(Veselý rok dětský logopedický kalendář 2002)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(Veselý rok dětský logopedický kalendář 2002)"

Transkript

1 Jaro je roztomilý klučina v zelených kalhotkách a s píšťalkou u pusy. Přichází potichu a pomaličku, ale když se osmělí, můžeme odložit zimní kabáty a radovat se. Stačí vyjít ven a pořádně se nadechnout. Ve vzduchu voní jaro a snaží se ze všech sil, abychom si ho všimli. Pojďme ho děti pěkně přivítat, ať pozná, že o něm víme. Březen První jarní den je vždy březnu otevřen, abys snadno říkal S, začneme s ním ještě dnes. Sysel spinká v syslím domě, ale to snad nemá po mně, syslí svoje semínka, pak snídani zaspinká. Duben Podívej se na oblohu, kolik ptáčků létá spolu, v dubnu zpívá celý svět, a my zkusíme si Z. Zima zbavila se ledu, zatím mysli na koledu, na pomlázku zelenou, zlatým tátou pletenou. Květen V květnu, kdy je plno květů, zvládneš lehce každou větu, učitel nás učí čtení, proto Č moc těžké není. Čejka, čáp i čečetka vajíčka ve hnízdě má, vajíčko si v teplíčku čeká na svou mamičku. (Veselý rok dětský logopedický kalendář 2002)

2 Příběh od veverky Zrzečky o dětech v dopravním provozu aneb o Klukovi z počítače Hry na ulici Druhý den ráno svítilo sluníčko a nebe bylo bez mráčků. Maminka měla ještě jeden den volna, a tak se všichni společně nasnídali. Potom začal Honzík vyzvídat: Maminko, kam půjdeme dneska? Dnes s vámi nikam nepůjdu, kluci. Musím prát, žehlit a uklízet. Musíte si vystačit sami. Niki s Honzíkem posmutněli. S maminkou si přece jen užili víc. Jděte zase na dopravní hřiště, radila jim. Tam si vyhrajete i beze mne. Tam už to známe, mračil se Honzík. Pak ale dostal nápad. Leda, že bys nám dovolila vzít si koloběžku a kolo. Když mi slíbíte, že budete jezdit opravdu jenom na hřišti, tak vám to dovolím, řekla váhavě maminka a podívala se z Honzíka na Nikiho. Slibujeme, jenom na hřišti, kývali oba horlivě hlavami. Tak pojďte se mnou. Maminka šla na dvorek a vyndala z kůlničky malé dětské kolo a stříbrnou chromovanou koloběžku. Honzík popadl kolo a na Nikiho zbyla koloběžka. Chtěl bych taky kolo, řekl uraženě. Dvě kola nemáme, vysvětlovala maminka. Budete se střídat. Chvíli může jezdit na kole Honzík a chvíli zase ty. A nebuďte tam dlouho, nachystám vám svačinu. Kluci zmizeli, jako když do vrabců střelí. Chvíli projížděli dopravní hřiště sem a tam. Teď už nebyli jen chodci, ale byli řidiči! Jenže chtěli všechny ty předpisy a zákazy dodržet, museli pořád zastavovat. Tady byla přednost v jízdě, tam křižovatka, tu jednosměrka.. Nikiho to přestalo bavit. Jedu pryč! zavolal a už ujížděl směrem do ulice vedoucí podél hřiště. Panečku, tady to frčí, pochvaloval si a projížděl se po ulici sem a tam. Honzík se vylekal. Co to zase vyvádíš! křičel na něho. Vrať se zpátky! Niki! V tu chvíli vyrazilo z vedlejší ulice auto. Niki vytřeštil oči, odhodil koloběžku a skočil do příkopu. Zaskřípaly brzdy, ozvalo se chrupnutí a koloběžka skončila pod jeho koly. Kluku hloupý! zakřičel řidič. Niki vykukoval z příkopu a leknutím ztratil řeč. Řidič vyskočil z auta a přiběhl k němu. Nestalo se ti nic? ptal se úzkostlivě. A asi ne, soukal se Niki nahoru. Tos měl tedy štěstí, oddychl si řidič. Co tě to napadlo, prohánět se po ulici? Copak nevíš, že se to nesmí? Od čeho je hřiště?

