Praha 9 a veřejná doprava

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Praha 9 a veřejná doprava"

Transkript

1 Praha 9 a veřejná doprava

2 Obecné informace o projektu a financování EU Za podpory Evropského kooperačního programu INTERPREG IVC. byl v 11 regionech spuštěn projekt INVOLVE (Zapojení soukromého sektoru v managementu mobility). Cílem tohoto projektu je poskytnout místním a regionálním zastupitelům prostředky a příklady dobré praxe. Celý projekt má vést ke zlepšení spolupráce se soukromým sektorem a jeho účelem má být řešení problémů s dopravou v obchodních a průmyslových oblastech, zábavních centrech atd. Mobilita obyvatel je pro Evropskou unii vysokou prioritou. Klade si za cíl snížit míru znečištění a zvýšit kvalitu života. Pomocí efektivních strategií managementu mobility lze snížit používání osobních automobilů. Tyto strategie však mohou poskytnout pouze veřejné orgány společně s aktivním zapojením soukromého sektoru, např. zaměstnavatelů a vedení velkých areálů, které navštěvuje velké množství lidí kvůli práci, nakupování, zábavě apod. V některých oblastech byly vyvinuty praktické postupy, které se však všeobecně příliš neujaly. Projekt INVOLVE se zaměřuje hlavně na způsob, jak mohou veřejné orgány zvýšit spolupráci se soukromým sektorem, pokud jde o řešení problémů souvisejících s managementem dopravy různých oblastech. Tento tříletý projekt byl spuštěn v lednu Zabývá se určením a analýzou příkladů dobré praxe, plánováním návštěv, jejichž účelem jsou užitečné příklady použití v novém prostředí. Každý z partnerů se snaží přijmout alespoň jeden návrh nebo příklad. Každý partner uspořádá workshop společně s odborníky a představí zde svůj plán, který bude před skončením projektu předložen k posouzení regionálním orgánům. Projekt probíhá od ledna 2012 do prosince Celkový rozpočet činí 1,85 mil. eur; ze 78 % je kofinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Cíle projektu INVOLVE INVOLVE bude snižovat hlavně osobní dopravu a měl by vést k udržitelnějším formám přepravy v různých regionech ve spolupráci se soukromým sektorem. Dílčí cíle: 1) Stanovení příkladů dobré praxe, analýza jejich úspěšnosti a jejich použitelnosti v jiném regionu 2) Zlepšení spolupráce se soukromým sektorem, dále výměna poznatků a představení inovačních přístupů 3) Využití příkladů dobré praxe získaných v jiných projektech financovaných EU, např. INTERPREG IVC a dalších (IEE). 4) Propagovat a prosazovat potřebu spolupráce se soukromým sektorem. 5) Efektivně sdílet příslušné know-how s novými členskými státy. 7) Připravit instrukce pro GOOD PRACTICE. 8) Připravit implementační plán pro každý region.

3 Partneři traffiq Městský dopravní podnik ve Frankfurtu nad Mohanem, společnost traffiq, má na starost plánování, organizaci a propagaci veřejné dopravy ve městě. Zavádějí pravidla městské dopravy a prezentuje se jako poskytovatel služeb uživatelům. Pro město je udržitelný podíl dopravních výkonů klíčový. Anatoliki Regionální energetická společnost pro střední Makedonii Anatoliki SA rozšiřuje a propaguje obnovitelné zdroje energie a efektivní využívání energie se zvláštním zřetelem na používání inovativních technologií na místní a regionální úrovni, včetně alternativních paliv a opatření pro udržitelnou mobilitu. KT V roce 2003 založila rada města Klaipeda dopravní podnik Klaipeda Public Transport. Podnik zajišťuje např. systém prodeje lístků, jízdní řády, přepravní kontrolu, informační systémy, plánování a zavádění nových autobusových linek. Od roku 2009 má dopravní podnik ve správě i systém placeného parkování v centru města. Reggio Emilia Reggio Emilia je město se obyvateli v italském regionu Emilia Romagna. Mezi povinnosti městského úřadu patří např. infrastruktura mobility a plánování služeb, sítě cyklistických stezek a zklidňování provozu. Zejména se aktivně podílí na prosazování a posilování udržitelné mobility. Consorcio Regional de Transportes de Madrid Consorcio Regional de Transportes de Madrid (CRTM) zajišťuje dopravu v madridské aglomeraci pro cca 6,5 milionů obyvatel. CRTM plánuje a řídí síť a služby veřejné dopravy a prosazuje udržitelnou mobilitu prostřednictvím svých projektů a podnikových společenských pravidel. Azienda Transporti Livornese Působnost dopravního podniku ATL Spa pokrývá italskou provincii Livorno včetně stejnojmenného města a ostrova Elby. V městských, příměstských a venkovských oblastech poskytuje služby dojíždějícím, studentům, běžným uživatelům a lidem s postižením. ATL dlouhodobě spolupracuje s místními orgány i se soukromým sektorem za účelem zvýšení využívání hromadných dopravních prostředků na úkor individuálních.

