SERVER A BÁZE ANL FULL. V rámci nabídky na serveru jsou umístěny následující aplikace a/nebo informace:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SERVER A BÁZE ANL FULL. V rámci nabídky na serveru jsou umístěny následující aplikace a/nebo informace:"

Transkript

1 SERVER A BÁZE ANL FULL V rámci nabídky na serveru jsou umístěny následující aplikace a/nebo informace: 1. Aplikace pro zpřístupnění plných textů v bázi ANL FULL v systému TOPIC 2. Linky zpracování bibliografických záznamů z plných textů Báze ANL FULL byla plněna na základě vyvinutých linek zpracování bibliografických záznamů z plných textů Anopress, a to linky pro lokální pracovní stanice (Windows linka) a koncem roku 2004 internetové verze linky (Tam Tam Data Extractor - TTTD). V současné době nejsou v provozu. 3. Periodika na www Aplikace pro zpřístupnění regionálních a oborových periodik Informace o článkových zdrojích Zdroje v ČR - Statistiky propojení na plné texty v rámci báze ANL na bázi ANL FULL, a to: statistika 1 - linky - statistika 2 - linky Interface pro Management KOSABI (Kooperačního systému článkové bibliografie) Odkaz na Kooperační systém článkové bibliografie KOSABI. Management KOSABI (správa a údržba systému) aj. odkazy 5. Informace tykající se vývoje serveru aj. dokumenty r Projetky, dokumenty a prezentace Na serveru je též umístěna samostatná aplikace internetové verze periodika Národní knihovna - přístupná též pod 7. Aplikace pro administraci serveru Popis aplikací podrobněji viz bod C.

2

3 A. Historie Server a db ANL FULL byly vyvinuty v rámci výzkumného záměru Projekt propojení analytických záznamů s plnými texty a optimalizace zpřístupnění k plným textům ( ) a programového projektu Souborná databáze Kooperačního systému článkové bibliografie - optimalizace integrace a správy heterogenních dat ( ) -

4 V roce 2005 nebyla vyvinutá aplikace pro získávání a zpracování bibliografických záznamů z plných textů návazně v NKČR financována (nebyly poskytnuty finance pro licence pro přístup do db TamTam Anopress) a zpracování bibliografických záznamů z titulů Anopress dále pokračovalo jako před projekty, tj. v systému Aleph. Propojení na plné texty obsažené v db TamTam Anopress bylo opět prováděno ručně cca do r Protože však nebyly dojednány záležitosti týkající se autorských práv, od ručního propojování se upustilo. Bylo též konstatováno, že perspektivnější je propojení přes SFX. Od ukončení projektů řešitelka projektů podala dva návazné projekty týkající se plnotextového zpřístupnění odborných textů v rámci kooperace a vývoje serveru, nebyly však přijaty. Historie serveru - viz též Serever full.nkp.cz, báze ANL FULL - stav v. r 2004 a Perspektivy a návrh vývoje B. HW a SW - stav serveru full.nkp.cz v r HW a SW vybavení serveru v současné době: HW V současné době je server full.nkp.cz převeden do jednotného serverového prostředí NK Vmware vsphere 4, cluster Klementinum. Power Edge 6300 Pentium III Xeon, 500 Mhz/512 RAM 1 GB 1 CPU Disky: 80 GB Řadič pole RAID 5 řadič PERC2/SC, 1xLVD, 16MB cache Síťová karta Intel Pro 100+RJ45 Zálohovací zařízení DAR 12/24 GB SCSI DDS

5 SW Operační systém: Windows Server NT Search Verity Information Server (TOPIC) v. 3.7 (Portal One, internetová neomezená licence) Access Použité programové prostředky: asp script 2. Rozdělení kompetencí při správě serveru: - fy Comdat: správa systémové vrstvy správa uživatelů v doméně operační systém, pravidelné aktualizace antivir, pravidelné aktualizace IIS (web server) řešení systémových chybových stavů - Ing. I. Mattern (Anopress) jako fyzická osoba: správa aplikační vrstvy správa lokálních účtů a skupin správa aplikací řešení aplikačních chybových stavů Další detaily konfigurace serveru mají k dispozici výše jmenovaní pracovníci. 3. Financování V rámci projektů byly uzavřeny smlouvy mezi NKČR a Anopressem, NKČR programátorem serveru. a Po skončení projektů byly pro správu aplikační vrstvy vystavovány pravidelné objednávky - nejdříve z projektu JIB, poslední roky z prostředků OIT, resp. ÚIT NKČR. Poslední byla vystavena v r (o financování viz též bod III). 4. Rok 2011 V r je dále prováděn dohled nad aplikační vrstvou. V únoru 2011 jednala řešitelka projektů z pracovníky Cross Czech, a. s. o možnosti poskytnout bázi ANL FULL pro testování v rámci portálu Europeana a zpřístupnit ji v tomto portálu. V současném stavu báze ANL FULL by šlo pouze o metadata (plné texty přístupné jen pro interní čtenáře NKČR). Řešitelka projektů též otestovala portál Europeana z pohledu zkušeností se zpřístupňováním plných textů v rámci řešení projektů.

6 Z technického hlediska z pohledu Cross Czech s. r. o. bylo konstatováno, že by neměl být problém se zapojením ANL FULL do Europeany. Řešitelka požádala o souhlas se zpřístupněním báze v Europeaně též fy Anopress (má se vyjádřit do poloviny dubna 2011). O souhlas požádala též management NKČR (zde zatím nesouhlasné stanovisko). 5. Server full.nkp.cz lze perspektivně použít jako archiv plných textů (např. volných plných textů, na které jsou napojovány záznamy báze ANL, popř. dalších odborných textů). C. Aplikace a informace na serveru full.nkp.cz podrobněji. Perspektivy, financování I. Aplikace a informace na serveru full.nkp.cz podrobněji 1. Báze ANL FULL a informace v nabídce, které se k ní vztahují Aplikace pro zpřístupnění plných textů v bázi ANL FULL v systému TOPIC, informace o databázi, aplikace pro registraci a prihlášení do databáze, informace jak vyhledávat, vyhledávání pomocí několika formulářů a rejstříků. Výstupy z databáze, výsledky vyhledávání Metadata jsou obsažena jak v plných textech báze ANL FULL, tak byla importována do bibliografické báze ANL zároveň s propojením na plný text db ANL FULL. Formáty zobrazení Na serveru Anl FULL lze generovat několik formátů zobrazení, včetně DC, UNIMARC, XHTML, XML. Koncem r byl ještě zprovozněn formát v MARC 21. Zpřístupnění plných textů. Stahování a export článků Plné texty jsou v současné době zpřístupňovány v rámci NKČR, pro externí čtenáře jsou zpřístupňována pouze metadata. Hromadně stahovat a exportovat plné texty v současné době může jen administrátorka báze.

