Právní základy ochrany soukromí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Právní základy ochrany soukromí"

Transkript

1 Právní základy ochrany soukromí Listina základních práv a svobod (čl. 10) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života. Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. Občanský zákoník ochrana osobnosti ( 11 a násl.) Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy. Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona. Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem téžpro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

2 Evropská ochrana osobních údajů Úmluva Rady Evropy o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat (CETS No. 108, účinnost 1. listopadu 2001, dodatkový protokol CETS No. 181, účinnost 1. července 2004) Směrnice Evr. parlamentu a Rady 95/46/ES ze dne 24. října 1995, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/31/ES ze dne 8. června 2000, o určitých aspektech služeb informační společnosti, zejména el. obchodního styku v rámci vnitřního trhu Směrnice Evropského parlamentu a Rady2002/58/ES ze dne 12. července 2002, o zpracování osobních údajů a ochraně soukromí v odvětví elektronických komunikací Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/24/ES ze dne 15. března 2006, o uchovávání údajů (data retention) Rámcové rozhodnutí Rady 2008/977/SVV ze dne 27. listopadu 2008, o ochraně osobních údajů zpracovávaných v rámci policejní a justiční spolupráce v trestních věcech Doporučení Komise 2009/387/ES ze dne 12. května 2009, o zavedení zásad ochrany soukromí a údajů v aplikacích podporovaných identifikací na základě rádiové frekvence (RFID)

3 Zákon o ochraně osobních údajů Zákon č. 101/2000 Sb. (nahradil zákon č. 256/1992 Sb.) komplexní zásady zpracování a ochrany osobních údajů Novely zákona zák. č. 170/2007 Sb., zák. č. 41/2009 Sb., zák. č. 52/2009 Sb. Struktura zákona účel, působnost, pojmy, povinnosti, odpovědnost Zákon působí v právních vztazích z oblasti soukromého i veřejného práva.

4 Účel zákona upravuje práva a povinnosti při zpracováníosobních údajů stanoví podmínky, za nichž se uskutečňuje předání osobních údajů do jiných států vymezuje působnost Úřadu pro ochranu osobních údajů Naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí.

5 Působnost zákona Zákon 101 se vztahuje naveškeré zpracováváníosobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně nebo jinými prostředky na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgányúzemní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a právnické osoby Zákon 101 se NEvztahuje na zpracování osobních údajů, které provádí fyzická osoba výlučně pro osobní potřebu na nahodilé shromažďováníosobních údajů, pokud tyto údaje nejsou dále zpracovávány Výjimky z této široké působnosti jen pro vybrané povinnosti v bezpečnostních agendách ( 3 odst. 6)

6 Pojmy: Osobní a citlivý údaj 4 Osobní údaj (široká definice) jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu Citlivý údaj (uzavřený výčet) osobní údaj vypovídající o národnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, náboženství a filozofickém přesvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuálním životě subjektu údajů a genetický údaj subjektu údajů, citlivým údajem je také biometrický údaj, který umožňuje přímou identifikaci nebo autentizaci subjektu údajů

7 Pojmy: Zpracování, zveřejnění 4 Zpracováním osobních údajů je jakákoliv operacenebo soustava operací, které správce nebo zpracovatel systematicky provádějí s osobními údaji, a to automatizovaně nebo jinými prostředky. Zpracováním osobních údajů se rozumí zejména shromažďování, ukládání na nosiče informací, zpřístupňování, úprava nebo pozměňování, vyhledávání, používání, předávání, šíření, zveřejňování, uchovávání, výměna, třídění nebo kombinování, blokování a likvidace Zveřejněným osobním údajem je osobní údaj zpřístupněný zejména hromadnými sdělovacími prostředky, jiným veřejným sdělením nebo jako součást veřejného seznamu

8 Pojmy: Správce a zpracovatel 4 Správce každý subjekt, který určuje účela prostředky zpracování osobních údajů, provádí zpracování a odpovídá za něj. Zpracováním osobních údajů správce může zmocnit nebo pověřit zpracovatele, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. Zpracovatel každý subjekt, který na základě zvláštního zákona nebo pověření správcem zpracovává osobní údaje podle tohoto zákona Nutno odlišovat: příjemce, zaměstnanec a osoba v podobném postavení

9 Souhlas subjektu údajů 4/n, 5/4 Souhlasem subjektu údajů je svobodný a vědomýprojev vůle subjektu údajů, jehož obsahem je svolení subjektu údajů se zpracováním osobních údajů. Subjekt údajů musí být při udělení souhlasu informován o tom, pro jaký účel zpracování a k jakým osobním údajům je souhlas dáván, jakému správci a na jaké období. Souhlas subjektu údajů se zpracováním osobních údajů musí správce být schopen prokázatpo celou dobu zpracování. Souhlasem nelze zhojit porušení zákona 101 nebo jiného zákona.

