Historie a tradice ozbrojených sil ČR Perzekuce vojáků po únoru 1948 a jejich účast v protikomunistickém odboji

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie a tradice ozbrojených sil ČR Perzekuce vojáků po únoru 1948 a jejich účast v protikomunistickém odboji"

Transkript

1 Historie a tradice ozbrojených sil ČR Perzekuce vojáků po únoru 1948 a jejich účast v protikomunistickém odboji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Perzekuce vojáků po únoru 1948 a jejich účast protikomunistickém odboji 1. Podstata a průběh perzekucí vojáků po únoru Tábory nucené práce, akce D a akce LUX

3 Pojem politické procesy Před rokem 1989 byly pojmem politické procesy označovány především nezákonné politické procesy se skupinou vedoucích představitelů KSČ, jejichž vrcholem bylo odsouzení a poprava členů tzv. protistátního spikleneckého centra Rudolfa Slánského. Po roce 1989 jsou pojmem politické procesy označovány všechny nezákonné procesy po roce 1948 v jejichž průběhu byly v rozporu s tehdy platnými zákony odsouzeny k různým trestům stovky osob. Průběh politických procesů lze rozdělit časově i podle toho o jaké skupiny osob se jednalo. V první fázi se jednalo o věznění a odsouzení k různým trestům (včetně trestů smrti) domnělých i skutečných odpůrců režimu.

4 V další fázi se jednalo o nezákonné politické procesy s vedoucími funkcionáři a členy komunistické strany. Souběžně s politickými procesy probíhala tvrdá mimosoudní perzekuce. (zařazování osob do táborů nucených prací TNP, na základě rozhodnutí komisí národních výborů) Perzekuce a nezákonné procesy začaly bezprostředně po únoru 1948 a skončily v letech Ještě v roce 1954 proběhly poslední popravy (gen. Josef Musil, Osvald Závodský a další). Politické procesy probíhaly ještě v době, kdy už bylo známo, že se jedná o prokázané nezákonnosti. První vyšetřování politických procesů probíhalo v letech Další, včetně rehabilitací v letech

5 Reicin prosazoval zásadu: Obranné zpravodajství stojí nad zákonem. Pro jeho příslušníky při plnění úkolů žádné zákony neplatí. Tímto krédem se skutečně většina příslušníků OBZ řídila. I dokumenty pro činnost OBZ obsahovaly ustanovení, která byla v rozporu s tehdy platnými zákony a ústavou. Např. možnost používání provokatérů a provokací, obsažená ve směrnicích pro činnost OBZ z ledna Obranné zpravodajství se stalo významnou represivní složkou již před únorem 1948 a bylo zcela ovládáno komunistickou stranou.

6 OBZ nejen, že mělo významný podíl na vytváření podmínek pro převzetí moci KSČ, ale stalo se bezprostředně po únoru bezpečnostní složkou, která měla rozhodující podíl na následujících perzekucích. V celém období let používali příslušníci OBZ nezákonných metod vyšetřování, včetně používání fyzického násilí. Jednotlivé případy byly řešeny i ve vládě a v parlamentu. Po převzetí moci komunistickou stranou zahájilo OBZ okamžitě perzekuce důstojnického sboru armády v rámci tzv. očisty armády od reakčních živlů. K tomu byly využity i podklady, které OBZ připravovalo v letech

7 Okamžitě po převzetí moci komunistickou stranou 25. února 1948 byly zahájeny akce proti skutečným i domnělým odpůrcům nového režimu. Na jejich realizaci se podílely především Akční výbory národní fronty (AV NF) a bezpečnostní složky OBZ a Stb. Zpočátku se jednalo převážně o mimosoudní perzekuce bezdůvodné propouštění ze zaměstnání, později věznění a soudní procesy. Do května osob Okamžitě bylo propuštěno 25 generálů, mezi nimi i gen. Heliodor Píka. Plk. Bedřich Reicin žádal u K. Gottwalda jejich okamžité zatčení. Gottwald nesouhlasil.

8 První obětí nezákonných procesů se stal gen. Heliodor Píka. Již před únorem 1948 byl soustavně sledován OBZ i při cestách do zahraničí a byly odposlouchávány jeho telefonní hovory. Proces s. gen. Píkou byl iniciován sovětskou zpravodajskou službou. B. Reicin i K. Vaš, kteří byli spolupracovníky sovětské zpravodajské služby obdrželi úkol gen. Píka nesmí za žádných okolností opustit Československo protože příliš mnoho ví o sovětské zpravodajské službě. Začátkem března byl hospitalizován ve vojenské nemocnici a podrobil se operaci žlučníku.

