Fakulta stavební ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava Poruba

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fakulta stavební ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba"

Transkript

1 Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava Poruba Bezpečnost práce ve stavebnictví a ochrana životního prostřed edí 05 Environmentální management, Ochrana životního prostředí při výstavbě, (odpady, půda, voda, ovzduší,) Ochrana životního prostředí při povolování staveb

2 Environmentáln lní management Zahrnuje různr zné oblasti ochrany životního prostřed edí: 1. Ochrana životního prostřed edí zákon č.. 17/1992 Sb. o životním m prostřed edí, č.. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny č.. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na ŽP 2. Odpadové hospodářstv ství - zákon č.. 185/2001 Sb. o odpadech, č.. 477/2001 Sb. o obalech, Vyhl. č.. 381/2001 Sb. Katalog odpadů 3. Ochrana vod zákon č.. 254/2001 Sb. o vodách (vodní zákon) 4. Ochrana ovzduší zákon č.. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší ší, 5. Nakládání s chemickými látkamil zákon č.. 356/2003 Sb. o chemických látkl tkách 6. Prevence závaz važných havári rií - - zákon č.. 59/2006 Sb., o prevenci závaz važných h. vyhl. č.256/2006 Sb., o podrobnostech systému..

3 Ochrana ŽP P při p i výstavbě: v oblasti nakládání s odpady Odpady vznikající na stavbě mohou patřit do kategorie: nebezpe nebezpečné odpady, ostatní odpady. I v podmínk nkách stavby je nutno dodržet zákonnz konné povinnosti: - Třídit odpady dle jejich nebezpečnosti, nosti, kategorie dle katalogu odpadů (stavební a demoliční odpad skupina 17) a ukládat na označen ená místa (nádoby), - Dodržovat ovat zákaz pálenp lení odpadů a stavebních zbytků, - Minimalizovat vznik odpadů (přednostn ednostně zajistit jejich materiálov lové využit ití), - Zabránit míšm íšení odpadů, - Odpad před p pouze oprávn vněné osobě, - V případp padě výskytu nebezpečných ných odpadů informovat odpovědn dného pracovníka organizace (ekologa), nakládat s nimi jen na základz kladě souhlasu KÚ, K - Likvidaci nebezpečných ných odpadů zajišťovat přes p firmy tímto t se zabývajícími, -Vést předepsanou p evidenci odpadů (vážní lístky, průvodky odpadů a tabulka -evidence odpadů)- předávat na konci zakázky, zky, archivovat po dobu 5 let.

4 Ochrana ŽP P při p i výstavbě: recyklace stavebního odpadu cihelné stavební sutě; betony; kamenivo; asfalt bez dehtu (živi( ivičné kry z demolic vozovek a chodníků); výkopovou zeminu (po upřesn esnění); použit ité stavební dřevo; kovový odpad; odpad z údržby zeleně; ornici; Samotný princip recyklace stavebních a demoličních odpadů je založen na znovuvyužívání odpadů upravených na stavební recyklát,, který se stává druhotnou stavební surovinou, nahrazující v určitých procesech stavební výroby přírodnp rodní kamenivo. Jednoznačným ným přínosem p je a) ekonomika - nižší náklady na pořízen zení druhotné stavební suroviny a na její dopravu na stavbu b) ekologie - nižší nároky na otvírku nových lomů a pískoven; p menší doprava a její negativní vliv na životní prostřed edí

5 Nakládání s odpady

6 Likvidace škváry, demolice objektů

7 Ochrana ŽP - recyklace

8 Ochrana ŽP - recyklace

9 Nakládání s odpady

10 Přehled právn vní úpravy-odpady Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech 381/2001 Sb. Vyhláš áška Ministerstva životního prostřed edí,, kterou se stanoví Katalog odpadů,, Seznam nebezpečných ných odpadů 197/2003 Sb., Nařízen zení vlády ze dne 4. června 2003 o Plánu odpadového hospodářstv stvíčeské Republiky

11 Pojem odpad Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo mám úmysl nebo povinnost se jíj zbavit a příslup sluší do některn které ze skupin odpadů uvedených v příloze p č.. 1 zákona č.. 185/2001 Sb. Zákon stanovuje: pravidla pro předchp edcházení vzniku odpadů, práva a povinnosti osob v odpadovém m hospodářstv ství, působnost orgánů veřejn ejné zprávy.

12 Základní povinností Každý původce p odpadů je povinen: zařazovat azovat odpady podle druhů a kategorií, zajistit přednostnp ednostní využit ití odpadů, shromažď žďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií, zabezpečit odpady před p nežádouc doucím m znehodnocením, odcizením m nebo únikem, vést průběž ěžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládan daní s nimi, umožnit kontrolním m orgánům m přístup p do objektů.

