Literární a knižní kultura v digitálním věku Olomouc, dubna 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Literární a knižní kultura v digitálním věku Olomouc, dubna 2015"

Transkript

1 Literární a knižní kultura v digitálním věku Olomouc, dubna 2015 Literární a knižní kultura prošla po rychlém rozšíření digitálních komunikačních technologií a nových médií na sklonku 20. století četnými změnami. Tradiční tištěná knižní forma publikace a distribuce textů začala vstupovat do dynamické konkurence se snadno dostupnými, rychlými a levnými způsoby zveřejnění textů na internetu nebo v podobě e-knihy. Této mediální a technologické změně však nebyla v českém prostředí z hlediska literární a knižní vědy dosud věnována dostatečná odborná pozornost. Také proto patří k hlavním cílům této konference snaha zachytit proměnu statutu a funkce knihy i literatury samotné v kontextu tzv. digitální kultury. Zajímá nás především dialogický remediační proces vzájemného ovlivňování starších a novějších technologických a mediálních forem (kniha/e-kniha; tištěný text/digitální text apod.), ale také jeho důsledky v podobě diverzifikace funkcí analogových a digitálních technologií či v proměně recepčních mechanismů a čtenářských návyků. Záměrem konference je zmapovat širší okruh problémů, které se váží ke knize jako slovesnému dílu, artefaktu, médiu, ale i ke vztahům, do nichž vstupuje na knižním trhu a ve společnosti obecně. Dále chceme zachytit dynamickou proměnu literární kultury, k níž došlo v které souvislosti se váží ke s knize rozšířením jako slovesnému digitálních dílu, technologií artefaktu, a nových médií. Vítáme rovněž příspěvky, které danou médiu, ale i ke vztahům, do nichž vstupuje na knižním trhu problematiku usouvztažní s širším diachronním a ve společnosti obecně. Dále chceme zachytit dynamickou kontextem, jakož i příspěvky, které uplatní nadnárodně proměnu literární kultury, k níž došlo v souvislosti komparativní hledisko a pomohou zahlédnout typické, s rozšířením digitálních technologií a nových médií. Vítáme ale i specifické rysy české literární a knižní kultury v rovněž příspěvky, které danou problematiku usouvztažní digitálním věku. Preferujeme přitom referáty diskutující s širším diachronním kontextem, jakož i příspěvky, které danou problematiku v obecném, tj. nadnárodním smyslu, uplatní nadnárodně dále pak ty, komparativní které se dotýkají hledisko specifik a pomohou českých, a zahlédnout to buď samostatně, typické, ale i nebo specifické v komparaci rysy české se literární zahraniční praxí. a knižní kultury v digitálním věku. Preferujeme přitom referáty diskutující danou problematiku v obecném, tj. nadnárodním smyslu, dále pak ty, které se dotýkají specifik českých, a to buď samostatně, nebo v komparaci se zahraniční praxí.

2 Literární a knižní kultura v digitálním věku Olomouc, dubna 2015 Literární a knižní kultura prošla po rychlém rozšíření digitálních komunikačních technologií a nových médií na sklonku 20. století četnými změnami. Tradiční tištěná knižní forma publikace a distribuce textů začala vstupovat do dynamické konkurence se snadno dostupnými, rychlými a levnými způsoby zveřejnění textů na internetu nebo v podobě e-knihy. Této mediální a technologické změně však nebyla v českém prostředí z hlediska literární a knižní vědy dosud věnována dostatečná odborná pozornost. Také proto patří k hlavním cílům této konference snaha zachytit proměnu statutu a funkce knihy i literatury samotné v kontextu tzv. digitální kultury. Zajímá nás především dialogický remediační proces vzájemného ovlivňování starších a novějších technologických a mediálních forem (kniha/e-kniha; tištěný text/digitální text apod.), ale také jeho důsledky v podobě diverzifikace funkcí analogových a digitálních technologií či v proměně recepčních mechanismů a čtenářských návyků. Záměrem konference je zmapovat širší okruh problémů, které se váží ke knize jako slovesnému dílu, artefaktu, médiu, ale i ke vztahům, do nichž vstupuje na knižním trhu a ve společnosti obecně. Dále chceme zachytit dynamickou proměnu literární kultury, k níž došlo v souvislosti s rozšířením digitálních technologií a nových médií. Vítáme rovněž příspěvky, které danou problematiku usouvztažní s širším diachronním kontextem, jakož i příspěvky, které uplatní nadnárodně komparativní hledisko a pomohou zahlédnout typické, ale i specifické rysy české literární a knižní kultury v digitálním věku. Preferujeme přitom referáty diskutující danou problematiku v obecném, tj. nadnárodním smyslu, dále pak ty, které se dotýkají specifik českých, a to buď samostatně, nebo v komparaci se zahraniční praxí.

