Pracovní listy k výstavě Uncertain States of America

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pracovní listy k výstavě Uncertain States of America"

Transkript

1 Pracovní listy k výstavě Uncertain States of America

2 jdi do Bílých desek propoj šipkami najdi dílo piš a kresli piš a kresli tvoř povídej si doma / ve škole ulož a pošli na pliska@rudolfinum.org Galerie Rudolfinum ve spolupráci s / Galerie Rudolfinum in collaboration with The Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo Kurátoři / Curators Daniel Birnbaum, Gunnar B. Kvaran, Hans Ulrich Obrist Administrace / Administration Radka Kareisová, Klára Derzsiová Produkce / Production Milada Rezková Redakce / Editor Zuzana Kosařová Doprovodné programy / Accompanying programmes Marian Pliska Edukační program/education programmes Marie Fulková, Teresa M. Tipton, katedra VV PedF UK, Praha, Leonora Kitzbergerová, Gymnázium Na Zatlance, Praha Grafické řešení / Design Ondřej Zámiš / VŠUP / ateliér Grafického designu a vizuální komunikace Katalog / Catalogue Uncertain States of America vydal / published by The Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo, 2005 S podporou / Supported by U. S. Embassy Prague Mediální partneři / Media partners A2 kulturní týdeník, art&antiques, Pragueout.cz, The Prague Post, Čro 3 Vltava, Respekt, Student Agency Zvláštní poděkování / Special thanks to Philips, Friendlyway

3 1 /1 Diagram krásy a zapomnění Na tomto listu jsou smíchány mediální zprávy, informace, povídačky, klepy a drby o dvou lidech. Můžeme je podle toho poznat? Označte si na listu, které informace určují, kdo je kdo. Diagram propojte šipkami, kde vidíte souvislost. Jaký člověk vám vyšel? Jaké má vlastnosti? Jak vypadá? Jak žije? Jaký je jeho dům? List dotvořte: Inspirujte se Projektem Michael Jackson. Edgar Arceneaux: Negative Capability. The Michael Jackson Project (Negativní schopnost. Projekt Michael Jackson), 2004 MJ Byl rozkošné dítě s kudrnatými vlásky. Černoušek barvy mléčné čokolády MJ Teď už lidé o něm nic neví, přestali se o něj starat. Jeho obrazy zmizely z obchodů a reklam. MJ Byl to král hudebního popu. Krásný mladík se sametově hebkou tváří a hlubokýma očima. Všichni ho znali a zbožňovali. MJ Nechal si plastickou operací několikrát změnit tvar nosu. Byl tak krásný, že to dívky skoro nemohly vydržet. BU Jakpak asi vypadá? Jeremy ho popsal docela věrohodně: měří tak dva metry, soudě podle šlápot; živí se syrovými veverkami a kočkami, které si nachytá, proto má ruce potřísněné krví kdo jí syrové zvířecí maso, ten už krev nikdy nesmyje. Na tváři se mu klikatí dlouhatánská jizva; zbývá mu pár zažloutlých zubů; oči má vypoulené a skoro bez přestání slintá. BU Podle slečny Štěpánky seděl v obývacím pokoji a vystřihoval si z novin nějaké zprávy, které si chtěl nalepit do výstřižkového sešitu. Do pokoje vstoupil jeho otec. Když procházel pan Radley kolem, vrazil mu Bubu nůžky do nohy, vytáhl je, otřel si je o kalhoty a vystřihoval si dál. MJ Jeho obdivovatelky říkaly (s vykulenýma očima), že se nechal vybělit. (A že má jen jedno místečko na těle černé.) MJ Nádherně zpíval. Časopisy psaly: Otec ho bil! (Asi, aby lépe zpíval a tančil a vydělával peníze) MJ Ještě žije. Může žít kdekoliv. BU Nikdo nevěděl, jakých zastrašovacích metod pan Radley použil, aby Bubu nepřišel lidem na oči, ale Jem si představoval, že ho skoro ustavičně drží řetězem připoutaného k posteli. BU V sousedství se povídá, že celých 30 let nevyšel z domu. BU Však on ven chodí, když je tma jako v ranci. Slečna Štěpánka vypravovala, že se jednou o půlnoci vzbudila a viděla, jak kouká oknem přímo na ni. Prej jí ta jeho hlava připadala, jako když na ni hledí umrlec. MJ Byl pohádkově bohatý a vymyslel si vlastní zemi. Vynalezl měsíční chůzi, kterou se mladí chlapci snažili napodobit. MJ Najednou jeho krásná čokoládová tvář začala ztrácet barvu. Všichni viděli, že už nemá kudrlinku do čela, ale rovné vlasy.

