ZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH. Teprve uprostřed nejkrutější zimy jsem se naučil, že v hloubi duše nosím věčné léto.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH. Teprve uprostřed nejkrutější zimy jsem se naučil, že v hloubi duše nosím věčné léto."

Transkript

1 ZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH Teprve uprostřed nejkrutější zimy jsem se naučil, že v hloubi duše nosím věčné léto. Albert Camus

2 HOSPIC BILANCOVÁNí Čas ohlédnutí Vážení přátelé Hospice sv. Štěpána, právě jste otevřeli Zimní zpravodaj z našeho hospice. Toto období vyzývá k bilancování a my tak činíme rádi, protože je čím se pochlubit. Na konci roku 2015 jsme zpracovali strategický plán rozvoje hospice, kde stálým cílem zůstává zajištění kvalitní péče o naše pacienty, především z pohledu zachování lidské důstojnosti a respektu k jejich jedinečnosti. K dosažení tohoto cíle jsou nezbytní profesionálové, kteří se o naše pacienty starají. Jsme rádi, že máme v současné době kvalitní a stabilizovaný tým, že i v této době pečuje o naše pacienty dostatek lékařů, zdravotních sester i ošetřovatelů, že máme psychologa a nově i evangelického duchovního. Celému zdravotnickému týmu i všem kolegům z ostatních profesí patří velký dík za nasazení, se kterým zajišťují péči o pacienty i chod hospice. Těchto cílů bychom však nemohli dosáhnout nebýt Vás - našich přátel, podporovatelů a přispěvatelů. Velké díky Vám všem. Jsme rádi, že se můžeme spolehnout na Vaši dlouhodobou podporu, díky které můžeme naplňovat naše poslání. Děkujeme!

3 PÉČE TROCHU ČÍSEL Čas pečovat V loňském roce jsme pečovali o 281 pacientů. Z toho bylo 53 % žen a 47 % mužů. Nejčastěji pečujeme o pacienty ve věku mezi 60 a 80 lety, ale měli jsme i 6 pacientů ve věku do 40 let a 10 pacientů starších 90 let. Průměrná doba pobytu je 24 dnů. Nejčastěji naše služby využívají lidé s onkologickým onemocněním a to hlavně onemocnění dýchacího ústrojí a urogenitální. 17 % hospitalizovaných pacientů má jiné diagnózy. Nejvíce naše služby využívají lidé z Ústeckého kraje 70 %, nejvíce z okresu Litoměřice a Ústí, ale i vzdálenějších - Děčínska, Českolipska, Teplicka. Ze Středočeského kraje je 21 % klientů, mnoho z nich je ze slánského a kladenského regionu. 5 % pacientů je z Prahy. Ne všichni naši pacienti zakončí svou životní pouť v hospici. Někteří se navrátí do domácího ošetřování, zvláště ti, kteří jsou umístěni na tzv. sociálních lůžkách. 49 pacientů převzal do péče náš domácí hospic nebo některá jiná zdravotnická zařízení.

4 DOTEK VÁNOC ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ AKTIVITY PRO PACIENTY Čas radosti Čas vánoční se dá krásně prožívat i v hospici - aby i naši pacienti mohli okusit kouzlo Vánoc, připravili jsme pro ně spolu s dobrovolníky pár krásných okamžiků: návštěvu Mikuláše, zdobení perníčků, hudební a pěvecké vystoupení ZUŠ Štětí a MŠ Paletka, vystoupení sboru baptistů, zdobení vánočního stromečku. Naši pacienti také dostali vánoční balíčky a na Štědrý den od skautů Betlémské světlo. Na Boží hod jim děvčata z farní scholy zazpívala koledy.

5 DOMÁCÍ HOSPIC ZA PACIENTY DOMŮ JEZDÍME JIŽ 3 ROKY Čas být doma V domácí hospicové péči jsme se za rok 2016 postarali o 54 pacientů, které jsme měli v péči po dobu dní. 36 nemocných zemřelo doma, 10 z nich se rozhodlo z různých důvodů odejít do lůžkového hospice, jedna nemocná byla hospitalizována v nemocnici a jedna pacientka byl pro zlepšení zdravotního stavu z domácího hospice propuštěna. Za nemocnými a jejich rodinami jsme najezdili téměř km, lékaři vyjeli 218x a sestry 707x. Terénní odlehčovací služba pečovala o deset klientů, ke kterým jsme najezdili téměř 10,5 tisíce km.

6 Čas pomáhat PSYCHOLOGICKÁ POMOC A SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Prožíváte v rodině těžké období vážné nemoci nebo ztráty blízkého? Neváhejte využít naše sociální a psychologické poradenství. Naši odborníci Bc. Lucie Marková a Mgr. Jan Soukup vám pomohou zorientovat se v nenadálých situacích a mohou poradit, co v takových situacích dělat, jak nevyhořet, jak co nejefektivněji a přitom citlivě můžete pomáhat svým blízkým. Mohou vás nasměrovat, kudy dál, případně kde hledat další pomoc. Vysvětlí vám, jak podat žádost do hospice a co všechno by měla obsahovat. Náš hospic je vcelku naplněn, ale vyřízení vaší žádosti obvykle netrvá déle než 14 dní. Když máme volno, může být pacient umístěn i během pár dní. Jsme tu pro vás i v době zármutku na těžké věci by člověk neměl být sám. Využít můžete individuální poradenství, připravujeme i vzpomínkové setkání pro pozůstalé. Nejbližší takové setkání bude na jaře. Ten, kdo prožil podobnou ztrátu, vám může opravdově porozumět, proto jsou tato setkání důležitou součástí vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Konzultace s psychologem: úterky a středy, po tel. domluvě, tel Sociální poradenství: každý všední den od 9 do 15 hod, po tel. domluvě tel