3 Předpokládáme vytvoření tematických bloků zaměřených na tyto aspekty problematiky: Geneze a zpracování elektronického textu Vyžaduje elektronická kniha jiný redakční přístup než tištěná? S čím se musí nakladatel vyrovnat při její přípravě? Jakým způsobem může zohlednit její modifikované funkce? Přinášejí mu elektronické publikační možnosti nové možnosti, nebo nová omezení? Jaká je technologická budoucnost elektronických knižních formátů a jejich přípravy? Grafická a typografická proměna elektronické knihy Jak pracovat s dynamickou sazbou a změnou formátů? Jak pracovat s médii a vloženou informací? Proměňují se typografická pravidla pro účely sazby elektronického textu? Jsou některá písma vhodnější než jiná? Ovlivňuje konkrétní žánr elektronické knihy (beletrie, odborná literatura atd.) grafickou úpravu dat? Jaké jsou možnosti autorské knihy či konceptuální knihy v elektronickém prostředí? Kudy vede hranice mezi e-knihou a netartem? Virtuální knižní trh Proměnil internet knižní marketing ve své podstatě, nebo mu jen poskytl efektivnější nástroje pro tradiční postupy? Jakým způsobem se proměňuje interakce mezi základními subjekty obchodní, ale i kulturní komunikace (nakladatelem, autorem, čtenářem, knihkupcem, distributorem)? Jak zajistit archivaci a zpětné zpřístupnění literárních textů publikovaných na internetu? Spočívá budoucnost elektronického publikování ve volných licencích a neomezeném přístupu k informacím? Funkční a recepční rozdíly mezi knihou tištěnou a elektronickou Čteme elektronickou knihu jinak než tištěnou? Jsou hraniční elektronické knižní žánry (3D knihy, m-romány, digitální romány) inherentní reakcí systému na změnu recepčních návyků v digitálním věku, nebo jen testují nové (byť i nefunkční) možnosti intermediality či multimediality? Mají elektronické knihy jiné funkce než tištěné a vstupují do jiných vztahů uvnitř knižního diskurzu? Kniha a nová média Převod tištěného materiálu do podoby plně reprezentovatelné číselným kódem přináší zcela nové

4 možnosti přístupu k textu. Prudce se rozvíjející oblast digital humanities přináší řadu ukázek takových možností, jako je třeba využití social network analysis pro lepší pochopení vztahů mezi postavami divadelních her. Mění komputační analýzy obsahů knih naše porozumění literatuře a dalším oblastem? Přinášejí nové informace, které by bez novomedializace nebyly dostupné? Jak vypadají takové analýzy? Přichází skutečně změna paradigmatu v humanitních vědách nebo jen drobná úprava stávajícího? Jaké impulsy dávají digital humanities pro výzkum literatury? Demokratizace autorství Co pro literární kulturu znamená fakt, že bez jakýchkoli překážek či redakčních podmínek může být publikován jakýkoli literární text či pokus o něj? Jak ovlivňují produkci literárního textu kolektivní tvůrčí strategie a autorské komunity? Je ještě relevantní ve sféře interaktivních médií rozlišovat mezi autory a čtenáři? Mění se kulturní pozice amatérských autorů a jejich sebepojetí? Jsme svědky procesu demokratizace literatury nebo jeho iluze? Zachovává si literatura v digitálním věku charakter prestižního diskurzu? Remediace literárních žánrů Byly díky hypertextovým románům, digitální poezii a dalším experimentům objeveny nové literární formy, nebo jde spíše o renovaci forem starých? Jak se podílí na proměně žánrů interaktivní a multimediální povaha internetu? Jak využívají těchto nových možností autoři tzv. vysoké literatury a jak autoři tzv. populárních žánrů? Jak se proměňují žánry epistolární literatury ve věku ů a SMS? Jak reagují tradiční literární žánry šířené tiskem na svou digitální konkurenci? Literární kritika a myšlení o literatuře v éře digitálních médií Jakou váhu a vliv má hlas literární kritiky a jakou hlas blogerů či tzv. book lovers? Lze referování o knižních novinkách na internetových diskusních fórech a sociálních sítích odlišit od nakladatelského marketingu či virální reklamy? Stačí současné principy bibliografické excerpce na podchycení reflexe literatury na internetu?

