Předmluva. Expoziční trojúhelník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předmluva. Expoziční trojúhelník"

Transkript

1 Předmluva Věřím, že existují tři různé druhy fotografů: techničtí, umělečtí a ti co mají dobrou uměleckou vizi a kombinují ji s technickými znalostmi k dosažení konečného cíle. Nic není správné nebo špatné. Vše se jen liší v přístupu k práci, ve výkonu, a konečném výsledku. Jednu z prvních fotografek, kterou jsem učil základům focení, byla úžasně umělecky nadaná žena. Měla talent vidět věci tak, jak je nikdo, nikdy neviděl. Takový ten typ nenasytného studenta. Jednou mě požádala o pomoc ohledně technické stránky, aby se mohla zlepšovat i v tomto směru. S radostí jsem začal chrlit všechna čísla, všechny možné teorie a vědecké poznatky. A její reakce? Hej, můj mozek si ale nemyslí, že je to tak doopravdy. Měla pravdu. Lidé, kteří jsou umělecky nadáni myslí jinak, jejich mozek spočítá věci jinak než někdo, kdo přemýšlí analyticky a technicky. Takže jsem pochopil, že potřebuji změnit své výukové metody tak, aby se do nich vešli i ti co myslí jinak. Takový by měl být i tento článek. Vysvětlit technologii bez matematiky, čísel a suché teorie. Expoziční trojúhelník Existují tři hlavní ingredience pro správnou expozici. Clona, rychlost uzávěrky (čas) a ISO. Já vím, řekl jsem žádnou matematiku, takže budeme používat jen trochu geometrie, abychom pochopili, jak se tyto tři složky navzájem ovlivňují. Rozhodně nejsem první, kdo vymyslel trojúhelník, ale myslím si, že nejlépe poslouží našemu záměru a prezentaci. Přemýšlejte o perfektní expozici jako o dokonalém trojúhelníku, všechny úhly jsou stejné, všechny strany jsou stejné. Nyní, pokud změníme jednu část expozice, jednu stranu trojúhelníku, tak přestane být dokonalý. Takže musíme změnit i nějakou jinou část expozice, druhou stranu trojúhelníku, aby se znovu stal dokonalým. Abychom znovu měli perfektní expozici.

2 Jak můžete vidět, každý prvek expozice má vliv na ostatní. S tímto vědomím musíme poznat vztahy všech prvků, abychom co nejlépe pochopili jak se dopracovat ke správné expozici a tím i k požadovaným a vynikajícím výsledkům. Můžete se zeptat: Proč musím znát různé možnosti nastavení expozice. Proč sakra není jen jedna?. No v minulém století to tak mnohdy bylo. Namířit objektiv a stisknout spoušť. Clona byla stanovena, stejně jako rychlost uzávěrky. I když jste si mohli koupit filmy s různým isem obvykle byl jeden až dva doporučený pro daný typ fotoaparátu. Bylo to velmi omezující. Tyto fotoaparáty byly připraveny na jeden typ průměrné scény. Buďto jste mohli fotografovat letní den, nebo pokud jste měli blesk, i scénu trošku v šeru. Zapomeňte na fotografování západů slunce, zapomeňte na noční scény, zapomeňte na zastavení závodního vozu v akci. Byli jste uvězněni v průměrné scéně. Nyní chceme více, chceme umění v našich fotografiích, chceme mít větší kontrolu nad tím co a hlavně jak fotografujeme. K dosažení umělecké a technické kontroly nad fotoaparátem musíme vědět o možnostech různých nastavení, které můžeme použít, a proč je máme použít. Začneme s clonou. Světelnost Clona je proměnlivý kruhový otvor v našich objektivech. Otvor ve cloně může být skoro stejně velký jako průměr objektivu, nebo naopak velmi malý, třeba jako špendlíková hlavička. My upravujeme množství světla dopadajícího na senzor fotoaparátu. Představte si okenní žaluzie. Čím více je otevíráme, tím více světla dopadá na protější stěnu, na náš pokojový senzor. Čím více je otevíráme, tím je stěna jasnější a jasnější.

