Visionen werden wahr Wizje się spełniają Vize se stávají skutečností

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Visionen werden wahr Wizje się spełniają Vize se stávají skutečností"

Transkript

1 Visionen werden wahr Wizje się spełniają Vize se stávají skutečností Ohlédnutí za 10 lety Učícího se regionu PONTES Prezentace v rámci slavnostní konference 19. června 2012

2 Vize se stávají skutečností Vážené dámy, vážení pánové, chtěli bychom se s Vámi a s našimi partnery společně ještě jednou ohlédnout za uplynulými deseti pohnutými, intenzivními, ale přeci jen i úspěšnými lety přeshraniční práce v oblasti vzdělávání. Ještě si dobře vzpomínám na začátek své práce před 10 lety zde v Mezinárodním centru setkávání v Marienthalu. Jednou z prvních velkých výzev, před nimiž jsme tehdy stáli, bylo vytvořit společně s aktéry z regionu do konce roku 2002 vizi rozvoje Učícího se regionu PONTES a podat žádost na Spolkové ministerstvo vzdělávání a výzkumu na realizaci této vize. Můj kolega, pan Dr. Piwko, pak přišel s nápadem promítnout tuto vizi do fiktivního novinového článku Euroregionálního kurýru z roku Jak jsme si tehdy představovali rozvoj Učícího se regionu PONTES a co se z našich představ v následujících letech až do dnešních dnů vyvinulo? Podívejte se sami! Ať Vám následující stránky přinesou hodně radosti. Vaše Regina Gellrich Ředitelka agentury PONTES

3 Na začátku Učícího se regionu PONTES v roce 2002 vznikla vize, jak se bude lidem v euroregionu Neisse-Nisa-Nysa žít a pracovat v roce Výňatky z této vize zachycuje následující rozhovor žurnalistky se třemi přáteli z našeho euroregionu. Žurnalistka: Konečně tu máme léto. České, polské a německé rodiny se procházejí v letních šatech kolem Berzdorfského jezera, bývalého povrchového dolu na hnědé uhlí, dnes největšího jezera široko daleko. Zde se setkávám se Zuzkou, českou docentkou na Mezinárodním vysokoškolském institutu v Žitavě, Marzenou, polskou absolventkou Univerzity Nisa, a Giselherem, mechatronikem z Niesky. Marzena: Víte ještě, jak to tady vypadalo před 4 lety, když jsem začala studovat v Žitavě? Pustá jáma v krajině, na koupání nebylo ani pomyšlení. Giselher: Jo, jo, byl to tady dost beznadějný kraj: vysoká nezaměstnanost, pesimistická nálada, lidé odcházeli A o vás, Češích a Polácích, jsme přece skoro nic nevěděli.

4 Žurnalistka: Od té doby se toho v euroregionu Nisa hodně změnilo. Tady u Berzdorfského jezera např. zve plakát na nejbližší Energy Open Air na trinacionální energetické a kulturní naučné cestě. Dnes je tento region v Německu křižovatkou číslo jedna v obchodu s Polskem a Českou republikou. I Marzenu to těší: Marzena: Za dva týdny začnu pracovat u české softwarové firmy Netbeans, která vyvíjí nástroje pro interní management know-how pro BMW a Siemens. Zuzka: Ale i lidé se více sblížili. Minulý rok na festivalu učení PONTES v Jelení Hoře tam to bylo znát, akce, do kterých jste se mohli zapojit, muzika, divadlo všechno trinacionální. Giselher: Já můžu přidat příklad z vlastní rodiny: můj dědeček pochází z Krzewiny Zgorzelecké, dříve Grunau, a byl v roce 1945 jako dítě odsunut. Ještě před třemi lety nechtěl do Polska ani na krok. A dnes jezdí každého půl roku se svým svazem seniorů na trinacionální univerzitu třetího věku do Vratislavi. A posledně jsem byl úplně paf: můj dědeček se už měsíc učí na večerní škole polštinu můj děda v 72 letech! Zuzka: V tom to mají mladí lidé snazší. Jaký to byl dříve problém pobavit se s jinými. Dobře, byla tu angličtina, ale tou přeci jen neporozumíte kultuře, lidem. A dnes: moje čtyřletá sestřenice se učí v Polsku němčinu v polsko-německé školce.

5 Žurnalistka: V euroregionu Nisa se toho mnoho změnilo! To, že jsou tady u Berzdorfského jezera společně Marzena, Zuzka a Giselher, je toho nejlepším důkazem. Ale to byly vize z roku 2002 pro rok Podívejme se, co bylo dál ve skutečnosti

6 2002 PONTES přináší do regionu koncepci festivalu učení Už necelé tři měsíce po zahájení projektu se 15. června 2002 koná v Marienthalu 1. euroregionální festival učení.

7 Od té doby se festival učení kontinuálně rozvíjí. Festivaly učení se konají každoročně na různých místech zemského okresu Görlitz. Mnoho lidí z našeho Trojzemí si mohlo pro sebe objevit, obdivovat a vyzkoušet spoustu GENIÁLNÍCH IDEJÍ na téma učení a mohlo zažít na vlastní kůži, kolik zábavy může učení přinášet.

8 2003 Začínají pracovat dílny PONTES Podobně i dílna PONTES Sousedství a jazyk: zaměřila se na podporu sousedních jazyků od mateřské školy a pomáhá pedagogům formou seminářů, konferencí a zpracováním výukových materiálů.

9 Práce dílny Euroregionální kompetence/sousední jazyky pokračuje ( v agentuře PONTES). Mimo jiné se tu etabloval vzdělávací produkt KOMPETENT 4 na podporu získávání a uznávání euroregionálních kompetencí, potřebných pro život a práci v našem euroregionu.

10 2004 Buduje se naučná cesta energie V dílně PONTES Pohraničí jako místo učení" se spojilo 11 německých a polských středisek a vytvořilo naučnou cestu energie. Společně vyvíjejí a nabízejí učební programy na téma historie, současnost a budoucnost využití energie v našem příhraničním regionu.

