Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. MUDr. Růžena Kubínová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. MUDr. Růžena Kubínová"

Transkript

1 Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí MUDr. Růžena Kubínová

2 Systém monitorování je realizován 16. rokem na základě Usnesení vlády ČR č. 369/1991 Sb. Představuje ucelený systém sběru a hodnocení údajů o jednotlivých složkách životního prostředí a o zdravotním stavu populace hodnocení velikosti a trendů populačních expozic chemickým látkám a negativním faktorům ze životního prostředí hodnocení zdravotních dopadů a rizik

3 V roce 2008 Systém monitorování probíhal v sedmi projektech Zdravotní důsledky a rizika znečištěného ovzduší Zdravotní důsledky a rizika znečištění pitné vody Zdravotní důsledky a rušivé účinky hluku Zátěž cizorodými látkami z potravin Biologický monitoring Sledování ukazatelů zdravotního stavu a demografických ukazatelů Zdravotní důsledky a rizika pracovních podmínek

4 Jednotlivé projekty systému se neustále vyvíjejí tak, aby byly pokud možno sladěny nové požadavky odborné s požadavky technicko-ekonomickými, při zachování kontinuity produkovaných dat. Celostátní je monitoring kvality pitné vody a monitoring expozice a zdravotních dopadů pracovního prostředí

5 Český Systém monitorování v mezinárodním kontextu Český Systém monitorování je unikátním koordinovaným souborem činností, který svou komplexností nemá v Evropě obdoby. V některých zemích (Německo, nově Belgie) existují s různou periodou opakované studie, zahrnující variabilně obsáhlý monitoring vybraných ukazatelů. Ve většině evropských zemí jsou v rámci témat zdraví a životního prostředí realizovány jednotlivé, navzájem nekoordinované studie Např. ve Spojeném království se potýkají s roztříštěností různých typů studií a šetření, a v současné době probíhají snahy o sjednocení aktivit různých subjektů alespoň v rámci témat.

6 Význam a využití výstupů Systému monitorování Systematický monitoring zdravotních rizik ze životního a pracovního prostředí produkuje informace potřebné pro rozhodovací sféru při managementu zdravotních rizik a hodnocení pokroku v plnění cílů ochrany veřejného zdraví. Systém monitorování je součástí plnění ustanovení Akčního plánu zdraví a životního prostředí ČR. Je zdrojem indikátorů pro naplňování cílů jak akčního plánu, tak zásadního dokumentu ochrany a podpory veřejného zdraví Zdraví 21.

7 Data o kvalitě ovzduší získávaná v rámci Systému monitorování představují významné rozšíření informací zejména o specifických škodlivinách v ovzduší s významným dopadem na lidské zdraví. Jsou poskytována jako podklad pro pravidelné ročenky a zprávy o stavu životního prostředí pro vládu i v rámci evropského reportingu. Jsou důležitým zdrojem informací také na regionální úrovni v oblastech zatížených specifickými škodlivinami. V souvislosti s plněním usnesení vlády č. 630/2007 o Národním programu snižování emisí jsou na podkladě dat z monitoringu zpracovávány zprávy o zdravotních rizicích ze znečištění ovzduší v ČR jako podkladového materiálu pro informační zprávu určenou vládě ČR.

8 Informace z pylového monitoringu se staly nedílnou součástí diagnostické a léčebné práce alergologů a dalších specialistů, přispívají např. ke zkvalitnění terapeutických vakcín. Publikované aktuální informace jsou využívány veřejností a pomáhají alergickým pacientům. Údaje o výskytu vzdušných alergenů na území ČR také významně přispívají ke studiu klimatických a vegetačních změn v Evropě.

9 Monitoring jakosti pitné vody je součástí plnění ustanovení mezinárodního Protokolu o vodě a zdraví, jehož hlavním cílem je podpořit ochranu zdraví prostřednictvím zlepšeného hospodaření s vodou, včetně ochrany jakosti a množství vody, a potlačování infekčních i jiných onemocnění souvisejících s vodou. Pravidelně je z dat monitoringu pitné vody připravována zpráva pro Evropskou komisi na základě požadavku směrnice Rady 98/83/ES, jejíž informace jsou pak součástí zprávy o jakosti pitné vody v celém společenství.

10 Existence systematicky pořizovaných dat ve formátu vhodném pro odhad dietární expozice a následné hodnocení zdravotního rizika umožňuje angažovat se v různých kauzách, ve kterých jde o značné finanční prostředky (např. případ Thajských kuřat obhájení národního limitu pro arzen a tím zabránění mezinárodní arbitráže - úspora cca mil Kč), nebo v případech v rámci systému rychlého varování RASFF, kdy je požadováno hodnocení rizik u látek, které nejsou limitovány a je třeba rozhodnout o kategorii varování, o způsobu šíření dané informace v EU a o příslušných opatřeních (poslední kauza v RASFF hliník v čínských nudlích zabránění dovozu v případě, kdy není stanoven limit, avšak bylo doloženo hodnocení zdravotního rizika na podkladě dat monitoringu).