9 Dne 5. května 1948 byl ještě v nemocnici zatčen a odvezen do tajného vězení OBZ v Dělostřelecké ulici. Následně mu bylo dne 12. května přečteno obvinění. Proces s ním proběhl v lednu Rozsudek smrti byl vynesen Státním soudem dne 28. ledna Odvolání i žádost o milost byly zamítnuty. Gen. Heliodor Píka byl popraven ve věznici na Borech v Plzni dne 20. června Hlavní zásluhu na odsouzení a popravě gen Píky mají K. Vaš a B. Reicin. K. Vaš je autorem obžaloby na základě které byl gen. Píka odsouzen.

10 K. Vaš k procesu s Píkou v roce 1955 uvedl: Chazanov (řídící důstojník K. Vaše) mě upozornil, že materiál na Píku bude slabý a prosil mě, abych v této věci s ním vše projednával a důkladně ho stále informoval, přičemž mě upozornil, že později pak mě dá bližší pokyny. Za proces s gen. Píkou bylo K. Vašovi vysloveno..zvláštní poděkování ústředních sovětských míst v Moskvě. Proces s gen. Heliodorem Píkou byl jedním z mála ve kterém nebylo vůči vyšetřovanému používáno brutálního fyzického i psychického násilí. V dalších procesech již tento způsob vyšetřování byl považován za zcela normální.

11 V říjnu 1948 byl parlamentem přijat nechvalně známý zákon č. 231na ochranu lidově demokratické republiky. V průběhu roku 1949 následovala další vlna politických procesů. Mnohé z nich byly realizovány na základě provokací OBZ nebo Stb. Ve vězení se ocitli odpůrci režimu i osoby zcela nevinné, včetně spolupracovníků tajných služeb. Nejvíce byli perzekucemi postiženi důstojníci armády, většinou účastníci odboje na Západě nebo bývalí důstojníci předmnichovské armády. Na Hradčanech bylo v tzv. Domečku zřízeno vězení OBZ.

12 Vůči vězněným vojákům bylo používáno brutálního fyzického i psychického násilí jehož cílem bylo vynutit přiznání. Krutých výslechových metod bylo používáno s vědomím šéfa OBZ (HIS) gen. Josefa Musila i náměstka ministra obrany gen. Bedřicha Reicina. Ve vězení nebyla vedena žádná evidence. Věznění vojáci nemohli svůj pobyt v Domečku později jakkoli prokázat. Doba věznění závisela na ochotě vězněného přiznat se k činům, které předkládali vyšetřovatelé. Mnozí z vězněných podepsali vynucené výpovědi v iluzi, že u soudu vše odvolají.

13 OBZ mělo k dispozici i soudní znalce, kteří soudu předkládali nepravdivé a v rozporu se skutečností připravené odborné posudky. Žádný s obviněných neměl šanci se u soudu obhájit nebo prokázat svoji nevinu. Tímto způsobem byli odsouzení a popraveni např. mjr. Jaromír Nechanský, zeť Bohumila Laušmana, mjr. Claudius Šatana, plk. František Skokan a řada dalších. Mjr. J. Nechanský a mjr. C. Šatana patřili dokonce k agentům OBZ. Mjr. Nechanský měl krycí číslo V-601 a byl získán a zpočátku řízen B. Reicinem.

14 Další obětí politických procesů se stala JUDr. Milada Horáková. Tento případ patři k nejznámějším. Zatčena byla v září Proces se konal od 31. května do 8. června Přes protesty světové veřejnosti byla popravena 27. června 1950, necelý týden po popravě gen. H. Píky. Další formou perzekucí, především důstojníků propuštěných v rámci poúnorové očisty z armády byla akce nazvaná D. Jejími iniciátory byli gen. Bedřich Reicin a gen. JUDr. Jaroslav Procházka.

15 Účelem akce bylo zařazení důstojníků, propuštěných z armády do tábora nucených prací (TNP). Seznamy důstojníků navržených do TNP připravovalo 5. oddělení HŠ (OBZ) podle stanovených kritérií. Byla zřízena komise, která měla rozhodovat o zařazení důstojníků do TNP. Fakticky rozhodoval sám Bedřich Reicin podle svého uvážení, bez ohledu na platné zákony. Odvolací komise působila pouze formálně a ani v jednom případě rozhodnutí Reicina nezměnila. TNP byl zřízen ve známé věznici na Mírově.