10 Zpracování bez souhlasu 5/2 zpracování nezbytné pro dodržení právní povinnosti správce zpracování nezbytné pro plnění smlouvy, pro jednání o uzavření nebo změně smlouvy uskutečněné na návrh subjektu údajů zpracovánínezbytné kochraně životně důležitých zájmů subjektu údajů zpracování oprávněně zveřejněného osobního údaje zpracování nezbytné pro ochranu práv a právem chráněných zájmů správce, příjemce nebo jiné dotčené osoby poskytování osobního údaje o veřejně činné osobě, funkcionáři či zaměstnanci veřejné správy, které vypovídají o jeho veřejné anebo úřední činnosti, o jeho funkčním nebo pracovním zařazení

11 Citlivé údaje 9 Pro zpracování citlivých údajů je třeba výslovný souhlas nebo přesné zákonné zmocnění Typické oblasti absence souhlasu jde-li o zpracování vsouvislosti se zdravotní péčí, ochranou veřejného zdraví, zdravotním pojištěním, výkonem státní správy vtéto oblasti nebo posuzováním zdravotního stavu je-li zpracování nezbytné pro dodržení povinností a práv správce odpovědného za zpracování voblasti pracovního práva a zaměstnanosti, stanovené zvláštním zákonem údaje podle zvl. zákona nezbytné pro provádění nemocenského a důchodového pojištění, státní sociální podpory apod.

12 Povinnosti při zpracování I. 5/1 stanovit účel, kněmuž mají být osobní údaje zpracovávány stanovit prostředky a způsobzpracování osobních údajů zpracovat pouze přesnéosobní údaje; je-li to nezbytné, osobní údaje aktualizovat shromažďovatosobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a vrozsahu nezbytnémpro naplnění stanoveného účelu

13 Povinnosti při zpracování II. 5/1 uchovávat osobní údaje pouze po dobu, která je nezbytnákúčelu jejich zpracování; po uplynutí této doby mohou být osobní údaje uchovávány pouze pro účely státní statistické služby, pro účely vědecké a pro účely archivnictví zpracovávatosobní údaje pouze vsouladusúčelem, kněmuž byly shromážděny; zpracovávat kjinému účelu lze osobní údaje jen vmezích 3 odst. 6 nebo pokud k tomu dal subjekt údajů předem souhlas shromažďovat osobní údaje pouze otevřeně; je vyloučeno shromažďovat osobní údaje pod záminkou jiného účelu nebo činnosti nesdružovat osobní údaje, které byly získány k rozdílným účelům

14 Smlouva správce zpracovatel 6 povinná, pokud zmocnění pro zpracovatele nevyplývá z právního předpisu nezbytná písemná forma obsah: v jakém rozsahu, za jakým účelem a na jakou dobu se uzavírá včetně záruk zpracovatele o technickém a organizačním zabezpečeníochrany osobních údajů

15 Informační povinnost 11 Při shromažďování od subjektů údajů nutno poučit, zda je poskytnutíúdajů povinné nebo dobrovolné. Dále musí obsahovat (není-li subjektu údajů známo) vjakém rozsahu, pro jaký účel kdo a jakým způsobem bude údaje zpracovávat komu mohou být zpřístupněny informaci o právu přístupu k osobním údajům informaci o právu na opravu a dalších právech

16 Výjimky z inf. povinnosti 11/3 Inf. povinnost neplatí, pokud údaje nejsou shromažďovány od subjektu údajů a přitom jsou zpracovávány: pro účely výkonu státní statistické služby, vědecké nebo archivní účely pokud to ukládá zvláštní zákon, nebo je takových údajů třeba kuplatnění práv a povinností vyplývajících ze zvláštních zákonů výlučně oprávněně zveřejněné údaje získané se souhlasem subjektu údajů

17 Přístup k informacím o zpracování 12 vztahuje se k již probíhajícímu zpracování povinnost splnit bez zbytečného odkladu od obdržení žádosti (nemusí být písemná) přiměřená náhradanepřevyšující náklady nezbytné na poskytnutí informace Zahrnuje informace o účelu zpracování a zpracovávaných osobních údajích (resp. jejich kategoriích) včetně údajů ojejich zdroji příjemcích

18 Práva subjektu údajů 21 požádat správce nebo zpracovatele o vysvětlení požadovat odstranění nezákonného stavu (blokování, oprava, doplnění nebo likvidace osobních údajů), obrátit se na Úřadpro ochranu osobních údajů. Zákon 101 ve více případech výslovně nabádá k ochraně před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života subjektu údajů ( 5/2, 5/3, 10) restriktivní výklad povinnosti správce