7 DUCHOVNÍ PÉČE Čas na modlitbu Čas na konci života je obdobím náročným pro každého člověka. Pro nemocného i pro jeho nejbližší. Tyto okamžiky jsou časem, kdy se člověka dotýká bolest duše, konečnost vlastního života, ale také věčnost. Ptá se po smyslu života a po tom, co nás přesahuje. Ohlíží se zpět, co život přinesl, co vzal a také, co životu dal on sám. Je to období otázek a hledání naděje. Každodenní konfrontace s umíráním je náročná i pro naše pečující zdravotníky. Všichni jsme jen lidé a potřebujeme vzájemné ocenění a povzbuzení v těžkých chvílích. Některé těžkosti však lidskými silami nevyléčíme, ani nevyřešíme. Proto se každý den v hospici schází ti, kteří se chtějí za druhé modlit. Za pacienty, jejich rodiny i za spolupracovníky. Např. při ranních chválách, nebo při mši svaté, která se koná každé úterý a sobotu v naší kapli. Za pacienty může přijít i duchovní či kněz, dle jejich přání, udělit svátosti, společně se modlit, nebo jen tak pohovořit o těžkostech a radostech duše. V tom jim pomáhá také pastorační asistent nebo někteří dobrovolníci. Duchovní službu zajišťuje P. Jozef Szeliga. Duchovní péče je dobrovolná, uvědomujeme si odlišné vnímání spirituality u různých pacientů a rodin a respektujeme jejich svobodu. V loňském roce byli na vlastní přání pokřtěny 3 pacientky a 43 pacientům byla udělena svátost nemocných. Nejsme na to sami. Hospic a naši pacienti leží na srdci mnohým kněžím a věřícím komunitám. Mnohdy se za nemocné, modlí celé farnosti či malé církve.

8 EDUKAČNÍ CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ, KONFERENCE, STÁŽE Čas se učit Jedním z hospicových cílů je také šíření myšlenek hospicové a paliativní péče mezi odbornou i laickou veřejnost a odborně vzdělávat zaměstnance hospice. Za tímto účelem provozujeme naše edukační centrum. Za podpory Odboru zdravotnictví Ústeckého kraje jsme v loňském roce uspořádali tyto odborné, akreditované akce: Cyklus pěti seminářů Základy paliativní péče Tyto semináře probíhaly ve výukovém centru Krajské zdravotní a.s. v Ústí nad Labem, zúčastnilo se celkem 83 zdravotníků. Semináře Základy hospicové péče. v HNsP v Bílině a v našem hospici se zúčastnilo 34 zdravotníků. Konference paliativní péče se zúčastnilo 90 osob. Školení praktických lékařů Litoměřického okresu na téma Domácí hospicová péče. Exkurze: nabízíme všem zájemcům. V roce 2016 prošlo hospicem zhruba 15 exkurzí, což je asi 230 osob. Zájemci si prohlédli hospic a seznámili se se základy hospicové a paliativní péče. Stáže: nabídka pro studenty a pracovníky z oborů zdravotnictví a sociální práce. V loňském roce se stáží zúčastnilo 34 osob. Vzdělávání v r. 2017: Na listopad opět připravujeme odbornou konferenci o paliativní péči. Všechny zdravotnické pracovníky Hospice sv. Štěpána bychom rádi proškolili v oblasti kinestetické mobilizace.

9 ODBORNÁ KONFERENCE Čas předávat zkušenosti na téma ETICKÉ, DUCHOVNÍ, PSYCHOLOGICKÉ A PRÁVNÍ ASPEKTY PALIATIVNÍ PÉČE se konala v Domě kultury v Litoměřicích. Zúčastnilo se na 90 zdravotníků, lékařů i soc. pracovníků. Cílem bylo rozšířit povědomí o paliativní a hospicové péči mezi zdravotníky i z jiných oborů. Konference se uskutečnila také díky podpoře NF AVAST. Zabývali jsme se například těmito tématy: naděje jako duchovní potřeba člověka, specifika dětské paliativní péče, umění správně hovořit s nevyléčitelně nemocným, právní otázky v paliativní péči, podpora rodinných pečujících a mnohými dalšími.

