SKLÁDKY TUHÝCH KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SKLÁDKY TUHÝCH KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ"

Transkript

1 Výukové materiály projektu NAUČÍME VÁS, JAK BÝT EFEKTIVNĚJŠÍ SKLÁDKY TUHÝCH KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ Výukové materiály vznikly za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za jejich obsah zodpovídá výhradně SŠ-COPTH, Praha 9, Poděbradská 1/179 a nelze jejich obsah v žádném případě považovat za názor Ministerstva životního prostředí.

2 SKLÁDKY TUHÝCH KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ Skládkování odpadů je posuzováno jako konečné odstranění odpadů bez další možnosti následného využití a v přehledu priorit odpadového hospodářství zaujímají poslední místo. Je ale možné, že v budoucnu spolu s technickým vývojem lidstva a zmenšováním zásob energetických zdrojů lidé naleznou způsoby využití již skládkovaného odpadu. Priority hospodaření s odpady Jako problematické se skládky komunálních odpadů mohou jevit z hlediska záboru území, ale po rekultivačních opatřeních existují možnosti následného využití tohoto území. Skládky se mohou dělit dle manipulace s odpadem na skládce. Někde jsou přivážené odpady ponechány bez úpravy a někde je provedena např. pouze jednoduchá úprava a předtřídění a jinde je přivážený odpad tříděn, drcen a vlhčen pro usnadnění jeho dalšího zapracování. Dělení podle umístění skládky skládky podúrovňové (do zářezu, korytová) skládky nadúrovňové (do svahu, plošné ukládání) skládky kombinované (současné řešení skládek) Podúrovňová skládka a nadúrovňová skládka Velkým problémem jsou tzv. černé (neřízené, divoké) skládky. Dochází zde oproti řízeným skládkám pouze ke 2 fázím: ukládání odpadu a následné sanaci, případně rekultivaci. Příčiny

3 vzniku černých skládek jsou buď technické a technologické (není zaveden svoz odpadu, špatné intervaly svozu, málo nádob, nevhodná provozní doba, vysoké ceny za odstraňování odpadů ) nebo kontrolní a estetické (neplnění povinností úředníků, nedostatečné vymáhání sankcí, neukázněnost a lhostejnost občanů ) Černá skládka Škodlivé projevy černých skládek jsou např. tvorba výluhu a jeho únik z tělesa skládky do okolního prostředí či tvorba skládkového plynu a jeho neřízený únik do atmosféry. Dalšími problémy jsou rozmnožování hmyzu a živočichů, soustřeďování ptactva a roznášení infekcí, znečištění zápachem, prachem a kouřem, pohyb dětí v okolí a na skládce nákaza, ztráta cenných surovin a v neposlední řadě také estetika okolí. U starších skládek mají odpady charakter, který se blíží zeminám. Situace novějších skládek je složitější: odpady jsou heterogenní a proměnné i v různých skládkách, nelze získat reprezentativní vzorek, neexistují obecné způsoby odběru vzorků, vlastnosti odpadů se významně mění s časem. Mezi vlastnosti skládky lze řadit vlhkost, která se pohybuje mezi % a ovlivňuje ji např. počasí, složení odpadů apod. Objemová hmotnost, tedy hustota, skládky je nejčastěji kolem 800 kg m -3 a je závislá na složení skládkovaného odpadu a hutnění při svozu. Zrnitostní složení je kvůli různorodému složení odpadů obtížně stanovitelné. Obsah organických složek určují faktory, jako jsou zdroj odpadů a období ve kterém se právě skládkuje. Propustnost skládky bývá 10,4 až 10,8 m s -1. Teplota skládky by se měla pohybovat mezi C. Podle následujících vlivů se určuje, zda skládka potřebuje sanaci (sanaci lze definovat jako přijetí opatření k nápravě škod způsobených lidskou činností na krajině nebo majetku)