19 Bezpečnostní opatření 13 Správce a zpracovatel jsou povinni přijmout opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, kjejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, kjejich neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů. + povinnost opatření zpracovat a dokumentovat Kategorie bezpečnosti: personální objektová bezpečnost informačních systémů

20 Bezpečnost v praxi I. 13 Správce nebo zpracovatel posuzuje rizika týkající se plnění pokynů pro zpracování osobních údajů osobami, které mají bezprostřední přístup k osobním údajům, zabránění neoprávněným osobám přistupovat k osobním údajům a k prostředkům pro jejich zpracování, zabránění neoprávněnému čtení, vytváření, kopírování, přenosu, úpravě či vymazání záznamů obsahujících osobní údaje a opatření, která umožní určit a ověřit, komu byly osobní údaje předány. Upřesněno novelou zákona 101 v roce 2007.

21 Bezpečnost v praxi II. 13 V oblasti automatizovaného zpracování zajistit, aby systémy pro automatizovaná zpracování osobních údajů používaly pouze oprávněné osoby zajistit, aby fyzické osoby oprávněné k používání systémů pro automatizovaná zpracování osobních údajů měly přístuppouze k osobním údajům odpovídajícím oprávnění těchto osob, a to na základě zvláštních uživatelských oprávnění zřízených výlučně pro tyto osoby pořizovat elektronické záznamy,které umožní určit a ověřit, kdy, kým a z jakého důvodu byly osobní údaje zaznamenány nebo jinak zpracovány a zabránit neoprávněnému přístupu k datovým nosičům

22 Povinnosti zaměstnance 14, 15 Povinnost zpracovávat údaje pouze za podmínek a vrozsahu správcem stanoveném postih v rámci pracovněprávního vztahu Povinnost mlčenlivosti zaměstnanci,jiné osoby, které zpracovávají údaje na základě smlouvy se správcem, a další osoby, které přicházejí súdaji do styku u správce nebo zpracovatele, o údajích samotných, ale také o bezpečnostních opatřeních, také po skončení zaměstnání přestupek se sankcí do výše Kč

23 Oznamovací povinnost Ten, kdo hodlá jako správce zpracovávat osobní údajenebo změnit registrované zpracování podle tohoto zákona, s výjimkou zpracování uvedených v 18, je povinen tuto skutečnost písemně oznámit Úřadu před zpracováváním osobních údajů. Oznamovací povinnost neplatí pokud zpracování správci ukládá zvláštní zákonnebo je ho třeba kuplatnění práv a povinnostívyplývajících ze zvláštního zákona v takovém případě je dána povinnost zpřístupnit informace, týkající se zejména účelu zpracování, kategorií osobních údajů, kategorií subjektů údajů, kategorií příjemců a doby uchování, a to i dálkovým přístupem nebo jinou vhodnou formou

24 Předávání do jiných států 27 Volný pohyb osobních údajů není omezen v rámci Evropské unie. Do třetích zemí mohou být osobní údaje předány, pokud zákaz omezování volného pohybu osobních údajů vyplývá z mezinárodní smlouvy, k jejíž ratifikaci dal Parlament souhlas, a kterou je Česká republika vázána, jsou osobní údaje předány na základě rozhodnutí orgánu Evropské unie. V ostatních případech mohou být údaje předávány se souhlasem nebo na základě pokynu subjektu údajů, v třetí zemi, kde mají být osobní údaje zpracovány, vytvořeny dostatečné zvláštní záruky ochrany osobních údajů, například prostřednictvím jiných právních nebo profesních předpisů a bezpečnostních opatření zejména smlouvou uzavřenou mezi správcem a příjemcem, pokud tato smlouva zajišťuje uplatnění záruknebo pokud smlouva obsahuje smluvní doložky pro předání osobních údajů do třetích zemí zveřejněné ve Věstníku Úřadu,

25 Literatura Smejkal, V. a kolektiv: Právo informačních a telekomunikačních systémů, 2. aktualizované a rozšířené vydání, C.H.Beck 2004 Mates, P., Smejkal V.: E-government v českém právu, Linde Praha 2006 Blackův právnický slovník, Victoria Publishing 1990 Právní zpravodaj; Technologies & Prosperity; Convergence; Telekomunikace Právní předpisy citované v prezentaci Zdeněk Vaníček, FEL ČVUT 25

26 Otázky 1. Právní úprava ochrany osobních údajů. 2. Jaké mají závazky signatáři Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a svobod. 3. Postavení a úlohy ÚOOÚ. 4. Shromažďování osobních údajů. 5. Dělení a vedení ISVS. 6. e-government Zdeněk Vaníček, FEL ČVUT 26

27 Děkuji Vám za pozornost.

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů 1 Ochrana osobních údajů vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis je vydán v souladu se zákonem č.

