Přednáška z předmětu Základy mezinrádoního obchodu Doc.Ing. Lubomir Civín, CSc.,MBA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přednáška z předmětu Základy mezinrádoního obchodu Doc.Ing. Lubomir Civín, CSc.,MBA"

Transkript

1 Přednáška z předmětu Základy mezinrádoního obchodu Doc.Ing. Lubomir Civín, CSc.,MBA

2 Obsah Základní charakteristika Cíl a principy fungování Členství a přijetí Systém řízení Historie ITO/GATT/WTO Ministerské konference WTO Kolo z Dohé a Balijský balíček

3 Základní charakteristika

4 Hlavní fakta Sídlo: Geneva, Švýcarsko Založena: 1 ledna 1995 Vytvořené: na základě Uruguajského kola jednání GATT ( ) Členství : 162 zemí v r. listopadu 2015 Rozpočet : 197 million švýcarských franků Počet zaměstnánců sekretariátu: 640 Generální ředitel: Roberto Azevêdo

5 Základní chrakteristika Světová obchodní organizace (WTO) je mezinárodní organizace, která spravuje obchodní dohody a podílí se na tvorbě pravidel vyjednaných 162 zúčastněnými stranami, a která slouží jako fórum pro liberalizaci obchodu, vyjednávání pravidel a řešení obchodních sporů, sledování národní obchodní politiky členských zemí, a poskytování technické pomoci rozvojovým zemím.

6 Základní chrakteristika WTO je následníkem Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT),založené v roce 1947 na základně rozhodnutí Bretton Woodské konference přijaté v roce Ke vzniku WTO došlo 1. ledna 1995 v důsledku rozhodnutí Uruguayského kola GATT o mnohostranných obchodních jednání ( ) týkajících se nových pravidel a dohod o liberalizaci obchodu.

7 Základní chrakteristika WTO sama sebe popisuje jako organizaci řízenou svými členy která je "založena na pravidlech, kde všechny rozhodnutí a pravidla vznikají ze strany vlády členských států a jsou výsledkem jednání mezi členy". Dohoda o WTO předpokládá, že shody nemůže být dosaženo většinovým hlasováním, ale procesu rozhodování dominuje praxe konsensu.

8 Základní chrakteristika Ve skutečnosti nejsou WTO dohody schvalovány konsenzem všech členů, ale procesem neformálních jednání v menších skupinkách zemí. Takováto jednání se nazývají jednání v Zelených pokojích (Green rooms) podle barvy kanceláře generálního ředitele WTO. Tato jednání jsou často kritizována mnohými členy WTO z rozvojových zemí, kteří nejsou na tato jednání přizváni.

9 Základní chrakteris a tika Právním základem WTO je vytvářet sadu mnohostranných obchodních dohod, které tvoří konstrukci s šesti hlavními částmi: 1 Obecní- Dohoda o zřízení WTO 2. Zboží a investice - Mnohostranná dohoda o obchodu zboží včetně (GATT z roku 1994) a o Investičních opatřeních týkajících se obchodu (TRIMS) 3. Služby - Všeobecná dohoda o obchodě službami (GATS) 4. Duševní vlastnictví - Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS) 5. Řešení obchodních sporů (DSU) 6. Přehled obchodních politik vlád členských zemí (TPRM)

10

11 Základní chrakteristika Dalšími úkoly jsou: sledovat dodržování pravidel mezinárodního obchodu organizovat obchodní jednání sledovat národní obchodní politiky urovnávat spory mezi vládami omezení protekcionismu spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi při tvorbě mechanismu mezinárodní hospodářské politiky

12 Cíle a principy WTO

13 Principy mnohostranného obchodního systému WTO WTO vytvořila rámec obchodní politiky; nedefinuje ani neurčuje výsledky a je zaměřena na stanovení pravidel mezinárodní obchodní politiky. Pro pochopení jak GATT pred r a WTO je zvláště důležitých pět zásad této politiky: 1. nediskriminace. 2. reciprocity. 3. závazné a vymahatelné závazky. 4. průhlednost. 5. pojistné ventily.

14 Principy mnohostranného obchodního systému WTO Nediskriminace. má dvě hlavní složky: pravidlo, podle doložky nejvyšších výhod (DNV) a režim národního zacházení. Obě jsou zakotveny v hlavních smlouvách WTO o zboží, službách a duševním vlastnictví, ale jejich přesný rozsah a povaha se mezi těmito oblastmi liší. Pravidlo DNV vyžaduje, že člene WTO musí stanovit stejné podmínky na veškerý obchod s ostatními členy WTO, tj člene WTO musí poskytnout co nejpříznivější podmínky, za kterých to dovolí obchod v určitém druhu výrobku se všemi ostatními členy WTO.

15 Principy mnohostranného obchodního systému WTO Vzájemnost - reciprocita. odráží jak snahu omezit rozsah parazitování, které mohou vzniknout kvůli pravidlu DNV, či získat lepší přístup na zahraniční trhy. S tím souvisí i to, že pro národ vyjednávajícío členství, je nutné, aby zisk byl větší než zisk který vzniká jednostrannou liberalizací; vzájemné ústupky při jednání mají zajistit, aby se tyto zisky se zhmotnily.

16 Principy mnohostranného obchodního systému WTO Závazné a vymahatelné závazky. Tarifní závazky přijaté členy WTO při mnohostranném obchodním jednání o přistoupení jsou vyjmenovány v plánu (seznam) koncesí. Tyto plány zakládají "závazné stropy": země může změnit svoje závazky, ale až poté, co je vyjedná se svými obchodními partnery, což by mohlo znamenat i kompenzace v důsledku ztrátu obchodu. Není li partnerská země uspokojena, stěžující si země může uplatnit postupy pro řešení sporů v rámci WTO.