3 Nezlobte se, já už to nikdy neudělám, špitnul Niki provinilým hlasem. To doufám. A tu koloběžku už nikdo nespraví, řekl řidič a vytáhl z pod auta na placičku rozjetou koloběžku. Tak si pamatuj, co jsi mi slíbil, pohrozil zvednutým ukazovákem Nikimu a odjel. Tys tomu dal, mračil se Honzík. Co teď řekneme mamince? Ty za to nemůžeš, to já, řekl Niki a sklonil hlavu. Hrozně se styděl za to, co provedl, a chtělo se mu plakat. Pomalu se loudali domů. Proboha! Co se stalo? lekla se maminka, když viděla Nikiho s rozbitou koloběžkou v ruce. Niki se rozplakal a pověděl mamince, co provedl. Z té rozbité koloběžky si nic nedělej, řekla maminka mírně a pohladila ho po rozcuchaných vlasech. Honzík na ní stejně nejezdí. Hlavně, že se tobě nic nestalo. To je pravda, moudře dodal Honzík. Měl jsi štěstí. Teď si alespoň budeš pamatovat, že si na ulici nikdy nesmíš hrát! Odpověz na otázku: 1) Mohou si děti hrát na ulici nebo na silnici? 2) Mohou děti jezdit po silnici nebo ulici na kole, koloběžce nebo tříkolce? 3) Co uděláš, spadne-li ti do ulice míč nebo nějaká jiná hračka? (M. Adamovská Děti v dopravním provozu aneb o klukovi z počítače)

4 Písnička ptáčka Zpěváčka Na ulici Hudba: Jiří Adamec Text: Marie Adamovská (M. Adamovská Děti v dopravním provozu aneb o klukovi z počítače)

5 Pro chytré hlavičky, něco od lišáčka Vuka Pod sněhem se tiše krčí, na paprsky čeká, nevadí, že vítr hučí, voní do daleka. (sněženka) Hřeje, co mu síly stačí, kytičky to těší, směje se na kluky ptačí, na auta i pěší. (sluníčko) Chutná ovečce i krávě, když jdou, zvonky zvoní, kvítek vedle kvítku v trávě žlutobíle voní. (sedmikráska) Ochutnává prvosenky, křídly mává motýlům. Krásné žluté podkolenky na nožkách má od pylu. (včela) Travou spěchá sedm teček na závody s broučky, běží tam i mraveneček z pomněnkové louky. (beruška) Žížaly mu neuvěří, venku chodí bos, pěkný hlásek, černé peří, oranžový nos. (kos) Zahradník jí okopává, v hlíně klíčí semínka. Až vyroste, bude zdravá, nastrouhá jí maminka. (mrkev) Nechvátá a nepospíchá, nezná žádný velký spěch, pomalu a zvolna dýchá, domek nese na zádech. (šnek) Stromek čeká na doktora, potřebuje prohlídku. Kdopak na nás ťuká shora, hádej, hádej, Davídku. (datel) (L.Horová Ve školce je bezva)

6 Velikonoce se sovičkou Rozárkou Velikonoce jsou druhé největší svátky v roce. Víš, ve kterém ročním období se slaví? Na Velikonoce děvčata malují vajíčka a chlapci pletou pomlázky. Víš, proč se slaví Velikonoce? Je to radostná připomínka vzkříšení Ježíše Krista a probuzení přírody, narození mláďátek, očekávání dobré úrody a dobrého roku. Nebo se slaví proto, aby se mohla děvčata vyplácet mrskačkou a kluci přejídat vajíčky? Peče se na Velikonoce mazanec a beránek nebo vánočka a kapr? Víš, jak se říká vyfouknutým a namalovaným vajíčkům? Jsou to kraslice nebo pěknice? Který den se chodí na pomlázku? V pondělí nebo v pátek? Kdo dává komu malovaná vajíčka? Děvčata chlapcům nebo chlapci děvčatům? Z čeho se dělá pravá pomlázka? Jsou to proutky z jabloně nebo vrby? Jistě víš, jak se říká rozkvetlé jívě? Jsou to kočičky nebo pejsci? Na Velikonoce kvete krásný keř se žlutými květy. Je to zlatý déšť nebo zlatý sníh? Jaké umíš velikonoční říkanky? Přečtěte si s maminkou či tatínkem říkanky a potom děti samy budou doplňovat chybějící slova: Panimámo zlatičká Panimámo zlatičká darujte nám vajíčka, darujte nám., nedáte-li vajíčka, ne nedáte-li., uteče vám slepička uteče vám do horního rybníčka do horního a z rybníčka do louže, a z rybníčka do.., kdo jí odtud pomůže? kdo jí odtud? Hody, hody, doprovody, Hody, hody,., dejte vejce malovaný, dejte vejce.., nedáte-li malovaný, nedáte-li., dejte aspoň bílý, dejte aspoň., slepička vám snese jiný. slepička vám snese.. (R.Maříková, H. Kolbábková, Dr.M.Kuncová, J. Franková, Ing. A. Straka - Jdeme do školy)

