Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat."

Transkript

1 Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat

2 Online komunikace úvod. Jednou z věcí, kterou internet světu přinesl, je právě usnadnění komunikace. Díky komunikaci on-line se prodlevy mezi předáním jakékoli informace adresátovi zkrátily na naprosté minimum. Rychlostí, jakou předáváme zprávu, předáváme i obsah a vzhledem k povaze celé on-line komunikace již většinou nejsme schopni nijak sledovat další osud námi odesílaných informací. Usnadnění komunikace prostřednictvím internetu s sebou proto nese i jistá rizika a musíme s nimi počítat. Obezřetnost při posílání citlivějšího obsahu, jako jsou osobní data či soukromé materiály, je proto na místě. Zdroj: komunikace/default.aspx

3 Bezpečná komunikace ve filmu. Osvětový projekt sdružení CZ.NIC formou krátkých videí, moderovaných sympatickým Romanem Zachem, přibližuje problematiku internetu. Komunikace přes internet je praktická, rychlá, dostupná a finančně nenáročná. Lze ji praktikovat přes pevnou počítačovou sestavu, notebook, chytrý telefon, tablet atd.

4 Nejčastější typy komunikace online. Základní typy komunikace: 1) Nemohu počítat s okamžitou odezvou adresáta. Patří sem . 2) Mohu počítat s okamžitou odezvou adresáta. Patří sem: ICQ I Seek You = Hledám tě. Volně dostupný program umožňující komunikaci mezi uživateli v reálném čase. SKYPE umožňuje telefonování po internetu a slouží i jako IM. Účastníci se mohou vidět přes webovou kameru. GOOGLE TALK je to hlasový a IM klient poskytovaný službou Googl. JABBER IM bez omezení, prostupný pro různé komunikační uzly. FACEBOOK (a další sociální sítě) rozsáhlá sociální síť, kde je možné komunikovat mezi uživateli, sdílet multimediální data, udržovat vztahy a bavit se. Je přeložen do 84 jazyků, je to největší světová společenská síť. INSTANT MESSENGER (IM) program umožňující real-time komunikaci mezi uživateli po síti. 3) Datová schránka komunikace s úřady. Obsah je považován za doručený okamžikem odeslání.

5 Fakta X Digitální vydírání a krádež identity hrozí polovině populace / Kyberzločinci kladou na uživatele téměř dokonalé pasti. Doporučení k ochraně vás a vašich dat. Zdroj: MEDIAKOM 74 % Čechů již obdrželo od podvodníka, zcizení on-line identity přiznalo 13 % respondentů. Mobily a tablety má nezabezpečené téměř polovina uživatelů. Kyberzločince lákají zejména rostoucí počty uživatelů mobilních forem bankovnictví. On-line bankovnictví využívá na počítači 76 % uživatelů, na mobilu 22 % a na tabletu 17 % uživatelů. Podle Národního centra bezpečnějšího internetu jsme teprve na začátku boomu kyberzločinnosti. Nestačí už jen obezřetnost, kyberzločincům je třeba se bránit i pomocí bezpečnostních aplikací.

6 Bezpečná komunikace. Jak na to? Jak na bezpečnou komunikaci? Při každé online komunikaci je třeba zvážit i rizika, která mohou vzniknout a podle toho volit množství sdělované informace. V běžném životě si tato rizika nepřipouštíme, ani nad nimi nepřemýšlíme. O to větší problém může nastat, pokud dostatečně nechráníme své soukromí. Největším rizikem je samotný uživatel! E mail: Obsah Vaší zprávy může být přeposlán dál, nebo mohou být zneužity Vaše osobní údaje. Chat: Možnost komunikovat s více lidmi najednou. Snadná komunikace i s neznámými lidmi, kteří mohou vystupovat pod přezdívkou. Nikdy nevíte, s kým vlastně mluvíte. Skype: můžete nejenom telefonovat, ale přes webovou kameru vést videohovory. Druhá strana nás tedy nejenom slyší a vidí, ale také si může takový hovor ukládat. Sociální sítě

7 Rizikové faktory online komunikace. Hesla Mé heslo je tak tajné, že jej nesmí znát ani můj kocour! Osobní údaje Všechny mé osobní údaje a fotografie mohou být zneužity! Sociální inženýrství Triky, podvodná upozornění, dárky zdarma, výhry. Spam a Spim Copak mi to em přišlo za lákavou nabídku? A ve svém IM mám novou zprávu! Socializace Seznamování se, navazování online přátelství. Útoky na identitu Nastavení bezpečnosti, otestování bezpečnosti, aktualizace bezpečnosti,

