Kamerové prohlídky a regenerace jímacích objektů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kamerové prohlídky a regenerace jímacích objektů"

Transkript

1 Kamerové prohlídky a regenerace jímacích objektů Počínaje rokem 2013 zahájila společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí a.s. realizaci dlouhodobějšího plánu na postupné revize významných vodních zdrojů. Práce byly nasměrovány v první fázi na kamerové prohlídky monitorovacích a vodárensky využívaných vrtů s následným vyhodnocením technického stavu a návrhem nutných regeneračních prací. Nezbytnost těchto prohlídek vyplývá z důvodu předcházení takových případů, kdy by v důsledku stárnutí výstroje, začaly být vrty nevyhovující pro vodárenské odběry, nebo by došlo k jejich nevratnému poškození. Signálem zhoršování technického stavu vrtů je postupné snižování vydatnosti vodního zdroje, změny hladiny, nebo změny kvality jímané vody. Zásadním problémem je, že se projeví všechny tyto efekty najednou, což může znamenat již velké poškození výstroje vrtu. V rozmezí let bylo kamerovou prohlídkou zdokumentováno již 16 nejdůležitějších vrtů s následujícím hodnocením a provedenými technickými rekonstrukcemi: Celkové náklady: Kč ( obsahují TV prohlídky 16 vrtů, vyhodnocení, projekty + reg. práce na vrtech TR-2, TR-3 a HS-1 ) Vrt ČL-1 České Libchavy V důsledku svého stáří byl vrt silně kolmatován inkrusty, kumulativní perforátory zhotovené otvory v etáži m nebyly zaznamenány, byly zcela zanesené. Vrt je od hloubky 62,56 m neprůchodný a z tohoto důvodu bylo přikročeno k projektu získání nového vodního zdroje v horizontu 5-10 let. Obr. 1: Dolní část předmětu zneprůchodňující vrt.

2 Vrt CH-1 Choceň Vrt byl vyhlouben a vystrojen před 13 lety, čemuž odpovídá celkový dobrý technický stav vrtu. Na stěnách vrtu byl při kamerové prohlídce zaznamenán slabý manganový povlak, což nijak nesnižuje jímací schopnost vrtu. Opětovnou TV prohlídku s případnou regeneraci vrtu realizovat v roce Obr. 2: Výstroj 168 mm v hloubce 130,17 m, ze které se oddělují úlomky nánosů manganu a železa. Vrt L-1 Horní Libchavy Technický stav vrtu odpovídá svému stáří 48 let, ocelová zárubnice ø 377 mm je do hloubky 50 m zarostlá inkrusty, nárůsty jsou patrné i na ocelové zárubnici ø 228 mm, ale pouze v hloubce 50-50,5 m. Perforované úseky až do konečné hloubky 194 metrů jsou nezanesené, jsou v nich patrné pouze drobné inkrusty, které však na funkčnost nemají vliv a nezabraňují vodárensky využívat vrt do roku 2021 naplánována TV prohlídka. Obr. 3: Začátek perforace v hloubce 53,8 m od OB, nezanesená, zachovalá.

3 Vrty J-6 Vyšehrad, J-8a Lubník Jablonné nad Orlicí + J-8 a J8b Lubník Monitorovací vrty Jímací území Lubník a Vyšehrad jsou využívána pouze v minimálním množství z důvodu kontaminace podzemních vod těkavými organickými látkami (PCE, TCE, DCE) ze znečištění v bývalém závodě TESLA, dnes ELTES CZ. Z důvodu proběhlých sanačních prací bylo přikročeno ke kamerovým prohlídkám vrtů s termínem provedením regenerací po odsouhlasení hydrogeologa, který každoročně vyhodnocuje stav podzemních vod. Obr. 4: Vrt J-6: Zanesená perforace z cca % v hloubce 35,13 m od OB. Obr. 5: vrt J-8a: Drobné inkousty v levé části obrázku na plnostěnné zárubnici 377 mm v hloubce 44,90 m od OB.

4 Obr. 6: Vrt J-8: Počátek perforace v hloubce 19,24 m od OB, na obrázku z cca 60% zanesená. Obr. 7: Vrt J-8b: Konec perforace se nachází v hloubce 58,8 m, v této úrovni je zanesená z cca 40 %.

