Peter Andraško, ředitel pro spouštění a dozor nad jadernou bezpečností, JE Mochovce 3, 4, SE, a. s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Peter Andraško, ředitel pro spouštění a dozor nad jadernou bezpečností, JE Mochovce 3, 4, SE, a. s."

Transkript

1 ANOTACE/názvy prezentací - abecední řazení Peter Andraško, ředitel pro spouštění a dozor nad jadernou bezpečností, JE Mochovce 3, 4, SE, a. s. Mochovce units 3&4 completion project Main Achievements and Near Future Targets Roman Čada, Západočeská univerzita v Plzni V příspěvku představíme historii vývoje softwarových nástrojů pro jaderné elektrárny na Západočeské univerzitě v Plzni. Obsah bude zaměřen na roli potřebného matematického zázemí při vývoji matematických optimalizačních softwarových nástrojů pro řešení komplexních (zde nelineárních diskrétních) úloh. Zmíněna bude důležitost nezbytného základního výzkumu a důležitost rozvoje kvalitní spolupráce průmyslových podniků a univerzitních institucí v rámci smluvního výzkumu. Tomáš Čechák, předseda CENEN Vzdělávání v jaderných oborech v České republice. V České republice se na vzdělávání v jaderných oborech podílí 9 fakult, českých universit, sdružených v organizaci CENEN (Czech Nuclear Education Network). CENEN úzce spolupracuje s evropskými partnery v sdružení ENEN (European Nuclear Education Network), organizací která si klade za cíl harmonizovat v Evropě přístup ke vzdělávání v jaderných oborech, integrovat evropský vzdělávací systém v oblasti jaderné bezpečnosti a radiační ochrany a dosáhnout lepší spolupráce akademických zdrojů a kapacit na národní i mezinárodní úrovni. V příspěvku je diskutována současná situace škol, zabývajících se v ČR výukou jaderných oborů, úspěchy, ale i problémy, se kterými se jaderné vzdělávání v ČR potýká. Bogdan Dimitrov, Business and Finance Director, Kozloduj Nuclear Power Plant Strategy and Stages of Kozloduy NPP Units 5 & 6 Lifetime Extension Jiří Fiala, Director of Global R&D Center, Doosan Škoda Power, s. r. o. Doosan Škoda Power pro jaderné elektrárny Viacheslav Gorelov, zástupce generálního ředitele - hlavní konstruktér, NPF CKBA Prezentace se tyká následujících otázek:

2 - Informace o akciové společnosti CKBA - Přehled o práci CKBA v oblasti prodlouženi životnosti objektu atomové energetiky - Zvýšeni bezpečí provozu armatur na atomových elektrárnách pomoci zkušenosti a zkoušek stavu armatur ve všech fázích provozu bloku atomových elektráren: montáž zařazeni, přepravné práce, studené a horké válcovaní, uvedeni do provozu, provoz Miroslav Grégr, bývalý ministr průmyslu o obchodu ČR ČR má ASEK (Aktualizovanou Státní energetickou Koncepci), má NAP (Národní Akční Plán) jaderné energetiky. S oběma dokumenty souhlasím. Začneme myšlenky těchto dokumentů naplňovat? Zatím, zdá se, vyčkáváme a čas běží. Teuvo Hämäläinen, Head of Strategic Purchasing, Fortum Power and Heat Oy Partnership with suppliers and LTO in NPP - What does mean partnership for cooperation - What partnership requires from suppliers Ján Haščík, Slovenská technická univerzita v Bratislavě Jadrové zdroje na Slovensku (Nuclear energy in Slovakia) Jadrové vzdelávanie (Nuclear education) Spolupráca s jadrovým priemyslom (Collaboration with nuclear industry) Medzinárodná spolupráca organizácia kurzov (International collaboration organization of courses) Roman Choc, generální ředitel, ETD TRANSFORMÁTORY, a. s. ETD výrobce a dodavatel transformátorů pro jaderné elektrárny Transformátory se v ETD vyrábí už 95 let. ETD dodává své výrobky do klasických i jaderných elektráren. Zákazníci jsou odběratelé, kteří preferují kvalitu, technický vývoj a konstrukci na míru, individuální přístup. ETD spolupracuje s výzkumnými ústavy a vysokými školami. Preferuje spolupráci s československými a plzeňskými firmami. ETD chce navázat na společnou výrobu energetických celků bývalých Škodových závodů, na technickou zručnost a odbornou znalost jejich dělníků a techniků. Pavel Janík, Managing Director, Westinghouse Czech Republic

3 Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Existuje řada výjimečných momentů, které činí příběh české jaderné energetiky unikátní. Jedním z nich je i působení společnosti Westinghouse, která letos slaví 25 let na českém trhu. Ohlédnutí za rolí Westinghouse v českém jaderném průmyslu, rekapitulace hlavních milníků. Temelínský tendr jako historická šance pro rozvoj českého průmyslu. Konkurence a inovace na českém trhu s jaderným palivem. Michal Kačena, Business Development Director, AREVA Spolupráce společnosti AREVA s českým a slovenským jaderným průmyslem Organizační uspořádání AREVA se v současné době mění. Společnost se dělí: Vzniká AREVA NP s majoritním vlastnictvím EDF, orientovaná na dodávky služeb a zařízení pro provozované JE, včetně jaderného paliva. A New AREVA s majoritní účastí státu, orientovaná na přední a zadní část jaderného palivového cyklu. Spolupráce společnosti AREVA a jejích předchůdců s českým (československým) jaderným průmyslem začala již na počátku 90. let a úspěšně pokračuje do dneška. Zahrnuje řadu různých dodávek pro reaktory VVER (např. bezpečností SKŘ, PAMS, rekombinátory vodíku atd.) i nákup zařízení od českých firem pro PWR a BWR v zahraničí. Probíhající organizační změny nic nemění na tom, že AREVA chce nadále rozvíjet obousměrnou spolupráci v ČR / SR, respektive v celém regionu VVER úspěšně dokončovat rozpracované projekty a nacházet nové. Matej Korec, generální ředitel, VUJE a. s. Úloha jadrovej energetiky v SR a aktivity VUJE, a. s., v tejto oblasti Anotácia Možnosti využitia rôznych zdrojov na výrobu elektriny v SR Postavenie jadrovej energetiky v SR Implementácia bezpečnostných opatrení pre riešenie ťažkých havárií Akceptácia jadrovej energetiky obyvateľmi SR Likvidácia jadrových zariadení a ukladanie rádioaktívneho odpadu v SR Výskumné a vývojové aktivity v oblasti jadrovej energetiky v SR - projekt prototypu jadrového reaktora IV. generácie František Krček, ředitel divize Servis JE, ŠKODA JS a. s.

