HORNICKÁ MAGISTRÁLA JAKO INFORMAČNÍ DÁLNICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HORNICKÁ MAGISTRÁLA JAKO INFORMAČNÍ DÁLNICE"

Transkript

1 PhDr. Anna Mayová T 1 Kladno HORNICKÁ MAGISTRÁLA JAKO INFORMAČNÍ DÁLNICE Popis: Hornická magistrála se nachází na internetové adrese Je to soubor kronik a dějepisných prací o místech, kde se dobývaly rudy a uhlí, a která spravovalo Báňské ředitelství Pražské železářské společnosti Kladno a pozdější Generální ředitelství koncernu Kamenouhelné doly Kladno. Ve Středočeském kraji zahrnuje území 75 km od Kounova po Kounovské sloji až do Slaného, Kralup nad Vltavou, do Otvovic, Vrapic až do skanzenu Mayrau. Ze skanzenu přes Kladno a Libušín do Stochova, Nového Strašecí do rakovnické části Kladenského revíru a po Lubenské sloji na rudné dolování v CHKO Křivoklát a uhelném dolování až do Petrovic u Rakovníka. KRONIKY jsou doprovázeny řadou příloh a částí zvanou STUDIJNÍ, kde jsou vypsány v inventárních soupisech archivní prameny ke studiu k uvedeným tématům. Jsou zde i základní údaje o Západočeských, Východočeských a Rosických uhelných dolech. Částí webové stránky je také kronika Západočeský uran. Ve fotoexpozici je pokus o virtuální zobrazení památek, které je zatím ukládáno na CD. Ty obrázky, které jsou dočasně publikovány slouží jako upoutávka. Poslední je GALERIE malířky Jany Gratzové z dolu Mayrau. Hornická magistrála má ctižádost informovat badatele a zájmovou veřejnost o písemných i hmotných pramenech českých dějin a hornictví v nich. Hornická magistrála navazuje na práce předchozích vlastivědných pracovníků a podnikových archivářů GŘ KDK. Soupis kronik a dějepisných prací HM. 1. Rakovnický a nučický rudní revír Rakovnický kamenouhelný revír Slánsko - popis a krajina do počátků dolování uhlí 4. Hornické Slánsko I. Paměti Jindřicha Marka a. Vojtěch Radoš ze Studněvse Hornické Slánsko II. Shromaždování informací o dolování a BGP důl Slaný do r Malé Přílepy Knížka o Vrapicích /Prvních sto let/ Krátký popis císařských Buštěhradských dolů v Čechách Hornické stezka z Vrapic do Kladna a k Turyňskému rybníku Záplavám Technické, stavební a sociální vybavení dolů Buštěhradské dráhy ve Vrapicích 7a. Doly Pražské železářské společnosti b. Popisy dolů Pražské železářské společnosti 8. Knížka o Mayrovce Strana 1 (celkem 6)

2 I. díl Průvodce po skanzenu Mayrau, expozice II. díl Průvodce po skanzenu, podzemí a povrch 9. Kronika dolu Nosek ještě není přepsána v PC. 10. Přílohy k dobývání rud: I. Alois Bláha, důlní měřič Mayrau: Staré železárny v okolí Nučic II.Rudolf Maxera, lesní správce Křivoklát: Novojáchymovské železárny III. J. Choc, archivář: Přehled předchůdců železorudného a vápencového revíru Nučice IV. Tabulka keltského osídlení, nacházení a zpracování rud, keltské železářství na rozloze Kounovské sloje, na Rakovnicku a Slánsku V.Tabulka archeologických nálezů v místech uhelných sloji 11. Přílohy k dějinám dobývání uhlí: Ing. Jan Karlík, jeho životopis a vynálezy k provozu dolu Mayrau. Zakladatelé a osobnosti v hornictví na Kladensku Sto let těžních strojů ve skanzenu Mayrau Elektrárny na dolech Kladenského revíru Výročí se samými šestkami: 160 let od zahájení těžby železných rud v Nučicích, 160 let od nálezu uhlí Janem Váňou, 60 let od vydání práce V. Trejbala k nálezu J. Váni, 60 let od dokumentačních cest a kronik F.J.Reže, archiváře SUŽD Kladno 12.Západočeské uhelné doly Zbůch u Plzně: Obsah: -Západočeské doly v archivních fondech Báňského ředitelství Pražské železářské společnosti -Archivní prameny k dějinám dobývání uhlí v ZUD Zbůšský kahan - typ pro naučnou hornickou stezku v ZUD. 13.Rosické uhelné doly Zbýšov u Brna Obsah: -Rosické uhelné doly v archivních fondech BŘ PŽS a GŘ KDK -Seznam dolů Rosicko oslavanského revíru z r Archivní písemnosti z AF KDK Na havířských stezkách RUD. Místopisný seznam. Obsah části Studijní: Studijní část slouží těm zájemcům, kteří chtějí podrobněji hledat v archiváliích báňských fondů Kamenouhelných dolů Kladno, Západočeských. Východočeských a Rosických uhelných dolů. Archivní písemnosti byly v roce 2005 vybrány podle regionálních autorů, kteří sbírali ať již písemný či fotografický materiál nebo vzpomínky pamětníků. V roce 2006 jsou v I.části vypsány archiválie o důlní technice a navazující technice dobývání Je zde zveřejněn seznam knih učitele SOU Stochov F.Smetany, údaje o hloubení a prohlubování dolů, výstavbě důlních děl a zařízení a o rekonstrukci dolů. Strana 2 (celkem 6)