7 Úkol od opičáka Smíška: Najdi kočičkám jejich klubíčka. Poté vymaluj stejnou barvou kočičku a klubíčko vlny, které paří k sobě. (A.a J.Nevěční Hrajeme si a cvičíme s dětmi)

8 Úkol od opičáka Smíška: Vezmi pastelky nebo fixy a vybarvi si kraslice. Do prázdného obrysu vajíčka si namaluj vlastní vzor kraslice. Poté si vystřihni velikonočního zajíčka a slep mu přední tlapky. Do náruče mu můžeš dát vystřiženou kraslici. (R.Maříková, H. Kolbábková, Dr.M.Kuncová, J. Franková, Ing. A. Straka - Jdeme do školy)

9 Úkol od opičáka Smíška: Poznáš, ze které pohádky je obrázek a co lidé na obrázku musí udělat, aby se dostali domů. Na obrázku se ukrývá 10 vajíček. Najdeš je? Vybarvi si je. (R.Maříková, H. Kolbábková, Dr.M.Kuncová, J. Franková, Ing. A. Straka - Jdeme do školy)

10 Úkol od opičáka Smíška: Dopadne čarodějnice na polštář nebo rybníka? Obrázek si poté vymaluj. (R.Maříková, H. Kolbábková, Dr.M.Kuncová, J. Franková, Ing. A. Straka - Jdeme do školy)

11 Úkol od opičáka Smíška: Dokresli mamince přání a poté jej vystřihni a daruj mamince. (R.Maříková, H. Kolbábková, Dr.M.Kuncová, J. Franková, Ing. A. Straka - Jdeme do školy)

12 Dukátky Magiky von Čáry Čarodějnice nepečou čarodějnice čarují! Dukátky se ale dají upéct tak snadno, že když to jednou vyzkoušíte, bude vám to připadat jako čarování. Čas: 30 minut Co budeš potřebovat: g másla, - 75 g moučkového cukru, g hladké mouky, g solamylu, - ½ lžičky prášku do pečiva, - 2 lžíce kakaa Postup: - vezmeme změklé máslo nebo tuk a utřeme je s cukrem - v další misce smícháme ostatní přísady - získanou směs postupně přisypáváme do první misky a rukama vypracujeme těsto - troubu předehřejeme na 175 C - na pomoučněném válu vyválíme z těsta dlouhého hada o průměru asi tak 3 cm - hada krájíme na kolečka 1 cm široká - dukátky dáme na plech, na který jsme rozprostřeli pečící papír - pečeme asi 8 10 minut (W. Disney: Kuchařka kačera Donalda) Kocour Mikeš a říkadlo o čarodějnicích Znáte jistě babici, co má ze zla čepici. Cení zuby, kulí oči, nad hlavou se lidem točí. Polapila Boženu, počkej, já tě poženu. (Z.Kopecká Veselé Básničky)