16 Podmínky života v táboře byly velmi kruté. Dozorci používali běžně fyzické násilí. Vězni byli záměrně týráni a docházelo i k poškození jejich zdraví. Komise, která vyšetřovala zařazování důstojníků do TNP i okolnosti jejich věznění jej označila za tábor likvidační. Celkem proběhlo 6 akcí D. Měly označení D 1 D 5. Proběhly od do Bylo uvězněno celkem 263 osob, tři osoby zemřely v průběhu pobytu na Mírově (gen. Hrabovský, plk. Jiří Souhrada a pplk. Bohumil Dítě). Podle závěrečné zprávy vyšetřující komise z roku 1951 bylo 197 důstojníků zařazeno do tábora v rozporu se zákonem.

17 Řada důstojníků byla vězněna i po skončení dvouletého pobytu v rozporu se zákonem. Jejich propuštění z tábora po odpykání trestu (ve většině případů nezákonného) zakázal gen. B. Reicin. Lékařem byl v TNP na Mírově SS-man odsouzený k doživotí. Komise konstatovala, že ze strany příslušníků OBZ a Stb., kteří porušovali zákon v souvislosti s akcemi D a v souvislosti s fungováním TNP Mírov se jednalo o trestné činy se sazbou 3 až 10 let. Komise navrhla zatknout předsedu komise, která rozhodovala o zařazování vojáků do TNP Mírov plk. Antonína Horáka a zahájit jeho trestního stíhání. Trestně stíhán však nebyl nikdo z nich.

18 K významným změnám došlo i v armádě. Z funkce byl odvolán ministr národní obrany gen. Ludvík Svoboda. Na jeho místo byl jmenován JUDr. Alexej Čepička, zároveň byl jmenován armádním generálem. Důvody odvolání gen. Svobody vyjádřená nedůvěra ze strany SSSR, zpráva B. Reicina a J. Procházky. Z dopisu Stalina Gottwaldovi dne 8. dubna 1950: Naši vojenští pracovníci považují generála Svobodu za nezasluhujícího důvěru a nebude možno se s ním dělit otevřeně o vojenská tajemství SSSR. Zřejmě výsledek informací předávaných do SSSR K. Vašem a B. Reicinem.

19 Bedřich Reicin a Karel Šváb byli iniciátory přísně tajné akce LUX. Akci LUX realizovalo 5. oddělení HŠ (OBZ). Bylo vyčleněno 5 důstojníků pod velením pplk. Jaroslava Pavlíčka. Skupina pracovala utajeně, její členové se nesměli s nikým stýkat. Ke skupině byl zařazen styčný důstojník kpt. Stb. Jaromír Mrkos. Skupina měla vyčleněny na generálním štábu zvláštní místnosti.

20 Úkolem skupiny v rámci akce LUX bylo: Vyhodnotit londýnský archív. Vyhodnotit archív 2. oddělení HŠ z předválečné doby. Analyzovat materiály slovenských jednotek za války. Prioritou bylo získat kompromitující materiály především na bývalé příslušníky Moravcovy zpravodajské skupiny v Londýně. Veškeré informace týkající se osob mimo armádu byly předávány cestou styčného důstojníka kpt. J. Mrkose Stb a využívány v průběhu procesů.

21 Výsledkem činnosti skupiny bylo vypracování seznamu důstojníků navržených k zatčení. Seznam byl předložen gen. J. Musilovi a gen. B. Reicinovi, který jej doplnil o další jména. Všichni důstojníci uvedení v seznamu byli buď souzeni nebo zařazeni do TNP. Souhrnná zpráva o akci LUX měla kolem 150 stran Paradoxně byla nevětší část zprávy věnována osobě gen. Ludvíka Svobody.

22 V průběhu roku 1950 byly zatčeny a souzeny osoby, které měly jakékoli styky se zahraničím a podle Stb nebo OBZ byly potenciálním nebezpečím režimu. Většinou se jednalo o osoby, které se ničím neprovinily. Za trestnou činnost bylo považováno jejich působení v zahraničí za druhé světové války. Mnohdy se jednalo o plnění služebních povinností příslušníci zpravodajské služby i např. gen. Píka. To bylo kvalifikováno jako vlastizrada, špionáž atd. Jedním ze zatčených byl i V. E. Voska, který za první i za druhé světové války zprostředkovával pomoc čs. zahraničnímu odboji.