13 Druhy odpadů Podle materiálov lového složen ení Katalog odpadů (příloha vyhlášky č. 381/2001 Sb. např.: - Stavební a demoliční odpady - Komunáln lní odpady - Ostatní odpady (Odpady v katalogu jsou rozděleny do 20 skupin).

14 Nebezpečný odpad je když: odpady jsou uvedené v Seznamu nebezpečných ných odpadů (prováděcí vyhláš áška), odpady jsou smíš íšené s některou n z nebezpečných ných složek (příloha zákona), z jiný odpad vykazující některou z nebezpečných ných vlastností (příloha zákona), z např.: výbušnost, hořlavost, lavost,.. ostatní odpad.

15 Zpětný odběr r výrobků dle 38 zákona z č.. 185/2001 Sb. K posuzování a vedení evidence ročních zpráv povinných osob o plnění povinnosti zpětn tného odběru v rámci České republiky je pověř ěřena CENIA, česká informační agentura životního prostřed edí.

16 DSP část ZOV-hlavní druhy odpadů Katalogov é číslo Název druhu odpadu Kategorie odpadu Původ odpadu Odhad objemu m odpady obalů O realizace stavebních prací 2, plastový obal O/N realizace stavebních prací 0,1 (se zbytky škodlivin) kovový obal O/N realizace stavebních prací 0,2 (se zbytky škodlivin) beton O realizace stavebních prací 0, dřevo O realizace stavebních prací 0, plast O realizace stavebních prací 0, asfaltové směsi - lepenka N realizace stavebních prací 0, železo nebo ocel O realizace stavebních prací 0, kabely O realizace stavebních prací 0, ostatní izolační materiál O realizace stavebních prací 0, směsný stavební odpad N realizace stavebních prací 1, papír nebo lepenka O realizace stavebních prací 0, barva, lepidlo, pryskyřice N realizace stavebních prací 0, směsný komunální odpad O provoz zařízení staveniště 1,0

17 Směrnice pro nakládání s odpady Jedná se o jasný a přehledný p dokument, který popisuje způsob nakládání s odpady ve společnosti. Přehledně vyjmenovává jednotlivé odpady a jejich vlastnosti, zahrnuje veškerou dokumentaci k nakládání s odpady. Jasně určuje uje hierarchickou strukturu odpovědnosti dnosti v oblasti nakládání s odpady.

18 Ochrana ŽP P při p i výstavbě v oblasti nakládání s vodami Z hlediska povinnosti stavby: odběr r vody a její využit ití, vypouštění a čištění odpadních vod, skladování a manipulace se závadnými z látkami. l Je nutno: -Užívat výhradně povolené zdroje vody (dle stavebního povolení), -Snižování hl. podz.. vody provádět t pouze se souhlasem vodoprávn vního úřadu, -Zdroje podzemní a povrchové vody využívat vat hospodárn rně a účelně, -Zabezpečit plynulé odvádění povrchové vody ze staveniště, -Odpadní vody likvidovat pouze povoleným způsobem (stavební povolení), -V V blízkosti vodních zdrojů neumisťovat chemické látky, -Vyloučit riziko kontaminace vod při p i rozlití nebo rozsypání chemické látky (kontejnery, záchytnz chytné vany, plastové pytle, PVC podložky)

19 Ochrana ŽP P při p i výstavbě v oblasti nakládání s vodami

20 Ochrana ŽP P při p i výstavbě v oblasti ochrany ovzduší Na stavbách jsou provozovány zdroje znečištění ovzduší ší: -Mobilní zdroje (pohyblivá a přenosnp enosná zařízen zení se spalovacími motory), -Stacionární zdroje (zdroje pro vytápění a technologické zdroje), -Technologické zdroje (procesy (procesy-nanášení nátěrových hmot). Za kategorizaci zdrojů na stavbě odpovídá stavbyvedoucí: - Omezovat demoliční,, trhací a bourací práce ( využívat vat postupného rozebírání), -Používat ochranné tkaniny zabraňuj ující šířen ení prachu i hluku do okolí, -Skrápět t staveniště při i průjezdu stavební techniky v suchém m a letním m období, -Zajistit dostatečnéčištění obslužných komunikací zejména v sídelns delních útvarech, -Používat stavební techniku se zvýšenou hlučnost ností pouze v době mezi hod.

