5. MĚŘENÍ NA VYSÍLAČI DIGITÁLNÍ TELEVIZE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "5. MĚŘENÍ NA VYSÍLAČI DIGITÁLNÍ TELEVIZE"

Transkript

1 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ Cíl měření 5. MĚŘENÍ NA VYSÍLAČ DGTÁLNÍ TELEVZE 1) Seznamte se s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. 2) Zobrazte výsledné spektrum signálu vysílače systému zemské digitální televize. 3) Zobrazte konstelační diagramy jednotlivých nosných vln signálu vysílače systému zemské digitální televize. 4) Určete minimální úrovně signálu potřebné pro příjem v závislosti na použité modulaci jednotlivých datových nosných vln. 5) Zobrazte spektra a konstelační diagramy pro reálné vysílání zemské digitální televize. Přístrojové vybavení pracoviště Měřící generátor MPEG 2 Rohde&Schwarz DVG Testovací vysílač Rohde&Schwarz SF 20 Testovací přijímač Rohde&Schwarz EFA 40 DVB-T přijímač LG M2762D Prutová anténa Blokové schéma Generátor MPEG2 Testovací vysílač -3dB DVB-T přijímač -3dB Testovací přijímač Obr. 1: Blokové schéma Stručná teorie Pro přenos signálu zemské digitální televize (DVB-T = Digital Video Broadcasting- Terrestrial) je využíván modulační princip ortogonální frekvenčně dělený multiplex (OFDM = Orthogonal Frequency-division Multiplexing). Od běžných typů digitálních modulací se odlišuje tím, že využívá pro přenos dat mnoha nosných frekvencí (Multi-carrier System). (V dalším textu bude občas pojem nosná frekvence nahrazen pouze slovem nosná.) Modulační rychlost na každé z nosných je zlomkem přenosové rychlosti původní, symbolový interval na každé nosné je proto prodloužen násobně podle počtu nosných. Navíc je možné vytvořit časovou rezervu, kdy se symbolový interval rozšíří o tzv. ochranný interval (Guard nterval), při němž se detekce zastaví a ignorují se tím zpožděné signály (až do jisté hodnoty zpoždění) vzniklé vícecestným šířením. Pro účely synchronizace je v době symbol M 1 symbol M symbol M+1 amplituda CP užit. část čas Obr. 2: Cyklický prefix (CP) v ochranném intervalu 1/8 LS ( )

2 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ vysílání ochranného intervalu délky T zopakována závěrečná část symbolu (prefix nebo také cyklický prefix), viz obr. 2. Poměr délky ochranného intervalu a užitečné délky symbolu T u se volí 1/2 n, T/T u = 1/4, 1/8, 1/16, 1/32. Nosné frekvence jsou vhodně zvoleny tak, aby byly vzájemně ortogonální, což usnadňuje jejich rozlišení (výhodné pro demodulaci). Každá tato nosná frekvence je modulována číslicovou modulací. Pro DVB-T se užívá N = 2048 nebo 8192 nosných, odtud mód 2K nebo 8K. Ve skutečnosti je aktivních nosných méně: 1705 resp a navíc z toho počet užitečných datových činí: 1512 resp Průběh výsledného signálu, který vznikl součtem mnoha náhodných příspěvků (data pro jednotlivé dílčí nosné jsou znáhodněna), se tak blíží průběhu šumu. Jednotlivé příspěvky N dílčích pásem, z nichž se skládá výsledné spektrum znázorňuje obr. 3. Rozestup nosných f je dán délkou užitečné části symbolu f = 1/T u a jeho hodnota přibližně činí 1116,1 Hz v módu 8K resp. 4464,3 Hz pro mód 2K.. B s = (N-1) f = 7,61 MHz 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0 2 f 4 f 6 f 8 f 10 f f 3 f 5 f 7 f 9 f (N - 1) f 0,4 0,3 0,2 0,1 f f 0 B s = (N+1) f = 2 f + B s f Poznámky k měření Obr. 3: Dílčí pásma spektra signálu OFDM Testovací vysílač kmitočet střední nosné 810 MHz: RF FREUENCY FREUENCY 810 po celou dobu měření vypnuto vícecestné šíření: MODULATON DVB-T COFDM FADNG OFF, totéž platí o šumu: MODULATON DVB-T COFDM NOSE OFF modulace např. 16-AM: MODULATON DVB-T COFDM CONSTELLATON 16-AM nulové amplitudové nevyvážení / modulátoru: MODULATON DVB-T COFDM / AMPL. MBALANCE 0 % nulové fázové nevyvážení / modulátoru: MODULATON DVB-T COFDM / PHASE ERROR 0 kódový poměr 3/4: / CODER CODE RATE 3/4 mód 8K: / CODER FFT MODE 8K ochranný interval 1/8: / CODER GUARD NTERVAL 1/8 všechny nosné zapnuté: / CODER SPECAL EDT CARRERS DSABLE CARER CLEAR (vše se smaže) ENTER výstupní úroveň signálu 10 dbm: RF LEVEL RF LEVEL 10 2/8 LS ( )