8 Hesla Heslo nikdy nevpisujte do online formulářů! Nikomu své heslo nesdělujte! Máte stejné uživatelské jméno a heslo pro všechny účty? Je Vaše heslo jméno domácího mazlíčka, nejbližších členů rodiny nebo číselná řada ? Hacker Jeho základním nástrojem je program prolamující hesla. Tento program vyhledává běžná jména, slova, čísla a jejich kombinace. Potom jste velmi snadno zranitelní! Vymyslete DOBRÉ heslo! Použijte minimálně 7 znaků z číslic a písmen, malých i velkých, a přidejte zvláštní symboly jako * #. (Např. číslo Petrova domu je 20, jeho domácí mazlíček se jmenuje Ralf a je to had: Ralf20 ) Dobré heslo je kombinace věcí, které si můžete snadno zapamatovat, ale způsob jejich kombinace nelze odhalit. Nebo můžete požít počítačový program SPRÁVCE HESEL, který sám na základě vašich požadavků vygeneruje heslo. NEPOUŽÍVEJTE stejné heslo pro více účtů!

9 Osobní údaje Nesdělujte své osobní údaje na internetu. Mohou být použity proti Vám, nebo zneužity! Vyplňujete své osobní údaje do online formulářů? Máte na sociální síti profil, kde máte pravdivě vypsané osobní údaje? Vkládáte fotografie své nebo svých blízkých např. na Rajče.net? Potom jste snadno identifikovatelní! Dávejte si pozor na to, co a kam vyplňujete a co s kým sdílíte. Neodhalujte své celé jméno, adresu, telefonní číslo, ani kam chodíte k lékaři. Nesdílejte nebo nesvěřujte Internetu nic, co byste nechtěli, aby o Vás věděli vaši blízcí nebo přátelé. Nastavte si soukromí sociální sítě, kterou používáte. Ale i tak mohou být Vaše údaje zjistitelné. Alespoň 1x za rok si vygooglujte svoji digitální stopu! Pozor na digitální stopu! Vše, co vložíme do online prostředí, v něm i zůstává!

10 Sociální inženýrství Triky, podvodná upozornění, dárky zdarma, výhry jediným úkolem je vylákat osobní informace nebo finanční údaje uživatelů Internetu. Máte rádi dárky zdarma? Potěší Vás oznámení o výhře v loterii? Přečtete si nabídku Zhubněte až 15 kg za měsíc? Chce po Vás banka, abyste aktualizovali svoje údaje? Phishing Pokus vylákat z uživatelů osobní informace nebo finanční údaje Rhybaření Lovení informací online. Právě jste se stali obětí sociálního inženýrství. Sociální inženýrství je umění klamu. Je to způsob manipulace lidí za účelem provedení nějaké akce nebo získání určité informace (např. osobních nebo finančních údajů). Cílem je vytvořit v člověku dojem, že situace je jiná, než ve skutečnosti opravdu je. Nevěřte krásným slibům (ve skutečnosti také nefungují). Kromě dárku zdarma nakoupíte sadu hrnců, televizi, kterou nepotřebujete, nebo nové křeslo do obývacího pokoje. Více se dozvíte v Lekci 3 - Kyberšmejdi.

11 Socializace Sociální sítě jsou častým cílem podvodníků. Někteří přátelé mohou být lumpové. Každý Váš online přítel má své přátele a ti své! Lump Patří sem lháři, slizouni, podvodníci, kyberstalkeři a jiná havěť. Rádi komunikujete na sociálních sítích s mnoha lidmi? Máte na sociální síti hodně přátel, které osobně neznáte? Chováte se na Internetu důvěřivěji, než ve skutečnosti? Můžete se stát obětí internetového lumpa. Pocit bezpečí na Internetu je zdánlivý. Nesdělujte osobní informace. Netolerujte jakékoliv obtěžování. Netolerujte jakoukoliv formu nátlaku. Komunikace tváří v tvář F2F face to face Ne každý člověk online je ten, za kterého se vydává. Nepoznáte to ani přes webkameru. Nevěřte všemu, co Vám kdo o sobě sdělí. Mnoho profilů na sociálních sítích je falešných. Každého nového přítele si raději ověřte.

12 Útoky na identitu. Nastavení, otestování a aktualizace bezpečnosti. Chrání Vaše data a tím i Vaši identitu! Zločinci chtějí Vaši identitu, aby tím získali výhodu PRO SEBE. O Vás jim vůbec nejde. Máte dostatečně zabezpečený počítač, chytrý telefon, nebo tablet? Používáte spamové filtry, antivirové programy, programy firewall? Pozor na zfalšovanou webovou adresu! Doména je nepravá. Nikdy neodpovídejte na y, kde jsou požadovány Vaše osobní údaje. Nikdy neposílejte své osobní údaje v u. Sledujte své finanční transakce. Jednejte pouze se společnostmi, které znáte, nebo které si můžete ověřit. Více se dozvíte v lekci 3 Kyberšmejdi. Vaše údaje mohou zločinci prodat dál, nebo je mohou využívat pro svoji potřebu. Požádají o úvěr a získají jej pod Vaším jménem. Hradí z Vašeho bankovního účtu své výdaje. Vyberou Vaše peníze. Prodají Vaše důležité údaje.