4 stlačování skládky v důsledku fyzikálních procesů: tah, tlak, drcení propad jemných částic do mezer sedání skládky, otvory v jednotlivých buňkách viskózní chování biodegradace organických složek - sedání skládky, únik skládkového plynu koroze, oxidace a degradace anorganických složek Mohou nastat i případy, kdy skládky ohrožují životní prostředí. Velmi vysoké riziko je u chemické skládky, která musí být zabezpečena na maximální možnou úroveň. Zanedbatelné riziko představují skládky např. stavební sutě, zeminy a hlušiny. Ve skládkách existují různé, které především brání nebo předchází možnosti úniku škodlivých látek do okolního prostředí: monitorovací komplexní ochrana ŽP, sleduje možné úniky škodlivých látek ze skládky a umožňuje reagovat v závislosti na druhu úniku, sleduje také chování skládky, těsnící brání průniku průsakové vody do okolí skládky drenážní odvádí veškerou vodu do jímek odplyňovací odčerpává vzniklý skládkový plyn. Podle třídy výluhu se odpady mohou skládkovat pouze na určitých typech skládek: SIO inertní odpad (pískovny, korytové skládky apod.). Pro tento druh odpadu nemusí být žádný systém ochrany, nehrozí zde žádné nebezpečí znečištění životního prostředí. SOO ostatní odpad (komunální odpady). Pro tyto odpady se raději používají všechny 4 ochranné systémy, protože není známé přesné složení komunálního odpadu. SNO nebezpečný odpad (druh odpadu, který se vyznačuje negativním vlivem na životní prostředí a zdraví lidí nebo zvířat, nebo při manipulaci s ním hrozí nějaké další nebezpečí chemické látky, baterie, některá elektro zařízení atd.). Skládky, které pracují s takovýmito odpady, musí mít všechny 4 ochranné systémy + 1 navíc.

5 Využití skládkového plynu N A U Č Í M E V Á S, J A K B Ý T E F E K T I V N Ě J Š Í Skládkový plyn se vyvíjí biologickými rozklady z odpadu uloženého ve skládce. Řadíme k němu i plyn, který se vyvíjí abioticky (chemicky) ve skládkách, např.: průmyslových odpadů. Aby se zabránilo nekontrolovatelné migraci skládkového plynu do okolí a bylo zabráněno růstu vnitřního přetlaku plynů ve skládce nad limitní hodnotu (500 Pa) porušení izolační bariéry skládky (foliové nebo jílové) a předešlo se jeho úniku či případné příčině výbuchu, musí se plyn ze skládky odčerpávat. Současná legislativa ukládá povinnost vypracovat projekt odplynění skládky jako nedílnou a odborně zpracovanou součást projektu skládky a její rekultivace, případně rekultivace starých ekologických zátěží. Čerpání tohoto plynu přímo ze skládek probíhá především dvěma způsoby: Pasivní způsob vlastním přetlakem vyvíjeného plynu. Aktivní způsob plyn je ze skládky odsáván pomocí odsávacího zařízení, většinou dmychadla. Podtlak ve skládce však musí být udržen na hladině, která zaručuje, že skládka nebude aerobizována (nebude přisávat okolní vzduch). Množství skládkového plynu a jeho složení je závislé na mnoha faktorech. Je to např. složení, stáří a vlhkost odpadu, který je na skládku ukládán. Dále stupeň zhutnění odpadu při navážení na skládku, množství výluhu a ph vodného prostředí ve skládce, dosažený stupeň prostředí ve skládce bez přístupu vzduchu a pak také přítomnost různých inhibitorů a ostatních toxických látek. Odplyňovací systém a odvodňovací systém Odplyňovací systém začíná sběrnou sítí, která je určena k jímání plynu v tělese skládky. Skládá se z odplyňovacího potrubí (vrty, studny, drény) a sběrného potrubí s odvodněním tvořeným drenážemi, které jsou většinou realizovány perforovanými trubkami z tvrzeného polyethylenu. Drenáže jsou ve skládce vedeny vodorovně a svisle (studny). Potrubí drenáže je obsypáno vrstvou štěrku (kačírku), aby byla zajištěna poréznost okolí a nedocházelo k ucpávání trub odpadem. Svislé vedení je navíc vloženo do pevné, většinou kovové trubky, která zabrání přerušení vedení v případě horizontálního posuvu vrstvy odpadu. Systém pokračuje svodnou sítí, která odvede plyn do zařízení pro využití a odstranění skládkového plynu.

