Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. Ing. Jitka Brandejsová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. Ing. Jitka Brandejsová"

Transkript

1 Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. Ing. Jitka Brandejsová studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt Informační, kognitivní a interdisciplinární podpora výzkumu je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1. Úvod Informatizace a rozšíření IT do všech oblastí života se sebou přineslo i výrazné zvýšení dostupnosti odborné literatury, závěrečných prací a dalších relevantních odborných zdrojů. Lehká dostupnost zdrojů však přináší i negativní jevy v podobě přivlastnění si textů (ať už vědomé nebo nevědomé, díky nezvládnutí práce s literaturou a nezvládnutí citování) jiných autorů. V roce 2004 spustila Masarykova univerzita elektronický Archiv závěrečných prací v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU), ve kterém byly závěrečné práce studentů přístupné všem autentizovaným uživatelům systému. Tím se výrazně zvýšila dostupnost závěrečných prací na MU. Aby nedocházelo ke zneužívání prací studentů, byl v roce 2006 v IS MU nasazený systém na odhalování plagiátů. V roce 2006 úpravou legislativy, umožňující závěrečné práce studentů zveřejňovat prostřednictvím databáze, se začaly všechny závěrečné práce na MU zveřejňovat a služby vyhledávání plagiátů poptávaly i další školy. To vedlo ke společné iniciativě vysokých škol, které v roce 2008 v rámci centralizovaného rozvojového projektu MŠMT C1/2008 'Národní registr VŠKP a systém na odhalování plagiátů' spolupracovaly na vývoji a nasazení systému na odhalování plagiátů Theses.cz. Na základě pozitivních zkušenosti s odhalováním plagiátů v závěrečných pracích začali uživatelé, zejm. humanitních oborů, poptávat možnost využít služby odhalování plagiátů nejen u závěrečných prací, ale také u prací seminárních aj. To opět vedlo ke společnému projektu veřejných vysokých škol Odhalování plagiátů v seminárních pracích v roce 2009, v rámci kterého vznikl systém Odevzdej.cz. V roce 2010 byly systémy zdokonaleny a obohaceny např. o algoritmus vyhledávání plagiátů na internetu. V roce 2011 byly systémy na odhalování plagiátů v závěrečných pracích a seminárních pracích obohaceny o další systém Repozitar.cz zaměřený na sběr a kontrolu zaměstnaneckých děl. 2. Terminologie Plagiát Definice slova plagiát je v souvislosti se systémy na odhalování plagiátů problematická. Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) na stránkách Databáze Národní knihovny ČR [1] uvádí definici: Plagiát je nedovolená napodobenina (přesná nebo částečná) uměleckého nebo vědeckého díla jiné osoby, která je bez uvedení předlohy vydávána za originál; její původce tak porušuje autorská práva autora původní předlohy. ČSN ISO definuje plagiát jako představení duševního díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části, jako svého vlastního. Kompilace

3 Odborný text, který vznikl sestavením poznatků z jiných děl. Na rozdíl od plagiátu však nepřebírá celé hotové pasáže bez citování původního zdroje ani nepředstírá svou původnost. [1] Plagiátorství Vydávání cizího literárního nebo jiného uměleckého nebo vědeckého díla za vlastní, popř. převzetí části cizí práce, bez uvedení použitých zdrojů. [1] Autoplagiátorství Publikování, resp. kopírování vlastních dřívějších uměleckých nebo vědeckých prací bez uvedení jejich citací včetně autorství. [1] Citační etika Etické normy týkající se citování ve vědecké komunikaci. Všeobecně uznávaným principem citační etiky je morální povinnost autora publikované vědecké práce uvést v této práci ty výsledky svých myšlenkových předchůdců, na které ve své práci bezprostředně a vědomě navázal, a odlišit zřetelně své vlastní výsledky od výsledků jiných autorů. Za tímto účelem má autor práce těchto svých předchůdců citovat, zejména pak ty práce, jejichž výsledků využil (konstruktivní citace). Na druhé straně není správné spekulativně zatěžovat vědecké práce prestižními citacemi, jako jsou některé nekonstruktivní autoritativní citace a nekonstruktivní autocitace. [1] Citace/citát Doslovné uvedení cizího výroku nebo textu v rámci vlastního dokumentu doprovázené obvykle přesnou identifikací pramene, ze kterého daný výrok nebo text pochází, tedy bibliografickou citací. V textu je obvykle uvedena uvozovkami, odsazením anebo typem písma. [1] Bezúplatná zákonná licence Zákonem stanovená výjimka nahrazující svolení autora k užití díla a nepřiznávající autorovi za tento způsob užití díla žádnou odměnu (nejde o licenci ve smyslu smlouvy). Jedná se např. o citace, půjčování originálů či rozmnoženin vydaných děl (s výjimkou počítačových programů a zvukového či zvukově obrazového záznamu), zpravodajskou licenci, katalogovou licenci, užití díla při občanských či náboženských obřadech, při školních představeních a pro archivní a konzervační účely apod. [1] Školní dílo dle AZ Dílo žáka nebo studenta vytvořené v rámci plnění školních povinností. Škola je oprávněna v rámci bezúplatné zákonné licence školní dílo užít ke své vnitřní potřebě. Při jiném užití má škola právo na uzavření licenční smlouvy za obvyklých podmínek. [1]

4 3. O systémech na odhalování plagiátů Výsledkem porovnávání podobností jsou procenta podobností ke každému nalezenému podobnému dokumentu. Výsledkem není rozhodnutí, že práce je plagiát. Obr. 1: Ukázka výsledků porovnávání podobností Každou z nalezených podobností je potřeba prozkoumat. Z výpisu lze zjistit, z jakého úložiště práce pochází (např. Theses.cz, Odevzdej.cz, IS MU, ), kdo podobný soubor do systému vložil a další informace. Pro podrobné prozkoumání slouží odkaz Podobnosti, kterým se ke každému podobnému souboru zobrazí dokument s červeně zvýrazněnými shodnými pasáži textu. Díky tomu lze často prozkoumat podobnost i bez nutnosti přístupu k nalezenému podobnému dokumentu.