3 V roce 2007 ve II. části jsou archiválie řazeny též tématicky a podle klíčových slov a podle periodizace dějin hornictví v letech u knihy Studie o technice v ČR. Obsahují archiválie o dobývacích metodách, mechanizaci, provozu,výztužích na dolech a rozbory technologické i ekonomické Soupis pramenů k dějinám báňské techniky v kamenouhelných revírech Kladno Slaný Rakovník, ZUD,VUD,RUD Program Studijní 2006 začíná soupisem archivních pramenů k dějinám hornictví v kamenouhelných revírech Kladno Slaný Rakovník a v Západočeských /ZUD/, Východočeských /VUD/ a Rosických uhelných dolech /RUD/ Je rozdělen do několika částí, a to: Archivní prameny k důlní technice a k navazující technikám dobývání / , /65, /. Pokračuje seznamem knih a prospektů k výše uvedené důlní technice, které jsou uloženy ve skanzenu Mayrau. Dále následuje seznam archiválií k důlní technice v archivním fondu Generální ředitelství Kamenouhelných dolů podle jednotlivých odborných útvarů s hesly: Hloubení dolů, výstavba důlních budov a zařízení a rekonstrukce dolů Výpis archivních pramenů u inventářů k dějinám báňské techniky /v uvedených uhelných revírech / podle klíčových slov Studijní program v tomto roce je detailnější a pokračuje též v členění podle knihy Studie a technice v ČR, podle klíčových slov, která charakterizují jednotlivé pracovní, technické a ekonomické postupy báňského provozu. Je rozdělen do tří částí. 1. Studijní Klíčová slova : Dobývání a mechanizace 2. Provoz a stroje GŘ KDK Klíčová slova : Zátinka, pilíř, stěnování, trhací práce, brázdicí stroje brázdičky, kombajn, Ostroj, Alpine, Donbas, pluhy, výzkumné ústavy. 3. Pokračování Klíčové slovo : Rozbory /provozní, technologické, ekonomické a komplexní/ Kroniky jsou psány jazykem své doby, a to nejen událostmi toho času kdy vznikaly, ale i hornickými zvyklostmi a názvoslovím a stavem tehdejší slovní zásoby společenské i technické. V části studijní je tento postup poznat, protože archivní písemnosti tento jazyk - technické názvy nářadí, dobývacích metod, technologií..a dalších se zachovávají, a proto ke seřazen podle klíčových slov, zejména po roce Ale myslím si, že pro podrobnější studium hornických dějin nebude stačit ani tento první seznam archiválií podle klíčových slov ale plné zveřejnění inventárních soupisů a jejich rejstříků v příštím roce aby si mohl badatel prostudovat všechno, co se z té které doby zachovalo a požádat o zapůjčení v archivu. /Středočeský archiv Praha Chodov/. Strana 3 (celkem 6)

4 Západočeský uran, hornické vycházky: I. Štola Ondřeje Šlika v Plané u Mariánských Lázní Zadní Chodov Dyleň. II. Měděná stezka severská: Tři Sekery Hutě Cech sv. Víta v Drmolu Zadní Chodov III. Planská stříbrná stezka do Michalových Hor a Dolního Kramolína IV. Tepelská cínová stezka do Bečova Nad Teplou a Horního Slavkova. V. Báňské úřady VI. VII. Nářadí při hornické práci do 19. století. Přílohy: Osídlení a hornictví. Archeologie. Krajové pověsti dokládajíc hornictví Využívání archiválií informační dálnice webu Hornická magistrála - adresa Důvody pro tento způsob prezentace ději hornictví je proto, že využívání archiválií tj, vyhledávání informací v báňských archivních fondech před rokem i po roce 1990 a v budoucnosti se provádí z důvodů: a/ Provozně technických, tj. k likvidaci škod z poddolování, technických plánů likvidace dolů a k soupisu dokumentace k budoucím těžařským aktivitám. Toto rozsáhlé využití využívání archivních fondů báňských i státních přinesl sám život. Byl to především důl Průhon přímo ve městě Kladně, zastavený ke konci 19. století, který se propadl do hloubky 169 metrů 19. února 1998 a touto škodou z poddolování začala série velkých badatelských úkolů, které sledují všechna stará a opouštěná důlní díla. Přikazují to tradiční báňské právní normy a v současnosti Ministerstvo životního prostředí, které financuje odstranění ekologických škod, pokud se prokáže obec nebo těžař autentickými archivními doklady, tedy archiváliemi, které by měly být ve fondech podnikových archivů právních předchůdců nynějších vlastníků. Také se neví zcela přesně, jakým způsobem byly uzavírány doly v minulosti, protože neexistovaly nynější normy technických plánů likvidace a vždy se v 19 a do třetí čtvrtiny 20. století počítalo s uhlím jako téměř nezastupitelnou energetickou surovinou. Důlní dílo bylo uzavíráno jen výjimečně a bylo využíváno k některé funkci stávajících formaci dolů, které byly v provozu /větrní, vtažné, vodní a jiné jámy/. Nynější technický plán pracuje s pojmem likvidace, což se objevuje v dolování 19 a první polovině 20. století objevuje velmi zřídka nebo vůbec ne. Soubor technických, správních a právních norem odpovídá vývoji hornictví a jeho provozování v poslední čtvrtině 20. století. Tyto údaje se pracně vyhledávají v archivních fondech původních revírních báňských úřadů, báňského hejtmanství Praha a dalších vysokých báňských fondech. Konečné stadium ukončení útlumu těžby uhlí i rud v historických revírech popisuje studie, která má název Závěrečné zpráva o ložisku. b Z důvodů památkové péče Docela na první pohled akademický průzkum stavební a plánové dokumentace prováděný v roce 1998 na požádání Památkového ústavu v Ostravě a Ministerstva kultury v archivních fondech podnikových, ale i okresních archivů Strana 4 (celkem 6)

