Začínáte? řezník. pekař. řezník. Truhlář. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Začínáte? řezník. pekař. řezník. Truhlář. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka."

Transkript

1 Kontaktní centrum, Opletalova 22, Praha 1, tel.: , sevírka Truhlář holič knihkupec účetní lektorka zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič řezník Název oboru: TRUHLÁŘ kuchař zubař restauratér kosmetička výčepní Druh: ŘEMESLNÁ Začínáte? Příručka pražského podnikatele

2 Definice: Truhlářství dle nařízení vlády 278/2008 Sb. Rukodělné odborné práce a práce na dřevoobráběcích strojích při výrobě nábytku, stavebně truhlářských výrobků (oken, dveří, stěn a podobně), dřevěných konstrukcích a rozmanitých průmyslových i užitkových výrobků ze dřeva. Provádění oprav a rekonstrukcí všech druhů výrobků v celém rozsahu truhlářské technologie. Výběr, rozměřování, dělení i opracování řeziva a sestavování dílců nebo součástí do finálních produktů, včetně povrchové úpravy. Stavebně truhlářské práce (osazování stavebních truhlářských výrobků, vestavěného nábytku, provedení palubového, deskového, kazetového obložení stěn a stropů, montáž a úpravy příček, dřevěných schodů, dřevěných akustických zástěn, kabin a obložení). V rámci živnosti lze dále provádět zhotovování dřevěných nástaveb dopravních prostředků, jednoduché bednářské a modelářské činnosti, montáž sériově vyráběného nábytku.

3 1. Podmínky získání živnostenského oprávnění Osmnáct let, způsobilost k právním úkonům, trestní bezúhonnost, daňová bezdlužnost v oblasti podnikání, bezdlužnost vůči správě sociálního zabezpečení a vůči zdravotní pojišťovně. Odborná způsobilost pro vykonávání práce truhláře je prokázána ukončeným vzděláním v oboru nebo uznanou odbornou kvalifikací, ukončeným vzděláním v oboru příbuzném s jednoroční praxí, rekvalifikací v oboru s jednoletou praxí nebo samotnou šestiletou praxí v oboru. Tato příručka obsahuje pokyny a povinnosti, které zákony určují přímo pro odbornou činnost truhláře, a výstupy, které z této legislativy pro podnikatele povinně vyplývají. 2. Podmínky úspěšného vykonávání práce Základními předpoklady pro úspěšné vykonávání povolání truhláře jsou schopnost učit se novým věcem a tyto nové poznatky úspěšně aplikovat v praxi, schopnost řešit problémy, pružně a správně na ně reagovat, kladení důrazu na bezpečnost práce a ochranu zdraví a majetku, úsilí co nejlépe vykonávat svoji práci. Důležité je správné spočítání nákladů práce a její ohodnocení. Práce truhláře je velmi náročná, jak fyzicky, tak na těžké pracovní prostředí truhlářských dílen. Proto je mnoho zdravotních faktorů, které omezují, či přímo vylučují vykonávání zaměstnání truhláře. Jsou to tato onemocnění: Závažná endokrinní onemocnění, poruchy sluchu, chronické záněty středouší, tinnitus (šelest v uších), chronické onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších deformit hrudníku, závažná chronická onemocnění kůže a spojivek, onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením, chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce, nemoci pohybového systému omezující pohyblivost a svalovou sílu a záchvatovité a kolapsové stavy. Zda je možný výkon zaměstnání truhláře, určuje po zdravotní stránce pouze lékař, který jej doporučí, či nedoporučí. Pojištění pro truhláře není povinné, ale je vhodné sjednat si úrazové pojištění (pro případ zranění při výkonu práce, pádu apod.), pojištění odpovědnosti (případ poškození klientova majetku apod.) a pojištění majetku (pro případ odcizení, živelné události apod.). V případě, že by živnostník měl zaměstnance, je povinnost sjednat pojištění odpovědnosti zaměstnavatele. 3. Potřebné vzdělání Při nevlastnění výučního listu v oboru truhlář lze u autorizovaných osob složit a získat kvalifikaci pro úspěšné zažádání o živnostenské oprávnění. Úplnou kvalifikaci Truhlář (33-56-H/01) lze složit po předchozím úspěšném získání profesních kvalifikací truhlář nábytkář a stavební truhlář ta se skládá z dalších 3 profesních kvalifikací. Truhlář nábytkář ( H) Stavební truhlář ( H) Truhlář pro výrobu oken a dveří ( H) Truhlář pro příčky a vestavěný nábytek ( H) Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy ( H) Úplná profesní kvalifikace může být zájemcem rozšířena o profesní kvalifikaci Montážník nábytku.