Politické procesy v Československu

Politické procesy v Československu Politické procesy v Československu Anotace: prezentace věnující se politickým procesům v 50. letech v Československu. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Procesy v období komunismu

Procesy v období komunismu Procesy v období komunismu ÚVODEM Komunistické politické procesy v padesátých letech 20. století, zahájené po sovětském vzoru v zemích východního bloku, měly za cíl zlikvidovat, eliminovat a vystrašit

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Léta v ČSR VY_32_INOVACE_D0110.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Léta v ČSR VY_32_INOVACE_D0110. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho.

Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho. Já Anna Králová On Jiří Kučera Sedává vedle mě na přednáškách. Usmívá se na mě, a já na něho. Byla to láska jako trám, v pozadí začínající katastrofa. ale to jsem ještě netušila. Roku 1945 se Komunistická

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Sada č. III Identifikátor DUM: VY_32_INOVACE_SADA III_D, DUM 19 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis

Sada č. III Identifikátor DUM: VY_32_INOVACE_SADA III_D, DUM 19 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Spolek evangelických kazatelů 3700 v 6 svazcích. Akce Klín 312 v 1 svazku. Činnost StB - pronikání do církev. struktur UMPRUM - pomoc při dohledávání

Spolek evangelických kazatelů 3700 v 6 svazcích. Akce Klín 312 v 1 svazku. Činnost StB - pronikání do církev. struktur UMPRUM - pomoc při dohledávání Seznam předaných dokumentačních témat Číslo spisu 54/VvK-95 60/VvK-95 61/VvK-95 72/VvK-95 76/VvK-95 80/VvK-95 81/VvK-95 85/VvK-95 86/VvK-95 97/VvK-95 103/VvK-95 106/VvK-95 127/VvK-95 134/VvK-95 138/VvK-95

Více

Fond 134: Německé soudy v Protektorátu Čechy a Morava

Fond 134: Německé soudy v Protektorátu Čechy a Morava Fond 134: Německé soudy v Protektorátu Čechy a Morava Archivní fond 134: Německé soudy v protektorátě vznikl spojením písemností německý soudů, státních zastupitelství a věznic působících v Protektorátě

Více

Československý odboj v době druhé světové války

Československý odboj v době druhé světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Perzekuce vojáků po únoru 1948 a souvislosti jejich odchodů do exilu

Perzekuce vojáků po únoru 1948 a souvislosti jejich odchodů do exilu Perzekuce vojáků po únoru 1948 a souvislosti jejich odchodů do exilu Akce APS Uchopení moci komunistickou stranou v únoru 1948 přineslo okamžité perzekuce ve všech oblastech života společnosti. Nezákonné

Více

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC Autoři Iva Černá Tereza Černá Veronika Nevřivá Michaela Obrovská Jan Procházka Alžběta Rádsetoulalová Tereza Smékalová Natálie Tejkalová Pedagogické vedení PhDr. Jana Henzlová Spolubojovníci ve válce proti

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět 9.třída Rozšířená

Více

Diskriminace a perzekuce vojáků v Československu v letech

Diskriminace a perzekuce vojáků v Československu v letech František HANZLÍK Diskriminace a perzekuce vojáků v Československu v letech 1945-1955 powerprint s. r. o. Praha 2015 Recenzenti: Doc. PhDr. Karel Konečný, CSc. Doc. PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. Copyright

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 1 A 574/2002-22 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr.

Více

1946 1948 Nástup komunismu 50. léta

1946 1948 Nástup komunismu 50. léta Sociální práce v historickém kontextu 1946 1948 Nástup komunismu 50. léta Jan Dočkal Mezinárodní situace Poválečná situace a nové rozdělení světa se připravovalo již v průběhu války. Rozdílná východiska

Více

Budování socialismu v ČSR

Budování socialismu v ČSR VY_12_INOVACE_105 Budování socialismu v ČSR Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Únor 2012 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva a ověření schopnosti zapamatovat

Více

451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991,

451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991, Systém ASPI - stav k 17.5.2007 do částky 42/2007 Sb. a 20/2007 Sb.m.s. Obsah a text 451/1991 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2009 451/1991 Sb. ZÁKON ze dne 4. října 1991, kterým se

