Využití síťového managementu v automatizaci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využití síťového managementu v automatizaci"

Transkript

1 Proceedings of International Scientific Conference of FME Session 4: Automation Control and Applied Informatics Paper 32 Využití síťového managementu v automatizaci PUSTKA, Martin 1 1 Ing., Katedra ATŘ-352, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu, Ostrava - Poruba, , martin.pustka@vsb.cz, Abstrakt: Je nesporné, že význam počítačových sítí prudce vzrůstá a síťová struktura nalézá využití i v automatizaci. Je totiž velmi jednoduché a levné využít pro komunikaci systémů v systému řízení nebo monitoringu stávající počítačovou síť. Protože systémy síťového managementu již v současnosti dosáhly jistého stupně vývoje a jsou k dispozici standartizované protokoly pro síťový i systémový management jeví se jako velmi výhodné držet se těchto standartů a využít jejich mnohých výhod. Představme si tedy zařízení, který je připojeno (např. přes sériový port) k systému nebo zařízení, které má přístup do počítačové sítě s protokolem TCP/IP. Systém pak může prostřednictvím nějakého protokolu poskytovat systémům v počítačové síti informace o stavu snímané veličiny. A proč tedy nepoužít existující a v praxi používané prostředky pro síťový management včetně používaného protokolu SNMP (Simple Network Management Protocol)? Výhodné také je, že lze pro monitoring použít stávající systémy pro management sítě, které umí s pomocí protokolu SNMP realizovat sběr hodnot a reagovat na ně podle námi definovaných pravidel. Další nespornou výhodou je možnost využití dnes rozsáhlých možností přístupů do počítačové sítě a také k datům (WWW server, stanice síťového managementu, mobilní zařízení, které umožňuje přístup do počítačové sítě). Klíčová slova: network management, SNMP, sběr informací Organizace managementu a sběr informací V modelu komunikace se vyskytují dva typy účastníků: agent a manager. Manager je programové vybavení, které je umístěno na stanici síťového managementu a které zodpovídá za jednu nebo více činností managementu na objektech spadajících do jeho působnosti. Manager s těmito objekty komunikuje prostřednictvím agentů. Agent je programové vybavení umístěné na řízeném síťovém zařízení, které má přímý přístup k řízeným objektům. Vykonává operace na řízených objektech jen na základě výzev k operacím od manageru. Také vysílá informace managerovi. Každá zpráva prochází před odesláním filtrem, který zajistí, že manager dostane opravdu jen ty informace, které pro něj mají význam. Tím je zabezpečena síť před zahlcením zprávami. Tento mechanismus však od agenta vyžaduje jistou inteligenci.

2 Manager Příkaz / Odpověď Externí zařízení Externí zařízení Obrázek 1: Model agent-manager Problematika systémového managementu Systémový management je nedílnou součástí managementu síťového. Pro nás je zajímavý, protože v tomto příspěvku se budeme zabývat zejména tímto druhem managementu. Mezi funkce systémového managementu patří m.j. i následující funkce: funkce managementu objektů (object management) - práce s objekty, předávání zpráv o událostech, specifikuje vzájemné vztahy mezi operacemi a hlášeními funkce managementu stavů (state management) - poskytuje správě schopnost zjišťovat stav a jeho změny u řízených objektů, monitorovat celkovou operativnost a využívání zdrojů, řízení dostupnosti funkce podávání poplašných hlášení (alarm reporting) - umožňuje co nejdříve detekovat problémy v síti nebo abnormální situace, které k problémům mohou vést, specifikuje typy poplašných hlášení a závažnost problémů. Rychlé a včasné objevení problémů je nezbytný požadavek na management. Součástí tohoto managementu může být také tzv. security alarm reporting - součást bezpečnostního managementu.

