Informace pro média cíle, průběh a výstupy řešení projektu profesního zahradnického vzdělávání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informace pro média cíle, průběh a výstupy řešení projektu profesního zahradnického vzdělávání"

Transkript

1 TISKOVÁ ZPRÁVA č. 2/2013 Informace pro média cíle, průběh a výstupy řešení projektu profesního zahradnického vzdělávání Název projektu: Rozšíření nabídky odborného zahradnického vzdělávání pracovníků středních škol Increasing the Range of Specialist Horticultural Training for Secondary School Employees Motto projektu: NULLA AETAS AD DISCENDUM SERA aneb ŽÁDNÝ VĚK NENÍ PŘÍLIŠ POZDNÍ K UČENÍ Číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/ Doba řešení projektu: Nositel projektu: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici Partner projektu: Svaz zakládání a údržby zeleně, Brno Číslo a název OP: CZ.1.07, Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: MŠMT ČR (číslo výzvy 14) Číslo a název oblasti podpory: 1.3, Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Prioritní osa: Počáteční vzdělávání Zdroje financování: Evropský sociální fond EU, Státní rozpočet České republiky Webové stránky projektu: Tiskové zprávy: Kontakty na řešitelský tým:

2 Úvodní informace Vstup České republiky do Evropské unie s sebou přinesl možnost využívat tzv. Strukturální fondy Evropské unie. Tyto fondy byly od prvopočátku založeny s cílem podpořit chudší nebo problematické regiony (např. řešící vysokou nezaměstnanost nebo restrukturalizaci území). Prostředky z těchto fondů většinou ve větší míře využívají noví členové EU a to zejména ke snížení regionálních rozdílů a zvýšení investic do oblasti životního prostředí. Fondy se různou měrou podílejí na výstavbě infrastruktury, investují do lidských zdrojů a podporují podnikatelské prostředí. Jeden z nejstarších fondů, Evropský sociální fond (ESF), byl založen již v roce Jeho hlavním posláním je rozvoj rovných příležitostí v přístupu na trh práce. Podporuje různé formy vzdělávání, školení, poradenství (tzv. celoživotní vzdělávání) a také mj. přístup znevýhodněných osob či skupin na trh práce. Pro možnost čerpání podpory z Evropského sociálního fondu v České republice ( bezprostředně po vstupu ČR do Evropské unie možné využít Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ). V aktuálním programovém období lze využívat mj. program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Jedním z projektů, který získala Zahradnická fakulta MENDELU v rámci prioritní osy Počáteční vzdělávání, je projekt Rozšíření nabídky odborného zahradnického vzdělávání pracovníků středních škol. Garantem řešení projektu v rámci Zahradnické fakulty je Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin. Podrobné a aktuální informace je možné získat na webových stránkách projektu ( Vzhledem k financování Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR byla účast ve všech aktivitách projektu pro cílovou skupinu bezplatná. V rámci tzv. přímé podpory bylo možno cílové skupině hradit cestovní a pobytové náklady (v souladu s výkladem zadavatele projektu o uznatelnosti nákladů a dle platných předpisů).

3 Informace o projektu Projekt volně navazoval na úspěšně ukončený projekt OP RLZ Rozvoj profesního vzdělávání učitelů středních odborných škol v oblasti zahradnické produkce (č. projektu: CZ / /0202), který řešila Zahradnická fakulta v letech Projekt byl určen především pro pedagogické pracovníky, v rámci klíčových aktivit podporoval však přímo i nepřímo rozvoj středních škol a jejich řídících složek. Výstupem projektu jsou nejen proškolení učitelé, ale i akreditované programy DVPP, zkvalitnění ŠVP na školách a rozvoj spolupráce škol a institucí. Cílů bylo dosaženo prostřednictvím klíčových aktivit, které realizoval řešitelský tým ve spolupráci s externími lektory, profesními svazy a různými institucemi. V oblasti metodiky a didaktiky byla rozvíjena spolupráce s Národním ústavem odborného vzdělávání (dnes NÚV) i MŠMT ČR (workshopy). Cíle projektu 1. příprava, realizace a rozvoj dalšího profesního vzdělávání učitelů středních škol v rámci DVPP a ŠVP v souladu s požadavky středních škol. 2. zintenzivnění a rozvoj neformální spolupráce se středními školami na úrovni institucí (tj. semináře, společné akce, rozvoj kontaktů a konkrétní spolupráce se středními školami na úrovni fakulty, studijních oborů či ústavů ZF, realizace pravidelného konzultačního workshopu s řediteli a zástupci středních škol, NÚOV, MŠMT a profesními svazy). 3. rozvoj spolupráce i s ostatními subjekty, které mohou ovlivnit vzdělávání učitelů (profesní svazy, sdružení, státní instituce a NÚV) tak, abychom společně vytvořili silný a udržitelný systém odborného zahradnického vzdělávání (mj. také organizace některých akcí pro učitele s podporou profesních svazů a zvýšení úrovně vzdělávacích kurzů).

