Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 1A Pomoz klukovi na obrázku najít správné oblečení podle toho, jaké je venku zrovna počasí. Spoj jednotlivé druhy oblečení se symboly počasí, do kterého je nejvhodnější a pověz proč. Mysli na to, že se často chodí blízko silnice, kde jezdí i auta. Pomůžeš mu, aby ho žádné auto nepřehlédlo?

2 1B Vezmi si tužku, pastelku, nebo pero a situace, kde se lidé chovají správně, označ přeškrtnutím červeného smajlíka a pověz, proč tomu tak je. Situace, kde se lidé nechovají správně, označ přeškrtnutím zeleného smajlíka, a navrhni řešení, co bys změnil, aby bylo chování na obrázku správné.

3 2A Pomoz holčičce na obrázku najít správné oblečení na kolo podle toho, jaké je venku zrovna počasí. Do pole u obrázku nakresli mrak, pokud se oblečení hodí na kolo do chladnějšího počasí, nebo sluníčko, když se oblečení hodí na kolo do hezkého počasí. Pokud se oblečení na kolo nehodí, nakresli do pole u obrázku křížek.

4 2B Jezdíš na výlety autem? Tak to bude hračka! Prohlédni si následující obrázky a popiš, co se na nich děje. Jak jsi zjistil, tak ne všichni se na obrázcích chovají správně. U obrázků, na kterých se chovají všichni tak, jak mají, nakresli do prázdného pole tento smajlík a k obrázkům, na kterých někomu hrozí nebezpečí, nakresli do pole tento smajlík Pověz, co by na obrázcích označených šklebíkem šlo zlepšit?

5 3A Jako každý správný cyklista i ty musíš mít na kole přilbu. Pořádně si prohlédni obrázky a popiš, co na nich vidíš. U obrázku, který je správně, vepiš do pole fajfku a u obrázků, které jsou špatně, vepiš do pole a zároveň vždy na obrázku zakroužkuj místo, kde je podle tebe chyba a pověz proč.

6 3B Prohlédni si následující obrázky a zkus říct, kdo je cyklista a kdo je chodec. Pokud si myslíš, že je na obrázku chodec, spoj jej s holčičkou, chodcem v barevném poli. Pokud si myslíš, že je na obrázku cyklista, spoj jej s klukem na kole v barevném poli.

7 4A Vezmi si tužku, pastelku, nebo pero a situace, kde se lidé chovají správně, spoj se zeleným semaforem a pověz, proč tomu tak je. Situace, kde se lidé nechovají správně, spoj s červeným semaforem a navrhni řešení, co bys změnil, aby bylo chování na obrázku správné.

8 4B Jako správný cyklista jistě víš, co patří do povinné výbavy na kolo a co do výbavy, kterou je vždycky dobré mít pro bezpečí svoje, ale i okolí. Vezmi si modrou pastelku, či fix a spoj všechny věci, které patří do povinné výbavy cyklisty s místem na kole, kam patří. Následně zelenou barvou spoj ty věci, které je dobré vždycky na kole mít.

9 5A Postupně si prohlédni všechny obrázky. Našel jsi tam nějakou chybu, nebo se všichni chovají správně a bezpečně? Pod obrázky máš prostor, kam do detailu napiš, co je na obrázcích dobře, co by šlo zlepšit a jak by to šlo zlepšit.

10 5B Napiš, co je snížená viditelnost a vysvětli proč. Co to jsou reflexní materiály? Jaké znáš druhy reflexních materiálů? Zkus popsat, jak fungují. Kam bys správně umístil reflexní materiály, abys byl pro auta co nejlépe viditelný? Vyznač šipkami na klukovi na obrázku části těla, kde je nejbezpečnější umístit reflexní materiály a vysvětli proč. Nejen jako cyklista, ale i jako chodec se každý musí chránit, například tak, že bude dobře viditelný. Nejdříve vyplň horní textové pole. Pak si prohlédni kluka na obrázku a pověz, jestli je vhodně oblečen do počasí, které jsi popsal v prvním poli nad ním. Přečti si text ve spodní části listu a zkus najít vhodné řešení.