3 funkce managementu hlášení o událostech (event report management) - používá se pro management podávání zpráv o událostech. Specifikovány jsou podmínky, za nichž je zpráva vyslána. funkce záznámů (log control) - reaguje na požadavek uchování informací o událostech, vykonaných činnostech a o různých objektech. Důležité je, že záznamy lze zobrazit, smazat, ale nikoliv měnit. Je nutno mít možnost definovat, které události a jakým způsobech uchovávat. funkce měření využití pro účely účtování (usage metering function for accounting purposes) - specifikuje model a informace potřebné pro sledování využívání zdrojů a také např. pro finanční účtování využití funkce managementu testování (test management function) - specifikuje model a řízené objekty pro provedení testování vzdálených zdrojů. Testování může být prováděno řízeně za průběžného dohledu nebo neřízeně jen na základě požadavku na provedení testu. Lze provádět i rekurzivní testování, kdy vykonavatel testu po žádosti o test sám vyvolá žádost o test na jiném systému. funkce plánování (schedulling function) - specifikuje model a informace pro management pro tvorbu a správu vzdáleného managera, týkající se plánovaných činností při managementu, jako např. plánování sběru dat, plánování testů apod. Aby tyto funkce byly realizovány tak, jak bychom očekávali, je nutné definovat některé vztahy a závislosti: atributy pro reprezentaci vztahů (attributtes fo reprezenting relationships) - dovolují rozpoznat a řídit stupeň vzájemné závislosti mezi částmi systému (tj. do jaké míry změna objektu může změna jednoho objektu ovlivnit objekt jiný). Vztah je definován jako soubor pravidel popisujících jak činnost jedné části otevřeného systému ovlivňuje činnost jiné části. objekty a atributy pro řízení přístupu (objects and attributes for access control) - specifikuje model řízení přístupu a informace pro management potřebné pro tvorbu a správu řázení přístupu ve spojení se systémovým managementem Popis a možnosti protokolu SNMP Protokol SNMP (Simple Network Management Protocol) je protokolem management počítačových sítí a slouží pro komunikaci mezi managery a agenty na řízených uzlech sítě. Je to asynchronní, transakčně orientovaný protokol založený na transakcích typu dotaz-odpověď mezi síťovým managerem a agentem v počítačové síti. Převážná většina činností se provádí na základě výzvy, tj. periodického dotazování se řízených systémů. Jen malá část zpráv přichází k manageru bez jeho výzvy. Jedná se o tzv. pasti (traps). Jsou to zprávy o mimořádných událostech, na jejichž základě manager provádí další činnosti a přebírá zodpovědnost za stávající situaci.

4 SNMP v podstatě využívá k naprosté většině příkazů pouhých dvou příkazů. Prvním z nich je get (přečtení hodnoty proměnné) a set (změna hodnoty proměnné). Tato minimalizace má za cíl hlavní požadavek: jednoduchost a snadnou implementovatelnost (a tím ve svém důsledku i rozšíření). SNMP (ve verzích 1 a 2) používá následující příkazy: get-request -získání informace z MIB get-next-request - umožňuje získat managerovi informace o objektech v MIB bez znalosti jejich přesných jmen set-request - změna hodnoty proměnné agenta trap - jediný typ příkazu vysílaný bez předchozího vyžádání, agent jej zasílá managerovi jako reakci na specifikovanou událost, zpráva zůstává nepotvrzená, proto agent nemá jistotu, zda byla doručena get-response - agent vykoná tuto operaci jako reakci na předchozí příkazy - je to vlastně odpověd agenta managerovi. Odpověď obsahuje i dotaz, protože protokol nezajišťuje souvislost mezi dotazem a odpovědí. get-bulk - operace, která je součástí SNMP v.2. Umožňuje vyžádat si k přečtení celou skupinu informací z MIB, čímž se mnohdy urychluje komunikace. inform - umožňuje komunikaci dvou managerů mezi sebou MIB databáze MIB (Management Information Base) je databáze, která dovoluje jednoznačně identifikovat informace využívané systémem správy. Aby mohl SNMP manager i agent tyto informace získat a předávat, tak je nutná znalost struktury MIB. Báze dat je objektově orientovaná. Data jsou uložena jako objekty a sdružují se do tříd. Jednotlivé objekty mají hodnoty. Každý řízený objekt v MIB obsahuje veškeré informace potřebné informace pro popis. Způsob pojmenování objektů je založen na jejich vztahu. Jeden objekt může obsahovat jiné objekty nebo jiné třídy. MIB je tedy tvořena jedním stromem. Rozlišujeme několik typů objektů: jednoduché typy (primitiva INTEGER, OCTET STRING, OBJECT IDENTIFIER, NULL) složené typy (tabulky jako SEQUENCE OF primitiv nebo definovaný typ) definované typy (např. IP adresa jako OCTET STRING, Couter, TimeTicks...)

5 root ITU-T (0) ISO (1) JTC ISO/ITU (2) Standart (0) Regulace (1) Mem (ISO3166) (2) Ie-org (ISO6523) (3) DoD (Department of defence) (6) Internet (1) Obrázek 2: Hierarchie identifikátorů objektů v MIB (část stromu) Každý agent musí být schopen udržovat objekty standartní MIB (např. síťové adresy, typy rozhraní, čítače). Jsou definovány tři mechanismy pro přidání: přidání nových objektů prostřednictvím definice nové verze MIB-II přidání nestandartních objektů přidáním experimentální větve přidání vlastních objektů v rámci podstromu soukromé větve Do MIB byly zařazeny jen nejnutnější objekty. Předem byly vyloučeny objekty svým způsobem nadbytečné, např. ty, které mají konkrétní (např. aritmetické) vztahy s jinými objekty v MIB. Jednoduchost definice a omezená velikost báze umožňuje zaručit minimální dopad na činnost a složitost agentů. To se pak samozřejmě projeví v nárocích na zpracovatelský systém. Podpora protokolu SNMP Komunikace mezi managerem a agenty probíhá na základě výměny zpráv. V protokolu TCP/IP se využívá transportní služba bez spojení - protokol UDP. Každá zpráva je jeden datagram, který se skládá z čísla verze protokolu, jména SNMP komunity (jedná se v podstatě o heslo) a vlastních dat. Pro komunikaci se využívá port UDP/161, pro zprávy o pastech pak port UDP/162. Po příjmu dat musí adresát provést kontrolu - autentifikaci odesilatele. V případě, že ověření proběhne úspěšně, je provedena příslušná akce. Neproběhne-li ověření úspěšně, je požadavek ignorován a nijak se na něj nereaguje. Příslušné podpůrné knihovny a využití lze nalézt pro spoustu jazyků i programových prostředí v různých OS (např. C/C++, Perl, PHP, Python, Java...). Díky existujícím modulům je tak možné v relativně krátké době umožnit přes protokol SNMP přístup k datům, které poskytuje periferní zařízení systému a to jak pro čtení, tak pro zápis.

