Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být..."

Transkript

1 Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

2 Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů na dobrou náladu, pohodu a bohaté zážitky. Věříme, že vám informace obsažené v brožurce pomohou s orientací v destinaci, upozorní vás na důležitá národní specifika, seznámí s kulturními odlišnostmi a maximálně tak přispějí k plnohodnotnému prožití vaší dovolené. Pokud se vám během vašeho pobytu naskytne příležitost pořídit zajímavou momentku či zaranžovat jedinečnou scénku před objektivem fotoaparátu, a tuto fotografii nám po skončení zájezdu zašlete, můžete získat první cenu v naší foto soutěži a na příští dovolenou tak jet s CK ALEX úplně zdarma. Podmínky soutěže najdete v katalogu. V průběhu celého zájezdu vám budou k dispozici naši delegáti, průvodci a další odborný personál, který rád zodpoví vaše případné dotazy. Přejeme vám krásnou dovolenou. Vaše cestovní kancelář ALEX....léto jak má být... 1.

3 > ODBAVENÍ, DOPRAVA Na letišti se nejprve budete muset prezentovat u našeho zástupce, který Vám po předložení přihlášky předá letenku. Je důležité mít platný cestovní pas, děti do 15-ti let mohou být zapsány v pase rodičů nebo musí mít vlastní pas. Na zavazadla připevněte visačku s adresou, a přejděte k odbavovací přepážce. Zde předáte k přepravě zavazadla s max. hmotností 20 kg/osobu (kontrolní útržky Vám budou vlepeny do letenky) a obdržíte palubní lístek s číslem Vašeho místa v letadle. Dále projdete pouze s palubním zavazadlem (rozměry tohoto zavazadla by neměly přesáhnout 55 x 40 x 20 cm a jeho váha by neměla být vyšší než 5 kg) k pasové a celní kontrole, kde předložíte pas a palubní lístek. Na palubu letadla budete uvedeni v dostatečném předstihu zaměstnanci servisu letadla. Od po vstupu do Evropské unie lze cestovat do zemí společenství jen na občanský průkaz vydaný po roce Vzhledem k tomu, že ne všechny úřady v zemích unie budou ihned po vstupu informovány o všech typech platných občanských průkazů, doporučujeme cestovat v prvních měsících raději s platným pasem. Děti musí být zapsány v pase rodičů, nebo musí mít pas vlastní. Občanský průkaz, ve kterém máte děti zapsány, nestačí. Řidičské průkazy platí na celém území unie. V souladu s mezinárodními bezpečnostními pravidly nesmí cestující vozit zbraně (nože, pistole apod.) ve svých kabinových zavazadlech ani u sebe. Nebezpečné předměty, jako jsou výbušniny, jedovaté plyny, hořlavé tekutiny apod. není dovoleno dávat do kabinových ani odbavených zavazadel. Protože elektronické přístroje mohou narušit bezpečný provoz letadla, žádáme Vás, abyste nepoužívali na palubě letadla přístroje vybavené anténou (mobilní telefony, dálkově ovládané hračky), přenosné počítače, CD přehrávače apod. Videokamery, walkmany 2.

4 3. a počítačové hry se nesmí používat během startu a při přistání, pokud svítí nápis připoutejte se! Prosíme, abyste se ve vlastním zájmu vždy podřídili pokynům palubního personálu. Zavedeny byly také integrující devizové a celní předpisy. Platí zde přísný zákon o vývozu antických a historicko uměleckých předmětů, včetně jejich úlomků, starožitné předměty, zlaté mince a pruty. Výjimky povoluje Státní archeologická služba. Porušení tohoto zákazu je trestáno vysokými pokutami. Delegáti naší cestovní kanceláře Vás budou očekávat na letišti v Larnace. Vyzvednete si zavazadla a půjdete k připraveným autobusům, které budou stát na letišti před letištní halou. Tam Vám naši delegáti sdělí, kterým autobusem pojedete. Po příjezdu budete ubytováni do pokojů uvedených ve Vaší Cestovní smlouvě (s ohledem na odletové časy je možně, že v době Vašeho příjezdu nebudou ještě Vaše pokoje k dispozici, děkujeme za pochopení). Jste-li ubytováni ve studiích, žádáme Vás, abyste si ve vlastním zájmu překontrolovali vybavení kuchyňky. V případě, že bude něco chybět, sdělte to našemu delegátovi. Bude-li cokoliv chybět po Vašem vyklizení studií v den odjezdu, budeme po Vás vyžadovat náhradu. Součástí výbavy na pokojích je ložní prádlo a ručníky. Prosíme Vás, ručníky ani lůžkoviny z pokojů neberte na pláž. Základní informace obdržíte od delegáta na úvodní informační schůzce a dozvíte se, co Vás zajímá, včetně užitečných rad a doporučení. Další podrobnosti, včetně úředních hodin delegáta, se můžete dozvědět z informačních tabulí umístěných v každém ubytovacím zařízení a z informačních knih naší cestovní kanceláře. Nezapomeňte také na změnu času, na Kypru platí východoevropský čas, časový posun je plus 1 hodina oproti středoevropskému.

5 > SVÁTKY Kyperští řekové si potrpí na své svátky a okázale je slaví. Mají dva druhy svátků - národní a místní, většinou s vazbou na historické a náboženské události. 1. ledna Nový rok 6. ledna Křest Ježíše v Jordánu, Tři králové 10. března Zelené pondělí (50 dní před pravoslavnými Velikonocemi) 25. března Národní svátek, vzpomínka na ukončení 400 leté turecké nadvlády 1. duben Národní den kyperských Řeků 25. duben Velký pátek 28. duben Velikonoční pondělí 1. května Den práce, den pikniku 16. červen Slavnost potopy 15. srpna Výročí turecké invaze 1. říjen Den kyperské nezávislosti 28. října den Ochi oslavy s vojenskými přehlídkami, vzpomínka na Ne ke vstupu italských jednotek v roce prosince Vánoce 31. prosince Nový rok, zpívá se Kalanda > LÉKÁRNY Poznáte je podle červeného maltézského kříže a nápisu Pharmakeion. Lékárny jsou dobře zásobené. Nutno říci, že léky jsou na Kypru u poměrně drahé. Uschovejte si stvrzenku o zaplacení pro případné jednání s pojišťovnou. 4.