21 Ochrana ŽP - ovzduší

22 Ochrana ŽP P při p i výstavbě v oblasti ochrany přírody p a krajiny Stavebníčinnost inností nemá docházet k: -Nadměrnému úhynu rostlin a živočichů, -Poškozování nebo ničen ení dřevin, -Škodlivým zásahz sahům m do významných krajinných prvků (les, vodní tok,), -Jiným negativním m dopadům m na ostatní složky přírody p (voda, ovzduší půda). Podmínky jsou stanoveny ve stavebním m povolení.. Odpovídá stavbyvedoucí. Porušen ení se zapisuje do stavebního deníku. Ochrana dřevin: d -Povolení ke kácenk cení dle vyhl. č.. 395/1992 Sb. -Tepelné zdroje min. 5 m, vlhčen ení,, kořeny, navážka, obedňov ování,, skladování. Ochrana zemědělsk lského půdnp dního fondu: - skrývka ornice oddělen leně, deponie ornice, podorniční vrstva, vzácný hmotný statek - Odvod za odnětí půdy ze ZPF ve výši i ,- Kč / 1 ha.

23 Ochrana ŽP P při p i výstavbě v oblasti nakládání s chemickými látkami l a přípravkyp pravky 1. Při i prvním m použit ití nové chemikálie na stavbě vyžadovat od jejího výrobce nebo distributora bezpečnostn nostní list, informace o technickém m i zdravotním m zabezpečen ení pracovníků pracujících ch s chemikáli lií,, (bezpečnostn nostní list archivovat), 2. Zajistit ochranu zdravíčlov lověka a životního prostřed edí při nakládání s chemickými látkami l a přípravky, p pravky, řídit se výstražnými symboly nebezpečnosti nosti látek. l 3. Nakládat s chemickými látkami l a přípravky p pravky pouze těmi t pracovníky, kteří jsou proškoleni autorizovanou osobou.

24 Ochrana ŽP při povolování staveb Základní obecně závazné předpisy pro oblast ochrany ŽP: Zákon č.. 17/1992 Sb. O životním m prostřed edí, Zákon č.. 123/1998 Sb. O právu na informace o ŽP, ve znění 6/2005 Zákon č.. 282/1991 Sb. O české inspekci ŽP, Zákon č.. 388/1991 Sb. ČNR o státn tním m fondu ŽP. Další předpisy: Vodní hospodářstv ství, Ochrana ovzduší ší, Ochrana přírody p a krajiny, Ochrana zemědělsk lského půdnp dního fondu a lesního hospodářstv ství, Ochrana horninového prostřed edí, Odpadové hospodářstv ství, Nakládání s chemickými látkami, l Prevence závaz važných havári rií.

25 Ochrana ŽP při povolování staveb Zákon č.17/1992 Sb. stanovuje: - Základní zásady ochrany ŽP, - Povinnosti právnických a fyzických osob při p i ochraně a zlepšov ování ŽP, - Principy trvale udržiteln itelného rozvoje. Trvale udržitelný rozvoj (Sustainability( Development) ) společnosti - Je takový rozvoj, který současným i budoucím m generacím m zachovává možnost uspokojovat své základní životní potřeby a přitom p nesnižuje rozmanitost přírody p a zachovává přirozené funkce ekosystémů. Projektantům m ukládá povinnost předem p zhodnotit vliv navrhované stavby na životní prostřed edí a zatížen ení území.

26 Ochrana ŽP při povolování staveb Posuzování vlivu na ŽP Při i přípravp pravě investice je nutné její posouzení z hlediska dopadu na ŽP. Jedná se o dva kroky: SEA (Strategic Environmental Assessment) předchází EIA a je povinná pro plány, programy, politiky na celostátn tní,, regionáln lní a obecní úrovni. EIA (Environmental Impact Assessment) studie vlivu záměru z na ŽP EIA vždy v u záměrůz jmenovitě uvedených v příloze p č.1 zákona z č. 100/2001 Sb. O posuzování vlivů na ŽP. Kategorie I Kategorie II

27 Ochrana ŽP při povolování staveb Účastnící v procesu EIA: Oznamovatel, Zpracovatel dokumentace, Zpracovatel posudku, Příslušný úřad pro posuzování, Dotčen ené správn vní úřady, Dotčen ené územní samosprávn vné celky, Veřejnost. ejnost. Posuzují se : Vlivy na veřejn ejné zdraví,, Vlivy na živočichy ichy a rostliny, Ekosystémy, ovzduší ší,, klima a krajinu, přírodnp rodní zdroje, Hmotný majetek a kulturní památky.

