TRAMPING NA PŘÍBORSKU Velký výstavní sál Muzea v Příboře

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TRAMPING NA PŘÍBORSKU Velký výstavní sál Muzea v Příboře"

Transkript

1 Muzeum Novojičínska, příspěvková organizace Muzeum a pamětní síň S. Freuda v Příboře TRAMPING NA PŘÍBORSKU Velký výstavní sál Muzea v Příboře Vydáno u příležitosti konání výstavy věnované trampingu v Příboře, Kopřivnici a širšímu okolí.

2 Jsme trampové, věční tuláci, jsme ptáci, kteří rozumí, jsme zloději krásy a vandráci, jsme plavci na voru do Země tří sluncí, jsme, co jsme, a víme svoje, a proto se nám jednou za týden nechce spát... Počátky trampingu sahají do doby krátce před první světovou válkou a jsou spjaty s vývojem českého skautingu a dalších mládežnických hnutí. Průkopníky byli mladí lidé, kteří nacházeli zálibu v neorganizovaném táboření v přírodě a ačkoliv si neříkali ještě trampové, už se u nich projevovaly některé charakteristické rysy trampingu. Po první světové válce začalo prudce přibývat tzv. divokých skautů, kteří byli silně inspirovaní obrazem idealizovaného amerického Západu. Důležitý byl pro ně především význam osobní svobody a samostatnosti. Svou úlohu také hrálo přímé prožívání romantického dobrodružství známého nejen z oblíbené literatury (Zane Grey, Jack London, James F. Cooper, James O. Curwood, Karel May a další), ale také z filmových westernů, které po rychlém rozvoji kinematografie získaly na velké popularitě především u mládeže. Slovo tramp (angl. tulák) bylo patrně přejato z románu Jacka Londona Cesta. Ten v českém překladu vyšel v roce Trampové se brzo dostávali do konfliktu se zbytkem společnosti. Hlavním důvodem byl neorganizovaný, svobodomyslný charakter trávení volného času, který vyhlížel z tehdejšího pohledu jako eticky nesprávný a morálně sporný. Nejvýznamnějším střet trampingu s oficiální mocí představoval tzv. Kubátův zákon. Jednalo se o vyhlášku zemského prezidenta z roku 1931, která byla namířená proti trampingu a zakazovala společné táboření nesezdaných párů, koupání v nepovolených lokalitách a bez patřičného úboru, nošení zbraní a zpívání nemravných popěvků.

3 Vývoj prvorepublikového trampingu narušila druhá světová válka a s ní spojené omezení svobody projevu a pohybu. Někteří trampové byli přímo aktivní v odboji či bojovali v zahraničních spojeneckých armádách. Nové omezení přineslo období politických a společenských proměn po roce Pochybnosti vyvolávaly především sympatie trampů k americkému způsobu života. K výraznému oživení trampingu došlo v polovině 60. let 20. století. Zejména v 70. a 80. letech 20. století se tramping stal jednou z významných aktivit, s jejichž pomocí si česká společnost hledala cestu k seberealizaci a vytvoření pocitu nezávislosti. Po roce 1989 došlo během několika let k výraznému poklesu počtu lidí, kteří se trampingu aktivně věnují. Tramping měl vždy v sobě prvek hry, ve které české země představovaly vzdálená exotická místa. V okamžiku, kdy cestování do zahraničí přestalo být zásadním problémem, ztratila tato hra důležitou podstatu své atraktivnosti. Tramping dnes sice už není masovou záležitostí, ale nadále existuje a má příznivé vyhlídky na další existenci. Stále si udržuje mnohá specifika a díky dlouhé historii již čerpá především ze svých vlastních tradic. Současný tramp si již většinou nechce hrát na amerického kovboje či zálesáka, ale touží být trampem putujícím krásnou přírodou. Ačkoliv tramping vždy byl neformální záležitostí, staly se jeho nedílnou součástí různé obecně uznávané symboly, normy a také zvyky. Ty jsou ovšem založené na tradici, lásce k přírodě a jejich d od r žová ní j e z á le ž i tost í osobní cti. Velká část těchto zvyků se váže ke sdružování trampů a mezilidským vztahům. Typicky trampským pozdravem je slovo ahoj, přejaté z mezinárodního námořnického prostředí. Jako oslovení se mezi trampy už od počátku používá termín kamarád. Součástí pozdravu je dále podání ruky doprovázené charakteristickým zalomením palců. Trampské osady měly svůj vzor v osadách při osidlování amerického Západu. Trampská osada měla kromě svého originálního názvu, také svého šerifa a vlajku. Po 2. světové válce k těmto atributům přibyly i domovenky na rukávech bund a košil. Bývali také trampové samotáři, ti měli zkratku T. S. a svou přezdívku. Když tramp samotář potkal na vandru osadu, mohl se k nim přidat, pobýt s nimi a pak jít zase dál