11 PRACOVNÍ LIST 6A Víš, jak o přilbu pečovat? Víš, jak se přilba vyrábí? Jak je přilba bezpečně upnutá? Jak poznám, že je přilba bezpečná? Přilba je pro bezpečnost cyklisty nepostradatelná věc, ale umíš o ní pečovat? Zkus odpovědět na otázky v bublinách. Svoje postřehy napiš do jednotlivých bublin.

12 6B Tak jako na kolo nevyjedeme bez přilby, tak i v autě nevyrazíme na cesty bez bezpečného připoutání. Prohlédni si následující obrázky a seřaď je za sebou dle zásad správného poutání. Pořadí obrázků vepiš do prázdných polí ve spodním rohu. Může nastat situace, že na některém z obrázků bude chybný postup. Takové obrázky označ do pole křížkem. Na závěr popiš postup poutání dle vybraných obrázků a vysvětli, proč jsi některé vyřadil.

13 7A Níže jsou vypsané nebezpečné situace při jízdě na kole. Popiš, proč si myslíš, že jsou nebezpečné: Jízda na kole bez držení Jízda s ručním vozíkem Jízda s nohama mimo šlapadla Jízda se psem na vodítku Držení jiného vozidla Vezení druhé osoby Jízda s druhým kolem Jízda dvou cyklistů na silnici vedle sebe I volba umístění nákladu na kolo je pro bezpečnost nesmírně důležitá. Proč? Popřemýšlej a pověz, co ti náklad udělá s těžištěm. Na obrázku vyznač místa na kole riziková pro převoz nákladu. Vysvětli, proč jsi zvolil toto místo.

14 7B Co si představíš pod pojmem volné předměty v automobilu? Popřemýšlej nad tím, proč je nebezpečné mít volné předměty v automobilu. Kam je tedy vhodné tyto předměty uložit, aby nikomu neublížily? Jedeme na lyže Jedeme v létě na chatu Co s sebou vezeme? Kam to do auta uložíme? Co s sebou vezeme? Kam to do auta uložíme? Jedeme z nákupu Co s sebou vezeme? Kam to do auta uložíme? Spočítej malý příklad: Auto jede rychlostí 50 km/h. V autě je položená na sedačce 1,5 l lahev s vodou. Autu do cesty vběhne dítě, řidič strhne volant a narazí do zdi baráku. Spočítej, kolik v okamžiku nárazu vážila lahev s vodou, když se váha předmětu násobí s rychlostí, kterou jelo auto v době nárazu? Pověz, jakou může udělat v autě paseku taková lahev?

15 8A Zkontroluj brzdové špalky Zkontroluj tlak v pneumatikách Zkontroluj únik oleje u odpružených vidlic Zkontroluj dotažení matic a šroubů Promaž řetěz Promaž čepy brzdových pák Zkontroluj upnutí sedla, rychloupínacích šroubů sedlovky a kol Zkontroluj opotřebení dezénu a poškození boku pneumatik Zkontroluj brzdová lanka Zkontroluj vycentrování ráfků Vyčisti řetěz a nezapomeň ho znovu namazat Zkontroluj tlak vzduchu u odpružené vzduchové vidlice a dohusti Kolo je dopravní prostředek jako každý jiný, a jako takový je třeba jej nějak udržovat. Důkladně si přečti úkony vypsané v obdélníkách. Jednotlivý úkon vždy spoj šipkou s částí kola, které se týká, a vysvětli postup, jak bys daný úkon realizoval. Až budeš mít všechny úkony přiřazené, tak podtrhni zeleně ty, které bys měl dělat každý týden a žlutě ty, které stačí jednou za měsíc.

16 8B Jaký je správný postup při zástavě dechu a krevního oběhu někoho na blízku? Prohlédni si obrázky a vyber ten, na kterém je správně znázorněna poloha zachránce, vysvětli proč. Pověz, při jakých krizových situacích budeš koho volat? Představ si, že musíš volat na záchranku. Podívej se na otázky úkony v obdélníkách. Seřaď je očíslováním tak, jak jsou při přivolání záchranné služby ve správném pořadí, a pověz, proč je důležité pořadí informací, které dispečerovi na záchrance sděluji. Jaký je stav postiženého? Přesný popis místa? Co se přesně stalo? Jméno, nebo přibližný věk postiženého? Kdo volá? Například popis místa, kde se zraněný nachází, může být někdy obtížný. Zkus s kamarádem simulovat telefonní rozhovor zachránce zraněného x dispečera na záchrance. A nezapomeň, nikdy nezavěšuj jako první!