4 Praha 9 Městská část Praha 9 prochází velkým vývojem. Spolupráce všech zainteresovaných osob a sdílení zkušeností s evropskými partnerskými městy tvoří základ pro zlepšení managementu dopravy v této oblasti. Roermond Historické město Roermond leží v jihovýchodní části Nizozemska nad řekou Meuse. Žije zde obyvatel a mezi tři hlavní hospodářské pilíře patří maloobchodní prodej, služby a průmysl. Jedno z největších outletových center v Evropě, ležící blízko centra města, přitahuje velké množství návštěvníků, zejména o víkendu. Energap Energetická společnost Podravje (Energap) podporuje zavedení metod efektivního využívání energie a koncept udržitelné mobility ve městech, zejména pak zavedení veřejné dopravy ve velmi frekventované průmyslové zóně Cona Tezno. ZTM Warszawa Zarzad Transportu Miejskiego je dopravní podnik ve Varšavě. Zajišťuje organizaci, najímání a řízení služeb veřejné dopravy v hlavním polském regionu. Každý den se uskuteční dva miliony jízd vlakem, metrem, tramvají a autobusy v rámci dopravní sítě řízené ZTM. Centro Centro je integrovaným dopravním podnikem v britském regionu West Midlands. Centro zajišťuje a rozvíjí veřejnou dopravu po celém regionu. Jejich cílem je přeměnit veřejnou dopravu tak, aby obyvatelům regionu West Midlands byl poskytnut prvotřídní dopravní systém s prvotřídní organizací. Snaží se všem obyvatelům poskytnout výhody, které plynou z efektivní dopravní sítě, v níž se slučují ekonomické, sociální a ekologické potřeby regionu. RHV RHV je výzkumný a vzdělávací institut při Erasmově univerzitě v Rotterdamu. Hlavními body zájmu institutu RHV jsou: Městská a regionální ekonomika, Přístavní ekonomika a Dopravní ekonomika. Cílem tohoto zařízení je poskytnout výsledky praktického vědeckého zkoumání. RHV je odborným partnerem tohoto projektu, vede výměnu příkladů dobré praxe.

5 Výměna zkušeností, jejich analýza a úspěšnost Hlavní problém, kterým se zabývá projekt INVOLVE, je způsob, jak mohou lokální a regionální orgány zvýšit spolupráci se soukromým sektorem a rozšířit tím používání městské hromadné dopravy. Cílem projektu je zlepšit udržitelnost dopravních strategií, výměnu zkušeností. Toho bude dosaženo prostřednictvím několika návštěv a workshopů. Přesná metodika se skládá z 5 kroků: 1. Určit příklady dobré praxe: Odborný partner, Erasmova univerzita v Rotterdamu, povede skupinu partnerů při tvorbě nabídky relevantních příkladů dobré praxe, ze kterého si každý partner vybere pro něj použitelný příklad. 2. Studijní cesty: Každý partner uskuteční 3 studijní návštěvy, během nichž se seznámí s příkladem dobré praxe. Princip návštěv spočívá v pochopení, jak hostitel realizoval příklad dobré praxe a jak ji lze aplikovat. 3. Analyzovat příklady dobré praxe: určit úspěšnost všech prostudovaných příkladů, zjistit možnosti jejich realizace pro partnery. Partneři tuto studii rozsáhle využijí: 1) k navržení metodiky příkladů dobré praxe 2) k otestování a osvojení příkladů dobré praxe 3) k navržení postupu pro vlastní implementační plán v regionech. 4. Prověřit příklady dobré praxe: Pro testování použitelnosti vybraných příkladů dobré praxe budou jako zkušební sloužit čtyři pilotní projekty. 5. Osvojit si příklady dobré praxe: tento proces se skládá ze dvou částí: 1) Ve všech regionech proběhne workshop (ve místním jazyce), v rámci kterého budou odborníci pomáhat regionálním zastupitelstvům zavádět jimi vybrané příklady dobré praxe 2) Výsledkem bude regionální plán pro každou oblast. Plán bude oficiálně schválen příslušnými orgány nejpozději do 14. července.

