MINIKATECHEZE PRO STARŠÍ DĚTI let, starší školní věk, 2. stupeň ZŠ třída, víceletá gymnázia Třída

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MINIKATECHEZE PRO STARŠÍ DĚTI let, starší školní věk, 2. stupeň ZŠ třída, víceletá gymnázia Třída"

Transkript

1 10-15 let, starší školní věk, 2. stupeň ZŠ třída, víceletá gymnázia Třída SLOVNÍ KATECHEZE 1. SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ cyklus A "Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán." (Lk 2, 1-14) V Evangeliu anděl uklidňuje pastýře, aby neměli strach. Bojíte se někdy? A pokud ano, z čeho máte nejčastěji strach? (dát prostor dětem, Představte si, že jedete autem mimo město a najednou vám přestanou fungovat světla. To je dost strašidelné, hlavně, když je pod mrakem a ani není vidět světlo měsíce. Tma, ta v nás vzbuzuje velký strach, protože nevidíme a tak nevíme, co nás čeká. Můžeme nabourat nebo sjet ze silnice do příkopu. Dnes jsme slyšeli: Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země vzchází světlo Kdo jsou ti obyvatelé temné země? (dát prostor dětem, To jsme my, kteří bydlíme na této zeměkoule a často nevíme, co bude, jak dopadne test ve škole, jestli vyhraju turnaj, jestli mě rodiče pustí za kamarádkou. Někdy nevíme, jak se máme chovat, co máme v určité chvíli dělat. Když my jsme tedy ty obyvatelé temné země, kdo je tím vzcházejícím světlem? (dát prostor dětem, Správně, je to Ježíš, o kterým také mluví anděl, když pastýřům uprostřed noci říká: "Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel Spasitel? Co to znamená?(dát prostor dětem, Jiné slovo pro spasitele je zachránce. On nás přišel zachránit. Moc Vám děkuji. Běžte teď na svá místa a zvěstujte i vy tu radostnou novinu! Zvěstujte ji odvážně nejen svým nejbližším, ale celému světu! Ať se všichni lidé dovědí, že se už nikdy nemusí bát! Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

2 10-15 let, starší školní věk, 2. stupeň ZŠ třída, víceletá gymnázia Třída SLOVNÍ KATECHEZE S POMŮCKOU Chcete-li zpestřit Vaše kázání pomůckou a tím zintenzivnit vjem jeho obsahu, doporučujeme použít pomůcku a využít aktivitu. 1. NAROZENÍ PÁNĚ cyklus A "Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán." (Lk 2, 1-14) Jako pomůcku navrhujeme: 1. Betlémskou hvězdu vystřiženou z papíru (viz návod č. 1. v příloze k minikatechezi) připevněnou na špejli 2. Lucerničky se svíčkou (viz návod č. 3. v příloze k minikatechezi) nebo velká svíce umístěná uprostřed společenství dětí před obětním stolem. Jednotlivé pomůcky lze kombinovat, stejně tak jako použít jednotlivě. V Evangeliu anděl uklidňuje pastýře, aby neměli strach. Bojíte se někdy? Pokud ano, z čeho máte strach? (dát prostor dětem, Představte si, že jedete autem mimo město a najednou vám přestanou fungovat světla. To je dost strašidelné, hlavně, když je pod mrakem a ani není vidět světlo měsíce. Tma, ta v nás vzbuzuje velký strach, protože nevidíme a tak nevíme, co nás čeká. Můžeme nabourat nebo sjet ze silnice do příkopu. Dnes jsme slyšeli: Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země vzchází světlo Kdo jsou ti obyvatelé temné země? (dát prostor dětem, To jsme my, kteří bydlíme na této zeměkoule a často nevíme, co bude, jak dopadne test ve škole, jestli vyhraju turnaj, jestli mě rodiče pustí za kamarádkou. Někdy nevíme, jak se máme chovat, co máme dělat. Když my jsme tedy ty obyvatelé temné země, kdo je tím vzcházejícím světlem? (dát prostor dětem, Kněz rozsvítí svíčku na svícnu Správně, je to Ježíš, o kterém také mluví anděl, když pastýřům uprostřed noci říká: "Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel Spasitel? Co to znamená? (dát prostor dětem, Jiné slovo pro spasitel je zachránce. On nás přišel zachránit. Moc Vám děkuji. Běžte teď na svá místa a buďte světlem pro své okolí (kněz rozdá zapálené lucerničky); Zvěstujte i vy tu radostnou novinu! Zvěstujte ji odvážně nejen svým nejbližším, ale celému světu! Ať se všichni lidé dovědí, že se už nikdy nemusí bát! Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

