Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 ᘗ勇 es k ů 勇 勇ů 勇ᆷ南ž ᆷ南 ᆷ南k ᆷ南 (příspěvky jsou řazeny abecedně, žákovské skupiny na konci) ᘗ勗li sm si a c stičᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗li sm si ᘗ勗ᘗ勗icᘗ勗 i ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 m t l sᘗ勗ᘗ勗 m ᘗ勗 ᘗ勗 l ᘗ勗l ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗aᘗ勗 čᘗ勗m ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 m ᘗ勗l it ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 勗 ᘗ勗aᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 tᘗ勗 ᘗ勗 m s mᘗ勗 勗 勗 l 勗 ᘗ勗i 勗 Švestková vůně akce, po které se nestůně: Akce nás bavila, trasa se nám líbila. Těšíme se na koláče, příští rok se sejdem zase. (Bosákovi) ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 l : ᘗ勗mi m ᘗ勗 tᘗ勗žtičᘗ勗ᘗ勗 amalᘗ勗 s ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗tičᘗ勗ᘗ勗 勗 ᘇ咇 ma ᘗ勗i 勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗ᘗ勗 mističᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗 ᘇ咇 ᘇ咇ᘗ勗 s ᘗ勗 t ᘗ勗ᘇ咇 ᘗ勗 m ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 Začalo to drsně na startu nám nalili a pak po nás chtěli, abychom snad básnili? V dubu bydlí veverka jmenuje se příšerka. (Danišovi) ᘗ勗 s t ᘗ勗 la ᘗ勗a a ᘇ咇 cᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗a ᘗ勗 la ᘗ勗ᘇ咇t č ᘗ勗laᘗ勗 ᆷ唇 ᘗ勗 la aᘗ勗 sm ᘗ勗ž ᘗ勗 cᘗ勗li ᘗ勗 č ᘇ咇 ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗 t m cᘗ勗ᘗ勗t al 勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 úᘗ勗 l sm ᘗ勗 laliᘗ勗 Když jsme přišli do školy, Počasí se vydařilo, štamprlu jsme dostali. tak krásně ani v létě nebylo. Potom přišly úkoly, Přes pole, přes louky a lesy některé nás dostaly. držíme se určené trasy. Do školy teď vracíme se a na buchtu těšíme se. (Drápalovi) Slᘗ勗 c sᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗 st ᘗ勗 ᘗ勗 l m l aᘗ勗 lᘗ勗č ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇ᆷ唇ᘗ勗 ᆷ唇 s m ᘗ勗 l ᘗ勗 勗ᘗ勗a ᘗ勗 st l 勗 Za krásného počasí jsme vyrazili za vůní. Cesta krásná, jen ten kopec! Všichni z naší rodiny Dýchali jsme, funěli jsme, úkoly se činili. naštěstí byl brzy konec. Strom co ztrácí jehličí My jsme zdatná rodina! jen co vítr zafičí? Třetí úkol splnili jsme, To je modřín, my to víme, hádali jsme, poznali jsme body za to nabíráme. a jedničku dostali jsme. Poznali jsme dub i kaštan! Pak už jenom z kopce dolů Rébusy no to je naše. ke školnímu hřišti. Jdou nám lehce, to se vsaďte. A tam skákat kolem švestek. Na závěr jen děkujeme. Dobře jsme se bavili. Příštím rokem touhle dobou za švestkami půjdeme. (Dvořákovi) ᘗ勗 s ᘗ勗ᆷ唇ᘗ勗 ᘇ咇 aᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘇ咇 s ᘗ勗 Úᘗ勗 l sm sᘗ勗l ili cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗li sm s ᘗ勗 tili ᘇ咇li sm ᘗ勗ᘗ勗icᘗ勗 i ᘗ勗 ᘗ勗 Sliᘗ勗 ᘗ勗ičᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ili ᘗ勗 ᘗ勗 l ᆷ唇 sm ᘗ勗iliᘗ勗 勗Fiᘗ勗 ᘗ勗i 勗