17 9A Přiřaď pojmy v obdelnících šipkami na místo v autě, kde je můžeme najít. Vysvětli, k čemu jednotlivé věci slouží a jak fungují. Podvozek Deformační zóny Bezpečnostní pásy Brzdy Airbagy Hlavová opěrka Elektronické systémy Nenašel jsi mezi uvedenými pojmy nějaký důležitý bezpečnostní prvek, který je podle tebe pro zdraví posádky důležitý? Napiš ho mezi ostatní pojmy, šipkou vyznač, kde ho na autě najdeme a vysvětli jeho funkci.

18 9B nějak mi vyhládlo, sjedu si něco koupit koupím si chipsy a něco na zapití ááále! přilba jako přilba, hned jsem zpátky. na motorce to bude rychlejší. pak ji vrátím a nikdo nic nepozná. jak je na tom to dítě, co jsme operovali? Ach jo, nechce se mi na kole, kdyby to šlo rychleji parádička, teď bych byl teprve kousek od baráku Pořádně si prohlédni všechny obrázky, pod kterými se skrývá krátký příběh. Do polí u obrázků napiš správné číslo tak, jak si myslíš, že jdou obrázky za sebou. Vymysli společně s kamarády zakončení tohoto příběhu. Jaké z něj plyne ponaučení?

Jsou určeny k dalšímu rozvoji činností a schopností žáků. Obsahují fotografie a ilustrace pro lepší navození

Jsou určeny k dalšímu rozvoji činností a schopností žáků. Obsahují fotografie a ilustrace pro lepší navození Pracovní listy Jsou určeny k dalšímu rozvoji činností a schopností žáků. Obsahují fotografie a ilustrace pro lepší navození procvičované situace. Pracovní listy jsou součástí projektu OP VK Dopravní výchova

Více

ALARM PRACOVNÍ LISTY

ALARM PRACOVNÍ LISTY ALARM PRACOVNÍ LISTY Leden 2009 Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Spoluřešitelé:

Více

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách.

1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 1 Vyprávěj, co vidíš na obrázku a vyhledej jednotlivé situace zobrazené na kartách. 2 Vyprávěj příběh a podle obrázků doplň slova ve správném tvaru. Svítilo a šli do. Cesta vedla kolem, pak po a kousek

Více

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení.

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Cyklista a chodec Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Jak se chovat na pozemních komunikacích? 1.Cyklista i chodec se musí

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 25. 3. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 25. 3. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti VY_12_INOVACE_1JON29 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 25. 3. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Slovo a jeho význam

Více

Musíš vidět (mít světla) a být viděn (odrazky, reflexní prvky na oblečení).

Musíš vidět (mít světla) a být viděn (odrazky, reflexní prvky na oblečení). Bezpečnost na kole CO UDĚLAT PRO BEZPEČNOST NA KOLE? PAMATUJ: Vybav své kolo povinnou výbavou a pro jistotu také výbavou pro případ snížené viditelnosti. Při neúplném či nefunkčním vybavení Ti hrozí pokuta

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Dopravní výchova Bezpečnost silničního provozu Cíl: - získání vědomostí, dovedností a návyků v oblasti bezpečného chování v silničním provozu

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

1. NA CHODNÍKU 1. Kdo je chodec? Vyber, kdo je chodec. Chodce podtrhni nebo vybarvi barevnou pastelkou.

1. NA CHODNÍKU 1. Kdo je chodec? Vyber, kdo je chodec. Chodce podtrhni nebo vybarvi barevnou pastelkou. 1. NA CHODNÍKU 1. Kdo je chodec? Vyber, kdo je chodec. Chodce podtrhni nebo vybarvi barevnou pastelkou. děvče se psem pán na motorce paní s kočárkem dospělý na kole dítě na bruslích dospělý na skútru chlapec

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Výchova ke zdraví BESIP

Výchova ke zdraví BESIP VY III/2 INOVACE 63 Tělesná výchova Výchova ke zdraví BESIP Autor DUM Mgr. Jarmila Kesnerová, s využitím publikace Dopravní výchova pro 4. a 5. ročník ZŠ Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy ŠVP

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 1. 6. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Téma: Křižovatky, semafory

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 1. 6. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Téma: Křižovatky, semafory VY_12_INOVACE_1JON17 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 1. 6. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Cyklista Křižovatky,

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 5. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po chodníku

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 5. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po chodníku VY_12_INOVACE_1JON31 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 5. 4. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Slovní druhy Anotace:

Více

PEXESOVÁ LIGA. Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích.

