 000 8 Počet GPU (CUDA) jader 50 233 344 0 8

Více

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010

Přednášky o výpočetní technice. Hardware teoreticky. Adam Dominec 2010 Přednášky o výpočetní technice Hardware teoreticky Adam Dominec 2010 Rozvržení Historie Procesor Paměť Základní deska přednášky o výpočetní technice Počítací stroje Mechanické počítačky se rozvíjely už

Více

Úvod do problematiky návrhu počítačových systémů. INP 2008 FIT VUT v Brně

Úvod do problematiky návrhu počítačových systémů. INP 2008 FIT VUT v Brně Úvod do problematiky návrhu počítačových systémů INP 2008 FIT VUT v Brně Čím se budeme zabývat Budou nás zejména zajímat jednoprocesorové číslicové počítače: Funkce počítače Struktura propojení funkčních

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 14 0:40 1.3. Vliv hardware počítače na programování Vliv

Více

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Provádění instrukcí. procesorem. Základní model

Provádění instrukcí. procesorem. Základní model procesorem 1 Základní model Kód programu (instrukce) a data jsou uloženy ve vnější paměti. Procesor musí nejprve z paměti přečíst instrukci. Při provedení instrukce podle potřeby čte nebo zapisuje data

Více

Pamět ová hierarchie, virtuální pamět. doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc.

Pamět ová hierarchie, virtuální pamět. doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. Architektura počítačových systémů Pamět ová hierarchie, virtuální pamět doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 11 Literatura Ben-Ari M.: Principles of concurrent and distributed programming.

Více

Pamět ová hierarchie, návrh skryté paměti 2. doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc.

Pamět ová hierarchie, návrh skryté paměti 2. doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. Architektura počítačových systémů Pamět ová hierarchie, návrh skryté paměti 2 doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů

Více

Martin Lísal. Úvod do MPI

Martin Lísal. Úvod do MPI Martin Lísal září 2003 PARALELNÍ POČÍTÁNÍ Úvod do MPI 1 1 Co je to paralelní počítání? Paralelní počítání je počítání na paralelních počítačích či jinak řečeno využití více než jednoho procesoru při výpočtu

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

Koncepce DMA POT POT. Při vstupu nebo výstupu dat se opakují jednoduché činnosti. Jednotlivé kroky lze realizovat pomocí speciálního HW.

Koncepce DMA POT POT. Při vstupu nebo výstupu dat se opakují jednoduché činnosti. Jednotlivé kroky lze realizovat pomocí speciálního HW. p 1 Koncepce DMA Při vstupu nebo výstupu dat se opakují jednoduché činnosti. Jednotlivé kroky lze realizovat pomocí speciálního HW. Čekání na připravenost V/V Přenos paměť V/V nebo V/V paměť Posun pointeru

Více

Architektura počítačů Multiprocesorové systémy, problém koherence

Architektura počítačů Multiprocesorové systémy, problém koherence Architektura počítačů Multiprocesorové systémy, problém koherence Michal Štepanovský České vysoké učení technické v raze Ver.1.00 Štepanovský (ČVUT FIT) 1 Osnova Klasifikace multiprocesorových systémů

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

13. Architektury paralelních počítačů

13. Architektury paralelních počítačů 13. Architektury aralelních očítačů Princi činnosti Systém, v němž robíhá několik rocesů současně. Snaha zvyšovat výkonnost, zvýšení bezečnosti a solehlivosti. Zcela řirozená vlastnost numerických i ostatních

Více

Procesor. Procesor FPU ALU. Řadič mikrokód

Procesor. Procesor FPU ALU. Řadič mikrokód Procesor Procesor Integrovaný obvod zajišťující funkce CPU Tvoří srdce a mozek celého počítače a do značné míry ovlivňuje výkon celého počítače (čím rychlejší procesor, tím rychlejší počítač) Provádí jednotlivé

Více

CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ. Flynnova klasifikace paralelních systémů

CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ. Flynnova klasifikace paralelních systémů Úvod: CHARAKTERISTIKA MODERNÍCH PENTIÍ Flynnova klasifikace paralelních systémů Paralelní systémy lze třídit z hlediska počtu toků instrukcí a počtu toků dat: SI systém s jedním tokem instrukcí (Single

Více

Architektura Intel Atom

Architektura Intel Atom Architektura Intel Atom Štěpán Sojka 5. prosince 2008 1 Úvod Hlavní rysem Atomu je podpora platformy x86, která umožňuje spouštět a běžně používat řadu let vyvíjené aplikace, na které jsou uživatelé zvyklí

Více

Architektura procesorů PC shrnutí pojmů

Architektura procesorů PC shrnutí pojmů Architektura procesorů PC shrnutí pojmů 1 Co je to superskalární architektura? Minimálně dvě fronty instrukcí. Provádění instrukcí je možné iniciovat současně, instrukce se pak provádějí paralelně. Realizovatelné

Více

Intel 80486 (2) Intel 80486 (1) Intel 80486 (3) Intel 80486 (4) Intel 80486 (6) Intel 80486 (5) Nezřetězené zpracování instrukcí:

Intel 80486 (2) Intel 80486 (1) Intel 80486 (3) Intel 80486 (4) Intel 80486 (6) Intel 80486 (5) Nezřetězené zpracování instrukcí: Intel 80486 (1) Vyroben v roce 1989 Prodáván pod oficiálním názvem 80486DX Plně 32bitový procesor Na svém čipu má integrován: - zmodernizovaný procesor 80386 - numerický koprocesor 80387 - L1 (interní)

Více

PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDÍCÍCH SYSTÉMŮ

PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDÍCÍCH SYSTÉMŮ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDÍCÍCH SYSTÉMŮ Procesy, paralelní procesy, souběžné zpracování Ing. Ivo Špička, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Ivo Špička, Ph.D.

Více

Paměti a jejich organizace

Paměti a jejich organizace Kapitola 5 Paměti a jejich organizace 5.1 Vnitřní a vnější paměti, vlastnosti jednotlivých typů Vnější paměti Jsou umístěny mimo základní jednotku. Lze je zařadit mezi periferní zařízení. Zápis a čtení

Více

Odborné tématické okruhy státní zkoušky bakalářského oboru Výpočetní technika (strukturované studium)

Odborné tématické okruhy státní zkoušky bakalářského oboru Výpočetní technika (strukturované studium) Odborné tématické okruhy státní zkoušky bakalářského oboru Výpočetní technika (strukturované studium) Pro písemnou část zkoušky se zadávají 2 odborné otázky z výpočetní techniky: 1 otázka z technického

Více

Strojový kód. Instrukce počítače

Strojový kód. Instrukce počítače Strojový kód Strojový kód (Machine code) je program vyjádřený v počítači jako posloupnost instrukcí procesoru (posloupnost bajtů, resp. bitů). Z hlediska uživatele je strojový kód nesrozumitelný, z hlediska

Více

Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování

Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování Milan Šimko Technická univerzita v Liberci Interní odborný seminář KO MIX 19. prosince 2011 Obsah prezentace 1 MOTIVACE 2 VLÁKNOVÝ

Více

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička 09. Memory management ZOS 2006, L.Pešička Správa paměti paměťová pyramida absolutní adresa relativní adresa počet bytů od absolutní adresy fyzický prostor adres fyzicky k dispozici výpočetnímu systému

Více

Operační systémy. Přednáška 8: Správa paměti II

Operační systémy. Přednáška 8: Správa paměti II Operační systémy Přednáška 8: Správa paměti II 1 Jednoduché stránkování Hlavní paměť rozdělená na malé úseky stejné velikosti (např. 4kB) nazývané rámce (frames). Program rozdělen na malé úseky stejné

Více

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací.

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Trochu teorie Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Každá spuštěná aplikace má alespoň jeden proces

Více

MS WINDOWS II. Jádro. Správa objektů. Správa procesů. Zabezpečení. Správa paměti

MS WINDOWS II. Jádro. Správa objektů. Správa procesů. Zabezpečení. Správa paměti MS WINDOWS II Jádro Správa objektů Správa procesů Zabezpečení Správa paměti JÁDRO I ntoskrnl.exe napsán v C (příp. assembler) základní mechanismy poskytované executivám trap dispečink synchronizace přístupů

Více

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace 4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace algoritmů Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Ústav informatiky a umělé inteligence Fakulta aplikované informatiky UTB Zĺın Paralelní procesy a programování, Zĺın, 26.

Více

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D.

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D. Real Time programování v LabView Ing. Martin Bušek, Ph.D. Úvod - související komponenty LabVIEW development Konkrétní RT hardware - cíl Použití LabVIEW RT module - Pharlap ETS, RTX, VxWorks Možnost užití

Více

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba.

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba. Odpovědi jsem hledala v prezentacích a na http://www.nuc.elf.stuba.sk/lit/ldp/index.htm Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

Von Neumannovo schéma

Von Neumannovo schéma Multitasking Von Neumannovo schéma RAM 3 ADD SUB ZA input 20 28 010 100 registr dat 2 registr instrukcí op. code adr 7 LOAD 28 mikroprogramy 30 32 LOAD 28 ADD 20 registr adres 1 4 6 R W 30 čítač instrukcí

Více

Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS

Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS Semestrální práce z předmětu Speciální číslicové systémy X31SCS Katedra obvodů DSP16411 ZPRACOVAL: Roman Holubec Školní rok: 2006/2007 Úvod DSP16411 patří do rodiny DSP16411 rozšiřuje DSP16410 o vyšší

Více

Management procesu I Mgr. Josef Horálek

Management procesu I Mgr. Josef Horálek Management procesu I Mgr. Josef Horálek Procesy = Starší počítače umožňovaly spouštět pouze jeden program. Tento program plně využíval OS i všechny systémové zdroje. Současné počítače umožňují běh více

Více

Systémy pro sběr a přenos dat

Systémy pro sběr a přenos dat Systémy pro sběr a přenos dat Centralizované SPD VME, VXI Compact PCI, PXI, PXI Express Sběrnice VME 16/32/64 bitová paralelní sběrnice pro průmyslové aplikace Počátky v roce 1981 neustále se vyvíjí původní

Více

1 Osobní počítač Obecně o počítačích Technické a programové vybavení... 4

1 Osobní počítač Obecně o počítačích Technické a programové vybavení... 4 1 Osobní počítač... 2 1.1 Architektura IBM PC... 2 2 Obecně o počítačích... 3 2.1 Co jsou počítače dnes... 3 3 Technické a programové vybavení... 4 3.1 Hardware... 4 3.1.1 Procesor... 4 3.1.2 Sběrnice...