4 4. Pracovní nářadí Výběr vhodného nářadí je důležitý k úspěšnému a správnému vykonávání povolání. V této kapitole je vyjmenováno náčiní, které by měl truhlář umět obsluhovat a vlastnit. Samozřejmostí je udržování pracovního nářadí v čistotě a plné funkčnosti. Základní truhlářské stroje: Formátovací kotoučová pila, stojanová pásová pila, srovnávací frézka min. šíře záběru 300 mm, tloušťkovací frézka min. šíře záběru 300 mm, spodní stolová frézka s průměrem hřídele 30 mm, vrtací dlabačka s upínací hlavou do minimálního průměru 25 mm, stojanová vrtačka se sklíčidlem do průměru 13 mm, pásová bruska s min. šíří brusného pásu 150 mm, bruska hranová, olepovačka hran. Nářadí: Truhlářská hoblice, hoblík klopkař, římsovník, úhelník dřevěný s příložníkem 200 mm, příložník ocelový, úhelník stavitelný, úhelník ocelový, dřevěný pokosník, dřevěná palička, gumová palička, rejsek, skládací a svinovací metr, truhlářské ztužidlo, profi svěrka, sada dlát, sada zapouštěcích dlát, brousek, sada šroubováků, obtahovačka, kozinožka, štípací a kombinované kleště, rámová pila, pila ocaska, pila děrovka, pila čepovka, dýhořezka, kleště rozváděcí na pilové listy, tříhranný pilník na pily, hrubý pilník na dřevo, úsečová a plochá rašple, špachtle, vodováha, kladivo. 5. Ochranné pomůcky (OOPP) Za správný výběr ochranných pomůcek je zodpovědný zaměstnavatel, v případě OSVČ si za bezpečí a výběr ochranných pomůcek ručí sám podnikatel. Zde jsou vyjmenovány pomůcky, které by měl mít ve výbavě každý truhlář. Ochranné brýle / štít Pracovní oblek Zástěra s výztuhou (kožená/textilní) Pracovní obuv s vyztuženou špičkou Kožené rukavice Minimálně respirátor Ochrana sluchu (špunty, sluchátka) Při práci je důležité správně volit OOPP. Ne vždy jsou všechny OOPP potřebné a jejich využívání v nesprávných situacích může způsobit zvýšení rizika zranění. 6. Prašnost a chemické látky v truhlářské dílně Limity PEL (přípustné expoziční limity) jsou stanoveny normou ČSN EN 481 Ovzduší na pracovišti. Je nutné tuto normu dodržovat. Limity jsou stanoveny jako PEL / 8hodinovou směnu. PEL je celosměnový časově vážený průměr. Prach exotických dřevin 1 mg/m 3 Prach tvrdých dřev 2 mg/m 3 Prach ostatních dřev 5 mg/m 3 Prach z pryskyřic 5 mg/m 3 Pro snížení prašnosti a jejího negativního vlivu na organismus je potřeba zajistit lokální odsávání, větrání

