TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ DETAILŮ OBLUKOVÝCH PŘEKLADŮ ATBET

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ DETAILŮ OBLUKOVÝCH PŘEKLADŮ ATBET"

Transkript

1 STOPTERM spol. s r.o.,plamínkové 1564 / 5, Praha 4 tel. / fax : TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ DETAILŮ OBLUKOVÝCH PŘEKLADŮ ATBET Zadavatel : Roman Čejka Hrdlořezy Zpracoval : Robert Šafránek Praha, leden 2009

2 2 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Zadavatel Roman Čejka, Hrdlořezy 208 PSČ , IČ: Zpracovatel Robert Šafránek, zapsaný do Seznamu energetických auditorů podle 11 odst. 1 písm. g ) zákona č. 406 / 2000 Sb. o hospodaření s energií pod číslem 212, s oprávněním Ministerstva průmyslu a obchodu vypracovávat průkazy energetické náročnosti budovy. Předmět posouzení Předmětem objednávky zadavatele je posouzení tepelně technických parametrů detailů stavebních konstrukcí - obloukových překladů ATBET. 2. LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY Podle 6a odstavce 1) zákona č. 61/2008 Sb., úplné znění zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, jak vyplývá z pozdějších změn, stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, které stanoví prováděcí právní předpis ( vyhláška č.148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov ) a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami. Podle odstavce 2) dokládá stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek splnění požadavků podle odstavce 1) průkazem energetické náročnosti budovy, který musí být přiložen při prokazování dodržení obecných technických požadavků na výstavbu. Průkaz nesmí být starší 10 let a je součástí dokumentace podle prováděcího právního předpisu při a) výstavbě nových budov, b) při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m 2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost ( zásah na více než 25 % plochy obvodového pláště budovy ), c) při prodeji nebo nájmu budov nebo jejich částí v případech, kdy pro tyto budovy nastala povinnost zpracovat průkaz podle písmene a) nebo b). Průkaz může být použit pro jednotlivé byty a nebytové prostory u budov s ústředním vytápěním, které je připojeno na zdroj či rozvod tepelné energie.

3 3 Součástí průkazu nové budovy nad 1000 m 2 celkové podlahové plochy musí být výsledky posouzení technické, ekologické a ekonomické proveditelnosti alternativních systémů vytápění, kterými jsou a) decentralizované systémy dodávky energie založené na energii z obnovitelných zdrojů, b) kombinovaná výroba elektřiny a tepla, c) dálkové nebo blokové ústřední vytápění, v případě potřeby chlazení, d) tepelná čerpadla. Tzv. porovnávací ukazatele podle 6a odstavce 1) zákona č.61/2008 Sb. o hospodaření energií jsou uvedeny v 4 vyhlášky č.148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov. (1) Porovnávací ukazatele jsou splněny, když a) budova, její stavební konstrukce a jejich styky jsou navrženy a provedeny tak, že 1. stavební konstrukce a jejich styky mají ve všech místech nejméně takový tepelný odpor, že na jejich vnitřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní, 2. stavební konstrukce a jejich styky mají nejvýše požadovaný součinitel prostupu tepla a činitel prostupu tepla, 3. uvnitř stavebních konstrukcí nedochází ke kondenzaci vodní páry nebo jen v množství, které neohrožuje jejich funkční způsobilost po dobu předpokládané životnosti, 4. funkční spáry vnějších výplní otvorů mají nejvýše požadovanou nízkou průvzdušnost, ostatní konstrukce a spáry obvodového pláště budovy jsou téměř vzduchotěsné, s požadovaně nízkou celkovou průvzdušností obálky budovy, 5. podlahové konstrukce mají požadovaný pokles dotykové teploty, zajišťovaný jejich tepelnou jímavostí a teplotou na vnitřním povrchu, 6. místnosti mají požadovanou tepelnou stabilitu v zimním i letním období, snižující riziko jejich přílišného chladnutí a přehřívání, 7. budova má nejvýše požadovaný průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy, b) technická zařízení budovy pro vytápění, větrání, chlazení, klimatizaci, přípravu teplé vody a osvětlení a jejich regulace zajistí 1. požadovanou dodávku užitečné energie pro požadovaný stav vnitřního prostředí, 2. dodávku energie s požadovanou energetickou účinností, 3. požadovanou osvětlenost s nízkou spotřebou energie na sdružené a umělé osvětlení, 4. nízkou energetickou náročnost budovy.

4 4 V 6a v odstavci 8) zákona č.61/2008 Sb. o hospodaření energií je uvedeno : Požadavky podle odstavce 1 nemusí být splněny při změně dokončené budovy v případě, že vlastník budovy prokáže energetickým auditem, že to není technicky a funkčně možné nebo ekonomicky vhodné s ohledem na životnost budovy, její provozní účely nebo pokud to odporuje požadavkům zvláštního právního předpisu ( např. zákon č.20/1987 Sb. o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů ). Požadavky podle odstavce 1 nemusí být dále splněny u budov dočasných s plánovanou dobou užívání do 2 let, budov experimentálních, budov s občasným používáním, zejména pro náboženské činnosti, obytných budov, které jsou určeny k užívání kratšímu než 4 měsíce v roce, samostatně stojících budov o celkové podlahové ploše menší než 50 m 2 a budov obsahujících vnitřní technologické zdroje tepla. Požadavky dále nemusí být splněny u výrobních budov v průmyslových areálech, u provozoven a neobytných zemědělských budov s nízkou roční spotřebou energie na vytápění.. Zároveň ale 6 v odstavci 1) v poslední větě uvádí, že: Při změnách dokončených budov jsou požadavky plněny pro celou budovu nebo pro změny systémů a prvků budovy. Z toho vyplývá, že některé požadavky je nutné splnit pro budovu jako celek ( např. průměrný součinitel prostupu tepla, celkovou kategorii energetické náročnosti budovy apod. ), některé požadavky je nutné splnit pouze u měněných či upravovaných konstrukcí.

5 5 3. POROVNÁVACÍ UKAZATELE Podle 6a odstavce 1) zákona č. 61/2008 Sb., úplné znění zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, jak vyplývá z pozdějších změn, stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, které stanoví prováděcí právní předpis ( vyhláška č.148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov ) a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami. Tzv. porovnávací ukazatele podle 6a odstavce 1) zákona č.61/2008 Sb. o hospodaření energií jsou uvedeny v 4 vyhlášky č.148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov ( viz. kapitola 2 ). (1) Porovnávací ukazatele jsou splněny, když a) budova, její stavební konstrukce a jejich styky jsou navrženy a provedeny tak, že 1. stavební konstrukce a jejich styky mají ve všech místech nejméně takový tepelný odpor, že na jejich vnitřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní, 2. stavební konstrukce a jejich styky mají nejvýše požadovaný součinitel prostupu tepla a činitel prostupu tepla, 3. uvnitř stavebních konstrukcí nedochází ke kondenzaci vodní páry nebo jen v množství, které neohrožuje jejich funkční způsobilost po dobu předpokládané životnosti, 4. funkční spáry vnějších výplní otvorů mají nejvýše požadovanou nízkou průvzdušnost, ostatní konstrukce a spáry obvodového pláště budovy jsou téměř vzduchotěsné, s požadovaně nízkou celkovou průvzdušností obálky budovy, 5. podlahové konstrukce mají požadovaný pokles dotykové teploty, zajišťovaný jejich tepelnou jímavostí a teplotou na vnitřním povrchu, 6. místnosti mají požadovanou tepelnou stabilitu v zimním i letním období, snižující riziko jejich přílišného chladnutí a přehřívání, 7. budova má nejvýše požadovaný průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy, b) technická zařízení budovy pro vytápění, větrání, chlazení, klimatizaci, přípravu teplé vody a osvětlení a jejich regulace zajistí 1. požadovanou dodávku užitečné energie pro požadovaný stav vnitřního prostředí, 2. dodávku energie s požadovanou energetickou účinností, 3. požadovanou osvětlenost s nízkou spotřebou energie na sdružené a umělé osvětlení, 4. nízkou energetickou náročnost budovy.

