PROVOZNÍ ŘÁD UČEBNY FYZIKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROVOZNÍ ŘÁD UČEBNY FYZIKY"

Transkript

1 PROVOZNÍ ŘÁD UČEBNY FYZIKY 1. Studenti vstupují do učebny pouze s vyučujícím. Pobyt studentů v učebně je možný pouze za přítomnosti vyučujícího. O volných hodinách a přestávkách nesmějí studenti zůstávat v odborné učebně sami. 2. Jestliže studenti při příchodu do učebny zjistí, že jsou poškozeny lavice nebo jiné zařízení učebny, musí to ihned nahlásit vyučujícímu. Pokud tak neučiní, jsou za tuto škodu zodpovědni sami. 3. Studenti a vyučující, kteří mají v místnosti poslední hodinu, zodpovídají za uzavření oken, smazání tabule a za zvednutí židlí. 4. V učebně je studentům zakázáno: otevírat skříně, vitríny a zásuvky stolů, vyjímat z nich pomůcky nebo je do nich ukládat, popř. s nimi jakkoliv manipulovat, bez výslovného pokynu vyučujícího manipulovat s pomůckami, materiálem, tabulemi, stojany a deskami volně umístěnými na stolech a na skříních, otevírat knihovny a manipulovat s uloženými knihami či videokazetami; manipulovat se zatemněním učebny, pracovat s elektrickým rozvaděčem; zapínat elektrické přístroje do zásuvek 230 V ve zdi, pracovat s počítačem vyučujícího, pracovat s plynovým kahanem. 5. Dataprojektor smí obsluhovat jen proškolený vyučující; k ovládání je dovoleno užít jen dálkového ovládání. Je zakázáno dotýkat se přístroje, měnit nastavení objektivu či vypínat dataprojektor síťovým vypínačem. Jan Voženílek správce učebny RNDr. Irena Přádná ředitelka školy

2 PROVOZNÍ ŘÁD LABORATOŘE FYZIKY I. Pobyt v laboratoři fyziky 1. Studenti vstupují do učebny pouze s vyučujícím. Pobyt studentů v učebně je možný pouze za přítomnosti vyučujícího. O volných hodinách a přestávkách nesmějí studenti zůstávat v odborné učebně sami. 2. Všichni studenti, kteří pobývají v laboratoři, musejí být seznámeni s Provozním řádem odborné učebny, s Bezpečnostními pokyny, se zásadami první pomoci a s Požárním řádem Gymnázia F. X. Šaldy (informace o umístění hasicího přístroje a o práci s ním). Před laboratorní cvičení z elektřiny musí být zařazena informace o Bezpečnosti práce s elektrickým proudem a o Zásadách první pomoci po úrazu elektrickým proudem. Znalosti studentů se vhodným způsobem zkontrolují a o provedeném školení se zapíše záznam do třídních knih. 3. Jestliže studenti při příchodu do učebny zjistí, že jsou poškozeny lavice nebo jiné zařízení učebny, musí to ihned nahlásit vyučujícímu. Pokud tak neučiní, jsou za tuto škodu zodpovědni sami. 4. V laboratoři je nutno se chovat tiše a ukázněně. Není dovoleno bez důvodu opouštět pracoviště, hlasitě se bavit, jíst či popíjet. V laboratoři platí zákaz používání mobilních telefonů. 5. Studenti pracují pouze po předchozí přípravě, podle pracovního postupu dané úlohy nebo podle pokynů vyučujícího. Jiná činnost je v laboratoři zakázána. 6. Při práci mají studenti na stole jen pomůcky předepsané pro danou úlohu a další potřeby nutné pro její realizaci, vše ostatní musí být uloženo v taškách. Studenti dbají, aby v laboratoři byly průchodné uličky. 7. Studentům se doporučuje pracovat v ochranném plášti. Škola ani vyučující neodpovídají za případné škody na oblečení. Do laboratoře lze vstupovat pouze v obuvi s pevnou podrážkou (která neodporuje ustanovením školního řádu o obuvi). 8. Studenti a vyučující, kteří mají v místnosti poslední hodinu, zodpovídají za uzavření oken, smazání tabule a. za zvednutí židlí. 9. Z laboratoře může student odejít jen se souhlasem vyučujícího. 10. Po odchodu studentů zkontroluje vyučují stav laboratoře, lavic, rozvodu na lavicích, používaných pomůcek a přístrojů. Dále zkontrolujte uzavření vody, plynu a vypnutí elektrického rozvaděče.