5 Obr. 2: Ukázka nalezených podobností Na obrázku 2 znázorňujícím nalezené podobnosti lze vidět červeně zvýrazněnou hlavičku práce včetně autora, názvu práce, vedoucího apod. Lze tedy rychle vyhodnotit, že se pravděpodobně jedná o pracovní verzi práce stejného autora.

6 2 směry podobností Obr. 3: Ukázka PDF podobností s nalezeným podobným dokumentem Pokud je dokument A podobný vůči dokumentu B např. ze 7 %, dokument B může být vůči dokumentu A podobný ze 100 %. Proto systém na odhalování plagiátů uvádí oba směry podobností. Pomůže tak učiteli odhalit podezřelý dokument, který mohl být zdrojem opisování.

7 Obr. 4: Příklad na vysvětlení dvou směrů podobností [1] adresa informuje o umístění zkoumaného souboru [2] procentuální podobnosti zkoumaného souboru vůči dokumentům v databázi (zobrazují se podobnosti nad 5 %) [3] kliknutím na 'Podobnosti' se zobrazí červeně zvýrazněné shodné pasáže textu s daným souborem [4] kliknutím na 'Informace o souboru' se zobrazí informace pro správce systému o umístění podobného souboru [5] procentuální podobnost souborů v databázi vůči zkoumané práci (zobrazují se podobnosti nad 5 %) Obsah zkoumaného souboru je z X % podobný souboru níže znamená, že Vámi vložený soubor je z X % podobný jinému souboru. Např. z Vaší práce o rozsahu 100 stran A4 opíšete celou seminární práci o rozsahu 7 stran A4. Systém najde 7 % podobnost Vaší práce se seminární prací v systému Odevzdej.cz. Obsah souborů níže je z X % podobný zkoumanému souboru říká, že jiný soubor je z X % podobný Vašemu souboru, tj. v našem příkladě, že seminární práce v Odevzdej.cz je 100% podobná Vaší 100 stránkové práci. S jakými dokumenty se v databázích porovnává? Databáze porovnávaných dokumentů aktuálně zahrnuje více než 3,7 milionů dokumentů tvořených zejména: Závěrečnými pracemi 36 škol zapojených v projektu Theses.cz - vysokoškolskými kvalifikačními pracemi (více než ).

8 Seminárními a jinými studentskými pracemi 30 škol zapojených v Odevzdej.cz (referáty, esejemi, zpracovávanými úlohami, projekty, laboratorními cvičeními, protokoly, zprávami, slohovými cvičeními,...). Dalšími dokumenty vloženými do systémů Theses.cz a Odevzdej.cz (seminárními pracemi, publikacemi, pracemi vloženými z Internetu) a do dalších systémů provozovaných MU (výukové/studijní materiály, publikace učitelů, prezentace, příklady, zákony, zápisy, zprávy, příručky, manuály, ). Zdroji z internetu v systémech je implementován a neustále optimalizován algoritmus pro vyhledávání podobných dokumentů na internetu. Jaké jsou podporovány formáty dokumentů a jazyky? Systémy zpracovávají dokumenty vložené ve formátu pdf, doc, open office formátech a dalších formátech Microsoft Office (excel, ppt), v textovém formátu nebo formátu TeX. Systémy na odhalování plagiátů vyhledávají podobnosti ve všech textech jazyků psaných latinkou, je však dokonale optimalizován na český a slovenský jazyk, protože zpracovává velké množství dokumentů v češtině, slovenštině (zapojeny jsou české a slovenské univerzity, vysoké školy). Zkušenosti se systémy na odhalování plagiátů Zkušenosti ukázaly, že nelze určit univerzální akceptovatelné procento podobnosti. Uživatelé se nás často ptají, jak se rozhoduje, zda práce je nebo není plagiátem. Rozhodnutí, zda práce je či není plagiát však nezávisí pouze na procentě nalezených podobností, ale je potřeba citlivě vyhodnocovat další souvislosti: Citoval autor správně? Jaký je rozsah převzatých (i citovaných) pasáží? (Nejde o kompilát?) Specifické zadání práce (součástí příloh práce mohou být zákony, běžně dostupné statistiky, studie). Každou nalezenou podobnost prozkoumat individuálně s ohledem na výše uvedené. Je důležité, aby rozhodnutí, zda je práce plagiátem či nikoliv udělala osoba v tomto směru u dané práce kompetentní. Pokud vedoucí práce nebo oponent odhalí nedostatky práce před obhajobou, může svůj nález zohlednit v posudku a zejm. navržené známce. Vedoucí práce, příp. oponent, jakožto odborní garanti práce mohou nejlépe vyhodnotit, co je u dané konkrétní práce přípustné a co už není. Ideální je samozřejmě průběžná práce se studentem, kdy může v průběhu tvorby práce vedoucí odhalit nedostatky v citování, rozsahu převzatých pasáží apod. Další zajímavou zkušeností je, že studenti často opisují nevědomě, resp. si neuvědomují, že na převzetí částí textů z jiných zdrojů (ctr+c, ctrl+v) nemají bez správného citování nárok. Ukázalo se, že je potřeba studenty průběžně vést během studia k tomu, že v odborném textu je potřeba korektně citovat např. tím, že budou mít učitelé v tomto směru vyšší nároky na práce seminární. Systémy na odhalování plagiátů je potřeba vnímat a používat jako pomocníka pro nalezení podezřelých dokumentů, nikoliv jako rozhodce, zda práce je plagiátem.