6 6 Řešení tepelných mostů a tepelných vazeb mezi konstrukcemi Porovnávací ukazatele jsou z tohoto hlediska splněny, když: a) budova, její stavební konstrukce a jejich styky jsou navrženy a provedeny tak, že 1. stavební konstrukce a jejich styky mají ve všech místech nejméně takový tepelný odpor, že na jejich vnitřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní, 2. stavební konstrukce a jejich styky mají nejvýše požadovaný součinitel prostupu tepla a činitel prostupu tepla, Konkrétní požadavky na tepelně technické vlastnosti jsou stanoveny v ČSN Tepelná ochrana budov. Ve druhé části této normy ( ČSN : 2007 ) jsou mimo jiné uvedeny požadavky na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu konstrukcí. Vnitřní povrchová teplota θ si se hodnotí v poměrném tvaru jako teplotní faktor vnitřního povrchu. Požadavky dle v článku 5.1.: V zimním období musí konstrukce v prostorech s relativní vlhkostí vnitřního vzduchu φ i 60% vykazovat v každém místě teplotní faktor vnitřního povrchu f Rsi, bezrozměrný, podle vztahu: f Rsi f Rsi,N kde f Rsi,N je požadovaná hodnota nejnižšího teplotního faktoru vnitřního povrchu, stanovená ze vztahu: f Rsi,N = f Rsi,cr + f Rsi kde f Rsi,cr je kritický teplotní faktor vnitřního povrchu, stanovený podle f Rsi je bezpečnostní přirážka teplotního faktoru, stanovená podle Zjednodušeně řečeno, podle ČSN musí být vnitřní povrchová teplota konstrukce nad teplotou rosného bodu s navýšením o bezpečnostní přirážku. Podle předešlé normy ČSN : 2005 byla pro obytné místnosti s vnitřním vzduchem θ ai = 21 C a relativní vlhkostí φ i = 50 % kritická teplota stavební konstrukce θ si,cr = 13,6 C, pro vnější výplně otvorů θ si,cr = 10,2 C, přičemž se stavební konstrukce navrhují a posuzují v 1. teplotní oblasti ( Praha ) pro převažující návrhovou teplotu vnějšího vzduchu θ e = - 13 C. Podle současné ČSN : 2007 požadavek na kritický teplotní faktor v 1.teplotní oblasti a pro návrhovou teplotu vnitřního vzduchu θ ai = 21 C činí f Rsi,cr = 0,781, bezpečnostní přirážka pro tlumené vytápění s poklesem výsledné teploty 2 až 5 C ( termostatické hlavice ) f Rsi = 0,015. Výsledný požadavek na teplotní faktor f Rsi,N = 0,796, čemuž odpovídá nejnižší přípustná vnitřní povrchová teplota 14,06 C. Požadavky ČSN : 2007 na kritický teplotní faktor v jednotlivých teplotních oblastech a na hodnoty bezpečnostních přirážek pro různé druhy konstrukcí a režim vytápění místností jsou uvedeny v následujících tabulkách.

7 7 Tab. č. 2 - Požadované hodnoty kritického teplotního faktoru vnitřního povrchu f Rsi,cr pro relativní vlhkost vnitřního vzduchu φ i = 50 % Konstrukce Výplň otvoru Ostatní konstrukce Návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai [ C ] Návrhová teplota vnějšího vzduchu θ e [ C ] Požadovaný kritický teplotní faktor vnitřního povrchu f Rsi,cr 20 0,675 0,693 0,710 0,725 0, ,682 0,700 0,715 0,730 0, ,689 0,705 0,721 0,734 0, ,776 0,789 0,801 0,811 0, ,781 0,793 0,804 0,814 0, ,786 0,798 0,808 0,817 0,826 Tab. č. 3 - Požadované hodnoty bezpečnostní přirážky teplotního faktoru f Rsi Vytápění s poklesem výsledné teploty θ V [ C ] Konstrukce θ V < 2 C ( nepřerušované ) 2 C θ V 5 C ( tlumené ) θ V > 5 C Bezpečnostní přirážka teplotního faktoru f Rsi Výplň otvoru ano -0,030-0,015 0 topné těleso pod výplní otvoru ne 0 0,015 0,030 Ostatní konstrukce těžká 0 0,015 0,030 lehká 0,015 0,030 0,045 Pokud povrchová teplota stavebních konstrukcí klesne pod teplotu rosného bodu, dochází k povrchové kondenzaci vodní páry a následnému vzniku plísní. Vznik kondenzace na vnitřních površích je svázán právě s teplotou rosného bodu. Teplota rosného bodu je teplota, při které se začíná srážet vodní pára obsažená ve vzduchu. Teplota rosného bodu tedy závisí na teplotě vzduchu a jeho relativní vlhkosti. Čím je relativní vlhkost vzduchu vyšší při stejné teplotě, tím je vyšší i teplota rosného bodu. Teploty rosného bodu jsou uvedeny ve fyzikálních tabulkách a pro stavební praxi jsou uvedeny i v ČSN Hodnoty rosných bodů pro některé teploty jsou uvedeny v následující tabulce.

8 8 Tab. č. 4 - Teploty rosných bodů v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti Teplota vzduchu [ C ] Teploty rosných bodů v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 16 5,60 8,24 10,53 12,55 14, ,43 10,12 12,45 14,50 16, ,26 12,00 14,36 16,44 18, ,10 13,88 16,27 18,39 20, ,93 15,75 18,19 20,33 22,36 Z hodnot uvedených v tabulce vyplývá, že s nárůstem relativní vlhkosti vzduchu se zvyšuje i teplota rosného bodu. Vnitřní povrchová teplota je závislá jednak na teplotách vnitřního a vnějšího vzduchu a na tepelně technických vlastnostech konstrukce. Čím lepší mají konstrukce tepelně technické vlastnosti ( vyšší tepelný odpor ), tím mají za stejných podmínek teplot vnitřního a vnějšího vzduchu vyšší vnitřní povrchovou teplotu a tedy větší rezervu proti možnosti vzniku povrchové kondenzace. Vznik povrchové kondenzace na stavebních konstrukcích je podle požadavků ČSN nepřípustný a to hlavně z hygienických důvodů. Povrchová kondenzace je přímo spojena se vznikem plísní, které jsou většinou nebezpečné lidskému zdraví. Z uvedených důvodů požaduje norma takové tepelně technické vlastnosti konstrukcí, aby jejich vnitřní povrchová teplota byla za daných výpočtových podmínek s rezervou nad teplotou rosného bodu.