3 SLOVNÍ KATECHEZE SVÁTEK SV. ŠTĚPÁNA, cyklus A " Tak Štěpána kamenovali. A on se modlil: "Pane Ježíši, přijmi mého ducha!" Klesl pak na kolena a hlasitě zvolal: "Pane, nepřičítej jim tento hřích." (Mt 10, 17-22) Včera jsme slavili narození malého Ježíška. Jaký svátek slavíme dnes? (dát prostor dětem, Co jsme se v prvním čtení o Štěpánovi dověděli? Jaký to byl muž? (dát prostor dětem, Slyšeli jsme, že Štěpán byl plný milosti a síly a že dělal mezi lidem veliké divy a znamení. Také byl velmi moudrý a byl znát, že skrze něho mluví Bůh. To se některým moc nelíbilo. Byl vždycky chytřejší než jeho protivníci. Co udělali, když mluvil o tom, že Ježíš je Boží syn a sedí po pravici nebeského Otce? (dát prostor dětem, Velmi se rozzuřili a skřípali zuby proti němu; dali do velkého křiku, zacpávali si uši a všichni se na něho zuřivě vrhli. Pak ho vyhnali ven za město a začali ho kamenovat. Víte proč? Protože Židé nevěřili, že Ježíš je Mesiáš a říkat, že Bůh má Syna, byla strašnou urážkou, za kterou se kamenovalo. Víte co je to kamenovat? (dát prostor dětem, Když Štěpána kamenovali, on jim nenadával a nezuřil. Jenom se modlil: "Pane Ježíši, přijmi mého ducha!" A když klesl pak na kolena, odpouštěl jim a hlasitě zvolal: "Pane, nepřičítej jim tento hřích." Pak zemřel. Byl to první člověk, který zemřel pro svou víru v Ježíše Krista, prvomučedník. Znáte ještě nějaké mučedníky? (dát prostor dětem, My katolíci věříme, že mučedník se dostane přímo do nebe, protože položil svůj život za Ježíše. Moc Vám děkuji, že se také snažíte být stateční křesťané a vytrvalí jako sv. Štěpán! To není vůbec jednoduché, ale Bůh vám pomůže. Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