3 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ zkušební MPEG sekvence: DVER.GTS (nastavuje se na generátoru MPEG 2; pokud je třeba změnit, užijte ESCape, šipkami nalistujte a potvrďte stiskem ENTER; pro případ, že opustíte aktuální adresář, sekvence je uložena v adresáři GTS_LVE) Testovací přijímač Kmitočet přijímaného signálu 810 MHz: RF 810 ENT ADD. NOSE OFF (nabídka se zobrazí až po aktivování měření, viz MEASURE níže) K bodu 1) V krátkosti se seznamte s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. Měření se vyvolají stiskem tlačítka MEASURE. V jiném menu (např. SETUP nebo SPEC. FUNCTON) neměňte žádná nastavení! K bodu 2) Signál DVB-T byl navržen tak, aby jeho frekvenční šířka B s odpovídala již zavedené šířce pásma TV kanálu (obvykle 8 MHz v pásmu UHF), pro oba módy činí po zaokrouhlení 7,61 MHz (je možno volit i jiná nastavení systému vyhovující odlišným šířkám pásma kanálu jako např. 6 MHz nebo 7 MHz). V různých literaturách je šířka definována jinými způsoby, dva možné ukazuje obr. 3. Měřením ověřte, zda výsledný signál lze přenést kanálem o šířce pásma 8 MHz. Do obr. 4 doplňte hodnotu a jednotku přijatého výkonu LVL, porovnejte ji s hodnotou nastavenou na vysílači, popište obě osy v obrázku (udejte hodnoty i jednotky). Testovací přijímač Zobrazení spektra: MEASURE SPECTRUM/TME DOMAN SPECTRUM Nastavení zobrazení: AVERAGE CNT: 50; DETECTOR: RMS; START FRE: 4.48 MHz; STOP FRE: 4.48 MHz Obr. 4: Změřené spektrum celkového signálu systému zemské televize 3/8 LS ( )

4 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ K bodu 3) Spektrum signálu systému DVB-T se skládá z datových nosných vln, z TPS nosných vln a z pilotních nosných vln. Pro modulace datových nosných vln se používají digitální modulace PSK (4-PSK), 16-AM a 64-AM. Čím více stavů má modulace tím je větší přenosová rychlost systému. Avšak při stejné úrovni vysílaného signálu se s rostoucím počtem stavů modulace zmenšuje vzdálenost mezi jednotlivými body konstelačního diagramu. Proto klesá odolnost modulace proti šumu a vícecestnému šíření. Datových nosných vln je v módu 2K 1512 a v módu 8K Na 17 pozicích v módu 2K a na 68 v 8K se nacházejí TPS (Transmission Parameter Signalling) nosné vlny. Nesou informaci o typu modulace datových nosných vln, o hodnotě ochranného intervalu, o zvolené hodnotě kódového poměru konvolučního kodéru, o vysílacím módu a o číslu rámce (rámec = frame je tvořen 68 OFDM symboly, 4 rámce vytvářejí tzv. superrámec = superframe). Během jednoho OFDM symbolu (ten je dán stavem všech užitých nosných vln po dobu trvání OFDM symbolu) nesou všechny TPS vlny stejnou informaci 1 bit TPS sekvence. Celá sekvence TPS informace je tvořena 68 bity (tj. jedna sekvence za jeden rámec), z toho informačních je 37 bitů. Jsou modulovány diferenciální modulací. Pilotní nosné vlny jsou nemodulované a používají se k odhadu stavu kanálu. Jde jednak o pilotní nosné vlny se stálou pozicí (kontinuální) a jednak o pilotní nosné vlny, které slouží alternativně i jako datové nosné vlny (rozprostřené). Rozložení nosných vln v čase i ve frekvenci je patrný z obr. 5. V obr. 5 nahoře jsou konstelační diagramy, které tvoří koncové body vektorů signálu vyjádřeného v signálovém prostoru ( a představují osy pro soufázovou a kvadraturní t f Kontinuální pilotní nosná Rozprostřená pilotní nosná Data TPS Obr. 5: Naměřený konstelační diagram pro 64-AM pro všechny nosné vlny a teoretický diagram s vyznačeným typem nosných vln (nahoře); rozložení nosných vln ve spektru (dole) 4/8 LS ( )