Více

SET 2: METODY PRÁCE STB

SET 2: METODY PRÁCE STB Světlana v pramenech V tomto setu jsou prameny, které ilustrují postupy a metody práce StB. Některé jsou přímo z její produkce, jiné jsou z produkce vnitřních kontrolních útvarů tehdejšího ministerstva

Více

OBSAH: ZVed. oddělení obranných příprav kapitán Ing. Jan ŠVERMA

OBSAH: ZVed. oddělení obranných příprav kapitán Ing. Jan ŠVERMA OBSAH:» Legislativa krizového řízení» Armáda ČR IZS» Síly a prostředky AČR vyčleňované ve prospěch IZS» Vyžadování a nasazování SaP AČR - ZÁCHRANNÉ PRÁCE» Vyžadování a nasazování SaP AČR - LIKVIDAČNÍ PRÁCE»

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo Náměstka pro řízení sekce Mezinárodní vztahy

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo Náměstka pro řízení sekce Mezinárodní vztahy Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo Náměstka pro řízení sekce Mezinárodní vztahy Č.j.: MF-41153/2015/30-9 Datum: 11. září 2015 Státní tajemník Ministerstva financí ČR jako služební

Více

Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví

Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Příloha usnesení vlády ze dne 7. prosince 2015 č. 1011 Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Vláda stanoví, podle 186

Více

Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech

Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech Obr. č. 1: č. 1: Rodný 1: Rodný domek domek Vincence Koutníka na na samotě na samotě Jalovčí Jalovčí u u Dolní u Dolní Rožínky. Zdroj: autor Obr. 2: Lihovar v Rozsochách, kde Koutníkovi bydleli v letech

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV- 36089-1/SST-2016 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Státní tajemník v Ministerstvu vnitra vyhlašuje dne 15. března 2016 výběrové řízení na obsazení služebního místa vedoucího oddělení vládní

Více

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE)

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) 1960 schválen zákon o III. pětiletém plánu Nesplnitelné úkoly Vypínání elektrické energie Selhání zásobování uhlím Ochromení železniční dopravy uhelné prázdniny Pomoc jiným

Více

securitas imperii František Hanzlík Utajená vazba Hrdiny SSSR. Životní osudy Richarda Tesaříka v období poúnorových perzekucí v armádě

securitas imperii František Hanzlík Utajená vazba Hrdiny SSSR. Životní osudy Richarda Tesaříka v období poúnorových perzekucí v armádě STUDIE František Hanzlík securitas imperii Utajená vazba Hrdiny SSSR. Životní osudy Richarda Tesaříka v období poúnorových perzekucí v armádě 1948 1954 Úvod Richard Tesařík (3. prosince 1915 27. března

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení organizační a právní podpory kanceláře ministra vnitra

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení organizační a právní podpory kanceláře ministra vnitra *MVCRX03RU5YC* MVCRX03RU5YC prvotní identifikátor OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení organizační a právní podpory kanceláře ministra vnitra Č.j.: MV-148801-3/SST-2017

Více

předsedy Obvodního báňského úřadu pro území krajů Plzeňského a Jihočeského se sídlem v Plzni

předsedy Obvodního báňského úřadu pro území krajů Plzeňského a Jihočeského se sídlem v Plzni OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA SLUŽEBNÍ MÍSTO VEDOUCÍ SLUŽEBNÍHO ÚŘADU PŘEDSEDA OBVODNÍHO BÁŇSKÉHO ÚŘADU PRO ÚZEMÍ KRAJŮ PLZEŇSKÉHO A JIHOČESKÉHO SE SÍDLEM V PLZNI Praha 16. prosince 2015 Č.j.:

Více

VYBRANÁ TÉMATA. Právní postavení osob zadržených na vojenské základně Guantánamo - rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ze dne 29.6.