6 > LÉKAŘ Na Kypru v turistických oblastech vždy najdete lékařskou ordinaci, v případě akutních případů budete převezeni do státní nemocnice, která funguje 24 hodin denně. Ve státních zařízeních je lékařská péče na pohotovostních odděleních pro turisty zdarma. Doporučuje se však si sjednat zdravotní připojištění. V případě nutnosti kontaktujte našeho delegáta. Upozorňujeme Vás, abyste si nezapomněli vyžádat na všechny návštěvy u lékaře a léky stvrzenky, aby je bylo možno předložit v případě uplatnění nároku z pojistné události vůči pojišťovně. > ALERGIE Je velmi důležité, trpíte-li nějakou alergií či jinou chorobou vyžadující pravidelný příjem léků, nezapomenout vzít si s sebou dostatečné množství. Ne všechny léky se na Kypru dají sehnat. Stejně jako u nás se i na Kypru vyskytují v některých místech v noci komáři. Dají se koupit přístroje, které proti nim fungují, případně zakoupit v lékárně vhodné přípravky. > POŠTA Provozní doba pošty je většinou pondělí až pátek od 8.00 do Známky lze koupit všude, kde se prodávají pohlednice. Z kyperské pošty nelze telefonovat. Korespondenci lze poslat i z recepce hotelů. Běžná doba doručení do střední Evropy je jeden týden, známka do ČR stojí cca 26 centů za pohlednici, 31 centů za dopis. 5. > TELEFONOVÁNÍ Telefonovat lze z telefonních automatů, které akceptují mince v hodnotě 2, 5, 10 a 20 centů. Telefonní karty jsou v hodnotě 3, 5, 10 liber a prodávají je v obchodech, bankách a poštách. Mimoto

7 můžete telefonovat z recepcí hotelů nebo z místních kiosků. Předvolba pro telefonní styk s ČR je telefonní číslo volaného. Sazba za hovor do ČR je centů/min. Mezinárodní hovory jsou levnější v pracovních dnech od do a po celý den v sobotu, v neděli a o svátcích. Informace o místních telefonních číslech získáte na čísle 192. > PENÍZE, BANKY A SMĚNÁRNY Měnovou jednotkou je kyperská libra, která se dělí na 100 centů. V severní turecké části platí turecká lira. Jedna kyperská libra má přibližně hodnotu 55 Kč. Platebními kartami lze platit ve vybraných obchodech a hotelech. Osobní doklady, letenky, kreditní karty, šeky, peníze a šperky doporučujeme uložit v hotelovém trezoru. Také doporučujeme s sebou nosit vždy jen tolik peněz, kolik potřebujete. > JÍDLO A RESTAURACE Kypr je znám pro svou vynikající kuchyni a místní obyvatelé jsou velmi pohostinní. Pozvání k domácímu stolu je vždy velkým zážitkem, který byste si neměli nechat ujít. Bývá pravidlem, že se při jídle alespoň o víkendech, svátcích a různých slavnostech schází celá rodina. Kyperská jídla jsou velmi rozmanitá a dietní. Výjimkou jsou sladké pokrmy, pro které mají místní obyvatelé slabost. Pro přípravu pokrmů se používají převážně čerstvé suroviny. Do domácí kuchyně se promítly prvky kuchyní okolních národů a národů na Kypru v jeho bohaté historii pobývajících. Tím se stejně jako jejich kultura i kuchyně stala jedinečnou. Na ostrově je velké množství restaurací a můžete si zde objednat také typická jídla jiných zemí. Naleznete zde kromě řeckých taveren i restaurace francouzské, italské, čínské, japonské, indické, arabské, libanonské, thajské, mexické, ruské, arménské i jiné. Jestliže nemáte na 6.

8 7. jídlo mnohou času, tak se můžete najíst v rychlých občerstveních, kterých je všude hodně. V těchto kioscích se převážně připravují teplé sendviče, hamburgery a gyros. Kypřané obědvají obvykle kolem jedné hodiny po poledni a večeří kolem půl deváté večer. Kypr je mimo jiné znám pro své víno, které je velmi kvalitní. Kypr byl jednou z prvních zemí, která začala víno vyrábět. Byl zde dokonce nalezen antický pohár pocházející z roku 900 př. n. l., na kterém je nápis: Buď šťastný a pij. Mnoho známých druhů vína pochází z tohoto ostrova. Údajně i šampaňské pochází odsud. Snad nejznámější je víno Commandaria, které začali johanité vyrábět již roku Jeho název je odvozen od jejich správního celku velkokomturství. Podle starého receptu se hrozny sklidí večer a nechají se ležet deset dní na slunci, pět dní ve stínu a pět dní ve džbánu. Víno se pak uloží na dva roky do sudu ve vesnici, kde bylo sklizeno, a na další rok do centrálních sklepů v Lemesosu, kde plně vyzraje. K tomuto vínu se přidá mladé víno a po dalších sedmi letech je už konečně připravené ke stáčení do lahví. Na Kypru se dále vyrábí brandy a pálenka zvaná zivania, která je silná jako naše slivovice. Voda z vodovodních kohoutků je pitná, nicméně se doporučuje si vodu koupit v obchodech, které najdete doslova na každém rohu. Velikým zážitkem je návštěva kyperského trhu s jídlem. Každé ráno na trzích dostanete čerstvé ovoce, zeleninu, ryby, koření, sýry, med, ořechy a další suroviny pocházející z ostrova. Ceny zboží se s postupující denní dobou úměrně snižují. Nejlepším způsobem, jak ochutnat co nejvíce z kyperské kuchyně, je si v restauraci objednat tzv. Meze. Budete pravděpodobně překvapeni, až se na Vašem stole objeví až 30 mističek s různými druhy jídla. Nemusíte však sníst vše, můžete pouze ochutnávat olivy, omáčky s různými příchutěmi, pomazánky, čerstvý chléb, saláty, ryby, mořské plody, sýry, masové kuličky, párky, kuřecí maso, kebab, souvlaki, čerstvé ovoce a samozřejmě něco sladkého.

9 > KAVÁRNY, KÁVA Kavárny jsou označeny nápisem Kafenio a jsou neodmyslitelnou součástí řeckého života. Převážně muži zde diskutují o světě, politice a životě vůbec a popíjejí svou kávu se sklenicí vody nebo upíjejí Ouzo. Často hrají Tavli, starou řeckou hru s kostkami a speciální šachovnicí. Typická řecká káva je neodmyslitelná a vždy je nutno ji předem správně objednat. Elinikó řecká káva, vařená v malých nádobkách a podávaná v malých šálcích, vždy velmi silná Frapé rozpustná káva podávaná studená s ledem, velmi osvěžující Nescafé horká rozpustná káva Při objednávání upřesněte, jakou kávu chcete. métrio středně sladká skiéto hořká me lígi záchari s trochou cukru glikó velmi sladká me gála s mlékem > OBCHODY V turistických letoviscích se obchodníci orientují podle poptávky. Supermarkety bývají otevřené nepřetržitě od rána do pozdních večerních hodin, ostatní obchody například se suvenýry, oblečením apod. mívají zavřeno v době odpolední siesty hodin. Zde jsou orientační ceny některého základního zboží v librách: chléb 0,42 0,65 rajčata 1 kg 0,10 0,45 máslo 1/4 kg 0,55 okurky 1 kg 0,30 sušenky 0,25 0,50 jablka 1 kg 0,30 1,50 sýr 1 kg 3,60 pomeranče 1 kg 0,10 0,80 8.