5 a vhodné OOPP (respirátor). Chemické látky používané truhláři jsou pojiva, ředidla a rozpouštědla, tvrdidla, plnidla, pigmenty, barviva aj. Při nesprávném používání a špatných koncentracích může dojít k zasažení dýchacích cest a kůže. Znovu je tedy potřeba dbát na postupy práce dané výrobci a používání OOPP. Zdroj a další informace: 7. Bezpečnost práce BOZP je souhrn právních, organizačních, technologických, zdravotních, hygienických a vzdělávacích opatření, jejichž cílem je dosažení takového stavu pracovišť, kde nebude docházet k úrazům, nemocem z povolání ani k jinému ohrožení zdraví a škodám na majetku. Zaměstnavatel má povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci s ohledem na rizika možného ohrožení, zajistit proškolení nového zaměstnance odborně způsobilou osobou při nástupu do zaměstnání a toto školení nejméně jedenkrát ročně opakovat. Odpovědnost za bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovišti má vždy zaměstnavatel; zaměstnavatel je dále povinen zjišťovat a odstraňovat (minimalizovat) možná rizika na pracovišti a uchovávat doklady pro případné doložení dokumentace o provádění školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Na následujících odkazech jsou uvedeny zásady práce pro truhláře, společně s rizikovostí jednotlivých úkonů a také způsoby, jak eliminovat možná zranění: Požární ochrana Zákaz kouření a manipulace s otevřeným plamenem a nepovolaným vstup zakázán. Zákaz uskladňování hořlavého materiálu nesouvisejícího s provozem truhlářské dílny. Hobliny, piliny a jiné dřevěné odpady musí být pravidelně uklízeny po konci každé práce/směny. Pravidelný úklid prachu na elektrických zařízeních (min. 1x týdně). Musí být zabezpečena úniková cesta a volný přístup k hasicím zařízením. Na topení nesmí být pokládány žádné hořlavé předměty. Před započetím práce nutné zkontrolovat obráběný materiál a elektrická zařízení. Vhodné hasivo: tříštěná voda se smáčedlem, těžká, střední a lehká pěna.

6 Pro Vaše poznámky

7 Příručka byla vytvořena a verifikována ve spolupráci s odborníky ze Střední odborné školy stavební a zahradnické, Učňovská 1 v Praze 9. Začínáte? Průvodce pražského podnikatele Název oboru: TRUHLÁŘ Druh: ŘEMESLNÁ Leden, 2014 Verze: 1.0 Mediálním partnerem projektu Akcelerace je Právní výhrada Veškerý obsah v tomto dokumentu má pouze informativní charakter, neslouží jako podklad pro úřady státní správy, např. pro vyplnění daňového přiznání atd. Tento materiál obsahuje odkazy na stránky jiných subjektů, jejichž obsah a funkčnost se může v čase měnit. Tvůrce nenese zodpovědnost za obsah, aktuálnost nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.

8 Rozvojové projekty Praha, a.s. Opletalova 929/ Praha 1

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Stavební truhlář;

Více

Začínáte? řezník. pekař. Instalatér. řezník lektorka. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. kosmetička. sevírka.

Začínáte? řezník. pekař. Instalatér. řezník lektorka. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka holič Název oboru: INSTALATÉRSTVÍ A TOPENÁŘSTVÍ Druh: ŘEMESLNÁ účetní knihkupec zedník zelinář masér

Více

Začínáte? řezník. pekař. Tesař. řezník. zelinář masér. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. řidič.

Začínáte? řezník. pekař. Tesař. řezník. zelinář masér. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. řidič. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Tesař knihkupec účetní zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič holič Pokrývač

Více

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. Obchod. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. Obchod. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Obchod holič knihkupec účetní lektorka zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce

Více

Začínáte? řezník. pekař. řezník. Obkladač. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Začínáte? řezník. pekař. řezník. Obkladač. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka knihkupec účetní zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič Obkladač holič lektorka

Více

Kominík. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Kominík. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Kominík holič knihkupec účetní lektorka zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce

Více

Kamnář. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Kamnář. Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér. holič. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka knihkupec účetní zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič Kamnář holič lektorka

Více

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H)

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

malíř Začínáte? řezník pekař řezník lakýrník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec

malíř Začínáte? řezník pekař řezník lakýrník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka malíř holič knihkupec účetní lektorka Název oboru: Malíř, lakýrník Druh: ŘEMESLNÁ zedník zelinář masér

Více

malíř Začínáte? řezník pekař řezník lakýrník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec

malíř Začínáte? řezník pekař řezník lakýrník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka malíř holič knihkupec účetní lektorka Název oboru: Malíř, lakýrník Druh: ŘEMESLNÁ zedník zelinář masér

Více

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H)

Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: H) Montážník interiérových dveří a zárubní (kód: 33-054-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Truhlář pro výrobu oken a dveří (kód: 33-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Stavební truhlář;

Více

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby drobných dřevěných výrobků. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby drobných dřevěných výrobků (kód: 33-034-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník

Více

Povolání Výroba šablonovacích zařízení s částmi modelů se čtyřmi až osmi jaderníky. 5. Výroba maket a šablon pro kopírovací zařízení.

