Proč jsem pro pokrok své dcery vybral jazykovku se srdcem? Rozhovor s Jakubem Královcem, tatínkem naší studentky Aničky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Proč jsem pro pokrok své dcery vybral jazykovku se srdcem? Rozhovor s Jakubem Královcem, tatínkem naší studentky Aničky"

Transkript

1

2 Proč jsem pro pokrok své dcery vybral jazykovku se srdcem? Rozhovor s Jakubem Královcem, tatínkem naší studentky Aničky Dobrý den, pane Královec, můžete se nám prosím trošku představit? Jaké je Vaše práce, kolik máte dětí? Zabývám se průmyslovou automatizací. Máme tři dcery. Vaše dcera Anička chodila celý školní rok 2014/2015 k nám do Perfect World, aby se naučila anglicky. Proč jste si vybral zrovna tuto školu?. Neměl jsem doporuční na žádnou jazykovou školu v Plzni, abych se mohl rozhodnout podle kvality, a proto jsem jednoduše hledal školu, do které bychom to měli z domova co nejblíže. Tak jsem našel Perfect World. Jaká byla Aničky úroveň angličtiny předtím, než začala chodit k nám? Anička se učila angličtinu už od první třídy ve škole, ale po čtyřech letech měla pořád velké mezery v samotných základech. Měl jsem pocit, že by bylo nejlepší začít v podstatě od začátku.. Jaké byly Vaše první dojmy z Jazykovky se srdcem? První dojem byl velice dobrý. Nově zařízené prostory v historickém domě na návsi ve Starém Bolevci působily moc příjemně.. Jak často Anička začala školu navštěvovat, jak byla ze začátku spokojená a co jí nejvíce bavilo / nebavilo? Anička měla v jazykovce angličtinu dvakrát týdně jednu hodinu. Od začátku cítila, že dělá pokroky, takže byla spokojená. Určitě k tomu přispěla i dobrá atmosféra při výuce. Nyní už je to téměř celý školní rok, co Anička v Perfect World zlepšuje svoji angličtinu - vidíte pokrok? Pokrok udělala obrovský. Jsem rád, že výuka se soustředila na základy anglické gramatiky a důkladné procvičení. Výsledek je jasně vidět.

3 Co všechno studium v Perfect World obnáší pro rodiče? Je to náročné? Zpočátku jsme Aničce pomáhali s domácími úkoly. Ne že bychom úkoly psali za ni, spíše jsme jí pomáhali vymýšlet věty na překlad a to bylo občas trochu náročné. :-) Jinak na rodiče žádné přehnané nároky nejsou.. Jak všechno vidí právě Vaše dcera? Baví ji angličtina alespoň o něco více? Samozřejmě - cítí, že jí angličtina jde lépe, tak ji také víc baví. A co známky ve škole? Je něco jinak než nazačátku roku? Aničce to ve škole šlo vždycky dobře. Z angličtiny měla jedničky a to se naštěstí nezměnilo. :-) Teď navíc s těmi jedničkami už také něco umí.. Jak jste s Perfect World spokojen Vy jako rodič? Jsem rád, že se můžeme na Perfect World kdykoliv obrátit s dotazem nebo připomínkou a vše se hned řeší. Také se mi líbí zprávy o pokroku, které každý měsíc dostáváme. Hlavně ale vidím dobré výsledky Vaší výuky. Takže jsem spokojen.. Co myslíte, že by nemělo chybět v žádné škole? Dobří učitelé, kteří respektují své žáky a ví, co je chtějí naučit. Doporučil byste Perfect World někomu?proč ano nebo proč ne? Z naší zkušenosti mohu Perfect World doporučit rodičům, kteří chtějí, aby se jejich děti naučily solidní základy cizího jazyka. Jsou tam nadšení učitelé, krásné prostředí a se školou se dá vždy dobře domluvit. Děkujeme za Vaše odpovědi - chtěl byste něco vzkázat čtenářům? Investice do vzdělání dětí se nikdy neztratí..