6 Produkce skládkového plynu se pohybuje mezi 200 a 250 m 3 z 1 tuny uloženého komunálního odpadu. Nejvyšší produkce je zaznamenávána v období 5-13 let od uložení odpadu na skládku. Skládkový plyn se začíná ovšem produkovat již po několika měsících od uložení na skládku a trvá po celou dobu životnosti skládky (30 let). Pt = 1,868 corg (0,014 t + 0,28) (1-10-k d) (m 3 t -1 ) kde Pt - měrná produkce skládkového plynu (m 3 t -1 ) corg - průměrný podíl organické složky odpadu (corg = 200 až 300 kg t -1 odpadu) t - teplota v tělese skládky (25 30 C) k - degradační konstanta (k = 0,025 až 0,05) d - doba skladování (roky). komunálního Složkami skládkového plynu jsou metan a oxid uhličitý doplněné stopovými příměsmi. Skládkové plyny se vzájemně neliší pouze druhem a množstvím stopových příměsí, ale hlavně variabilitou poměru CH 4 : CO 2, a to ne jen mezi různými skládkami, ale i na jedné skládce v čase. Ze stopových složek je třeba jmenovat kyslík, sulfan, argon, halogenvodíky, oxid dusný, amoniak, vodík, organické látky (uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, ketony) a organochlorové a křemíkaté sloučeniny. Obsah stopových složek je vzhledem k množství metanu a oxidu uhličitého zanedbatelný (maximálně v jednotkách %), ale jejich hladinu je třeba sledovat pro jejich negativní vlivy na životní prostředí a na případná zařízení používaná při likvidaci nebo dalším využití skládkového plynu.

7 Složení skládkového plynu N A U Č Í M E V Á S, J A K B Ý T E F E K T I V N Ě J Š Í Charakteristika Metan CH 4 Oxid uhličitý CO 2 Vodík H 2 Dusík N 2 Sirovodík H 2 S objemový podíl *% , výhřevnost *MJ m -3 ] 35,8-10,8-22,8 21,5 Skládkový plyn CH 4 60%, CO 2 40% zápalná teplota * C hustota *kg m -3 ] 0,72 1,98 0,09 0,69 1,54 1,2 Vzhledem k faktu, že oxid uhličitý a metan, tedy hlavní složky skládkového plynu, mají řadu negativních vlastností (například jsou nejvýznamnějšími emisními antropogenními vlivy působícími na celkové oteplování atmosféry - skleníkový efekt), nelze akceptovat volné unikání LFG do okolní atmosféry. Využití skládkového plynu je vhodné pro přímý otop (automatické monoblokové nebo speciální hořáky s účinností %). Také pro výrobu elektřiny (motorgenerátory nebo turbogenerátory které mají účinnost %). Skládkový plyn se také spaluje v plynových motorech a turbínách, kde se poté využívá odpadní teplo s účinností %. V případech, kdy je produkce tak nízká, nebo kvalita plynu tak špatná, že nelze stávající produkci smysluplně využít, je plyn, jakožto odpad, pouze zneškodňován. Jako jeden ze způsobů využití skládkového plynu je použití biofiltrů. Tento způsob spočívá ve filtrování skládkového plynu přes vrstvu kompostu, ve které se za působení metanotrofů a metylotrofů účinně odbourá metan i některé stopové prvky. Smysluplnější je ale samozřejmě, pokud je to jen trochu možné a efektivní, produkovaný skládkový plyn využít. Oproti reaktorovému bioplynu má skládkový plyn většinou nižší obsah sulfanů (jsou v průběhu metanogeneze navázány na ionty železa), ale většinou také vyšší obsah oxidu uhličitého a stopových složek na úkor metanu. To má za následek horší vlastnosti plynu z hlediska jeho využití (zejména pokles výhřevnosti a zvýšení obsahu nežádoucích příměsí). Často musí být plyn ještě před aplikací upravován (čištěn), což se samozřejmě negativně promítá do ekonomického hodnocení jeho využití. Uvědomíme-li si, že při rozkladu odpadů (skládkované odpady, kaly, zemědělský odpad) vzniká 21 % všech antropogenních emisí metanu, mohl by být racionálním využitím byť jen části tohoto množství získán nezanedbatelný zdroj energie.