4 10-15 let, starší školní věk, 2. stupeň ZŠ třída, víceletá gymnázia Třída SLOVNÍ KATECHEZE S POMŮCKOU Chcete-li zpestřit Vaše kázání pomůckou a tím zintenzivnit vjem jeho obsahu, doporučujeme použít pomůcku a využít aktivitu. SVÁTEK SV. ŠTĚPÁNA, cyklus A " Tak Štěpána kamenovali. A on se modlil: "Pane Ježíši, přijmi mého ducha!" Klesl pak na kolena a hlasitě zvolal: "Pane, nepřičítej jim tento hřích." (Mt 10, 17-22) Pomůcka: Jako pomůcku navrhujeme: Brána do nebe (viz příloha č. 5. k minikatechezi), tužka nebo pastelky) Včera jsme slavili narození malého Ježíška. Jaký svátek slavíme dnes? (dát prostor dětem, Co jsme se v prvním čtení o Štěpánovi dověděli? Jaký to byl muž? (dát prostor dětem, Slyšeli jsme, že Štěpán byl plný milosti a síly a že dělal mezi lidem veliké divy a znamení. Také byl velmi moudrý a byl znát, že skrze něho mluví Bůh. To se některým moc nelíbilo. Byl vždycky chytřejší než jeho protivníci. Co udělali, když mluvil o tom, že Ježíš je Boží syn a sedí po pravici nebeského Otce? (dát prostor dětem, Velmi se rozzuřili a skřípali zuby proti němu; dali do velkého křiku, zacpávali si uši a všichni se na něho zuřivě vrhli. Pak ho vyhnali ven za město a začali ho kamenovat. Víte proč? Protože Židé nevěřili, že Ježíš je Mesiáš a říkat, že Bůh má Syna, byla strašnou urážkou, za kterou se kamenovalo. Víte co je to kamenovat? (dát prostor dětem, Když Štěpána kamenovali, on jim nenadával a nezuřil. Jenom se modlil: "Pane Ježíši, přijmi mého ducha!" A když klesl pak na kolena, odpouštěl jim a hlasitě zvolal: "Pane, nepřičítej jim tento hřích." Pak zemřel. Byl to první člověk, který zemřel pro svou víru v Ježíše Krista, prvomučedník. Znáte ještě nějaké mučedníky? (dát prostor dětem, Štěpán pohleděl k nebi a spatřil Boží slávu a Ježíše, jak stojí po Boží pravici. (Kněz rozdá dětem obrázky s motivem brány a tužky). Zkuste namalovat, co asi mohl vidět. Obrázky pak můžete přinést v průvodu společně s obětními dary. Moc Vás chválím a děkuji Vám. Běžte teď na svá místa a buďte stateční a vytrvalí jako sv. Štěpán! Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

5 SLOVNÍ KATECHEZE SVÁTEK SVATÝCH BETLÉMSKÝCH DĚTÍ, cyklus A "Moje milé děti! Toto Vám píšu, abyste nehřešili. Zhřeší-li však někdo, máme přímluvce u Otce: Ježíše Krista spravedlivého." (1 Jan 1, 5-2, 2) V Evangeliu byla řeč o nějakém králi. Kdo ví, jak se jmenoval? (dát prostor dětem, Co byl jeho veliký hřích? (dát dětem prostor, Dal v Betlémě i v celém jeho okolí pobít všechny chlapce do dvou let. Kdo ví, proti kterému přikázání desatera se Herodes prohřešil? (dát dětem prostor, Je to páté přikázání: Nezabiješ. Co je to vlastně hřích? (dát dětem prostor, Hřích, to je, když neposlouchám Boha a překračuji Jeho pravidla, jako například desatero přikázání. Proč existují pravidla? (dát dětem prostor, Pravidla mají uspořádat naše chování, abychom na tomto světě žili ve vzájemném porozumění, abychom se tolik nehádali, kdo má pravdu a také, aby nikdo nikomu neublížil. Pravidla jsou důležitá. Například v dopravě způsobí, že se nestane tolik bouraček. Pravidla nám dávají světlo a pomáhají nám vidět dopředu. V dnešním čtení jsme slyšeli, že život ve hříchu je jako život ve tmě. Jak by se vám žilo ve tmě? (dát dětem prostor, Ve tmě potřebujeme světlo. Pro nás křesťany je Kristus naším světlem. My nemusíme chodit v temnotě. Ježíš, náš Spasitel nás z této temnoty zachránil, spasil. Kdo žije ve světle Kristově, vidí, kam má jít a kam nemá chodit. Moc Vám děkuji, že se snažíte chodit ve světle Kristově a žít tak, aby Ježíš na Vás byl hrdý. Běžte teď na svá místa. Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