10 DOBROVOLNÍCI Čas myslet na druhé V uplynulém roce se dobrovolníci zapojili do aktivit, pořádaných hospicem, jako například: aukce obrazů a fotografií, pálení čarodějnic a opékání buřtů s pacienty, běh pro hospic, Noc kostelů, věncování, Mikulášská návštěva, Živý Betlém a další. Velkou událostí bylo, když naše dvě dobrovolnice - Šárka a Magda - získaly ocenění Ústeckého kraje Křesadlo. Dobrovolníci mají svoji facebookovou stránku, vznikla brožura pro nově vyškolené zájemce o dobrovolnictví a také se stále proměňuje a zdokonaluje koncept školení. Proběhlo deset supervizí, kterých se dobrovolníci rádi a hojně účastnili. Během roku 2016 nás kontaktovalo 18 nových zájemců o dobrovolnictví, z nichž 11 skutečně dobrovolnou činnost vykonává. Celkem je v databázi 32 dobrovolníků, mužů i žen. Nejmladší je 17 let a nejstarší 82 let. Za celý rok věnovali dobrovolníci našim nemocným 1623 hodin. (tj. o 430 h. více než v r. 2015). Dalších 1853 hodin odsloužili dobrovolníci v dobročinném obchodě Bona Fide. Zhruba 80 dobrovolníků pomáhalo jednorázově při velkých akcích.

11 ŽIVÝ BETLÉM Čas připomenout si tradice a potěšit veřejnost

12 DÍKY ZA DARY OD VÁS, NAŠICH PŘÁTEL Čas děkovat Děkujeme všem, kteří nás v loňském roce obdarovali jakýmkoliv způsobem. Jste pro nás velmi vzácní a potřební. Díky vám můžeme dopřát našim pacientům potřebnou kvalitní péči. Darovali jste prostřednictvím různých benefičních aktivit, např. aukce, koncertu, běhu pro hospic apod., ale dostali jsme i mnoho darů jako poděkování za služby a věcné dary od rozmanitých dárců. Také dobrovolnická pomoc je pro nás velkým darem. Nemalou podporu jsme také získali od nadací a firem. Vážíme si dlouhodobé spolupráce, která pro nás představuje jistotu, že na to nejsme sami. Zvláštní poděkování patří NF AVAST a lovosické společnosti PREOL. Díky nim se nemusíme obávat, co nás čeká v příštím roce. Děkujeme! Porovnání darů individuálních a firemních dárců 2015 a Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč - Kč Kč Kč indiviuální dárci Kč Kč právnické osoby Kč Kč celkem Všem velké díky! S vámi se nám jde lépe, bez vás by to nešlo vůbec!

13 TŘÍKRÁLOVÉ SETKÁNÍ KLUBU PŘÁTEL Čas děkovat Tři králové jsou pro mnohé z nás symbolem obdarování a projevení úcty. Bezbrannost Dítěte narozeného v jeslích nás přiměje pokorně pokleknout. Stejně tak v nás probouzí pokoru a touhu pomoci člověk, který prožívá závěr života. Klub přátel jsme založili zkraje loňského roku, abychom vytvořili prostor pro ty, kterým je blízká myšlenka hospice, chtějí být hospici a jeho pacientům nablízku a pomáhat pravidelným finančním příspěvkem, nebo i jinak. V Klubu Spolu pro hospic je nyní téměř 30 členů, které si odvažujeme nazvat přáteli a jsme za ně moc rádi. Díky jejich příspěvkům získal hospic již téměř Kč. Jako poděkování za jejich dary a pomoc jsme uspořádali neformální klubové setkání. S mnohými z nich jsme se setkali osobně poprvé. Byly to pro nás velmi vzácné a inspirativní chvíle. Setkali jsme se s jejich upřímností a opravdovým zájmem pomoci. My jsme mohli být pro ně zase mostem k hospici a k našim pacientům. Všem členům Klubu přátel moc děkujeme. Chcete-li se k nám přidat, jste srdečně zváni. Více zde.

14 BENEFIČNÍ KALENDÁŘ 2017 Čas děkovat Děkujeme všem, kteří si zakoupili nástěnný benefiční kalendář a podpořili tak Hospic sv. Štěpána. Celkový výtěžek z prodeje těchto krásných benefičních kalendářů činí téměř Kč. A to je velká pomoc. Děkujeme! Pár kousků můžete ještě zakoupit v naší recepci. Nevadí, že už je únor. Kalendář je svým způsobem nadčasový. Najdete v něm 12 dobových pohlednic i s půvabnými 100 let starými texty. A, jak píše autor námětu, MUDr. Jan Pajerek, také něco navíc: Několikrát v životě jsem zažil pocit zásahu vyšší moci. Naposledy včera, kdy jsem koupil náhodou na burze pohlednici. Najdete ji hned na lednové stránce kalendáře - novoroční pohled s čápy táhnoucími vozík plný batolat. Ale přečtěte si rub pohlednice: "Šťastný a veselý nový rok 1917, ve zdraví užitý a v něm lepší časy." Až mrazí v zádech. Děkujeme MUDr. Janu Pajerkovi za náměty a citlivý přenos minulosti do naší doby. Děkujeme za nadšení pro šíření hospicové myšlenky a za vydatnou pomoc.

15 PARTNERSTVÍ S NF AVAST Čas setkávání Díky NF AVAST se mohly naše 2 fundraiserky účastnit dlouhodobého kurzu Profesionální fundraiser zajišťovaného Českým centrem fundraisingu. Měly tak možnost naučit se nejen jak pracovat s dárci a získávat prostředky na činnost hospice, ale také se vzájemně potkávat se zástupci dalších 9 hospiců a podělit se o cenné zkušenosti. NF Avast také finančně podpořil konání odborné konference. Děkujeme za inspirativní a upřímné partnerství.