4 Ohlédnutí Konec školního roku Znamená pro Vás nebo Vaše děti konec školního roku takovou pomyslnou přestávku ve studiu? Zkrátka si dáme zase chvilku oraz, konečně, že. Docela Vám rozumíme, všichni toho po celém náročném roce máme tak trochu dost. Každý den spousta starostí v práci nebo ve škole, oběhat tohle a támhleto, zařídit, předělat, vypsat, podepsat, nadepsat, zapsat, odepsat... Jeden by se z toho zbláznil, a tak si alespoň v létě dáváme malou pauzu na dotankování, dobití baterek a regeneraci. Konec školního roku je ať pro vás studující nebo pro nás pracující symbolem toho, že něco končí a něco jiného zas začíná, nese s sebou možná trochu nostalgie, která se ale v tom slunečném počasí často ztratí. Nejinak je tomu u nás v Perfect World. Naši studenti si dávají chvilku oraz, rekapitulují to, čeho v Jazykovce se srdcem dosáhli, dívají se zpátky na své výsledky, hodnotí své pocity, přemýšlí nad tím, jak zapracovat na svém dalším pokroku a především reflektují i na své učitele často se zamýšlí nad tím, jak si s učitelem sedli, co všechno spolu prožili, co mají na svých lektorech rádi, čím je motivují, čím je donucují k pořádné práci, co jim nedarují... A tak většinou zjistí, že jejich učitel stojí za všechnu tu dřinu, že je to člověk, kterému záleží na jejich pokroku a který se jen tak nedá odradit nějakými výmluvami. Nezřídka si pak lektoři po poslední lekci domů odnášejí bonboniéry, květiny či jiná vyznání spokojenosti studentů a my ostatní tak můžeme sledovat, jak se učitelům za ten rok rozzáří oči i oni se totiž díky tomuto zhmotněnému pocitu spokojenosti a uznání za celý ten rok tak trochu zastaví a uv že jejich práce je hodnotná. Že pomáhá ostatní žít lépe. Že mění životy. My z Jazykovky se srdcem to děláme pro Vás. Záleží nám na Vašem pokroku, na Vašich pocitech i na Vašem štěstí. Je to pro nás vším. Děkujeme, že to cítíte stejně.

5 Nevíte, komu svěřit svůj pokrok? Vyzkoušejte si nás máme pro Vás ukázkovou hodinu zdarma! Pokud se rozhodujete, kterou jazykovku zvolíte pro svůj pokrok v angličtině, němčině, francouzštině nebo jiném jazyce, vyzkoušejte si na vlastní kůži, proč to u nás v Perfect World funguje! Zažijete styl našich lekcí, poznáte jednoho z našich učitelů, zapojíte se a především pochopíte, proč naše učení funguje a přináší výsledky! Naše ukázková hodina je zdarma, pořádáme ji každý měsíc minimálně jednou a přihlásit se může úplně každý! Na té červnové jsme měli pět skvělých studentů, kteří si hodinu užili, zasmáli se u ní a určitě si z ní i něco odnesli přesvědčte se sami :) Další ukázkovou hodinu pro Vás pořádáme ve čtvrtek 9/7 od 17h a v pondělí 3/8 od 16h. Přihlašovat se můžete em na posta@perfect-world.cz či telefonicky na Budeme se těšit na Váš příběh u nás!

6 Jaké to je pracovat se srdcem? Rozhovor s Mgr.Ivou Hemzálkovou, lektorkou angličtiny, němčiny a češtiny a leadream skupiny v Perfect World. Ahoj Ivčo, představ se nám trošku, prosím: Hello, Hallo, Ciao jmenuji se Ivča a baví mě cizí jazyky. Vloni jsme dokončila studium na pedagogické fakultě ZČU v Plzni a už půl roku pracuji jako lektorka angličtiny, němčiny a dokonce i češtiny v té nejperfektnější jazykovce Perfect World. Proč pracuješ jako lektorka? Už od základní školy mě bavilo studium cizích jazyků a docela mi to i šlo, a tak jsem se rozhodla vydat se cestou učitelky angličtiny. Nebylo to jen pro to, že by mě to bavilo, ale vidím v tom i jisté poselství, řídím se totiž příslovím: "Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem!" A právě proto jsem chtěla své znalosti a zkušenosti předat dál. Mimo to je to opravdu skvělý pocit, když vidím pokrok svých studentů, a to jak se naplňují jejich sny o mluvení cizí řečí. Jak jsi se dozvěděla o Perfect World a proč jsi se rozhodla začít pracovat zrovna tady? O jazykovce Perfect World jsem se dozvěděla od své kamarádky Míši, která už dlouhou dobu pracuje v kavárně Perfect World. Zašla jsem si jen tak na kafčo a nápad a účel kavárny mě velmi oslovil. Proto mi to nedalo a řekla jsem si, že si zjistím něco i o jazykovce a pak už bylo rozhodnutí jasné. V Perfect World se mi totiž líbí způsob, jakým ke studentům přistupujeme, protože je úplně jiný, než na co jsme zvyklí z našich škol, ale hlavně proto, že přináší zaručené výsledky pro ty, kteří se chtějí opravdu něco naučit. Jaké byly Tvoje počáteční strachy z nové práce? Musela jsi překonat nějaké překážky? Popravdě: z první lekce jsem byla vyklepaná jako "ratlík", ale to je asi normální u všech začátků. Postupem času počáteční nervozita a nejistota opadly a teď už si každou jednotlivou lekce neuvěřitelně užívám, je to prostě perfektní práce. Nyní už v Jazykovce se srdcem pracuješ půl roku, co pro Tebe Tvoje práce znamená? Dělat lektorku v jazykovce jsem si vždycky přála, takže prací v Perfect World se mi vlastně splnil sen. Beru to jako neuvěřitelnou příležitost, která mě posunula jak profesně, tak osobně. I když se to možná nezdá, každý kdo pracuje s lidmi, si někdy vyzkoušel, že to není vždy procházka růžovou zahradou. Ale když člověk vidí odcházet spokojené studenty je to pocit zadostiučinění, který stonásobně vynahradí občasné komplikace. Když srovnáš svoje začátky a to, jak učíš nyní, cítíš rozdíl? Obrovský! Teď už se cítím jako mazák Mám to tak, že s každou odučenou lekcí získávám více a více jistoty a už mě nezaskočí žádná důvtipná otázka mých studentů a že jich není málo!