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů zákon č. 101/2000 Sb. Působnost zákona Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a

Více

Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta. Mgr. Konstantin Lavrushin

Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta. Mgr. Konstantin Lavrushin Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta Mgr. Konstantin Lavrushin OSOBNÍ A CITLIVÝ ÚDAJ Osobní údaj Jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů a právo na informace Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Březen 2011 Ústavní zakotvení ochrany osobních údajů, právo na ochranu soukromí Listina základních práv

Více

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE OSNOVA Úvodní část Tři pohledy tři srovnání Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně

Více

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena MĚSTO KROMĚŘÍŽ SMĚRNICE Č. 4/2012 O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJU Zpracovatel: Schváleno: Účinnost od: Účinnost do: Přílohy: JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01

Více

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Soukromí nade vše Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Ochrana osobních údajů Ochrana osobnosti Antispamový zákon Zákon o regulaci

Více

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk Směrnice pro nakládání s osobními údaji Městský úřad Vamberk Copyright Pro IT, a. s., 2010 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Citlivé údaje... 4 3. Pověřené osoby... 5 4. Bezpečnost informací... 6 4.1.

Více

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director 11/06/2010 Obsah Základní pojmy zákon na ochranu osobních údajů Základní pojmy zákon o některých službách

Více

IDG Storage world, Ing. Miloš Šnytr

IDG Storage world, Ing. Miloš Šnytr IDG Storage world, 26.2.2013 Ing. Miloš Šnytr Informace o firmě Sloupec obchodních dat je typ pole, které umožní přidat jakoukoliv entitu definovanou v Katalogu obchodních dat. Informace o osobě Osobním

Více

Ochrana osobních údajů Vnitřní předpis, verze v01

Ochrana osobních údajů Vnitřní předpis, verze v01 I. Vymezení pojmů II. Zpracování osobních údajů a) osobním údajem (dále též jako OÚ ) se rozumí jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený

Více

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU JUDr. Martin Maisner, PhD., ROWAN LEGAL POJEM OUTSOURCINGU Sémantický výklad Funkční výklad Právní výklad ÚČEL OUTSOURCINGU Ekonomické důvody Odborné důvody Výhody Rizika FÁZE

Více

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14 Vysoké učení technické v Brně V Brně 23. března 2001 Čj.: 366/9140/2001 Rozdělovník: tajemníci a vedoucí útvarů fakult, vedoucí rektorátních pracovišť, ředitelství KM Zpracoval: Ing. Josef Navrátil, JUDr.

Více

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Pořizování a následné zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva obce se v roce 2011 stalo ostře sledovaným jak občanskou, tak i novinářskou

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: 9/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový znak: 2.3 Skartační znak: S 5 Změny: Obsah: 1. Úvod 2. Základní

Více

Nakládání s osobními údaji v prostředí internetu. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.

Nakládání s osobními údaji v prostředí internetu. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Nakládání s osobními údaji v prostředí internetu Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Co sem spadá? Jaké nakládání je regulováno zákonem? Jak správně sbírat osobní údaje? Ukládání dat

Více

Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ

Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Škola MŠ Paculova 1115., Praha 9 Černý Most Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Č.j.: 2/2013- SP Účinnost od: 1.7.2013 Spisový znak: 2.3 Skartační znak: S 5

Více

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101 ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první Ochrana osobních údajů ( 1 48) Hlava I Úvodní ustanovení

Více

Školy a ochrana osobních dat žáků

Školy a ochrana osobních dat žáků Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Praha F2D, ZS 2013/2014 Školy a ochrana osobních dat žáků Seminární práce k předmětu Základy informační politiky Praha 11. 12. 2013 Zpracovala: Světlana Formanová

Více

Právníaspekty inovací ochrana osobních dat

Právníaspekty inovací ochrana osobních dat Drahomír Tomašuk Právníaspekty inovací ochrana osobních dat Praha, 21. října 2015 OBSAH 1. Osobní údaj pojem Zvláštní kategorie osobních údajů OSOBNÍ ÚDAJ - POJEM 4 písm. a) ZOOÚ: jakákoli informace týkající

