PŘÍLOHY. Ahoj Lenko, no mám se celkem dobře, ale už se brzo blíží škola, prázdniny jsou skoro pryč a je to škoda.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍLOHY. Ahoj Lenko, no mám se celkem dobře, ale už se brzo blíží škola, prázdniny jsou skoro pryč a je to škoda."

Transkript

1 Rozhovory s dětmi: PŘÍLOHY Rozhovor s Nikolou: Ahoj Nikolo, jak se zrovna dneska máš? Ahoj Lenko, no mám se celkem dobře, ale už se brzo blíží škola, prázdniny jsou skoro pryč a je to škoda. Nechce se ti do školy, že? Chce i nechce. Těším se na děcka ve třídě, bude sranda, ale učit se mi nechce. Zase samý domácí úkoly, takže nebudu moct být tak dlouho venku. Tak to dobře znám, ale ber to tak, že jsou různé prázdniny v průběhu roku a tam to bude zase fajn. A na koho se těšíš nejvíc ze třídy? Nejvíc na moji kamarádku Peťu. Sedíme spolu v jedný lavici, doufám, že nás učitelka nerozsadí. Protože s ní je to super. Jsme nejlepší kámošky a vidíme se hodně i teď o prázdninách, protože se baví i naši, tak k nim chodíme nebo oni k nám. Potom máme ještě pár kamarádek, na který se taky těším. A kamarády - kluky ve třídě nemáš? S klukama se taky bavím, ale jen tak o škole, ven s nima moc nechodíme. Chcou pořád hrát fotbal nebo běhat a tak, to mě nebaví. Chápu, taky mě to s rukama nebavilo, ale i oni se časem změní. Uvidíš, že budete mít potom dobré vztahy a po škole se s nimi ráda uvidíš. No to nevím. Kluci jsou divní. A kdyby Roman nebyl divný jak ty říkáš a chtěl by jít ven, jen si popovídat, projít se, šla by si s ním? A vzala bys třeba i ostatní kamarádky? Nejspíš jo. Kdyby nechtěl hrát fotbal jako ostatní, tak bych s ním šla, ale ne sama, kdybych se s ním začla nudit. Vzala bych s sebou holky. Teď si představ, že tenhle Roman je tvůj nový spolužák. Paní učitelka ho přivede do třídy a hledá mu volné místo k sezení. Ty nesedíš s Petrou a paní učitelka ho posadí vedle tebe. Jak se zachováš? No tak asi to bude divný, je to kluk a s klukama nerada sedím, jsou pořád moc nahlas. Já si chci taky v hodinách s někým povídat, ale s nima to nejde. A když se zaměříme na to, že je například Rom? To ti vadit nebude? To ne. To je mi jedno, jestli je cizinec. Jezdíme hodně na dovolenou k moři. Tam jsou taky cizinci, nevadí mi. Takže největší problém u tebe je, že by to byl kluk, ano?

2 Jo, to by mi vadilo. A kdyby to byla holka? Tak budu ráda, s holkama je sranda. To věřím. Nikolo a jak se učíš? Máš dobré známky? Něco mi jde, něco ne. Třeba matika je hrozně těžká. Tu u nás neumí skoro nikdo. Ale jinak mám celkem dobrý známky. A co třeba čeština? Na vysvědčení jsem měla dvojku. Takže si myslím, že dobrý. Občas se mi nepovede diktát, ale slohovky mě hodně baví. Taky mě bavily nejvíc slohové práce. Je dobře, že ti čeština jde. Je to důležitý předmět. Ale hodně dětí s ní má problém. I Roman by s ní měl problém. Pomohla by si mu třeba s učením do češtiny? S nějakým úkolem nebo mu vysvětlit, jaké máme pravidla? Tak pokud bych to já sama věděla, tak bych mu pomohla. Sice nejsem ze třídy nejchytřejší na češtinu, ale kdyby mi řekl, tak bych mu pomohla. I úkoly bych mu dala opsat. Ve třídě si takhle většinou všichni pomáháme. To ráda slyším. Je důležité pomáhat druhým. A kdyby nastala situace, že v tělocviku Roman spadne a zraní se, nebude moct došlápnout na nohu a bude potřebovat, abys ho odvedla k lavičce, protože stojíš nejblíž ze všech, jak se zachováš? Po pravdě, když by spadnul, tak bych se asi prvně zasmála, protože by mi to přišlo vtipný, ale kdybych viděla, že ho něco bolí, tak bych mu pomohla, ale asi bych poprosila o pomoc ještě někoho, protože sama bych ho neutáhla. Tak to jsi hodná, že by si mu pomohla. Moc ti děkuji za rozhovor a měj se hezky. Není za co. Rozhovor s Petrem: Ahoj Petře. Ahoj. Tak jak sis užil prázdniny? Byly moc krátký, ale jo, byly dobrý. Byl jsem s našima u moře, tak to bylo super. To věřím, kde jste byli? Byli jsme v Turecku. Táta si vydělal letos dost peněz, tak nás vzal tam. Bylo tam teplo a hezky. To ti závidím, musí to tam být zajímavé, přece jen je to tam úplně jiné než tady, že?