9 4. Theses.cz systém na odhalování plagiátů v závěrečných pracích Cílem systému Theses.cz je umožnit zapojeným školám vyhledávat v systému ke svým pracím potenciální plagiáty. Zkušenosti ukazují, že vedoucí i oponenti závěrečných prací nutně potřebují efektivní nástroje na zkoumání původnosti předkládaných závěrečných prací. Souvisí to v úvodě zmíněnou dostupností elektronických informačních zdrojů, která láká studenty vydávat cizí myšlenky za své. Theses.cz nejen pomáhá učitelům nalézt podezřelé pasáže textu, ale zároveň má nezanedbatelné preventivní účinky mezi studenty. Systém slouží současně jako archiv závěrečných prací, s možností vkládat práce do systému individuálně studenty, nebo automatizovaně napojením na existující lokální úložiště školy. Jaké funkce systém poskytuje? Vyhledávání prací fulltextovým vyhledáváním nebo katalogově v metadatových záznamech nebo plných textech prací (dle volby školy). Vyhledávání podobných souborů (potenciálních plagiátů) ve společné databázi porovnávaných dokumentů hromadně (např. za celou fakultu) nebo jednotlivě. Zpřístupňování závěrečných prací dle pravidel školy. Každá škola se sama rozhoduje, zda a komu bude v Theses.cz zpřístupňovat metadata (záznamy o práci) a plný text práce. Napojení na lokální systémy školy služby porovnávání dokumentů na podobnosti mohou vzdáleně využívat jiné systémy (pomocí webových služeb). Díky automatizovanému propojení s lokálním systémem školy nemusí uživatele pracovat v Theses.cz, ale přistupují pouze do svého školního systému, kam práce odevzdávají. Automatický převod dokumentů do formátů PDF a TXT, díky kterému nemusí mít uživatel pro čtení vloženého dokumentu licenci placeného SW, např. MS Word. Zálohování, archivace a antivirová ochrana dokumentů uložených v databázi. Rozpoznávání skenovaných dokumentů (OCR). Další služby uživatelům (osobní prostor pro kontrolu práce, diskusní fórum, vývěska aj.).

10 Obr. 5: Katalogové vyhledávání v Theses.cz Obr. 6: Zobrazení metadatového záznamu vyhledané práce Zveřejňování závěrečných prací Povinnost zveřejnění závěrečné práce je dána zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). Plné znění zákona je k dispozici:

11 47b Zveřejňování závěrečných prací (1) Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanoví vnitřní předpis vysoké školy. (2) Disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce odevzdané uchazečem k obhajobě musí být též nejméně pět pracovních dnů před konáním obhajoby zveřejněny k nahlížení veřejnosti v místě určeném vnitřním předpisem vysoké školy nebo není-li tak určeno, v místě pracoviště vysoké školy, kde se má konat obhajoba práce. Každý si může ze zveřejněné práce pořizovat na své náklady výpisy, opisy nebo rozmnoženiny. (3) Platí, že odevzdáním práce autor souhlasí se zveřejněním své práce podle tohoto zákona, bez ohledu na výsledek obhajoby. Aktuální stav zveřejňování závěrečných prácí v ČR je, že školy se nestaví ke zveřejňování jednotně. Může za to nejednoznačnost věty: Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Výklad zákona některých právníků vysokých škol je, že univerzitní knihovna je forma databáze kvalifikačních prací, a tak jsou práce dle zákona zveřejněny prezenčně v knihovně. 5. Odevzdej.cz systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích Systém Odevzdej.cz poskytuje zapojeným školám kromě možnosti vyhledávání plagiátů (podezřelých souborů) také e-learningové řešení pro přehledný sběr seminárních a jiných prací od studentů. Učitelé v systému otevírají studentům odevzdávárny složky, kam studenti své práce sami vkládají. Pro učitele tak odpadá administrativa spojená se sběrem prací, např. osobní komunikace e- mailem a ukládání příloh nebo následné třídění a archivace prací. V odevzdávárně je k dispozici vždy aktuální seznam odevzdaných prací. Pokud se učitel rozhodne, lze dle didaktického záměru odevzdávárnu nastavit tak, aby si studenti navzájem své práce viděli. Systém kontroluje datum, do kdy lze práce odevzdávat, a po vypršení tohoto data odevzdávárnu automaticky uzavře, aby nebylo možné práce odevzdat po termínu. Pro učitele už stačí přímo v odevzdavárně zkontrolovat soubor na podobnosti a studenta ohodnotit. Hodnocení zapíše studentovi přímo v systému, student ho vidí, a tak opět odpadá učiteli následná diskuse, co student udělal dobře a co nesprávně v odevzdané práci. Každý učitel si může založit neomezený počet odevzdáváren a tyto opatřit tzv. štítky pro usnadnění vyhledávání.

12 Služby systému Odevzdej.cz Obr. 7: Titulní stránka systému Odevzdej.cz Sběr a kontrola prací pro učitele i další uživatele, kteří si mohou založit tolik odevzdáváren, kolik potřebují (např. dle počtu předmětů nebo skupin studentů). E-learningový nástroj pro elektronické odevzdávání studentských prací do učitelem/školou založených odevzdáváren (složky pro odevzdávání prací) s možnostmi nastavení, kdy lze práce odevzdávat, automatického vkládání jména studenta do názvu odevzdaného souboru a hodnocení práce. Kontrolu odevzdaných prací na podobnosti potenciálních plagiátů práce mohou kontrolovat jak učitelé, tak správce systému za každou školu a existuje i možnost přebíraní výsledků kontroly automatizovaně. Možnost napojení na lokální úložiště a automatizovaný import dat. Zálohování, archivaci a kontrolu dokumentů antivirovým programem nebo automatizované rozpoznávání netextového souboru do textu (OCR) aj. Výhodou systému Odevzdej.cz je, že jej mohou využít pro svou vlastní kontrolu i uživatelé z veřejnosti. V Odevzdej.cz lze neautentizovaně z titulní stránky porovnat libovolný textový dokument se soubory v systému. Výsledek porovnání se zasílá na , který uživatel při vkládání práce zadá. Takto vložený soubor se automaticky po 5 dnech z databáze vymaže, nebo jej může uživatel smazat i dřív. Jiným uživatelům se podobnosti s takto vloženými pracemi

13 nezobrazují, aby nevznikla situace, že student si práci zkontroluje v Odevzdej.cz a následně by škola našla s touto prací podobnosti. Nahrávat lze libovolný soubor ve formátu převoditelném na holý text (např. doc, docx, odt, xls, ppt, txt, pdf, csv, html,...) nebo zadat URL souboru (např. stránky na internetu). s výsledky podobností je zasílán automaticky, jakmile je dokončeno porovnání souborů. Uživatel má v u souhrn nalezených podobností a má možnost po přihlášení se do systému přistupovat k podrobným výpisům Podobností (shodných pasáží textu). Obr. 8:Ukázka u s vyhodnocením podobností 6. Repozitar.cz systém na odhalování plagiátů v odborných publikacích zaměstnanců Repozitar.cz ( je systém pro evidenci publikační činnosti s možností sběru a prezentování plných textů publikací. Nabízí řadu užitečných nástrojů pro zadávání, správu, vyhledávání a zveřejňování publikací. Repozitar.cz je také vhodným nástrojem pro trvalé uskladnění publikovaných výsledků budoucím generacím jak pro univerzitu, tak pro veřejnost, a nabízí zpřístupnění