6 SLOVNÍ KATECHEZE S POMŮCKOU Chcete-li zpestřit Vaše kázání pomůckou a tím zintenzivnit vjem jeho obsahu, doporučujeme použít pomůcku a využít aktivitu. SVÁTEK SVATÝCH BETLÉMSKÝCH DĚTÍ, MUČENÍKŮ cyklus A "Moje milé děti! Toto Vám píšu, abyste nehřešili. Zhřeší-li však někdo, máme přímluvce u Otce: Ježíše Krista spravedlivého. On je smírnou obětí za naše hříchy, a nejen za naše, ale i za hříchy celého světa." (1 Jan 1, 5-2, 2) Pomůcka: Pomůcka, kterou navrhujeme: 1. Velká svíce zapálená uprostřed společenství děti, lze použít i paškál 2. Betlémské jesličky s Jezulátkem 3. Papírové lístečky, tužka, pastelky V Evangeliu byla řeč o nějakém králi. Kdo ví, jak se jmenoval? (dát prostor dětem, Co byl jeho veliký hřích? (dát dětem prostor, Dal v Betlémě i v celém jeho okolí pobít všechny chlapce do dvou let. Kdo ví, proti kterému přikázání desatera se Herodes prohřešil? (dát dětem prostor, Je to páté přikázání: Nezabiješ. Co je to vlastně hřích? (dát dětem prostor, Hřích, to je, když neposlouchám Boha a překračuji Jeho pravidla, jako například desatero přikázání. Proč existují pravidla? (dát dětem prostor, Pravidla mají uspořádat naše chování, abychom na tomto světě žili ve vzájemném porozumění, abychom se tolik nehádali, kdo má pravdu a také, aby nikdo nikomu neublížil. Pravidla jsou důležitá. Například v dopravě způsobí, že se nestane tolik bouraček. Pravidla nám dávají světlo, jako tato svíce, a pomáhají nám vidět dopředu. V dnešním čtení jsme slyšeli, že život ve hříchu je jako život ve tmě. (kněz sfoukne plamen). Jak by se vám žilo ve tmě? (dát dětem prostor) Ve tmě potřebujeme světlo. Pro nás křesťany je Kristus naším světlem. Ví někdo, jak se tato svíce jmenuje? (dát dětem prostor, Paškál představuje světlo Kristovo v tomto světě. (kněz zapálí svíci) My nemusíme chodit v temnotě. Ježíš, náš Spasitel nás z této temnoty zachránil, spasil. Kdo žije ve světle Kristově vidí, kam má jít a kam nemá chodit. Moc Vám děkuji, že se snažíte chodit ve světle Kristově a žít tak, aby Ježíš na Vás byl hrdý. Běžte teď na svá místa. Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

7 SLOVNÍ KATECHEZE SVÁTEK SVATÉ RODINY cyklus A " Jako od Boha vyvolení, svatí a milovaní projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu a pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. (Kol 3, 12-21) Jak zní první, druhé a třetí přikázání desatera? (dát prostor dětem, První: V jednoho Boha věřiti budeš. Druhé: Nevezmeš jména Božího nadarmo. Třetí: Pomni, abys den sváteční světil. Tato tři přikázání se týkají našeho vztahu s Bohem. A čtvrté přikázání? (dát prostor dětem, Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. V prvním čtení jsme slyšeli, že poslouchat rodiče je jako sbírání pokladu: Kdo ctí otce, usmiřuje své hříchy, kdo si váží matky, jako by sbíral poklady. Co to znamená někoho ctít? (dát prostor dětem, Když někoho ctím, tak na mém chování k němu pozná, že si ho vážím, že ho mám rád. Když jsem drzí, když odmlouvám, když se vztekám, když si dělám jen to, co chci já ukazuji tím, že ctím své rodiče? (dát prostor dětem) Ono to zajisté není jednoduché, zejména když s vámi hýbe puberta; ale bez tohoto pravidla by chyběla láska v naší rodině. V prvním čtení jsme dnes slyšeli: Jako od Boha vyvolení, svatí a milovaní pozor, to jsme my! - projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu a pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. Pán odpustil vám, proto odpouštějte i vy. Vy už jste starší a tak se od vás očekává, že dokážete více ovládat než malé děti, že dokážete rozumět tomu, že rodiče to s vámi myslí dobře. Proto vám dávají pravidla. Někdy je těžké to přijmout, viďte. O to důležitější je, že máme milosrdné srdce, dobrotu a že se cvičíme v pokoře, mírnosti a trpělivosti, že se doma navzájem snášíte a že si odpouštíte. Není to lehké, a proto vás chválím, že se snažíte a děkuji vám za to. Běžte teď na svá místa. Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