Provoz skládky komunálních odpadů

Provoz skládky komunálních odpadů Provoz skládky komunálních odpadů (ilustrovaný scénář pořadu) Odpady provázejí člověka po celou dobu civilizace. Vznikají při průmyslové činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném životě člověka v konzumní

Více

Základní pojmy. Dělení skládek podle technického. Skládky obecně

Základní pojmy. Dělení skládek podle technického. Skládky obecně Skládkování odpadů Skládkování odpadů je konečnou formou nakládání s odpady jedná se o ukládání odpadu do země na skládkách by měl končit pouze odpad, který již nelze zpracovat, recyklovat nebo jinak využít,

Více

SSOS_ZE_3.13 Skládky odpadu

SSOS_ZE_3.13 Skládky odpadu Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.13

Více

Maturitní témata Blok předmětů z životního prostředí Školní rok: 2013-2014

Maturitní témata Blok předmětů z životního prostředí Školní rok: 2013-2014 STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L. Obor Aplikovaná chemie ŠVP Aplikovaná chemie, ochrana životní prostředí, farmaceutické substance Maturitní témata Blok předmětů

Více

Zneškodňování a likvidace odpadů

Zneškodňování a likvidace odpadů Zneškodňování a likvidace odpadů odpady - plynné, kapalné, pevné a biologické odpady -ke spalování, recyklaci, skládkování průmyslové odpady, zemědělské a komunální odpady Účel analýzy : Posouzení způsobu

Více

Skládka. - založení skládky, skládka a životní prostředí

Skládka. - založení skládky, skládka a životní prostředí Skládka - založení skládky, skládka a životní prostředí Co je to skládka = místo, kde se na trvalo ukládá odpad v rámci správného hospodaření s odpady by měla být skládka až na posledním místě, měla by

Více

Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství tř. Tomáše Bati 21 Zlín

Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství tř. Tomáše Bati 21 Zlín Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství tř. Tomáše Bati 21 Zlín 761 90 Váš dopis č. j. / ze dne Naše č. j. KUZL45889/2017 03. 07. 2017 \CChI Vyřizuje/linka Praha, dne Ing.

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Ing. Veronika Jarolímová Konference biologicky rozložitelné odpady 2015 Náměšť nad Oslavou Obsah prezentace Úvod kontrolní činnost ČIŽP Výsledky kontrol zařízení

Více

SPALOVÁNÍ SPALOVÁNÍ. DRUHY ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ - SPALOVÁNÍ - SKLÁDKOVÁNÍ - KOMPOSTOVÁNÍ Odpady potravinářské výroby SPALOVÁNÍ SPALOVÁNÍ

SPALOVÁNÍ SPALOVÁNÍ. DRUHY ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ - SPALOVÁNÍ - SKLÁDKOVÁNÍ - KOMPOSTOVÁNÍ Odpady potravinářské výroby SPALOVÁNÍ SPALOVÁNÍ 27.11.2017 DRUHY ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ - - SKLÁDKOVÁNÍ - KOMPOSTOVÁNÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. v ČR pouze 3 spalovny KO: Brno + Praha + Liberec ZEVO = Zařízení pro energetické

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

VÝROBKY, KTERÉ VYHODÍME OBALY, KTERÉ VYHODÍME PROČ JE NETŘÍDÍM?

VÝROBKY, KTERÉ VYHODÍME OBALY, KTERÉ VYHODÍME PROČ JE NETŘÍDÍM? 1. Průzkum Zjistěte, kolik výrobků, které běžně nakupujete, nakonec skončí ve směsném komunálním odpadu. Až přijdete domů z rodinného nákupu, a než nákup uklidíte, zamyslete se a zaznamenejte si výrobky,

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

- všechny vzniklé odpady zatěžují životní prostředí, proto nakládání s nimi by mělo vést

- všechny vzniklé odpady zatěžují životní prostředí, proto nakládání s nimi by mělo vést Otázka: Nakládání s odpady a jejich zneškodňování a skladování Předmět: Biologie Přidal(a): Králová a)nakládání s odpady a jejich zneškodňování - všechny vzniklé odpady zatěžují životní prostředí, proto