14 veřejnosti často velice cenných děl vědeckých pracovníků a jejich studentů na základě dodržení práv autorů. Tím dochází ke zvýšení citovanosti autorů a jejich profesního renomé. Služby systému Repozitář: Evidence publikací a plných textů zaměstnaneckých publikací s možností automatizovaného importování publikačních záznamů z lokálního systému nabízí nástroje pro tvorbu fondu zaměstnanecké publikační produkce. Vyhledávání plagiátů a zvýšení autorskoprávní ochrany díky propojení s databázemi porovnávaných dokumentů systémů na odhalování plagiátů Theses.cz i Odevzdej.cz. Pokročilé vyhledávací nástroje umožňují uživatelům vyhledávat v metadatech i plných textech publikací. Přenos záznamů do RIV ze systému Repozitář včetně implementovaných kontrol pro RIV povinně vyplněných záznamů. Zaznamenávání citací umožňuje autorům evidovat si u každé publikace citace. Hromadné operace se záznamy a statistiky pro manažery a správce. Podpora Open Access a zpřístupňování dle pravidel instituce nebo dle vůle autorů, díky čemuž jsou vědecké publikace dostupnější odborné veřejnosti (nebo definovaným skupinám uživatelů s přístupem do Repozitar.cz) a instituce se tak stává viditelnější. Open Access a využití licencí Creative Commons Systém Repozitar.cz podporuje zveřejňování intelektuálních výsledků akademických a vědecko-výzkumných pracovníků v režimu otevřeného přístupu (Open Access), tedy volně a bezplatně komukoliv na Internetu nebo přístup omezit dle smluvního vztahu s vydavatelem. Uživatelé systému mají navíc možnost k plnému textu práce přidělit licenci Creative Commons (soubor veřejných licencí, které posilují pozici autora při rozhodování, za jakých podmínek bude dílo veřejně zpřístupněno). Autor uzavírá prostřednictvím licence Creative Commons plošně se všemi potencionálními uživateli díla smlouvu, čímž určuje, která práva k dílu jim poskytuje, a která svá práva k dílu si naopak vyhrazuje. Licence se vzájemně liší dle různě odstupňovaných převedených a vyhrazených práv autora k jeho dílu. Díky licencím Creative Commons tak dává autor všem uživatelům díla jasné podmínky, za kterých lze dílo použít. Dochází tím k posílení autorskoprávní ochrany samotného autora i instituce. Typy Creative Commons licencí: Uveďte autora Uveďte autora Zachovejte licenci

15 Uveďte autora Nezasahujte do díla Uveďte autora Nevyužívejte komerčně Uveďte autora Nevyužívejte komerčně Zachovejte licenci Uveďte autora Nevyužívejte komerčně Nezasahujte do díla Další informace k licencím Creative Commons lze čerpat z: Další zdroje informací Obr. 9: Titulní stránka systému Repozitar.cz Články vývojového týmu systémů na odhalování plagiátů Systém Theses.cz Systém Odevzdej.cz Systém Repozitar.cz Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

16 Literatura [1] KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna ČR, [cit ]. Dostupné z: < [2] BRANDEJS, M.,J. BRANDEJSOVÁ,Ľ. LUNTER,D. JAKUBÍK,M. STANČÍK. Institucionální repozitář vědeckých a odborných článků s napojením na systém odhalování plagiátů. In UNINFOS Trnava: CIS TU v Trnave, EUNIS Slovensko, od s. "nestránkováno", 5 s. ISBN Mgr. Ľuboš Lunter Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Botanická 68a, Brno, Česká republika lunter@fi.muni.cz doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Botanická 68a, Brno, Česká republika brandejs@fi.muni.cz Ing. Jitka Brandejsová Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Botanická 68a, Brno, Česká republika brandejsova@fi.muni.cz

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová

DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová DESET LET S THESES.CZ Ing. Jitka Brandejsová OBECNÉ KONCEPTY Plagiát vs. software pro detekci podobností Cílem je kvalitnější vzdělání Schopnost práce s textem. Schopnost práce s citacemi. Akademická čest

Více

Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter

Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter Systémy na odhalování plagiátů Mgr. Ľuboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Obsah prezentace Motivace Představení systémů na odhalování plagiátů

Více

Odhalování plagiátů, citační normy, právní aspekty

Odhalování plagiátů, citační normy, právní aspekty Odhalování plagiátů, citační normy, právní aspekty Ľuboš Lunter h t t p : / / i s. m u n i. c z / Obsah prezentace Motivace Představení systémů na odhalování plagiátů Pravidla a praxe na MU Seminární práce

Více

SYSTÉMY NA ODHALOVÁNÍ PLAGIÁTŮ PRÁCE S ODBORNÝM TEXTEM A CITAČNÍ ETIKA

SYSTÉMY NA ODHALOVÁNÍ PLAGIÁTŮ PRÁCE S ODBORNÝM TEXTEM A CITAČNÍ ETIKA SYSTÉMY NA ODHALOVÁNÍ PLAGIÁTŮ PRÁCE S ODBORNÝM TEXTEM A CITAČNÍ ETIKA Mgr. L uboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Obsah prezentace Úvod,

Více

Jak a proč používat systémy na odhalování plagiátů Růžena Krhutová. h t t p : / / i s. m u n i. c z /

Jak a proč používat systémy na odhalování plagiátů Růžena Krhutová. h t t p : / / i s. m u n i. c z / Jak a proč používat systémy na odhalování plagiátů Růžena Krhutová h t t p : / / i s. m u n i. c z / Termín plagiát Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) na stránkách Databáze

Více

DSpace VSB-TUO Repozitar.cz T18:02:56Z. Downloaded from DSpace VSB-TUO

DSpace VSB-TUO  Repozitar.cz T18:02:56Z.  Downloaded from DSpace VSB-TUO DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz þÿ S e m i n áy O t e vy e n é r e p o z i t áy e / S e m i n a r O pþÿe On t Re vy e p eo ns ié t or re i pe os z i t áy e 2 0 1 4 / O p e n R e p o s i t o r i