Více

Mateřská škola Bruntál,Okružní 23, Tel.: 554/ Mobil: 601/

Mateřská škola Bruntál,Okružní 23, Tel.: 554/ Mobil: 601/ Mateřská škola Bruntál,Okružní 23, 792 01 Tel.: 554/711060 Mobil: 601/369 797 E-mail: skolkabrokr23@raz-dva.czweb:www.msokruzni.eu Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: Účinnost od: 1. 9. 2016 Spisový

Více

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC)

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC) PRÁVNÍ MANUÁL programu AKTIVITY (monitoring a sledování aktivit na PC) Pro užití programu AKTIVITY je nutné dbát, aby byly respektovány uvedené právní předpisy a dodrženy uvedené postupy: A) Právní přepisy

Více

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 ve znění 250/2014 Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Posnídejte s námi na semináři

Posnídejte s námi na semináři Posnídejte s námi na semináři Mgr. Ondřej Nejedlý, advokát Mgr. Marie Adamová, LL.M., advokát 24. února 2015 I. Obsah Archivace a zabezpečení dokumentů 1. Archivace obecné povinnosti 2. Archivace pracovněprávní

Více

SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY

SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY Střední škola MESIT, o.p.s. Družstevní 818 686 01 Uherské Hradiště Č.j.: SŠMESIT 1520/2013 SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY Střední škola MESIT, o.p.s. Uherské Hradiště Účinnost od 1. 12. 2013 I. Účel

Více

POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ

POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ 2015 1 I. ÚVOD Účelem tohoto pořádku pro zpracování údajů (dále jen: Pořádek ) je stanovit pravidla vztahující se v plném rozsahu na zpracování osobních údajů poskytnutých

Více

Prezentace na konferenci CIIA. Ochrana osobních údajů

Prezentace na konferenci CIIA. Ochrana osobních údajů Prezentace na konferenci CIIA Ivo Janda 24. 3. 2010 Obsah Úvod Základní pojmy Forenzní audit a ochrana osobních údajů některé aspekty Předání osobních údajů do jiných států March 24, 2010 2 Poznámky na

Více

Směrnice na ochranu osobních údajů

Směrnice na ochranu osobních údajů Škola: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Oblast: Dokumentace školy Základní právní norma:. Název: Pokyn ředitele školy o užívání počítačových programů a ostatních prostředků ICT Č.j.:

Více

Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů

Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů MVV2768K Regulace finančních služeb online v Evropské unii, jaro 2013 Libor Kyncl Vytvořeno v rámci projektu

Více

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad )

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad ) *UOOUX007THR9* V Praze 4. března 2015 Čj. UOOU-10507/14-10 PROTOKOL O KONTROLE podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákona č.

Více

Informační systémy jako nástroje efektivního zdravotnictví

Informační systémy jako nástroje efektivního zdravotnictví Informační systémy jako nástroje efektivního zdravotnictví Právní regulace ochrany osobních údajů Jolana Těšinová INMED 2015 Právní regulace Listina základních práv a svobod Úmluva o lidských právech a

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Smyslem právní úpravy ochrany osobních údajů je Listinou základních práv a svobod zaručené právo na ochranu občana před neoprávněným zasahováním do jeho soukromého a osobního života

Více

Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.

Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Zpracování dat z pohledu nových předpisů Z hlediska relevantního práva minimum změn Nová úprava právních

Více

Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: o @uoou.cz

Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: o @uoou.cz Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: o @uoou.cz STANOVISKO č. 1/2007 červen 2007 Stanovisko k aplikaci práva na ochranu osobních údajů při poskytování informací

Více

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s.

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. I. Pojmy zákona 101/2002 Sb. Zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně, či jinými

Více

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Konference IP CCTV kamerové systémy 2010/2012 v souvislostech dne 14. listopadu 2012 Kulatý

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net SMĚRNICE K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Obecná

Více

Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu

Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií ČVUT Alžběta Krausová, 2011 Právo a Informatika, BI-PAI, 09/2011, Přednáška 9 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-pai

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÁ POBOČKA V PLZNI Druh interního aktu: Dodatek č. 2 ke Směrnici ředitele krajské pobočky č. 6/2012 Název aktu: K zabezpečení ochrany osobních údajů Č.j. MPSV-UP/2473/14/PM

Více

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE ZPŘÍSTUPNĚNÍ DATABÁZE METADAT MICHAL REINÖHL m ichal@re inohl.cz 7. R O Č NÍK KO NFERENCE O Š E D É L I T E R AT U Ř E A R E P OZ I TÁ Ř Í CH Prezentace je dostupná pod licencí

Více

Jirousek, Skalník, Bernatík & partneř i advokátní kancelář

Jirousek, Skalník, Bernatík & partneř i advokátní kancelář Jirousek, Skalník, Bernatík & partneř i advokátní kancelář JUDr. Vladimír Jirousek IČ 66203155 ev. č. ČAK 0239 tel.: 596 118 691 e-mail: ak.jirousek@ova.comp.cz JUDr. Milan Skalník IČ 66203163 ev. č. ČAK