4 Trampská setkání se obecně nazývají potlachy. Toto slovo je kombinací českého výrazu tlachání a indiánského pojmu potlač (potlatch). Jednalo se o kulturní záležitost indiánů severozápadního pobřeží USA. V tomto prostředí byl potlač společenskou událostí. Trampský potlach je obvykle spojen se slavnostním ohněm a hudební produkcí.jedním z trampských zvyků bylo ježdění zásadně v posledním vagónu vlaku. Všichni trampové, kteří spolu měli cestu, tak měli jistotu společného setkání. Oděv a vybavení trampů procházelo téměř stoletým vývojem. Po první i druhé světové válce byly využívány především armádní přebytky. Prvorepublikoví trampi často stylizovali svůj oděv ve westernovém duchu, oblíbené byly vysoké boty (kanadky), gumoplátěné kedsky, manšestrové kalhoty, khaki košile, bílé námořnické čapky, stetsony vyrobené promáčknutím starých klobouků, kostkované košile a podob. V období po druhé světové válce poklesl význam westernových doplňků a oděv byl mnohem více inspirován vojenským stylem. Důležitou úlohu ve výstroji a výzbroji trampů hrála vlastní invence a tvořivost. Po dlouho dobu byla snad nejcharakterističtější součástí tzv. US torna neboli usárna, která do jisté míry nahradila vojenskou tornu s víkem z teletiny pocházející z první světové války. Rovněž vojenské kanady se staly v představách veřejnosti téměř symbolem trampingu. Hudba patří neodmyslitelně k trampingu a jednotlivé osady mívaly své osadní kapely. Za původní trampskou hymnu je považována píseň Vlajka od Jendy Kordy. Ve 2. polovině 20. století jejího významu dosahovala i Rosa na kolejích Wabiho Daňka. Kytara, bendžo popř. mandolína patřily jak k pobytům v osadách tak i k vandrům. Velmi významnou složkou osadního života trampů býval vždy také sport povětšinou provozovaný v přírodě. K trampům také patřilo a dodnes patří vodáctví.

5 Oheň je pro trampa něco posvátného. Ani za deštivého počasí by ho nezapaloval např. benzínem. Do posvátného ohně přátelství tramp nehodí nedopalek cigarety ani neplivne slinu. Symbolem trampingu jako celku a zároveň prvkem, který často tvoří součást vlajek trampských osad, domovenek a dalších výtvarných projevů, je znak lesní moudrosti převzatý od hnutí Woodcraft E. T. Setona. Jde o bílý kruh s modrými bizoními rohy, přičemž vlastní kruh vyjadřuje čistotu ideálu, kruh věčnosti a čistotu těla a mysli, modré bizoní rohy pak sílu ideálu a odhodlání jej bránit, sílu ducha, těla a modrou oblohu. V trampském prostředí je ale tento motiv často používán i v jiných barevných kombinacích. Jsem tramp a dobře vím, v kterou hodinu je třeba ztišit hlas, když nastává obřad soumraku. Mám deku tak slabou, abych přes ni slyšel oddychování spící země. Mám nůž, který zchudl častým broušením a který se blýská radostí, když navečer skončím pochod a on se může zahryznout do chleba. Mám popraskanou kytaru, slepenou smolou a ona mě učí novým lesním nářečím. Jsem tramp a hodnoty, kterých si cením, jsou asi stejně podivné, jako já.

6 Ahoj trampský pozdrav, doplňovaný podáním ruky a zalomením palce (nikoliv ulomením) Amík člověk jezdící do lesa především ukazovat svou výstroj a výzbroj, až na některé výjimky nemá s trampem nic společného Bagr lžíce se zahnutým koncem, aby se dala pověsit Camp, taky kemp místo k táboření udržované trampy, slouží pro kohokoliv Camrátko upomínkový předmět, obvykle zdobený šikmo seříznutý plátek z březové kulatiny, který dostávají všichni účastníci trampských akcí Cancák památník, zápisník z cest, vandrů a trampských akcí. Často tam píší kamarádi nejenom o vandru, ale také majiteli cancáku o něm samém. Čundrák pivní tramp a také ten, kdo s sebou má moc zbytečných věcí Domovenka znamení trampské osady a někdy i trampů samotářů, nosí se na rukávu Ešus jídelní miska, pův. označení esšálek (z něm. essen = jíst), též ešák Hobo železniční tulák Kamarád trampské oslovení, nejspíš z fr. camarade, to z lat. camera (komora) Kanada kanadská noc, drsná legrace, tzv. kanadský žertík Kanada dlouhý kožený provázek Kanady vojenské vysoké boty Kecky pův. trampské boty, plátěné a šněrovací s gumovou podrážkou, název podle amer. firmy Keds Mastňák, taky paďour měšťák nechápající vyšší hodnoty lesní moudrosti a lásky k přírodě. Často neumí žít v souladu s přírodou, neobejde se bez výhod civilizace Ohnivák, taky ohnivec tramp určený sheriffem, aby se při slavnostním ohni staral o oheň; jedná se o velice čestnou funkci Osadník příslušník trampské osady Placka na rozdíl od camrátka ji lze získat pouze za vítězství v soutěžích Potlach slavnostní setkání trampů, obvykle v přírodě s hrami, soutěžemi a slavnostním ohněm Přezdívka většina trampů má svoje druhé jméno. Mezi trampy se oslovuje jenom přezdívkou. Sheriff vede osadníky; většinou je nejlepší z osadníků, je jimi volen Slezina 1. setkání trampů u táborového ohně, něco podobného jako potlach, 2. setkání v hospůdce, doprovázené zpěvem a hrou na hudební nástroje Šerifský kruh, taky kruh čistoty nebo tabukruh kruh kolem slavnostního ohniště, do kterého má v době konání slavnostního ohně přístup pouze ohnivák. Překročením tohoto kruhu dochází ke znevážení a zneuctění tohoto ohně. Širák 1. širé nebe, spaní pod širákem je tedy spaní bez střechy nad hlavou, 2. klobouk, 3. zkrácený název jednoho z trampských časopisů Tele typ vojenské torny, často trampy používaný Tramp tulák, člověk milující přírodu a vyznávající upřímné kamarádství. Obvykle jezdí se svojí partou. Tramp samotář tramp nepatřící do žádné trampské osady, jezdící na vandry bez stálé party, prostě sám Trampská hymna píseň, kterou považují trampové za svoji hymnu a odpovídajícím způsobem se k ní chovají. Trampskou hymnou je píseň Vlajka Trampská osada parta trampů v čele se svým sheriffem; mívá svoji vlajku a většinou i svůj camp nebo osadní flek, osadníci nosí na rukávu domovenku své osady Trampské sdružení podobné jako trampská osada, ale bez sheriffa, členové jsou naprosto rovnoprávní Trapsavec - literární trampská soutěž T.O. zkratka znamenající trampská osada T.S. zkratka znamenající 1. tramp samotář, 2. trampské sdružení, 3. v novější době také trampská skupina apod. Usárna, taky uska nebo uzda napodobenina či originál americké vojenské torny Vandr několikadenní výprava do přírody; trasa a program vandru nejsou ani pevně dané, ani neměnné, prostě jede se někam Velký vandr vandr trvající více dní, obvykle více než pět Vandrák něco mezi trampem a trampem samotářem. Jezdí sám nebo s partou, ale toulá se více než tramp. Na rozdíl od trampů se většinou nevrací na místa, která již zná. Vlajka 1. osadní vlajka, jeden ze symbolů trampské osady, 2. píseň Vlajka, trampská hymna Výročák, taky výroční oheň slavnostní oheň, kterým se připomíná založení osady Woodcraft, taky lesní moudrost zásady života v přírodě sestavené E. T. Setonem. Někteří woodcrafteři mezi woodcraftem a lesní moudrostí vnímají rozdíl, lesní moudrost pojímají šířeji. Zvadlo pozvánka na trampskou akci. Původně se psali na březové kůry a kůže. Dnes se používá i technologie počítače, ale s motivem přírody a trampských symbolů. Žracák chlebník, též žebradlo.