7 V Perfect World nepracuješ pouze jako lektorka, ale máš ještě jednu funkci, jakou? Kromě postu lektorky pracuji i jako leader teamu. Jaké to je být leadrem - co tahle práce obnáší a proč je důležitá? Být leadrem není až taková sranda, jak se na první pohled zdá. V mém týmu je 9 učitelů, které mám na starosti. Tato práce je důležitá pro správný chod celé jazykovky. Kontroluji to, aby byli naši studenti spokojeni, cítili se u nás dobře a učitelé odváděli svoji práci co nejkvalitněji. Jak si myslíš, že by správná jazykovka měla fungovat? Asi jako ta naše- výsledkem by měli být studenti, kteří umí mluvit cizím jazykem a nebojí se ho používat. K tomu je za potřebí perfektních lektorů a příjemného prostředí, což u nás studenti jistě najdou. Jaký byl ten nejhezčí moment, který jsi v Perfect World zažila? Takových je naštěstí většina, a to je také důvod proč mě tato práce naplňuje. Vždycky mě zahřeje, když vidím opravdovou radost svých studentů z úspěšného ukončení úrovně. A ten nejošklivější? Příchod prázdnin a fakt, že většinu svých studentů 2 měsíce neuvidím. Bude se mi stýskat. Děkujeme moc za Tvoje odpovědi - přeješ si něco vzkázat čtenářům? Every day may not be good but there is something good on every one (Každý den možná není dobrý, ale na každém je něco dobrého) - a hlavně s Perfect World!!!

8 Co děláme: Výukové videotipy Článek o tom, jak angličtina skáče do hlavy úplně sama Jaké by to pro Vás bylo, kdyby Vám angličtina skákala do hlavy tak nějak sama? Když byste nemuseli vynaložit moc velké úsilí a přesto byste si spoustu slovíček a pravidel jednoduše pamatovali? Wow, to chci! říkáte si možná. A právě tohle dělá Perfect World. Pravidelně natáčíme výukové videotipy, které mají za úkol Vám co nejjednodušeji přiblížit různé části angličtiny, ve kterých studenti velmi často chybují, tak, abyste jim porozuměli a bylo pro Vás přirozené je zvládat bez pochybení. Bývají to především spojení, která mají čeští studenti tendenci překládat doslova, jako je například v pondělí, wifi zdarma nebo prosím, avšak také pravidla, která bývají ze škol chápána špatně či neúplně ruku na srdce, jste si 100% jisti v používání předpřítomného času nebo znáte jen definici znějící nějak jako Je to čas, který se používá v případech, kdy něco, co se stalo v minulosti, sahá do přítomnosti, a tak ji ovlivňuje.? Přesto, že tato definice může být na stotisíckrát správná, moc moudří z ní nejsme, že? A právě protože my z Perfect World víme, že suché definice nikdo z nás moc nemusí, berou nám energii a způsobují, že se cítíme hloupě a máme pocit, že nejsme dobří nebo nic neumíme, vytváříme pro vás všechny, kteří máte zájem s tímto něco dělat, jednoduché, smysluplné a interaktivní videotipy. Každý tip je jedinečný, natočený se skutečným záměrem Vám pomoci a vést Vás správnou cestou. Našim cílem je Vás inspirovat najít v sobě onu dušičku, která si zase poté, co se nechala odradit všemi definicemi, začne věřit a otevře se vědomostem. Jsme rádi, že Vám své videotipy můžeme zasílat přímo domů, kde se na ně v pohodlí můžete podívat tolikrát, kolikrát budete chtít, a být si jisti, že nyní už tomu a tomu skutečně rozumíte. Vy jste u nás na prvním místě, a proto, pokud Vás napadne jakékoli téma, ve kterém plavete a rádi byste to změnili, napište nám my jej zpracujeme a již brzy Vám nebude dělat problémy! Videotipy posíláme pravidelně všem našim studentům a všem těm, kteří mají o jejich odběr zájem pokud se chcete připojit i Vy, stačí napsat na posta@perfect-world.cz a my se s Vámi spojíme!