4 Způsob zajišťování servisu na českých JE - historie, současnost, budoucnost. Role Škoda JS při údržbě českých JE. Karel Křížek, generální ředitel, ÚJV Řež, a. s. Současný stav energetiky v ČR jeho vliv na vývoj a rozvoj v jaderné oblasti. Státní energetická koncepce (SEC) určuje orientaci české energetiky na jaderné a obnovitelných zdroje. Jaká je reálná situace v naplňování SEC? Jak naplnit ustanovení SEC a jakou roli by v tom měl hrát český průmysl? Václav Liška, jednatel, Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s. r. o. Nezanedbatelná pozice společností aplikovaného výzkumu při vývoji energetických zařízení, servisu a podpora prediktivní údržbě Non-negligible position of companies engaged in applied research at development, service and support of predictive maintenance of power-producing equipment V současné době je jen málo společností aplikovaného výzkumu a vývoje v ČR, které se podílely, podílejí a budou podílet na výrobě, servisu a údržbě energetických zařízení. Společnost VZÚ Plzeň je jedna z nich a vytváří spojnici mezi výrobci a provozovateli energetických zařízení. At present there are only few companies engaged in applied research and development in the Czech Republic that participated, participate and will participate in production, service and maintenance of power-producing equipment. The company of VZÚ Plzeň is one of them. It represents a connecting line between producers and operators of power-producing equipment. Rachid Makhloufi, atašé pro vědu a vysoké školy, Francouzský institut v Praze Overview of French-Czech Cooperation in Science and Higher Education Programs and support mechanisms for scientific and academic cooperation between France and Czech Republic developed by French Embassy in Prague will be presented. A focus will be made on actions held in the field of education in nuclear civil engineering including research projects under the framework of Horizon Jan Nevěřil, technický ředitel, SIGMA GROUP spol. s r. o.

5 Čerpadla SIGMA pro jaderné elektrárny Obsahem prezentace je připomenutí podílu SIGMY na 60 leté historii jaderného průmyslu v České republice, současné výzkumně- vývojové a výrobně- dodavatelské aktivity jak v ČR, tak v zahraničí a nakonec výzkumné práce v SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o. s výhledem pro budoucí bloky jaderných elektráren. Géza Pekárik, Technical Director, MVM Paks Nuclear Power Plant Life and its extension at the Paks NPP Zdeněk Peroutka, hlavní řešitel projektu CANUT, Západočeská univerzita v Plzni Centrum pokročilých jaderných technologií (CANUT) - hlavní výzkumné aktivity a jejich dopad do vzdělávání v jaderné energetice CANUT je strategické konsorcium, jehož základ tvoří devět mezinárodně uznávaných výzkumných organizací a průmyslových podniků. CANUT se zaměřuje na výzkum pokročilých jaderných technologií, přičemž jeho komplexní výzkumný program zasahuje problematiku paliva, jaderné instrumentace, spolehlivosti a bezpečnosti zařízení, systémy kontroly a řízení jaderných elektráren, technologie vlastní spotřeby, účinnosti jaderných elektráren, až po technologie pro skladování a transport radioaktivních odpadů. Významnou oblastí činnosti CANUT je též LTO stávajících zařízení. Výsledky výzkumu CANUT jsou určeny a využívány pro stávající i nová jaderná zařízení. Příspěvek prezentuje hlavní výzkumné aktivity CANUT, dosažené výsledky a jejich přesah do oblasti rozvoje vzdělávání v oblasti jaderné energetiky. Výzkum a aktivity konsorcia CANUT jsou podporovány z prostředků Technologické agentury České republiky v rámci programu Centra kompetence, projekt č. TE Tomáš Polák, ředitel Centra přípravy personálu Brno, ČEZ, a. s. Jaderná příprava v ČEZ, a. s. Systém příprava zaměstnanců ČEZ, a. s., k výkonu pracovních činností v oblasti jaderných aktivit společnosti. Zajišťování zvláštní odborné způsobilosti vybraných pro výkon činností, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost. Martin Ruščák, ředitel, Centrum výzkumu Řež s. r. o. Významný projekt výstavby výzkumné infrastruktury Udržitelná energetika (SUSEN) zajistil a postupně přivádí do provozu řadu výjimečných technologií potřebných pro ty oblasti jaderného i nejaderného energetického výzkumu, kterému se v angličtině přiléhavě říká "edge technologies".

6 Umožňuje tak české výzkumné, technologické a průmyslové komunitě zúčastňovat se špičkového výzkumu v mezinárodních konsorciích podle potřeb a priorit daných významnými strategickými dokumenty rozvoje jaderné energetiky a výzkumu a vývoje přijatými českou vládou a dalšími institucemi. V prezentaci ukážeme konkrétní příklady těchto spoluprací existujících i připravovaných a jejich vztah k budované infrastruktuře a výzkumným týmům. Jde zejména o projekty na fúzních technologiích, zejména ITER a Eurofusion, projekty v oblasti podpory bezpečného provozu stávajících technologií a technologií IV. generace jaderných technologií. Oleksandr Shavlakov, First Vice President, Technical Director, NAEK Energoatom Škoda JS a ENERGOATOM. Dvacetiletá spolupráce. Pohled do budoucna. Škoda JS je lídrem českého jaderného průmyslu a jedním z největších evropských dodavatelů zařízení a služeb pro jadernou energetiku s reaktorem VVER. Pravě tento typ reaktoru používají jaderné elektrárny na Ukrajině. 60% energie spotřebované na Ukrajině pochází z jádra. Spolehlivost a bezpečnost je hlavní prioritou provozu našich jaderných elektráren. Úroveň bezpečnosti jaderných elektráren spadajících pod ENERGOATOM odpovídá mezinárodním normám a požadavkům, národním standardům Ukrajiny. V roce 2011 začala realizace nového kompletního programu zvýšení bezpečnosti energobloku JE. Tento program bude ukončen v roce Financování probíhá z vnitřních zdrojů společnosti ENERGOATOM, půjčky Evropské banky pro obnovu a rozvoj a EUROATOM. Celková částka činí 600 mil. EURO. Vysoka technická úroveň výroby zařízení a kvalita služeb, které charakterizují společnost Škoda JS je základem naší úspěšné spolupráce. ENERGOATOM a Škodu JS spojuje dlouhodobé partnerství. Jen v období bylo uzavřeno 79 smluv. Důležitá je spolupráce společnosti Škoda JS se švédskou pobočkou společnosti Westinghouse na výrobě jaderného paliva pro reaktory VVER Čeští partneři obdrželi návrh Projektu výstavby II. fáze Chmelnické JE s reaktorem VVER-1000, seznam potřebných vstupních údajů a materiálů pro upřesnění technické a ekonomické analýzy. Byl schválen předběžný rozsah dodávek společnosti Škoda JS zařízení VVER-1000, které mají dlouhodobý výrobní cyklus. Čeští odborníci prohlédli stávající stavební konstrukce a dříve dodané zařízení pro jednotky 3 a 4 Chmelnické JE, seznámili se s technickou dokumentací a ověřili možnost využití tohoto vybavení při výstavbě elektrárny. Společnost Škoda JS aktivně pracuje na přípravách k účasti na projektech pro vyřazování jaderných elektráren. To je další perspektivní směr naší spolupráce. Jiří Skuhra, generální ředitel, VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a. s. Výroba zařízení pro jadernou energetiku ve společnostech skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP vývoj a současnost Společnost VÍTKOVICE se účastní jaderného programu již od 60-tých let minulého století. Podílela se na výrobě výkovků pro tlakovou nádobu reaktoru a dalších zařízení první československé jaderné