2. Svatojánské proudy z roku Pod Třebenicemi. Zdroj: [ ].

2. Svatojánské proudy z roku Pod Třebenicemi. Zdroj:  [ ]. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Znak Woodcraft Indians. Zdroj: www.woodcraftindians.cz [16. 3. 2009]. 2. Svatojánské proudy z roku 1910. Pod Třebenicemi. Zdroj: www.svatojanske-proudy.cz [16. 3. 2009]. 3. Mapa původních

Více

Použití: Na reprezentačních akcích, při sborových akcích, na sněmu, camporee a při podobných slavnostních příležitostech (např. bohoslužba).

Použití: Na reprezentačních akcích, při sborových akcích, na sněmu, camporee a při podobných slavnostních příležitostech (např. bohoslužba). KROJOVÝ ŘÁD Kroj Pathfinderů má vyjadřovat příslušnost celosvětovému hnutí a jeho ideálům. Jednotné oblečení pro děti z různých sociálních vrstev znamená rovné podmínky pro každého, ať už pochází z jakéhokoli

Více

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2005

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2005 Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2005 Wanagi Oyate - kmen Ligy lesní moudrosti Kmen Wanagi Oyate vznikl v březnu roku 2005 a je součástí Ligy lesní moudrosti - The Woodcraft League 1, která je

Více

VÝSTROJNÍ ŘÁD. ZEM-DOM z.s.

VÝSTROJNÍ ŘÁD. ZEM-DOM z.s. VÝSTROJNÍ ŘÁD ZEM-DOM z.s. Platnost ke dni: 1. 7. 2019 Výstrojní řád, schválený výkonným výborem spolkové rady ZEM-DOM z.s., popisuje doporučené vzory a typy stejnokroje spolkových odborných divizí spolku

Více

VÝ STROJNÍ R Á D RZD-VYSTRAD-01

VÝ STROJNÍ R Á D RZD-VYSTRAD-01 VÝ STROJNÍ R Á D Výstrojní řád popisuje doporučené vzory a typy stejnokroje domobrance Zemské domobrany a je určen všem domobrancům, kteří chtějí dobrovolně a na vlastní náklady vyjádřit příslušnost k

Více

Obecně závazná vyhláška č. 9/2004. o městské policii

Obecně závazná vyhláška č. 9/2004. o městské policii Obecně závazná vyhláška č. 9/2004 o městské policii Zastupitelstvo města Vsetín se v souladu s 84, odst. 2, pís. i) zákona č. 128/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, usneslo dne 14.9.2004 vydat tuto

Více

Výroční zpráva kmene Walden rok 2015

Výroční zpráva kmene Walden rok 2015 Výroční zpráva kmene Walden rok 2015 Walden je jedním z prvních kmenů obnovené Ligy lesní moudrosti (LLM). Podle terminologie je jejím pobočným spolkem. vznikl v roce 1990 v Dejvicích, kde nyní sídlí na