PEXESOVÁ LIGA. Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích. PEXESOVÁ LIGA Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích. Děti se formou obrázkové hry PE-XE-SO seznámí s některými

Více

VY_12_INOVACE_PRV

VY_12_INOVACE_PRV Jízdní kolo VY_12_INOVACE_PRV.123.16 Mgr.Charlotta Kurcová listopad 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Jízdní kolo Podtéma: jednotlivé části jízdního kola, jednoduchá oprava, pravidla silničního

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 29. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 29. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti VY_12_INOVACE_1JON16 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 29. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Cyklista Změna směru

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

ALARM TEST PRO CYKLISTY

ALARM TEST PRO CYKLISTY ALARM TEST PRO CYKLISTY Leden 2009 Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Spoluřešitelé:

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 9. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky informativní

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 9. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky informativní VY_12_INOVACE_1JON12 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 9. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky Dopravní

Více

max 40 mm 30-55 mm max 30-55 mm 03ISRABSF01

max 40 mm 30-55 mm max 30-55 mm 03ISRABSF01 A B 30-55 mm max 40 mm 30-55 mm max 40 mm C D 03ISRABSF01 E F M N G H O P I L Q R CZ Než začnete sedačku používat, pozorně si přečtěte návod. Návod si pečlivě uschovejte pro možnost nahlédnutí v budoucnu.

Více

Úkol č. 1: Podívej se na obrázky kol a napiš pod ně názvy, které najdeš v textu.

Úkol č. 1: Podívej se na obrázky kol a napiš pod ně názvy, které najdeš v textu. Něco z historie: BEZPEČNOST NA KOLE - VYBAVENÍ Prvním kolům (rok 1813) se říkalo kostitřas. Jízda na tomto dřevěném kole s kovovými rámy bez pedálů byla značně nepohodlná. Místo sedátka sloužila poduška

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03

Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03 Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Okolí školy Podtéma: dopravní prostředky, bezpečnost na silnici, správné chování, vybavení

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

III. ROČNÍK UČIVO. Snížená viditelnost. Reflexní prvky a jejich význam. Obytná zóna

III. ROČNÍK UČIVO. Snížená viditelnost. Reflexní prvky a jejich význam. Obytná zóna III. ROČNÍK UČIVO Snížená viditelnost Reflexní prvky a jejich význam Obytná zóna CÍL LEKCE: POJEM SNÍŽENÁ VIDITELNOST INSTRUKTOR Vyber z nabízených možností, co označujeme pojmem snížená viditelnost :

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE ZE STATISTIKY Znalosti pravidel silničního provozu žáků páté až deváté třídy 1. ZŠ Podbořany Skupina: 2 38 Ak. rok: 2011/2012 Autoři: Ladislav

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vybavení jízdního kola

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vybavení jízdního kola VY_12_INOVACE_1JON15 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 22. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Jízdní kolo Vybavení

Více

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34 Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem............................................. 11 Všeobecný technický popis..........................................

Více

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

KOLO. Vymodeluj z plastelíny dvě stejné modré kulaté placky a tři stejně dlouhé červené válečky.

KOLO. Vymodeluj z plastelíny dvě stejné modré kulaté placky a tři stejně dlouhé červené válečky. KOLO Vydej se na dobrodružnou cestu! Začni výletem na kole. Jezdíš na kole rád? Jedno barevné si můžeš vyrobit a nezabere ti to ani moc času. Připrav si červenou a modrou plastelínu. Vymodeluj z plastelíny

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky VY_12_INOVACE_1JON14 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 16. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU.