16 DOBROČINNÝ OBCHOD BONA FIDE Čas na dobré úmysly V průběhu roku 2016 se nám podařilo vytvořit stabilní tým dobrovolníků, kteří převzali velkou část prodejních služeb. Velmi si jejich pomoci vážíme. Dobrovolníci se také aktivně zapojili i do fundraisingu hospice. Díky tomu jsme získali finanční dary a stálou podporu, nové kontakty a pole působnosti. Zpravidelnili jsme účast na jarmarcích a kromě dalších možností výdělku tak pronikli i do jiných měst s programem hospice a informacích o jeho službách. Předvánoční období ukázalo, že lidé již s námi počítají, rádi se k nám vrací, protože nabízíme kvalitní služby a výrobky, stejně jako vlídné místo k přijetí. Svými prodejními aktivitami a součinností v rámci kampaní hospice jsme spojili síly s dalšími neziskovými subjekty a podpořili tak vzájemnost v regionu.

17 Čas pozvat přátele POZVÁNKY 13. PLES HOSPICE 17. února 2017 v hotelu Koliba v Litoměřicích JARNÍ AUKČNÍ VEČER 29. března 2017 na Hradě v Litoměřicích BĚH PRO HOSPIC 3. června 2017 PODPŮRNÉ SKUPINY PRO PEČUJÍCÍ Diakonie ČCE ve spolupráci s Hospicem sv. Štěpána pořádají v rámci projektu Pečuj doma a s námi" cyklus podpůrných skupin, které jsou určeny pro laiky pečující o těžce nemocné osoby v domácím prostředí. V rámci těchto setkání budou mít účastníci možnost sdílet své zkušenosti, odpočinout si, načerpat nové síly, promluvit s psychologem, sociální pracovnicí či lékařem a probrat vše, co je trápí. Skupiny se budou scházet od 1. března do 17. května vždy od do 19 hodin. Setkání jsou zdarma, přihlášky a informace na telefonu , webu nebo em dagmar.pelcova@diakonie.cz Více informací najdete na

18 Starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní. Platón Život je krásný a křehký, je hodný opatrování a citlivé péče. Děkujeme Vám všem, vážíme si, že jste s námi. Tým Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích

PODZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH. Otoč se tváří ke slunci a všechny stíny padnou za tebe. John Lennon

PODZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH. Otoč se tváří ke slunci a všechny stíny padnou za tebe. John Lennon PODZIMNÍ ZPRAVODAJ Z HOSPICE SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH Otoč se tváří ke slunci a všechny stíny padnou za tebe. John Lennon ŽÍT ZNAMENÁ BÝT SPOLU V letních měsících trávili naši pacienti se svými blízkými

Více

Pouze život,který žijeme pro ostatní, stojí zato. Albert Einstein

Pouze život,který žijeme pro ostatní, stojí zato. Albert Einstein HOSPIC V MOSTĚ, O.P.S. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 Pouze život,který žijeme pro ostatní, stojí zato. Albert Einstein Obecně prospěšná společnost byla založena 7.dubna 2000 a 28. července 2000 byla zapsána

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ. Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů. Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč

Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ. Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů. Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč DOTACE: 25 000 Kč Podpořit setrvání lidí v pokročilých a konečných

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Hospic sv. Alžběty o.p.s.

Hospic sv. Alžběty o.p.s. Hospic sv. Alžběty o.p.s. Obecně prospěšná společnost Hospic sv. Alžběty o.p.s. se sídlem Kamenná 207/36, 639 00 Brno, IČ: 26604582, je zapsána do rejstříku obecně prospěšných společností, jenž je veden

Více

Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti až do přirozeného konce.

Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti až do přirozeného konce. HOSPIC V MOSTĚ, O.P.S. VÝROČNÍÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 ----------------------------------------- DOPROVÁZENÍ V NEJTĚŽŠÍCH CHVÍLÍCH ŽIVOTA Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné,

Více

Výroční zpráva za rok 2007

Výroční zpráva za rok 2007 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Okresní organizace Trutnov Výroční zpráva za rok 2007 Vážení členové, milí přátelé, naši sponzoři, dobrovolníci a příznivci,

Více

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Mgr. Petr Wija, Ph.D. Institut důstojného stárnutí, Diakonie ČCE Možnosti zlepšení podpory pečujících o Zpracovat

Více

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA Mobilní hospic Ondrášek Mobilní hospic Ondrášek POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA 595 782 413 mhondrasek@seznam.cz Mobilní hospic Ondrášek Podporují nás MOBILNÍ HOSPIC Mobilní hospic Ondrášek

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

Š KO L N Í R O K / 1 8

Š KO L N Í R O K / 1 8 Š KO L N Í R O K 2 0 1 7 / 1 8 Ohlédnutí za naší činností J s m e v z d ě l á v a c í i n s t i t u c í a k r e d i t o v a n o u v s y s t é m u D V P P u M Š M T Č R. S p o l u p r a c u j e m e s T

Více

Domácí hospic Domácí hospic Strom života

Domácí hospic Domácí hospic Strom života Domácí hospic Poskytuje své služby pacientům v pokročilých stádiích nevyléčitelných nemocí. Nemocnému a jeho pečujícím blízkým je tým domácího hospice k dispozici 24hodin denně 7 dní v týdnu. Cílem je

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu Konference SPOLEČNOU CESTOU 13. 9. 2016 Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností

Více

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas?