9 9 Další požadavek ČSN : 2007 je uveden v článku , a sice, že lineární i bodový činitel prostupu tepla Ψ k ve W/(m.K) a χ j,ve W/K, tepelných vazeb mezi konstrukcemi musí u budov s převažující vnitřní teplotou θ im = 20 C ve smyslu 5.2.1a) splňovat podmínku: Ψ k, Ψ k, N a χ j, N χ j, N Tab. č. 5 - Požadované a doporučené hodnoty lineárního a bodového činitele prostupu tepla Ψk, N a χj, N tepelných vazeb mezi konstrukcemi ( ČSN : 2007 ) Typ lineární tepelné vazby Vnější stěna navazující na další konstrukci s výjimkou výplně otvoru, např. na základ, strop nad nevytápěným prostorem, jinou vnější stěnou, střechu, lodžii či balkon, markýzu či arkýř, vnitřní stěnu a strop (při vnitřní izolaci), aj. Vnější stěna navazující na výplň otvoru, např. na okno, dveře, vrata a část prosklené stěny v parapetu, bočním ostění a v nadpraží Střecha navazující na výplň otvoru, např. střešní okno, světlík, poklop výlezu Typ bodové tepelné vazby Průnik tyčové konstrukce (sloupy, nosníky, konzoly) vnější stěnou, podhledem nebo střechou Požadované hodnoty Doporučené hodnoty Lineární činitel prostupu tepla Ψ k, N [W/(m.K)] 0,60 0,20 0,10 0,03 0,30 0,10 Bodový činitel prostupu tepla χ j, N [W/K] 0,90 0,30 V praxi to tedy znamená, že v projektové dokumentaci musí projektant navrhnout zateplení budovy nejen s ohledem na obvyklé požadavky součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí ( U N ), ale i doložit splnění výše uvedených požadavků na teplotní faktor ( potažmo nejnižší přípustnou povrchovou teplotu ) a splnění požadavků na hodnoty lineárních i bodových činitelů prostupu tepla u tepelných vazeb mezi konstrukcemi. Součástí zateplení musí být tedy i provedení tepelných izolací všech detailů k eliminaci tepelných mostů, jako je např. ostění a nadpraží oken, zateplení pod parapetními plechy, konstrukčních styků po obvodu vytápěných částí objektu apod.. V tomto posouzení jsou uvedeny výsledky výpočtů 4 vybraných detailů konstrukčního řešení obloukových překladů ATBET a jejich parametry z hlediska teplotního faktoru a lineárního činitele prostupu tepla dle ČSN : 2007.

10 10 ČSN : 2007 v článku uvádí, že: pokud při změně dokončené budovy nelze u konstrukce v prostorech s relativní vlhkostí vnitřního vzduchu φ i 60% v zimním období splnit požadavek podle 5.1.1, připouští se ve výjimečném odůvodněném případě hodnocení podle Článek pak uvádí, že: U konstrukcí, na jejichž vnitřním povrchu nesmí podle vzniknout a růst plíseň, je možné slnit tuto podmínku jiným způsobem, než zajištěním vnitřní povrchové tepoty podle Účinnost, nezávadnost a dlouhodobost jiného způsobu vyloučení plísní je nutné doložit. Na dalších stránkách jsou uvedeny výsledky výpočtů jednotlivých detailů a tepelných vazeb mezi konstrukcemi, provedené programem AREA 2008.

11 11 PŘEKLAD tl. 37,5 cm POROVNÁNÍ S POŽADAVKY ČSN : 2007 a) hodnocení teplotního faktoru Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,25 [ m 2.K/W ] R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( výplň otvorů) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] Normové požadavky: f Rsi f Rsi,N f Rsi,N = f Rsi,cr + f Rsi f Rsi,N = 0, ,015 f Rsi,N = 0,819 Teplotní faktor hodnoceného detailu: f Rsi = 0,843 Posouzení: f Rsi f Rsi,N 0,843 0,819 VYHOVUJE b) hodnocení lineárního činitele prostupu tepla Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( stěna ) R si = 0,17 [ m 2.K/W ] ( podlaha ) R si = 0,10 [ m 2.K/W ] (střecha, strop) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] ( jednoplášťová kce ) Normové požadavky: ψ k ψ K,N ψ K,N = 0,10 [ W/m.K ] Propustnost detailem: L = 1,914 [ W/m.K ] Součinitel prostupu tepla: U 1 = 0,38 [ W/m 2.K ] (obvodová stěna nad překladem ) U 2 = 0,33 [ W/m 2.K ] ( překlad tl. 37,5 cm ) U 3 = 1,40 [ W/m 2.K ] ( výplň otvoru ) Vnější rozměry hodnoceného detailu: l 1 = 1,000 m l 2 = 0,300 m l 3 = 0,990 m Výpočet lineárního činitele prostupu tepla: ψ e = L - U 1 x l 1 - U 2 x l 2 - U 3 x l 3 ψ e = 1,914-0,38 x 1,000-0,33 x 0,300-1,40 x 0,990 ψ e = 0,049 [ W/m.K ] Posouzení: ψ k ψ K,N 0,049 0,10 VYHOVUJE

12 12 Obrázek - průběh izotermy 14,12 C Obrázek - teplotní pole Obrázek - rozložení relativní vlhkosti

13 13 PŘEKLAD tl. 40,0 cm POROVNÁNÍ S POŽADAVKY ČSN : 2007 a) hodnocení teplotního faktoru Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,25 [ m 2.K/W ] R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( výplň otvorů) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] Normové požadavky: f Rsi f Rsi,N f Rsi,N = f Rsi,cr + f Rsi f Rsi,N = 0, ,015 f Rsi,N = 0,819 Teplotní faktor hodnoceného detailu: f Rsi = 0,841 Posouzení: f Rsi f Rsi,N 0,841 0,819 VYHOVUJE b) hodnocení lineárního činitele prostupu tepla Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( stěna ) R si = 0,17 [ m 2.K/W ] ( podlaha ) R si = 0,10 [ m 2.K/W ] (střecha, strop) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] ( jednoplášťová kce ) Normové požadavky: ψ k ψ K,N ψ K,N = 0,10 [ W/m.K ] Propustnost detailem: L = 1,903 [ W/m.K ] Součinitel prostupu tepla: U 1 = 0,35 [ W/m 2.K ] (obvodová stěna nad překladem ) U 2 = 0,32 [ W/m 2.K ] ( překlad tl. 40,0 cm ) U 3 = 1,40 [ W/m 2.K ] ( výplň otvoru ) Vnější rozměry hodnoceného detailu: l 1 = 1,000 m l 2 = 0,300 m l 3 = 0,990 m Výpočet lineárního činitele prostupu tepla: ψ e = L - U 1 x l 1 - U 2 x l 2 - U 3 x l 3 ψ e = 1,903-0,35 x 1,000-0,32 x 0,300-1,40 x 0,990 ψ e = 0,071 [ W/m.K ] Posouzení: ψ k ψ K,N 0,071 0,10 VYHOVUJE

14 14 Obrázek - průběh izotermy 14,12 C Obrázek - teplotní pole Obrázek - rozložení relativní vlhkosti

15 15 PŘEKLAD tl. 44,0 cm - s opačným pořadím izolačních vrstev POROVNÁNÍ S POŽADAVKY ČSN : 2007 a) hodnocení teplotního faktoru Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,25 [ m 2.K/W ] R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( výplň otvorů) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] Normové požadavky: f Rsi f Rsi,N f Rsi,N = f Rsi,cr + f Rsi f Rsi,N = 0, ,015 f Rsi,N = 0,819 Teplotní faktor hodnoceného detailu: f Rsi = 0,839 Posouzení: f Rsi f Rsi,N 0,839 0,819 VYHOVUJE b) hodnocení lineárního činitele prostupu tepla Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( stěna ) R si = 0,17 [ m 2.K/W ] ( podlaha ) R si = 0,10 [ m 2.K/W ] (střecha, strop) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] ( jednoplášťová kce ) Normové požadavky: ψ k ψ K,N ψ K,N = 0,10 [ W/m.K ] Propustnost detailem: L = 1,934 [ W/m.K ] Součinitel prostupu tepla: U 1 = 0,37 [ W/m 2.K ] (obvodová stěna nad překladem ) U 2 = 0,37 [ W/m 2.K ] ( překlad tl. 44,0 cm ) U 3 = 1,40 [ W/m 2.K ] ( výplň otvoru ) Vnější rozměry hodnoceného detailu: l 1 = 1,000 m l 2 = 0,300 m l 3 = 0,990 m Výpočet lineárního činitele prostupu tepla: ψ e = L - U 1 x l 1 - U 2 x l 2 - U 3 x l 3 ψ e = 1,934-0,37 x 1,000-0,37 x 0,300-1,40 x 0,990 ψ e = 0,067 [ W/m.K ] Posouzení: ψ k ψ K,N 0,067 0,10 VYHOVUJE