6 Využití SNMP Mezi hlavní výhody využití SNMP patří: možnost prezentace a přístupu k datům přes WWW server přístup řídicího systému k řízenému je i nadále poměrně jednoduchý využití prověřených systémů managementu sítě pro ošetření kritických stavů přístup k ovládání snímače přes malá mobilní zařízení Mobilní zařízení umožňující přístup do počítačové sítě Řídicí systém / Manager /... Síťové prostředí WWW server Stanice síťového managementu Systém ovládající periferní zaříz ení (SNMP agent) Obrázek 3: Příklady přístupů k řízenému/monitorovanému zařízení Možnost prezentace a přístupu k datům přes WWW server Dnes lze ve spoustě jazyků pro tvorbu dynamických stránek nalézt funkce umožňující využít protokolu SNMP. Namátkou jmenujme prostředky PHP, Perl, Python, unixový shell, ASP atd. Velkou výhodou celého systému je existence WWW prohlížečů na všech uživatelských platformách a tím máme zajištěné klienty na všech systémech. Tím lze opravdu velmi jednuduše realizovat přístup lidské obsluhy k řízenému systému. Přístup k ovládání snímače přes malá mobilní zařízení Dnes je již reálná situace, kdy máme malé zařízení PDA (např. zařízení Palm od firmy 3COM), které podporuje protokoly TCP/IP. Ve spojení s mobilním telefonem můžeme toto

7 zařízení použít pro přístup k prostředkům ovládaného či monitorovaného zařízení. Následně pak můžeme ručně provádět zásahy na řízeném objektu, přestože se nacházíme v místě, které je od nejbližšího lidského obydlí značně vzdáleno. Závěr Dnes lze nalézt spoustu existujících a v praxi používaných systémů, které v módu 24/7/365 (24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dnů v roce) monitorují stav systémů a služeb v počítačové síti. V případě výpadku informují definovanými kanály (nejčastěji , SMS, vizuální výstraha) příslušnou obsluhu, popř. spustí definovanou akci. Je otázkou nakolik lze konkrétní systém využít pro konkrétní aplikaci řízení. Mnohé systémy jsou však navrženy velmi modulárně a lze je velmi pružně upravit pro mnohé úlohy. Díky podpoře SNMP není však problém realizovat systém pro sběr informací z agentů, kteří SNMP podporují a realizovat tak konkrétní aplikaci, která se bude chovat podle našich požadavků. Následně pak lze realizovat skutečně velmi jednoduše systém, který bude příslušná data zpřístupňovat na WWW stránkách. Nakonec ještě získáváme přidanou (a řekl bych, že mnohdy poměrně významnou) službu: možnost testování a monitorování řízeného systému třetí stranou za pomocí existujících programových balíků. Literatura [ 1 ] Pužmanová, R.: Moderní komunikační sítě Computer Press ISBN [ 2 ] RFC dokumenty. Dostupné na Internetu: [ 3 ] PHP documentation. Dostupné na Internetu:

SNMP Simple Network Management Protocol

SNMP Simple Network Management Protocol SNMP Simple Network Management Protocol Vypracoval: Lukáš Skřivánek Email: skrivl1@fel.cvut.cz SNMP - úvod Simple Network Management Protocol aplikační protokol pracující nad UDP (porty 161,162) založený

Více

Správa sítí. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D.

Správa sítí. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Správa sítí RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Vladimír Smotlacha, 2011 Počítačové sít ě BI-PSI LS 2010/11,

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-03

Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Identifikátor materiálu: ICT-3-03 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu TCP/IP Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí architekturu TCP/IP. Druh

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Principy a použití dohledových systémů

Principy a použití dohledových systémů Principy a použití dohledových systémů Ing. Tomáš Látal, tomas.latal@alcatel-lucent.com 23. listopadu 2010 Agenda 1. Proč používat síťový dohled 2. Úkoly zajišťované síťovým dohledem 3. Protokol SNMP 4.

Více

Management IP sítí. Simple Network Management Protocol (SNMP). Netconf.