13 Zvědálek se svými kamarády přeje maminkám (Svátek matek) Maminka Malý nosík, modré oči, kolem ní se taťka točí. Miluji tu chvilinku, když pohladím maminku. (Zuzana Kopecká) Co je vidět z kočárku Napřed vidím vždycky maminku, Jak mi načechrává peřinku. Pak se hneme za neznámým cílem. Cestou vidím, nebe, slunce, domy, ptáčky, tváře, klobouky a stromy. Potom kdosi od určité chvíle chodí s námi. Táta. Lesknou se mu brýle. Kočárek mě vozí světem z místa na místo, až tím kolébáním usnu na čisto. Ale to mi všechno poví maminka. Nevím z toho ještě nic. Jsem malinká. (Vratislav Spilka) Mamko, moja mamko, mé sladké jablíčko, co kraj světa půjdu sladšího nenajdu. (lidové říkadlo z Moravy) Každá babička stará je veselejší zjara. Vezme svou berličku, sedne na sluníčku, myslí si: Kýž jsem mladší, ach, co bych byla radši. (lidové říkadlo z Čech)

14 Maskoti tříd Krtek, panenka Notička, Pejsek a Kočička a František s Fanynkou a spolu s dětmi se těší na přicházející jaro. Budeme přivolávat jeho první posly květiny, teplé počasí, hodně sluníčka a těšit se na zvířátka a jejich mláďátka i návrat stěhovaných ptáků. Dále si spolu budeme společně povídat o Velikonocích, tradicích a zvycích. Můžeme se těšit na čarodějnice, dále si budeme povídat o rodině den matek a o dopravě: dopravní prostředky, pravidla chování na ulici, silnici. Čekají nás pěší výlety do jarní přírody a výlety za poznáním. kulturní akce: ,15 hod Hrnečku vař, O zlaté rybce, O Smolíčkovi Máňaskové představení manželů Mokrošových. Maňáskové divadlo Sluníčko Představení v MŠ Vstup: 40 Kč Doba trvání: 55 min ,00 hod Ukázka výcviku dravců Stanice terénní ochrany přírody paní Kuchyňková Ukázka na zahradě MŠ Vstup: 40 Kč Doba trvání: 50 min ,00 hod Zachraňte pohádky Dobrodružství s kamarádem Klemprdou, kterého Královna pohádek poslala do světa lidí, aby zachránil zakleté pohádky Klemprdovo kočovné divadlo Jaroslava Slavíka Představení v MŠ Vstup: 40 Kč Doba trvání: 60 min Velikonoční prázdniny: dubna 2014 Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí: 20. dubna a 21. dubna 2014

15 Děti si s paní učitelkou povídají o povoláních, na odpovídají na její otázky: Kdo řídí letadlo?, Boušek neví. Paní učitelka mu napovídá: PI, PI.. Bohoušek vykřikne: PIŇDA. Paní učitelka pokládá další otázku: Kdo vyrábí věci ze dřeva?. Sašenka odpoví: Truhlinář. Další otázka: Kdo opravuje střechu na domech?. Péťa odpoví: Střešník. Lindo, kde máš náušnici? ptá se paní učitelka. Doma odpoví Linda. Protože byla plesnivá jako ucho a tak musím počkat až se zahojí Tvořivá dílna pro rodiče vytvořte si spolu s rodiči kočičku z vlny Co budeme potřebovat? - tvrdý papír - lepidlo - nůžky - zbytky vlny - papíry barevné či obyčejné - štětec Jak postupovat při tvorbě? 1) nejdříve si nachystáme potřebný materiál 2) na papír nanesme štětcem lepidlo 3) poté ze zbytků vlny točíme od středu papíru kolečko potřebné velikosti; stejným způsobem vytvoříme bříško, hlavičku a tlapky; na ocásek můžeme kousek vlny splést a poté nalepit 4) nakonec namalujeme a vystřihneme z papíru oči a nos; nalepíme je přímo na namotanou vlnu a nezapomeneme dolepit kočičce fousky. (A.a J.Nevěční Hrajeme si a cvičíme s dětmi)

16

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Ahoj milé děti, vážení rodiče, po dost vydatné zimě k nám přichází jaro a s ním také vydání dalšího čísla časopisu naší mateřské školy. I jarní výtisk časopisu

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara)

MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem. VÍTÁNÍ JARA Pověst o Krokovi a jeho dcerách (konec zimy, vítání jara) INTEGROVANÝ BLOK: JARO ŤUKÁ NA VRÁTKA TÉMA Z POHÁDKY DO POHÁDKY PODTÉMA MĚSÍC KNIHY - Staré pověsti české v rámci projektu Celé Česko čte dětem slovesné umění, kultura, divadlo pozitivní vztah Národní

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Aktivity ke knížce Jaro je tu!