11 Údaje projektů sledujících výskyt patogenních mikroorganismů a toxiny produkujících plísní v potravinách, vzhledem k širší informaci než je běžně získáváno v rámci kontrolní činnosti, přináší přehled o situaci v tržní síti, formou tzv. signální informace jsou hygienické službě poskytovány náměty k využití v dozorové činnosti. Projekt GENOMON přináší jedinou strukturovanou informaci o výskytu GMO na trhu v ČR, která je používána pro hlášení za ČR pro OECD, WHO a další mezinárodní organizace.

12 Průběžně jsou shromažďována data potřebná k pravděpodobnostnímu hodnocení expozice chemickým látkám z potravin. Jeho pomocí lze zjistit, jaký je nejen střední, ale také horní odhad expozice kontaminantům pro jednotlivé populační skupiny, a u jak velkého podílu populace překračují expoziční dávky tolerovatelné limity. Výsledky monitoringu obsahu POPs v dietě a v mateřském mléce jsou jedním z důležitých podkladů pro kontrolu plnění Stockholmské konvence, resp. jsou součástí zpráv o plnění úkolů Národního implementačního plánu Stockholmské úmluvy.

13 Data z Národního registru nemocí z povolání jsou propojována s Registrem kategorií prací KAPR a následně je analyzován výskyt nemocí z povolání v jednotlivých kategoriích práce, což umožňuje zdokonalování systému kategorizace prací. Registr Nemocí z povolání přispívá do evropské databáze Evropské Unie o nemocech z povolání EUROSTAT/EODS (European Occupational Diseases Statistics). Byl tak harmonizován systém sběru dat o nemocech z povolání se systémem zavedeným v EU.

14 Údaje z Registru profesionální expozice karcinogenům (REGEX) jsou využívány k hodnocení zdravotního rizika těchto expozic. Pomocí analýzy přežití u osob exponovaných různým karcinogenům jsou zjišťovány expozice statisticky signifikantně asociované s rizikem výskytu zhoubného novotvaru (pozitivní asociace byla nalezena u osob pracujících s cytostatiky, následně byl zadán úkol HH k pasportizaci pracovišť s expozicí cytostatikům). Spolupráce navázaná s Národním onkologickým registrem umožňuje epidemiologickou analýzou zjišťovat rozdíl ve výskytu zhoubných novotvarů u osob registrovaných v REGEX a normální českou populací.

15 Výsledky systému monitorování slouží jako srovnávací údaje o úrovni běžného pozadí při posuzování zdravotních dopadů plánovaných technologií, staveb, strategií rozvoje, anebo při řešení lokálních problémů. Informace jsou využívány i na nižší než národní úrovni při tvorbě regionálních plánů rozvoje, zdravotních politik a preventivních programů. Systém poskytuje referenční hodnoty obsahu sledovaných chemických látek v organismu pro českou populaci potřebné k posuzování vývoje celkové zátěže české populace ze životního prostředí a k porovnání se situací v ostatních zemích EU.

16 V neposlední řadě Systém monitorování umožňuje participovat v projektech EU a účastnit se vývoje metodologie a aplikace hodnocení rizik, harmonizace přístupů apod: Znalost úrovně zásobení populace ČR vybranými nutrienty z monitoringu umožňuje účast v EU grantu EURRECA, který se zabývá nutričními doporučeními pro populace. Systém je zapojen do činnosti projektu, který koordinuje biomonitoring ve státech EU, a který je koncipován na základě evropského Akčního plánu zdraví a životního prostředí. V rámci 7. výzkumného rámcového programu tak vzniká aktivita, jejímž cílem je vytvořit širokou harmonizovanou síť biologického monitorování v Evropě. Údaje ze Systému monitorování jsou zdrojem dat poskytovaných za ČR do evropského Informačního systému zdraví a životního prostředí, koordinovaného Světovou zdravotnickou organizací.

17 Vývoj v Systému monitorování

18 V rámci měření kvality venkovního ovzduší probíhá optimalizace měřící sítě hygienické služby s cílem kompletace dat s měřením ČHMÚ. V současné době tvoří měřící síť HS polovinu z celkového počtu měřících stanic, jejichž data jsou zpracovávána. Prioritou monitoringu vnějšího ovzduší zůstávají nadále suspendované částice a polyaromatické uhlovodíky, které mají největší význam z hlediska vlivu na zdraví obyvatel. Jsou zaváděny a ověřovány nové postupy odhadu a hodnocení expozic populace z venkovního ovzduší podle typů městských lokalit s podobnou charakteristikou zátěže. Vize do budoucna: propojení dat o znečištění ovzduší s informačním systémem EPIDAT s využitím GIS by umožnilo propojit v souvislostech údaje o kvalitě ovzduší a nemocnosti v konkrétním místě a čase.

19 Od roku 2004 probíhá monitoring jakosti pitné vody na celonárodní úrovni. Údaje jsou předávány do centrální databáze spravované MZ pomocí neveřejné webové aplikace. Průběžně probíhaly potřebné úpravy informačního systému a byly nastaveny standardní výstupy z programu. Data jsou vyhodnocována podle kriterií vyhlášky MZ harmonizované s evropskou směrnicí. Kromě vyhláškou uvedených ukazatelů jakosti pitné vody je formou studií sledován obsah zdravotně významných látek, jejichž přítomnost ve vodě je předpokládána, ale nebyla podrobněji zkoumána. Takto byly v minulých letech sledovány například koncentrace halooctových kyselin, nyní probíhá studie obsahu farmaceutik v pitné vodě.