5 v archivním fondech berních správ tam umístněných ukázal nejen přehled a stavební vývoj dolů na ložisku Kladno Slaný Rakovník, ale zejména i hornickou minulost lokalit, kterou mají znát i těžaři, než rozvinou geologický průzkum a tím i vlastní těžbu. To jim ukládají i jejich vlastní oborové normy. Památkový průzkum slouží k registraci technických památek pro Ministerstvo kultury a Státní památkový ústav, aby mohly být využity finanční programy dotující opravy a využívání prohlášené kulturní památky. V našem případě to byl především důl skanzen Mayrau ve Vinařících. Tento průzkum dále pokračuje již samostatně právě na tomto webu a je nazvaný Hornická magistrála. Z prvních fází průzkumu vznikl soupis technických a stavebních památek v centrálního kamenouhelného revíru Kladno a zčásti i Rakovník a Slaný publikovaný v příloze časopisu Památková péče, v katalogu Industriální cesty českým středozápadem, technické a stavení památky Kladenska jsou popsány v encyklopedii Technické památky Čech a Moravy a z poslední doby /2006/ výpravnou knihu Dolování uhlí na Kladensku, která je sice neprodejná, ale přístupná badatelské veřejnosti ve studovně Středočeské vědecké knihovny v Kladně. V letošním roce 2007 je uváděn křest CD-ROMu s interaktivním průvodcem po industriálních památkách Kladenska, Slánska a Rakovnicka. Dále je dobré si uvědomit, že každý hornický památkový provoz musí mít útvar kromě technických, provozních oddělení a průvodcovské služby k cestovnímu ruchu také historické a dokumentační oddělení a dělám si naději, že tento web bude jeho základem. c/ Pro vědecké, správní účely a universitní studium Společnost pro hospodářské dějiny, Ústav hospodářských a sociálních dějin University Karlovy v Praze, Vysoká škola Báňská technická universita a další vysoké školy a v případě hornické magistrály i kterýkoliv zájemce o dějiny hornictví a české společnosti může požádat ve státním archivu o následující archivní fondy a jejich podskupiny: Knihy-Copierbuchy, které dokládají styk BŘ PŽS Kladno s centrálním ředitelstvím PŽS ve Vídni a Praze, vývoj prodeje uhlí v různých formách prodejních i obchodních firem, styk s báňskými úřady všech instancí, Svaz majitelů dolů, Ředitelskou konferenci kladenských velkodolů, hospodářskou skupinu báňského průmyslu ve druhé světové válce i další podle vypsaných archiváliích technického a provozního charakteru. Právní a správní normy, které přímo vyžadují shromažďování a ochranu archiválií předchůdců těžařským společností. Obecně platí zákon o archivnictví č.499 ze 30. června 2004 o archivnictví, spisové službě a o změně některých zákonů. K provozování hornictví je od roku 1249 a 1300 platný Horní zákon. V začátcích dobývání uhlí byl vydán v roce 1854 a platil až do roku V současnosti má č. 439/1992 Sb a významný je v něm pojem staré důlní dílo a paragrafy 28, 35, 39, jenž umožňují po prokázání archivními materiály - financování škod z poddolování Ministerstvem životního prostředí. Na tento zákon navazuje řada právních norem o zacházení s přírodním prostředím Je to zákonné opatření č. 369/1992 Sb, kterým se mění a doplňuje zákon Strana 5 (celkem 6)

6 ČNR č. 62/1988 Sb o zajišťování starých důlních děl a vedení jejich registru. Registr důlních děl v centrálním Kladně byl vyhotoven odborem důlního měřictví v roce 1998 za spolupráce archivu. Vyhláška č. 369/2004 je o geologické dokumentaci, geologických pracích a o Českém geologickém úřadu. Vyhláška č. 52/1997 Sb ČBÚ, kterou se stanoví k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu při likvidaci hlavních důlních děl. Požaduje mimo jiné dokumentaci na likvidaci hlavních důlních děl a důlních děl do nich ústících a je součástí technického plánu likvidace dolu. Ukončení útlumu dolování provází Závěrečná zpráva o ložisku. Vypracování takové zprávy je důležitá celá řada technických, majetkoprávních a provozních informací. Aby se vyhovělo těmto právním, správním, geologickým a technickým normám musí se jít hluboko do historie, tj. archivních fondů právních předchůdců současných těžařských firem, tj. do podnikových archivů. V případě rudného hornictví do počátků dějin českého státu i starších, tj. do archeologických lokalit, které sledují hmotné doklady vývoje společnosti a její obživy hospodářství. K tomu je nutné sledovat vývoj techniky a provozu hornictví, které provází kromě těžby hmotného produktu také společenské, právní a sociální normy od vzniku státního společenství. A také tu někdy začíná hledání historických údajů pro komplexnější posuzování přírodního prostředí a k ekologickému chování jednotlivců i společnosti, protože ekologický problém začíná se vznikem průmyslové civilizace, nebo lidské civilizace vůbec. Dosavadní účast badatelů na webové stránce Hornické magistrále, oznámené na sympoziu Hornická Příbram ve vědě a technice 2006 je 210 k datu Strana 6 (celkem 6)