3 Stejně tak otevíráme a zavíráme clonu u našeho fotoaparátu (objektivu). Otevření naší clony je vyjádřeno v f krocích a zde je velmi typický příklad f kroků: Můžete říci: Počkej chvilku, a proč má největší otvor nejmenší číslo? Nezbývá než představit si jednu věc, a to že ono číslo je dolní číslo zlomku. Takže máme-li f4, což by bylo 1/4 a f8, to bude 1/8, takže 1/4 je větší než 1/8. V pořádku? Já si myslím, že je to v pořádku. Tato clonová čísla představují jakési celé kroky v množství dopadajícího světla. Co je to celý krok? Celý krok představuje dvojnásobek, nebo polovinu množství světla procházejícího do objektivu. Takže otvorem f1.4 projde 2x tolik světla jako f2 a f2 projde 2x tolik světla jako f2.8 nebo také můžeme říci, že otvor f2.8 propustí polovinu světla než otvor f2. Většina fotoaparátů používá ještě jemnější dělení a to zhruba mezi základními kroky ještě po 1/3. To proto, abychom mohli dokonaleji doladit náš fotoaparát. Takže máme k dispozici množství různě velikých otvorů a můžeme vpustit různé množství světla do našeho fotoaparátu. Ale proč bychom se o to měli starat a vybírat jeden nebo druhý, menší nebo větší otvor? No a tady je to místo, kde ke slovu přichází umělečtější polovina vašeho Já. Přichází pomoci při rozhodování o hloubce ostrosti. Níže jsou uvedené účinky clonového čísla na hloubku ostrosti. Hloubka ostrosti Když se podíváme na následující obrázky, je tam část, která je dokonale zaostřena a pak jsou tam oblasti, které jsou rozostřené, rozmazané. Je to většinou pouze na vás. Můžete mít malou hloubku ostrosti (anglická zkratka DOF, kdybyste se s tím někdy setkali) kdy pouze váš objekt je v centru pozornosti nebo můžete mít velkou hloubku ostrosti, kdy je ostré prakticky všechno. Samozřejmě všechny varianty mezi tím.

4 Hloubka ostrosti je dána třemi atributy - clona (f), skutečná vzdálenost objektivu k předmětu a ohnisková vzdálenost (50 mm, 200 mm, atd.) Podívejme se, jak se obraz promění pouhou změnou clony, a vypusťme další dvě části.

5 Fotografování při slabém osvětlení Jak jsme již viděli na příkladu žaluzií, naše clona se zavírá a otevírá a umožňuje tak vpustit různé množství světla na senzor fotoaparátu. Takže při slabém světle je možné otevřít clonu tak, aby do objektivu vniklo co největší množství světla a bylo snazší pracovat ve zbylých dvou rozích našeho dokonalého trojúhelníku, který jsme si vysvětlili v úvodu semináře. Více v dalších kapitolách, které budou pojednávat o rychlosti uzávěrky a o ISO.