28 Ochrana ŽP při povolování staveb Postup posuzování EIA: Oznamovatel předlop edloží oznámen mení záměru příslup slušnému úřadu, Zjišťovac ovacířízení (u kategotie II), Zpracování dokumentace- zajišťuje investor, Vyjádřen ení zainteresovaných a dotčených subjektů, Zpracování posudku oprávn vněnou nou osobou (autorizace MŽP), M Veřejn ejné projednání, Závěrečné stanovisko k EIA. Posudek a dokumentace vlivů je jedním m z podkladů územního řízení podle SZ ( ( 91).

29 Ochrana ŽP při povolování staveb Ochrana přírody a krajiny (zákon č. 114/1992 Sb.) V rámci ÚŘ musí investor doložit: - Řešení ochrany přírody a krajiny, - Ochranu vodních zdrojů a léčebných pramenů. Vytvořit v ČR soustavu Natura Vymezená péče státu o - Volně žijící živočichy, - Planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, - O nerosty, horniny, paleontologické nálezy a geologické celky, - Péče o ekologické systémy a krajinné celky, - Péče o vzhled a přístupnost krajiny.

30 Ochrana ŽP při povolování staveb Ochrana přírody a krajiny (pokračování) Kategorie chráněných území: - Národní parky, - Chráněné krajinné oblasti, - Národní přírodní rezervace, - Přírodní rezervace, - Národní přírodní památky, - Přírodní památky. A podmínky ochrany: - Evropsky významné lokality (Natura 2000), - Památných stromů, - Zvláště chráněných rostlin, živočichů a nerostů.

31 Ochrana ŽP při povolování staveb Ochrana přírody a krajiny (pokračování) Orgány ochrany přírody: Obecní úřady (povolení kácení dřevin), Pověřené obecní úřady (zásahy do krajinných prvků a rázu k.) Obecní úřady s rozšířenou působností (k územním plánům), Krajské úřady (k zásadám územního rozvoje, koncepce), Dozorováčinnost: Správy národních parků a chráněných krajinných oblastí, Česká inspekce životního prostředí. MŽP, Újezdní úřady vojenských újezdů, MO. Souhlas orgánu ochrany přírody je třeba: - U staveb které by mohly změnit krajinný ráz, - Při kácení dřevin.

32 Ochrana ŽP při povolování staveb Ochrana zemědělského půdního fondu. ZPF je základním přírodním bohatstvím naší země, nenahraditelným výrobním prostředkem umožňujícím zemědělskou výrobu a je jednou z hlavních složek ŽP. ZPF tvoří: Pozemky zemědělsky obhospodařované (vedené v KN) - Orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, sady, louky, pastviny, - Rybníky s chovem ryb nebo vodní drůbeže, - Nezemědělská půda (polní cesty, odvodňovací příkopy, ) Orgány ZPF uplatňují svá stanoviska k: - Územnímu rozhodnutí, - Územnímu souhlasu.

33 Ochrana ŽP při povolování staveb Odnětí půdy ze ZPF. Na základě žádosti, která obsahuje: - Bilance skrývky ornice a návrh jejího hospodárného využití, - Výpočet výše odvodů za odnětí. Odnětí není třeba v zákonem jmenovaných případech, např. u staveb pro bydlení v zastavěném území.

34 Tabulka přehledu p hlavních druhů odpadu vznikajících ch při p i výstavbě příklad z DSP část F dokumentace objektů Katalogov é číslo Název druhu odpadu Kategorie odpadu Původ odpadu Odhad objemu m odpady obalů O realizace stavebních prací 2, plastový obal O/N realizace stavebních prací 0,1 (se zbytky škodlivin) kovový obal O/N realizace stavebních prací 0,2 (se zbytky škodlivin) beton O realizace stavebních prací 0, dřevo O realizace stavebních prací 0, sklo O realizace stavebních prací 0, plast O realizace stavebních prací 0, asfaltové směsi - lepenka N realizace stavebních prací 0, železo nebo ocel O realizace stavebních prací 0, kabely O realizace stavebních prací 0, ostatní izolační materiál O realizace stavebních prací 0, směsný stavební odpad N realizace stavebních prací 1, papír nebo lepenka O realizace stavebních prací 0, barva, lepidlo, pryskyřice N realizace stavebních prací 0, směsný komunální odpad O provoz zařízení staveniště 1,0

35 Trvale udržitelná výstavba Trvale udržitelný rozvoj rozvoj, který sleduje 3 cíle: c ekonomický, sociáln lní rozvoj a ochranu životního prostřed edí Agenda 21

36 Environmentáln lní dopady v ŽCS

37 Požadavky na hodnocení ŽCS Hodnocení a optimalizace environmentálních dopadů konstrukcí pozemních staveb v rámci celého životního cyklu představuje velmi komplexní multiparametrický a multikriteriální problém. Metody a modely hodnocení by měly vycházet z následujících principů: komplexnost uvažování všech podstatných environmentálních kritérií, časová závislost - zahrnutí celého životního cyklu stavby, pravděpodobnost - respektování pravděpodobnostního charakteru časové závislosti

38 Modelování životního cyklu stavby Metodologie proč?, kdo?, kdy?, co? Metodika Metoda Nástroj jakým způsobem? jak? pomocíčeho? Obecné metody: pozorování, popis a vysvětlování, měření a pozorování, experiment, modelování, analýza a syntéza, indukce a dedukce.