7 elektrárny A-1 v Jaslovských Bohunicích. Významným oborem se stala výroba zařízení pro jaderné elektrárny od roku 1974 po podepsání dohody mezi vládami Československa a Sovětského svazu o výrobě zařízení pro jaderné elektrárny s reaktory typu VVER, a to nejprve VVER -440 a později VVER Společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. (VPE) vyráběla a dodávala na jaderné elektrárny u nás i v zahraničí významné komponenty primárního okruhu, zejména parogenerátory a kompenzátory objemu. Výkovky pro tyto a některé další komponenty, např. primární potrubí včetně kolen a hlavní uzavírací armatury, dodávala společnost VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY a.s. (VHM), další člen skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. I když po ukončení dodávek pro jaderné elektrárny v ČR a SR došlo k výraznému snížení objemu zakázek, výroba zařízení nebyla nikdy přerušena a pokračuje i v dnešní době. VPE dodává do Ruska prostřednictvím společnosti KomplektEnergo vysokotlaké a nízkotlaké ohříváky pro jaderné elektrárny s reaktory VVER-1000, VHM pak prostřednictvím společnosti Atomenergomaš výkovky pro primární kolektory parogenerátorů a dna kompenzátorů objemu jaderných elektráren s reaktory typu VVER Obě společnosti spolupracovaly s konsorciem MIR 1200 pod vedením společnosti ŠKODA JS a.s. na přípravě nabídky pro výstavbu 3. a 4. bloku JE Temelín, tendr byl však bohužel zrušen, což výrazně zkomplikovalo situaci celého oboru jaderné energetiky v ČR, tj. nejen výrobců zařízení, montážníků a stavbařů, ale také projekčních a výzkumných organizací a rovněž technických vysokých škol, které vychovávají odborníky pro tento obor. Vzhledem k tomu, že s uvedením nového jaderného bloku se u nás nepočítá dle Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, schváleného vládou ČR, před rokem 2035, je pro udržení potřebného know-how nezbytná účast na projektech výstavby nových bloků JE v zahraničí. Společnosti skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, které jsou členy Aliance české energetiky, vytvořené v minulém roce, proto doufají, že vláda ČR bude svým aktivním jednáním podporovat tuto alianci v její snaze zajistit významnou účast našich organizací na těchto zahraničních projektech. Bez politické podpory a mezivládních jednání na nejvyšší úrovni není v dnešním světě možné takovou účast zajistit. Karel Stočes, ředitel divize Jaderná energetika, ZAT a. s. ZAT více jak 40 let dodává do jaderného sektoru řídicí systémy všech bezpečnostních kategorií. V rámci 14 evropských jaderných států je provozováno 130 jaderných reaktorů a na 34 z nich je produkce od ZAT. Při dodávkách používáme výhradně vlastní řídicí systémy a plníme podmínky dozorných orgánů v různých zemích. Zajišťujeme dodávky systému kontroly a řízení pro provozované a nově stavěné výzkumné reaktory včetně souvisejících technologií a naše know-how jsme připraveni uplatnit i v dodávkách řídicích systémů pro reaktory malého výkonu. Michal Šimoník, Customer Account Engineer, Westinghouse Spolupráce Westinghouse s ČVUT a FZÚ AV Prezentace společného výzkumného projektu Ochrana povrchu zirkoniových slitin kompozitními polykrystalickými diamantovými povlaky. Způsob spolupráce mezi Westinghouse, ČVUT a Fyzikálním

8 ústavem Akademie věd ČR, dosavadní výsledky projektu a potenciální přínos pro jadernou bezpečnost. Miloš Štěpanovský, ředitel JE Dukovany, ČEZ, a. s. LTO EDU Milníky spouštění a etapy zvyšování JB EDU Program LTO EDU Hlavní milníky přípravy LTO Stav bloků EDU Ladislav Štěpánek, člen představenstva a ředitel divize Výroba, ČEZ, a. s. Příspěvek se věnuje pozici ŠKODA JS z hlediska rozvoje československé jaderné vzdělanosti a průmyslu a spolupráce s jadernými elektrárnami ČEZ. Mimo to se zabývá i vývojem evropské energetiky, poklesem cen silové elektřiny a energeticko-klimatickými cíli, které zásadně ovlivní vývoj a stav energetiky na příští desetiletí. Vadim Titov, Vice-President, Rosatom International Network - 60 years of cooperation between Czech and Russian nuclear industries - Rosatom projects worldwide - Multi-D construction of new NPPs on time and budget - Opportunities for Czech companies - Localization for potential new NPP in the Czech Republic/Slovakia Josef Voldřich, zástupce ředitele NTC, Západočeská univerzita v Plzni Příklady spolupráce pracovníků Západočeské univerzity v Plzni s průmyslovými podniky jaderného strojírenství a energetiky Především se jedná o spolupráci s firmou Škoda JS, a.s., která se týkala přírubových spojů horních bloků tlakových nádob reaktorů VVER 440 a VVER 1000, a to včetně problematiky jejich přetěsnění kroužky z expandovaného grafitu. Dalším příkladem je výpočetní podpora při vývoji obalových souborů pro přepravu nebo skladování jaderných materiálů a radioaktivních látek.