10 káva 50 g 1,20 melouny 0,15 0,40 pivo plech 0,45 banány 0,30 0,65 coca cola plech/litr 1,20 kebab 1,60 2,50 džus 1 l 0,88 hamburger 1 2,50 víno 1 l 2 7 pizza 3,50 mléko 1 litr 0,50 meze 6 7 voda 1 l 0,25 0,30 > KIOSKY Jsou neodmyslitelnou součástí kyperských letovisek a měst. Nabízejí téměř všechno zboží běžné potřeby - cigarety, sladkosti, nápoje, psací potřeby, šampony, telefonní karty, noviny, časopisy a jiné. Většinou je možné z nich současně za poplatek telefonovat. > TAXI Na Kypru existují dva rozdílné druhy taxi služby. Mezi velkými městy jezdí tzv. servisní taxi, ve kterých se cestující o taxi dělí s ostatními cestujícími a cena je pro ně výhodnější, než kdyby jeli sami. V servisních taxících je místo pro 4 8 osob. Na ulici si mohou turisté vzít normální taxi, jaké známe z domova. Cena za jízdu je počítána taxametrem. 9. > PŮJČOVNY MOTOROVÝCH VOZIDEL Chcete-li blíže poznat krásy Kypru, doporučujeme Vám, abyste si půjčili automobil. Pozor na půjčovny, kde jsou ceny poněkud nižší, ale není v nich zahrnuto pojištění a servis v případě poruchy. Moto-

11 rové vozidlo si lze zapůjčit po předložení pasu a platného mezinárodního řidičského oprávnění. Ceny za pronájem se pohybují mezi 9 35 librami za den a liší se podle délky pronájmu a roční doby. Jezdí se vlevo. V případě zájmu se obraťte na našeho delegáta. > NÁVŠTĚVY CÍRKEVNÍCH OBJEKTŮ Cizinci jsou vždy vítáni, ale pouze v odpovídajícím oblečení. Dámy v sukních a se zakrytými rameny, pánové v dlouhých kalhotách a v košili s dlouhým rukávem. > KRÁDEŽE Kypr patří k nejbezpečnějším státům v Evropě. Kriminalita je na velmi nízké úrovni, vandalismus zde téměř neexistuje. Během Vaší dovolené buďte však opatrní na své věci, především v místech s mnoha zahraničními návštěvníky a ve velkých městech. > POLICIE Všeobecně lze říci, že na Kypru je policie uznávaná, ale dopravní předpisy se zde příliš nedodržují. Proto při cestování autem nebo na kole je třeba dávat mnohem větší pozor. Stopování je zde velmi snadné a bezpečné. Nikde nebudete čekat příliš dlouho a v opuštěných koutech se Vám možná poštěstí svézt se autem, které se už velmi dávno nevyrábí a rozhodně nebude mít ani poznávací značku. > ELEKTRICKÝ PROUD Na Kypru je stejná voltáž jako u nás. Do zásuvek patří ploché euro zástrčky, takže některé starší přístroje made in Czech do nich nedostanete. V případě potřeby lze v obchodech běžně koupit šikovnou redukci. 10.

12 > SLUNCE V případě, že zapomenete opalovací krém či olej doma, lze je v místě běžně koupit. V prvních dnech je lepší se prudkému slunci vyhýbat a používat krémy s vyšším faktorem. I když to často vypadá, že slunce nepálí, je velmi silné a můžete se velmi rychle spálit. Ujišťujeme Vás, že pozvolným a systematickým opalováním dosáhnete kýžené barvy pleti a vyvarujete se bolestivých spálenin. > MOŘE, PLÁŽE Čistota moře a pláží na Kypru je v mnoha místech podobným problémem jako ve světě. Vlivem mořských proudů a povětrnostních podmínek může docházet k různým naplaveninám jako jsou chaluhy nebo také odpadky, které jsou neukázněně odhazovány do moře. I přes snahu místních obyvatel co nejrychleji tyto nečistoty odstranit, se někdy kvůli počasí tyto snahy nedaří. U skalnatých pobřeží se někdy vyskytují mořští ježci, proto doporučujeme používat obuv do vody. V případě poranění ježkem stačí poraněné místo natřít olejem a po několika hodinách opatrně vyčistit. Někde se v moři vyskytují také medúzy, které mohou způsobit nepříjemné popálení. V případě vážnějších problémů kontaktujte lékaře. 11.

13 > VÝLETY Naše cestovní kancelář pro Vás připravila zajímavé fakultativní výlety. Další podrobnosti včetně termínů a cen se dozvíte z nástěnek a od našeho delegáta na místě..1 Limasol a Pafos Navštívíte druhé největší město ostrova Limassol s vinařským závodem SODAP. Dále budete obdivovat romantické místo Petra Tou Romiou na jihozápadním pobřeží ostrova, kde se podle legendy zrodila z mořské pěny Afrodita, starořecká bohyně krásy a lásky. Po příjezdu do Pafosu spatříte katakomby Svaté Solomony a sloup Apoštola Pavla. Po obědě navštívíme Dionýsům dům. 2. Pohoří Troodos a klášter Kykko Tento výlet vám nabízí pobyt na svěžím vzduchu v Troodasu, nejvyšším pohoří ostrova. Navštívíme klášter Kykko a hrobku prvního prezidenta Kyperské republiky, Makaria Nicosie V hlavním městě Kypru navštívíme středisko řemeslné výroby. Dále si budete moci vybrat jednu z následujících možností: můžete navštívit nedávno zrekonstruovanou malebnou historickou část starého města, která nese název Laiki Yitania nebo volný čas strávíte nákupy. Exkurze pokračuje návštěvou Kyperského Archeologického muzea, středověkých městských hradeb postavených benátčany, Famagustské brány, Sochy Svobody a Arcibiskupského paláce. Všechny výlety organizované naší cestovní kanceláří jsou doprovázeny českým delegátem, který podává výklad v autobuse. Některé výlety jsou doprovázeny také místním průvodcem. Vyhrazujeme si právo na změny termínů výletů. Při nedostatečném počtu klientů se mohou některé výlety i zrušit. (Peníze za zaplacené výlety na místě Vám vrátí delegát, pokud jste výlety platili před 12.

14 odjezdem v Čechách, pošleme Vám je poštou na Vaši adresu). > GEOGRAFIE, HISTORIE, ZAJÍMAVOSTI Kypr vždy hrál v historii díky své poloze důležitou roli. Byl jakýmsi prostředníkem mezi východem a západem a zároveň se stal jablkem nesváru mnoha národů. Skoro po celou svou historii byl kyperský lid v područí jiných zemí, které mezi sebou o Kypr bojovaly. První dochované zprávy o osídlení Kypru pochází z doby přibližně 7000 let př. n. l. Osady byly na Kypru zakládány již v mladší době kamenné a největší sídliště se nacházela v oblasti Larnaky a v pohoří Troodos. Archeologické nálezy nám dokládají, že Kypr byl již asi kolem roku 2000 př. n. l. významným obchodním střediskem oblasti a udržoval obchodní styky s Egyptem a přední Asií. Kypr do těchto oblastí vyvážel hlavně keramické a měděné výrobky. Díky obchodním stykům docházelo i k vzájemnému ovlivňování kultur a životních stylů. Nejdůležitější událostí v historii Kypru byl příjezd mykénských Řeků, kteří významně ovlivnili kulturu Kypřanů a přivezli sebou řečtinu, náboženství, umění a tradice. Kolonizace Kypru mykénskými Řeky byla dokončena v 11 stol. př. n. l. a města jimi založená existují dodnes. Mykénští Řekové mimo jiné zavedli vyspělý systém kanalizace a převládajícím jazykem byla ustavena řečtina. V 9. stol. př. n. l. se na ostrově vylodili Féničané a dobyli jej. Tito kolonizátoři zavedli pevný despotický řád a tím si proti sobě poštvali původní obyvatelstvo. Roku 709 př. n. l. dobyli Kypr Asyřané. Ti hned zavedli daně, které muselo v té době deset existujících kyperských království Asýrii odvádět. Na krátkou dobu se Kypru zmocnili Egypťané ( př. n. l.). Ti byli vystřídáni Peršany, kteří nejen opět vybírali daně ply- 13.

