Registr digitalizace (RD)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Registr digitalizace (RD)"

Transkript

1 Registr digitalizace (RD) URL adresa: Kontaktní Registr digitalizace (RD) je společným projektem Národní knihovny ČR, Knihovny Akademie věd ČR a společnosti INCAD. Záměrem projektu je vytvořit národní registr digitalizovaných dokumentů, který by eliminoval duplicitní digitalizaci a umožnil sdílení jejích výsledků. Registr může být také využíván k řízení digitalizačního workflow jednotlivých institucí. Obsah dokumentu: Co RD Nabízí Jak se zapojit Co se hlásí do RD Jak se stát aktivním uživatelem RD Jakým způsobem chci RD využívat Jak posílat data Hlášení za použití tabulky excel Hlášení pomocí exportu MARCxml Automatizované shrabování pomocí protokolu OAI-PMH Informace o systému Další dokumenty Jak hledat v RD (Nápověda) Jak získat číslo ČNB (Návod) Jak vyplnit excelovské tabulky k hlášení digitalizace Dokumenty je stažení: excelovské tabulky: RD_hlaseni_tabulka.xls, RD_prispevatel.xls texty: rd_registr_digitalizace.pdf, rd_jak_hledat.pdf, rd_jak_vyplnit_tabulku_hlaseni.pdf, rd_jak_ziskat_ccnb.pdf Co RD nabízí V RD se soustřeďují údaje o dokumentech, které byly zdigitalizovány nebo jejichž digitalizace se plánuje či probíhá. Pasívní uživatel zde může vyhledávat podle různých hledisek (viz Nápověda), Konkrétní dokumenty může hledat z několika důvodů: Aby zjistil, kde může získat přístup k digitálnímu dokumentu. Pokud je uvedeno URL a nebrání tomu autorský zákon, může si dokument přímo zobrazit, pokud ne, dozví se, kam je třeba se obrátit.

2 Aby zjistil, zda dokument již někdo digitalizuje či zdigitalizoval. Toto využije instituce, která zamýšlí konkrétní dokument digitalizovat. Pokud je digitalizace již hotová nebo v plánu, může se díky RD dohodnout s vlastníkem digitálního dokumentu na poskytnutí či výměně dat. Případně aby zjistil, co je v určité digitální knihovně, či které dokumenty digitalizovala která instituce. Pokud má RD plnit svou hlavní evidenční funkci, je třeba, aby se zapojilo hlášením své digitalizace co nejvíce digitalizujících institucí jakožto aktivní uživatelé. Aktivní uživatel musí být zaregistrován a dodržovat níže popsaný způsob spolupráce. Jak se zapojit Co se hlásí do RD Instituce přispívá do RD, pokud zdigitalizované dokumenty zpřístupňuje, bez ohledu na to, zda jsou přístupné online z webu, nebo vzhledem k omezením daným autorským zákonem pouze na vyhrazených počítačích v prostorách instituce, nebo pouze lokálně offline (např. z CD). Existují tři situace, kdy lze data do RD hlásit Plánovaná digitalizace = vybráno k digitalizaci = záměr digitalizace (Z) Pokud ještě digitalizace neprobíhá, ale instituce chce dopředu nahlásit svůj digitalizační plán. Obvykle nejsou k dispozici veškeré údaje k předlohám, hlášení obsahuje základní bibliografické údaje na úrovni titulu. Digitalizace probíhá = ve zpracování = průběh digitalizace (P) Instituce je v procesu digitalizace. Záměr digitalizace mohl, ale nemusel být nahlášen. Součástí hlášení jsou základní bibliografické údaje o titulu a údaje o konkrétních přelohách určených k digitalizaci. Zdigitalizováno = dokončeno = hotová digitalizace (H) Instituce dokončila digitalizaci. Instituce mohla (ale nemusela) nahlásit před tím záměr nebo probíhající digitalizaci. Součástí hlášení jsou vždy základní bibliografické údaje o titulu a URL na zdigitalizovaný dokument (u seriálu alespoň na úrovni titulu), může být rozpracováno na úroveň logických částí = předloh (s URL na konkrétní část/rok/ročník); není-li URL, hlášení bude obsahovat informaci o uložení na jiném nosiči. Jak se stát aktivním uživatelem RD Co musím udělat 1. Rozhodnout se, jakým způsobem chci do RD přispívat - viz níže. 2. Zaregistrovat se, tzn. zaslat tabulku s požadovanými údaji na kontaktní Domluvit způsob spolupráce přes kontaktní , případně rovnou zaslat vzorek dat. 4. Zahájit zasílání dat dle dohody - viz níže.