2 Každoročně, když je září znovu hlásí v kalendáři, těšíme se do školy na švestkovou vůni. Budem plnit úkoly každý to, co umí. Jíme švestky, jíme, někdy je i vypálíme. Chutnají nám skvěle tekuté i celé. (Fiuráškovi) ᘇ咇ᘗ勗t ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗a ᘗ勗ů ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗liᘗ勗atᘗ勗 c stᆷ唇 ᘗ勗aᘗ勗 čᘗ勗m mᆷ唇 ᘗ勗 ᘗ勗aᘗ勗 č ᘗ勗 ᘗ勗 tᆷ唇stᆷ唇ᘗ勗 勗ᘇ咇alamᘗ勗čᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Na cestě rozšlapané švestky, Na hřišti jsme soutěžili, to je ale dneska hezky. k lesíku se vypravili. V plotě nastrkaná jabka - Do cíle teď vykročíme, tady bude asi zkratka. Koláčů se nebojíme. Šikovní jsme velice bodů máme nejvíce. (Hanákovi) ᘗ勗 s ᘗ勗ᆷ唇ᘗ勗 s ᘗ勗 ta ᆷ唇 i s ᘗ勗tᆷ唇žᘗ勗m ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗a t ᘗ勗 taᘗ勗 a ᘗ勗aᘗ勗 sla ᘗ勗 sti ᘗ勗m ᘗ勗 Sliᘗ勗 ᘗ勗ičᘗ勗a aᘗ勗 ᘗ勗 sm tᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗t ᘗ勗ali sm ᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů ᘗ勗ᘗ勗 勗ᘗ勗 m ᘗ勗 cᘗ勗li ᘗ勗 cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 l tᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗 i ᘗ勗ž sᘗ勗ᘗ勗ᆷ唇lᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗t ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 勗ᘇ咇 l ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Putujeme za švestkovou vůní kolem hájů, luk a strání. Všude kolem kytičky, zazpíváme písničky. Úkoly pilně plníme a na všechny myslíme. Moc se nám tu líbí. Byla to jen chvíle. Těšíme se do cíle jak úkoly splníme. (Hyánkovi) ᘇ咇 st ctᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 tᘇ咇 ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ic ᘗ勗ᘗ勗l Úᘗ勗 l sm sᘗ勗l ili ᘗ勗 li sm tᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 tᘇ咇ᘗ勗 勗 m ᘗ勗ᘗ勗 stla sᘗ勗laᘗ勗 Sla ᘗ勗ůstᘗ勗 sm smlsaliᘗ勗 唇 c s m tᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗il 勗 ᆷ唇t m ᘗ勗as ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗 slᘗ勗 ᘗ勗čᘗ勗 m sᘗ勗ᘗ勗til ᘗ勗 ᘗ勗 tᘗ勗 icᘗ勗 ᘗ勗čičᘗ勗 ᘗ勗 勗ᘇ咇atlaᘗ勗atᘗ勗 ᘗ勗i ᘇ咇ᘗ勗 mč ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Musíme se vzbudit včas, u školy je v osm sraz. Slunko svítí, vítr fučí my si jdeme pro švestky. Obejdeme půlku Pasek, vyhrajem si i pár mlsek. Každý rok se scházíme, na buchty se těšíme. Příští rok se sejdem zase přibližně ve stejném čase. (Chudobovi) ᘗ勗 s ᘗ勗 s ᘇ咇 唇 ჷ喧 sm ᘗ勗 sil ᆷ唇 i ᘗ勗 tami ᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů ᘗ勗 mᘗ勗 a úᘗ勗 l m ᘗ勗ů ᘗ勗 sam ᘗ勗 Sliᘗ勗 ᘗ勗ičᘗ勗a ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 li I ᘇ咇a ᘗ勗a si úᘗ勗 l ᘗ勗řiᘗ勗aᘗ勗ila ᆷ唇ti ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗 si al ᘗ勗 ჷ喧ᘗ勗ᘗ勗 tᘗ勗 m s ᘗ勗 tᆷ唇ᘗ勗ilaᘗ勗 ჷ喧 cᘗ勗l ᘗ勗ž s č ᘗ勗aliᘗ勗 ჷ喧a ᘗ勗 l či sm sᘗ勗ᆷ唇cᘗ勗aliᘗ勗 勗 m lᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Bylo ráno a byl čtvrtek Kdo tě pustil do zahrady? Jak jsem se pak vracel zpátky, jaký krásný den! zlostně jsem se ptal. krtek už byl pryč. Před chalupou lezl krtek Otočil se ke mně zády Lajdák jeden. U hromádky právě z díry ven. A ryl klidně dál. Nechal ležet rýč. (Jindrovi)