Více

y k v u s á Z e z l h á Kdo vyt lepší kousek Hanďa vysící spící Tento snímek pochází z vědecké tropické výpravy do rovníkové Afriky. Výprava zabloudila a tak se rozhodla místo výzkumu opic testovat gravitační

Více

Téma Fenomén československý tramping. Fenomén. československý. tramping. Romantika, útěk, vzdor? Editor tématu: Jan Randák

Téma Fenomén československý tramping. Fenomén. československý. tramping. Romantika, útěk, vzdor? Editor tématu: Jan Randák Téma Fenomén československý tramping Fenomén československý tramping Romantika, útěk, vzdor? Editor tématu: Jan Randák 8 foto T r a m p s k y.z a p i s n i c e k.c z, m a l ec h ov i c e.c z a a rc h i

Více

Současné trampské osady a campy

Současné trampské osady a campy Současné trampské osady a campy Markéta Jozová Contemporary settlements and camps of Czech tramps One of the most interesting issues of the phenomenon of tramping is its relationship to landscape, nature

Více

Pionýr. Využití oblečení nabízeného v E-mošce. Důvody nevyužívání nabídky oblečení v E-mošce

Pionýr. Využití oblečení nabízeného v E-mošce. Důvody nevyužívání nabídky oblečení v E-mošce KČP - Dílčí výsledky dotazníkového šetření k 16. 4. 215 oblast Pionýr 1/1 Pionýr 1. Nosíte oblečení nabízené v E-mošce? Pokud ne, vyberte z následujících možností: Ano 62 Ne 48 Využití oblečení nabízeného

Více

Liga lesní moudrosti kmen Wallowa Brno. Výroční zpráva 2011

Liga lesní moudrosti kmen Wallowa Brno. Výroční zpráva 2011 Liga lesní moudrosti kmen Wallowa Brno Výroční zpráva 2011 1 Představení kmene Kmen Wallowa je organizační jednotkou Ligy lesní moudrosti The Woodcraft League (LLM) od roku 1990, kdy byla LLM po komunistickém

Více

Předodjezdové informace pro rodiče a děti Letní tábor TOM Bobr Beroun

Předodjezdové informace pro rodiče a děti Letní tábor TOM Bobr Beroun Předodjezdové informace pro rodiče a děti Letní tábor TOM Bobr Beroun Pořadatel: Turistický oddíl mládeže Bobr při TJ Lokomotiva Beroun z.s. Celotáborová hra Jako motiv letošní celotáborové hry je stavba

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA DOBRODRUŽNÁ LITERATURA Její náplní jsou příběhy o odvaze, hrdinství, smyslu pro spravedlnost, o nebezpečí... Na počátku Národního obrození (konec 18. druhá polovina 19. století) se vyděluje z literatury

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

KULTURA TRAMPŮ. 1. Úvod. Folklor atomového věku. Jan Pohunek Regionální muzeum v Jílovém u Prahy

KULTURA TRAMPŮ. 1. Úvod. Folklor atomového věku. Jan Pohunek Regionální muzeum v Jílovém u Prahy FLEGR, Jaroslav 2010: My máme ocelové ptáky záhada české hudby, in: Šedesátka web pro seniory. http://sedesatka.cz/node/3867 přístup 19. února 2011. GOFFMANN, Erving 1962: Asylums. Essays on the Social

Více

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Secese. Období - konec 19. a počátek 20. století

ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121. Secese. Období - konec 19. a počátek 20. století ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Secese Období - konec 19. a počátek 20. století Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2017

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2017 Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2017 Obsah Obsah...2 Wanagi Oyate kmen Ligy lesní moudrosti...3 Filozofie woodcraftu...4 Aktivita kmene...5 Letní tábor... 5 Indiánské léto... 5 Kmenový strom...6

Více

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

Květen 2017 ORONGONG

Květen 2017 ORONGONG Květen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

Pravěk 1 Kapacita: Délka: Cena: Termín: Náplň:

Pravěk 1 Kapacita: Délka: Cena: Termín: Náplň: Pravěk 1 Kapacita: 30 dětí Termín: celoročně Náplň: Během programu projdeme celou vnitřní část muzea. V přízemí přiblížíme dětem práci archeologa a ukážeme různé typy archeologických lokalit z celé Evropy.

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA. kmen Ligy lesní moudrosti

Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA. kmen Ligy lesní moudrosti Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA kmen Ligy lesní moudrosti Kmen Kmen vznikl 18. června roku 2011 a je součástí Ligy lesní moudrosti, z.s. Jsme rodinný kmen sdružující členy z Mělníka,

Více

Polo triko BMW Logo, pánské. Polo triko BMW Logo, dámské STYLOVÁ IMAGE. [ 4 ] [ 5 ]

Polo triko BMW Logo, pánské. Polo triko BMW Logo, dámské STYLOVÁ IMAGE. [ 4 ] [ 5 ] STYLE 2018 Ať už jste nadšený motorkář nebo jednoduše velký fanoušek BMW Motorrad, není pochyb o tom, že, i když nejste na silnici se svým strojem, zaujmou vás vysoce kvalitní produkty dynamické kolekce

Více

Informační schůzka o Táboře

Informační schůzka o Táboře Informační schůzka o Táboře Křelovice 2013 ( 29.6. - 19. 7. 2013) Oddíl Bronco jako součást světové organizace Světový skauting WOSM, WAGGS,... Junák svaz skautů a skautek ČR 52. středisko Stopaři 120.