3 Instituce, která chce být aktivním uživatelem RD, by při hlášení měla splňovat následující podmínky: Záznam (z)digitalizovaného dokumentu má identifikátor v lokálním katalogu, který je jedinečný a neměnný (v MARC pole 001); pokud katalog neexistuje, je možno použít jiný lokální identifikátor (pro ochranu před duplicitními importy). Je žádoucí, aby byl záznam v Souborném katalogu ČR. Publikované dokumenty české provenience vydané po roce 1800 by měly mít přiděleno číslo ČNB (pro seriály je povinné, pro ostatní dokumenty žádoucí). Pro seriály je žádoucí ISSN. Povinné je pro VISK 7 v roce 2011 a v případě, že ččnb nelze přidělit. Pokud titul ISSN nemá, je třeba požádat o přidělení Národní agenturu ISSN. Při hlášení menšího rozsahu by mělo být prověřeno, že (z)digitalizované dokumenty v RD opravdu nemají záznam viz nápověda. Jakým způsobem chci RD využívat Chci nahlásit dokumenty, které mám ve své digitální knihovně, aniž bych je sám digitalizoval. Dokumenty byly získané replikací, v rámci kooperace; takové dokumenty sice mohla již nahlásit instituce, která je digitalizovala, ale pro uživatele je přidané URL vždy užitečné. Chci nahlásit dokumenty, které jsem zdigitalizoval a mám je ve své digitální knihovně (případně na jiném nosiči) Chci nahlásit záměr digitalizace a po skončení dodat k nahlášeným titulům URL. V případě seriálů URL nejvyšší úrovně, tzv. URL na titul, nepovažuji za nutné dodávat detaily k jednotlivým předlohám, Chci postupně nahlásit záměr digitalizace, průběh digitalizace a dokončenou digitalizaci vlastních dokumentů (nebo pouze průběh a dokončení). Chci mít v systému dokument na úrovni předlohy a jeho logické části (u seriálu). Jak posílat data Pro dodání dat do RD CZ existují zatím následující možnosti: 1. Vyplnit excelovskou tabulku. Je vhodné pro jednorázové importy dat, při malém množství dokumentů. 2. Vytvořit importní dávku v MARCxml. Je vhodné pro jednorázové i pravidelné importy, při jakémkoliv množství dokumentů (možno zautomatizovat). 3. Nabízet data pro stahování pomocí OAI-MPH. Je vhodné pro průběžné doplňování dat při masové digitalizaci. Do budoucna se plánují možnosti další. Hlášení za použití tabulky excel Příprava před prvním hlášením:

4 Stáhněte si zde šablonu tabulky. Uložte ji a přejmenujte podle sigly vaší knihovny. Odeslaná hlášení si ukládejte, protože základ tabulky z využijete pro doplnění údajů do RD v průběhu digitalizace či pro doplnění URL při skončené digitalizaci. Popis tabulky: První list - první strana: Základní údaje k titulu = fialové sloupce se vyplňují pro všechny typy hlášení. Pro nahlášení záměru (z) jsou dostačující. Při jednorázovém hlášení hotové digitalizace (h) je k těmto údajům potřeba přidat URL na zdigitalizovaný dokument na úrovni titulu (zelený sloupec první stránky). Stejné údaje se vyplňují v případě, že knihovna chce dodat pouze informaci o replikovaném digitálním dokumentu (r) - jestliže nemá kramerius 4, z něhož budou tato data v budoucnu sklízena. První list - druhá strana: Podrobné údaje k rozpisu předloh = hnědé sloupce na druhé stránce se vyplňují, pokud je potřeba pro potřeby workflow evidovat samostatně jednotlivé předlohy/exempláře (roky, svazky, díly). Jsou součástí tabulky pro probíhající digitalizaci (p), kdy je např. potřeba mít číslo zakázky. Pokud byla takto detailně nahlášena probíhající digitalizace, obdobně se nahlásí i digitalizace hotová (h), je-li potřeba doplnit URL (na titul). Podrobné údaje k hotové digitalizaci jsou nepovinné v každém případě. Druhý list - nápověda pro vyplnění Zpracování hlášení: Šablonu tabulky uložte pod jménem souboru doplněným o označení druhu hlášení (z/p/h) a datum vytvoření tabulky (např. aba001_z_ xls). Výsledná odesílaná tabulka musí mít jméno podle uvedené konvence! Toto jméno vyplňte také do prvního řádku tabulky. Dále vyplňte všechny potřebné údaje podle pokynů v komentářích u hlaviček jednotlivých sloupců nebo využijte samostatnou podrobnější nápovědu. Pole, která jsou povinná vždy, jsou označena hvězdičkou, ale pro konkrétní situace jsou povinné i další údaje (ččnb, ISSN, URL na titul). Komentáře k polím najdete přímo v tabulce, podrobnější vysvětlivky v druhém listu tabulky nebo zde v nápovědě. Při editaci tabulky nepoužívejte zalamování ani ALT+ENTER uvnitř jednotlivých polí. Pokud do tabulky vkládáte vyexportovaná data, důkladně zkontrolujte, zda jsou v patřičných sloupcích! Tabulku odešlete na kontaktní adresu rdcz@nkp.cz. O jejím zpracování budete vyrozuměni e- mailem. Konvence pro pojmenování souborů: sigla_druhhlášení_rrmmdd.xls Druh hlášení: z=záměr digitalizovat