6 Rychlost závěrky Rychlost závěrky určuje, jak dlouho bude na senzor dopadat světlo. Čím delší čas, tím více světla dopadne na povrch senzoru. To je technicky vzato to, co závěrka dělá. V uměleckém pojetí fotografie - rychlost závěrky řídí pohyb. Když chceme zmrazit pohyb, nebo jej naopak zobrazit, rychlost závěrky je ta část expozičního trojúhelníku, která tento aspekt bude řídit. Čas závěrky je vyjádřen ve zlomcích sekund, tedy 1/8, 1/125, 1/1000 a tak dál. Ve většině moderních digitálních fotoaparátů se nezobrazuje 1/x, takže s největší pravděpodobností uvidíte výše uvedený zlomek jen jako: 8, 125, 1000 atd. Je zde ovšem ještě jeden malý problém. To je to, že musíme mít neustále na paměti, jak dlouhý čas udržíme v ruce, aniž by sebemenší mírný pohyb fotoaparátu rozmazal výsledný obraz. Většina lidí je schopna udržet čas v rozmezí 1/60 sec až 1/200 sec s běžným objektivem. Při použití teleobjektivu musíme počítat s kratším časem uzávěrky. Obecně platí pravidlo, že rychlost uzávěrky držené z ruky je převrácenou hodnotou ohniskové vzdálenosti objektivu. Tedy platí, že máme-li objektiv 300 mm, musí být rychlost uzávěrky 1/300 sec a vyšší. (Pozor u snímačů rozměrů A-PSC, což máme všichni, vstupuje do hry ještě tak zvaný crop factor tj. přepočet na normální velikost snímače. U Canonu je crop factor 1,6, u Nikonu 1,5! Co to znamená? - že objektiv 300 mm je pro nás 300 x 1,6 = 480. Takže držíme v ruce dělo 480 mm, což ale také znamená, že minimální rychlost uzávěrky bude 1/500, to je dost limitující číslo na pohodové fotografování. Takže 18 mm = 30mm, 50 mm = 80mm, 120 mm = 190 mm atd.) Nejsem-li si jistý a chci mít výborné výsledky, což chceme všichni, použiji stativ. A jak nám čas uzávěrky pomáhá vytvářet umění. Někdy chceme zmrazit naše téma i v pohybu je zachovat ostré, jindy neostrostí vytváříme zdání pohybu.

7 V tomto případě jsme za použití velmi krátkého času zastavili tramvaj projíždějící okolo budovy tak, že působí jako by stála na zastávce. Ve druhém případě jsme zpomalili rychlost uzávěrky na 0,3 sec, a tak vznikne reálný obraz toho, že tramvaj projíždí velkou rychlostí kolem budovy. Je to vždy jen a jen na vás co chcete svým divákům říci. Chcete zastavit delfína ve skoku nad vodní hladinu, nebo tam bude jen rozmazaná šedomodrá šmouha? Chcete vyfotografovat noční město s dlouhými stopami brzdových světel? Záleží vždy jen na vás, co chcete. Tak jako pomocí otevření či uzavření clony si volíte hloubu ostrosti, zde pomocí času volíme dynamiku nebo statiku snímku. ISO Používáme ISO (nastavujeme citlivost snímače) aby nám pomohlo dosáhnout toho, co chceme dělat s ostatními dvěma stranami expozice, tedy clonou a rychlostí uzávěrky. Možná se ptáte, proč nepoužije rovnou to necitlivější nastavení a dál si s tím nelámeme hlavu. Jenže, zde narážíme na největší technický problém digitálních fotoaparátů. Čím vyšší ISO, tím větší šum neboli zrno v našich fotografiích. Někdy to může udělat obrázek naprosto nepoužitelným, zejména pro větší zvětšeniny. Takže naším cílem je používat co nejnižší možné ISO při zvážení všech aspektů toho čeho chceme dosáhnout.

8 Pokud fotografujeme venku, svítí slunce, popřípadě je jen velmi málo zataženo používáme ISO Pokud je deštivo, zataženo těžkými olověnými mraky, mělo by nám stačit ISO 400, zvláště pokud používáme malý otvor clony pro fotografování s velmi dlouhou hloubkou ostrosti například při fotografiích krajiny a držíme rychlost uzávěrky tak, abychom mohli ještě bezpečně fotografovat z ruky bez stativu. Přesuneme-li se do jasně osvětlené místnosti, budeme muset ISO nastavit až na hodnotu , abychom mohli pořizovat přirozené fotografie bez použití blesku. Pokročíme dále do spoře osvětlených místností, popřípadě do nočních pouličních scén musíme zvednout ISO na 3200 a vyšší. (mějme na paměti, že ne všechny fotoaparáty mohou pořizovat snímky na toto vysoké ISO bez velmi nadměrného šumu). Zde jsou některé detailní záběry na ukázku účinků šumu při jednotlivých ISO.

