OBSAH 1. ÚVOD LITERÁRNÍ PŘEHLED...9

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBSAH 1. ÚVOD LITERÁRNÍ PŘEHLED...9"

Transkript

1 OBSAH 1. ÚVOD LITERÁRNÍ PŘEHLED MOŽNÉ PŘÍČINY POKLESU OBOJŽIVELNÍKŮ Zničení přirozeného prostředí, agrochemické a chemické znečištění UV-B záření a nemoci Introdukované druhy živočichů a lov Klimatické změny NEVYŘEŠENÉ PROBLÉMY PŘI STUDIU UBÝVÁNÍ OBOJŽIVELNÍKŮ Měření učinků z geografického hlediska Měření učinků z hlediska populace Efektivní velikost populace OBOJŽIVELNÍCI A ŠIRŠÍ KRIZE BIODIVERZITY ZÁVĚR SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY...25

2 8 1. ÚVOD V období devonu, před 370 miliony let, se objevili první obojživelníci jako vývojoví pokračovatelé lalokoploutvých ryb. Byli prvními živočichy, u nichž se vyvinuly znaky důležité pro život na souši. Nejdůležitější bylo vyvinutí dvou párů končetin z ploutví, které zdědili po svých rybích předcích. Z tohoto důvodu mohli tito první čtyřnožci zvedat tělo nad zem a tak se efektivněji pohybovat. U obojživelníků se poprvé objevila oční víčka, která umožňují udržovat vlhký povrch očí, a rovněž se u nich vyvinul dobrý čich. Dominantními živočichy žijícími na souši se obojživelníci stali přibližně před 280 miliony let. Později však byli vytlačováni plazy, u nichž se vyvinula schopnost klást na souši vajíčka chráněná blánou. Obojživelníci jsou pevně spjati s vodou. Většina z nich tráví část života ve vodě a část na souši. Ve vodě dýchají žábrami (larvální stádium), na souši mají znaky suchozemských živočichů a dýchají plícemi. Na dýchání se podílí také kůže, která je hladká a bez šupin. K oplodnění vajíček, z nichž se líhnou pulci, dochází vně těla samice. Obojživelníci patří mezi ektotermní obratlovce, které dělíme do tří řádů: žáby, ocasatí a červoři. Nejvíce se vyskytují v tropech a mírném pásmu, některé druhy se však přizpůsobily i životu v chladných a suchých oblastech. Obojživelníci se živí hmyzem a jsou velmi důležitým ukazatelem znečištění krajiny. Na zhoršení svých životních podmínek reagují úbytkem populace nebo také naprostým vymizením. Mezi hlavní faktory jejich ohrožení můžeme počítat zejména narušování životního prostředí, především vod, kde se rozmnožují. Obojživelníci a jejich potravní zdroje jsou často poškozováni používáním insekticidů a pesticidů v zemědělství a lesnictví. Doprava ohrožuje hlavně migrující druhy na jejich cestě k místům, kde se páří a rozmnožují. Nedávná zpráva Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) ve své studii věnované globálnímu odhadu obojživelníků udává, že až třetina druhů utrpěla výrazný pokles nebo vyhynula. Cílem bakalářské práce bylo shrnutí dosavadních poznatků o příčinách výrazného poklesu obojživelníků v celosvětovém měřítku.

3 9 2. LITERÁRNÍ PŘEHLED 2.1. Možné příčiny poklesu obojživelníků Zničení přirozeného prostředí, agrochemické a chemické znečištění Pokles obojživelníků může být ovlivněn celou řadou faktorů. Dosavadní výzkum odhalil některé příčiny poklesu stavu obojživelníků (Collins a Storfer, 2003). Snížení jejich počtu odráží hlavně vliv ničení jejich přirozeného prostředí v polovině 20. století (Houlahan a kol., 2000). Intenzivní zemědělské hospodaření, které začalo v tomto období, zničilo velké množství biotopů na severní polokouli a vedlo k všeobecnému úbytku mnoha živočišných druhů (Kolozsvary a Swihart, 1999; Ray a kol., 2002). Na některé populace obojživelníků má rychlý a silný dopad během lesních prací provedené odstranění nebo změny vegetace (Ash, 1998). Mýcení lesů na jihu Apalašských hor zmenšilo populace mloků téměř o 9 %, jinými slovy o více než čtvrt miliardy mloků oproti původnímu stavu v nedotčeném lese (Petranka a kol., 1993). Těžba dřeva vystavuje na souši žijící obojživelníky drastickým změnám mikroklimatu (Ash, 1997), udusávání a vysychání půdy a omezování komplexnosti lokality (Welsh, 1990). To vystavuje vodní obojživelníky záplavám s nánosy bahna (Corn a Bury, 1989) a zbytky dřeva (Bury a Corn, 1988). I když se s obnovou lesa mohou obnovit i jejich populace, může to trvat mnoho let (Ash, 1997). Jestliže však budou smíšené lesy nahrazeny monokulturami, nemusí to nastat vůbec (Homolka a Kokes, 1994). Vysoušení mokřin okamžitě ovlivnilo populace žab tím, že jim byly odstraněny místa pro rozmnožování (Johnson, 1992) a došlo k fragmentaci populací (Elmberg, 1993;Semlitsch a Bodie,1998), která zvýšila pravděpodobnost lokálního vyhynutí (Corn a Fogleman, 1984). Úpravy přirozených zemních nebo vodních lokalit při urbanizaci krajiny mohou omezit nebo vytlačit populace obojživelníků. Např. změny prostředí v obytných oblastech Floridy vedly k poklesu populací některých druhů obojživelníků (Delis a kol.,1996). Ochrana vodních nádrží sloužících k rozmnožování může mít malý význam, jestliže s nimi sousedící souš, která je využívána obojživelníky ke krmení a jako úkryt, bude zničena (Semlitsch, 1998). Mnohé jemné změny ve struktuře lokality mohou mít obrovský dopad na populace obojživelníků. Populace ropuchy krátkonohé (Bufo calamita) ve Velké Británii poklesla v průběhu 40 let z důvodu změn využívání krajiny, které změnily vegetační charakteristiky (BeeBee, 1997). Změny ve struktuře vegetace a s tím spojený nárůst zastínění byl škodlivý pro ropuchu krátkonohou a na druhé straně poskytl podmínky, díky nimž se pro ni stala úspěšným konkurentem ropucha obecná (Bufo bufo).

4 10 Rovněž silniční doprava má výrazný dopad na obojživelníky a to zejména během jejich stěhování do míst vhodných pro rozmnožování (Hels a Buchwald, 2001). Podobně v Kanadě v oblastech kolem jezer v Ontariu byly počty obojživelníků velmi ovlivněny zalesněním a hustotou silnic, které ubraly tisíce km 2 vodních ploch (Houlahan a Findlay, 2003). Obecný problém s vyhodnocováním efektů ničení přirozeného prostředí je v měření celkových důsledků v průběhu času a na různých místech. Findlay a Bourdages (2000) ukázali, že přestože v období 8 let byly prokázány typické negativní důsledky stavby silnic na populaci obojživelníků, trvalo několik desetiletí, než se projevily celkové efekty. K ničení přirozeného prostředí výraznou měrou také přispívá rozšířené používání hnojiv a pesticidů. Na rozdíl od vlivů změn přirozeného prostředí, které jsou známy přinejmenším 100 let, naše pochopení vlivů chemikálií na obojživelníky je poměrně nedávné (Collins a Storfer, 2003). Např. u herbicidu atrazinu bylo zjištěno, že již v extrémně nízkých koncentracích (méně než 1 molekula atrazinu na miliardu molekul vody) může způsobit poruchy rozmnožování žab (Hayes a kol., 2002). Dokazování, že pesticidy mají škodlivé účinky na úrovni populace je oproti laboratorním a terénním pokusům dosti obtížné (Davidson, 2004). Další možné riziko pro obojživelníky je kyselý déšť. Embrya a larvy obojživelníků jsou bezbranné vůči přímým i nepřímým vlivům nízkého ph, ale přestože byly zaznamenány místní vlivy, neexistuje žádný důkaz, který by spojoval okyselení s rozšířeným poklesem obojživelníků (Vertucci and Corn, 1997). Skutečně žádný z těchto faktorů snadno nevysvětluje současný pokles, který byl často v oblastech zjevně vzdálených od lidského vlivu. V posledních letech se proto pozornost přesunula k dalším pěti možným příčinám a to k zvýšenému vystavení ultrafialovému záření, dále k nemocem, k rozšíření nepřátelských živočišných druhů, přímému lovu a změnám klimatu UV-B záření a nemoci Zeslabení ozonové vrstvy způsobené lidskou činností významně zvýšilo UV-B záření (vlnová dé1ka nm) na povrchu země ve vysokých zeměpisných šířkách. UV-B má rozmanité vlivy na ekosystémy a jednotlivé organismy. Některé jsou škodlivé a jiné užitečné (Paul a Gwynn-Jones, 2003). Pokusy v přírodních rybnících, většinou v horských oblastech Severní Ameriky ukázaly, že zvýšení UV-B záření může být možnou příčinou poklesu obojživelníků.