15 noucí do Persie, ale Kypr musel posílat své loďstvo do války proti Řecku. Na počátku 4 stol. př. n. l. se pokusil kyperský král Euagoras I. o sjednocení Kypru, avšak proti perskému šáhovi neuspěl. Kyperská kultura se v těchto obdobích stala díky novým prvkům, jež byly do ní přivedeny, zcela jedinečnou. Roku 333 př. n. l. získal kontrolu nad ostrovem za podpory kyperských králů Alexandr Veliký. Splynutím s helénistickým světem ztratila ale kyperská kultura část své identity. V tomto období přišly městské státy i to málo ze samostatnosti, která jim byla ponechána za nadvlády Peršanů. Pro nástupce Alexandra Velikého byl Kypr pouze dodavatelem všeho, co potřeboval. Roku 58 př. n. l. přešel Kypr pod římskou nadvládu. O 11 let později vrátil Caesar ostrov Kleopatře, ale roku 22 př. n. l. se stal definitivně součástí římského impéria. Řečtina zůstala oficiálním jazykem a také došlo k velkému rozvoji v oblastech zemědělství a kultury. Roku 45 n. l. přijel na ostrov sv. Pavel doprovázený Barnabášem, aby zde zvěstoval křesťanství. Podařilo se jim obrátit tehdejšího prokonzula Sergia Pauluse na křesťanskou víru a Kypr se tak stal první zemí na světě s křesťanským vládcem v čele. Od tohoto okamžiku nastává nové období, zvané byzantské. Ve 4. stol. bylo křesťanství uznáno Konstantinem Velikým za oficiální náboženství a na Kypru byly zavřeny pohanské chrámy, včetně Afroditina v Pafosu. Celé 7. stol. bylo provázeno častými nájezdy Arabů a počátkem křižáckých výprav se na Kypru začaly budovat pevnosti a hrady, zároveň vznikaly první kláštery. Roku 1185 se prohlásil byzantský guvernér Izák Komnénos za vládce Kypru a nastolil diktaturu. Ta však netrvala dlouho, neboť již roku 1191 dobyl anglický král Richard Lví Srdce Kypr a sesadil Komnénia. Richard Lví Srdce ostrov obratem ruky prodal řádu Templářů, avšak jejich režim byl tak přísný, že si obyvatelé vyprosili nového kupce. Kypr přešel do rukou Guy de Lusignana a následné období trvající 300 let je nazýváno franckým. V této době se rozvinul feudální systém. Půda byla v rukou bohatých vlastníků francouzského původu, kteří společně s italskými obchodníky pouze využívali místní obyva- 14.

16 15. tele. Na ně zbyla pouze úloha chudých dělníků a nádeníků. Kypr byl důležitým uzlem východního Středomoří a jedním z nejbohatších měst Blízkého východu se stala Famagusta. Z Kypru se stala systematicky pleněna pokladnice. Tisíce Kypřanů proto odcházelo do sousedního Turecka, čehož Turci využili a vyvíjeli tlak na Kypr. Benátčané se zalekli a hromadně ostrov opouštěli. Před odchodem ještě stačili zničit mnoho památek. Na konci 18. stol. vypukly na Kypru nepokoje zapříčiněné vysokými daněmi a bující korupcí, a to dokonce i mezi Turky. Situace se vyhrotila roku 1821, kdy v Řecku vypukla válka za nezávislost. Mnoho kyperských stoupenců myšlenky enose (připojení se k Řecku) bylo preventivně popraveno, hnutí však již potlačit nešlo. Koncem 19. stol. bylo Turecko oslabeno válkou s Ruskem a podepsalo s Velkou Britanií smlouvu, podle které Kypr zůstal Turecku, ale spravovali jej Britové. Ti byli v celé historii prvními, kterým šlo o rozvoj Kypru a zlepšení životních podmínek. Vybudovali silniční síť, železnici, poštovní síť, prohloubili přístavy, došlo k zalesnění horských oblastí a vymýcení malárie. Papírová dohoda mezi Tureckem a Velkou Británii platila pouze do 1. světové války, neboť když se Turecko postavilo na stranu Německa, tak Británie Kypr anektovala a za 11 let jej prohlásila britskou kolonií. Mezi obyvateli Kypru však vřela myšlenka na připojení k Řecku a po 2. světové válce vyšla plně napovrch. Ve veřejném hlasování se vyslovilo 96 % řeckých Kypřanů pro připojení k Řecku. Na Kypru vznikala podzemní organizace EOKA a roku 1955 začalo krvavé období, které skončilo až za curyšským jednacím stolem, kde se setkali zástupci Británie, Turecka a Řecka. Roku 1960 vznikla nezávislá Kyperská republika v čele s řeckým prezidentem Makariosem III. a tureckým viceprezidentem. Roku 1964 se v hlavním městě rozhořela nová vlna nepokojů. Ty byly přivolanými Brity vyřešeny linií příměří (tzv. Green line), která rozdělila hlavní město Nikosii na dvě části. Roku 1974 provedla na Kypru řecká vojenská junta, jež se dostala k moci v Řecku, převrat, na který Ankara zareagovala vysláním svého vojska na Kypr a junta byla poražena.

17 Green line byla prodloužena po celém ostrově. Od roku 1975 jsou za přítomnosti OSN vedena jednání o vyřešení situace. Podle generálního tajemníka OSN se nedaří situaci řešit díky nedostatku politické vůle ze strany tureckých Kypřanů. Kypr je nezávislá suverénní republika s prezidentským systémem vlády, která byla založena roku Podle ústavy je výkonná moc prováděna prezidentem prostřednictvím jím jmenované Rady ministrů. Prezident je volen podle všeobecného volebního práva na 5 let. Legislativní moc má Parlament, který je volen rovněž na 5 let. VYHRAJTE ZÁJEZD! A jak? Je to snadné stačí, když budete hodně fotit a po návratu z Vaší dovolené nám zašlete nějaké fotografie. S některými fotografiemi našich klientů už jste se mohli setkat na stránkách našeho katalogu nebo na internetu. A navíc cena v podobě zájezdu je jistě lákavá. Bližší informace najdete v katalogu a na internetu 16.