9 Spojení všeho dohromady = perfektní expozice Co je to perfektní expozice? Čistě technicky, každá fotografovaná scéna má svůj dynamický rozsah. Dynamický rozsah je rozdíl mezi nejjasnější a nejtmavší částí scény. Náš senzor má také svůj dynamický rozsah (odborně je to expoziční pružnost, ale nebudeme to dramatizovat). To čeho chceme dosáhnout je zachytit co největší dynamický rozsah dané scény do naší fotografie. To znamená že: nejjasnější část obrazu, většinou okna nebo obloha není přepálená, tedy bílá a bez detailu a nejtemnější stíny nejsou černé a plné šumu. Někdy, (většinou), je dynamický rozsah scény větší než možnosti našeho fotoaparátu, takže si vybereme tu část, kde chceme mít co nejdokonalejší expozici. Obvykle tu nejjasnější část chceme mít správně exponovanou a obětujeme kresbu ve stínech. Ale toto rozhodnutí samozřejmě závisí na dané situaci. Pokud například fotografujeme portrét, chceme, aby náš model byl naprosto perfektně exponován. Což znamená, že další část obrázku obětujeme bohům. A někdy tuto oběť musíme udělat, pokud nemůžeme změnit podmínky fotografování a nemáme ani možnost doplňkového osvětlení. Tento snímek je přeexponovaný. Má dobré světlo na skalách v popředí, ale chybí jakýkoliv detail v obloze Snímek je podexponovaný. Obloha je krásně vykreslená, ale popředí je velmi tmavé a v detailech je značný šum.

10 Správně exponovaný obraz ve velmi obtížné situaci, velký detail v popředí, kdy je rozpoznatelný každý kamínek ve vodě a ještě pořád velmi slušně vykreslená obloha. Pravdou je, že tato technicky dokonalá expozice nemusí naplňovat vaše umělecké záměry. Je jen na vás zda zvolíte tmavší nebo světlejší vyznění obrazu. Ale..., ale tento váš záměr musí být jasný a dobře čitelný z fotografie. Je velmi nečestné obhajovat špatnou fotografii slovy: Takhle jsem to chtěl. Expoziční trojúhelník v praxi Nyní máme základní znalosti tří částí expozice. Podívejme se, jak je můžeme používat a jaká je mezi nimi interakce. Dejme tomu půjdeme fotografovat automobilové závody a my chceme zastavit akci. Je jasný slunečný den, vypadá to na ISO 100. Chceme zastavit velmi rychlý automobilový závod, takže si vybereme čas 1/1000, tedy jednu tisícinu vteřiny (!). A podle našeho měření nám tato sestava povolí clonu f5,6. Tak teď známe velikost otvoru clony. Ale my chceme něco jiného. Clona 5,6 nám neumožňuje mít nejen celé závodiště ale i město v pozadí přiměřeně ostré. A nemůžeme změnit rychlost závěrky, takže se dostáváme na druhou stranu našeho tria, tedy znovu k ISO. Pokud i v jasném a slunečném dnu přesuneme ISO o dva kroky, tedy na 400, tak také může zmenšit otvor clony o dva kroky tedy na f11. Tím získáme kontrolu nad požadovanou hloubkou ostrosti.

11 Stále máme fotoaparát nastavený stejně, ale mezitím jsme spatřili krásné sportovní auto na parkovišti. Chceme ho oddělit od nevábného pozadí, takže naše rozhodnutí je, že potřebujeme pouze malou hloubku ostrosti. A tak otevřeme náš 200 mm objektiv až na f4. to nám dává velký manipulační prostor, ale čas uzávěrky naprosto zešílel, protože ukazuje 1/6000 sekundy! To by bylo ok, máme výborný fotoaparát a ten to zvládne. Ale my chceme víc, chceme, aby to byl velký snímek hodný výstavního tisku. Proč ne. Snížíme zpět ISO, tedy ze 400 na 100, což pohne s časem uzávěrky z 1/6000 na 1/1600, je to stále velmi rychlé, ale snížením ISO také eliminujeme možnost vzniku šumu v našem výstavním obrazu.