Management IP sítí. Simple Network Management Protocol (SNMP). Netconf. Management IP sítí. Simple Network Management Protocol (SNMP). Netconf. Petr Grygárek 1 Management, konfigurace a sledování síťových prvků Telnet/SSH (Command Line Interface) WWW (+Java, ActiveX, ) Management

Více

Telekomunikační sítě Protokolové modely

Telekomunikační sítě Protokolové modely Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB-TU Ostrava Telekomunikační sítě Protokolové modely Datum: 14.2.2012 Autor: Ing. Petr Machník, Ph.D. Kontakt: petr.machnik@vsb.cz Předmět: Telekomunikační sítě

Více

Uživatelský manuál WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua

Uživatelský manuál WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua Obsah 1. Úvod...1 2. Přihlášení...1 3 Nastavení (Setup)...3 3.1.1. Kamera Obraz (Conditions)...3 3.1.2.1 Kamera Video Video...3 3.1.2.2. Kamera Video snímek (Snapshot)...4

Více

Uspořádaný seznam nula nebo více elementů, každý je typem ASN.1 (heterogenní seznam) uspořádaný seznam stejných elementů

Uspořádaný seznam nula nebo více elementů, každý je typem ASN.1 (heterogenní seznam) uspořádaný seznam stejných elementů Basic Encoding Roles and ASN.1 ASN.1 je univerzální jazyk pro specifikaci datových typů. Dovoluje definovat nejen typ dat, ale i jejich velikost (rozsah hodnot) a význam. BER (Basic Encoding Roles) je

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Požadavky kreditového systému. Relační datový model, relace, atributy,

Více

CAL (CAN Application Layer) a CANopen

CAL (CAN Application Layer) a CANopen CAL (CAN Application Layer) a CANopen J. Novák České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra měření Průmyslový distribuovaný systém na bázi sběrnice CAN Pressure sensor Stepper

Více

Laboratorní práce: SNMP - Linux snmputils

Laboratorní práce: SNMP - Linux snmputils Laboratorní práce: SNMP - Linux snmputils Petr Grygárek, VŠB-TU Ostrava, FEI Cílem této laboratorní práce je naučit se pracovat s proměnnými SNMP s použitím PC s OS Linux s a utilit snmputils. Propojte

Více

Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační rozhraní služeb služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace DNS

Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační rozhraní služeb služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace DNS Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační rozhraní služeb služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace RIP DNS TELNET HTTP SNMP RTP SMTP FTP port UDP TCP IP 1 Aplikační

Více

PA159-Správa sítě

PA159-Správa sítě PA159-Správa sítě 9. 11. 2007 Správa sítě (Network Management) Obecné principy Sledování (monitoring) jednotlivých prvků a případně jejich kombinací Analýza získaných výsledků (průběžná, periodická, na

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Inovace výuky prostřednictvím šablon

Více

Software pro vzdálenou laboratoř

Software pro vzdálenou laboratoř Software pro vzdálenou laboratoř Autor: Vladimír Hamada, Petr Sadovský Typ: Software Rok: 2012 Samostatnou část vzdálených laboratoří tvoří programové vybavené, které je oživuje HW část vzdáleného experimentu

Více

Vlastnosti podporované transportním protokolem TCP:

Vlastnosti podporované transportním protokolem TCP: Transportní vrstva Transportní vrstva odpovídá v podstatě transportní vrstvě OSI, protože poskytuje mechanismus pro koncový přenos dat mezi dvěma stanicemi. Původně se proto tato vrstva označovala jako

Více

Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje

Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje Přednáška č.12 Management sítí OSI management framework SNMP Komerční diagnostické nástroje Opensource diagnostické nástroje Původní LAN o 50 až 100 uživatelů, několik tiskáren, fileserver o relativně

Více

www.cdc-monitoring.cz

www.cdc-monitoring.cz Monitoring sítí a serverů Dnešní požadavky na výkon ethernetových, wifi nebo jiných sítí, jejich serverů a aktivních prvků jsou velmi striktně nastaveny. Síť musí být koncipována tak, aby byla zaručena

Více

6. Transportní vrstva

6. Transportní vrstva 6. Transportní vrstva Studijní cíl Představíme si funkci transportní vrstvy. Podrobněji popíšeme protokoly TCP a UDP. Doba nutná k nastudování 3 hodiny Transportní vrstva Transportní vrstva odpovídá v

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly.