4 1 /2 Kdo je kdo? Michael Jackson (Americký pop-zpěvák, mediální hvězda přelomu 80. a 90. let minulého století) Edgar Arceneaux: Negative Capability. The Michael Jackson Project (Negativní schopnost. Projekt Michael Jackson), 2004 Boo Radley (Bubu Radley, tajemná postava románu americké spisovatelky Harper Lee Jako zabít ptáčka, 30. léta minulého století) Ukazovat na někoho prstem znamená někoho označovat, rozpoznávat, stanovovat, jak ho máme vidět. Nálepkovat ho, vymýšlet si o něm, pomlouvat ho znamená přisuzovat mu určité vlastnosti. Podle nich ho hodnotíme a jednáme s ním. Určujeme jeho místo. Jsou způsoby, jak to lidé a média dělají. Napište, jaké způsoby volí lidé v sousedství. Jaké způsoby volí média? Prostudujte si Projekt MJ na výstavě a zapište si (zakreslete), co považujete za důležité a co jste se z něj dozvěděli. Vydali jsme se do Gary v Indianě, odkud pochází MJ. Vlastně jsme našli nesprávný dům, ale našli jsme to, co jsme hledali. Bylo to ten samý den, kdy zavřeli sériového vraha Mausta; stíhali ho pro zabití řady malých chlapců. Když jsme přišli k domu Jacksonových, byli jsme překvapeni, jak byl neudržovaný. Okna byla zatlučena, byl počmáraný graffiti a střecha byla propadlá po požáru. Velmi dobře to odpovídalo tomu, co si myslíme o Americkém snu. Po několika hodinách dokumentace domu a jeho sousedství nás jeden pán informoval, že stojíme před nesprávným domem. Ten pravý dům byl ve skutečnosti velmi malý, bílý, nenápadný, asi jeden blok odtud. Ale právě tato ruina splňovala naše očekávání. Toto očekávání bylo víc než realita. (Autoři projektu Michael Jackson)

5 2 /1 Jim Drain: Untitled (Bez názvu), 2005 Nejkrásnější návod k použití Návody jsou všude. Ale umělecké dílo návod nemá. Často nemá ani název. To přece nejde, bez návodu nemůžeme žít. To musíme napravit. Vymyslete si nejkrásnější návod, jak zacházet s tímto uměleckým dílem. Na volná místa zapište svoje návody. Při přepravě se doporučuje zdvíhání z levé strany. Don t take it to the shop. Neužívejte před spaním. Do not eat. Neklopit. Nejíst. Vynořte se do lahodného křupnutí. Napište kód svého života. Ne koristite aparat dulje od 10 minuta bez prekida. Volejte svou pětku síť nesíť. Nepoužívejte k vysávání hořících objektů jakéhokoliv druhu.