18 MALÝ SLOVNÍČEK Ano Ne Ne Ojchi Včera Echthés Dnes Símera Zítra Ávrio Otevřeno Anichtó Zavřeno Klistó Jak? Pós? Kam? Pú? Kolik? Póso? Dobrý den Kaliméra Dobrý večer Kalispéra Ahoj Jásu Jak se máš? Ty kánis? Zdravím Vás Chérete Děkuji Efcharistó Prosím Parakaló Nashledanou Andío jedna éna dva dyo tři tríja čtyři tésera pět pende šest éxi sedm eptá osm ochtó devět enjá deset déka dvacet íkosi třicet triánda čtyřicet saránda padesát penínda šedesát exínda sedmdesát evdomínda osmdesát ochdónda devadesát enenínda sto ekató dvě stě dhiakósia pět set pentakósia tisíc chilia polovina misó den méra týden evdomáda pondělí devtéra úterý tríti středa tetárti čtvrtek pempty pátek paraskjeví sobota sávato neděle kyriakí adresa diéfthinsi poštovní schránka gramatokyvótio pošta tachydromío poštovní známka gramatósimo informace pliroforiés banka trápeza letadlo aeropláno loď plío ulice odós náměstí platía hotel xenodochío restaurace estiatório kavárna kafetería město póli vesnice chorió 17.

19 18. pláž paralía ostrov nisí kostel eklisía moře thálasa přístav limáni pas diavatýrio účet logariasmós víno krasí jogurt s česnekem dzadziki jogurt s medem jaurti me meli měkký kozí sýr feta plněné vinné listy dolmades těstoviny s ml. masem pastitsio maso na cibulkách stifado hranolky patates rýže rízi moučník glykó zmrzlina pagotó bílé lefko červené kótino pivo bíra čaj tsai káva kafés mléko gála cukr záchari voda neró teplý zestós studený kríos chléb psomí máslo vůtyro vejce avgó sůl aláti pepř pipéri ocet xídi olej ládi meloun karpůzi bílý meloun pepóni jablko mílo hruška achlády hrozn. víno stafíli fíky síka pomeranč portokáli citron lemóni rajče domáta okurka angúri paprika pipéri cibule kremídy česnek skórdo olivy eliés špíz suvláki kotleta brizóla žebírka paidákia vepřové chirinó hovězí moschári jehně arní kuře kotópulo ryba psári mušle mýdia krevety garýdes chobotnice ochtapódy sépie kalamáry humr astakós

20 Velvyslanectví ČR na Kypru Arsinois Str. 48, Acropolis, Lefkosie Tel.: úřední hodiny: po pá: hod. ALEX, cestovní kancelář, s.r.o. Preslova 2, Praha 5 Informace, rezervace tel.: (+420) e mail: info@ckalex.cz

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Alonissos

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Alonissos Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO Alonissos Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Paxos

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Paxos Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO Paxos Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Limnos

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO. Limnos Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... ŘECKO Limnos Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 Kypr je ostrov s nejkrásnějšími písčitými plážemi v Evropě. Letos zde organizujeme výukový kemp plážového volejbalu ve spojení s dovolenou u moře. Termíny jsme

Více

Jídelní lístek POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY TEPLÉ PŘEDKRMY SÝRY. dle denní nabídky. 200g TZATZIKI / 60 Kč řecký jogurt s okurkou a česnekem

Jídelní lístek POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY TEPLÉ PŘEDKRMY SÝRY. dle denní nabídky. 200g TZATZIKI / 60 Kč řecký jogurt s okurkou a česnekem Jídelní lístek POLÉVKY dle denní nabídky / 30 Kč STUDENÉ PŘEDKRMY 200g TZATZIKI / 60 Kč řecký jogurt s okurkou a česnekem 100g OLIVY / 45 Kč 200g PEČENÁ KAPIE S ČESNEKEM / 60 Kč 100g ŘECKÝ JOGURT / 35

Více

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být...

Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vysmáté léto s Alexem...léto jak má být... Vážení klienti, prosím přijměte tuto brožuru jako výraz našeho poděkování za to, že jste se rozhodli letošní dovolenou strávit v péči zkušeného týmu našich specialistů

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2019

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2019 SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2019 Chtěli byste si zahrát volejbal na nejkrásnějších písčitých plážích v Evropě, a při tom poznat ostrov ve Středozemním moři? Pojeďte s námi na kemp plážového volejbalu

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018 Jídelníček pondělí 1. říjen 218 Dopolední svačina chléb, sýrová pomazánka, zelenina, mléko Alergeny Polévka zeleninová s vločkami 1,9 fazolová omáčka, vařené hovězí maso, knedlík domácí tvaroháček, ovoce,

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

odlety z Prahy týdenní pobyty Ceník Týdenní odlety z Prahy www.vtt.cz

odlety z Prahy týdenní pobyty Ceník Týdenní odlety z Prahy www.vtt.cz y z Prahy týdenní pobyty Ceník Týdenní y z Prahy www.vtt.cz 8-denní pobytové zájezdy s em z Prahy ostrov Kréta Heraklion Program: 8-denní pobyty u moře 1. den: z Prahy, do Heraklionu, transfer do letovisek,

Více

CZ01-KA

CZ01-KA Discovering olives and grapevine on the Italian organic farm Za olivami a vínem na biofarmu v Itálii 2016-1-CZ01-KA102-023637 Group 1: Olive harvest, sorting and oil production 06.11. 19.11.2016, Perugia

Více

Apartmánový dům Billis

Apartmánový dům Billis Apartmánový dům Billis ŘECKO / Leptokarie 52 Poloha: apartmánový dům s menší zahradou a zahram krbem, kde si můžete příjemně posedět s přáteli, se nachází v klidné části nedaleko hlavní turistické třídy

Více

NABÍDKA FAKULTATIVNÍCH VÝLETŮ NA SEVERNÍM KYPRU. POLOOSTROV KARPAZ Pátek 60 Euro:

NABÍDKA FAKULTATIVNÍCH VÝLETŮ NA SEVERNÍM KYPRU. POLOOSTROV KARPAZ Pátek 60 Euro: NABÍDKA FAKULTATIVNÍCH VÝLETŮ NA SEVERNÍM KYPRU POLOOSTROV KARPAZ Pátek 60 Euro: Cena zahrnuje: oběd bez nápojů, dopravu, průvodce Odjezd od hotelů: cca 08:15 10:00 Návrat do hotelů: cca 18:30 19:00 Budete

Více

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY BULHARSKO Podmínky cestování po EU: Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem

Více

UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU. Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU

UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU. Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU UZAVŘENÍ VZDUŠNÉHO PROSTORU Praktické rady pro cestující, kteří měli problémy v důsledku uzavření letišť v EU Uzavření vzdušného prostoru způsobilo v celé Evropě turistům a lidem cestujícím ze služebních

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

The DiVine wine&gourmet tours&tuscany dream Víno a turistika v Toskánsku & Itálii

The DiVine wine&gourmet tours&tuscany dream Víno a turistika v Toskánsku & Itálii Sicílie... moře, slunce, víno a sopka Ragusa Ibla, Catania, Etna, Taormina program prohlídky vína The DiVine wine&gourmet tours&tuscany dream Víno a turistika v Toskánsku & Itálii www.tuscany-italy-wine-tour.com,

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

Plavba: Z Miami po tropickém Karibiku na lodi MSC Divina (Karibik)