20 Sledování vlivu environmentálního hluku na zdraví obyvatel zahrnuje pravidelná 24-měření v lokalitách měst a periodická dotazníková šetření Desetiletá perioda měření hluku byla podrobně statisticky analyzována, systém měření byl optimalizován jak místně (redukován počet měst), tak časově (interval měření 2-3 roky). Zatím poslední dotazníkové šetření proběhlo v roce 2007, zúčastnilo se jej téměř 5000 osob. Šetření je zaměřeno zejména na problémy spojené s obtěžováním a rušením spánku.

21 Monitoring dietární expozice probíhá nově ve dvouleté periodě. V jednotlivých etapách se optimalizoval počet, sortiment, kombinace a množství vzorků ze spotřebního koše potravin. Byla optimalizována i frekvence analýz. Konstantní zůstala odběrní místa: 12 měst, která jsou sloučena do 4 regionů. Byly zaváděny nové analýzy, např. cínu, mastných kyselin a aditivních látek. Naopak, některé analýzy byly ukončeny, např. polyaromatických uhlovodíků.

22 Sledování obsahu cizorodých látek v biologickém materiálu bylo přesunuto do nových lokalit: ovlivněných dopravou a průmyslem (Praha, Ostrava, Liberec), lokální starou zátěží (Uherské Hradiště) a venkovského charakteru (Kroměříž). Byla zavedena dvouletá perioda odběrů biologického materiálu (krve a moče) a to střídavé odběry dospělých a dětí. Odběry mateřského mléka na stanovení POPs probíhají každoročně. Byly postupně zaváděny nové analýzy, např. kotininu vmoči dospělých i dětí, nebo PCB v krevním séru dospělých.

23 Šetření zdravotního stavu a životního stylu HELEN sledování ukazatelů zdravotního stavu, životního stylu a postojů obyvatel, které nejsou dostupné z rutinních statistik. 1. šetření (27 měst) 2. šetření 2004/2005 (25 měst) součástí bylo také porovnání dat o zdravotním stavu uvedených respondenty s dokumentací praktických lékařů. Došlo k rozšíření otázek, např. na pohybovou aktivitu a k optimalizaci otázek zjišťujících stravovací zvyklosti. V současné době probíhá 3. etapa šetření, pro zvýšení respondence bylo umožněno vyplňování dotazníku přes internet

24 Vybrané výsledky Systému monitorování

25 Průměrné roční koncentrace polyaromatických uhlovodíků v ovzduší měst u látek s karcinogenními účinky, jako jsou polyaromatické uhlovodíky, nelze z hlediska zdravotních dopadů stanovit žádnou bezpečnou koncentraci v ovzduší lze stanovit legislativní limity, které by měly zajistit snížení zdravotního rizika na společensky přijatelnou míru 500 Suma PAU [ng/m3] Benzo(a)pyren [ng/m3] Suma PAU Benzo[a]pyren (BaP) Cílový imisní limit BaP 1 ng/m3/rok od roku Praha 4 Praha 5 Praha Kladno Plzeň SokolovTeplice Ústí n.l. Hradec K. Brno Žďár Karviná Ostrava Košetice 10 n.s.

26 Rozdělení obyvatel měst podle potenciální expozice škodlivinám z ovzduší (v intervalech limitní hodnoty) Klimaticky příznivé roky 2007 a 2008 podíl obyvatel vystavených nadlimitním koncentracím PM10 do 20% 100% NO2 2 PM Benzen % % % 20% 0% Kalendářní rok neměřeno pod 1/3 limitní hodnoty 1/3-2/3 limitní hodnoty 2/3 - limitní hodnoty nad limitní hodnotou V roce 2008 zpracovány údaje celkem z 39 měst a z 81 měřicích stanic (hygienické služby a ČHMÚ)

27 Četnost nedodržení limitních hodnot pro ukazatele jakosti pitné vody Databáze všech údajů o kvalitě pitné vody z naprosté většiny vodovodů ČR (v roce 2008 zpracováno přes 840 tisíc údajů)

28 Velikost expozice zdravotně nejvýznamnějším látkám v pitné vodě (v % čerpání celkového denního expozičního limitu) Podíl pitné vody na celkovém denním přijatelném příjmu se pohybuje průměrně u dusičnanů kolem 6%, u chloroformu 1%. Pitná voda přispívá pouze asi 2 přídatnými případy ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádorových onemocnění v ČR

29 Vliv hladin hluku na úroveň obtěžování a rušení spánku (spojené s problémy jako zhoršená nálada, snížení výkonnosti, bolesti hlavy, únava apod.) Podíl osob [ % ] 80% Hlučné (Ldvn 70,7-75,9 db) Středně hlučné (Ldvn 55,9-68,7 db) Tiché (Ldvn 52,4-54,5 db) 66% 60 54% 40 39% 20 20% 15% 0 Obtěžování Rušení spánku

30 Odhad expozice vybraným chemickým látkám ze spotřebního koše potravin v procentech celkového denního expozičního limitu Mangan Dusičnany Kadmium Dusitany Nikl Olovo Arzen (anorganický) Hliník PCB Rtuť Hexachlorbenzen Cín celkový DDT %

31 Pokles obsahu olova v krvi dětí v letech , distribuce hladin olova v krvi Příklad účinnosti přijatých opatření ke snižování obsahu olova v prostředí.