39 Modelování životního cyklu stavby Na základz kladě metodologie definované v souboru norem EN ISO byly vyvinuty: - Výpočetn etní modely, SW nástroje. n Modely: Zhodnocení environmentáln lních parametrů materiálů Posouzení výrobních procesů Širší spektrum udržitelnosti celých staveb Nástroje: SBTool,, Athéna,

40 SW nástroje n pro hodnocení LCA

41 SW nástroje n pro hodnocení LCA GB Tool,, SB Tool CZ Hodnotící nástroje lze přibližně rozdělit do následujících tří úrovní: A. Zaměření na dílčí materiály, případně dílčí konstrukce a posuzují omezené množství kritérií (např. pouze environmentální kritéria) BEES, SimaPro, GEMIS, apod. B. Zaměření na celou budovu a posuzují detailněji daná kritéria z dané oblasti (např. hodnocení energetické náročnosti budovy, náklady během životního cyklu LCCA life cycle cost analysis, apod.) Athena, Energy Plus, Energy 10, Radiance, apod. C. Zaměření nejen na budovu, ale mohou posuzovat i okolí budovy, a to nejen z pohledu environmentálního a ekonomického, ale i sociálního a kulturního. Nástroje tedy zahrnují nástroje z širokého spektra udržitelnosti rozvoje LEED, BREEAM, GBTool, apod.

42 Ukázka výstupu celkového hodnocení z SB Tool

43 Celkové náklady v rámci r životního cyklu stavby LCC

44 Prodloužen ení užitku staveb

45 Děkuji za pozornost doc. Ing. František Kuda, CSc. Katedra městského inženýrství, Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava tel

Stanovení nákladů na životní cyklus staveb ( LCC ) Doc. Ing. František Kuda, CSc. katedra městského inženýrství

Stanovení nákladů na životní cyklus staveb ( LCC ) Doc. Ing. František Kuda, CSc. katedra městského inženýrství Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Životní cyklus stavby Metody hodnocení životního cyklu staveb ( LCA ) Stanovení nákladů na životní

Více

Životní cyklus stavby

Životní cyklus stavby Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Životní cyklus stavby Metody hodnocení životního cyklu staveb ( LCA ) Stanovení nákladů na

Více

Ochrana životního prostředí při povolování staveb

Ochrana životního prostředí při povolování staveb Ochrana životního prostředí při povolování staveb - stavby a jejich realizace významně ovlivňují životní prostředí ve svém okolí - při povolování staveb a jejich změnách je třeba vždy doložit stanoviska

Více

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů)

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ. PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B

VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ. PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY Dle vyhlášky 405/2017 Sb. Objednatel: Se sídlem: Zhotovitel: Místo podnikání (provozovna):

Více

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY Koncepce odpadového hospodářství stavby je zpracována na základě platné legislativy v odpadovém hospodářství a jejím cílem je stanovit základní principy nakládání

Více

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Stavba : Prodloužení kanalizace v k.ú. Střítež u Milevska ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Stupeň: DSP Datum : 01/2019 1 OBSAH ÚVOD 3 PODKLADY 3 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 3 1.A ROZSAH A USPOŘÁDÁNÍ STAVENIŠTĚ 3 1.B

Více

(systémy řízení kvality výstupních produktů)

(systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa 1. Identifikační údaje... 2 1.1. Stavba... 2 2. Úvod... 3 2.1. Stručný popis stavby... 3 2.2. Povinnosti původce odpadu... 3 2.3. Použitá literatura... 3 3. Odpady z výstavby... 4 3.1. Předpokládané odpady

Více

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed edí Ochrana životního prostřed edí a stavebnictví Stavebnictví je jedním m z hlavních činitelů tvorby životního prostřed edí,, současn asně však

Více

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 2009 Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ZÁKLADNÍ INFORMACE ČIŽP je odborný orgán státní správy, který je pověřen dozorem nad respektováním zákonných norem

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.7.101 OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor životního prostředí Štefánikova 1163, 742 21 Kopřivnice ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA podle ustanovení 4 odst. 6 zákona