VYBRANÁ TÉMATA. Právní postavení osob zadržených na vojenské základně Guantánamo - rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ze dne 29.6. VYBRANÁ TÉMATA Právní postavení osob zadržených na vojenské základně Guantánamo - rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ze dne 29.6. 2006 - (5/2006) Martin Kavěna LL.B., B.C.L. Parlament České republiky Kancelář

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení bezpečnosti, krizového řízení a řízení rizik (kód SM )

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení bezpečnosti, krizového řízení a řízení rizik (kód SM ) Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení bezpečnosti, krizového řízení a řízení rizik (kód SM 195 000) Praha 9. února 2016 Č. j. 2016/5317-161/SZ/VŘ Státní tajemník v Ministerstvu

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV- 101947-2/SST-2017 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení metodiky a kontroly; služební místo je zařazeno v odboru fondů Evropské unie v oblasti vnitřních věcí

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Plánování a řízení zdrojů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ředitele Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ředitele Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo ředitele Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti Praha 5. října 2015 Č.j.: MV-142314-2/OSK-2015 Náměstek ministra

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 4 Ads 38/2007-45 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Dagmar Nygrínové a

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka pro řízení sekce zahraničních vztahů

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka pro řízení sekce zahraničních vztahů Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka pro řízení sekce zahraničních vztahů Č.j.: 51785/8/2015-MZE-11130 Datum: 25. září 2015 Státní tajemník v Ministerstvu zemědělství jako

Více

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Řízení bezpečnosti Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 6. část

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 6. část Historie české správy SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 6. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

V Praze dne 23. 10. 2008. Vážený pan Jindřich Šnýdl. Chrastava u Liberce. Věc: Žádost o stanovisko k životu a činnosti Rudolfa Fuksy

V Praze dne 23. 10. 2008. Vážený pan Jindřich Šnýdl. Chrastava u Liberce. Věc: Žádost o stanovisko k životu a činnosti Rudolfa Fuksy V Praze dne 23. 10. 2008 Vážený pan Jindřich Šnýdl Chrastava u Liberce Věc: Žádost o stanovisko k životu a činnosti Rudolfa Fuksy Vážený pane Šnýdle Obrátil jste se na Vojenský historický ústav s žádostí

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Č. j. MV /SST V Praze dne 5. září 2017

Č. j. MV /SST V Praze dne 5. září 2017 Č. j. MV- 9330-4/SST-2017 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení analýz legislativy egovernmentu; služební místo je zařazeno v odboru Hlavního architekta egovernmentu

Více

Služba na tomto služebním místě bude vykonávána ve služebním poměru na dobu neurčitou.

Služba na tomto služebním místě bude vykonávána ve služebním poměru na dobu neurčitou. Státní veterinární správa Slezská 100/7, Praha 2, 120 56 T: +420 227 010 111, F: +420 227 010 191 Elektronická adresa podatelny: epodatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv Č. j.: SVS/2016/119573-G

Více

patřily mezi hlavní odpůrce komunistické strany národní socialisté a lidová strana. /2

patřily mezi hlavní odpůrce komunistické strany národní socialisté a lidová strana. /2 František HANZLÍK Katedra sociálních věd a personalistiky, VVŠ PV, 682 03 Vyškov Souvislosti vzniku vojenského obranného zpravodajství a jeho podíl na formování bezpečnostních složek Ministerstva vnitra

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení právní podpory státní služby (SM )

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení právní podpory státní služby (SM ) Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení právní podpory státní služby (SM 332 000) Praha 2. listopadu 2018 Č. j.: MPSV-2018/215004-111 Státní tajemník v Ministerstvu práce

Více

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení 153/1994 Sb. ZÁKON ze dne 7. července 1994 o zpravodajských službách České republiky Změna: 118/1995 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 290/2005 Sb. Změna: 530/2005 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 80/2006 Sb.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 A 1130/2002-OL-27 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr.

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy Praha 8. prosince 2015 Č.j.: MV-141989-12/OSK-2015 Náměstek ministra vnitra

Více

ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989

ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989 ČESKOSLOVENSKO V LETECH 1945-1989 OTÁZKY A ÚKOLY 1. Doplňte text tak, aby odpovídal historické skutečnosti. Číslice z textu napište správně nad pojmy v rámečku. V Košicích vyhlásila první poválečná vláda

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV- 91011-3/SST-2017 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení dlouhodobých víz; služební místo je zařazeno v odboru azylové a migrační politiky V Praze dne 31. července

Více

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech ve znění zákona č. 190/2005 Sb., zákona č. 70/2007 Sb. a zákona č. 308/2008 Sb. Preambule Maje na zřeteli morální ocenění mužů a žen,

Více

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I 238/2000 Sb. ZÁKON o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Hospodářské dějiny Československa (opakování)

Hospodářské dějiny Československa (opakování) VY_32_INOVACE_DEJ_30 Hospodářské dějiny Československa 1918-1948 (opakování) Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická oblast: Československo 1918-48 Předmět:

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV - 20952-2/SST-2016 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Státní tajemník v Ministerstvu vnitra vyhlašuje dne 16. února 2016 výběrové řízení na obsazení služebního místa vedoucího oddělení Rady

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

Využití dopisů Dr. Milady Horákové ve výuce

Využití dopisů Dr. Milady Horákové ve výuce Využití dopisů Dr. Milady Horákové ve výuce 50. léta v Československu Hornické muzeum Příbram Památník Vojna - 20. června 2013 Mgr. František Štambera Proměny oficiálního obrazu procesu s Dr. Horákovou

Více

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

+NBCTY1143XHY+ Siwiecova Praha 3 Žižkov. Č.j. ABS 4238/2016 R. V Praze dne 20. května Počet listů: 5 Přílohy: 7/12

+NBCTY1143XHY+ Siwiecova Praha 3 Žižkov. Č.j. ABS 4238/2016 R. V Praze dne 20. května Počet listů: 5 Přílohy: 7/12 +NBCTY1143XHY+ Siwiecova 2 130 00 Praha 3 Žižkov Č.j. ABS 4238/2016 R V Praze dne 20. května 2016 Počet listů: 5 Přílohy: 7/12 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo představeného vedoucí

Více

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice

Světová ekonomika. Krizové řízení v České republice Světová ekonomika Krizové řízení v České republice Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Bedřich Reicin: zločincem i obětí

Bedřich Reicin: zločincem i obětí Bedřich Reicin: zločincem i obětí HANZLÍK, František. Bez milosti a slitování: B. Reicin fanatik rudého teroru. Praha: Ostrov, 2010, 352 s. ISBN 978-80-86289-72-4. RECENZE Bedřich Reicin, fanatismus, teror!

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

OBSAH O AUTOROVI PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY......

OBSAH O AUTOROVI PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY...... O AUTOROVI.............................................................. 10 PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY................................................. 11 PŘEDMLUVA

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV- 68114-2/SST-2016 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Státní tajemník v Ministerstvu vnitra vyhlašuje dne 6. května 2016 výběrové řízení na obsazení služebního místa vedoucího oddělení Dublinského

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV-85030-1/SST-2016 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Státní tajemník v Ministerstvu vnitra vyhlašuje dne 13. června 2016 výběrové řízení na obsazení služebního místa vedoucí oddělení pobytu

Více

prof. JUDr. HELENA VÁLKOVÁ, CSc. MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI ČR ověřená kopie rozsudku býv. Nižšího vojenského soudu v Pardubicích sp.zn.

prof. JUDr. HELENA VÁLKOVÁ, CSc. MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI ČR ověřená kopie rozsudku býv. Nižšího vojenského soudu v Pardubicích sp.zn. prof. JUDr. HELENA VÁLKOVÁ, CSc. MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI ČR V Praze dne 29.8.2014 Čj. MSP-237/2014-OD-SPZ Nejvyšší soud ČR Burešova 20 657 37 Brno Věc: obv. D. P. stížnost pro porušení zákona Příloha:

Více

Čj. SOAA 3184/2016 Praha, Přílohy: 6

Čj. SOAA 3184/2016 Praha, Přílohy: 6 STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PRAZE Archivní 4/2257, 149 00 Praha 4 Čj. SOAA 3184/2016 Praha, 11. 4. 2016 Přílohy: 6 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo odborný rada vedoucí Oddělení Státní

Více

*UOHSX00AJHSY* UOHSX00AJHSY

*UOHSX00AJHSY* UOHSX00AJHSY *UOHSX00AJHSY* UOHSX00AJHSY Číslo jednací: OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA SLUŽEBNÍ MÍSTO ŘEDITELE/ŘEDITELKY ODBORU METODIKY A KONTROLY TRŽNÍ SÍLY Vyřizuje: ÚOHS-H0014/2017/HR-27312/2017/640/EVy

Více

140/1996 Sb. ZÁKON. ze dne 26. dubna 1996. Účel zákona. Výklad pojmů

140/1996 Sb. ZÁKON. ze dne 26. dubna 1996. Účel zákona. Výklad pojmů Změna: 107/2002 Sb. Změna: 107/2002 Sb. (část) Změna: 342/2006 Sb. Změna: 181/2007 Sb. Změna: 227/2009 Sb. 140/1996 Sb. ZÁKON ze dne 26. dubna 1996 o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 Ads 33/2004-42 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11 Obsah Předmluva...11 Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12 ČÁST PRVNÍ Obecná část...12 Hlava I Působnost trestních zákonů...12 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona...12 Díl 2 Časová působnost...12 Díl