5 p=digitalizace probíhá (nebo brzy začne - dodávají se údaje k předlohám) h=hotová digitalizace (zdigitalizováno) r=replikace (dodáváme naše URL, ale nezdigitalizovali jsme) Příklad: aba007_z_ xls Použití tabulek pro různé situace: hlášení záměru digitalizovat (vybráno k digitalizaci, rezervace titulu): vyplňují se pouze fialové sloupce na první stránce tabulky tabulka se ukládá a odesílá pod jménem sigla_z_rrmmdd lze použít i v případě probíhající digitalizace, pokud není potřeba sledovat podrobné údaje o předlohách (částech) hlášení probíhající digitalizace (dosud není URL, potřebujeme detailní uložení údajů o předlohách pro další práci): vyplňují se obě stránky tabulky, fialové a hnědé sloupce tabulka se ukládá a odesílá pod jménem sigla_p_rrmmdd hlášení hotové digitalizace bez předchozího nahlášení předloh jakožto digitalizace probíhající (jediné hlášení na úrovni titulu, nebo předtím nahlášen záměr): vyplňuje se pouze první stránka tabulky, důležitý je zelený sloupec pro URL (pokud dokument není online dostupný, uvádí se CD, DVD apod.) tabulka se ukládá a odesílá pod jménem sigla_h_rrmmdd hlášení hotové digitalizace doplněním dříve zaslaných údajů o předlohách o URL, příp. další údaje k digitalizaci; lze použít též v případě jediného hlášení, pokud např. chceme nahlásit URL na jednotlivé roky/svazky seriálu, konkrétní počty zdigitalizovaných stran ap. vyplňují se obě stránky tabulky tabulka se ukládá a odesílá pod jménem sigla_h_rrmmdd hlášení URL cizího digitalizovaného dokumentu z digitální knihovny (dodání URL) vyplňuje se pouze první stránka tabulky, důležitý je zelený sloupec pro URL tabulka se ukládá a odesílá pod jménem sigla_r_rrmmdd Hlášení pomocí importní dávky MARCxml Je určeno knihovnám, které dokážou ze systému exportovat data ve formátu MARCxml s patřičnými úpravami potřebnými pro import do RD. Pro knihovny se systémem Aleph je připraven prototyp skriptu pro hlášení probíhající digitalizace (pracuje s úrovní exempláře). Obdobným, ale jednodušším způsobem je možno vyexportovat data pro hlášení na úrovni titulu. Knihovna, která bude mít zájem přispívat tímto způsobem, dořeší podrobnosti s kontaktními osobami. Po zpracování testovacích vzorků se předpokládá automatizované zpracování. Data v příslušném formátu pod patřičným jménem souboru musí knihovna umístit na ftp server. Konvence pro pojmenování souborů: sigla_druhhlášení_rrmmdd.xml Druh hlášení: z=záměr digitalizovat p=digitalizace probíhá (nebo brzy začne - dodávají se údaje k předlohám)

6 h=hotová digitalizace (zdigitalizováno) r=replikace (dodáváme naše URL, ale nezdigitalizovali jsme) Příklad: aba007_p_ xml (k pojmenování je možno dle dohody přidat další idenfikující informace před datum, soubor se může jmenovat např. aba001_p_dg01_ xml) Automatizované shrabování pomocí protokolu OAI-PMH Knihovna musí mít OAI provider, který dokáže vytvořit požadovaný xml formát, a vytvořit set, který bude obsahovat množinu digitalizovaných či k digitalizaci nachystaných dokumentů. Pravidelné shrabování aktualizovaných záznamů zajistí přidání/doplnění dat do RD. Podrobnosti je nutno dohodnout, využijte kontaktní adresu rdcz@nkp.cz. Informace o systému Systém je postaven na aplikačním frameworku RIII (J2EE) a data jsou ukládána do relační databáze Oracle. Pro zpřístupnění aktuální informace o stavu digitalizace koncovým uživatelům je použit vyhledávací nástroj Fast. Všechny uživatelské přístupy jsou realizovány prostřednictvím webové aplikace. Při tvorbě systému byl kladen důraz na robustnost a snadnou rozšiřitelnost systému. Řešení navazuje na další systémy využívané v knihovnách Aleph, Kramerius, Sirius. S plánovaným přechodem na hromadnou digitalizaci s využitím robotických skenerů bude systém rozšířen o automatické sklízení dat a jejich následné zpracování a evidenci. Aktualizace:

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pavel Kocourek, Incad Praha Přestože mnohé knihovny v České republice digitalizují své dokumenty a další se na to chystají, neprobíhá

Více

Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace. Helena Dvořáková Národní knihovna ČR

Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace. Helena Dvořáková Národní knihovna ČR Digitalizace v ČR a její podchycení v registru digitalizace Helena Dvořáková Národní knihovna ČR Národní lékařská knihovna, Praha, 22. 5. 2014 Počátky digitalizace v ČR - rukopisy 1995 NK ČR - Memoria

Více

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pomáháme vám využívat vaše informace RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Colloquium of Library Information Employees of the V4+ Countries 6 8 July 2008, Brno, Czech

Více

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav. ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.cz INFORUM 2015: 21. ročník konference o profesionálních informačních

Více

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování. Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Z papíru na web a ke čtenáři aneb Digitalizace není jen skenování Mgr. Monika Oravová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Co to vlastně je digitalizace a proč se digitalizuje Podle TDKIV: Technologie

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Aleph 9.5.2012 Program Co je nového v Alephu Změny v bázi autorit Elektronické knihy a Vufind Aleph a Google Přechod na vyšší verzi Alephu Aleph základní

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. prosince 2016 Digitální knihovna Definice 1 Integrovaný

Více

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz DODATEK č. 1 20.1.2012 OBSAH OBSAH... 48 C. PRÁCE SE SYSTÉMEM... 49 C.1 ÚVODNÍ OBRAZOVKA PO PŘIHLÁŠENÍ... 49 C.2 NASTAVENÍ VLASTNÍCH ÚDAJŮ... 50 a. Nastavení Uživatele... 50 b. Nastavení Systému... 51