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 60. B - souhrnná technická zpráva Souhrnná

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne 9. 6. 2014 Č. j. 39584/ENV/14 podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha: 06. 11. 2014 Dle rozdělovníku Číslo jednací: 142282/2014/KUSK Spisová značka: SZ_ 142282/2014/KUSK Vyřizuje: Ing. Ondřej Černý l. 691 Značka: OŽP/Če ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001

Více

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části:

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A B C D E Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva

Více

AKTUALIZACE 02/2014 E.2. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ

AKTUALIZACE 02/2014 E.2. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ AKTUALIZACE 02/2014 Objednatel: Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ Zhotovitel: Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň Parková 1205/11 326 00 Plzeň Vypracoval Ing. T. Petráň

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady (+ příklady z praxe) 10.6.2008, Praha Ing. Petr Havelka vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Představení

Více

Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006,. o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb.

Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006,. o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006., o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A

Více

Doporučen zení - technická norma. Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň,

Doporučen zení - technická norma. Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň, Doporučen ení pro návrh, n výstavbu a provoz vsakovacích ch zařízen - technická norma Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň, 9.- 10.11.2010 Vsakování = součást st hospodařen

Více

B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA TEXTOVÁ ČÁST PD dle 2,3 vyhl. 499/2006 Sb. B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNÍ ÚPRAVY STŘECHY PAVILONU PRIMÁTŮ ZOO HODONÍN Vypracoval: PROST Hodonín s.r.o. Brněnská 3497, Hodonín Datum: prosinec 2015

Více

Území, zahrnuté v posuzované koncepci

Území, zahrnuté v posuzované koncepci Území, zahrnuté v posuzované koncepci Příloha 2- Monitorovací ukazatele dle kapitoly 7 Monitorovací ukazatelé vlivu koncepce na ŽP a) b) c) d) e) f) g) h) 1. Zlepšovat kvalitu povrchových a podzemnich

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Posuzování vlivů na životní prostředí EIA - posuzování vlivů záměrů (Environmental Impact Assessment) SEA - posuzování vlivů koncepcí

Více

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Zákonné požadavky na chov hospodářských ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Křížová shoda Cross compliance CC MVDr.J.Salava Legislativa Nařízen zení Rady (ES) č.. 1782/2003, které je základnz

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby Dokumentace obsahuje části: A Průvodní zpráva B Souhrnná technická zpráva C Situační výkresy D

Více

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat.

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. I. Životní prostředí a jeho složky Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. Uveďte, jak jsou v platné právní úpravě vyjádřeny (jakými právními

Více

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev zpět Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev č. 2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem v Obci Korouhev Zastupitelstvo

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

o odpadech č.. 185/2001 Sb., odstraňov

o odpadech č.. 185/2001 Sb., odstraňov Mendelova zemědělsk lská a lesnická univerzita v Brně Ústav zemědelsk delské,, potravinářsk ské a environmentáln lní techniky Vznik a druhy odpadů,, zákon z o odpadech č.. 185/2001 Sb., odstraňov ování

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.7.101 OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO

Více

Sp. zn.: S-MUCE 76532/2017 OŽP/Inf/Hau Č. j.: MUCE 328/2018 OŽP/Inf/Hau V Praze dne

Sp. zn.: S-MUCE 76532/2017 OŽP/Inf/Hau Č. j.: MUCE 328/2018 OŽP/Inf/Hau V Praze dne Městský úřad Černošice odbor životního prostředí Oddělení péče o krajinu Podskalská 1290/19 120 00 Praha 2 zivotni@mestocernosice.cz Dle rozdělovníku Vyřizuje: Mgr. Radek Haugvic Telefon: 221 982 471 E-mail:

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodické listy kombinovaného studia pro předmět Právo životního prostředí Metodický list číslo 1 Lektor: JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

E. Zásady organizace výstavby

E. Zásady organizace výstavby 1.ZŠ v Sokolově, ul. Pionýrů 1614 Stavební úpravy a změna v užívání v části stavby školní družina E. Zásady organizace výstavby Projektant: Jana Heidlerová, Atletická 1997, Sokolov Investor: Město Sokolov,

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb.