Aktivity ke knížce Jaro je tu! www.jazykovehry.cz Anna Paap Aktivity ke knížce Jaro je tu! 1) Časové řazení obrázků jaro (cca 4 až 8 let) 2) Časové řazení obrázků křesťanské Velikonoce (cca 4 až 8 let) 3) Časové řazení pranostik (cca

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE,

JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE, JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE, 1.) ŠNEČCI Děti si šnečky vybarví, pokud zvládnou mohou si je

Více

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch.

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Zdeněk Baudyš Březen 1t - Příchod jara - Spirály Namaluj

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá Lekce 6: Úvod roční období V dnešní lekci si budeme o jaru. Jaro je první roční období, přichází po zimě. Na jaře se oteplí, protože naše Země se dostává blíže ke Sluníčku. Sníh roztaje a všude kolem se

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Popis materiálu a jeho využití:

Popis materiálu a jeho využití: Popis materiálu a jeho využití: Materiál je určen žákům 1. ročníku základní školy. Po vytištění, zalaminování a vystřižení vznikne 39 karet. Žáci pomocí kolíčku či "mazací" fixy určují, která ze tří vět

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE:

KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE: KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE: ----------------------------------------------------------- 6.6. MYŠKA ROZUMKA divadlo v MŠ 7.6. VÝLET DO ZOO Hluboká nad Vltavou 9.6. ekologická vycházka II. třída 15.6. ZAHRADNÍ

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Opakování ČJ 2. Ročník 1.

Opakování ČJ 2. Ročník 1. Opakování ČJ 2. Ročník 1. Úkol 1: V každém řádku škrtni slovo, které tam nepatří. Zajíc, liška, jablko, veverka, divočák, srnec, jelen Lev, tygr, opice, žirafa, krokodýl, slepice, velbloud Kráva, tele,

Více

Program Klubu Krteček na rok 2018

Program Klubu Krteček na rok 2018 Program Klubu Krteček na rok 2018 Leden 3.1. - povídáme si o Vánocích, malujeme dárky 4.1. cvičíme 8.1. keramika co jsem dostal pod stromeček 10.1. zimní krajina se sněhuláky společná práce 11.1. ruční

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 5

VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 5 VŠEZNÁLKOVY NOVINYČ. 5 Třídy 5.B Milé děti, Přišlo k vám další číslo Všeználkových novin. Máme však pro vás jednu záhadu. V časopise najdete text, ve kterém se ukryla zvířata. Kromě schovaných zvířat,

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK

KÝ T. ...animacní VELIKONOCE NA HORÁCH ZELENÝ ČTVRTEK ZELENÝ ČTVRTEK 11:00 12:30 Travňáci Zasejeme jarní osení a nazdobíme veselými obličeji ětský svět 12:30 14:00 Odpočinek u pohádky Poklidné promítání pohádek ětský svět 14:00 15:00 Veselá kuřátka Vyrábíme

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

22.3.2016 8,30 hod. představení v MŠ: Jejda strašidýlka" 4.4.2016 10,00 hod. představení v Dusíkově divadle: Divoký Madagaskar

22.3.2016 8,30 hod. představení v MŠ: Jejda strašidýlka 4.4.2016 10,00 hod. představení v Dusíkově divadle: Divoký Madagaskar Napsalo sluníčko květinkám psaníčko. Že rostou málo, to by tak hrálo. Jaro je tu! Všechno živé toužebně čeká na jarní sluníčko. A tak vstávejte zimní spáči! Na jaro se těší lidé i zvířátka. Tak pojďte

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2018 Projekt MŠ Výuka se zvířátky Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz www.msbroucek.eu Platby

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm Blahopřání M33-033 Tvůj šťastný den je tady a já Ti přeji tolik štěstí, aby Ti vystačilo na celý rok. M33-067 Jeho snem byl zlatý píst, že vyhraje ho, byl si jist. Nejrychlejší na trati, věděl, že se neztratí.