7 1.1 Charakteristika báze ANL FULL Univerzální, víceoborová databáze zpřístupňovaná v systému TOPIC. Báze obsahuje výběr článků z novin a časopisů Anopress, rutinně zpracováváno v letech titulů: Bankovnictví, Euro, Ekonom, HN, Kapitál, LN + Pátek Magazín, MFDnes, Právo + Magazín, Profit, Reflex, Respekt, Týden, Večerník Praha. Báze byla též doplněna o některé texty před r Báze ANL FULL obsahuje též periodikum Národní knihovna - r (pozn: pro roky byla vyvinuta samostatná aplikace Národní knihovna - Archiv ). ANL FULL je semistrukturovaná fultextová databáze, metadata DC a UNIMARC (generovaná v lince TTDE) a umístěná v plných textech. Ze strukturovaných dat se generuje 17 rejstříků. Vstupní data v rámci linky zpracování bibliografických záznamů z plných textů: data ve formátu TXT (data Anopress - ověřeno), koncem roku 2004 i HTML základní formát báze: HTML zobrazení: CP1250. Aplikace pro registraci a přihlášení (registrace - registrační formulář a formulář pro přihlášení přes jméno, heslo) - momentálně plné texty přístupné jen v NKČR. Vyhledávání pomocí 3 formulářů a 17 rejstříků. Volně dostupná metadata. Aplikace pro stahování a export záznamů v několika formátech (TEXT, HTML, RTF, XML ) - momentálně jen administrátorka báze (funkční i pro externí uživatele na požádání pro vlastní potřebu jen výjimečně). Podrobné informace o bázi jsou obsaženy v nabídce Charakteristika DB ANL FULL (viz též Příloha 1):

8 1.2 Vstup do databáze ANL FULL Jak se zaregistrovat, Registrační formulář, Přihlášení Jak se zaregistrovat

9 Přihlášení 1.3 Vyhledávání v ANL FULL Jak vyhledávat Tři druhy formulářů Rejstříky k databázi ANL FULL

10 U pokročilých formulářů (rozšířený a rozšířený s tématy) je nabídka pro Stahování a export článků a podrobná originální nápověda k vyhledávání v angličtině (Search Tips). Vyhledávání Vyhledávání v plných textech je možno zadat velmi jednoduše i sofistikovaně, vždy je možná kombinace s datem nebo časovým intervalem. Využívá se celé škály operátorů a pojmového vyhledávání. Lze kombinovat vyhledávání podle metadat s topiky. Vyhledávání podle rejstříků lze též kombinovat s časovým intervalem. Je nadefinováno 17 rejstříků dle strukturovaných metadat. Nabídka vyhledávacích formulářů - 3 druhy formulářů:

11 Základní formulář - vyhledávání z plného textu (dotaz) v kombinaci s datem vydání

12 Rozšířený formulář - vyhledávání z plného textu (hledat v textu) v kombinaci s datem vydání v kombinaci se strukturovanými metadaty (daty bibliografického záznamu), a to: názvové údaje (název článku i zdroje), autorské údaje (hlavní i další autoři), číselné údaje (roč., svazek, identifikační číslo článku, ISSN), předmět (předmětové kategorie, klíčová slova, hesla, tj. věcná, osoby, korporace, akce, dílo, geografické vymezení, typ článku, zdrojový dokument). Strukturované údaje lze vyhledat i pomocí prefixů v oknu Hledat v textu (prefixy viz Příloha 3 ).

13

14 Rozšířený formulář s tématy stejné možnosti jako rozšířený formulář, navíc topiky (kolem 200 topiků, topiky dělené do 3 úrovní na tematické oblasti, skupiny témat, detailní témata) Vyhledávání dle topiku kapitálový trh a zobrazení výsledku vyhledávání

15 Tematické oblasti - 1. úroveň topiků Ekonomika, obchod, finance Geografie Hospodářství, výroba Kultura, umění Přírodní a matematické obory Společenské a humanitní obory Sport, volný čas Zdravotnictví a lékařství Práce s topiky Návrh a editace topiků. Topiky se editují ve zvláštním editoru, který nebyl součástí vybavení serveru. Navrhují se v administraci.

16 Zobrazení Search Tips Rejstříky

17 Rejstřík korporace

18 Rejstřík akce

19 Rejstřík (věcná) hesla

20 Rejstřík osoby

21 Výstupy z databáze ANL FULL Plný text s metadaty v bázi ANL FULL

22 Metadata v bázi ANL s propojením na plný text

23 Seznam výsledků (výstupů) v databázi ANL FULL lze zobrazit a třídit různými způsoby: seznam výsledků bez souhrnu (jednoduchý), se souhrnem, seskupený podle stejných klíčových slov podle skóre relevance navolit počet výsledků na stránku řadit podle názvu apod. řadit vzestupně, sestupně.

24 Seznam výsledků jednoduchý

25 Seznam výsledků se souhrnem Seznam výsledků seskupený dle klíčových slov

26 Vyhledání dle topiku a seznam výsledků s topikem a seskupený s topikem

27 Formáty zobrazení U každého názvu článku jsou zleva k dispozici tři formáty zobrazení: Údaje o článku, tj. metadata s hypertextem Údaje o článku, tj. metadata s hypertextem a plným textem Dublin Core U každého plného textu je v záhlaví k dispozici: UNIMARC RSS DC/HTML DC/XHTML -,+ DC/RDF/XML-,+

28 Metadata s hypertextem Plný text článku s hypertextem

29 Dublin Core - DC HTML UNIMARC

30 Formát v RSS Formát DC HTML META

31 DC/XHTML nekvalifikovaný DC/XHTML nekvalifikovaný

32 DC/XML/RDF nekvalifikovaný DC/XML/RDF kvalifikovaný

33 Koncem r byl ještě zprovozněn formát v MARC 21, nezobrazuje se však (viz dále Internetová linka TTDE). V r (již ne v projektech) byl vyvinut formát RSS. Zpřístupnění plných textů. Stahování a export článků Přístup k bázi: Přes IP adresy, jméno, heslo. Interní uživatelé: přístup k plným textům. Externí uživatelé: běžně metadata. Hromadně stahovat a exportovat plné texty v současné době může jen administrátorka báze. Zobrazení plného textu v bázi ANL FULL pro čtenáře NKČR