16 16 Obrázek - průběh izotermy 14,12 C Obrázek - teplotní pole Obrázek - rozložení relativní vlhkosti

17 17 PŘEKLAD tl. 49,0 cm POROVNÁNÍ S POŽADAVKY ČSN : 2007 a) hodnocení teplotního faktoru Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,25 [ m 2.K/W ] R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( výplň otvorů) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] Normové požadavky: f Rsi f Rsi,N f Rsi,N = f Rsi,cr + f Rsi f Rsi,N = 0, ,015 f Rsi,N = 0,819 Teplotní faktor hodnoceného detailu: f Rsi = 0,842 Posouzení: f Rsi f Rsi,N 0,842 0,819 VYHOVUJE b) hodnocení lineárního činitele prostupu tepla Okrajové podmínky: návrhová teplota vnitřního vzduchu θ ai = 21,0 [ C ] návrhová teplota venkovního vzduchu v zimním období θ e = -17,0 [ C ] odpor při přestupu tepla na vnitřní straně R si = 0,13 [ m 2.K/W ] ( stěna ) R si = 0,17 [ m 2.K/W ] ( podlaha ) R si = 0,10 [ m 2.K/W ] (střecha, strop) odpor při přestupu tepla na vnější straně R se = 0,04 [ m 2.K/W ] ( jednoplášťová kce ) Normové požadavky: ψ k ψ K,N ψ K,N = 0,10 [ W/m.K ] Propustnost detailem: L = 1,834 [ W/m.K ] Součinitel prostupu tepla: U 1 = 0,28 [ W/m 2.K ] ( obvodová stěna nad překladem ) U 2 = 0,32 [ W/m 2.K ] ( překlad tl. 49,0 cm ) U 3 = 1,40 [ W/m 2.K ] ( výplň otvoru ) Vnější rozměry hodnoceného detailu: l 1 = 1,000 m l 2 = 0,300 m l 3 = 0,990 m Výpočet lineárního činitele prostupu tepla: ψ e = L - U 1 x l 1 - U 2 x l 2 - U 3 x l 3 ψ e = 1,834-0,28 x 1,000-0,32 x 0,300-1,40 x 0,990 ψ e = 0,071 [ W/m.K ] Posouzení: ψ k ψ K,N 0,071 0,10 VYHOVUJE

18 18 Obrázek - průběh izotermy 14,12 C Obrázek - teplotní pole Obrázek - rozložení relativní vlhkosti

19 19 Tab. č. 6 - Teplotní faktor č. Konstrukce Teplotní faktor vnitřního povrchu Požadovaná hodnota Vypočtený teplotní faktor vnitřního povrchu f Rsi,cr f Rsi,cr [ - ] [ - ] Hodnocení 1. Překlad tl. 36,5 cm 0, Překlad tl. 40,0 cm 0,841 0, Překlad tl. 44,0 cm 0,839 vyhovuje 4. Překlad tl. 49,0 cm 0,842 Tab. č. 7 - Lineární činitel prostupu tepla č. Konstrukce Lineární činitel prostupu tepla Požadovaná hodnota Doporučená hodnota Vypočtený lineární činitel prostupu tepla Ψ k, N Hodnocení Ψ k, N [W/(m.K)] [W/(m.K)] 1. Překlad tl. 36,5 cm 0, Překlad tl. 40,0 cm 0,071 0,10 0,03 3. Překlad tl. 44,0 cm 0,067 vyhovuje 4. Překlad tl. 49,0 cm 0,071 Závěr : V tomto posouzení jsou hodnoceny 4 vybrané detaily konstrukčního řešení obloukových překladů ATBET, které svým provedením odpovídají požadavkům ČSN : 2007 na teplotní faktor a lineární činitel prostupu tepla. Vypracoval : Robert Šafránek, zapsaný do Seznamu energetických auditorů podle 11 odst. 1 písm. g) zákona č. 406 / 2000 Sb. o hospodaření s energií pod číslem 212, s oprávněním Ministerstva průmyslu a obchodu vypracovávat průkazy energetické náročnosti budovy. 21. ledna 2009

20 20 PŘÍLOHA Č. 1 - TEPELNĚ TECHNICKÉ VÝPOČTY STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ DVOUROZMĚRNÉ STACIONÁRNÍ POLE TEPLOT A ČÁSTEČNÝCH TLAKŮ VODNÍ PÁRY podle ČSN EN ISO a ČSN MKP/FEM model Area 2008 Název úlohy : překlad tl. 37,5 cm Varianta teplotní faktor Zpracovatel : STOPTERM s.r.o. Zakázka : Atbet Datum : 1/2009 KONTROLNÍ TISK VSTUPNÍCH DAT : Základní parametry úlohy : Parametry pro výpočet teplotního faktoru: Teplota vzduchu v exteriéru: C Teplota vzduchu v interiéru: 21.0 C Parametry charakterizující rozsah úlohy: Počet svislých os: 169 Počet vodorovných os: 173 Počet prvků: Počet uzlových bodů: Souřadnice os sítě - osa x (m) :

21 21 Souřadnice os sítě - osa y (m) : Zadané materiály : č. Název LambdaX LambdaY MiX MiY X1 X2 Y1 Y2 1 Beton hutný Omítka vápenoce Omítka vápenoce Železobeton Stěrka s omítko Stěrka s omítko Beton hutný Pěnový polystyr Pěnový polystyr Železobeton Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Části rámů z oc Vzduch Vzduch Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch

22 22 46 Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z oc Části rámů z oc Části rámů z oc Vzduch Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch Zasklení ze skl Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Výplň U= Butyl Polysulfid Chromatec - ner Výplň U= Silikagel Pěnový polystyr Ytong P Ytong omítka vn Ytong omítka vn Zadané okrajové podmínky a jejich rozmístění : číslo 1.uzel 2.uzel Teplota [C] Rs [m2k/w] Pd [kpa] h,p [s/m] Pro výpočet šíření vodní páry byla uplatněna přirážka k vnitřní průměrné vlhkosti 5 %.