Více

Odhalování plagiátů v seminárních a závěrečných pracích. h t t p : / / i s. m u n i. c z /

Odhalování plagiátů v seminárních a závěrečných pracích. h t t p : / / i s. m u n i. c z / Odhalování plagiátů v seminárních a závěrečných pracích h t t p : / / i s. m u n i. c z / Obsah prezentace Úvod příčiny plagiátorství. Historie vývoje systémů na odhalování plagiátů. Archiv závěrečných

Více

SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007

SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007 Vysoké učení technické v Brně Rozdělovník: rektor, děkani fakult, ředitelé dalších součástí Zpracoval: doc. RNDr. Miloslav Švec, CSc. SMĚRNICE REKTORA Č. 9/2007 ÚPRAVA, ODEVZDÁVÁNÍ A ZVEŘEJŇOVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 38/2017 ÚPRAVA, ODEVZDÁVÁNÍ, ZVEŘEJŇOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 38/2017 ÚPRAVA, ODEVZDÁVÁNÍ, ZVEŘEJŇOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Datum vydání: 1. 5. 2017 Účinnost: 1. 5. 2017 Odpovědnost: Odbor studijních záležitostí Rektorátu Závaznost: všechny součásti VUT Vydává: rektor VUT Zrušuje: Směrnici rektora

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 08. Citace a správa zdrojů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008. Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík

7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008. Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík 7. října 2008, Systémy pro zpřístupňování evškp 2008 Miroslav Křipač Michal Brandejs, Jitka Brandejsová, Jan Kasprzak, Martin Stančík Masarykova univerzita Národní registr VŠKP a systém na odhalování plagiátů

Více

Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?!

Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?! Vytvoříme národní systém [šedé] literatury?! Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha M.Svoboda@stk.cz Přehled Motivace Právní prostředí Něco o ŠL Náčrt systému Na čem je třeba se shodnout Závěr

Více

Právní kontrola Mgr. Michal Prokop právník Odpovědný pracovník Ing. Aleš Kocourek, Ph.D. prorektor

Právní kontrola Mgr. Michal Prokop právník Odpovědný pracovník Ing. Aleš Kocourek, Ph.D. prorektor Název Směrnice rektora TUL č. 5/2018 Jednotná úprava a zveřejňování bakalářských, diplomových, disertačních, rigorózních a habilitačních prací Jméno Funkce Datum Podpis Garant doc. RNDr. Miroslav Brzezina,

Více

Metodický pokyn rektora č. 2/2017

Metodický pokyn rektora č. 2/2017 SLEZSKA UNIVERZITA V OPAVĚ Metodický pokyn rektora č. 2/2017 K odevzdávání, ukládání a zveřejňování závěrečných prací a habilitačních prací Slezské univerzity v Opavě Vydáno v Opavě, květen 2017 SLEZSKA

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu Věc: Působnost pro: Účinnost od: 1. října 2007 Číslo jednací: Předkládá: UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 13/2007 ve znění dodatku č. 1 Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou

Více

Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací

Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací Metodický pokyn č. 1/09 pro odevzdávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských závěrečných prací Článek I. Úvodní ustanovení (1) Pro účely této směrnice se vysokoškolskými závěrečnými pracemi rozumí

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Úplné znění ke dni: 15. 1. 2016 Zapracovává: Dodatky č. 1 až 2 ÚPLNÉ ZNĚNÍ SMĚRNICE REKTORA Č. 2/2009 ÚPRAVA, ODEVZDÁVÁNÍ, ZVEŘEJŇOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ VYSOKOŠKOLSKÝCH KVALIFIKAČNÍCH

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ

10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ 10 LET S ŠEDOU LITERATUROU NA UNIVERZITĚ TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Ing. Lukáš Budínský Prezentace je dostupná pod licencí Creative Commons, licence: CC-BY-SA-4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Více

Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory

Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory Šedá literatura v STK: nové aktivity, nové obzory Petr Novák Státní technická knihovna, Praha P.Novak@stk.cz Proč se zabývat ŠL není běžně dostupná prostřednictvím knihkupectví těžko se vyhledává těžko

Více

Citace, citování Plagiátorství

Citace, citování Plagiátorství Citace, citování Plagiátorství Komise evškp AKVŠ, 23.9.2009 Romana Kasperkevičová Knihovna JAMU Citace, citování Citování použité literatury (citační etika, normy) Základní součást vysokoškolských a vědeckých

Více

Fakulta stavební VUT v Brně DODATEK Č. 1 KE SMĚRNICI DĚKANA Č. 19/2011

Fakulta stavební VUT v Brně DODATEK Č. 1 KE SMĚRNICI DĚKANA Č. 19/2011 Fakulta stavební VUT v Brně datum vydání: 2. 5. 2012 počet stran: 8 účinnost od: 2. 5. 2012 počet příloh: 4 za věcnou stránku odpovídá: doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D., doc. Ing. Miroslav Bajer, CSc., doc.

Více

Vysokoškolské kvalifikační práce na UPa. Pardubice 4. května 2010

Vysokoškolské kvalifikační práce na UPa. Pardubice 4. května 2010 Vysokoškolské kvalifikační práce na UPa Pardubice 4. května 2010 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 47b zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. Zveřejňování závěrečných prací (1) Vysoká škola

Více

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu:

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu: Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0301 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt Akademické publikování a autorské právo Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt 4. 11. 2017 Stručný přehled přednášky Vznik a publikace díla Přístup k výsledkům vědy a výzkumu Použití výjimek Možné

Více

rektorka Plzeň 14. října 2013 ZCU 032978/2013 Článek 1 Úvodní ustanovení

rektorka Plzeň 14. října 2013 ZCU 032978/2013 Článek 1 Úvodní ustanovení rektorka Plzeň 14. října 2013 ZCU 032978/2013 Směrnice rektora č. 26R/2013 ZVEŘEJŇOVÁNÍ KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ Tato směrnice upravuje způsob odevzdání kvalifikační práce, postup při zveřejňování kvalifikační

Více

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK

Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Osobní archivy publikovaných odborných prací v medicíně jako součást Digitální knihovny NLK Adéla Jarolímková, Národní lékařská knihovna Toto dílo dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora- Zachovejte