34 Zobrazení plného textu v bázi ANL FULL pro čtenáře mimo NKČR Zobrazení, stažení export článků na počítač uživatele (v současné době z důvodu copyrightu jen administrátorka) Výsledky vyhledávání seřazeny dle názvu, dva články jsou označeny pro stažení a export

35 Volba tvaru výstupního tvaru souboru

36 Stažení souboru s plnými texty Uložení souboru s plnými texty

37 2. Linka zpracování bibliografických záznamů z plných textů - dvě verze lokální a internetová Báze ANL FULL byla především plněna na základě vyvinuté linky zpracování bibliografických záznamů z plných textů Anopress. Texty Anopress obsahují jmenné údaje (metadata) v hlavičkách plných textů, které se přebíraly a v lince doplňovaly o věcný popis (metadata) v NKČR. Koncem r bylo možné v rámci internetové linky zpracování stahovat i autoritní tvary metadat. V lince se automaticky generoval link na plný text.

38 Linka zpracování bibliografických záznamů z plných textů - 2 verze viz Linka TTDE v rámci projektů odzkoušena, lokální verze - rutinní provoz, internetová verze - ověřovací provoz. V současné době nejsou linky v provozu dle rozhodnutí vyššího managementu NKČR z roku Windows linka Lokální linka zpracování bibliografických z plných textů. Akvizice přes Internet z báze TamTam Anopress. Vstup pouze textový formát Anopress se jmennými metadaty, Výstup plný text s metadaty DC, UNIMARC v HTML pro plnotextovou databázi ANL FULL s metadaty doplněnými o věcná metadata (na full.nkp.cz generování HTML, XHTML, XML, strukturované údaje uložené v bázi Access). V lince se automaticky se generuje SICI, NBN a link na plný text. Metadata s odkazem na plný text ANL FULL se zároveň importují do bibliografické báze Anl FULL.

39 Báze TamTam - Anopress Dotaz v bázi Anopress

40 Označení a stažení článku

41 Extrahovaná data z báze TamTam do formuláře ke zpracování (má tři strany)

42 Automaticky se generují údaje jmenného popisu, URL, SICI, částečně LKR. Po zaškrtnutí v nabídce Různé lze stahovat i automaticky generovat klíčová slova. Doplnění údajů katalogizátorem 1. strana formuláře

43 Doplnění údajů věcného popisu 2. strana formuláře

44 Vygenerovaná data ve hlavičce UNIMARC-A (leph) a klasický UNIMARC

45

46 Vygenerovaná data v hlavičce Dublin Core (dále v aplikacích XHTML a XML v zobrazovacích formátech na serveru full.nkp.cz v bázi ANL FULL) Odeslání dat Po odrážce Různé je možné nastavit tvar výstupní hlavičky, spustit ruční vstup dat, vyprázdnit archivní složky

47 2. 2 Internetová verze linky Internetová linka navíc oproti lokální verzi je rozšířena o vstupy v HTML, metadat se generují v M21, je možno stahovat autority přes Z39.50 Toolkit Klienta. Tato verze odzkoušena v ověřovacím provozu v NKČR na přelomu roku 2004/2005. Třeba doladit konverzi do M21 (z 95 % dokončena) a vyzkoušet zatížení linky na internetu. V internetové verzi jsou rozpracovány opravy metadat a rejstříků, které jsou původně navrženy v Administraci báze.

48

49 Formulář pro načtení dat z TamTam Anopress, dále pak formulář pro načtení HTML souborů z libovolné URL adresy - soubory ukládány na disk, odeslání ke zpracování v lince

50 Formulář pro editaci má 4 strany, je rozšířen o údaje zejména s ohledem na kontrolu údajů proti rejstříkům národních autorit. V r vyřešeno napojení formuláře na bázi autorit. Stažení autoritního tvaru autora do formuláře přes Z39.50 Toolkit Klienta - červené odrážky (šipky) u příslušných údajů

51

52

53 Hlavička text UNIMARC-A - výstup pro Aleph v UNIMARCu

54 Klasický UNIMARC Výstup v MARC 21 vyžaduje ještě drobné úpravy

55 Dublin Core Hlavička 1 a 2 pro zobrazení a indexaci v bázi ANL FULL

56 Příklad stažení autority přes Z39.50 Toolkit Klienta, zobrazení detailu autoritního záznamu v UNIMARcu přes virtuální autoritní bázi

57 Odeslání dat pro ANL (UNIMARC/MARC 21) v několika kódech Opravy rejstříků a metadat (pouze v poloprovozu)

58 Strukturovaná data (metadata) v plných textech Strukturovaná data obsahují jmenný a věcný popis odpovídající definici bibliografické souborné databáze ANL, v internetové verzi propojení na autority (kromě konspektu), SICI a NBN automaticky generované. V rámci linky zpracování v její internetové verzi probíhá konverze dat UNIMARC, DC, M21 (lokální verze pouze UNIMARC); na serveru dále generováno do XHTML +-, XML +-. Pro bázi ANL FULL bylo využito 14 z 15 prvků DC, přidáno 14 prvků ANL CORE (viz Příloha 2). Do formuláře (internetová verze) lze extrahovat a zapsat tyto údaje: Datum uložení Datum vydání Periodicita Název článku, číslo části, název části Podnázev Ročník, číslo, strana Rubrika Název zdroje, číslo části, název části Název přílohy ISSN, ISBN Místo, nakladatel/vydavatel datum vydání Adresa vydavatele Předmětové kategorie MDT

59 Konspekt Časový kód Geografický kód Forma, jazyk typ textu STZ (dnešní IST) NBN SICI a URL se nezapisuje, generuje se Hlavní autoři, další autoři Hlavní korporace, další korporace Hlavní akce, další akce Odkazuje Odkazovaný (něco jako citace ještě neaplikováno a neodzkoušeno) Autor/název Téma jako předmět Osoba jako předmět Dílo jako předmět Korporace jako předmět Akce jako předmět Perspektivy linky Předpokládaný možný vývoj linky možné použití i pro spolupráci mezi autorem, nakladatelem a vydavatelem. Vstup pro více typů plných textů (Word, TXT, HTML, PDF, OCR).