12 Závěr Všimli jste si něčeho? Na každou akci jsme použili jeden ze způsobů nastavení, ale s opačnou úpravou jednotlivých kroků na jiné části expozičního trojúhelníku aby nám vždy vyšla perfektní expozice. Expozice a její tři prvky. Clona, rychlost uzávěrky a ISO se mohou zdát velmi složitými komponenty, skoro hodné vědecké bádání. Ale doufám, že jsem vám dal nějaké základy způsobem, který je snadné pochopit, abyste mohli používat váš fotoaparát stále efektivněji. Ještě lepší je, jak doufám, že jsem pomohl pozvednout vaše umění na vyšší úroveň díky lepšímu technickému porozumění dokonalé expozici. Na úplný závěr Trend směřující k automatizaci expozice, na který si zvykáme v mobilech, tabletech a jiných technických vymoženostech, díky nimž můžeme fotografie sdílet okamžitě, s kýmkoliv, kdekoliv, kdykoliv má mnoho předností, ale jednu velkou nevýhodu. Expozice je stále chápána jako něco, co je buď správné, nebo špatné, jako problém, který je potřeba vyřešit. Na tomto tvrzení je zrnko pravdy, neboť na konci expozice je jen jedna dávka světla, ovlivněná clonou, časem a citlivostí ISO. Stejně jako je tomu po více než jedno století. Po všech těch filosofických debatách, jak interpretovat expozici, je konečné rozhodnutí prostou kombinací pouhých tří jednoduchých faktorů. Problém je v tom, že vnímání expozice tímto až téměř klinickým způsobem vás, coby tvůrčího umělce okrádá o významnou a upřímně řečeno radostnou součást vašeho umění. A pokud jde o expozici, existuje ještě jedna velmi subjektivní stránka s otevřeným koncem. Dva lidé mohou vidět, stojíce vedle sebe, tu stejnou scénu a mohou, a většinou ji také vyjádří, odlišnými způsoby - za což bychom měli být vděčni, neboť jinak by zůstalo jen velmi málo prostoru pro inovace a osobní vyjadřování. Rozhodnutí, jak zachytíte danou scénu, záleží jen na vašem vnímání jemné souhry světla a stínu, na tom co považujeme za významné a co za okrajovou záležitost, a samozřejmě na náladě, kterou chcete divákovi zprostředkovat. Časem tato rozhodnutí, týkající se expozice, zformují náš osobní estetický styl. Někdo má rád světla, jiný stíny. Někdo potřebuje vše naprosto ostré, jiným měkké obrysy a trocha rozostření mu nevadí. Obor fotografie je dostatečně velký na to, aby akceptoval všechny tyto požadavky a expozice je jen prostředkem jak jich dosáhnout.

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 2 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_03 Sada: Digitální fotografie Téma: Práce se světlem Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-218

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí Soustředění mladých matematiků a fyziků Kreslení světlem Fotografie s dlouhou expozicí Autor: Jan Bohuslav Konzultant: Jaroslav Reichl Nekoř 2011 Obsah Úvod... 3 Fotografování s dlouhou expozicí... 3 Vymezení...