4 Cílem vzdělávací části projektu byla příprava a realizace intenzivních kurzů, probíhajících formou odborných přednášek, praktických ukázek a exkurzí. Lektory byli významní odborníci z pracoviště nositele projektu, partnera, resortních státních organizací, příslušných výzkumných ústavů a profesních svazů. Frekventanti kurzů obdrželi doklad o absolvování kurzu profesního vzdělávání (certifikát). Cílem poradenské části projektu byla individuální konzultační činnost pro jednotlivé učitele i školy a poskytnutí studijních materiálů. Pro možnost dalšího využití byly pro účastníky vydávány sumární metodické a didaktické pomůcky, včetně e- learningových opor (např. možnost využívání informačního systému Mendelovy univerzity v Brně). Vedlejším cílem projektu bylo zprostředkování osobní zkušenost frekventantů kurzů formou interaktivních a experimentálních metod výuky s důrazem na aplikaci poznatků výzkumu do praxe. Cílová skupina Cílovou skupinou byli pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení; vedoucí pracovníci škol a školských zařízení. Projekt byl zaměřen na cílovou skupinou, spojenou s výukou disciplin z oblasti zahradnické produkce, popř. ochrany životního prostředí. Tuto skupinu nelze zcela přesně vymezit typem školy (různorodost škol), ale je velmi přesně vymezena vyučovaným oborem vzdělání (tj. zaměření na školy, multiplikátory poznatků z oblasti zahradnictví). Klíčové aktivity 1. Rozvoj nových vzdělávacích programů pro učitele, inovace stávajících akreditovaných vzdělávacích programů DVPP, podpora e-learningu, vytváření didaktických materiálů a pomůcek pro učitele SŠ. Vzdělávací programy byly v pilotním ověření realizovány formou 15 čtyřdenních intenzivních kurzů (Ekologické zahradnictví; Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny;

5 Hodnocení a řízení jakosti posklizňových technologií ovoce a zeleniny; Zvyšování pedagogických kompetencí řídících pracovníků SŠ; Vinařství; Ochrana a tvorba krajiny; Vinohradnictví; Spolupráce s veřejností v zahradně architektonické tvorbě; Školkařská produkce; Inovace v rozvoji venkova; Technologie produkce ovoce; Inovace a trendy ve výuce předmětů Aranžování rostlin a Floristika; Produkce okrasných rostlin; Zahradnictví tropů a subtropů; Extenzivní ovocnářství, málo rozšířené ovocné druhy a genové zdroje). Kurzy byly realizovány formou přednášek, praktických cvičení a exkurzí vždy od středy do soboty (rozsah 32 výukových hodin). 2. Rozvoj praktických dovedností učitelů. Bylo uspořádáno 5 praktických dílen a to na následující témata: Práce s půdou; Zakládání a údržba travních porostů; Výsadba, ošetřování a řez dřevin; Drobné stavby v zahradě; Závlahové systémy. Účitelé se pod vedením lektorů učili prakticky realizovat např. následující činnosti: výsadba vzrostlých stromů, řez stromů, kotvení stromů moderními technologiemi, příprava půdy pro založení trávníku, založení trávníku secím strojem, založení trávníku kobercovými trávníky, příprava plochy pro dláždění, dláždění ploch, realizace závlahového systému. Tyto odborné praktické dílny vedli odborní lektoři z řad členských firem SZÚZ. Dále byly realizovány 2 dvoudenní odborné semináře: Ekologická koupací jezírka a Ozeleňování střech. Semináře vedli zástupci členských firem SZÚZ, kteří mají s touto problematikou praktické zkušenosti. 3. Podpora rozvoje spolupráce a výměny zkušeností v různých formách Setkání 2010, 2011, Pravidelné podzimní setkávání zástupců SŠ, oborově zaměřených na zahradnictví se zástupci akademických pracovníků nositele projektu, profesních svazů, příslušných institucí a resortních výzkumných ústavů. Hlavním cílem setkání byla výměna informací a zkušeností, navazování spolupráce dle odborného zaměření, pro SŠ ale také možnost hledání sociálních partnerů (jedna z podmínek realizace ŠVP). Výměna zkušeností umožnila postupné sjednocování postupu, podporu implementace nových poznatků a metodických inovací pro zlepšování realizace ŠVP.

6 Setkání s řediteli a zástupci SŠ 2010, 2011, 2012, Aktivita navázala na dva úspěšné workshopy, realizované v letech 2008, Workshopy byly koncipovány jako reflexe aktuálních problémů škol s cílem výměny aktuálních informací o trendech v oblasti řízení a rozvoje středního školství (na úrovni řídících složek škol), diskuse o potřebách SŠ v oblastech, řešené projektem. Při účasti zástupců MŠMT, MZe, Asociace zahradnických společenstev, profesních svazů i zaměstnavatelů byly workshopy vždy velmi živé a bohaté na diskusi k aktuálním otázkám vývoje středního odborného školství. Expozice Zahradnické školství v ČR. Realizace společné expozice ZF a SŠ na profesionální zahradnické výstavě Zelený svět ( Bylo to vyvrcholení vzájemné spolupráce, expozice informovala o historii i současnosti zahradnického školství a propagovala nutnost podpory rozvoje zahradnického vzdělávání. Realizace výstavy proběhla na přelomu srpna a září Výstavní panely byly po výstavě převezeny na Zahradnickou fakultu (ZF), kde svou funkci plní dál umístěním ve veřejně přístupných prostorách fakulty. Věda pro výuku I, II. Dva workshopy pro pedagogické pracovníky. Cílem bylo umožnit středoškolským pedagogům seznámit se dle své specializace a zájmu s výsledky výzkumu specializovaných pracovišť (ústavů) ZF. Mimo seznámení s moderním přístrojovým vybavením (s ukázkami) mohli pedagogové navštívit také sbírkové a pokusné plochy, na kterých se seznamovali se sortimenty, genovými zdroji rostlin, nebo např. také s perspektivním novošlechtěním. Podpora individuálních kontaktů pedagogů ZF a SŠ, vzdělávací a přednášková činnost, poradenská a metodická činnost pro vypracovávání ŠVP (resp. obsahové odborné části).