9 Petr Závodský, Aliance české energetiky Vývoj a současnost jaderného průmyslu v ČR a SR Před dvěma lety bylo zrušeno zadávací řízení na nové bloky v JE Temelín. Tím se vzdálila možnost českých firem do projektů v ČR a tak udržet a rozvinout jedinečné know-how a reference. Aliance české energetiky má, mimo jiné, za cíl zapojit podporovat exportní aktivity svých členů a působit v jako platforma pro shromažďování a sdílení vědecko-technických, výrobních, obchodních a dalších informací, zkušeností a dovedností v oblasti přípravy, projektování, inženýrské podpory budování energetických děl a výroby zařízení pro energetiku. Iniciativa založit Alianci české energetiky zapadá i do úkolů stanovených vládou, tedy schváleného národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR, který doporučuje ustavení organizace, která by sdružovala průmyslové podniky participující na dodávkách pro jadernou energetiku, byla by partnerem výboru a mohla by zajišťovat přenos informací mezi vládou a průmyslem, participovat na vyhodnocování NAP JE a navrhovat opatření pro Výbor a koordinaci činnosti svých členů. Znalosti a jejich udržení či rozvoj a zapojení národních dodavatelů jsou důležité pro rozvoj jaderného sektoru jako celku. V současnosti má Aliance 14 členů a navázala kontakty se světovými výrobci pro jadernou energetiku. Jan Zdebor, technický poradce generálního ředitele, ŠKODA JS a. s. V polovině 50. let patřila Škodovka k technologicky nejvyspělejším podnikům tehdejšího Československa. Proto také stála u zrodu nového odvětví, které se začalo připravovat na vývoj zařízení a technologií výroby komponent pro jadernou energetiku. Jedním z prvních a největších úkolů bylo vyvinout technologii a vyrobit tlakovou nádobu pro 1. čsl. Jadernou elektrárnu A1 v Jaslovských Bohunicích. Ale také další nová zařízení, jako zavážecí stroj a pohony řídích tyčí pro tento první čsl. reaktor. Pozdější přechod na výrobu zařízení pro reaktory typu VVER, vyráběné podle zakoupené sovětské licence s sebou přinesl obdobné úkoly. První tlaková nádoba pro reaktory VVER 440 ze Škodovky byla určena pro jadernou elektrárnu Pakš v Maďarsku a první tlaková nádoba pro VVER 1000 pro JE Belene v Bulharsku. A tak není náhodou, že i výrobu prvního kompletu vnitřních částí reaktoru nové generace označovaného EPR zadala AREVA také do Škodovky. 60 let historie ŠKODA JS je ukázkou úspěšné historie firmy, která se náročné jaderné energetice věnuje po celou dobu své existence. Bohdan Zronek, ředitel JE Temelín, ČEZ, a. s. Příprava na zajištění další licence a LTO ETE : Během dlouhodobého provozu roste důležitost kvalitního řízení spolehlivosti a řízení stárnutí

10 zařízení. Aby držitel povolení získal povolení k provozu JE na další periodu v rámci PSR, resp. za její původně stanovenou projektovou dobu života, je nezbytné prokázat existenci efektivního procesu řízení stárnutí s jasně definovanou procedurou, která garantuje včasné provedení všech nezbytných opatření. To také znamená, že existují nezbytné řídící programy, které splňují požadované atributy a že nezbytné TLAA jsou platné i v období dlouhodobého provozu.

60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni. mezinárodní konference

60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni. mezinárodní konference mezinárodní konference 12. a 13. května 2016, angelo HOTEL PILSEN, Plzeň www.60letprojadro.cz 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni záštita: Martin Zrzavecký, primátor

Více

60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni. mezinárodní konference

60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni. mezinárodní konference mezinárodní konference 12. a 13. května 2016, angelo HOTEL PILSEN, Plzeň www.60letprojadro.cz 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni záštita: Martin Zrzavecký, primátor

Více

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Lubomír Gogela, ředitel pro jakost, VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Plzeň Historie Delimitace kotlového programu do SES Tlmače

Více

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Pavel Janík Managing Director CR, Westinghouse Electric Company Plzeň, květen 2016 1 2016 rok významných výročí 60 let 130 let 25 let jaderné energetiky

Více

Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU. Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s.

Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU. Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Česká republika je členem úzkého elitního klubu zemí, které jsou schopny

Více

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Ing. Josef Perlík ŠKODA JS a.s. Praha, 11.dubna 2013 Reference Rekonstrukce a modernizace klasických tepelných

Více

23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ

23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ ŠKODA JS v r.2005 1 ŠKODA HOLDING a.s. Struktura společnosti 23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ Jedna z největších ruských strojírenských společností Tržby

Více

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku.

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku. MIR-1200 Modernized International Reactor Projekt nejen pro energetiku. Milan Kohout, člen představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS a.s. IVD ČR a jeden z největších jaderných tendrů ve světě Praha, 22.

Více

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku RNDr. Miroslav Kawalec předseda představenstva společnosti Ing. Břetislav Nitka ředitel společnosti VÍTKOVICE ÚAM a.s. Diskusní setkání 60 let

Více

Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku

Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku Mezinárodní konference CAN SLOVAKIA SECURE ENERGY SUPPLY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT WITHOUT NUCLEAR? 5.- 6.května 2004 Bratislava 1 Struktura společnosti

Více

Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren. Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava

Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren. Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava 21. 04. 2011 NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR je dobrovolné sdruţení

Více

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s.