5 Konferenční jednání bude doplněno o diskuzní blok zástupců českých i zahraničních nakladatelství Nakladatelé u kulatého stolu a o workshopy spojené s prezentací nových technologií a přístupů v přípravě e-knih. Nakladatelé u kulatého stolu Nejnovější zkušenosti s vydáváním e-knih: marketingové strategie nakladatelů, distribuce, cena e-knih, problém pirátství a zkušenosti ze zahraničí. A také otázky do budoucna: kam až poroste trh s e-knihami? Vzniknou virtuální nakladatelství a budou existovat e-knihy bez papírové verze? Mohou zkrachovat kamenná knihkupectví? To všechno jsou témata, o nichž budou diskutovat přední čeští i zahraniční vydavatelé e-knih i zástupci distributorů. Anotace příspěvků v rozsahu znaků v jazyce, jakým bude referát prosloven, zasílejte do na adresu ebookconference@gmail.com. O přijetí/nepřijetí příspěvku budete vyrozuměni do , kdy obdržíte rovněž podrobné organizační pokyny. K přihlášení a zaslání anotace prosím použijte přiložený formulář. Konferenční poplatek se nevybírá. Více informací na Příspěvky z konference budou v písemné podobě recenzovány a rozděleny do 2 3 kolektivních monografií v anglickém a českém jazyce. Jednacími jazyky jsou čeština a angličtina.

6 Pořadatelé

Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. Vás srdečně zve na interdisciplinární sympozium

Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. Vás srdečně zve na interdisciplinární sympozium Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice Vás srdečně zve na interdisciplinární sympozium Pop & brak Populární literatura v kontextu proměn (nejen) české literární

Více

Témata maturitních prací / profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Témata maturitních prací / profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Témata maturitních prací / profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Téma č. 1 Vytvoření edice na libovolné téma v rámci zavedeného nakladatelství - Vyjmenujte všechna významná nakladatelství, která v

Více

v kontextu ICT a škol

v kontextu ICT a škol Strategické dokumenty v kontextu ICT a škol Kurz Metodik ICT Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU 28. února 2015 Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. pmazacova@gmail.com Strategie zaměřené na digitální

Více

S M Ě R N I C E D Ě K A N A Č. 3 / EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST FAKULTY UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

S M Ě R N I C E D Ě K A N A Č. 3 / EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST FAKULTY UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM S M Ě R N I C E D Ě K A N A Č. 3 / 2 0 1 2 EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST FAKULTY UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM S M Ě R N I C E P R O F U D U J E P Platná od: 1. 12. 2012 Zpracoval:

Více

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle:

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Cíl 1: Nastavit koncepci kombinovaného studia Akce: projednat způsob zajištění kombinované formy studia při navýšení počtu hodin přímé výuky. Provést

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky si Vás dovoluje pozvat na konferenci s mezinárodní účastí ZA KVALITOU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ PRIMÁRNÍ A PREPRIMÁRNÍ PEDAGOGIKY

Více

Praha krásná, chytrá, inspirující a literární! 12. května 2011

Praha krásná, chytrá, inspirující a literární! 12. května 2011 Praha krásná, chytrá, inspirující a literární! 12. května 2011 Proč jsme se sešli? fenomén Prahy bohatého (sic!), krásného, inspirujícího, živého a pestrého města fenomén kreativity v životě jedince i

Více

Čtenáři týdeníku Marketing & Media

Čtenáři týdeníku Marketing & Media Čtenáři týdeníku Marketing & Media Profil titulu REDAKČNÍ KONCEPT Aktuální zpravodajství, rychlé a kvalitní zprávy zasazené do kontextu. Fakta důležitá pro každodenní rozhodování a detailní orientaci v

Více

GIS v plánování měst a regionů 1. cirkulář

GIS v plánování měst a regionů 1. cirkulář GIS v plánování měst a regionů 1. cirkulář Česká asociace pro geoinformace (CAGI) a Vysoká škola regionálního rozvoje (VŠRR) Vás srdečně zvou k účasti na 1. ročníku konference GIS v plánování měst a regionů,

Více

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071 Základy redakční práce Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071 Vydavatelský blok Jak funguje vydavatelství Ekonomické minimum Základní právní normy

Více

Organizační řád Vydavatelství

Organizační řád Vydavatelství B1-09/5-HN UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI HLAVNÍ NORMA UP (HN) B1-09/5-HN Organizační řád Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Zpracoval: Organizační řád VUP popisuje členění VUP na jednotlivé

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE 6.9.2018 A8-0245/194 194 Bod odůvodnění 21 a (nový) (21a) Je nezbytné uznat zájem veřejnosti podílet se na veřejné sféře bez nepřiměřených omezení na základě výhradních práv, a to pomocí výjimky pro používání

Více

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky Elektronické publikování Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Základní pojmy Historické souvislosti Nástroje určené pro elektronické publikování Porovnání

Více

Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1.

Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1. L I S T JAMU Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna 2019 OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1. září 2019) SMĚRNICE ze dne 28. srpna 2019 o ediční činnosti Rektor

Více

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Adéla Jarolímková, Národní lékařská knihovna Toto dílo dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Trh informačních pramenů 1 Trh informačních pramenů specifický segment trhu uspokojování potřeb a požadavků původců a uživatelů obchodní vztahy konkurenční prostředí, dosažení

Více

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 CO NÁS ČEKÁ A NEMINE Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 NOVINKY LET 2012-2013 Koncepce rozvoje knihoven Celostátní koncepce Krajské koncepce Hodnocení podle Standardu VKIS Změny

Více

Kritéria pro zařazování vysokoškolsky vzdělaných pracovnic/pracovníků výzkumu a vývoje do kvalifikačních stupňů a do tarifních tříd

Kritéria pro zařazování vysokoškolsky vzdělaných pracovnic/pracovníků výzkumu a vývoje do kvalifikačních stupňů a do tarifních tříd Příloha č. 2 Atestačního řádu FLÚ AV ČR Kritéria pro zařazování vysokoškolsky vzdělaných pracovnic/pracovníků výzkumu a vývoje do kvalifikačních stupňů a do tarifních tříd Preambule Kritéria, jež jsou

Více

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury AKVIZICE Doplňování neperiodické literatury Cíl a předmět akvizice Akvizice se zabývá získáváním tištěných a jiných analogových dokumentů (nákupem, výměnou, darem nebo povinným výtiskem) a předplatným

Více

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006.

Více

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky Elektronické publikování Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Základní pojmy Historické souvislosti Nástroje určené pro elektronické publikování Porovnání

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2016 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2016 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Znojmo 10.-12. října 2016 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2016 konající se ve dnech ve Znojmě. Pořádaná konference

Více

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení 3. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 8. prosince 2010 Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled O projektu

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2017 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2017 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Kopřivnice 11.-13. října 2017 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2017 konající se ve dnech v Kopřivnici. Pořádaná

Více

Strategický záměr vzdělávací a další tvůrčí činnosti

Strategický záměr vzdělávací a další tvůrčí činnosti Strategický záměr vzdělávací a další tvůrčí činnosti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v ČB pro rok 2018 Projednáno Akademickým senátem EF JU České Budějovice 2017 0 Pro rok 2018 byly vedením stanoveny

Více

Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost. Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013

Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost. Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013 Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013 Hlavní témata Digitální svět hledání nové rovnováhy Co knihovny mohou v digitálním světě?

Více

Projekt E-knihovna v Městské knihovně v Praze. PhDr. Richard Olehla, Ph.D

Projekt E-knihovna v Městské knihovně v Praze. PhDr. Richard Olehla, Ph.D Projekt E-knihovna v Městské knihovně v Praze PhDr. Richard Olehla, Ph.D. 6. 10. 2016 Co je E-knihovna? projekt, který v sobě sdružuje produkty nakladatelské činnosti MKP e-knihy mají vlastní ISBN tituly

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí

Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí INFORUM 2017 30. 31. 5. 2017 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 2 Komu to slouží? Omezený přístup k informacím

Více

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury

AKVIZICE. Doplňování neperiodické literatury AKVIZICE Doplňování neperiodické literatury Cíl a předmět akvizice Akvizice se zabývá získáváním tištěných a jiných analogových dokumentů (nákupem, výměnou, darem nebo povinným výtiskem) a předplatným

Více

MSV 2019 nabídka účasti na projektu. ČR 21 Budoucnost dnes!

MSV 2019 nabídka účasti na projektu. ČR 21 Budoucnost dnes! Mezinárodní strojírenský veletrh Hlavní téma Digitální továrna 2.0 a Průmysl 4.0_2. vlna 7. 11. 10. 2019 VÝSTAVIŠTĚ BRNO MSV 2019 nabídka účasti na projektu Digitální továrna 2.0 a Průmysl 4.0_2. vlna

Více

Metodika budování sbírky Webarchivu

Metodika budování sbírky Webarchivu Metodika budování sbírky Webarchivu Autoři: Bjačková Barbora, Kvasnica Jaroslav Datum vytvoření: 4. 2. 2015 Terminologie: archivace webu proces sběru, ukládání, trvalého uchovávání a zpřístupňování webových

Více

Seriál - definice. Seriály. Pokračující zdroj. zásady identifikačního popisu

Seriál - definice. Seriály. Pokračující zdroj. zásady identifikačního popisu Seriál - definice Seriály zásady identifikačního popisu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech po sobě následujících, obvykle s označením posloupnosti (zpravidla číselným nebo chronologickým),

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

OPEN ACCESS. Kamila Hebelková TC AV ČR hebelkova@tc.cz. Proč open access?