11 Naučná cesta energie byla impulzem pro dílnu Vzdělávání a energie v agentuře PONTES / Servisním místě pro vzdělávání zemského okresu. Od roku 2010 tato dílna svými rozmanitými aktivitami významně přispívá k realizaci strategie zemského okresu stát se energetickým okresem číslo jedna.

12 2005 Spouští se euroregionální vzdělávací portál V euroregionu Neisse-Nisa-Nysa tak poprvé vzniká tříjazyčné informační médium na téma vzdělávání. Na jedno kliknutí myší se Vám představují nejrůznější nabídky vzdělávání v Trojzemí.

13 Portál se postupně dále rozvíjel. Získal strukturu přívětivější pro uživatele a doplnily jej nové moduly. Od března 2012 mají stránky trhu vzdělávání nový layout a poradenský nástroj. Na portálu se prezentuje cca. 650 institucí a více než 1400 vzdělávacích nabídek a zvou k celoživotnímu vzdělávání. Toto úsilí, představit lidem vzdělávání v euroregionu přehledně a atraktivně, doplňují akční dny Trh vzdělávání Nisa, které se od roku 2006 každoročně konají v Görlitz.

14 2006 PONTES získává celoněmecké uznání Jako jeden z celkem 15 projektů z celého Německa získává PONTES ocenění Spolkového ministerstva dopravy, staveb a rozvoje měst. V rámci soutěže KommKOOP úspěšná interkomunální spolupráce je jednak kladně hodnoceno společné úsilí tří územních celků, okresu Löbau-Zittau, Dolnoslezsko- Hornolužického okresu a města Görlitz, v síti PONTES a jednak je vyzdvižen velký význam přeshraniční práce sítě PONTES v oblasti vzdělávání pro perspektivní vývoj celého euroregionu. Niederschlesischer Oberlausitzkreis Kreisfreie Stadt Görlitzer Landkreis Löbau-Zittau Kommunalgemeinschaften der Euroregion Neisse-Nisa-Nysa

15 2006 PONTES podporuje občanskou angažovanost Z dílny PONTES Učit se občanské angažovanosti se rozvíjí síť tzv. dobrovolnických bodů. Intenzivní diskuze kolem otázky, jak by mohly být zdokumentovány a uznávány získané kompetence v občanské angažovanosti, ústí ve vytvoření nástroje ProfilPASS.

16 Od roku 2006 je agentura PONTES držitelem certifikátu Centrum dialogu ProfilPASS Německého institutu vzdělávání dospělých a podle potřeby kvalifikuje poradce ProfilPASSu v našem regionu.

17 2007 PONTESu je 5 let... a nastavuje výhybky pro trvale udržitelný rozvoj přeshraniční sítě po ukončení spolkového programu Učící se regiony. Na Evropské občanské slavnosti v Berlíně PONTES nadchne návštěvníky stánku Spolkového ministerstva vzdělávání a výzkumu svým euroregionálním kolem štěstí.

18 2007 PONTES začíná působit v nové oblasti 1. Euroregionální ženská konference zahajuje evropský projekt na téma rovné příležitosti v euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Krátce poté se koná 1. euroregionální Girls Day, při němž česká, německá a polská děvčata společně poznávají svět práce ve třech sousedních zemích. Ve stejném roce PONTES získává za projekt IMPULS FEMININ inovační cenu dalšího vzdělávání Svobodného státu Sasko.

19 Tím byl nejen vytvořen základ pro vybudování mentorské sítě IMPULS REGIO v roce 2010, euroregionální Girls Day se od roku 2007 koná každoročně a od roku 2011 společně s euroregionálním Boys Day.

20 2008 Trinacionální INTERREG IIIa-Projekt Škola hrou překonávání hranic byl vyznamenán Evropskou jazykovou cenou LABEL Již v předchozím roce obdržela čtyřjazyčná výuková hra Hledání pokladu cenu Euroregionu Neisse- Nisa-Nysa. PONTES ji vyvíjel společně s německými, polskými, lužickosrbskými a českými pedagožkami a pedagogy.

21 Zatím byla úspěšně rozeslána asi do 500 zařízení pro děti a do škol, aby děti a dospělé hravě seznámila s naším euroregionem a jeho jazyky.

22 2009 Učení hýbe podniky Tak se jmenovala dílna v realizační fázi projektu PONTES. Inovační projekt InnoKoop se zaměřil na výzvy spojené s přehraničním odborným vzděláváním v kontextu otevření společného hospodářského a pracovního trhu v euroregionu.

23 Zde začíná nejen tradice euroregionálních konferencí, ale zároveň jsou položeny i základy polskoněmeckého projektu Karriere ohne Grenzen - Kariera bez granic, který byl zahájen v roce 2011 a tematizuje přeshraniční profesní orientaci.

24 2009 Zemský okres Görlitz se stává celoněmeckým modelovým regionem ve spolkovém programu Učení se v místě K realizaci svého záměru Budoucnost díky vzdělávání v zemském okrese Görlitz: s energií a bez hranic si přizve agenturu PONTES jako kooperačního partnera.

25 Die PONTES-Agentur arbeitet seither als Servicestelle Bildung des Landkreises und bringt dabei insbesondere ihre Kompetenzen im Netzwerkmanagement, im Bildungsmarketing und in den regionalen Bildungsthemen Energiebildung und Euregiokompetenz/Nachbarsprachen ein.

26 2010 Přeshraniční spolupráce se dále prohlubuje Slavnostně jsou podepsány kooperační smlouvy mezi agenturou PONTES a Centrem vzdělanosti Libereckého kraje a Dolnoslezskou řemeslnickou komorou Jelení Hora. Tím je položen základní kámen dalšího rozvoje sítě PONTES jako trinacionálního kooperačního svazu.