23 23 TISK VÝSLEDKŮ VYŠETŘOVÁNÍ : NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÉ TEPLOTY A HUSTOTY TEPELNÉHO TOKU: Prostředí T [C] Rs [m2k/w] R.H. [%] Ts,min [C] Tep.tok Q [W/m] Propust. L [W/mK] Vysvětlivky: T zadaná teplota v daném prostředí [C] Rs zadaný odpor při přestupu tepla v daném prostředí [m2k/w] R.H. zadaná relativní vlhkost v daném prostředí [%] Ts,min minimální povrchová teplota v daném prostředí [C] Tep.tok Q hustota tepelného toku z daného prostředí [W/m] (hodnota je vztažena na 1m délky tepelného mostu, přičemž ztráta je kladná a zisk je záporný) Propust. L tepelná propustnost mezi daným prostředím a okolím [W/mK] (lze určit jen pro maximálně 2 prostředí; pro určité charakteristické výseky lze získat průměrný součinitel prostupu tepla vydělením hodnoty L šířkou hodnoceného výseku konstrukce) NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÉ TEPLOTY, TEPLOTNÍ FAKTORY A RIZIKO KONDENZACE: Prostředí Tw [C] Ts,min [C] f,rsi [-] KOND. RH,max [%] T,min [C] ne ANO ne Vysvětlivky: Tw teplota rosného bodu v daném prostředí [C] - lze určit jen pro teploty do 100 C Ts,min minimální povrchová teplota v daném prostředí [C] f,rsi teplotní faktor dle ČSN , ČSN EN ISO a ČSN EN ISO [-] [rozdíl minimální povrchové teploty a vnější teploty podělený rozdílem vnitřní ( 21.0 C) a vnější (-17.0 C) teploty - přesně lze určit jen pro max. 2 prostředí a pro rozdílnou vnitřní a vnější teplotu, program nicméně určuje orientační hodnoty i pro více prostředí, přičemž se uvažuje vnitřní teplota podle daného prostředí a konstantní vnější teplota Te = C] KOND. označuje vznik povrchové kondenzace RH,max maximální možná relativní vlhkost při dané teplotě v daném prostředí, která zajistí odstranění povrchové kondenzace [%] T,min minimální potřebná teplota při dané absolutní vlhkosti v daném prostředí, která zajistí odstranění povrchové kondenzace [C] - platí jen pro případ dvou prostředí Poznámka: Zde uvedené vyhodnocení rizika kondenzace neodpovídá hodnocení ani podle ČSN , ani podle ČSN EN ISO (neobsahuje bezpečnostní přirážky). Pro vyhodnocení výsledků podle těchto norem je nutné použít postup dle čl. 5.1 v ČSN či čl. 5 v ČSN EN ISO ODHAD CHYBY VÝPOČTU: Součet tepelných toků: W/m Součet abs.hodnot tep.toků: W/m Podíl: Podíl je menší než požadavek ČSN EN ISO je splněn. TOKY DIFUNDUJÍCÍ VODNÍ PÁRY PŘI ZADANÝCH PODMÍNKÁCH: Množství vstupující do konstrukce: Množství vystupující z konstrukce: Množství kondenzující vodní páry: 1.6E-0007 kg/m,s. 1.9E-0008 kg/m,s. 1.4E-0007 kg/m,s. Poznámka: Uvedená množství jsou vztažena k 1 m výšky detailu a platí pro zadané okrajové podmínky. Množství vodní páry vstupující do konstrukce bylo stanoveno pro povrchy se souč. přestupu vodní páry 10.e-9 s/m. Množství vystupující z konstrukce pak pro povrchy se souč. přestupu vodní páry 20.e-9 s/m. Ostatní povrchy se ve výpočtu neuplatnily. STOP, Area 2008

24 24 DVOUROZMĚRNÉ STACIONÁRNÍ POLE TEPLOT A ČÁSTEČNÝCH TLAKŮ VODNÍ PÁRY podle ČSN EN ISO a ČSN MKP/FEM model Area 2008 Název úlohy : překlad tl. 37,5 cm Varianta lineární činitel prostupu tepla Zpracovatel : STOPTERM s.r.o. Zakázka : Atbet Datum : 1/2009 KONTROLNÍ TISK VSTUPNÍCH DAT : Základní parametry úlohy : Parametry pro výpočet teplotního faktoru: Teplota vzduchu v exteriéru: C Teplota vzduchu v interiéru: 21.0 C Parametry charakterizující rozsah úlohy: Počet svislých os: 88 Počet vodorovných os: 90 Počet prvků: Počet uzlových bodů: 7920 Souřadnice os sítě - osa x (m) : Souřadnice os sítě - osa y (m) :

25 25 Zadané materiály : č. Název LambdaX LambdaY MiX MiY X1 X2 Y1 Y2 1 Beton hutný Omítka vápenoce Omítka vápenoce Železobeton Stěrka s omítko Stěrka s omítko Beton hutný Pěnový polystyr Pěnový polystyr Železobeton Pěnový polystyr Ytong P Ytong omítka vn Ytong omítka vn Části rámů z PV Zadané okrajové podmínky a jejich rozmístění : číslo 1.uzel 2.uzel Teplota [C] Rs [m2k/w] Pd [kpa] h,p [s/m] Pro výpočet šíření vodní páry byla uplatněna přirážka k vnitřní průměrné vlhkosti 5 %.

26 26 TISK VÝSLEDKŮ VYŠETŘOVÁNÍ : NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÉ TEPLOTY A HUSTOTY TEPELNÉHO TOKU: Prostředí T [C] Rs [m2k/w] R.H. [%] Ts,min [C] Tep.tok Q [W/m] Propust. L [W/mK] Vysvětlivky: T zadaná teplota v daném prostředí [C] Rs zadaný odpor při přestupu tepla v daném prostředí [m2k/w] R.H. zadaná relativní vlhkost v daném prostředí [%] Ts,min minimální povrchová teplota v daném prostředí [C] Tep.tok Q hustota tepelného toku z daného prostředí [W/m] (hodnota je vztažena na 1m délky tepelného mostu, přičemž ztráta je kladná a zisk je záporný) Propust. L tepelná propustnost mezi daným prostředím a okolím [W/mK] (lze určit jen pro maximálně 2 prostředí; pro určité charakteristické výseky lze získat průměrný součinitel prostupu tepla vydělením hodnoty L šířkou hodnoceného výseku konstrukce) NEJNIŽŠÍ POVRCHOVÉ TEPLOTY, TEPLOTNÍ FAKTORY A RIZIKO KONDENZACE: Prostředí Tw [C] Ts,min [C] f,rsi [-] KOND. RH,max [%] T,min [C] ne ne Vysvětlivky: Tw teplota rosného bodu v daném prostředí [C] - lze určit jen pro teploty do 100 C Ts,min minimální povrchová teplota v daném prostředí [C] f,rsi teplotní faktor dle ČSN , ČSN EN ISO a ČSN EN ISO [-] [rozdíl minimální povrchové teploty a vnější teploty podělený rozdílem vnitřní ( 21.0 C) a vnější (-17.0 C) teploty - přesně lze určit jen pro max. 2 prostředí a pro rozdílnou vnitřní a vnější teplotu, program nicméně určuje orientační hodnoty i pro více prostředí, přičemž se uvažuje vnitřní teplota podle daného prostředí a konstantní vnější teplota Te = C] KOND. označuje vznik povrchové kondenzace RH,max maximální možná relativní vlhkost při dané teplotě v daném prostředí, která zajistí odstranění povrchové kondenzace [%] T,min minimální potřebná teplota při dané absolutní vlhkosti v daném prostředí, která zajistí odstranění povrchové kondenzace [C] - platí jen pro případ dvou prostředí Poznámka: Zde uvedené vyhodnocení rizika kondenzace neodpovídá hodnocení ani podle ČSN , ani podle ČSN EN ISO (neobsahuje bezpečnostní přirážky). Pro vyhodnocení výsledků podle těchto norem je nutné použít postup dle čl. 5.1 v ČSN či čl. 5 v ČSN EN ISO ODHAD CHYBY VÝPOČTU: Součet tepelných toků: W/m Součet abs.hodnot tep.toků: W/m Podíl: Podíl je menší než požadavek ČSN EN ISO je splněn. STOP, Area 2008