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Program Klubu Krteček na rok 2019

Program Klubu Krteček na rok 2019 Program Klubu Krteček na rok 2019 Leden 2.1. povídáme si o vánocích, co jsme dostali pod stromeček 3.1. malujeme, co jsem dostal pod stromeček 7.1. keramika dárek 9.1. cvičíme 10.1. zimní krajina 14.1.

Více

květen 2018 Školní časopis číslo 3

květen 2018 Školní časopis číslo 3 květen 2018 Školní časopis číslo 3 Podávám ti, mámo, růži, Zkus se usmát, to ti sluší. Já mám mámu tuze krásnou, když se směje, všichni žasnou. Já mám mámu nejkrásnější, mému srdci nejmilejší. Milé maminky,

Více

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu.

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu. Slovo autorky Didaktické listy jsou určeny rodičům, učitelkám mateřských škol a dětem. Rodičům, aby uměli svým dětem ukázat možnosti dané hračky, učitelkám mateřských škol, které může jedna hračka inspirovat

Více

Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku!

Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku! Krásný předjarní den, jsme tu s novinkami z našeho útulného Baráčku! Odložte jarní úklid a přijďte se odreagovat do Baráčku - u nás Vás nikdo nutit uklízet nebude:-) Havran Pírko Kdy: 18.3.2009 16.30 h

Více

L E T N Í Č E K 2 0 1 5

L E T N Í Č E K 2 0 1 5 MŠ S E D M I K R Á S K A Špálova ul. rodičům L E T N Í Č E K 2 0 1 5 KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE: ----------------------------------------------------------- 3.6. ZAHRADNÍ BESÍDKA pro rodiče 4.6. 7. lekce

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace. Číslo

Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace. Číslo VY_32_Inovace_07_16_jaro.notebook March 23, 2013 Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" ROČNÍ DOBY JARO Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou,

Více

Byla jednou jedna hromádka. A ta hromádka se natřásala a poskakovala, jako by měla nožičky. A neměla jen nožičky, měla i čumáček. Vždyť je to krtek!

Byla jednou jedna hromádka. A ta hromádka se natřásala a poskakovala, jako by měla nožičky. A neměla jen nožičky, měla i čumáček. Vždyť je to krtek! Byla jednou jedna hromádka. A ta hromádka se natřásala a poskakovala, jako by měla nožičky. A neměla jen nožičky, měla i čumáček. Vždyť je to krtek! I s poklady, které našel. Ze všeho nejlepší by byly

Více

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník Autor: Jana Křiváčková, Základní škola Kosmonosy-Horní Stakory 54, okres Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci v projektu

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Chotíkováček Jaro 2015

Chotíkováček Jaro 2015 Chotíkováček Jaro 2015 Ahoj kamarádi! Máme tady jaro. Příroda se začala probouzet po zimním spánku. Brzy nás čekají Velikonoce. Velikonoce navazují na tradici původně pohanského svátku jara. Nyní jsou

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2015...všichni se při výrobě originálních klobouků opravdu vyřádili... Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 Základní informace o programech: 1) Občanské sdružení Ekocentrum Tymián nabízí přírodovědné výukové programy pro MŠ již

Více

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE

PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSEF LADA ČESKÁ TELEVIZE PAPER DISNEY HURVÍNEK JOSE LADA ČESKÁ TELEVIZE blahopřání do obálky pohlednice balicí papíry dárkové tašky dárkové krabičky rozety a stuhy omalovánky pexesa vystřihovánky dopisní papíry diplomy lampiony

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Návod na velikonoční ošatku zajíček

Návod na velikonoční ošatku zajíček PROJEKTY Návod na velikonoční ošatku zajíček Potřeby: miska o průměru 15 cm namořené ruličky (přibližně 70ks) lepidlo na papír nůžky tavicí pistole velikonoční ozdoby mašličky lak na dřevo pro konečné

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Byla zima mezi námi, ale už je za horami. Hu, hu, hu, jaro už je tu!