Více

rektor Plzeň 15. listopadu 2017 ZCU /2017 Směrnice rektora č. 33R/2017 ZVEŘEJŇOVÁNÍ KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ

rektor Plzeň 15. listopadu 2017 ZCU /2017 Směrnice rektora č. 33R/2017 ZVEŘEJŇOVÁNÍ KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ rektor Plzeň 15. listopadu 2017 ZCU 031868/2017 Směrnice rektora č. 33R/2017 ZVEŘEJŇOVÁNÍ KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ Tato směrnice upravuje způsob odevzdání bakalářské, diplomové, disertační a rigorózní práce

Více

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Osnova přednášky Úvod Terminologie Normy a zákony upravující

Více

Řád pro nakládání s bakalářskými, diplomovými, rigorózními, dizertačními a habilitačními pracemi na UHK

Řád pro nakládání s bakalářskými, diplomovými, rigorózními, dizertačními a habilitačními pracemi na UHK Rektorský výnos č. 05/2017 Řád pro nakládání s bakalářskými, diplomovými, rigorózními, dizertačními a habilitačními pracemi na UHK ODDÍL 1. SPOLEČNÁ USTANOVENÍ Čl. 1 (1) Tento řád se ve svých ustanoveních

Více

Příkaz prorektora pro studijní a pedagogické

Příkaz prorektora pro studijní a pedagogické Příkaz prorektora pro studijní a pedagogické (Doplnění Studijního a zkušebního řádu MVŠO, čl. 20 Bakalářské práce) Verze: 1 Platnost od: 1. 9. 2012 Zpracoval: Schválil: Prorektorát pro studijní a pedagogické

Více

Bakalářské a diplomové práce

Bakalářské a diplomové práce SR 04/2015 Strana č. 1 z 10 Směrnice rektorky SR 04/2015 Bakalářské a diplomové práce Garant předpisu: Schválil(a): Jméno: Ing. Milan Hála Ing. Lucie Marková, Ph.D. Funkce: kvestor rektorka Datum: 1. 9.

Více

Příloha 1. Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP

Příloha 1. Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP Příloha 1 Náleţitosti a uspořádání textové části VŠKP Náležitosti a uspořádání textové části VŠKP je určeno v tomto pořadí: a) titulní list b) zadání VŠKP c) abstrakt v českém a anglickém jazyce, klíčová

Více

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU:

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: AMU = DAMU + FAMU + HAMU Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: Od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické podobě Iva Horová, Radim Chvála. stav do roku 2006; 2. vstupní podmínky inovace

Více

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP Obsahová stránka BP i DP se řídí: 1. Směrnicí rektora č. 9/2007 Úprava, odevzdávání a zveřejňování vysokoškolských kvalifikačních prací na VUT v Brně 2. Směrnicí děkana č. 2/2007

Více

Metodika jednotné úpravy, zpracovávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací na. (dále jen Metodika )

Metodika jednotné úpravy, zpracovávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací na. (dále jen Metodika ) Tento text pro AMU zpracovala Iva Horová. Předpis je na AMU ve stadiu schvalování Aktualizace 18. 4. 2006 Metodika jednotné úpravy, zpracovávání, ukládání a zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních

Více

Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění

Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění B3-09/3-PR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍKAZ REKTORA UP (PR) B3-09/3-PR Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění

Více

R-B-17/08. Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění

R-B-17/08. Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění VNITŘNÍ NORMA UP R-B-17/08 Zadání tématu, odevzdávání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, disertační práci a rigorózní práci a způsob jejich zveřejnění Obsah: Garant: Stanovení způsobu zadávání tématu,

Více

LMS Moodle. Formát zobrazení kurzu - Etask

LMS Moodle. Formát zobrazení kurzu - Etask LMS Moodle Formát zobrazení kurzu - Etask Obsah Úvod... 3 Postup nastavení formátu Etask... 4 Nastavení kurzu ve formátu Etask... 5 Mapa průběžných výsledků Etask... 6 Zobrazení mapy... 6 Ohodnocení úkolu

Více

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková

PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková PhDr. E. Lesenková, Ph.D. Mgr. A. Jarolímková, Ph.D. PhDr. H. Bouzková Proč e-learning? Výhody pro vás - potenciální účastníky školení Alternativa ke klasickým kurzům a seminářům pořádaným v NLK či IPVZ

Více

na Slezské univerzitě v Opavě ze dne 8. srpna 2017

na Slezské univerzitě v Opavě ze dne 8. srpna 2017 Vnitřní předpisy Slezské univerzit!; v Opavě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona é. I I J/ 1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů

Více

Rámcový návod pro školitele. doktorských studijních programů

Rámcový návod pro školitele. doktorských studijních programů Rámcový návod pro školitele doktorských studijních programů Univerzitní informační systém (UIS) Obsah Schvalování individuálního studijního plánu (ISP)-----------------------------------------------------

Více

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/08

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/08 VNITŘNÍ NORMA PdF UP PdF-B-17/08 Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní, dizertační a závěrečné práci a způsob jejich zveřejnění Obsah: Garant: Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Autorský zákon ve školním prostředí 25. 11. 2009, Ostrava Jiří Plešek Univerzitní knihovna OU http://knihovna.osu.cz jiri.plesek@osu.cz Obsah prezentace I. TEORETICKÁ ČÁST Autorský zákon Autorská práva

Více

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2017

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2017 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ, o. p. s. se sídlem Duškova 7, Praha 5, PSČ 150 00 Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2017 K zadávání, úpravě, odevzdávání a zveřejňování bakalářských

Více

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě

Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě Vysokoškolské kvalifikační práce na AMU: od sběru dat po zpřístupnění plných verzí v elektronické formě Radim Chvála * radim.chvala@amu.cz Iva Horová ** iva.horova@amu.cz Abstrakt: Příspěvek seznamuje

Více

The bridge to knowledge 28/05/09

The bridge to knowledge 28/05/09 The bridge to knowledge DigiTool umožňuje knihovnám vytvářet, administrovat, dlouhodobě uchovávat a sdílet digitální sbírky. DigiTool je možno využít pro institucionální repozitáře, sbírky výukových materiálu

Více

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ, o. p. s. se sídlem Duškova 7, Praha 5, PSČ 150 00 Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016 K zadávání, úpravě, odevzdávání a zveřejňování bakalářských

Více

Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost. Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013

Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost. Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013 Autorský zákon a knihovny - možnosti pro budoucnost Vít Richter vit.richter@nkp.cz Praha, UISK, FFUK 25.11.2013 Hlavní témata Digitální svět hledání nové rovnováhy Co knihovny mohou v digitálním světě?

