VÝDAJE EU. Uvádíme mýty na pravou míru. Jsou výdaje EU plné podvodů? Ztrácejí se miliardy? Je účetnictví k smíchu?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝDAJE EU. Uvádíme mýty na pravou míru. Jsou výdaje EU plné podvodů? Ztrácejí se miliardy? Je účetnictví k smíchu?"

Transkript

1 VÝDAJE EU Uvádíme mýty na pravou míru Jsou výdaje EU plné podvodů? Ztrácejí se miliardy? Je účetnictví k smíchu? Evropská komise

2 Stručně Tvrzení na titulní straně nemají nic společného s realitou. Nejdříve stručně uvedeme na pravou míru nejrozšířenější mýty o účetnictví a výdajích EU a potom vám poskytneme podrobnější informace. Auditoři říkají, že výdaje EU jsou plné podvodů Nejsou. Auditoři obvykle neodhalují podvody, ale nacházejí chyby, k nimž došlo v různých fázích finančního procesu, zejména na úrovni konečného příjemce. Pro ilustraci můžeme uvést, že v roce 2007 auditoři* zkontrolovali stovky transakcí, ale nezávislý úřad EU pro boj proti podvodům (OLAF) zahájil vyšetřování jen u dvou z nich. Peníze EU by posloužily lépe, kdyby se o nich rozhodovalo na státní úrovni Celostátní nebo regionální orgány členských států ve skutečnosti rozhodují o 80 % výdajové stránky rozpočtu EU. Právě tyto orgány vybírají příjemce a dohlížejí na to, aby se přidělené peníze utratily správným způsobem. Dopad Diagnóza Účetnictví EU je úplně chaotické Není. Auditoři dospěli k celkovému závěru, že účetnictví EU je spolehlivé. Z mých daní se platí chyby v jiných zemích Každou zjištěnou chybu nebo nedostatek musí příslušný projekt nebo stát napravit. Řešení Řešení Auditoři říkají, že se ztrácejí miliardy Neříkají. Auditoři (na základě zkontrolovaného vzorku) uvádějí, u jakého procenta plateb mohlo dojít v některých oblastech k chybám. Neznamená to, že by tvrdili, že se určitá částka ztratila nebo vyplýtvala. Je možné, že ivpří padech, ve kterých došlo k chybám, byly projekty úspěšně dokončeny a příslušní příjemci nebo orgány neoprávněně získané peníze vrátili. Dopad * Tedy Evropský účetní dvůr, který každý rok vydává zprávu o účetnictví a výdajích EU.

3 Diagnóza Nepleťte si chyby s podvody. Auditoři zjistili, že se ve výdajích vyskytuje příliš mnoho chyb, kterých se většinou dopustili koneční uživatelé prostředků EU. Platební systém EU: spravedlivý, ale riskantní Na rozdíl od výdajů na státní úrovni mají výdaje EU podobu úhrad žádostí o platbu, které předkládají jednotlivci a organizace. Tento systém má své výhody, protože se díky němu peníze dostávají přímo na místní projekty, ale přináší i určitá rizika: je jasné, že u milionů žádostí, které přicházejí každý rok, se vyskytnou i chyby. Typické chyby nedostatečné podklady; úhrada nákladů, které ve skutečnosti nebyly vynaloženy; nebyly splněny podmínky úhrady (programy EU podrobně stanoví, kdo může obdržet úhradu, jaké činnosti a nákupy lze proplatit, za jaké období atd.; jestliže některá podmínka není splněna nebo je špatně použita, např. během zadávacího řízení, má se za to, že je platba nezpůsobilá); nadhodnocené žádosti o platbu. Proto existuje kontrolní systém, který by měl těmto chybám předcházet nebo je napravovat. Typy chyb v případě strukturálních fondů (vzorek z roku 2007)* Pravidla, která je třeba dodržovat Některé složité projekty získávají od EU vysoké finanční příspěvky, a proto musejí dodržet řadu pravidel. Například u projektu stavby mostu je nutné: úspěšně projít vyhodnocením vlivu na životní prostředí; úspěšně projít vyhodnocením efektivity nákladů a potenciálu ziskovosti; dodržet pravidla v oblasti státní podpory; dodržet pravidla způsobilosti; splnit limity měr spolufinancování; dodržet pravidla pro zadávání veřejných zakázek; dodržet pravidla, která se týkají zveřejňování; předkládat bezchybné žádosti o platby; být uskutečněn v řádném období; uchovávat podklady až po dobu 12 let atd. chybějí některé doklady nebo byly proplaceny výdaje, které ve skutečnosti nebyly vynaloženy žádost o platbu byla nadhodnocena nebyly dodrženy podmínky pro úhradu víc než jeden typ chyb bez chyb nebo schybami, které nemají žádný finanční dopad *Na základě vzorku 180 úhrad,které zkontroloval Účetní dvůr (viz výroční zpráva za rozpočtový rok 2007). Cílem těchto pravidel je zabránit podvodům nebo špatnému řízení a zajistit hospodárné a užitečné využití finančních prostředků. Jejich vedlejším účinkem je však velká složitost, která zvyšuje pravděpodobnost chyb. Evropský účetní dvůr v roce 2007 odhadl, že minimálně 11 % celkové částky vyplacené na strukturální operace (tedypeněz určenýchpro regionyeuana zvýšení zaměstnanosti) nemělo být proplaceno, protože mohlobýt ovlivněno chybami.