5 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ složku signálu) za určitý časový úsek (např symbolů), vlevo je změřený diagram a vpravo jsou naznačeny ideální pozice jednotlivých stavů modulace a zároveň zde je vyznačeno, jakých stavů mohou nabývat výše uvedené typy nosných vln (odtud je patrné jaké modulace jsou pro nosné použity). Ve spodní části obr. 5 je rozložení nosných vln v čase i ve frekvenci, svislá osa vyjadřuje čas (symbol 0, symbol 1, symbol 2, ) a vodorovná frekvenci. Frekvence je zde nepřímo vyjádřena indexem k, který je počítán od nuly (první nosná vlna) do 1704 v módu 2K či do 6816 v módu 8K (poslední nosná vlna), na obrázku je několik počátečních a koncových nosných vln, další informace o rozložení jednotlivých nosných vln jsou v tabulkách v příloze. Při určování typů nosných vln sledujeme větší počet symbolů (v obr. 5 je jich zachyceno deset). Datovou nosnou vlnu určíme z obrázku 5, např. k = 1. Nosná vlna TPS je v obr. 5 vidět pouze jediná: 1687 pro mód 2K, respektive 6799 pro mód 8K. Jiné určíme z tabulky v příloze. Pilotní nosné vlny kontinuální jsou v obr. 5 zachyceny tři, jako příklad poslouží poslední nosná vlna 1704 pro mód 2K, respektive 6816 pro mód 8K, další jsou uvedeny v tabulce v příloze. Rozprostřené pilotní nosné vlny určíme pomocí obr. 5. Vidíme, že v každém symbolu se pozice rozprostřené pilotní nosné vlny opakuje s periodou 12 nosných vln a pro různé symboly se navíc pozice rozprostřených pilotních nosných vln o tři posouvají. Výsledkem je, že téměř každá třetí nosná vlna je rozprostřená pilotní, např. k = 3. V obr. 5 jsou popsány některé pozice (např. první a poslední nosná vlna) zároveň jako rozprostřené pilotní nosné vlny a jako kontinuální pilotní nosné vlny, aby bylo vidět pravidelnost v rozložení; nicméně tyto nosné vlny chápejme stále pouze jako kontinuální pilotní nosné vlny. Rozprostřená pilotní nosná vlna je taková pozice, na které se přenášejí také datové symboly. Příklady nosných vln odpovídající domácí přípravě jsou vyznačeny v obr. 6. k = 1 k = 3 k = 1687 (2K mód) = 6799 (8K mód) k = 1704 (2K mód) = 6816 (8K mód) t Obr. 6: Rozložení nosných vln ve spektru příklady (odpovídá domácí přípravě) Testovací vysílač zvolte požadovanou konstelaci: MODULATON DVB-T COFDM CONSTELLATON postupně PSK, 16-AM Testovací přijímač přepněte přijímač do režimu zobrazení konstelačního diagramu: MEASURE CONSTELL DAGRAM nastavení rozsahu zobrazených nosných vln: START/STOP CARR zadávají se hodnoty a potvrzují se stiskem ENT; pro sledování pouze jediné nosné vlny zadáte její pořadí do hodnoty počáteční i konečné nosné vlny (do STOP CARR nelze zadat nižší číslo než do START CARR a obráceně) 5/8 LS ( )

6 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ Zadávejte jednotlivé nosné dle domácí přípravy. Sledujte počty stavů a zakreslete konstelační diagramy všech typů nosných vln při modulaci datových nosných PSK a 16-AM: PSK 16-AM Datová nosná Datová nosná TPS nosná TPS nosná Pilotní nosná - kontinuální Pilotní nosná - kontinuální Pilotní nosná - rozprostřená Pilotní nosná - rozprostřená 6/8 LS ( )