3 ៗ嘇ili ᘗ勗 li m ma s t t ᘗ勗 ᘇ咇 sᘗ勗l m Á ᘗ勗 s Fᘗ勗ᘗ勗 m a s imi ᘗ勗ᆷ唇 ᆷ唇tiᘗ勗 a m ᘗ勗 ᘗ勗im ᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇tᆷ唇ᘗ勗 aᘗ勗ili ᘗ勗ř ᘗ勗 t ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗sᘗ勗 m ᘗ勗 ᘗ勗 stᘇ咇m cᘗ勗iᘗ勗 m ᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗ami l tᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 čata s ᘗ勗 a sᘗ勗ᆷ唇tᆷ唇ᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗 ᘗ勗 úᘗ勗 l t as ᘇ咇ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 l s ᘗ勗cᘗ勗 st mů ჷ喧ᘗ勗l m ᘗ勗 ᘗ勗 aᘗ勗ᆷ唇ᘗ勗 m ᘗ勗 čᘗ勗 s ᘗ勗aᘗ勗ařᘗ勗ᘗ勗 Slᘗ勗 c ᘗ勗ř ᘗ勗 s ᘇ咇 ᘇ咇aᘗ勗 ᘗ勗ž cᘗ勗l ᘗ勗 ᘇ咇ů m můᘗ勗 slᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 aᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 t ᘗ勗ᆷ唇ᘗ勗 唇amᘗ勗a ᘗ勗ᆷ唇 ᘗ勗ᘗ勗ařᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇 t m řa ᘗ勗 ᘗ勗 st ᘗ勗m 勗 la t ᘗ勗a aᘇ咇 a ᘗ勗im ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 l s ᘗ勗 ჷ喧 ᘗ勗 m si a ᘗ勗 a Č icᘗ勗 s ᘗ勗 sil ᘗ勗m slᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗a ᘗ勗 c s s ᘗ勗 勗ៗ嘇 ᘗ勗ř ᘗ勗i 勗 Ráno jsme se připravili a běželi ke škole. Tím jsme opět zahájili putování švestkové. Už tam u školy štědrosti dost mají. Dospělým slivovici, děckám švestky dají. Po nedlouhé cestě stanoviště s úkoly A po jejich splnění zase zpátky do školy. Z jídelny švestkové koláče voní A tomuto dobrodružství konec už zvoní. (Kopřivovi a Očadlíkovi) ჷ喧 ᘗ勗 ᘗ勗 č ᘗ勗 ᘗ勗 m ᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗 c st ᘗ勗 asᘗ勗ᘗ勗 m ᘇ咇 časᘗ勗 m ᘗ勗ř l m c tam ᘗ勗a ᘗ勗m ᘗ勗 l ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗t ᘗ勗 icᘗ勗 a ᆷ唇l mᘗ勗 ჷ喧a ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗a ᘗ勗 ᘗ勗 cᘗ勗 勗ៗ嘇 tᘗ勗 ᘗ勗i a aᘗ勗ᘗ勗t ᘗ勗i 勗 Slunko svítí nad Radhoštěm, my krajinou putujem. Každý je tu zvaným hostem. Nad rébusy vyzrajem. Do kopce se těžko dýchá, Při úkolech paní ředitelky už nás v zádech píchá. Švestek vůně ale stačí ve sklínce či na koláči. Foťák nám dnes nefotí Je to prostě paráda - baterky nám došly. Samé dobré nápady. Do lesa jsme zaběhli Zakončíme volným veršem: praváka jsme našli. Moc se nám to líbilo. (Krupovi č.57) ៗ嘇ៗ嘇ᘗ勗 ᘗ勗 řᘗ勗 slᘗ勗 ᘗ勗čᘗ勗 m ᘗ勗 řᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗sᘗ勗 m ᘗ勗ᆷ唇ci ᘗ勗 l m m ᘗ勗 ᘗ勗 la ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 sm ᘗ勗aliliᘗ勗 ᘗ勗 t ᘗ勗 ᘗ勗l ᘗ勗 ᘗ勗aᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗 勗 ᘗ勗 t ž sm cᘗ勗 třᘗ勗 st ៗ嘇a c stᆷ唇 ᘗ勗 t ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗mᘗ勗 cᘗ勗li ᘗ勗 sl ᘗ勗žili si i mlsᘗ勗ů ᘗ勗 stᘗ勗 m m cᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 st ᘗ勗 st ៗ嘇aᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗atřᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 m ᘗ勗 ᘗ勗řiᘗ勗 aᘗ勗il ᘗ勗ᆷ唇ᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗 ᘗ勗 lat tᘗ勗ᘗ勗l mᘗ勗liᘗ勗 勗ៗ嘇 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗i čᘗ勗ៗ嘇ៗ嘇 勗 Blížíme se k cíli, Počasí nám přálo, Sláva nazdar výletu, úkoly jsme splnili. Sluníčko nás hřálo. Dáme buchty k obědu. (Křenkovi) ᘇ咇 sᘗ勗ᆷ唇lᘗ勗 ᘗ勗alᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ៗ嘇a ᘗ勗řiᘗ勗ti si ᘗ勗asᘗ勗 čᘗ勗 ៗ嘇 ᘗ勗ᘗ勗 l t ჷ喧 cᘗ勗l sᘗ勗 ᘗ勗 m a ᘗ勗 ᆷ唇ti ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇a ᘇ咇 a ičc ᘗ勗 ᘗ勗 m ᘗ勗 l č ᘗ勗ž ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗i ᘗ勗 ᘗ勗 a ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗tᘗ勗 tři ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗s a ᘗ勗 lᘗ勗 ᘇ咇 tᘗ勗 m s ᘗ勗řᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗m ᘗ勗 m a ᘗ勗 ᘗ勗liᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇řᘗ勗 i ᘗ勗 mᘗ勗 ៗ嘇a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗ů iᘗ勗 勗ៗ嘇ᘗ勗ᘗ勗 čᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Hola, hola, hola, švestkový den volá. Řešíme dnes hádanky, dostanem i frťánky. Hola, hola hola, Verča to vše zdolá. (Kubincovi)