Povolání Výroba šablonovacích zařízení s částmi modelů se čtyřmi až osmi jaderníky. 5. Výroba maket a šablon pro kopírovací zařízení. Dřevomodelář Dřevomodelář ručně nebo na strojním zařízení vyrábí, sestavuje a opravuje dřevěné modely a makety pro potřeby formování ve slévárenském a sklářském průmyslu nebo při výrobě laminátových a

Více

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Tesaři a stavební truhláři Kč Kč Stavební truhláři Kč

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Tesaři a stavební truhláři Kč Kč Stavební truhláři Kč Stavební truhlář Stavební truhlář vyrábí a montuje stavebně-truhlářské výrobky a konstrukce. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná jednotka práce: Dřevařská

Více

Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy

Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy Truhlář pro obklady, schodiště a podlahy vyrábí a montuje schodiště, navazující podlahy a obklady. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr:

Více

Truhlář pro výrobu oken a dveří

Truhlář pro výrobu oken a dveří Truhlář pro výrobu oken a dveří Truhlář pro výrobu oken a dveří výrábí okna a dveře. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr: nábytkářské a truhlářské práce Kvalifikační úroveň: Střední

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby bednění Kvalifikační

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Montážník dřevostaveb (kód: 33-050-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK

Více

Začínáte? řezník. pekař. Autoservis. řezník. holič. účetní. instalatér prodejce. zedník. kosmetička. sevírka. řidič. knihkupec. barman.

Začínáte? řezník. pekař. Autoservis. řezník. holič. účetní. instalatér prodejce. zedník. kosmetička. sevírka. řidič. knihkupec. barman. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka řezník barman pekař instalatér prodejce řidič Autoservis holič knihkupec řezník Název oboru: OPRAVY

Více

Výrobce dřevěných hraček

Výrobce dřevěných hraček Výrobce dřevěných hraček Výrobce dřevěných hraček podle výtvarných návrhů a převážně ručně zhotovuje uměleckořemeslné výrobky ke hře dětí ze dřeva a pomocných materiálů. Odborný směr: Umělecká řemesla

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář; Dílenský montážník nábytku Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Dílenský montážník nábytku (kód: 33-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář nábytkář;

Více

Nábytkářský technik mistr

Nábytkářský technik mistr Nábytkářský technik mistr Nábytkářský technik mistr řídí a organizuje práce na vymezeném technologickém úseku při zajišťování úkolů stanovených operativním plánem výroby v nábytkářské výrobě. Odborný směr:

Více

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek Pracovník výroby koster pro čalouněný Pracovník výroby koster pro čalouněný vyrábí kostry pro čalouněný. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství Odborný podsměr: nábytkářské a truhlářské práce Kvalifikační

Více

Zařízení a výbava školní dílny pro práci se dřevem. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy

Zařízení a výbava školní dílny pro práci se dřevem. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Zařízení a výbava školní dílny pro práci se dřevem PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Mgr. Pavel Pecina, Ph.D. 2007 Cíl kapitoly

Více

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Obsluha dřevařských strojů a zařízení (kód: 33-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Obsluha

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: H) Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby ohýbaného nábytku z vrstveného dřeva (kód: 33-067-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb.

Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. Příloha č. 8 Konkrétní zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. Příloha č. 8 obsahuje čtyři varianty konkrétního zadání pro zkoušku dle zákona 179/2006 Sb. k získání profesní kvalifikace. Všechna zde

Více

Samostatný technik provozu elektrárny

Samostatný technik provozu elektrárny Samostatný technik provozu elektrárny Samostatný technik provozu elektrárny řídí a zajišťuje odborné činnosti v příslušném technologickém úseku elektrárny. Odborný směr: Energetika Odborný podsměr: výroba

Více

pekař Začínáte? cukrář řezník pekař řezník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec

pekař Začínáte? cukrář řezník pekař řezník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka pekař holič knihkupec účetní lektorka zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Výrobce rámových dřevostaveb (kód: 33-044-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Výrobce rámových