7. Aplikační vrstva. Aplikační vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. 7. Aplikační vrstva Studijní cíl Představíme si funkci aplikační vrstvy a jednotlivé protokoly. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Aplikační vrstva Účelem aplikační vrstvy je poskytnout aplikačním procesům

Více

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server

ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. OPC Server ADMINISTRACE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ OPC Server Funkce a využití v průmyslové automatizaci Jiří NOSEK 2011 Co je OPC Server? OPC = Open Process Control (původně OLE for Process Control) sada specifikací průmyslového

Více

Intelligent Platform Management Interface (IPMI) Pavel Slavíček

Intelligent Platform Management Interface (IPMI) Pavel Slavíček Intelligent Platform Management Interface (IPMI) Pavel Slavíček Intelligent Platform Management Interface 150 výrobců serverových technologií Významný standart Definice systémových a síťových rozhraní

Více

Co je SAS? 8.3.2009 1

Co je SAS? 8.3.2009 1 Co je SAS? SAS = velmi účinný a intuitivní nástroj pro administraci MD110, MX-One a CISCO Call Manager (ve vývoji) založený na multiuživatelské platformě a přístupu přes WEB IE5.5 (a výše) z kteréhokoliv

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version Úvod do RMON. Co je RMON? Data. The and complexity of RMON RMON. Sonda.

PDF created with pdffactory Pro trial version   Úvod do RMON. Co je RMON? Data. The and complexity of RMON RMON. Sonda. R Úvod do RMON The Leaders, reducing the cost and complexity of RMON Co je RMON? RMON (Agent) Promiskuitně sleduje data na síti s LAN, ke které je připojena Uživatelské PC Konsole pro řízení sítě (kontroluje

Více

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server.

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server. SIMATIC S7-200 243-1 2005, Page 1 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server (SINAUT MICRO SC,

Více

Počítačové sítě Aplikační vrstva Domain Name System (DNS)

Počítačové sítě Aplikační vrstva Domain Name System (DNS) Aplikační vrstva Domain Name System (DNS) DNS je distribuovaná databáze, kterou používají TCP/IP aplikace k mapování doménových jmen do IP adres (a naopak) DNS informace jsou rozprostřeny po množině DNS

Více

EXTRAKT z technické normy ISO

EXTRAKT z technické normy ISO EXTRAKT z technické normy ISO Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Kooperativní ITS Zkušební architektura ISO/TS 20026

Více

P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010

P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010 P2P komunikace I/O modulů řady E1200 I/O moduly s komunikací přes mobilní telefonní sítě 22. 9. 2010 Program P2P funkce u řady E1200 Jaké jsou obvyklé nevýhody při P2P propojení? Jaké jsou výhody P2P u

Více

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice " STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV

PROTOKOL RDS. Dotaz na stav stanice  STAV CNC Informace o stavu CNC a radiové stanice FORMÁT JEDNOTLIVÝCH ZPRÁV PROTOKOL RDS Rádiový modem komunikuje s připojeným zařízením po sériové lince. Standardní protokol komunikace je jednoduchý. Data, která mají být sítí přenesena, je třeba opatřit hlavičkou a kontrolním

Více

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma

Instalace a konfigurace web serveru. WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace web serveru WA1 Martin Klíma Instalace a konfigurace Apache 1. Instalace stáhnout z http://httpd.apache.org/ nebo nějaký balíček předkonfigurovaného apache, např. WinLamp http://sourceforge.net/projects/winlamp/

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

QAD CRM. Vladimír Bartoš. konzultant

QAD CRM. Vladimír Bartoš. konzultant QAD CRM Vladimír Bartoš konzultant Integrace QAD CRM QAD EA Artikly Adresy Nabídky Prodejní objednávky Instalovaná báze Servisní volání Servisní kontrakty Servisní nabídky Nabídky volání Měny Uživatelé

Více

MATLABLINK - VZDÁLENÉ OVLÁDÁNÍ A MONITOROVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

MATLABLINK - VZDÁLENÉ OVLÁDÁNÍ A MONITOROVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ MATLABLINK - VZDÁLENÉ OVLÁDÁNÍ A MONITOROVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ M. Sysel, I. Pomykacz Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky Nad Stráněmi 4511, 760 05 Zlín, Česká republika

Více

3.17 Využívané síťové protokoly

3.17 Využívané síťové protokoly Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

File Transfer Protocol (FTP)

File Transfer Protocol (FTP) File Transfer Protocol (FTP) protokol pro přenos souborů, jeden z klasických RFC 959 přehled specifikací na http://www.wu-ftpd.org/rfc/ opět architektura klient-server navržen s ohledem na efektivní využívání

Více

Napájecí zdroj JSD. Dohledový IP modul. Verze dokumentu: 1.0 Datum vydání: 19. 2. 2014 Poslední úprava: 19.02.2014 www.alcoma.cz

Napájecí zdroj JSD. Dohledový IP modul. Verze dokumentu: 1.0 Datum vydání: 19. 2. 2014 Poslední úprava: 19.02.2014 www.alcoma.cz Napájecí zdroj JSD Dohledový IP modul Verze dokumentu: 1.0 Datum vydání: 19. 2. 2014 Poslední úprava: 19.02.2014 www.alcoma.cz OBSAH str. 1 ÚVOD... 1 2 MOŽNOSTI PŘIPOJENÍ K DÁLKOVÉMU DOHLEDU... 1 2.1 WEBOVÉ

