Problematika sporů rodičů o dítě a předcházení jejich vzniku. Centrum pro rodinu Vega Kladno MUDr. Elena Turnovská

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Problematika sporů rodičů o dítě a předcházení jejich vzniku. Centrum pro rodinu Vega Kladno MUDr. Elena Turnovská"

Transkript

1 Problematika sporů rodičů o dítě a předcházení jejich vzniku Centrum pro rodinu Vega Kladno MUDr. Elena Turnovská

2 Co bychom měli vědět? Problémům spojeným s rozchodem či rozvodem partnerů a situacím, kdy může dojít ke sporům o děti, lze předejít včasným oslovením odborníků při jakýchkoli prvních projevech, že je nezvládneme sami. Prevenci lze chápat jako koordinovanou práci řady odborníků hned od počátku zjištěných problémů v rodině. Problémy mohou identifikovat v první řadě ti, kterých se týkají, osoby blízké, podílející se na výchově dětí (širší rodina, přátelé, kamarádi), dále učitelé, lékaři Obrátit se na odborníka je projevem rodičovské odpovědnosti a snahy problém řešit s vědomím, že si to krizová situace žádá. Není neobvyklé, že v prvních fázích rozchodu, rozvodu partnerů, jsou odlišné pohledy na situaci, hledání viníka, přítomnost negativních emocí, které brání vidět a vnímat potřeby dětí. Rozchod, rozvod partnerů je proces, který vyžaduje čas, odžití jednotlivých fází a provázení odborníky s ohledem na to, ve které fázi se partneři právě nachází. Sociální pracovník OSPOD v nás může vyvolávat obavy jako ten, kdo má moc rozhodovat o našem dalším osudu. Můžeme ho též vnímat jako partnera, který nám vysvětlí, na koho se s tím kterým problémem obrátit, informuje nás o poradnách poskytujících partnerské a rodinné poradenství, mediaci, psychologické poradenství pro naše děti.

3 Rozvod Rozvod je proces citového a sociálního přizpůsobení se nové situaci, který zraňuje všechny členy rodiny. Každý z rodičů se může nacházet v jiné fázi rozvodu. Vliv rozvodu na širší rodinu. Možnost ovlivnit průběh i ze strany příbuzných. První fáze: frustrace jako reakce na ztrátu, hlavně u opouštěného partnera, může způsobit stavy hněvu, nepřátelských, útočných tendencí, deprese, zoufalství apod. První fázi je nutné odžít jako předpoklad citového odpoutání partnerů a přijetí reality. Druhá fáze: oddělení manželství od rodičovství - snižuje se tak riziko vtažení dětí do vzájemných sporů. Třetí fáze: rodiče opět vnímají potřeby dětí, jejich trápení a strádání a mohou začít hledat způsob, jak jim těžkou situaci usnadnit. Čtvrtá fáze: rodiče mohou zaměřit jednání do budoucna a vytvořit vzájemnou dohodu o další péči o děti, o materiálním a finančním vyrovnání a připravit se tak na přijetí a uspořádání života po rozvodu manželství. Přestávají být partnery, zůstávají rodiči.

4 Kdo se může podílet na řešení problémů? Sociální pracovníci OSPOD, advokáti rodičů, soudci, soudní znalci v oboru psychologie a psychiatrie, mediátoři, psychologové, psychoterapeuti odborných poraden, pedagogicko-psychologických poraden, učitelé, lékaři, policie, přátelé, příbuzní. Rizika eskalace konfliktu: odborníci mohou pracovat různým způsobem, často o sobě nevědí, odborníci mají rozdílné názory, problematiku nahlížení z hlediska svého profesního zaměření práce odborníků na sebe nenavazuje diskuse o uznání existence syndromu zavrženého rodiče diskuse o tom, co je nejlepší zájem dítěte rodiče mohou docházet odděleně k různým odborníkům zájmové skupiny otců, matek dlouhodobost soudních jednání z důvodu odvolávání rodičů proti rozsudkům.