4 Dopad Chyba nutně neznamená, že se peníze vyplýtvaly nebo že už snimi v rozpočtu EU nelze počítat. Úloha vlád Členské státy odpovídají za prevenci a kontrolu chyb uvětšiny výdajů EU: rozhodují přibližně o 80 % rozpočtu EU. Pokud se jim nepodaří chybám zabránit, zasáhne Evropská komise a pozastaví platby nebo uloží opravy (viz další strana). Konečnou odpovědnost za to, jak byl vynaložen rozpočet EU, nese Evropská komise. Finanční dopad chyb lze napravit Jestliže je chyba zřejmá z dokladů, které jsou přiloženy k žádosti, je možné ji opravit okamžitě, ještě před provedením platby. Chyby mohou být odhaleny i později, například při pravidelných kontrolách nebo nezávislých auditech. Projekty EU probíhají několik let aopravy se většinou promítnou do konečných plateb. Evropská komise může provést další opravy při konečném hodnocení projektů nebo při uzavírání programů na základě svých vlastních zjištění nebo zjištění Účetního dvora. Projekty mohou být úspěšné, i když se v nich vyskytly chyby Kdo má na starosti prevenci chyb (podíl na celkových výdajích EU) Chyby nemusejí nutně zpochybnit konečný výsledek. Například při závěrečných kontrolách projektu v Guatemale byly zjištěny chyby ve čtyřech zadávacích řízeních na dodávky zdravotnického materiálu a na stavbu zdravotních středisek. Celkové hodnocení programu však bylo pozitivní: prostředky byly vynaloženy efektivně a přinesly prospěch asi příjemců. Ze 65 objektivně ověřitelných ukazatelů (jednalo se například o počet nově vybavených zdravotních středisek, procento domácností připojených kvodovodu spitnou vodou atd.) bylo splněno 61: míra úspěšnosti tedy činila 94 %! členské státy Evropská komise mezinárodní organizace a státy, které nejsou členy EU Nová zdravotní střediska: otevření nového střediska v Guatemale