6 Pilotní projekty v INVOLVE Pro testování použitelnosti vybraných příkladů dobré praxe budou jako zkušební sloužit čtyři pilotní projekty. Každý regionální partner bude pozorovat dva pilotní projekty prostřednictvím workshopů. Pilotní projekty byly pečlivě vybrány tak, aby představovaly různé strategie. Workshopy začnou poté, co všichni partneři uskuteční studijní návštěvy, a poběží paralelně s osvojováním příkladů dobré praxe. Pilotní partneři a projekty jsou: traffiq v Madridu: vytvořit pracovní školení pro manažery mobility. Reggio Emilia: sdílení informací o dopravě pro obyvatele Podravje: management dopravy v obchodní zóně Cona Tezno v Mariboru. CENTRO: do managementu dopravy zahrne tzv. zóny nových podniků. Každý region realizující pilotní projekt uspořádá workshop, kterého se zúčastní průměrně 6 regionů. Pilotní projekty pak ukážou, jak lze již realizované aktivity využít pro pohodlnější a rychlejší cestování. Výsledkem těchto pilotních projektů budou získané nové znalosti a zkušenosti. Dalším důležitým úkolem je sdílení příkladů dobré praxe s ostatními partnery a zainteresovanými regiony, nakonec také jejich rozšiřování do dalších regionů EU. Výsledky pilotních projektů budou zveřejněny na webových stránkách a v médiích.

7

8 INVOLVE Partneři projektu traffiq Frankfurt (DE) 2 Klaipeda Public Transport Authority (LT) 3 Regional Transport Consortium of Madrid (ES) 4 ANATOLIKI SA Thessaloniki (EL) 5 Municipality of Reggio Emilia (IT) 6 ATL Livorno Transport Operator (IT) 7 Municipality Council Prague 9 (CZ) 8 Energy Agency of Podravje (SI) 9 CENTRO Birmingham (UK) 10 Municipality of Roermond (NL) 11 City of Warsaw Public Transport Authority (PL) 12 Erasmus University Rotterdam (NL) Lead Partner traffiq Local Public Transport Authority Frankfurt am Main GmbH Stiftstraße 9 17, Frankfurt am Main Contact Dr. Juliane Korn, j.korn@traffiq.de, Michael Dewes, m.dewes@traffiq.de, Tim Cordy, sec@involve-project.eu, (Secretariat) Další informace o projektu najdete na

V tomto čísle Září 2018

V tomto čísle Září 2018 ZPRAVODAJ č. 5 V tomto čísle Září 2018 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Zpravodaj Březen 2017

Zpravodaj Březen 2017 Zpravodaj Březen 2017 2 Vážení čtenáři, uvnitř zpravodaje se s Váma podělíme o novinky, události a nejnovější informace v rámci projektu RESOLVE. Příjemné čtení! V TOMTO ČÍSLE Projektové novinky & události

Více

Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET

Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET CIVINET SÍŤ K UDRŽITELNÉ MOBILITĚ VE MĚSTECH 20. únor 2014 Praha, Ministerstvo dopravy Struktura prezentace - Evropská iniciativa CIVITAS představení - Sítě CIVINET

Více

Prezentace projektu SMACKER

Prezentace projektu SMACKER SMACKER Local Mobility Forum / Fórum pro udržitelnou místní mobilitu městská část Praha-Suchdol, 24. září 2019 Prezentace projektu SMACKER SMACKER MCPS Ing. Gabriela Lněničková, MBA SMACKER ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE

Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE Karel Hošek tajemník Krajského sdružení MAS Olomouckého kraje Rozšíření území programu Rozpočet (ERDF) INTERREG IVC 2007-2013 321 mil. Technická

Více

5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM. AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha

5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM. AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha UDRŽITELNÁ DOPRAVA V PRAZE 5. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM AKTUÁLNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY V METROPOLÍCH EVROPY 8. 9. 6. 2011 Praha Jak lze zavádět udržitelnou (čistou) dopravu? Evropská unie (DG TREN) definuje řadu oblastí

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka vedoucí oddělení dobrovolných nástrojů Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen CO 2, ale

Více

Metoda QUEST a její vývoj

Metoda QUEST a její vývoj Metoda QUEST a její vývoj Radomíra Jordová, CDV, v.v.i. Zbyněk Sperat, CDV, v.v.i. Pardubice, 17. září Obsah Projekt QUEST Metodika QUEST Udržitelná doprava Proč QUEST? Mnoho evropských měst stojí před

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 2. června 2015 Stella Horváthová 2014-2020 Cíl 2: Evropská územní spolupráce v

Více

VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY

VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY VYTVÁŘENÍ CHYTRÝCH, ODOLNÝCH MĚST PRO VŠECHNY PROJEKT SMART CITY Projekt RUGGEDISED testuje a zavádí chytrá řešení, od energií a dopravy až k digitálním technologiím, ve zkušebním prostředí tří velkých

Více

MÁ NEBEZPEČNÉ LÁTKY POD KONTROLOU

MÁ NEBEZPEČNÉ LÁTKY POD KONTROLOU Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště MÁ NEBEZPEČNÉ LÁTKY POD KONTROLOU #EUhealthyworkplaces www.healthy-workplaces.eu Ceny za