27 27 DVOUROZMĚRNÉ STACIONÁRNÍ POLE TEPLOT A ČÁSTEČNÝCH TLAKŮ VODNÍ PÁRY podle ČSN EN ISO a ČSN MKP/FEM model Area 2008 Název úlohy : překlad tl. 40,0 cm Varianta teplotní faktor Zpracovatel : STOPTERM s.r.o. Zakázka : Atbet Datum : 1/2009 KONTROLNÍ TISK VSTUPNÍCH DAT : Základní parametry úlohy : Parametry pro výpočet teplotního faktoru: Teplota vzduchu v exteriéru: C Teplota vzduchu v interiéru: 21.0 C Parametry charakterizující rozsah úlohy: Počet svislých os: 171 Počet vodorovných os: 171 Počet prvků: Počet uzlových bodů: Souřadnice os sítě - osa x (m) :

28 28 Souřadnice os sítě - osa y (m) : Zadané materiály : č. Název LambdaX LambdaY MiX MiY X1 X2 Y1 Y2 1 Beton hutný Omítka vápenoce Omítka vápenoce Železobeton Stěrka s omítko Stěrka s omítko Beton hutný Pěnový polystyr Pěnový polystyr Železobeton Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Části rámů z oc Vzduch Vzduch Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch část. vě Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch

29 29 46 Vzduch Vzduch Části rámů z PV Části rámů z PV Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Části rámů z oc Části rámů z oc Části rámů z oc Vzduch Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch Zasklení ze skl Vzduch Těsnění z EPDM Těsnění z EPDM Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Vzduch Výplň U= Butyl Polysulfid Chromatec - ner Výplň U= Silikagel Pěnový polystyr Porotherm 40 P Omítka vápenoce Omítka vápenoce Zadané okrajové podmínky a jejich rozmístění : číslo 1.uzel 2.uzel Teplota [C] Rs [m2k/w] Pd [kpa] h,p [s/m] Pro výpočet šíření vodní páry byla uplatněna přirážka k vnitřní průměrné vlhkosti 5 %.

Protokol č. V- 213/09

Protokol č. V- 213/09 Protokol č. V- 213/09 Stanovení součinitele prostupu tepla U, lineárního činitele Ψ a teplotního činitele vnitřního povrchu f R,si podle ČSN EN ISO 10077-1, 2 ; ČSN EN ISO 10211-1, -2, a ČSN 73 0540 Předmět

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Varianta B Hlavní nosná stěna

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Varianta B Hlavní nosná stěna TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE Varianta B Hlavní nosná stěna ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Zakládání staveb Legislativní požadavky Martin Doležal, TÜV SÜD Czech Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

STOPTERM spol. s r.o.,plamínkové 1564 / 5, Praha 4 tel. / fax : 241 400 533. Zadavatel: Ing. Marian Groch Třemblat 93 251 65 Ondřejov

STOPTERM spol. s r.o.,plamínkové 1564 / 5, Praha 4 tel. / fax : 241 400 533. Zadavatel: Ing. Marian Groch Třemblat 93 251 65 Ondřejov STOPTERM spol. s r.o.,plamínkové 1564 / 5, Praha 4 tel. / fax : 241 400 533 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY reprezentant rodinných domů EKORD 182 t 78 a POSOUZENÍ POROVNÁVACÍCH UKAZATELŮ stavebních

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Ing. Danuše Čuprová, CSc. Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Výpočet součinitele prostupu okna Lineární a bodový činitel prostupu tepla Nejnižší vnitřní povrchová teplota konstrukce

Více

148 VYHLÁŠKA ze dne 18. června 2007 o energetické náročnosti budov

148 VYHLÁŠKA ze dne 18. června 2007 o energetické náročnosti budov 148 VYHLÁŠKA ze dne 18. června 2007 o energetické náročnosti budov Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví podle 14 odst. 5 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO KONKRÉTNÍ ROZBOR TEPELNĚ TECHNICKÝCH POŽADAVKŮ PRO VYBRANĚ POROVNÁVACÍ UKAZATELE Z HLEDISKA STAVEBNÍ FYZIKY příklady z praxe Ing. Milan Vrtílek,

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Oravská č.p. 1895-1896, Praha 10 září 2015 Průkaz energetické náročnosti budovy

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Na Chmelnicích 69 a 71, Mutěnická 6 a 8 Účel budovy: Bytový dům Kód

Více

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje 1. Identifikační údaje Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ) Kód obce Kód katastrálního území

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Broumov Velká ves u Broumova parc. č. 259 Bydlení Kód

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Praha 7 Jateční 1195-1197 170 00 bytový dům Kód obce:

Více

1. Energetický štítek obálky budovy. 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB. 3. Energetický audit

1. Energetický štítek obálky budovy. 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB. 3. Energetický audit 1. Energetický štítek obálky budovy 2. Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB 3. Energetický audit Energetický průkaz budov a grafické vyjádření průkazu ENB ENB obsahuje informace o

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2018 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Žďár nad Sázavou Účel budovy: Rodiný dům Kód obce: 595209

Více

Tepelně technické vlastnosti zdiva

Tepelně technické vlastnosti zdiva Obsah 1. Úvod 2 2. Tepelná ochrana budov 3-4 2.1 Závaznost požadavků 3 2.2 Budovy které musí splňovat normové požadavky 4 ČSN 73 0540-2(2007) 5 2.3 Ověřování požadavků 4 5 3. Vlastnosti použitých materiálů

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební fyzika (L) 4 Jan Tywoniak A428 tywoniak@fsv.cvut.cz volba modelu pro výpočet vícerozměrného vedení tepla Lineární a bodový tepelný most Lineární

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Řadový RD - střední sekce Praha - Hostavice Celková podlahová plocha: 141,5 m 2 Hodnocení budovy stávající stav po realizaci doporučení A A B C D E F G Měrná vypočtená

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Rooseveltova, Znojmo Účel budovy: budova pro bydlení Kód

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 2. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Legislativní a normativní požadavky, definice, historie a budoucnost Martin Doležal, TÜV SÜD Czech Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY U Krbu č.p. 2021-2024, Praha 10 prosinec 2016 Průkaz energetické náročnosti

Více

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU PROTOKOL TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU dle ČSN 73 0540 Studentská cena ENVIROS Nízkoenergetická výstavba 2006 Kateřina BAŽANTOVÁ studentka 5.ročníku VUT Brno - fakulta stavební obor NAVRHOVÁNÍ

Více

Energetický průkaz a certifikace budov

Energetický průkaz a certifikace budov Energetický průkaz a certifikace budov Ing. Jan Kárník, CITYPLAN spol. s r.o. Konference energetická náročnost staveb 22.září 2006, ForArch Praha CITYPLAN spol. s r.o. Středisko energetiky a životního

Více

Aplikace článku 3 Směrnice 2002/91 ES EPBD v ČR

Aplikace článku 3 Směrnice 2002/91 ES EPBD v ČR Aplikace článku 3 Směrnice 2002/91 ES EPBD v ČR Training Phase EPBD PHARE Project Čížek - ENVIROS Vývoj problematiky v ČR Racionální užití energie v budovách má v ČR dlouhodobou tradici Zákon o výrobě,

Více

TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU

TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU energetické hodnocení budov TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU Bukolská č.p. 772-774, Praha 8 - Bohnice červenec 2013 2 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Zadavatel studie Společenství

Více

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti H O D N O C E N Í B U D O V Z H L E D I S K A E N E R G E T I C K É N Á R O Č N O S T I K A P I T O L A. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti Hodnocení stavebně energetické vlastnosti budov

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: 535389 Kód katastrálního území: 793353 Parcelní

Více

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Program školení 1. Blok Požadavky na stavební konstrukce Okrajové podmínky Nové funkce Úvodní obrazovka Zásobník materiálů Uživatelské skupiny Vlastní katalogy Zásady

Více

www.energetika.cz www.ekowatt.cz náročnosti energetické Průkaz budovy www.prukazybudov.cz Karel Srdečný EkoWATT

www.energetika.cz www.ekowatt.cz náročnosti energetické Průkaz budovy www.prukazybudov.cz Karel Srdečný EkoWATT Průkaz energetické náročnosti budovy Karel Srdečný EkoWATT www.prukazybudov.cz Zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. (plné znění č. 61/2008 Sb.) 6a zákona + prováděcí vyhl. 148/2007 Sb. Stavebník,

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2009 SO1 Název úlohy : Zpracovatel : Josef Fatura Zakázka : VVuB

Více

Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy

Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) Název nástroje: o Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) Zákonné regulace nástroje: o zaveden od 1.