17 Principy mnohostranného obchodního systému WTO Průhlednost. Členové WTO jsou povinni zveřejňovat své obchodní předpisy, zachovat instituce umožňujících přezkum správních rozhodnutích, která ovlivňují obchod, přičemž je nutné reagovat na žádosti o informace ze strany ostatních členů, a oznámit změny v obchodních politikách WTO. Tyto interní požadavky na transparentnost jsou doplněny a usnadněny pravidelnými zpráva o jednotlivých zemích prostřednictvím mechanismu přezkoumávání obchodní politiky (TPRM). Systém WTO se snaží také zlepšit předvídatelnost a stabilitu, odrazuje od používání kvót a dalších opatření slouží k nastavení limitů na množství dovozu.

18 Principy mnohostranného obchodního systému WTO Pojistné ventily. Za určitých okolností, vlády mohou omezovat obchod. Dohody WTO umožňují členům, aby přijaly opatření k ochraně nejen životní prostředí, ale také veřejného zdraví, zdraví zvířat a zdraví rostlin.

19 Principy mnohostranného obchodního systému WTO - výjimky Existují tři typy ustanovení v tomto směru: články umožňující užívání ochranných opatření k dosažení ne-ekonomických cílů; články zaměřené na zajištění "spravedlivé hospodářské soutěže"; - členové nesmí používat opatření na ochranu životního prostředí jako prostředek k zastření protekcionistické politiky. ustanovení umožňující zásah do obchodu z ekonomických důvodů.

20 Principy mnohostranného obchodního systému WTO - výjimky Výjimky ze zásady DNV rovněž jsou umožněny pro: preferenční zacházení v rozvojových zemích, regionální zóny volného obchodu celní unie

21 Členství a podmínky vstupu

22 Členství a vstup Původní členské zemé Světové obchodní organizace jsou smluvními stranami GATT po ratifikaci dohody Uruguayského kola a Evropských společenství. Tento status Získaly když vstoupila v platnost dne 1. ledna 1995 dohoda o jejím založení anebo po datu jejich ratifikace ve svých parlamentech Všichni ostatní členové se připojili k organizaci na základě výsledku svých jednání, členství se skládá z rovnováhy práv a povinností.

23 Členství a podmínky vstupu Dnes 162 členských států WTO reprezentuje cca approx. 98% globalního obchodu a 97% globalního HDP. Největšími ekonomikami s velkým podílem na HDP a obchodu, které jsou mimo WTO ( ale mají status pozorovatele) jsou Irán a Alžírsko.

24 Členství WTO XI/2015 členské země dvojí členství pozorovatelé nečlenové

25 Členství a podmínky vstupu Proces získání členství ve Světové obchodní organizaci (WTO) je jedinečný pro každou kandidátskou zemi, a podmínky přistoupení jsou závislé na stupni země hospodářského rozvoje a stávajícím obchodního režimu.

26 Členství a podmínky vstupu Členem WTO se může stát každá země (nebo celní území), která kontroluje vlastní obchodní politiku Podmínkou je, že všichni ostatní současní členové se musí souhlasit s podmínkámi vstupu. To znamená, že sérii jednání o členství země, která o členství usiluje (označována jako pozorovatel) řídí pracovní skupina ze současných členů.

27 Proces přijetí za člena Konkrétně pozorovatel musí projít procedurou o čtyřech krocích: Za prvé, země předloží žádost, která podrobně popisuje její celou hospodářskou a obchodní politiku, která by mohla ovlivnit její soulad s již existujícími dohodami WTO. Tato žádost je prověřována v rámci Pracovní skupiny, která se skládá z jakéhokoli člena WTO, který chce být na něm účasten.

28 Proces přijetí za člena Vláda země žádající o členství odprezentuje Pracovní skupině svoje Memorandum zahrnující všechny aspekty jejiho obchodu a právního režimu. Toto memorandum tvoří základ pro podrobnější zjišťování skutečností ze strany pracovní skupiny. Následné setkání Pracovní skupiny prozkoumává otázky položené členy WTO na základě informací poskytnutých v memorandu a v odpovědích poskytnutých vládou žádající o členství.

29 Proces přijetí za člena Po přezkoumání všech aspektů stávajících obchodních a právních režimů přistupující vlády zahajuje Pracovní skupina podstatnou část mnohostranných jednání zapojených do přístupu. Toto jednání určuje podmínky vstupu pro vlády žadatele. Podmínky a okolnosti zahrnující závazky dodržovat pravidla a principy WTO po přistoupení a po dobu přechodného období potřebného k realizaci vyžadovaných legislativních nebo strukturálních změn v případě potřeby jejich provádění pro splnění těchto závazků.

30 Proces přijetí za člena Za druhé, pozorovatel pak vyjednává bilaterální obchodní dohody s jakýmikoli zeměmi, které si to přejí. Tyto dohody nastaví, sníží nebo zruší cla. Otevírají přístup na trhy těchto zemí, a přizpůsobují obchodní politiku tak, aby se ze zbožím a službami mohlo obchodovat volněji. Získané souhlasy se musí aplikovat na všechny ostatní členy WTO. I proto mohou tyto dvoustranné dohody trvat dlouhou dobu vyjednávání, protože požadavky jsou rozsálé.

31 Proces přijetí za člena Za třetí, pracovní výbor WTO vypracuje podmínky členství. Patří mezi ně změny pozorovatel již provedené svých obchodních politik a podmínky dvoustranných obchodních dohod. Výbor vypracuje návrh členské smlouvy, známý jako protokol o přistoupení. Tento dokument obsahuje seznam závazků učiněných žadatelem, známý jako jízdní řád.

32 Proces přijetí za člena Za čtvrté, po schválení Generální radou ministerské konference, žadatel podepíše protokol o přistoupení ve kterém uvádí, že přijímá schválený "přístupový balíček" s výhradou ratifikace ve svém národním parlamentu. Za normálních okolností je na to dána lhůta tří měsíců od podpisu protokolu o přistoupení. Třicet dní poté, co vláda žadatele oznámí sekretariátu WTO, že dokončila své ratifikační postupy, žadatel se stane plnoprávným členem WTO.