5 11 Významně zvýšit úhyn embryí obojživelníků může také společné působení UV-B záření s dalšími environmentálními stresory jako jsou patogeny (Kiesecker a Blaustein, 1995) a nízká hodnota ph (Long a kol., 1995). Embrya skokana Rana pipiens, na něž nemá vliv oddělené působení jen samotného UV-B záření nebo nízkého ph, vykazovala sníženou přežitelnost, když byla vystavena současnému působení obou těchto faktorů (Long a kol., 1995). Embrya některých živočišných druhů přežívala lépe, když byla chráněna před UV- B zářením, než když byla vystavena jeho aktuální přirozené úrovni (Blaustein a kol., 1994). Podobné škodlivé vlivy zvýšeného UV-B záření byly u některých evropských živočišných druhů pozorovány rovněž v laboratoři (Pahkala a kol., 2003a). Kromě toho satelitní měření úrovně UV-B záření na 20 místech ve Střední a Jižní Americe zaznamenala jeho nejvyšší zvýšení v letech 1979 a 1998 v oblastech, kde byl největší pokles obojživelníků (Middleton a kol., 2001). Nicméně embrya a larvy mnoha ubývajících druhů v tropických pralesech nejsou vystaveny UV-B záření stejným způsobem jako ty, které se množí v otevřených horských nádržích a jezerech v mírném podnebí. Dalším problémem spojeným s připisováním poklesu obojživelníků zvýšenému UV-B záření je skutečnost, že nízká koncentrace rozpuštěné organické hmoty chrání živočichy žijící pod vodní hladinou před účinky UV-B záření. Jedna nedávná studie uvádí, že vajíčka a larvy obojživelníků v horských oblastech Severní Ameriky jsou před účinky UV-B záření dobře chráněny ve vodě rozpuštěnými organickými látkami (Palen a kol., 2002). Nicméně význam zvýšeného UV-B záření na pokles obojživelníků zůstává nevyřešený a přetrvávající spory ohledně metodologie, analýzy a interpretace dostupných dat neukazují žádný náznak jejich ubývání (Kats a kol., 2000, 2002; Cummins, 2002; Blaustein a kol., 2003; Heyer, 2003; Licht, 2003). Dramatický masový úhyn pozorovaný v některých klesajících populacích obojživelníků poskytl důkaz, že u některých druhů a v některých regionech mohou hrát významnou roli nemoci (Cunningham a kol., 1996; Berger a kol., 1998; Lips, 1999; Daszak a kol., 2003). Ranaviry ze skupiny iridovirů způsobují velký úhyn u axolotlů tygrovitých (Ambystoma tigrinum), ale jejich populace se následně obvykle obnoví (Jancovich a kol., 1997, 2001). Neexistuje žádný důkaz dlouhodobé životnosti virových částic mimo tělo mloků (Collins a kol., 2004). Z dalších onemocnění bylo zjištěno, že deformaci nohou žab způsobuje motolice Ribeiroia ondatraeis. Její výskyt v ekosystému ovlivňují hadi, kteří jsou jejími hostiteli (Johnson a kol., 2002; Johnson a Chase, 2004).

6 12 V této souvislosti změny kvality vody způsobené lidskou činností pozměnily strukturu společenství a tudíž zákonitosti predace, která vyhovuje hadům druhu Planorbella, kteří jako jediní jsou prvním mezihostitelem motolice Ribeiroia ondatraeis. Pokles populací ropuchy Bufo boreas boreas mezi léty 1974 a 1982 byl spojen s infekcí způsobenou bakterií Aeromonas hydrophila, ale Carey (1993) navrhl, že environmentální faktory způsobily subletální stres v těchto populacích tím, že přímo nebo nepřímo potlačily jejich imunitní systém. Patogenní houba zodpovědná z velké části za úhyn embryí u jedné populace ropuchy Bufo boreas v Oregonu mohla být mnohem nákazovější pro embrya za podmínky stresujícího životního prostředí (Blaustein, 1994). Epidemie mohou způsobovat masový úhyn obojživelníků. (Koonz, 1992). V roce 1981 bakterie Aeromonas hydrophila usmrtila všechny larvy skokana lesního (Rana sylvatica) v rybníku na Rhode Islandu, a o tři roky později se zde pářilo několik dospělých žab (Nyman, 1986). Stejná bakterie způsobila dobře zdokumentovaný pokles populace skokana maskovaného (Rana muscosa) v Kalifornii (Bradford, 1991). Chytridiomykózy nalezené na umírajících jedincích během masového úhynu žab v Austrálii a Panamě vyvolaly při laboratorním výzkumu smrtelné onemocnění původně zdravých žab a byly pravděpodobnou příčinou poklesu žab v těchto dvou oblastech (Berger a kol., 1998). Vysoký stupeň úmrtnosti vajíček u obojživelníků mohou také způsobit vodní plísně. V takovém případě mohou vzniknout interaktivní vlivy mezi plísňovým onemocněním a UV-B zářením (Kiesecker a Blaustein, 1995). Nicméně taxonomie těchto plísní je spletitá a odlišné druhy obojživelníků mohou být bezbranné vůči odlišným druhům vodních plísní (Robinson a kol., 2003). Bezpochyby z dosud objevených patogenů je nejvíce znepokojující plíseň Batrachochytrium dendrobatidis, která se podílela na masovém úhynu a poklesu populace obojživelníků v Severní a Jižní Americe, Evropě, Austrálii a Novém Zélandu (Berger a kol., 1998). Napadá kůži obojživelníků po jejich metamorfóze a způsobuje smrt poškozením kožního dýchání a osmotické regulace. Propuknutí nemoci může následovat po oslabené imunitní odpovědi obojživelníků způsobené jiným stresorem nebo zvýšenou virulencí patogenu. Molekulární studie fylogeografie dané plísně ukazuje, že za její negativní vlivy na obojživelníky může být zodpovědné rozšíření nových virulentních klonů (Morehouse a kol., 2003). Na druhé straně bylo zjištěno, že míra infekce chytridiemi australských obojživelníků byla v letech vyšší u druhu Litoria wilcoxii, který neměl úbytek počtu, oproti druhu Taudactylus eungellensis, který během osmdesátých let dramaticky hynul a to údajně díky infekci

7 13 chytridiemi (Retallick a kol., 2004). Navíc mnozí infikovaní jedinci Taudactylus eungellensis přežili stejně jako nenakažení jedinci. Rovněž skokan volský (Rana catesbeiana) může být nositelem patogenu bez klinických známek chytridiomykózy (Daszak a kol., 2004). Pravděpodobně tedy existují podstatné mezidruhové a vnitrodruhové rozdíly v citlivosti na tento patogen a interakce s jinými faktory mohou být určující pro jeho schopnost vyvolat onemocnění. Tato plíseň může být proto zodpovědná za některé poklesy populace obojživelníků, ale zůstává nevyřešené, jestli jsou to primární nebo sekundární příčiny Introdukované druhy živočichů a lov Důkaz, že některé druhy živočichů působí na velikost populace obojživelníků, je založen na dvou typech studií. Jednak na negativní korelaci mezi predátory a obojživelníky a dále na na mechanismech, kterými konkurenční druhy působí na obojživelníky. Pokles stavu nebo vyhynutí vybraných druhů obojživelníků byl různě vysvětlován, např. introdukcí ryb nebo jiných druhů obojživelníků např. skokanů volských (Rana catesbeiana) a ropuchy obrovské (Bufo marinus) či raků (Kats a Ferrer, 2003). Konkurence a predace tvoří nejzřetelnější efekty, které ovlivňují rychlost růstu, přežití nebo změny v chování či využití životního prostředí. Nejzranitelnějšími stádii vývoje obojživelníků jsou vajíčka a larvy, které při velkém počtu i v případě vysokých ztrát mohou umožnit koexistenci s konkurenčními druhy (Vonesh a De la Cruz, 2002). Knapp a kol. (2001) studovali alpinská jezera v kalifornské Sieře Nevadě, která rozdělili do tří kategorií: jezera s introdukovaným pstruhem pro sportovní účely; jezera, kde introdukovaný pstruh nebyl schopný přežívat a jezera, která nikdy introdukované pstruhy neobsahovala. Predace pulců způsobila značný pokles stavu místní populace horských skokanů maskovaných (Rana muscosa), korýšů a dalších druhů bezobratlých v jezerech, kde byl přítomen introdukovaný pstruh. V jezerech, kde introdukovaný pstruh spontánně vymizel, došlo po 5-10 letech k zahájení obnovy populace skokana maskovaného a obou skupin bezobratlých, přičemž k dosažení obdobného stavu populace skokana maskovaného jaké byly na jezerech, kam nebyl pstruh introdukován, došlo za let. Tato studie jasně ukázala, že obnova původních druhů obojživelníků po odstranění cizích živočišných druhů by mohla být pomalým procesem a může být také závislá na době, po kterou introdukovaní predátoři před tím než vymizeli v dané lokalitě pobývali. Podobně mlok Taricha torosa, který obsahuje silný neurotoxin, jež ho činí téměř pro všechny predátory nepoživatelným