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. "Jaderná energetika jako impuls pro export velkých investičních celků" Mezinárodní strojírenský veletrh 4.10.2011, Brno Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. PROJEKT MIR.1200 EVOLUČNÍ TECHNOLOGIE Reaktor projektu

Více

CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL

CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL CO EMIL ŠKODA V ROCE 1869 NETUŠIL ŠKODA JS STÁLA U ZRODU ČESKOSLOVENSKÉ JADERNÉ VZDĚLANOSTI A PRŮMYSLU Jaderný průmysl se v ČSR rozvíjí od roku 1956, kdy společnost Škoda JS zahájila práce na projektu

Více

Projekt MIR.1200. Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín. Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha,

Projekt MIR.1200. Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín. Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha, Projekt MIR.1200 Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha, KONSORCIUM MIR.1200 Dne 14.10.2009 založeno mezinárodní česko-ruské sdružení - Konsorcium

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_09 Jaderná elektrárna Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Člověk

Více

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE EXPORT COORDINATOR OF CZECH DELIVERIES FOR NUCLEAR POWER PLANTS Aliance české energetiky CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. 5. 2016 www.cpia.cz

Více

SPOLUPRÁCE WESTINGHOUSE S ČVUT A FZÚ AV ČR

SPOLUPRÁCE WESTINGHOUSE S ČVUT A FZÚ AV ČR SPOLUPRÁCE WESTINGHOUSE S ČVUT A FZÚ AV ČR NA PROJEKTU OCHRANY POVRCHU ZIRKONIOVÝCH SLITIN KOMPOZITNÍMI POLYKRYSTALICKÝMI DIAMANTOVÝMI POVLAKY (2014 2016) Michal Šimoník Customer Account Engineer Květen

Více

BULLETIN. Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny OAO TVEL. ALTA, a. s. Z OBSAHU:

BULLETIN. Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny OAO TVEL. ALTA, a. s. Z OBSAHU: BULLETIN 1 2013 Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny Společnost TVEL jako dodavаtel jaderného paliva je na trhu v České republice permanentně přítomna již téměř 30 let

Více

Panelová diskuze Vyspělé technologie výzkum, vývoj, inovace, mezinárodní spolupráce

Panelová diskuze Vyspělé technologie výzkum, vývoj, inovace, mezinárodní spolupráce Panelová diskuze Vyspělé technologie výzkum, vývoj, inovace, mezinárodní spolupráce Aleš Laciok Předseda technologické platformy Udržitelná energetika (TPUE) Koordinátor výzkumu a vývoje ČEZ Konference

Více

Strategické obory. Představení společnosti VÝROBA SERVIS INŽENÝRING

Strategické obory. Představení společnosti VÝROBA SERVIS INŽENÝRING Profil společnosti Představení společnosti Strategické obory Dnešní ŠKODA JS a.s. se zrodila v polovině padesátých let dvacátého století, kdy se na světě o jaderné energetice teprve začínalo uvažovat.

Více

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Plzeň, 12. května 2016 Obsah prezentace Úvod Mezinárodní kontext Aktualizace Státní energetické koncepce Národní akční plán rozvoje

Více

Vývoj a současnost jaderného průmyslu v ČR a SR. Kompetence ZAT pro jaderný průmysl

Vývoj a současnost jaderného průmyslu v ČR a SR. Kompetence ZAT pro jaderný průmysl Vývoj a současnost jaderného průmyslu v ČR a SR Kompetence ZAT pro jaderný průmysl Základní informace o společnosti ZAT ZAT je se svými závody v Příbrami a Plzni největší českou firmou v oboru automatizace

Více

Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD

Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD http://www.ranus-td.cz/ PID:TE01020445 Anglický název: Radiation and nuclear safety technologies development center: RANUS - TD

Více

ATOMEX 25-26.10.2011 Praha. ŘÍDICÍ SYSTÉMY ZAT a.s.

ATOMEX 25-26.10.2011 Praha. ŘÍDICÍ SYSTÉMY ZAT a.s. ATOMEX 25-26.10.2011 Praha ŘÍDICÍ SYSTÉMY ZAT a.s. ČESKÁ REPUBLIKA & JADERNÝ PRŮMYSL Česká republika je jednou z evropských zemí, která je schopná projektovat, konstruovat a bezpečně provozovat jaderné

Více

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek

ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR Karel Křížek ÚJV Řež, a. s. Energetika v ČR 11.05.2016 Karel Křížek Obsah Současný stav energetiky v ČR jeho vliv na vývoj a rozvoj v jaderné oblasti Státní energetická koncepce (SEK) určuje orientaci české energetiky

Více

Automatizace pro jadernou energetiku

Automatizace pro jadernou energetiku Automatizace pro jadernou Karel Stočes Zákaznický den 2015 Co děláme? Dodáváme systém kontroly a řízení pro jaderné elektrárny Realizovali jsme a realizujeme řadu projektů nejen v České republice, ale

Více

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4.

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Rusatom Overseas,a.s. Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Leoš Tomíček Výkonný vice-president, Rusatom Overseas, a.s. 11.04.2013 Praha Česká republika má historicky odborné znalosti jaderné výstavby

Více

Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka

Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka 16. 5. 2016 EGAP- spolehlivý partner českého exportu 24 let existence Pojištěný export za 760 miliard korun (33 mld. USD) Podpora exportu

Více

DEL a.s. ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Dodavatel technologií pro decommissioning JE

DEL a.s. ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Dodavatel technologií pro decommissioning JE PREZENTACE DEL a.s. ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Dodavatel technologií pro decommissioning JE Ing. Ivan Malec Konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2016 26.5.2016, Důl Hlubina, Ostrava-Vítkovice Osnova prezentace Stručné

Více

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel ZČU, Jaderné dny 2018 19.4.2018 Projekty výstavby vybraných energetických bloků Řízení projektů Bohunice V2, Dukovany 34,

Více

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ 20. 4. 2018 Petr Závodský Jaderná energetika v kontextu státní energetické politiky Aktuální stav projektů NJZ 1 2 Strategické cíle Energetiky ČR Bezpečnost dodávek

Více

Příklady spolupráce pracovníků Západočeské univerzity v Plzni s průmyslovými podniky jaderného strojírenství a energetiky

Příklady spolupráce pracovníků Západočeské univerzity v Plzni s průmyslovými podniky jaderného strojírenství a energetiky Příklady spolupráce pracovníků Západočeské univerzity v Plzni s průmyslovými podniky jaderného strojírenství a energetiky Josef Voldřich Nové technologie výzkumné centrum Katedra energetických strojů a

Více

ČEZ a jeho spolupráce při výstavbě jaderných elektráren cesta využití zkušeností a strategických znalostí

ČEZ a jeho spolupráce při výstavbě jaderných elektráren cesta využití zkušeností a strategických znalostí ČEZ a jeho spolupráce při výstavbě jaderných elektráren cesta využití zkušeností a strategických znalostí Bratislava, 23. září 2009 Ivo Kouklík Projektový manager za ČEZ Nový bohunický blok Obsah prezentace

Více

Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren

Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren KONFERENCE STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2011 Česká republika země špičkových technologií 21.4.2011, Ostrava Prezentuje Ing. Roman Zdebor,

Více

Úvodní slovo generálního ředitele

Úvodní slovo generálního ředitele Profil společnosti Úvodní slovo generálního ředitele Společnost TES s.r.o. byla založena již v roce 1992 jako nezávislá inženýrská firma, která se od samého počátku orientovala na jadernou energetiku.