Více

Směrnice starosty SH ČMS

Směrnice starosty SH ČMS Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Starosta sdružení, Římská 45, Praha 2 Směrnice starosty SH ČMS Ročník: 2016 V Praze dne: 29. 9. 2016 Číslo: 1 Směrnice starosty SH ČMS k nakládání s osobními údaji

Více

Ochrana osobních údajů a informační systémy ve veřejné správě Ochrana osobních údajů Pozdrav od účastníka XXII. kongresu ASE v Praze 15.10.2009 Zdeněk Vaníček, FEL ČVUT 2 Roger K. Crouch 15.10.2009 Zdeněk

Více

ZÁKON. č. 101/2000 Sb. ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁKON. č. 101/2000 Sb. ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁKON č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění novel č. 227/2000 Sb., 177/2001 Sb., 450/2001 Sb., 107/2002 Sb., 310/2002 Sb., 517/2002 Sb., 439/2004 Sb., 480/2004 Sb.,

Více

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění)

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákona č. 227/2000 Sb., zákona č. 177/2001

Více

Směrnice č. 44/2013 Kamerový systém CCTV

Směrnice č. 44/2013 Kamerový systém CCTV Směrnice č. Ř 02/16 Kamerový systém CCTV Nabývá platnosti: Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: Datum revize: 1. 9. 2016 1. 9. 2016 18 3 Tímto předpisem se ruší vnitřní předpis číslo: Směrnice

Více

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002

Více

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění)

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákona č. 227/2000 Sb., zákona č. 177/2001

Více

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 ve znění 64/2014 Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Směrnice o ochraně osobních údajů

Směrnice o ochraně osobních údajů Směrnice o ochraně osobních údajů Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.3.2005 1.3.2005 1 Dne: 7.2. 2005 Dne: 14.2.2005 1 / 9 K zajištění realizace zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů

Více

101/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. ze dne 4. dubna 2000. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

101/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. ze dne 4. dubna 2000. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002

Více

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE Na právní úpravu cookies v České republice je potřeba nahlížet ze dvou pohledů - jednak z pohledu poskytování služeb elektronických komunikací a jednak z pohledu ochrany osobních

Více

VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě

VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě JUDr. Josef Donát, LL.M. ROWAN LEGAL advokátní kancelář s.r.o. eidas a osobní

Více

STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013

STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz STANOVISKO č. 5/2013 říjen 2013 Pořizování hlasových záznamů v rámci elektronické komunikace při poskytování

Více

Ochrana dat v cloudech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.

Ochrana dat v cloudech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Ochrana dat v cloudech Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Cloudová řešení a nové právní předpisy Z hlediska práva IT minimum změn Nová úprava právních jednání v elektronických systémech:

Více

Směrnice o ochraně osobních údajů

Směrnice o ochraně osobních údajů Směrnice o ochraně osobních údajů Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.1.2015 1.1.2015 3 Dne: 29.12.2014 Dne: 19.1.2015 1 / 9 K zajištění realizace zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů

Více

Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Datum účinnosti: 1. června 2000 Včetně poslední změny zákonem č. 281/2009 Sb. s účinností dnem 1.1.2011 Parlament se usnesl na

Více

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy.

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002 Sb. Změna: 439/2004 Sb. Změna: 480/2004 Sb. Změna: 439/2004 Sb. (část), 626/2004 Sb.

Více

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I Obsah Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002 Sb. Změna: 439/2004 Sb. Změna: 480/2004 Sb. Změna: 439/2004 Sb. (část), 626/2004

Více

Reklamní právo v praxi. KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází. Petr Kůta. Mgr. Libor Štajer, advokát

Reklamní právo v praxi. KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází. Petr Kůta. Mgr. Libor Štajer, advokát Reklamní právo v praxi KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází Petr Kůta Mgr. Libor Štajer, advokát 16.4.2010 OBSAH Základní definice Praktické tipy Sankce a činnost ÚOOÚ Diskuse

Více

Konference BOZP Zpracování osobních údajů Praha 23. listopadu 2016

Konference BOZP Zpracování osobních údajů Praha 23. listopadu 2016 Konference BOZP Zpracování osobních údajů Praha 23. listopadu 2016 přednášející Ing. Milan Ševčík odborný rada Odbor pro styk s veřejností Oddělení stížností a konzultací Úřad pro ochranu osobních údajů

Více

(1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen "Úřad").