5 Řešení Evropská komise se skutečně snaží snížit počet chyb ve výdajích EU. Přečtěte si, jaká opatření přijala na zlepšení finančního řízení. Kontroly Při prevenci chyb hraje zásadní úlohu nezávislá kontrola výdajů EU. Organizace, které žádají o grant, mohou být vyzvány, aby předložily externí audit svého účetnictví a finanční situace. Kromě toho je možné požádat nezávislé auditory, aby ověřili, zda je žádost o platbu správná a řádně doložená. Státní orgány a orgány EU objednávají audity celých programů. Evropský účetní dvůr každý rok kontroluje účetní závěrky EU, její příjmy avýdaje. Vlády členských států (prostřednictvím rozpočtového výboru Rady) a Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu kontrolují využívání prostředků EU. Parlament poté hlasuje otom, zda Evropské komisi udělí absolutorium za účetní závěrky aprovádění rozpočtu. Zpětné získávání vyplacených částek Cílem kontrolního systému EU je najít chyby a získat zpět neoprávněně vyplacené částky. V ideálním případě se takové prostředky získávají zpět od příjemců, kteří se dopustili chyby, nebo z příslušného projektu. Pokud to není možné nebo pokud je obtížné vypočítat přesnou částku, může Evropská komise uplatnit paušální opravu u členského státu,jehož kontrolní systém byl neefektivní. Jednodušší pravidla Vkvětnu 2007 začalo platit nové finanční nařízení (hlavní finanční předpis EU) a jeho zjednodušená prováděcí pravidla, která usnadnila hlavně postupy pro příjemce nízkých částek. Zjednodušila se také pravidla konkrétních programů. Začalo se více používat paušální financování, čímž se odstranily složité výpočty, v nichž se častěji chybovalo. Více informací naleznete na adrese: Transparentnost Až do nedávna byla pouze Evropská komise povinna zveřejňovat jména příjemců finančních prostředků, které přímo spravuje. U finančních prostředků spravovaných státními aregionálními orgány (např.dotace zemědělcům a strukturální fondy tedy 80 % rozpočtu EU) taková povinnost neexistovala. To vše se změnilo! Všechny členské státy musejí zveřejnit jména příjemců finančních prostředků EU: od roku 2008 tato povinnost existuje pro strukturální fondy a granty na rozvoj venkova; od roku 2009 pro zemědělské dotace. Více informací naleznete na adrese: Vrácené částky Celkem v roce milionů EUR Celkem v roce 2008* milionů EUR 72 mil. EUR Moderní účetnictví V roce 2005 Evropská komise přešla na akruální účetnictví (účetní systém podobný systému soukromých společností) a zařadila se mezi nejvýznamnější orgány veřejného sektoru, které přistoupily k tomuto kroku. *Odhad. 259 mil. EUR 1618 mil. EUR 396 mil. EUR 854 mil. EUR 1277 mil. EUR zemědělství strukturální fondy ostatní Účetní závěrku každého orgánu EU, která se stává součástí konsolidované účetní závěrky EU, podepisuje příslušný účetní daného orgánu a vedoucí účetní Evropské komise podepisuje účetní závěrku EU jako celek. Více informací naleznete na adrese:

6 Podrobnější informace o rozpočtu EU: Podrobnější informace o auditu a opatřeních proti podvodům (internetové stránky Siima Kallase, místopředsedy Evropské komise): Podrobnější informace o možnostech financování z rozpočtu EU: KV CS-C Vytištěno na papířebělenémbez použití chloru Informace pro média podává: Valérie Rampi Tisková mluvčí pro správu, audit a opatření proti podvodům tel valerie.rampi@ec.europa.eu nebo zastoupení EU ve vaší zemi: Své reakce můžete zasílat na adresu: budget@ec.europa.eu Evropská komise

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)057 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne

Více

Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová

Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová Audit (z lat. auditus, slyšení) znamená úřední přezkoumání a zhodnocení dokumentů, zejména účtů, nezávislou osobou. Účelem je zjistit, zda doklady podávají platné a spolehlivé

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.4.2015 2014/2234(INI) NÁVRH ZPRÁVY o ochraně finančních zájmů Evropské unie: směrem ke kontrolám společné zemědělské politiky na základě výsledků

Více

Výroční zpráva za rok 2017 často kladené otázky

Výroční zpráva za rok 2017 často kladené otázky Často kladené otázky Lucemburk 4. října 2018 Výroční zpráva za rok 2017 často kladené otázky 1. Jakou úlohu hraje Evropský účetní dvůr ve vztahu k rozpočtu EU? Každý rok kontrolujeme účetní závěrku EU

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/07)

ZPRÁVA (2017/C 417/07) C 417/52 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.1.2015 2014/2115(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropské agentury pro kontrolu rybolovu na rozpočtový rok 2013

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra C 417/150 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

Více

Členské státy vrátí Komisi 335 milionů EUR z výdajů na společnou zemědělskou politiku

Členské státy vrátí Komisi 335 milionů EUR z výdajů na společnou zemědělskou politiku EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 12. prosince 2013 Členské státy vrátí Komisi 335 milionů EUR z výdajů na společnou zemědělskou politiku Evropská komise dnes v rámci tzv. schválení účetní závěrky

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra C 449/128 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

Více

ÚČETNÍ DVŮR. Články 285 až 287 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU).