Více

Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Proč se oživuje diskuse o jaderné energetice? Globální oteplování Energetická bezpečnost Nárůst populace Tlak

Více

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech Ing. Martin Uhlíř, MBA Elektrárna Dukovany II, a. s. 28.11.2017 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Význam technického vzdělávání pro zajištění budoucnosti jaderné energetiky v ČR

Význam technického vzdělávání pro zajištění budoucnosti jaderné energetiky v ČR Význam technického vzdělávání pro zajištění budoucnosti jaderné energetiky v ČR Igor Jex Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Proč jaderná energetika Spolehlivý a

Více

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Obsah Složení OBK Bezpečnost a provoz EDU Aktivity OBK EDU za poslední rok Nová výstavba SURAO Plány do

Více

BULLETIN. Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200. pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín

BULLETIN. Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200. pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín BULLETIN 5 2012 Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200 pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín Konsorcium MIR.1200 předalo dne 2. července 2012 společnosti ČEZ, a. s., nabídku do výběrového řízení na dostavbu

Více

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005

Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Referát pro MEDZINÁRODNÍ KONFERENCi ÚLOHA JADROVEJ ENERGIE V ENERGETICKEJ POLITIKE SLOVENSKA A EU BRATISLAVA 10.-11.10.2005 Současné a perspektivní postavení jaderné energetiky v rámci energetické koncepce

Více

Asociace výzkumných organizací

Asociace výzkumných organizací Energetické aplikace strojů a rozvoj energetiky v ČR Ing. Miroslav Ecler Asociace výzkumných organizací 17.5.2006 FS ČVUT 1 Úloha PTSE: Asociace výzkumných organizací Podpora a rozvoj lidských zdrojů A.

Více

Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku. Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku

Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku. Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku Příloha č. 1 usnesení vlády ze dne 25. ledna 2016 č. 48 Statut Stálého výboru pro jadernou energetiku Článek 1 Stálý výbor pro jadernou energetiku Stálý výbor pro jadernou energetiku (dále jen Výbor )

Více

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj

Strojírenství a konkurenceschopnost ČR. Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Strojírenství a konkurenceschopnost ČR Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj 1 Propad konkurenceschopnosti ČR Ukazatel umístění ČR ve světě 2013 2010 Kvalita

Více

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY 3.11.2015 Ing. Martin Uhlíř, MBA Martin.uhlir@cez.cz PŘEDČASNÉMU ODSTAVENÍ EDU JIŽ V 2025, ZNAMENÁ NARUŠENA BEZPEČNOST DODÁVEK V ČR Diagram vývoje spotřeby a nabídky

Více

Rok 2014. Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921

Rok 2014. Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2014 Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2014 Současnost Organizační struktura International BEZ Group Obrat za rok 2013 43 mil. EUR 100 % 100 % 100 % ETD TRANSFORMÁTORY BEZ TRANSFORMÁTORY

Více

Lidé na svém místě. Profil společnosti. www.cce.cz

Lidé na svém místě. Profil společnosti. www.cce.cz Lidé na svém místě Profil společnosti Lidé na svém místě CCE Group Základy CCE Group byly položeny v roce 1990, historie některých členů skupiny však sahá až do šedesátých let minulého století. Skupinu

Více

KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO OBECNÍ DŮM TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21

KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO OBECNÍ DŮM TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21 OSLAVY 60. VÝROČÍ ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI Obsah KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO... 16 OBECNÍ DŮM... 18 TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21 KONFERENCE Šedesáti letům jaderného

Více

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra BULLETIN 7 2012 Jaderná energie a průmysl v České republice Prezentace Stanislava Kázeckého, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky na Středoevropském fóru jaderného průmyslu ATOMEX Europe

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2017 Praha, 22. června 2018 SKUPINA ČEZ DOKÁZALA V ROCE 2017 NAPLNIT HLAVNÍ FINANČNÍ I STRATEGICKÉ CÍLE

Více

BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018

BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018 BUDOUCNOST JADERNÉ ENERGETIKY a technické vzdělávání v ČR JADERNÉ DNY 2018 19. dubna 2018 Prezentováno Jánem Štullerem, vládním zmocněncem pro jadernou energetiku ČR JADERNÁ ENERGETIKA BUDE V ČESKÉ REPUBLICE

Více

Decommissioning. Marie Dufková

Decommissioning. Marie Dufková Decommissioning Marie Dufková Stěhování tlakové nádoby do elektrárny Civaux Veze se nová. Ale: Jak bezpečně a levně zlikvidovat takto veliký výrobek po použití? 2 Vyřazování jaderných zařízení z provozu

Více

Projekty podpořené z programu TAČR

Projekty podpořené z programu TAČR Projekty podpořené z programu TAČR aktuálně řeší tyto projekty ALFA, EPSILON, EPSILON II a Centra kompetence podpořené Technologickou agenturou České republiky Technologická agentura České republiky je

Více

MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE

MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ OBK EDU S OIK MOCHOVCE A OIK BOHUNICE 29.9.2016 Tatranská Lomnica JIŘÍ BEZDĚK VÚ KOM EDU tajemník OBK EDU AKTUÁLNÍ PROVOZNÍ STAV E T E E D U VÍC NEŽ DLOUHÉ ODSTÁVKY 1. RB 28.8.2015

Více

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013.

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY 2017 vychází z INICIATIVY PRŮMYSL 4.0,

Více

Technologická agentura ČR

Technologická agentura ČR Technologická agentura ČR dosavadní zkušenosti a možnosti dalšího rozvoje Karel Klusáček předseda TA ČR Karel Klusáček 1. výroční konference Technologické agentury ČR, 13.12.2010, Praha 1 TA ČR - základní

Více

Postupová zpráva. Program obnovy zařízení JE Dukovany MORAVA. příloha 4. Úsek jaderných elektráren lokalita JE Dukovany. ČEZ-UJE duben 2004

Postupová zpráva. Program obnovy zařízení JE Dukovany MORAVA. příloha 4. Úsek jaderných elektráren lokalita JE Dukovany. ČEZ-UJE duben 2004 příloha 4 Úsek jaderných elektráren lokalita JE Dukovany Program obnovy zařízení JE Dukovany MORAVA Postupová zpráva ČEZ-UJE duben 2004 Příloha 4 Národní zprávy ČR 1/6 č.j. 9347/3.2/2004 Pozadí Již v průběhu

Více

ČVUT a spolupráce s průmyslem při výzkumu a vývoji

ČVUT a spolupráce s průmyslem při výzkumu a vývoji České vysoké učení technické v Praze ČVUT a spolupráce s průmyslem při výzkumu a vývoji Prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc. rektor ČVUT BRNO, 1. 10. 2014 Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně 29. 9. - 3.