5 Odborníci a jejich kompetence Role sociální pracovnice/pracovníka OSPOD: rodiče i děti (bez vědomí rodičů) se na ně mohou obrátit s žádostí o pomoc. V případě ohrožení dítěte a v případě, že je OSPOD soudně ustanoven kolizním opatrovníkem dítěte, má státem danou pravomoc s rodinou pracovat ještě před rozvodem manželství musí být upraveny poměry nezletilých dětí ( otázky výchovy a výživy) po rozvodu manželství. Zásadně neutrální role OSPOD spor nesoudí, nestraní ani jednomu z rodičů, úkolem je hájit zájem dítěte. Pravomoci: poskytování poradenství, šíření a shromažďování informací, provádění šetření v domácnosti, škole, volnočasových aktivitách, zjišťování názorů rodičů, dětí, účast na soudním řízení, práce s rodinou po rozvodu - příprava dohody za přítomnosti OSPOD či mediátora, doporučování dalších odborných služeb, spolupráce s dalšími odborníky, případové konference, individuální plánování, možnost využít správního řízení v případě nespolupráce rodičů v zájmu dítěte.

6 Mediace: neformální, strukturovaný proces mimosoudního řešení konfliktů. Je založena na respektu potřeb a možností. Mediátor jako nezávislá a nezaujatá osoba napomáhá identifikovat zájmy obou stran a podporuje je v hledání společných praktických a reálných řešení. Cílem a výsledkem mediace je vzájemně přijatelná, jasně formulovaná, srozumitelná a prakticky uskutečnitelná dohoda, na jejíž podobě se podílejí obě strany. Dohoda zahrnuje konkrétní postupy řešení, rozdělení zodpovědnosti, úkolů a sankcí za jejich nedodržení. V určité formě může být právně závazná. Výhody mediace: kontrola nad procesem a výsledkem řešení sporu, vyhnutí se soudnímu sporu, pocit emoční podpory, pocit soukromí a uchování důvěrných informací, možnost pochopit druhou stranu a sami být pochopeni, ujasnění potřeb, očekávání, zájmů svých i druhé strany, snížení napětí a zlepšení vztahů.

7 Čemu chceme předejít? U dětí: Psychické traumatizaci, zatahování dětí do sporů rodičů, až psychickému týrání a zneužívání, kdy je dítětem manipulováno jedním rodičem proti druhému, či je jeden z rodičů v jeho očích očerňován, je mu bráněno s jedním z rodičů se vídat. U rodičů: Eskalaci konfliktu mezi rodiči, křivým obviňováním druhého rodiče, manipulacím, předání odpovědnosti institucím, hledání viníka, hledání spojenectví s dětmi či odborníky, častým výměnám odborníků, opakovaným stížnostem a odvoláváním se u soudu, která jsou důvodem vleklosti soudních sporů. U odborníků: Odsuzování jak některého z rodičů, tak kolegů navzájem, překračování kompetencí, neudržení nestranného postoje, nespolupráci. Ve společnosti: Manipulacím veřejným míněním zkreslenými informacemi jednostrannou medializací.

8 Děti a rozvod Děti trpí rozvodem vždy, je třeba to mít na mysli, jejich reakce lze vnímat jako normální na nenormální situaci Potřebují a mají rády oba rodiče. V době konfliktu jsou svědky hádek, až agrese a násilí, nebo jeden z rodičů odejde. Jindy se stávají spojencem, až nástrojem zraňování a obviňování jednoho rodiče druhým, nástrojem manipulace jedním rodičem proti druhému, mohou se stát obětí psychického či fysického týrání. Děti mohou reagovat změnou chování, mohou se stát uzavřenými, smutnými, či naopak agresivními, zhoršit se ve školním prospěchu, mohou trpět psychosomatickými obtížemi, úzkostmi, depresemi, nočními děsy, menší děti mohou trpět enurézou, může se objevit koktavost. Jindy se děti projevují vyrovnaně, nechtějí rodičům přidělávat další starosti, jsou zamlklé, poslušné, o to závažnější dopad mohou mít vnitřně prožívané pocity viny, konflikt loajality, převzetí odpovědnosti za rodiče. Studie upozorňují na zvýšené riziko vzniku poruch chování, projevů psychického stresu, horších výsledků ve škole, nižšího sebevědomí a obtíží ve společenském přizpůsobení u dětí vystavených dlouhodobým rodičovským sporům. Děti se od rodičů učí strategii zvládání konfliktů, budují si dle jejich vzoru hodnotový systém, vytváří si vztahové modely. Riziko osvojování agresivních a konfrontačních postojů.