60 Uvedené schéma je možne po úprave vstupních filtrů a výstupů použít nejen v NKČR. Koncem roku 2004 bylo rozhodnuto v NKČR linku nepoužívat a převést zpracování komplet znovu pod ALEPH. Stav propojování s plnými texty Anopress v r a dále V lince TTDE se již nepopisuje. Záznamy ANL/Aleph se cca do r propojovaly přes ID do db Anopress. 3. Periodika na www Nabídka obsahuje následující dílčí nabídky: aplikace pro zpřístupnění regionálních a oborových periodik informace o článkových zdrojích Zdroje v ČR - statistiky propojení na plné texty v rámci báze ANL na bázi ANL FULL, a to: statistika 1 - linky - statistika 2 - linky - Aplikace pro zpřístupnění regionálních a oborových periodik Regionální periodika (strukturovaná podle krajů). Oborová periodika Tituly členěny: Kultura a umění; Odborné (členěné dále podle oborů); Společenské; Zahraniční zajímavost, cestování; Zájmové; Ostatní. U každého periodika je možnost stručného popisu a propojení na plný text. Regionální i oborová periodika je třeba aktualizovat.

61 Regionální periodika

62 Regionální periodika detail

63 Oborová periodika

64 Oborová periodika - detail

65 Statistiky propojení na plné texty v rámci báze ANL na bázi ANL FULL, a to: statistika 1 - linky - statistika 2 - linky -

66 Statistiky oborových periodik je třeba aktualizovat. 4. Interface pro Management KOSABI (Kooperačního systému článkové bibliografie) Management KOSABI v r. 2004

67 Kooperační systém článkové bibliografie KOSABI. Management KOSABI (správa a údržba systému) - aj. odkazy

68 KOSABI je podrobně popsán na adrese 5. Informace tykající se vývoje serveru aj. dokumenty Nabídky: Optimalizováno pro, Co je nového, Dokumenty Optimalizováno pro

69 Co je nového. (informace o vývoji serveru) Projetky, dokumenty a prezentace -

70 6. Na serveru je též umístěna samostatná aplikace internetové verze periodika Národní knihovna -

71 7. Aplikace pro administraci serveru (aplikace Access) Administrace pouze pro administrátora báze ANL FULL Úpravy textu článku a metadat a Údržba rejstříků Statistika přístupů Údržba aplikace periodika na WWW - Regionální periodika a Oborová periodika Informační zdroje - popis zdrojů v bázi ANL FULL Skupiny témat - editace pouze názvů témat, nikoli samotných topiků Uživatelé a změny hesel uživatelů

72 II. Perspektivy serveru full.nkp.cz a báze ANL FULL Byly formulovány v nepřijatém návazném projektu 1N Kooperační systém článkové bibliografie - nástroje pro zpracování a zpřístupnění odborných informačních zdrojů, porovnání výsledků výzkumu a vývoje v ČR se světem v r Hlavní cíl projektu byl: Nový koncept Kooperačního systému článkové bibliografie s ohledem na elektronické publikování a na nové metody získávání, zpracování a zpřístupňování odborných informačních zdrojů : zpracování a zpřístupnění českých odborných zdrojů na základě metadat, plných textů, citací a jejich propojení za současného respektování standardů v příslušných oblastech; aplikace moderních nástrojů na vyhledávání a zpřístupnění odborných plných textů; vazba na Informační systém VaV a mezinárodní systémy (WOK SCI, aj.); porovnávání výsledků výzkumu a vývoje v ČR se světem; zapojeni do JIB a implementace SFX; kategorizace přístupu uživatelů. Server může být určen pro zpřístupnění a archivaci plných textů nejen typu Anopress, zejména textů odborných aj. textů (předpokládá jednání a dohody s nakladateli, vydavateli). Návrh dílčích cílů:

73 Rekonstrukce webu serveru full.nkp. cz (provést rekonstrukci webu tak, aby odpovídal standardům a testům na validaci konzorcia W3C, změnit celkový vzhled webu). Převod databází Access na MS SQL. Návrh struktury třídění plných textů podle oblastí či kategorií s ohledem na konspekt. Posouzení možnosti a návrh napojení již definovaných témat a/nebo analytických předmětových kategorií na konspekt. Postupné získávání dalších informačních zdrojů pro bázi ANL FULL a propojování s metadaty o těchto zdrojích (smlouvy s vydavateli, Webarchiv?, články z retrokonverze bibliografikých sešitů článkové bibliografie, publ. činnost NKČR aj.). (Návrh retrokonverze viz ČESKÁ ČLÁNKOVÁ BIBLIOGRAFIE : NÁVRH PŘEVEDENÍ DO POČÍTAČOVÉ FORMY A ODHAD MNOŽSTVÍ MATERIÁLU ) Import dat a zpracování dat, vyhledávání, zpřístupnění. Vstupní data mohou být jako dosud v TXT, HTML. Pro ostatní formáty je třeba zakoupit konvertory (PDF do HTML, World do HTML) a zprovoznit je. Perspektivně lze zpracovávat i texty s obrázky. Pro import plných textů (a metadat) je nutno vyvinout jednoduchý nástroj (pokud nebude použita linka TTDE), který by extrahoval metadata DC z plných textů pro rejstříky v MS SQL a importoval texty do databáze. Je třeba rozhodnout, zda se metadata budou editovat. Uspořádání zdrojů plných textů - zabudovat nabídku plných textů ve stromové struktuře podle nového návrhu. Aplikaci Periodika na WWW zabudovat mezi ostatní zdroje ve stromové struktuře. Pro skupiny zdrojů nebo pro jednotlivé zdroje je možno nadefinovat svůj vlastní přístup k vyhledávání a definovat topiky Vyhledávání v plných textech je dobře navrženo ve stávající aplikaci - je plnotextové, dle formulářů a strukturovaných metadat, rejstříků (převést do MS SQL), topiků. Navíc aplikovat vyhledávání podle určitého textu. Implementovat topiky pro jednotlivé obory. V současné době je základním formátem HTML. TOPIC v současné verzi vyhledává i v PDF to však není v bázi zatím zprovozněno. V současné verzi je možné vyhledávání podle DC přes převodní tabulku. Vyhledávání v XML není v bázi řešeno. Pro bázi v XML je třeba vyšší verze TOPICu. Zpřístupnění dat - zajistit diverzifikaci přístupu k těmto zdrojům, zajistit autorizaci na úrovni zdrojů. Zapojení do JIB a interoperabilita - aplikaci upravit tak, aby data byla použitelná pro otevřený přístup (OAI) identifikace, DC, XML. Zapojení serveru do JIB pro vyhledávání. Zapojení do velkého indexu. Implementace modulu pro OpenUrl v bázi ANL FULL, vyhledávání přes SFX může jít až do plných textů. Nové programové prostředky a SW, HW Access je třeba je nahradit MS SQL (tj. MSDE 2000/SQL Server, 2005 Express Edition - zdarma na www). Asp skript nahradit asp.net skriptem. Konvertory do HTML. Adobe Acrobat Professional, v. 7.