Více

Paměťové instituce v CADR a SK ČR

Paměťové instituce v CADR a SK ČR Paměťové instituce v CADR a SK ČR Mgr. Jana Militká 30. 11. 2017 - CADR - Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR 1996 Adresář knihoven a informačních institucí (báze ADR) sloučeny databáze

Více

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR Obsah dnešní přednášky Představení ANL+ Co v bázi ANL+ naleznete Zajištění ANL+ v knihovnách ANL+ v rozhraní Primo ANL+ v rozhraní JIB Dotazy Co je ANL+ Zdroj

Více

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Příloha č. 1 Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Praha, listopad 2006 Obsah: I. Specifikace zadání II. Popis řešení II.1 Popis výchozího stavu II.2 Způsob

Více

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější 1 Vytvoření profilu zadavatele... 2 1.1 Doplnění identifikátoru profilu zadavatele ve VVZ... 2 2 Správa profilu... 3 2.1 Vytvoření

Více

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Český metrologický institut sídlem Okružní 31, 638 00 Brno IČ: 00177016 Verze dokumentu: 1.0 Jazyk dokumentu: český Status: testovací

Více

Digitální konkordance a Registr digitalizace v Manuscriptoriu,

Digitální konkordance a Registr digitalizace v Manuscriptoriu, Digitální konkordance a Registr digitalizace v Manuscriptoriu, aneb, Jak identifikovat a trvale zpřístupnit digitální kopie fyzických exemplářů historických dokumentů Olga Čiperová, AiP Beroun s.r.o. 25.5.2016

Více

Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK

Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK Milan Janíček milan.janicek at techlib.cz odd. rozvoje elektronických služeb Národní technická knihovna Praha Obsah 1) Proč další systém? 2) Metavyhledávač

Více

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC

Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Uživatelská příručka MWA Modul Podpora vzdálených kalibrací dle ILAC Český metrologický institut sídlem Okružní 31, 638 00 Brno IČ: 00177016 Verze dokumentu: 1.1 Jazyk dokumentu: český Status: testovací

Více

NÁVOD NA VKLÁDÁNÍ A EDITACI AKCÍ PROJEKTŮ

NÁVOD NA VKLÁDÁNÍ A EDITACI AKCÍ PROJEKTŮ NÁVOD NA VKLÁDÁNÍ A EDITACI AKCÍ PROJEKTŮ 1. ÚVOD...2 2. VLOŽENÍ NOVÉ AKCE PROJEKTU...3 3. EDITACE UVEŘEJNĚNÉ AKCE PROJEKTU...7 4. WORKFLOW...9 4.1 Notifikace... 11 4.2 Komunikace k akci projektu... 12

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. května 2019 Digitální knihovna Definice 1,,Integrovaný

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013 Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR Aleph 17.6.2013 Aleph základní informace 49 knihoven má on line katalog 27 knihoven má i on line výpůjčku záznamy všech knihoven jsou v Souborném katalogu AV

Více

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější 1 Vytvoření profilu zadavatele... 2 1.1 Doplnění identifikátoru profilu zadavatele ve VVZ... 2 2 Správa profilu... 3 2.1 Vytvoření

Více

DIGITALIZOVANÉ FONDY VĚDECKÉ KNIHOVNY V OLOMOUCI A KDE JE HLEDAT. Miloš Korhoň, Jan Houserek

DIGITALIZOVANÉ FONDY VĚDECKÉ KNIHOVNY V OLOMOUCI A KDE JE HLEDAT. Miloš Korhoň, Jan Houserek DIGITALIZOVANÉ FONDY VĚDECKÉ KNIHOVNY V OLOMOUCI A KDE JE HLEDAT Miloš Korhoň, Jan Houserek Vědecká knihovna v Olomouci Počátky v roce 1566 Do roku 1935 hlavní zemská knihovna na Moravě Fond byl průběžně

Více

Nápověda pro aplikaci Manuscriptorium Kandidátů (M-Can) http:://candidates.manuscriptorium.com

Nápověda pro aplikaci Manuscriptorium Kandidátů (M-Can) http:://candidates.manuscriptorium.com Nápověda pro aplikaci Manuscriptorium Kandidátů (M-Can) http:://candidates.manuscriptorium.com Hlavní funkce aplikace Uživatelům autorům Otázky a odpovědi Jaké dokumenty lze do Manuscriptoria nabízet pomocí

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Výrobce verze 1.0 1 z 37 Obsah 1. Seznam zkratek... 3 2. Přehled změn manuálu... 3 3. Úvod... 4 4. Popis Registru OZO... 5 4.1. Uživatelské

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř. Marta Valešová

Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř. Marta Valešová Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř Marta Valešová 28. 11. 2014 Marta Valešová 28.11.2014 SK ČR - adresa http://www.caslin.cz (Souborný katalog ČR) http://aleph.nkp.cz (Katalogy a databáze Národní

Více

Editor umožní tvorbu a editaci metadat digitálních objektů, včetně importů a exportů a práci s primárními daty.