ÚČETNÍ DVŮR. Články 285 až 287 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). ÚČETNÍ DVŮR Evropský účetní dvůr má na starosti kontrolu finančních prostředků Evropské unie. Jako externí auditor EU přispívá ke zlepšování finančního řízení EU a jedná jako nezávislý ochránce finančních

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka...

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi střediska (2009/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/171 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) ÚVOD

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 29.1.2015 2014/2124(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) C 417/110 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) Úvod

Více

Audity finančních prostředků poskytovaných EU. Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy

Audity finančních prostředků poskytovaných EU. Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy Audity finančních prostředků poskytovaných EU Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy Hlavní město Praha Řídící orgán pro dva operační programy Operační program Praha Konkurenceschopnost

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/20)

ZPRÁVA (2017/C 417/20) C 417/126 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 2009 2008/2255(DEC) 29. 1. 2009 NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.1.2015 2014/2087(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropského střediska pro rozvoj odborného vzdělávání na rozpočtový

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/25 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.8.2015 L 211/9 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1368 ze dne 6. srpna 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o podporu v odvětví

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/17 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/77 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska (2016/C 449/14)

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/203 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) ÚVOD

Více

Přístupy auditních orgánů k realizovaným projektům ze SF EU - výsledky a dopady na podnikatelskou sféru

Přístupy auditních orgánů k realizovaným projektům ze SF EU - výsledky a dopady na podnikatelskou sféru Přístupy auditních orgánů k realizovaným projektům ze SF EU - výsledky a dopady na podnikatelskou sféru Konference Operační program Podnikání a inovace - nástroj zvyšování konkurenceschopnosti českých

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace C 449/188 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0024/3. Pozměňovací návrh. Georgi Pirinski za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0024/3. Pozměňovací návrh. Georgi Pirinski za skupinu S&D 4. 3. 2015 A8-0024/3 3 Bod 2 2. bere na vědomí zprávu Komise o ochraně finančních zájmů Evropské unie Boj proti podvodům výroční zpráva za rok 2013 ( výroční zpráva Komise ); vítá širokou škálu právních

Více

spolu s odpovědí agentury

spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro železnice za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 68

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 68 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/65 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) C 449/168 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) ÚVOD 1. Evropská

Více

Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy

Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy Ministerstvo dopravy v návaznosti na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016

Více

5306/15 ADD 1 mp/ls/kno 1 DG G 2A

5306/15 ADD 1 mp/ls/kno 1 DG G 2A Rada Evropské unie Brusel 30. ledna 205 (OR. en) 5306/5 ADD FIN 28 PE-L 5 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Předmět: Rozpočtový výbor Výbor stálých zástupců / Rada Absolutorium, které má být uděleno

Více

Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly

Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly Popis jednotlivých subjektů zapojených do řídicího a kontrolního systému OP Rybářství 2014 2020. Procesy a postupy pro řízení a implementaci OP Rybářství

Více

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT)

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT) Evropský parlament 2014-2019 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT) 1. Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 27. dubna

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 2.5 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 37 PŘÍLOHA Č. 7 PODMÍNKY STANOVENÍ VÝDAJŮ NA FINANCOVÁNÍ AKCE ORGANIZAČNÍ SLOŽKY

Více

SPOLUFINANCOVANÉ ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ A FONDU SOUDRŽNOSTI V PŘÍPADĚ NEDODRŽENÍ PRAVIDEL PRO VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

SPOLUFINANCOVANÉ ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ A FONDU SOUDRŽNOSTI V PŘÍPADĚ NEDODRŽENÍ PRAVIDEL PRO VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Konečné znění z 29. 11. 2007 COCOF 07/0037/03-CS EVROPSKÁ KOMISE POKYNY KE STANOVENÍ FINANČNÍCH OPRAV, KTERÉ SE POUŽIJÍ PRO VÝDAJE SPOLUFINANCOVANÉ ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ A FONDU SOUDRŽNOSTI V PŘÍPADĚ