6 2 /2 Jim Drain: Untitled (Bez názvu), 2005 Jsme naprogramovaní. Jsou všude. Bez návodu nemůžeme žít. Ani výrobci se bez nich neobejdou. Kdyby zapomněli a něco se stalo mimo program, vysoudí na nich použivatel majlant. Ale umělecké dílo nemá žádný návod. Jak k tomu diváci přijdou? Vymyslete, jak by měli postupovat, když by chtěli použít dílo Jima Draina, který je pro jistotu raději ani nepojmenoval! Jaká nedbalost! Vytvořte program použití podle typu diváka: f) mimozemšťan a) žena h) vaše volba b) muž c) dítě e) osoba přes 50 let d) osoba do 30 let g) politik/politička

7 3 /1 Cristina Lei Rodriguez: Bez názvu (podzimní mráz na pelargonii), 2005 Dan Colen: Zatím bez názvu (7 ptačích hoven), 2007 Suché a šeredné Některé věci jsou prostě moc krásné. Jak máme s nimi žít? Stačí, když si je představíme trochu méně krásné, nebo je trochu přetvoříme. Hned jsou trochu snesitelnější. Ale nejdřív je musíme prozkoumat, abychom věděli, jak se taková šeredné umění dá udělat. Krása se totiž nedá vydržet! Ale na ošklivém přece jen něco je! (Vážně!) Na tento list udělejte realistickou kresbu díla Cristiny Lei Rodriguez a pečlivě si zaznamenejte, z čeho jsou jednotlivé části udělány. Jaké jsou zde materiálové kombinace? Jaké mohou být na pohmat? Co se vám vybaví, jaké nápady máte, když si toto dílo prohlížíte? Jaké pocity ve vás vzbuzuje? Je krásné, nebo ošklivé? Kresbu opatřete komentáři a popisky.

8 3 /2 Cristina Lei Rodriguez: Bez názvu (podzimní mráz na pelargonii), 2005 Dan Colen: Zatím bez názvu (7 ptačích hoven), 2007 Na tuto stranu načrtněte všechna umělecká díla z této výstavy, která považujete za ošklivá. Udejte důvody, proč jste je zařadili do této sbírky. Krása i ošklivost nejsou neměnné kategorie. Napište, co, např. z módních prvků, jste považovali za ošklivé ještě nedávno a co už je nyní pro vás snesitelné, ne-li hezké? Vypište si všechna synonyma ke slovu ošklivost: Dílna šerednosti: Vyžádejte si materiály k výtvarné činnosti. Nechť je vaším záměrem vytvořit ošklivé dílo. Shromážděte si předem dostatek odpudivého materiálu. Možné materiály: vosk, sádra, staniol, potravinová fólie, plastelína, ožužlaná žvýkačka atd. Vytvořte pro ostatní ošklivé v účinku a) vizuálním, b) hmatovém c) sluchovém, d) pohybovém, e) kombinace předchozího. Vyfoťte svá díla a pošlete je na web galerie. Pošlete také návody na jejich vytvoření.

9 4 /1 Matt Johnson: Plastic Sculpture (Plastová socha), 2000 Minimální dialog Vystavená díla Matta Johnsona mají něco společného. Objevte tento princip a použijte ho v dalších návrzích. Nápady si zaznamenejte na tento list. Chile pepper Add a pair of wings Now dragonfl y Chilli paprička Přidej křídel pár Teď draku leť Anonym

10 4 /2 Matt Johnson: Plastic Sculpture (Plastová socha), 2000 Sem si zapište minimální báseň minimální dialog dvou materiálů minimální dialog dvou tvarů, barev minimální maximální minimax

11 5 /1 Mike Bouchet: Top Cruise, 2005 Filmy a filmové hvězdy Už je to vlastně dávno. Film Top Gun s Tomem Cruisem v hlavní roli byl natočen v roce Jednoduchý příběh vojenského pilota charakterizují slovníky jako: akční, romantický, milostný. Ze tří nominací na Oskara nakonec zbyla jedna soška za hudbu zvláště za píseň Take My Breath Away. Byl to pro některé diváky přímo kultovní film. Hudba je opravdu krásná. A také prostředí, zvlášť letecké souboje silných stíhaček na volném nebi. Však také se tehdy přihlásilo nečekané množství mladíků i dívek do armády Spojených států. Zlé jazyky dodnes říkají, že právě proto byl film natočen jako armádní agitka. I dnes jsou některé filmy kultovní. Všichni je musí vidět, aby si o nich mohli povídat. Které filmy jsou kultovní pro tebe a tvoje kamarády? Napiš jejich názvy. Jsou to dobré filmy? Získaly nějaká ocenění? Mohly by tebe nebo někoho jiného také přimět k nějakému činu? V čem je jejich kouzlo?