8 14 (Petranka, 1998), byl loven introdukovaným cizím rakem, na něhož pravděpodobně neurotoxin nepůsobil a tento rak dokonce útočil i na dospělé jedince mloka (Gamradt a kol., 1997). Další nebezpečí introdukce nových druhů zpočívá v nebezpečí zavlečení nových patogenů. Např. severoamerický skokan volský je efektivním přenašečem chytridomykózy (Daszak a kol., 2004). Je známo, že tato velká žába se dobře zabydlela v mnoha částech světa i mimo její přirozená místa výskytu. Dalším problémem je křížení s příbuznými druhy. Ve Švýcarsku a jižní Anglii se introdukovaní italští čolci draví (Triturus carnifex) křížili s místními severskými čolky velkými (Triturus cristatus). Dopad na populaci to však mělo spíše místní než regionální (Arntzen a Thorpe, 1999; Brede a kol., 2000). Na druhé straně introdukce skokana skřehotavého (Rana ridibunda) měla za následek vytlačení příbuzného druhu skokana krátkonohého (Rana lessonae) v mnoha oblastech západní a střední Evropy a pravděpodobně je to přinejmenším alespoň částečně následek křížení (Vorburger a Reyer, 2003). Díky hybridogenezi, při které se u kříženců ztratil genom skokana krátkonohého v zárodečných buňkách ještě před meiózou, bylo upřednostněno zvětšení počtu jedinců skokana skřehotavého. Toto je přesně situace v místech, kde došlo k introdukci skokana krátkonohého. Lidé v mnoha částech světa loví obojživelníky jako zdroj potravy. Dále provádí odchyt obojživelníků za účelem jejich prodeje jako domácích mazlíčků, laboratorních zvířat do škol a výzkumných ústavů. Rybáři je používají jako krmivo a dokonce slouží k výrobě módních kožených doplňků (Jensen a Camp, 2003). Desítky milionů obojživelníků, hlavně větší druhy žab, jsou každoročně používany ke kulinářským účelům. Pouze malý podíl z nich pochází od chovatelů, kteří je za tímto účelem chovají na farmách. Většina pochází z ilegálního odchytu z volné přírody. Přestože v oblastech intenzivního odchytu bylo zdokumentováno vyhynutí místních populací, existuje pouze málo informací o jeho následcích (Beebee, Griffiths, 2005) Klimatické změny Změny celosvětového klimatu mohou mít nepříznivý dopad na populaci obojživelníků. Během uplynulých 100 let se zrychlením od 70. let vzrostla globální průměrná teplota o 0,6 0 C (Walther a kol., 2002; Parmesan a Yohe, 2003). V současné době neexistuje důkaz, že by klimatické změny vedly k překročení snášenlivosti teplotních

9 15 limitů nebo vlhkosti u obojživelníků (Carey a Alexander, 2003). Byly však zaznamenány pozorovatelné účinky klimatických změn na rozmnožování obojživelníků, ale jejich velikost se mezi jednotlivými studiemi lišila. Tyto odlišnosti mohou však reprezentovat pouze proměnlivost sledovaných ukazatelů rozmnožování mezi živočišnými druhy a regiony nebo mohou být funkcí odlišných použitých metod anebo časovými omezeními studií. Variabilita v nástupu rozmnožování by mohla pozměnit podíl predace, a tak znevýhodnit určité druhy v rámci společenství. Na konci osmdesátých let úplně zmizel endemit deštného pralesa v Costa Rice ropucha zlatá (Bufo periglenes) a od té doby nebyla nikde zpozorována (Pounds a kol., 1997). Hodně druhů z pralesní bioty vyhynulo během minulých 20 let a několik druhů dříve omezených na nižší nadmořské výšky se přesunulo výše do hor. Zdá se, že vyšší teploty mořského povrchu Tichého oceánu způsobily teplotní proudění v atmosféře, takže formace mraků nad pohořími Costa Ricy je nyní výše než v dřívějších desetiletích. Následkem toho se prales stal sušší a rozmnožování obojživelníků méně úspěšné (Pounds a kol., 1999). Hurikán Hugo způsobil v roce 1989 rozsáhlé poškození lesů v Puerto Ricu. Během krátké doby se populace žáby Eleutherodactylus richmondi snížila o 83 %. Avšak díky hurikánu zvětšený pokryv v dané oblasti rostlinami vedl k šestinásobnému zvětšení počtu žáby Eleutherodactylus coqui, který byl následován dlouhým obdobím postupného snižování jeho populace (Woolbright, 1991; Woolbright, 1996). Nicméně tyto změny počasí nejsou ničím novým a neexistuje žádný důkaz, že by podobné podmínky v posledních 50 letech vedly k poklesu stavu obojživelníků (Alexander a Eischeid, 2001). Proto vůbec není jisté, zda probíhající klimatické změny jsou průkaznou příčinou vyhynutí obojživelníků. Carey a Alexander (2003) doporučují zaměřit se na tuto problematiku navržením dokonalejších metodologií k vyšetřování klimatických změn jako činitele poklesu stavu obojživelníků. Kombinace zmenšených srážek s následným zvýšením vystavení UV-B v mělkých tůních a vysokým zamořením patogenními druhy hub bylo navrženo jako komplexní příčina vyhynutí ropuchy Bufo boreas (Kiesecker a kol., 2001). Zničení přírodního prostředí s průníkem pesticidů z blízkých zemědělských oblastí se slabým účinkem UV-B a bez vlivu klimatických změn bylo označeno jako hlavní příčina poklesu obojživelníků v Kalifornii, (Davidson a kol., 2001, 2002). Vývojové odchylky u pulců skokana lesního (Rana sylvatica) způsobené v první řadě motolicemi, byly silně umocněny pesticidy

10 16 používanými v zemědělství (Kiesecker, 2002). Nízké ph (4,5) působící součinně s UV-B výrazně snížily schopnost přežití pulců populace skokana hnědého (Rana temporaria) v severním Švédsku, ale nebyly nalezeny žádné podstatné vlivy na jižní populaci, která již dříve byla vystavena nízkému ph (Pahkala a kol., 2003b). Neměli bychom být překvapeni, že tyto komplexní studie jsou realističtější než ty, které se pouze zaměřovaly na jednotlivé potencionální činitele poklesu obojživelníků a určitě poskytují dobrou představu o problémech spojených se studiem populací žijících ve volné přírodě (Storfer, 2003) Nevyřešené problémy při studiu ubývání obojživelníků Měření učinků z geografického hlediska Celkový úbytek obojživelníků se projevuje v rozsahu jejich zeměpisného rozšíření. Určení trendů vývoje populace obojživelníků v dané zkoumané oblasti vyžadují vyhodnocení počtu obsazených míst v rozsahu celé krajiny (Green, 1997). Toto je nezbytné, protože nestálost nebo dokonce úbytek místních populací se nemusí shodovat s celkovými změnami ve větší geografické oblasti. Např. studium populace skokana křiklavého (Rana clamitans) ukázal její místní nestabilitu, ale žádné celkové trendy napříč větším územím (Hecnar a M Closkey, 1997). Odhady celkových distribučních změn jsou pro zkoumání velmi citlivé a vyžadují několikaleté vícenásobné opakované výzkumy kvůli vyšší spolehlivosti (Skelly a kol., 2003). Pro relativně vzácné druhy je možné odhadnout rozsah účinků přímo prostřednictvím intenzivního průzkumu během mnoha let (Buckley a Beebee, 2004). Pro hojněji se vyskytující druhy byly vyvinuty metody pro odhad osídlení zkoumaného místa použitím technik podobných metodě zpětného odchytu označených jedinců za účelem odhadu velikosti jednotlivých populací (MacKenzie a kol., 2002). Tento postup byl vyvinut Roylem (2004) při výzkumu hlasových projevů žab, aby umožnil hodnocení proměnlivosti abundance populace a tedy ne jen pouze hodnocení přítomnosti nebo nepřítomnosti jedinců daného druhu. Při použití metody MacKenzieho a kol. (2002) při výzkumu volání čtyř druhů evropských žab, Pellet a Schmidt (2005) ukázali, že z důvodu zjištění vysoké spolehlivosti přítomnosti nebo nepřítomnosti tří druhů žab bylo nezbytné provést opakované návštěvy (až do 6) každého sledovaného místa. Čtvrtý druh byl příliš vzácný, aby se mohlo provést přesné vyhodnocení výskytu touto metodou.

11 Měření učinků z hlediska populace Druhý aspekt určování úbytku obojživelníků je přesné měření změn velikostí jednotlivých populací. Získávání kvantitativních dat pro tuto analýzu je u obojživelníků obtížné z několika důvodů (Green, 1997). Jedním z nich je, jak definovat populaci. U druhů rozmnožujících se v rybnících je běžnou praxí, že se přistupuje ke skupině shromážděné v rybníce za účelem rozmnožování jako k populaci, tedy rybník rovná se populace. Toto však v mnoha situacích tak nemusí být, např. v lokalitách, kde se v těsné blízkosti vyskytuje několik rybníků (Beebee, Griffiths, 2005). Petranka a kol. (2004) ukázal, že pro dva severoamerické druhy a to pro axolotla skvrnitého (Ambystoma maculatum) a skokana lesního (Rana sylvatica) byl zjištěn fakt, že nebyli často vázáni na prostředí určitého daného rybníka, když se rybníky nacházely několik stovek metrů od sebe. K obdobným závěrům došly i provedené genetické studie. Pohyb genů mezi skokany volskými (Rana catesbeiana) rozmnožujícími se v rybnících v Kanadě a hojným skokanem hnědým (Rana temporaria) rozmnožujícím se v rybnících v Británii, se běžně děje i do vzdálenosti několika kilometrů (Austin a kol., 2004; Brede a Beebee, 2004). Z toho logicky vyplývá, že osazenstvo jednotlivých rybníků nemůže být hodnoceno jako populace. Tento problém je samozřejmě ještě obtížnější u druhů rozmnožujících se v tekoucích vodách a u výhradně na souši žijících druhů, kteří z obojživelníků tvoří většinu druhů. K populacím obojživelníků můžeme přistupovat jako k metapopulacím s omezeními, které se však obtížně vymezují. Samozřejmě místa, kde se jedinci daného druhu shromažďují za účelem rozmnožování jsou pro jejich zkoumání významná, ale při hodnocení demografických trendů bude potřeba vzít do úvahy konkrétní strukturu populace, která se bude lišit mezi jednotlivými druhy. Dalším velkým problém je skutečnost, že mnoho obojživelníků vykazuje velké změny ve velikosti populace v průběhu času. Např. žáby a mloci v Jižní Karolíně projevovali značnou variabilitu v počtu rozmnožujících se jedinců a jejich roční obnově v letech (Pechmann a kol., 1991), což naznačuje, že výsledky krátkodobého výzkumu mohou být mylné. Jestliže se budou obojživelníci opakovaně rozmnožovat, ale se střídavým reprodukčním úspěchem, potom mohou populace vykazovat krátkodobé periody rychlé obnovy následované delšími obdobími pozvolného poklesu. To naznačuje, že se po většinu času může populace zmenšovat, i když z dlouhodobého hlediska bude stabilní (Pechmann a Wilbur, 1994; Alford a Richards, 1999). Tři populace skokana hnědého (Rana temporaria) ve Švýcarsku se chovaly podle tohoto modelu po dobu let a