33 Proces přijetí za člena "Vstupní balík" se skládá ze tří dokumentů, které představují výsledky mnohostranných i dvoustranných fází uvedených výše. Tyto jsou: - Zprávu pracovní skupiny obsahující souhrn řízení a podmínek vstupu - Protokol o přistoupení. - Listiny závazků přístupu na trh se zbožím a službami dohodou mezi přistupujícím vládou a členy WTO.

34 Proces přijetí za člena Poté, co Pracovní skupina zpracuje návrh zprávy a protokolu o přistoupení a závazky přístupu na trhy se zbožím a službami jsou dokončeny ke spokojenosti členů pracovní skupiny, je přijat v konečné fázi formálního zasedání pracovní skupiny tzv. "přistoupový balíček".

35 Proces přijetí za člena Jsou rovněž připraveny závěrečné dokumenty: rozhodnutí Generální rady Protokol o přistoupení nového účastníka připojený ke zprávě, která uvádí, že tato země přistoupí k dohodě o WTO, definuje plány dalšího postupu a nastiňuje závěrečná ustanovení pro načasování přijetí protokolu a plné členství ve WTO.

36 Accession process Momentálně prochází uvedenou procedurou 22 zemí. Mají 5 let na její ukončení. Jsou to Afghanistan, Algeria, Andorra, Azerbaijan, Bahamas, Belarus, Bhutan, Bosnia and Herzegovina, Comoros, Equatorial Guinea, Ethiopia, the Vatican, Iran, Iraq, Lebanon, Liberia, Libya, Sao Tome and Principe, Serbia,Sudan, Syria and Uzbekistan.

37 Accession process Momentálně je na světě 13 zemí, které nemají zájem o vstup do WTO Jsou to : Eritrea, Kiribati, Marshall Islands, Micronesia, Monaco, Nauru, North Korea, Palau, San Marino, Somalia, South Sudan, Turkmenistan and Tuvalu.

38 Stav přístupového procesu do WTO členské zeme vč. dvojího členství návrh zprávy pracovní skupiny anebo souhrn faktů předloženy nabídky zboží anebo služeb k jednání předloženo Memorandum o režimu obchodní politiky pozorovatel, odložené zahájení jednání anebo nebylo předloženo Memorandum zamrzlá procedura anebo bez jadnání v poledních 3 letech bez oficiálních kontaktů s WTO

39 Řízení WTO

40 Řízení WTO Vrcholným rozhodovacím orgánem WTO je Ministerská konference, která se schází jednou za 2 roky. Pod ní je Generální rada (obvykle velvyslanci a vedoucí delegací v Ženevě, ale někdy i úředníci z ministerstev členských vlád). Generální rada se rovněž schází jako Kontrolní orgán pro sledování obchodní politiky a Orgán pro řešení sporů.

41 Řízení WTO Na nižší úrovni jsou, Rada po obchod se zbožím, Rada pro obchod se službami a Rada pro duševní vlastnictví (TRIPS), které se zodpovídají Generální radě. Dále zde působí řada specializovaných výborů, pracovních skupin a pracovních stran, které se zabývají jednotlivými smlouvami v jiných oblastech, jako je životní prostředí, rozvoj, členství aplikací a regionálních obchodních dohod. Administrativní podpora je poskytována prostřednictvím sekretariátu.

42

43 Historie ITO/GATT/WTO

44 GATT Mezinárodní obchodní organizace (ITO) byla úspěšně sjednána na brettonwoodské konferenci. ITO měla být specializovanou agenturou Spojených národů, která se měla zabývat nejen překážkami obchodu, ale i dalšími otázkami nepřímo souvisejícími s obchodem, jako zaměstnost, investice, restriktivní obchodní praktiky a komoditní dohody. Smlouva o ITO nebyla schválena USA a několika dalšími signatáři a nikdy vstoupila v platnost

45 GATT Jako předchůdce WTO, Všeobecná dohoda o clech a obchodu (GATT), vznikla po 2. světové válce v roce 1946 spolu s dalším novými multilaterálními institucemi zabývajících se mezinárodními hospodářskou spolupráci - zejména brettonwoodských institucí, které jsou známé jako Světová banka a Mezinárodní měnový fond

46 GATT Při absenci mezinárodní organizace pro obchod, GATT původně jako smlouva, se v průběhu let "transformoval" do de facto mezinárodní organizace. GATT byl jediným mnohostranným nástrojem upravujícím mezinárodní obchod od roku 1946 až do vzniku WTO, která byla zřízena k 1. lednu Přes pokusy v polovině 1950 a 1960 o vytvoření nějaké formy institucionálního mechanismu pro mezinárodní obchod, GATT pokračoval operovat téměř půl století jako poloinstitucionalizovaný režim prozatímních mnohostranných smluv.

47 GATT Zatímco původní zaměření ITO bylo koncipováno jako značně široké a zahrnovalo i oblast zaměstnanosti, mezinárodních investic, opatření omezující obchod, dohody o pohybu zboží a službách, GATT byla daleko jednodušší smlouvou usilující o snížení celních sazeb.

48 GATT V rámci GATT proběhlo osm kol obchodních jednání. Prvních pět kol jednání GATT o obchodě se soustředilo na další snižování tarifů. Poté, Kennedyho kolo v polovině šedesátých let přineslo GATT antidumpingové dohody a taky mělo část týkající se ekonomického rozvoje.

49 GATT Tokijské kolo v průběhu sedmdesátých let bylo prvním hlavním pokusem o řešení netarifních obchodních překážek a ke zlepšení systému, kterým se přijímá soubor dohod o netarifních bariérach, které byly v některých případech vykládány podle stávajících pravidel GATT, a v jiných zlomil zcela novou půdu.

50 GATT/WTO Jednání z let (Uruguyské kolo) vedlo k založení Světové obchodní organizace (World Trade Organization, WTO). Zatímco GATT byla spíše jednacím fórem, WTO si vydobyla uznávanou pozici mezinárodní instituce dohlížející na uplatňování smluv podepsaných v rámci GATT/WTO.

51 Kola obchodních jednání GATT Místo/ rok název agenda počet zemí

52 Ministerské konference WTO

53 WTO Spojené státy byly hlavním aktérem zřízení WTO k 1. lednu 1995, a zavedení nových pravidel a dohod o liberalizace obchodu, ke kterým došlo v důsledku Uruguayského kola mnohostranných obchodních jednání ( ).