4 ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 il s slᘗ勗 ᘗ勗čᘗ勗 Úᘗ勗 l s ᘗ勗 ᘗ勗 t ᘗ勗 ᘗ勗 ჷ喧 a ᘗ勗ᘇ咇l t ᘗ勗 lčičᘗ勗 ᘇ咇 a sm ᘗ勗ᘗ勗 tᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗žil s ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗m ᘗ勗i m t ž ᘗ勗laᘗ勗 t žičᘗ勗 ᘗ勗 aᘗ勗l s ži m ᘗ勗 勗ჷ喧ᘗ勗 ᙗ嚧a ᘗ勗i 勗 Copak se to venku děje? Čekají je soutěže, hádanky a kvízy. Parta dětí se tam směje. Musí taky poznat i lísteček břízy. (Lorencovi) ᘗ勗 sᘗ勗a m sᘗ勗a m Úᘗ勗 l sᘗ勗l ᘗ勗m ᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 a ičᘗ勗ᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů iᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l sta m ᘗ勗až ᘇ咇 ᘗ勗aᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗tičᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗ali sm i ůli ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗čᘗ勗ᘗ勗 m t ů ᘗ勗ᘗ勗 勗 唇alᘗ勗ř ᘗ勗i 勗 Když jsem šel ke škole, znenadání Potkali mě, zdravili mně, viděl jsem švestkové putování. Na dobrú cestičku nalili mně. (Na melodii Když jsem šel z Hradišťa Mikolášovi) ᘗ勗 s m c ᘗ勗 s ᘇ咇 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l sm ᘗ勗řiᘗ勗li ᘗ勗čas a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů i mᘗ勗 ᘇ咇řᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘗ勗 tam ᘗ勗ů m ᘗ勗asᘗ勗 ᘗ勗 stali sm ᘗ勗tamᘗ勗 lᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗ᘗ勗 a ᘗ勗 atili st ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 勗 唇iᘗ勗ᘗ勗l ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Na podzim už švestky dozrály a děti se putovat vydaly za švestkovou vůní. Fáborky dovedou nás k cíli, kde odmění nás za tu píli. Tak nám držte všichni pěsti, Ať se na nás směje štěstí. Sluníčko pěkně svítilo a nám se to moc líbilo. Díky, díky, díky. (Pavlicovi) 勗 l ᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗a ᘗ勗t ᘗ勗 la al ᘗ勗řᘗ勗liᘗ勗 maličᘗ勗 ᘗ勗 ៗ嘇 ᘗ勗ᆷ唇 ᆷ唇la ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗t až aᘗ勗la c stᘗ勗 ᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 a ᘗ勗 lᘗ勗cᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇aᘗ勗 a ᘗ勗 stala cᘗ勗ᘗ勗ᙗ嚧 a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘇ咇 ᘗ勗 l č ᘗ勗ᘗ勗 勗ž ᘗ勗 al ᘗ勗la ᘗ勗 ᘇ咇 taᘗ勗 č ᘗ勗ᘗ勗 ž ᙗ嚧 s ᘗ勗ř c ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů ᆷ唇 a ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 ᘗ勗 l ᆷ唇 ᘗ勗l ᘗ勗 l čů ᘗ勗 勗ᘇ咇 tř ᘗ勗 ᘗ勗 S a 勗 Byl krásný den, vyšli jsme ven. Prošli jsme školou s písničkou veselou. Plnili úkoly, švestky jsme dostali. Nakonec slivka, hlava se nám blýská. (Petřekovi) ᘇ咇ᘗ勗 ᘗ勗m si cᘗ勗 ᘗ勗m a úᘗ勗 l ᘗ勗l ᘗ勗m ᘗ勗 唇 ჷ喧 ᘗ勗ž s tᆷ唇ᘗ勗ᘗ勗m až ᘗ勗 cᘗ勗li aᘗ勗ᘗ勗m ᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗ž sm sᘗ勗aᘗ勗ali ᘗ勗tamᘗ勗 ličᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗iliᘗ勗 Úᘗ勗 l s ᘗ勗aᘗ勗il ᆷ唇ti m sᘗ勗l il ᘗ勗 勗ᘇ咇 ᘗ勗 ř lᘗ勗tᘗ勗 勗 Byly dvě švestky, ty prý snědly krtky. Ti krtci byli plesniví, švestky byly zamlklé. Od té doby slyším, že už s nikým nemluví. Že už s nikým nemluví, kamarády nemají. Kamarádi jej nemají rádi, smrdí jim už z velké dálky. Krtci už jim v břichu zhnili a švestky taky. S e švestkami už je ámen, proměnily se ve velký kámen. (Pokorní) ᘇ咇laᘗ勗ali sm ᘗ勗laᘗ勗ali 勗 ᘗ勗 ž sm sᘗ勗l ili úᘗ勗 l sm ᘗ勗l iliᘗ勗 Odměnu jsme dostali. (Románkovi) O švestkovém drakovi Bylo jednou jedno švestkové království. V tom království bylo plno hodných lidí a vládl jim hodný král. A měl švestkovou korunu. Jednou přilétl nad království létající sedmihlavý švestkový drak.