27 Prvním společným záměrem je projekt KARRIERE OHNE GRENZEN - KARIERA BEZ GRANIC a etablování certifikátu euroregionálních kompetencí KOMPETENT4. V roce 2010 certifikát uznalo a zavedlo prezidium euroregionu Neisse-Nisa- Nysa. Od té doby již bylo uděleno českým, německým a polským občanům a občankám více než 100 certifikátů.

28 2010 Po zničující srpnové povodni se prokazuje síla sítě Nyní o to více slaví město Žitava ve spolupráci s agenturou PONTES a cca. 100 zařízení, spolků a iniciativ a tisíci návštěvníků ze všech tří sousedních zemí třetí euroregionální festival učení ke Dni otevřených památek. Poprvé je tu také Živá knihovna.

29 Německo-polská slavnost energie se koná ve Weißwasseru Zde jsou vyznamenáni také vítězové okresní soutěže "Kilo-Watt?! Energie entdecken und erleben, kterou iniciovala agentura PONTES/servisní místo pro vzdělávání.

30 Za podpory Německé spolkové nadace pro životní prostředí od té doby energetické tandemy napříč vzděláváním realizují zajímavé ideje a projekty na téma energie. Výsledky budou prezentovány veřejnosti na závěrečné konferenci 5. července tohoto roku.

31 Visionen werden wahr Wizje się spełniają Vize se stávají skutečností PONTES slaví své desetileté jubileum a může se dívat optimisticky do budoucnosti: 2012 Jednak jsme před několika dny obdrželi schvalovací rozhodnutí Spolkového ministerstva vzdělávání a výzkumu pro 2. dotační fázi programu Učení v místě. Budeme tak moci bez přerušení dále do roku 2014 rozvíjet modelový záměr Budoucnost díky vzdělávání v zemském okrese Görlitz. Jednak nabírá otáčky rovněž německo-polský projekt KARRIERE OHNE GRENZEN. Již proběhly první rozhovory ohledně rozšíření záměru na českou stranu euroregionu. Těšíme se nyní na další úspěšnou spolupráci s Vámi a děkujeme na tomto místě všem kooperačním partnerům, příznivcům a donátorům, kteří nás v naší práci v minulých 10 letech provázeli a společně s námi se angažovali.

32 Impresum Ohlédnutí za 10 lety Učícího se regionu PONTES bylo prezentováno v rámci slavnostní konference 19. června 2012 v Mezinárodním centru setkávání v St. Marienthalu. Děkujeme na tomto místě všem kooperačním partnerům za jejich podporu a spolupráci na tomto bodu programu: Maren Bernhardt, Landkreis Görlitz / Stabsstelle Bildung Anna Bláhová, Multifunkční centrum Trojzemí, Hrádek nad Nisou Dr. Birgit Dippe, Euro-Schulen ggmbh Görlitz/Zittau Dr. Elisabeth Elle, Domowina - Zwjazk Łužiskich Serbow z.t. / Bund Lausitzer Sorben e.v. Ines Fabisch, Landkreis Görlitz / Gleichstellungsbeauftragte Holger Freymann, Landkreis Görlitz / Amt für Kreisentwicklung Jarosław Majski, Dolnosląski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli we Wrocławiu; Filia w Jeleniej Górze Anja Nixdorf-Munkwitz, Stiftung Kraftwerk Hirschfelde Elke Pohl, Deutscher Paritätischer Landesverband Sachsen e. V. Lucka Římanová, IBZ St. Marienthal / PONTES-Agentur Andreas Sommer, Internationales Hochschulinstitut Zittau Wiepke Steudner, Stadt Zittau / Kulturelle Angelegenheiten Robert Viertel, Hochschule Zittau-Görlitz tým agentury PONTES Internationales Begegnungszentrum St. Marienthal St. Marienthal 10, Ostritz Tel , Fax pontes@ibz-marienthal.de

33 Imprese Účastníci

Zukunft durch Bildung. Entwicklungsperspektiven für das Lernen vor Ort in der Euroregion Neisse-Nisa-Nysa. Przyszłość przez edukację

Zukunft durch Bildung. Entwicklungsperspektiven für das Lernen vor Ort in der Euroregion Neisse-Nisa-Nysa. Przyszłość przez edukację Zukunft durch Bildung Entwicklungsperspektiven für das Lernen vor Ort in der Euroregion Neisse-Nisa-Nysa Przyszłość przez edukację Perspektywy rozwoju uczenia się na miejscu w Euroregionie Neisse-Nisa-Nysa

Více

VÝBĚR POVOLÁNÍ A SEZNAM PRAXÍ

VÝBĚR POVOLÁNÍ A SEZNAM PRAXÍ VÝBĚR POVOLÁNÍ A SEZNAM PRAXÍ Dva moduly elektronického vzdělávání a seznam nabízených praxí v regionu pomáhají mladistvým při volbě povolání. Firmy a podniky Euroregionu Nisa zde mohou uveřejnit své nabídky

Více

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Dipl.-Kfm. Ralf Ostrowski Název příspěvku: Představení mezinárodního

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Dipl.-Kfm. Ralf Ostrowski Název příspěvku: Představení mezinárodního Odborná konference k projektu Gemini 25.10.2016 Liberec Jméno přednášejícího: Dipl.-Kfm. Ralf Ostrowski Název příspěvku: Představení mezinárodního centra IBZ St. Marienthal jako partnera projektu, zkušenosti

Více

cena Euroregionu neisse nisa nysa 2010 Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA.

cena Euroregionu neisse nisa nysa 2010 Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA. cena Euroregionu neisse nisa nysa 2010 Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA. Úvodní slovo Již potřetí se v roce 2010 na podzim sešla

Více

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Netzwerkbrief. Síť PONTES staví mosty k přeshraničnímu. se regionu Horní Lužice Dolní Slezsko

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Netzwerkbrief. Síť PONTES staví mosty k přeshraničnímu. se regionu Horní Lužice Dolní Slezsko 3 P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a Brücken bauen in der Euroregion Neiße Síť PONTES staví mosty k přeshraničnímu Netzwerkbrief učícímu se regionu Horní Lužice Dolní Slezsko Vážené čtenářky

Více

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Dopis sítě. Vážené čtenářky a čtenáři, milí part neři!