9 Reakce dětí na rodinnou krizi 2/3 dětí se během jednoho roku až dvou let zotaví s oporou přirozeného sociálního prostředí (prarodiče, další příbuzní, přátelé), 1/3 vyžaduje individuální či skupinovou terapii. Řetězení stresorů v rozvodové situaci: stěhování, finanční problémy, konflikty mezi rodiči, v širší rodině, změna školy, ztráta kamarádů. V první fázi: šok (minuty, hodiny, výjimečně dny) - ochromení, utlumení projevů, lhostejnost, fyzické i psychické odpojení se, někdy paradoxně smích. Ve druhé fázi: popření dítě si situaci nepřipouští, např. věří tomu, že se otec vrátí, opět ochranná funkce, trvání několik týdnů až měsíců, problémy se projeví s odstupem, kdy už s nimi nikdo nepočítá. Konfrontace s realitou vyvolává vnitřní rozpor, je potřeba, aby se postavilo čelem skutečnostem, které nechce přijmout. Objevují se psychosomatické obtíže, problémy v sociálním chování agrese vůči ostatním dětem, nerespektování autority. Zažívá-li podporu, může se posunout do další fáze. Ve třetí fázi: může začít mluvit o skutečných prožitcích, o tom, čeho se bojí, co cítí. Až nyní se projeví skutečné pocity smutek, strach, zoufalství, vztek. Příležitost k přijetí toho, co se stalo. Malé děti egocentrické - vinu dávají samy sobě, od 9 let konflikt loajality, konflikt zda se přiklonit k jednomu či druhému rodiči, od 12 let stud, adolescenti převezmou zodpovědnost, mohou se stát náhradními partnery.

10 Role školy pro dítě v procesu rozvodu rodičů Co dítě oslabuje: role oběti, dlouhodobé omlouvání, snižování nároků na dítě. Co mu pomáhá: spoluzodpovědnost za zvládnutí krize, odpovědnost za školu(od 10 let výše), držet nároky na dítě. Škola je místo, kde se nic nemění: kamarádi, legrace, povzbuzení. Případná osobní pomoc učitelky/učitele: formou nabídky, uvědomit si vlastní hranice, možnosti, těžké problémy delegovat raději na školního psychologa, mluvit o věci přímo, bez oklik a opisů, opakovat jednoduché věty, zachovat neutrální postoj. Vtahování instituce školy do rozvodu: málokdy oprávněné, vysvětlit proč je nutné zachovat bezpečné zázemí pro dítě, informovat o možnostech a roli školy učitele, školního psychologa, případně PPP, spolupráce s OSPOD.

11 Jak předcházet eskalaci problémů? Konflikty rodičů se mohou vyostřit v momentě, kdy se nepodaří odborníkům všech zainteresovaných profesí nalézt konsensus, jak v těchto složitých situacích postupovat. Prvořadé je vyhodnotit situaci rodiny a společně posoudit a doporučit toho kterého odborníka s vysvětlením jeho role a kompetence, zajištěním jejich spolupráce a vzájemného respektu od začátku řešení situace rodiny. Nejlepší zájem dítěte může být rodiči, jejich advokáty, sociálními pracovníky, psychology, soudními znalci, soudci hodnocen z jiného úhlu pohledu. Je proto nutné dospět ke konsensu a k řešení v zájmu dětí přijatelnému oběma rodiči. Nejlepší zájem svých dětí mají v první řadě znát a naplňovat rodiče, jejichž nezastupitelná rodičovská role a odpovědnost trvá i po rozchodu jako partnerů. Rolí odborníků je poskytnout rodičům a dětem podporu a provázení procesem rozvodu, rodičům umožnit důstojný rozvod, aby mohli být nadále autoritami a vzory identifikace pro své děti. Dokud neprojdou oba rodiče fázemi rozvodu, neměla by být činěna žádná rozhodnutí. Předčasná rozhodnutí mohou eskalovat konflikt a být tak vážnou překážkou možnosti dohody rodičů v nejlepším zájmu dětí. V případech, kdy je rozvod spojen s těžkým konfliktem rodičů, je nezbytná kombinace včasné intervence, podpory a výkonu sociálně právní ochrany dětí. Musíme včas odhalit, kdy dochází k psychickému týrání a zneužívání dětí (manipulace, očerňování jednoho rodiče druhým v očích dítěte, omezování jednoho z rodičů v rodičovských právech, křivá obvinění apod.) a být připraveni k opatřením, která tomuto jednání zabrání.