13 Spam a Spim SPAM ová zpráva, využívá sociálního inženýrství. SPIM Forma Spamu, šířená programy pro odesílání IM zpráv. Přečtete si každou zprávu, kterou dostanete em? Snažíte se na takovou zprávu odpovědět? Klikáte na odkazy v takových mailech? Podezřelé y mažte bez čtení! Vyhnete se virům a červům, i dalšímu SPAMu. Neklikejte na odkazy v ech. Neodpovídejte na SPAM. Dávejte pozor na to, kde zveřejňujete svoji ovou adresu. Používejte filtry na blokování Spamu. Předmět: RE: Váš Pravděpodobně jste otevřeli SPAM. Spammer loví ové adresy. Může je také odkupovat. Mnoho služeb si vyhrazuje právo sdílet, distribuovat nebo prodávat informace, které jim poskytnete (např. Váš ).

14 Právní okénko. Kterých trestných činů se kyberzločinci dopouští? Podle zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. Vydírání 175 Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán. Pomluva 184 Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vazby nebo způsobit mu jinou vážnou újmu a čin spáchá veřejně přístupnou počítačovou sítí, bude potrestán. Krádež 205 Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, bude potrestán. Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací 230 Kdo neoprávněně získá přístup k počítačovému systému nebo nosiči informací a užije, zničí, padělá, pozmění data nebo učiní jiný zásah, bude potrestán. Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat 231 Kdo úmyslně sobě nebo jinému poskytne prostředek vytvořený nebo přizpůsobený k neoprávněnému přístupu nebo k získání dat, bude potrestán. Zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů. Obětí je každá fyzická osoba, která v důsledku trestného činu utrpěla újmu.

15 Výzkumná zjištění. V roce 2014 byl podíl uživatelů internetu v Čechách ve věku let 79,7% osob, což je více než průměr unijních zemí (78%). Senioři jako uživatelé PC Senioři jako uživatelé Internetu

16 Výzkumná zjištění II. kamrad.htm Výzkum z roku 2009.

17 Rady pro bezpečnou komunikaci online. 10 Pravidel pro bezpečnou komunikaci na internetu, která byste měli znát.

18 Desatero bezpečné komunikace online. 1. Nikdy nezveřejňujte své osobní údaje, telefonní číslo nebo adresu. 2. Neposílejte nikomu svoji fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit. 3. Udržujte všechna hesla (i PIN) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci (ani svému kocourovi). 4. Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily či vzkazy. 5. Seznámíte se přes internet? Nedomlouvejte si schůzku, aniž byste o tom řekli někomu jinému. 6. Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte. 7. Nechcete s někým komunikovat? Nekomunikujte. 8. Nesdělujte informace o tom, kde se pohybujete nebo že odjíždíte např. na dovolenou. Mohli byste být vykradeni. 9. Používáte webovou kameru? Buďte obezřetní. Kdokoli na druhé straně může hovor nahrávat. 10. Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání. Zdroj: (

19 Rada k zapamatování. Pamatujte, když se vám stane na internetu jakékoli příkoří, nikdy si ho nenechávejte pro sebe. Vždy existuje nějaké východisko nebo někdo, kdo vám může v dané situaci pomoci.

20 Kde zjistit víc? Knihy na dobrou noc Buď pánem svého prostoru elektr. verze Hustej internet. L. Seifertová, L. Eckertová Bezpečnost dětí na internetu. L. Eckertová Internet pro seniory. M. Šanc Notebook pro seniory. J. Lapáček Kde zjistit víc:

21 Lekce 2. - Bezpečná komunikace online. Kam se obrátit o pomoc. Linka pomoci BKB: Linka bezpečí: Linka pomoc v krizi Policie ČR: Policie ČR Potřebujete pomoc nebo radu? helpline@saferinternet.cz Telefon: Chcete nahlásit nezákonný a nevhodný obsah na internetu?

22 Národní centrum bezpečnějšího internetu Prvního pluku 347/12a, Praha 8 IČ: , info@saferinternet.cz

23 Test Tento test vyzkouší Vaše znalosti z oblasti bezpečné komunikace online. Pokud odpovíte správně, test bude pokračovat. Pokud špatně, test Vás vrátí na začátek prezentace.