7 Reakce cílové skupiny (učitelé, profesní svazy) na projekt CZ.1.07/1.3.00/ S velkým zájmem jsem před několika lety uvítal aktivitu MENDELU Brno pod vedením docenta Petra Salaše v organizování kurzů v dalším vzdělávání pedagogických pracovníku především se zahradnických škol. Osobně jsem se zúčastnil asi pěti kurzů. Nejen za sebe, ale i za drtivou většinu účastníků mohu říct, že po všech stránkách kurzy splnily všechna naše očekávání. Zajímavý obsah kurzů, výborní lektoři a propojenost teorie s praxí v podobě exkurzí, činily z těchto setkání mimořádnou odbornou i společenskou událost. Není možno opomenout i další širší pedagogický význam vzdělávacích kurzů. Došlo k vertikálnímu propojení učňovského až vysokoškolského zahradnického školství, což i v nedávné minulosti běžné nebylo. Bylo možné si vyměňovat názory a konzultovat problémy, které odborné školství a zemědělství trápí. Děkuji realizačnímu týmu za přípravu těchto akcí, které nelze hodnotit jinak než jedničkou s hvězdičkou a přál bych si, aby na tuto, vlastně již tradici, bylo navázáno dalšími vzdělávacími kurzy. Ing. Miroslav Řeřucha, učitel odborných předmětů SOŠz a SOU Rajhrad Byla jsem častým účastníkem kurzů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s názvem Rozšíření nabídky odborného zahradnického vzdělávání pracovníků středních škol (CZ.1.07 OP VK, oblast podpory Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení), č. projektu: CZ.1.07/1.3.00/ Bylo to opravdu to nejlepší, co jsem v posledních letech zažila v rámci rozšíření odborných znalostí. Jednotlivé kurzy měly vždy skvělé přednášející, velmi zajímavá témata a úžasné odborné exkurze. Také zázemí fungovalo perfektně. Sama pro sebe jsem si velmi rozšířila znalosti v celé šíři zahradnických specializací a nové poznatky aktuálně zařazuji do výuky. Doufám a těším se, že bude nějaké pokračování. Děkuji všem za skvělou práci. Stanislava Táborská, SSSPaS Zábřeh Pro mě osobně znamenala spolupráce s Mendelovou univerzitou a konkrétně v tomto projektu možnost rozšíření zahradnických obzorů po stránce teoretické i praktické. Zúčastnil jsem se několika školení, se všemi jsem byl velmi spokojen. Namátkou kurz Krajinářství, Střešní zahrady, Vinohradnictví, Vinařství, Školkařská produkce. Všechny byly dle mého názoru výborně organizovány, perfektně fungovala i spolupráce se Svazem zakládání a údržby zeleně. Cenné jsou nejen poznatky z nových technologií, rád jsem se přiučil i věci, které jsem vlastně po stránce pracovní do detailu neznal, viz dlažby apod. Svoji roli hraje i výměna názorů, zkušeností mezi kolegy z různých škol, učitelé by měli mít možnost se takto setkávat a i za to organizátorům kurzů velmi děkuji. Pochopitelně jsme se po letech mnozí velmi rádi opět setkávali s některými svými učiteli z fakulty, prohlédli si důkladně Alma Mater a v rámci exkurzí třeba i Lednicko - Valtický areál. Ještě jednou děkuji všem, kdo se na organizaci projektu vzdělávání odborných učitelů středních škol podíleli a těším se osobně na jakékoli pokračování těchto nebo podobných aktivit. Ing. Jan Šenk, SZaŠ Ostrava

8 Prohlížela jsem si složku s certifikáty, které jsme po skončení každého kurzu dostali, a zjistila jsem, že první mám z 16. prosince Uvědomila jsem si tu ohromnou práci, kterou máte za sebou. Kurzy byly vždy perfektně zajištěny do posledních detailů, exkurze nám přinesly nezapomenutelné odborné zážitky, informace a fotomateriály, které využíváme ve výuce ve všech odborných předmětech. To považuji, za velmi důležité, protože se mi přesvědčivěji učí to, co jsem viděla a prožila. Materiály, které jsme od Vás dostaly, jsou aktuální, přehledné a využívám je ve své práci. Témata přednášek byla pro mne vždy lákavá a zajímavá. Velkým přínosem mi byla setkání s kolegy z jiných škol. S některými jsem ve spojení i po skončení kurzů a myslím, že budeme i nadále. Úžasná byla vždy velmi přátelská atmosféra na kurzech a co je moc milé, je, že mám pocit, že když budu potřebovat s něčím pomoct, mohu se na Vás obrátit. Ivana Jarmerová ze Školy pro sluchově postižené, SOU Zahradník ve Valašském Meziříčí, (výše uvedená se zúčastnila více než poloviny pořádaných kurzů a ostatních aktivit projektu, stejně aktivní byla i v rámci aktivit, řešených v předchozím projektu, o kterém je zmíněno v úvodu tiskové zprávy proto ten odkaz na rok 2006, pozn. editora) Grantový projekt Rozšíření nabídky odborného zahradnického vzdělávání pracovníků středních škol měl jednu velkou přednost. Byl ve školství takovým průkopníkem. Došlo zde k sepětí vysokoškolského vzdělávání, středoškolského vzdělávání, profesních svazů a zahradnických firem. Každému to dalo velmi mnoho. Došlo k utužení kontaktů, předání informací a k vzájemné diskuzi. Odborné zahradnické svazy, sdružené v Asociaci zahradnických společenstev, hodnotí tento grant jako velmi přínosný a užitečný. Ing. Jiří Horák, předseda Svazu květinářů a floristů ČR