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)053 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 29. dubna 205 o udělení absolutoria

Více

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI,

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.5.2018 C(2018) 2857 final ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, kterým se mění nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1042/2014 ze dne 25. července

Více

Způsobilé výdaje pro období 2007-2013 OPPS ČR-PR a zkušenosti z realizace projektů

Způsobilé výdaje pro období 2007-2013 OPPS ČR-PR a zkušenosti z realizace projektů Centrum pro regionální rozvoj ČR Způsobilé výdaje pro období 2007-2013 OPPS ČR-PR a zkušenosti z realizace projektů Vinohradská 46, 120 21 Praha 2 tel.: +420 221 580 201 fax: +420 221 580 284 e-mail: crr@crr.cz

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/193 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) ÚVOD

Více

Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU

Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU Stanislav Bureš ředitel odboru 52 Auditní orgán MF BRNO, 18. 5. 2016 Obsah: 1. Role MF 2. Úloha

Více

1: PORUŠENÍ PRAVIDEL PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU (POPŘ. ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ)

1: PORUŠENÍ PRAVIDEL PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU (POPŘ. ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ) Informace pro příjemce nejčastěji se objevující chyby, které mohou být vyhodnoceny jako nesrovnalost, popř. porušení rozpočtové kázně (ve smyslu zákona 250/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů) V rámci

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) C 449/36 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) ÚVOD 1. Evropská policejní

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 2014/2080(DEC) 2.2.2015 NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2013, oddíl IV Soudní

Více

vydané podle 14 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

vydané podle 14 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Rozhodnutí o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na spolufinancování projektu realizovaného v rámci Programu spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020 (dále jen Rozhodnutí o spolufinancování

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16) 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/83 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16) OBSAH Bod

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.4.2018 C(2018) 2420 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 26.4.2018, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) č. 907/2014, pokud jde o

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/115 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/20)

ZPRÁVA (2016/C 449/20) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska C 417/92 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska (2017/C 417/14)

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/37 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska (2017/C

Více

Výbor pro rozpočtovou kontrolu

Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 29. 1. 2013 2012/2172(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2011, oddíl VI Evropský

Více

EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR nezávislý vnější auditor financí EU. Prezentace Jana Kinšta, člena EÚD, Na Mezinárodní konferenci ČIIA Praha, 12.

EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR nezávislý vnější auditor financí EU. Prezentace Jana Kinšta, člena EÚD, Na Mezinárodní konferenci ČIIA Praha, 12. EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR nezávislý vnější auditor financí EU Prezentace Jana Kinšta, člena EÚD, Na Mezinárodní konferenci ČIIA Praha, 12. listopadu 2010 Obsah I. Všeobecné informace o Účetním dvoře a) Postavení

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí nadace 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

Tato akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Tato akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Operační program: Identifikace výzvy: Registrační číslo: Název projektu: OP Lidské zdroje a zaměstnanost 48-Výzva pro předkládání IP 4.1- Řízení lidských zdrojů ve státní správě - Posilování institucionální

Více

Úřední věstník Evropské unie C 366/63

Úřední věstník Evropské unie C 366/63 15.12.2011 Úřední věstník Evropské unie C 366/63 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2010, spolu s odpověďmi agentury

Více

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příloha č. 1 Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (dále jen Pravidla ) 1. Splnění účelu projektu Příjemce

Více

Zvyšování odpovědnosti v rozhodovacím procesu při zadávání veřejných zakázek. PhDr. Tomáš Vyhnánek Ministerstvo financí České republiky

Zvyšování odpovědnosti v rozhodovacím procesu při zadávání veřejných zakázek. PhDr. Tomáš Vyhnánek Ministerstvo financí České republiky Zvyšování odpovědnosti v rozhodovacím procesu při zadávání veřejných zakázek PhDr. Tomáš Vyhnánek Ministerstvo financí České republiky Detekce podvodného jednání Ministerstvo financí není detektivem ani

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/151 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28) ÚVOD 1. Evropská

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.6.2015 C(2015) 3759 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 10.6.2015, kterým se podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1303/2013 stanoví