24 Test Otázka 1 Zkratka IM je používána pro: a) Imatrikulace b) Instant Messenger c) Informační mechanika

25 Test Otázka 2 Největším rizikem online komunikace je: a) Počítač b) Virus c) Uživatel samotný

26 Test Otázka 3 Jak nazýváme problematiku s těmito faktory: Triky, podvodná upozornění, dárky zdarma, výhry. a) Sociální inženýrství b) Sociální okrádání c) Sociální vymahačství

27 Test Otázka 4 Jak se nazývá pokus vylákat z uživatele osobní informace nebo finanční údaje? a) Mining b) Phishing c) Overclocking

28 Test Otázka 5 Co označuje zkratka F2F? a) Finger to Finger b) Face to Face c) Fly to Fly

29 Test Otázka 6 Jak se nazývá nevyžádaná pošta? a) Spom b) Spum c) Spam

30 Test Úspěšně jste prošli testem, gratulujeme! Nyní prosím klikněte na odkaz níže a postupujte podle instrukcí pro možnost vytištění certifikátu.

Bezpečná komunikace online

Bezpečná komunikace online Bezpečná komunikace online E-learning pro seniory, Lekce 2. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková, Mgr. Rostislav Jakoubek e-mail: seniori@saferinternet.cz

Více

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Twitter, Youtube / Vimeo a další Zaměřeno na knihovny: specializované

Více

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů.

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů. Při práci a pohybu na Internetu hrozí nám i našemu počítačovému vybavení řada nebezpečí. Řekneme si, jak postupovat, aby práce s Internetem neohrozila naše soukromí, nebo techniku, kterou využíváme. Ohrožení

Více

11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací)

11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací) 11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací) - Vysvětlit pojem hypertext, - umět pracovat s prohlížečem webu (načíst stránku, používat odkazy, vracet se

Více

Jak nenaletět kyberšmejdům

Jak nenaletět kyberšmejdům Jak nenaletět kyberšmejdům E-learning pro seniory, Lekce 3. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková e-mail: seniori@saferinternet.cz www.seniori.bezpecne-online.cz

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014 UNICEF ČR Bezpečnost dětí a mobilní technologie Miroslav Uřičař, 20.5.2014 Používání Internetu a mobilních telefonů věková hranice klesá Omezení dětí při používání internetu (čas není to jediné.) Jaké

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Komunikace a přenosy dat Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Komunikace po síti Elektronická pošta IRC internet relay chat (odvozen webchat) Instant Messagement

Více

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Co to je počítačový spam? Otázka 1 Počítačový virus Masově šířená zpráva Šunka, prodávaná online Druh spywaru Odpověď 1 Počítačový spam je nevyžádané masově šířené mediální sdělení,

Více

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová Bezpečně na internetu Vlasta Šťavová Soukromí na internetu Soukromí Nápomocný množinový diagram Bezpečně na sociálních sítích To, co o sobě zveřejníte na Internetu, už obvykle nejde vzít zpět. Nikdy. Nikdy

Více

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Bezpečně na internetu Příručka pro rodiče Tato brožurka obsahuje základní informace, které se

Více

Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ Ostrava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka.

Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ Ostrava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka. Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ strava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka.cz Lapeni v síti Člověk a jeho potřeby Co potřebuje člověk k životu?

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / pondělí 6. 11. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058 Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 11. 1. 2012 VY_32_Inovace/1_058 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s nejběžnějšími typy PC virů a způsoby, jak se před nimi bránit. Prezentace

Více

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data?

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Co se dnes naučíme? Jak pracovat s databází. Jak zůstat na internetu v bezpečí? Co jsou

Více

Nejčastější podvody a útoky na Internetu. Pavel Bašta

Nejčastější podvody a útoky na Internetu. Pavel Bašta Nejčastější podvody a útoky na Internetu Pavel Bašta pavel.basta@nic.cz 25.05.2017 CZ.NIC, z.s.p.o. Hlavní činnost správa doménových jmen.cz CSIRT.CZ Národní CSIRT tým pro ČR Založen v rámci plnění grantu

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / úterý 10. 10. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Obsah návodu Základní informace k nastavení schránky selfnet.cz...2 Doporučené parametry nastavení e-mailového klienta...2 Základní informace k nastavení e-mailové

Více

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Vážení klienti, v souvislosti s poskytováním platebních služeb naší společností SAB Finance a.s., IČO: 24717444, se sídlem Praha 1 - Nové Město, Senovážné

Více

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Úvod vítejte v kurzu Díky internetu si můžeme užívat spoustu zábavy. Můžeme třeba hrát online hry s ostatními, seznamovat se,

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace s

Více

Zabezpečení kolejní sítě

Zabezpečení kolejní sítě Zabezpečení kolejní sítě Informační a administrační systém P@wouk Bezpečnostní hrozby, základní zabezpečení a prevence Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu Seminář o bezpečnosti a anonymitě na Internetu

Více

Hlava II: Trestní odpovědnost

Hlava II: Trestní odpovědnost Kdyby na naše stránky zabrousil čirou náhodou zastupitel města, který ještě nepochopil, že je úřední osobou a musí se podle toho chovat, předkládáme nejdůležitější pasáže z Trestního zákoníku, které by

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: On-line komunikace Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: On-line komunikace Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / středa 14. 6. 2017 Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (radikální islamista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková Téma: Kyberšikana a bezpečný internet Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje

Více

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14.