9 Dosažené monitorovací indikátory výstupy projektu v číslech Celkový počet realizovaných akcí (výukové kurzy, praktické dílny a semináře, workshopy, výstava), tj.: - 15 čtyřdenních intenzivních kurzů - 7 dvoudenních praktických dílen a seminářů - 9 dvoudenních workshopů - 1 výstava (zahradnický veletrh Zelený svět, Brno, 2012) = 94 dnů přímé a kontaktní spolupráce se SŠ Celkový počet dnů, v rámci kterých probíhaly odborné akce 32 akcí 94 dnů Počet účastníků všech akcí celkem (mimo učitele, kteří zároveň jako účastníci workshopů vystupovali v programu jako lektoři - ti jsou započítáni v položce níže, aby se indikátory nezdvojovaly) z toho muži / ženy 518 osob 195/323 osob Počet účastníků ze SŠ jmenovitě (bez započítání opakované účasti na různých výukových kurzech) 188 jmen Počet lektorů a poskytovatelů služeb (osob, firem) 262 Počet kusů vydaných evidovaných certifikátů (tj. oficiální potvrzení o absolvování výuky a zvýšení kvalifikace učitele střední školy) 424 ks Počet sad vytvořených produktů (kurzy, výukové materiály výukové filmy, prezentace, texty, fotodokumentace) 60 sad Počet středních škol, které se aktivně zapojily do projektu (tj. počet středních škol, které vysílaly své učitele na naše vzdělávací kurzy a workshopy) 44 Cílová oblast projektu dle OP VK: ČR mimo Prahu Odkaz na web: Odkaz na tiskové zprávy projektu:

10 Seznam realizovaných vzdělávacích aktivit ( ) (tisková konference dne ) Č. Rok Název aktivity Typ akce Rozsah 1 Setkání s řediteli 2010 workshop 2 dny 2 Inovace a trendy ve výuce předmětů kurz DVPP 4 dny Aranžování rostlin a Floristika 3 Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny kurz DVPP 4 dny 4 Práce s půdou praktická dílna 2 dny 5 Ochrana a tvorba krajiny kurz DVPP 4 dny Ekologické zahradnictví kurz DVPP 4 dny 7 Výsadba ošetřování a řez dřevin praktická dílna 2 dny 8 Setkání 2010 workshop 2 dny 9 Zvyšování pedagogických kompetencí řídících pracovníků SŠ kurz DVPP 4 dny 10 Vinařství kurz DVPP 4 dny 11 Setkání s řediteli a zástupci SŠ 2011 workshop 2 dny 12 Věda pro výuku I workshop 2 dny 13 Technologie produkce ovoce kurz DVPP 4 dny 14 Zakládání trávníků a péče o trávníky praktická dílna 2 dny 15 Produkce okrasných rostlin kurz DVPP 4 dny Závlahové systémy praktická dílna 2 dny 17 Drobné stavby v zahradě praktická dílna 2 dny 18 Zahradnictví tropů a subtropů kurz DVPP 4 dny 19 Spolupráce s veřejností v zahradně kurz DVPP 4 dny architektonické tvorbě 20 Setkání 2011 workshop 2 dny 21 Ozelenění střech odborný seminář 2 dny 22 Setkání s řediteli a zástupci SŠ 2012 workshop 2 dny 23 Školkařská produkce kurz DVPP 4 dny 24 Vinohradnictví kurz DVPP 4 dny 25 Hodnocení a řízení jakosti posklizňových kurz DVPP 4 dny 2012 technologií ovoce a zeleniny 26 Expozice Zahradnické školství v ČR (výstava výstava 2 dny Zelený svět) 27 Inovace v rozvoji venkova kurz DVPP 4 dny 28 Extenzivní ovocnářství, málo rozšířené ovocné kurz DVPP 4 dny druhy a genové zdroje 29 Věda pro výuku II workshop 2 dny 30 Ekologická koupací jezírka odborný seminář 2 dny 31 Setkání 2012 workshop 2 dny Setkání s řediteli a zástupci SŠ 2013 workshop 2 dny rozpočtem České republiky