5 Vrt V-3 Horní Čermná Vrt V-3 vyhloubený v roce 1966 je ve špatném technickém stavu, i když jeho bezprostřední havárie nehrozí. Aktivní přítoková část má porušenou výstroj, od hloubky 132,8 m je vrt částečně neprůchodný a od hloubky 202,5 m je pak neprůchodný zcela. Přítoky podzemní vody jsou vázány na střednoturonskou zvodeň v etáži , a dále na spodnoturonskou a pravděpodobně i cenomanskou zvodeň, které se nacházejí pod etáží 198 m o do značné míry jsou vlivem neprůchodnosti vrtu odcloněny. Z tohoto důvodu je na rok 2018 naplánována celková rekonstrukce vrtu V-3 s celkovými náklady přes 2,4 mil. Kč. Obr. 8: Svrchní část perforované výstroje ø 190 mm 103,42 m postižená silnou korozí Vrt LT-1 Letohrad Vrt LT-1 byl vyhlouben v roce 1978, není dlouhodobě využíván a je ve vyhovujícím technickém stavu. V současné době je projektově řešeno jeho napojení na sk. vodovod Letohrad. Obr. 9: Detail UGI filtru ø 690 mm, prostor mezi lamelami zanesený z cca 65 % 13,13 m

6 Vrt LT-2 Letohrad Vrt LT-2 vyhloubený v roce 1982 je v dobrém technickém stavu a je připraven pro budoucí vodárenské využití, během kamerové zkoušky činil přetok vrtu přibližně 60 l/s. V současné době je projektově řešeno jeho variabilní napojení na sk. vodovod Letohrad. Obr. 10: Manipulační šachtice nad vrtem LT-2 s přetokem z vrtu cca 60 l/s. Obr. 11: Perforace na ocelové zárubnici ø 273 mm, plně otevřené 103,79 m.

7 Vrt TR-2 Trpík Technický stav vrtu TR-2 odpovídal svému stáří, ocelové pažnice nebyly nikterak porušeny, avšak vlivem zanesených perforací docházelo ke zvýšení vstupního odporu na plášti výstroji a následnému snížení jímací schopnosti. Proto bylo přistoupeno k regeneraci vrtu, tedy odkalení dna, mechanická a chemická očista stěn vrtu a perforačních otvorů pomocí regeneračních nástrojů (rotační kartáče), chemikálií (Carela Bio Plus forte) a stlačeného vzduchu. Obr. 12: Stav ocelové výstroje ve vrtu TR-2 před regenerací.

8 Obr. 13: Stav ocelové výstroje ve vrtu TR-2 po regeneraci - perforace je otevřena.

9 Vrt TR-3 Trpík Technický stav vrtu TR-3 ověřený kamerovou prohlídkou korespondoval s vrtem TR-2, ocelové zárubnice byly neporušené, avšak perforace byly kolmatovány ze %. Dno vrtu bylo zaneseno přibližně 15 m sedimentu, který ve spodní části bránil přítoku podzemní vody do vrtného stvolu. Ve dvou místech byl vrt zneprůchodněn cizími předměty. Stejně jako u TR-2 bylo přistoupeno k regeneraci vrtu, tedy odkalení dna, mechanická a chemická očista stěn vrtu a perforačních otvorů pomocí regeneračních nástrojů (rotační kartáče), chemikálií (Carela Bio Plus forte) a stlačeného vzduchu. Obr. 14: Stav ocelové výstroje ve vrtu TR-3 před regenerací.

10 Obr. 15: Stav ocelové výstroje ve vrtu TR-3 po regeneraci - perforace je otevřena.

11 Vrt H-1 Helvíkovice Jímací objekt H-1 je dlouhodobě v nevyhovujícím technickém stavu a kamerová prohlídka ukázala, že je v hloubce 61,92 m zavalen. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto vrt ekologicky zlikvidovat a v blízkém okolí v obdobných parametrech vybudovat nový zdroj H-3 (očekávané náklady 1,5 mil. Kč). Obr. 16: Dno vrtu zborcený/částečně zavelený vrt. Na videu jsou patrné přítoky podzemní vody ze dna 61,9m. Vrt H-2 Helvíkovice Technický stav vrtu H-2 odpovídá svému stáří, ocelové pažnice nejsou nikterak porušeny, avšak vlivem zanesených perforací dochází ke zvýšení vstupního odporu na plášti výstroje a následnému snížení jímací schopnosti. Po vybudování vrtu H-3 je navrženo odkalení dna, mechanická a chemická očista stěn vrtu a perforačních otvorů pomocí regeneračních nástrojů (rotační kartáče), chemikálií (Carela Bio Plus forte) a stlačeného vzduchu. Obr. 17: Začátek druhého úseku perforací perforace zanesené z cca % 58,88 m.