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: BD - Bytový dům Adresa budovy: Kolovraty p.č. 744 / 173 Celková podlahová plocha A c : 1324.0 m 2

Více

Comfort space PRUKAZ ENERGETICKE NAROCNOSTIBUDOVY. Novostavba rodinného domu. Varianta LIFE. dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. , v.

Comfort space PRUKAZ ENERGETICKE NAROCNOSTIBUDOVY. Novostavba rodinného domu. Varianta LIFE. dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. , v. o, PRUKAZ ENERGETICKE, v NAROCNOSTIBUDOVY dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. Novostavba rodinného domu Varianta LIFE Comfort space ARGENTINSKÁ 1027/20, PRAHA 7, IČ:285 90 228 říjen 2011 Průkaz energetické

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Adresa: Majitel: Bytový dům Raichlova 2610, 155 00, Praha 5, Stodůlky kraj Hlavní město Praha

Více

Oprava a modernizace bytového domu Odborný posudek revize č.1 Václava Klementa 336, Mladá Boleslav

Oprava a modernizace bytového domu Odborný posudek revize č.1 Václava Klementa 336, Mladá Boleslav Obsah: Úvod... 1 Identifikační údaje... 1 Seznam podkladů... 2 Tepelné technické posouzení... 3 Energetické vlastnosti objektu... 10 Závěr... 11 Příloha č.1: Tepelně technické posouzení konstrukcí obálky

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 22 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy

Více

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Energetický audit budov EAB. Seminář č. 2. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Energetický audit budov EAB. Seminář č. 2. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Energetický audit budov Seminář č. 2 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Tepelná ochrana budov Přehled základních požadavků na stavební

Více

Zakázka číslo: 2010-02040-StaJ. Energetická studie pro program Zelená úsporám. Bytový dům Královická 1688 250 01 Brandýs nad Labem Stará Boleslav

Zakázka číslo: 2010-02040-StaJ. Energetická studie pro program Zelená úsporám. Bytový dům Královická 1688 250 01 Brandýs nad Labem Stará Boleslav Zakázka číslo: 200-02040-StaJ Energetická studie pro program Zelená úsporám Bytový dům Královická 688 250 0 Brandýs nad Labem Stará Boleslav Zpracováno v období: březen 200 Obsah.VŠEOBECNĚ...3..Předmět...3.2.Úkol...3.3.Objednatel...3.4.Zpracovatel...3.5.Vypracoval...3.6.Kontroloval...3.7.Zpracováno

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

Vzor průkazu energetické náročnosti budovy

Vzor průkazu energetické náročnosti budovy Vzor průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. 148/2007 Sb. (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód

Více

t» Comfort space PRŮKAZ ENERGETICKÉ NAROCNOSTIBUDOVY Novostavba rodinného domu Varianta BASIC dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb.

t» Comfort space PRŮKAZ ENERGETICKÉ NAROCNOSTIBUDOVY Novostavba rodinného domu Varianta BASIC dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. PRŮKAZ ENERGETICKÉ, v NAROCNOSTIBUDOVY dle prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. Novostavba rodinného domu Varianta BASIC t» Comfort space ARGENTINSKÁ 1027/20, PRAHA 7, IČ:285 90 228 říjen 2011 Zakázka: MOBILHOUSE

Více

Detail nadpraží okna

Detail nadpraží okna Detail nadpraží okna Zpracovatel: Energy Consulting, o.s. Alešova 21, 370 01 České Budějovice 386 351 778; 777 196 154 roman@e-c.cz Autor: datum: leden 2007 Ing. Roman Šubrt a kolektiv Lineární činitelé

Více

TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP

TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP změny související s vydáním ČSN 73 0540-2 (2011) Ing. Olga Vápeníková ČSN 73 0540-2 (říjen 2011, platnost listopad 2011) PROJEKČNÍ NORMA okna + dveře = výplně otvorů ostatní

Více

VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU

VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ a.s. Autorizovaná osoba 212; Notifikovaná osoba 1390; 102 21 Praha 10 Hostivař, Pražská 16 / 810 Certifikační orgán 3048 VÝSTUP Z ENERGETICKÉHO AUDITU Auditovaný objekt:

Více

POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE

POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE Řešitel: Doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. soudní znalec v oboru stavebnictví, M-451/2004 Pod nemocnicí 3, 625 00 Brno Brno ČERVENEC 2009

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2008 ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

Více

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY podle EN ISO 13788, EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2014 EDU stěna obvodová Název úlohy : Zpracovatel : Jan

Více

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY podle EN ISO 13788, EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2015 obvodová stěna - Porotherm Název úlohy : Zpracovatel

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Literatura, podmínky zápočtu Zadání, protokoly Součinitel prostupu tepla U, teplotní

Více

Energetická náročnost budov v legislativě ČR

Energetická náročnost budov v legislativě ČR ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV V LEGISLATIVĚČR Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Zákon o hospodaření energií 406/2000 Sb. Základní pojmy Nové a rekonstruované budovy Výjimky Další ustanovení Vyhláška

Více

BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB.

BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. Název akce: Zadavatel: Rodinný dům Pavel Hrych Zpracovatel: Ing. Lada Kotláříková Sídlo firmy: Na Staré vinici 299/31, 140 00 Praha 4 IČ:68854463,

Více

Průměrný součinitel prostupu tepla budovy

Průměrný součinitel prostupu tepla budovy Průměrný součinitel prostupu tepla budovy Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Praha Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Lipnická 1448 198 00 Praha 9 - Kyje kraj Hlavní město Praha Majitel: Společenství

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY AKCE: Novostavba rodinného domu Holzova 1156/30, 628 00 BrnoLíšeň Zhotovitel: s.r.o. Milady Horákové 1954/7 602 00 Brno Černá pole IČ: 293 64 85 Web: www.energodialog.cz

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Želivecká 2807-2811, 106 00 Praha 10 Účel budovy: Bytový

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - BYTOVÉ DOMY v rámci 1. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA

F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA F- 4 TEPELNÁ TECHNIKA Obsah: 1. Úvod 2. Popis objektu 3. Normové požadavky na tepelně technické vlastnosti obvodových konstrukcí 3.1. Součinitel prostupu tepla 3.2. Nejnižší vnitřní povrchová teplota 3.3.