12 5 /2 Mike Bouchet: Top Cruise, 2005 Filmové postavy mají zvláštní vlastnosti. Všeho mají víc. Jsou krásnější, statečnější, bohatší než my. Snadno se seznamují, mají skvělé partnery a partnerky. Jsou ale také ve srovnání s námi bojovnější, krutější, jejich pomsta je nesmiřitelná. Potkávají je podivnější náhody, neštěstí, která prožívají, jsou tragičtější. A filmoví herci a herečky kdo by se s nimi nechtěl seznámit? Jsou tak stateční, tak krásné, tak skvělí. Jistě v nich zůstalo alespoň trochu z těch báječných filmových postav. Však je známe: Angelina Jolie, Jim Carrey, Catherine Zeta-Jones, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman, Emma Watson, Rudolf Hrušínský, Marilyn Monroe, Richard Gere, Jack Nicholson, Mel Gibson, Tom Hanks, Elijah Wood, a tady budu já! Doplň svůj portrét mezi hvězdy a napiš své hlavní vlastnosti: bojovnice Karel Roden, Keanu Reeves, Eddie Murphy, sympatická Natalie Portman, Vilma Cibulková, Keira Knightly, Cate Blanchett, Whoopi Goldberg, prima holka tajemný Krásná sympaticky ošklivý statečný Simona Stašová, Audrey Tautou, Aňa Geislerová, Nicolas Cage, Sylvester Stallone, Demi Moore, John Travolta, Ewan McGregor, Sean Connery, Julia Roberts, Jennifer Lopez, Sharon Stone, Zdeněk Svěrák, Johnny Depp, Tatiana Wilhelmová, Jiřina Bohdalová, Jiří Macháček, Pavel Liška, rváč nebezpečná krasavec nepřístupná směšný Vytvoř si hlavu oblíbeného herce či herečky, nejlépe z obecně oblíbeného filmu. Použij foto z časopisu. Vystav hlavy se svými spolužáky. Jiří Mádl, Anthony Hopkins, Anna Polívková, Vojta Kotek, Tomáš Hanák, Robert De Niro, George Clooney, Nicol Kidman. Bohumil Klepl, Hugh Grant, Ivan Trojan, Meg Ryan, Petr Čtvrtníček, Meryl Streep, Renée Zellweger, Brad Pitt, Orlando Bloom,

13 6 /1 Jiae Hwang, I am the smallest planet of my own (Story tell) (Jsem svá nejmenší planeta / Vyprávění příběhu), 2004 (VIDEOPROGRAM, Malá galerie) Můj nejlepší svět Byla jednou jedna malá holčička a ta žila na místě, kde se jí vůbec nelíbilo. Místo lesa ji obklopovaly vysoké domy, místo louky na běhání byla oplocená plocha, kam se nesmělo. Byla to vojenská základna. Rakety ukryté pod zemí šířily strach a nevlídné myšlenky, i když nebyly vidět. Holčička se rozhodla, že až vyroste, vytvoří si úplně nový, krásný svět. Vojenská základna je opravdu místo, kde by se nám asi moc nelíbilo. Ale takových míst je víc. Může to být třeba panelové sídliště, kam jezdí jen přeplněné autobusy, městská ulice, kde nejsou žádné stromy, nebo třeba bohatá vilová čtvrť na předměstí, kde jsou všechny domy obehnané vysokou zdí a lidé jen sledují, kdo má dražší auto Anebo je svět přímo kolem nás krásný. To, co nás ohrožuje a co se nám nelíbí, je daleko. Nebo blízko, a jen to nevidíme. Můj svět bude mít hlavně tuto barvu Případně ještě jednu A nebudou tam Místo nich budou samé A pak tam ještě nebudou Místo nich budou A všichni lidé budou