Byla zima mezi námi, ale už je za horami. Hu, hu, hu, jaro už je tu! Byla zima mezi námi, ale už je za horami. Hu, hu, hu, jaro už je tu! 31.3.2015 představení v Dusíkově divadle: Bob a Bobek na cestách 28.4.2015 představení v MŠ: Matějova smlouva Čarodějnické hrátky v

Více

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky a logopedie Vývoj jazykových schopností u dětí předškolního věku Diplomová

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ MARUŠKA A MOTÝL TYMIJÁN 2016 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena nebo reprodukována

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 8 3 6 7 JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše

Více

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová

Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - S čím si nehraješ? Červenou pastelkou škrtni věci, se kterými si ve školce nehraješ. Tereza Bartošová Září 1t - Já a moje školka - Dvojice Najdi dvojice slov s opačným významem:

Více

okýnkem postává, pod

okýnkem postává, pod Budulínek na okýnku z lesa liška ryšavá na čeká maminku, sedí, okýnkem postává, pod lichotí si, lichotí: "Proč bys milý Budulínku, Pojedem jí naproti, nezkřivím ti ani vlásek." bys maminku. na proč čekal

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE I.oddělení KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE Témata na červen Na světě je plno dětí Pozor,to se nesmí Máme se jak v pohádce Už jedeme na prázdniny Písničky Opičí kapela Svátek zvířátek Pohybové hry

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

Františkova ptačí škola Stránka 1

Františkova ptačí škola Stránka 1 Františkova ptačí škola Stránka 1 2 Terezi A p. Kučera Františkova ptačí škola podle J+J Denemarkových a JK Baby Františkova ptačí škola Stránka 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře,

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, Kája BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, žába hubu otevře, šelma sedlák, který neoře. * * Když v březnu hřmí, ve stodolách se tmí. * * * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, potrvá zima

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách.

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 2 Vyprávěj příběh a podle obrázků doplň slova ve správném tvaru. Svítilo a šli do. Cesta vedla kolem, pak po a kousek

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

ˇ ˇ KÝ T KVĚTNOVÁ POHODA NA HORÁCH. programy. ...animacní ČTVRTEK Informace na: tel.: I

ˇ ˇ KÝ T KVĚTNOVÁ POHODA NA HORÁCH. programy. ...animacní ČTVRTEK Informace na: tel.: I KVĚTNOVÁ POHOA ČTVRTEK 2. 5. 11:00 12:30 Hrajeme si s jarem Kreslíme a hrajeme barevné pexeso ětský svět 12:30 14:00 Odpočinek u pohádky Poklidné promítání pohádky ětský svět 14:00 15:00 Záložka do knížky

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Roční plán. Září. Říjen. Listopad

Roční plán. Září. Říjen. Listopad Září Říjen Listopad Roční plán 3. 9. Slavnostní zahájení školního roku 2018/2019 3. 9. Zahájení provozu 4. 9. Seznamovací a kontaktní hry 4. 9. v 15 hod Schůzka s rodiči 6. 9. v 15.30 Schůzka s rodiči

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9. ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. Úvodní hodina, pomůcky a bezpečnost v hodinách Vzpomínky na léto kresba Otisky štětce dekor: řazení barev pravidelně za sebou zdobíme vázu

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Jaro 2015 Činnost přípravné třídy LEDEN V měsíci lednu se děti zúčastnily velmi zajímavé a poučné besedy v naší škole. Navštívit a spoustu zajímavých informací

Více

Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová

Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Sluníčko Dokresli druhou půlku sluníčka, potom sluníčko vybarvi. Tereza Bartošová Červenec 1t - Počasí a znaky léta - Deštníky Najdi dva stejné deštníky a vybarvi je

Více

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová

Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Čarodějnice Spoj tečky a vytvoř si svůj vlastní obrázek. Poté si obrázek vybarvi Tereza Bartošová Únor 1t - Pohádkové postavy - Koruna Dokresli druhou polovinu obrázku (korunka

Více

Pracovní list - leden 2016

Pracovní list - leden 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list - leden 2016 Tým: 1. úkol: Kdo to je? Ke každému obrázku připište správné jméno (stačí rodové). Pak u každého ptáčka

Více