Více

Podpora čisté mobility z pohledu MŽP

Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí 14. 1. 2016 Obsah: 1) Podpora čisté mobility - OPŽP 2007 2013, - OPŽP 2014 2020, - Národní program

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Plzeň 27. ledna 2015 Seminář Dotace pro obce Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice

Více

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji

Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Podpora rozvoje elektromobility v Moravskoslezském kraji Ing. Silvie Součková vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství dne: 1. 12. 2014 Východisko: Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou dlouhodobě

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 29. 6. 2015 31.1 Věc: Projektové záměry Interreg Europe Důvod předložení: Schválení přípravy projektových záměrů Nárok na rozpočet Ústeckého kraje:

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

Udržitelná doprava a Plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat (prezent. David Bárta)

Udržitelná doprava a Plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat (prezent. David Bárta) Udržitelná doprava a Plány udržitelné městské mobility Zbyněk Sperat (prezent. David Bárta) Obsah vymezení pojmu udržitelná doprava evropské a národní souvislosti poznatky z projektu QUEST plány udržitelné

Více

Plán udržitelné mobility Plzně

Plán udržitelné mobility Plzně Plán udržitelné mobility Plzně Zdroj: www.mobilityplans.eu Úrovně zapojení do projektu 1. 2. 3. Pracovní skupina = tým vytvářejících průběžné i závěrečné výstupy PUMP, složený z odborníků s gescí v oboru

Více

NADNÁRODNÍ ADAPTAČNÍ AKCE INTEGROVANÉHO ŘÍZENÍ KVALITY VNITŘNÍHO OVZDUŠÍ

NADNÁRODNÍ ADAPTAČNÍ AKCE INTEGROVANÉHO ŘÍZENÍ KVALITY VNITŘNÍHO OVZDUŠÍ NADNÁRODNÍ ADAPTAČNÍ AKCE INTEGROVANÉHO ŘÍZENÍ KVALITY VNITŘNÍHO OVZDUŠÍ NOFER INSTITUTE OF OCCUPATIONAL MEDICINE CZECH REPUBLIC NATIONAL INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH POLAND LODZKIE REGION ITALY HIGHER INSTITUTE

Více

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé,

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé, Vážení žadatelé, touto cestou bychom vám rádi představili prioritní osu 1 Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy. Tato prioritní osa je zaměřena na celkové zkvalitnění dopravy

Více

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Cíl dnešního dne Usnadnění tvorby kvalitního Městského Plánu Udržitelné

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 30. 7. 2015 bod programu: 2 Projekt JOINT LAKES zapojení města do projektu v rámci programu INTERREG Europe věc: dopad na rozpočet: Spolufinancování z rozpočtu OSR

Více

Ing. Václav Fencl, CSc.

Ing. Václav Fencl, CSc. Pracovní program 2013 Udržitelná pozemní doprava Ing. Václav Fencl, CSc. Základní údaje: Zveřejnění pracovního programu: neoficiálně již 14.6.2012, oficiálně bude zveřejněno ve věstníku EC dne 10.7.2012

Více

Moderní opatření zaměřená na podporu využívání veřejné dopravy zaměstnanci velkých podniků

Moderní opatření zaměřená na podporu využívání veřejné dopravy zaměstnanci velkých podniků Moderní opatření zaměřená na podporu využívání veřejné dopravy zaměstnanci velkých podniků Veřejná doprava místo osobních aut Projekt BENEFIT pomáhá podnikům a jejich zaměstnancům vyměnit osobní automobily

Více

PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY: Představení konceptu

PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY: Představení konceptu PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY: Představení konceptu Petr Kurfürst Brno, 13.10.2014 PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY: Představení konceptu Účel Oblast působnosti Přínosy Hlavní rysy Cyklus SUMP podle

Více

Co nám přinesl projekt QUEST?

Co nám přinesl projekt QUEST? Co nám přinesl projekt QUEST? Opava Pardubice, 17. září Opava historie a současnost Opava cca 60-ti tisícové město v Moravskoslezském kraji na řece Opavě První zmínky o městě pocházejí z r. 1224, postupně

Více

Projekt QUEST Hlavní obsah stránky

Projekt QUEST Hlavní obsah stránky Projekt QUEST Hlavní obsah stránky Projekt QUEST Zlepšujeme městský dopravní systém, s pomocí fondů EU a projektu QUEST! Statutární město Karviná v současnosti zapojením do projektu QUEST, který je financován

Více

Koncept Smart Cities v prostředí České republiky

Koncept Smart Cities v prostředí České republiky Koncept Smart Cities v prostředí České republiky Martin Maštálka Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav regionálních a bezpečnostních věd Městské plánování Smart City Inteligentní vs. chytré