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK KLADY Kvalitnější snímky při extrémních světelných podmínkách (světlé a tmavé objekty na jedné scéně, mlha, šero) Levnější fotografie v papírové podobě

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE - princip digitalizace obrazu, části fotoaparátů, ohnisková vzdálenost, expozice, EXIF data, druhy digitálních fotoaparátů Princip vzniku digitální fotografie digitální fotoaparáty

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Mgr. Jaromír Basler jaromir.basler@upol.cz Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Katedra technické a informační výchovy Digitální fotografie Zachycení obrazu za pomocí

Více

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT K1587.indd 11 27.10.2008 12:00:20 Ovládněme svůj fotoaparát Vybíráme fotoaparát Přestože na trhu existuje nespočetná řada digitálních kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek, musíme

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

Rozdělení přístroje zobrazovací

Rozdělení přístroje zobrazovací Optické přístroje úvod Rozdělení přístroje zobrazovací obraz zdánlivý subjektivní přístroje lupa mikroskop dalekohled obraz skutečný objektivní přístroje fotoaparát projekční přístroje přístroje laboratorní

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ

Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ Teď, když už znáte Kreativní zónu, je čas tyto nové znalosti využít v praxi. Ať už fotografujete sportovní akci nebo dítě na kolotoči, naučíte

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Obsah Obsah...1 Digitální fotoaparáty...3 Základní rozdělení...3

Více

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY K1655_CMYK.indd 35 10.3.2009 13:41:01 Podkladové fotografie jsou alfou a omegou pro vytváření panoramatických záběrů Proces tvorby digitálních panoramat začíná

Více

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena.

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Pavel Kocur Makro a detailní fotografie kvě n Pavel Kocur, Mutěnická 8, 32300 Plzeň 2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Tuto e-knihu je možné získat pouze od prodejce, kterým je vydavatelství

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Projekt Brána do vesmíru

Projekt Brána do vesmíru Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Základy (ne)vědecké astronomické fotografie 1. Astronomický dalekohled 2. Astronomická fotografie jednoduchými prostředky

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky Ukázkové snímky pořízené bleskem V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky NIKON CORPORATION 2012 Nikon Corporation TT2L01(1L) 8MSA581L-01 Cz Obsah Zvolte typ

Více

Jak udělat dobrou fotografii

Jak udělat dobrou fotografii Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čas letí velice rychle a i mne tak trochu dostihl. Před časem jsem vám slíbil pokračování fotoškoly a nyní se už radši ani nechci

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Digitální zrcadlovka Zrcadlovka Digitální zrcadlovka SLR (Single Lens Reflex) DSLR (Digital Single Lens Reflex) Digitální

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ Soubor fotografií z (jedné) sportovní akce tvoří dohromady sportovní reportáž. Snímky na sebe navazují a doplňují se. Může jít o prosté zobrazení průběhu sportovní akce od

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

2 Teorie. 2.1 Makrofotografie. 2.2 Perspektiva

2 Teorie. 2.1 Makrofotografie. 2.2 Perspektiva Autoři: Fyzikální fotografie Barbora Jurášová Vladimír Sedláček Vedoucí projektu: Mgr. Jaroslav Reichl Soustředění mladých matematiků a fyziků - Nekoř 2011 1 Úvod Tento projekt se zabývá mnoha cíli, od

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-216

Více

Typy digitálních fotoaparátů

Typy digitálních fotoaparátů Typy digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty (falešné) digitální zrcadlovky (EVF, ultrazoomy) Pravé zrcadlovky (DSLR) Tzv. digitální stěny ???????????????????????????? Vidíme očima čipu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester.

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 6 Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Fotografické

Více

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Komu je kniha určena 7 Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 Čím se liší fotografování noční oblohy od běžného fotografování 10 Nejlepším prostředím je černočerná tma 10 I ta nejjasnější

Více

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát 2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát Ing. Libor Jakubčík, 2012 CC BY - SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Základní rozdělení digitálních fotoaparátů Kompakty zdroj

Více

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 Exponometrie Vytvoření perfektního obrazu fotografickou cestou je umění. Vytvoření technicky perfektního negativu