9 Náš tým: Zase o kousek dál díky teambuildingu 6/2015 Pracujete v kolektivu? Jací jsou Vaši kolegové? Rozumíte si se všemi nebo byste byli radši, kdyby někdo z nich Vaším kolegou vůbec nebyl? Práce s lidmi není vůbec jednoduchá, na tom se asi všichni shodneme. A už vůbec není jednoduché pracovat s těmi samými lidmi každý den. A právě toto obnáší práce v kolektivu, která není ve většině firem výjimkou. Téměř každý z nás má kolem sebe kolegy, se kterými musí vycházet, ať se děje, co se děje. Často to není procházka růžovým sadem, protože každý máme jiné názory, jdeme vlastní životní cestou, píšeme svoje vlastní životy... Avšak práce je práce, a tak to nějak zvládáme... My v Jazykovce se srdcem chceme mít perfektní tým. Chceme, aby každý jednotlivý učitel měl prostor komunikovat všechno, co prožívá, co se mu děje, co je mu příjemné i nepříjemné. Snažíme se všem dávat možnost volby a inspirujeme je k lepším výkonům, k víře v sebe sama a k tvořivosti. Proto také pořádáme pravidelné teambuildingy, jejichž účelem není jen stmelit tým a poznat se z různých úhlů ( :)), ale také umožnit všem členům týmu ukázat své silné i slabé stránky, nebát se se otevřít, spolupracovat s ostatními, naučit se pomáhat a dávat sám sebe. Jeden z takových inspirativních teambuildingů zažili učitelé Jazykovky se srdcem i na konci školního roku Nejeden z nás si při něm sáhl na své dno a následně se odrazil... I tento teambuiding nás posunul o pořádný kus dál a zase jsme si o něco jistější, že v Perfect World zkrátka chceme pracovat spolu!

10 Co umíme: Dětské kurzy Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak je možné, že jste se ve škole 10 let učili angličtinu, ale po maturitě jste neuměli téměř nic? Jste někdy naštvaní sami na sebe, že jste s tím vším strávili tolik času, ale výsledek nikde? Že v těch školních jazycích musí být někde zakopaný pes? A víte, že máte tak trochu pravdu? Účelem tohoto článku není kritizovat výuku angličtiny či jiných jazyků na základních či středních školách, ale spíše ukázat, proč v těchto lekcích nejsou výsledky takové, jaké bychom očekávali, chtěli či si přáli. Moc dětí ve třídě Prvním problémem angličtiny ve školách, který možná napadne mnohé z nás, je počet studentů. Vzpomeňte si na své hodiny kolik vás sedávalo ve třídě? 15? 20? Někdy i 30? Ano, je tomu bohužel tak. Na jednu stranu je pochopitelné, že státní školy nemají takovou kapacitu ani možnosti, aby zajistily jednoho kvalitního lektora na každých pět dětí, avšak právě to je jádrem jednoho z důvodů, proč se děti jednoduše téměř nic nenaučí nedostanou se totiž ke slovu, nebo si v lepším případě dokáží spočítat, kdy na ně přijde řada (to se však týká pouze těch, které dávají pozor). Jakmile učitel děti nezapojuje nebo jich má ve třídě tolik, že je všechny ani zapojit nemůže, je skutečně nemožné je něco naučit. Je možné, že děti se po škole něco naučí doma, to však většinou nazpaměť a tak, aby to uměly především napsat ke slovu se totiž nedostanou a známky dostávají pouze z testů. Není tedy výjimkou, že děti anglická slova čtou tak, jak se píší, a jejich učitel o tom ani neví. Učitel, který učí pro Učitel, tak jako každý jiný pracovník, může své zaměstnání dělat z mnoha důvodů. Jedním z nich může být osobní rozvoj, dalším peníze, jiným seberealizace, v neposlední řadě obdiv atd. U mnohých zaměstnání tento důvod možná není tak důležitý, u učitele je tomu ale jinak. Aby si totiž studenti z lekcí odnášeli co nejvíce, stávali se samostatnými, schopnými používat to, co se naučili, a zároveň sebevědomějšími, musí hlavním učitelovým