12 18 pouze jedna populace, která trpěla predací nově introdukovaným rybím druhem, se v tomtéž časovém úseku skutečně zmenšila (Meyer a kol., 1998). Variabilita fluktuace velikosti populace v průběhu času se snižovala v pořadí: druhy rozmnožující se v rybnících, tekoucích vodách a zemní druhy, což např. naznačuje, že mloci přebývající na souši vykazují mnohem větší stabilitu populace než vodní žáby (Green, 2003). Na rozdíl od dřívějších prací tato studie naznačuje, že relativně dlouhá období poklesu stavu kompenzovaná krátkými obdobími rychlé obnovy, neplatní obecně v populacích obojživelníků. Ve skutečnosti se hodně druhů neprojevuje podle tohoto modelu. Z toho vyplývá, že výklad úbytku velikosti populace se mezi druhy liší z pohledu možného dlouhodobého ohrožení. Pro mnoho obojživelníků rozmnožujících se v rybnících bude proto potřeba sledovat populace po mnoho generací než bude možno trendy jejich rozvoje spolehlivě určit (Blaustein a kol., 1994). Praktické postupy monitorování populací obojživelníků v průběhu času tak představují dosud zásadní problém. Přesné monitorování je klíčové jak pro určení poklesu, tak pro stanovení jakékoliv obnovy jejich stavu následující po opatřeních na jejich ochranu. Populace obojživelníků jsou obvykle hodnoceny pomocí jednoho z následujících tří způsobů: její přítomnost nebo nepřítomnost, relativní četnost nebo se odhaduje skutečná velikost populace. Stanovení přítomnosti nebo nepřítomnosti je užitečné pro určení změn v rozložení a počtech populací (Green, 1997), ale nepřináší žádné informace o trendech v rámci jednotlivých populací. Stanovení relativního množství obojživelníků zahrnuje počítání jedinců (Heyer a kol., 1994; Griffiths a kol., 1996). Např. v Británii je noční počítání mloků se svítilnou nejrozšířenější metodou (Griffiths a Raper, 1994; Cooke, 1995). Patří sem také rovněž poslech samčích hlasových projevů (Bridges a Dorcas, 2000; Crouch a Paton, 2002), počítání chuchvalců nebo řetízků vajíček (Crouch a Paton, 2000). Všechny metody, které zahrnují jednoduché počítání obojživelníků, však mají omezení v tom smyslu, jak mohou být výsledná data interpretována. Hlavní problém při takových studiích spočívá v nedostatku možnosti odhalování nahodilostí (Buckley a Beebee, 2004). Je zjištěno, že variablita výskytu obojživelníků se liší mezi jednotlivými pozorováními, lokalitami i časovými obdobími. I když tato metoda umožňuje kvantifikaci počtu obojživelníků, odhadování na základě ní i pouze přibližné velikosti jejich populace je velice problematické a může vést k milným odhadům populačních trendů a to dokonce i při dlouhodobém standardizovaném způsobu shromažďovaní dat (Schmidt, 2003, 2004). V souvislosti s ní, se mohou navíc vyskytnout i problémy při použití specifických metod

13 19 k zjišťování velikostí populace obojživelníků. Např. není správné odvozovat z hlasově se ozývajících samců velikost populace (Shirose a kol., 1997). Podobně počty nakladených vajíček se mohou měnit v závislosti na počtu samic účastnících se v různých fázích roku rozmnožování a rovněž v souvislosti se změnami velikosti populace daného druhu obojživelníků (Denton a Beebee, 1993). V některých případech, např. na malých rybnících, je možné dlouhodobé trendy vývoje populace zjistit tak, že identifikujeme a sečteme všechny jedince z dané populace. Mnohem častěji je však prováděno neúplné sčítání, které vyžaduje ještě provedení extrapolace. Tato metoda je např. založena na počítání jedinců v několika čtvercích náhodně umístěných v rámci zkoumané lokality a skutečná velikost populace je následně odhadovaná extrapolací pro celou zkoumanou oblast. Obojživelníci však často mají nerovnoměrné rozšíření dokonce i ve zdánlivě homogenní oblasti, což může následnou extrapolaci znesnadnit. Neúplné sčítání, které využívá např. metody zpětného odchytu, poskytuje pravděpodobně nejpřesnější data o velikosti populace (Schmidt, 2003, 2004). Umožňují totiž kontrolu variability a vymezení intervalu spolehlivosti při odhadování velikosti populace (Beebee, Griffiths, 2005) Efektivní velikost populace Za předpokladu, že je možné získat smysluplný odhad aktuální velikosti populace jednotlivých druhů obojživelníků, nastává další problém, který se týká hodnoty těchto dat pro plánování ochrany přírody (Green, 1997). Měření geneticky efektivní velikosti populace může být mnohem užitečnější pro analýzu životaschopnosti populace v porovnání s počtem rozmnožujících se jedinců nebo oproti sčítání velikosti populace odhadem, protože přesněji odráží vývojový potenciál populace. Je však mnohem obtížnější odhadnout geneticky efektivní velikost populace v porovnání s odhadem její aktuální velikosti, ale je dobře známo, že geneticky efektivní velikost populace vykazuje tendenci být mnohem menší oproti aktuální velikosti populace (Frankham, 1995) a to platí pro většinu druhů obojživelníků. Z toho vyplývá, že efektivní velikost populace je pro mnoho druhů obojživelníků velmi malá, obyčejně menší než 100 jedinců (Funk a kol., 1999). Toto naopak dělá populaci obojživelníků náchylnou ke ztrátě genetické rozmanitosti a k negativním účinkům inbrední deprese. Ochranářská opatření pro klesající populace obojživelníků by tato fakta měla vzít v úvahu a to zejména ve fragmentované krajině, kde se riziko izolace populace zvětšuje (Frankham a kol., 2002; Rowe a Beebee, 2003).

14 20 Pro odhad geneticky efektivní velikosti populace jsou stále více používány i molekulárně genetické metody. Nevýhodou některých z nich je, že vyžadují v dané populaci minimálně odběr vzorků od dvou po sobě následujících generací (Waples, 1989; Wang a Whitlock, 2003). Jiné genetické analýzy jako jsou mikrosatelity, mohou však poskytnout užitečné informace o posledních populačních trendech i při odběru vzorku pouze od jedné generace v dané populaci. Změny v geneticky efektivní velikosti populace vytvářejí přechodné zvětšení nebo zmenšení očekávané heterozygótnosti ve vztahu k počtu alel během poklesu nebo nárůstu velikosti populace (Cornuet a Luikart, 1996). Empirické testy srovnávající úroveň heterozygótnosti se známým poklesem populace britské ropuchy krátkonohé ukázaly vysokou úroveň shody (Beebee a Rowe, 2001). Zvětšená heterozygótnost přetrvává dokud není dosaženo nové rovnováhy a proto lze odhalit pokles populace v relativně krátké době ( generace). Z těchto důvodů by tato metoda mohla být zvláště užitečná při analýze výrazných poklesů populace Obojživelníci a širší krize biodiverzity V kontextu širší krize biodiverzity vyvstávají dvě podstatné otázky o úbytku obojživelníků a to, zda jsou obojživelníci dobrými indikátory změny biodiverzity a dochází-li k rychlejšímu úbytku obojživelníků než jiných druhů. Od roku 1989 byli obojživelníci považováni za výborné nebo citlivé biologické ukazatele zdravého životního prostředí (Blaustein a Wake, 1990; Vitt a kol., 1990; Wyman, 1990; Wake, 1991). Tato tvrzení byla znovu zdůrazňována i v současné literatuře (Collins a Storfer, 2003; Storfer, 2003; Blaustein a kol., 2003). Navzdory některým zmatkům v literatuře týkajících se přesné definice biologického ukazatele a s ním spojené terminologie existuje konsenzus, že dobrý biologický ukazatel může sloužit jako měřítko: kontaminace nebo kvality životního prostředí a populačních trendů u jiných druhů (Landres a kol., 1988; Noss, 1990; Simberloff, 1998; Caro a O Doherty, 1999). Aby mohli být dobrým biologickým ukazatelem, potom kovariance mezi jejich abundancí a zkoumaným parametrem musí být silná a dobře známá a používaný biologický ukazatel musí být relativně snadno měřitelný. Pouze několik studií, pravděpodobně kvůli dříve popsanému problému kvantifikace populací obojživelníků, poskytuje přesvědčivá data pro silnou kovarianci mezi abundancí obojživelníků a kontaminující zkoumané lokality nebo abundancí jiných živočišných druhů. I když naše pochopení vztahů mezi abundancí obojživelníků a rozmanitými typy degradace životního prostředí se během minulého desetiletí výrazně zlepšilo, nebyly dosud