Více

EVROPSKÉ PRIORITY V OBLASTI INOVACÍ

EVROPSKÉ PRIORITY V OBLASTI INOVACÍ EVROPSKÉ PRIORITY V OBLASTI INOVACÍ Prezentace pana J.M. Barrosa, předsedy Evropské komise, na zasedání Evropské rady dne 4. února 2011 Obsah 1 I. Evropě hrozí, že ztratí svou pozici II. Co se v Evropě

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Příklady plánů udržitelné městské mobility

Příklady plánů udržitelné městské mobility Příklady plánů udržiteln itelné městské mobility Zbyněk Sperat, CDV SUMP - příklady Obsah Příklady cílů SUMPů z Británie a Francie Velká Británie Local Transport Plan Darlington Bristol Birmingham SUMP

Více

Role MHMP na poli podpory čisté mobility Podpora programů šetrné dopravy ve městech

Role MHMP na poli podpory čisté mobility Podpora programů šetrné dopravy ve městech Role MHMP na poli podpory čisté mobility Podpora programů šetrné dopravy ve městech Ing. Vladimír Schmalz Zastupitel Předseda výboru pro územní rozvoj Programy šetrné dopravy ve městech podporující čistou

Více

Základní informace o projektu

Základní informace o projektu Základní informace o projektu Operační program Priorita Název projektu Akronym/zkratka Nadnárodní spolupráce Výměna a přenos zkušeností v oblastech inovací, zvyšování konkurenceschopnosti Podpora inovací

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko)

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko) MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA DOBRICH (Bulharsko) Shrnutí Město Dobrich je jedno ze zakladatelů organizace Bulgarian Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy (bulharská síť EcoEnergy

Více

Plán udržitelné mobility Prahy a okolí

Plán udržitelné mobility Prahy a okolí Plán udržitelné mobility Prahy a okolí Mgr. Jaroslav Mach, odbor rozvoje a financování dopravy MHMP mobilitapraha@praha.eu www.poladprahu.cz Co je plán udržitelné mobility? Strategická koncepce dopravy

Více

Plán udržitelné mobility Prahy a okolí. Ing. Martin Havelka odbor rozvoje a financování dopravy MHMP

Plán udržitelné mobility Prahy a okolí. Ing. Martin Havelka odbor rozvoje a financování dopravy MHMP Plán udržitelné mobility Prahy a okolí Ing. Martin Havelka odbor rozvoje a financování dopravy MHMP mobilitapraha@praha.eu www.poladprahu.cz Co je plán udržitelné mobility? Strategická koncepce dopravy

Více

Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat +...

Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat +... Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility Zbyněk Sperat +... Průzkumy dopravního chování a jejich vazba na plány udržitelné městské mobility, Praha, 12.12.2013 Obsah Co čekat

Více

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU Dopravní plány a udržitelný rozvoj ve městech m ČR Radomíra PLÍŠ ÍŠKOVÁ Centrum dopravního výzkumu, v.v.i Neudržiteln itelné plánov nování Předpoklad lineárn rního vývoje dopravy

Více

Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky poznatky ze zahraničních exkurzí

Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky poznatky ze zahraničních exkurzí Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky poznatky ze zahraničních exkurzí 16. 6. 2016 Košice, Seminár udržateľnej dopravy EXKURZE ORGANIZOVANÉ CIVINETEM

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 30. 5. 2016 bod programu: 4 Věc: Projekt FABIANA zapojení města do projektu v rámci programu CENTRAL EUROPE Důvod předložení: Zapojení města do mezinárodního

Více

BOOSTE-CE NEWSLETTER PODÍVEJTE SE NA NAŠE NOVÉ VIDEO!

BOOSTE-CE NEWSLETTER PODÍVEJTE SE NA NAŠE NOVÉ VIDEO! BOOSTE-CE NEWSLETTER vydání #4 duben 2019 PODÍVEJTE SE NA NAŠE NOVÉ VIDEO! Představujeme Vám naše první video! NOVINKY Nové zprávy o platformě OnePlace 3D energetickém managementu Školení školitelů proběhne

Více

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá Programy v programovém období 2014-2020 Autor: Ing. Denisa Veselá Pro nadcházející programové období 2014-2020 jsou připravovány nové programy, které budou spolufinancovány z Evropských strukturálních

Více

FINANCOVÁNÍ SMART CITIES PROJEKTŮ

FINANCOVÁNÍ SMART CITIES PROJEKTŮ FINANCOVÁNÍ SMART CITIES PROJEKTŮ A PODPORA KONCEPTU SMART CITIES ZE STRANY MMR ČR MGR. JANA KORYTÁŘOVÁ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ VEDOUCÍ ODD. URBÁNNÍ POLITIKY HRADEC KRÁLOVÉ, 17. 10. 2017 KONCEPT