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. 1) ŽADATEL: a) Fyzická osoba Jméno:. Bydliště:... Příjmení:.. PSČ: Titul:. Podpis:... b) Fyzická osoba podnikající: Jméno:. Místo podnikání:

Více

OBEC VELKÉ BŘEZNO. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Základní pojmy

OBEC VELKÉ BŘEZNO. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Základní pojmy OBEC VELKÉ BŘEZNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2003, O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVĚ, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ VZNIKAJÍCÍCH NA ÚZEMÍ OBCE VELKÉ BŘEZNO A O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ

Více

Obecně závazná vyhláška č.2/2001

Obecně závazná vyhláška č.2/2001 Obecně závazná vyhláška č.2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území obce Dobrá. Zastupitelstvo obce

Více

B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA ENERGO-STEEL spol. s r.o. IČ: 15502546 Sídlo: Vřesinská 66/54, 708 00 Ostrava-Poruba, Česká republika Tel./Fax: 599 527 327 Http://www.energo.cz Mobil: 777 723 344, 608 553 344 E-mail: energo@energo.cz

Více

TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE

TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Popis území stavby... 2 1.1 Charakteristika místa stavby... 2 1.2 Provedené průzkumy... 2 1.3 Stávající ochranná a bezpečnostní

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38130/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Ing. Radovan Novotný Vesecká 97, Liberec 6, tel : , IČO

Ing. Radovan Novotný Vesecká 97, Liberec 6, tel : , IČO Vesecká 97, 460 06 Liberec 6, tel : 485133655, IČO 49080300 Stavba : Sanace části schodišťových stupňů hlavní tribuny stadionu DUKLA PRAHA Stupeň : Dokumentace k výběru dodavatele Objednatel : Ministerstvo

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Újezdec se na svém zasedání dne 30.1.2004 usneslo vydat na základě l7, odst. 2

Více

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004,

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města, včetně systému

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zhořec zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í 1. přednáška:

Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í 1. přednáška: Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í 1. přednáška: Úvod, základní pojmy, princip a cíle procesu posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí. Zakotvení vprocesu

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č. 6/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodický list číslo 1 Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti, LexisNexis cz, 2007 Damohorský a kol.:, C.H. Beck, Praha 2003 Kružíková, Adamová, Komárek:

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně ŽP při práci s nebezpečnými chemickými látkami nebo nebezpečnými chemickými přípravky

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně ŽP při práci s nebezpečnými chemickými látkami nebo nebezpečnými chemickými přípravky Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně ŽP při práci s nebezpečnými chemickými látkami nebo nebezpečnými chemickými přípravky MUDr. Anna Hrnčířová Oddělení speciálních činností Odbor hygieny práce

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 30 4. Studie 3 HODNOCENÍ A OPTIMALIZACE VLIVU STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Hodnocení a optimalizace pozemních staveb jako celků, stejně tak jako jednotlivých konstrukcí, konstrukčních prvků

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA. B.1 Popis území stavby

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA. B.1 Popis území stavby B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1 Popis území stavby a) Stavba se nachází na pozemcích parc. č. 307/6, 307/7, 307/1, 305/57. Pozemky leží v okrajové části zastavěného území sídelního útvaru k.ú. Ďáblice.

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1. POPIS ÚZEMÍ STAVBY a) Charakteristika stavebního pozemku Stavba se nachází v nezastavěné části obce Kupařovice. b) Výčet a závěry provedených průzkumů a rozborů Stavba

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX00ONQ59* Váš dopis zn.: Ze dne: Čj: MSK 52501/2010 Sp. zn.: ŽPZ/7577/2010/Pok 208.3 V10 Vyřizuje:

Více

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění přijel na seminář Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění Libor Jarmič, Praha, 7. 10. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Seznam správních aktů nahrazovaných integrovaným povolením

Seznam správních aktů nahrazovaných integrovaným povolením Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MIZPP00GR5IP *MIZPP00GR5IP* 1465/ENV/17 11.01.2017 Ing. Slavík, Ph.D. Seznam správních aktů

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha: 09.05.2013 Číslo jednací: Spis. značka: 052301/2013/KUSK SZ_052301/2013/KUSK Vyřizuje: Bc. Hana Křížová / linka 510 Značka: OŽP/HK ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O

Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O 2 0 1 2 I V A N A P R Ů C H O V Á Prameny právní úpravy Směrnice EIA (ZÁMĚRY): Směrnice Rady ES o zhodnocení vlivů určitých veřejných a soukromých

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Environmentální plán NOVÁ RADNICE PRO PRAHU 7 U PRŮHONU 1338/38, PRAHA 7. FSV ČVUT Bc. Michal Bartoš

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Environmentální plán NOVÁ RADNICE PRO PRAHU 7 U PRŮHONU 1338/38, PRAHA 7. FSV ČVUT Bc. Michal Bartoš TECHNICKÁ ZPRÁVA Environmentální plán NOVÁ RADNICE PRO PRAHU 7 U PRŮHONU 1338/38, PRAHA 7 FSV ČVUT Bc. Michal Bartoš Diplomová práce 2017/2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Ochrana životního prostředí - obecně...