12 Vrt RE-1 Řetová Technický stav vrtu RE-1 odpovídá svému stáří, ocelové pažnice nejsou nikterak porušeny, avšak perforace jsou ve spodní stáži značně zaneseny. Do roku 2025 bude realizováno odkalení dna společně s mechanickou a chemickou očistou stěn vrtu a perforačních otvorů pomocí regeneračních nástrojů (rotační kartáče), chemikálií (Carela Bio Plus forte) a stlačeného vzduchu. Obr. 18: Počátek perforovaného úseku- perforace otevřené z 80 95% 33,06 m. Vrt HS-1 Semanín Vrt HS-1 vyhloubený v roce je v odpovídajícím technickém stavu, schopný vodárenského provozu. Plnostěnná zárubnice a perforované úseky jsou středně kolmatované, proto provedena mechanická regenerace ocelové výstroje vrtu o průměru 530 a 273 mm očištěním stěn ocelovým kartáčem a gumovými manžetami za pomoci tlakového vzduchu z kompresoru byla uvolněna perforace od sedimentů a inkrustů. Uvolněné nečistoty byly ze dna vrtu odtěženy za pomoci kompresoru airliftem. K regeneraci tohoto vrtu byla využita nejmodernější metoda, která je založena na čištění tzv. hydropulsem v úsecích vrtu s ocelovou perforovanou zárubnicí. Celý proces spočívá ve vytváření sekvenčních pulsů pomocí stlačeného vzduchu, nebo vody za použití generátoru pulsů, jenž je zavěšen na tlakovém potrubí ve vrtu. Generátor pulsů je vybaven ventilovým systémem, který je schopen uvolnit energii nashromážděnou v generátoru prostřednictvím stlačeného vzduchu během velmi krátké doby spínání (milisekundy), což vytváří hydraulické rázy. Současně je vytvářen kavitační efekt způsobený náhlou změnou objemu, což má za následek formování tzv. vakuové bubliny po jejímž zhroucení se vytváří hydraulická sací vlna. Regenerace prostřednictvím hydropulsu odstraňuje nejenom inkrusty na staré výstroji, ale také oživuje přítokové cesty do vrtu, tedy otevírá pukliny, puklinové systémy do vzdálenosti několik desítek metrů od místa aplikace.

13 Obr. 19: Stav ocelové výstroje vrtu před regenerací Obr. 20: Schema soupravy pro regeneraci vrtu pomocí hydropulsů 1 plynová bomba (dusík, stlačený vzduch) 2 kombinovaný kompresor a elektrický generátor 3 elektronický naviják potrubí s hloubkoměrem 4 řídící jednotka 5 trojnožka s kladkou 6 potrubí se stlačeným vzduchem 7 pulsní generátor 8 čerpadlo/airlift 9 filtrační obsyp 10 kolektor podzemní vody

14 Obr. 21: Stav ocelové výstroje po regeneračních pracích.

15 Shrnutí a závěr Společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí se v tomto ohledu považuje za odpovědného uživatele přírodního vodního bohatství. Není totiž běžným zvykem, aby vodárenské společnosti v ČR směřovali část svých prostředků do obnovy zařízení, které je tím nejdůležitějším článkem v tvorbě jejich výnosů. Na rok 2018 jsou naplánovány další kamerové prohlídky vrtů T-2, T-3, T-4 Tatenice, LK-1 Lanšperk a ZA-1 Žampach, o kterých budeme veřejnost formou takovýchto aktualit informovat. Za odbor obnovy a rozvoje VH majetku Petr Vávra Vodohospodář a Ing. Lubomír Fiedler, MBA Výrobně-technický náměstek

REGENERACE JÍMACÍCH OBJEKTŮ

REGENERACE JÍMACÍCH OBJEKTŮ VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ A.S. REGENERACE JÍMACÍCH OBJEKTŮ Zpráva o TV prohlídce vrtů: LK-1 Lanšperk ZA-1 Žampach T-2 Tatenice T-3 Tatenice Ústí nad Orlicí, duben 2018 Název akce : Zpráva

Více

PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019

PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019 PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, Hotel Studánka 10.-12.4.2019 Rudolf Lidařík, Pavel Jánský INTENZIFIKACE STUDNÍ A VRTŮ METODOU HYDROPULS 1 Princip metody HYDROPULS je používán

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 24 Martin PROCHÁZKA 1 PŘÍSPĚVEK KAROTÁŽE A TV PROHLÍDEK PRO REVITALIZACI