11 záměrem být je právě toto naučit. Musí to být zájem o studenta, o jeho pokrok, vzrůst, schopnosti, radost ze sebe sama. Správný učitel učí proto, že chce, aby jeho studenti byli samostatní a bez pomoci dokázali používat vše, co jim bylo předáno. Pokud za svým učením vidí svoji pravidelnou výplatu, svůj osobní rozvoj či fakt, že jej studenti obdivují za to, jak krásně a plynně mluví anglicky on, není to úplně v pořádku. Samozřejmě, že všechny tyto výhody může učení druhých také mít, avšak rozhodně nemohou stát na prvních místech učitelovy motivace. Čeština Zamyslete se nad tím, jak jste v 1., 2., 3., 4. atd třídě rozuměli svému rodnému jazyku, češtině. Věděli jste, co je to podmět, předmět, sloveso, přísudek, zájmeno, přívlastek? Nejspíše ne. Někteří z nás to neví dosud. To neznamená, že je to špatně, nebo že jsme hlupáci. Možná nás zkrátka jen vůbec nezajímá, co to ten podmět je, a nijak nám to nevadí ani po tom nelačníme. Pokud se však chceme učit cizí jazyk, bez znalosti toho mateřského to bohužel nepůjde. Aby učitel mohl zaručit, že děti budou správně skládat anglickou větu, jeho prvním předpokladem bude, že děti budou vědět, proč ji tak skládají. To znamená, že rozumí pojmům podmět, přísudek, předmět, dokáží s nimi pracovat a není jim to nepříjemné. Mnoho učitelů toto vůbec nevysvětluje, protože oni přece nejsou učitelé češtiny, angličtina se přeci chová jinak než čeština a tak dále. To všechno je sice pravda, učitel angličtiny však nese plnou zodpovědnost za to, že jeho studenti budou schopni komunikovat a rozumět anglicky bez ohledu na to, co všechno to obnáší. Správný učitel kolem sebe nemáchá rukama a nerozčiluje se, co všechno že to to hloupé děcko neumí, ale jedná. Učí děti tomu, na čem záleží. My v Perfect World víme, co funguje, a co ne, a učíme děti se zájmem, s láskou a smysluplně. Dáváme si velký pozor na to, co říkají, jak to říkají a jestli tomu rozumí. Záleží nám na nich. Vše o našich kurzech pro děti naleznete na

12 19/9/2015 Mamarun 1. benefiční běh na podporu stavby školy v Africe Máte maminku? (Hloupá otázka, že?:)) Jste maminkou? (Ta už tak hloupá není:)) Znáte nějakou maminku? (Určitě ano:)). A jak se tato maminka má? Většinou mají maminky hodně práce, protože žehlí, vaří, perou, kojí, uklízí, nakupují, a tak jim občas ani nezbývá čas na sebe. Ve vší té starosti o pohodlí svých dětí zapomínají na to, že i ony jsou důležité, a už vůbec si nedokáží představit, že právě ony by mohly pomáhat ještě někomu jinému kromě svých dětí. A co byste řekli tomu, kdyby Perfect World dokázal těmhle maminkám dát prostor k tomu, aby si udělaly trochu času jen pro sebe, zároveň však neopustily své děti a ještě pomohly těm, kteří to skutečně potřebují? Že to není možné? Ale je! Odpovědí je Mamarun, první benefiční běh maminek s kočárky na podporu stavby školy v Africe! Mamarun je jedinečným projektem Perfect World, Jazykovky se srdcem, jejímž cílem je mimojiné postavit školu v Africe. Takovou školu, která bude dávat šanci. Šanci tamním dětem žít jiné životy než ty, ke kterým byly předurčeny. Avšak také šanci dětem z Čech - šanci poznat, že televize není všechno a že existuje i jiný svět. Tahle škola bude místem, kam budou chodit africké děti, ale na "stáže" tam budou jezdit děti naše. Dá práci tamním lidem, a pomůže jim stát se perfektními lektory, stejně tak umožní našim učitelům poznat jiný svět a jet do Afriky na zkušenou. Možná si dokážete představit, že postavit takovou školu není úplně jednoduché. Nejspíše to bude stát spoustu peněz, energie, času a možná ještě něčeho jiného nejspíše se také najde spousta odpůrců, kteří téhle myšlence vůbec fandit nebudou a budou nás od ní zrazovat. Ale my jsme odhodláni všechny tyhle nástrahy zvládnout a školu v Africe postavit. Proč? Protože věříme, že pomoc lidem, kteří pomoc skutečně potřebují, je tou nejsmysluplnější činností vůbec. A některé děti v Africe jsou na tom opravdu mizerně, a pokud jim nikdo nepomůže, nemají nejmenší šanci dostat se ze slumů, kde se narodily. Nevzdělané, špinavé, ze třetí země. Kdo by je chtěl? My. My jim chceme dát šanci, dát jim možnost naučit se zajímavým schopnostem, které jim otevřou dveře k novému světu. A právě proto jsme se rozhodli uspořádat Mamarun běh maminek s kočárky. Věříme totiž, že právě maminky dokáží nejlépe pochopit, jaké to je, když africké děti nemají dostatek lásky, náklonnosti a zájmu. Věříme, že každá maminka chce dát svému dítěti to nejlepší a toužíme po tom, aby součástí tohoto nejlepšího byl i pocit, že společně pomohly tam, kde to má smysl a kde je to vidět v projektu africké školy Perfect World. Mamarun je krátký 5-i kilometrový běh, který zvládne každá mamka, i ta, která celé dny stráví u plotny a běhá maximálně od linky k pračce, jehož cílem je vzbudit v maminkách sebedůvěru v to, že i ony zvládnou překonat své hranice, a díky tomu vytvořit hodnotu. Startovné na Mamarun je dobrovolné jeho plná výše poputuje na Nadační fond PERFECT, který z něj 100% zadotuje svůj projekt Perfect World: africká škola, která mění životy. Mamarun však není běh jen pro maminky, ale i pro všechny z vás, kteří máte srdce a chcete, aby i Vaše jméno bylo vyryto do základů africké školy Perfect World. Účastnit se tedy mohou tatínkové, sestřičky, babičky, dědové, bráškové, kamarádi, učitelé, technici, kadeřníci, strojaři, prodavačky ale především také maminky, které se takovýchto závodů právě často neúčastní, protože si přijdou pomalé, myslí si, že by se jim ostatní smáli, mají strach ze svých výsledků a nevěří tomu, že nejdůležitější je jejich dobrý pocit. Proto Mamarun, běh, který mění život!