3 To jo. Mají jiný oblečení, jiný kostely a památky. Jezdili jsme hodně po výletech, tak jsem hodně viděl. A neseznámil ses tam s někým? S nějakým cizincem? Neseznámil. Angličtina mi totiž moc nejde a jinej jazyk oni neumí, kromě toho jejich jazyka. Na hotelu byla spousta děcek, ale všechno cizinci no. Takže jsem byl furt s našima. A angličtinu už máš ve škole kolik let? No já se ji učil už jeden rok ve školce, barvy, čísla a ty jednoduchý věci. A ve škole ji mám pět let, jdu teď už do devítky. Kam by si chtěl jít na střední školu? To ještě nevím. Nemám moc dobrý známky, takže asi nějakej učňák. A jakej obor by tě zajímal? To ještě nevím. Nepřemýšlel jsem nad tím. Dobře, nebudu tě tím trápit. O tom si vyslechneš letos ještě hodně. Víš, co by mě zajímalo? Když si teď byl v tom Turecku, dovedeš si představit, že by s tebou chodil do třídy třeba Turek, říkejme mu třeba Roman, aby se nám to dobře skloňovalo. Jako kluk z Turecka? Ano. No asi ne, protože by nám nerozuměl, nemohl by se s náma učit. To si nemyslím. Mohl by ses s vámi učit, ale určitě by potřeboval pomoct. Třeba v češtině, potřeboval by vysvětlit pořádně gramatiku, a jak se u nás skloňuje. To by si mu mohl vysvětlit, co říkáš? No čeština mi moc nejde. A i kdyby mi šla, tak on si musí umět poradit sám. Nebo jeho rodiče. Když tu chcou žít, musí přece umět náš jazyk, ne? Nechal bych ho, ať se snaží sám. Dobře, a kdyby ho paní učitelka posadila vedle tebe do lavice, povídal by sis s ním a o čem? Já bych nechtěl, aby vedle mě seděl. V Turecku je spousta nemocí. Pořád nám říkali, ať si dáváme pozor, co jíme a pijeme, tak bych od něj určitě něco chytl. Učitelce bych řekl, ať ho posadí jinam. Nechtěl bych s ním sedět. Takže by si se s ním ani nebavil? Asi ne. Možná bych se ho zeptal na něco, co jsem v Turecku třeba neviděl, ale jinak bych se s ním asi moc nebavil. Kamarádi bysme spolu nebyli. Aha. Předpokládám, že by si s ním ani nešel ven. Třeba si zakopat, zaběhat nebo si třeba zahrát hru na počítači? I s tvými kamarády? Kdyby nás šlo víc, tak by mi tam asi nevadil. Ale sám bych s ním ven nešel. Našim by se to taky určitě nelíbilo, že se kamarádím s takovým tmavým klukem.