Více

Dělník výroby dřevařských polotovarů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevařských polotovarů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevařských polotovarů (kód: 33-025-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník výroby

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Začínáte? Druhy živností. a jejich náležitosti. Příručka pražského podnikatele

Začínáte? Druhy živností. a jejich náležitosti. Příručka pražského podnikatele Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz Druhy živností a jejich náležitosti Začínáte? Příručka pražského podnikatele Živností je soustavná činnost provozovaná

Více

Jeřábník pro zdvihadla a mostové, portálové a konzolové jeřáby

Jeřábník pro zdvihadla a mostové, portálové a konzolové jeřáby Jeřábník pro zdvihadla a mostové, portálové a konzolové jeřáby Jeřábník pro zdvihadla a mostové, portálové a konzolové jeřáby obsluhuje uvedené druhy jeřábů z koše, ze země nebo dálkovým ovládáním. Odborný

Více

Řidič motorových vozíků

Řidič motorových vozíků Řidič motorových vozíků Řidič motorových vozíků je schopný bezpečně řídit vozidla včetně manipulace s přepravovanými náklady nebo mechanismy namontovanými na vozidle. Odborný směr: Doprava a logistika

Více

kadeřník Začínáte? řezník pekař řezník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec

kadeřník Začínáte? řezník pekař řezník zelinář masér holič účetní kuchař instalatér prodejce zedník lektorka kosmetička sevírka řidič knihkupec Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka knihkupec účetní zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič kadeřník holič lektorka

Více

Výrobce pokrmů rychlého občerstvení

Výrobce pokrmů rychlého občerstvení Výrobce pokrmů rychlého občerstvení Výrobce pokrmů rychlého občerstvení zajišťuje pomocné práce a přípravu jednoduchých pokrmů v gastronomickém zařízení rychlého občerstvení. Odborný směr: Pohostinství,

Více

Začínáte? řezník. pekař. řezník. Kosmetické. zelinář masér. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka.

Začínáte? řezník. pekař. řezník. Kosmetické. zelinář masér. účetní. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. kosmetička. sevírka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka holič služby účetní knihkupec zedník zelinář masér řezník barman pekař instalatér prodejce řidič Kosmetické

Více

Povolání Zhotovování stavebních dílců ze železového betonu s výztuží nebo se zhutňováním směsi. 5

Povolání Zhotovování stavebních dílců ze železového betonu s výztuží nebo se zhutňováním směsi. 5 Betonář Betonář provádí betonářské práce a vyrábí betonové a železobetonové prefabrikáty. Odborný směr: Stavebnictví a zeměměřictví Odborný podsměr: stavební technické činnosti Kvalifikační úroveň: Střední

Více

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H)

Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů ve výrobě nábytku (kód: 33-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká

Více

Revizní technik spalinových cest

Revizní technik spalinových cest Revizní technik spalinových cest Revizní technik spalinových cest samostatně provádí revize, kontroly a čištění spalinových cest v souladu s platnou legislativou. Odborný směr: Služby provozní a osobní

Více

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Pracovník výroby koster pro čalouněný nábytek (kód: 33-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí

Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí Tesař pro zhotovování a montáž bednění, lešení a pomocných konstrukcí (kód: 36-074-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká

Více

Povolání 156. Příprava a úprava nerovných podkladů (otryskáním, broušením, tmelením, stěrkováním, frézováním ap.). 6

Povolání 156. Příprava a úprava nerovných podkladů (otryskáním, broušením, tmelením, stěrkováním, frézováním ap.). 6 Podlahář Podlahář pro bytové, občanské, průmyslové a zemědělské stavby pokládá, osazuje, opravuje a ošetřuje podlahy ze dřeva, mazaniny, betonu, teraca, korku, tetilu, laminátu, linolea a jiných materiálů

Více

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách dohlíží na dodržování správných postupů při manipulaci s živými

Více

Keramický technik technolog

Keramický technik technolog Keramický technik technolog Keramický technik technolog stanovuje technologické postupy a zajišťuje technologickou přípravu keramické výroby. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní

Více

Pomocný pracovník v polygrafii

Pomocný pracovník v polygrafii Pomocný pracovník v polygrafii Pomocný pracovník v polygrafii provádí pomocné, přípravné, obslužné a manipulační práce v tiskárenském provozu. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní

Více

Obsluha zdvihacích pracovních plošin

Obsluha zdvihacích pracovních plošin Obsluha zdvihacích pracovních plošin Obsluha zdvihacích pracovních plošin zdvihá a polohuje personál včetně souvisejících pracovních nástrojů a materiálu v pracovní plošině (koši) do pracovní polohy. Odborný

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H)

Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: H) Tesař pro zhotovování, montáž a opravy vázaných konstrukcí (kód: 36-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání:

Více

Povolání Příprava, nastavení a obsluha programovatelné ohýbačky. 5. Zhotovování potrubí palivového systému. 4

Povolání Příprava, nastavení a obsluha programovatelné ohýbačky. 5. Zhotovování potrubí palivového systému. 4 Potrubář letecký Potrubář letecký řeže, ohýbá a tvaruje nerezové a duralové trubky a vyrábí potrubí olejového, hydraulického, vzduchového, protipožárního systému letadla. Odborný směr: Strojírenství a

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu restauruje a konzervuje figurální a nefigurální

Více

Pracovník dýhování a laminátování nábytku (kód: H)

Pracovník dýhování a laminátování nábytku (kód: H) Pracovník dýhování a laminátování nábytku (kód: 33-016-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář

Více

Metodika k dílně pro obor Truhlář

Metodika k dílně pro obor Truhlář Metodika k dílně pro obor Truhlář Příjemce:, Školní 709, 374 19 Trhové Sviny Projekt:, Cíl učebny: nákup nového strojního vybavení do dílen, zatraktivnit a zmodernizovat výuku a usnadnit tak cestu absolventům

Více

příloha č. 133.2.8 movitý majetek INTERIÉRY - hmotný majetek do 40 tisíc

příloha č. 133.2.8 movitý majetek INTERIÉRY - hmotný majetek do 40 tisíc příloha č. 133.2.8 movitý majetek INTERIÉRY - hmotný majetek do 40 tisíc 3.2.8.27 pistole hřebíkovací pneumatická 1 800,00 800,00 D12.16 100,00 3.2.8.54 vrtačka el. Narex 1 1 000,00 1 000,00 D14.18 100,00

Více

Specializace Obsluha strojů na výrobu klobouků (včetně obsluhy strojů na výrobu forem na klobouky)

Specializace Obsluha strojů na výrobu klobouků (včetně obsluhy strojů na výrobu forem na klobouky) Plsťař Plsťař zajišťuje práce při výrobě plstí a plstěných výrobků. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Nadřízené povolání: Příbuzné specializace: Regulovaná jednotka práce: Tetilní a oděvní

Více

Mechanik opravář letadel

Mechanik opravář letadel Mechanik opravář letadel Mechanik opravář letadel připravuje a montuje složitější celky draku letounů a letadlových systémů a agregátů, provádí specifické stupně údržby letadel, odstraňuje závady a poškození

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Modelář ve slévárenství (kód: 21-025-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Modelář ve

Více

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér zubař. holič. účetní. školka /dětský. koutek. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka.

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér zubař. holič. účetní. školka /dětský. koutek. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Název oboru: MŠ / DĚTSKÝ KOUTEK Druh: SLUŽBA zedník zelinář masér zubař řezník barman pekař instalatér

Více

Střelmistr pro zvláštní druhy prací

Střelmistr pro zvláštní druhy prací Střelmistr pro zvláštní druhy prací Střelmistr pro zvláštní druhy prací s uvedením specializace provádí a řídí trhací práce v horkých provozech, při tvárnění nebo jiné úpravě materiálů výbuchem respektive

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Montážník nábytkových sestav (kód: 33-042-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Montážník nábytkových

Více

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi vykonává odborné práce ve výrobě ortopedické obuvi. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené

Více

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Obsluha dřevařských strojů a zařízení. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Obsluha dřevařských strojů a zařízení (kód: 33-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Obsluha