Více

[ 1 ] Ing. Tomáš Melen náměstek pro informatiku a ekonomiku 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. Tomáš Melen náměstek pro informatiku a ekonomiku 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] Přístup pro účastníky správních řízení Přístup pro farmaceutické firmy [ 3 ] Program prezentace Cíle prezentovaného řešení Představení prezentovaného řešení Diskuse a dotazy [ 4 ] Cíle prezentovaného

Více

DNS, DHCP DNS, Richard Biječek

DNS, DHCP DNS, Richard Biječek DNS, DHCP Richard Biječek DNS (Domain Name System) Překlady názvů hostname Informace o službách (např. mail servery) Další služby (zpětné překlady, rozložení zátěže) Hlavní prvky DNS: DNS server(y) DNS

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Autor. Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech

Autor. Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech Adresářová služba X.500 a LDAP Autor Martin Lasoň Abstrakt Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech vedla ke vzniku specializovaných databází adresářů.

Více

Prostředky pro řízení počítačových sítí. Network Management System. Network Management System

Prostředky pro řízení počítačových sítí. Network Management System. Network Management System Prostředky pro řízení počítačových sítí Úvod do počítačových sítí Lekce 13 Ing. Jiří Ledvina, CSc. Network Management System ISO Network Management Forum Fault Management Configuration Management Security

Více

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí

Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1138_Komunikační protokoly počítačů a počítačových sítí_pwp Název školy: Číslo a název projektu:

Více

I/O a SCADA systémy. iologik I/O Servery. iologik iologik 2000

I/O a SCADA systémy. iologik I/O Servery. iologik iologik 2000 I/O a SCADA systémy iologik I/O Servery iologik 4000 Zásuvné modulární I/O Aplikace s velkým počtem měřených bodů Ethernet, RS-485, RS-232 > 35 zásuvných I/O modulů! iologik 2000 Kompaktní I/O moduly Distribuované

Více

Osnova. GIOP a IIOP IDL IOR POA. IDL Klient Server. 2 Historie. 3 Princip a základní pojmy. 4 Implementace. 5 Aplikace CORBA

Osnova. GIOP a IIOP IDL IOR POA. IDL Klient Server. 2 Historie. 3 Princip a základní pojmy. 4 Implementace. 5 Aplikace CORBA Common Object Request Broker Architecture FJFI ČVUT 9. 12. 2010 Osnova 1 2 3 4 5 Standard umožňující propojení aplikací psaných v různých jazycích a běžících na různých strojích a architekturách. Definuje

Více

Možnosti reakce na události na rozhraních (Interface Events)

Možnosti reakce na události na rozhraních (Interface Events) Možnosti reakce na události na rozhraních (Interface Events) Lukáš Margeťák, Michal Zdařil Abstrakt: Tato práce se zabývá možnostmi reakcí na události, které vznikají na rozhraních. V první části je uveden

Více

Platební systém XPAY [www.xpay.cz]

Platební systém XPAY [www.xpay.cz] Platební systém XPAY [www.xpay.cz] implementace přenosu informace o doručení SMS verze 166 / 1.3.2012 1 Obsah 1 Implementace platebního systému 3 1.1 Nároky platebního systému na klienta 3 1.2 Komunikace

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním ICS 35.240.60 materiálem o normě. Systémy dopravních informací a řídicí systémy (TICS) Datová rozhraní

Více

Rozšíření možností (optionen)

Rozšíření možností (optionen) SIMATIC HMI Automatizace a pohony Rozšíření možností (optionen) Funkčně optimalizovaný základní SW umožňuje cenově výhodné řešení základních úloh Uživatelsky orientovaná rozšíření pomocí tzv. Optionů Sm@rtAccess

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů PS2-1 1 Literatura Doseděl T.: Počítačová bezpečnost a ochrana dat, Computer Press, 2004 Časopis

Více

12. Virtuální sítě (VLAN) VLAN. Počítačové sítě I. 1 (7) KST/IPS1. Studijní cíl. Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování

12. Virtuální sítě (VLAN) VLAN. Počítačové sítě I. 1 (7) KST/IPS1. Studijní cíl. Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování 12. Virtuální sítě (VLAN) Studijní cíl Základní seznámení se sítěmi VLAN. Doba nutná k nastudování 1 hodina VLAN Virtuální síť bývá definována jako logický segment LAN, který spojuje koncové uzly, které

Více

Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP

Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP Počítačové sítě Systém pro přenos souborů protokol FTP Autorizovaný přístup do souborového systému hostitelského uzlu Informace o obsahu souborového systému hostitelského uzlu Obousměrný přenos kopií souborů

Více

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč Nové jazykové brány do Caché Daniel Kutáč O čem budeme mluvit.net T/SQL Perl Python MultiValue Basic Téma.NET provider .NET Provider Co lze již dnes Factory / VisM ODBC.NET Web Services Factory a VisM