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční podpory Operačního programu Praha Adaptabilita, který je spolufinancován

Více

Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s demencí CZ.1.07/3.2.04/04.0046

Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s demencí CZ.1.07/3.2.04/04.0046 Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s CZ..07/..04/04.0046 Vážené kolegyně a kolegové ze zdravotnických a sociálních zařízení, v loňském roce jste se mnozí z Vás či někteří

Více

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje Ústeckého kraje 2019 2020 Dvouletá podpora dobrovolnických center Ústeckého kraje v sociální oblasti Předkládá: RADA dobrovolnických center Ústeckého a Karlovarského kraje (neformální rada, přehled členů

Více

Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti až do přirozeného konce

Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti až do přirozeného konce HOSPIC V MOSTĚ, O.P.S. VÝROČNÍÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 ------------------------------------------------ DOPROVÁZENÍ V NEJTĚŽŠÍCH CHVÍLÍCH ŽIVOTA Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku

Více

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci 2013 Diakonie Českobratrské církve evangelické je jednou z nestátních organizací poskytujících sociální, zdravotní, pastorační a vzdělávací služby v České republice. V přímé péči denně pomáhá tisícům klientů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN 2016 Dobrovolnický program ve VFN Kdo je to dobrovolník? Dobrovolníkem je člověk, který bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj čas, energii, vědomosti a

Více

SPOLU AŽ DO KONCE. 2. ročník programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR

SPOLU AŽ DO KONCE. 2. ročník programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR SPOLU AŽ DO KONCE 2. ročník programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR Nadační fond AVAST založila v roce 2010 česká společnost Avast Software, s.r.o. Jeho vznik iniciovaly rodiny majitelů společnosti

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s. ÚVODNÍ SLOVO Vážení přátelé, Když se ohlédnu za minulým rokem, mohu říci, že byl bohatý. Jak na práci, tak na zážitky, spokojené rodiny, velké množství

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův Hradec

Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův Hradec KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP JINDŘICHŮV HRADEC registrační číslo: CZ.1.04/3.1.03/97.00058 Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOMÁCÍ HOSPIC MOTÝL 2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOMÁCÍ HOSPIC MOTÝL 2016 VÝROČNÍ ZPRÁVA DOMÁCÍ HOSPIC MOTÝL 2016 Úvodní slovo Motýl je symbolem přeměny, přechodu od ošklivosti ke kráse, od nenávisti k lásce, od tohoto života k příštímu. Vážení přátelé hospice, dostáváte do

Více

Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015

Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 2 Preambule Domácí hospic Nablízku, zapsaný ústav se sídlem v Lysé nad Labem je nezisková organizace založená podle zákona par. 405 zákona č. 89/2012

Více

HOSPIC SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH

HOSPIC SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH HOSPIC SV. ŠTĚPÁNA V LITOMĚŘICÍCH Přečtěte si jeden z mnoha hospicových příběhů. Příběh paní Dity se díky jejímu věku možná maličko liší od příběhů staříků a křehkých stařenek. Poselství však zůstává stejné:

Více

Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012. LYMFOM HELP, o.s.

Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012. LYMFOM HELP, o.s. Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012 LYMFOM HELP, o.s. OBSAH 1. O sdružení a hlavní oblasti činnosti 2. Významné projekty a aktivity v roce 2012 3. Výhled do roku 2013 O SDRUŽENÍ A HLAVNÍ OBLASTI ČINNOSTI

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA RUAH O.P.S. 2013. Slovo na úvod. Vážené dámy, vážení pánové,

VÝROČNÍ ZPRÁVA RUAH O.P.S. 2013. Slovo na úvod. Vážené dámy, vážení pánové, VÝROČNÍ ZPRÁVA RUAH O.P.S. 2013 Slovo na úvod Vážené dámy, vážení pánové, je mojí milou povinností shrnout pro Vás další rok fungování společnosti RUAH o.p.s. Rok 2013 byl prvním rokem, kdy jsme začali

Více

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s. 8.9.2017, Brno MUDr. Jana Dušánková Onkologie Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem a Mobilní hospic Masarykovy nemocnice Mobilní hospic Masarykovy

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Lůžkové a sociální centrum pro seniory o.p.s. Chrudim I, Resselovo náměstí čp.113 Výroční zpráva za rok 2014 Zpracoval : Ing.Milan Jiruška, ředitel o.p.s. e mail : domovsenioru1@chrudim.cz www.domovsenioruchrudim.cz

Více

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS.

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Domácí hospicová péče o roku 2008 Kombinace zdravotně sociálních služeb v domácnosti klienta Půjčovna kompenzačních

Více

Alfa Human Service, z. s IČ: Bankovní spojení AHS: /0800

Alfa Human Service, z. s IČ: Bankovní spojení AHS: /0800 Chcete s námi zůstat v kontaktu a dozvědět se o nás všechno? Náš newsletter je tu pro Vás! Zadejte svůj e-mail na: www.alfahs.cz a každé dva měsíce dostanete svoji pravidelnou dávku informací. Alfa Human

Více

SPOLEK PRO LŮŽKOVÝ HOSPIC MEZI STROMY, z. s.