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14. PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14. Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Městská část Praha 14 ve spolupráci

Více

Název materiálu: Sociální sítě

Název materiálu: Sociální sítě Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101 Centrum odborného vzdělávání v elektrotechnice a ICT

Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101 Centrum odborného vzdělávání v elektrotechnice a ICT Mít bezpečné auto: Aktivní bezpečnost (jízdní asistenti) Pasivní bezpečnost Dodržovat pravidla silničního provozu Přizpůsobit jízdu stavu vozovky a provozu Předvídat možné situace Nemůže se mi nic stát?

Více

2005 2007 Saferinternet.cz. Reálná nebezpečí internetu pro děti

2005 2007 Saferinternet.cz. Reálná nebezpečí internetu pro děti Reálná nebezpečí internetu pro děti Národní uzel bezpečnějšího internetu Pavel Vichtera koordinátor projektu Saferinternet.cz t. 605 252 963 e-mail: vichtera@saferinternet.cz Národní uzel bezpečného internetu

Více

Milan Pösl Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE

Milan Pösl Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE HRY Střílečky Bludiště Akční hry Strategické hry Logické hry Simulátory aut Simulátory letadel Simulátory lodí a ponorek Simulátory sportů Textové

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH

VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 NÁZEV PROJEKTU: ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY: III/2 DATUM VYTVOŘENÍ:

Více

Další služby internetu

Další služby internetu Další služby internetu Jak jsme se popisovali v předchozích kapitolách, tak se mylně někteří uživatelé internetu domnívají, že internet představuje pouze internetové stránky. Proto byl v předchozí kapitole

Více

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení Kaspersky ONE univerzální zabezpečení Ochrana různých zařízení Ochrana notebooku Rizikem pro notebooky jsou nezabezpečená připojení Wi-Fi. Komplexní ochranné technologie neustále monitorují veškerý příchozí

Více

On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory. Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014

On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory. Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014 On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014 Online zločin není planá hrozba (Intel) LETOŠNÍ PRŮZKUM SPOLEČNOSTI INTEL: Nejohroženější

Více

Uživatelská příručka aplikace George klíč

Uživatelská příručka aplikace George klíč Uživatelská příručka aplikace George klíč OS, 3-3651 02/2019 1/19 Obsah: 1. Co je to aplikace George klíč?... 3 1.1. Co všechno vám George klíč umožní... 3 1.2. Denní finanční limity pro transakce autorizované

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti a útočníka, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace

Více

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti Aktuální informace o elektronické bezpečnosti a digitální vydírání, fenomén současnosti? Jiří Palyza, Národní centrum bezpečnějšího internetu Konference Řešení kybernetické kriminality, KÚ Kraje Vysočina,

Více

Internet. Jak funguje internet. Připojení do internetu

Internet. Jak funguje internet. Připojení do internetu Internet Jak funguje internet Internet celosvětové spojení mnoha miliónů počítačů serverů Server výkonný počítač připojený obvykle 24 hodin denně Funkce serveru internetu informační a prezentační médium

Více

Co je to sociální síť?

Co je to sociální síť? Sociální sítě Co je to sociální síť? Sociální síť je webová služba, která umožňuje jednotlivcům: vybudování veřejného nebo poloveřejného profilu v omezeném systému vytvořit seznam uživatelů, s nimiž něco

Více

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 Vždyť nás šmíruje NSA!? Čeho se více bojíte? a) NSA, KGB, FBI, GCHQ, NBÚ, FÚ b) Útoku mimozemšťanů c) Cizích neznámých lidí

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy Josef Džubák www.hoax.cz HOAX? Co to je? Anglické slovo, znamená v překladu: - Mystifikace Podvod Žert Novinářská kachna Kde je začátek? Fámy

Více

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Základní informace pro správnou funkčnost služby Internetového bankovnictví Obsah 1. Úvod 2 2. Základní informace pro správnou funkčnost SLUŽBY INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ 3 1/4

Více

Daniel Bradbury Dočekal, V 1.0 2015/1

Daniel Bradbury Dočekal, V 1.0 2015/1 Daniel Bradbury Dočekal, V 1.0 2015/1 Soukromí? Co to je? 38% z dětí na Facebooku má méně než 13 let 4 děti ze 100 na Facebooku má 6 a méně roků? Je možné mít na Facebooku soukromí? Ideální věk pro založení

Více

Workshop Kyberbezpečnost 15. června 2018

Workshop Kyberbezpečnost 15. června 2018 Workshop Kyberbezpečnost 15. června 2018 Mgr.Bc. Martin Vejvoda Rozvoj systémové podpory digitální gramotnosti DigiStrategie 2020 CZ.03.1.54/0.0/0.0/16_020/0005634 Jaký je rozdíl mezi http a https? A proč