54 Ministerské konference WTO Ministerská konference WTO je nejvyšším rozhodovacím orgánem WTO. Zatím se od roku 1996 do roku 2013 konalo devět konferencí, zpravidla jednou za dva roky. Ministerské konference se konaly v Singaporu, Ženěvě, Seattlu, Dohá, Cancúnu Hong Kongu. Poslední była 9. Ministerská konference (MC9), která s se konala na Bali v prosinci 2013.

55 Ministerské konference WTO

56 Katarské kolo (Kolo z Dohá) Kolo obchodních jednání v rámci WTO z Doha probíhalo od listopadu Ministerská deklarace z Doha nařídíla jednání o celé řadě otázek a kladla silný důraz na rozvoj. Ministři obchodu rovněž setkávají v jiných typech jednání, a to buď jako úplná setkání ministrů všech členů nebo jako podmnožiny členství. Ministři obchodu také často jednají v rámci zasedání jiných mezinárodních setkání spojených s obchodem.

57 Agenda z Doha Zemědělství Přístup na trhy nezemědělského zboží (NAMA) Služby Ulehčování obchodu Pravidla Životní prostředí Geografické indikátory: multilaterální register vín a destilátů Ostatní problémy duševního vlastnictví Řešení sporů

58 Katarské kolo (Kolo z Dohá) Kolo mnohostranných jednání WTO z Dohá, zůstávalo na mrtvém bodě po dobu několika let,i když mělo skončit už v 2005, nakonec pokračovalo až do Nicméně se členové WTO na 9. ministerské konferenci v Bali v Indonésii prosince 3-7, 2013, dohodli na balíčku dohod o usnadňování obchodu, zemědělství a opatření na podporu rozvoje. Je to minimální rozsah

59 Katarské kolo (Bali 2013 ) Po více než dvanácti letech jednání bylo na zatím poslední ministerské konferenci dosaženo shody, která naplňovala alespoň minimální část původní agendy kola z Dohá. Tato opatření, známá také jako balíček z Bali, mají za úkol zajistit hlavně usnadnění obchodu - především omezením byrokratické zátěže. Dohoda se také týká některých oblastí zemědělství - stanovení celních kvót a omezení dotací na zemědělské výrobky, pomoci nejméně rozvinutým zemím (Least Developed Countries - LDCs) a zajištění potravinové bezpečnosti.

60 Katarské kolo (Bali 2013 ) Právě potravinová bezpečnost se ale ukázala jako další konfliktní bod. Indie v červenci 2014 oznámila, že nebude ratifikovat balíček z Bali protože by neumožňoval indické vládě skladovat obilí a prodávat je pak vlastním farmářům za snížené ceny, což by znemožnilo zajištění dostatku potravin pro indické obyvatelstvo. Po bilaterálních jednáních mezi zástupci Indie a USA, ale nakonec bylo dosaženo shody a Indie se zavázal balíček z Bali ratifikovat.

61 Obchodní spory řešené WTO

62 Problémové dohody ve WTO WTO již vedle odstraňování celních bariér dojednalo několik významných dohod v dalších tematických oblastech: TRIPs - Dohoda o duševním vlastnictví v oblasti obchodu, která stanoví vymahatelná globální pravidla v oblasti patentů, autorských práv a obchodních značek. Hlavním cílem je zabránit například podloudnému kopírování filmů či falšování úspěšných značek.

63 Problémové dohody ve WTO TRIPS však zároveň umožňuje tzv. biopirátství. Společnosti z průmyslových států si mohou nechat patentovat tradiční odrůdy plodin, které se "objeví" v zemích třetího světa, jako by je samy vyšlechtily. Značně se tak omezuje nezávislost drobných, ekologicky hospodařících zemědělců a biologická diverzita. Členské státy sice mají právo zajistit ochranu duševního vlastnictví jinými prostředky, ty jsou však značně komplikované a nákladné.

64 Problémové dohody ve WTO SPS - Dohoda o zdravotních a fytohygienických standardech svazuje možnosti vlád v oblasti nezávadnosti potravin (bakteriální znečištění, pesticidy, kontrola, označování) a zdraví zvířat a rostlin (dovozu potenciálně škodlivého hmyzu, nemoci), která kromě naprostého zákazu diskriminace zahraničního zboží znemožňuje při SPS uplatňování principu předběžné opatrnosti, který předpokládá vyvarování se určitých kroků, není-li dostatečně vědecky prokázána jejich zdravotní a ekologická nezávadnost.

65 Problémové dohody ve WTO Zároveň jsou jako bariéry obchodu zcela zakázány například etické ohledy. Právě kvůli SPS rozhodla WTO, že Evropská unie musí otevřít trh hovězímu masu obsahujícímu umělé růstové hormony.

66 Problémové dohody ve WTO GATS - Všeobecná dohoda o obchodu a službách (General Agreement on Trade and Services) je dalším z aktuálních témat. Ačkoliv v posledních letech byly uzavřeny dohody o deregulaci v oblasti telekomunikací a finančních služeb, existují požadavky zahrnout do GATS rovněž zdravotnictví, vzdělání a zásobování vodou včetně obecních rozvodů pitné vody.

67 Problémové dohody ve WTO AOAs - Dohody o zemědělství (Agreements on Agriculture) teoreticky stanovily pravidla mezinárodního obchodu s potravinami a omezily dotace do zemědělství. Právě AOAs byly jednou z klíčových překážek dokončení Uruguayského kola a jednání téměř vedla k obchodní válce mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Konečná verze dohody proto vznikla na bilaterálních jednáních mezi USA a EU - a podle toho vypadá.

68 Problémové dohody ve WTO Podle AOAs mají být sníženy dotace, ovšem kroky, vůči kterým se redukce vypočítává, byly stanoveny pro různé země rozdílně. EU a USA je tak musí omezit jen minimálně. Ostatní státy, kterým svoji dohodu předložily s ultimátem "toto nebo nic", musely tuto diskriminaci přijmout jako menší zlo. Vznikla tedy dohoda, která obchod s potravinami ve třetím světě liberalizuje, v EU a USA naopak udržuje státní intervence.