15 21 vyvinuty jednoznačné testy pro použití obojživelníků jako biologických ukazatelů kvality životního prostředí (Beebee, Griffiths, 2005). Dvě vlastnosti obojživelníků, jejich využívání jak vodního tak i zemního prostředí a jejich citlivá pokožka jsou často citovanými důvody jejich snadné zranitelnosti změnami životního prostředí a proto jsou považovány za jeho dobré indikátory (Blaustein a Wake, 1990; Wyman, 1990; Lips, 1998). Tento předpoklad však může být moc zjednodušeným pohledem. Velmi málo obojživelníků v různých fázích svého životního cyklu rozděluje svůj pobyt rovnoměrně mezi vodu a souš. Navíc velký počet druhů žije pouze na souši nebo ve vodě. Z toho potom následně vyplývá, že na mnoho druhů obojživelníků pravděpodobně působí různě negativní dopady ve vodním prostředí a na souši. Mimo citlivost kůže existuje i mnoho jiných fyziologických parametrů, které mohou ovlivnit citlivost obojživelníků ke kontaminujícím látkám. Dosavadní poznatky naznačují, že se jednotlivé druhy obojživelníků značně liší svou citlivostí na chemikálie a názor, že jsou k nim citlivější než jiné druhy živočichů nejsou podpořena srovnávacími studiemi (Hall a Henry, 1992; Pechmann a Wilbur, 1994; Zhang, 1999). Je nutné si také uvědomit, že obojživelníci jsou různorodá skupina, která může obsahovat ještě některé neodhalené vysoce efektivní biologické indikátory. Přesto však jako skupina vykazují zdání, že postrádají některé základní vlastnosti dobrých indikátotů. Příliš časté obhajování určitých biologických indikátorů je spíše spojeno se zájmy jejich hlavních zastánců než s důkazy, že jsou v tomto ohledu skutečně efektivní (Williams a Gaston, 1994; Stork a Samways, 1995; McGeoch a Chown, 1998). V současnosti potom může být jednodušší přímé měření přírodních stresorů, než se pokoušet je nahradit obojživelníky. O něco větší pokrok byl udělán při řešení dalšího problému, a to zda-li obojživelníci ubývají rychleji než mnohé jiné druhy. Při hodnocení jejich stavu mezi lety Honegger (1981) zjistil, že vyhynuly pouze dva druhy obojživelníků v porovnání s 28 druhy plazů. Podobně Smith a kol. (1993) učinil závěr, že od roku 1600 vyhynulo pouze okolo 0,07% druhů obojživelníků a okolo 2% bylo ohroženo. V obou kritériích to byly nejnižší údaje ze všech skupin obratlovců. Na rozdíl od toho uvádí Stuart a kol. (2004), že v současné době je ohroženo přibližně 1856 druhů obojživelníků (32,5% z celkového počtu) a z toho 427 druhů (7,4%) patří podle hodnocení Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) do skupiny kriticky ohrožených druhů. Zatímco mezi ohrožené druhy podle IUCN je zařazeno 12% druhů ptáků a 23% druhů savců. Zdá se tedy, že se v posledních 25 letech podmínky pro obojživelníky dramaticky

16 22 zhoršily. Fakta, na kterých jsou založeny tyto závěry, jsou pro mnoho druhů poněkud nedostatečné, ale je jen málo pochybností o tom, že se jedná o velice závažný problém. Důkazy z poměrně nedávné doby navíc ukazují, že v Evropě došlo k přinejmenším stejnému úbytku plazů jako obojživelníků (Berber, 1992). Je rovněž důležité zdůraznit, že ne všechny druhy obojživelníků ubývají. Mnoho druhů zůstává očividně stabilních a to včetně těch, jež žijí ve stejných rybnících jako ubývající druhy. Několik druhů obojživelníků, jako např. introdukovaná ropucha obrovská, se rozšířilo do té míry, že se z nich stávají škůdci (Lever, 2001). Nejen ze studia úbytku obojživelníků můžeme zjistit některé obecné principy o ohrožení dalších druhů, ale i naopak. Existuje důkazy o dlouhodobém úbytku ptáků na celém světě včetně studií, které zahrnují několik desetiletí (Pain a kol., 1997; Holmes a Sherry, 2001; Lane a Alonso, 2001). Některé ptačí druhy stejně jako obojživelníci vykazují pokles stavu, zatímco jiné jsou stabilní nebo naopak se jejich počty zvyšují (Fuller a kol., 1995; Coppedge a kol., 2001). Na rozdíl od obojživelníků jsou nejnovější úbytky ptáků snadno vysvětlitelné změnou nebo zničením jejich životního prostředí nebo přímým lovem. Dlouhou dobu byl záhadou před padesáti lety proběhlý výrazný pokles dravců téměř v celé Evropě a Severní Americe, zatímco většina ostatních ptačích druhů byla ovlivněna mnohem méně. Jako příčina se ukázalo v poválečném období rozšířené používání organochlorových insekticidů, jejichž rezidua se hromadila v tělech dravců a zapříčinila ztenčení vaječných skořápek a s ním spojený zvýšený úhyn embryí (Moore, 1967; Ratcliffe, 1970). Potvrzení významu tohoto objevu poskytlo následné obnovení mnoha populací dravých ptáků, které následovalo po výrazném omezení používání těchto chemikálií, které začalo v sedmdesátých letech. Dřívější práce o vlivu pesticidů na ptáky by proto mohly být cenným vzorem pro hledání objasnění současného úbytku obojživelníků. Pravděpodobně jediným vhodným testem, zda se podařilo odhalit příčinu jejich úbytku, by měla být následná přirozená obnova jejich populace, jakmile bude příčina poklesu odstraněna (Caughley, 1994). U dravců to trvalo desítky let a dosud to není dokončeno. Odhalení, zda-li skutečnými hlavními činiteli podporujícími úbytek obojživelníků je zeslabení ozonové vrstvy nebo globální oteplování, bude pravděpodobně trvat přinejmenším tak dlouho jako zjištění úlohy insekticidů u dravců. V současnosti vyhlídky na zvrat člověkem vyvolaných změn klimatu vypadají bezútěšně, přestože snahy k jejich ukončení budou bezpochyby pokračovat. Doposud i přes obnovu přirozeného životního prostředí byla pouze ve zvláštním lokalním

17 23 případě potvrzena příčina úbytku obojživelníků odstraněním nově introdukovaných ryb (Vredenberg, 2004). Možná ze všeho nejobtížnější bude určení důsledků objevujících se nemocí, pokud budou potvrzeny jako hlavní příčina úbytku obojživelníků (Beebee, Griffiths, 2005).

18 24 3. ZÁVĚR Obojživelníky můžeme spatřit v nejrůznějších biotopech včetně jezírek naplněných vodou z tajícího sněhu a ledu vysoko v horách. I přes tuto neobyčejnou přizpůsobivost však jejich počet rychle ubývá. Jak vyplývá z červené knihy Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN), asi třetina obojživelníků v současné době patří mezi silně nebo kriticky ohrožené druhy. Jako hlavní příčiny tohoto stavu jsou považovány globální změny podnebí, nadměrné kácení pralesů, silniční doprava, intenzivní zemědělství a odchyt zvířat z volné přírody. Konkrétní příčiny poklesu stavu populace jednotlivých druhů obojživelníků se však nepodařilo ve většině případů dosud objasnit. Jako jediné skutečné objektivní kriterium prokázání vlivu toho kterého faktoru na pokles populace obojživelníků se jeví její obnovení po vyloučení působení tohoto faktoru v dané lokalitě. Poznatky uvedené v literárním přehledu naznačují, že příčiny poklesu obojživelníků jsou pravděpodobně multifaktoriální.

19 25 4. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY ALEXANDER, M.A., EISCHEID, J.K. Climate variability in regions of amphibian declines. Conservation Biology, 2001, roč.15, s ALFORD, R.A., RICHARDS, S.J. Global amphibian declines: a problem in applied ecology. Annual Review of Ecology and Systematics, 1999, roč. 30, s ARNTZEN, J.W., THORPE, R.S. Italian crested newts (Triturus carnifex) in the basin of Geneva: distribution and genetic interactions with autochthonous species. Herpetologica, 1999, roč. 55, s ASH, A.N. Disappearence and return of Plethodontid salamanders to clearcut plots in the southern Blue Ridge Mountains. Conservation Biology, 1997, roč. 11, s ASH, A.N. Disappearence of salamanders from clearcut plots. Journal of Elisha Mitchell Science Society, 1998, roč. 104, s AUSTIN, J.D., LOUGHEED, S.C., BOAG, B.T. Controlling for the effects of history and non-equilibrium conditions in gene flow estimates in northern bullfrog (Rana catesbeiana) populations. Genetics, 2004, roč. 168, s BEEBEE, T.J. Environmental change as a cause of Natterjack Toad Bufo calamita declines in Britain. Biological Conservation, 1977, roč. 11, s BEEBEE, T.J.C., ROWE, G. Application of genetic bottleneck testing to the investigation of amphibian declines: a case study with natterjack toads. Conservation Biology, 2001, roč. 15, s BEEBEE, TJ.C., GRIFFITHS, R.A. The amphibian decline crisis: A watershed for conservation biology? Biological conservation, 2005, roč. 125, s BERGER, L., SPEARE, R., DASZAK, P., GREEN, D.E., CUNNINGHAM, A.A., et al. Chytridiomycosis causes amphibian mortality associated with population declines in the rain forests of Australia and Central America. Proceedings of the National Academy of Sciences, 1998, roč. 95, s BERGER, L., SPEARE, R., DASZAK, P., GREEN, E., CUNNINGHAM, A.A., GOGGIN, C.L., SLOCOMBE, R., RAGAN, M.A., HYATT, A.D., MCDONALD, K.R., HINES, H.B., LIPS, K.R., MARANTELLI, G., PARKES, H. Chytridiomycosis causes amphibian mortality associated with population declines in the rain forests of Australia and Central America. Proceedings of the National Academy of Sciences, 1998, roč. 95, s BLAUSTEIN, A.R. Chicken Little or Nero s fiddle? A perspective on declining amphibian populations. Herpetologica, 1994, roč. 50, s