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Dopis sítě. Vážené čtenářky a čtenáři, milí part neři! Č. 3 prosinec 2002 Dopis sítě P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a Brücken bauen in der Euroregion Neiße Vážené čtenářky a čtenáři, milí part neři! Dokázali jsme to! Žádost pro prováděcí

Více

Mobility in the City. Česko-saská odborná konference. Praha, 27.11.2013. Lucie Křelinová. Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska

Mobility in the City. Česko-saská odborná konference. Praha, 27.11.2013. Lucie Křelinová. Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska Praha, 27.11.2013 Lucie Křelinová Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska Česko-německá obchodní a průmyslová komora I. Česko saská ekonomická spolupráce II. Společný program ČNOPK a WFS v

Více

Dohoda o spolupráci. Preambule

Dohoda o spolupráci. Preambule oo Dohoda o spolupráci Preambule Síť PONTES je síť samostatných organizací, zařízení, seskupení a spolků, jejichž cílem je v nejširším smyslu rozvoj mezinárodní vzdělávací infrastruktury zaměřené na podporu

Více

Rané vzdìlávání v jazycích sousedù v saských pøíhranièních regionech: prùzkum situace

Rané vzdìlávání v jazycích sousedù v saských pøíhranièních regionech: prùzkum situace Nachbarsprache von Anfang an! Sächsische Landesstelle f ür frühe nachbarsprachige Bildung Rané vzdìlávání v jazycích sousedù v saských pøíhranièních regionech: prùzkum situace Moci se setkávat s druhým

Více

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Dopis sítě. Každá cesta začíná prvním krokem. Č. 5 prosinec 2003

P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a. Dopis sítě. Každá cesta začíná prvním krokem. Č. 5 prosinec 2003 Č. 5 prosinec 2003 Dopis sítě P o n te s - L e r n e n in u n d f ü r E u r o p a Brücken bauen in der Euroregion Neiße Každá cesta začíná prvním krokem V tomto smyslu se konala dne 16. září 2003 úvodní

Více

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Dr. David Michel Název příspěvku: Česko-saská spolupráce v oblasti

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Dr. David Michel Název příspěvku: Česko-saská spolupráce v oblasti Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Název příspěvku: Česko-saská spolupráce v oblasti profesního vzdělávání GEMINI - Společná iniciativa pro česko-německý trh práce pomocí

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 OBSAH: I. Základní charakteristika II. Realizované aktivity a) Projekty z evropských fondů b) Ostatní granty a dotace c) Prezentace pro veřejnost d) Spolupráce se subjekty cestovního

Více

Zvyšujeme povědomí o česko-polské přeshraniční spolupráci

Zvyšujeme povědomí o česko-polské přeshraniční spolupráci Možnosti a omezení česko-polské přeshraniční spolupráce Úvodní konference projektu EUREGIO PL-CZ Zvyšujeme povědomí o česko-polské přeshraniční spolupráci Ostrava, 29. 11. 2012 Propagační aktivity v rámci

Více

HLAVNÍ AKČNÍ OBLASTI OKRESŮ GÖRLITZ A BAUTZEN PRO STRATEGII EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA

HLAVNÍ AKČNÍ OBLASTI OKRESŮ GÖRLITZ A BAUTZEN PRO STRATEGII EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA HLAVNÍ AKČNÍ OBLASTI OKRESŮ GÖRLITZ A BAUTZEN PRO STRATEGII EUROREGIONU NEISSE-NISA-NYSA Sestavení a zpracování realizoval: Okres Görlitz, Úřad rozvoje okresu (vedoucí) Okres Bautzen Euroregion Neisse

Více

Fond malých projektů a Fond mikroprojektů Euroregionu Nisa

Fond malých projektů a Fond mikroprojektů Euroregionu Nisa Fond malých projektů a Fond mikroprojektů Euroregionu Nisa program přeshraniční spolupráce 2007-2013 Cíl 3 Ing. Lucie Havlová Bc. Petra Bulířová Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 O SPOLEČNOSTI Obecně prospěšná společnost Venkovský prostor vznikla v listopadu roku 1999 přeměnou z Nadace Venkovský prostor. Společnost je zaměřena zejména na iniciaci a realizaci:

Více

Evropská jazyková cena Label 2019

Evropská jazyková cena Label 2019 Evropská jazyková cena Label 2019 VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ NA OCENĚNÍ PRO INOVATIVNÍ PROJEKTY V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 1. CÍLE Cílem Evropské jazykové ceny Label je podporovat kvalitní inovativní

Více

Program Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 2013

Program Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 2013 Program Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 2013 Marek Liebscher Společný technický sekretariát (JTS) Dotační území české dotační území tschechisches

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO ČESKÁ REPUBLIKA 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Stanislav Rataj Ústí nad Labem 20. 11. 2014 Obsah prezentace kohezní politika EU a Cíl 2:

Více

CÍL EÚS 2014-2020 PROGRAM OBSAH PŘÍKLADY

CÍL EÚS 2014-2020 PROGRAM OBSAH PŘÍKLADY CÍL EÚS 2014-2020 PROGRAM OBSAH PŘÍKLADY Dr. Johannes Hartl www.by-cz.eu Cíl EÚS Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2014 2020 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj CÍL EÚS 2014 2020 CO

Více

Seminář pro nově zvolené starosty 8. a 24. ledna 2019, Krajský úřad Plzeňského kraje

Seminář pro nově zvolené starosty 8. a 24. ledna 2019, Krajský úřad Plzeňského kraje PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS 2014-2020 Ing. Jan Přibáň, MBA Seminář pro nově zvolené starosty 8. a 24. ledna 2019, Krajský úřad Plzeňského kraje www.by-cz.eu

Více

Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020. Výroční konference 26. února 2015

Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020. Výroční konference 26. února 2015 Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020 Výroční konference 26. února 2015 Na podporu přeshraniční spolupráce 2014 2020 v rámci cíle Evropská územní spolupráce Obsah Programové

Více

DOTAZNÍK Akční plán 2010-2014

DOTAZNÍK Akční plán 2010-2014 DOTAZNÍK Akční plán 2010-2014 Euroregion Neisse-Nisa-Nysa v současné době realizuje projekt Akční plán 2010-2014. Pro vytvoření akčního plánu je velmi zjistit, jaké požadavky mají členské subjekty na euroregion,

Více

Stanovy. týkající se trvalého pokračování PONTES-práce sítě od května 2007. - Usnesení PONTES valné hromady 22.03.2007-

Stanovy. týkající se trvalého pokračování PONTES-práce sítě od května 2007. - Usnesení PONTES valné hromady 22.03.2007- Stanovy týkající se trvalého pokračování PONTES-práce sítě od května 2007 - Usnesení PONTES valné hromady 22.03.2007- Na základě skutečnosti, že v dubnu 2007 vyprší finanční podpora, kterou poskytuje projekt

Více

Prof. Dr. Ute Stoltenberg. Proč je vzdělávání pro udržitelný rozvoj v elementární oblasti důležité?

Prof. Dr. Ute Stoltenberg. Proč je vzdělávání pro udržitelný rozvoj v elementární oblasti důležité? infis Institut für integrative Studien Proč je vzdělávání pro udržitelný rozvoj v elementární oblasti důležité? Závěrečná konference česko-německého projektu Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v elementární

Více

Pílohy 1 Informace pro úastníky FESTIVALU vzdlávání 2 Pihláška pro úastníky 3 Seznam základního vybavení pro úastníky FESTIVALU 4 FESTIVAL vzdlávání - vyhodnocení 5 Odkazy na internetové stránky k tématu

Více

Bc. Lubomír Molnár DiS. Přeshraniční zásahy zdravotníků v Euroregionu Nisa. Anotace

Bc. Lubomír Molnár DiS. Přeshraniční zásahy zdravotníků v Euroregionu Nisa. Anotace Bc. Lubomír Molnár DiS. Přeshraniční zásahy zdravotníků v Euroregionu Nisa Anotace Příspěvek ve stručnosti přibližuje existenci a priority Euroregionu Nisa na hranici Německa, České republiky a Polska.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 O SPOLEČNOSTI Obecně prospěšná společnost Venkovský prostor vznikla v listopadu roku 1999 přeměnou z Nadace Venkovský prostor. Společnost je zaměřena zejména na iniciaci a realizaci:

Více

Přeshraniční spolupráce: Vytváření a management kooperačních procesů územního rozvoje v německo-polsko-českém pohraničí

Přeshraniční spolupráce: Vytváření a management kooperačních procesů územního rozvoje v německo-polsko-českém pohraničí Přeshraniční spolupráce: Vytváření a management kooperačních procesů územního rozvoje v německo-polsko-českém pohraničí Disertační práce k získání titulu Dr.-Ing. na Univerzitě Dortmund, fakulta Územního

Více

Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko ZÁKLADNÍ PRINCIPY

Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko ZÁKLADNÍ PRINCIPY Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007-2013 ZÁKLADNÍ PRINCIPY 13. 3. 2008, Liberec Pojmy a zkratky OPPS = Operační program přeshraniční spolupráce

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví 6.4.2017 Pardubice Ing. Radana Šašková, koordinátorka projektu MAP ORP Klatovy Projekt Zpracování Místního akčního plánu rozvoje

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2009 Ing. Andrea Sikorová 1 Vzdělávací programy V této

Více

Festival MitOst 2011 poprvé v České republice: České Budějovice 28. září 2. října 2011

Festival MitOst 2011 poprvé v České republice: České Budějovice 28. září 2. října 2011 Festival MitOst 2011 poprvé v České republice: České Budějovice 28. září 2. října 2011 MitOst Společnost pro jazykovou a kulturní výměnu ve střední, východní a jižní Evropě MitOst spojuje aktivní a motivované

Více

Aktuální stav finančních prostředků

Aktuální stav finančních prostředků Program Iniciativy Společenství Interreg III A Česká republika Svobodný stát Sasko Seminář Iniciativa Společenství INTERREG III A Česká republika Polsko 11.08.2005, Krajský úřad Libereckého kraje Aktuální

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce. FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ října 2014, Kudowa Zdrój

Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce. FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ října 2014, Kudowa Zdrój Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ 2. 3. října 2014, Kudowa Zdrój Evropské seskupení pro územní spolupráci Evropská komise

Více

Program Iniciativy Společenství Interreg III A Česká republika Svobodný stát Sasko

Program Iniciativy Společenství Interreg III A Česká republika Svobodný stát Sasko Program Iniciativy Společenství Interreg III A Česká republika Svobodný stát Sasko Seminář Iniciativa Společenství INTERREG III A, 03.03.2005, Krajský úřad Libereckého kraje Programy Iniciativy INTERREG

Více

etwinning workshop učitel IN 2016

etwinning workshop učitel IN 2016 etwinning workshop učitel IN 2016 ETWINNING PARTNERSTVÍ ŠKOL V EVROPĚ PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU KOMUNITA EVROPSKÝCH ŠKOL Lektoři: Zdeněk Heteš hetes@zsmltu.cz Václav Fišer fiser@zskomtu.cz Národní podpůrné

Více

Genderové odkazy v Německu

Genderové odkazy v Německu GENDEROVÉ NÁSTROJE / Materiály > genderové odkazy > Německo Genderové odkazy v Německu Nevládní organizace: strany, občansko-společenské organizace Gender Diversity Odborný svaz pro genderově kompetentní

Více

Výstavba východ Syntéza společných německo-českých záměrů územního rozvoje směřujících k posílení územní soudržnosti. Krátké shrnutí závěrečné zprávy