Využití katastrální mapy v důlním měřictví

Využití katastrální mapy v důlním měřictví VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta 12. Mezinárodní konference o katastru 53. Geodetické informační dny Využití katastrální mapy v důlním měřictví BRNO 2018 Pavel Černota, Hanka

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska Utváření, ochrana a interpretace montánního na příkladu Jáchymovska Jakub Jelen, Zdeněk Kučera jakub.jelen@natur.cuni.cz; zdenek.kucera@natur.cuni.cz; Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta

Více

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ Ing. Břetislav Sedláček Ing. Antonín Hájek, CSc. Ing. Bedřich Michálek, Ph.D. Ing. Jiří Šikula DIAMO státní podnik odštěpný závod GEAM, Dolní Rožínka

Více

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Notace // = Schema věcného třídění / systematického barevně vystínované třídníky = záznamy neobsazené nižší úrovně třídníků a nezobrazující se vyšší úrovně

Více

Profesní životopis vedoucího pracovníka

Profesní životopis vedoucího pracovníka Ing. Petr Kříž, Ph.D. ředitel odštěpného závodu ODRA tel: 596 703 320, email: kriz@diamo.cz 2004 2010 Vysoká škola báňská v Ostravě Fakulta stavební obor Stavební likvidace jam zatopených vodou doktorské

Více

dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání, e) odbornou praxí odborná činnost vykonávaná při při hornické činnosti nebo činnosti prováděné

dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání, e) odbornou praxí odborná činnost vykonávaná při při hornické činnosti nebo činnosti prováděné Částka 141 Sbírka zákonů č. 378 / 2012 Strana 4917 378 VYHLÁŠKA ze dne 8. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 298/2005 Sb., o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA Mgr. Rostislav Kadlec, 30.11.2017, UJEP Ústí n. L. VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II SEVEROZÁPAD ARCHAEOMONTAN 2018 - přeshraniční vědecký projekt - výzkum středověkého hornictví

Více

Prezentace pro OKD a.s.

Prezentace pro OKD a.s. HORNICKÝ LANDEK Prezentace pro OKD a.s. OBSAH PREZENTACE 1. VÝCHODISKA 2. KONTEXT PROJEKTU 3. NAVRHOVANÉ ŘEŠENÍ 4. ÚSKALÍ A RIZIKA 5. PŘÍLEŽITOSTI 1 VÝCHODISKA I. Analýza současného stavu + KLADY Unikátnost

Více

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu KRUPKA TĚŽBA CÍNU PRVNÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu První písemná zmínka o místě nebo hoře,

Více

Stará štola Antona Paduánského.

Stará štola Antona Paduánského. Stará štola Antona Paduánského. Ústí štoly se nachází v horní části obce Vyhne v blízkosti silnice. Štola otvírala stejně jmenovanou žílu Anton jihozápadním směrem. Ve výklenku nad portálem štoly je umístěna

Více

WWW.MIKROREGIONKAHAN.CZ Hutni osada 14 664 84, Zastavka Tel.: +420 546 429 048 Fax: +420 546 429 048 E-mail: manazer@mikroregionkahan.

WWW.MIKROREGIONKAHAN.CZ Hutni osada 14 664 84, Zastavka Tel.: +420 546 429 048 Fax: +420 546 429 048 E-mail: manazer@mikroregionkahan. WWW.MIKROREGIONKAHAN.CZ Hutni osada 14 664 84, Zastavka Tel.: +420 546 429 048 Fax: +420 546 429 048 E-mail: manazer@mikroregionkahan.cz Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Kahan byl založen v roce 2000

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2018 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Horník předák rubání a ražení (kód: 21-034-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Horník

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Stanovy bratrských pokladen

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Stanovy bratrských pokladen Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Stanovy bratrských pokladen (1863-1938) Prozatímní inventární seznam NAD č. 258 evidenční pomůcka č. 99 Čakrtová Eva Praha 1956 inv. č. obsah

Více

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Irena Smolová, Martin Svoboda Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Valtice, 19. 21. června 2013 Současná pozice

Více

Horník v ostatních činnostech v dole. Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Horník v ostatních činnostech v dole. Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Horník v ostatních činnostech v dole (kód: 21-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání:

Více

Č.j. : VP/S 79/ V Brně dne

Č.j. : VP/S 79/ V Brně dne Č.j. : VP/S 79/00-160 V Brně dne 15.1.2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 6.12. 2000 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 4.12.2000 č.j. 53314/00/5220

Více

VYHLÁŠKA. Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od

VYHLÁŠKA. Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od 15.6.2006 298 VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2005 o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou

Více

ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD. č. 44/1988 Sb.

ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD. č. 44/1988 Sb. ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD Zákon o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění zák. ČNR č. 541/1991 Sb., zák. č. 10/1993 Sb., zák. č. 168/1993 Sb., zák. č. 132/2000 Sb., zák. č. 258/2000 Sb.,

Více

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích HISTORIE MUZEA První dobývání uhlí štolováním od roku 1782. Od roku 1835 hlubinným dobýváním. Hornické muzeum bylo založeno v roce 1987 v době, kdy důl ještě těžil.