13 Přihlaste se i Vy, čím víc nás bude, tím dál bude zase sen o africké škole Perfect World... Přihlásit se můžete em na posta@perfect-world.cz, do kterého uveďte jména a příjmení účastníků závodu, data narození, ové adresy a telefonické kontakty. Startovné hraďte pod Vaším jménem na transparentní číslo účtu našeho nadačního fondu: /2010 v libovolné výši, zkrátka za kolik takový změněný život stojí Vám. Po přihlášení Vám zašleme veškeré podrobné informace k závodu. Těšíme se na všechny, kteří mají srdce!

14 Summer: Is it only time for doing nothing? Jednoduchý anglický článek o tom, že léto není jen čas nicnedělání Children do not go to school. Adults work, but not so much. The sun shines. What season is it? Yeah, summer! Everybody likes it. Why? The weather is nice, we can wear shorts, skirts and tops, we can do sports outside... We have a lot of energy and want to do everything! Really? Do we really want to do everything? No, it is not true. We do not want to work, because the sun shines and swimming and playing volleyball is better. We do not want to study because our friends invite us to parties and trips and we have no time to study. We do not want to tidy our houses because it it not important now we are often in the garden and our houses are only for sleeping in summer. It looks that in summer we only want to have fun and relax. But summer is a long time, about three months, and we can not do nothing during it. So how to have perfect summer but do something good and useful? It is easier than you think. Find one thing that you want to make but this can not be anything easy. It must be an important thing which not everybody can make and not everybody has it. It can be a beautiful garden full of flowers. An interesting book about your last trip. A special weekend for your family or friends where they can play something interesting together. It can be a lot of things, but one is enough. At the beginning of your summer holiday, find this something. Then, plan what all you must do to make this happen. Write all the necessary activities in your notebook and then choose some days during your holiday when you can do these activities. For example: You want to practise your English and get better your level is A2 now and you want to get to B1. This is your dream. There are some activities which you must do if you want to get better: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) revise what you already know learn new vocabulary learn new grammar practise speak with somebody read articles listen to English songs listen to English recordings write some sentences You can do some of these activities alone but you need a partner or a teacher for some others. You will start with revising what you already know, then you will go to a language school for one course and learn something new, talk with other students and get better and then you will practise reading, listening and writing sentences at home. It is hard work, but at the end of your holiday, your English will be excellent. You will be better and happy. So what is more to do nothing during your free time or to do something useful?

15 Exercises: 1. crossword What shines in summer? Opposite for unuseful : Opposite for father : Opposite for woman : Season which follows after autumn : Synonym for correct : Mary is a person. A car is a? A type of colour close to yellow: Yellow fruit which we use for tea: Bread is for eating and water for? The day after Monday: A, B, C, D are parts of English? It is white and we ate it with müsli for breakfast: 2. Opposites: Write the opposites for these words: happy useful short better to invite summer last interesting full good 3. Conversation Talk to your partner about these questions. (If you do not have a partner, answer these questions on your own): Where do you like to go on your holiday? What do you usually do in your free time? How often do you go on holiday and who with? What countries did you visit when you were a child?

16

Socrates / Comenius Czech rep. 2006/2007

Socrates / Comenius Czech rep. 2006/2007 zobrazit. V pravděpodobně není k dispozici dostatek Restartujte počítač a o zobrazit. V pravděpodobně není k dispozici dostatek Restartujte počítač a o zobrazit. V pravděpodobně není k dispozici dostatek

Více

Ještě jednou díky za to, že vůbec jste, a přeji příjemné počtení o škole, která má srdce.

Ještě jednou díky za to, že vůbec jste, a přeji příjemné počtení o škole, která má srdce. Vážení studenti Perfect World, jste jedněmi z těch, kterých si nejvíce vážíme a rozhodli jsme se pro Vás vytvořit první časopis Jazykovky se srdcem i s dodávkou do Vašich domovů Účelem tohoto časopisu

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 40

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Sport, sportování a hry

Sport, sportování a hry Sport, sportování a hry Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 Předpokládaný čas:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

My Year Manager is Vedoucí našeho ročníku je. P.E. is on Tělocvik mám v

My Year Manager is Vedoucí našeho ročníku je. P.E. is on Tělocvik mám v EMTRAS [Czech] My Headteacher is Ředitel naší školy je My Year Manager is Vedoucí našeho ročníku je My Form Tutor is Můj třídní učitel(ka) je My Form is Moje třída je P.E. is on Tělocvik mám v I must bring

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities.