20 26 BLAUSTEIN, A.R., ROMANSIC, J.M., KIESECKER, J.M., HATCH, A.C. Ultraviolet radiation, toxic chemicals and amphibian population declines. Diversity and Distributions, 2003, roč. 9, s BLAUSTEIN, A.R., WAKE, D.B. Declining amphibian populations: a global phenomenon. Trends in Ecology and Evolution, 1990, roč. 5, s BLAUSTEIN, A.R., WAKE, D.B., SOUSA, W.P. Amphibian declines: judging stability, persistence, and susceptibility of populations to local and global extinctions. Conservation Biology, 1994, roč. 8, s BRADFORD, D.F. Mass mortality and extinction in a high-elevation population of Rana muscosa. Journal of Herpetology, 1991, roč. 25, s BREDE, E.G., BEEBEE, T.J.C. Contrasting population structure in two sympatric anurans: implications for species conservation. Heredity, 2004, roč. 92, s BREDE, E.G., THORPE, R.S., ARNTZEN, J.W., LANGTON, T.E.S. A morphometric study of a hybrid newt population (Triturus cristatus/t. carnifex): Beam Brook Nurseries, Surrey.Biological Journal of the Linnean Society, 2000, roč. 70, s BRIDGES, A.S., DORCAS, M.E. Temporal variation in anuran calling behaviour: implications for surveys and monitoring programs.copeia 2000, 2000, s BUCKLEY, J., BEEBEE, T.J.C. Monitoring the conservation status of an endangered amphibian: the natterjack toad Bufo calamita in Britain. Animal Conservation, 2004, roč. 7, s BURG, R.B., CORN, P.S. Responses of aguatic and streamside amphibians to timber harvest: A review. In Readeke, K.J. (ed.). Streamside management: Riparian wildlife and forestry interactions. Seatle: Univ. Was. Press, 1988, s CAREY, C., ALEXANDER, M.A. Climate change and amphibian declines: is there a link? Diversity and Distributions, 2003, roč. 9, s CAREY, C.L. Hypothesis concerning the causes of the disappearance of boreal toads from the mountains of Colorado. Conservation Biology, 1993, roč. 7, s CARO, T.M., O_DOHERTY, G. On the use of surrogate species in conservation biology. Conservation Biology, 1999, roč. 13, s CAUGHLEY, G. Directions in conservation biology. Journal of Animal Ecology, 1994, roč. 63, s COLLINS, J.P., BRUNNER, J.L., JANCOVICH, J.K., SCHOCK, D.M. A model host pathogen system for studying infectious disease dynamics in amphibians: tiger

21 27 salamanders (Ambystoma tigrinum) and Ambystoma tigrinum virus. Herpetological Journal, 2004, roč. 14, s COLLINS, J.P., STORFER, A. Global amphibian declines: sorting the hypotheses. Diversity and Distributions, 2003, roč. 9, s COOKE, A.S. A comparison of survey methods for crested newts (Triturus cristatus) and night counts at a secure site, Herpetological Journal, 1995, roč. 5, s COPPEDGE, B.R., ENGLE, D.M., MASTERS, R.E., GREGORY, M.S. Avian response to landscape change in fragmented southern Great Plains grasslands. Ecological Applications, 2001, roč. 11, s CORN, P.S., BURY R.B. Logging in western Oregon: responses of headwater habitats and stream amphibians. Forest Ecology and Management, 1989, roč. 29, s CORN, P.S., FOGLEMAN, J.C. Extinction of montane populations of the Northern Leopard Frog (Rana pipiens) in Colorado. Journal of Herpetology, 1984, roč. 18., s CORNUET, J.M., LUIKART, G. Description and power analysis of two tests for detecting recent population bottlenecks from allele frequency data. Genetics, 1996, roč. 144, s CROUCH, W.B., PATON, P.W.C. Assessing the use of call surveys to monitor breeding anurans in Rhode Island. Journal of Herpetology, 2002, roč. 36, s CROUCH, W.B., PATON, P.W.C. Using egg-mass counts to monitor wood frog populations. Wildlife Society Bulletin, 2000, roč. 28, s CUMMINS, C.P. Testing for the effects of UV-B radiation on anti-predator behavior in amphibians: a critique and some suggestions. Ethology, 2002, roč. 108, s CUNNINGHAM, A.A., LANGTON, T.E.S., BENNETT, P.M., LEWIN, J-F., DRURY, S.E.N., GOUGH, R.E., MACGREGOR, S.K. Pathological and microbiological findings from incidents of unusual mortality of the common frog (Rana temporaria). Philosophical Transactions of the Royal Society of London, 1996, roč. B 351, s DASZAK, P., CUNNINGHAM, A.A., HYATT, A.D. Infectious disease and amphibian population declines. Diversity and Distributions, 2003, roč. 9, s DASZAK, P., STRIEBY, A., CUNNINGHAM, A.A., LONGCORE, J.E., BROWN, C.C., PORTER, D. Experimental evidence that the bullfrog (Rana catesbeiana) is a potential carrier of chytridomycosis, an emerging fungal disease of amphibians. Herpetological Journal, 2004, roč. 14, s

22 28 DAVIDSON, C. Declining downwind: amphibian population declines in California and historical pesticide use. Ecological Applications, 2004, roč. 14, s DAVIDSON, C., SHAFFER, H.B., JENNINGS, M.R. Decline of the California redlegged frog: climate, UV-B, habitat and pesticide hypotheses. Ecological Applications, 2001, roč. 11, s DAVIDSON, C., SHAFFER, H.B., JENNINGS, M.R. Spatial tests of the pesticide drift, habitat destruction, UV-B, and climate change hypotheses for California amphibian declines. Conservation Biology, 2002, roč. 16, s DELIS, P.R., MUSHINSKY, H.R., McCOY, E.D. Decline of some west-central Florida anuran populations in response to habitad degradation. Biodiversity Conservation, 1996, roč. 5, s DENTON, J.S., BEEBEE, T.J.C. Reproductive strategies in a femalebiased population of natterjack toads (Bufo calamita). Animal Behaviour, 1993, roč. 46, s ELMBERG, J. Threats to boreal frogs. Ambio, 1993, roč. 22, s FINDLAY, C.S., BOURDAGES, J. Response time of wetland biodiversity to road construction on adjacent lands. Conservation Biology, 2000, roč. 14, s FRANKHAM, R. Effective population size/adult population size ratios in wildlife: a review. Genetical Research, 1995, roč. 66, s FRANKHAM, R., BALLOU, J.D., BRISCOE, D.A. Introduction to Conservation Genetics. Cambridge: Cambridge University Press, 2002, 264 s. FULLER, R.J., GREGORY, R.D., GIBBONS, D.W., MARCHANT, J.H., WILSON, J.D., BAILLIE, S.R., CARTER, N. Population declines and range contractions among lowland farmland birds in Britain. Conservation Biology, 1995, roč. 9, s FUNK, W.C., TALLMON, D.A., ALLENDORF, F.W. Small effective population size in the long-toed salamander. Molecular Ecology, 1999, roč. 8, s GAMRADT, S.C., KATS, L.B., ANZALONE, C.B. Aggression by non-native crayfish deters breeding in California newts. Conservation Biology, 1997, roč. 11, s GREEN, D.M. Perspectives on amphibian declines: defining the problem and searching for answers. In Green, D.M. (Ed.). Amphibians in Decline: Canadian Studies of a Global Problem. Society for the Study of Amphibians and Reptiles, 1997, s GREEN, D.M. The ecology of extinction: population fluctuation and decline in amphibians. Biological Conservation, 2003, roč. 111, s