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Jičínský Vilém

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Jičínský Vilém Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Jičínský Vilém (1843-1898) Prozatímní inventární seznam NAD č. 565 evidenční pomůcka č. 219 Jílek František Praha 1961 inv. č. obsah ks datace

Více

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Český báňský úřad Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon 596 100

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Paulus Jan (13. 5. 1855 8. 2. 1922)

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Paulus Jan (13. 5. 1855 8. 2. 1922) Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Paulus Jan (13. 5. 1855 8. 2. 1922) (1865-1921 [1977]) INVENTÁŘ NAD č. 756 evidenční pomůcka č. 306 PhDr. Zdeněk Vácha Praha 2008-2009 Obsah:

Více

Inventarizace opuštěných úložných míst těžebních odpadů v ČR. Vít Štrupl

Inventarizace opuštěných úložných míst těžebních odpadů v ČR. Vít Štrupl Inventarizace opuštěných úložných míst těžebních odpadů v ČR Vít Štrupl 1 Obsah prezentace Úvod Vývoj evidence úložných míst Projekt OPŽP Současný způsob evidování úložných míst Problémy vyplývající ze

Více

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) 1925-1938 Inventář Číslo EL NAD: 212 Evidenční číslo pomůcky: 136 Dana Bízová

Více

Záložna - Kampelička Hřešihlavy EL NAD č.: 455 AP č.: 205

Záložna - Kampelička Hřešihlavy EL NAD č.: 455 AP č.: 205 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Záložna - Kampelička Hřešihlavy 1908-1953 Inventář EL NAD č.: 455 AP č.: 205 Petr Zárobský, Mgr. Hana Hrachová Rokycany 2007 Obsah Úvod:

Více

Profesní životopis vedoucího pracovníka

Profesní životopis vedoucího pracovníka Ing. Pavel Koscielniak ředitel odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka tel. 566 593 794, email: koscielniak@diamo.cz 1987 1992 Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích fakulta chemicko-technologická

Více

Výroční zpráva. Archivu DIAMO za rok 2017

Výroční zpráva. Archivu DIAMO za rok 2017 DIAMO, státní podnik odštěpný závod SUL Příbram Archiv DIAMO čj. D300/00907/2018/A Výroční zpráva Archivu DIAMO za rok 2017 Sídlo archivu: Poštovní adresa: DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových

Více

Digitalizace a digitální archiv Státního oblastního archivu v Třeboni

Digitalizace a digitální archiv Státního oblastního archivu v Třeboni Digitalizace a digitální archiv Státního oblastního archivu v Třeboni ohlédnutí po deseti letech Jakub Kaiseršat součástí systému státních archivů (zákon č. 449/2004 Sb.) 2 součástí systému státních archivů

Více

Zpráva ze zahraniční cesty

Zpráva ze zahraniční cesty Zpráva ze zahraniční cesty Místo: Nowy Sacz, Bochnia (Polsko) Termín: 9. 14. 9. 2008 Účastník cesty: Bohumír Brom (NA Praha) Účel cesty: Účast na konferenci Archiwa Europy Srodkowej. Wspólne dziedzictwo,

Více

Výstupy pracovních skupin na mezinárodní úrovni

Výstupy pracovních skupin na mezinárodní úrovni Výstupy pracovních skupin na mezinárodní úrovni w w w. r e s o u r c e c e. e u 28. 6. 2012, Královské Poříčí Projekt This ReSource project je is spolufinancován implemented through z Evropského the CENTRAL

Více

Profesní životopis vedoucího pracovníka

Profesní životopis vedoucího pracovníka DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek 28. října 184, Příbram VII 261 01 Příbram Profesní životopis vedoucího pracovníka Jméno: Funkce: Kontakty: Ing. Zbyněk Skála ředitel odštěpného

Více

Provoz Úpravna 1. máj, Strojně montážní provoz, Elektroprovoz, Provoz Dopravního hospodářství, Provoz MTZ, Ubytování, Stravování.

Provoz Úpravna 1. máj, Strojně montážní provoz, Elektroprovoz, Provoz Dopravního hospodářství, Provoz MTZ, Ubytování, Stravování. Počátek historie příbramského uranového ložiska spadá do roku 1947, kdy činností průzkumné jednotky, vyslané do prostoru Příbrami z Jáchymova, byla v této oblasti potvrzena existence významného naleziště

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2013 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Jičínský Jaroslav, Dr. Ing. (1900-1950) Prozatímní inventární seznam NAD č. 559 evidenční pomůcka č. 220 Honzáková Valerie Praha 1973 Dr. Ing.