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

KUJI 69601/2009 / /CEN/09 Ing. Škuta

KUJI 69601/2009 / /CEN/09 Ing. Škuta Krajský úřad kraje Vysočina Odbor životního prostředí Žižkova 57 587 33 Jihlava Váš dopis č.j. / ze dne Naše č.j. / značka Vyřizuje / linka Praha / dne KUJI 69601/2009 /16.9.2009 /CEN/09 Ing. Škuta 2.11.2009

Více

Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Nakládání s kaly z ČOV a jejich budoucí vývoj Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů OBSAH Přehled legislativních předpisů EU a ČR Produkce kalů z ČOV Možnosti nakládání s kaly z ČOV v ČR - materiálové využití

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů

Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÝCH PROCESŮ AV ČR Využití pyrolýzy ke zpracování stabilizovaných čistírenských kalů Michael Pohořelý Stabilizovaný vs. surový ČK Surový kal nebezpečný

Více

Skládky. Mgr. Vojtěch Pilnáček

Skládky. Mgr. Vojtěch Pilnáček Skládky Mgr. Vojtěch Pilnáček Obsah prezentace Rozdělení skládek Podmínky přijímání odpadů na skládky Poplatky & technické zabezpečení skládek Skládky inertního odpadu (S-IO) Skládky ostatního odpadu (S-OO)

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

Stabilizovaný vs. surový ČK

Stabilizovaný vs. surový ČK VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÝCH PROCESŮ AV ČR Materiálové a energetické využití stabilizovaného čistírenského kalu výroba biocharu středněteplotní pomalou pyrolýzou Michael

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ

AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ Ing. Bc. Jan Maršák, Ph. D. Mgr. Vojtěch Pilnáček Konference Analytika odpadů, Litomyšl 21. 11. 2018 OBSAH Legislativní rámec pro skládkování

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 5. část TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY A PACHOVÉ LÁTKY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY Těkavé organické

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 9. třída (pro 3. 9.

Více

OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009

OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009 OBEC TEPLÝŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM č. 1/2009 Zastupitelstvo Obce Teplýšovice schválilo dne 2.12.2009 ve smyslu 84 odst. 2písm. i) a 10 písm. a) zákona č. 128/2000

Více

Brno, Svitavská 46 tel.: fax.: PROTOKOL

Brno, Svitavská 46 tel.: fax.: PROTOKOL 614 00 Brno, Svitavská 46 tel.: 541321255 fax.: 549247570 PROTOKOL Stanovení hmotnostní bilance emisí metanu za rok 2015 z povrchu skládky odpadů S OO3 Milevsko - Jenišovice Vypracoval: Ing. Jiří Valášek

Více

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR Ing. Kateřina Sobková Praha, 17.9.2013 Produkce odpadů 2008 2009 2010 2011 2012 * Celková produkce odpadů tis. t 30 782 32 267 31 811 30 672 31 007 Celková

Více

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY Zákaz ukládání recyklovatelných a využitelných odpadů novela č. 229/2014 Sb. zákona č. 185/2001

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Plzeňská teplárenská, a.s. 304 10 Plzeň, Doubravecká 2578/1 Tel.: 377 180 111, Fax: 377 235 845 E-mail: inbox@plzenskateplarenska.cz Množství odpadů v Plzni

Více

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Plzeňská teplárenská, a.s. 304 10 Plzeň, Doubravecká 2578/1 Tel.: 377 180 111, Fax: 377 235 845 E-mail: inbox@plzenskateplarenska.cz Množství odpadů v Plzni

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO:

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: VÝSLEDKY PROJEKTU NA LOKALITĚ TIŠNOV SITA CZ a.s. ECO - Management s.r.o. 21/09/2009 ÚKOL VAV č. SLII2f1-30-70 Projekt součástí úkolu VaV č. SLII2f1-30-70: Výzkum integrovaného

Více

Brno, Svitavská 46 tel.: PROTOKOL

Brno, Svitavská 46 tel.: PROTOKOL 614 00 Brno, Svitavská 46 tel.: 541321255 email: valasekj@seznam.cz PROTOKOL Stanovení hmotnostní bilance emisí metanu za rok 2016 z povrchu skládky odpadů S OO3 Řídká Blana Vypracoval: Ing. Jiří Valášek