7 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ K bodu 4) Pro správnou funkci přijímače je nutné přivést na jeho vstup signál s odstupem C/N vyšším nebo rovným minimální hodnotě závislé na zvolené konfiguraci systému. Tu zajistíme jistou hodnotou vysílaného výkonu. Pro zběžné měření, kdy není nutné přímo sledovat chybovost přenosu dat měrným přijímačem, je možné minimální hodnotu vysílaného výkonu určit podle výpadku obrazu, čímž získáme alespoň přibližné výsledky. Na testovací přijímači zároveň zobrazujte konstelační diagram všech nosných vln. Testovací vysílač modulace: MODULATON DVB-T COFDM CONSTELLATON 64-AM resp. 16-AM resp. PSK výstupní úroveň 55 dbm: RF LEVEL RF LEVEL 55 a dále snižujte až na výpadek obrazu Měření je dobré začít s modulací 64-AM, poté změřit 16AM a na závěr PSK. Sledujte obraz na DVB-T přijímači. Na testovací přijímači zároveň zobrazujte konstelační diagram všech nosných vln. Na testovacím vysílači snižujte výstupní výkon (nejprve v krocích po 1 db) a zaznamenejte jeho hodnotu (a jednotku) v okamžiku, kdy dojde k rozpadu obrazu (případně upřesněte na desetinu dbm): K bodu 5) Modulace 64-AM 16-AM PSK Min. výkon [ ] K testovacímu přijímači připojte namísto testovacího vysílače prutovou anténu, kterou umístěte blízko okna. Podle postupů v bodech 2) a 3) zjistěte, jak vypadají spektra a konstelační diagramy signálů pro reálné vysílání DVB-T. Můžete otestovat následující frekvence: 634 MHz (41. kanál), 730 MHz (53. kanál), 778 MHz (59. kanál) a 818 MHz (64. kanál). Domácí příprava bez vypracované domácí přípravy nebude povoleno zahájení měření Jaká je šířka pásma kanálu určeného pro přenos TV signálu v UHF pásmu? Pro účely měření v bodě 3) vyhledejte podle přílohy a podle obr. 5 a 6 další tři příklady hodnot indexu k pro každý typ nosných vln a doplňte je do tabulky: typ nosné vlny index k datová 1 TPS 1687 pilotní nosná kontinuální 1704 pilotní nosná rozprostřená 3 Která ze tří modulací datových nosných je nejvíce náchylná na šum (resp. na rušení)? Zdůvodněte proč: 7/8 LS ( )

8 KTR - LABORATORNÍ CVČENÍ Závěrečné úkoly a otázky vypracují se při, případně na konci měření Je možné přenášet signál zemské digitální televize kanálem určeným původně pro analogovou televizi? (Posuďte frekvenční šířku kanálu a šířku pásma přenášeného signálu). Pro jakou modulaci datových nosných vln jste změřili nejnižší hodnotu vstupního výkonu požadovanou pro příjem systému DVB-T? Popište, jak se odlišují spektra a konstelační diagramy změřené na reálných signálech od spektra a konstelačního diagramu změřených na signálu z testovacího vysílače? Přílohy Rozmístění TPS v tabulce jsou uvedeny hodnoty (v tabulce je uváděn index k) Rozmístění kontinuálních pilotů (v tabulce je uváděn index k) 8/8 LS ( )

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma 3. MĚŘENÍ NA SYSTÉMU ZEMSKÉ DIGITÁLNÍ TELEVIZE DVB-T PARAMETRY, PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI SYSTÉMU Cíl měření 1) Seznamte se s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. 2) Zobrazte výsledné spektrum signálu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_23_měření DVB-T s

Více

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace analogových modulací modulační i

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_36_měření DVB-C s

Více

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup Rozprostřené spektrum Multiplex a mnohonásobný přístup Multiplex Přenos více nezávislých informačních signálů jedním přenosovým prostředím (mezi dvěma body) Multiplexování MPX Vratný proces sdružování

Více

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB Modulace 2 Modulace je nelineární proces, který mění parametry nosného signálu pomocí modulačního signálu. Cílem úlohy je probrat takové typy modulací, jako jsou fázová modulace (Phase Modulation PM),

Více

Modulační parametry. Obr.1

Modulační parametry. Obr.1 Modulační parametry Specifickou skupinou měřicích problémů je měření modulačních parametrů digitálních komunikačních systémů. Většinu modulačních metod používaných v digitálních komunikacích lze realizovat