Plavba: Z Miami po tropickém Karibiku na lodi MSC Divina (Karibik) Plavba: Z Miami po tropickém Karibiku na lodi MSC Divina (Karibik) Plavba s českým delegátem! Akční plavba! Objevte s námi sluncem zalité pláže tropického Karibiku. Plavbu započneme v Miami, ze kterého

Více

POLOOSTROV KARPAZ 50 Euro:

POLOOSTROV KARPAZ 50 Euro: NABÍDKA FAKULTATIVNÍCH VÝLETŮ NA SEVERNÍM KYPRU POLOOSTROV KARPAZ 50 Euro: Cena zahrnuje: oběd bez nápojů, dopravu, průvodce Odjezd od hotelů: cca 08:15 10:00 Návrat do hotelů: cca 18:30 19:00 Budete mít

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

1. VARIANTA ČTRNÁCTIDENNÍ POBYT 3.8. 16.8.2011 S 20 TI LÉČENÍMI V RESORTU RAGARA BEACH

1. VARIANTA ČTRNÁCTIDENNÍ POBYT 3.8. 16.8.2011 S 20 TI LÉČENÍMI V RESORTU RAGARA BEACH POBYT NA FILIPÍNÁCH S FILIPÍNSKÝM LÉČITELEM ČTYŘI VARIANTY POBYTU 1. VARIANTA ČTRNÁCTIDENNÍ POBYT 3.8. 16.8.2011 S 20 TI LÉČENÍMI V RESORTU RAGARA BEACH Odlet z Prahy Ruzyně 1.8.2011 v 15.50 h. do Dubaje.

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY

JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY 1. TZATZIKI - pravý řecký jogurt s okurkou a česnekem... 72,- 2. TARAMOSALATA - pasta z tresčích jiker, česneková bagetka... 72,- 3. MELITZANOSALATA - krém z pečených lilků

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 NESEBR Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Varny s návštěvou Delfinária Odjezd: 09.00 hodin (krátká zastávka u městečka Obzor) Příjezd do Varny: přibližně v 10.15 hodin Návštěva

Více

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. www.cdtravel.cz Řecko Lefkada Achilleas studia *** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Lefkada / Nidri Poloha: studia leží v klidné okrajové části letoviska

Více

NABÍDKA ZÁJEZDU SICÍLIE

NABÍDKA ZÁJEZDU SICÍLIE NABÍDKA ZÁJEZDU SICÍLIE Navrhované datum: 24.10. - 28. 10. 2017 Navrhovaný počet osob pro kalkulaci: 50 Navrhovaný přímý let s leteckou společností Ryanair 24. 10. Praha Trapani: 16.40 19.00 28. 10. Trapani

Více

Lefteris studia. www.cdtravel.cz Řecko Santorini. ŘECKO Santorini / Kamari. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.

Lefteris studia. www.cdtravel.cz Řecko Santorini. ŘECKO Santorini / Kamari. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel. Lefteris studia Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.cz ŘECKO Santorini / Kamari www.cdtravel.cz Řecko Santorini / / / / / Popis ostrova: Santorini je ostrov určený spíše

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY

JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY JÍDELNÍ LÍSTEK STUDENÉ PŘEDKRMY 1. TZATZIKI - pravý řecký jogurt s okurkou a česnekem... 72,- 2. TARAMOSALATA - pasta z tresčích jiker, česneková bagetka... 72,- 3. MELITZANOSALATA - krém z pečených lilků

Více

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY Hovězí vývar 0,33 l (nudle, játrové knedlíčky) Česneková 0,33 l (sýr, česnek, vejce) Česneková speciál 0,33 l (tvarůžek, klobása, česnek) Dle denní nabídky POLÉVKY PŘEDKRMY Šunkový koktejl (šunka 50 g,

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Řecko, ostrov Kypr. wellness pobyt nejen se cvičením. Cena/dosp.os/za pobyt/s polopenzí ,- Kč (cena do )

Řecko, ostrov Kypr. wellness pobyt nejen se cvičením. Cena/dosp.os/za pobyt/s polopenzí ,- Kč (cena do ) Řecko, ostrov Kypr wellness pobyt nejen se cvičením Termíny 23.5. - 30.5. 2019 Hotel. pokoj dvoulůžkový Cena/dosp.os/za pobyt/s polopenzí 15 590,- Kč (cena do 28.2. 2019) 16 590,- Kč cena od 1.3. Hotel.

Více

Vážení hosté vítáme vás v rodinné restauraci a rádi vám nabídneme naše služby Svatby Restaurace a penzion U Němců nabízí to pravé místo pro vaši nezapomenutelnou svatbu. Klidné prostředí, rodinná atmosféra,

Více

Kontakt: Renata Hořejší, tel , mob ,

Kontakt: Renata Hořejší, tel , mob , Studia Moscha Kontakt: Renata Hořejší, tel. 97 22 43 051, mob. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.cz ŘECKO Rhodos / Faliraki www.cdtravel.cz Řecko Rhodos / / Poloha:Studia se nacházejí v klidném prostředí

Více

SEZNAM ALERGENŮ JE UVEDEN NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH ŠKOLY,V JÍDELNÍM LÍSTKU JSOU ALERGENY UVEDENÉ ZA NÁZVEM JÍDLA ČÍSLEM.

SEZNAM ALERGENŮ JE UVEDEN NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH ŠKOLY,V JÍDELNÍM LÍSTKU JSOU ALERGENY UVEDENÉ ZA NÁZVEM JÍDLA ČÍSLEM. Dne. prosince 204 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 69/20 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý DATUM : 0 / 06 / 205 PONDĚLÍ POLÉVKA :

Více

INFOKANÁL OBCE LUŽICE. Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz

INFOKANÁL OBCE LUŽICE. Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz INFOKANÁL OBCE LUŽICE Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz OBECNÍ ÚŘAD LUŽICE Úřední dny: Pondělí: 7.00 11.30 12.30 17.00 Středa: 7.00 11.30 12.30 17.00 PARTNERSKÁ

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Zakynthos / Alykes www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos / / / Poloha: jednoduchý rodinný hotel se

Více

Týdenní zábavná dovolená v Riccione

Týdenní zábavná dovolená v Riccione Týdenní zábavná dovolená v Riccione Termín cesty: 28.8 4.9 2015 Počet osob: nabídka od 8 osob Doprava: letecky Highlights: 7-denní pobyt ve vyhlášeném letovisku - Riccione Gay pláž Osobní gay průvodce

Více

do Čtvrtek Pátek

do Čtvrtek Pátek Čtvrtek 1.2.2018 Přesnídávka Rohlík s plátkovým sýrem a okurkou, kakao (A: 01,07) Polévka Z vaječné jíšky se zeleninou (A: 01,03,07,09) Oběd Kuřecí závitek, dušená rýže, strouhaná mrkev, mangový nápoj

Více

Jídelní lístek. Polévky Dle denní nabídky 35,-

Jídelní lístek. Polévky Dle denní nabídky 35,- Restaurace a penzion U Kapličky Jídelní lístek Předkrmy 80 g Carpaccio z pravé hovězí svíčkové, toust (1,3,7) 115,- 100 g Caprese mozzarella, cherry rajčátka, bazalkové pesto, toust (1,3,7) 95,- 80 g Restované