Více

Verměřovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Verměřovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Verměřovice Kód části obce PRVK: 3611.5315.098.01 Název obce: Verměřovice Kód obce (IČOB): 18008 (581119) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Jablonné nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Jablonné nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Jablonné nad Orlicí Kód části obce PRVK: 3611.5315.035.01 Název obce: Jablonné nad Orlicí Kód obce (IČOB): 05619 (580376) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3:

Více

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ ÚNOR 2015 1. Technický projekt hydrogeologického opěrného a ověřovacího vrtu pro vrtanou studnu PIC 1 Náhlov Po odvrtání ověřovacího vrtu bude

Více

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování RNDr. Svatopluk Šeda Fingeo s.r.o. Choceň seda@fingeo.cz Úvod Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat laciné věci, a do stovky si nohu

Více

Borová. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Borová. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Borová Kód části obce PRVK: 3611.5314.014.02 Název obce: České Heřmanice Kód obce (IČOB): 02256 (580040) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53142

Více

Vývoj hladin podzemních vod v závislosti na množství čerpaných vod za rok 2014

Vývoj hladin podzemních vod v závislosti na množství čerpaných vod za rok 2014 Vývoj hladin podzemních vod v závislosti na množství čerpaných vod za rok 2014 TR2 Trpík zásobující sk. vodovod Damníkov - Trpík - Luková - Anenská Studánka - Rudoltice - Lanškroun TR3 Trpík zásobující

Více

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu Tak ne předběžný hydrogeologický průzkum Hodov... z provedené čerpací zkoušky na vrtu ČI 1 vyplývá, že při čerpání vydatnosti 0,2 l/s (1 000 l/den) poklesla hladina ve vrtu zhruba o 1/3 (ustálená HPV před

Více

VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2017

VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2017 VODOVODY A KANALIZACE Jablonné nad Orlicí, a.s. VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2017 Zpráva o jakosti surové vody, vyrobené vody a vody ve vodovodních sítích v roce 2017, návrh

Více

VODNÍ ZDROJE, a.s. HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VODNÍ ZDROJE, a.s. HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VODNÍ ZDROJE, a.s. Jindřicha Plachty 535/16, 150 00 Praha 5, Česká republika HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ NATIONAL QUALITY AWARD OF THE CZECH REPUBLIC

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 1 Blok 3 Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 2 Dle ustanovení 55 vodního zákona je vrtaná studna vodním dílem a ve smyslu 15, odst. (1) vyžaduje stavební povolení. Toto povolení vydává

Více

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s.

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. EXPERT je soustavou kalkulátorů, které zjednodušují práci při zpracovávání hydrogeologických

Více

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění ZAJEČÍ - prameniště projekt hloubkového odvodnění Brno, září 2013 2 Obsah 1. Úvod... 4 2. Hydrogeologické podmínky pro realizaci hloubkového odvodnění... 4 3. Návrh technického řešení hloubkového odvodnění...

Více

Rybník. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Rybník. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Rybník Kód části obce PRVK: 3611.5301.073.01 Název obce: Rybník Kód obce (IČOB): 14398 (547905) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2016

VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2016 VODOVODY A KANALIZACE Jablonné nad Orlicí, a.s. VODOVODY A KANALIZACE JABLONNÉ NAD ORLICÍ, A.S. - JAKOST VOD 2016 Zpráva o jakosti surové vody, vyrobené vody a vody ve vodovodních sítích v roce 2016, návrh

Více

Dlouhoňovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Dlouhoňovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Dlouhoňovice Kód části obce PRVK: 3611.5315.019.01 Název obce: Dlouhoňovice Kód obce (IČOB): 19439 (548031) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2

Více

Kód obce UIR: 04985. Informace OÚ Velichovky Informace ze Sčítání lidu, domů a bytů 2001 (Český statistický úřad) Provozní řád vodovodu

Kód obce UIR: 04985. Informace OÚ Velichovky Informace ze Sčítání lidu, domů a bytů 2001 (Český statistický úřad) Provozní řád vodovodu 1 Kód obce PRVK: 3605.5206.063.02 1. HUSTÍŘANY Kód obce UIR: 04985 Název obce: HUSTÍŘANY číslo obce: IČZÚJ 574554 část obce (základní sídelní jednotka): Hustířany Podklady: Dotazník k PRVK Informace OÚ

Více

Úvod. Stať. Regenerace jímacího území Lažany RNDr. Svatopluk Šeda. FINGEO s.r.o., Choceň