12 Jaké mohou nastat situace? Porozvodové situace můžeme pomyslně rozdělit do tří skupin. V první skupině jsou rodiče, kteří jsou si vědomi své zodpovědnosti za děti, nejlepší zájem dítěte znají a naplňují. Rodiče jsou schopni dohodnout se na způsobu porozvodové péče, odborníka, osloví rodiče sami, když to shledají vhodným. I u těchto rodičů vstupuje do řešení orgán sociálně právní ochrany dětí jako opatrovník dítěte a soud stvrzuje dohodu rodičů svým rozhodnutím. Zodpovědnost není předána (či převzata) institucím (institucemi). Odborníci i instituce jsou pro rodiče partnery. Ve druhé skupině rodičovský konflikt a emoce s touto zátěžovou situací spojené brání jednomu či oběma rodičům vidět zájem dítěte. Podpora odborníků je nutná. Ve fázi konfliktu a emotivního vypětí může rozhodnutí eskalovat konflikt. Po zvládnutí krizové situace za podpory odborníků mohou v další fázi dospět k dohodě ohledně další péče o děti. Mohou se objevit rizika jako ve skupině třetí. Nevhodné jednání rodiče/rodičů vůči dětem je třeba identifikovat a včas přistoupit k opatření, které tomuto jednání zabrání. Ve třetí skupině vznikají při rozvodu či rozchodu rodičů situace, které jsou velmi obtížně řešitelné těžké vztahové problémy, psychické problémy, závislost, násilí v rodině. V zájmu ochrany dětí jsou instituce nuceny přistupovat k rodiči/rodičům z pozice autority. Je nezbytná komplexní odborná práce s rodinou ruku v ruce s výkonem sociálně právní ochrany dětí, včasná identifikace psychického či fysického týrání dětí a připravenost k opatřením. Pro soud má pak orgán sociálně právní ochrany dětí dostatek podkladů, které mohou usnadnit proces jeho rozhodování.

13 Syndrom zavrženého rodiče Syndrom odcizeného rodiče (autorem R.A.Gardner): porucha u dětí, která vzniká v kontextu konfliktů rodičů během rozvodových sporů. Projevuje se u dětí neoprávněnou kritikou a odmítáním jednoho rodiče. Toto chování je podněcováno jedním z rodičů proti druhému. Odmítání a očerňování je dlouhodobé, neodůvodněné a neoprávněné a přispívá k němu preferovaný rodič vědomým či nevědomým způsobem. 3 stupně: slabá forma: děti neodmítají s odcizeným rodičem trávit společný čas, mají k němu zachovalou silnou vazbu střední forma: děti mají obtíže s přechodem mezi preferovaným a odcizeným rodičem, chovají se provokativně. Silná až patologická vazba k preferovanému rodiči. Před konfliktem měli k odcizenému rodiči silnou a zdravou vazbu. silná forma: děti intenzivně a neodůvodněně očerňují odcizeného rodiče, kterého odmítají navštěvovat, chovají se k němu otevřeně provokativně až nepřátelsky. Vazba k odcizenému rodiči byla před konfliktem silná a zdravá, vazba k preferovanému rodiči je patologická.

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Oldřich Matoušek ZNALEC A ROZVOD

Oldřich Matoušek ZNALEC A ROZVOD Oldřich Matoušek (oldrich.matousek@ff.cuni.cz) ZNALEC A ROZVOD PŘÍČINY ROZVODŮ Vyčerpání hormonálně řízeného programu podporujícího reprodukci (partner neimponuje, nepřitahuje) Absence systémů sociální

Více

Interdisciplinární spolupráce v soudním regionu Nový Jičín

Interdisciplinární spolupráce v soudním regionu Nový Jičín Motivační obrázek Interdisciplinární spolupráce v soudním regionu Nový Jičín Bc. Dagmar Oprštěná, DiS. OSPOD Kopřivnice Mgr. Zdeňka Tobolová OSPOD Kopřivnice Původ cohemské praxe v soudních řízeních Wildeshausen