Více

STRATEGIE ATOMEX GROUP-KLASTR. pro období 2015-2020

STRATEGIE ATOMEX GROUP-KLASTR. pro období 2015-2020 STRATEGIE ATOMEX GROUP-KLASTR pro období 2015-2020 červen 2015 Benešov Odsouhlaseno na Radě Sdružení 30.7.2015 Osnova Strategie klastru ATOMEX GROUP pro období 2015-2020 1.Analýza vývoje klastru od založení

Více

Sponzorské zajištění kongresu ICG-AIC 2014

Sponzorské zajištění kongresu ICG-AIC 2014 Centrum výzkumu Řež, s.r.o. Sponzorské zajištění kongresu ICG-AIC 2014 Materiál pro partnery 31.01.2014 KONGRES ICG-EAC 2014 - úvod Ve dnech 6. až 11. dubna 2014 se v Praze uskuteční významné výroční zasedání

Více

TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008

TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008 TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008 Praha, 20. prosince 2007 PROGRAM Očekávané výsledky roku 2007 a 2008 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel Obchodní

Více

Renesance jaderné energetiky. Roční zpráva 2008

Renesance jaderné energetiky. Roční zpráva 2008 Renesance jaderné energetiky Roční zpráva 2008 POSLÁNÍ SPOLEČNOSTI Jako spolehlivý a důvěryhodný partner reagovat na všechny požadavky a potřeby zákazníků a naplňovat jejich očekávání, která jsou spojena

Více

Centrum výzkumu Řež s.r.o. Centrum výzkumu Řež se představuje

Centrum výzkumu Řež s.r.o. Centrum výzkumu Řež se představuje Centrum výzkumu Řež se představuje 1 Založeno 2002, VaV organizace zaměřena na vývoj technologií v energetice Člen Skupiny ÚJV Centrum výzkumu Řež (CVR) stručně Vizí společnosti je: Být silnou, ekonomicky

Více

OBK při JE Dukovany VALEČ, 28. LISTOPAD 2017 BILANCE VÝSTAVBY JADERNÝCH ELEKTRÁREN V ČESKÉ REPUBLICE

OBK při JE Dukovany VALEČ, 28. LISTOPAD 2017 BILANCE VÝSTAVBY JADERNÝCH ELEKTRÁREN V ČESKÉ REPUBLICE OBK při JE Dukovany VALEČ, 28. LISTOPAD 2017 BILANCE VÝSTAVBY JADERNÝCH ELEKTRÁREN V ČESKÉ REPUBLICE Presentováno Jánem Štullerem, Vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Proč potřebujeme nové jaderné

Více

Rok 2014. Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921

Rok 2014. Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2014 Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2014 Současnost Organizační struktura International BEZ Group Obrat za rok 2014 52 mil. EUR 100 % 100 % 100 % ETD TRANSFORMÁTORY BEZ TRANSFORMÁTORY

Více

Nové pokročilé reaktory - vývoj a vize - výzva skeptikům. Kontinuita jaderného vzdělávání - nelze ji přetrhnout

Nové pokročilé reaktory - vývoj a vize - výzva skeptikům. Kontinuita jaderného vzdělávání - nelze ji přetrhnout Nové pokročilé reaktory - vývoj a vize - výzva skeptikům Kontinuita jaderného vzdělávání - nelze ji přetrhnout Václav Dostál FS ČVUT v Praze Místopředseda sdružení CENEN 2.2.2012 fórum Panelová diskuze

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

Centrum pokročilých jaderných technologií (CANUT) prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D.

Centrum pokročilých jaderných technologií (CANUT) prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D. Centrum pokročilých jaderných technologií (CANUT) prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D. 1 2 Spolupráce na řešení projektu Dlouhodobá spolupráce Mezinárodní přesah Interdisciplinarita Komplexní řešení 3 Rozsah

Více

Témata prezentace. Základní údaje o české VaVaI. Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit)

Témata prezentace. Základní údaje o české VaVaI. Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit) Témata prezentace Základní údaje o české VaVaI Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit) Velké výzkumné infrastruktury a centra excelentního výzkumu Projekty MZV (České technologické

Více

Ing. Martin Uhlíř, MBA

Ing. Martin Uhlíř, MBA VÝSTAVBA NOVÝCH JADERNÝCH ZDROJŮ 22. 11. 2018 Ing. Martin Uhlíř, MBA AKTUALIZACE SEK Z ROKU 2015 POČÍTÁ S NÁRŮSTEM VÝROBY Z JÁDRA Změna palivového mixu dle ASEK* GWh, brutto** Jádro: po 2030 nárůst výroby

Více

Optimalizace vývoje a výzkumu u firmy ENVINET a.s.

Optimalizace vývoje a výzkumu u firmy ENVINET a.s. Optimalizace vývoje a výzkumu u firmy ENVINET a.s. Ing. Jan Surý DRO2011 Štiavnické vrchy - Vyhne ENVINET a.s. ZÁKLADNÍ INFORMACE Založení: Sídlo: Základní kapitál: Obrat 2010: Zaměstnanci: Certifikace

Více

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 18.9.2015 Ing. Petr Závodský Ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ, a. s. STÁVAJÍCÍ ELEKTRÁRNY JE TEMELÍN VVER 1000 První

Více

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Význam vodní dopravy pro průmysl. Ladislav Mravec, generální manažer klastru Praha,

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Význam vodní dopravy pro průmysl. Ladislav Mravec, generální manažer klastru Praha, Význam vodní dopravy pro průmysl Ladislav Mravec, generální manažer klastru Praha, 14. 05. 2015 NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR je zapsaný spolek, založený v roce 2003, který nyní reprezentuje: 78 organizací

Více

Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs

Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs Silvia Jirásková, TC AV ČR / Enterprise Europe Network v ČR Praha, 5. 12. 2018 Podpora inovací: Komplex služeb pro MSP

Více

Rok Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921

Rok Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2016 Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Rok 2016 Současnost Organizační struktura International BEZ Group Obrat za rok 2015 44 mil. EUR 100 % 100 % 100 % ETD TRANSFORMÁTORY BEZ TRANSFORMÁTORY

Více

JADERNÁ PŘÍPRAVA V ČEZ, a. s.