SPOLEK PRO LŮŽKOVÝ HOSPIC MEZI STROMY, z. s. SPOLEK PRO LŮŽKOVÝ HOSPIC MEZI STROMY, z. s. STANOVY SPOLKU Čl. I Název a sídlo Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy, z. s. (dále jen spolek ) je právnickou osobou založenou v souladu se zákonem č. 89/2012

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Hodonín, 6. listopadu 2013 www.zdravamesta.cz/ps Akce je součástí projektu NSZM ČR Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to? podpořeného finančními

Více

CRM pro neziskovky, o. s.

CRM pro neziskovky, o. s. CRM pro neziskovky, o. s. OBSAH ÚVODNÍ SLOVO... 3 Struktura organizace... 5 Řídící orgány... 5 Zaměstnanci:... 5 Konzultanti - Dobrovolníci... 5 Kontaktní Údaje...... 6 Sídlo a zasílací adresa:... 6 Kancelář:...

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 27. 11. do 4. 12. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 1. neděle adventní Žehnání adventních věnců 27 Mše svatá v

Více

Úvodní slovo předsedy správní rady 3. Účel nadačního fondu 4 6. Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7

Úvodní slovo předsedy správní rady 3. Účel nadačního fondu 4 6. Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7 Výroční zpráva 2014 Obsah Úvodní slovo předsedy správní rady 3 Účel nadačního fondu 4 6 Představujeme správní radu Nadačního fondu Evy Matějkové 7 Program podpory zdravotnictví 8 Program pro jesle a mateřské

Více

Dobrovolnické programy Amelie, o.s.

Dobrovolnické programy Amelie, o.s. Dobrovolnické programy Amelie, o.s. Autor: Pavla Tichá Amelie o.s., Šaldova 15, Praha 8 Konference I slova léčí 27. 2. 2013 Proč a jak vznikla Amelie? 2004 2005 2006 Diagnóza PT pokročilá CA prsu s meta

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví Marta Hošťálková Úvod total pain - tzv. celková bolest tělesná bolest spjata a vzájemně se ovlivňuje s bolestí v oblasti psychické, sociální i duchovní koncept celostní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA [2014]

VÝROČNÍ ZPRÁVA [2014] ZPRÁVA [2014] Naše společnost Naše společnost vznikla 23. října 2012 za účelem poskytovat sociální služby seniorům a zdravotně postiženým. Zakladatelem společnosti je Obec Němčičky. Posláním Domovinky

Více

VĚSTNÍK ANNO JMK 11/ 2018

VĚSTNÍK ANNO JMK 11/ 2018 VĚSTNÍK ANNO JMK 11/ 2018 Vážení a milí přátelé z členských organizacích ANNO JMK, zdravím Vás na konci listopadu a přináším informace z ANNO JMK i od našich členů. Osobnost NNO JMK 2018 Asociace nestátních

Více

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016 Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Městská

Více

PEČUJ DOMA. Projekt pro rodinné pečující o seniory. Listopad 2013

PEČUJ DOMA. Projekt pro rodinné pečující o seniory. Listopad 2013 PEČUJ DOMA Projekt pro rodinné pečující o seniory Listopad 2013 Diakonie Českobratrské církve evangelické Obnovila svou činnost v červnu 1989. Angažuje se v oblasti zdravotní, sociální, vzdělávací a pastorační.

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý.

Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý. Podporujeme pečující rodiče a profesionály. Cílem je samostatnější dítě s handicapem a psychicky stabilní rodič/dospělý. Alfa Human Service už od roku 2000 poskytuje podporu a vzdělávání: pečujícím rodičům

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

Výroční zpráva. za rok. Novoveský okrašlovací spolek, občanské sdružení Nová Ves nad Nisou

Výroční zpráva. za rok. Novoveský okrašlovací spolek, občanské sdružení Nová Ves nad Nisou Novoveský okrašlovací spolek, občanské sdružení Nová Ves nad Nisou Výroční zpráva za rok 2009 1. Základní informace 2. Činnost spolku v roce 2009 3. Hospodaření sdružení v roce 2009 1. Základní informace

Více

Domov Žlutý Petrklíč, z.s.

Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Výroční zpráva 2016 Kontaktní a identifikační údaje Název organizace: Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Spolek Domov Žlutý Petrklíč je veden v spolkovém

Více

Domov Žlutý Petrklíč, z.s.

Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Výroční zpráva 2015 Kontaktní a identifikační údaje Název organizace: Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Spolek Domov Žlutý Petrklíč je veden v spolkovém

Více

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, Workshop KREDO, Praha,

Vytváření alumni programů Jana Ledvinová,  Workshop KREDO, Praha, Vytváření alumni programů Jana Ledvinová, www.fundraising.cz Workshop KREDO, Praha, 15. 9. 2015 www.kredo.reformy-msmt.cz Proč vytvářet absolventské programy? Fundraising ze soukromých zdrojů je pro univerzitu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Slovo úvodem. Vážení,

VÝROČNÍ ZPRÁVA Slovo úvodem. Vážení, Slovo úvodem Vážení, Reminiscenční centrum, z. s. se Vám jde představit prostřednictvím své první výroční zprávy. Zdálo by se, že se jedná o právní subjekt velmi mladý, zrozený v pozdním létě 2015. To