Více

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype;

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype; POKYNY KE STUDIU 1 Rozšiřující data na Internetu Pracovní materiály Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 6 SYSTÉM KOMUNIKACE Čas ke studiu: 2 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly

Více

NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE 2

NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE 2 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Centrum prevence rizikové virtuální komunikace NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE 2 ZPRÁVA Z VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ REALIZOVANÉHO V RÁMCI PROJEKTU E-BEZPEČÍ

Více

Představení projektu COST Definice kyberšikany. Mgr. Lenka Dědková

Představení projektu COST Definice kyberšikany. Mgr. Lenka Dědková Představení projektu COST Definice kyberšikany Mgr. Lenka Dědková 1 COST projekt Copingové strategie kyberšikany u adolescentů Výzkumný tým: doc. PhDr. David Šmahel, Ph.D., Mgr. Anna Ševčíková, Ph.D.,

Více

Poliklinika Prosek a.s.

Poliklinika Prosek a.s. Poliklinika Prosek a.s. Lovosická 440/40, 19000 PRAHA 9, tel. 266010111 Směrnice č. 45/2016 Zásady pro používání výpočetní techniky Platnost od: 15. 6. 2016 Vydal: ing. Jiří Dufek - ředitel Určeno pro:

Více

NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE

NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE NEBEZPEČÍ ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE ZPRÁVA Z VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ REALIZOVANÉHO V RÁMCI PROJEKTU PREVENCE NEBEZPEČNÝCH KOMUNIKAČNÍCH PRAKTIK SPOJENÝCH S ELEKTRONICKOU KOMUNIKACÍ PRO PEDAGOGY A NEPEDAGOGY (406/08/P106)

Více

PRAVIDLA BEZPEČNÉHO UŽÍVÁNÍ SLUŽBY BANKKLIENT

PRAVIDLA BEZPEČNÉHO UŽÍVÁNÍ SLUŽBY BANKKLIENT PRAVIDLA BEZPEČNÉHO UŽÍVÁNÍ SLUŽBY BANKKLIENT Obsah TECHNICKÉ ZABEZPEČENÍ VAŠEHO BANKKLIENTA 3 Šifrování 3 Automatické odhlášení z BankKlienta 3 Pravidelná kontrola zranitelnosti BankKlienta 3 OCHRANA

Více

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE!

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! Městská část Praha 14 a Národní centrum bezpečnějšího internetu srdečně zvou školy k účasti. Městská část Praha 14 a Národní centrum bezpečnějšího internetu realizují

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše?

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše? Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Všeobecné smluvní podmínky užívání

Všeobecné smluvní podmínky užívání Všeobecné smluvní podmínky užívání služeb poskytovaných na serveru Ovcee.cz (dále jen Podmínky ) Nahráním souboru na server Ovcee.cz nebo zaregistrováním se a vytvořením účtu uživatele souhlasí uživatel

Více

Podvodné ové zprávy

Podvodné  ové zprávy Podvodné e-mailové zprávy Úvod do problematiky Podvodné e-mailové zprávy začaly být ve větším měřítku šířeny od dubna roku 2014, Jedná se o elektronickou komunikaci, kde koncový zákazník je vyzván k rozbalení

Více

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU Mgr. Petra Hovězáková NÁPLŇ SETKÁNÍ Co je kyberšikana a jak ji poznat Kdy se jedná o závislost na PC hrách či internetu Jak vytvářet bezpečné podmínky v prostředí internetu

Více

Internet Banka v mobilu

Internet Banka v mobilu Internet Banka v mobilu Obsah Co je Internet Banka v mobilu?... 3 Co umí Internet Banka v mobilu?... 3 Kdo může používat Internet Banku v mobilu?... 3 Na jakých telefonech Internet Banka v mobilu funguje?...

Více

Trendy ve využívání mobilních zařízení

Trendy ve využívání mobilních zařízení Trendy ve využívání mobilních zařízení Hana Friedlaenderová Senior Research Manager 18. 3. 2015 Něco z historie pokrok nezastavíš! Graham Bell (1876) Simon IBM (1985-1992) Doba mobilní 90. léta 20.století

Více

Nebezpečí na Internetu. Jan Soukal. https://security.ics.muni.cz/edu/bit/

Nebezpečí na Internetu. Jan Soukal. https://security.ics.muni.cz/edu/bit/ Nebezpečí na Internetu Jan Soukal https://security.ics.muni.cz/edu/bit/ Co se dozvíte 1) Co je to Phishing a jak se mu ubránit 2) Které jiné hrozby vás mohou na Internetu potkat 3) Jak správně pracovat