14 6 /2 Jiae Hwang, I am the smallest planet of my own (Story tell) (Jsem svá nejmenší planeta / Vyprávění příběhu), 2004 (VIDEOPROGRAM, Malá galerie) Na volné stránce si vytvoř koláž se samých krásných věcí. Vystříhej obrázky z časopisů, nebo si věci sám/sama vyfotografuj. Porovnej svou práci s díly svých spolužáků a spolužaček. Jsou tvoje krásné věci stejné jako jejich krásné věci? Je tam něco, co máš jenom ty? Spojte své koláže do jednoho velkého obrazu. Výstavu můžete doplnit skutečnými předměty. Kdo přinese věc ze všech nejkrásnější?

15 7 /1 Hannah Greely: Muddle (Povalování), 2004 Domácí mazlíčci já asi dostanu k Vánocům koně! Je asi metr vysokej takovej krásnej, plyšovej a dá se vypnout!! Je na baterky! Karin, 14 let Máš také domácího mazlíčka? Nemyslím plyšáka na baterky, myslím skutečné živé zvíře? Nebo ještě nemáš, ale budeš mít? Nakresli ho. Kde je mu nejlíp? A kdy ho máš nejraději? Proč ho máš? Víš, že podle našeho právního řádu je zvíře pořád VĚC? Sice zvláštní povahy, ale přece jenom věc. Napiš, čím hlavně se zvířata liší od věcí: Co mají s věcmi společného?

16 7 /2 Hannah Greely: Muddle (Povalování), 2004 Díváme se na zvíře rohožku. Nebo rohožku zvíře? Naši domácí mazlíčci žijí s námi a vedle nás svůj většinou docela krátký zvířecí život. Když nás opustí, je nám po nich smutno a často si rychle pořizujeme jiné. Někdo se takového smutku obává natolik, že si raději nikdy žádného živého domácího mazlíčka nepořídí. Vytvoř si svého mazlíčka! Můžeš ho ušít, uplést, vymodelovat, vytvořit z drátů. Vzpomeň si, v jaké poloze bývá nejčastěji. Vytvoř ho v životní velikosti! Udělejte si ve třídě přehlídku mazlíčků, takovou malou zoologickou zahradu.

17 8 /1 Collector s Favorites (Sběratelčiny nejmilejší kousky) Jennifer Bornstein: Collector s Favorites (Sběratelčiny nejmilejší kousky), 1994 (VIDEOPROGRAM, Malá galerie) Máš doma nějakou sbírku? Co sbíráš? Napiš seznam věcí, které považuješ za šíleně nevkusné. Všímáš si značek zboží? Oblečení, potravin, elektroniky, aut. Které značky se u vás doma objevují nejčastěji? Napiš si je. Vybíráte některé záměrně? Dovedeš napsat, proč? Napiš si seznam toho, co se nedá sbírat, protože to nevydrží. Sbírat nemusíš jenom věci. Řekni někomu dobrý vtip. A ještě někomu dalšímu. Říkej ho i úplně cizím lidem, pozoruj je a sbírej jejich reakce. Nefoť, nenatáčej, jen si pamatuj. Když to tak uděláš, budeš mít pak za sebou svou první uměleckou performanci. Gratulujeme! Navrhni si svoji značku: cukroví, auta, hračky, něčeho úplně jiného Vtvoř si reklamní letáky a rozdávej je na ulici, jako by šlo o skutečný prodej. Akci si dokumentuj.