11 Seznam programů DVPP, předložených k akreditaci MŠMT ČR (tisková konference dne ) Č. Název programu DVPP Rozsah Pozn. 1 Školkařská produkce 4 dny 2 Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny 4 dny 3 Ekologická koupací jezírka 2 dny akreditováno 4 Hodnocení a řízení jakosti posklizňových technologií ovoce a zeleniny 4 dny 5 Ozelenění střech 2 dny akreditováno 6 Ekologické zahradnictví 4 dny 7 Výsadba, ošetření a řez dřevin 2 dny akreditováno 8 Zvyšování pedagogických kompetencí řídících pracovníků SŠ 4 dny 9 Zakládání trávníků a péče o trávníky 2 dny akreditováno 10 Moderní vinařství 4 dny 11 Technologie produkce ovoce 4 dny 12 Produkce okrasných rostlin 4 dny 13 Zahradnictví tropů a subtropů 4 dny 14 Extenzivní ovocnářství, málo rozšířené ovocné druhy a genové zdroje 15 Inovace a trendy ve výuce předmětů Aranžování rostlin a Floristika 4 dny 4 dny 16 Moderní vinohradnictví 4 dny Pozn.: základním předpokladem k udělení akreditace pro realizaci výukových programů DVPP (Další vzdělávání pedagogických pracovníků) je udělení platné akreditace subjektu, který bude vzdělávání pro střední školy realizovat. Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně i Svaz zakládání a údržby zeleně (partner v projektu) oba subjekty akreditaci od MŠMT již obdržely, mohou vzdělávání realizovat a úspěšným frekventantům vystavovat oficiální certifikáty, dokumentující zvýšení kvalifikace pedagogických pracovníků středních škol. rozpočtem České republiky

12 Stupně středního vzdělání (doplňující informace pro novináře - tisková konference dne ) Podle novely školského zákona č. 472/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělání (školský zákon) je možné úspěšným absolvováním příslušného vzdělávacího programu (oboru) získat následující stupně vzdělání: a) střední vzdělání po úspěšném ukončení vzdělávacího programu v délce 1 roku nebo 2 let denní formy vzdělávání, b) střední vzdělání s výučním listem po úspěšném ukončení vzdělávacího programu v délce 2 nebo 3 let denní formy vzdělávání nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem, c) střední vzdělání s maturitní zkouškou po úspěšném ukončení vzdělávacích programů šestiletého nebo osmiletého gymnázia, vzdělávacího programu v délce 4 let denní formy vzdělávání, vzdělávacího programu nástavbového studia v délce 2 let denní formy vzdělávání nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou. Střední vzdělání s maturitní zkouškou Maturitního vzdělání lze dosáhnout v oborech více kategorií, které definují velká písmena v jejich identifikačních kódech. Co které písmeno (a následující číslo) znamená: 1 M Úplné střední odborné vzdělání s maturitou Vzdělávání má profesní charakter a délka studia je 4 roky (v denní formě vzdělávání). Absolventi získají maturitní vysvědčení a mohou pokračovat ve vysokoškolském nebo vyšším odborném vzdělávání. Příklady oborů vzdělání: M/01 Sociální činnost, M/01 Elektrotechnika L/0 Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou Studium připravuje pro náročná dělnická povolání a nižší řídicí funkce. V denní formě je 4leté a jeho významnou součástí je odborný výcvik (obory vznikly z dřívějších 3letých učebních oborů). Absolventi získají maturitní vysvědčení a podle novely školského zákona i výuční list. Mohou vstoupit na pracovní trh nebo pokračovat ve vysokoškolském nebo vyšším odborném vzdělávání. Příklady oborů vzdělání: L/01 Mechanik strojů a zařízení, L/01 Kosmetické služby

13 L/5 Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou (nástavbové studium) Je určeno výhradně pro vyučené absolventy tříletých oborů a v denní formě trvá 2 roky. Návaznost oborů, tzn., jaký obor lze po vyučení studovat, stanovuje vládní nařízení. Absolventi získají maturitní vysvědčení a mohou pokračovat ve vysokoškolském nebo vyšším odborném vzdělávání nebo pracovat v náročnějších pracovních pozicích, např. mistr, technolog, vedoucí výroby. Příklad návaznosti: po absolvování 3letého oboru H/01 Prodavač lze studovat nástavbové obory L/501 Provoz obchodu nebo L/51 Podnikání K Úplné střední všeobecné vzdělání Studium na 4letých a víceletých gymnáziích je neprofesní a připravuje především pro vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělávání. Rozlišení se řídí délkou přípravy: 4letá - po ukončení 9. ročníku základní školy (označení v kódu je K/4 ), 6letá - po ukončení 7. ročníku základní školy ( K/6 ), 8letá - po ukončení 5. ročníku základní školy ( K/8 ). Příklady: 4letý obor K/41 Gymnázium, 8letý obor K/81 Gymnázium 2 P Vyšší odborné vzdělání v konzervatoři Představuje 6leté studium v uměleckých oborech po ukončení 7. ročníku základní školy a 8leté v oboru tanec po 5. ročníku základní školy. Absolventi získají vysvědčení o absolutoriu v konzervatoři a diplom absolventa konzervatoře, mohou uvádět za svým jménem označení diplomovaný specialista" (ve zkratce DiS.). Vzdělávání lze ukončit i vykonáním maturitní zkoušky po 4. ročníku, v oboru tanec po 8. ročníku. Příklady: 6letý obor P/01 Hudba, 8letý obor P/01 Tanec Střední vzdělání s výučním listem Vyučení lze dosáhnout v oborech dvou kategorií a s různou délkou studia: H Střední odborné vzdělání s výučním listem Jde o přípravu v tradičních 3letých oborech středních odborných učilišť, např. zedník, kuchař, elektrikář. Absolventi získají výuční list a mohou pokračovat ve studiu v nástavbových oborech a získat i maturitní vzdělání. Příklady: H/01 Prodavač, H/01 Mechanik opravář motorových vozidel