8 SLOVNÍ KATECHEZE S POMŮCKOU Chcete-li zpestřit Vaše kázání pomůckou a tím zintenzivnit vjem jeho obsahu, doporučujeme použít pomůcku a využít aktivitu. SVÁTEK SVATÉ RODINY, cyklus A " Jako od Boha vyvolení, svatí a milovaní projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu a pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. (Kol 3, 12-21) Pomůcky: Pomůcka, kterou navrhujeme: 1. Dvě tabule Desatera (I-III a IV X) 2. Desatero přikázání (viz příloha č.7. k minikatechezi) (Kněz ukáže dětem první tabuli přikázání) Jak zní první, druhé a třetí přikázání desatera? (dát prostor dětem, První: V jednoho Boha věřiti budeš. Druhé: Nevezmeš jména Božího nadarmo. Třetí: Pomni, abys den sváteční světil. Tato tři přikázání se týkají našeho vztahu s Bohem. (Kněz ukáže dětem první tabuli přikázání) A čtvrté přikázání? (dát prostor dětem, Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. V prvním čtení jsme slyšeli, že poslouchat rodiče je jako sbírání pokladu: Kdo ctí otce, usmiřuje své hříchy, kdo si váží matky, jako by sbíral poklady. Co to znamená někoho ctít? (dát prostor dětem, Když někoho ctím, tak na mém chování k němu pozná, že si ho vážím, že ho mám rád. Když jsem drzí, když odmlouvám, když se vztekám, když si dělám jen to, co chci já ukazuji tím, že ctím své rodiče? (dát prostor dětem) Ono to zajisté není jednoduché, zejména když s vámi hýbe puberta; ale bez tohoto pravidla by chyběla láska v naší rodině. V prvním čtení jsme dnes slyšeli: Jako od Boha vyvolení, svatí a milovaní pozor, to jsme my! - projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu a pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. Pán odpustil vám, proto odpouštějte i vy. Někdy je těžké to přijmout, co od vás rodiče chtějí, viďte. O to důležitější je, že máme milosrdné srdce, dobrotu a že se cvičíme v pokoře, mírnosti a trpělivosti, že se doma navzájem snášíte a že si odpouštíte. Vy už chodíte ke sv. přijímání a tak se od vás očekává, že dokážete vidět své hříchy a vyznáváte se z nich. Jako pomoc pro Vaší zpověď vám rozdám desatero. Běžte teď na svá místa. Znovu Vás zavolán, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

9 SLOVNÍ KATECHEZE SLAVNOST MATKY BOŽÍ PANNY MARIE, cyklus A "Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. (Luk 2, 16-21)) Čemu říkáme Silvestr? (dát prostor dětem, Silvestr je poslední den kalendářního roku. Dneska začíná nový kalendářní rok. Co dělají lidé o Silvestru? (dát prostor dětem, Ano, přeji si do nového roku všechno nejlepší, také si dělají předsevzetí, že například nebudou tolik pracovat, nebo zhubnou nebo přestanou kouřit. Nový rok je pro jakoby nový začátek. Je to rok plných očekávání, Nevíme totiž, co nás čeká a jaké to bude. Budou nepříjemná překvapení, ale také překvapení, která nás moc potěší. Jaká životní překvapení čekala Pannu Marii? (dát prostor dětem, Myslím, že Maria nečekala, že bude rodit v chlévě daleko od domova, že ji navštíví pastýři, kteří ji budou vyprávět o andělech a co jim zvěstovali Dneska jsme v Evangeliu slyšeli, že vše uchovává ve svém srdci a rozvažuje o tom. Víte, co to je filtr? (dát prostor dětem, Filtr čistí od nečistot a pustí jen to, co nejčistší. Mariino srdce funguje jako takový pomyslný filtr. Něco nečekaného se stane, například návštěva pastýřů vyprávějící o andělech a ona v klidu naslouchá a vše si uloží do srdce. A pak to nechá dozrát, než to pustí do světa. Teď mám těžkou otázku: dokážete si představit, k čemu vám to pomůže? (dát prostor dětem, Představte si, že vám někdo řekne nějakou nepříjemnou zprávu. Obvykle na to reagujeme hned. Jsme z něčeho nešťastní, někdo začne zuřit, jiný se rozpláče. Ale kdybychom tu zprávu na nějaký čas odložili do svého srdce a vyčkali, byli bychom mnohem klidnější a nežili bychom v neustálém stresu. Když máme v sobě klid a pohodu, dokážeme být šťastný i v nepohodě. Musíme se ještě hodně učit a modlit se za to, abychom to uměli. Nejlépe je modlit se v této věci k Panně Marii, aby nás to naučila. Moc Vám děkuji za Vaší pozornost Znovu vás zavolám, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