32 Vývoj obsahu indikátorového kongeneru PCB 153 v mateřském mléce Sestupný trend byl pozorován na konci 90.let a na přelomu tisíciletí. Kolísání hodnot, které je patrné v posledních letech monitorování, je vázáno na jiné monitorované oblasti a charakter trendu nelze zatím odhadovat.

33 Vývoj obsahu chlorovaných pesticidů v mateřském mléce, Je prokazován významný dlouhodobý sestupný trend koncentrací DDT a dalších chlorovaných pesticidů používaných v letech.

34 Hodnocení vlastního zdravotního stavu obyvatel měst (podíl osob v %, let), 2. etapa šetření Validní ukazatel používaný standardně také v jiných národních i zahraničních šetřeních. Ukazuje nejen na vnímání vlastního zdraví, ale i pocit celkové spokojenosti a životní pohody. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% HB PM ME CB HK JI LB PB OL A10 JN MO KT KM KD SU ZR UO BM ZN SY OS DC UL KI velmi dobrý dobrý průměrný špatný velmi špatný

35 Vývoj počtu nově hlášených profesionálních onemocnění v letech

36 Byly aktualizovány strukturované Indikátorové listy, které hodnotí vybraný indikátor zdraví a životního prostředí, spolu se souvislostmi zdravotních dopadů indikátoru a politicko-legislativním řešením

37 Informace ze Systému monitorování jsou přístupné na webových stránkách Státního zdravotního ústavu:

38 Děkuji za pozornost

MUDr. Růžena Kubínová Odbor hygieny životního prostředí

MUDr. Růžena Kubínová Odbor hygieny životního prostředí Systém monitorování zdravotních rizik ze znečištěného životního prostředí MUDr. Růžena Kubínová Odbor hygieny životního prostředí aústředí monitoringu, SZÚ Co je Systém monitorování koordinovaný systém

Více

Co je Systém monitorování zdraví ve vztahu k životnímu prostředí?

Co je Systém monitorování zdraví ve vztahu k životnímu prostředí? Co je Systém monitorování zdraví ve vztahu k životnímu prostředí? Systematické sledování (monitorování) a vyhodnocování dopadů životního prostředí na zdraví populace je důležitým prostředkem pro cílený

Více

6) Zátěž české populace POPs

6) Zátěž české populace POPs 6) Zátěž české populace POPs Polychlorované bifenyly (PCB) jsou směsí 209 kongenerů, z nichž u 36 byl popsán jejich výskyt v prostředí, asi 15 je detekováno v lidském organismu a 12 kongenerů odpovídá

Více

Studie HELEN. Zdravotní stav a životní styl obyvatel ČR. porovnání I. a II. etapy

Studie HELEN. Zdravotní stav a životní styl obyvatel ČR. porovnání I. a II. etapy Studie HELEN Zdravotní stav a životní styl obyvatel ČR porovnání I. a II. etapy MUDr. K.Žejglicová*, MUDr. J. Kratěnová*, RNDr. M. Malý SZÚ Praha, *Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve

Více

Vliv znečišťujících látek z lokálních topenišť na zdraví Ostrava,

Vliv znečišťujících látek z lokálních topenišť na zdraví Ostrava, Vliv znečišťujících látek z lokálních topenišť na zdraví Ostrava, 5.11.2015 MUDr. Helena Šebáková a kol. 595 138 200 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7,

Více

Vývoj hluku v životním prostředí měst Výsledky 20 let monitoringu hluku prováděného Státním zdravotním ústavem v městských lokalitách ČR

Vývoj hluku v životním prostředí měst Výsledky 20 let monitoringu hluku prováděného Státním zdravotním ústavem v městských lokalitách ČR Vývoj hluku v životním prostředí měst Výsledky 20 let monitoringu hluku prováděného Státním zdravotním ústavem v městských lokalitách ČR MUDr. Zdeňka Vandasová Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva

Více

Charakterizace zátěžz. ěže obyvatel malých sídel s škodlivinami z ovzduší

Charakterizace zátěžz. ěže obyvatel malých sídel s škodlivinami z ovzduší Charakterizace zátěžz ěže obyvatel malých sídel s škodlivinami z ovzduší.vliv znečišťuj ujících ch látek l na zdraví.návrh postupů ke snížen ení úrovně zátěže B. Kotlík (1), H. Kazmarová (2) (1) SZÚ Praha,

Více

obyvatelstva ČR R ve vztahu k životn ivotnímu prostřed edí DNY ZEMĚ

obyvatelstva ČR R ve vztahu k životn ivotnímu prostřed edí DNY ZEMĚ Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR R ve vztahu k životn ivotnímu prostřed edí ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RUŠIV IVÉ ÚČINKY HLUKU DNY ZEMĚ 1 PRINCIPY A PODMÍNKY MONITORINGU Subsystém III Zdravotní

Více

KVALITA OVZDUŠÍ. V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECHS VaV 740/4/01 Charakterizace zátěžz. ěže e obyvatel škodlivinami z ovzduší.