(1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen Úřad). 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákonů č. 227/2000 Sb., č. 177/2001 Sb., č. 450/2001 Sb., č. 107/2002 Sb., č. 310/2002 Sb., č. 517/2002

Více

2 (1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen "Úřad").

2 (1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen Úřad). Zákon o ochraně osobních údajů v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od 1.1.2015) 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl

Více

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nové město nad Metují

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nové město nad Metují Městský úřad Nové Město nad Metují Odbor výstavby a regionálního rozvoje náměstí Republiky 6 549 01 Nové Město nad Metují Mgr. Lukáš Slanina, advokát DOHNAL PERTOT SLANINA, advokátní kancelář v.o.s. Komenského

Více

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ Systém ASPI - stav k 7.12.2008 do částky 137/2008 Sb. a 31/2008 Sb.m.s. Obsah a text 101/2000 Sb. - stav k 31.12.2009 Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna:

Více

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění)

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákona č. 227/2000 Sb., zákona č. 177/2001

Více

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákona č. 227/2000 Sb., zákona č. 177/2001 Sb., zákona č. 450/2001 Sb., zákona č. 107/2002 Sb., zákona

Více

ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ (Výtah ze zákona 101/2000 Sb.v účinném znění a jeho autorizovaný výklad na Klubovém dnu) Příručku vydává pro své členy ACK ČR, její další rozmnožování a postupování

Více

Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz

Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz Obchodní podmínky Platné od 1.10.2015 IT - MEATUS CZ spol. s.r.o. www.meatus.cz - help.cz E-mail podpora@meatus.cz Společnost MEATUS CZ spol. s r.o., IČ: 01671545, se sídlem Sušilova 1528/1, Pražské Předměstí,

Více

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Základní umělecká škola, Šumperk, Žerotínova 11 Sídlo: 787 01 Šumperk, Žerotínova 11 Identifikační číslo 00852333 Zřizovatel Olomoucký kraj IČO 60609460 Vnitřní předpis č.: VP12/2010 POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ

Více

25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ 25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích I. Pojmy zákona 101/2000Sb. Zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně,

Více

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002

Více

Základní škola a Mateřská škola Hořepník

Základní škola a Mateřská škola Hořepník Základní škola a Mateřská škola Hořepník náměstí Prof. Bechyně 53, 394 21 Hořepník SMĚRNICE NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ Č.j.: 015/2014 Účinnost od: 01. 04. 2014 Spisový znak: Změny: Skartační znak: Číslo:

Více

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Částka: 32/2000 Sb. Datum účinnosti: 1. června 2000 Včetně posledních změn zákonem č. 267/2006 Sb. Parlament se usnesl na tomto

Více

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA OCHRANA DAT A INFORMACÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002

Více

SMĚRNICE NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMĚRNICE NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMĚRNICE NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ Obsah: 1. Úvod 2. Vymezení pojmů 3. Shromažďované údaje 4. Oznamovací povinnost 5. Školní matrika 5.1. Obsah školní matriky 5.2. Forma matriky 5.3. Program Bakaláři 5.4.

Více

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I

101/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Změna: 177/2001 Sb. Změna: 450/2001 Sb. Změna: 107/2002 Sb. Změna: 310/2002 Sb. Změna: 517/2002

Více

Informace o ochraně osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů Informace o ochraně osobních údajů podle 11 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů, v.z.p.p. Raiffeisen stavební spořitelna a.s. (dále pouze RSTS ) jako správce 1 osobních

Více

Evropskounijní ochrana osobních údajů a věda a kulturní dědictví, aneb, PRÁVO BÝT ZAPOMENUT. Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky

Evropskounijní ochrana osobních údajů a věda a kulturní dědictví, aneb, PRÁVO BÝT ZAPOMENUT. Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky Evropskounijní ochrana osobních údajů a věda a kulturní dědictví, aneb, PRÁVO BÝT ZAPOMENUT Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky Primární právní dokumenty Listina základních práv Evropské unie

Více

JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ

JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ OSNOVA PREZENTACE Úvod Obecné podmínky pro zpracování informací Bezpečnost

Více

Tento materiál byl zpracován na základě konzultací s MV ČR.