Více

Strategie výzkumu CENIA, české informační agentury životního prostředí

Strategie výzkumu CENIA, české informační agentury životního prostředí Strategie výzkumu CENIA, české informační agentury životního prostředí Dlouhodobý koncepční záměr pro léta 2016-2020 Projednáno poradou vedení CENIA a schváleno Rozhodnutím 12-2015, č.j. 3692/CEN/15 ze

Více

IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE

IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE IX. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ ZLÍNSKÉHO KRAJE Mgr. Tomáš Nezmeškal BDO Czech Republic EU Office s. r. o. 20. listopad 2014 Obecné informace k aktuální situaci Pro Českou republiku byly pro období

Více

Strategický plán města Plzně Doprava

Strategický plán města Plzně Doprava Strategický plán města Plzně Doprava 7. 4. 2016 Workshopy 17. 3. 2016 - Marketing města a cestovní ruch 22. 3. 2016 - Občanská vybavenost 29. 3. 2016 - Životní prostředí 30. 3. 2016 - Hospodářský rozvoj

Více

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Sokolovsko o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Sokolovsko na období 2014 2020 vyhlašuje 8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst. úvodní seminář Prostějov, 17. října 2012

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst. úvodní seminář Prostějov, 17. října 2012 PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Prostějov, 17. října 2012 Zatraktivnění a rozvoj cyklodopravy v malých a středně velkých městech 17.10.2012 Význam projektu Cyklodoprava mnohdy není atraktivní:

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i.

Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i. Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i. 19. května 2016 Brno Management mobility MM hlavní cíl MM prosazování udržitelnosti v dopravě a mobilitě nástroj doplňuje infrastrukturní

Více

X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE

X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE X. SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ PARDUBICKÉHO KRAJE Mgr. Tomáš Nezmeškal BDO Czech Republic EU Office s. r. o. 27. listopad 2014 Obecné informace k aktuální situaci Pro Českou republiku byly pro období

Více

PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY PROJEKTU

PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY PROJEKTU PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY PROJEKTU PLATFORMA ONEPLACE OBSAHUJE 4 HLAVNÍ MODULY ONEPLACE platforma umožňuje uživatelům sdílet zkušenosti, identifikovat příklady dobré praxe a navrhovat řešení, které mohou být dále

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe)

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Prezentace projektu Rožnov pod Radhoštěm, 13.12.2007 Udržitelný rozvoj obcí Principy udržitelnosti - naplnění tří

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Uzavření cyklu

Více

Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL

Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL Setkání se zástupci regionů Brusel, 30. května 2008 Lenka Havlíčková, TC AV ČR REGIONAL NCP havlickova@tc.cz REGIONY ZNALOSTÍ CÍL posilování

Více

Název projektu. Číslo programu CZ.04.4.09 Název programu EQUAL Číslo priority 9.2 Název priority Rozvoj podnikání Číslo opatření 2.

Název projektu. Číslo programu CZ.04.4.09 Název programu EQUAL Číslo priority 9.2 Název priority Rozvoj podnikání Číslo opatření 2. Číslo programu CZ.04.4.09 Název programu EQUAL Číslo priority 9.2 Název priority Rozvoj podnikání Číslo opatření 2.3 Název opatření Posilování sociální ekonomiky (třetího sektoru), zejména kvality komunitních

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 4. 12. 2017 Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice pro růst a

Více

REALIZACE Strategického záměru

REALIZACE Strategického záměru REALIZACE Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2017 Realizaci Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP na

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Jan Balek j.balek@regionhranicko.cz Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání dotací Osnova prezentace:

Více

Dlouhodobý program NSZM ČR

Dlouhodobý program NSZM ČR BRÁNA KVALITY Dlouhodobý program NSZM ČR Podzimní zasedání VH NSZM ČR Jihlava, 13. prosince 2006 NSZM ČR 2006 1 Program a metodika NSZM Česká Brána 21 / New Gate 21 1998-2006 Program Česká Brána 21 titul

Více

Finanční nástroje alternativní forma financování městského rozvoje z prostředků EU. Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting

Finanční nástroje alternativní forma financování městského rozvoje z prostředků EU. Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting Finanční nástroje alternativní forma financování městského rozvoje z prostředků EU Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting 4J neboli iniciativy Evropské komise Evropská komise připravila v rámci přípravy

Více

Co je Interreg Europe?