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

Národní centrum bezpečnějšího internetu. Mgr. Markéta Kalousková

Národní centrum bezpečnějšího internetu. Mgr. Markéta Kalousková Národní centrum bezpečnějšího internetu Mgr. Markéta Kalousková Národní centrum bezpečnějšího internetu ONLINE HELPLINE Provozuje dvě důležité linky: ONLINE HOTLINE Nezákonný obsah můžete nahlásit: http://internet-hotline.cz

Více

DISCORD. Návod k použití pro IVAO-CZ. Zpracoval: Jan Podlipský

DISCORD. Návod k použití pro IVAO-CZ. Zpracoval: Jan Podlipský DISCORD Návod k použití pro IVAO-CZ Zpracoval: Jan Podlipský O DISCORDU OBECNĚ Discord je komunikační software, který poprvé vyšel v roce 2015, a od prosince 2017 bylo registrováno přibližně 87 miliónů

Více

Bezpečně v síti. aneb jak čelit hrozbám v digitální době

Bezpečně v síti. aneb jak čelit hrozbám v digitální době Bezpečně v síti aneb jak čelit hrozbám v digitální době 10. května 2017 S rychlým rozvojem informačních technologií se rozvíjí i možnosti jejich zneužití Kybernetická kriminalita v ČR Kybernetická kriminalita

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Faxový server společnosti PODA s.r.o.

Faxový server společnosti PODA s.r.o. Faxový server společnosti PODA s.r.o. Vážení zákazníci, jako doplněk k poskytovaným službám VoIP jsme pro vás zprovoznili službu faxového serveru. Tento server vám umožní pohodlně odesílat a přijímat faxy

Více

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12 Elektronické bankovnictví IV. Hrozby elektronického bankovnictví Slepá důvěra a hloupost = možnost zneužití sociálního inženýrství Phishing Vážený kliente, obracíme se na Vás se žádostí ověření vašeho

Více

Michal Moc. Základy bezpečného používání internetu z hlediska chování uživat

Michal Moc. Základy bezpečného používání internetu z hlediska chování uživat Základy bezpečného používání internetu z hlediska chování uživatele FJFI ČVUT v Praze, pracoviště Děčín Úvod - něco nudy na začátek Internet - pojmy Server Počítač (skupina počítačů) poskytujících nějakou

Více

Rizika používání internetu: jaké jsou mýty, jaká je realita. Lenka Dědková

Rizika používání internetu: jaké jsou mýty, jaká je realita. Lenka Dědková Rizika používání internetu: jaké jsou mýty, jaká je realita Lenka Dědková Nejprve je dobré si uvědomit že na internetu děláme v dnešní době spoustu věcí Nejprve je dobré si uvědomit že na internetu děláme

Více

Bezpečnost. Michal Dočekal

Bezpečnost. Michal Dočekal Michal Dočekal 2011 Právní doložka Právní doložka autor není právník autor neručí za pravdivost uvedených informací autor neručí za jakékoliv případné škody způsobené uvedenými informaci Osnova 1 Bezpečnost

Více

Přihlášení se do ŠKOFIT týmu

Přihlášení se do ŠKOFIT týmu 1) Jak se stanu členem ŠKOFIT týmu? Přihlášení se do ŠKOFIT týmu Registrace všech nových členů týmu probíhají přes email: skofit@skoda-auto.cz. 2) Kdo může být členem ŠKOFIT týmu? Každý řádný zaměstnanec

Více

Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu?

Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu? Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu? Internet je úžasné místo plné lidí, se kterými můžeme komunikovat ve velkém množství forem i jazyků. Ne všichni uživatelé internetu však mají pozitivní

Více

Kraje pro bezpečný internet

Kraje pro bezpečný internet Projekt zaměřený na prevenci elektronického násilí a kriminality, zejména té páchané na dětech a mezi dětmi. V ČR realizován od roku 2014. Edukační online portál www.kpbi.cz Realizuje 10 krajů ČR, Asociace

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace + E-Bezpečí Centrum prevence

Více

Dobré rady pro Vaši bezpečnost na internetu.

Dobré rady pro Vaši bezpečnost na internetu. Dobré rady pro Vaši bezpečnost na internetu. Internet nabízí spoustu zábavy a poučení, ale i nebezpečí. Chraňte sebe i své blízké! Projekt "Bezpečný internet.cz" vznikl s cílem poukázat na mnohá rizika

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson T230

Nastavení telefonu Sony Ericsson T230 Nastavení telefonu Sony Ericsson T230 Telefon Sony Ericsson T230, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Podvodné zprávy jako cesta k citlivým datům

Podvodné zprávy jako cesta k citlivým datům Podvodné zprávy jako cesta k citlivým datům Andrea Kropáčová Aleš Padrta 1 Proč zrovna data? Informace data údaje Cenný artikl Vlastní použití / prodej Cenné údaje Credentials (hesla, certifikáty, ) Čísla