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_20 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ

STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ REPOTEC RP-IP0613 Úvod Bandwidth manager REPOTEC (dále jen BM) je levný a jednoduchý omezovač rychlosti pro jakékoliv sítě založené na protokolu TCP/IP. Velice snadno se ovládá

Více

Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS

Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS c l o s e t o y o u Možnosti integrace požárních a bezpečnostních technologií do BMS Václav Matz Technická podpora Honeywell spol. s r.o. CentraLine AX Integrace, regulace = BMS v každé budově ÚVOD BMS

Více

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování

metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování metodický list č. 1 Internet protokol, návaznost na nižší vrstvy, směrování Cílem tohoto tematického celku je poznat formát internet protokolu (IP) a pochopit základní principy jeho fungování včetně návazných

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Systém Přenos verze 3.0

Systém Přenos verze 3.0 Systém Přenos verze 3.0 (bezpečná komunikace a automatizované zpracování dat) CTlabs spol. s r.o. Pernštejnské Janovice 28, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, tel/fax.: 0505-551 011 www.ctlabs.cz info@ctlabs.cz

Více

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

IntraVUE 2.0.5 Co je nového

IntraVUE 2.0.5 Co je nového IntraVUE 2.0.5 Co je nového Michal Tauchman Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod IntraVUE je diagnostický a podpůrný softwarový nástroj pro řešení komunikačních problémů, vizualizaci a dokumentaci sítí Ethernet

Více

Obrana sítě - základní principy

Obrana sítě - základní principy Obrana sítě - základní principy 6.6.2016 Martin Pustka Martin.Pustka@vsb.cz VŠB-TU Ostrava Agenda Základní úvod, přehled designu sítí, technických prostředků a možností zabezpečení. Zaměřeno na nejčastější

Více

VŠB - Technická univerzita Ostrava

VŠB - Technická univerzita Ostrava VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informatiky Technologie počítačových sítí Grafické open source rozhraní pro management sítě s přepínači a směrovači na bázi

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 35.240.60 materiálem o normě. Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM) Architektura

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům.

Relační vrstva SMB-Síťový komunikační protokol aplikační vrstvy, který slouží ke sdílenému přístupu k souborům, tiskárnám, sériovým portům. Aplikační vrstva http-protokol, díky kterému je možné zobrazovat webové stránky. -Protokol dokáže přenášet jakékoliv soubory (stránky, obrázky, ) a používá se také k různým dalším službám na internetu

Více

Local Interconnect Network - LIN

Local Interconnect Network - LIN J. Novák Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering Dept. Of Measurement Distributed Systems in Vehicles CAN LIN MOST K-line Ethernet FlexRay Základní charakteristiky nízká

Více

NIBE ENERGY SYSTEMS Komunikace s TČ pomocí modulu SMS 40 a NIBE Mobile App

NIBE ENERGY SYSTEMS Komunikace s TČ pomocí modulu SMS 40 a NIBE Mobile App Komunikace s TČ pomocí modulu SMS 40 a NIBE SMS 40 a Komunikační jednotka NIBE SMS 40 příslušenství SMS 40 umožňuje řídit a monitorovat na dálku Vaše tepelné čerpadlo v tepelném čerpadle lze nadefinovat

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

Aplikace. Hlásič SMS

Aplikace. Hlásič SMS Aplikace Hlásič SMS Strana 2 z 12 Obsah OBSAH...3 SMS HLÁSIČ...4 POPIS KOMUNIKAČNÍHO MODULU CGU 03...4 Obecný popis...4 Indikace stavu modulu...5 Hardwarová konfigurace...6 Nastavení konfigurace SMS hlásiče...7

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Inteligentní dopravní systémy Komunikační infrastruktura pro

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita Aktivní webové stránky Úvod: - statické webové stránky: pevně vytvořený kód HTML uložený na serveru, ke kterému se přistupuje obvykle pomocí protokolu HTTP (HTTPS - zabezpečený). Je možno používat i různé

Více

IntraVUE 2.0.3 Co je nového

IntraVUE 2.0.3 Co je nového IntraVUE 2.0.3 Co je nového Michal Tauchman Pantek (CS) s.r.o. Červen 2008 Strana 2/8 Úvod IntraVUE je diagnostický a podpůrný softwarový nástroj pro řešení komunikačních problémů, vizualizaci a dokumentaci

Více

Administrační systém ústředen MD-110

Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 Efektivní systém administrace poboček a parametrů ústředen Ericsson MD110 s přímou vazbou na telefonní seznam

Více

Počítačové sítě IP multicasting

Počítačové sítě IP multicasting IP multicast mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích se jeho kopie vysílají do větví multicast stromu Adresy typu D podpora IP multicastu

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Základy PHP Označení: C9 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu dynamických stánek aktualizovaných podle kontextu volání. Jazyk PHP umožňuje velmi jednoduchým způsobem

Více

Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Monitorování, sledování, analýza. Není to totéž?

Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Monitorování, sledování, analýza. Není to totéž? Není datům v síti těsno? Způsoby monitorování podnikových sítí (preliminary version) Petr Matoušek Abstrakt Nárůst počítačů v podnicích v České republice se za posledních pět let rapidně zvětšil. U většiny

Více

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7 Pascal Katedra aplikované kybernetiky Ing. Miroslav Vavroušek Verze 7 Proměnné Proměnná uchovává nějakou informaci potřebnou pro práci programu. Má ve svém oboru platnosti unikátní jméno. (Připadne, musí

Více

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI

JAK ČÍST TUTO PREZENTACI PŘENOSOVÉ METODY V IP SÍTÍCH, S DŮRAZEM NA BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE David Prachař, ABBAS a.s. JAK ČÍST TUTO PREZENTACI UŽIVATEL TECHNIK SPECIALISTA VÝZNAM POUŽÍVANÝCH TERMÍNŮ TERMÍN SWITCH ROUTER OSI

Více

Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS

Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS říjen 2017 Tomáš Kratochvíl Key Account Manager O SPOLEČNOSTI Založena v roce 1998 Česká společnost s českým kapitálem Sídlo: Praha, Česká republika cca 400 zaměstnanců

Více

I/O servery Moxa. iologik I/O Servery. iologik 4000. iologik 2000

I/O servery Moxa. iologik I/O Servery. iologik 4000. iologik 2000 I/O servery Moxa iologik I/O Servery iologik 4000 Zásuvné modulární I/O Aplikace s velkým počtem měřených bodů Ethernet, RS-485, RS-232 > 35 zásuvných I/O modulů! iologik 2000 Kompaktní I/O moduly Distribuované

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení

Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM. SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení Připravte se na konjunkturu se systémem řízení údržby SGM SGM moderní nástroj pro řízení údržby nejen výrobních zařízení 30.3.2010 konference EAM, Brno Boris Soukeník ředitel Synergit s.r.o. Agenda prezentace

Více

Vnější směrovací protokoly

Vnější směrovací protokoly Vnější směrovací protokoly 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Vnější směrovací protokoly _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0

Více

Měřící systém se vzdáleným přístupem. Databáze

Měřící systém se vzdáleným přístupem. Databáze ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA MĚŘENÍ Měřící systém se vzdáleným přístupem Databáze Jiří Javůrek 2003/2005 0. Obsah 0. Obsah...1 1. Požadavky...2 2. Struktura databáze...2

Více

DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE

DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE Dohledový (IP) modul, umožňuje jednoduchý a přehledný monitoring jednotlivých parametrů napájení. Zdroje mohou být integrovány do vyšších celků pomocí protokolu SNMP a Modbus

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.06 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 06 Sítě v Linuxu diagnostika, identifikace, spojení, služby DUM naučí základní kroky ve správe síťového připojení,

Více

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology

End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák. information technology End User Experience Monitoring Měření kvality IT služeb 7.10.2010, Brno Jiří Vozňák information technology Základ firemní strategie Strategie firmy Lidé Procesy Nástroje Portfolio nabídky a služeb Crux

Více

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra

Co je Symantec pcanywhere 12.0? Hlavní výhody Snadné a bezpečné vzdálené připojení Hodnota Důvěra Symantec pcanywhere 12.0 Špičkové řešení vzdáleného ovládání pro odbornou pomoc a řešení problémů Co je Symantec pcanywhere 12.0? Symantec pcanywhere, přední světové řešení vzdáleného ovládání*, pomáhá

Více

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services 13. Webové služby. K čemu slouží? Popis a vyhledávání služeb. Co je a k čemu slouží orchestrace a choreografie služeb. Technologie pro implementaci služeb 1. Webové služby. K čemu slouží? Definice WS -

Více

Analýza aplikačních protokolů

Analýza aplikačních protokolů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PROJEKT Č. 4 Analýza aplikačních protokolů Vypracoval: V rámci předmětu: Jan HLÍDEK Komunikace v datových sítích (X32KDS) Měřeno: 28. 4. 2008

Více

Load Balancer. RNDr. Václav Petříček. Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný

Load Balancer. RNDr. Václav Petříček. Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný Load Balancer RNDr. Václav Petříček Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný 1.4.2005 Co je Load Balancer Nástroj pro zvýšení výkonnosti serverů Virtuální server skrývající farmu skutečných

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Implementace systémů HIPS: historie a současnost. Martin Dráb

Implementace systémů HIPS: historie a současnost. Martin Dráb Implementace systémů HIPS: historie a současnost Martin Dráb martin.drab@secit.sk HIPS: základní definice Majoritně používané operační systémy disponují bezpečnostními modely, které dovolují jednotlivým

Více

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, 20.-21.9.2016 Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden September 15, 2016 Slide 1 Zpracování dat z rozvoden

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více