23 29 GRIFFITHS, R.A., RAPER, S.J. A review of current techniques for sampling amphibian communities. JNCC Report No Joint Nature Conservation Committee, Peterborough, GRIFFITHS, R.A., RAPER, S.J., BRADY, L.D. Evaluation of a standard method for surveying common frogs (Rana temporaria) and newts (Triturus cristatus, T. helveticus and T. vulgaris). JNCC Report No Joint Nature Conservation Committee, Peterborough, HALL, R.J., HENRY, P.F.P. Assessing the effects of pesticides on amphibians and reptiles: status and needs. Herpetological Journal, 1992, roč. 2, s HAYES, T.B., HASTON, K., TSUI, M., HOANG, A., HAEFFELE, C., VONK, A. Feminization of male frogs in the wild. Nature, 2002, roč. 419, s HECNAR, S.J., M CLOSKEY, R.T. Spatial scale and determination of species status of the green frog. Conservation Biology, 1997, roč. 11, s HELS, T., BUCHWALD, E. The effect of road kills on amphibian populations. Biological Conservation, 2001, roč. 99, s HEYER, W.R. Ultraviolet-B and amphibia. Bioscience, 2003, roč. 53, s HEYER, W.R., DONNELLY, M.A., MCDIARMID, R.W., HAYEK, L.-A., FOSTER, M.S. Measuring and Monitoring Biological Diversity. Standard Methods for Amphibians. Washington: Smithsonian Institution Press, 1994, 324 s. HOLMES, R.T., SHERRY, T.W. Thirty-year bird population trends in an unfragmented temperate deciduous forest: importance of habitat change. Auk, 2001, roč. 118, s HOMOLKA, M., KOKES, J. Effect of air pollution and forestry practice on the range and abundance of Salamandra salamandra. Folia Zoologica, 1994, roč. 43, s HONEGGER, R.E. List of amphibians and reptiles known or thought to have become extinct since Biological Conservation, 1981, roč. 19, s HOULAHAN, J.E., FINDLAY, C.S. The effects of adjacent land use on wetland amphibian species richness and community composition.canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2003, roč. 60, s HOULAHAN, J.E., FINDLAY, C.S., SCHMIDT, B.R., MEYER, A.H., KUZMIN, S.L. Quantitative evidence for global amphibian population declines. Nature, 2000, roč. 404, s

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

Ze života obojživelníků. Filip Šálek

Ze života obojživelníků. Filip Šálek Ze života obojživelníků Filip Šálek www.filipsalek.cz Základní charakteristika - patří mezi obratlovce, kteří tvoří přechod mezi vodními a suchozemskými živočichy, potomci lalokoploutvých ryb - na světě

Více

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79 Předmluva 13 1 Definice biologie ochrany přírody 15 Podstata a původ biologie ochrany přírody 17 Filozofické základy biologie ochrany přírody 19 Význam biologie ochrany přírody 22 Mezioborový přístup -

Více

Obojživelníci jako bioindikátory

Obojživelníci jako bioindikátory Obojživelníci jako bioindikátory 1) Obojživelní - životní strategie ovlivnění z akvatického i terestrického prostřed edí 2) Propustná pokožka - transdermální přenos vody a polutantů: : u obojživelníků

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Ekologie tropických lesů a jejich obyvatel

Ekologie tropických lesů a jejich obyvatel Ekologie tropických lesů a jejich obyvatel Vojtěch Novotný Biologické centrum AV ČR a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity Ekologický problém č. 1: Jaký je mechanismus koexistence tisíců druhů

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Co prozradí žáby zpěvem?

Co prozradí žáby zpěvem? Co prozradí žáby zpěvem? ( Obojživelníci Vysočiny a jejich biotopy ) Jaromír Maštera Autoři většiny fotografií: Jaromír Maštera a Jan Dvořák Co prozradí žáby svým zpěvem? 1) Je jaro! zima definitivně skončila

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 KBB/KOGEN Konzervační genetika Dana Šafářová, Petr Smýkal Milan Navrátil Konzervační

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.20.5._PŘ TÉMA: třídění živých organismů ČÍSLO

Více

TEORIE OSTROVNÍ BIOGEOGRAFIE (TOB)

TEORIE OSTROVNÍ BIOGEOGRAFIE (TOB) Organismy v krajině krajinné uspořádání a jeho vliv na organismy, populace a společenstva teorie ostrovní biogeografie metapopulační teorie zdroje a propady 34 TEORIE OSTROVNÍ BIOGEOGRAFIE (TOB) MacArthur

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Biologická Diversita Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Sladkovodní ekosystémy 2.5% světových zásob vody je sladkovodních, z toho 99% led či podzemní voda Velká část využívaná pro zavlažování

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Zdeněk Landa sekce rostlinolékařství KRV ZF JU Populace definice Skupina jedinců téhož druhu Subjednotka druhu Odlišnosti populace od druhu: omezení areálem

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie živočichů

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie živočichů NIKA A KOEXISTENCE Populační ekologie živočichů Ekologická nika nároky druhu na podmínky a zdroje, které organismu umožňují přežívat a rozmnožovat se různé koncepce: Grinell (1917) stanovištní nika, vztah

Více

Pracovní list č. 3 Obojživelníci obecně - starší

Pracovní list č. 3 Obojživelníci obecně - starší Pracovní list č. 3 obecně - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 6 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 30 minut Děti dle textu správně přiřadí k

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka,

Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka, Ozon Je tříatomová molekula kyslíku. Jeho vliv se liší podle toho, v jaké výšce se vyskytuje. Přízemní ozon je škodlivý, má účinky jako jedovatá látka, ničí automobily, umělé hmoty a pryž. Vzniká při vzájemném

Více

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Český svaz ochránců přírody Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Obojživelníci a jejich funkce v přírodě Ukazatelé čistoty vod a prostředí Jako první reagují na změny životního prostředí Patří do potravy

Více

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Globální oteplování a jeho dopady V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Jak ovlivňují skleníkové plyny globální

Více

Biomonitoring proces při kterém sledujeme charakteristiku prostředí sledování zpětných vazeb v prostředí Hodnocení výsledků bývá obtížné Význam biologického monitorování živé zdroje jsou vyčerpávány č

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

Genetika vzácných druhů zuzmun

Genetika vzácných druhů zuzmun Genetika vzácných druhů Publikace Frankham et al. (2003) Introduction to conservation genetics Časopis Conservation genetics, založeno 2000 (máme online) Objekt studia Genetická diversita Rozložení genetické

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového???

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového??? Co je to CO 2 liga? Je to celorepubliková soutěž, která je učena pro týmy 3-10 studentů ve věku cca 13-18 let (ZŠ, SŠ). Zabývá se tématy: klimatické změny, vody, energie a bydlení, jídla, dopravy. Organizátorem

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Prostorové šíření organismů Bariéry šíření a prostory pro šíření Bariéry šíření veškeré jevy znesnadňující prostorové šíření nemusí nutně znemožňovat šíření působí jako filtr závisí na prostředí závisí

Více

Srovnání biodiverzity sadů v různých režimech hospodaření. Martin Bagar

Srovnání biodiverzity sadů v různých režimech hospodaření. Martin Bagar Srovnání biodiverzity sadů v různých režimech hospodaření Martin Bagar Zpracování monitoringu biologické rozmanitosti vinic a sadů v různých režimech produkce (konvenční, integrovaná a ekologická) Hluchý,

Více

Ekologie živočichů, téma 24 : Parasitismus

Ekologie živočichů, téma 24 : Parasitismus Ekologie živočichů, téma 24 : Parasitismus Parazitismus: jedna z forem predace v širším pojetí parazit je na hostitele vázán jeho existence závisí na živém hostiteli Když hostitel uhyne: parazité se musí

Více

Vliv zemědělství na životní prostředí. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Vliv zemědělství na životní prostředí. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. Vliv zemědělství na životní prostředí doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. 1. Nástup vědecko-technické revoluce Vyvolány velké strukturální změny ve výrobě Nárůst specializace, koncentrace, kooperace zemědělské

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

Vliv dešťových srážek na mikrobiologickou kvalitu koupacích vod

Vliv dešťových srážek na mikrobiologickou kvalitu koupacích vod Vliv dešťových srážek na mikrobiologickou kvalitu koupacích vod RNDr. Jaroslav Šašek Státní zdravotní ústav Konzultační den Hygieny životního prostředí, 24.11.2009, Praha kvalita vod ke koupání je dána:

Více

Nika důvod biodiverzity navzdory kompetici

Nika důvod biodiverzity navzdory kompetici Brno, 2015 Dana Veiserová Nika důvod biodiverzity navzdory kompetici Co je to nika? Souhrn ekologických nároků daného druhu na prostředí, umožňující organismu žít a rozmnožovat se Fundamentální nika potencionální,

Více

ends/pictures/f10_1.gif

ends/pictures/f10_1.gif GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Environmentální problémy Půdní degradace, odlesňování a eroze biodiverzity Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011 OSNOVA Klíčové pojmy 1. PŮDNÍ DEGRADACE Půda základní charakteristika Člověk

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Pod Rýzmburkem

Více

Technická univerzita v Liberci fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická. Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. ZÁKLADY EKOLOGIE.

Technická univerzita v Liberci fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická. Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. ZÁKLADY EKOLOGIE. Technická univerzita v Liberci fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. ZÁKLADY EKOLOGIE Studijní texty 2010 Struktura předmětu 1. ÚVOD 2. EKOSYSTÉM MODELOVÁ JEDNOTKA 3.

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN Kateřina Kovaříková, Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V letošním roce získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny.

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014, pokud

Více

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Jaroslav Rožnovský Projekt EHP-CZ02-OV-1-035-01-2014 Resilience a adaptace

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Definice Současný stav Úrovně Indikátory Ochrana Druhová ochrana Genová centra

Více

Modrá kniha biodiverzita

Modrá kniha biodiverzita Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Modrá kniha biodiverzita Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.36 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Aleš Hruzík

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19. Třídění organismů obratlovci Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_02_02_19 Třídění organismů obratlovci Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

PŘÍRODA A BIOLOGICKÁ ROZMANITOST. Proč jsou pro vás důležité?