5 Pan král povolal na zámek všechny švestkové vojáky. Vojáci nabili kanóny švestkami, draka zastřelili a v ohromném kotli uvařili z milého draka švestková povidla. Královští kuchtíci napekli tisíce švestkových koláčů a byla hostina pro celé království. Od těch dob je v království klid a mír a na památku na tu slavnou událost tam dodnes pěstují švestky. (Lucka Skalková, II.AQ) 勗 la ᘗ勗 a ᘗ勗 a 唇 ᘗ勗a úᘗ勗 l sᘗ勗l ila a tᘗ勗 ᘗ勗 ř st la ᘗ勗ᘗ勗 laᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 si ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 m ᆷ唇laᘗ勗 ᘇ咇ř t ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 sta t ᘗ勗al ៗ嘇 ᘗ勗ᘗ勗a sm ᘗ勗 tᘗ勗ali ᘗ勗 sm tᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 ᆷ唇tiᘗ勗 aᘗ勗 ᘗ勗lᘗ勗s m ᘗ勗 ᘗ勗 liᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗 l ᘗ勗 cᘗ勗 il ៗ嘇 ᘗ勗ᘗ勗 l s ᘗ勗lᘗ勗žᘗ勗m a úᘗ勗 l ᘗ勗l il ᘗ勗 alᘗ勗ᘗ勗 úᘗ勗 l sᘗ勗l ᘗ勗m ᘗ勗 勗Staᘗ勗 ᘗ勗i a 勗 ᘗ勗i 勗 Dnes ráno před domem Na tom stromě švestka zrála Až půjdeme domů spát, leželi jsme pod stromem. Celý nden se na nás smála. Kdo se na nás bude smát? (Stillerovi) Sl ᘗ勗a aᘗ勗 a ᘗ勗ᘇ咇l tᘗ勗 ᘗ勗m ᘗ勗li sm ᘗ勗ž sm tᘗ勗ᘗ勗 ჷ喧ž sm ᘗ勗 cᘗ勗liᘗ勗 ᘇ咇ᘗ勗t ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗až ᘗ勗ᘗ勗 a st ᘗ勗 cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗lᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇ᆷ唇ᘗ勗 ᆷ唇 sm s ᘗ勗 ᘗ勗li ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 a ᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗 ᘗ勗řiᘗ勗tᆷ唇 勗 sm ᘗ勗liᘗ勗 ᘇ咇řᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇t a sᘗ勗l a ᘗ勗 s ᘗ勗ů ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 st ᘗ勗 mi ᘗ勗ᘗ勗 mi mil ᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 勗Sᘗ勗řᘗ勗 勗 Dneska jsem šel na procházku za švestkovou vůní. Cestou jsem měl pár zastávek, úkoly jsem plnil. První úkol lehký byl, ten jsem hravě zvládl. Druhý úkol těžší byl, při něm jsem se zapotil. Do cíle jsem dorazil, odměnu jsem dostal. Ke trojce jsem přispěchal, Kimovy hry jsem tam hrál. U čtvrtého úkolu po noze jsem skákal A to kolem švestky. Dobře jsem to zvládal. (Ševeček René, 5.B) ៗ嘇a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů i m Sᘗ勗l ᘗ勗m si úᘗ勗 l ᘗ勗 sta m ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗tičᘗ勗 s t ᘗ勗ᘗ勗icᘗ勗 i ᘗ勗 ᘗ勗 a mᘗ勗 ž ᙗ嚧 t ᘗ勗ůᘗ勗 c ᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗 aᘗ勗 aᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗aᘗ勗ičᘗ勗 ᘗ勗 (Šimkovi) Šlapu, šlapou Špůrkovi, kouří se jim na paty. Šlapou, šlapou za vůní, snad nebudou poslední. Rozhled přitom pěkný máme, Učitelky nevnímáme. Je to príma sobota, Zase jdeme do světa. Vypili jsme štopečku, V lese, v poli, na hřišti červeň máme na líčku. Mikina nás opouští. Na procházku vyrazíme Slunce svítí jako ďas, (Špůrkovi na melodii a úkoly si splníme. Za rok nás tu máte zas. Jede, jede mašinka) ᘇ咇 ᘗ勗im ᘗ勗 ᘗ勗im žlᘗ勗t č ᘗ勗 m ᘗ勗 stliᘗ勗aᘗ勗 s ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗m : ᘇ咇ᘗ勗 stᘗ勗a taᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ៗ嘇 liᘗ勗 listᘗ勗 ᘗ勗a? ៗ嘇 l č sliᘗ勗 ᘗ勗ic ᘗ勗 ᘗ勗i la 勗a ᘗ勗ᘗ勗 s m la a: lᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 s m ᘗ勗 sil ič ᘗ勗 ᘗ勗 aᘗ勗i laᘗ勗 勗 唇 m ᘗ勗 ᘗ勗i 勗

6 Šlapeme si přírodou, zpíváme si hou, hou, hou. Úsměv máme na tváři, sluníčko nás ozáří. Stanoviště úkol dají, učitelky záchvat smíchu mají. Krásně jsme se pobavili, do školy jsme dorazili. Slivovička byla mňamka Děkujeme moc, a švestička dobrá, sladká. Za rok přijdem na pomoc. (Treybalovi) ᘗ勗 sᘗ勗a ᘗ勗 s ᘇ咇 ᘇ咇ᘗ勗 la ᘗ勗 l - ᘗ勗 ჷ喧t ᆷ唇tiᘇ咇 ᘗ勗 ᘗ勗li sm si a ᘗ勗 cᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇tᘗ勗 tᘗ勗 aᘗ勗 sm tᘗ勗ᘗ勗 m ᘗ勗 cᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘇ咇ᘗ勗 Slᘗ勗 ᘗ勗čᘗ勗 m sᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘗ勗 s ᆷ唇 ៗ嘇 t taᘗ勗 ᘗ勗 t ᘗ勗ᘗ勗? 勗 taᘗ勗 t ჷ喧 sᘗ勗l m ᘗ勗 s ᆷ唇ᘗ勗 勗ჷ喧 ᘗ勗a ᘗ勗i 勗 Jednoho krásného dne vypravila maminka své děti do lesa. Holčičce Barborce dala do košíčku slivovičku a švestkové koláče a chlapečkovi Adámkovi připravila na hruď číslo 51. Již na kraji lesa na nás čekali vlci a jejich pomocníci. Moc, moc jsme se báli, že nás rozcupujou na malé kousky. Ale poznali jsme šišku, vyřešili rébusy, našli škvora ve větě i balonek pod šátkem jsme objevili. Přelstili jsme všechny jejich léčky a nástrahy. A jako v každé pohádce, vše dopadlo dobře. Vlk nás nesežral a koláčky, ty jsme snědli všichni společně. Jen tu slivovičku, tu vypil sám taťka. (Wrobelovi) ჷ喧a ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 stičᘗ勗 ᘗ勗 Slᘗ勗 c sᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘗ勗ů ᘗ勗 c stičᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗im ᘗ勗ř ៗ嘇aᘗ勗 ᘗ勗 a lů st ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗tᘗ勗 ᘗ勗 s m s sᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗 ჷ喧 m s smᆷ唇 ᘗ勗 St m ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗a si ᘗ勗ᘗ勗s ičᘗ勗ᘗ勗 l ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗m ᘗ勗ᆷ唇třᘗ勗čᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗t ᘇ咇 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 t ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ta ciᘗ勗 ᘗ勗 stᘗ勗 ř ᘇ咇 ᘗ勗 ma ciᘗ勗 勗ៗ嘇it ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 Je sobota brzy ráno, Přemýšlely nad tím, Na švestkovou vůni jdem. co jsme uviděly. Úkoly jsme splnily, Teď už k cíli šťastně jdeme Skákaly jsme na chvíli. na švestkové koláče. Mňam! (Frňková, Koryčanská) 唇 ᘗ勗ᆷ唇 i tᘗ勗 lᘗ勗mᘗ勗ačᘗ勗 勗 ᘗ勗 cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗li ᘗ勗 istᘗ勗m 勗 唇 ᘗ勗a s ᘗ勗laᘗ勗 čᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇 t cᘗ勗laᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 Sliᘗ勗 ᘗ勗ičᘗ勗a ᘇ咇ř mᘇ咇ᘗ勗lᘗ勗m a ᘗ勗 s ičᘗ勗 ᘗ勗 cᘗ勗last ᘗ勗ž ᘗ勗 ᘇ咇 maličᘗ勗aᘗ勗 勗l taᘗ勗 a ᘗ勗ᘗ勗s ičᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 Úᘗ勗 l sm sᘗ勗l il 勗ៗ嘇i la ᘗ勗 ᆷ唇 m ᘗ勗 ᘗ勗 唇ᘗ勗ᘗ勗a ᘗ勗 ᘗ勗ó slᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗a cᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗liᘗ勗 ᘗ勗ůᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 勗 My dvě holky společně Vyřešíme hádanku, U školy tojde už samo. Jdeme hrát si báječně. Pak složíme skládanku. Kdepak je to chladné ráno? Sluníčko nám svítí k tomu. Najdeme tu bratrů pár Potom sníme buchty jen. Jako první jdeme k stromu. A pokračujem v cestě dál. Byl to vážně pěkný den. Tam určíme listů pár Stanoviště číslo tři A už jdeme o kus dál. Přináší nám nové hry. (Marková, Veselá) Čeká nás tam další část, Adélka to zvládne lehce, Doufám, že to není past. Pro ostudu býti nechce.