Více

Těšíme se na vaši návštěvu. Lukáš Přibyl Ředitel ČC Tel Aviv

Těšíme se na vaši návštěvu. Lukáš Přibyl Ředitel ČC Tel Aviv tel aviv תל אביב Vítejte v Tel Avivu, městě, kterému se díky velkému počtu funkcionalistických staveb říká bílé, je však neuvěřitelně barvité. Je to město dynamické, vzrušující, plné pozitivní energie,

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Výrobky studené kuchyně vy_32_inovace_ma_49_11 Autor

Více

KYPR. Určitě nevynechejte. Cestovní doklady. Když se řekne Kypr, vybaví se. Oficiální název: Kyperská republika

KYPR. Určitě nevynechejte. Cestovní doklady. Když se řekne Kypr, vybaví se. Oficiální název: Kyperská republika KYPR Oficiální název: Kyperská republika Rozloha: 9251 km2 (celý ostrov) Počet obyvatel: 763 000 Hustota zalidnění: 82,5 obyv./km2 Státní zřízení: republika Hlavní město: Lefkosia (Nikósie) 200 000 obyvatel

Více

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH

POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH POZNÁVACÍ PLAVBY LODÍ PO CHORVATSKÝCH OSTROVECH Týdenní zájezdy jsou tematicky zaměřeny na dvě témata: poznávání místních pamětihodností a specialit středomořské kuchyně. Plavby se uskuteční na lodích

Více

Jídelní lístek. 0,22 l dle denní nabídky 25,- 150 g Přírodní kuřecí prsa s broskví a sýrem 105,-

Jídelní lístek. 0,22 l dle denní nabídky 25,- 150 g Přírodní kuřecí prsa s broskví a sýrem 105,- Jídelní lístek Polévky: 0,22 l Česneková se ztraceným vejcem, šunkou, sýrem a krutony 0,22 l Česneková se ztraceným vejcem, šunkou, tvarůžkem a krutony 0,22 l Vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi 35,-

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme WORLD FOOD 2014 - UKRAJINA, KYJEV Zahraniční zastoupení MPO v Kyjevě a CzechTrade připravují prezentaci českých firem na veletrhu WORLD FOOD http://www.worldfood.com.ua/

Více

Seychely Asie - La Digue - Mahé

Seychely Asie - La Digue - Mahé Seychely - La Digue - Mahé Poznávací zájezdy na Seychely Destinace Afrika Jižní Afrika Keňa Namibie Mauritius Seychely Tanzanie Seychely Asie - La Digue - Mahé Poznávací Čína zájezdy Seychely Seychely

Více

Něco od masa Něco od masa. Kuřecí maso Kuřecí maso

Něco od masa Něco od masa. Kuřecí maso Kuřecí maso Něco od masa Něco od masa Kuřecí maso Kuřecí maso Plněný koblížek 200 g 90 Kč Plněný koblížek 200 g 90 Kč (kuřecí prsa zabalená se šunkou a nivou) (kuřecí prsa zabalená se šunkou a nivou) Kuřecí steak

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.10.2017 Přesnídávka Celozrnné pečivo s pomazánkou z karotky, kakao (A: 01,03,07,11) Polévka Rýžová s vejcem (A: 03,09) Oběd Milánské špagety se sýrem, nápoj granátové jablko (koktejl), hroznové

Více

Vedoucí školní jídelny: Balochová A., vedoucí kuchařka: Mikešová J.

Vedoucí školní jídelny: Balochová A., vedoucí kuchařka: Mikešová J. Na týden od 1. září do 4. září 2015 Pondělí Úterý Zeleninový vývar s kuskusem 7,9 1 Boloňské špagety se sýrem 1,3,6,7,9 Míchaný kompot, mandarinkový džus, voda Středa Pórková 1,3,5,6,7,8,9,11 2 Rybí filé

Více

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Přesnídávka Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj (A: 01,04,07)

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Přesnídávka Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj (A: 01,04,07) Úterý 1.5.2018 Polévka Státní svátek Středa 2.5.2018 Přesnídávka Chléb s pomazánkou z lučiny, čaj (A: 01,07) Polévka Krkonošská zelňačka (A: 01,07) Oběd Rizoto z vepřového masa, salát z červené řepy, pomerančový

Více

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým Vážení přátelé, jak možná víte, letos v červnu jsme pořádali historicky první setkání určené teenagerům a dospělým. Konalo se v Rozdrojovicích u Brna a mnozí z Vás mohou potvrdit, že se více než vydařilo.

Více

Osobnostní rozvoj Chorvatsko Informace pro účastníky

Osobnostní rozvoj Chorvatsko Informace pro účastníky Osobnostní rozvoj Chorvatsko 2019 Informace pro účastníky Člověk, který cestuje s touhou dozvědět se, cestuje přes všechny dálky, hlavně k sobě samému (Jan Werich) Místo konání Port 9 Resort **** adresa:

Více

Pro lidi, kteří mají KUBA - ÚVOD. rádi život! CK Exotica Travel Kaprova 14/13, 110 00 Praha 1, Česká republika

Pro lidi, kteří mají KUBA - ÚVOD. rádi život! CK Exotica Travel Kaprova 14/13, 110 00 Praha 1, Česká republika KUBA - ÚVOD Pro lidi, kteří mají rádi život! KUBA je fascinující ostrovní zemí a zájem o ní neustále roste. Kubu si každý spojí s pálícím sluncem, vysokými palmami, křišťálově modrým mořem nebo plantážemi

Více

Cestování Stravování. Stravování - U vchodu. Stravování - Objednání jídla

Cestování Stravování. Stravování - U vchodu. Stravování - Objednání jídla - U vchodu Chtěl(a) bych si rezervovat stůl pro _[počet osob]_ na _[čas]_. Používá se pro vytvoření rezervace. Stůl pro _[počet osob]_, prosím. Používá se pro vyžádání stolu. Chtěl(a) bych si rezervovat

Více

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel. www.cdtravel.cz Řecko Peloponés Hotel Ritsa** Novinka! Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.cz ŘECKO Peloponés / Tolo / / / / / Poloha: malé, romantické městečko Tolo leží

Více

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ PROVENCE 2011 Vážení rodiče, milí studenti! V letošním školním roce máte poprvé možnost volby komplexní zahraniční exkurze. Po několika rocích, kdy se nabízelo pouze Chorvatsko, tedy destinace relativně

Více

nejlepší ceny záruka Obecné podmínky a ustanovení

nejlepší ceny záruka Obecné podmínky a ustanovení Provádějte své hotelové rezervace bez napětí a s jistotou, že jste nakoupili výhodně. Díky naší garanci nejlepší ceny ušetříte při přímé rezervaci požadovaného Vienna International Hotelu kromě času také

Více

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole EASY SCHOOL OF LANGUAGES Valletta, Malta

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole EASY SCHOOL OF LANGUAGES Valletta, Malta JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Kouřimská 303, 284 01 Kutná Hora, tel. 327 513 005, 606 870 433 info@jazyky-v-zahranici.cz, www.jazyky-v-zahranici.cz, v naléhavém případě kdykoliv na 606 870 433 Informace pro