Co je Interreg Europe? Zpravodaj Srpen 2016 1 Editorial Spuštění projektu RESOLVE Vážení čtenáři, dostalo se Vám do rukou první vydání RESOLVE zpravodaje. Po roce a půl trvajících příprav byl projekt RESOLVE konečně spuštěn,

Více

Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat. Jaroslav Vymazal

Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat. Jaroslav Vymazal Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat Jaroslav Vymazal Je zřejmé, že sdílený prostor je především koncepční filozofií. Město je třeba plánovat v rámci participačních

Více

Problematika úspor energie, alternativních zdrojů energie a udržitelné dopravy ve městech v evropských výzkumných programech

Problematika úspor energie, alternativních zdrojů energie a udržitelné dopravy ve městech v evropských výzkumných programech Problematika úspor energie, alternativních zdrojů energie a udržitelné dopravy ve městech v evropských výzkumných programech Ing. Martin Škarka Technologické centrum AV ČR Rozvojová 135, 165 02 Praha 6

Více

02 Č e r v e n 20111. Aktuální výsledky projektu. Jak pokračoval projekt v roce 2011. Irena Šťávová, komunikační manaţer ÚVODEM

02 Č e r v e n 20111. Aktuální výsledky projektu. Jak pokračoval projekt v roce 2011. Irena Šťávová, komunikační manaţer ÚVODEM . Q U A L I S T - I n f o 02 Č e r v e n 20111 ÚVODEM Bude to uţ rok, kdy byl odstartován mezinárodní projekt jedenácti partnerů ze tří zemí. Setkáváte se s druhým vydáním Informačního zpravodaje, který

Více

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Dopravní politika ČR 2014-2020 Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Účel Dopravní politiky ČR 2014 2020 (2050) Vrcholný strategický dokument Vlády ČR pro sektor Doprava Ministerstvo dopravy

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Mgr. Pavlína Janová Odbor výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 9.-10. března 2017 4. ročník konference Čisté mobility

Více

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility Dopravní infrastruktura 2015-2020, Operační program doprava, programy na podporu čistě mobility, cyklostrategie, dopravní obslužnost kraje Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté

Více

Iniciativa CIVITAS. Ing. Martin Škarka e-mail: skarka@tc.cz Tel.: 234 006 113. Technologické centrum AV ČR Ve Struhách 27 160 00 Praha 6 www.tc.

Iniciativa CIVITAS. Ing. Martin Škarka e-mail: skarka@tc.cz Tel.: 234 006 113. Technologické centrum AV ČR Ve Struhách 27 160 00 Praha 6 www.tc. Iniciativa CIVITAS Ing. Martin Škarka e-mail: skarka@tc.cz Tel.: 234 006 113 Technologické centrum AV ČR Ve Struhách 27 160 00 Praha 6 www.tc.cz Brno 21.9.2012 7. rámcový program (2007-2013) http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html

Více

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě

Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Postoj státu k alternativním pohonům v automobilové dopravě Ing. Eduard Muřický Směry a trendy v elektromobilitě na počátku roku 2014 Gesce jednotlivých resortů Ministerstvo dopravy (legislativa, liniové

Více

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 CYRRUS ADVISORY, a.s. Provozujeme největší informační portály o dotacích www.dotacni.info a www.dotacni-noviny.cz

Více

Integrované plánování a plány udržitelné městské mobility

Integrované plánování a plány udržitelné městské mobility Integrované plánování a plány udržitelné městské mobility Ing. Vít Sedmidubský Ministerstvo dopravy Města s dobrou adresou 30.4.2015, Olomouc Historie SUMP 1. Bílá kniha - Plán jednotného evropského dopravního

Více

MAS ČESKÁ KANADA IROP BEZPEČNÁ DOPRAVA II

MAS ČESKÁ KANADA IROP BEZPEČNÁ DOPRAVA II MAS Česká Kanada o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Česká Kanada na období 2014 2020 vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast

Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast Strategie ITI pro Hradecko-pardubickou metropolitní rtd oblast PS 1 Atraktivní, environmentálně příznivá doprava Ing. David Koppitz Problémy aglomerace Nadměrná dopravní zátěž ve městech zhoršující kvalitu

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s.

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. // prezident www.svazcestujicich.cz www.facebook.com/svazcestujicich

Více

Ceská ˇ republika. Místní schémata ECOSTARS najdete zde!

Ceská ˇ republika.  Místní schémata ECOSTARS najdete zde! Ceská ˇ republika Ecostars Europe je projektem, který v několika evropských městech a krajích zavádí schémata oceňování vozových parků a podporuje energeticky účinnou a čistší nákladní a veřejnou dopravu

Více

Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace

Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace Hana Pátrová Ministerstvo financí - Oddělení realizace, monitorování a hodnocení 28. 3. 2017 Obsah 1. Program CZ02 a jeho struktura 2.