Editor umožní tvorbu a editaci metadat digitálních objektů, včetně importů a exportů a práci s primárními daty. Zadání projektu ARCHIVAČNÍ SYSTÉM pro K4 Část EDITOR VERZE 15. 9. 2011 Výchozí stav Pro publikační systém Kramerius 4 v současnosti není dostupné open source řešení v integrované podobě, které by umožnilo

Více

Využití nástrojů z projektu Česká digitální knihovna při digitalizaci a zpřístupnění digitálních dokumentů

Využití nástrojů z projektu Česká digitální knihovna při digitalizaci a zpřístupnění digitálních dokumentů Využití nástrojů z projektu Česká digitální knihovna při digitalizaci a zpřístupnění digitálních dokumentů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 Výzkumný

Více

Návod k používání služeb na portálu SMSbrána.cz. www.smsbrana.cz

Návod k používání služeb na portálu SMSbrána.cz. www.smsbrana.cz Návod k používání služeb na portálu SMSbrána.cz www.smsbrana.cz Obsah 1 registrace a příhlášení... 3 2 co dělat po přihlášení uživatelské rozhraní... 4 3 Dobití kreditu... 5 4 Naplnění kontaktního adresáře...

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

Digitalizace knihovních dokumentů. Jiří Polišenský

Digitalizace knihovních dokumentů. Jiří Polišenský Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský Obsah prezentace Základní prvky digitalizace Formáty a standardy Skenery Digitalizační work flow Systémy pro prezentaci a evidenci digitalizovaných dokumentů

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

návod Bidvest dealer 4

návod Bidvest dealer 4 návod Bidvest dealer 4 Nové menu Synchronizace pro data a odesílání objednávek Synchronizace dat Nyní je několik způsobů synchronizace: pro data, pro kalendáře a zprávy, pro soubory a kontrolu stavu objednávek.

Více

Výměna pokladních certifikátů pro evidenci tržeb

Výměna pokladních certifikátů pro evidenci tržeb Výměna pokladních certifikátů pro evidenci tržeb Blíží se období, kdy může končit platnost některých pokladních certifikátů, které používáte pro evidenci tržeb. Vydané pokladní certifikáty mají platnost

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny

Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny Požadavky na systém pro automatizaci muzejní knihovny aneb Pohled zvenčí Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně zabak@mzk.cz Obsah Knihovny muzeí a galerií Katalogy knihoven Standardizace Výběr knihovního

Více

Ohlašování údajů pro vodní bilanci nápověda a příručka pro uživatele

Ohlašování údajů pro vodní bilanci nápověda a příručka pro uživatele Ohlašování údajů pro vodní bilanci nápověda a příručka pro uživatele Toto je příručka pro uživatele aplikace Ohlašování údajů pro vodní bilanci. Obsah Obsah...1 O aplikaci...2 Úvodní stránka...3 Přihlášení...4

Více

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH TEXTŮ ČESKÝCH LÉKAŘSKÝCH A ZDRAVOTNICKÝCH ČASOPISŮ Konference Knihovny současnosti 2010 Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák Úvod V roce 2004 zapojení do programu

Více

DIGITALIZAČNÍ PROJEKTY KRAJE VYSOČINA. Únor 2015

DIGITALIZAČNÍ PROJEKTY KRAJE VYSOČINA. Únor 2015 DIGITALIZAČNÍ PROJEKTY KRAJE VYSOČINA Únor 2015 Základní cíle digitalizace na Vysočině Digitalizace regionálně významných dokumentů kulturně, historicky, hospodářsky,... Ochrana cenných a ohrožených dokumentů

Více

ISPOP v roce Ing. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP. CENIA, česká informační agentura životního prostředí

ISPOP v roce Ing. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP. CENIA, česká informační agentura životního prostředí ISPOP v roce 2016 Ing. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP CENIA, česká informační agentura životního prostředí Seminář pro ohlašovatele, EnviGroup, Praha, 27. 1. 2016 Obsah prezentace (podrobněji, než je

Více

Matriky. v 2.0. Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak.

Matriky. v 2.0. Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Matriky v 2.0 Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah školení: Sběr matričních údajů 2 Aktuální změny ke sběru dat platné od 1.3.2017 2 Uvedení kontaktních

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Spolupráce se Souborným katalogem ČR

Spolupráce se Souborným katalogem ČR Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení pro pověřené knihovny Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě,19.5.2016 Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR Navázal na Celostátní evidenci

Více

ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů

ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Produkční a archivační systém ProArc je volně dostupný nástroj na výrobu a editaci popisných, technických a administrativních metadat

Více

Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014

Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014 Souborný katalog ČR jako nástroj a výsledek spolupráce knihoven (nejen v Jihočeském kraji ) - novinky 2014 ŠKOLENÍ PRO KNIHOVNY JIHOČESKÉHO KRAJE NOVÉ TRENDY V ČESKÉ KATALOGIZAČNÍ PRAXI JVK ČR - 19. LISTOPADU

Více

Elektronická evidence tržeb a její nastavení v systému SB KOMPLET

Elektronická evidence tržeb a její nastavení v systému SB KOMPLET a její nastavení v systému SB KOMPLET Předpoklady - Registrace k EET na FU na základě vyzvednutých autentizačních kódů pro první přihlášení - Zaevidované provozovny a vygenerované certifikátu - SB KOMPLET

Více

Digitalizace a digitální knihovny v České republice

Digitalizace a digitální knihovny v České republice Digitalizace a digitální knihovny v České republice Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Královéhradecká knihovnická konference 21. 11. 2017, Hradec Králové 20 let digitalizace v ČR Novodobé dokumenty

Více

Manuál pro zasílání záznamů o úrazech

Manuál pro zasílání záznamů o úrazech Obsah: Manuál pro zasílání záznamů o úrazech Kapitola 1) Získání přihlašovacích údajů str. 3 2) Přihlášení a změna hesla str. 3 3) Vytvoření účtu pro pracovníka školy str. 4 4) Založení akce str. 5 5)

Více

Postup pro přihlášení k EET

Postup pro přihlášení k EET Postup pro přihlášení k EET Krok 1. autentizační údaje Žádost o autentizační údaje neboli přihlašovací jméno a heslo. Přihlásit se o ně můžete na daňovém portálu MF http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/eet/eet_sluzby.faces,

Více

Návod pro práci s webovou aplikací pro zadávání, čištění a odesílání dat z laboratoří do systému EARSS.