74 Adobe Photoshop. Microsoft Office Professional edition. Windows Server 2000 nahradit Windows serverem 2003 event. vyšším. Q editor. V budoucnu by implementace dalších nástrojů na systém TOPIC TOVEK Tools nebo vyšší verze TOPIKu, event. lingvistického analyzátoru pro české jazyk zkvalitnila vyhledávání o nové metody, možnost automatizované tvorby kategorií aj. HW dovybavení serveru v případě potřeby. Jednoznačná identifikace odborných informačních zdrojů v závislosti na identifikátorů v primárních zdrojích (plných textech). možnostech aplikace Zpracování a zpřístupnění odborných zdrojů a v nich obsažených citací s ohledem na sledování sociometrických parametrů pro oblast výzkumu a vývoje s vazbou na Informační systém VaV a na mezinárodní databáze. Kategorizace přístupu uživatelů k jednotlivým typům zdrojů v návaznosti na poskytování služeb NKČR. Zpřístupnění báze ANL FULL v rámci konzorcia knihoven. III. Financování aplikace, která na serveru anl. nkp.cz v současné době běží Pro správu aplikační vrstvy je třeba vystavit objednávku na r Příloha 1: Charakteristika serveru přístupná z homepage serveru (z r. 2001, později ještě drobně vylepšeno vylepšeno např. vyhledávání a doplněna metadata) Pozn.: ukázky grafické www podoby serveru jsou z r Charakteristika serveru a databáze ANL FULL Obsah 1. Informace o projektech 2. Charakteristika serveru FULL.NKP.CZ

75 2.1 Základní členění stránek Základní nabídky a dílčí nabídky 3. Charakteristika databáze ANL FULL (obsah, zdroje) 4. Další databáze (ANL) 5. Periodika na WWW 6. Jak se zaregistrovat (komentář k registraci v databázi ANL FULL) 7. Jak vyhledávat Obecně o vyhledávání v databázi ANL FULL nástroje pro vyhledávání a zobrazení Vyhledávání Formuláře Základní formulář Rozšířený formulář Rozšířený formulář s tématy

76 7.3 Metodika vyhledávání Pole dotaz, resp. text dotazu Formulářová pole s implicitními údaji v rozšířených formulářích Vyhledávání pomocí topiků Rozšířený formulář s tématy Rejstříky Některá doporučení, jak nejlépe vyhledávat Výsledky vyhledávání, zobrazení, tisk (všechny formuláře) Seznam výsledků (seznam článků) Zobrazení údajů o článku Varianty zobrazení Metadata Tisk Stahování, export metadat (údaje o článku) a plných textů

77 Zpracovala: I. Anděrová

Kooperační systém článkové bibliografie, báze ANL, báze ANL FULL budoucnost? NKČR 2011, únor. Ivana Anděrová, oddělení analytického zpracování

Kooperační systém článkové bibliografie, báze ANL, báze ANL FULL budoucnost? NKČR 2011, únor. Ivana Anděrová, oddělení analytického zpracování Kooperační systém článkové bibliografie, báze ANL, báze ANL FULL budoucnost? NKČR 2011, únor Ivana Anděrová, oddělení analytického zpracování NKČR KOSABI MZK krajská knihovna Specializo vaná, odborná knihovna

Více

1999 244 000 0 244 000 Suma 3 440 000 1 230 000 2 210 000

1999 244 000 0 244 000 Suma 3 440 000 1 230 000 2 210 000 PROPOJENÍ ANALYTICKÝCH ZÁZNAMŮ S PLNÝMI TEXTY A OPTIMALIZACE ZPŘÍSTUPNĚNÍ PLNÝCH TEXTŮ (souhrnná informace) Charakteristika projektu Projekt VaV, výzkumný záměr (koncepční a částečně realizační) Řešitelka:

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE HLEDAT KNIHU Informace o knihách, které je možné najít a půjčit si v knihovnách, můžete hledat v katalozích knihoven, v souborných katalozích, v České národní bibliografii

Více

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů Zpráva o plnění cílů projektu VISK3 WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů (knihovnické, legislativní a technické aspekty) Předkládá: Národní knihovna České republiky Zpracovala:

Více

The bridge to knowledge 28/05/09

The bridge to knowledge 28/05/09 The bridge to knowledge DigiTool umožňuje knihovnám vytvářet, administrovat, dlouhodobě uchovávat a sdílet digitální sbírky. DigiTool je možno využít pro institucionální repozitáře, sbírky výukových materiálu

Více

Jak lze zefektivnit monitoring médií

Jak lze zefektivnit monitoring médií Jak lze zefektivnit monitoring médií Pavel Maška www.anopress.cz www.facebook.com/anopress Anopress IT, a.s působí v ČR od roku 1997 jako dodavatel profesionálního monitoringu médií a mediálních analýz.

Více

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR Obsah dnešní přednášky Představení ANL+ Co v bázi ANL+ naleznete Zajištění ANL+ v knihovnách ANL+ v rozhraní Primo ANL+ v rozhraní JIB Dotazy Co je ANL+ Zdroj

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

Co je (staro)nového v DSpace

Co je (staro)nového v DSpace Ústav výpočetní techniky, Masarykova univerzita, Brno CZDSUG 2011, Ostrava Obsah přednášky I Delegování práv. Autentizace přes IP adresy. Omezení viditelnosti, skrytí metadat. Export (CSV). Rozšířená konfigurace

Více

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INTERPI Interoperabilita v paměťových institucích Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní kulturní identity

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně Kateřina Štěchovská Národní lékařská knihovna, Praha stechovs@nlk.cz INFORUM 2005: 11. konference o profesionálních informačních zdrojích

Více

Verze 1.x 2.x 3.x 4.x 5.x. X X X X uživatelům (správcům) systému Řazení dat v přehledech podle jednotlivých sloupců

Verze 1.x 2.x 3.x 4.x 5.x. X X X X uživatelům (správcům) systému Řazení dat v přehledech podle jednotlivých sloupců Verze 1.x 2.x 3.x 4.x 5.x 6.x P@wouk Termín vydání 09/2004 01/2005 10/2005 10/2006 02/2007 10/2007 A D M I N I S T R Á T O R S K É W E B O V É R O Z H R A N Í Nastavení různé úrovně přístupových práv do