69 Problémové dohody ve WTO Ve svém důsledku tedy AOAs umožňují, aby průmyslové země pokračovaly v masivní podpoře "velkého" zemědělství bez ohledu na ekologické dopady, zaměstnanost na venkově, daňové poplatníky či třetí svět. Navíc struktura povolených a zakázaných dotací značně zvýhodňuje velké farmy a používání agrochemikálií (pesticidů a umělých hnojiv) na úkor drobných, ekologicky hospodařících zemědělců - a to i v rámci průmyslových zemí.

70 Literatura res_e.htm

Právo mezinárodního obchodu/2. Klára Svobodová

Právo mezinárodního obchodu/2. Klára Svobodová Právo mezinárodního obchodu/2 Klára Svobodová Osnova předmětu Úvod do PMO Mezinárodní ekonomické právo WTO Společná obchodní politika EU Mezinárodní obchodní transakce Klára Svobodová 2 Světová obchodní

Více

Mnohostranný obchodní systém MEO. Mnohostranný obchodní systém, jeho podoba, principy a pravidla Mezinárodní organizace GATT WTO

Mnohostranný obchodní systém MEO. Mnohostranný obchodní systém, jeho podoba, principy a pravidla Mezinárodní organizace GATT WTO Mnohostranný obchodní systém Mnohostranný obchodní systém, jeho podoba, principy a pravidla Mezinárodní organizace GATT WTO 1 Mnohostranný obchodní systém Soubor pravidel pro uplatňování nástrojů obchodní

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.4.2014 COM(2014) 223 final 2014/0125 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Generální rady Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.10.2013 COM(2013) 720 final 2013/0342 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Konference ministrů Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

Mezinárodní organizace - výběr MEO IFC (+FIAS) Obchodní politika

Mezinárodní organizace - výběr MEO IFC (+FIAS) Obchodní politika Mezinárodní organizace - výběr OECD WCO UNCTAD ITC UNECE UNCITRAL UNIDROIT BIS UNEP WIPO ICC IMF IBRD IDA IFC (+FIAS) MIGA ICSID UNDP UNIDO WTPF ECC ITU 1 Kdy založena, za jakým účelem, kým a kdo jsou

Více

Z A H R A N I Č N Í O B C H O D 2 0 1 0-2 0 1 3

Z A H R A N I Č N Í O B C H O D 2 0 1 0-2 0 1 3 1 M E Z I N Á R O D N Í O B C H O D N Í P O L I T I K A V Z D Ě L Á V A C Í M A T E R I Á L K E K U R Z U Z A H R A N I Č N Í O B C H O D S L E Z S K Á U N I V E R Z I T A V O P A V Ě O K R E S N Í H O

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final 2014/0090 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS DŮVODOVÁ

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13217/14 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 16. září 2014 Příjemce: ACP 145 WTO 244 COAFR 248 RELEX 743 Jordi AYET

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2014/0083(NLE) 5.9.2014 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem

Více

Společná obchodní politika EU (CCP) právní rámec. VŠFS seminář 2015

Společná obchodní politika EU (CCP) právní rámec. VŠFS seminář 2015 Společná obchodní politika EU (CCP) právní rámec VŠFS seminář 2015 CCP - obsah 1. Společná obchodní politika EU 2. Podmínky obchodování s třetími zeměmi (mimo EU) 3. Podmínky obchodování s členskými státy

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro mezinárodní obchod 8. 4. 2013 PRACOVNÍ DOKUMENT k nařízení o výkonu práv Unie za účelem uplatňování a prosazování pravidel mezinárodního obchodu Výbor pro mezinárodní

Více

SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU

SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU Anna Teličková Ředitelka odboru mnohostranné a společné obchodní politiky SVĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE (WTO) mnohostranný obchodní systém WTO je i základem SOP EU WTO významná

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Úmluvy Organizace spojených národů o transparentnosti v rozhodčím řízení mezi investorem a státem

Více

Mezinárodní ekonomické právo. Blok I

Mezinárodní ekonomické právo. Blok I Mezinárodní ekonomické právo Blok I Institucionální rámec regulace mezinárodního obchodního styku - WTO Pouţité anglické zkratky TN trade negotiation TPRM Trade policy review mechanism DSU Dispute Settlement

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.1.2012 KOM(2011) 938 v konečném znění 2011/0465 (COD)C7-0010/12 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o některých postupech pro používání Dohody o stabilizaci a přidružení

Více

Lenka Fojtíková. Historie a současnost ( ) OHBECK

Lenka Fojtíková. Historie a současnost ( ) OHBECK Lenka Fojtíková Historie a současnost (1945-2008) OHBECK Předmluva Seznam použitých zkratek Seznam obrázků Seznam tabulek Seznam boxů V VII XV XVII XIX 1. Teoretická východiska a nástroje zahraničně obchodní

Více

Světová obchodní organizace - WTO

Světová obchodní organizace - WTO Světová obchodní organizace - WTO Základní informace o WTO z pohledu zemědělství. 1. Světová obchodní organizace (World Trade Organisation - WTO) je jedinou globální mezinárodní organizací, která se zabývá

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.3.2019 COM(2019) 102 final 2019/0051 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie v rámci Organizace pro rybolov v severozápadním Atlantiku,

Více

Společná zemědělská politika

Společná zemědělská politika Společná zemědělská politika Důvody vzniku SZP 1. Zajištění potravinové soběstačnosti členů ES 2. Nutnost zvládnout migrační proud obyvatelstva z venkova do měst 3. Politické důvody zemědělci významnou

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o sazebním zacházení se zbožím pocházejícím z Ekvádoru

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o sazebním zacházení se zbožím pocházejícím z Ekvádoru EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.10.2014 COM(2014) 585 final 2014/0287 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o sazebním zacházení se zbožím pocházejícím z Ekvádoru CS CS DŮVODOVÁ ZPRÁVA 1. SOUVISLOSTI

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Prvotní přezkum působnosti nařízení o prosazování

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Prvotní přezkum působnosti nařízení o prosazování EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.7.2017 COM(2017) 373 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Prvotní přezkum působnosti nařízení o prosazování CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

Více

Delegace naleznou v příloze částečně odtajněné znění výše uvedeného dokumentu.