KVALITA OVZDUŠÍ. V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECHS VaV 740/4/01 Charakterizace zátěžz. ěže e obyvatel škodlivinami z ovzduší. KVALITA OVZDUŠÍ V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECHS VaV 740/4/01 Charakterizace zátěžz ěže e obyvatel malých sídel s škodlivinami z ovzduší a znečištění ovzduší bioaerosoly B. Kotlík (1), H. Kazmarová (1), S. Kvasničková

Více

MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ. MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha

MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ. MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha MZSO - východiska Stav společnosti Stav životního prostředí

Více

Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik. MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha

Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik. MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha Využití rozptylových studií pro hodnocení zdravotních rizik MUDr.Helena Kazmarová Státní zdravotní ústav Praha Obsah Hodnocení zdravotních rizik Expozice Popis imisní situace možnosti a problémy Rozptylové

Více

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví 13.12.211, Třinec MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

KVALITA OVZDUŠÍ V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECH

KVALITA OVZDUŠÍ V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECH KVALITA OVZDUŠÍ V ČESKÝCH MALÝCH SÍDLECH VaV 740/4/01 Charakterizace zátěže obyvatel malých sídel škodlivinami z ovzduší a znečištění ovzduší bioaerosoly B. Kotlík (1), H. Kazmarová (1), Ing. Jiří Morávek

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví 13.12.211, Třinec MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Co se skrývá v datech možnosti zpřesnění (odhadu) expozice (. Another Brick in the Wall..)

Co se skrývá v datech možnosti zpřesnění (odhadu) expozice (. Another Brick in the Wall..) Co se skrývá v datech možnosti zpřesnění (odhadu) expozice (. Another Brick in the Wall..) RNDr. Bohumil Kotlík, Ph.D., MUDr. Helena Kazmarová, b.kotlik@szu.cz, SZÚ Praha Hodnocení kvality ovzduší (odhad

Více

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava,

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, 3.3.214 MUDr. Helena Šebáková a kol. helena.sebakova@khsova.cz

Více

Monitorování kvality ovzduší v České republice

Monitorování kvality ovzduší v České republice Monitorování kvality ovzduší v České republice Jaroslav Šantroch, Jana Ostatnická Český hydrometeorologický ústav Sezimovo Ústí 4. 6.. 006 Sledování kvality ovzduší legislativně vymezují Český hydrometeorologický

Více

Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument

Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument Problematika ochrany zdraví a rizik ze životního prostředí nový dokument Výchozí podmínky NEHAP, UV 810/1998, programovým dokumentem v oblasti zdraví a životního prostředí přes 150 úkolů významná role

Více

Vybrané zdravotní a socioekonomické. ke znečištěnému ovzduší , Ostrava

Vybrané zdravotní a socioekonomické. ke znečištěnému ovzduší , Ostrava KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní a socioekonomické ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší 8.11.2012, Ostrava MUDr. Helena Šebáková a kol. Mgr.

Více

Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu

Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu diskusní panel Český Těšín, 21.5.214, Ing.Miroslava Rýparová miroslava.ryparova@khsova.cz

Více

ÚSPĚCHYAVÝZVYMONITORINGU

ÚSPĚCHYAVÝZVYMONITORINGU ÚSPĚCHYAVÝZVYMONITORINGU ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ MUDr. Růžena Kubínová ředitelka monitoringu SYSTÉM MONITOROVÁNÍ Koordinovaný systematický sběr údajů o kvalitě životního

Více

Výsledky monitorování vybraných POPs v letech na základě Odborné zprávy Subsystému 5 MZSO za roky

Výsledky monitorování vybraných POPs v letech na základě Odborné zprávy Subsystému 5 MZSO za roky 6) Zátěž české populace POPs Státní zdravotní ústav Praha http://www.szu.cz/ Projekt: Zdravotní důsledky expozice lidského organismu toxickým látkám ze zevního prostředí (biologický monitoring) kontaktní

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva Èeské republiky ve vztahu k životnímu prostøedí

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva Èeské republiky ve vztahu k životnímu prostøedí Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva Èeské republiky ve vztahu k životnímu prostøedí Souhrnná zpráva za rok 2007 Most Sokolov Kladno Mìlník Praha Pøíbram Benešov Havlíèkùv Brod Ústí n. O.

Více

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Kopřivnice

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Kopřivnice KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví 19.1.211, Kopřivnice MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava,

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, 5.2.214 MUDr. Helena Šebáková a kol. helena.sebakova@khsova.cz

Více

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha

ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010. B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z VENKOVNÍHO OVZDUŠÍ VÝVOJ 2006-2010 Ochrana ovzduší ve státní správě - Teorie a praxe VII. 8. aţ 10. 11. 2011 B. Kotlík, H. Kazmarová, CZŢP, SZÚ Praha HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK 2 Riziko

Více

Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace

Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace Andrea Krsková Humánní biomonitoring současný stav a perspektivy SZÚ, 23. 11. 2011 Úvod v životním prostředí se vyskytuje

Více

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR Vypracoval Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno. Ve spolupráci s

Více

Bezpečnost potravin z pohledu Ministerstva zdravotnictví. Eva Gottvaldová Praha, Ministerstvo zemědělství, 12. září 2017