PŘÍRODA A BIOLOGICKÁ ROZMANITOST. Proč jsou pro vás důležité? PŘÍRODA A BIOLOGICKÁ ROZMANITOST Proč jsou pro vás důležité? Biologická rozmanitost odráží různorodost života na naší planetě, posiluje naši prosperitu i hospodářství Na přírodě jsme závislí, ať jde o

Více

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Petr Kjučukov ČZU v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská Katedra ekologie lesa Kašperské Hory 19.5.2016 Biodiversita

Více

1) ničení přirozeného prostředí 2) znečišťování 3) vysazování živočichů 4) změna klimatu 5) lov a odchyt zvířat. Obr.4

1) ničení přirozeného prostředí 2) znečišťování 3) vysazování živočichů 4) změna klimatu 5) lov a odchyt zvířat. Obr.4 Obr.2 Obr.3 1) ničení přirozeného prostředí 2) znečišťování 3) vysazování živočichů 4) změna klimatu 5) lov a odchyt zvířat Obr.4 Člověk zabírá stále větší plochu na úkor jiných organismů, čímž působí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Dopady změny klimatu a zemědělství na populační trendy běžných druhů ptáků

Dopady změny klimatu a zemědělství na populační trendy běžných druhů ptáků Dopady změny klimatu a zemědělství na populační trendy běžných druhů ptáků Petr Voříšek Česká společnost ornitologická Pan-European Common Bird Monitoring Scheme Proč běžné druhy ptáků? common birds shape

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Tomimatsu H. &OharaM. (2003): Genetic diversity and local population structure of fragmented populations of Trillium camschatcense (Trilliaceae).

Tomimatsu H. &OharaM. (2003): Genetic diversity and local population structure of fragmented populations of Trillium camschatcense (Trilliaceae). Populační studie Tomimatsu H. &OharaM. (2003): Genetic diversity and local population structure of fragmented populations of Trillium camschatcense (Trilliaceae). Biological Conservation 109: 249 258.

Více

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie 2014 Monika Hloušková

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie 2014 Monika Hloušková NIKA A KOEXISTENCE Populační ekologie 2014 Monika Hloušková Ekologická nika Je abstraktní pojem, který určuje nároky na zdroje a podmínky daného organismu, které mu umožňují přežívat a rozmnožovat se.

Více

Přírodopis Společenstva organismů a populace

Přírodopis Společenstva organismů a populace Přírodopis Společenstva organismů a populace Anotace: Tato prezentace slouží jako učební materiál pro seznámení s pojmy společenstvo organismů, biodiverzita a populace. U pojmů jsou uvedeny konkrétní příklady,na

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK11_hadi_ZZ_790_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 790/2011 program:

Více

Šablona č.i, sada č. 2. Obojživelníci. Ročník 8.

Šablona č.i, sada č. 2. Obojživelníci. Ročník 8. Šablona č.i, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Přírodopis Přírodopis Zoologie, obratlovci Obojživelníci Ročník 8. Anotace Materiál slouží jako součást osvojování si učiva

Více

KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc.

KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc. KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc. Úvod do problematiky Fytoplankton=hlavní producent biomasy, na kterém

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Speciace a extinkce Speciace Pojetí speciace dominuje proces, při němž vznikají nové druhy organismů z jednoho předka = kladogeneze, štěpná speciace jsou možné i další procesy hybridizace (rekuticulate

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra statistiky TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Demografický vývoj v České republice v návaznosti na evropské a celosvětové trendy Jméno autora:

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae).

Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae). Populační studie Fisher M. & al. (2000): RAPD variation among and within small and large populations of the rare clonal plant Ranunculus reptans (Ranunculaceae). American Journal of Botany 87(8): 1128

Více

Program péče o velké šelmy

Program péče o velké šelmy Program péče o velké šelmy Petr Koubek, Jarmila Krojerová, Miroslava Barančeková Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Příprava Programů péče o velké šelmy je evropským tématem již celá desetiletí. Na

Více

Introdukce a vymírání organismů

Introdukce a vymírání organismů Introdukce a vymírání organismů Introdukce - zavlékání Terminologie Expanze invaze Antropogenní podmíněnost Zavlečený druh (introdukovaný, cizí, adventivní) Synantropní (eusynantropní druh) Naturalizovaný

Více

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Příčiny změny klimatu V této kapitole se dozvíte: Jaké jsou změny astronomických faktorů. Jaké jsou změny pozemského původu. Jaké jsou změny příčinou

Více

Mgr. Vladimír Ledvina

Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov Krajinné plánování a význam drobných přírodních prvků v kulturní krajině Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov KRAJINA: - Část zemského povrchu s charakteristickým reliéfem

Více

Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj

Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Ochrana obojživelníků rozmnožování a vývoj Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.28 Vzdělávací oblast: Autor:

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník, Jaromír

Více

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11.1 RADIAČNÍ PŮSOBENÍ JEDNOTLIVÝCH KLIMATOTVORNÝCH FAKTORŮ podíl jednotlivých klimatotvorných faktorů je vyjádřen jejich příspěvkem ve W.m -2 k radiační bilanci

Více

Genofond Země nezvaní návštěvníci (introdukce)

Genofond Země nezvaní návštěvníci (introdukce) Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Genofond Země nezvaní návštěvníci (introdukce) Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.29 Vzdělávací oblast:

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Genetika populací Studium dědičnosti a proměnlivosti skupin jedinců (populací)

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka

Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka 20. Konference Monitoringu, Milovy, 6. 10. 2015 Změna klimatu, bezpečnost potravin a zdraví člověka Vladimír Ostrý, Marie Jefremová, Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav v Praze Centrum zdraví, výživy a

Více

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/213 VYDÁNO DNE 11. 2. 213 FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO VÝVOJE CELKOVĚ BEZ VĚTŠÍCH ZMĚN. V uplynulém roce se třetina domácností (32 %) ocitla

Více

Obojživelníci - Lissamphibia. Podpořeno z projektu FRVŠ 1220/2013/G4

Obojživelníci - Lissamphibia. Podpořeno z projektu FRVŠ 1220/2013/G4 Obojživelníci - Lissamphibia Podpořeno z projektu FRVŠ 1220/2013/G4 Literatura Literatura Literatura Interaktivní CD a CD s hlasy dostupná na katedře Literatura Baruš V. & Oliva O. (eds.) 1992: Fauna ČSFR:

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě)

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě) Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů VD Velký Rybník, obnova spodních výpustí rozhodnutí. Rozhodnutí

Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů VD Velký Rybník, obnova spodních výpustí rozhodnutí. Rozhodnutí Praha: 26. 3. 2014 Číslo jednací: 055240/2014/KUSK Spisová značka: SZ-032680/2014/KUSK/3 Vyřizuje: Mgr. Pavel Sýkora l. 932 Značka: OŽP/Sy Věc: Výjimka z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka přirozená jezera (ledovcová, tektonická, ) tůně rybníky přehradní nádrže umělé tůně (lomy, pískovny) Dělení stojatých

Více

DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI. David Zelený Masarykova univerzita Brno

DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI. David Zelený Masarykova univerzita Brno DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI David Zelený Masarykova univerzita Brno HLAVNÍ OTÁZKY: Co je to diverzita, biodiverzita a druhová bohatost? alfa, beta a gama diverzita endemismus Kde na Zemi je největší

Více

ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL)

ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL) ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL) Vztahy mezi jedinci a druhy konkurence vnitrodruhová x mezidruhová vývoj společenstev sukcese + klimax vztahy jednotlivci druhy populace koexistence predace parazitizmus symbióza

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Zemědělství a ochrana přírody a krajiny. Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP

Zemědělství a ochrana přírody a krajiny. Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP Zemědělství a ochrana přírody a krajiny Roman Scharf odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŢP Vývoj krajiny ve vztahu k zemědělství Do konce 19. století rozvoj osídlení včetně horských a podhorských

Více

MAKROZOOBENTOS NA HNĚDOUHELNÝCH VÝSYPKÁCH (BENTHIC INVERTEBRATES OF POST-MINING SPOIL HEAPS)

MAKROZOOBENTOS NA HNĚDOUHELNÝCH VÝSYPKÁCH (BENTHIC INVERTEBRATES OF POST-MINING SPOIL HEAPS) Hydrochemický monitoring vod MAKROZOOBENTOS NA HNĚDOUHELNÝCH VÝSYPKÁCH (BENTHIC INVERTEBRATES OF POST-MINING SPOIL HEAPS) Michal Straka, Denisa Němejcová, Marek Polášek Výzkumný ústav vodohospodářský TGM,

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Matyáš Předmět ochrany a jeho popis Předmětem ochrany podle zřizovacího předpisu

Více

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti Historie Základní informace Genetika = věda zabývající se dědičností a proměnlivostí živých soustav sleduje variabilitu (=rozdílnost) a přenos druhových a dědičných

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Metody hodnocení sucha v lesních porostech Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Hodnocení sucha v lesních porostech ve velkém prostorovém měřítku sucho jako primární stresový faktor i jako

Více

Biologie - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev)

Biologie - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev) - Oktáva, 4. ročník (humanitní větev) Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti

Více

Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test)

Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test) PLAZI Řád: Šupinatí Otázky opakování Obojživelníci (příprava na test) 1) Vysvětli název obojživelníci? 2) Jak se obojživelníci rozmnožují? 3) Podrobně popiš rozmnožování skokana hnědého. 4) Čím se živí

Více

Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit

Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit Lesy pohledem české veřejnosti: jak mají vypadat a jak se v nich má hospodařit Praha, 23. 11. 2017 Česká veřejnost vnímá lesy v širokých souvislostech ochrany životního prostředí, současně si je vědoma

Více

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA.

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat postoje,

Více

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních č. 5 název Obojživelníci I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významnými obojživelníky, jejich vnější a vnitřní stavbou. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013

Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013 Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013 a) Zhodnocení stavu a vývoje kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004-2013 zejména vzhledem k zprovoznění Vysočanské radiály.

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více