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Markéta Zakouřilová aj5-jen-zak-pos-03 Z á k l a d o v ý t e x t : Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: GSZUTIZ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 07 08 02 Obecná škola Otázka

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Questions

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Questions Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Questions Anotace Pracovní list k procvičování otázek. Žák řeší uvedená cvičení. Pracovní list lze vytisknout

Více

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

ZÁJMENA SOME, ANY, NO SOME Je to neurčité zájmeno, které můžeme použít jako podstatné jméno, přídavné jméno nebo zájmeno. Má stejný tvar pro jednotné i množné číslo. Překládáme ho jako NĚJAKÝ, NĚJACÍ,

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 08 07 02 Obecná škola Otázka

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Libuše Matulová Název materiálu: Education Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAT27 Datum vytvoření: 10.10.2013

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : mírně pokročilý - pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje cvičení, pomocí nichž si žáci procvičí rozdíly

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh:

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh: Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Test your English Pořadové číslo: III_2-05-46 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Přítomný čas prostý Vyučující: Mgr. Milena

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : After a Christmas holiday two friends are chatting at a school hall

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Markéta Zakouřilová aj9-jen-zak-psa-02 In the park (R reporter, B Bill) R: _1, may I ask you several questions? B: Yes, of course. R: What

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list VY_32_INOVACE_AJ_133 Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 1. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika slovesa

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK, DATUM: 9., 3. 5. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Anglický

Více

Skripta k poslechovému kurzu

Skripta k poslechovému kurzu Skripta k poslechovému kurzu Obsah Slovesa pro začátečníky blok první slovní zásoba poslouchejte!... 2 Slovesa pro začátečníky blok první slovní zásoba přeložte!... 3 Slovesa pro začátečníky blok první

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Present Simple and Continuous Přítomný čas prostý a průběhový Pracovní list

Present Simple and Continuous Přítomný čas prostý a průběhový Pracovní list VY_32_INOVACE_AJ_131 Present Simple and Continuous Přítomný čas prostý a průběhový Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 1. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika

Více

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people.

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people. Otázka: Shopping Jazyk: Angličtina Přidal(a): Maoam 1)DO YOU PREFER SMALL SHOPS TO SHOPPING CENTERS? UPŘEDNOSTŇUJETE MALÉ OBCHODY PŘED NÁKUPNÍMI CENTRY? I prefer a small shop in front of shopping centers

Více

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Anglický jazyk Všechny ročníky střední školy všech oborů AJ/ZA+SC+OS/01+02+03+04/01

Více

CLIL a projektové vyučování

CLIL a projektové vyučování CLIL a projektové vyučování Inspirace pro CLIL 7. dubna 2016 Jana Chrásková CLIL a projektové vyučování 1. PROČ? Kauza Karel 2. JAK na to, abychom se z toho nezbláznili? 3. Co z toho? Kauza Kuba Proč spojovat

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-16 Z á k l a d o v ý t e x t : David: Hi, Kate. Would you like a chocolate? Kate: No, thanks David. I

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 37 Poslech / Čtení s porozuměním Slovní zásoba / Gramatika / Konverzace

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech / Čtení s porozuměním Slovní zásoba / Gramatika / Konverzace / / 0/4 0/2 0/8 0/7 0/2 Obecná

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Základní škola Nový Bor,

Základní škola Nový Bor, Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek: Gramatika Cílová skupina: začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje celkem 5 různých cvičení a závěrečný překlad, pomocí

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 29/18. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 29/18. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Ironic Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová IRONIC 1. Listen to the song Ironic from the singer Alanis Morissette. For the first time

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 5. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 5. G. GREGOVSKA umí se vhodným způsobem představit, uvést do kolektivu je schopen vyžádat si základní informace rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány s pečlivou výslovností rozumí jednoduchému

Více

Project 2. My projects

Project 2. My projects Project 2 My projects Project 2: Unit 1 About me Task: Write about you. Include your photo. Outcome: a poster, 15 sentences (15 points) Ideas: where you live your age what you usually do every day hobbies

Více

Chit Chat 2 - Lekce 1

Chit Chat 2 - Lekce 1 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit I can / can t. Já umím / neumím. ski lyžovat skate

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Podm ınkov e vˇ ety

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Podm ınkov e vˇ ety aneb Dává táta ultimáta? 2013 se říká podmínkovým souvětím, které se skládají převážně ze dvou (hlavní a vedlejší) vět a jsou spojeny spojkou if. Pořadí podmínkových vět Na jejich pořadí nezáleží. Některé

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více

FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN

FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN writing skills Určeno studentům úrovně B1 Autor: Taťána Konečná Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 2. 4. ročník středních škol s maturitní zkouškou Klíčová

Více

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová PRO VYJÁDŘENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SEKUNDÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA základní informace must be must have been can t be can t have been may, might,

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

Konverzace v AJ? Jak motivovat nemotivované

Konverzace v AJ? Jak motivovat nemotivované Konverzace v AJ? Jak motivovat nemotivované Konverzace v AJ? Ano! Kdy? Nejlépe od 1. třídy! Konverzace je mezilidská komunikace, která může probíhat jak tváří tvář, tak prostřednictvím elektronických medií.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-čte-07 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Hallo! My name is Megan. This summer I am at language

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL otestuj základní znalost modálních sloves, opakování učiva ze základní školy: http://www.helpforenglish.cz/article/2006062301-modalni-slovesa-test-1

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Marina Hozmanová Třída/ročník:

Více

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení.