Více

Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců. AUTORSKÁ PRÁVA Citace

Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců. AUTORSKÁ PRÁVA Citace Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců AUTORSKÁ PRÁVA Citace Citace v autorském zákoně Zákon č. 121/2000 Sb. Autorský zákon bezúplatné zákonné

Více

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Institut průmyslově právní výchovy P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Zadávání odborných prací Každý posluchač si může zvolit jedno z vypsaných témat nebo navrhnout vlastní téma. U vypsaných témat

Více

Náležitosti žádosti o zahájení habilitačního řízení

Náležitosti žádosti o zahájení habilitačního řízení Účinnost dokumentu od: 24. 5. 2014 Náležitosti žádosti o zahájení habilitačního řízení Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/7 Uchazeč předloží

Více

S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 2 /

S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 2 / S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 2 / 2 0 1 1 KE ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ Prof. RNDr. René Wokoun, CSc., rektor S M Ě R N I C E P R O U J E P Platná od: 12. 9. 2011 Zpracoval/a: RNDr. Alena Chvátalová,

Více

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů

Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Novinky v ASEPu a zkušenosti s vkládáním plných textů Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Seminář pro pracovníky knihoven a SVI ústavů AV ČR Praha, 17. 6. 2013 Nová interní směrnice č. 4 / 2013 Tvorba

Více

ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ A AUTORSKÉ PRÁVO. Matěj

ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ A AUTORSKÉ PRÁVO. Matěj ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ A AUTORSKÉ PRÁVO Podpořeno GA ČR Projekt GA17-22474S Přizpůsobení výjimek a omezení autorského práva, práv souvisejících a zvláštních práv pořizovatele databáze prostředí

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů

Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů Projekt NR VŠKP a systém na odhalování plagiátů 16. října 2007 Jitka Brandejsová, Jan Mach Masarykova univerzita, Vysoká škola ekonomická v Praze Názvy Stručné označení projektu: Theses Název rozvojového

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK Zařazení do systému Práva k nehmotným statkům - práva průmyslová - práva

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA JE STÁLE PLATNÁ Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

Národní úložiště šedé literatury v roce 2012

Národní úložiště šedé literatury v roce 2012 Národní úložiště šedé literatury v roce 2012 5. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 23. října 2012 NTK, Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled Obhajoba projektu

Více

OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 4/2012 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE

OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 4/2012 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 4/2012 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE Děkan Fakulty mezinárodních vztahů (dále jen FMV ) na základě

Více

I když komentáře jsou nepovinné je nutné pro zaslání výsledků kontroly uvést:

I když komentáře jsou nepovinné je nutné pro zaslání výsledků kontroly uvést: Vysokoškolské kvalifikační práce kontrola možných plagiátů stručný manuál pro předkládání textových souborů ke kontrole A. Typy textových souborů Ke kontrole je možno předložit soubory: *.pdf (Adobe Acrobat),

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění

Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění Zadání tématu, odevzdání a evidence údajů o bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práci a způsob jejich zveřejnění Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Zadání tématu bakalářské, diplomové či disertační

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL FAMILY OWNED COMPANY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL FAMILY OWNED COMPANY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF NÁVRH STRATEGIE ROZVOJE MALÉ RODINNÉ FIRMY THE DEVELOPMENT OF SMALL

Více

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S.

RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. RIGORÓZNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, O.P.S. Čl. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Rigorózní řád Metropolitní univerzity Praha, o.p.s. upravuje 1 postup přijímání přihlášek ke státní rigorózní zkoušce, která

Více

Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře

Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Univerzita Karlova v Praze 23. 10. 2013 Seminář ke zpřístupňování šedé literatury Co je plagiát? 1. klonování vydávání

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

Šedá literatura jako zdroj odborných informací

Šedá literatura jako zdroj odborných informací Šedá literatura jako zdroj odborných informací Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna p.novak@stk.cz 22. ledna 2008 IKI 2008, areál UK, Praha - Jinonice Proč se zabývat šedou literaturou? není běžně

Více

Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz

Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz Abstrakt: Jak otevřít přístup k Open Access? Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha buresova@knav.cz INFORUM 2012: 18. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 22. -24. 5. 2012 V

Více

Pravidla zadávání, zpracování, odevzdávání, archivace a zveřejňování bakalářských a diplomových prací na ČZU

Pravidla zadávání, zpracování, odevzdávání, archivace a zveřejňování bakalářských a diplomových prací na ČZU Pravidla zadávání, zpracování, odevzdávání, archivace a zveřejňování bakalářských a diplomových prací na ČZU Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Účelem této směrnice je vymezit pravidla pro zadávání, zpracování,

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. května 2019 Digitální knihovna Definice 1,,Integrovaný

Více

STIPENDIJNÍ PROGRAM MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014

STIPENDIJNÍ PROGRAM MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 5/2014 kterou se v souladu s čl. 3 Stipendijního řádu Masarykovy univerzity vyhlašuje STIPENDIJNÍ PROGRAM Den vydání: 24. 07. 2014 Platnost: 24.

Více

Základy autorského práva pro akademické pracovníky

Základy autorského práva pro akademické pracovníky Základy autorského práva pro akademické pracovníky Ivana Sýkorová specialistka humanitního a společenskovědního přenosu poznatků Matěj Machů, patentový zástupce poradce CPPT UK pro právo duševního vlastnictví

Více

Institutional Repository of Scientific And Professional Articles Connected with the Plagiarism-Tracing System

Institutional Repository of Scientific And Professional Articles Connected with the Plagiarism-Tracing System Institucionální repozitář vědeckých a odborných článků s napojením na systém odhalování plagiátů Institutional Repository of Scientific And Professional Articles Connected with the Plagiarism-Tracing System

Více

Národní úložiště šedé literatury

Národní úložiště šedé literatury Národní úložiště šedé literatury 4. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 25. října 2011 Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled O projektu Cíle Výsledky Zahraniční

Více

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení

Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení Národní úložiště šedé literatury třetí rok řešení 3. ročník Semináře ke zpřístupňování šedé literatury 8. prosince 2010 Praha, Česká republika Petra Pejšová petra.pejsova@techlib.cz Přehled O projektu

Více

Bibliografických manažerů je celá řada. Tento materiál popisuje práci s nástrojem zvaným EndNote Basic.