Více

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Inforum 2017 Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Petr Žabička, Václav Rosecký, Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně Obsah Co indexuje portál Knihovny.cz Rozšíření o centrální index Hledání v

Více

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Seminář pro pracovníky knihoven a SVI ústavů AV ČR Praha, 17. 6. 2013 Nová interní směrnice č. 4 / 2013 Tvorba

Více

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM 1. Doporučené SW a HW nároky Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM SW: Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8 Microsoft

Více

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008 České veřejně dostupné elektronické zdroje Pavlína Doležalová 2008 Česká národní bibliografie Souborný katalog ČR (Caslin) Jednotná informační brána JIB Porada zástupců pověřených knihoven Plzeňského kraje,

Více

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz

Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Federativní autentizace v portálu Knihovny.cz, mojeid, IdP sociálních služeb, požadované atributy u Knihovny.cz Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně 30.1.2019 - Konference e-infrastruktury

Více

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc

Příloha č. 1. Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Příloha č. 1 Návrh aplikace pro správu a archivaci XML dokumentů Zpracoval: Ing. Jan Smolík, CSc Praha, listopad 2006 Obsah: I. Specifikace zadání II. Popis řešení II.1 Popis výchozího stavu II.2 Způsob

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

PRODUKTY Tovek Server 6

PRODUKTY Tovek Server 6 Tovek Server je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených strukturovaných i nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

Zemědělské a potravinářské časopisy vždy po ruce

Zemědělské a potravinářské časopisy vždy po ruce Zemědělské a potravinářské časopisy vždy po ruce Knihovna Antonína Švehly 13. 10. 2016 Jan Doboš Knihovna Antonína Švehly Ústav zemědělské ekonomiky a informací Knihovní systém Aleph Discovery systém Primo

Více

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje jsou souborem klientských desktopových aplikací určených k indexování dat, vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci s velkým objemem textových

Více

Elektronické zdroje Národní technické knihovny

Elektronické zdroje Národní technické knihovny Elektronické zdroje Národní technické knihovny http://www.techlib.cz/cs/katalogy-a-databaze/elektronicke-zdroje/ 1 Elektronické zdroje NTK 24 databází obsahují bibliografické informace 15 zdrojů včetně

Více

RETROBI Softwarová aplikace pro zpřístupnění digitalizované lístkové kartotéky Retrospektivní bibliografie české literatury

RETROBI Softwarová aplikace pro zpřístupnění digitalizované lístkové kartotéky Retrospektivní bibliografie české literatury RETROBI Softwarová aplikace pro zpřístupnění digitalizované lístkové kartotéky Retrospektivní bibliografie české literatury 1775-1945 Vojtěch Malínek, Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. RETROSPEKTIVNÍ

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries

Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Velká data v knihovnách Open source tools and their use in Czech libraries Petr Žabička www.mzk.cz Obsah 1. Úvod 2. Souborný katalog 3. Obálky knih 4. Digitalizace 5. Digital born dokumenty 6. WebArchiv

Více

Zpráva o zhotoveném plnění

Zpráva o zhotoveném plnění Zpráva o zhotoveném plnění Aplikace byla vytvořena v souladu se Smlouvou a na základě průběžných konzultací s pověřenými pracovníky referátu Manuscriptorium. Toto je zpráva o zhotoveném plnění. Autor:

Více

KOOPERAČNÍ SYSTÉM ČLÁNKOVÉ BIBLIOGRAFIE KOSABI (VÝVOJ A SOUČASNÝ STAV METODIKY ZPRACOVÁNÍ, ZPŘÍSTUPNĚNÍ, ORGANIZACE KOOPERACE, PERSPEKTIVY)

KOOPERAČNÍ SYSTÉM ČLÁNKOVÉ BIBLIOGRAFIE KOSABI (VÝVOJ A SOUČASNÝ STAV METODIKY ZPRACOVÁNÍ, ZPŘÍSTUPNĚNÍ, ORGANIZACE KOOPERACE, PERSPEKTIVY) KOOPERAČNÍ SYSTÉM ČLÁNKOVÉ BIBLIOGRAFIE KOSABI (VÝVOJ A SOUČASNÝ STAV METODIKY ZPRACOVÁNÍ, ZPŘÍSTUPNĚNÍ, ORGANIZACE KOOPERACE, PERSPEKTIVY) Ivana Anděrová, Národní knihovna ČR Zpracování článků v ČR je

Více

ŠKOLSKÝ PORTÁL Pardubického kraje

ŠKOLSKÝ PORTÁL Pardubického kraje ŠKOLSKÝ PORTÁL Pardubického kraje Klíč ke vzdělání a vědění na dosah www.klickevzdelani.cz Richard Tichý administrátor portálu Krajský úřad Pardubického kraje ŠKOLSKÝ PORTÁL Pardubického kraje www.klickevzdelani.cz

Více

Manuscriptorium v roce 2013

Manuscriptorium v roce 2013 Manuscriptorium v roce 2013 změny v uživatelském prostředí Olga Čiperová, AiP Beroun s.r.o. 22.5.2013 Změny pracovního a vyhledávacího prostředí podněty a připomínky od uživatelů Manuscriptoria (MNS) nová

Více

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul...

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul... Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW... 1 1.1 Databázový server... 1 1.2 Webový server... 1 1.3 Stanice pro servisní modul... 1 1.4 Uživatelské stanice... 1 1.5 Monitorované počítače...

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba 1. 1. Správa podnikového obsahu (Enterprise Content Management ECM) Strategie, metody a nástroje

Více

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav. ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.cz INFORUM 2015: 21. ročník konference o profesionálních informačních

Více

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH TEXTŮ ČESKÝCH LÉKAŘSKÝCH A ZDRAVOTNICKÝCH ČASOPISŮ Konference Knihovny současnosti 2010 Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák Úvod V roce 2004 zapojení do programu

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Přizpůsobení Layoutu aplikace. Základní moduly a funkčnost aplikace

Přizpůsobení Layoutu aplikace. Základní moduly a funkčnost aplikace Přizpůsobení Layoutu aplikace Grafickému návrhu na přání klienta Redesign šablon : barevnost, hlavička, logo, grafické prvky stránky M A C S Základní moduly a funkčnost aplikace Vyhledávání podrobné s

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 HOME STRÁNKA... 3 1.2 INFORMACE O GENEROVANÉ STRÁNCE... 4 2 VYHLEDÁVÁNÍ V ÚZEMÍ...

Více

OptimiDoc dokáže takové dokumenty zpracovat a distribuovat napříč firmou.