Více

HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA

HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA HORNICKÉ MUZEUM OKD LANDEK, OSTRAVA Jan Veřmiřovský a Martina Vrkočová Matiční gymnázium Ostrava, Základní škola Šilheřovice JanVermirovsky@seznam.cz; M.Vrkocova@seznam.cz Název muzea: Hornické muzeum

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2014 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ

VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ Horninové prostředí jako jedna ze základních složek životního prostředí ovlivňuje svojí stavbou a vlastnostmi využití řešeného území prostřednictvím těchto faktorů: zdroje

Více

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Sídlo archivu: Veleslavínova 19, 306 32 Plzeň telefon: 378 032 600, 601, 603-605, 607-611 e-mail: archiv@plzen.eu Zřizovatel archivu: Magistrát města

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Místo: Německo, Bundesarchiv Berlin-Lichterfelde Termín cesty: 14. 11. 2011 18. 11. 2011 Účel cesty: Práce na projektu výzkumu a vývoje Interoperabilita v paměťových

Více

Profesní životopis vedoucího pracovníka

Profesní životopis vedoucího pracovníka DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Profesní životopis vedoucího pracovníka Jméno: Funkce: Kontakty: Ing. Tomáš Rychtařík ředitel státního podniku, ředitel odštěpného

Více

3. Dispozice s občanskými průkazy Správní trestání...62 IV. Organizace veřejné správy V. Závěr...84

3. Dispozice s občanskými průkazy Správní trestání...62 IV. Organizace veřejné správy V. Závěr...84 Obsah Použité zkratky a zkrácené názvy...16 Předmluva...21 Předmluva ke 2. vydání...22 Kapitola 1. Vnitřní správa I Matriky, jméno, příjmení...23 I. Úvod...23 1. Matrika, jméno a příjmení...23 2. Vývoj

Více

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018 Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2018 Sídlo archivu: Veleslavínova 19, 306 32 Plzeň telefon: 378 032 600, 601, 603 605, 607 611 e-mail: archiv@plzen.eu Zřizovatel archivu: Magistrát města

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE ORGANIZAČNÍ ŘÁD Ústavu dějin Univerzity Karlovy a archivu Univerzity Karlovy ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1 1/ Organizační řád Ústavu dějin Univerzity Karlovy a Archivu Univerzity

Více

Ing. Zdeněk Kunický T 5 MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM

Ing. Zdeněk Kunický T 5 MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM Ing. Zdeněk Kunický T 5 Kovohutě Příbram nástupnická, a.s. MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM 1. Úvod Kovohutě Příbram pokračují v tradici výroby stříbra a olova z příbramských rud,

Více

Základní odborná škola zemědělská Mirošov EL NAD č.: 720 AP.: 228

Základní odborná škola zemědělská Mirošov EL NAD č.: 720 AP.: 228 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Základní odborná škola zemědělská Mirošov 1940-1949 Inventář EL NAD č.: 720 AP.: 228 Olga Čiháková, PhDr. Hana Hrachová, Ph.D. Rokycany 2009

Více

Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V 6 PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKO-KARVINSKÉM REVÍRU

Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V 6 PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKO-KARVINSKÉM REVÍRU Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKOKARVINSKÉM REVÍRU Anotace Příspěvek přibližuje užití podpatrového dobývání v Ostravskokarvinském revíru (OKR), zejména jeho výhody

Více

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení V I TA - M I N 0 6. 0 4. 2 0 1 7 M g r. M a r t i n K a b r n a, P h. D. R -

Více

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás II.

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás II. Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás II. Termíny konání: 9. září 2014 Cíle exkurze: žáci se seznámí s těžbou a zpracováním grafitu pochopí práci v grafitovém dole provedou (slovní) porovnání používaných

Více

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH Luboš FLÉGL Katedra technických předmětů PdF UHK 2015 NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM Jedná se

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

Stav a vývoj báňské záchranné služby v českých zemích

Stav a vývoj báňské záchranné služby v českých zemích Stav a vývoj báňské záchranné služby v českých zemích Říjen 2016 Václav Pošta Počátky organizované BZS Země České koruny nejprůmyslovější oblast Rakousko Uherské monarchie. Ostravsko-karvínský revír dohled

Více

V Š B T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A O S T R A V A B U D O U C N O S T M A H L O U B K U. C Z

V Š B T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A O S T R A V A B U D O U C N O S T M A H L O U B K U. C Z H O R N I C K O G E O L O G I C K Á F A K U L T A V Š B T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A O S T R A V A B U D O U C N O S T M A H L O U B K U. C Z O F A K U L T Ě V Y K A Š L I S E N A P Ř E D S U

Více

Základní devítiletá škola Boněnov

Základní devítiletá škola Boněnov Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Boněnov 1951-1963 Inventář Číslo listu NAD: 868 Evidenční pomůcka č. 29 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3 I. Vývoj původce fondu...3 II. Vývoj

Více

Badatelský řád. Čl. 1 Základní ustanovení. 1. Studovat muzejní materiály má právo každý zájemce o studium.

Badatelský řád. Čl. 1 Základní ustanovení. 1. Studovat muzejní materiály má právo každý zájemce o studium. Badatelský řád Krajského muzea Karlovarského kraje, p.o. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- V zájmu zabezpečení ochrany sbírkového

Více

Archiv Akademie věd České republiky (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) Výroční zpráva za rok 2016

Archiv Akademie věd České republiky (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) Výroční zpráva za rok 2016 Archiv Akademie věd České republiky (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.) Výroční zpráva za rok 2016 Výroční zpráva Archivu Akademie věd České republiky (Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.)

Více

SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY

SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY LETECKÝ SNÍMEK PŘED ZAPOČETÍM REVITALIZAČNÍCH PRACÍ LETECKÝ SNÍMEK CELÉ OBLASTI HISTORICKÉ SOUVISLOSTI NKP je součástí Dolní oblasti Vítkovice v části území, kde byly

Více

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení Sídlo: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 mail: info@nadace-landek.cz www.nadace-landek.cz číslo účtu: 7844445001/5500 Ostrava,

Více

Geologický pavilon ve výuce U3V

Geologický pavilon ve výuce U3V Geologický pavilon ve výuce U3V Ing. Martina Polášková koordinátorka U3V na HGF VŠB-Technická univerzita Ostrava Geologický pavilon prof. F. Pošepného Hornicko-geologická fakulta VŠB-Technická univerzita

Více

Quo vadis důlní měřictví?