Více

Výroční zpráva za rok 2017

Výroční zpráva za rok 2017 Výroční zpráva za rok 217 Hospic svaté Hedviky o.p.s. Huťská 1496, 272 1 Kladno IČ: 2319179 www.hospicsvatehedviky.cz v nejtěžších chvílích lidem pomáháme být vedle svých blízkých Obsah Úvodní slovo...3

Více

CHARITA OSTRAVA FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA Bc.Jana Camfrlová, koorditároka hospicového hnutí Marie Karásková DiS., koordinátorka programu v nemocnici CHARITA OSTRAVA www.ostrava.caritas.cz 1 PŘEDSTAVENÍ

Více

J.Gumulec. Onkologické centrum J.G.Mendela Nový Jičín

J.Gumulec. Onkologické centrum J.G.Mendela Nový Jičín J.Gumulec Onkologické centrum J.G.Mendela Nový Jičín Mnohočetný myelom Mnohočetný myelom je druhým nejčastějším hematologickým nádorovým onemocněním ročně přibude průměrně 400 nových pacientů Mnohočetný

Více

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá Datum Čas Název akce Místo konání sobota 1.12. 15.00-18.00 Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček aneb VELKÝ POHÁDKOVÝ MEJDAN Vánoční dílny neděle 2.12. 09.00-18.00 Advent na náměstí - Reprodukovaná

Více

SPOLU AŽ DO KONCE. Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR

SPOLU AŽ DO KONCE. Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR SPOLU AŽ DO KONCE Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR V rámci své práce a podpory se nejvíce zaměřujeme na období konce života, které považujeme za velmi důležité a

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Neděle Čtvrtek Galerie Modrého klíče Vás srdečně zve na tradiční setkávání v čase adventním

Neděle Čtvrtek Galerie Modrého klíče Vás srdečně zve na tradiční setkávání v čase adventním Galerie Modrého klíče Vás srdečně zve na tradiční setkávání v čase adventním Neděle 27. 11. 2016 Galerie bude otevřena od 14.00 do 17.30 hodin. Od 14.30 h jsme připravili Tvůrčí dílnu pro malé i velké:

Více

1 FIREMNÍ DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH CHARITY OSTRAVA 2 POSLÁNÍ Posláním Charity Ostrava je poskytování sociální, zdravotní a humanitární pomoci lidem v nouzi, bez ohledu na jejich vyznání, rasu

Více

Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov

Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov - organizace, která se snaží svými projekty zajistit pro seniory, v rámci svých sociálních služeb, komplexní péči V čem komplexnost spočívá Setkávání seniorů Zájezdy

Více

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno Kdo je pacient v paliativní péči Kdo se podílí na péči o nevyléčitelně nemocného? Komunikace s rodinou, pečujícími Možnosti a úskalí mezioborové spolupráce?

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec

Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Závěrečná zpráva o realizaci projektu DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců Humpolec Grantový program: Pro klienty, zaměření: Pro klienty Příjemce grantu a realizátor projektu: FOKUS Vysočina I.

Více

Obrazová příloha rok 2006 ke kronice MČ Praha 14 č. 1: Mateřské centrum Klubíčko školička Beránek

Obrazová příloha rok 2006 ke kronice MČ Praha 14 č. 1: Mateřské centrum Klubíčko školička Beránek č. 1: Mateřské centrum Klubíčko školička Beránek č. 2: Dům dětí a mládeže děti se svým vyrobeným Mazlíkem č. 3: Foto z akce Klubu rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem, které se konalo 28. ledna 2006

Více

SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ OLOMOUC VE FAKULTNÍ NEMOCNICI S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV.

SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ OLOMOUC VE FAKULTNÍ NEMOCNICI S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV. SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OLOMOUC 21. 5. 2014 S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KŘÍŢE 1 FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC vysoce specializované pracoviště

Více

MUSICA PRO SANCTA CECILIA

MUSICA PRO SANCTA CECILIA PROSINEC 2009 TWO VOICES, GESHEM, BYZANTION, KATEŘINA BROŽOVÁ, JIŘÍ HOŠEK, MUSICA PRO SANCTA CECILIA, ZTRACENÁ KAPELA A PŘÁTELÉ, RUDOLF PELLAR, MUSÍ-CANTI, ZŠ U BOROVIČEK, ZŠ NA DLOUHÉM LÁNU, MŠ BENDOVA,

Více

ZKUŠENOSTI S PODPOROU RODINNÝCH PEČUJÍCÍCH VE ZLÍNĚ

ZKUŠENOSTI S PODPOROU RODINNÝCH PEČUJÍCÍCH VE ZLÍNĚ ZKUŠENOSTI S PODPOROU RODINNÝCH PEČUJÍCÍCH VE ZLÍNĚ NADĚJE NADĚJE JE CELOREPUBLIKOVÁ NEZISKOVÁ ORGANIZACE, KTERÁ VZNIKLA A STOJÍ NA KŘESŤANSKÝCH ZÁKLADECH DNEM VZNIKU JE 21. SRPEN 1990 NADĚJE ZLÍN JE JEDNOU

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA Úvod: Vzhledem k velkému množství události, které proběhly na přelomu roku a naší snaze o maximální informovanost Vás občanů, jsme se rozhodli na počátku roku vydat mimořádné číslo informačního listu,

Více

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR V rámci své práce a podpory se nejvíce zaměřujeme na období konce

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Prosinec 2018 pro nás byl velice náročný. Venku jsme otestovali první sněhovou nadílku. V prostorách dětských skupin

Více

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte.