Výstavba východ Syntéza společných německo-českých záměrů územního rozvoje směřujících k posílení územní soudržnosti. Krátké shrnutí závěrečné zprávy Výzkumný projekt 10.08.06.1.59.6 z pověření Spolkového úřadu pro stavebnictví a prostorové uspořádání: Výstavba východ Syntéza společných německo-českých záměrů územního rozvoje směřujících k posílení

Více

Tandem. www.tandem-info.net. Mgr. Jana Cinková. 5 let Europassu v České republice 23. 11. 2010, Praha. Tandem

Tandem. www.tandem-info.net. Mgr. Jana Cinková. 5 let Europassu v České republice 23. 11. 2010, Praha. Tandem Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Mgr. Jana Cinková 5 let Europassu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

Setkání (nejen) Zdravých krajů Brno, úterý

Setkání (nejen) Zdravých krajů Brno, úterý Setkání (nejen) Zdravých krajů Brno, úterý 15. 5. 2018 Nedědíme Zemi po našich předcích, nýbrž si ji vypůjčujeme od našich dětí. Antoine de Saint-Exupéry Koncepční východiska Strategie rozvoje Libereckého

Více

Pakt zaměstnanosti Zlínského kraje

Pakt zaměstnanosti Zlínského kraje Pakt zaměstnanosti Zlínského kraje Podpora polytechnického, odborného a profesního vzdělávání v Akčním plánu Paktu zaměstnanosti 23. 1. 2018 Hlavní cíl Paktu Usilovat o rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou

Více

Pontes Učení se v Evropě a pro Evropu

Pontes Učení se v Evropě a pro Evropu č. 13 Srpen 2009 Pontes Učení se v Evropě a pro Evropu Stavění mostů v Euroregionu Nisa Dopis sítě Způsobilost pro euroregionální hospodářský a pracovní trh Podněty k přeshraničnímu profesnímu vzdělávání

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 O SPOLEČNOSTI Obecně prospěšná společnost Venkovský prostor vznikla v listopadu roku 1999 přeměnou z Nadace Venkovský prostor. Společnost je zaměřena zejména na iniciaci a realizaci

Více

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Gymnázium, Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace tel. 482312078, fax 482312468, e-mail: gymfry@gymfry.cz Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Poslání školy pro vzdělávací obor osmileté

Více

Program Erasmus+ 2014-2020

Program Erasmus+ 2014-2020 Erasmus+ Program Erasmus+ 2014-2020 program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport program podporuje mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy na

Více

EUREGIO EGRENSIS - představení a podpora z Fondu malých projektů

EUREGIO EGRENSIS - představení a podpora z Fondu malých projektů EUREGIO EGRENSIS - představení a podpora z Fondu malých projektů Informační akce dne 15.05.2012 v Bad Brambach www.euregioegrensis.de www.euregio-egrensis.cz EUREGIO EGRENSIS Euregio = krátká forma pro

Více

Struktura rozhovoru s bývalým náměstkem MMR

Struktura rozhovoru s bývalým náměstkem MMR Přílohy Příloha č. 1 Struktura rozhovoru s bývalým náměstkem MMR 1. Úvod a) Jaké jsou vaše zkušenosti (klady a zápory) s kohezní politikou z pohledu: Náměstka MMR, Komunálního politika, Experta na danou

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

Výstupy z realizovaných projektů kde všude byli uváděny mikroregiony, obce, (členové sdružení) a jejich zajímavé turistické cíle.

Výstupy z realizovaných projektů kde všude byli uváděny mikroregiony, obce, (členové sdružení) a jejich zajímavé turistické cíle. Výstupy z realizovaných projektů kde všude byli uváděny mikroregiony, obce, (členové sdružení) a jejich zajímavé turistické cíle. Cíl 3: 1.) FILMOVÉ SPOTY a) tři tematické filmy v českoněmecké mutaci -

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 O SPOLEČNOSTI Obecně prospěšná společnost Venkovský prostor vznikla v listopadu roku 1999 přeměnou z Nadace Venkovský prostor. Společnost je zaměřena zejména na iniciaci a realizaci:

Více

Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační

Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační centrum českoněmeckých výměn mládeže Tandem, Plzeň E-mail:

Více

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem. Brno,

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem. Brno, Strategie rozvoje Jihomoravského kraje a priority budoucí spolupráce s Rakouskem Brno, 10.10.2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci Od

Více

Program Mládež v akci. Program EU na podporu neformálního vzdělávání

Program Mládež v akci. Program EU na podporu neformálního vzdělávání Program Mládež v akci Program EU na podporu neformálního vzdělávání Neformální vzdělávání: - dobrovolné - přístupné každému (ideálně) - organizovaný proces se vzdělávacími cíli - zaměřené na ty, kdo se

Více

Využití potenciálu seniorů výsledky spolkového modelového programu Zkušenosti seniorů a jejich přínos pro iniciativy

Využití potenciálu seniorů výsledky spolkového modelového programu Zkušenosti seniorů a jejich přínos pro iniciativy Využití potenciálu seniorů výsledky spolkového modelového programu Zkušenosti seniorů a jejich přínos pro iniciativy Silke Brauers, Institut ISAB Mezinárodní konference Integrace seniorů a podpora jejich

Více

TOTEM regionální dobrovolnické centrum

TOTEM regionální dobrovolnické centrum TOTEM regionální dobrovolnické centrum Posláním TOTEM RDC je vytvářet pozitivní a funkční mezilidské vztahy, jak v rámci rodiny, tak v širším kontextu občanské společnosti 1999 2014 DLOUHODOBÉ CÍLE A LINIE

Více

1. obartsymposium na téma trilaterární umělecká spolupráce

1. obartsymposium na téma trilaterární umělecká spolupráce 1. obartsymposium na téma trilaterární umělecká spolupráce 17.-20. září 2009 v Kirschau Obsah: Stěžejním tématem 1. obartsymposia, které se koná ve dnech 17. - 20. září v ARTresidenci v Kirschau, bude