Bibliografických manažerů je celá řada. Tento materiál popisuje práci s nástrojem zvaným EndNote Basic. ENDNOTE BASIC Bibliografické, nazývané také citační nebo referenční, manažery jsou užitečné nástroje sloužící k vytváření osobních bibliografií, a to především pomocí jednoduchého stažení vybraných záznamů

Více

Bakalářské a diplomové práce

Bakalářské a diplomové práce SR 04/2015 Strana č. 1 z 12 Směrnice rektorky SR 04/2015 Bakalářské a diplomové práce Garant předpisu: Schválil(a): Jméno: Ing. Milan Hála Ing. Lucie Marková, Ph.D. Funkce: kvestor rektorka Datum: 1. 9.

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR ASEP bibliografická databáze - online katalog, analytika ASEP repozitář pro plné texty výsledků datový repozitář ASEP bibliografická databáze, repozitář

Více

Vysokoškolské kvalifikační práce kontrola možných plagiátů

Vysokoškolské kvalifikační práce kontrola možných plagiátů Vysokoškolské kvalifikační práce kontrola možných plagiátů Na Masarykově univerzitě existuje projekt umožňující odhalovat plagiáty v písemných pracích studentů a pedagogů. Tohoto projektu se účastní i

Více

Mezin{rodní trendy OA"

Mezin{rodní trendy OA Mezin{rodní trendy OA" Institucionální repozitáře a jejich registry PhDr. Jindra Planková, Ph.D. Ústav informatiky, FPF Slezská univerzita v Opavě Žít aktivně znamená žít s přiměřenými informacemi [Norbert

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování

DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování Magisterský studijní obor 2. ročník ELEKTRONIKA A SDĚLOVACÍ TECHNIKA Akademický rok 2011/2012 FEKT VUT v Brně DIPLOMOVÁ PRÁCE (MMSE) Pokyny pro vypracování 1. Diplomová práce musí být svázána v pevných

Více

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 1. Práci je třeba odevzdat ve dvou exemplářích 2x pevná vazba 2. Kvalifikační práce se odevzdává v termínu určeném Harmonogramem

Více

Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v. Jiří Stöhr

Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v. Jiří Stöhr Hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací, jejich evidence a správa v systému OBD Jiří Stöhr Úvod systém OBD Systém OBD používají především výzkumné instituce v čele s vysokými školami a má dvě základní

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. prosince 2016 Digitální knihovna Definice 1 Integrovaný

Více

Jak vysoké školy pokročily ve zpřístupňování své šedé literatury

Jak vysoké školy pokročily ve zpřístupňování své šedé literatury Jak vysoké školy pokročily ve zpřístupňování své šedé literatury Asociace knihoven vysokých škol ČR Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování VŠKP Osnova: Co jsou VŠKP Stav před r. 2001 Odborná

Více

Autorskoprávní ochrana zaměstnaneckých a studentských děl

Autorskoprávní ochrana zaměstnaneckých a studentských děl Autorskoprávní ochrana zaměstnaneckých a studentských děl Pavel Koukal září 2016 Katedra občanského práva 1 Vědecký výsledek a dušení vlastnictví autorské dílo vynález/technické řešení odrůda rostlin ochranná

Více

OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE

OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE Děkanka Fakulty mezinárodních vztahů (dále jen FMV ) na základě

Více

Opatření děkana č. 29/2010

Opatření děkana č. 29/2010 Opatření děkana č. 29/2010 Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Opatření děkana č. 29/2010 Název: Pravidla pro evidenci, odevzdávání a zveřejňování závěrečných prací 29. 9. 2010 Účinnost:

Více

Šedá literatura case study v ČR

Šedá literatura case study v ČR Šedá literatura case study v ČR Petra Pejšová Národní technická knihovna, Praha Digitálná knižnica 10. listopadu 2015 Creative Commons Uveďte původ-neužívejte dílo komerčně-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní

Více

OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013

OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013 Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o. Žalanského 68/54 Praha 17- Řepy OZNÁMENÍ REKTORKY č. 8/2013 čl. 1 Odborné publikační aktivity akademických pracovníků VŠRR Informace o předávání dat do IS VaVaI

Více

CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI

CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI CITACE SNADNĚJI A RYCHLEJI ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM KURZ PRO UŽIVATELE KNIHOVNY JABOK, 10.11.2010 PŘIPRAVILA EVA CERNIŇÁKOVÁ PROČ CITOVAT? Údaje k dohledání

Více

Příprava bakalářské práce

Příprava bakalářské práce Příprava bakalářské práce CÍLEM JE NAUČIT SE PRACOVAT S ODBORNOU LITERATUROU příprava během letního semestru vyhledávání literatury výběr a analýza nejpodstatnějších částí textu konzultace se školitelem

Více

Odevzdej.cz : Odhalování plagiátů v seminárních pracích

Odevzdej.cz : Odhalování plagiátů v seminárních pracích Odevzdej.cz : Odhalování plagiátů v seminárních pracích Jitka Brandejsová, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Systémy pro zpřístupňování VŠKP 2009, Brno, 21. října 2009 1 Odevzdej.cz - kontrola

Více

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006.

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

DIPL 2. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích. Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce.

DIPL 2. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích. Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích DIPL 2 Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce. Mgr. Martin Svitanek Obsah STUDENTI I. FÁZE ZADÁVÁNÍ VŠKP

Více

Národní úložiště šedé literatury Otevřené repozitáře, 13. 5. 2015 Petra Pejšová a Hana Vyčítalová Creative Commons Uveďte původ-neužívejte dílo komerčně-zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní Přehled o projektu

Více

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE

UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE UŽITÍ VEŘEJNÝCH LICENCÍ KE ZPŘÍSTUPNĚNÍ DATABÁZE METADAT MICHAL REINÖHL m ichal@re inohl.cz 7. R O Č NÍK KO NFERENCE O Š E D É L I T E R AT U Ř E A R E P OZ I TÁ Ř Í CH Prezentace je dostupná pod licencí

Více