Více

Kluci a holky fotografují

Kluci a holky fotografují 1 Napoleon III. a císařovna Evženie se nechali vyfotografovat při výstupu na Mont Blank v r. 1860 bratry Bissonovými. Ti nesli dvě obrovské kamery, k tomu stejně velké desky, chemikálie, lampy na rozehřívání

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru Zeslabit odlesky na hladkých površích je možné pomocí polarizačního filtru. Stačí filtrem jednoduše otáčet, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. FOTOGRAFIE: ELIN RANTAKRANS 21 Fotografování skrze sklo

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Základy techniky - fotoaparát

Základy techniky - fotoaparát Základy techniky - fotoaparát 1 XXXXXXX návod je pro zbabělce XXXXXXX 2 Podstata digitální fotografie rozdíl mezi analogovou a digitální fotografií je především ve způsobu záznamu obrazu na citlivou vrstvu

Více

TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC

TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC ALEŠ OUJEZDSKÝ ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07 NÁZEV OPERAČNÍHO PROGRAMU: VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ČÍSLO PRIORITNÍ OSY: 7.1 ČÍSLO OBLASTI

Více

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola, Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice reg.č.projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148, název projektu: Hrajeme

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Břetislav Regner PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 6) Snímání obrazu Petr Lobaz, 24. 3. 2009 OBRAZOVÁ DATA OBRAZ statický dynamický bitmapový vektorový popis 2D 3D MHS Snímání obrazu 2 / 41 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení

Více

Základy exponometrie. Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF)

Základy exponometrie. Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Základy exponometrie Jana Andrýsková Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Expoziční základy světlo je to jediné, co tvoří fotografii jeho druh, směr, kvalita a množství (expozice)

Více

2. pořízení digitálního snímku

2. pořízení digitálního snímku 2. pořízení digitálního snímku Pořízení digitálního snímku - clona a čas Zvládnutí ovládání fotoaparátu, ať již klasického nebo digitálního, je jistě nutná, ale nikoli postačující podmínka pro získání

Více

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají opatřit jako jednotlivé filtry, výrobce nabízí i sady filtrů,

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_04 Sada: Digitální fotografie Téma: Další parametry snímku Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená

Více

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000 Kurz digitální fotografie blok 2 fototechnika/nikon D3000 Fototechnika (Ne)důležitost technického zázemí Poučka říká: Fotografii tvoří z 50 % světlo, z 40 % fotograf a z 10 % technické vybavení Dodatek:

Více

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie)

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie) Co je kompozice: - jde o to, jak nejlépe vyfotit snímek, aby se na něj co nejlépe koukalo - největší chybou je umisťování nejvýraznějšího objektu na střed snímku - správnou kompozici se snažte vytovřit

Více

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT.

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. BLOK 1. Děti v klidu Zhmotníme nehmotné BLOK 2. Děti v akci, svůdná ostrost Posvítíme si na nedostatek světla BLOK 3. Vybereme techniku pro Vaše děti

Více

Rolleiflex Instant Kamera

Rolleiflex Instant Kamera Rollei Rolleiflex Instant Kamera Uživatelský manuál Rolleiflex Instant Kamera Děkujeme za zakoupení Rollei. Přečtěte si pozorně všechny informace uvedené v této uživatelské příručce. Příručku uchovávejte

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

Návod pro fotografování Vašeho rekreačního ubytování

Návod pro fotografování Vašeho rekreačního ubytování Návod pro fotografování Vašeho rekreačního ubytování Fotografie řekne více než tisíc slov. Klient si nejdříve prohlédne Vaše fotografie a poté se rozhodne číst dále. Pokud ho fotografie nemovitosti nepřesvědčí,

Více

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení VY_32_INOVACE_08_02_01 Princip DSLR Princip DSLR VY_32_INOVACE_08_02_02 Objektiv Objektiv VY_32_INOVACE_08_02_03 Expozice

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina Třída: 9. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Obsah inovativní výuky: Žáci se seznámí se základními

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zrcadlovka v praxi 4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zkušenější uživatelé mohou expoziční automatiku vypnout úplně, výsledky bývají výborné Manuální režim dozajista nedokáže vyřešit všechny problémy

Více

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů www.objektivy-k-mobilu.cz 1 Dnes mobilní fotografie hýbe světem a definuje to, jak se na svět díváme. Inspirujte se 11 typy pro Vaše mobilní fotografie. Jednou

Více

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2.