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Moje hlavní město Londýn řešení: 1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Klíčová slova: capital, double decker bus, the River Thames, driving

Více

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS VY_INOVACE_61 MODAL VERBS Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník:8. 1. Choose the correct pronunciation and translate MUST /must/ /moust/ /mast/ /most/ MUSTN

Více

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.18

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.18 Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_22_INOVACE_CJ_III/2.18 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162

Více

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Jessica! I am in Spain now. I am here with a Spanish girl. Her name is

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Billy Elliot 1 Pre-watching activities A2/B1

Billy Elliot 1 Pre-watching activities A2/B1 Billy Elliot 1 Pre-watching activities A2/B1 Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_AJPS2_4860CZE Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Angličtina pro radost I. Začátečníci

Angličtina pro radost I. Začátečníci Angličtina pro radost I. Začátečníci Richard Ludvík 1. vydání vydáno v červnu 2017 jako 53. publikace vydal Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN 978-80-7570-044-5 (epub) ISBN 978-80-7570-045-2 (mobi) ISBN

Více

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) :

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-cte-03 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : It's Christmas. Andrea is visiting her friends during

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_AJPS2_5060CZE Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_23 Úvodní část seznámení s cílem hodiny - nepravidelná slovesa Hlavní část nepravidelná slovesa vyhledávání v seznamu, správná výslovnost Závěrečná část zpětná vazba

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-pos-02 Z á k l a d o v ý t e x t : O n t h e p h o n e : Annie: Hello. 892356. Who is it? Jack: Hello. It s Jack.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Are you a healthy eater?

Are you a healthy eater? Are you a healthy eater? VY_32_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 8. 9.roč. 1. What does a nutrition expert tell four teenagers about their

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-07 Z á k l a d o v ý t e x t : Margaret: Hi Eric. Eric: Oh, hi Margaret. How are you doing? Margaret:

Více

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Is that tie yours? Je ta kravata vaše? fráze pro začátečníky a mírně pokročilé Copyright Hemisféry, s. r. o., 2008. Všechna práva vyhrazena. Ilustrations

Více

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomné časy v angličtině jsou: Present simple Přítomný čas prostý Present continuous Přítomný čas průběhový Present perfect Předpřítomný čas Present perfect

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. června

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: ZLZJOGGV) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace

Více

Modal Verbs Způsobová slovesa Pracovní list

Modal Verbs Způsobová slovesa Pracovní list VY_32_INOVACE_ANJ_138 Modal Verbs Způsobová slovesa Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 3. - 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika - slovesa Předmět: Anglický

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Eva Řebíčková aj5-doc-pro-cte-03 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : M y f a v o u r i t e d a y My name is Peter Johnson and

Více

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída Téma: Anotace: Minulý čas prostý Prezentace vhodná k přímé výuce. Seznámí žáka s problematikou tvoření minulého času prostého (tvoření kladné věty, záporné věty, otázky a krátkých odpovědí). Příklady k

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3.

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3. Vážení studenti, na následujících stranách si můžete otestovat svou znalost angličtiny a orientačně zjistit, kolik bodů za jazykové kompetence byste získali v přijímacím řízení. Maximální počet bodů je

Více

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 1. Write down the arithmetical problem according the dictation: 2. Translate the English words, you can use a dictionary: equations to solve solve inverse operation variable

Více

Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět a otázek.

Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět a otázek. Šablona č. VI, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Anglický jazyk Anglický jazyk Ročník 5. Anotace Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět

Více

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA CAN PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA Jak již bylo řečeno, primární modální slovesa vyjadřují míru svobody/nesvobody provádět nějakou činnost. Podíváme se na jednotlivá modální slovesa a vysvětlíme si jejich význam.

Více

Chit Chat 2 - Unit 9. Lekce: STRANA 42. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 9. Lekce: STRANA 42. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 9 (ch_unit9.jbb) Chit Chat - Unit 9 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit free time volný čas (I) watch TV dívám se na televizi

Více

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple Past simple = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v minulosti Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple of to be Minulý čas slovesa to be

Více

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9 Obsah Obsah... 1 14. ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" -ROZDÍL MEZI VESNICÍ A MĚSTEM... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Vesnice a město... 2 B) Aktivita - Rozdíl mezi vesnicí a městem... 2 C) Tvorba s dětmi - Moje město...

Více