Více

Rádcovský kurz! www.horskaboure.net

Rádcovský kurz! www.horskaboure.net Oblast Horská bouře Suvorovova 478, 741 01, Nový Jičín Tel.: +420 603 52 10 73, E-mail: milanl@centrum.cz http:///, http://skoleni.horskaboure.net/ Rádcovský kurz! Milá kamarádko, milí kamaráde, Zahájení

Více

Představení kmene. Webové stránky kmene: http://arapaho.lovciveverek.cz/ Fotogalerie: http://arapaho.rajce.idnes.cz/

Představení kmene. Webové stránky kmene: http://arapaho.lovciveverek.cz/ Fotogalerie: http://arapaho.rajce.idnes.cz/ KLM Arapaho Výroční zpráva 2014 Představení kmene Struktura kmene: Náčelník: Zuzana Kluková Ohnivec: Jana Hajduchová Náčelník ROP: Jan Hajduch Pokladník: Irena Malinová Písmák: Zuzana Kluková Webové stránky

Více

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech

Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech Zákon č. 170/2002 Sb. ze dne 9. dubna 2002, o válečných veteránech ve znění zákona č. 190/2005 Sb., zákona č. 70/2007 Sb. a zákona č. 308/2008 Sb. Preambule Maje na zřeteli morální ocenění mužů a žen,

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Město Velká Bystřice Auto-velo-klub o.s. a soubor Haná o.s. Velká Bystřice jsou pořadatelé projektu BÍLÝ KÁMEN

Město Velká Bystřice Auto-velo-klub o.s. a soubor Haná o.s. Velká Bystřice jsou pořadatelé projektu BÍLÝ KÁMEN Město Velká Bystřice Auto-velo-klub o.s. a soubor Haná o.s. Velká Bystřice jsou pořadatelé projektu BÍLÝ KÁMEN což je CYKLO-TURISTICKÁ AKCE na území vojenského prostoru Libavá S DVACETILETOU TRADICÍ 1994-2013

Více

Obrazová příloha. Stejnokrojového předpisu SH ČMS

Obrazová příloha. Stejnokrojového předpisu SH ČMS Obrazová příloha Stejnokrojového předpisu SH ČMS 23 Vycházkový stejnokroj pro muže a mladé hasiče od 15. let tmavomodrý vzor SH ČMS. Sako pánské SH ČMS tmavomodré barvy Košile bílé (světlemodré) barvy

Více

O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE

O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE Obecně závazná vyhláška města Kadaně č. 2/08 O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE Zastupitelstvo města Kadaně na svém zasedání dne 28. února 2008 usnesením č. 50/2008 vydalo v souladu s ustanovením 10 písmena a)

Více

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012 LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2012 14. 7. 28. 7. 2012 Informace pro rodiče a děti o táboře a jeho okolí odjezdu a platbě kontaktech vybavení dětí PÁR SLOV ÚVODEM PRO RODIČE Tábor se nachází v klidném prostředí

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:...

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:... Oddíl Stříbrný vlček Rudná Česká tábornická unie ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** Provozovatel: Oddíl Stříbrný vlček Rudná, ČTU Cena tábora pro rok 2015: 3400,- Kč konaného

Více

Téma D. - Pionýr. Využití oblečení nabízeného v E-mošce. Důvody nevyužívání nabídky oblečení v E-mošce

Téma D. - Pionýr. Využití oblečení nabízeného v E-mošce. Důvody nevyužívání nabídky oblečení v E-mošce KČP - Výsledky dotazníkového šetření (D-PIONÝR: celkem 159 dotazníků) 1/21 Téma D. - Pionýr 1. Nosíte oblečení nabízené v E-mošce? Pokud ne, vyberte z následujících možností: Ano 83 Ne 48 Využití oblečení

Více

Literární tvorba Miloše Seiferta Woowotanny ( ) zakladatele českého woodcraftu

Literární tvorba Miloše Seiferta Woowotanny ( ) zakladatele českého woodcraftu Literární tvorba Miloše Seiferta Woowotanny (1887 1941) zakladatele českého woodcraftu František Kožíšek Biminiji Tomáš Studenovský - Tuwanakha Vzpomínkový večer na Woowotannu Miloše Seiferta Praha, 6.1.2012

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků.

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků. Strana 1826 166 VYHLÁŠKA ze dne 31. července 2014, kterou se stanoví vnější označení příslušníka Vězeňské služby České republiky, prokazování příslušnosti k Vězeňské službě České republiky a zvláštní barevné

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému sboru České republiky

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE DO SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE DO SOCIÁLNÍCH SÍTÍ TÉMA PŘEDNÁŠKY: VENKOVSKÁ SPOLEČNOST A ÚVOD DO SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Letní semestr 2015/2016 PEF ČZU Doktorand: Ing. Jakub Petr E-mail: petr@pef.czu.cz Kancelář: PEF/E179 Konzultační hodiny: Po 13:00-14:30 St

Více

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2013

Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2013 Výroční zpráva kmene Wanagi Oyate za rok 2013 Obsah Obsah... 2 Wanagi Oyate kmen Ligy lesní moudrosti... 3 Filozofie woodcraftu... 4 Aktivita kmene... 5 Nejvýraznější a nejvýznamnější akce kmene... 5 Kmenový