Návod pro práci s webovou aplikací pro zadávání, čištění a odesílání dat z laboratoří do systému EARSS. Návod pro práci s webovou aplikací pro zadávání, čištění a odesílání dat z laboratoří do systému EARSS. Aplikace je dostupná na webové adrese: http://cb7.jlabs.cz/earss/ Přihlášení do systému: jako přihlašovací

Více

Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání

Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V4.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

Stav digitalizace jednotlivých fondů Národní knihovny České republiky

Stav digitalizace jednotlivých fondů Národní knihovny České republiky Stav digitalizace jednotlivých fondů Národní knihovny České republiky Verze 2 (9. 4. 2019) Předkládá: sekce Knihovní fondy a služby (HHF/ORST a OH, OSF) a Slovanská knihovna Úvod: Vzhledem k specifikům

Více

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Petr Žabička www.mzk.cz Obsah 1. Úvod 2. Souborný katalog 3. Obálky knih 4. Digitalizace 5. Digital born dokumenty 6. WebArchiv

Více

POSTUP VYTVOŘENÍ OBJEDNÁVKY

POSTUP VYTVOŘENÍ OBJEDNÁVKY POSTUP VYTVOŘENÍ OBJEDNÁVKY www.akreditovanekurzy.cz V dokumentu naleznete dvě verze postupu vytvoření objednávky. 1 2 V KOSTCE DETAILNÍ NÁVOD Pro znalé uživatele, kteří potřebují osvěžit paměť. Postup

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Průběh - uživatelská příručka Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 STAŽENÍ HESEL K TESTŮM... 4 2.1

Více

NÁVOD PRO SPRÁVU ODDÍLŮ NA WEBU ČHS

NÁVOD PRO SPRÁVU ODDÍLŮ NA WEBU ČHS NÁVOD PRO SPRÁVU ODDÍLŮ NA WEBU ČHS 1 Obsah ÚVOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ DO MODULU PŘEDSEDA A ZÁKLADNÍ NABÍDKA... 3 Přihlášení do modulu... 3 Základní nabídka... 4 2. ZÁLOŽKA ODDÍL... 5 3. ZÁLOŽKA ČLENOVÉ...

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Správce výrobce verze 1.0 1 z 24 Obsah 1. Seznam zkratek... 3 2. Přehled změn manuálu... 3 3. Úvod... 4 4. Popis Registru OZO... 5 4.1. Uživatelské

Více

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5 CRM SYSTÉM KORMORÁN UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1 Základní práce se systémem 3 1.1 Práce se záznamy................................. 3 1.2 Stránka Dnes.................................... 4 1.3 Kalendář......................................

Více

Internetové školení opatření k uspokojení potřeb zákazníka

Internetové školení opatření k uspokojení potřeb zákazníka Internetové školení opatření k uspokojení potřeb zákazníka Březen, 2007 Přezkoumání 01 30.03.2007 Spokojenost zákazníka Spokojený zákazník je velmi důležitým základem pro další rozvoj: Spokojený zákazník

Více

Digitalizace pražské židovské literatury v Městské knihovně v Praze

Digitalizace pražské židovské literatury v Městské knihovně v Praze Digitalizace pražské židovské literatury v Městské knihovně v Praze Marta Jílková, Kateřina Šírová Vojířová Městská knihovna v Praze 27. 11. 2015 rok 2015 - získána dotační podpora z EHP a Norských fondů

Více

Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku

Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku... 1 I. ÚVOD... 1 II. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 1 1. Objednávka digitalizace... 1 2. Lhůta a

Více

Změny ve verzi 1.216

Změny ve verzi 1.216 Změny ve verzi 1.216 Obsah Obecné Účetnictví zjištění adresy obchodního partnera z databáze ARES přímo z internetu (on-line)na základě IČ nebo částečného názvu firmy Stahování denních kurzů ze serveru

Více

epersonalista Změnu hesla provedete v pohledu nabídky funkcí, v levo. 2. Správa a evidence karty pracovníka

epersonalista Změnu hesla provedete v pohledu nabídky funkcí, v levo. 2. Správa a evidence karty pracovníka epersonalista V modulu epersonalista lze provádět následující operace: 1. Změna hesla 2. Správa a evidence karty pracovníka 3. Vedení komplexní evidence vzdělávacích aktivit zaměstnanců a monitorování

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Nápověda Bannerová kampaň PENTA

Nápověda Bannerová kampaň PENTA Nápověda Bannerová kampaň PENTA I. Náhled bannerů II. Potřebný software III. Postup 1) Vytvoření XML souboru 2) Vytvoření obrázků 3) Nahrání souborů na server 4) Testování bannerů IV. Struktura adresářů

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Meziknihovní služby v Moravské zemské knihovně

Meziknihovní služby v Moravské zemské knihovně Meziknihovní služby v Moravské zemské knihovně Jak fungují nyní a kam by mohly směřovat Věra Mynářová v Brně www.mzk.cz MZK v rámci MS MZK je 2. největší knihovna v ČR - plní funkci krajské knihovny v

Více

Jak upéct a nespálit grant v oblasti digitalizace v ČR?