18 8 /2 Matt McCormick: The Subconscious Art of Graffiti Removal (Podvědomé umění odstraňování graffiti), 2001 Tvůj tag book Víš, co je to tag? Původně visačka s adresou, třeba na kufru. Ale ve slangu writerů je to přezdívka, autorské jméno, které si autor vybírá sám. Zkus zkomponovat písmena svého jména tak, aby vyjadřovala tvoji povahu, vlastnosti, záliby. Písmena kresli veliká, nejlépe rovnou, bez šablony či předkreslování tužkou. Pracuj silnými fixy se sytými barvami. Nezapomeň všechny plochy dobře vybarvit. Plochy pokryté graffiti se také občas uklízejí. Někdy kvůli opravám, někdy proto, aby writeři ztratili chuť do dalších maleb. Vlož svoji stránku s tagy do průsvitné fólie a svěř ji ostatním, ať zakrývají tvoje dílo.

Americké umění ve třetím tisíciletí

Americké umění ve třetím tisíciletí 1Uncertain States of America Americké umění ve třetím tisíciletí Výstavu Uncertain States of America připravili jako průřez posledním obdobím vývoje amerického moderního umění tři přední evropští kurátoři:

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY Pedagogická fakulta Brno Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 návrh projektu LIDSKÉ SMYSLY 16. 12. 2009 Pavla Pokorná DiS. 5. ročník, 9. semestr 174166 2009/2010 KS Učitelství pro 1.

Více

Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka

Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka Návrh na úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka Pro seminární práci, ve které bych ráda navrhla úpravu učebnice pro uživatele českého znakového jazyka, jsem si vybrala Slabikář od nakladatelství

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková

Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková Jitka Zajíčková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Dívka z pomeranče Alena Vorlíčková,

Více

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4.

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. CENTRUM ČTENÍ, TI SE MAJÍ, CELÝ DEN SI JENOM HRAJÍ. POJĎME SI HRÁT NEJEN S PÍSMENKEM I NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. UDĚLEJTE

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

MÁME RÁDI ZVÍŘATA. Metodický list

MÁME RÁDI ZVÍŘATA. Metodický list MÁME RÁDI ZVÍŘATA Metodický list Cílová skupina: - žáci 1. a 2. stupně ZŠ Pedagogický cíl: - žák si osvojuje slovní zásobu, gramatické a větné struktury, poslech a výslovnost zábavnou formou Obsahový cíl:

Více

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili!

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Čtenářská anketa Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Celkem se zúčastnilo 195 žáků, z toho pouze 2 si nemohli vzpomenout, do které chodí

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Reklama, sleva Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_14 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE Scratch 1 Kreslící program Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro výuku programování

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot Nechte papír ožít... figurky z papíru a provázku Isabelle Guiot-Hullot Obsah Úvod 3 Materiál k výrobě 27 Základní postupy 28 obrázek návod S rodinou 36 Ach, ti zamilovaní! 4 36 Narození dítěte 5 36 Dítě

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

V září usednete do školních lavic, někteří z Vás úplně poprvé. Čekají tu noví kamarádi, nové zážitky a setkání.

V září usednete do školních lavic, někteří z Vás úplně poprvé. Čekají tu noví kamarádi, nové zážitky a setkání. Ahoj kluci a holky, jsem rád, že se zase po prázdninách znovu setkáváme. Už jste mi chyběli. Sluníčko nám v létě svítilo opravdu hodně a tak jste si určitě všichni pořádně odpočinuli a skvěle si to dlouhé

Více

naučte se kreslit DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY www.zonerpress.cz WATSON GUPTILL

naučte se kreslit DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY www.zonerpress.cz WATSON GUPTILL E N C Y K L O P E D I E Z O N E R P R E S S naučte se kreslit Christopher Hart 2 DRUHÁ KNIHA O KRESLENÍ OBLÍBENÉ MANGY NAVAZUJE NA PŘEDCHOZÍ BESTSELLER WATSON GUPTILL www.zonerpress.cz Obsah Úvod 8 Shoujo

Více

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN TÝ 4 určování důležitých informací Když čtenáři určují důležité informace, rozpoznávají, jaký druh textu čtou, a soustředí se na nalezení podstatných myšlenek, událostí nebo detailů v textu. V naučných

Více

Realizace modelových kolekcí

Realizace modelových kolekcí Realizace modelových kolekcí výukový modul Renata Pušová HLEDÁNÍ INSPIRACE Inspiraci můžete najít všude kolem vás. Je důležité všechno vnímat. Co se jednomu může zdát hloupé a neuchopitelné, může druhý

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky.