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN Stavitelství venkova a okrajových částí zejména venkovských měst. Obytná, hospodářská i kultovní stavení určená funkcí i kulturní tradicí. V širším pojetí stála lidová architektura

Více

Seznam věcí pro děti na Anglický tábor:

Seznam věcí pro děti na Anglický tábor: Seznam věcí pro děti na Anglický tábor: Papír, blok, psací potřeby, lepidlo, nůžky, pastelky (fixy), Pokrývku hlavy Batůžek na výlety Pláštěnku, repelent proti hmyzu a klíšťatům Léky Nožík Baterku (svítilnu)

Více

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2016 Obsah

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2016 Obsah Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2016 Obsah Úvod... 2 Organizační struktura kmene... 2 Oficiální údaje... 2 Členové... 2 Činnost... 3 1. Schůzky... 3 2. Výpravy a jednodenní akce kmene... 3

Více

VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE

VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE Platnost od 1.5.2017 I. ÚVOD (1) Národní domobrana je nezávislou iniciativou založenou na dobrovolnosti. Doporučený stejnokroj a průkaz domobrance je proto určen všem domobrancům,

Více

SKAUTING. foto: Štěpán Hašek. Charakter

SKAUTING. foto: Štěpán Hašek. Charakter SKAUTING foto: Štěpán Hašek Příroda Dobrodružství Kamarádi Charakter SKAUTING Vyrůstat ve skautském oddíle znamená chopit se šance žít naplno být aktivní a najít vlastní místo ve světě, být v prostředí

Více

Terénní exkurze Západní Sahara 2013

Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Drazí kolegové, drahé kolegyně, srdečně vás zveme na Terénní exkurzi Západní Sahara 2013, vedenou netradičním způsobem a zaměřenou na praktickou znalost terénu. Vítáni

Více

èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako

èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako èíslo 1. Toto číslo je určeno výhradně pro ty, kteří putují napříč divokým západem k městečku zvanému Stetson City. Časopis je neprodejný slouží jako Tiskárny Stetson City Strana 1 AKTUALITKY Městečko

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

stránka 1 z 5 celkem

stránka 1 z 5 celkem hudba 18.9.2018 výročí 1918 koncert ské filharmonie k výročí republiky Slavnostní koncert ské filharmonie k 18. 9.2018, 19:30 18.9.2018 Slavnostní koncert ské filharmonie k Slavnostní koncert ské filharmonie

Více

Malování Týpí podle tradičních vzorů Traditional Teepee Painting

Malování Týpí podle tradičních vzorů Traditional Teepee Painting Malování Týpí podle tradičních vzorů Traditional Teepee Painting Šajenská týpí Černonožská týpí týpí Lakotů výrobky vyšívané korálky Hasan El-Dunia Praskolesy 250, okres Beroun 267 54 mobil 777 249 302

Více

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní Ahoj! Dne 12. 4. 2017 naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní město Holandska, Amsterdam. Rozhodli jsme se vám tady

Více

pojmenovaná Mravenči, proti proudu pak trčel z vody balvan, který se stal Poradním kamenem. Divoké, drsné, málo navštěvované místo na Kletecku silně

pojmenovaná Mravenči, proti proudu pak trčel z vody balvan, který se stal Poradním kamenem. Divoké, drsné, málo navštěvované místo na Kletecku silně V druhé polovině dubna 1913 byl založen 1. oddíl skautů v Prokopském údolí, který tvořili čtyři kluci a profesor A. B. Svojsík, zakladatel českého skautingu. Téměř ve stejnou dobu, koncem jara 1913, rozčisl

Více

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015. Informace pro rodiče a děti. o táboře a jeho okolí. odjezdu a platbě. kontaktech.

LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015. Informace pro rodiče a děti. o táboře a jeho okolí. odjezdu a platbě. kontaktech. LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR BRLOH 2015 18. 7. 1. 8. 2015 Informace pro rodiče a děti o táboře a jeho okolí odjezdu a platbě kontaktech vybavení dětí PÁR SLOV ÚVODEM PRO RODIČE Tábor se nachází v klidném prostředí

Více

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška KTVA PLZEŇ Bocmanská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina: Bocmanskou

Více

SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR

SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR Tento seznam je univerzální a je určen především Vám rodičům, kterým jedou letos děti na náš tábor poprvé, a nevědí přesně co budou v rámci pobytu potřebovat. Jak

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

Informace pro rodiče nováčka

Informace pro rodiče nováčka Informace pro rodiče nováčka skautského oddílu mladších chlapců - vlčat Vážení rodiče, Váš syn by se chtěl stát členem naší smečky vlčat. Rádi bychom Vám poskytli základní informace o tom, kdo jsme a jak

Více

Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov. Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA. Místo konání: Splzov u Železného Brodu

Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov. Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA. Místo konání: Splzov u Železného Brodu Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA Místo konání: Splzov u Železného Brodu Termín: 26.7.-10.8.2013 Typ tábora: stálý,ubytování ve stanech s podsadou

Více

Představení kmene. Webové stránky kmene: Fotogalerie:

Představení kmene. Webové stránky kmene:  Fotogalerie: KLM Arapaho Výroční zpráva 2015 Představení kmene Struktura kmene: Náčelník: Zuzana Kluková Ohnivec: Jana Hajduchová Náčelník ROP: Jan Hajduch Pokladník: Irena Malinová Písmák: Zuzana Kluková Webové stránky