Více

Návod na používání webmailu

Návod na používání webmailu Návod na používání webmailu Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní školní e-mailovou schránku. K té se lze připojit buď pomocí webového klienta http://webmail.utb.cz, nebo libovolného e-mailového

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-14

Identifikátor materiálu: ICT-3-14 Identifikátor materiálu: ICT-3-14 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Offline a online komunikace po sítích Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Miriam Sedláčková Číslo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Miriam Sedláčková Číslo VY_32_INOVACE_ICT.3.06 Název Teorie internetu- bezpečnost Téma hodiny Bezpečné užívání

Více

Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu)

Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu) Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu) ÚTVAR ZVLÁŠTNÍCH ČINNOSTÍ SKPV Rozvoj INTERNETU v 21. století Nové kvalitnější

Více

Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele

Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele Rozvoj počítačové gramotnosti na českých školách č. CZ.1.07/1.3.00/51.0020 Implementace E-learningového prostředí Office 365 mezi školní uživatele Kromě technické implementace Office 365 na školu je naprosto

Více

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Internet, E-mail, Vyhledávání informací Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Elektronická komunikace

Elektronická komunikace Třetí kapitola Elektronická komunikace Učební text Mgr. Radek Hoszowski Elektronická komunikace Co je elektronická komunikace Co je elektronická komunikace a jakou hraje roli v lidské komunikaci vůbec?

Více

Nastavení telefonu Nokia Asha 311

Nastavení telefonu Nokia Asha 311 Nastavení telefonu Nokia Asha 311 Telefon Nokia Asha 311, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny. Pokud

Více

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA VYBRANÉ SKUTKOVÉ PODSTATY TRESTNÝCH ČINŮ VE VZTAHU KE KYBERNETICKÉ KRIMINALITĚ

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA VYBRANÉ SKUTKOVÉ PODSTATY TRESTNÝCH ČINŮ VE VZTAHU KE KYBERNETICKÉ KRIMINALITĚ KYBERNETICKÁ KRIMINALITA VYBRANÉ SKUTKOVÉ PODSTATY TRESTNÝCH ČINŮ VE VZTAHU KE KYBERNETICKÉ KRIMINALITĚ MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační

Více

Tyto slidy jsou volně k dispozici účastníkům prezentace, včetně dalšího šíření v rámci jejich organizace. Pokud prezentaci nebo její část použijete bez provedení zásadních změn v obsahu, prosím uveďte

Více

Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook

Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT Znalci 12. března 2009 Osnova kurzu

Více

Kaspersky Tablet Security

Kaspersky Tablet Security Kaspersky Tablet Security pro Android CHRAŇTE SVŮJ TABLET SE SYSTÉMEM ANDROID před krádeží, ztrátou a hrozbami z webu Pokročilá ochrana tabletů se systémem Android Ochrana před internetovými riziky v reálném

Více

Průvodce zabezpečením

Průvodce zabezpečením V PRÁCI Průvodce zabezpečením Sociální inženýrství: Narušení lidí, nikoli strojů Nejslabším článkem počítačového systému je téměř vždy člověk, který s ním pracuje, a to hackeři moc dobře vědí. Sociální

Více

Příručka pro uživatele Telefonního bankovnictví

Příručka pro uživatele Telefonního bankovnictví Příručka pro uživatele Telefonního bankovnictví Obsah KLIENTSKÁ LINKA POŠTOVNÍ SPOŘITELNY 2 1 1.1 Základní navigace pro výběr služby 2 1.2 Úvodní menu Telefonního bankovnictví 2 AUTOMATICKÉ SLUŽBY 2 2

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson T300

Nastavení telefonu Sony Ericsson T300 Nastavení telefonu Sony Ericsson T300 Telefon Sony Ericsson T300, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Kyberšikana. PhDr. Vít Petrů

Kyberšikana. PhDr. Vít Petrů Kyberšikana PhDr. Vít Petrů Kde se odehrává? Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram Snapchat WhatsApp Messenger Kyberšikana Tímto termínem označujeme nebezpečné komunikační jevy realizované prostřednictvím

Více

Pomůžeme vám vyhnout se sporům a žádostem o chargeback

Pomůžeme vám vyhnout se sporům a žádostem o chargeback Pomůžeme vám vyhnout se sporům a žádostem o chargeback Občas se stane, že se vyskytne problém s objednávkou. Proto jsme pro vás připravili tohoto praktického průvodce, který vám pomůže předcházet sporům

Více

Internet. Jak funguje internet. Internetový prohlížeč

Internet. Jak funguje internet. Internetový prohlížeč Internet Jak funguje internet Internet celosvětové spojení mnoha miliónů počítačů serverů Server výkonný počítač připojený obvykle 24 hodin denně Funkce serveru internetu informační a prezentační médium

Více