Delegace naleznou v příloze částečně odtajněné znění výše uvedeného dokumentu. Rada Evropské unie Brusel 15. prosince 2015 (OR. en) 12838/11 EXT 2 ČÁSTEČNÉ ODTAJNĚNÍ Dokument: Ze dne: 14. července 2011 Nový status: Předmět: WTO 270 FDI 19 CDN 5 SERVICES 79 12838/11 WTO 270 FDI 19

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 3. října 2013 (OR. en) 14372/13. Interinstitucionální spis: 2013/0324 (NLE) WTO 232 AGRI 631 VETER 97 SAN 373 COTRA 29

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 3. října 2013 (OR. en) 14372/13. Interinstitucionální spis: 2013/0324 (NLE) WTO 232 AGRI 631 VETER 97 SAN 373 COTRA 29 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 3. října 2013 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2013/0324 (NLE) 14372/13 WTO 232 AGRI 631 VETER 97 SAN 373 COTRA 29 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 2. října 2013 Č.

Více

Světová ekonomika. Hlavní mezinárodní finanční instituce

Světová ekonomika. Hlavní mezinárodní finanční instituce Světová ekonomika Hlavní mezinárodní finanční instituce Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o přidělování celních kvót na vývoz dřeva z Ruské federace do Evropské unie

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o přidělování celních kvót na vývoz dřeva z Ruské federace do Evropské unie EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o přidělování celních kvót na vývoz dřeva z Ruské federace do Evropské unie CS CS

Více

Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP

Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP Společná obchodní politika EU Michal Částek Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP jednotná

Více

(4) Konzultace mezi USA a Unií podle článku 8 a čl. 12 odst. 3 Dohody WTO o ochranných opatřeních nedospěly k uspokojivému řešení ( 2 ).

(4) Konzultace mezi USA a Unií podle článku 8 a čl. 12 odst. 3 Dohody WTO o ochranných opatřeních nedospěly k uspokojivému řešení ( 2 ). L 122/14 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/724 ze dne 16. května 2018 o některých opatřeních obchodní politiky týkajících se určitých výrobků pocházejících ze Spojených států amerických EVROPSKÁ KOMISE,

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.9.2014 COM(2014) 573 final 2014/0263 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být jménem Evropské unie zaujat ve Výboru pro vládní zakázky k přistoupení Černé Hory

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.5.2013 COM(2013) 309 final 2013/0161 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji Evropské unie v Radě pro TRIPS Světové obchodní organizace k žádosti o prodloužení přechodného

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.10.2017 COM(2017) 595 final 2017/0259 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Norským královstvím o dodatečných obchodních

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.6.2014 COM(2014) 386 final 2014/0197 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o změně nařízení Rady (ES) č. 1215/2009, kterým se zavádějí mimořádná obchodní opatření

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.10.2013 COM(2013) 688 final 2013/0329 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření dohod ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Australským společenstvím, Brazilskou federativní

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.3.2015 COM(2015) 110 final 2015/0060 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty CS

Více

Delegace naleznou v příloze odtajněné znění výše uvedeného dokumentu.

Delegace naleznou v příloze odtajněné znění výše uvedeného dokumentu. Rada Evropské unie Brusel 10. března 2015 (OR. en) 6891/13 ADD 1 DCL 1 ODTAJNĚNÍ Dokument: Ze dne: 8. března 2013 Nový status: Předmět: WTO 53 SERVICES 11 FDI 4 OC 96 6891/13 ADD 1 veřejné Návrh směrnic

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro mezinárodní obchod 28. 3. 2012 2011/0324(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a vládou Ruské federace o obchodu

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.4.2015 COM(2015) 150 final 2015/0075 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Pozměňovacího protokolu k Dohodě mezi Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací, kterou

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 18. března

Více

Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie

Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 19. února 2014 (OR. en) 6732/14 LIMITE WTO 74 ACP 28 COAFR 44 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise Datum přijetí:

Více

Obsah ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3

Obsah ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3 ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3 v 1 Čistá teorie obchodu 5 1.1 Charakteristika mezinárodního obchodu 5 1.2 Vývoj teorie mezinárodního obchodu do 18. století 8 1.2.1 Merkantilismus 8 1.2.2 Kameralistika

Více

Dokument ze zasedání B7-****/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-****/2013

Dokument ze zasedání B7-****/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-****/2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 20. 6. 2013 B7-****/2013 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-****/2013 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o obchodních

Více

Světová obchodní organizace (WTO) Přístup Ruska do WTO

Světová obchodní organizace (WTO) Přístup Ruska do WTO Výbor - Téma Světová obchodní organizace (WTO) Přístup Ruska do WTO 1. Jak se stát členem WTO? PŘÍSTUP RUSKA DO WTO Proces přijímání nového člena do Světové obchodní organizace (WTO) se do značné míry

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

Rada Evropské unie Brusel 23. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 23. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 23. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2017/0135 (NLE) 10655/17 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 22. června 2017 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2017) 332 final Předmět:

Více

SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K

SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU PREZENTACE VŠFS 2015 ČLÁNEK 2 SES Základní cíle Společenství zahrnují Společný trh a hospodářskou a měnovou unii harmonický, vyvážený a udržitelný

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.7.2015 COM(2015) 322 final 2015/0141 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Generální rady Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.2.2011 KOM(2011) 54 v konečném znění 2011/0032 (NLE) C7-0144/11 Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření dohody ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Austrálií podle článků

Více

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Mgr. Stanislava Makovcová Základní informace Úmluva o právech osob se zdravotním postižením a její Opční protokol byla přijata Valným shromážděním OSN

Více

Mezinárodní obchodní právo. martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00