Jak upéct a nespálit grant v oblasti digitalizace v ČR? Jak upéct a nespálit grant v oblasti digitalizace v ČR? Marta Jílková, Kateřina Šírová Vojířová Městská knihovna v Praze 2. 12. 2015 není návod naše vlastní zkušenosti kuchařka pro začátečníky na co vše

Více

Lukáš Peterka vedoucí projektu. Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka. 25. 08. 2011, Brno

Lukáš Peterka vedoucí projektu. Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka. 25. 08. 2011, Brno Lukáš Peterka vedoucí projektu Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka 25. 08. 2011, Brno Omezující podmínky pro zveřejnění, poskytnutí údajů: Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru.

Více

Centrální adresář knihoven

Centrální adresář knihoven Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK) Seminář Regionální funkce Pardubice 20.-21.10.2015

Více

Manuál pro InspIS HELPDESK

Manuál pro InspIS HELPDESK Česká školní inspekce Manuál pro zasílání záznamů o úrazech Manuál pro InspIS HELPDESK Obsah: 1) Přihlášení do systému 2) Vytvoření účtu pro pracovníka školy 3) InspIS HELPDESK str. 2 str. 2 str. 3 až

Více

Elektronická komunikace s ČSSZ

Elektronická komunikace s ČSSZ Elektronická komunikace s ČSSZ Elektronická komunikace není ani v roce 2017 povinná. Nicméně je dobré být připraven a na elektronickou komunikaci se připravit. Elektronická komunikace v DUNA MZDY se týká

Více

Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven

Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven Česká digitální knihovna agregace digitálního obsahu českých knihoven Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Národní agregátor ve světě eculture, Praha, 14. 7. 2015 Výzkumný projekt financovaný z programu

Více

Projekt Digitalizace a ukládání ve Zlínském kraji zkušenosti, postřehy

Projekt Digitalizace a ukládání ve Zlínském kraji zkušenosti, postřehy Projekt Digitalizace a ukládání ve Zlínském kraji zkušenosti, postřehy Ing. Jan Kaňka kanka@kfbz.cz Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Konference INFORUM, 28. 5. 2014 Praha Krajské digitalizace

Více

Popis funkcí agenda-pohodlně

Popis funkcí agenda-pohodlně Pracujte rychleji, efektivněji a s čistým stolem! Popis funkcí agenda-pohodlně Zákon 247/2000 Sb. nařizuje provozovateli autoškoly vést o průběhu výuky a výcviku žadatele o řidičské oprávnění a jeho účasti

Více

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Úvod Pro zjednodušení a zprůhlednění Vaší komunikace se správní firmou (dále jen SF ), která má na starost objekt, v němž se nachází bytový či nebytový

Více

ČTYŘI ROKY REÁLNÉHO FUNGOVÁNÍ CASLIN SOUBORNÉHO KATALOGU ČR A JEHO BUDOUCNOST

ČTYŘI ROKY REÁLNÉHO FUNGOVÁNÍ CASLIN SOUBORNÉHO KATALOGU ČR A JEHO BUDOUCNOST ČTYŘI ROKY REÁLNÉHO FUNGOVÁNÍ CASLIN SOUBORNÉHO KATALOGU ČR A JEHO BUDOUCNOST Gabriela Krčmařová, Národní knihovna ČR CASLIN Souborný katalog ČR(dále jen souborný katalog) je největší reálný souborný katalog

Více

Dodatečné informace č. 2

Dodatečné informace č. 2 Dodatečné informace č. 2 k veřejné zakázce Zpracování dat z hybridního snímkování dokumentů Evidenční číslo ve VVZ: 357026 URL zakázky na profilu zadavatele: https://ezak.cnpk.cz/vz00001860 V Zadávací

Více

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání 1 z 5 Nápověda 360 Search Co je 360 Search? 360 Search je metavyhledávač, který slouží k paralelnímu prohledávání všech dostupných informačních zdrojů prostřednictvím jednotného rozhraní. Nástroj 360 Search

Více

PORTÁL JDTM JMP podrobný pracovní postup

PORTÁL JDTM JMP podrobný pracovní postup PORTÁL JDTM JMP podrobný pracovní postup REGISTRACE Registrovaní uživatelé. Geodetické firmy, které již dříve zpracovávaly geodetické zaměření pro JMP, a.s. obdrží před spuštěním Portálu JDTM JMP od správce

Více

Knihovní software Evergreen v ČR současný stav a výhled do budoucna

Knihovní software Evergreen v ČR současný stav a výhled do budoucna Knihovní software Evergreen v ČR současný stav a výhled do budoucna Eva Cerniňáková (cernin@jabok.cz) Setkání knihovníků teologických knihoven Vranov u Brna, 13.-14.5.2015 Co je to Evergreen Moderní a

Více

Portál farmáře možnosti využití pro žadatele OP Rybářství

Portál farmáře možnosti využití pro žadatele OP Rybářství Oddělení metodiky OP Rybářství V Praze dne 15. 8. 2014 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 871 fax: 222 871 764 e-mail: info@szif.cz Portál farmáře možnosti využití pro žadatele OP Rybářství Žádosti

Více

Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku

Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku Podmínky pro poskytování služby Digitalizace na zakázku... 1 I. ÚVOD... 1 II. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 2 1. Objednávka digitalizace... 2 2. Lhůta a

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka k registraci a zpracování elektronické žádosti o dotaci v prostředí aplikace Komunikace s občany (RAP) Obsah: 1. Úvod... 1 2. Než začnete vyplňovat elektronickou žádost o dotaci...