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 42059/ENV/15 V Praze dne 18. června 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva PROJEKTOVÝ ATELIÉR, KOPÍROVACÍ SLUŽBY HAVLÍČKŮV BROD TEL. 569 430 547 FAX 569 430 547 B. Souhrnná technická zpráva Zakázka č. : 13 028 Název akce : Oplocení u školy Wolkerova, Havlíčkův Brod Místo akce

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva Zakázka číslo: 2015-010985-HecL B. Souhrnná technická zpráva OPRAVA ŠIKMÉ STŘECHY OBJEKTU POLICIE ČR Zjednodušená dokumentace pro opravu střechy Skladová hala při PČR Závodní 386/100 360 06 Karlovy Vary

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Vysoká Lhota zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Článek 1. Závaznost vyhlášky

Článek 1. Závaznost vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Petříkov č. 1/2007 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Petříkov a

Více

Zneškodňování a likvidace odpadů

Zneškodňování a likvidace odpadů Zneškodňování a likvidace odpadů odpady - plynné, kapalné, pevné a biologické odpady -ke spalování, recyklaci, skládkování průmyslové odpady, zemědělské a komunální odpady Účel analýzy : Posouzení způsobu

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů. Staré Splavy 16.6.

Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů. Staré Splavy 16.6. Návrh novelizovaného znění zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Staré Splavy 16.6.2015 1 Důvody zpracování novely PŮDA JE OHROŽENÝ PŘÍRODNÍ ZDROJ NÍZKÁ

Více

Krajský ú ad-jiho eský kraj Odbor životního prost edí, zem d lství a lesnictví U Zimního stadionu 1952/ eské Bud jovice

Krajský ú ad-jiho eský kraj Odbor životního prost edí, zem d lství a lesnictví U Zimního stadionu 1952/ eské Bud jovice Oblastní inspektorát eské Bud jovice U Výstavišt 16, Post Box 32, 370 21 eské Bud jovice tel.: 386 109 111, e-mail: public_cb@cizp.cz I : 41 69 32 05, www.cizp.cz Vaše ZN.: KUJCK 32949/2013 OZZL 32946/2013/jahon

Více

1. Identifikační údaje stavby

1. Identifikační údaje stavby 1. Identifikační údaje stavby Název : ZŠ Meteorologická Havarijní stav předprostoru a oprava hydrantu Místo stavby: Praha 4 - Libuš Meteorologická 181 Objednatel, sídlo: Městská část Praha - Libuš Libušská

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA PROJEKT NAKLÁDÁNÍ S ODPADY. k dokumentaci pro provádění stavby. etapa I stavební úpravy ul. Komenského

TECHNICKÁ ZPRÁVA PROJEKT NAKLÁDÁNÍ S ODPADY. k dokumentaci pro provádění stavby. etapa I stavební úpravy ul. Komenského TECHNICKÁ ZPRÁVA PROJEKT NAKLÁDÁNÍ S ODPADY k dokumentaci pro provádění stavby Veselí nad Moravou, Chodník ul. Komenského, tř. Masarykova, ul. Svatoplukova, Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY... 2 2.

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 16. 7. 2013 Č.j.: 50381ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 76992/ENV/15 V Praze dne 5. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

1 Identifikační údaje... 3 2 Celkový popis stavby... 4 2.1 Účel užívaní stavby, základní kapacity funkčních jednotek... 4 2.2 Celkové urbanistické a

1 Identifikační údaje... 3 2 Celkový popis stavby... 4 2.1 Účel užívaní stavby, základní kapacity funkčních jednotek... 4 2.2 Celkové urbanistické a Obsah: Strana: 1 Identifikační údaje... 3 2 Celkový popis stavby... 4 2.1 Účel užívaní stavby, základní kapacity funkčních jednotek... 4 2.2 Celkové urbanistické a architektonické řešení... 4 2.2.1 Urbanismus...

Více

ZMĚNA Č. 4 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TRŠICE

ZMĚNA Č. 4 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TRŠICE ZMĚNA Č. 4 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE TRŠICE ODŮVODNĚNÍ Pořizovatel: Zadavatel: Magistrát města Olomouce, odbor koncepce a rozvoje Obec Tršice Tršice 50 783 57 Tršice Zpracovatel: Ing. arch. Věra Filipová, ČKA

Více

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA - B. HG partner s.r.o. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250 82 Úvaly w ww.hgpartner.cz Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Tel/fax: 246 082 015 777/161 198 email: vrzak@hgpartner.cz Paré č.: Odpovědný projektant:

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 73775/ENV/15 V Praze dne 30. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících

Více