Úvod. Stať. Regenerace jímacího území Lažany RNDr. Svatopluk Šeda. FINGEO s.r.o., Choceň Regenerace jímacího území Lažany RNDr. Svatopluk Šeda FINGEO s.r.o., Choceň seda@fingeo.cz Úvod To, že se renesance vodárenské hydrogeologie pomalu rozbíhá, svědčí i práce, prováděné na přelomu let 2018

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014 SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 4. kontrolní den 29.7.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Revitalizace jímacích studní I. horizontu II. březovského vodovodu v podmínkách běžného provozu

Revitalizace jímacích studní I. horizontu II. březovského vodovodu v podmínkách běžného provozu Revitalizace jímacích studní I. horizontu II. březovského vodovodu v podmínkách běžného provozu Ing. Ladislav Prokop Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. Úvod Vodní zdroj II. březovský vodovod je jedním

Více

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jak poznáme blížící se kritickou situaci Průběžně aktualizovat a archivovat úplná a

Více

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Při posuzování rizikových činností patří mezi klíčové úlohy hydrogeologů definovat místo výskytu vodárensky

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 3. kontrolní den 29.4.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci výrobní družstvo Koloveč KD

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci výrobní družstvo Koloveč KD Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci výrobní družstvo Koloveč KD 27.10.2015 AAR Koloveč Shrnutí výsledků průzkumných a sanačních prací 1989 až 2009 Výsledky sanačních prací 2013 až 2015 (Sdružení

Více

REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý

REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý V případech, kdy můžeme vyloučit technické poškození výstroje vrtu jsme často postaveni

Více

Lukavice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Lukavice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lukavice Kód části obce PRVK: 3611.5315.053.01 Název obce: Lukavice Kód obce (IČOB): 08886 (580627) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

40 LET PROVOZOVÁNÍ UMĚLÉ INFILTRACE V KÁRANÉM (1968 2008)

40 LET PROVOZOVÁNÍ UMĚLÉ INFILTRACE V KÁRANÉM (1968 2008) Citace Herčík L.: 40 let provozování umělé infiltrace v Káraném (1968-2008). Sborník konference Pitná voda 2008, s. 289-294. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 978-80-254-2034-8 40 LET PROVOZOVÁNÍ UMĚLÉ

Více

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P Zelená 98 252 09 00 Hradištko; tel/fax: 221 911 835 IČO: 260 701 03; DIČ: CZ26070103 Bankovní spojení: Raiffeisenbank a.s; č.ú.: 1442613001/5500 Společnost zapsaná v obchodním rejstříku, vedeného Krajským

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

Pastviny. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Pastviny. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Pastviny Kód části obce PRVK: 3611.5315.065.01 Název obce: Pastviny Kód obce (IČOB): 11823 (580759) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT Technologický postup: a) vyvrtání či vyhloubení vrtu b) přípravné práce c) armování a betonáž d) odpažení a úprava hlavy AD c) zapuštění a osazení armokoše betonáž

Více

Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží

Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží Analýza rizik kontaminovaného území Metodický pokyn MŽP (leden 2011) všeobecné principy základní obsah a forma jednotný charakter

Více

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Jímací území Podlažice Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Proč právě Podlažice? V České republice je málo vodárensky tak významných území jako Podlažice u Chrasti v okrese Chrudim.

Více

ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ

ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ Oznámení záměru dle 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Dokumentace vlivu záměru dle přílohy č. 3 a 3a Choceň, únor 2016 Název akce: Záchlumí

Více

Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Intenzifikace. čistírny odpadních vod Choceň

Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Intenzifikace. čistírny odpadních vod Choceň Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. Slezská 350, 561 64 Jablonné nad Orlicí Intenzifikace čistírny odpadních vod Choceň Údaje o čistírně odpadních vod a kanalizací pro veřejnou potřebu Choceň

Více

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území.

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. AQUATEST a.s. Geologická 4 152 00 Praha 5 www.aquatest.cz E-mail prochazka@aquatest.cz karotaz@aquatest.cz

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 7. kontrolní den 28.4.2015 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 2. STUDNY - případně zpracování projektu a technologického postupu pro činnost prováděnou hornickým způsobem, je-li hydrogeolog současně báňským projektantem (předchází

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Hodonín ulice Josefa Suka, Odstranění havárie na kanalizaci pro BD č.4-14 a 15-25 Zadávací dokumentace Investor: Město Hodonín, Masarykovo nám.1, 695 35 Hodonín Stávající stav: Stoka A14.2.1.1 z betonových

Více

R O Z H O D N U T Í. Dle rozdělovníku. Věc: Vrtaná studna na pozemku č. parc. 510/76 v kat.ú. Zahořany u Mníšku pod Brdy.