Více

Odborný seminář. Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR. potřebné změny z pohledu SPOD. Zpracoval(a): Datum: Zavedli jsme systém

Odborný seminář. Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR. potřebné změny z pohledu SPOD. Zpracoval(a): Datum: Zavedli jsme systém Odborný seminář Cochemská praxe TESTOVÁNO NA RODIČÍCH v ČR potřebné změny z pohledu SPOD Zpracoval(a): Mgr. Zdeňka Kučná Datum: 17. 2. 2017 Současný stav Orgány sociálně-právní ochrany dětí dlouhou dobu

Více

DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA

DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA Triadis, o. p. s. tel.: 224 261 683 Děkanská vinice I 16/819 e-mail: kontakt@triadis.cz 140 00 Praha 4 IČ 693 46917 DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA Triadis, o.p.s. Zastoupená ředitelkou Mgr.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

Projekt mediace na Vysočině

Projekt mediace na Vysočině MEDIACE na Vysočině Tremedias o.s. o.s. Tremedias - sdružuje již 5 let odborníky z pomáhajících profesí náplň rodinná mediace, facilitace případových konferencí, supervize akreditovaná vzdělávací instituce

Více

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Eva Procházková Simona Dohnalová SSP Olomouc Poskytovatel sociálních služeb Zákon o sociálně - právní ochraně dětí Zákon o sociálních službách

Více

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek)

děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti bez výraznějších problémů v chování (preventivní aktivity a opatření, eliminace ohrožujících podmínek) děti v riziku (prevence, diagnostika, poradenství) děti s problémy v chování (zejm. intervence,

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A

Více

Jarmila Hasoňová. Centrum poradenství pro rodinné a partnerské vztahy příspěvková organizace

Jarmila Hasoňová. Centrum poradenství pro rodinné a partnerské vztahy příspěvková organizace Centrum poradenství pro rodinné a partnerské vztahy Domácí násilí a senioři Jedná se o zvlášť ohroženou skupinu s ohledem na přirozené změny, ke kterým dochází ve stáří Domácí násilí může být pácháno:

Více

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová Dítě jako svědek a oběť domácího násilí Eva Klimentová Práce ve skupinách: Co je to násilí? Kde podle vás násilí začíná, co ještě násilí není? Jaké byste mohli popsat formy násilí? Formy násilí v blízkých

Více

ROZVODOVÉ A POROZVODOVÉ KONFLIKTY A PRÁCE S RODINOU. Asistenční, mediační a terapeutické centrum Mgr. Eva Dobrušová, sociální pracovník.

ROZVODOVÉ A POROZVODOVÉ KONFLIKTY A PRÁCE S RODINOU. Asistenční, mediační a terapeutické centrum Mgr. Eva Dobrušová, sociální pracovník. ROZVODOVÉ A POROZVODOVÉ KONFLIKTY A PRÁCE S RODINOU Asistenční, mediační a terapeutické centrum Mgr. Eva Dobrušová, sociální pracovník Benešov 2012 PRÁCE S RODINOU OBSAH PREZENTACE 1. Komplexní pohled

Více

Minimalizace dopadů rozvodové či rozchodové situace rodičů na děti

Minimalizace dopadů rozvodové či rozchodové situace rodičů na děti Minimalizace dopadů rozvodové či rozchodové situace rodičů na děti Dagmar Kubičíková, Marta Konvičková Oldřich Matoušek, Kristýna Jůzová Kotalová, Matěj Karas 14. 12. 2018, Praha Systémový projekt MPSV

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ Školní program proti šikaně 2015/2016 Metodický podklad Metodický pokyn k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Cochemská praxe u Okresního soudu v Chrudimi. říjen 2017

Cochemská praxe u Okresního soudu v Chrudimi. říjen 2017 Cochemská praxe u Okresního soudu v Chrudimi říjen 2017 Co je Cochem Nový náhled na řešení rodinných sporů, jejichž účastníkem je nezletilé dítě. Jednotné působení všech složek na rodiče, aby si uvědomili

Více

Práce psychologa Úřadu s dítětem v případech tzv. mezinárodních únosů. Olomouc Ondřej Bouša

Práce psychologa Úřadu s dítětem v případech tzv. mezinárodních únosů. Olomouc Ondřej Bouša Práce psychologa Úřadu s dítětem v případech tzv. mezinárodních únosů Olomouc 28. 2. 1. 3. 2018 Ondřej Bouša Zjišťování názoru smysl z pohledu psychologie Nezbytné striktně odlišovat: zatahování do konfliktu:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Metodika společné práce týmů o.s. Dům tří přání. Význam spolupráce a návaznosti služeb pro rodiny s dětmi. Bc. Klára Jalovcová Mgr.