10 SLOVNÍ KATECHEZE S POMŮCKOU Chcete-li zpestřit Vaše kázání pomůckou a tím zintenzivnit vjem jeho obsahu, doporučujeme použít pomůcku a využít aktivitu. SLAVNOST MATKY BOŽÍ PANNY MARIE, cyklus A "Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. (Luk 2, 16-21)) Pomůcky: Pomůcka, kterou navrhujeme: 1. Obrázek Panny Marie Ochranitelky (viz příloha č. 9 k minikatechezi) 2. Text s modlitbou Zdrávas Maria (viz příloha č. 10 k minikatechezi) Co dělají lidé o Silvestru? (dát prostor dětem, Ano, přeji si do nového roku všechno nejlepší, také si dělají předsevzetí, že například nebudou tolik pracovat, nebo zhubnou nebo přestanou kouřit. Nový rok je pro jakoby nový začátek. Je to rok plných očekávání, Nevíme totiž, co nás čeká a jaké to bude. Budou nepříjemná překvapení, ale také překvapení, která nás moc potěší. Jaká životní překvapení čekala Pannu Marii? (dát prostor dětem, Myslím, že Maria nečekala, že bude rodit v chlévě daleko od domova, že ji navštíví pastýři, kteří ji budou vyprávět o andělech a co jim zvěstovali Dneska jsme v Evangeliu slyšeli, že vše uchovává ve svém srdci a rozvažuje o tom. Víte, co to je filtr? (dát prostor dětem, Filtr čistí od nečistot a pustí jen to, co nejčistší. Mariino srdce funguje jako takový pomyslný filtr. Něco nečekaného se stane, například návštěva pastýřů vyprávějící o andělech a ona v klidu naslouchá a vše si uloží do srdce. A pak to nechá dozrát, než to pustí do světa. Teď mám těžkou otázku: dokážete si představit, k čemu vám to pomůže? (dát prostor dětem, Představte si, že vám někdo řekne nějakou nepříjemnou zprávu. Obvykle na to reagujeme hned. Jsme z něčeho nešťastní, někdo začne zuřit, jiný se rozpláče. Ale kdybychom tu zprávu na nějaký čas odložili do svého srdce a vyčkali, byli bychom mnohem klidnější a nežili bychom v neustálém stresu. Když máme v sobě klid a pohodu, dokážeme být šťastný i v nepohodě. Musíme se ještě hodně učit a modlit se za to, abychom to uměli. Nejlépe je modlit se v této věci k Panně Marii, aby nás to naučila. Co, kdybychom se se všemi pomodlili modlitbu Zdrávas Maria? (kněz rozdá tištěné modlitby na obrázku / a obrázek Panny Marie) Moc vám děkuji za vaší pozornost Znovu vás zavolám, abyste se přišli společně pomodlit Otčenáš.