Tento materiál byl zpracován na základě konzultací s MV ČR. Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz Tento materiál byl zpracován na základě konzultací s MV ČR. STANOVISKO č. 2/2004 leden 2004, aktualizace červenec

Více

Principy ochrany osobních údajů. Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů

Principy ochrany osobních údajů. Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů Principy ochrany osobních údajů Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů 1 Důvody úpravy Osobní údaj stále více nahrazuje fyzický kontakt Osobní údaje se jednoduše šíří; toto je nevratný proces Každý

Více

Přehled problematiky související s ochranou osobních údajů na úřadě

Přehled problematiky související s ochranou osobních údajů na úřadě Přehled problematiky související s ochranou osobních údajů na úřadě Obsah: 1. Úvod 2. Sankce 3. Přehled týkající se pořizování, použití a zveřejňování osobních údajů, a s tím souvisejících soukromých a

Více

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Č.j. : 232/09 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 4. Účinnost od : 15. 8. 2009 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ

Více

Richard Otevřel, advokát ZTRACENI V DATECH? ZTRACENÁ DATA

Richard Otevřel, advokát ZTRACENI V DATECH? ZTRACENÁ DATA Richard Otevřel, advokát ZTRACENI V DATECH? ZTRACENÁ DATA Příležitost vs riziko 2 Právo na ochranu soukromí člověk vrozené právo právním řádem garantované nezadatelné právnická osoba právem uznané ekvivalent

Více

STANDARD 6. DOKUMENTACE O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

STANDARD 6. DOKUMENTACE O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY STANDARD 6. DOKUMENTACE O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se

Více

Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov

Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov Vnitroorganizační směrnice č. 8 oddíl B o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném

Více

1. Kolik států je sdruženo v Radě Evropy a kolik států je členy Evropské unie?

1. Kolik států je sdruženo v Radě Evropy a kolik států je členy Evropské unie? 1. Kolik států je sdruženo v Radě Evropy a kolik států je členy Evropské unie? Rada Evropy (RE) je mezivládní organizace sdružující v současné době 47 zemí. RE je samostatná instituce, která vznikla na

Více

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Vypracoval: Projednáno na pedagogické radě dne: 26.8.2004 Účinnost: od 1.9.2004 Mgr. Jaromír Hloušek, ředitel školy 1. Úvod Tato směrnice upravuje

Více

ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. 1 Účel zákona. 2 Povinnost poskytovat informace.

ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. 1 Účel zákona. 2 Povinnost poskytovat informace. 106 ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ 1 Účel zákona Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím

Více

INFORMACE O NAKLÁDÁNÍ S OSOBNÍMI ÚDAJI KLIENTŮ YIT STAVO

INFORMACE O NAKLÁDÁNÍ S OSOBNÍMI ÚDAJI KLIENTŮ YIT STAVO INFORMACE O NAKLÁDÁNÍ S OSOBNÍMI ÚDAJI KLIENTŮ YIT STAVO Vážení, dovolujeme si Vás touto cestou informovat, že společnost YIT Stavo s.r.o. (dále jen YIT Stavo ) shromažďuje, zpracovává a uchovává některé

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Výchovný ústav,dětský domov se školou, základní škola,střední škola a školní jídelna,místo66 ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 1108/07 Vypracoval: Schválil: Mgr.Miloš Dvořák,

Více

Data protection. Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s.

Data protection. Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s. Data protection Aktuální stav připravované evropské legislativy ve věci osobních údajů na internetu a nejdůležitější otázky ovlivňující obsahové společnosti Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s.

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) ve veřejné správě Mgr. Michal Nulíček, LL.M. ROWAN LEGAL

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) ve veřejné správě Mgr. Michal Nulíček, LL.M. ROWAN LEGAL Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) ve veřejné správě Mgr. Michal Nulíček, LL.M. ROWAN LEGAL Plenární zasedání Raday vlády pro informační společnost, Praha, 9. 9. 2016 Působnost GDPR Nakládání

Více

Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 23/2012. Směrnice pro ochranu osobních údajů

Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 23/2012. Směrnice pro ochranu osobních údajů Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 23/2012 Směrnice pro ochranu osobních údajů OBSAH... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 1 ÚVOD... 4 1.1 PŘEDMĚT A ÚČEL... 4 1.2 POJMY... 4 2 URČENÍ ROLÍ V SYSTÉMU

Více

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70869812 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE VI / Dokumentace o poskytování

Více

STANOVISKO č. 2/2014 červenec 2014 1

STANOVISKO č. 2/2014 červenec 2014 1 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz STANOVISKO č. 2/2014 červenec 2014 1 Dynamický biometrický podpis z pohledu zákona o ochraně osobních údajů

Více

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM SMĚRNICE č.2 O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM GYMNÁZIUM VODŇANY www.gymnaziumvodnany.cz Tel./fax 383 383 743, kancelar@gymnaziumvodnany.cz 1 GYMNÁZIUM VODŇANY Směrnice o svobodnému přístupu k informacím

Více

SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Základní umělecká škola JITRO Hradec Králové Československé armády 335, 500 03 Hradec Králové SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ č.j.:d2/1/2010 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více