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 5. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 5. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 5 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

413,8 96,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

413,8 96,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona č. 46/2 Sb., o hospodaření energií, a vyhlášky č. 78/213 Sb., o energetické náročnosti budov Ulice, číslo: Formánkova 434436 PSČ, místo: 5 11 Hradec Králové Typ budovy: Bytový dům Plocha

Více

průměrný úhrn srážek v listopadu (mm) průměrná teplota vzduchu v prosinci ( C) 0 1

průměrný úhrn srážek v listopadu (mm) průměrná teplota vzduchu v prosinci ( C) 0 1 Příl. 1. Tab. 1. Klimatické charakteristiky okolí obce Střelice průměrná roční teplota vzduchu ( C) 7 8 průměrný roční úhrn srážek (mm) 500 550 průměrná teplota vzduchu na jaře ( C) 8 9 průměrný úhrn srážek

Více

TZB Městské stavitelsví

TZB Městské stavitelsví Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelsví Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

Stavební Fyzika 2008/ představení produktů. Havlíčkův Brod

Stavební Fyzika 2008/ představení produktů. Havlíčkův Brod - představení produktů Havlíčkův Brod 29.04.2009 Pohled do Historie - ložnice pod širým nebem Pohled do Historie - chráníme se před počasím Pohled do Historie - mění se klima - stěhujeme se na sever Pohled

Více

SF2 Podklady pro cvičení

SF2 Podklady pro cvičení SF Podklady pro cvičení Úloha 7 D přenos tepla riziko růstu plísní a kondenzace na vnitřním povrchu konstrukce Ing. Kamil Staněk 11/010 kamil.stanek@fsv.cvut.cz 1 D přenos tepla 1.1 Úvodem Dosud jsme se

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Účel budovy: Kód obce: Kód katastrálního území: Parcelní číslo: Vlastník nebo společenství

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Bukolská č.p. 772-774, Praha 8 červenec 2013 Průkaz energetické náročnosti

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Slivenec "Na Štěpánce" etapa II Lb 4 Účel budovy: bytový dům Kód obce:

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY DLE VYHLÁŠKY 78/2013 SB. Název akce: Zadavatel: Zpracovatel: Rodinný dům Vodňanského č.p. 2249, 253 80 Hostivice JUDr. Farouk Azab a Ing. arch. Amal Azabová Ing. Lada

Více

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce l i s t o p a d 2 0 0 8 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: RD - Rodinný dům Adresa budovy: Celková podlahová plocha A c : 146.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: RD - Rodinný dům Adresa budovy: Celková podlahová plocha A c : 146. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: RD - Rodinný dům Adresa budovy: Celková podlahová plocha A c : 146.8 m 2

Více

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Zakázka číslo: 2015-1201-TT Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2005 Název úlohy : Obvodova konstrukce Zpracovatel : Pokorny Zakázka

Více

s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Tepelně technické vlastnosti l i s t o p a d 2 0 0 8

s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Tepelně technické vlastnosti l i s t o p a d 2 0 0 8 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Tepelně technické vlastnosti l i s t o p a d 2 0 0 8 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Montovaný rodinný dům Nučice parc.č. 92/105 Rudná u Prahy

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 15 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY dle vyhl. 148/2007 Sb.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY dle vyhl. 148/2007 Sb. Ing. Karel Puhaný Dražkovice 108 533 33 Pardubice e-mail: pk_interklima@centrum.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY dle vyhl. 148/2007 Sb. Adresa budovy Československé armády č.p. 639 Chrudim Účel

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Typ budovy, místní označení: Rodinný dům Adresa budovy: Nová Cihelna Celková podlahová plocha A c : 162.2 m 2

Více

NPS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

NPS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích NPS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2009 Název úlohy : Stěna 1. Zpracovatel : pc Zakázka : Datum :

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Podle vyhlášky č.78/2013 Sb. Rodinný dům Staré nám. 24/25, Brno Přízřenice Vlastník: František Janíček a Dagmar Janíčková Staré náměstí 24/25, 619 00 Brno Zpracovatel:

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY Tereza Šulcová tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz Směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU Směrnice ze dne 19.května 2010 o energetické

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství. BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství. BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Literatura: Studijní opory: BH10 Tepelná technika budov Normy: ČSN 73 0540 Tepelná

Více

ČLÁNEK 7 Průkaz energetické náročnosti

ČLÁNEK 7 Průkaz energetické náročnosti ČLÁNEK 7 Průkaz energetické náročnosti Jan Pejter expert ENVIROS, s.r.o. 6. ledna 2006 Obsah přednášky Směrnice Evropského parlamentu a Rady č.2002/91/ec Návrh novely zákona č. 406/2000 Sb. Návrh vyhlášky,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební fyzika (L) 3 Jan Tywoniak A428 tywoniak@fsv.cvut.cz Bilanci lze sestavit pro krátký nebo dlouhý časový úsek odlišná využitelnost (proměňujících

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/2013 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV. BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 - Letňany

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/2013 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV. BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 - Letňany PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/213 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 Letňany Investor: BPT DEVELOPMENT, a.s. Václavské nám.161/147 Vypracoval:

Více

Vliv podmínek programu Nová zelená úsporám na navrhování nových budov a stavební úpravy stávajících budov Konference ČKAIT 14.

Vliv podmínek programu Nová zelená úsporám na navrhování nových budov a stavební úpravy stávajících budov Konference ČKAIT 14. Vliv podmínek programu Nová zelená úsporám na navrhování nových budov a stavební úpravy stávajících budov Konference ČKAIT 14. dubna 2015 Ing. Jaroslav Šafránek,CSc CSI a.s Praha Obsah presentace Dosavadní

Více

24,1 20,5. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

24,1 20,5. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona č. 46/2 Sb., o hospodaření energií, a vyhlášky č. 78/213 Sb., o energetické náročnosti budov Ulice, číslo: parc. č. PSČ, místo: kat. úz. Typ budovy: Novostavba RD Plocha obálky budovy:

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Kozí, Únětice u Prahy, 252 62 parc. č. 72/27, 72/1 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: TICHON Company s.r.o. Energetický auditor: ING. PETR SUCHÁNEK, PH.D.

Více

TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU

TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz TECHNICKO EKONOMICKÁ STUDIE MOŽNOSTÍ SNÍŽENÍ ENERGTICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU Na Pankráci 932,949,994,998 a 999, Praha

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY bytový dům Řehořov 72, 588 24 Jihlava dle Vyhl. 78/2013 Sb. Energetický specialista: Ing. Petr Suchánek, Ph.D. energetický specialista MPO, číslo 629 ze dne 24.07.

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 20 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY vydaný podle záko č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov Ulice, číslo: Krhanická 718 PSČ, místo: 142 00 Praha

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ BD Obsah: 1. Zadání... 2 2. Seznam podkladů... 2 2.1. Normy a předpisy... 2 2.2. Odborný software... 2 3. Charakteristika situace... 2 4. Místní šetření... 2 5. Obecné podmínky

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Podle vyhlášky č.78/2013sb. Bytový dům Poděbradova 56, Brno Zadavatel: Šťastný Ondřej Optátova 737/15 637 00 Brno Zpracovatel: Ing. Aleš Novák Oblá 40; 634 00 Brno

Více

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU P. Č. 1016/7, 1016/8, 1016/9 UL. KŘIVENICKÁ Č.409-411 PRAHA 8, ČIMICE. Průkaz energetické náročnosti budovy

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU P. Č. 1016/7, 1016/8, 1016/9 UL. KŘIVENICKÁ Č.409-411 PRAHA 8, ČIMICE. Průkaz energetické náročnosti budovy ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU P. Č. 1016/7, 1016/8, 1016/9 UL. KŘIVENICKÁ Č.409-411 PRAHA 8, ČIMICE Stupeň: Dokumentace pro stavební povolení Investor: Společenství pro obytný dům KŘIVENICKÁ 409-411 Křivenická

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 18 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více