7 ៗ嘇ᘗ勗t lᘗ勗 s ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗a ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗caᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇ti ᘗ勗ᘗ勗 cᘗ勗 sᘗ勗aᘗ勗al ᘗ勗 ᘗ勗 stala s ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗i 勗 ᘗ勗ž ᘗ勗ᘗ勗 l ic 唇 i s ᘗ勗 l ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗ů ᆷ唇ᘗ勗 ៗ嘇ᘗ勗cᘗ勗ařᘗ勗 i ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗l ៗ嘇 l č ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗il ᘗ勗 勗O ᘗ勗 ᘗ勗 G si icᘗ勗 ᘗ勗 O ᘗ勗cᘗ勗 ᘗ勗 勗 Jednoho krásného zářijového dne si princezna Švestečka VIII. Vyrazila na procházku. Bloudila poli, cestami i lesy. Najednou ji píchl do oka jakoby střep. Byl to zelený praporek, který plápolal na stéblu trávy jako plamínky ohně v krbu. Hledala na něm tajný nápis či rébus. Nic nenašla, až po chvíli přemýšlení. Pod praporkem narazila na klíště, na klíště, co se sápalo po bezbranném pejskovi. Smetla ho na zem, vzala pejska a pokračovala dál po cestě. Našla rozkutálenou hromadu hraček. Všechny hračky vzala a donesla je dětem, kterým patřily. Uviděla malou švestku, která ležela na zemi a nemohla vstát. Obtančila ji a šla dál. Její cesta byla u konce. (Stodůlková, Trčková) ᘗ勗 s ᘗ勗 s ᘇ咇 Účast ᘗ勗 s ᆷ唇ti al taᘗ勗ᘗ勗 sᘗ勗ᆷ唇lᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇ti s ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 s si a ᘗ勗 sliᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᘗ勗 c ᘗ勗 až ᘗ勗 ᘗ勗 ᆷ唇lᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇iᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 č ៗ嘇a ᘗ勗 ci tᘗ勗 ᘗ勗 lᘗ勗ᘗ勗 s a s ᘗ勗 ᘗ勗ž ᘗ勗ᘗ勗icᘗ勗 i ᘗ勗la ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 t ř it l ᘗ勗 ᘗ勗 sᘗ勗 čᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗ařᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗aᘗ勗 ᘗ勗aᘗ勗 lᘗ勗 ᘗ勗 l č ᘗ勗ᘗ勗 m ᘗ勗řiᘗ勗 aᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 唇 ᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 č ៗ嘇 l č ᘗ勗 ᘇ咇 ᘗ勗ᘗ勗 stᘗ勗 ᘗ勗ᘇ咇ᘇ咇 ž ᙗ嚧 t c lᘗ勗 ga iᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗 ᆷ唇 c ᘗ勗t s ᘗ勗ᘗ勗aᘗ勗 iᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇až ᘗ勗 ᘗ勗tᆷ唇 ᘗ勗ř ᘗ勗ᘗ勗 ᘗ勗icᘗ勗 i ᘗ勗 ᘗ勗 l ᆷ唇 ᘗ勗ž mlasa ᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇 ᘗ勗a sᘗ勗l ᆷ唇 ᘇ咇 úᘗ勗 l sla ᘗ勗 st ᘗ勗l ᘗ勗ᘗ勗ᘗ勗 勗ž s ᘗ勗 c lᘗ勗 sla cᘗ勗ᘗ勗 ჷ喧tᘗ勗ᘗ勗at ᘗ勗ᘗ勗aᘗ勗 ᘗ勗 tř ᘗ勗a ᘇ咇 ᘗ勗 ᆷ唇tiᘇ咇 č lᘗ勗 sla ᘗ勗ᘇ咇cᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇cᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗cᘗ勗a ᘗ勗ᘗ勗 ៗ嘇 si ᘗ勗l mᘗ勗 ᘗ勗ᘗ勗 t mᘗ勗 ᘗ勗ᆷ唇 aᘗ勗 勗ჷ喧aᘗ勗a il ᘗ勗 F ňᘗ勗 ᘗ勗 O ᘗ勗 ᘗ勗 St ᘗ勗 l 勗