Mezinárodní obchodní právo. martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00 Mezinárodní obchodní právo 02.04.2009 2. přednáška Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00 1. Přednáška: Mezinárodní obchodní právo: Právní normy z hlediska smluvních vztahů

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 182/2011

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 182/2011 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 182/2011 Pravidla a obecné zásady způsobu, jakým členské státy kontrolují Komisi při výkonu prováděcích pravomocí Čl. 1 - Předmět nařízení stanoví pravidla

Více

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR Senát Parlamentu České republiky s o u h l a s í s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Dánským královstvím o změnách a ukončení platnosti

Více

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy, Praha, 2015 1 Vnitřní trh a Společná obchodní politika EU Obchodní vztahy mezi

Více

V l á d n í n á v r h,

V l á d n í n á v r h, V l á d n í n á v r h, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Maltou o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Maltou

Více

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod NÁVRH STANOVISKA

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 20.3.2015 2013/0433(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a

Více

PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ

PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ Evropský parlament 2014-2019 Dokument ze zasedání 1.9.2015 B8-0000/2015 PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ předložený na základě prohlášení Komise v souladu s čl. 123 odst. 2 jednacího řádu o aktuální situaci, pokud

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Královstvím Tonga o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Královstvím Tonga o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.9.2015 COM(2015) 433 final 2015/0196 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Královstvím Tonga o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty

Více

s ohledem na návrh Komise předložený Evropskému parlamentu a Radě (KOM(2010)0765),

s ohledem na návrh Komise předložený Evropskému parlamentu a Radě (KOM(2010)0765), P7_TA-PROV(0)07 Zrušení některých zastaralých aktů Rady ***I Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne. září 0 o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o zrušení některých zastaralých aktů

Více

SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU

SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU SPOLEČNÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ O SOUČASNÉM ROZŠÍŘENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO PROSTORU Smluvní strany zdůrazňují význam včasné ratifikace nebo včasného schválení

Více

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2016) 174 final - ANNEX 3.

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2016) 174 final - ANNEX 3. Rada Evropské unie Brusel 8. dubna 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0092 (NLE) 7616/16 ADD 3 WTO 80 SERVICES 5 COLAC 19 NÁVRH Odesílatel: Příjemce: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generálního

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.1.2016 COM(2016) 8 final 2016/0003 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu a prozatímním uplatňování Dohody o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2016/0205(NLE) 31.10.2016 *** NÁVRH DOPORUČENÍ o rozhodnutí Rady o uzavření Komplexní hospodářské a obchodní dohody (CETA) mezi Kanadou na jedné

Více

Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1

Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1 Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1 Tato příloha obsahuje seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup stanovený

Více

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 1 UKTF

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 1 UKTF Rada Evropské unie Brusel 29. ledna 2018 (OR. en) XT 21004/18 ADD 1 REV 2 BXT 5 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace PŘÍLOHA ROZHODNUTÍ RADY, kterým se doplňuje rozhodnutí

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. února 2011 (17.02) (OR. en) 6599/11 Interinstitucionální spis: 2011/0031 (NLE) WTO 57 AGRI 122 UD 27 COASI 28

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. února 2011 (17.02) (OR. en) 6599/11 Interinstitucionální spis: 2011/0031 (NLE) WTO 57 AGRI 122 UD 27 COASI 28 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. února 2011 (17.02) (OR. en) 6599/11 Interinstitucionální spis: 2011/0031 (NLE) WTO 57 AGRI 122 UD 27 COASI 28 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 15. února 2011 Předmět:

Více

OCHRANA INVESTIC V RÁMCI SVĚTOVÉ OBCHODNÍ ORGANIZACE

OCHRANA INVESTIC V RÁMCI SVĚTOVÉ OBCHODNÍ ORGANIZACE OCHRANA INVESTIC V RÁMCI SVĚTOVÉ OBCHODNÍ ORGANIZACE MAREK PODZIMNÝ Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Česká republika Abstrakt v rodném jazyce Ochrana investic je v rámci Světové obchodní organizace

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro mezinárodní obchod 31. 5. 2011 2010/0243(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření dohody ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Norským

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Mezinárodní vztahy a globální svět Vzdělávací modul pro učitele středních škol v oblasti evropské integrace Instituce EU Evropská rada Nejvyšší reprezentace Unie (prezident, kancléř,

Více

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR Senát Parlamentu České republiky s o u h l a s í s ratifikací Protokolu mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o změně Dohody mezi vládou

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/CE/BA/cs 1

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/CE/BA/cs 1 ZÁVĚREČNÝ AKT AF/CE/BA/cs 1 Zplnomocnění zástupci: BELGICKÉHO KRÁLOVSTVÍ, BULHARSKÉ REPUBLIKY, ČESKÉ REPUBLIKY, DÁNSKÉHO KRÁLOVSTVÍ, SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, ESTONSKÉ REPUBLIKY, ŘECKÉ REPUBLIKY, ŠPANĚLSKÉHO

Více

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2017) 783 final.

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2017) 783 final. Rada Evropské unie Brusel 20. prosince 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2017/0349 (CNS) 15904/17 FISC 365 ECOFIN 1134 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 19. prosince 2017 Příjemce: Č. dok. Komise:

Více

Návrh nařízení (COM(2015)0220 C8-0131/ /0112(COD))

Návrh nařízení (COM(2015)0220 C8-0131/ /0112(COD)) 26.1.2017 A8-0277/ 001-013 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 001-013 které předložil Výbor pro mezinárodní obchod Zpráva Marielle de Sarnez A8-0277/2016 Dvoustranná ochranná doložka a mechanismus stabilizace pro banány

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.12.2015 COM(2015) 631 final 2015/0285 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Pozměňovacího protokolu k Dohodě mezi Evropským společenstvím a Andorrským knížectvím, kterou

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Bakalářská práce Aktivity Světové obchodní organizace v mezinárodním obchodě World Trade Organization's activities in international trade Lucie Žecová

Více

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář Hodnoty a cíle Evropské unie Hodnoty EU Dnes čl. 6 SEU: Svoboda, Demokracie, Dodržování lidských práv a základních svobod, Právní stát Nově (převzato

Více

L 351/40 Úřední věstník Evropské unie

L 351/40 Úřední věstník Evropské unie L 351/40 Úřední věstník Evropské unie 20.12.2012 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1219/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se stanoví přechodná úprava pro dvoustranné dohody o investicích

Více

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR Senát Parlamentu České republiky s o u h l a s í s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Republikou Slovinsko o ukončení platnosti Dohody

Více

7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY

7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY 7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY 1 Argumenty pro volný obchod Argumenty proti volnému obchodu Politický model obchodní politiky Mezinárodní vyjednávání a WTO 2 Volný obchod úvod úplně volný obchod

Více

(6) Tímto nařízením není dotčena otázka souladu ochranných opatření USA s příslušnými ustanoveními Dohody o WTO.