OPEN ACCESS. Kamila Hebelková TC AV ČR hebelkova@tc.cz. Proč open access? OPEN ACCESS Kamila Hebelková TC AV ČR hebelkova@tc.cz Proč open access? ústřední myšlenka výsledky výzkumu financovaného z veřejných zdrojů dostupné veřejnosti lepší přístup je základem pro přenos, vytváření

Více

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 1) Medailon osobnosti z oboru GD Shromáždění dat a informací o životě a díle zvoleného autora,

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

OECD Improving School Leadership

OECD Improving School Leadership Komplexní systém hodnocení CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000751 OECD Improving School Leadership Informace o metodických nástrojích na podporu vedení škol Mgr. Eva Filipová KSH, koordinátor KA Spolupráce

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

Výroční zpráva KHER, o. s. za rok 2012

Výroční zpráva KHER, o. s. za rok 2012 1. Cíle sdružení Výroční zpráva KHER, o. s. za rok 2012 Občanské sdružení KHER bylo založeno 11. 4. 2012 a vzniklo na myšlence dlouhodobě podporovat vznik, propagaci a rozvoj literatury Romů. V době rozmachu

Více

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů.

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů. MarketingSalesMedia je první titul v České republice určený primárně pro zadavatele reklamy s řízenou distribucí, která pokrývá 5000 odběratelů na Českém trhu. Projekt MarketingSalesMedia dodává lidem

Více

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů.

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů. MarketingSalesMedia je první titul v České republice určený primárně pro zadavatele reklamy s řízenou distribucí, která pokrývá 5000 odběratelů na Českém trhu. Projekt MarketingSalesMedia dodává lidem

Více

Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií

Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií Akademické psaní a jeho proměny pod vlivem informačních technologií Mgr. Zuzana Kobíková Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav hudební vědy Obor: Teorie interaktivních médií A. Nováka 1, 602

Více

Č. 4 / 2 0 1 2. Ediční činnost na Přírodovědecké fakultě UJEP. Směrnice schválena Ediční radou UJEP dne: 11. 12. 2012

Č. 4 / 2 0 1 2. Ediční činnost na Přírodovědecké fakultě UJEP. Směrnice schválena Ediční radou UJEP dne: 11. 12. 2012 S M Ě R N I C E D Ě K A N A P ř F U J E P Č. 4 / 2 0 1 2 Ediční činnost na Přírodovědecké fakultě UJEP Směrnice schválena Ediční radou UJEP dne: 11. 12. 2012 Směrnice projednána Vědeckou radou PřF UJEP

Více

Seriál - definice. Informační fondy 1. Pokračující zdroj. Seriály - zásady identifikačního popisu

Seriál - definice. Informační fondy 1. Pokračující zdroj. Seriály - zásady identifikačního popisu Seriál - definice Informační fondy 1 Seriály - zásady identifikačního popisu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech po sobě následujících, obvykle s označením posloupnosti (zpravidla číselným

Více

Jazyková EUROMOZAIKA místo pro divergenci / konvergenci jazyků(?)

Jazyková EUROMOZAIKA místo pro divergenci / konvergenci jazyků(?) OLOMOUC 2013 6. 8. května XIV. mezinárodní setkání mladých lingvistů Jazyková EUROMOZAIKA místo pro divergenci / konvergenci jazyků(?) Jste srdečně zváni na setkání mladých lingvistů rozvíjející tradici

Více

K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ

K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ K JÁDRU VĚCI SKUTEČNÉ INFORMAČNÍ POTŘEBY MLADÝCH VĚDCŮ Iva Adlerová http://orcid.org/0000-0002-6287-9212 Lenka Němečková http://orcid.org/0000-0003-2297-2532 Informační podpora Informační podpora pro vědu

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Nové služby veřejných knihoven v digitálním prostředí (zpřístupnění děl nedostupných na trhu) Knihovny současnosti 2017 Olomouc

Nové služby veřejných knihoven v digitálním prostředí (zpřístupnění děl nedostupných na trhu) Knihovny současnosti 2017 Olomouc Nové služby veřejných knihoven v digitálním prostředí (zpřístupnění děl nedostupných na trhu) Knihovny současnosti 2017 Olomouc 12. 14. 7. 2017 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Výpůjčky

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2014 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2014 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Kouty nad Desnou, Jeseníky 8.-10. října 2014 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2014 konající se ve dnech ve Koutech

Více

Redakční standard autorského příspěvku

Redakční standard autorského příspěvku Redakční standard autorského příspěvku Redakce přijímá výhradně příspěvky v elektronické podobě, zpracované v textovém editoru MS Word. Základními parametry příspěvku je písmo Times New Roman, velikost

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI Den vydání: 16. února 2015 Platnost: 16. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy

Více

Aula A203, Fakulta stavební, VUT v Brně, Veveří 95, Brno

Aula A203, Fakulta stavební, VUT v Brně, Veveří 95, Brno PŘEDBĚŽNÁ POZVÁNKA NA KONFERENCI VÝZVA K ZASLÁNÍ ANOTACE PŘEDNÁŠKY OBJEDNÁVKA FIREMNÍ PREZENTACE Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulty stavební VUT v Brně, pod záštitou děkana Fakulty stavební prof. Ing.