MINIKATECHEZE PRO MLADŠÍ DĚTI 0-10 let, předškolní věk, mladší školní věk, 1. stupeň ZŠ třída

MINIKATECHEZE PRO MLADŠÍ DĚTI 0-10 let, předškolní věk, mladší školní věk, 1. stupeň ZŠ třída SLOVNÍ KATECHEZE SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ, cyklus A Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán." (Lk 2, 1-14) Děti,

Více

MINIKATECHEZE MIMO LITURGICKÝ PROSTOR 0-10 let, předškolní věk, mladší školní věk, 1. stupeň ZŠ třída

MINIKATECHEZE MIMO LITURGICKÝ PROSTOR 0-10 let, předškolní věk, mladší školní věk, 1. stupeň ZŠ třída NAROZENÍ PÁNĚ, cyklus A Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán." (Lk 2, 1-14) Jakou pomůcku navrhujeme: + Balicí

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus C Lk 23,35-43 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus C Lk 23,35-43 Čtení z druhého listu svatého apoštola Jana. (Vyvolená paní,) měl jsem velikou radost, když jsem našel mezi tvými dětmi takové, které žijí v pravdě, jak

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

Slavnost Zjevení Páně. Cyklus C Mt 2,1-12

Slavnost Zjevení Páně. Cyklus C Mt 2,1-12 Slavnost Zjevení Páně Cyklus C Mt 2,1-12 Kam to lidi pospícháte 1. S: Kam to lidi pospícháte? - V: Tam do Betléma. S: Co to lidi, co zpíváte? - V: Glóri, glória. R.: Zdrávas Maria, Pán je se všema, K jeho

Více

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Slavnost Narození Páně 25. prosince (vigilie, v den slavnosti) V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. S touto vírou se modleme

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - právo a morálka, funkce práva, hierarchie práva námět na domácí přípravu nebo práci s internetem - křesťanské desatero,

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY

JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Postní doba cyklu A JEŽÍŠŮV KŘÍŽ VZÁCNÝ DAR BOŽÍ LÁSKY Zpracováno podle programu italské autorky Claudie Berton publikovaného na http://www.elledici.org/catechesi/strumenti/strumenti.php?id=32877. První

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.)

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) 2. ledna S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme za církev, aby byla v dnešním světě prorockým, statečným a kompetentním

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

3. Boží přikázání: POMNI, ABYS DEN SVATEČNÍ SVĚTIL

3. Boží přikázání: POMNI, ABYS DEN SVATEČNÍ SVĚTIL 3. Boží přikázání: POMNI, ABYS DEN SVATEČNÍ SVĚTIL Ve třetím Božím přikázání nám Pán Bůh ukládá, abychom jeden den v týdnu zvláštním způsobem zasvětili jemu. Všichni lidé na světě za všech dob měli jeden

Více

2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo

2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo 2. Boží přikázání: Nevezmeš jména Božího nadarmo Druhé Boží přikázání nám ukládá ctít Boží jméno. Nejtěžší urážka pro svaté Boží jméno je klení. A přece tolik lidí na světě kleje jakoby na tom nezáleželo.

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI PROČ A JAK SE MODLIT KŘÍŽOVOU CESTU? (zpracováno podle Vojtěcha Kodeta) MÁME JISTOTU, ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI Již dva tisíce let nás posiluje jistota víry, že na život nejsme sami. Těsně před svým návratem

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

MŠ a ZŠ sv. Augustina

MŠ a ZŠ sv. Augustina MŠ a ZŠ sv. Augustina Adventní duchovní program MILOSRDENSTVÍ PROMĚŇUJEME SVĚT Během letošního adventu zahájíme Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František. V adventu si více než jindy připomínáme

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

1. Boží přikázání: V JEDNOHO BOHA VĚŘITI BUDEŠ

1. Boží přikázání: V JEDNOHO BOHA VĚŘITI BUDEŠ 1. Boží přikázání: V JEDNOHO BOHA VĚŘITI BUDEŠ První Boží přikázání nám přikazuje víru v Boha a v to, co nám Bůh zjevil, a také úctu k němu. Proti prvnímu přikázání hřeší, kdo opovrhuje Bohem nebo jeho