Quo vadis důlní měřictví? A. B. Důlní měřictví (definice, postavení) C. Legislativa D. Školství E. Metody pořizování dat F. Metody zpracování dat G. Quo vadis důlní měřictví? A. Společnost Důlních Měřičů a Geologů (SDMG) vznikla

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I. VÝROČNÍ ZPRÁVA ARCHIVU AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY VĚDECKÉHO ÚTVARU MASARYKOVA ÚSTAVU A ARCHIVU AV ČR, V. V. I. ZA ROK 2008 Výroční zpráva Archivu Akademie věd České republiky vědeckého útvaru Masarykova

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava - Poruba tel.: 597 321 111, fax: 596 918 507, http://www.vsb.cz http://www.spravnavyska.cz FAKULTA BEZPEČNOSTNÍHO

Více

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Odvětvová studie č. 20 Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Horní zákon Zpracoval tým specialistů Energie stavební

Více

Organizace veřejné správy v ČR

Organizace veřejné správy v ČR Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011 Územní členění státu Individuální záležitost každého státu V historickém i evropském kontextu se

Více

Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Jedenáctiletá střední škola Stříbro (1950) 1953-1961 Inventář Číslo EL NAD: 1025 Evidenční číslo pomůcky: 152 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah

Více

krajinská sekce Plzeň

krajinská sekce Plzeň Státní oblastní archiv v Plzni 1. oddělení ---------------------------------------------------------------------- Svaz československých horních a hutních inženýrů krajinská sekce Plzeň 1926-1937 Inventář

Více

Profesní životopis vedoucího pracovníka

Profesní životopis vedoucího pracovníka Ing. Pavel Koscielniak ředitel odštěpného závodu GEAM tel. 566 593 794, email: koscielniak@diamo.cz 1987 1992 Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích Fakulta chemicko-technologická obor Technologie

Více

Internetová encyklopedie dějin Brna a její mapové aplikace

Internetová encyklopedie dějin Brna a její mapové aplikace Internetová encyklopedie dějin Brna a její mapové aplikace Petr Vachůt Muzeum města Brna http://encyklopedie.brna.cz Internetová encyklopedie dějin města Brna (IEDB) - kulturně informační portál zpracovávaný

Více

VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11

VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11 VY_32_INOVACE_19_Nerostné suroviny_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo

Více

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu

Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu společenstvo těžařů Dopady státní energetické koncepce na zaměstnanost v těžebním průmyslu (

Více

Č.j.: VP/S 40/02-160 V Brně dne 30. května 2002

Č.j.: VP/S 40/02-160 V Brně dne 30. května 2002 Č.j.: VP/S 40/02-160 V Brně dne 30. května 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 25. 3. 2002 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 20.

Více

Velkostatek Lesná (dodatek 1) EL NAD č.: 219 AP č.: 636

Velkostatek Lesná (dodatek 1) EL NAD č.: 219 AP č.: 636 Státní oblastní archiv v Plzni 5. oddělení Velkostatek Lesná (dodatek 1) 1843-1926 Dílčí inventář EL NAD č.: 219 AP č.: 636 Marie Marešová Klášter 2009-1 - Obsah Úvod I. Vývoj původce archivního souboru

Více

SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ. Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček

SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ. Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček ÚVOD Území České republiky se vyznačuje bohatou hornickou

Více

ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ

ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ ARCHEOLOGIE NA DOTEK A RC H E O LO G I C K É N Á L E Z Y P R E Z E N TOVA N É NA MÍSTĚ O P O M Í J E N Á S O U Č Á S T V Z D Ě L Á VA C Í C H P R O G R A M Ů P R O Š KO LY NEMOVITÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY

Více

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda

RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr Bohdálek Mgr. Jan Buda Vybrané problémové lokality těžby nerostných surovin v Libereckém kraji v souvislosti s jejich plánovaným využíváním (uran, stavební kámen, štěrkopísky ) RNDr. Petr Rambousek Ing. Josef Godány Ing. Petr

Více

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Představení společnosti Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Montanregion Krušné hory - Erzgebirge Vznik a poslání společnosti Obecně prospěšná společnost

Více

Kateřina Čapounová, Národní zemědělské muzeum s. p. o.

Kateřina Čapounová, Národní zemědělské muzeum s. p. o. Kateřina Čapounová, Národní zemědělské muzeum s. p. o. Co je to Síť zemědělských muzeí Dobrovolné seskupení provozovatelů zemědělských muzeí a zemědělských expozic v ČR Šíření povědomí o zemědělství Iniciátorem

Více

Historie těžby nerostných surovin

Historie těžby nerostných surovin Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě Historie těžby nerostných surovin miniprojekt ZŠ Bartošovice okres Nový Jičín, příspěvková organizace 16.4.2015 1. Úvod Nerostné suroviny jsou lidstvu známy od počátku

Více

Gymnázium Stříbro II. (1947)

Gymnázium Stříbro II. (1947) Státní oblastní archiv v Plzni Státní okresní archiv Tachov Gymnázium Stříbro II. (1947) 1961-1980 Inventář Číslo EL NAD: 350 Evidenční číslo pomůcky: 149 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah Úvod...3 I. Vývoj