SOUHRN KLÍČOVÁ SLOVA TITLE ABSTRACT KEYWORDS

SOUHRN KLÍČOVÁ SLOVA TITLE ABSTRACT KEYWORDS ᆷ厇 í ř ᆷ厇 ᆷ厇ᆷ厇 ᆷ厇ᆷ厇 ᆷ厇ᆷ厇 ᘗ吇 ᆷ厇 í ᆷ厇 ᆷ厇 í ᆷ厇 ᆷ厇 ů ᆷ厇 ř í ᆷ厇 ᘗ吇 ᘗ吇 ᘗ吇 ᘗ吇 ᆷ厇 ᘗ吇 ᘗ吇 ᘗ吇ř ᘗ吇 ᘗ吇 řᆷ厇 ᘗ吇ᘗ吇ᘗ吇ᘗ吇 ůᆷ厇 ᘗ吇ᆷ厇 ᆷ厇ᆷ厇 ᘗ吇 ᆷ厇 ᆷ厇 í ᆷ厇 ᆷ厇 ᆷ厇 哇 ᆷ厇 ᆷ厇 1ᘗ吇8ᘗ吇 ᆷ厇 ᆷ厇 ᆷ厇 říᆷ厇 ᆷ厇ᆷ厇 ᘗ吇 ᆷ厇 ᆷ厇ᘗ吇 ᆷ厇 í. ᆷ厇ᆷ厇 ᆷ厇 ᘗ吇

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Františkova ptačí škola Stránka 1

Františkova ptačí škola Stránka 1 Františkova ptačí škola Stránka 1 2 Terezi A p. Kučera Františkova ptačí škola podle J+J Denemarkových a JK Baby Františkova ptačí škola Stránka 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Na zemi je schovaná myška,

Na zemi je schovaná myška, Básnička Hanky Holíkové Na nebi letí pták, nad ním je velký mrak. Na hřišti si hrají děti, ptáček nad nimi letí. Na obloze máme sluníčko, právě vysvitlo maličko. U země je vrána, před ní velká brána. Na

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací oblast Název DUMu e:mail: škola@vraclav.cz

Více

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková ZŠ Jarošova Havířov Šumbark 24. 6.2011, ročník: 2., č. 4+5 Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková 1 Slovo redaktorů

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Co se je tû stalo na mé narozeniny

Co se je tû stalo na mé narozeniny Mám tfiináct kníïek, které jsou jen moje. Ty jsem si taky dala do poliãky a v echna svoje védská jara a krabice s obrázky. Ve kole si obrázky vymûàujeme. Ale já mám dvacet obrázkû, které bych nevymûnila

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška.

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. O letadélku Káňeti Knihu od Bohumila Říhy převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. Tomešovic rodině se narodila Anežka. O tři roky později se jim narodil kluk Vojta. -

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017 23. ročník říjen 2017 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017 Usnesením č. 42/2017 zastupitelé rozhodli prodat části pozemků p. č. 769/19 o výměře cca 33 m 2 a p. č. 771/1 o výměře cca

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Roto CAD 2011 NÁVOD K OVLÁDÁNÍ (ArchiCAD 11 / ArchiCAD SE 2008 a novější verze) Červen 2011 l:+ 6 4 66 x:+ 6 4 6 c @g ://www c ჷ吇 Š T áv vlá á í g m R CAD 2 A c CAD / A c CAD SE 2 8 věჷ吇ᘗ喷í v z ჷ吇 v l

Více

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ Eliška Fojtová A L B A T R O S Tajemství starépumpy ILUSTROVALA ANNA MASTNÍKOVÁ Pracovní listy pro 2. a 3. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2012 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby Platby stravného 16.10.

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

P říběhy pod J ezevčí skálou

P říběhy pod J ezevčí skálou 1 2 P říběhy pod J ezevčí skálou M ichaela Hellerová Z českého originálu P říběhypod J ezevčí skálou O dpovědná redaktorka J ana Pátková G rafcká úprava J ana Pátková V ydalo nakladatelství: P átková A

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý,

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý, Literární sešity 2016-17 7 ZŠ B. Dvorského Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B jehož význam byl skrytý, i barva nebes celý svět byl jednolitý, samá šeď, avšak mnoho odstínů, nerozeznám tam světlo od stínů.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

O Červené karkulce VY_32_INOVACE_STE_09-03_CJ-2. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk

O Červené karkulce VY_32_INOVACE_STE_09-03_CJ-2. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 O Červené

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá Lekce 6: Úvod roční období V dnešní lekci si budeme o jaru. Jaro je první roční období, přichází po zimě. Na jaře se oteplí, protože naše Země se dostává blíže ke Sluníčku. Sníh roztaje a všude kolem se

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková POPELKA Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42 Autor: Mgr. Marta Kvasničková Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět:

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Vypravování Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová skupina CZ.1.07/1.5.00/34.0950

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání:

pískovaný celopísek jen text (negativ) (pozitiv) Pískování na láhev vína: + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: Pískování na láhev vína: 149,- Kč + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve VÍNO HRUŠKA) Pískování na přání: 199,- Kč (vlastní obrázek, vlastní delší texty) + cena vína dle Vašeho výběru (pouze láhve