Nejprve rozdejte žákům obrázky z části pro žáky s dílčími úkoly. Poté jim promítněte obraz Modráček a pokládejte jim následující otázky. VOJTĚCH PREISSIG 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Naše třída POPIS SPOLUŽÁKA

Naše třída POPIS SPOLUŽÁKA VY_12_INOVACE _01_18_CJ_ KZ Naše třída POPIS SPOLUŽÁKA Zdálo se, že ptáci jsou trochu bez dechu z takové pedagogické ráznosti. Viděl, jak někteří sebou vrhli, jak jiní spolu vyměnili pohled, jak čerpali

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy.

SLON. Spoj hlavu s trupem. Pak ze světlefialové plastelíny uválej čtyři tlustší a kratší válečky slonovy nohy. SLON Vytvoř si vlastní zoologickou zahradu plnou exotických zvířat. Tohle je první obyvatel tvojí zoo slon africký! Zajímalo by tě, proč má slon chobot? Na troubení? Přesně tak! Troubí, když se mu něco

Více

Project 1. My projects

Project 1. My projects Project 1 My projects Project 1: Unit 1 About me Úkol: Najdi (nakresli) fotky / obrázky, které zobrazují tebe a věci, které se tě týkají Napiš k nim popisky a věty. Výstup: plakát, 8 vět Nápady: moje hobby

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý,

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý, Literární sešity 2016-17 7 ZŠ B. Dvorského Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B jehož význam byl skrytý, i barva nebes celý svět byl jednolitý, samá šeď, avšak mnoho odstínů, nerozeznám tam světlo od stínů.

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Školní rok 2013/2014 2. číslo Reklama

Školní rok 2013/2014 2. číslo Reklama Školní rok 2013/2014 2. číslo Reklama Toto číslo časopisu je věnováno reklamám, protože reklamy nás doprovázejí téměř všude a to například v televizi, v časopisech, nebo na internetu. Reklamy jsou velice

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi

Básnička o mandarince. Mandarinka je opravdu dobrá, barva její je oranžová. Vitamíny má, proto mi tak chutná. Básnička o mrkvi Básnička o mandarince Básnička o mrkvi U nás doma na zahradě, vedle sebe v jedné řadě, mrkvička si v zemi leží, šťavnatá a krásně svěží. Oranžová se zelenými vlasy, kandidátka na královnu krásy, křupavá

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Navždy nejlepší kamarád

Navždy nejlepší kamarád Navždy nejlepší kamarád Napadlo tě někdy, které z dívek z Ever After High se nejvíce podobáš? Vyber si z následujícího seznamu dohromady sedm vět a věcí, které se k tobě nejvíc hodí a označ si je. Pak

Více

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU II.

Centrum čtení LETÍME DO VESMÍRU II. Centrum čtení 1. Pracujte společně. Vezměte si jeden pracovní list OHROMNÉ HVĚZDY a kaţdý se na něj podepište. Zapište datum. 2. Přečtěte si, co je na listu. Čtěte nahlas, střídejte se po větách. Vypracujte

Více

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE VODNÍ VÝZVA Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE Program GLOBE - Téma roku 2013/14 GLOBE Téma roku 2013/2014 V průběhu nadcházejícího školního roku se v

Více

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti.

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti. Šablona č. Ii, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Abeceda Řazení slov podle abecedy Ročník 2. Anotace Materiál slouží k procvičení

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let.

Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let. Anežka Pekárková, Romana Bredová Výuka 12.10.2011, sudý týden Cíl: Procvičit sčítání a odčítání v různých prostředích Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let. ÚLOHA: Od čísla 100

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Vážení čtenáři, spolužáci a učitelé!

Vážení čtenáři, spolužáci a učitelé! Časopis žáků třídy 4.A Základní školy BRONZOVÁ Vychází občas a podle nálady R O Č N Í K 1, V Y D Á N Í 1 4.A 1. Ú N O R A 2 0 1 1 Uvnitř tohoto vydání: Člověk a příroda Srdce-náš život Jak to vidíme Školní

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamila Nováková Vydavatelství Hölzelová Eva Text Kamila Nováková Tvorba obálky René Vaněk Ilustrace Martina Aulehlová

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) A. ZVĚROKRUH Metodický výtvarný list úroveň B a C Ilustrační obrázek díla Alfonse Muchy: Zodiac. Zdroj: http://www.wikiart.org/en/alphonse-mucha/zodiac-1896

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Úkol: vyrobte z papíru tři jednotlivé části tváře, které společně na obličeji vytvoří masku.

Úkol: vyrobte z papíru tři jednotlivé části tváře, které společně na obličeji vytvoří masku. UŠI + OČI + NOS Doprovodný výtvarný projekt pro MŠ a ZŠ (i jiné kolektivy) k soutěži Řemesla Polabí VIII (téma MASKA) Maskou se měníme v něco nebo někoho jiného. Masku nasazujeme i oblečením, způsobem

Více

Téma: žák se seznamuje s úryvky knihy Kuky se vrací, odpovídá na otázky k textu, luští

Téma: žák se seznamuje s úryvky knihy Kuky se vrací, odpovídá na otázky k textu, luští VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_26 Úvodní část seznámení s cílem hodiny -kniha Kuky se vrací Svěrák Jan Hlavní část čtení s porozuměním, vlastní zpracování otázek, luštění křížovek Závěrečná část zpětná

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem.

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Romana Kodešová je jméno slečny z východních Čech. Vzhledem k tvému věku mám na jazyku dotaz, zdali byla tato práce

Více

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Škola Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

A) většinou ano B) většinou ne

A) většinou ano B) většinou ne Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - (ZŠ) Uživatel: DFK Datum: 16. 2. 2018 1. hodíš do školy rád(a)?vyber jednu odpověď. ) Do školy chodím hodně rád(a). ) Do školy chodím

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období)

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období) Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty),

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: I/2 č.sady: 1 Ověřeno ve výuce: 27.9.2011 Třída: 3 Datum:27.9. 2011 1 Co píše o ptácích? Vzdělávací

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj

5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj 5 x RE neboť promysli, využij znovu, sniž produkci, oprav, recykluj envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE 137 Téma vyučovací jednotky: LITERÁRNÍ VÝCHOVA POHÁDKA KOUZELNÁ KAREL JAROMÍR ERBEN HRNEČKU, VAŘ PŘIPOMEŇME SI: Lidová pohádka = je pohádka, která nemá jasného autora

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

Jazyková výchova. Vyjmenovaná a příbuzná slova

Jazyková výchova. Vyjmenovaná a příbuzná slova Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Vyjmenovaná a příbuzná slova Odůvodnění pravopisu po obojetných souhláskách Ročník

Více

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti:

KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti: KLÍČOVÁ SLOVA Hlavním cílem této lekce je přiblížit dětem, co to jsou klíčová slova, naučit je hledat v textu, číst s porozuměním a vytáhnout z úryvku to podstatné, ať je text jakýkoli (próza, poezie,

Více

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Jak to začalo. Přišel nám jeden mail a tak jsme se přihlásili. O žádné výhře jsme ani nesnili, ale viděli jsme PŘEDEVŠÍM ŠANCI NA NOVÝ DOMOV pro alespoň jednoho z našich

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více