Více

Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize

Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize Digital Television and Radio Systems (NDTV) Laboratory Exercise no. 4 Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize Účelem úlohy je seznámit se s obsluhou měřicího

Více

PSK1-5. Frekvenční modulace. Úvod. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. Název školy: Vzdělávací oblast:

PSK1-5. Frekvenční modulace. Úvod. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. Název školy: Vzdělávací oblast: PSK1-5 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: Výsledky vzdělávání: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova

Více

íta ové sít baseband narrowband broadband

íta ové sít baseband narrowband broadband Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband pro přenos signálu s jednou frekvencí (není transponován do jiné frekvence) typicky LAN úzké pásmo

Více

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2008 o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání Český telekomunikační úřad stanoví podle 150 odst. 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_47_měření DVB-S s

Více

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Analogové modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace Co je to modulace?

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_37_měření DVB-C s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_26_měření DVB-T s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_51_měření DVB-S2 s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_41_měření v systémech

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 Analogové a číslicové modulace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 analogové modulace základní číslicové modulace vícestavové modulace modulace s rozprostřeným

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Úloha D - Signál a šum v RFID

Úloha D - Signál a šum v RFID 1. Zadání: Úloha D - Signál a šum v RFID Změřte úrovně užitečného signálu a šumu v přenosovém řetězci systému RFID v závislosti na čtecí vzdálenosti. Zjistěte maximální čtecí vzdálenost daného RFID transpondéru.

Více

Měření vlastností datového kanálu

Měření vlastností datového kanálu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická ÚLOHA E Měření vlastností datového kanálu Vypracoval: V rámci předmětu: Jan HLÍDEK Základy datové komunikace (X32ZDK) Měřeno: 14. 4. 2008 Cvičení:

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_27_měření DVB-T s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Řízení přístupu k médiu Více zařízení sdílí jednu komunikační linku Zařízení chtějí nezávisle komunikovat a posílat

Více

VY_32_INOVACE_E 15 03

VY_32_INOVACE_E 15 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST 9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST Modulace tvoří základ bezdrátového přenosu informací na velkou vzdálenost. V minulosti se ji využívalo v telekomunikacích při vícenásobném využití přenosových

Více

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy Modulační metody, datové měniče a telefonní modemy Úvodem: objem signálu V s vs. objem kanálu V k 1. Dynamický rozsah signálu D s změna amplitudy signálu vyjadřující rozsah hlasitosti (prakticky: odstup

Více

HTT-102 DVB-T HD modulátor

HTT-102 DVB-T HD modulátor HTT-102 DVB-T HD modulátor HTT-101 slouží k převodu nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu připojeného na rozhraní HDMI na komprimovaný transportní tok MPEG-4 HD (H.264) a

Více

RG-101. DVB-T regenerátor SÉRIE 905/912 RG BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

RG-101. DVB-T regenerátor SÉRIE 905/912 RG BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE DVB-T regenerátor Regenerátor přijímá DVB-T signál, odstraňuje všechny opravitelné chyby a provádí novou COFDM modulaci na vybraném DVB-T kanálu. umožňuje zvolit libovolný výstupní kanál, ostatní parametry

Více

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 Základy a aplikace digitálních modulací Josef Dobeš Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 dobes@fel.cvut.cz 6. října 2014 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

oblasti je znázorněn na obr Komplexní obálku můžeme rozepsat na její reálnou a

oblasti je znázorněn na obr Komplexní obálku můžeme rozepsat na její reálnou a Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně 5 2 Komplexníobálka Zadání 1. Mějme dán pásmový signál s(t) =[1 0.5cos (2π5t)] cos (2π100t) (a) Zobrazte tento signál a odhad jeho modulového

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5121 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU

4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU 4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU Cíl měření Seznámit se s vlastnostmi dvojitě vyváženého směšovače a stanovit: 1) spektrum výstupního signálu a vliv mezifrekvenčního filtru na tvar spektra,

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5120 5 Přehled 5 Čeština

Více

Register your product and get support at SDV5118P/12. CS Příručka pro uživatele

Register your product and get support at   SDV5118P/12. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118P/12 Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5118P 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Amplitudová a frekvenční modulace

Amplitudová a frekvenční modulace Amplitudová a frekvenční modulace POZOR!!! Maximální vstupní napětí spektrálního analyzátoru je U pp = 4 V. Napěťové úrovně signálů, před připojením k analyzátoru, nejprve kontrolujte pomocí osciloskopu!!!