Více

NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY

NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY NÍZKOEMISNÍ ZÓNA NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY Mgr. Eva Michálková oddělení ochrany ovzduší odbor životního prostředí Magistrát hlavního města Prahy Obsah: Definice NEZ NEZ v právních předpisech ČR Spolupráce

Více

CIVITAS PROSPERITY. Podpora měst a ministerstev s cílem zlepšit kvalitu a zavádění plánů udržitelné městské mobility

CIVITAS PROSPERITY. Podpora měst a ministerstev s cílem zlepšit kvalitu a zavádění plánů udržitelné městské mobility CIVITAS PROSPERITY Podpora měst a ministerstev s cílem zlepšit kvalitu a zavádění plánů udržitelné městské mobility V této prezentaci PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY definice, klíčové aspekty PLÁNOVÁNÍ

Více

Integrovaný plán rozvoje území Karlovy Vary 01.10.2014

Integrovaný plán rozvoje území Karlovy Vary 01.10.2014 Integrovaný plán rozvoje území Karlovy Vary 01.10.2014 Dosavadní průběh prací ustaven: řídící výbor 3 pracovní skupiny: doprava životní prostředí lidské zdroje zpracování konceptu v rámci projektu z OPTP

Více

^3... I_^/7. >. 1 VOJ/ i"

^3... I_^/7. >. 1 VOJ/ i " imm -7 >. 1 VOJ/ i" ^3... I_^/7 European Regionai Development Fund se sídiem: Zastoupen: IČ: DIČ: Bankovní spojení: Číslo účtu: (dále jen Moravskoslezský kraj") 28. října 117, 702 18 Ostrava-Moravská

Více

Témata prezentace. Základní údaje o české VaVaI. Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit)

Témata prezentace. Základní údaje o české VaVaI. Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit) Témata prezentace Základní údaje o české VaVaI Reforma VaVaI (základní cíle a dokumenty, mezinárodní audit) Velké výzkumné infrastruktury a centra excelentního výzkumu Projekty MZV (České technologické

Více

Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika

Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika 2014-2020 Operační program: Dotační území: Prioritní osy (LF MU): Důraz na oblasti: INTERREG V-A Rakousko Česká republika ČR: Jihočeský kraj,

Více

Mobility Management & Integrované plány mobility

Mobility Management & Integrované plány mobility Mobility Management & Integrované plány mobility doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D. Ing. Jiří Kozlovský Ing. Jakub Hašek Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera KDMML Studentská 95, 532 10 Pardubice

Více

9. ročník dopravní konference Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická České Budějovice PROJEKT RUMOBIL

9. ročník dopravní konference Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická České Budějovice PROJEKT RUMOBIL 9. ročník dopravní konference Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická 11.4.2018 České Budějovice PROJEKT RUMOBIL RUMOBIL JIKORD s.r.o. Ing. Martin Stach OBECNÉ INFORMACE O

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

26. června 2013. Fond soudržnosti WWW.OPD.CZ. Evropská unie Investice do vaší budoucnosti. Evropský fond pro regionální rozvoj

26. června 2013. Fond soudržnosti WWW.OPD.CZ. Evropská unie Investice do vaší budoucnosti. Evropský fond pro regionální rozvoj Podpora udržitelné dopravy (udržitelné mobility) z evropských fondů (Operační program Doprava 2014-2020) a z dalších finančních zdrojů Ministerstva dopravy ČR Evropská unie Investice do vaší budoucnosti

Více

BUMP: integrovaný přístup k plánování městské mobility

BUMP: integrovaný přístup k plánování městské mobility BUMP: integrovaný přístup k plánování městské mobility Kurz BUMP: integrovaný přístup k plánování městské mobility je pořádaný v rámci projektu BUMP - Boosting Urban Mobility Plans financovaného prostřednictvím

Více

European Local Transport Information Service. Přední evropský portál městské dopravy a mobility. www.eltis.org

European Local Transport Information Service. Přední evropský portál městské dopravy a mobility. www.eltis.org European Local Transport Information Service Přední evropský portál městské dopravy a mobility www.eltis.org Obsah 3 4 6 7 8 10 Co je ELTIS? Obsah on-line Asociace uživatelů Případové studie Shrnutí vybraných

Více

Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta

Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta Sdružení dopravních podniků ČR jednání Dopravně provozní skupiny Praha, 05.03.2015 EU: Akce COST TU1103, zkráceně COST Tram Operation

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program Evropské územní spolupráce RAKOUSKO ČESKÁ REPUBLIKA 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi Brno 4.12.2014 Obsah prezentace kohezní politika EU

Více

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR 1 TA ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR KDO JSME A CO DĚLÁME organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme a spravujeme programy státní podpory, jejichž smyslem je podnítit

Více

Jak se cestuje po Brně? Studie dělby přepravní práce ve městě Brně Jana Válková Evaluační manažerka projektu CIVITAS ELAN

Jak se cestuje po Brně? Studie dělby přepravní práce ve městě Brně Jana Válková Evaluační manažerka projektu CIVITAS ELAN Jak se cestuje po Brně? Studie dělby přepravní práce ve městě Brně Jana Válková Evaluační manažerka projektu CIVITAS ELAN Závěrečná konference CIVITAS ELAN, Brno, 20. září 2012 Studie dělby přepravní práce

Více