Bezpečnost potravin z pohledu Ministerstva zdravotnictví. Eva Gottvaldová Praha, Ministerstvo zemědělství, 12. září 2017 Bezpečnost potravin z pohledu Ministerstva zdravotnictví Eva Gottvaldová Praha, Ministerstvo zemědělství, 12. září 2017 Ministerstvo zdravotnictví Dominantní zaměření činnosti rezortu zdravotnictví V systému

Více

Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí

Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí (výsledky měření) M. Mikešová, V. Vrbíková Centrum laboratorních činností SZÚ Praha Odbor chemických a fyzikálních laboratoří Použité fotografie pochází z

Více

legislativa v oblasti

legislativa v oblasti Aktuáln lní EU a česká legislativa v oblasti venkovního ovzduší Konzultační den hygieny ovzduší, SZÚ, 11.12.2008 1996/62/ES 1999/30/ES 2000/69/ES 2002/3/ES (Rámcová) (SO 2, NO X, PM 10, Pb) (C 6 H 6, CO)

Více

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07)

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07) Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G3, F F7) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky

Více

MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ. MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha

MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ. MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha MONITORING ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA VE VZTAHU K VENKOVNÍMU A VNITŘNÍMU OVZDUŠÍ MUDr.H. Kazmarová RNDr.B.Kotlík Státní zdravotní ústav Praha MZSO - začátek Stav společnosti Stav životního prostředí

Více

Monitoring cizorodých látek

Monitoring cizorodých látek Monitoring cizorodých látek Ministerstvo zemědělství ČR Ing. Jitka Götzová ředitelka odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR SAS Roadshow 2014 Veřejný sektor 15. 10. 2014 Praha Znepokojující

Více

OBSAH ČÁST IV.: KONTAMINACE VETERINÁRNÍCH KOMODIT, POTRAVIN A LIDSKÉ POPULACE V ČR

OBSAH ČÁST IV.: KONTAMINACE VETERINÁRNÍCH KOMODIT, POTRAVIN A LIDSKÉ POPULACE V ČR RECETOX TOCOEN & Associates OBSAH ČÁST IV.: KONTAMINACE VETERINÁRNÍCH KOMODIT, POTRAVIN A LIDSKÉ POPULACE V ČR 7. KONTAMINACE VETERINÁRNÍCH KOMODIT A POTRAVIN Jiří Drápal 7.1 Zhodnocení výskytu POPs ve

Více

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví 26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Aktuality v HP Národní politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - schválená

Více

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha Případová studie (Karviná) B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha Znečištění ovzduší a legislativa Emisní přístup k ochraně ovzduší K zajištění přípustné úrovně znečišťování ovzduší byly stanoveny: Emisní limity

Více

Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Bohumín

Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Bohumín KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší 23.3.2011, Bohumín MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

BZN. NO 2 (µg/m 3 ) PM 2,5. Pozaďové stanice ČR 6,9 15,6 13,5 0,7 0,52 0,08 3,30 0,40 0,67

BZN. NO 2 (µg/m 3 ) PM 2,5. Pozaďové stanice ČR 6,9 15,6 13,5 0,7 0,52 0,08 3,30 0,40 0,67 Ovzduší Údaje o znečištění ovzduší použité pro hodnocení vlivu na zdraví pocházejí z 15 pražských měřících stanic (provozovaných ČHMÚ, SZÚ a Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí n/l), na kterých jsou v

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 MUDr. Helena Šebáková

Více

Historie ústavu. Založen v roce 1925 zákonem č. 218/1925 Sb., který podepsal prezident T. G. Masaryk.

Historie ústavu. Založen v roce 1925 zákonem č. 218/1925 Sb., který podepsal prezident T. G. Masaryk. Historie ústavu Založen v roce 1925 zákonem č. 218/1925 Sb., který podepsal prezident T. G. Masaryk. Významný finanční podíl sponzorský dar od Rockefeller nadace Slavnostní otevření 5. listopadu 1925 PosláníSZÚ

Více

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) kraj Vysočina

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) kraj Vysočina Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz

Více

Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Bohumín

Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Bohumín KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší 23.3.211, Bohumín MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Vybrané toxické a benefitní prvky v krvi seniorů (grant IGA) srovnání s výsledky MZSO

Vybrané toxické a benefitní prvky v krvi seniorů (grant IGA) srovnání s výsledky MZSO Vybrané toxické a benefitní prvky v krvi seniorů (grant IGA) srovnání s výsledky MZSO Andrea Krsková, Milena Černá Humánní biomonitoring současný stav a perspektivy SZÚ, 23. 11. 2011 Hodnocení nutričního

Více

Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS

Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

Státní zdravotní ústav Praha

Státní zdravotní ústav Praha Alergie, KVO riziko Státní zdravotní ústav Praha Jana Kratěnová Usnesení vlády ČR, od roku 1993 Systém monitorování zahrnuje systematický sběr údajů o kvalitě životního prostředí - ovzduší, pitné, koupací

Více

Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu. Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu. Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Návrh směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu Jana Ratajová Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu

Více

Systém zajištění bezpečnosti potravin

Systém zajištění bezpečnosti potravin Systém zajištění bezpečnosti potravin Ing. Jitka Götzová Světový den výživy Praha 20.10.2015 bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů

Více

Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 5 odst. 6 a 30 odst. 4 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen zákon ):

Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 5 odst. 6 a 30 odst. 4 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (dále jen zákon ): Strana 4178 Sbírka zákonů č. 330 / 2012 Částka 121 330 VYHLÁŠKA ze dne 8. října 2012 o způsobu posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění, rozsahu informování veřejnosti o úrovni znečištění a při smogových

Více

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Brno, 11. ledna 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz Znečištění

Více

Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví , Klub Atlantik Ostrava

Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví , Klub Atlantik Ostrava KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví 3.11.2011, Klub Atlantik Ostrava MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU I. Kvalita ovzduší v ČR II. Projekt: Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR náměstkyně ministra Ing. Berenika Peštová, Ph.D. I. Kvalita

Více

Kvalita pitné vody v ČR v roce 2015

Kvalita pitné vody v ČR v roce 2015 Kvalita pitné vody v ČR v roce 2015 F. Kožíšek a D. W. Gari Státní Praha Konference Zdraví a životní prostředí 4.-6. října 2016, Milovy Zásobování pitnou vodou v ČR: základní údaje 94,2 % obyvatel (= 9,93

Více

Ovzduší a zdraví. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Ministerstvo zdravotnictví

Ovzduší a zdraví. MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Ministerstvo zdravotnictví Ovzduší a zdraví MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Ministerstvo zdravotnictví Systém monitorování zdravotního stavu obyvatel ČR ve vztahu k životnímu prostředí koordinované pravidelné aktivity ke sledování přímých

Více

Mortalita - ostatní příčiny

Mortalita - ostatní příčiny Mortalita - ostatní příčiny Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

PM 10 NEBO PM 2,5. (ale co třeba PM 1,0 a < 1 µm) B. Kotlík 1 a H. Kazmarová 2 1

PM 10 NEBO PM 2,5. (ale co třeba PM 1,0 a < 1 µm) B. Kotlík 1 a H. Kazmarová 2 1 PM 10 NEBO PM 2,5 (ale co třeba PM 1,0 a < 1 µm) B. Kotlík 1 a H. Kazmarová 2 1 OCHFL, CLČ OPVZ,, 2 OMZSO, COČ OPVZ - SZÚ, Šrobárova 48, 100 42, Praha 10 Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 9. -11.

Více

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska Kvalita ovzduší Ing. Rafał Chłond Ostrava 29. června 2010

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska Kvalita ovzduší Ing. Rafał Chłond Ostrava 29. června 2010 Zlepšen ení kvality ovzduší v příhraniční oblasti Česka a Polska Kvalita ovzduší v Česku Ing. Rafał Chłond Ostrava 29. června 2010 Obsah 1. Znečištění ovzduší 2. Způsoby měřm ěření emisí 3. Nemoci způsoben

Více

Praha, Liberec, Ostrava a Zlín (resp. Kroměříž a Uherské Hradiště)

Praha, Liberec, Ostrava a Zlín (resp. Kroměříž a Uherské Hradiště) 6) Zátěž české populace POPs Státní zdravotní ústav Praha http://www.szu.cz/ Projekt: Zdravotní důsledky expozice lidského organismu toxickým látkám ze zevního prostředí (biologický monitoring) Prof. MUDr.

Více

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Prezentace reflektuje stav v ČR, 2016. Situace v okolních zemích se může lišit, v prezentaci odkazujeme

Více

Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34)

Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34) Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34) Zpracoval: Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin

Více

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Bratislava, 2. února 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz

Více

Znečištění ovzduší města Liberce

Znečištění ovzduší města Liberce Znečištění ovzduší města Liberce Úvod Problematika znečištění ovzduší je pro všechny z nás stále aktuální téma dané tím, že vzduch, který se kolem nás nachází nemůžeme přestat dýchat, nemáme možnost výběru.

Více

Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J40 J47)

Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J40 J47) Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J4 J47) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut

Více

Mortalita onemocnění ledvin (N00 N29) kraj Vysočina

Mortalita onemocnění ledvin (N00 N29) kraj Vysočina Mortalita onemocnění ledvin (N N29) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Mortalita dopravní nehody (V01 V99)

Mortalita dopravní nehody (V01 V99) Mortalita dopravní nehody (V1 V99) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Evropská Institute unieof Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a

Více

Měření v lokalitě Poliklinika Spořilov

Měření v lokalitě Poliklinika Spořilov Měření v lokalitě Poliklinika Spořilov 1. etapa - 27. 5. až 24. 6. 2013 2. etapa - 1. až 29. 8. 2013 3. etapa - 15. 11. až 13. 12. 2013 Zpracovala Národní referenční laboratoř pro venkovní ovzduší Centra

Více

Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat

Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat Ondřej Májek Ondřej Ngo,

Více

PREVALENČNÍ ŠETŘENÍ ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ U DĚTÍ v ČR, 2006

PREVALENČNÍ ŠETŘENÍ ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ U DĚTÍ v ČR, 2006 Monitoring zdravotního stavu obyvatelstva ČR PREVALENČNÍ ŠETŘENÍ ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ U DĚTÍ v ČR, 2006 Růžena Kubínová, Centrum hygieny životního prostředí, SZÚ Praha, Česká republika Čeladná 2007 Prevalence