(MALINSKÝ, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Praha : AMULET, 2000. s. 31) ROZHODNI SE PRO JEDNU VARIANTU. Pracovní list 8 Malinský, Zbyněk. Pohádky ze Sluneční ulice. Jak popelnice rozkvetla Před panelákem stála popelnice. Zrovna zívla dlouhou chvílí, když se ze dveří vyloudal kluk. Hodil do popelnice napěchovaný

Více

Prezentace (Pracovní list)

Prezentace (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-6-10 Předmět: Informatika Cílová skupina: 6. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

1.3.11 Třecí síla II. Předpoklady: 010310. Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini

1.3.11 Třecí síla II. Předpoklady: 010310. Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini .. Třecí síla II Předpoklady: 000 Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini Pedagogická poznámka: Většina žáků předpokládá, že tření působí jen při pohybu. V diskusi však rychle

Více

Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích.

Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích. DOPRAVNÍ VÝCHOVA VE 3. ROČNÍKU Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích. Učivo dopravní výchovy ve 3. ročníku především navazuje, rozšiřuje a prohlubuje znalosti z předchozích ročníků. Seznamuje

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po silnici

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po silnici VY_12_INOVACE_1JON32 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 9. 4. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Podstatná jména Anotace:

Více

Druhy a přeměny energie

Druhy a přeměny energie Druhy a přeměny energie ➊ Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku. NÁHLED ➋ Podle

Více

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ELEKTRICKÝ SKÚTR CITY 306 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Děkujeme za nákup našeho elektrického skútru. Před použitím pečlivě čtěte tuto uživatelskou příručku. OBSAH I. PRO UŽIVATELE II. POPIS HLAVNÍCH ČÁSTÍ III.

Více

Starší řidič, mobilita a bezpečnost. Matúš Šucha

Starší řidič, mobilita a bezpečnost. Matúš Šucha Starší řidič, mobilita a bezpečnost Matúš Šucha Agenda 1. V čem jsou starší řidiči jiní? 2. Risk a nehody spojené s řízením ve vyšším věku 3. Kvalita života, mobilita, alternativní způsoby dopravy 4. Posuzování

Více

Název, význam a užití

Název, význam a užití Příloha č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Příkazové značky Číslo Cl C2a o Kruhový objezd Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených. Je-li značka doplněna

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Dokresli co chybí Dokresli obrázky (mrkev, citron a kiwi) podle

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné VY_12_INOVACE_1JON09 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 27. 4. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. BULHARSKO Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou podle ustanovení úmluv o silničním provozu. Stojící tramvaj

Více

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lotyšsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968. Většina lotyšských komunikací

Více

PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová

PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová Předmatematické aktivity se zaměřením na rozvoj prostorové orientace a představivosti (D10) PRACOVNÍ LIST POP č. 1 pro nadprůměrné dítě v mateřské škole, M. Kaslová Pomůcky: obrázky jsou budˇ nakreslení

Více

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy DOPRAVNÍ VÝCHOVA Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy PLÁN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO ZŠ LITULTOVICE. Cílem výuky dopravní výchovy na naší škole je naučit žáky bezpečně

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

UPOZORNĚNÍ: Cross (trekking) Horské (MTB)

UPOZORNĚNÍ: Cross (trekking) Horské (MTB) UPOZORNĚNÍ: Výrobky jsou určeny pro jízdu mimo veřejné komunikace a za nesnížené viditelnosti. Pro jízdu na těchto komunikacích musí být jízdní kolo dovybaveno doplňky dle obecně závazných právních předpisů.

Více

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968.

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968. ESTONSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Estonsku se jezdí na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 22. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Tematický okruh:

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 22. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Tematický okruh: VY_12_INOVACE_1JON36 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 22. 4. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Věta, podmět a přísudek

Více

Úrazy dětí v dopravě. Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje. plk. Ing. Leoš Tržil

Úrazy dětí v dopravě. Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje. plk. Ing. Leoš Tržil Úrazy dětí v dopravě Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Ing. Leoš Tržil V letech 1993 2015 zemřelo na českých silnicích celkem 751 dětí nejčastěji umíraly v osobních

Více

Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02

Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02 Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Cesta do školy Podtéma: bezpečná cesta do školy dodržování pravidel silničního provozu,

Více

Naplnění blogu (pracovní list) )

Naplnění blogu (pracovní list) ) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-03 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Tísňová volání Integrovaný záchranný systém

Tísňová volání Integrovaný záchranný systém Tísňová volání Integrovaný záchranný systém je spolupráce následujících složek 1) Hasičského záchranného sboru České republiky (hasiči) + Jednotky požární ochrany 2) Zdravotnické záchranné služby (zdravotníci,

Více

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte!