14 E Nižší střední odborné vzdělání Studium je 2 nebo 3leté v oborech, které mají upravený obsah s nižšími nároky ve všeobecné i odborné složce vzdělávání. Připravují pro výkon jednoduchých prací v rámci dělnických povolání a ve službách. Výstupem je výuční list. Jsou určeny především pro absolventy dřívějších speciálních základních škol a žáky, kteří ukončili povinnou školní docházku v nižším než 9. ročníku základní školy. Příklady 2letých oborů: E/01 Lesnické práce, E/02 Potravinářské práce Příklady 3letých oborů: E/01 Zednické práce, E/01 Stravovací a ubytovací služby Střední vzdělání Tento stupeň vzdělání neposkytuje výuční list ani maturitní certifikát a získává se v oborech dvou kategorií: J Střední vzdělání 2leté obory jsou určeny např. pro žáky bez studijních aspirací a ukončují se závěrečnou zkouškou. Výstupem je závěrečné vysvědčení. Příklady oborů: J/01 Zubní instrumentářka, J/01 Pečovatelské služby C Praktická škola 1 a 2leté programy pro žáky s těžšími a kombinovanými formami zdravotního postižení. Příprava je neprofesní a zaměřuje se na jednoduché pomocné činnosti ve výrobě a službách a osvojování základních dovedností pro život. Absolventi získají vysvědčení. Příklad oboru: C/01 Praktická škola jednoletá 3

Pracovní list. Výběr oboru vzdělání. Čp 08_08

Pracovní list. Výběr oboru vzdělání. Čp 08_08 Pracovní list Výběr oboru vzdělání Středoškolské vzdělání http://www.infoabsolvent.cz/ Zkrácené studium po maturitě nebo vyučení Čp 08_08 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina:

Více

Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada Andrew Lang

Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada Andrew Lang Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada plná květin Andrew Lang Brno, 9.-10.4. 2008 seminář: ESF příležitost pro vysoké školy Doc.Dr.Ing. Petr Salaš Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Více

Obecné informace a vysvětlení MŠMT některých pojmů vztahující se ke střednímu vzdělávání

Obecné informace a vysvětlení MŠMT některých pojmů vztahující se ke střednímu vzdělávání Obecné informace a vysvětlení MŠMT některých pojmů vztahující se ke střednímu vzdělávání Podle nového školského zákona (z. č. 561/2004 Sb.) lze středoškolským studiem (absolvováním příslušného vzdělávacího

Více

DOTAZNÍK. A Údaje o zaměstnavateli: Úplný název zaměstnavatele Sídlo/místo podnikání IČO Počet zaměstnanců: Více jak 1000

DOTAZNÍK. A Údaje o zaměstnavateli: Úplný název zaměstnavatele Sídlo/místo podnikání IČO Počet zaměstnanců: Více jak 1000 DOTAZNÍK Vážená paní, vážený pane, předkládáme Vám k vyplnění dotazník zaměřený na problematiku spokojenosti zaměstnavatelů s úrovní absolventů středních, vyšších odborných a vysokých škol. Cílem dotazníku

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Ing. Martina Neužilová Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice, Husova 9 Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice,

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE WWW.KHKPCE.CZ Krajská hospodářská komora Pardubického kraje (Khk Pk) vznikla na základě zákona č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

Klíčové aktivity (KA1- KA5)

Klíčové aktivity (KA1- KA5) Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Název výzvy: Ţádost o finanční podporu z

Více

Střední odborné učiliště stavební Fanderlíkova 25, Prostějov. Projektový záměr. Vypracoval: Ing.Čestmír Láhner, ředitel školy 1-6

Střední odborné učiliště stavební Fanderlíkova 25, Prostějov. Projektový záměr. Vypracoval: Ing.Čestmír Láhner, ředitel školy 1-6 Střední odborné učiliště stavební Fanderlíkova 25, Prostějov Projektový záměr Vypracoval: Ing.Čestmír Láhner, ředitel školy 1-6 Název projektu: Výuka s podporou digitálních technologií 1. Charakteristika

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání

Nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání Aktuální změny v legislativě D 1.2 Nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání Mgr. Zdeněk Pracný, MŠMT Praha???? Jaký je obsah nařízení

Více

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k SYSTEMATICKÁ PODPORA V PŘÍPRAVP PRAVĚ UČITELŮ Pavel K r p á l e k Institut vzdělávání a poradenství ČZU Praha TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) KOMPLEXNÍ SYSTÉM ŘÍZENÍ KVALITY ZÁKLADNÍ PRINCIPY TQM VE VZDĚLÁVÁNÍ:

Více

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění I. Platné znění zákona o pedagogických pracovnících ČÁST PRVNÍ

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Obsah 1. Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV 2. Hlavní záměry a strategie programu 3. Prioritní osy 4. Harmonogram přípravy Klíčové dokumenty pro přípravu

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

POZVÁNKA. na třetí ročník kontraktačního setkání studentů a firem z praxe. Trh pracovních příležitostí 2010