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž. PIKNIK Září a říjen 2017 Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát Strana 4 Kutná Hora Strana 5 Drakiáda Strana 6 a 7 Rozhovory Strana 9 Soutěž 7 /PAGE/ Patronát zahájen Drakiáda Rozhovory Již tradičně jsme

Více

Jak se v parku narodil dráček

Jak se v parku narodil dráček Jak se v parku narodil dráček Klárka a Matýsek jsou dobří kamarádi. Nejradši chodí ven do parku. Hrají si s dalšími kamarády na schovku SCHOVKA POD DEKOU, na honěnou HONIČKA SE ZÁCHRANOU nebo si jen tak

Více

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Začal nový školní rok. Ze třídy nám odešli někteří spolužáci do jiných tříd nebo se odstěhovali. A zase nám přišli noví spolužáci parta hokejistů. Potřebovali jsme

Více

Pracovní list je dobré spojit s pracovním listem Ict8-ČJ-5 a postupně plnit úkoly k jednotlivým očíslovaným odstavcům.

Pracovní list je dobré spojit s pracovním listem Ict8-ČJ-5 a postupně plnit úkoly k jednotlivým očíslovaným odstavcům. Metodický pokyn Svatopluk Hrnčíř Sedm sněhuláků a jiné případy pro malé detektivy Sedm sněhuláků str. 7 9 Pracovní list je dobré spojit s pracovním listem Ict8-ČJ-5 a postupně plnit úkoly k jednotlivým

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 VŠERUBÁČEK Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 Ahoj moji kamarádi, letos naposledy se k Vám hlásím Máme tady jarní besídku, kde se s námi loučí naši páťáci. Byl to

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 ZŠ Rudná ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 Můj milý deníčku... 8. A na horách Autoři: Žactvo Korektor: Martin Isoz 8. června 2011 1 Pondělí 6. 6. 2011 1.1 MI & VI Pondělní den byl dnem úvodním. V osm hodin

Více

Rakousko. David Oliva

Rakousko. David Oliva Rakousko David Oliva Tento rok jsem byl s rodiči na dovolené v Rakousku v malém městě Haus im Ennstal a rád bych vás seznámil se zážitky, které jsem tam prožil. Hned, jak jsme přijeli do Hausu, viděli

Více

Samostatná příloha časopisu

Samostatná příloha časopisu www.7zskolin.cz Číslo 2 12.ročník (2015/2016) listopad 2015 Samostatná příloha časopisu Zvláštní vydání pro II.C a V.C Dostali jsme od paní učitelky Kombercové informaci pro nás a pro rodiče: HISTORICKÁ

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Co by m l zvládnout každý:

Co by m l zvládnout každý: I takto by se dala popsat reakce lidí na zraněné na ulici.. Podle odborníků za to může obecný nezájem o druhé, neznalost první pomoci a také strach. Neposkytnutí první pomoci je v Čechách trestný čin.

Více

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok 2018 2019 Na návštěvě v knihovně Dnes 15.11. jsme my, předškoláci navštívili knihovnu, dětské oddělení na ul.

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Královské pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz František Zacharník Královské pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva vyhrazena.

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO

ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO 3 ŠKOLY PRO VENKOV 8. června 2012 Číslo 3 ZŠ Hořiněves, ZŠ a MŠ, Všestary Úvodní slovo Mgr. Dagmar Frízlová Půl roku uteklo v pilné práci. Snažili jsme se nejen při běžných školní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA RS PŘI MŠ VE VEDROVICÍCH. pro školní rok 2013/2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA RS PŘI MŠ VE VEDROVICÍCH. pro školní rok 2013/2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA RS PŘI MŠ VE VEDROVICÍCH pro školní rok 2013/2014 ÚVOD: Výroční zpráva Vás seznámí s údaji o činnostech RS s akcemi pořádanými RS s informacemi o hospodaření ORGANIZAČNÍ STRUKTURA: Název

Více

KARNEVAL K MDD 2O18.

KARNEVAL K MDD 2O18. KARNEVAL K MDD 2O18. V pátek 1. 6. 2018 dopoledne proběhl k MDD tradiční Karneval. Děti, paní učitelky a asistentky se v maskách sešly na vyzdobené zahradě naší MŠ. Připravená stanoviště přímo vybízela

Více

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková Regina Daňková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková, 2011

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016

Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Školní ilustrovaný magazín III. základní školy Jindřichův Hradec Číslo 1. Ročník VII. Říjen 2016 Redakční rada magazínu: Radka Chytrová, Natálie Šimková, Klára Šojslová, Kateřina Heřmánková, Miloslav Hána,

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK PODZIM Vážení rodiče, v letošním školním roce Vám nabízíme, pro naši školku novou formu, předávání informací Vám, rodičům. K nástěnkám v šatně, informacím ve vývěsce na náměstí,

Více

Přírodní památka Modřanská rokle

Přírodní památka Modřanská rokle Přírodní památka Modřanská rokle Rozhodnutí kam se vydat s turisty seniory na výlet v závěru dvou zářijových týdnů extrémních veder snad ani jinou možnost nemělo. Zalesněné území kde svůj údolní profil

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR ČÍSLO 17 Podzim Martin Matoušek Podzim začíná 23.9. Děti začínají chodit do školy. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin. Začíná se hrabat listí. Začíná padat listí. Ježek se musí zahrabat do listí.

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více