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY VE ŠKOLNÍCH LETECH: 2014-15 2015-16

STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY VE ŠKOLNÍCH LETECH: 2014-15 2015-16 STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY VE ŠKOLNÍCH LETECH: 2014-15 2015-16 NAŠÍM CÍLEM JE ŠKOLA, KTERÁ. je naplněná spokojenými žáky a studenty formuje osobnost jako celek a respektuje jedinečnost poskytuje kvalitní

Více

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Brno, hotel Voroněž, 20. září 2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci

Více

Specifikace zadávacích podmínek Vypracování konceptu rozvoje pro mezinárodní rozvojovou oblast Liberec Zittau (Žitava)

Specifikace zadávacích podmínek Vypracování konceptu rozvoje pro mezinárodní rozvojovou oblast Liberec Zittau (Žitava) Specifikace zadávacích podmínek Vypracování konceptu rozvoje pro mezinárodní rozvojovou oblast Liberec Zittau (Žitava) Výchozí situace a cíle Na horním toku Lužické Nisy se rozprostírá hustě osídlená oblast

Více

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ Evropský region Dunaj - Vltava Evropský region Dunaj - Vltava je politicky ustanovené pracovní společenství sedmi regionů založené v červnu 2012 na bázi regionální kooperace podle vzoru Mezinárodní konference

Více

Vítejte na prezentaci o Vysoké škole Zittau/Görlitz. Přednášející: Lukas Svoboda

Vítejte na prezentaci o Vysoké škole Zittau/Görlitz. Přednášející: Lukas Svoboda Vítejte na prezentaci o Vysoké škole Zittau/Görlitz Přednášející: Lukas Svoboda O čem vám budu povídat by se student nacházel studovat to funguje - studovat studenta Krajina Zhořelec / Görlitz Ţitava

Více

MV ČR Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016. ESFR ČR - OP Zaměstnanost - Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce

MV ČR Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016. ESFR ČR - OP Zaměstnanost - Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce Aktuální výzvy: Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016 MV ČR Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce OP Zaměstnanost Podpora sociálního podnikání Deinstitucionalizace sociálních

Více

Prezentace NAEP NAEP. 11.11.2008 Hradec Králov. lové,, Pardubice

Prezentace NAEP NAEP. 11.11.2008 Hradec Králov. lové,, Pardubice Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP 11.11.2008 Hradec Králov lové,, Pardubice Struktura DZS a NAEP 2 PROGRAM CELOŽIVOTN IVOTNÍHO UČENU ENÍ (2007-2013) 2013) přispívat k rozvoji kvalitního celoživotního

Více

OPENING. Co nejvíce využít rozšíření Přeshraniční kooperace v regionu CENTROPE ENIN

OPENING. Co nejvíce využít rozšíření Přeshraniční kooperace v regionu CENTROPE ENIN OPENING. Co nejvíce využít rozšíření Přeshraniční kooperace v regionu CENTROPE Mezinárodní konference 1. června 2005, 10.00 16.30 hod Vídeňská radnice, Erbový sál OPENING OPtimized ENlargement TrainING

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

Pressemitteilung Zittau,

Pressemitteilung Zittau, Pressemitteilung Zittau, 08.12.2017 Preis der 2016/2017 Die Preise für 2016/2017 wurden verliehen. Diesmal am 07.12.2017 im Steinhaus in Bautzen. Der Veranstalter war die Euroregion Neisse. In diesem Jahr

Více

Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice. Bavorská státní kancelář

Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice. Bavorská státní kancelář Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice Bavorská státní kancelář Obsah Úvodní slovo ministryně paní Dr. Beaty Merk 5 Jaké úkoly plní Zastoupení Svobodného státu Bavorsko v České republice?

Více

Regionální inovační strategie Libereckého kraje

Regionální inovační strategie Libereckého kraje Regionální inovační strategie Libereckého kraje Metodika zpracování RIS LK vychází z doporučené metodiky IRE (Innovating Regions in Europe), komunitního plánování a principů partnerství. Koncepční řešení

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

Fond malých projektů Interreg VA Sasko-ČR

Fond malých projektů Interreg VA Sasko-ČR VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II Severozápad 30. 11. 2017 Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem Fond malých projektů Interreg VA Sasko-ČR 2014-2020 1 Společný Fond malých projektů Interreg VA, Sasko-ČR

Více

Srbští experti, stejně jako lidé pracující s dětmi, poprvé získali první informace o tomto americkém programu v roce 2002 z

Srbští experti, stejně jako lidé pracující s dětmi, poprvé získali první informace o tomto americkém programu v roce 2002 z Srbští experti, stejně jako lidé pracující s dětmi, poprvé získali první informace o tomto americkém programu v roce 2002 z Foundation OKS a pan Rob van Pagee poprvé prezentovali program v rámci tzv. MINI

Více

TOTEM regionální dobrovolnické centrum

TOTEM regionální dobrovolnické centrum TOTEM regionální dobrovolnické centrum Posláním TOTEM RDC je vytvářet pozitivní a funkční mezilidské vztahy, jak v rámci rodiny, tak v širším kontextu občanské společnosti 1999 2014 DLOUHODOBÉ CÍLE A LINIE

Více

Waldmünchen. KAB & CAJ ggmbh oblast Horní Falcko

Waldmünchen. KAB & CAJ ggmbh oblast Horní Falcko Waldmünchen KAB & CAJ ggmbh oblast Horní Falcko Prostory Ubytovna pro mládež Jsme zařízením patřícím katolickému hnutí pracujících KAB (Katholische Arbeitnehmer-Bewegung) a křesťanské pracující mládeži

Více

FOND MALÝCH PROJEKTŮ

FOND MALÝCH PROJEKTŮ FOND MALÝCH PROJEKTŮ 2014-2020 FMP 2014-2020 Součást programů přeshraniční česko / saské nebo česko / polské spolupráce Bez saského nebo polského partnera nelze požádat o dotaci Projekty musejí být přínosné

Více

Letní podnikatelský kemp

Letní podnikatelský kemp Letní podnikatelský kemp 2. ročník zámek Vilémov 17. - 23. 7. 2017 1 Úvodní slovo My v ZET-Foundation věříme, že základům podnikání, vystupování, tvůrčím a inovačním návykům, jakož i podnikatelskému poslání

Více

II. Žitavský podzimně- umělecký festival

II. Žitavský podzimně- umělecký festival Denkmal KUNST 2015 II. Žitavský podzimněumělecký festival 13. září 2015 Každoroční Den otevřených památek je již několik let atraktivní příležitostí, jak do Žitavy přilákat zároveň kulturní i historické

Více

REGIONÁLNÍ MANAGEMENT H.RAK.