POZVÁNKA. na třetí ročník kontraktačního setkání studentů a firem z praxe. Trh pracovních příležitostí 2010 POZVÁNKA na třetí ročník kontraktačního setkání studentů a firem z praxe Trh pracovních příležitostí 2010 Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně Lednice, 23. února 2010 Cíle setkání Zahradnická

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 Vypracoval: Ing. Radomil Poles OBSAH Úvod... 2 1 Stručná charakteristika současného stavu... 2 1.1 Současný stav... 2 1.2 Vzdělávací

Více

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava WWW.SVOSS.CZ

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava Tvorba vzdělávacího programu pro stavební inženýry v Moravskoslezském kraji. Inovace studijních programů a posílení mezioborové spolupráce v oblasti navrhování a požární bezpečnosti budov. Tato prezentace

Více

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zvyšování kvality ve vzdělávání Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ Kde získat další informace? http://opvvv.msmt.cz http://www.msmt.cz https://www.facebook.com/opvvv/ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ opvvv@msmt.cz Informace o ostatních operačních programech:

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ

OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ 1 1 2 Foto archiv OP VVV Obsah Co je Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání?... 4 Oblasti intervencí OP VVV... 5 Zaměření OP VVV... 5 Alokace ESI fondů

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

Za poznáním technických oborů a řemesel

Za poznáním technických oborů a řemesel OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Za poznáním technických oborů a řemesel reg. č.: CZ.1.07/1.1.24/02.0061 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení projektu Název: Za poznáním technických

Více

Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014

Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014 Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014 Plzeňský kraj je zřizovatelem 80 škol a školských zařízení: speciální školy 10 střední školy 44 základní umělecké školy 9 domy dětí a mládeže 7 dětské

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu:

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu: PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Verneřice,

Více

ve znění pozdějších předpisů.. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: školy, školy,

ve znění pozdějších předpisů.. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: školy, školy, Strana 2750 Sbírka zákonů č. 198 / 2012 198 ZÁKON ze dne 2. května 2012, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a sportu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 - OBECNÉ INFORMACE Zástupce statutárního orgánu

Více

Moderní škola, moderní výuka. EU peníze středním školám

Moderní škola, moderní výuka. EU peníze středním školám Projektový záměr Moderní škola, moderní výuka EU peníze středním školám Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo operačního programu: 7.1 Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání

Více

KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání

KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Anotace Projekt se zaměřuje na oblast klíčových kompetencí, jejichž utváření a rozvíjení u žáků všech stupňů a typů škol se stalo významnou součástí kurikulární

Více

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů ZÁKON ze dne.. 2012, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl.

Více

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava Projekt Inovace studijního programu Stavební inženýrství Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daniela Vojkovská Projekt Inovace studijního

Více

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Odbor: výzkumu vzdělávání a poradenství Ing. Ludmila Gočálová Místo konání: 10. dubna 2014 Olomouc Obsah Rozvoj odborného

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Ústavu zdravotnických studií TUL na období 2008 1. Úvod Tato aktualizace rozpracovává a upřesňuje

Více

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt CZ..07/..8/0.0050 Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ SOUBOR METODICKY A DIDAKTICKY ZPRACOVANÝCH VÝUKOVÝCH JEDNOTEK

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Zařazení českých vzdělávacích programů do Klasifikace vzdělání (CZ ISCED 2011)

Zařazení českých vzdělávacích programů do Klasifikace vzdělání (CZ ISCED 2011) Zařazení českých vzdělávacích programů do Klasifikace vzdělání (CZ ISCED 2011) OBECNÁ PRAVIDLA Je nutné si uvědomit, že pomocí klasifikace ISCED 2011 se kóduje jak proces vzdělávání v současných vzdělávacích

Více

ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/

ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/ ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 1.Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zprostředkující subjekt:

Více

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena

Více

Koncepce odborného vzdělávání

Koncepce odborného vzdělávání Koncepce odborného vzdělávání Jiří Nantl 1. náměstek ministra Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Národní strojírenský klastr, Ostrava, 23. 4. 2013 Hlavní problémy v oblasti odborného vzdělávání

Více

VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100

VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 VÝSTUPY PROJEKTU ŠKOLA PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.07/11.0100 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 1.Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zprostředkující

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07/3.2.00/36.0001 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud

Více

Učení se praxí. Martina Kaňáková

Učení se praxí. Martina Kaňáková Učení se praxí Martina Kaňáková Učení se praxí Firmy: Nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělávaných odborníků Rok 2015 vyhlášen Rokem průmyslu a technického vzdělávání Mateřské školy: podpora polytechnické

Více

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Název školy: Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk Adresa školy: Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk RED IZO školy: 600171388 Ředitelka

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání Anotace Dle harmonogramu zavádění dvoustupňové tvorby kurikula v odborném vzdělávání, který schválilo MŠMT v roce

Více

Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol

Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Hlavní PRINCIPY změn financování RgŠ

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Evropský sociální fond Praha &

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu

Konference OP VVV. Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 4. listopadu Konference OP VVV Konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 4. listopadu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globálním cílem OP VK je rozvoj vzdělanostní společnosti

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na SPŠE a VOŠ Pardubice O škole historie i současnost školy 1. Tradice škola poskytuje již více než 60 let úplné střední odborné vzdělání s maturitou 2.