Více

Publikování digitalizovaných sbírek online.

Publikování digitalizovaných sbírek online. Publikování digitalizovaných sbírek online. Možnosti, příklady. Ivana Havlíková Národní muzeum - Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Postupné fáze digitalizace Krok 1 vstup dat Krok 2 správa, uložení,

Více

Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě

Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě Fenomén Open Access INICIATIVY, VÝZNAM, PŘÍNOSY PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky Slezská univerzita v Opavě Na tom co se začíná dnes promýšlet závisí to, co zítra bude pouliční zkušeností

Více

KREATIVNÍ EVROPA ( ) Dílčí program Kultura. Výzva k předkládání návrhů EACEA 13/2016:

KREATIVNÍ EVROPA ( ) Dílčí program Kultura. Výzva k předkládání návrhů EACEA 13/2016: KREATIVNÍ EVROPA (2014 2020) Dílčí program Kultura Výzva k předkládání návrhů EACEA 13/2016: Provádění projektů v rámci dílčího programu Kultura: projekty literárního překladu Úvod Tato výzva vychází z

Více

Ústav informačních studií a knihovnictví

Ústav informačních studií a knihovnictví Ústav informačních studií a knihovnictví Vítejte na prezentaci oborů: Informační studia a knihovnictví Studia nových médií Den otevřených dveří - ÚISK Seznámení s ÚISK Obecné představení ÚISK Představení

Více

Učíme-li se aktivně číst, zároveň se tím učíme srozumitelně psát. Naučit se klást otázky, které vedou k jasným a jednoznačným odpovědím

Učíme-li se aktivně číst, zároveň se tím učíme srozumitelně psát. Naučit se klást otázky, které vedou k jasným a jednoznačným odpovědím Čtení odborných textů Odborný text předpokládá aktivního čtenáře (a naopak). spolupráce a komunikace společenství badatelů a odborníků, v rámci určitého oboru. cíl, který si autor vytkl, (na jaké otázky

Více

Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě

Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě Moderní informační a komunikační technologie v knihovnictví 2017 21. 11. 2017 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz CC BY-NC-ND 4.0

Více

Od slova k modelu jazyka

Od slova k modelu jazyka OLOMOUC 2012 7. 9. května XIII. mezinárodní setkání mladých lingvistů Od slova k modelu jazyka Jste srdečně zváni na setkání mladých lingvistů rozvíjející tradici započatou v roce 2000 v Ústavu pro jazyk

Více

Prezentace. časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B. Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR

Prezentace. časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B. Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR Prezentace časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR Profil titulu REDAKČNÍ KONCEPT Aktuální zpravodajství, data,

Více

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I.

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 9. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE 4. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Informatika, informace, informační

Více

Střední odborná škola Luhačovice. Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů

Střední odborná škola Luhačovice. Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů Střední odborná škola Luhačovice Obor: 72-41-M/001 Informační služby, ŠVP Informační služby ve firmách a institucích Školní rok: 2013/2014 Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů 1. Sdělení

Více

DIGITÁLNÍ INFORMAČNÍ KURÁTORSTVÍ A JEHO VYUŽITÍ V KONSTRUKTIVISTICKY ORIENTOVANÉM VZDĚLÁVÁNÍ MICHAL ČERNÝ, INTERES KISK FF MU MCERNY@PHIL.MUNI.

DIGITÁLNÍ INFORMAČNÍ KURÁTORSTVÍ A JEHO VYUŽITÍ V KONSTRUKTIVISTICKY ORIENTOVANÉM VZDĚLÁVÁNÍ MICHAL ČERNÝ, INTERES KISK FF MU MCERNY@PHIL.MUNI. DIGITÁLNÍ INFORMAČNÍ KURÁTORSTVÍ A JEHO VYUŽITÍ V KONSTRUKTIVISTICKY ORIENTOVANÉM VZDĚLÁVÁNÍ MICHAL ČERNÝ, INTERES KISK FF MU MCERNY@PHIL.MUNI.CZ Konstruktivismus Kurátorství Technologie ZÁKLADNÍ POJMY

Více

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu

Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Online přístupné odborné knihy neztrácejí na půvabu Filip Vojtášek Albertina icome Praha Ostrava Albertina icome Praha Zprostředkovává přístup do zdrojů odborných informací (včetně e-knih) Zastupuje významné