Více

5. neděle postní. Cyklus B Jan 12,20-33

5. neděle postní. Cyklus B Jan 12,20-33 5. neděle postní Cyklus B Jan 12,20-33 Čtení z knihy Moudrosti. Bezbožní, kteří smýšlejí zvráceně, praví toto: Číhejme na spravedlivého, je nám k ničemu a staví se proti našim skutkům, vytýká nám přestoupení

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak JEŽÍŠ ZAČÍNÁ UČIT Ono období v životě Ježíše Krista, které se začíná jeho odchodem z Nazaretu a končí jeho smrtí na kříži, nazýváme veřejný život Kristův. Říkáme veřejný život protože Ježíš strávil ony

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3)

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Epištola Židům část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Podklady: Nedělní kázání: 19. 07. 2015 Téma: Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš. Použit: Český studijní překlad Bible Sloužil:

Více

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17)

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) 1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) Nemilujte svět ani to, co je ve světě. Miluje-li kdo svět, láska Otcova v něm není. Neboť všechno, co je ve světě, po čem dychtí člověk a co chtějí jeho

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32 26. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 21,28-32 Čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana. Na nebi nastal boj: Michael a jeho andělé se dali do boje s drakem; drak a jeho andělé se postavili proti nim, ale

Více

Tento zákon se ozývá v jeho svědomí.

Tento zákon se ozývá v jeho svědomí. Svým rozumem člověk poznává hlas Boha, který ho stále volá, aby miloval a konal dobro a vyhýbal se zlu. Tento zákon se ozývá v jeho svědomí. 2. vatikánský koncil, Gaudium et spes 22 Základní pravdy víry

Více

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně 5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně Povídání o Janu Křtitelovi můžeme rozdělit do třech kapitol. První kapitola je jeho zvěstování a početí. Zvěstování a početí Jana Křtitele (Lk 1, 5-25) Alžběta

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Duch svatý, chvála a uctívání

Duch svatý, chvála a uctívání Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, ho musí uctívat v duchu a v pravdě. Jan 4,24 (B21) Cíle tohoto kázání: Lépe pochopit, kdo je Duch svatý Více poznat, co říká Bible Silněji motivovat k chvále a uctívání

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem 1) úvod a. hlavní myšlenka: b. Jak se nás to týká? Jak žít? - různá místa, co to znamená, žít jako křesťan, tam kde jsem? V zaměstnání /musím dělat všechno za ostatní, musím být vždycky poslední v práci

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Ježíš řekl Dvanácti: I vy chcete odejít?

Ježíš řekl Dvanácti: I vy chcete odejít? Ježíš řekl Dvanácti: I vy chcete odejít? 21. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Jan 6,60-69) Mnoho z Ježíšových učedníků řeklo: To je tvrdá řeč! Kdopak to má poslouchat? Ježíš věděl sám

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně.

Proroctví o Mesiáši se začínají naplňovat událostí Zvěstování. Hlavní body tohoto biblického textu shrnuje modlitba Anděl Páně. Téma: Cíle: Naplnění proroctví 1) Naukový: Žáci se seznámí s biblickými příběhy o zvěstování, narození, uvedení Páně do chrámu a klanění tří mudrců a propojí si jejich poselství se starozákonními proroctvími.

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku 1 Vršovice 6.3.2011 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v Neděli masopustní a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží a přítomnost

Více

Klasické náměty ve výtvarném umění

Klasické náměty ve výtvarném umění Narození Ježíše Krista VV-1 Náměty DUM č. 3 tercie osmiletého studia Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Mgr. B. Skrbková Gymnázium Sušice Narození Ježíše

Více

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48)

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48) 1. den Práce, cesta ke svatosti Přicházíme, abychom znovu upozornili na příklad Pána Ježíše, který po třicet let pracoval v Nazaretě jako řemeslník. V Ježíšových rukou se práce stejně je tomu s prací,

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

Manželství z pohledu práva Metodický list

Manželství z pohledu práva Metodický list Manželství z pohledu práva Metodický list aktivační technika - cvičný test (rodina) práce s interaktivní tabulí - manželství, co, jak, kdo samostatná práce do sešitů - registrované partnerství Obecné informace

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více