REGIONÁLNÍ MANAGEMENT H.RAK. REGIONÁLNÍ MANAGEMENT H.RAK. Agentura regionálního rozvoje zakázka spolkové země, obcí a sociálních partnerů cílem jsou aktivní, úspěšné hospodářské a životní prostory stavíme mosty mezi aktéry, organizacemi

Více

Přehled vhodných českých žadatelů podle investičních priorit v programu INTERREG V-A Rakousko Česká republika

Přehled vhodných českých žadatelů podle investičních priorit v programu INTERREG V-A Rakousko Česká republika Přehled vhodných českých žadatelů podle investičních priorit v programu INTERREG V-A Rakousko Česká republika PRIORITNÍ OSA 1 POSÍLENÍ VÝZKUMU, TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJE A INOVACÍ INVESTIČNÍ PRIORITA 1A

Více

Stanovy evropského seskupení pro územní spolupráci Euroregion Neisse- Nisa- Nysa. 1. pracovní návrh

Stanovy evropského seskupení pro územní spolupráci Euroregion Neisse- Nisa- Nysa. 1. pracovní návrh Stanovy evropského seskupení pro územní spolupráci Euroregion Neisse- Nisa- Nysa 1. pracovní návrh Stanovy evropského seskupení pro územní spolupráci Euroregion Neisse-Nisa-Nysa Na základě čl. 8 Nařízení

Více

v euroregionech na česko-polském pomezí

v euroregionech na česko-polském pomezí Souhrnná analýza a dílčí analýzy přeshraniční spolupráce v oblasti vzdělávání v euroregionech na česko-polském pomezí Klíčová zjištění anket z Euroregionu Nisa: Lze říci, že mezi dotazovanými školami zatím

Více

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje Reg. číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Karlovy Vary dne 16. 3. 2017 MŠMT RSK 6. 3. 2017 PSV

Více

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ O projektu Realizace projektu: prosinec 2013 červen 2015 Zapojeno celkem 185 z celkem 205

Více

ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018

ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018 ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018 O programu Škola hrou ve Středoafrické republice (SAR) Interaktivní školení má za cíl zkvalitnění práce středoafrických učitelů na prvním stupni základní

Více

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Krajský akční plán rozvoje vzdělávání KAP základní informace Výzva č. 02_15_002 pro Krajské akční plány rozvoje vzdělávání v prioritní ose 3 Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Základní nástroj

Více

XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.

XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D. XIII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje, 22. 3. 2018 Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D. Moravská zemská knihovna v Brně Druhá největší knihovna v ČR. Zřízena Ministerstvem kultury ČR.

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program Evropské územní spolupráce RAKOUSKO ČESKÁ REPUBLIKA 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi Brno 4.12.2014 Obsah prezentace kohezní politika EU

Více

Evropská jazyková cena Label 2014

Evropská jazyková cena Label 2014 Evropská jazyková cena Label 2014 VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ NA OCENĚNÍ PRO INOVAČNÍ PROJEKTY V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 1. CÍLE Cílem Evropské jazykové ceny Label je podporovat kvalitní inovační

Více

Klíče pro život v datech (21.11.2012)

Klíče pro život v datech (21.11.2012) Klíče pro život v datech (21.11.2012) Realizátoři 1. 4. 2009 28. 2. 2013 Doba trvání celkem: 47 měsíců Počet dnů realizace: 1430 ČRDM SP DDM ČR AVŠZ ministerstva, krajské úřady, zahraniční partneři, profesní

Více

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Mgr. Dana Fialová, ŽĎAS,a.s. Žďár nad Sázavou Brno, 21. června 2012 a státního rozpočtu České republiky. Představení firmy ŽĎAS, a.s.

Více

Dobrovolnické centrum, o. s.

Dobrovolnické centrum, o. s. Dobrovolnické centrum, o. s. 2015 Spolek Dobrovolnické centrum vytváří a poskytuje profesionální zázemí dobrovolníkům a propaguje dobrovolnictví jako přirozenou součást života. Rok vzniku: 1999 Jsme nestátní

Více

Opatření E1 - Rozvoj všestranné spolupráce, včetně posílení spolupráce meziresortní a přeshraniční. Vize

Opatření E1 - Rozvoj všestranné spolupráce, včetně posílení spolupráce meziresortní a přeshraniční. Vize Opatření E1 - Rozvoj všestranné spolupráce, včetně posílení spolupráce meziresortní a přeshraniční Vize Liberecký kraj je územím, které se rozvíjí i díky spolupráci mezi subjekty Libereckého kraje a přeshraniční

Více

PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS

PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS 2014-2020 Ing. Jan Přibáň, MBA Výroční konference CRR ČR NUTS II Jihozápad, Plzeň, 1. 12. 2017 www.by-cz.eu Ziel ETZ Freistaat

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1006/10-S. Mateřská škola Černuc, okres Kladno. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIS-1006/10-S. Mateřská škola Černuc, okres Kladno. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Středočeský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIS-1006/10-S Mateřská škola Černuc, okres Kladno Adresa: Černuc 95, 273 23 Černuc Identifikátor: 600 043 835 IČ: 75 033

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje vzdělávací programy Evropské komise Národní agentura programu

Více