Více

Základní informace o modulu

Základní informace o modulu 12 12.1 Výuka modulu Vyučující Jméno Telefon E-mail VEDOUCÍ MODULU Doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. 545 13 22 23 rybicka@mendelu.cz Cíl výuky v modulu Získání základního přehledu o principech funkce a možnostech

Více

Research for Action - Eliminace antisemitismu a anticiganismu v České republice

Research for Action - Eliminace antisemitismu a anticiganismu v České republice Research for Action - Eliminace antisemitismu a anticiganismu v České republice Research for Action - Eliminace antisemitismu a anticiganismu v České republice Děkujeme za účast na výzkumu Research for

Více

Informační predátoři, aneb, jak se účinně bránit. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě

Informační predátoři, aneb, jak se účinně bránit. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Informační predátoři, aneb, jak se účinně bránit PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Brány otevřeny šelmy vypuštěny Hlavní myšlenkou otevřenosti je odstranění

Více

Informační predátoři a jiná řešení. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě

Informační predátoři a jiná řešení. PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Informační predátoři a jiná řešení PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Pokrok či utopie? Permanentní konfrontování s měnícím se a transformujícím prostředím Tvorba

Více

Profitujte z našich informací

Profitujte z našich informací Profitujte z našich informací noviny l aplikace l web DENNÍ RUBRIKY HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN PONDĚLÍ ČTVRTEK Extra Publicisticky zpracovaná klíčová událost nebo exkluzivní zjištění Události Podrobné zpravodajství

Více

PODPORU E-LEARNINGU (nejenom v systému Moodle)

PODPORU E-LEARNINGU (nejenom v systému Moodle) EL DŮM - PORTÁL PRO PODPORU E-LEARNINGU (nejenom v systému Moodle) Jiří Zounek http://www.zounek.cz Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Ústav pedagogických věd A. Nováka 1 602 00 Brno Obsah prezentace

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru

Aktualizace Dlouhodobého záměru Aktualizace Dlouhodobého záměru Filozofické fakulty Masarykovy univerzity na rok 2016 2 1 Diverzifikace a otevřenost studijní nabídky 1.1 Analyzovat příčiny neúspěšně ukončených studií, rozvíjet cílené

Více

SCIENTIA MOVENS 2019

SCIENTIA MOVENS 2019 SCIENTIA MOVENS 2019 Zhodnocení konference ke stažení Harmonogram SM 2019 S ohledem na brzký termín se vedení fakulty ve spolupráci s organizačním výborem rozhodlo o posunutí letošní studentské vědecké

Více

Činnost MEFANET přináší pro všechny zapojené partnery následující možnosti:

Činnost MEFANET přináší pro všechny zapojené partnery následující možnosti: MEFANET PROJEKT SPOLUPRÁCE LÉKAŘSKÝCH FAKULT ČR A SR PŘI ROZVOJI VÝUKY POMOCÍ INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Dokument připraven a schválen 20. června 2007 Koordinační radou projektu se zapojením následujících

Více

Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém

Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém VOŠIS UIM 5 1 Rekapitulace Kde jsou dokumenty? Osobní informační systém Informace v organizaci Veřejné informační systémy

Více

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 2 INZERCE PRACOVNÍCH POZIC V OBLASTI PR Inzerce pracovních pozic v oblasti PR v českých knihovnách

Více

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40

NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 NEJVĚTŠÍ VÝSTAVA O HISTORII VIDEOHER OD 21. ZÁŘÍ, HOLEŠOVICKÁ TRŽNICE, HALA 40 Největší a nejúspěšnější výstava o historii her a herních zařízení Dosud ji navštívilo více než 3,5 milionu lidí ve více než

Více

Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě

Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě Zpřístupnění děl nedostupných na trhu v digitální podobě Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2017 29. 11. 2017 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 2 Komu to slouží? Omezený přístup

Více

Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně

Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Opatření děkana č. 2/2005 Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o

Více

2. Moderní pojetí práce s historickými fondy u nás a v cizině, zejména v oblasti moderního

2. Moderní pojetí práce s historickými fondy u nás a v cizině, zejména v oblasti moderního SZZK otázky pro INSK navazující, specializace knihověda (D) (platné pro studenty přijaté od 2010/2011 včetně) a) Historické knižní fondy, jejich ochrana a způsoby zpřístupňování 1. Vznik, proměny a cíle

Více

Informatika pro ekonomy

Informatika pro ekonomy BA (Hons) in Business Management Bc. Ekonomika a management Double Degree 2. ročník Informatika pro ekonomy (learning package) doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. 2012/2013 2 BIBS vysoká škola Autor tohoto studijního

Více

Okruhy ke SZZK nmgr. studium knihovnické zaměření

Okruhy ke SZZK nmgr. studium knihovnické zaměření Okruhy ke SZZK nmgr. studium knihovnické zaměření Aktualizace k 11. 6. 2016 Otázky platí pro SZZK v září 2016 a dále Předpoklady ke zkoušce - student/ka si vybírá 3 okruhy 2 povinné předměty (Informační