Více

TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (2)

TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (2) 8. dubna 2015, Brno Připravil: Ing. Petr Junga, Ph.D. TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (2) Skládky odpadů a technologické linky třídění odpadů Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

MBÚ PRO PLZEŇSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ PODKLADY

MBÚ PRO PLZEŇSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ PODKLADY MBÚ PRO PLZEŇSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ PODKLADY 1. Příprava podkladů pro návrh technologie MBÚ na lokalitě Plzeň návrh postupu - Získání podkladů: BAT pro MBÚ, KOH a POH krajů, dostupné informace o produkci a

Více

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE Ing. Stanislav HONUS ORGANICKÝ MATERIÁL Spalování Chemické přeměny Chem. přeměny ve vodním prostředí Pyrolýza Zplyňování Chemické Biologické Teplo

Více

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich ODPADY = ENERGIE VODA Zastřešuje veškeré aktivity

Více

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU IMPLEMENTACE BIOVENTINGU Vít Matějů ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 envisan@vol.cz 1 CHARAKTERIZACE LOKALITY 1. Přehled existujících informací 2. Složení půdních plynů 3.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Bezpečnostní list. Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE

Bezpečnostní list. Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Bezpečnostní list Strana: 1/5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm Použití: extrudované pěnové desky pro tepelnou izolaci ve stavebnictví Výrobce:

Více

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb.

Bezpečnostní list podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. podle vyhlášky č.231/2004 Sb. Datum vydání: 11.08.2005 List 1 z 5 listů 1. Označení látek, přípravy a firmy 1.1 Označení výrobku: Obchodní název: KLINGERSIL soft-chem 1.2 Užití výrobku: Těsnicí materiál

Více

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

Technika a technologie bioplynového hospodářství

Technika a technologie bioplynového hospodářství Technika a technologie bioplynového hospodářství Praha 2006 Hlavní komponenty zařízení: Přípravná část Zpravidla se jedná o soustavu nádrží, kde dochází k úpravě sušiny kejdy na požadovanou hodnotu. Současně

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Celkový dusík Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví člověka, rizika

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

Anaerobní reaktory ČOV Vyškov

Anaerobní reaktory ČOV Vyškov Anaerobní reaktory ČOV Vyškov 171 Plynojem ČOV Tišnov 172 Kogenerační jednotka 173 Totální rozklad a jiné metody - Sušení při nízkých teplotách - Sušení při vysokých teplotách (105 C) - Totální rozklad

Více

Metodický materiál k dopadům změn technických norem v odpadovém hospodářství na integrovaná povolení skládek

Metodický materiál k dopadům změn technických norem v odpadovém hospodářství na integrovaná povolení skládek Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj.: MZP/2019/710/1346 26.06.2019 Metodický materiál k dopadům změn technických norem v odpadovém

Více

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Odpadové dny 2010 Mendlova univerzita, Brno 23.9.2010 Bc.

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Dle vyhlášky č.231/2004 Sb. REG. Č. D 2594 Armaflex AC NEJEDNÁ SE O NEBEZPEČNOU LÁTKU STATUS K:

BEZPEČNOSTNÍ LIST Dle vyhlášky č.231/2004 Sb. REG. Č. D 2594 Armaflex AC NEJEDNÁ SE O NEBEZPEČNOU LÁTKU STATUS K: STRANA: 1 (z 6) 1 LÁTKA / PROSTŘEDEK A NÁZEV SPOLEČNOSTI OBCHODNÍ NÁZEV: Armaflex AC POUŽITÍ: Izolace a ochrana potrubí (včetně kolen a tvarovek), vzduchových potrubí a nádob pro průmyslové a komerční

Více

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa

Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Předběžný harmonogram výzev OP Životní prostředí Prioritní osa Specifický cíl Podporované aktivity Příjemci Druh výzvy Datum vyhlášení PO 1 SC 1.1 Výstavba kanalizace, výstavba, modernizace a intenzifikace

Více

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně MIKROORGANISMY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘED EDÍ Ústav inženýrstv enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně Důvody využívání mikroorganismů v procesech ochrany životního prostřed edí jsou prakticky všudypřítomné

Více

Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o.

Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o. Výrobky VZE 1. čistírny odpadních vod 2. biologické dočišťovací filtry 3. nádrže 4. septiky 5. žumpy 6. jímky 7. provzdušňovací věže Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o. Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

Kompost versus skládka

Kompost versus skládka Kompost versus skládka Eliminace velmi negativních efektů, které způsobuje ukládání bioodpadu na skládky Cenná surovina pro krajinu, životní prostředí Prostřednictvím kompostu navracíme živiny a organické

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

Skládkový plyn. Markéta Žáková

Skládkový plyn. Markéta Žáková Skládkový plyn Markéta Žáková Bakalářská práce 2009 ABSTRAKT Tato práce je zaměřena na skládkový plyn, který vzniká na skládkách komunálního odpadu. Je zde popsán vznik, složení, vlastnosti a využití

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Skládka TKO Chotěboř-Lapíkov (dále jen zařízení )

Skládka TKO Chotěboř-Lapíkov (dále jen zařízení ) Příloha: Úplné znění výrokové části integrovaného povolení č. j. KUJI 6909/03 OZP/Kle-IP pro zařízení Skládka TKO Chotěboř-Lapíkov po provedené 6. změně IP č.j. KUJI 30381/2018 ze dne 17. 4. 2018 V souladu

Více

SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY

SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY SPALOVÁNÍ PLYNU ZE ZPLYŇOVÁNÍ BIOMASY Jan Škvařil Článek se zabývá energetickými trendy v oblasti využívání obnovitelného zdroje s největším potenciálem v České republice. Prezentuje výzkumnou práci prováděnou

Více

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO:

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO: KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ ING. JAN FOLLER, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s. foller@vasgr.cz MOTTO: PŘIJME-LI ODBORNÁ ZEMĚDĚLSKÁ VEŘEJNOST FAKT, ŽE APLIKACE KALŮ Z BIOLOGICKÉHO

Více

COMPACFOAM. Bezpečnostní list

COMPACFOAM. Bezpečnostní list Podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (změněno nařízením (EU) č. 453/2010) COMPACFOAM Bezpečnostní list Vytvořeno dne: 10.04.2012 Přepracováno dne: 02.07.2013 Platné od: 10.04.2012 Verze: 1.3 Nahrazuje verzi:

Více

Ing. Dagmar Sirotková. Přístupy k hodnocení BRO

Ing. Dagmar Sirotková. Přístupy k hodnocení BRO Ing. Dagmar Sirotková Přístupy k hodnocení BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO BRO Pojmy Biologicky rozložitelný odpad jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu Biologický odpad

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Dvacátý první rok systému třídění odpadů od občanů města Jeseníku! Zavedený systém nakládání s tříděnými odpady, společný pro

Více

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Komplex otázek a problémů Největší znečisťovatel průmysl a energetika. Řešení od počátku (systematické a komplexní): optimální volba vhodných technologických

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady Definice odpadu dle zákona č. 185 / 2001 Sb.: Odpad - je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadu uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE

AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Rumunská 1, 120 00 Praha 2, T: +420 / 222 074 401, F: +420 / 222 074 403, www.avecz.cz Společnost skupiny AVE Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich, jehož majoritním vlastníkem je spolková země

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

Čistírna odpadních vod

Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod - ČOV = zařízení, kde dochází k čištění odpadní vody v blízkosti provozů čištění průmyslových vod v zemědělské výrobě u měst a obcí mechanicko biologická čistírna

Více

OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Loukov č. 1/2001

OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Loukov č. 1/2001 OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Loukov č. 1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem v Loukově a m.