R O Z H O D N U T Í. Dle rozdělovníku. Věc: Vrtaná studna na pozemku č. parc. 510/76 v kat.ú. Zahořany u Mníšku pod Brdy. Městský úřad Černošice odbor životního prostředí Oddělení vodního hospodářství Podskalská 1290/19 120 00 Praha 2 zivotni@mestocernosice.cz Dle rozdělovníku oprávněná úřední osoba: Ing. Ivana Landovská

Více

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla 1. ÚVOD Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 590,/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla, po

Více

Záchlumí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Záchlumí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Záchlumí Kód části obce PRVK: 3611.5315.106.01 Název obce: Záchlumí Kód obce (IČOB): 19030 (581208) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

I. Poskytnutí dodatečných informací k zadávacím podmínkám dle 49 zákona VZ

I. Poskytnutí dodatečných informací k zadávacím podmínkám dle 49 zákona VZ MINISTERSTVO FINANCÍ Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí odd. 4501 Příprava realizace ekologických závazků Letenská 15 118 10 Praha 1 Telefon:

Více

REKONSTRUCE VRTU V 3

REKONSTRUCE VRTU V 3 HORNÍ ČERMNÁ REKONSTRUCE VRTU V 3 Projekt opravy vrtu Geologická a technická část Technologický postup Ústí nad Orlicí, únor 2018 Název akce : Horní Čermná - rekonstrukce vrtu V-3 Řešitelská organizace

Více

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev.

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž FUKA 5V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít FUKU?:...

Více

Technický list. Bubla 15V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list. Bubla 15V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 252 19 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač Bubla 15V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 2. Technické řešení... 3

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU VLADIMÍR EKERT, LADISLAV GOMBOS, VÁCLAV MUŽÍK DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod

Více

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. RNDr. Svatopluk Šeda Rizikové činnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Jaká

Více

Žamberk. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Žamberk. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Žamberk Kód části obce PRVK: 3611.5315.108.01 Název obce: Žamberk Kód obce (IČOB): 19436 (581259) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

ÚPRAVNA VODY ZAJEČÍ - INTENZIFIKACE A REKONSTRUKCE. AQUA PROCON s.r.o, TECHNICKÁ ZPRÁVA D Ing. Daniel Mendl. Ing.

ÚPRAVNA VODY ZAJEČÍ - INTENZIFIKACE A REKONSTRUKCE. AQUA PROCON s.r.o, TECHNICKÁ ZPRÁVA D Ing. Daniel Mendl. Ing. - - - - Revize Datum revize Schválil Vedoucí projektu Ing. Petr Baránek Paré: Zástupce vedoucího projektu Ing. Roman Wognitsch Zodpovědný projektant Ing. Vlastimil Dvořák Vypracoval Ing. Daniel Mendl Kontroloval

Více

OCHRANA VODOVODU, ZKOUŠENÍ VODOVODU

OCHRANA VODOVODU, ZKOUŠENÍ VODOVODU OCHRANA VODOVODU, ZKOUŠENÍ VODOVODU Autor Anotace Očekávaný přínos Tematická oblast Téma Předmět Ročník Obor vzdělávání Ing. Tomáš Ďuriš Prezentace pro žáky v PowerPointu slouží k rozšíření vědomostí žáků

Více

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen 2017 - Co vyplývá z odstavce (7), paragrafu 38, zákona č. 254/2001 Sb. Zůstaňme u dvou důležitých

Více

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ.

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 Pracoviště Stráž pod Ralskem Dagmar

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

METROPROJEKT Praha a.s. I.P.Pavlova 2/1786, Praha 2

METROPROJEKT Praha a.s. I.P.Pavlova 2/1786, Praha 2 Změna: Název změny: Datum: Provedl: Podpis: Investor: Objednatel: Obstaratel : a.s. I.P.Pavlova 2/1786, 120 00 Praha 2 Generální ředitel: Ing. Jiří Pokorný sekretariát tel.: +420 296 154 105 fax: +420

Více

SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora.

SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora. SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV 22. 24. 5. 2012 Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora Ladislav.sykora@aecom.com Úvod Promývání zemin surfaktanty na dílčí lokalitě E1-západ bylo realizováno v rámci úkolu OSEZ JDZ Soběslav

Více

OBNOVA GRAVITAČNÍHO PRAMENIŠTĚ V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH

OBNOVA GRAVITAČNÍHO PRAMENIŠTĚ V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH OBNOVA GRAVITAČNÍHO PRAMENIŠTĚ V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH Jiří Šíma, DiS. VODESTO s.r.o.; Ing. Šárka Kerclová. VODESTO s.r.o. Email: jiri.sima@vodesto.cz; sarka.kerclova@vodesto.cz Úvod Převážná většina historických

Více

Dolní Dobrouč. Název části obce: Název části obce: B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Dolní Dobrouč. Název části obce: Název části obce: B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Obsahuje části obcí: Dolní Dobrouč, Horní Dobrouč Kód části 3611.5313.022.01 Název obce: Dolní Dobrouč Kód obce (IČOB): 02891 (580121) Číslo ORP (ČSÚ): 1287 (5313) Název ORP: Ústí nad Orlicí

Více

Dolní Dobrouč. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Dolní Dobrouč. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Obsahuje části obcí: Dolní Dobrouč, Horní Dobrouč Kód části obce PRVK: 3611.5313.022.01 Název obce: Dolní Dobrouč Kód obce (IČOB): 02891 (580121) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Kód části obce PRVK: Název části obce: Kód části obce PRVK: IČOB obce obce ÚIR: B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY Dotazník k PRVK Informace OÚ Velichovky

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

Skuhrov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Skuhrov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skuhrov Kód části obce PRVK: 3611.5301.013.03 Název obce: Kód obce (IČOB): 02175 (580031) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název OPOU2:

Více

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Semanín Kód části obce PRVK: 3611.5301.078.01 Název obce: Semanín Kód obce (IČOB): 14715 (555240) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Běstovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 3611.5314.004.01 Název obce: Běstovice Kód obce (IČOB): 00323 (553760) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314)

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTÍ

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTÍ MĚSTSKÝ ÚŘAD ČÁSLAV Odbor životního prostředí Č.j.: MěÚ/16524/19/ŽP, sp.zn.: 1192/19 Čáslav dne 18. června 2019 Vyřizuje: Lenka Bromová Telefon: 327 300 136, e-mail.: bromova@meucaslav.cz Karel Navrátil,

Více

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Systémová opatření vedoucí ke zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Úvod Není to specifikum

Více

VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD OBNOVY A ROZŠÍŘENÍ VODNÍCH ZDROJŮ

VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD OBNOVY A ROZŠÍŘENÍ VODNÍCH ZDROJŮ Citace Stara J.: Vodovod Vyšší Brod: příklad obnovy a rozšíření vodních zdrojů. Sborník konference Pitná 2008, s. 301-306. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 978-80-254-2034-8 VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD

Více

Náhradní jímací vrt PH-3

Náhradní jímací vrt PH-3 RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology Tréglova 795, 152 00 Praha 5, tel. 777 249 826 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Náhradní jímací vrt PH-3 projekt hydrogeologických průzkumných

Více

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE Petra Nováková 1), Jan Skryja 2) 1) Ústav aplikované a krajinné ekologie, MZLU V Brně, pnovakov@seznam.cz 2) Slovácké vodovody a kanalizace, a.s., jan.skryja@svkuh.cz

Více

Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor životního prostředí a zemědělství 28.října 2771/117 702 18 Ostrava Moravská Ostrava

Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor životního prostředí a zemědělství 28.října 2771/117 702 18 Ostrava Moravská Ostrava Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor životního prostředí a zemědělství 28.října 2771/117 702 18 Ostrava Moravská Ostrava Oznámení záměru dle přílohy č. 3, zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších

Více

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jímací řád jako účinný nástroj k řízení odběru vody z významných hydrogeologických struktur v období dlouhodobého útlumu odtokového procesu či v jiných extrémních situacích Svatopluk Šeda, Jana Vrbová

Více

Zájmová oblast M 1 : 50 000

Zájmová oblast M 1 : 50 000 S Zájmová oblast Podklad získán ze serveru www.cuzk.cz dne 23.1.2013 M 1 : 50 000 AKCE: Proseč Analýza rizik bývalé sběrny druhotných surovin ve městě Proseč u Skutče Projekt realizace průzkumných prací

Více

Písečná. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Písečná. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Písečná Kód části obce PRVK: 3611.5315.067.01 Název obce: Písečná Kód obce (IČOB): 12067 (580775) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