Více

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Prof. Ing.Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky FEKT VUT Brno Purkyňova 118, 612 00 Brno Email: ricny@feec.vutbr.cz V článku jsou vysvětleny principy a vlastnosti

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_35_měření DVB-C s

Více

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5120 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Ústav radioelektroniky VUT FEI Program semináře Co je DVB a jaké přináší výhody? Základní principy a dělení systémů DVB. Digitalizace

Více

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV6222 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_32_měření ATV s Promax

Více

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU Úkol měření: Zobrazte na spektrálním analyzátoru hodnoty vysílacího výkonu a šířky kanálu jednotlivých WIFI zařízení. Určete u každého zařízení vysílací výkon jednotlivých

Více

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací Počítačové sítě Lekce 5: Základy datových komunikací Přenos dat V základním pásmu Nemodulovaný Baseband V přeloženém pásmu Modulovaný Broadband Lekce 5: Základy datových komunikací 2 Přenos v základním

Více

BMS 0x1 Základy bezdrátové komunikace

BMS 0x1 Základy bezdrátové komunikace BMS 0x1 Základy bezdrátové komunikace Petr Hanáček Faculty of Information Technology Technical University of Brno Božetěchova 2 612 66 Brno tel. (05) 4114 1216 e-mail: hanacek@fit.vutbr.cz BMS0x Slide

Více

5. A/Č převodník s postupnou aproximací

5. A/Č převodník s postupnou aproximací 5. A/Č převodník s postupnou aproximací Otázky k úloze domácí příprava a) Máte sebou USB flash-disc? b) Z jakých obvodů se v principu skládá převodník s postupnou aproximací? c) Proč je v zapojení použit

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV6122 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_50_měření DVB-S2 s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_19_měření DVB-T s

Více

3.cvičen. ení. Ing. Bc. Ivan Pravda

3.cvičen. ení. Ing. Bc. Ivan Pravda 3.cvičen ení Úvod do laboratorních měřm ěření Základní měření PCM 1.řádu - měření zkreslení Ing. Bc. Ivan Pravda Měření útlumového zkreslení - Útlumové zkreslení vyjadřuje frekvenční závislost útlumu telefonního

Více

Standard IEEE

Standard IEEE Standard IEEE 802.11 Semestrální práce z předmětu Mobilní komunikace Jméno: Alena Křivská Datum: 15.5.2005 Standard IEEE 802.11 a jeho revize V roce 1997 publikoval mezinárodní standardizační institut

Více

Register your product and get support at SDV6224/12. CS Příručka pro uživatele

Register your product and get support at  SDV6224/12. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6224/12 Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV6224/12 5 Přehled 5 Čeština

Více

Otázka 22(42) Přístroje pro měření signálů, metody pro měření v časové a frekvenční doméně. Přístroje

Otázka 22(42) Přístroje pro měření signálů, metody pro měření v časové a frekvenční doméně. Přístroje Otázka 22(42) Přístroje pro měření signálů, metody pro měření v časové a frekvenční doméně Rozmanitost signálů v komunikační technice způsobuje, že rozdělení měřicích metod není jednoduché a jednoznačné.

Více

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda 11.předn ednáška Telefonní přístroje, modulační metody a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda Telefonní přístroj princip funkce - klasická analogová telefonní přípojka (POTS Plain Old Telephone Service)

Více

Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO

Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO Návod k použití Návod k použití COFDM-PAL STEREO 2 OBSAH 1. Technická specifikace 4 2. Označení a objednací čísla 5 3. Způsob montáže 6 3.1 Nástěnná montáž 6 3.2 19"- Skříňová montáž 7 4. Popis přístrojů

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_45_měření DVB-S s

Více

Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2)

Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2) Digitální televizní a rozhlasové systémy (MDTV) Laboratorní úloha č. 9 Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2) Účelem této laboratorní úlohy je získat přehled

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_40_měření v systémech

Více

1. Základy teorie přenosu informací

1. Základy teorie přenosu informací 1. Základy teorie přenosu informací Úvodem citát o pojmu informace Informace je název pro obsah toho, co se vymění s vnějším světem, když se mu přizpůsobujeme a působíme na něj svým přizpůsobováním. N.