Více

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti 1. Identifikace žadatele RUMPOLD UHB, s.r.o., Předbranská 415, 688 01 Uherský Brod telefon: 572 633 590 e-mail: zmolik@rumpold.cz IČ: 60704756 DIČ: CZ60704756

Více

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi EKOLOGIE autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Určitě jsi v nabídkových letácích elektroniky zaregistroval zkratku PHE. Jde o poplatek za ekologickou likvidaci výrobku. Částka takto uvedená

Více

Odložení nebezpečných odpadů

Odložení nebezpečných odpadů Odložení nebezpečných odpadů veškeré ceny jsou bez příslušné sazby, ceny nezahrnují odvoz odpadů z místa určení, platnost od 1. 1. 2015 Název Dřevo Název 20 01 37 9 500 Kč Rozpouštědla 20 01 13 9 000 Kč

Více

Obsah. 1. Legislativa 2. Vymezení pojmů 3. Produkce odpadů 4. Přehled systémů pro manipulaci s odpady 5. Způsoby zneškodňování odpadů

Obsah. 1. Legislativa 2. Vymezení pojmů 3. Produkce odpadů 4. Přehled systémů pro manipulaci s odpady 5. Způsoby zneškodňování odpadů Obsah 1. Legislativa 2. Vymezení pojmů 3. Produkce odpadů 4. Přehled systémů pro manipulaci s odpady 5. Způsoby zneškodňování odpadů 2 Motivace problému V každém objektu vznikají odpady : jak předejít

Více

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ E M ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu OPVK Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na

Více

Datum vydání: 23. listopadu 2001 Strana: 1 Datum revize: 18. března 2011 Název výrobku: METPROCOR VCI

Datum vydání: 23. listopadu 2001 Strana: 1 Datum revize: 18. března 2011 Název výrobku: METPROCOR VCI Datum vydání: 23. listopadu 2001 Strana: 1 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Obchodní název výrobku: Metprocor VCI plastová fólie 1.2 Identifikace výrobce VÝROBCE: MetPro,

Více

Ochrana vod závadné látky

Ochrana vod závadné látky 19.02.2015 Ochrana vod závadné látky Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Závadné látky Nakládání se závadnými látkami

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

PARNÍ KOTEL, JEHO FUNKCE A ZAČLENĚNÍ V PROCESU ENERGETICKÉHO VYUŽITÍ PRŮMYSLOVÝCH A KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ

PARNÍ KOTEL, JEHO FUNKCE A ZAČLENĚNÍ V PROCESU ENERGETICKÉHO VYUŽITÍ PRŮMYSLOVÝCH A KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ Energetické využití odpadů PARNÍ KOTEL, JEHO FUNKCE A ZAČLENĚNÍ V PROCESU ENERGETICKÉHO VYUŽITÍ PRŮMYSLOVÝCH A KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ komunální a průmyslové odpady patří do kategorie tzv. druhotných energetických

Více

Srdečně vítejte. Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke

Srdečně vítejte. Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke Srdečně vítejte Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke Okres Minden-Lübbecke Až 330.000 obyvatel Sběrné systémy pro domácnosti: Nádoba na bioodpad (kuchyňské odpady) Popelnice

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Název výrobku: Sádrovláknitá deska FERMACELL

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Název výrobku: Sádrovláknitá deska FERMACELL Datum vydání: 01.09.2003 Datum revize: 30.06.2012 Strana: 1/6 1. Identifikace látky, přípravku, výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora 1.1 Identifikace přípravku: Sádrovláknitá deska

Více

Praha -.A.S.A., měření skládkového plynu

Praha -.A.S.A., měření skládkového plynu Praha -.A.S.A., měření skládkového plynu Skládka odpadů Lišov Závěrečná zpráva za rok 2015 Brno, prosinec 2015 Praha -.A.S.A., měření skládkového plynu Závěrečná zpráva za rok 2015, prosinec 2015 ROZDĚLOVNÍK

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ohlašování za rok 2009 specifické případy Otázky a odpovědi č. 4 Zařízení pro nakládání s odpady a ohlašování do IRZ Odbor integrované prevence a IRZ,

Více

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava

Více

O Z N Á M E N Í. Skládka S-OO Chotyně II, kompostárna společnosti Gesta a.s. Rynoltice

O Z N Á M E N Í. Skládka S-OO Chotyně II, kompostárna společnosti Gesta a.s. Rynoltice Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství O Z N Á M E N Í Ve smyslu ustanovení 8 odst. 2 zákona č. 76/20021 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném

Více

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety PEVNÁ PALIVA Základní dělení: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety Biomasa obnovitelný zdroj energie u našich výrobků se týká dřeva a dřevních briket Složení

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Více