STUDIE MOŽNOSTÍ VÝSTAVBY PŘÍRODNÍHO BIOTOPU S BROUZDALIŠTĚM V SOKOLSKÉ PLOVÁRNĚ U RYBNÍKU JORDÁN

STUDIE MOŽNOSTÍ VÝSTAVBY PŘÍRODNÍHO BIOTOPU S BROUZDALIŠTĚM V SOKOLSKÉ PLOVÁRNĚ U RYBNÍKU JORDÁN STUDIE MOŽNOSTÍ VÝSTAVBY PŘÍRODNÍHO BIOTOPU S BROUZDALIŠTĚM V SOKOLSKÉ PLOVÁRNĚ U RYBNÍKU JORDÁN JAMIprojekt Sokolská plovárna Dne 05.12.2015 Ing. Jaroslav Kršňák A. ÚVODNÍ ÚDAJE Projektant: JAMIprojekt

Více

Knířov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Knířov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Knířov Kód části obce PRVK: 3611.5314.104.03 Název obce: Vysoké Mýto Kód obce (IČOB): 18822 (581186) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Vysoké Mýto Kód OPOU2

Více

Centrálne odsávače : ZVÁRACIA TECHNIKA

Centrálne odsávače : ZVÁRACIA TECHNIKA ZVÁRACIA TECHNIKA Centrálne odsávače : Odsávání všech 5 ti pracovišť je navrženo pomocí jednoho stacionárního blokového odsavače typu SOS FB 10000.S/RO/PTFs plně automatickou regenerací patronových filtrů

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021. Tento dokument vznikl v rámci projektu Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.38/01.0021. Stroje na dopravu kapalin Čerpadla jsou stroje, které dopravují kapaliny a kašovité

Více

Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva *

Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 2. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 2. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 2. kontrolní den 21.1.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

lního profilu kontaminace

lního profilu kontaminace Průzkum vertikáln lního profilu kontaminace zvodněných ných kolektorů Ladislav Gombos DIAMO, s. p., o. z. Těžba a úprava uranu 471 27 Stráž pod Ralskem e-mail: gombos@diamo.cz Úvod Řešení problematiky

Více

Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím

Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím Jiří Slouka, Petr Beneš EKOSYSTEM, spol. s r.o., Praha VŠCHT Praha, Ústav chemie ochrany prostředí

Více

Trpík. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Trpík. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Trpík Kód části obce PRVK: 3611.5306.094.01 Název obce: Trpík Kód obce (IČOB): 02469 (547921) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1244 (5306) Název ORP3: Lanškroun Kód OPOU2 ČSÚ: 53061

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí

MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí KRAJÍŘOVA 27, 380 13 DAČICE I PV Obdrží - dle rozdělovníku Váš dopis zn.: Ze dne: Naše č.j.: OŽP/23831-16 Spis. značka: 2214-2016/TOBS/4 Vyřizuje: Stanislav

Více

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Akce : Investor : Městský úřad Klimkovice Lidická 1 742 83 Klimkovice

Více

Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů

Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů Mgr. Martin Blažíček Na úvod jen krátké oživení, a to základní rozdělení čerpadel do vrtů. Nejběžnější dělení

Více

POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU

POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU Vypracoval: Ing. Martin Jakoubek Ing. Mikuláš Exner Filip Soudek Objednatel: Obec Dobříň Shrnutí dosavadní činnosti Dosavadní

Více

Sobkovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Sobkovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Sobkovice Kód části obce PRVK: 3611.5315.082.01 Název obce: Sobkovice Kód obce (IČOB): 15203 (547964) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí

MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí MĚSTSKÝ ÚŘAD DAČICE Odbor životního prostředí KRAJÍŘOVA 27, 380 13 DAČICE I DS Obdrží - dle rozdělovníku Váš dopis zn.: Ze dne: Naše č.j.: OŽP/18725-16 Spis. značka: 2214-2016/TOBS/2 Vyřizuje: Stanislav

Více

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Marek Skalický Národní dialog o vodě 2015: Retence vody v krajině Medlov, 9. 10. června 2015 Časté

Více

Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn

Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn Nové poznatky z monitoringu podzemních reaktivních stěn S.R.Day, S.F.O Hannesin, L. Marsden 1999 Patrik Kabátník 22.6.2007 1 Lokalita Autopal a.s., závod Hluk údolní niva říčky Okluky předkvartérní formace-

Více

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

CARBORUNDUM ELECTRITE a. s. : sanace 25 ha průmyslových areálů

CARBORUNDUM ELECTRITE a. s. : sanace 25 ha průmyslových areálů CARBORUNDUM ELECTRITE a. s. : sanace 25 ha průmyslových areálů Jiří Marek, Vodní zdroje Ekomonitor s.r.o. Chrudim Prezentace pro konferenci Sanační technologie XVI (21. - 23. 5. 2013) Obsah Historie Carborundum

Více