Více

DIGIAIR PRO T2. Uživatelský manuál

DIGIAIR PRO T2. Uživatelský manuál DIGIAIR PRO T2 Uživatelský manuál DIGIAIR PRO T2 Popis...2 1 ZAČÍNÁME......3 1.1 Zapnutí / vypnutí...3 1.2 Napájení a baterie...3 1.3 Jak provést měření...3 Režim útlumu.....................4 2 POPIS FUNKCÍ...5

Více

NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem)

NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem) NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem) Popis výrobku TV modulátor MT41 je určen pro vytvoření televizních kanálů G / K / I / L / M / N / Austrálie norem v UHF pásem.

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

Návod k instalaci VIDEOMULTIPLEX

Návod k instalaci VIDEOMULTIPLEX Principem vícenásobného přenosu videosignálu je přenos videosignálu označeného jako VIDEO 1 v základním spektru. Další videosignál (označen VIDEO 2) je prostřednictvím modulátoru namodulován na určený

Více

Konference RADIOKOMUNIKACE Pardubice 22.10.2014 EMC LTE DVB-T. zkušenosti z měření (šetření rušení) Tomáš Vik Český telekomunikační úřad

Konference RADIOKOMUNIKACE Pardubice 22.10.2014 EMC LTE DVB-T. zkušenosti z měření (šetření rušení) Tomáš Vik Český telekomunikační úřad Konference RDIOKOMUNIKCE Pardubice 22.10.2014 EMC LTE DVB-T zkušenosti z měření (šetření rušení) Tomáš Vik Český telekomunikační úřad Koexistence systémů LTE 800 MHz a DVB-T Poznámky k experimentu pro

Více

TRT ST CI. Uživatelský manuál. IF Výstup A. Napájení Vstup/Výstup. Napájení LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot

TRT ST CI. Uživatelský manuál. IF Výstup A. Napájení Vstup/Výstup. Napájení LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot TRT ST CI 080002 Uživatelský manuál IF Výstup A Vstup LNB A IF Výstup B Vstup LNB B Vstup/Výstup LNB (zelená zapnuto) 2 x CI Slot Vstup přenosového signálu(červená vypnuto) USB (programování) Detekován

Více

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT MĚŘENÍ S LOGICKÝM ANALYZÁTOREM Jména: Jiří Paar, Zdeněk Nepraš Datum: 2. 1. 2008 Pracovní skupina: 4 Úkol: 1. Seznamte se s ovládáním logického analyzátoru M611 2. Dle postupu měření zapojte pracoviště

Více

Přenosová technika 1

Přenosová technika 1 Přenosová technika 1 Přenosová technika Základní pojmy a jednotky Přenosová technika je oblast sdělovací techniky, která se zabývá konstrukčním provedením, stavbou i provozem zařízení sloužících k přenášení,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_17_měření DVB-T s

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST KATEDRA TELEK. TECHNIKY. Signál a šum v RFID. ŠTĚPÁN Lukáš 2006/2007. Datum měření

LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST KATEDRA TELEK. TECHNIKY. Signál a šum v RFID. ŠTĚPÁN Lukáš 2006/2007. Datum měření Vypracoval Stud. rok Skupina ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATEDRA TELEK. TECHNIKY LABORATORNÍ CVIČENÍ Z MST 2006/2007 ŠTĚPÁN Lukáš Ročník 3. Datum měření 15.05.2007 Datum odevz. 22.05.2007 Klasifikace

Více

4.2. Modulátory a směšovače

4.2. Modulátory a směšovače Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2. Modulátory a směšovače 4.2.1 Modulace V přenosové technice potřebujeme přenést signály na velké vzdálenosti

Více

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 Základy rádiové digitální komunikace Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 (Shannonovo) Schéma digitálního komunikačního řetězce Modeluje zpracování informace v digitálních komunikačních

Více

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008 NÁVRH III. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2008 o stanovení Technického plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání Vláda nařizuje podle čl. II bodu 1 zákona

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

100G konečně realitou. Co a proč měřit na úrovni 100G

100G konečně realitou. Co a proč měřit na úrovni 100G 100G konečně realitou Co a proč měřit na úrovni 100G Nárůst objemu přenášených dat Jak jsme dosud zvyšovali kapacitu - SDM více vláken, stejná rychlost (ale vyšší celkové náklady na instalaci a správu

Více

Set Top Box Motorola VIP 1003

Set Top Box Motorola VIP 1003 Set Top Box Motorola VIP 1003 1. Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003, dálkové ovládání, baterie do dálkového ovládání, napájecí zdroj, kabel pro připojení zdroje do napájecí