4 No a teď si představ, že byste šli třeba parta kluků na ten fotbal a on spadl a nemohl došlápnout na nohu. Potřeboval by tedy, abyste ho odvedli domů. Pomohl by si mu? Však by nás tam bylo hodně, takže by někdo šel a zbytek z nás by tam zůstalo a hrálo dál. Já pomáhám jenom kamarádům a tohle by můj kamarád určitě nebyl. Dobře, tak moc děkuju za rozhovor a užij si zbytek prázdnin. Ahoj Dík, čau. Rozhovor s Michalem: Ahoj Michale, tak jaké byly prázdniny? Super, byl jsem na táboře. Takže si je strávil s kamarády? Jo. S kámošema na táboře to bylo super. Užili jsme si spoustu srandy. A jel si s kamarády z tvého města nebo si se seznámil s někým až na táboře? Já jezdím vždycky s Lukášem. To je můj dobrej kámoš. Chodíme spolu do třídy i ven. Ale i tam jsme se skamarádili s pár klukama. To je dobře. No ale za dva dny ti začíná škola, že? Jak se tam těšíš? No ani moc ne. Nebaví mě to. Baví mě tam akorát tělocvik. Takže rád sportuješ? Jo. Baví mě hodně fotbal. I chodím trénovat a máme zápasy. A kdyby ve třídě v tělocviku někdo upadl, pomohl by si mu? Určitě jo, i když přiznávám, že ze začátku bych se možná trochu smál. Pomohl by si i Romanovi, o kterém jsme se bavili? Pomohl bych mu na lavičku a pak bych zavolal učitelku, aby se podívala, co mu je. A vadilo by ti, kdyby seděl s tebou v lavici? Nevím, záleží na tom, jak by vypadal. Když by byl normální, tak proč ne. Dobře, to zní rozumně. Co budeš dělat, když si zapomene domácí úkol? Půjčíš mu ho? Jasně, když ho budu mít, příště ho zas půjčí on mně. I z češtiny? On totiž Roman má trochu nepořádek ve skloňování a celkově mu čeština dělá problémy. Potřeboval by třeba pomoct něco vysvětlit. Čeština mi taky moc nejde, ale když budu vědět, tak mu to vysvětlím.

5 A co když za tebou Roman přijde domů a bude chtít jít s tebou a tvými kamarády ven, půjdeš? Vezmeš s sebou kamarády? Špatně se totiž kvůli své národnosti seznamuje. Asi jo, když nebude kámošům vadit, tak půjdeme ven. Zahráli bysme třeba fotbal. Nebo florbal, ten mě taky moc baví. A máš doma hokejku? Mám svoji. Dostal jsem ji o prázdninách k narozeninám. Málem jsem ji už rozbil, protože se mi jednou nepovedlo nahrát a hodil jsem s ní o zem. Musíš dávat a svoje věci větší pozor a nerozčilovat se. Vždyť jde jen o hru. Já vím, už to neudělám, protože kdybych tu hokejku zlomil, tak by mi naši novou nekoupili a neměl bych s čím hrát. No vidíš, a to by byla škoda. Tak ti děkuji za rozhovor a měj se hezky, ahoj. Rozhovor s Ivetou Ahoj Iveto, tak jaký byl vstup do nového školního roku? No byl celkem dobrej. Učitelé toho zatím po nás moc nechcou a ještě hezký počasí, takže jsme s holkama dlouho venku, koupeme se ještě v bazénu a máme se dobře, stejně jako o prázdninách. A co spolužáci? Bylo dobré setkání s nimi? To bylo. Jsme ve třídě dobrá parta, takže je sranda. A kdyby k nám došel někdo nový? Třeba Roman. Paní učitelka by ho posadilo vedle tebe. Byla by taky určitě sranda, ne? Nebyla, držím to místo pro Simču, učitelka nás rozsadila, ale určitě nás zase posadí dohromady. Nechci sedět s žádným divným klukem. Chtěla bych, aby ho učitelka posadila jinam. V čem je Roman divný? Je prostě jinej. Říkala si, že to je cizinec, ne? Ano, to jsem říkala. No tak vidíš. Všichni cizinci jsou divní. Byla jsem s našima v létě u moře a to bylo hrozný. Jsou prostě jiní než my. A nechápu, proč se stěhují k nám do Český republiky. Asi se jim tu líbí. Mají tu třeba práci nebo vzdělání. No ale i tak si představ, že Roman s vámi do třídy chodí. Pomůžeš mu trochu s češtinou, aby si snadněji zvykal a neměl s ní problémy? Třeba jen tím, že si s ním budeš povídat, aby si češtinu poslechl a nepletl se v koncovkách? Nevím, záleží na tom, jak budu mít čas. Přestávky jsou hrozně krátký a po škole chodíme ven s holkama. A půjčila by si mu třeba alespoň úkol, kdyby ho nemohl udělat, protože mu nerozuměl?