OptimiDoc dokáže takové dokumenty zpracovat a distribuovat napříč firmou. Automatizujte zpracování a distribuci dokumentů do vašich firemních procesů! Nemáte kontrolu nad stovkami papírových dokumentů, které přichází do vaší firmy? OptimiDoc dokáže takové dokumenty zpracovat

Více

Správa účtu ResearcherID (RID)

Správa účtu ResearcherID (RID) Správa účtu ResearcherID (RID) Podpora KNAV Jedinečný účet RID, duplicity v účtu RID Afiliace autorů, zápis více afiliací Zobrazení záznamů v účtu RID WOS: - chybná afiliace, aktualizace záznamů z WOS,

Více

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL

Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL VYHLEDÁVÁNÍ techniky SCAN, BROWSE, Jednoduché vyhledávání Po přepnutí do báze, ve které budu hledat (nejčastěji báze autorit cav_un_auth a záznamů cav_un_epca)

Více

CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI

CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK, 10.11.2010 PŘIPRAVILA EVA CERNIŇÁKOVÁ PROČ CITOVAT? Údaje k dohledání

Více

[Zadejte název společnosti.] Instalace. SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010. Oldřich Florian

[Zadejte název společnosti.] Instalace. SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010. Oldřich Florian [Zadejte název společnosti.] Instalace SOFTWARE 5P pro správu bytového fondu 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 11 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)...

Více

Informace ke stavu celoměstsk xxx

Informace ke stavu celoměstsk xxx Informace ke stavu celoměstsk stského xxx projektu SO-001 V Praze dne 28.05.2003 Josef Sedláček Program Stav projektu SO-001 10 (cíle, stav, výstupy, legislativa) Nasazení produktů na ÚMČ Prahy 5 (podmínky,

Více

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně vyhledávat informace,

Více

Kooperační systém článkové bibliografie a aplikace pro upload, zpracování a export dat z aplikace. Import dat do ANL/Aleph

Kooperační systém článkové bibliografie a aplikace pro upload, zpracování a export dat z aplikace. Import dat do ANL/Aleph Kooperační systém článkové bibliografie a aplikace pro upload, zpracování a export dat z aplikace. Import dat do ANL/Aleph Server anl. nkp.cz (http://anl.nkp.cz:2100/r/skk/p210/p10init) slouží pro upload

Více

Začínáme s Tovek Tools

Začínáme s Tovek Tools NAJÍT POCHOPIT VYUŽÍT Úvodní seznámení s produktem Tovek Tools JAK SI TOVEK TOOLS NAINSTALUJI?... 2 JAK SI PŘIPOJÍM INFORMAČNÍ ZDROJE, VE KTERÝCH CHCI VYHLEDÁVAT?... 2 JAK MOHU VYHLEDÁVAT V INFORMAČNÍCH

Více

Mapový server Marushka. Technický profil

Mapový server Marushka. Technický profil Technický profil Úvodní informace Mapový aplikační server Marushka představuje novou generaci prostředků pro publikaci a využívání dat GIS v prostředí Internetu a intranetu. Je postaven na komponentové

Více

Přínos SEKM pro NIKM

Přínos SEKM pro NIKM Start Přínos SEKM pro NIKM Ing. Roman Pavlík Výchozí stav Stav v době podání projektu NIKM základ softwarových aplikací z doby vzniku systému, tj. 1996 nezávislý provoz aplikací v lokálních sítích a na

Více

e-pv_kalkulace nákladů pro NK - osobní náklady

e-pv_kalkulace nákladů pro NK - osobní náklady Tabulka č. 1 e-pv_kalkulace nákladů pro NK - osobní náklady Název funkčního místa Kvalifikační požadavky Platová třída Úvazek / FTE Pracoviště podle organizační struktury NK ČR - pod názvem je vždy hypertextový

Více

On-line katalog On-line digitální knihovna

On-line katalog On-line digitální knihovna On-line katalog On-line digitální knihovna zpřístupnění dat formou služby (AiP Beroun s.r.o.) Základní funkce vyhledávání v záznamech zobrazení popisných záznamů obrazů videozáznamů audiozáznamů uživatelské

Více

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání 1 z 5 Nápověda 360 Search Co je 360 Search? 360 Search je metavyhledávač, který slouží k paralelnímu prohledávání všech dostupných informačních zdrojů prostřednictvím jednotného rozhraní. Nástroj 360 Search

Více

Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření

Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření 501M012.N01 11/11/2011 www.dlaex.cz info@dlaex.cz OBSAH 1 Úvod...3 2 Účel produktu...3 3 Vlastnosti produktu...3 3.1 Koncepce...3 3.2 Základní y...3 3.3 Doplňkové

Více

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Bod programu: Věcné zpracování (možnosti obohacování dříve dodaných záznamů) Marie.Balikova@nkp.cz Pracovní skupina pro SK, 7.3.

Více

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian SOFTWARE 5P Instalace SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 16 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)... 3 Instalace databáze...

Více

Popis produktu IDFU. Řešení součinnosti s oprávněnými osobami verze 2. Aegis s.r.o.

Popis produktu IDFU. Řešení součinnosti s oprávněnými osobami verze 2. Aegis s.r.o. Popis produktu IDFU Řešení součinnosti s oprávněnými osobami verze 2 Obsah Produkt IDFU...3 K čemu slouží...3 Historie IDFU...3 IDFU dnes...3 Generování odpovědí...4 Pozice produktu...5 Hlavní přínosy...5

Více

CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ

CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Knihovny současnosti 2018 CO NOVÉHO V PROJEKTU OBÁLKYKNIH.CZ Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz www.obalkyknih.cz O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé

Více

Počítačové kurzy buildit

Počítačové kurzy buildit Počítačové kurzy buildit Kurz MS Windows - základy 1 590 Kč principy systému Windows, ovládání systému, práce s aplikacemi a okny, správa souborů a složek, multitasking, práce se schránkou Uživatelům,

Více

Technologie. Osnovy kurzu: Školení správců systému. 1. den, dopolední blok

Technologie. Osnovy kurzu: Školení správců systému. 1. den, dopolední blok 1. den, dopolední blok Konfigurace počítačů posluchačů přivítání zobrazení konfiguračních údajů a průvodce nastavením místní sítě přivítání účastníků zapojení počítačů instalace potřebného SW (klient z

Více

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha Vyhodnocovací program CP TARIF 2001 umožňuje rychlé a podrobné sledování telefonního provozu pobočkových ústředen. Uživatel programu tak získává všechny potřebné údaje o odchozích telefonních hovorech,

Více

MEDVIK Medicínská virtuální knihovna - integrované informační prostředí pro zdravotnické knihovny České republiky