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA SLUŽBY ve smyslu ustanovení 12 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ), zadávanou

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 5.11.2014 2014/2155(INI) NÁVRH ZPRÁVY k výroční zprávě za rok 2013 o ochraně finančních zájmů Evropské unie boji proti podvodům (2014/2155(INI))

Více

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Jaký je dopad politiky soudržnosti EU? 2. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 3. Jaké

Více

PŘÍLOHA Č. 15 ZJEDNODUŠENÁ ŽÁDOST O PLATBU/ ŽÁDOST O PLATBU

PŘÍLOHA Č. 15 ZJEDNODUŠENÁ ŽÁDOST O PLATBU/ ŽÁDOST O PLATBU PŘÍLOHA Č. 15 ZJEDNODUŠENÁ ŽÁDOST O PLATBU/ ŽÁDOST O PLATBU Řízená kopie elektronická Vydání: 1 Revize: 1 Strana 1 z 11 Zjednodušená žádost o platbu 1. Identifikační údaje Název projektu: Číslo projektu:

Více

ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA. o výsledku přezkoumání hospodaření za období od do územního samosprávného celku MĚSTO PILNÍKOV

ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA. o výsledku přezkoumání hospodaření za období od do územního samosprávného celku MĚSTO PILNÍKOV ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření za období od 01.01.2014 do 31.12.2014 územního samosprávného celku MĚSTO PILNÍKOV Obsah: Zpráva auditora Přehled právních předpisů Stanovisko

Více

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE ÚČETNÍ DVŮR

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE ÚČETNÍ DVŮR 16.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 473/1 IV (Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE ÚČETNÍ DVŮR Shrnutí výsledků ročního auditu Účetního dvora za rok 2015 týkajícího

Více

Zpracovala : Ing.Eva Neužilová, auditorka, č.oprávnění 1338

Zpracovala : Ing.Eva Neužilová, auditorka, č.oprávnění 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/07)

ZPRÁVA (2016/C 449/07) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/41 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

Více

Úřední věstník C 114. Evropské unie. Informace a oznámení. Informace. Ročník dubna České vydání. Obsah

Úřední věstník C 114. Evropské unie. Informace a oznámení. Informace. Ročník dubna České vydání. Obsah Úřední věstník Evropské unie C 114 České vydání Informace a oznámení Ročník 60 11. dubna 2017 Obsah IV Informace INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE Účetní dvůr 2017/C 114/01 Zpráva

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/03)

ZPRÁVA (2016/C 449/03) C 449/22 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2015, spolu s

Více

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA. o výsledcích přezkoumání hospodaření za období od do územního samosprávného celku OBEC BERNATICE

ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA. o výsledcích přezkoumání hospodaření za období od do územního samosprávného celku OBEC BERNATICE ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA o výsledcích přezkoumání hospodaření za období od 01.01.2015 do 31.12.2015 územního samosprávného celku OBEC BERNATICE Obsah: Zpráva auditora Přehled právních předpisů Stanovisko

Více

Rizikové oblasti z pohledu Auditního orgánu. Auditní orgán MINISTERSTVO FINANCÍ. Mgr. Stanislav Bureš

Rizikové oblasti z pohledu Auditního orgánu. Auditní orgán MINISTERSTVO FINANCÍ. Mgr. Stanislav Bureš Rizikové oblasti z pohledu Auditního orgánu Auditní orgán MINISTERSTVO FINANCÍ Mgr. Stanislav Bureš Obsah prezentace Představení auditního orgánu (AO) Výsledky auditů operací u OP PIK v letech 2017 a 2018

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky společného podniku Shift2Rail za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí společného podniku (2017/C 426/09)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky společného podniku Shift2Rail za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí společného podniku (2017/C 426/09) C 426/64 CS Úřední věstník Evropské unie 12.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky společného podniku Shift2Rail za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí společného podniku (2017/C 426/09) OBSAH

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28) C 304/154 Úřední věstník Evropské unie 15.12.2009 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28) OBSAH Bod Strana ÚVOD..................................................................