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Výroční zpráva 2014 Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Dalajláma Občanské sdružení PROHANDICAP Telefon: 474 653 502 U Dubu 1562 431 11 Jirkov

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé,

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé, ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, rok 2013 se staví jako první a odvážný rok do řady našich plánů. Misericordia o.p.s. zahájila svou činnost a pomalu se rozhlíží jako dítě, které právě objevilo něco nového. Stejně

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA CHARITA TŘINEC

VÝROČNÍ ZPRÁVA CHARITA TŘINEC 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA CHARITA TŘINEC OBSAH Úvodní slovo 1. Úvodní slovo 2. Motto Charity Třinec 3. Osobní asistence 4. Půjčovna kompenzačních pomůcek 5. Zprostředkování právního poradenství 6. Personalistika

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Občanské sdružení pro přátele, rodiče a děti s poruchou autistického spektra, Plzeň, Plzeňský kraj www.autismusprocit.cz NÁŠ TÝM! Irena Vítovcová Mgr. Alena Siváková Barbora

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 20. 11. do 27. 11. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Slavnost Za farníky a zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu

Více

Dotazník populace - 2013

Dotazník populace - 2013 Dotazník populace - 2013 Blok vnímání umírání 1) Mluví se v rámci společnosti dostatečně o konci života a umírání? 2) Je pro Vás těžké o smrti a umírání mluvit? 3) Kdo by měl podle Vás s dětmi mluvit o

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009. Sídlo: Krajíčkova 361/13, 674 01 Třebíč IČ: 27668240 Číslo účtu: 201039438/0300 www.domacipomoc-diana.cz

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009. Sídlo: Krajíčkova 361/13, 674 01 Třebíč IČ: 27668240 Číslo účtu: 201039438/0300 www.domacipomoc-diana.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 DIANA TŘEBÍČ, obecně prospěšná společnost Sídlo: Krajíčkova 361/13, 674 01 Třebíč IČ: 27668240 Číslo účtu: 201039438/0300 www.domacipomoc-diana.cz Informační kancelář: Poliklinika Vltavínská,

Více

Náhradní rodiny Ústeckého kraje, občanské sdružení

Náhradní rodiny Ústeckého kraje, občanské sdružení Náhradní rodiny Ústeckého kraje, občanské sdružení Výroční zpráva za školní rok 2011 V Peruci dne 31.1.2012 Zpracoval: Ing. Ivo Kraus, hospodář sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ ROK 2011 Část

Více

ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE

ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE Zlepšení kvality paliativní péče o pacienty s pokročilým neonkologickým onemocněním s limitovanou prognózou v

Více

NADĚJE o.p.s. Velký Osek Výroční zpráva za rok 2011

NADĚJE o.p.s. Velký Osek Výroční zpráva za rok 2011 NADĚJE o.p.s. Velký Osek Výroční zpráva za rok 2011 OBSAH o úvod a cíle o organizace a kontakty o poslání o události v roce 2011 o hospodaření v roce 2011 o poděkování a výzva k podpoře Úvod a cíle Vážení

Více

Výroční zpráva. Rok 2015 Vpracovala: Mudr.Eva Hegmonová, předsedkyně správní rady

Výroční zpráva. Rok 2015 Vpracovala: Mudr.Eva Hegmonová, předsedkyně správní rady Výroční zpráva Rok 2015 Vpracovala: Mudr.Eva Hegmonová, předsedkyně správní rady Úvodní slovo Nadace most k domovu Zlín byla založena z iniciativy MUDr. Evy Hegmonové a Ing. Jindřicha Hegmona dne 4. června

Více

Výroční zpráva "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza

Výroční zpráva V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva 2014 "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva Dobrovolnického centra Pardubice, o. s. 2014 Dobrovolnické centrum

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

Výroční zpráva za rok 2018

Výroční zpráva za rok 2018 Výroční zpráva za rok 2018 Obsah: 1/Základní informace 2/Organizace z.s. 3/Vymezení činnosti 4/Činnost a aktivity z.s. v roce 2018 5/Finanční zpráva 6/Poděkování 1/Základní informace Občanské sdružení

Více

PARTNER DĚKUJEME VŠEM ZA PODPORU! ADVENT PLNÝ KŘÍDLENÍ 2017

PARTNER DĚKUJEME VŠEM ZA PODPORU! ADVENT PLNÝ KŘÍDLENÍ 2017 www.adventplnykridleni.cz facebook / křídlení nadační fond FOTOKNIHA 2017 Projekt má silný emoční náboj, je v něm uloženo mnoho dobrého. Sjednocuje zvláštně lidi, vytváří síť dobrovolníků a propojuje subjekty

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání

dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání Vážení přátelé - dobrovolní hasiči, dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání informací o letošním ročníku veřejné sbírky a preventivní akce Ligy proti rakovině Praha,

Více

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE PLZEŇ 10. 11.11.2011 DLOUHODOBÁ PÉČE V POJETÍ CHARITY ANEB PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE FARNÍ CHARITA -20 LET NAŠÍ ORGANIZACE VE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍCH SLUŢBÁCH Ředitelka Miloslava

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více