Více

Základní devítiletá škola Maršovy Chody Inventář. Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Základní devítiletá škola Maršovy Chody Inventář. Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní okresní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Maršovy Chody 1946-1978 Inventář Číslo EL NAD: 877 Evidenční číslo pomůcky: 87 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2017 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

Archiv Univerzity Palackého VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ZA ROK 2016

Archiv Univerzity Palackého VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ZA ROK 2016 Archiv Univerzity Palackého VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ZA ROK 2016 Leden 2017 1 Čj. UPOL-2787/9170-2017 Úvod Archiv Univerzity Palackého v Olomouci byl zřízen rektorem

Více

MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel:

MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel: MINISTERSTVO KULTURY Členění předpisů podle věcných hesel: I. Umění a knižní kultura II. Státní památková péče III. Ochrana movitého kulturního dědictví, muzea a galerie IV. Hromadné sdělovací prostředky

Více

C) MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel:

C) MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel: C) MINISTERSTVO KULTURY Členění předpisů podle věcných hesel: I. UMĚNÍ A KNIŽNÍ KULTURA II. STÁTNÍ PAMÁTKOVÁ PÉČE III. OCHRANA MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ, MUZEA A GALERIE IV. HROMADNÉ SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

Více

Legislativní a etické limity zpřístupňování archivních pramenů. Mgr. et Mgr. Karolína Šimůnková Národní archiv

Legislativní a etické limity zpřístupňování archivních pramenů. Mgr. et Mgr. Karolína Šimůnková Národní archiv Legislativní a etické limity zpřístupňování archivních pramenů Mgr. et Mgr. Karolína Šimůnková Národní archiv Evropské předpisy Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/98/ES ze dne 17. listopadu 2003

Více

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017

Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy. říjen listopad 2017 Výsledky průzkumu mezi čtenáři Knihovny města Ostravy říjen listopad 2017 Průzkum mezi čtenáři Knihovny města Ostravy 2017 průzkum probíhal formou dotazníkového šetření ve dnech od 2. 10. do 30. 11. 2017

Více

ZHODNOCENÍ ZABEZPEČENÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL V ČESKÉ REPUBLICE ROMAN HADACZ, ZDENĚK MACKA, DANIEL PREČUCH,

ZHODNOCENÍ ZABEZPEČENÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL V ČESKÉ REPUBLICE ROMAN HADACZ, ZDENĚK MACKA, DANIEL PREČUCH, ZHODNOCENÍ ZABEZPEČENÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL V ČESKÉ REPUBLICE ROMAN HADACZ, ZDENĚK MACKA, DANIEL PREČUCH, GEOTEST, A.S., ŠMAHOVA 1244/112, 627 00 BRNO, E-MAIL: HADACZ@GEOTEST.CZ STARÝM DŮLNÍM DÍLEM SE PODLE

Více

Obecná škola Slatina (u Horažďovic) EL NAD č.: AP č.: 389

Obecná škola Slatina (u Horažďovic) EL NAD č.: AP č.: 389 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Klatovy Obecná škola Slatina (u Horažďovic) 1894-1948 Inventář EL NAD č.: 1374 AP č.: 389 Eva Ulrichová Klatovy 2010 Obsah Úvod: I. Vývoj původce

Více

Článek 1. Článek 2. Článek 3

Článek 1. Článek 2. Článek 3 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA VIMPERK o závazné části Změny č. 2 územního plánu sídelního útvaru Vimperk kterou se mění závazná část územního plánu sídelního útvaru Vimperk Zastupitelstvo města Vimperk

Více

2. devítiletá škola Stříbro

2. devítiletá škola Stříbro Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov 2. devítiletá škola Stříbro 1951-1953 Inventář Číslo EL NAD: 1048 Evidenční číslo pomůcky: 114 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah Úvod...3 I. Vývoj

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Horník kombajnér rubání a ražení (kód: 21-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Horník

Více

Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu

Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu Pokyny pro sestavení nálezové zprávy o archeologickém výzkumu Nálezová zpráva je základní vědecký dokument, obsahující maximální počet objektivně dosažených informací o výzkumu. K jejich zpracování je

Více

SPSKS. 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy

SPSKS. 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Zaměření a význam předmětu... 3 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy... 3 1.3 Právní úprava bezpečnosti a ochrany zdraví při práci... 4 1.4 Odpovědnost za dodržování

Více

JUDr. František Nekola Vice-president OS PHGN

JUDr. František Nekola Vice-president OS PHGN Future of the mining industry in Czech Republic JUDr. František Nekola Vice-president OS PHGN Tradiční hornické oblasti před rokem 1999 v České republice PKÚ Ústí n.l. UD HAMR VÚD Trutnov SHD MOST SOKOLOV

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin

Mezinárodní konference Využívání zdrojů nerostných surovin 14. - 16. ledna 2010 Hotel Sepetná Ostravice 0956 739 14 Ostravice Česká republika ORGANIZÁTOŘI Horní Nová Ves 108 507 81 Lázně Bělohrad tel.: +420 493 793 249 fax.: +420 493 793 249 frantisek.zocek@czechstonecluster.eu

Více

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>.

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>. Volně dostupné elektronické informační zdroje k hospodářským a sociálním dějinám Václava Horčáková Abstrakt: Význam elektronických informačních zdrojů pro studium hospodářských a sociálních dějin stále

Více