Více

Implementace IOP Zkušenosti z auditů. Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová

Implementace IOP Zkušenosti z auditů. Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová Implementace IOP Zkušenosti z auditů Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová OIAP MMR Útvar v přímé podřízenosti ministra pro místní rozvoj Člení se na: - oddělení interního auditu, - oddělení

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 2009 2008/2186(DEC) 4. 2. 2009 NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2007 (SEK(2008)2359

Více

Zpracovala : Ing.Eva Neužilová, auditorka, č.osvědčení 1338

Zpracovala : Ing.Eva Neužilová, auditorka, č.osvědčení 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) C 338/96 Úřední věstník Evropské unie 14.12.2010 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) OBSAH

Více

Zpracovala : Ing. Eva Neužilová, auditorka, č.oprávnění 1338

Zpracovala : Ing. Eva Neužilová, auditorka, č.oprávnění 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel. 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

Společný regionální operační program

Společný regionální operační program Společný regionální operační program Typ zprávy Číslo zprávy PRŮBĚŽNÁ Období 1. Údaje o akci: Priorita Regionální podpora podnikání Opatření Podopatření - Podpora podnikání ve vybraných regionech NUTS

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18) 14.12.2010 Úřední věstník Evropské unie C 338/103 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18) OBSAH Bod Strana

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) C 449/46 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/201 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

Charakteristika důsledku včetně hodnotového vyjádření pro orgán veřejné správy (odhad pokud tak lze učinit)

Charakteristika důsledku včetně hodnotového vyjádření pro orgán veřejné správy (odhad pokud tak lze učinit) Příloha č. 1, část II., tabulka č. 1 k vyhlášce č. 416/24 Sb Přehled o zjištěních vnitřního kontrolního systému orgánu veřejné správy, na jejichž základě tento orgán oznámil státnímu zástupci nebo policejním

Více

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3

Náklady a rozpočet projektu. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Náklady a rozpočet projektu Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.3 Legislativa Základní nařízení Nařízení Rady č.1260/1999 Nařízení EP č. 1783/1999 Prováděcí nařízení Nařízení Komise č.438/2001

Více

10800/18 ADD 1 in/vmu 1 DRI

10800/18 ADD 1 in/vmu 1 DRI Rada Evropské unie Brusel 9. července 2018 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0282/A(COD) 10800/18 ADD 1 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/61 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11) ÚVOD

Více

Charakteristika důsledku včetně hodnotového vyjádření pro orgán veřejné správy (odhad pokud tak lze učinit)

Charakteristika důsledku včetně hodnotového vyjádření pro orgán veřejné správy (odhad pokud tak lze učinit) Příloha č. 1, část II., tabulka č. 1 k vyhlášce č. 416/24 Sb Přehled o zjištěních vnitřního kontrolního systému orgánu veřejné správy, na jejichž základě tento orgán oznámil státnímu zástupci nebo policejním

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11) C 417/74 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11) ÚVOD

Více

Změny v Pokynech pro žadatele se týkají pouze doplnění nové přílohy č. 9 - Závazný upřesňující pokyn k zadávání veřejných zakázek.

Změny v Pokynech pro žadatele se týkají pouze doplnění nové přílohy č. 9 - Závazný upřesňující pokyn k zadávání veřejných zakázek. Pokyny pro žadatele změny provedené k 7.8.2015: Provedené změny v Pokynech pro žadatele se týkají rozšíření platnosti této verze i pro nově vyhlašované výzvy č. 14 a 15 pro oblasti podpory 1.3 a 2.2. Pokyny

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/57 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

Změna pravidel v rámci OP Zemědělství v souladu s platností nového zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Změna pravidel v rámci OP Zemědělství v souladu s platností nového zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách V Praze dne 9. srpna 2006 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 620 fax: 222 871 765 e-mail: info@szif.cz Ministerstvo zemědělství Č.j. 23012/2006-11000 Změna pravidel v rámci OP Zemědělství v souladu

Více

Vzory žádostí o platbu

Vzory žádostí o platbu Vzory žádostí o platbu Příloha č. 8 Příručky pro žadatele a příjemce vydání dokumentu 1 datum 15. 0 2009 UPOZORNĚNÍ: tato příloha bude brzy aktualizována podle pokynů ŘO MMR Žádost o platbu Číslo projektu:

Více