Více

Systém DV. Informační systém na podporu vzdělávacích aktivit a plánování osobního růstu zaměstnanců. 13. 7. 2012 Ing.

Systém DV. Informační systém na podporu vzdělávacích aktivit a plánování osobního růstu zaměstnanců. 13. 7. 2012 Ing. Systém DV Informační systém na podporu vzdělávacích aktivit a plánování osobního růstu zaměstnanců 1. Vítejte... 3 2. Moje aktivity... 3 3. Termíny aktivit... 4 4. Správa aktivit... 5 5. Karta aktivity...

Více

Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services

Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services Sekce informatiky Odbor projektování a správy IS Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services Uživatelská příručka (procesní pohled) verze 1.1 Autoři: Michal Wokoun Jiří Smolík 15. února 2008 Verze

Více

1.4 Pro bezproblémové používaní systému JOSEPHINE je nutné používat internetový prohlížeč Microsoft Internet Explorer verze 11.0 a vyšší.

1.4 Pro bezproblémové používaní systému JOSEPHINE je nutné používat internetový prohlížeč Microsoft Internet Explorer verze 11.0 a vyšší. Příloha č. 1 zadávací dokumentace Požadavky na elektronickou komunikaci 1. Komunikace mezi zadavatelem a účastníky 1.1 Podávání předběžné nabídky, nabídky, podávání žádosti o vysvětlení zadávací dokumentace,

Více

Produktový list Zboží.cz. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik

Produktový list Zboží.cz. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik Produktový list Zboží.cz PPC reklama Internetová reklama placená za proklik O službě Zboží.cz je služba zaměřená na vyhledávání zboží importovaného z řádně registrovaných internetových obchodů na Zboží.cz.

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

ISPOP 2012 POSTUP PŘI PODÁNÍ DOPLNĚNÉHO HLÁŠENÍ. verze 1.2

ISPOP 2012 POSTUP PŘI PODÁNÍ DOPLNĚNÉHO HLÁŠENÍ. verze 1.2 ISPOP 2012 POSTUP PŘI PODÁNÍ DOPLNĚNÉHO HLÁŠENÍ verze 1.2 Obsah Přehled změn postupu... 2 1. Podání doplněného hlášení (oprava řádného hlášení)... 3 1.1 Podání doplněného hlášení - PDF formuláře... 3 1.2

Více

NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMU VÝPISŮ A DUPLIKÁTŮ

NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMU VÝPISŮ A DUPLIKÁTŮ INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. www.itczlin.cz NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMU VÝPISŮ A DUPLIKÁTŮ Obsah: I. Návod na registraci pro přístup k Seznamu osvědčených VHP i TZ a seznamu duplikátů II.

Více

SMS komunikátor Návod k použití

SMS komunikátor Návod k použití SMS komunikátor Návod k použití 1 Úvod SMS komunikátor slouží ke komerčnímu odesílání jednotlivých i hromadných SMS přímo z informačního systému Helios Orange. Doručení těchto SMS je poté zpětně potvrzováno

Více

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Konference Knihovny současnosti 10. 9. 2015, Olomouc Obsah Digitalizační projekty Výsledky průzkumu

Více

Zpřístupnění kulturního dědictví v digitální podobě v ČR prostřednictvím knihoven

Zpřístupnění kulturního dědictví v digitální podobě v ČR prostřednictvím knihoven Zpřístupnění kulturního dědictví v digitální podobě v ČR prostřednictvím knihoven současný stav, trendy, problémy Vít Richter 3.11.2015 Konference Kultura 2016 SKIP ČR Kulturní dědictví v digitální podobě

Více

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB

ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB ISPOP 2019 MANUÁL PRO PRÁCI V REGISTRU ODBORNĚ ZPŮSOBILÝCH OSOB Odborně způsobilá osoba verze 1.0 1 z 19 Obsah 1. Seznam zkratek...3 2. Přehled změn manuálu...3 3. Úvod...4 4. Popis Registru OZO...5 4.1.

Více

NÁVOD PRO PRÁCI S DATABÁZÍ STUDIJNÍCH OBORŮ/PROGRAMŮ NA

NÁVOD PRO PRÁCI S DATABÁZÍ STUDIJNÍCH OBORŮ/PROGRAMŮ NA NÁVOD PRO PRÁCI S DATABÁZÍ STUDIJNÍCH OBORŮ/PROGRAMŮ NA WWW.GAUDEAMUS.CZ 1. PŘIHLÁŠENÍ DO DATABÁZE A PŘIHLAŠOVACÍ ÚDAJE Přihlašovací údaje od nás obdržíte po objednání účasti na veletrhu Gaudeamus. Pokud

Více

ISPOP 2014. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí Užitečné semináře, leden 2014

ISPOP 2014. Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí Užitečné semináře, leden 2014 ISPOP 2014 Pavla Jirůtková - oddělení ISPOP a IRZ CENIA, česká informační agentura životního prostředí Užitečné semináře, leden 2014 Opakování matka moudrosti ( část prezentace určená pouze do sborníku)

Více