Více

Společenské vědy ve vzdělávání

Společenské vědy ve vzdělávání UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra společenských věd Žižkovo nám. 5, Olomouc 77140 pořádá 25. 26. dubna 2012 II. mezinárodní vědeckou konferenci s oborově didaktickým zaměřením

Více

Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1

Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1 150 Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1 Vydavatel Rok založení Periodicita Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci fakulta UK v Praze Česká pedagogická společnost,

Více

AULA A203, FAKULTA STAVEBNÍ, VUT V BRNĚ, VEVEŘÍ 95, BRNO

AULA A203, FAKULTA STAVEBNÍ, VUT V BRNĚ, VEVEŘÍ 95, BRNO KONEČNÁ POZVÁNKA NA KONFERENCI OBJEDNÁVKA FIREMNÍ PREZENTACE Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulty stavební VUT v Brně, pod záštitou děkana Fakulty stavební prof. Ing. Rostislava Drochytky, CSc., MBA

Více

POPAI DAY / PRAHA NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016

POPAI DAY / PRAHA NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016 NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE POPAI DAY 2016 SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016 SPOLEČENSKÝ GALA VEČER 24.11.2016 / PRAHA POPAI CENTRAL EUROPE Daniela Krofiánová

Více

3. konference. 25. a 26. března 2008 Praha, Orea hotel Pyramida VÝZVA K ZASLÁNÍ ANOTACE ODBORNÉHO PŘÍSPĚVKU POZVÁNKA

3. konference. 25. a 26. března 2008 Praha, Orea hotel Pyramida VÝZVA K ZASLÁNÍ ANOTACE ODBORNÉHO PŘÍSPĚVKU POZVÁNKA VÝZVA K ZASLÁNÍ ANOTACE ODBORNÉHO PŘÍSPĚVKU POZVÁNKA Česká betonářská společnost ČSSI www.cbsbeton.eu a ČBS Servis, s. r. o. www.cbsservis.eu ve spolupráci s Českým tunelářským komitétem ITA/AITES UZÁVĚRKA

Více

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Dokument byl vytvořen v rámci projektu Úspěšná škola vzdělávání řídicích a strategických týmů středních škol v Plzeňském

Více

Informace o projektu INDOP INOVACE A PODPORA DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU

Informace o projektu INDOP INOVACE A PODPORA DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU Informace o projektu INDOP INOVACE A PODPORA DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU AKTUALITY Projekt zahrnuje oba doktorské programy FIM: Informační a znalostní management Aplikovaná informatika Na podzim proběhne

Více

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací Kurz B1.1 Internet jako zdroj informací V první části budou účastníci dle vlastních zkušeností vyhledávat a systematicky třídit a zpracovávat informace v běžně dostupných kancelářských aplikacích. Druhá

Více

(e)knihovna Jiřího Mahena v Brně

(e)knihovna Jiřího Mahena v Brně (e)knihovna Jiřího Mahena v Brně Elektronické služby knihoven IV 16. 5. 2017, Zlín Edita Vališová Gabriela Obstová Nabídka elektronických služeb E-knihy volně dostupné e-knihy ke stažení půjčování e-knih

Více

DEMOKRACIE JAKO HODNOTA

DEMOKRACIE JAKO HODNOTA 1 KATEDRA FILOZOFIE FAKULTY PŘÍRODOVĚDNĚ-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI VÁS ZVE NA MEZINÁRODNÍ VĚDECKOU KONFERENCI DEMOKRACIE JAKO HODNOTA A PROBLÉM KTERÁ SE KONÁ POD ZÁŠTITOU DĚKANA

Více

Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice

Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické Univerzity Pardubice ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích a Českým rozhlasem Pardubice si Vás dovoluje pozvat k účasti na mezioborové

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Ostrava 14.3.2013 Národní ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace knihovních

Více

Informační zdroje. SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad. Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám

Informační zdroje. SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad. Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám Informační zdroje SPSOA_ICT_2_NSD Vypracoval Petr Novosad Vytvořeno z projektu EU Peníze středním školám Informační zdroje Informační zdroj / informační pramen prostředek společenské komunikace tvořený

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE 6.9.2018 A8-0245/137 137 Bod odůvodnění 31 (31) Zásadním předpokladem pro zajištění kvalitní žurnalistiky a přístupu občanů k informacím je svobodný a pluralitní tisk. Ten zásadním způsobem přispívá k

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.19 Název materiálu: 19 PHP- Základy práce s databází PHP 2. část MySQL (Aplikace knihovna) Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup DUM je žákům průvodcem vytvoření databáze knih

Více