JADERNÁ PŘÍPRAVA V ČEZ, a. s. JADERNÁ PŘÍPRAVA V ČEZ, a. s. 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU SEKCE III - Technické vzdělávání pro jadernou energetiku Tomáš Polák, ředitel útvaru centrum přípravy personálu, divize výroba, ČEZ, a. s. 12.

Více

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 23. března 2018 Výstaviště Brno Fungující energetika je jednou z podmínek pro fungování průmyslu a nejen průmyslu Podstatné pro rozvoj a udržení spolehlivosti

Více

Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery

Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery Jan Zdebor proděkan pro spolupráci s praxí Setkání HR manažerů Aktuality a novinky pro HR praxi 24.11.2016, SOUE Plzeň Spolupráce VŠ s průmyslem The State of

Více

Stav zaměstnanců v letech 2008-2010 (stav k 31.1. 2010) 500 31.1.2008 31.1.2009 31.1.2010

Stav zaměstnanců v letech 2008-2010 (stav k 31.1. 2010) 500 31.1.2008 31.1.2009 31.1.2010 Fakta a čísla Společnost ŠKODA JS se již více než padesát let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. Škoda byla založena roku 1859, do roku 1956 spadají počátky jejích aktivit v jaderné

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Mgr. Pavlína Janová Odbor výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 9.-10. března 2017 4. ročník konference Čisté mobility

Více

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU 19. 11. 2015 AGENDA Státní energetická koncepce a Národní akční plán rozvoje JE Aktuální stav projektu NJZ EDU EIA SEK:

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

Národní nanotechnologický

Národní nanotechnologický Národní nanotechnologický program (NNP) Zdůvodnění potřebnosti a přínosu NNP pro VaV i výrobu v oblasti nanotechnologií v České republice. 30. 3. 2010 Příprava NNP Příprava národního nanotechnologického

Více

BULLETIN. Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030. Investiční program státní korporace Rosatom

BULLETIN. Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030. Investiční program státní korporace Rosatom BULLETIN 5 2014 Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030 Investiční program státní korporace Rosatom Státní korporace Rosatom je jedním z největších investorů v

Více

mezinárodní odborná konference energetické investiční celky:

mezinárodní odborná konference energetické investiční celky: mezinárodní odborná konference 27. - 28. 11. 2014 Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33, Praha 9 2014 conference energetické investiční celky: jaderné elektrárny, klasické elektrárny, teplárny, průmyslová

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí VEŔEJNÁ SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI VYHLAŠOVANÁ MPO ČR Chlumský Miroslav - MPO ČR, Praha, e-mail : chlumskym@mpo.cz Jedna z důležitých aktivit Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k podnikatelské sféře

Více

BULLETIN. OT Energy Services poskytovatel průmyslových služeb v energetice. Cíle podnikání

BULLETIN. OT Energy Services poskytovatel průmyslových služeb v energetice. Cíle podnikání BULLETIN 1 2015 OT Energy Services poskytovatel průmyslových služeb v energetice OT Energy Services a. s. je významný dodavatel komplexních služeb v oblasti systémů kontroly a řízení, průmyslových informačních

Více

Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921

Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Tradice, spolehlivost, kvalita od roku 1921 Současnost 2 Organizační struktura International BEZ Group Obrat za rok 2015 43,9 mil EUR 100% 100% 100% ETD TRANSFORMÁTORY BEZ TRANSFORMÁTORY ELEKTRICKÉ STROJE

Více

Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště. Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9.

Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště. Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9. Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9. 2015 SCÉNÁŘE BUDOUCÍHO VÝVOJE MIKROREGIONU JADERNÉ ELEKTRÁRNY DUKOVANY

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Spolupráce při podpoře ekonomické diplomacie - pohled očima exportérů

Spolupráce při podpoře ekonomické diplomacie - pohled očima exportérů Spolupráce při podpoře ekonomické diplomacie - pohled očima exportérů Praha, 20. června 2016 Ing. Peter Bodnár Agenda ŠKODA PRAHA a.s. Ideální zákazník Realita Současný stav Priority EPCF Aliance české

Více

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP, 25. 11. 2014 Lokalita Dukovany technické parametry

Více

Metodika VEMZ ČOV. Využití energie malých vodních zdrojů s aplikací na ČOV. v. 3.0 Rolling Fluid Machine Turbine Model. Obsahuje:

Metodika VEMZ ČOV. Využití energie malých vodních zdrojů s aplikací na ČOV. v. 3.0 Rolling Fluid Machine Turbine Model. Obsahuje: Metodika VEMZ ČOV Využití energie malých vodních zdrojů s aplikací na ČOV Obsahuje: v. 3.0 Rolling Fluid Machine Turbine Model Precession Water Turbine Podporováno: Management udržitelného rozvoje životního

Více

PROJEKT CANUT A AUTOMATIZACE NDT CANUT PROJECT AND AUTOMATION OF NDT

PROJEKT CANUT A AUTOMATIZACE NDT CANUT PROJECT AND AUTOMATION OF NDT Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2017 November 7-9, 2017 - Congress centre Chomutov, Czech Republic PROJEKT CANUT A AUTOMATIZACE NDT CANUT PROJECT AND AUTOMATION

Více

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství Karel Jindřich Státní úřad pro Jadernou bezpečnost Česká republika Ostrava květen Vyřazování

Více

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni

mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. a 13. května 2016, angelo HOTEL PILSEN, Plzeň 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Nezanedbatelná pozice společností

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 27. června 2014

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 27. června 2014 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a.s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2013 Praha, 27. června 2014 KRIZI EVROPSKÉ ENERGETIKY ČELÍ SKUPINA ČEZ LÉPE NEŽ KONKURENCE ČEZ JE JEDNOU

Více

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR 26. 11. 2014 Spolupráce při podpoře priorit MPO: ZVYŠOVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČR PODPORA A ROZVOJ PODNIKÁNÍ INTERNACIONALIZACE MSP PODPORA VÝZKUMU A INOVACÍ TRANSFER

Více

Podnikatelské a inovační centrum

Podnikatelské a inovační centrum seminář Vědeckotechnické parky v ČR BIC Plzeň Podnikatelské a inovační centrum Obsah prezentace prostředí, vývoj, souvislosti role BIC Plzeň etapy rozvoje vědeckotechnického parku Plzeň technická tradice

Více