(6) Tímto nařízením není dotčena otázka souladu ochranných opatření USA s příslušnými ustanoveními Dohody o WTO. 21.6.2018 L 158/5 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/886 ze dne 20. června 2018 o některých opatřeních obchodní politiky týkajících se určitých výrobků pocházejících ze Spojených států amerických a o

Více

Seznam nelegislativních aktů 14798/ Nařízení o zřízení Evropského orgánu pro pracovní záležitosti obecný přístup /18 ebk/jhu 1 GIP.

Seznam nelegislativních aktů 14798/ Nařízení o zřízení Evropského orgánu pro pracovní záležitosti obecný přístup /18 ebk/jhu 1 GIP. Rada Evropské unie Brusel 5. prosince 2018 (OR. en) 14795/18 OJ CONS 69 SOC 736 EMPL 551 SAN 432 CONSOM 341 PŘEDBĚŽNÝ POŘAD JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Zaměstnanost, sociální politika, zdraví a ochrana

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 2 EU- USA (TTIP) Mandát pro jednání schválen a jednání zahájena v červnu 2013 6. kolo se uskuteční v polovině července 2014 Ukončení jednání plánováno na 2015 Významný ekonomický dopad Zásadní oblast:

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2016

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 27.10.2015 COM(2015) 610 final ANNEX 4 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.3.2012 COM(2012) 144 final 2012/0073 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření dohody mezi Evropskou unií a Kanadou o celní spolupráci v záležitostech týkajících se bezpečnosti

Více

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR

N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR N á v r h u s n e s e n í S e n á t u P a r l a m e n t u ČR Senát Parlamentu České republiky s o u h l a s í s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a vládou Černé Hory o změně Dohody mezi vládou

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.10.2011 KOM(2011) 679 v konečném znění 2011/0303 (NLE)C7-0182/12 Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody zakládající přidružení mezi Evropskou unií a jejími členskými státy

Více

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální ekonomické a

Více

Ins I t ns i t t i uc t e a p rá r vo E vo S/ S E / U - Rozhodování ní v E U Michal Částek Veřej e ná j s p s ráva EU E 1

Ins I t ns i t t i uc t e a p rá r vo E vo S/ S E / U - Rozhodování ní v E U Michal Částek Veřej e ná j s p s ráva EU E 1 Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1 Hlavní instituce EU Evropská rada Rada ministrů, Rada, Rada EU Evropská komise, Komise Evropský parlament Evropský soudní dvůr

Více

PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU. hospodářského zájmu. ochrany osobních údajů. základě státní příslušnosti. a pobytu občanů Unie

PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU. hospodářského zájmu. ochrany osobních údajů. základě státní příslušnosti. a pobytu občanů Unie PŘÍLOHA III PRÁVNÍ ZÁKLADY ŘÁDNÉHO LEGISLATIVNÍHO POSTUPU 1 Článek 14 Právní základ Popis Požadavky postupu 1 Čl. 15 odst. 3 Čl. 16 odst. 2 Článek 18 Čl. 19 odst. 2 Čl. 21 odst. 2 Článek 24 Článek 33 Čl.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE 25.11.2014 B8-0286/23 23 Bod odůvodnění I I. vzhledem k tomu, že neomezená hospodářská soutěž a rovné podmínky pro společnosti, které podpoří investice, jsou pro toto hospodářské odvětví klíčové, protože

Více

Obchodní politika. zahraničně-obchodní politika mezinárodní obchodní politika společná obchodní politika EU. Další organizace MO Regionální uskupení

Obchodní politika. zahraničně-obchodní politika mezinárodní obchodní politika společná obchodní politika EU. Další organizace MO Regionální uskupení Mezinárodní obchod Ing. Alena Šafrová Drášilová Obsah Obchodní politika zahraničně-obchodní politika mezinárodní obchodní politika společná obchodní politika EU Další organizace MO Regionální uskupení

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.6.2014 COM(2014) 375 final 2014/0191 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o některých postupech pro používání Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.3.2012 COM(2012) 115 final 2012/0054 (COD) C7-0079/12 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o provádění dohod uzavřených EU na základě jednání v rámci článku XXVIII

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro zahraniční věci 2016/0120(NLE) 29.9.2016 *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody o pokračování činnosti Mezinárodního střediska pro vědu a

Více

ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil

ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci ČR a proces rozšiřování EU se zaměřením na volný pohyb pracovních sil Vypracovala: Vedoucí bakalářské práce: Hana

Více

Vztah mnohostranného systému WTO a společné obchodní politiky EU

Vztah mnohostranného systému WTO a společné obchodní politiky EU VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ KATEDRA MEZINÁRODNÍHO OBCHODU Vztah mnohostranného systému WTO a společné obchodní politiky EU Autor: Adéla Červenková Hlavní specializace:

Více

Výbor pro mezinárodní obchod

Výbor pro mezinárodní obchod EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro mezinárodní obchod 16. 11. 2010 2010/0289(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o zavedení mimořádných autonomních obchodních preferencí

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.10.2015 COM(2015) 512 final 2015/0241 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být jménem Evropské unie zaujat ve Správním výboru Úmluvy TIR k návrhu na změny Celní

Více