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte! Uživatelská příručka Uživatelská příručka Speedkid1 (Model TJ-24A) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup ZÁŘÍ LISTOPAD Povinnosti účastníka silničního provozu. Uvědomělé respektování pravidel silničního

Více

NA ZELENOU BEZPEČNĚ DO ŠKOLY I ZE ŠKOLY

NA ZELENOU BEZPEČNĚ DO ŠKOLY I ZE ŠKOLY Základní škola a Praktická škola Přemyslova 479, 544 01 Dvůr Králové nad Labem www.zs-dk.cz NA ZELENOU BEZPEČNĚ DO ŠKOLY I ZE ŠKOLY PRŮZKUM DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ žáků ZŠP Třída, ročník: III., VI., VIII. celkem

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM. Mgr. Lenka Tomcová

PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM. Mgr. Lenka Tomcová PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM PRACOVNÍ LISTY PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PODZIM Vážení čtenáři, děkuji Vám za stažení tohoto krátkého e-booku. Věřím, že jednotlivé pracovní listy přispějí

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 15. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Téma: Přecházíme po přechodu pro chodce

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 15. 4. 2013. Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Téma: Přecházíme po přechodu pro chodce VY_12_INOVACE_1JON34 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 15. 4. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Zájmena Anotace:

Více

Chráněná území našeho regionu

Chráněná území našeho regionu Autor: Mgr. Zdeňka Kolbábková I. stupeň Pracovní list 1A Tvoje jméno: Chráněná území našeho regionu 1. Poznáš tyto živočichy? Pod obrázek dopiš jejich jméno a udělej křížek k tomu, který je na území České

Více

Výchova k bezpečí v praxi učitele (2) Mgr. Hana Ginterová

Výchova k bezpečí v praxi učitele (2) Mgr. Hana Ginterová Výchova k bezpečí v praxi učitele (2) Mgr. Hana Ginterová VZDĚLÁVACÍ MODUL Výchova k bezpečí 1. motivační aktivity 2. hlavní ročníkové projekty 3. projektové dny VČLENĚNÍ PREVENCE ÚRAZŮ DO VYUČOVÁNÍ NA

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi Milí rodiče, díky knihám ze série Disney Uč se s námi zvládnou vaše děti spoustu učiva mnohem snadněji. Uvnitř této knihy naleznete jasné a přehledně uspořádané úkoly, které vašim dětem pomohou při osvojování

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu 1968. Přednosti

Více

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předjíždět lze po levé straně. Ve velkých městech je zakázáno odbočit vlevo, vyjma světelných křižovatek.

Více

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968.

Více

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje:

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: A) STAV PROVOZNÍCH KAPALIN: 1) Motorový olej - kontrola hladiny motorového

Více

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: , VĚRNOSTNÍ PROGRAM

INFRA, s.r.o., Tyršova 241, Stařeč, tel.: , , fax: ,   VĚRNOSTNÍ PROGRAM vydavatelství a nakladatelství vzdělávací agentura virtuální vzdělávání INFRA, s.r.o., Tyršova 241, 675 22 Stařeč, tel.: 568 851 733, 568 850 770, fax: 568 850 771, e-mail: infra@infracz.cz VĚRNOSTNÍ PROGRAM

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek

ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek Obálka: Miroslav Růžek Námět: Andrea Brázdová Vnitřní úprava a sazba: Andrea Brázdová, Karel Hána Jazyková korektura: Eva Hánová

Více

F jako Fík PRACOVNÍ SEŠIT

F jako Fík PRACOVNÍ SEŠIT A L B A T R O S A L B A T R O S PRACOVNÍ SEŠIT Kdo je Fík? A proč se tak jmenuje? To prvák Kája poznal, až když přišel s kamarády k paní Novákové na návštěvu. Kája jí totiž pomáhá venčit ovšem ne psa,

Více

Zadání projektu Pohybové zákony

Zadání projektu Pohybové zákony Zadání projektu Pohybové zákony Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 8. 11. Vlastní práce 3 vyučovací hodiny Prezentace Test a odevzdání portfólií ke kontrole 1. Pracovní