Metodika společné práce týmů o.s. Dům tří přání. Význam spolupráce a návaznosti služeb pro rodiny s dětmi. Bc. Klára Jalovcová Mgr. Metodika společné práce týmů o.s. Dům tří přání Význam spolupráce a návaznosti služeb pro rodiny s dětmi Bc. Klára Jalovcová Mgr. Irena Kulhánková Naše tři přání Prvním přáním je, aby rodinám byla poskytnuta

Více

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Příloha č. 1 Preventivního programu Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Krizový plán - CO DĚLAT KDYŽ Základní postup: ü Zabránit v další činnosti (konzumaci

Více

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D.

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Diagnostika specifických poruch učení a chování PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Historický přehled Počátky zájmu na přelomu 19/20 století (Heinz Werner, Arnold Gesell) České prostředí prof. Antonín Heveroch

Více

Ing. Jiří Fiala. >>> www.k213.cz

Ing. Jiří Fiala. >>> www.k213.cz Ing. Jiří Fiala Sdružení K213 dlouhodobě usiluje o ozdravení justice. Upozorňuje na porušování práv dětí. Pomáhá rodičům v opatrovnických sporech a v jejich úsilí o spravedlivou střídavou péči. Pan Fiala

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

Koncepce poradenských služeb ve škole

Koncepce poradenských služeb ve škole ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Školní poradenské pracoviště spadá do oblasti poradenských služeb ve škole. Poradenské služby ve škole jsou na naší škole zajišťovány výchovným poradcem, Mgr. Janou Wolfovou.

Více

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ

DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ DĚTI CHTĚJÍ MÍT DOMOV POUZE KOMPLEXNÍ PRÁCE S RODINOU JE CESTOU Z OHROŽENÍ Výchozí předpoklady naší práce Centrem našeho zájmu je dítě a jeho rodina Celostní postoj, neutralita, na proces a řešení problému

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011)

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) 1. Vymezení poradenských služeb ve škole 2. Standardní činnosti poradenských pracovníků školy 3. Standardní činnosti pedagogů,

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

Šikana zaměřená na učitele Krizový plán

Šikana zaměřená na učitele Krizový plán Příloha č. 3 Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice Šikana zaměřená na učitele Krizový plán 1. Šikana zaměřená na učitele Šikana zaměřená na učitele ze strany žáků musí být chápána

Více

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI Zkušenosti z Poradenského centra SPMP ČR SAMOSTATNOST Samostatnost v dovednostech, sebeobsluha hygiena, oblékání, jídlo atd. limity potřebují vždy určitou míru podpory a péče

Více

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr

Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr !!!! Popis realizace poskytování sociální služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Směr 1. Poskytovatel sociálních služeb Pro zdraví 21 z.ú. Havlíčkova 8 26601 Beroun - Město IČ:22844660 2.

Více

Centrum pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči Josefská 1 Brno Centrum pro rodinu a sociální péči Programy pro neúplné a doplněné rodiny Sociální služba je financována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální prevence v Jihomoravském kraji,

Více

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte

Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Zvykací režimy a asistované předávání dítěte Popis služby: Zvykací režimy: Jedná se o službu, jejímž cílem je v bezpečném prostředí psychoterapeutického pracoviště,

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz 1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu Mgr. Petra Léblová p.leblova@seznam.cz Nádorová onemocnění patří mezi život ohrožující onemocnění Ročně onemocní 1 dítě ze 600 zdravých do 15

Více

Možnosti a limity opatrovnického soudnictví. Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha

Možnosti a limity opatrovnického soudnictví. Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha Možnosti a limity opatrovnického soudnictví Jana Zapletalová Koláčková 29. listopadu 2016, Praha Obsah prezentace Představení Justiční akademie + několik slov o vzdělávání opatrovnických soudců Zavádění