MEDVIK Medicínská virtuální knihovna - integrované informační prostředí pro zdravotnické knihovny České republiky MEDVIK Medicínská virtuální knihovna - integrované informační prostředí pro zdravotnické knihovny České republiky Helena Bouzková, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna,

Více

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014)

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014) Představení systému rev. 2.5. (únor 2014) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Žádost o poskytnutí dotace Odboru umění a knihoven MK na program VISK pro rok 2003

Žádost o poskytnutí dotace Odboru umění a knihoven MK na program VISK pro rok 2003 Zajištění provozu Jednotné informační brány v celonárodním měřítku, zpřístupnění informačních zdrojů Národní knihovny České republiky a českých webových zdrojů Žádost o poskytnutí dotace Odboru umění a

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR ALEPH 13.6.2017 Základní Informace - aktuálně používáme verzi systému 22-50 knihoven v systému katalogizuje a má on-line katalog 30 knihoven má výpůjčku záznamy

Více

Pracovní skupina pro věcné zpracování

Pracovní skupina pro věcné zpracování Pracovní skupina pro věcné 13.12. 2011 Marie.Balikova@nkp.cz 1 Program 10:00-11:15 úvodní informace problematika věcného zpřístupnění úprava Konspektového schématu 11:15-12:00 přestávka 12:00-13:15 integrace

Více

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009

Compatibility List. GORDIC spol. s r. o. Verze 3.60.5 8.4.2009 Compatibility List Verze 3.60.5 8.4.2009 GORDIC spol. s r. o. Copyright 1993-2009 1 Obsah Obsah 1 2 3 4 5 6 7 8 9 3.1 3.2 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Tlustý klient...

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Aleph 9.5.2012 Program Co je nového v Alephu Změny v bázi autorit Elektronické knihy a Vufind Aleph a Google Přechod na vyšší verzi Alephu Aleph základní

Více

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK

Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK Máte to? Summon jako základní vyhledávací nástroj NTK Milan Janíček milan.janicek at techlib.cz odd. rozvoje elektronických služeb Národní technická knihovna Praha Obsah 1) Proč další systém? 2) Metavyhledávač

Více

Copyright 2001, COM PLUS CZ a.s., Praha

Copyright 2001, COM PLUS CZ a.s., Praha Základní informace: CP Call je CTI (Computer Telephony Integration) aplikace. Jedná se tedy o vzájemné propojení osobního počítače a telefonního přístroje. Je vytvořena podle standardu CSTA (Computer Supported

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

Informační systém pro vedení živnostenského rejstříku IS RŽP

Informační systém pro vedení živnostenského rejstříku IS RŽP Informační systém pro vedení živnostenského rejstříku IS RŽP Ing. Miloslav Marčan odbor informatiky MPO Praha říjen 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Agenda Historie projektu Cíle projektu IS RŽP Legislativní

Více

Manuscriptorium - 10 let

Manuscriptorium - 10 let manuscriptorium Manuscriptorium - 10 let 12. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2011 Tomáš Psohlavec, AIP Beroun s.r.o. 30.11.2011 návaznosti na Memoria Mundi 1993 UNESCO projekt Memory

Více

Manuál k programu RIZIKA

Manuál k programu RIZIKA Manuál k programu RIZIKA nástroj k efektivnímu vyhledávání a řízení pracovních rizik Program RIZIKA Program RIZIKA jsou víceuživatelskou aplikací s možností nastavení uživatelských práv pro jednotlivé

Více

Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř. Marta Valešová

Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř. Marta Valešová Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř Marta Valešová 28. 11. 2014 Marta Valešová 28.11.2014 SK ČR - adresa http://www.caslin.cz (Souborný katalog ČR) http://aleph.nkp.cz (Katalogy a databáze Národní

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pomáháme vám využívat vaše informace RD.CZ EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Colloquium of Library Information Employees of the V4+ Countries 6 8 July 2008, Brno, Czech

Více

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015)

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015) Představení systému rev. 2.6. (duben 2015) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová. Pracovní skupina pro silný portál. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Pracovní skupina pro silný portál Národní knihovna ČR Koncepci rozvoje knihoven ČR na léta 2011-2014 Základní vize: Klient říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně

Více

Projekt NAKI e-deposit

Projekt NAKI e-deposit Projekt NAKI e-deposit Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR Mgr. Martin Žížala Národní knihovna ČR Základní info 4-letý projekt (2012-2015), grantová podpora MK ČR (program aplikovaného výzkumu

Více

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013

Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR. Aleph 17.6.2013 Seminář pro pracovníky knihoven ústavů AV ČR Aleph 17.6.2013 Aleph základní informace 49 knihoven má on line katalog 27 knihoven má i on line výpůjčku záznamy všech knihoven jsou v Souborném katalogu AV

Více

2008 Dostupný z Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 3.0 Česko

2008 Dostupný z  Licence Creative Commons Uveďte autora-zachovejte licenci 3.0 Česko Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 18.01.2017 Projekt NUŠL a další projekty v ČR Pejšová, Petra 2008 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-41957 Dílo

Více

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová OBECNÉ KONCEPTY Plagiát vs. software pro detekci podobností Cílem je kvalitnější vzdělání Schopnost práce s textem. Schopnost práce s citacemi. Akademická čest

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny

Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny Univerzální vyhledávací portál jako integrační řešení pro digitální knihovny Nabídka a know-how společnosti SEFIRA Iva Celbová konzultant knihovní systémy celbova@sefira.cz Nabídka SEFIRA na řešení projektu

Více

EndNote Web. Stručné informace THOMSON SCIENTIFIC

EndNote Web. Stručné informace THOMSON SCIENTIFIC THOMSON SCIENTIFIC EndNote Web Stručné informace Web je webový nástroj navržený tak, aby poskytoval studentům a výzkumníkům pomoc při psaní výzkumných prací. Databáze ISI Web of Knowledge a nástroje EndNote

Více

DoplněkCite While You Write pro aplikaci Microsoft Word

DoplněkCite While You Write pro aplikaci Microsoft Word DoplněkCite While You Write pro aplikaci Microsoft Word Díky doplňku Cite While You Write pro nástroj EndNote Web máte možnost reference a formátované citace či bibliografie při psaní vaší práce v aplikaci

Více

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA Obsah Obsah... 4 Pinya CMS... 5 Přihlášení do systému... 6 Položky v menu administrace... 7 Uživatelé... 8 Správa uživatelů... 8 Nový uživatel... 9 Role... 10 Vytvoření

Více