Více

CYKLOŠKOLKA. Škola jízdy na kole

CYKLOŠKOLKA. Škola jízdy na kole CYKLOŠKOLKA Škola jízdy na kole PRO DĚTI od 5 do 10 Němcová Marie roků Učíme se jezdit na kole, zatáčet, brzdit Znát dopravní značky, křižovatky, přejezdy Dozvíme se o historii jízdních kol, trojkolek

Více

VIII. stanoviště rozhovor s rodiči - hodnocení činností v průběhu zápisu, co dítě zvládlo a co nezvládlo

VIII. stanoviště rozhovor s rodiči - hodnocení činností v průběhu zápisu, co dítě zvládlo a co nezvládlo Zápis do 1. ročníku - Sněhurka a sedm trpaslíků I. stanoviště 1. přivítání dítěte, označení jmenovkou s obrázkem trpaslíka 2. aktivita: Co si dnes myslí můj otisk boty ( s pomocí rodičů dítě obkreslí svoji

Více

Handlefix: Dodávají se dve plastové redukce odlišných rozmeru: Vyberte si tu, která je pro Váš rám vhodnější (obr. C).

Handlefix: Dodávají se dve plastové redukce odlišných rozmeru: Vyberte si tu, která je pro Váš rám vhodnější (obr. C). CZ Než začnete sedačku používat, pozorně si přečtěte návod. Návod si pečlivě uschovejte pro možnost nahlédnutí v budoucnu. Než začnete výrobek používat, ověřte si dopravní předpisy v zemi, ve které se

Více

Partneři projektu/tým

Partneři projektu/tým Partneři projektu/tým Nadační fond Kolečko České sdružení obětí dopravních nehod Thomayerova nemocnice Policie České republiky Hasičský záchranný sbor České republiky Záchranná služba Royal Rangers Preventisté

Více

Název DIAMANT Cílová skupina Čas Počet osob Pomůcky Cíle Průběh Poznámky

Název DIAMANT Cílová skupina Čas Počet osob Pomůcky Cíle Průběh Poznámky DIAMANT žáci, učitelé 15 30 min. 8 a více barevné lepící papírky, propisky, nebo připravené karty s výroky, flipchart/tabule Seřazení témat, kterými se parlament může zabývat podle priorit, jaké jim žáci

Více

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Řecku se jezdí vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Provoz by měl být předjížděn z levé strany. Předjíždění je zakázáno v situaci

Více

Vkládání textů a obrázků do blogu (pracovní list)

Vkládání textů a obrázků do blogu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-02 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Matematika se Čtyřlístkem 1

Matematika se Čtyřlístkem 1 Matematika se Čtyřlístkem SPOČÍTEJ, KOLIK VĚCÍ JE V KAŽDÉ SKUPINĚ. DO RÁMEČKU NAKRESLI STEJNÝ POČET PUNTÍKŮ. ŘEKNI, CO VIDÍŠ, NAPŘ. TŘI TYČINKY. DO OKÉNEK NAKRESLI STEJNÝ POČET TVARŮ. POTOM NA OKÉNKA PŘILOŽ

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy...

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy... Obsah Úvod...................................................... 9 Seznámení s vozidlem................................... 11 Všeobecný technický popis................................ 13 Rozměry vozidla............................................

Více

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013)

www.mrakyhracek.cz Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013) Uživatelská příručka Uživatelská příručka Speedkid2 (Model TJ-20A-2013) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011. Návrh

P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011. Návrh P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 463 Návrh poslanců Václava Cempírka a Jany Kaslové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

FO53G1: Převážíme materiál na stavbu Ve stavebnictví se používá řada nových materiálů; jedním z nich je tzv. pórobeton. V prodejní nabídce jsou

FO53G1: Převážíme materiál na stavbu Ve stavebnictví se používá řada nových materiálů; jedním z nich je tzv. pórobeton. V prodejní nabídce jsou FO53G1: Převážíme materiál na stavbu Ve stavebnictví se používá řada nových materiálů; jedním z nich je tzv. pórobeton. V prodejní nabídce jsou uvedeny pórobetonové tvárnice o rozměrech 300 mm x 249 mm

Více

Výzkum dopravní bezpečnosti

Výzkum dopravní bezpečnosti Výzkum dopravní bezpečnosti Ing: Karel Mulač Škoda Auto, TK/25 14.1.2011 Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Více