Více

Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty

Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Minulé cvičení: Vlákna a jejich synchronizace v C++ 11... 1 Minulé cvičení: Vlákna a jejich synchronizace

Více

Ústav technické matematiky FS ( Ústav technické matematiky FS ) / 35

Ústav technické matematiky FS ( Ústav technické matematiky FS ) / 35 Úvod do paralelního programování 2 MPI Jakub Šístek Ústav technické matematiky FS 9.1.2007 ( Ústav technické matematiky FS ) 9.1.2007 1 / 35 Osnova 1 Opakování 2 Představení Message Passing Interface (MPI)

Více

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC

Sběrnicová struktura PC Procesory PC funkce, vlastnosti Interní počítačové paměti PC Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

Obecné výpočty na GPU v jazyce CUDA. Jiří Filipovič

Obecné výpočty na GPU v jazyce CUDA. Jiří Filipovič Obecné výpočty na GPU v jazyce CUDA Jiří Filipovič Obsah přednášky motivace architektura GPU CUDA programovací model jaké algoritmy urychlovat na GPU? optimalizace Motivace Moorův zákon stále platí pro

Více

Kubatova 19.4.2007 Y36SAP - 13. procesor - control unit obvodový a mikroprogramový řadič RISC. 19.4.2007 Y36SAP-control unit 1

Kubatova 19.4.2007 Y36SAP - 13. procesor - control unit obvodový a mikroprogramový řadič RISC. 19.4.2007 Y36SAP-control unit 1 Y36SAP - 13 procesor - control unit obvodový a mikroprogramový řadič RISC 19.4.2007 Y36SAP-control unit 1 Von Neumannova architektura (UPS1) Instrukce a data jsou uloženy v téže paměti. Paměť je organizována

Více

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic.

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. 1 Co je to systémová sběrnice? Systémová sběrnice je prostředek sloužící

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení Počítač jako elektronické, Číslicové Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1135_Počítač jako elektrornické, číslicové _PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Operační systémy. Přednáška 2: Procesy a vlákna

Operační systémy. Přednáška 2: Procesy a vlákna Operační systémy Přednáška 2: Procesy a vlákna 1 Procesy Všechen běžící software v systému je organizován jako množina sekvenčně běžících procesů. (Sekvenční) proces Abstrakce běžícího programu. Sekvence

Více

Úvod do OpenMP. Jiří Fürst

Úvod do OpenMP. Jiří Fürst Úvod do OpenMP Jiří Fürst Osnova: Úvod do paralelního programování Počítače se sdílenou pamětí Základy OpenMP Sdílené a soukromé proměnné Paralelizace cyklů Příklady Úvod do paralelního programování Počítač

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Cache paměti (1) Cache paměť: V dnešních počítačích se běžně používají dva, popř. tři druhy cache pamětí:

Cache paměti (1) Cache paměť: V dnešních počítačích se běžně používají dva, popř. tři druhy cache pamětí: Cache paměti (1) Cache paměť: rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením (např. procesor) a pomalejším zařízením (např. operační paměť) vyrobena z obvodů SRAM s přístupovou dobou 1-20 ns V dnešních

Více

Pokročilé architektury počítačů Multiprocesorové systémy, problém koherence

Pokročilé architektury počítačů Multiprocesorové systémy, problém koherence okročilé architektury počítačů ultiprocesorové systémy, problém koherence ichal Štepanovský České vysoké učení technické v raze Fakulta elektrotechnická Fakulta informačních technologií Ver.1.00 Osnova

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura IO podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Co je úkolem? Propojit jednotlivé

Více

Přerušovací systém s prioritním řetězem

Přerušovací systém s prioritním řetězem Přerušovací systém s prioritním řetězem Doplňující text pro přednášky z POT Úvod Přerušovací systém mikropočítače může být koncipován několika způsoby. Jednou z možností je přerušovací systém s prioritním

Více

Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS SPIM. MIPS - prostředí NMS NMS. 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů).

Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS SPIM. MIPS - prostředí NMS NMS. 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů). Strojový kód k d a asembler procesoru MIPS Použit ití simulátoru SPIM K.D. - cvičení ÚPA 1 MIPS - prostředí 32 ks 32bitových registrů ( adresa registru = 5 bitů). Registr $0 je zero čte se jako 0x0, zápis

Více