Více

únor brněnský oddíl

únor brněnský oddíl únor 2019 94. brněnský oddíl Plán akcí Únor 6. 2. Oddílová schůzka 8. 2. Střediskový ples Březen 1. - 3. 3. Výprava s Červánkem Obsah 3 Úvod Důležité 3 Nový název oddílu 4 Nové tábořiště 4 Památeční šátky

Více

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1)

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Stanislav Kostka Neumann (1875 1947) Na počátek, protože: - Finančně zajištěný (rodina zámožného advokáta - Olšanská fila =

Více

170/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 9. dubna 2002. o válečných veteránech

170/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 9. dubna 2002. o válečných veteránech 170/2002 Sb. ZÁKON ze dne 9. dubna 2002 o válečných veteránech Změna: 190/2005 Sb. Změna: 70/2007 Sb. Změna: 308/2008 Sb. Změna: 375/2011 Sb. Preambule Maje na zřeteli morální ocenění mužů a žen, kteří

Více

Život za. První republiky

Život za. První republiky Život za První republiky Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy Morava Slovensko Podkarpatská Rus Jednotlivé země však nebyly stejně hospodářsky vyspělé. Nejvyspělejší byly Čechy a Morava,

Více

Výroční zpráva kmene 2016

Výroční zpráva kmene 2016 Výroční zpráva kmene 2016 Obsah Úvod..2 Oficiální údaje...2 Organizační struktura kmene.3 Členové..3 Činnost...4 Celoroční téma......4 Výpravy......5 Schůzky..6 Tábor..7 Zpráva o hospodaření kmene.....8

Více

jeden z oblíbených oddílových brdských srubů: zlatá bleskovka

jeden z oblíbených oddílových brdských srubů: zlatá bleskovka jeden z oblíbených oddílových brdských srubů: zlatá bleskovka -1- Ahoj, Dostává se ti do rukou první číslo nového čtvrtletníku světlušek nazvaného Triquetrum (čti trikvetrum ). Na jeho stránkách najdeš

Více

Nazdar bratři a sestro,

Nazdar bratři a sestro, Nazdar bratři a sestro, V tomto měsíce jak všichni víte končí školní rok a začínají prázdniny, kdy vás čekají dva měsíce volna a letní tábor, který se letos uskuteční od 17.7. do 7.8. na Smilovském mlýně.

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Tábor MÍSTO A DOBA TÁBORA: Místo tábora: tábořiště Chotěvice (okres Trutnov, Královéhradecký kraj) G P S : N, 15.

Tábor MÍSTO A DOBA TÁBORA: Místo tábora: tábořiště Chotěvice (okres Trutnov, Královéhradecký kraj) G P S : N, 15. Tábor 2017 PROVOZOVATEL: Junák český skaut, středisko Krále Jiřího Poděbrady, z.s. Úzká 13/V, 290 01 Poděbrady, IČO: 62444140 MÍSTO A DOBA TÁBORA: Místo tábora: tábořiště Chotěvice (okres Trutnov, Královéhradecký

Více

a projekt KNM Špalíček

a projekt KNM Špalíček a projekt KNM Špalíček Historie kramářských tisků Popis projektu Špalíček Kramářské tisky a projekt KNM - Špalíček, Marta Lelková, Brno 2014 Historie kramářských tisků Co jsou kramářské tisky Výroba kramářských

Více

Kostýmy. Sedlák Bartůněk a jeho rodina cca 1935, Písecko. Muži z vesnice

Kostýmy. Sedlák Bartůněk a jeho rodina cca 1935, Písecko. Muži z vesnice Kostýmy Máte před sebou dokument o kostýmech k larpu Borograv, rozhodně se nejedná o vědeckou práci, a proto jej berte prosím s rezervou - spíše jako inspiraci. Nejdříve něco na samotný úvod. Valná většina

Více

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017

Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017 Výroční zpráva kmene Changleska Thozi za rok 2017 Obsah Úvod... 2 Organizační struktura kmene... 2 Oficiální údaje... 2 Členové... 2 Činnost... 3 1. Schůzky... 3 2. Výpravy a jednodenní akce kmene... 3

Více

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech.

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech. DRUHY OHNIŠŤ Bez ohně by nebylo života. Provázel lovce, zálesáky i táborníky nejen v okamžicích slavnostních, při přátelských posezeních, ale sloužil jim především jako zdroj tepla a bezpečí i k přípravě

Více

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT 43.oddíl skautů Modrý šíp INFORMACE O 43. ODDÍL SKAUTŮ 43. oddíl skautů Modrý šíp je určen pro chlapce ve věku 9 až 17 let. MODRÝ ŠÍP Oddíl je součásd skautského střediska Modrý šíp, které sídlí v Ostravě

Více

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012 12 NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY ze dne 12. března 2012 o pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků (stejnokrojový výnos)

Více

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Motivace Proč má smysl za každých okolností něco dělat PaedDr. Mgr. Hana Čechová Už dlouho si říkáte, že si něco přečtete, budete chodit na angličtinu, konečně se naučíte hrát na klarinet. Dejte se do

Více

Zpráva o aktivitách za rok 2018

Zpráva o aktivitách za rok 2018 Děti a stromy, z. s. sídlo: Mahlerova 23 58601 Jihlava IČ: 22893482 web: www.hajenkazborna.cz e-mail:klub.hajenka@seznam.cz Zpráva o aktivitách za rok 2018 Úvodní slovo Spolek Děti a stromy vzniklo v roce

Více

VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ. Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira.

VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ. Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira. INFORMACE STEM Z VÝZKUMU TRENDY 4/006 VZTAH K ZAHRANIČÍ A HODNOCENÍ ZAHRANIČNÍCH STÁTNÍKŮ Nejraději máme Slovensko, ze zahraničních státníků Tonyho Blaira. Citovaný výzkum STEM byl proveden ve dnech 1..

Více

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 28. května 2013,

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 28. května 2013, 49 NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY ze dne 28. května 2013, kterým se mění normativní výnos Ministerstva obrany č. 12/2012 Věstníku o pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek

Více

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI Moje osobní údaje Jméno: Adresa: Telefon:.. Email:. Datum narození/rodné číslo:.. Kontakt na rodiče: Družina:.. Přijat dne:.. Slib složen dne: Ťapka Moje foto Ťapka Výchovný systém 11. PS VLCI -určeno

Více

MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE

MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE MYSLIVOST MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE MYSLIVECKÁ ETIKA K myslivosti patří v první řadě mimořádná míra etiky. Ten, kdo rozhoduje o životě a smrti jiné bytosti, musí být k tomu morálně připraven a to zvláště

Více

Hudební nástroje se dělí do několika skupin podle způsobu tvoření tónu.

Hudební nástroje se dělí do několika skupin podle způsobu tvoření tónu. Hudební nástroje Na celém světě existují stovky hudebních nástrojů. My se budeme zabývat především hudebními nástroji, které jsou běžné v Evropě. Některé z těchto nástrojů můžeme vidět a slyšet v symfonickém

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Hudební výchova 1.-9. ročník

Více

Mezinárodní festival. Romale

Mezinárodní festival. Romale Mezinárodní festival Romale Naši drazí přátelé a milovníci romské hudby, dovolte, abych vás všechny tímto pozvala na další ročník mezinárodního romského festivalu "ROMALE" romská oslava / Gypsy Celebration,

Více

Na většinu akcí je vstup zdarma

Na většinu akcí je vstup zdarma Den poezie se každoročně odehrává v desítkách měst po celé České republice na počest narození Karla Hynka Máchy a již několik let je počtem akcí nejrozsáhlejším festivalem poezie v naší zemi. V rámci Dne

Více

Program hlavních sletových dnů

Program hlavních sletových dnů 1. července 2012 neděle Program hlavních sletových dnů 1. 6. července 2012 10:00 13:00 Sletový průvod Prahou Václavské nám, 28. října, Národní tř. Smetanovo nábř. Křižovnická, nám. J. Palacha, Široká,

Více

309. oddíl skautů Střelka, 309. smečka vlčat Lišáci Tábor Sedlo u Jindřichova Hradce, 10. 31. 7. 2010 Nakládání zavazadel na tábor se uskuteční v

309. oddíl skautů Střelka, 309. smečka vlčat Lišáci Tábor Sedlo u Jindřichova Hradce, 10. 31. 7. 2010 Nakládání zavazadel na tábor se uskuteční v 309. oddíl skautů Střelka, 309. smečka vlčat Lišáci Tábor Sedlo u Jindřichova Hradce, 10. 31. 7. 2010 Nakládání zavazadel na tábor se uskuteční v pátek 9. 7. 2010 v 17 hod. u klubovny Černokostelecká 50

Více

TEAM BUILDING ZÁKLADNÍ NABÍDKA

TEAM BUILDING ZÁKLADNÍ NABÍDKA TEAM BUILDING ZÁKLADNÍ NABÍDKA KACU GROUP Společnost Kacu Group poskytuje v široké nabídce profesionální vzdělávací programy pro státní i soukromé bezpečnostní služby a rovněž provádí poradenství a servis

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

Sovětsko/ruské maskáče v kostce...

Sovětsko/ruské maskáče v kostce... Sovětsko/ruské maskáče v kostce... -Sovětská armáda nastoupila do bojů v Afgánistánu s běžnou armádní uniformou M69 hnědé barvy s tropickým kloboukem místo standartní lodičky. Zastaralá, nepraktická uniforma

Více

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy Návštěva 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy 1. Co si s sebou vezmete na dalekou cestu? Psaní seznamů Max.5min 2. Kam jedeme? báseň

Více

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 ROČNÍK 2017/18 KVĚTEN ZPRÁVY Z NAŠEHO OKOLÍ Praha 12 žila 27. ročníkem oslav Dne Země Na konci dubna ve Viničním domku proběhly oslavy Dne Země, o kterých

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Tábor Tuláci 2012. Vážení rodiče,

Tábor Tuláci 2012. Vážení rodiče, Tábor Tuláci 2012 Vážení rodiče, ve dnech 7. 7. - 21. 7. 2012 se bude na louce u Rosovic konat tradiční letní tulácký tábor. Místo našeho čtrnáctidenního pobytu je asi pět kilometrů od Dobříše. V blízkosti

Více

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417 JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417 KONANÉ DNE 17. PROSINCE 2011 Úvodní slovo pořadatele: V neděli 18. prosince 2011 to bude již 80 let, co

Více