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Foto: Stanislav Horný, Zbyněk Černý, Kristýna Horná a studenti oboru Multimédia v ekonomické praxi VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Naučím Vás používat clonu a čas kreativně! CLONA - NEUTRÁLNÍ Grafická

Více

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena.

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Pavel Kocur Makro a detailní fotografie kvě n Pavel Kocur, Mutěnická 8, 32300 Plzeň 2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Tuto e-knihu je možné získat pouze od prodejce, kterým je vydavatelství

Více

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv.

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. 3D FOTOGRAMMETRIE V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. pozemní 3D fotogrammetrie. Jedná se o tvorbu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY OBRAZOVÁ DATA SVĚTLO ZPRACOVÁNÍ OBRAZU OBRAZ. Jak pořídit statický obraz

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY OBRAZOVÁ DATA SVĚTLO ZPRACOVÁNÍ OBRAZU OBRAZ. Jak pořídit statický obraz MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 2) Jak pořídit statický obraz Petr Lobaz, 19. 2. 2008 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení fotografie (kresba) + scan digitální fotografie rastrování vektorového popisu korekce

Více

DIANA F+ Návod k obsluze

DIANA F+ Návod k obsluze DIANA F+ Návod k obsluze VYDRŽTE CHVILKU Mùžeme si jen pøedstavovat intenzivní vzrušení, které vás svírá. Kdo sakra chce èíst nìjaký návod, když pøitažlivé plastové køivky Diany F vzývají vaše jméno? Zkuste

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-316

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-316 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

II I I I. I.před e n d áš á ka k

II I I I. I.před e n d áš á ka k Umělec III. předn ednáš áška Technika focení Aneb poznej svůj foťák Slovníček Clona Nastavitelná uzávěra v objektivu, určující množství světla, prošlé objektivem. Čím je větší otvor clony, tím projde více

Více

Základy fotografování

Základy fotografování Základy fotografování Základní pojmy Expozice Dříve vznikala fotografie dopadem světla na světlocitlivou fólii, snímek se pomocí různých chemikálií vyvolal a zvětšil. Dnešní digitální fotografie vznikají

Více

ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. Mgr. Lenka Václavíková

ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. Mgr. Lenka Václavíková ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Mgr. Lenka Václavíková DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Digitální fotoaparát vytváří fotografie bez filmu, číslicovým (digitálním) způsobem. Digitální fotoaparáty mohou mít různý tvar

Více

Úvod 8. Kapitola 1 Porozumění expozici 15

Úvod 8. Kapitola 1 Porozumění expozici 15 OBSAH Úvod 8 Kapitola 1 Porozumění expozici 15 Co je to expozice? 16 Expoziční rovnice 22 Práce s režimy expozice 33 Měření světla 36 Záměrné pře- a podexponování 40 Clona a hloubka ostrosti 49 Kapitola

Více

Skládání ostrosti v makrofotografii

Skládání ostrosti v makrofotografii Skládání ostrosti v makrofotografii Pavel Kocur prosinec 2012 Článek je zaměřen na popis způsobu tvorby makrofotografií s velkou hloubkou ostrosti metodou skládání ostrosti (angl. focus stacking). Nejprve

Více

ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa

ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 5 ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa Práce výtvarného fotografa vyžaduje různé pomůcky

Více

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie Zhotovení a úprava fotografií 01 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní

Více

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis.

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. Základy pro natáčení s kamerou Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. 1 Kompozice Co to je kompozice? Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle. Základní pomůckou pro komponování

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více