Více

INFOKANÁL OBCE LUŽICE. Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz

INFOKANÁL OBCE LUŽICE. Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz INFOKANÁL OBCE LUŽICE Obec Lužice Česká 1 696 18 Lužice Telefon: 511 117 821 www.luziceuhodonina.cz OBECNÍ ÚŘAD LUŽICE Úřední dny: Pondělí: 7.00 11.30 12.30 17.00 Středa: 7.00 11.30 12.30 17.00 PARTNERSKÁ

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A7, A10) (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A6, A7, A9, A10)

JÍDELNÍ LÍSTEK. (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A7, A10) (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A6, A7, A9, A10) JÍDELNÍ LÍSTEK Polední menu 100 g Kuřecí řízek, brambor 70 Kč (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A7, A10) 100 g Vepř. plátek, vols. oko, brambor 70 Kč (pokrm obsahuje alergeny A1, A3, A6, A7, A9, A10) 100

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. Glikorisa Beach*** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Samos / Pythagorion www.cdtravel.cz Řecko Samos Poloha:oblíbený hotel ve velice klidném až osamoceném

Více

Oběd 1 Brokolicová polévka s nivou, Vejce vařené, Omáčka okurková, Brambory vařené, Džus-citrónový

Oběd 1 Brokolicová polévka s nivou, Vejce vařené, Omáčka okurková, Brambory vařené, Džus-citrónový Středa 31.10.2018 Svačina Pomazánka šunková, Chléb, Čaj,10 Oběd 1 Brokolicová polévka s nivou, Vejce vařené, Omáčka okurková, Brambory vařené, Džus-citrónový,09 Čtvrtek 1.11.2018 Svačina Chléb, Máslo,

Více

Achilleas studia *** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri

Achilleas studia *** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri Achilleas studia *** 42 Poloha: studia leží v klidné okrajové části letoviska Nidri, přímo u písčité pláže s pozvolným přístupem do vody. Centrum Nidri s přístavem a mnoha tavernami je vzdálený asi 1 kilometr.

Více

Škola- srpen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- srpen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 1.8.2016 Úterý 2.8.2016 Středa 3.8.2016 Čtvrtek 4.8.2016 Pátek 5.8.2016 kaše jáhlová, meruňky - ovoce příloha, čaj gulášová polévka květák na mozeček, brambory m.m., anglická dušená zelenina -

Více

Restaurace U ČOCHTANA JÍDELNÍ LÍSTEK

Restaurace U ČOCHTANA JÍDELNÍ LÍSTEK Bramborové placky 200 g se čtyřmi druhy sýra 99 Kč 200 g s pikantní směsí 89 Kč 200 g s drůbežími játry 89 Kč 200 g s tvarůžkama 89 Kč 200 g se zelím a slaninou 89 Kč 150 g se zeleninovou přízdobou 45

Více

Apartmánový dům Billis

Apartmánový dům Billis Apartmánový dům Billis Kontakt: Gojná Tereza, tel 737 275 077, email: Tereza.Gojna@osz.org ŘECKO / Leptokarie www.cdtravel.cz Řecko Leptokarie / / Poloha: apartmánový dům s menší zahradou a zahradním krbem,

Více

CHORVATSKO vlakem. HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT

CHORVATSKO vlakem. HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT 10 dní u moře CHORVATSKO vlakem HVAR 10 ti denní pobyt u moře strava: ALL INCLUSIVE LIGHT Pro železničáře z České a Slovenské republiky a jejich rodinné příslušníky. TERMÍN: 6.9. - 17.9. 2019 CENA: 12

Více

PŘEDKRMY SALÁTY A TĚSTOVINY. Letní salát s mozzarellou (120g šunka, mozzarella, ledový salát, cherry rajčátka)

PŘEDKRMY SALÁTY A TĚSTOVINY. Letní salát s mozzarellou (120g šunka, mozzarella, ledový salát, cherry rajčátka) Něco na zub PŘEDKRMY Polévka (dle denní nabídky) Dřevorubec na topince (vepřový, kuřecí) Vajíčka na slanině s cibulkou,chléb Hemenex se slaninou, chléb Brokolice zapečená se sýrem 26,- Kč Osvěžující SALÁTY

Více

Albánie. Hotel Vivas*** Novinka! www.cdtravel.cz. ALBÁNIE / Durres (Drač) Kontakt: Kateřina Štěchová, tel. 602 397 359, email: stechova@cdtravel.

Albánie. Hotel Vivas*** Novinka! www.cdtravel.cz. ALBÁNIE / Durres (Drač) Kontakt: Kateřina Štěchová, tel. 602 397 359, email: stechova@cdtravel. Hotel Vivas*** Novinka! Kontakt: Kateřina Štěchová, tel. 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz ALBÁNIE / Durres (Drač) www.cdtravel.cz Albánie / / / Poloha: hotel se nachází přímo na pláži a zároveň

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K J Í D E L N Í L Í S T E K na dobu od: 21.12.2015 do: 27.12.2015 ZZC Vyšní Lhoty A Datum: Zaměstnanci-klienti Snídaně: 1xjogurt 100ml, 2 ks džem, 2 ks máslo, 3 rohlíky, čaj 1,7 PONDĚLÍ 21.12.2015 Oběd:

Více

MENU. Zážitkový skanzen husitství v Táboře

MENU. Zážitkový skanzen husitství v Táboře MENU Zážitkový skanzen husitství v Táboře U nás najdete: Netradiční ubytování Unikátní filmovou zbrojnici Skvělé místo pro vaši svatbu Neotřelé prostory i zábavu pro vaše firemní a jiné soukromé akce www.housuvmlyn.cz

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.3.2017 Přesnídáv. houska, pomazánka tvarohová s vejci, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka slepičí s rýží a zeleninou,09 Oběd 1 kuře pečené s nádivkou, brambory m.m., zeleninová obloha

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka!  ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes / / / 2 Poloha: jednoduchý rodinný hotel se nachází v blízkosti klidného letoviska Alykes přímo u pláže, v okolí hotelu je dostatek ochodů a taveren,

Více

Více informací: CK LIKIDIS TRAVEL, s.r.o., Josefská 3, Brno, IČO Tel , tel/fax:

Více informací: CK LIKIDIS TRAVEL, s.r.o., Josefská 3, Brno, IČO Tel , tel/fax: Více informací: CK LIKIDIS TRAVEL, s.r.o., Josefská 3, 60200 Brno, IČO 47903678 Tel. 542 219 200, tel/fax: 542 219 201 Řecko Nei Pori studia Rosa letecky z Brna Poloha: nachází se cca 250 m od pláže, kousek

Více

vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků.

vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků. Dobrý den, vítáme Vás v rodinném resortu Losinka Rapotín, který se nachází u vstupní brány do druhých největších hor České republiky, Jeseníků. Přejeme Vám příjemný pobyt, výbornou zábavu, kvalitní služby

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 25. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Brokolicový krém Obložený toustový Pažitkový krém, Smažené rybí filé, brambory,, rajčatový

Více