Více

Pulzní (diskrétní) modulace

Pulzní (diskrétní) modulace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Pulzní (diskrétní) modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Pulzní modulace

Více

DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals

DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals DVB-H Digital Video Broadcasting Transmission System for Handheld Terminals Úvod Systém DVB-H byl navržen jako doplněk standardu DVB-T (pozemní digitální vysílání) s ohledem na přenosné kapesní terminály

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Připojení k rozlehlých sítím

Připojení k rozlehlých sítím Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod Telefonní linky ISDN DSL Kabelové sítě 11.10.2006 Základy počítačových sítí - lekce 12 2 Telefonní linky Analogové

Více

Hlavní parametry rádiových přijímačů

Hlavní parametry rádiových přijímačů Hlavní parametry rádiových přijímačů Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal Pro posouzení základních vlastností rádiových přijímačů jsou zavedena normalizovaná kritéria parametry, podle kterých se rádiové přijímače

Více

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 Referát do předmětu 37MK Jan Bulava Praha 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Úvod 3 1.1 Co je to DVB-H?.............................

Více

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu BPCE_C9 Model komunikačního systému v Matlabu Cílem cvičení je vyzkoušet si sestavit skripty v Matlabu pro model jednoduchého komunikačního systému pro přenos obrázků. Úloha A. Sestavte model komunikačního

Více

Teorie elektronických

Teorie elektronických Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 1 návod k měření Zpětná vazba a kompenzace Změřte modulovou kmitočtovou charakteristiku invertujícího zesilovače v zapojení s operačním zesilovačem

Více

Rádiové rozhraní GSM fáze 1

Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Mobilní komunikace Semestrální práce Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Martin Klinger 22.5.2007 V průběhu 80.let Evropa zaznamenává prudký nárůst analogových celuárních systémů, bohužel každá země provozuje

Více

Úloha A - Měření vlastností digitální modulace

Úloha A - Měření vlastností digitální modulace Úloha A - Měření vlastností digitální modulace 1. Zadání: Modulace 2-ASK Navrhněte zapojení pomocí modulů stavebnice TIMS tak, aby vyhovovalo blokovému schématu modulace ASK. Zapojte navržený obvod. Zobrazte

Více

Standard mobilní televize DVB-H

Standard mobilní televize DVB-H Č e s k é v y s o k é u č e n í t e c h n i c k é v P r a z e F a k u l t a e l e k t r o t e c h n i c k á K a t e d r a r a d i o e l e k t r o n i k y Standard mobilní televize DVB-H Referát - předmět

Více

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky Pulsní kódová modulace, amplitudové, frekvenční a fázové kĺıčování Josef Dobeš 24. října 2006 Strana 1 z 16 Základy radiotechniky 1. Pulsní modulace Strana 2 z 16 Pulsní šířková modulace (PWM) PAM, PPM,

Více

Počítačové sítě Datový spoj

Počítačové sítě Datový spoj (Data Link) organizovaný komunikační kanál Datové jednotky rámce(frames) indikátory začátku a konce rámce režijní informace záhlaví event. zápatí rámce (identifikátor zdroje a cíle, řídící informace, informace

Více

Nežse data zobrazí, musí být vysílača přijímačspolu spárovány(strana 3).

Nežse data zobrazí, musí být vysílača přijímačspolu spárovány(strana 3). Falcon F1 Průvodce rychlým spuštěním Zapnutí přijímače 1. Vložte baterii a stiskněte tlačítko spouštěče pro zapnutí přijímače 2. Ujistěte se, že se regionální označení v symbolu glóbu na úvodní obrazovce

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky Autor práce: Vedoucí práce: prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. 3. 6. 22 v Brně Obsah Úvod Motivace

Více

Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace

Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace Vstup USB měřicího modulu AD24USB je tvořen diferenciálním nízkošumovým zesilovačem s bipolárními operačními zesilovači. Charakteristickou vlastností těchto zesilovačů

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis BRNO, 2009 1 Návrh a konstrukce dálkového spoje 1.1 Optická

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_38_měření v systémech

Více

Fyzická vrstva. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D.

Fyzická vrstva. RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Fyzická vrstva RNDr. Ing. Vladimir Smotlacha, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Vladimír Smotlacha, 2011 Počítačové sítě BI-PSI LS

Více

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_3_INOVACE_EM_.0_měření kmitočtové charakteristiky zesilovače Střední odborná škola a Střední

Více