Více

Pracovník výroby zákusků a dortů

Pracovník výroby zákusků a dortů Pracovník výroby zákusků a dortů Pracovník výroby zákusků a dortů zajišťuje výrobu hmot, jejich tvarování a tepelné opracování. Dohotovuje, zdobí a balí zákusky a dorty. Odborný směr: Odborný podsměr:

Více

a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. a) alergizující látky používané při praktickém vyučování.

a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. a) alergizující látky používané při praktickém vyučování. Kód oboru Zdravotní způsobilost uchazeče ke vzdělání zdravotní omezení Analýza potravin 29-42-M/01 dle nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání č. 211/2010 Sb. Technologie potravin 29-41-M/01 Autotronik

Více

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér vratových systémů (kód: 36-172-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér kovových stavebních konstrukcí

Více

Podlahář dřevěných podlah

Podlahář dřevěných podlah Podlahář dřevěných podlah Podlahář dřevěných podlah připravuje podklad, klade, lepí, přiřezává a povrchově upravuje různé druhy dřevěných podlah. Odborný směr: Stavebnictví a zeměměřictví Odborný podsměr:

Více

Topič nízkotlakých teplovodních kotlů

Topič nízkotlakých teplovodních kotlů Topič nízkotlakých teplovodních kotlů Topič nízkotlakých teplovodních kotlů provádí obsluhu výměníkových nebo redukčních stanic a všech druhů nízkotlakých teplovodních kotlů bez rozlišování druhu paliva.

Více

Pedikérka a nehtová designérka

Pedikérka a nehtová designérka Pedikérka a nehtová designérka Pedikérka a nehtová designérka pečuje o nohy a nehty zákazníka. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání

Více

Kominík - kontrola a čištění spalinových cest

Kominík - kontrola a čištění spalinových cest Kominík - kontrola a čištění spalinových cest Kominík kontrola a čištění spalinových cest kontroluje a čistí spalinové cesty, čistí spotřebiče pevných a kapalných paliv, odstraňuje drobné závady a připojuje

Více

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Osazovač (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Osazovač (kód: 36-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Osazovač Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Podrobný popis plnění. Dodávka techniky pro ZŠ Korouhev

Podrobný popis plnění. Dodávka techniky pro ZŠ Korouhev Podrobný popis plnění Dodávka techniky pro ZŠ Korouhev Předmětem zakázky je výběr dodavatele na dodávku notebooků, kancelářské techniky a kamer, dodávku techniky na práci s keramikou, dodávku kovo- a dřevoobráběcích

Více

Báňský záchranář lezec

Báňský záchranář lezec Báňský záchranář lezec Báňský záchranář lezec provádí práce nad volnou hloubkou vedoucí k záchraně lidských životů a majetku v dole a na povrchu. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Nadřízené

Více

27 LPG (zkapalněný zemní plyn)

27 LPG (zkapalněný zemní plyn) TARMAC CZ a.s. PŘÍLOHA 2.3. část 1 Pravidla o ochraně zdraví a bezpečnosti práce a ochraně životního prostředí pro dodavatele (dále jen Pravidla) Prohlášení o porozumění a souhlasu s Pravidly Vyplní odpovědný

Více

Sleva. 1020 x 70 x 680 mm 1240 x 70 x 270 mm 710 x 510 x 410 mm 580 x 100 x 90 mm. 327 x 137 x 1069 mm. 124 kg 135 kg. 83 kg 93 kg

Sleva. 1020 x 70 x 680 mm 1240 x 70 x 270 mm 710 x 510 x 410 mm 580 x 100 x 90 mm. 327 x 137 x 1069 mm. 124 kg 135 kg. 83 kg 93 kg kdr 60, 602 kdr 604 KOMBINOVANÉ BRUSKY Válcová bruska Průměr kotouče Hmotnost KDR 60 00 x 90 mm 50 x 220 mm 2 400 W, 230 V/50 Hz 550 W, 230 V/ 50 Hz 560 x 270 x 300 mm 700 x 450 x 3 7 kg 8 kg 5 kg 54 kg

Více

Manikérka a nehtová designérka

Manikérka a nehtová designérka Manikérka a nehtová designérka Manikérka a nehtová designérka pečuje o ruce a nehty zákazníka. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání

Více

Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava. Obor ZEDNÍK

Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava. Obor ZEDNÍK Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium ve Střední škole stavební Jihlava. Dne 31.8.2010 nabylo účinnosti nové nařízení vlády č. 211/2010 Sb. o soustavě oborů vzdělání v základním, středním

Více

Povolání 176. CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Kadeřníci Kč

Povolání 176. CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Kadeřníci Kč Kadeřník Kadeřník provádí komplení pánské, dámské a dětské kadeřnické práce. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem Alternativní

Více

Letecký sestavář - nýtař

Letecký sestavář - nýtař Letecký sestavář - nýtař Letecký sestavář - nýtař sestavuje náročnější sestavy, např. potrubí pro vzduchotechniku, přepážky pro trup, směrové kormidlo, křídlo apod. Provádí veškeré klempířské úpravy letounu.

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Dělník pro recyklaci Dělník pro recyklaci provádí přípravné, obslužné a manipulační práce při zpracování odpadů, materiálů a výrobků po ukončení životnosti na druhotné suroviny. Odborný směr: Povolání

Více

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tesař (kód: 36-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tesař (kód: 36-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Tesař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér zubař. holič. účetní. školka /dětský. koutek. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka.

Začínáte? řezník. pekař. řezník. zelinář masér zubař. holič. účetní. školka /dětský. koutek. kuchař. instalatér prodejce. zedník. lektorka. Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz sevírka Název oboru: MŠ / DĚTSKÝ KOUTEK Druh: SLUŽBA zedník zelinář masér zubař řezník barman pekař instalatér

Více

Dělník pro přípravu nábytkových povrchů

Dělník pro přípravu nábytkových povrchů Dělník pro přípravu nábytkových povrchů Dělník pro přípravu nábytkových povrchů připravuje nábytkové povrchy před lakováním a mezi jednotlivými lakovacími operacemi. Odborný směr: Dřevařská výroba a nábytkářství

Více

Dělník pro přípravu nábytkových povrchů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník pro přípravu nábytkových povrchů. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník pro přípravu nábytkových povrchů (kód: 33-029-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník

Více

5.6.10.1. Prach http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/prach Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií ve vztahu k přípustnému expozičnímu limitu (PEL). Podmínky ochrany

Více

Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: H)

Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: H) Obsluha soustruhů a vrtaček v kamenické výrobě (kód: 36-097- H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

Obsahy odborných předmětů

Obsahy odborných předmětů Práce s počítačem 1. roč. Práce s PC, OS, soubory, adresářová struktura Práce v lokální síti Práce se standardním aplikačním vybavením Textový editor Word Tabulkový procesor Excel Informační zdroje, celosvětová

Více

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Obchodní zástupce Obchodní zástupce zajišťuje obchodní činnosti firmy. Kompleně zajišťuje odborné práce v nákupu a odbytu výrobků, zboží nebo služeb podle potřeb firmy, obchodních závazků nebo požadavků

Více

Masér pro sportovní a rekondiční masáž

Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní masáž provádí neléčebné, sportovní a pohotovostní masáže. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing.

CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol. Ing. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol III.2. Inovace

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

Vybavení, nástroje a nářadí Třetí část veřejné zakázky

Vybavení, nástroje a nářadí Třetí část veřejné zakázky 1 Vybavení, nástroje a nářadí Třetí část veřejné zakázky Projekt: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/44.0006 1) dláto

Více

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Tvářeč plastů pro letadla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Tvářeč plastů pro letadla (kód: 23-136-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Tvářeč plastů pro letadla Kvalifikační

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ing. Tomáš Zadražil Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._13 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Hodnoticí standard. Montér suchých podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér suchých podlah (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér suchých podlah (kód: 36-065-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér suchých podlah Kvalifikační

Více

Podmínky zdravotní způsobilosti pro uchazeče ke vzdělávání

Podmínky zdravotní způsobilosti pro uchazeče ke vzdělávání Podmínky zdravotní způsobilosti pro uchazeče ke vzdělávání A/ Přehled onemocnění nebo zdravotních obtíží vylučujících nebo omezujících zdravotní způsobilost uchazeče ke vzdělávání (dle Přílohy č.1 a č.

Více