6 Asi ne, vůbec ho neznám, tak ať si ho půjčí od někoho z kluků. A co ve volném čase? Šla by si třeba s partou ze třídy a s ním někam ven? Určitě ne, my chodíme ven jen s holkama. A kdyby byl Roman holka, vyrazila by si s ním a s holkama někam na procházku nebo podobně? Jako kdyby ta holka byla cizinka? Přesně tak. No já nevím. Ti cizinci jsou fakt divní. Takže asi ne. Trochu se jich bojím. Když třeba potkám s mamkou v Brně na nákupech cikána, tak je špinavej a tváří se divně. Jsou to škaredí lidi. Dobře, tak ti moc děkuju za rozhovor a úspěšný školní rok. Jo není za co, ahoj. Rozhovor s Martinem: Ahoj Martine, tak jaký si měl dneska den? Dobrý den. Dneska jsem pomáhal tátovi. A co jste dělali? Mamce se rozbily dvířka v kuchyni, tak je tam přidělával a já mu tam pomáhal. A jak si mu tam pomáhal? Hledal jsem mu šroubky, který mi řekl a on je tam přivrtával. Aha, baví tě taková práce? Docela jo, ale radši chodím ven nebo hraju hry na počítači. A co ve škole? Jak ti to tam jde? Jak co. Co ti třeba jde? Počítače, baví mě tělocvik a pracák, tam chodíme hodně na zahradu nebo jsme v dílnách. A co třeba matematika nebo čeština? Matika celkem dobrý, mám tak dvojky trojky. A čeština je hrozná, ta mi vůbec nejde. Co ti dělá problémy v češtině? Nejvíc diktáty, vždycky dostanu čtverku. Nejde mi to. Máš ve třídě hodně kamarádů?

7 No ani nemám. Nebaví se s tebou děti ze třídy? Moc ne. Oni jsou z města a jsou všichni pořád spolu. Se mnou se nebaví. Takže by si uvítal nového spolužáka, který by se s tebou bavil? Jo to jo. I kdyby se jednalo o Romana, který je jiné národnosti? Který je z jiného státu? Mě by to nevadilo, hlavně, že bych měl kamaráda. Chtěl by si, aby seděl s tebou v jedné lavici? Asi jo. Pomáhali byste si navzájem, to by bylo fajn, co říkáš? Jo. Třeba bysme spolu dělali úkoly. Ale on by asi neuměl moc česky, že? Trochu by určitě uměl. Ale mohli byste se tu češtinu učit spolu a třeba by vám to šlo oběma potom líp. To by bylo super. Mamka mi moc nadává za ty diktáty. I se to se mnou učí, ale i tak mi to nejde. Všechno se časem naučíš, neboj. Říkal si, že tě baví tělocvik. Který sport máš nejradši? Baví mě běhání. To mě také vždycky bavilo. Máš radši delší nebo kratší tratě? To je jedno, prostě rád běhám. A už si někdy upadl? Jako malej hodněkrát. Teď už ani moc ne, když nezakopnu. A kdyby spadl Roman a nemohl chodit, co by si udělal? No zavolal bych paní učitelku a mezitím bych mu chtěl nějak pomoct. Kdyby mu tekla krev, tak bych mu dal kapesník. Tak to si hodný. Martine, já už budu muset jít, máš ještě dělat úkoly. Tak se měj hezky a ať najdeš brzy dobrého kamaráda. A moc děkuji, že sis se mou povídal. Ahoj Nashle. Rozhovor s Matějem: Ahoj Matěji, jak se máš dneska? Ahoj, mám se dobře, ale jsem trošku unavenej.