Více

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 20.6. 2013

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 20.6. 2013 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 20.6. 2013 CÍLE A OBSAH PROGRAMU Hlavní cíl Urychlit strukturální posun ČR směrem ke znalostní ekonomice poháněné lidským kapitálem prostřednictvím investic

Více

NEINVESTIČNÍ OPATŘENÍ: AKTIVITY ŠKOL A AKTVITY SPOLUPRÁCE PRO ÚZEMÍ SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN

NEINVESTIČNÍ OPATŘENÍ: AKTIVITY ŠKOL A AKTVITY SPOLUPRÁCE PRO ÚZEMÍ SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN NEINVESTIČNÍ OPATŘENÍ: AKTIVITY ŠKOL A AKTVITY SPOLUPRÁCE PRO ÚZEMÍ SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN 1 1 OBSAH 1 OBSAH...2 2 ÚVOD...3 3 NEINVESTIČNÍ OPATŘENÍ AKČNÍHO PLÁNU...5 Cíl 1.1 Dostatečné materiální zabezpečení

Více

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017 \ Á / Fakulta zdravotnických studií» PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017 VR FZS TUL projednala dne 16. května 2017 AS FZS TUL schválil

Více

Současné aktivity MŠMT voblasti odborného vzdělávání

Současné aktivity MŠMT voblasti odborného vzdělávání Současné aktivity MŠMT voblasti odborného vzdělávání Ing. Miloš Rathouský ředitel odboru středního a vyššího odb. vzdělávání MŠMT konference Uherský Brod, 20. 10. 2010 Východiska Kurikulární reforma (ŠZ

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky POSPOLU pilotáž Registrační číslo projektu: CZ.1.07/4.1.00/33.0015 Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, p. o. Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky Zpracoval: Ing. Pavel

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Partnerská síť Agronomické fakulty MENDELU s komerční sférou CZ.1.07/2.4.00/17.0022 Ing. Ivo Vyskočil MENDELU, 13. 1. 2012 Projekt OP

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/ OBECNÉ INFORMACE

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/ OBECNÉ INFORMACE Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 - OBECNÉ INFORMACE Ředitelka střední školy rozhodla

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol Číslo klíčové aktivity Název klíčové aktivity IV/1 Individualizace výuky pro zvýšení efektivity rozvoje matematické gramotnosti

Více

Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014

Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014 Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů Úplné znění předpisu s vyznačením změn ve znění zákona č. 197/2014 Sb. ze dne 27. srpna 2014 Poznámka redakce: Změny jsou

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Čtyřleté denní studium INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2009-2010 010 www.zas-me.cz Informace o studiu Střední zahradnická škola v Mělníku (SZaŠ) je největší a nejstarší

Více

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Na začátku září zahájil Středočeský kraj realizaci projektu Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem. Díky

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů

Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů zkráceně: Inovace technických oborů (zkratka: ITO) Závěrečná konference projektu Inovace technických oborů Středa: 16. listopad 2011 Název projektu: Inovace výuky technických předmětů pro zvyšování konkurenceschopnosti

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální grant: Podpora nabídky dalšího vzdělávání ve Zlínském kraji realizovaný v rámci prioritní osy 3, oblasti podpory 3.2 21. 1. 2013 Zlín TENTO

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU

V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ A VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ A ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH OLOMOUCKÝM KRAJEM V OBLASTI PŘÍPRAVY A ŘÍZENÍ PROJEKTŮ SF EU Radek Augustin Krajský úřad Olomouckého kraje Setkání k problematice

Více

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s.,

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 20. listopadu 2017 Akademický senát FZS TUL schválil dne

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

OPERAČ OPERA NÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

OPERAČ OPERA NÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 15.5.2008, 5 Brno Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Základní údaje o OP VK spolufinancování z 85% z Evropského sociálního

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

Hodnoticí standard. Údržba veřejné zeleně (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Údržba veřejné zeleně (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Údržba veřejné zeleně (kód: 41-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zemědělský a zahradnický dělník Kvalifikační úroveň

Více

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zvyšování kvality ve vzdělávání Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 3. 2009 Datum ukončení realizace 31.

Více

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE.

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE. DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE e-mail: krpp01@vse.cz Obsah přednášky: Koncepce kurikula v sekundárním vzdělávání: dvoustupňové kurikulum RVP - ŠVP Střední vzdělávání

Více

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM -

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM... 1 CÍLE PROJEKTU... 2 KLÍČOVÉ AKTIVITY... 2 PROJEKTOVÝ TÝM... 6 HODNOCENÍ PROJEKTU... 6 VÝSTUPY PROJEKTU... 7 EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na

Více

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů

Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Co přináší globální granty OP VK k podpoře technických oborů Kateřina Kučová Oddělení strukturálních fondů odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu Moravskoslezský kraj Krajský úřad Zpracováno pro

Více

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 ZÁKON O DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ přijatý (?) vládou 20.dubna 2005 Zákon o celoživotním učení Zákon o dalším vzdělávání Zákon o uznávání

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 OBSAH O CELOŽIVOTNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ... 3 KONTAKTY... 3 ADRESA SÍDLA STUDIJNÍHO

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010

Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Úpravy Prováděcího dokument OP VK k 9. 6. 2010 Kapitola/ Strana PO1, 1.1 Kap.3.1.3/17 Úprava Rozdělení podporovaných aktivit GG na realizaci zahájenou 2008 ukončenou do 31. 12. 2012 a realizaci zahájenou

Více