Více

Podnět Rady vlády pro lidská práva ve věci rozvodového uspořádání péče o děti v souladu s Úmluvou o právech dítěte

Podnět Rady vlády pro lidská práva ve věci rozvodového uspořádání péče o děti v souladu s Úmluvou o právech dítěte Podnět Rady vlády pro lidská práva ve věci rozvodového uspořádání péče o děti v souladu s Úmluvou o právech dítěte Česká republika patří ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi mezi země s nadprůměrnou

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr. Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně

Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr. Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně Od února 2017 působím na Okresním soudě v Novém Jičíně na pozici soudního

Více

Vzdělávání pěstounů jaro 2016

Vzdělávání pěstounů jaro 2016 Vzdělávání pěstounů jaro 2016 4hodinové dopolední v pracovní dny Místo konání: Školení se budou konat v prostorách Charitního sdružení Děčín, Zbrojnická 7, Děčín IV, budova bývalé Komerční banky, výtahem

Více

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III Doba realizace: 1.9.2011 31.12.2013 Příjemce dotace: MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo operačního programu: CZ.1.07/4.1.00/33.0001

Více

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013 RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci Pardubice 2.12.2013 Posláním o.s. Amalthea je podpora rodiny jako jedinečného prostředí pro naplňování potřeb dítěte prostřednictvím poskytování sociálních

Více

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference Pracovní setkání odborníků nad jasně vymezeným tématem, s jasně danými cíli a kompetencemi. Výsledkem případové konference je

Více

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě

Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě Metodické doporučení MPSV č. 3/2009 k vytvoření individuálního plánu péče o dítě VYTVOŘENÍ INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNU PÉČE O DÍTĚ V okamžiku, kdy sociální pracovnice a přizvaní odborníci a organizace dokončili

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

Nastavení evaluace projektu zavádění sociálních inovací Cochemský model v Česku. Petr Fanta Viktor Květoň

Nastavení evaluace projektu zavádění sociálních inovací Cochemský model v Česku. Petr Fanta Viktor Květoň Nastavení evaluace projektu zavádění sociálních inovací Cochemský model v Česku Petr Fanta Viktor Květoň O projektu Projekt: Cochemský model v ČR Realizátor: MOSTY sociálně psychologické centrum, z.s.

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Životní situace. Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD

Životní situace. Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD Životní situace Důležité informace k některým činnostem projednávaným na OSPOD Úprava poměrů k nezletilým dětem (úprava výchovy a výživy pro dobu před a po rozvodu) Určení, zvýšení / snížení / výživného

Více

Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO

Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou setkání zástupců KÚ, OSPOD a NNO 7. 6. 2018 Proces vzniku metodiky a AC Stále ve vývoji. Jaké jsou potřeby klientů? Jaký je cíl naší

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Gymnázium Petra Bezruče, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Čs. armády 517, 738 01 Frýdek-Místek Tel./Fax: 558 433 515 Email: sekretariat@gpbfm.cz Web: www.gpbfm.cz ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Program

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl Mgr. Marie Marková, PhD. Hana Vraspírová OBSAH PREZENTACE Systém psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví = péče dovnitř První psychická

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu Amalthea o.s. Ria Černá Co je doprovázení - terénní sociální pracovník v rodině dle potřeb členů rodiny - úkoly

Více

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě - K O N C E P C E Č I N N O S T I 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské

Více

Krizový plán školy v případě výskytu rizikového chování žáků 2015/2016

Krizový plán školy v případě výskytu rizikového chování žáků 2015/2016 ZŠ Bystřice Dr. E. Beneše 300, Bystřice Krizový plán školy v případě výskytu rizikového chování žáků 2015/2016 Ředitel školy: Mgr. Vladimír Chramosta Školní metodik prevence: Mgr. Iveta Vohralíková Termín

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S T V Í PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE SPECIÁLNÍ PEDAGOG

Více

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pracují sociální pracovníci a sociální kurátoři, kteří mají na starost děti a jejich rodiny. OSPOD sídlí na městském

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2016 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2016 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

Děti ohrožené rizikovým užíváním návykových látek

Děti ohrožené rizikovým užíváním návykových látek Děti ohrožené rizikovým užíváním návykových látek Lenka Richterová, Tomáš Jandáč, Petr Vácha, Zuzana Mačičková 14. 12. 2018, Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní

Více

Táta s mámou. se rozvádejí ˇ

Táta s mámou. se rozvádejí ˇ Táta s mámou se rozvádejí ˇ Obsah Postup rozvodu jakožto soudního řízení 4 Role OSPOD v opatrovnickém řízení 6 Co znamená rozvod pro dítě očima psychologa 8 Když náročnou situaci začne šetřit Policie

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT Psychologická služba HZS ČR CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT (posttraumatická péče) 1 CRITICAL INCIDENT Při záchranných akcích se hasiči setkávají s běžnými situacemi, ale také s těmi, které vyvolávají

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. příloha Minimálního preventivního programu

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. příloha Minimálního preventivního programu PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ příloha Minimálního preventivního programu Zpracováno podle Metodického pokynu MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č. j. 24 246/2008-6. Koordinace

Více

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze 21. 11. 2013, Bratislava Inovatívne technológie včasnej prevencie v poradenských systémoch a preventívnych programoch Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Prostějov, Dr. Horáka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Zpracovala : Kamila Sedláčková preventista školy Ú V O D Sociálně patologické jevy a problémy s nimi spojené se vyskytují všude kolem

Více

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Náhradní rodinná péče prověření a příprava PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Dnešní témata Legislativní zakotvení NRP Proces prověření Příprava pěstounů Legislativní zakotvení Občanský zákoník (od 2014) Osvojení

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Krizové plány Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah Podezření na šikanu... 4 Šikana zaměřená na učitele... 6 Neomluvená

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Základní škola a Mateřská škola Milíkov, příspěvková organizace Milíkov 104, 739 81 Milíkov PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2012/2013. Mgr.

Základní škola a Mateřská škola Milíkov, příspěvková organizace Milíkov 104, 739 81 Milíkov PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2012/2013. Mgr. Základní škola a Mateřská škola Milíkov, příspěvková organizace Milíkov 104, 739 81 Milíkov PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2012/2013 Ředitel Mgr. Hana Gorgolová Telefon na ředitele 558 362 118 E-mail na ředitele

Více

Předčasné odchody ze vzdělávání

Předčasné odchody ze vzdělávání Předčasné odchody ze vzdělávání Diskuzní fórum ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ Zlín, 23.1.2019 Mgr. Vlaďka Šmídková, KPPP a ZDVPP Zlín, pracoviště Uh.Hradiště Vymezení pojmů PŘEDČASNÉ ODCHODY ZE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Údaje o poskytované sociální službě

Údaje o poskytované sociální službě Příloha č. 4a Výkaz poskytovaných služeb: Průběžná zpráva o průběhu poskytování sociální služby Projekt "Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji " CZ.1.04/3.1.00/05.00009 Údaje

Více

RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada

RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada RODINNÁ KONFERENCE: když se sejde rodinná rada Gabriela Pavlíková Praha, 28. 11. 2016 CO JE TO RODINNÁ KONFERENCE =rodinná rada, rodinné setkání Rodina je odborníkem na svůj život, je na čase ji přizvat.

Více

25. ZASíťOVáNí A SPOLUPRáCe S INSTITUCeMI A NeVLáDNíMI ORGANIZACeMI TéMA: PODPORA UČITeLe Anotace: Praxe: Příklady ze zahraničí

25. ZASíťOVáNí A SPOLUPRáCe S INSTITUCeMI A NeVLáDNíMI ORGANIZACeMI TéMA: PODPORA UČITeLe Anotace: Praxe: Příklady ze zahraničí 25. Zasíťování a spolupráce s institucemi a nevládními organizacemi Téma: podpora učitele Anotace: Základní škola má jedinečnou příležitost přispět k vzestupné sociální mobilitě sociálně znevýhodněných

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

S AGRESÍ A ŠIKANOU VE STŘEDU I JINDY A JAK? Martina Bártová Petra Tučková Příspěvek na konferenci Kam kráčí(š) primární prevence? Praha 2008 OBSAH PŘÍSPĚVKU: seznámení s profesní dráhou preventisty seznámení

Více

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz TRITON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Richard A. Warshak Jak (ne)otrávit děti rozvodem /výběr/ Richard A. Warshak TRITON editor: PhDr. Eduard Bakalář, CSc. Richard A. Warshak,

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem

Více