Více

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha 2 Výroba nanomateriálů - Aktuální rychlý rozvoj - Vliv na produkt nebo na činnosti Vlivy na zdraví - Hodnocení expozice - Emise do prostředí - Poznání účinků V současnosti

Více

Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách

Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách M.Mikešová, B.Kotlík, K.Žejglicová, H.Kazmarová Centrum hygieny životního prostředí Odborná skupina hygieny ovzduší Použité fotografie pochází z fotodokumentace

Více

Mortalita - nehody (V01 X59)

Mortalita - nehody (V01 X59) Mortalita - nehody (V1 X59) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2011 2012 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 10. prosince 2010. ÚVOD Národní akční program bezpečnosti

Více

Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR

Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR Ondřej Ngo, Ondřej Májek, Šárka Daňková 26. 10. 2016, Praha Vytvořilo společné pracoviště Institut biostatistiky a analýz

Více

ZDRAVÍ A OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

ZDRAVÍ A OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ZDRAVÍ A OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Konference o kvalitě ovzduší Ostrava 14.4.2008 MUDr. Helena Šebáková Ing. Jaroslav Kubina MUDr. Helena Kazmarová SZÚ Praha Blažena Kozlíková ÚZIS ČR Ostrava telefon:

Více

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16)

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Zpracoval: Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti je důležitým ukazatelem monitorující zdravotní

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací účelem kategorizace je primární prevence a motivace zaměstnavatelů ke zlepšování pracovních podmínek, tak aby byly škody na zdraví zaměstnanců

Více

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek MONITOROVÁNÍ Jan Prášek Monitoring Monitorování představuje víceúrovňový a účelový informační systém, který je souhrnem technického vybavení, programového vybavení, dat a obsluhy a který je určený k cílenému

Více

Věková struktura obyvatelstva

Věková struktura obyvatelstva Věková struktura obyvatelstva Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Zdravotní důsledky a rušivé účinky hluku

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Zdravotní důsledky a rušivé účinky hluku Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 3 Zdravotní důsledky a rušivé účinky hluku Odborná zpráva za rok 2005 Státní zdravotní ústav Praha Praha, červen

Více

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví Znečištění ovzduší v České republice Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí

Více

Případová studie (Karviná)

Případová studie (Karviná) Případová studie (Karviná) B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha Znečištění ovzduší a legislativa Vývoj kritérií řízení kvality venkovního ovzduší v ČR Do roku hygienický předpis č. z roku, doporučené nejvyšší

Více

Vztah mezi obtěžováním hlukem a vybranými ukazateli zdravotního stavu. MUDr. Zdeňka Vandasová Mgr. Ondřej Vencálek Ph.D.

Vztah mezi obtěžováním hlukem a vybranými ukazateli zdravotního stavu. MUDr. Zdeňka Vandasová Mgr. Ondřej Vencálek Ph.D. Vztah mezi obtěžováním hlukem a vybranými ukazateli zdravotního stavu MUDr. Zdeňka Vandasová Mgr. Ondřej Vencálek Ph.D. Zkoumání vztahů mezi hlukem a jeho zdravotními účinky Vztah mezi hlukem a výskytem

Více

Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009

Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009 MUDr. Helena Šebáková Ing. Jaroslav Kubina Ing. Miroslava Rýparová helena.sebakova@khsova.cz

Více

Projekt Modernizace a technické dovybavení Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ. (reg. č. CZ.1.06/3.2.01/10.08259)

Projekt Modernizace a technické dovybavení Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ. (reg. č. CZ.1.06/3.2.01/10.08259) Projekt Modernizace a technické dovybavení Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ (reg. č. CZ.1.06/3.2.01/10.08259) SZÚ úspěšně dokončil projekt Modernizace a technické dovybavení Centra epidemiologie

Více

Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat

Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Ondřej Májek Ondřej Ngo, Barbora Bučková,

Více

Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009

Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009 MUDr. Helena Šebáková Ing.Jaroslav Kubina Ing.Miroslava Rýparová helena.sebakova@khsova.cz

Více

Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie

Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Atestační otázky z oboru hygiena a epidemiologie Epidemiologie Obecná

Více

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí koordinuje odborné činnosti v rámci výkonu státního

Více

IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK

IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK Studijní opora IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK Prof. MUDr. Milena Černá, DrSc. Rozsah: 6 hod. přednášky, 13 hod. konzultace Úvod Tento předmět, který se vyučuje ve 3.r. studia, navazuje na předměty

Více

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008 Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008 Jan Daneš, Helena Bartoňková, Miroslava Skovajsová Analýza dat: Ondřej Májek, Ladislav Dušek, Daniel Klimeš, Pavel Andres Úvod

Více

Požadavky na jakost pitné vody

Požadavky na jakost pitné vody Požadavky na jakost pitné vody Legislativní předpisy s požadavky na jakost pitné vody Směrnice 98/83/ES o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví + Vyhláška

Více

Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Vysočina

Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Vysočina Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 Zadavatel: Odpovědný pracovník: Statutární město Havířov Mgr. Jiří Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Oddělení ovzduší Partyzánské nám. 7, 702

Více

Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití

Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití Mgr.Vlasta Mazánková, ÚZIS ČR Specializační kurs -Veřejné zdravotnictví 2009 Obsah sdělení o NZIS základní pojetí o Legislativa

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více