8 A z čeho si unavený? Brzo jsem ráno vstával. Jel jsem s tátou na ryby. Chytáš ryby? A kam tady jezdíte? Jezdíme jen tady do lesa. Tam je velkej chovnej rybník. Patří mýmu dědovi a nikdo tam nebývá. A baví tě to? Ano, je to super. Akorát mě nebaví, že musím pořád mlčet. Táta říkal, že mu pořád plaším ryby, když mu chci něco říct. Tak potichu si povídat můžete, ne? Potichu jo, ale když to já moc neumím. Všichni mi říkají, že mám moc hlučnej hlas. Tak máš ho takový hlasitější, ale to nevadí, aspoň ti jde dobře rozumět. A co škola? Jak ti to tam jde? Tak teď teprve začala, takže je to ještě v pohodě. Ale za měsíc to bude horší. Začnou se psát písemky a mě se zase nebude chtít učit. To chápu, ale všechno zvládneš, ne? Máma mi říkala, že máš dobré známky. Celkem dobrý jsou, ale musím se fakt učit, což mě nebaví. Co tě baví nejvíc za předměty? Nejvíc matika a počítače. Letos nám začala chemie, tak ta je taky celkem zajímavá. Vzpomínáš si, jak jsem ti říkala o tom chlapci, Romanovi? Ano, vzpomínám. A on k nám nastoupí na školu? Uměl by sis to představit? Tak mě je celkem jedno, kdo tam chodí. Jsme stejně pořád ve třídě. A kdyby přišel přímo do vaší třídy a paní učitelka by mu vybrala místo vedle tebe. Jak by si zareagoval? Vedle mě ale sedí Luboš. Zkus si představit, že bys seděl sám. No asi by mi to bylo jedno. Ať si klidně sedne. Dobře. Sedí teda s tebou. Ale bohužel mu škola nejde tak dobře jako tobě. Pomohl by si mu občas s úkoly? Nebo mu třeba něco vysvětlil? Tak kdybych to věděl, tak asi jo. On by mě zase mohl naučit něco jinýho, co mi nejde.

9 To je dobrý nápad. A jak by si mohl Romanovi ještě pomoct? Nikoho tu nezná. Ani ve škole ani ve městě. Ukázal by si mu to tady a šel třeba společně s ním a tvými kamarády ven? Aby byl v kolektivu a lépe se seznamoval? Já nevím. S klukama ze třídy se bavím, občas jdeme společně po škole někam ven, ale nevím, jestli by oni chtěli, aby šel s náma. Oni jsou takoví jiní. Kamarádím s nima hlavně proto, že jsou se mnou ve třídě, ale nevím, jak by se jim líbilo, že s náma jde ven cizinec. A ty sám by si s ním šel. Asi jo. Ukázal bych mu třeba, kde je tady hřiště a různý obchody, aby věděl, kam může jít. Když se vrátíme zpátky do školy. Může se stát, že se někdy někdo při hodině tělocviku zraní. Stalo by se to třeba Romanovi. Spadl tak nešikovně, že by nemohl došlápnout na nohu a potřeboval by odvést na lavičku. Jak bys zareagoval? Paní učitelka nás učila takový speciální nošení na rukách. Tak bych zavolal někoho ze třídy a na ty ruce bysme ho naložili a odnesli ho k paní učitelce. Výborně, tak to si hodný. Tak já už budu muset, Matěji, pomalu odejít. Moc ti děkuju za rozhovor a třeba se ještě někdy uvidíme. Tak ahoj. Ahoj Rozhovor s Terezou: Ahoj Terezo, jak si užíváš prázdniny? Ahoj, užívám si je hlavně s kamarádkama. Jezdíme často k sobě na návštěvu, protože ony nejsou odtud, tak u sebe přespáváme, chodíme na táboráky a je to fajn. To je dobrý program. A chystáš se s rodiči někam na dovolenou? Ještě nevím, jestli někam pojedem. Mamka je pořád v práci a tátovi se nikam moc nechce. Spíš by byl doma u bazénu. Necestuje moc rád. A ty cestuješ ráda? Docela jo. Ráda se podívám do jiné země, ale i tak se vždycky ráda vracím domů. To znám. Všude dobře, doma nejlíp, že? A jaký máš vztah k cizincům? Na dovolený dobře, ale tady v České republice se jim vyhýbám. Podle mě sem nepatří. Takže by si asi nebyla nadšená, kdyby k vám do třídy začal chodit cizinec. No to určitě ne. Nemám je ráda. Mají svoji zemi, nevím, proč musí bydlet tady. Ve městě bydlí spoustu cikánů. Ti akorát kradou a dělají po městě nepořádek. Prostě tu nemají podle mě, co dělat. Štvou mě jenom, když je vidím jít po městě, takže kdybych někoho takovýho měla ve třídě, tak snad požádám učitelku, ať mě dá do jiný třídy. Tohle prostě ne.