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo. vedoucí Oddělení mzdové účtárny, Odboru řízení lidských zdrojů

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo. vedoucí Oddělení mzdové účtárny, Odboru řízení lidských zdrojů Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí Oddělení mzdové účtárny, Odboru řízení lidských zdrojů Č. j.: SFZP 112403/2016 Datum: 20. 10. 2016 Vedoucí služebního úřadu Státního fondu

Více

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 OBSAH Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST ( 1 139)...17 HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ ( 1 11)...17 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona ( 1)...17 Díl 2 Časová působnost

Více

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15 OBSAH Úvod........................................................................ 11 Seznam zkratek.............................................................. 13 TRESTNÍ ZÁKONÍK.........................................................

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí/ho oddělení mezinárodní spolupráce ve státní službě odboru vzdělávání a mezinárodní spolupráce ve státní službě Č.j.: MV-97600-2/OSK-2018

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo. Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Ústecký kraj

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo. Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Ústecký kraj OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Ústecký kraj Praha, 28. srpna 2019 Sp. zn.: ČÚZK-13114/2019-12 Č. j.: ČÚZK-13114/2019

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) dějepis, devátý ročník. Předmět: Číslo DUM:

Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) dějepis, devátý ročník. Předmět: Číslo DUM: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Ničení agenturně-operativní agendy v rámci Vojenské kontrarozvědky po 17. listopadu 1989

Ničení agenturně-operativní agendy v rámci Vojenské kontrarozvědky po 17. listopadu 1989 STUDIE 151 Ničení agenturně-operativní agendy v rámci Vojenské kontrarozvědky po 17. listopadu 1989 u Daniel Běloušek Vznik a organizační začlenění VKR Vojenská kontrarozvědka (VKR) vznikla na základě

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Datum: 11. září 2015 Č.j.: MV-128346-3/OSK-2015 Náměstek ministra vnitra pro státní službu

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV-94522-1/SST-2016 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Státní tajemník v Ministerstvu vnitra vyhlašuje dne 30. června 2016 výběrové řízení na obsazení služebního místa ředitele/ky odboru bezpečnostního

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Č. j. MV- 91009-3/SST-2017 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo vedoucí oddělení pobytu cizinců Jihočeský kraj; služební místo je zařazeno v odboru azylové a migrační politiky V Praze

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo. Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo. Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo Vedoucího služebního úřadu - ředitele Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj Č. j.: ČÚZK-05250/2018-12 Praha, dne 14. května 2018 Předseda Českého

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 4 Ads 23/2007-37 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo náměstka ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo náměstka ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy *MVCRX03RUAS7* MVCRX03RUAS7 prvotní identifikátor Č. j. MV-149148-2/SST-2017 OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ na služební místo náměstka ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy V Praze dne

Více

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test Celkový počet získaných bodů: Č. Jméno Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT (SM )

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT (SM ) Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT (SM 600 000) Praha 8. listopadu 2018 Č. j. MPSV-2018/222768-111 Státní tajemník v Ministerstvu práce

Více

USNESENÍ č. 190 petičního výboru 37. schůze, dne 11. ledna 2001

USNESENÍ č. 190 petičního výboru 37. schůze, dne 11. ledna 2001 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2001 3. volební období USNESENÍ č. 190 petičního výboru 37. schůze, dne 11. ledna 2001 K bodu: Návrh zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky účastníkům

Více

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod pohrůžkou přenechání Slovenska Maďarsku. 14. března byl

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_20. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CHARTA 77

VY_32_INOVACE_D5_20_20. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CHARTA 77 VY_32_INOVACE_D5_20_20 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CHARTA 77 VY_32_INOVACE_D5_20_20 Anotace: materiál obsahuje 2 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona: III/2 Název:

Více

247/1948 Sb. ZÁKON ze dne 25. října 1948. o táborech nucené práce.

247/1948 Sb. ZÁKON ze dne 25. října 1948. o táborech nucené práce. 247/1948 Sb. ZÁKON ze dne 25. října 1948 o táborech nucené práce. Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně: 1 (1) Aby osoby uvedené v 2 mohly býti vychovány k práci jako

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Vláda České republiky vyhlašuje výběrové řízení na služební místo náměstka pro státní službu. Posuzovány

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více