10 Takže ptát se tě na další otázky, jestli bys třeba byla ochotná někoho takového doučovat nebo jít s ním ven je asi zbytečné, že? To určitě jo. Já mám svoje kamarády a svoji třídu a měnit to nechci. Bohužel tyto lidí nemám ráda. Dobře. I tak ti děkuju za rozhovor. Není za co. Rozhovor s Leonou, Ondřejem a Simonou: Tyto rozhovory byly vesměs totožné. Leona, Ondřej a Simona bydlí ve stejném panelovém domě. Mají všichni tři špatnou zkušenost s Romy, protože hned ve vedlejším panelovém domě bydlí dvě romské rodiny a nechovají se k ostatním zrovna pěkně. Děti kradou, uráží, mluví sprostě na ostatní a jednou dokonce vyvíjeli jakýsi nátlak na Simonu. Proto tito tři nechtěli ani slyšet o tom, že by v jejich třídě měli nějakého cizince. Mají jednoduše strach a myslí si, že jsou všichni stejní. Před očima se jim jeví velice špatný příklad a ten uvidí již celý život a cizincům, hlavně tmavé pleti, se chtějí vyhýbat. Rozhovor s Davidem: S Davidem jsme vedli velice zajímavý rozhovor. Na začátku rozhovoru vyprávěl o svojí přítelkyni a o kamarádech, když jsem stočila rozhovor na imaginárního chlapce Romana, najednou se nebavil tak jako předtím. Jak kdyby měl nějakou špatnou zkušenost s lidmi jiné národnosti. Odpovídal velice vyhýbavě a spíš na všechno negativně. Na situaci, která se odehrává v hodině v tělocviku, zpočátku vůbec nechtěl odpovědět, ale později řekl větu, kterou jsem asi očekávala. Naznačil, že proč by měl pomáhat někomu, kdo sám páchá nějaké zlo, a kdo také nikdy nikomu nepomůže. Rozhovor s Kryštofem: Jediný z rozhovorů, u kterého jsem byla ráda, že jsem si ho nemohla nahrát, byl právě rozhovor s Kryštofem. Kryštof je silně rasistické povahy. Uměl se až moc živě vžít do všech situací, které jsem mu popsala a jsem ráda, že nemusím dělat přepis toho rozhovoru, protože ta slova, která používal bych zde ani uvést nemohla. Tento rozhovor tedy nebudu nijak komentovat.

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený?

Teď se tě trošku zeptám na budoucnost. Třeba tady v domě jak tady dlouho budeš? Jak dlouho? Je to nějak omezený? Rozhovor č. 1 Marek Tak nejdřív bych se chtěla zeptat, jak už tady dlouho jsi v Domě na půli cesty? Tak 2 měsíce Před tím, než jsi přišel sem, tak jsi byl kde? Kde jsi žil? V dětském domově. A tam jsi

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Blanka Čapková. Žížalí pomazánka pro Davida

Blanka Čapková. Žížalí pomazánka pro Davida Albatros Blanka Čapková Žížalí pomazánka pro Davida Žížalí pomazánka Blanka Čapková pro Davida Ilustrovala Anna Mastníková Albatros Blanka Čapková, 2014 Illustrations Anna Mastníková, 2014 ISBN 978-80-00-03650-2

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá.

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá. ROZHOVOR S... PETROU ŠÁCHOVOU Začneme celkem obvyklou otázkou. Jak vzpomínáš na naši školu? Na základní školu mám veselé i smutné vzpomínky.určitě převažují ty, které mě rozesmějí. Tyto chvíle se mi vybavují

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Baví mě jezdit na kole a na skejtu, ale bez kluků to není ono. A fotbal si nezahraju už vůbec. Můžu si leda tak čutat o zeď. Tuhle navečer jsem si

Baví mě jezdit na kole a na skejtu, ale bez kluků to není ono. A fotbal si nezahraju už vůbec. Můžu si leda tak čutat o zeď. Tuhle navečer jsem si 1. července V noci mě hrozně bolela hlava. Bolí mě teď často. Koncem školního roku to bylo z napětí. Do poslední chvíle jsem nevěděla, co dostanu z matiky. Jestli dvojku, nebo trojku. Nakonec to dopadlo

Více

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v HASIČI VE ŠKOLE Dne 28. 5. 2010 to vypadalo, jakoby v naší škole hořelo. Uslyšeli jsme sirénu, do tříd přišli hasiči v maskách a vyváděli nás ven. Před školou stojí hasičské auto. Co se děje? Snad nehoří?!

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem.

Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Sdružení řidičů představí v rozhovoru další řidičku, neboli něžné stvoření za volantem. Romana Kodešová je jméno slečny z východních Čech. Vzhledem k tvému věku mám na jazyku dotaz, zdali byla tato práce

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Klima školy - varianta pro žáky

Klima školy - varianta pro žáky Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Klima školy - varianta pro žáky výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy žáci 2. - 4. ročník Datum: 08. 03. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy Přehled

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Identification Label TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Žákovský dotazník 4. ročník Česká školní inspekce Fráni Šrámka 37 150 21 Praha 5 IEA, 2014 Pokyny V tomto dotazníku najdeš otázky,

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 04.05.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 16 TÝDENÍK ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2007 S šipkovanou se jděte vycpat, pane učiteli, my dneska hrajeme radši šikanovanou! To už je tenhle měsíc třetí poznámka. Tady asi pomůže jedině pořádný výprask. Kde

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK.

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK. TÝDENÍK PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008 Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 2 Já nevím, co pořád chtějí. Jestli je

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Příloha č. 1: Seznam otázek k polostrukturovanému rozhovoru. Víš, jakou máš SPU ( jak se jmenuje? Co způsobuje?)?

Příloha č. 1: Seznam otázek k polostrukturovanému rozhovoru. Víš, jakou máš SPU ( jak se jmenuje? Co způsobuje?)? Příloha č. 1: Seznam otázek k polostrukturovanému rozhovoru 1)představení Jak se jmenuješ? Kolik ti je let? Jak dlouho chodíš do téhle třídy? 2) SPU Víš, proč chodíš do téhle třídy? Víš, jakou máš SPU

Více

Otázky na novou žákyni

Otázky na novou žákyni KVĚTEN strana: 2 2019 Poznáš známou postavu? Tato postava je chytrý pes, který dokáže vyšetřit všechny policejní případy. Se svým kolegou Betem si rád hraje. Bet mu občas někam schová housku se salámem,

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Tak tohle je naše škola. Už pár let stojí na ulici Těrlické V Horní Suché. Během svého života prošla mnoha změnami. Těmi největšími byla její

Tak tohle je naše škola. Už pár let stojí na ulici Těrlické V Horní Suché. Během svého života prošla mnoha změnami. Těmi největšími byla její Tak tohle je naše škola. Už pár let stojí na ulici Těrlické V Horní Suché. Během svého života prošla mnoha změnami. Těmi největšími byla její přestavba, kdy přibylo celé jedno patro. Také byla přistavěna

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná.

Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Většinu informací jsem už věděla, některé mě ale překvapily. Anorektiček je mi opravdu líto. Přednáška se mi moc líbila, byla zajímavě udělaná. Asi jsem si to jen zopakoval a připomněl, co to vlastně přesně

Více

2. Mechanika. 2.1 Kinematika hmotného bodu. To je divn. Tohle je mechanick pohyb.

2. Mechanika. 2.1 Kinematika hmotného bodu. To je divn. Tohle je mechanick pohyb. 2. Mechanika 2.1 Kinematika hmotného bodu Kinematika je ãást mechaniky, která se zamûfiuje na popis mechanického pohybu. To je divn. Tohle je mechanick pohyb. Kinematika odpovídá na otázku JAK SE HMOTN

Více

U stárků: U mladší stárky:

U stárků: U mladší stárky: BORŠICKÉ HODY 2017 Mladší stárek: Vítám tě tu, boršický podstárku! Co to máš za buchlovskou frajárku? Samozřejmě zdravím i vás další, chasu, domácí i ty, co nejsou naši. Dnes z našeho domu nevycházím jako

Více

To je vážně divný. Ale ty se taky musíš víc snažit, dělat mu pomyšlení, to víš. Hlavně kvůli Janě! Jde mi jen o ni. A zrovna teď, když ji čekají ty zk

To je vážně divný. Ale ty se taky musíš víc snažit, dělat mu pomyšlení, to víš. Hlavně kvůli Janě! Jde mi jen o ni. A zrovna teď, když ji čekají ty zk 1 Tak přece! Tak přece Ale teď! Po čtyřech letech, to je divný Z pokoje se ozval kuňkavý hlas. Jana v předsíni vzdychla a hodila batůžek na zem. Matčinu sestru, zvanou teta Líba, věru nemusí. Teta všechno

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více