3 II. Práce v laboratoři 11. Studenti smějí pracovat jen s pomůckami, které jsou předepsány v zadání laboratorní práce. Tyto pomůcky převezmou od vyučujícího, prohlédnou si je, zkontrolují jejich stav, případné zjištěné zjevné závady ihned ohlásí. 12. Studenti mohou pracovat s přístroji jen na výslovný pokyn vyučujícího, přitom předem musejí být seznámeni s návodem k obsluze a s bezpečnostními předpisy. 13. Studenti mohou pracovat s počítači jen na výslovný pokyn vyučujícího. Je zakázáno jakkoliv manipulovat s hardwarovým i softwarovým vybavením (měnit konfiguraci, cokoliv instalovat apod.). Studenti jsou povinni se řídit pravidly počítačové sítě gymnázia. 14. V laboratoři je studentům zakázáno: otevírat skříně, vitríny a zásuvky stolů, vyjímat z nich pomůcky nebo je do nich ukládat, popř. s nimi jakkoliv manipulovat, bez výslovného pokynu vyučujícího manipulovat s pomůckami, materiálem, tabulemi, deskami a akumulátory volně umístěnými na parapetech, pod parapety a na skříních, otevírat knihovny a manipulovat s uloženými knihami; manipulovat se zatemněním laboratoře, pracovat s elektrickým rozvaděčem, plynovým kahanem; rozebírat akumulátorové baterie, vytahovat bezpečnostní zátky zásuvek rozvodu 230 V; zapínat elektrické přístroje do zásuvek 230 V ve zdi; do zásuvek 230 V na lavicích lze přístroje zapojovat jen na výslovný pokyn vyučujícího, strkat jakékoliv předměty (vyjma banánků, podle zadání úlohy) nebo části těla (vlastního či cizího) do zdířek elektrického rozvodu v lavicích. 15. S počítači lze pracovat jen na pokyn vyučujícího. Studenti se přitom řídí zásadami stanovenými pro provoz počítačové sítě a pro provoz počítačových učeben. III. Ostatní výuka v laboratoři fyziky 16. Jiné předměty než Cvičení z fyziky a Přírodovědné cvičení mohou být v laboratoři vyučovány jen v případě, že je to stanoveno Rozvrhem hodin nebo Změnami rozvrhu. 17. Při těchto vyučovacích hodinách jsou studenti a vyučující též povinni řídit se články číslo 1 4, 7, 8, 13 Provozního řádu laboratoře fyziky. Seznámení studentů s řádem provede pověřená osoba. 18. Studenti o těchto hodinách se smějí zdržovat pouze v prostoru lavic a u tabule. Přístup ke skříním, vitrínám, parapetům je přísně zakázán. 19. Vyučující, který není proškolen z vyhlášky 50/1978 Sb., nesmí pracovat s rozvaděčem elektrického proudu ani s dalším elektrickým zařízením. 20. Po odchodu studentů zkontroluje vyučují stav laboratoře, lavic a rozvodu na lavicích.

4 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Horké předměty nebereme nikdy holou rukou, ale přenášíme je ve vhodných nádobách, pomocí držáků. Horké skleněné předměty neoplachujeme studenou vodou, neboť by vlivem velkého pnutí mohly prasknout. Skleněné předměty oplachujeme opatrně vlažnou vodou. Při ohřívání kapaliny na plynovém kahanu používáme azbestovou síťku. K měření teploty se nejčastěji používají rtuťové teploměry. Teploměr zasouváme opatrně citlivým otáčením do těsných otvorů (guma, korek) v měřících přístrojích (např. kalorimetrech). Nevyhříváme ho nad teplotu odpovídající maximálnímu rozsahu stupnice. S teploměrem manipulujeme vždy nad miskou, aby se (v případě prasknutí) rtuťová náplň nerozlila. Teploměr nikdy nepoužíváme k míchání, k tomu slouží míchačky. Ve fyzikální laboratoři se též pracuje s některými chemickými látkami (benzin, alkoholy, kyselina octová a různé druhy olejů). Je třeba se seznámit s jejich chemickými a fyzikálními vlastnostmi a s bezpečnostními předpisy. Používáme pouze řádně označené chemikálie, čisté a neporušené nádobí a pomůcky. Chemikálie nikdy neochutnáváme. K přelévání chemikálií používáme nálevku. S benzínem a lihem zacházíme jako s hořlavinami, tzn. že větráme a nepracujeme v blízkosti ohně. Po manipulaci s chemickými látkami řádně opláchneme použité pomůcky (pomůcky znečištěné olejem musíme umýt saponátem a opláchnout teplou vodou). Odpad po práci (zbytky chemikálií, filtrační papíry, rozbité sklo apod.) likvidujeme podle pokynů vyučujícího. Práce s chemickými látkami je vždy ukončena mytím rukou. Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem elektrické obvody musejí být před zapojením ke zdroji zkontrolovány vyučujícím, v elektrických obvodech používáme výhradně izolované vodiče, dotýkáme se pouze izolovaných částí obvodu, nemanipulujeme s obvodem při zapnutém zdroji proudu; změnu v obvodu provádíme až po vypnutí zdroje, jen jednou rukou tak, aby proud nemohl projít tělem, nevkládáme kovové předměty a samostatné vodiče do zásuvek elektrického vedení, jestliže cítíme při dotyku s vodičem (přístrojem, spotřebičem) chvění, ihned jej odpojíme od zdroje. Jestliže vznikne účinkem elektrického proudu požár, nesmíme jej hasit vodou, ale hasicím přístrojem CO 2 (přístroj je umístěn na konci chodby u kopírky). Při používání laserového ukazovátka ( nm, < 1mW, laser 2. třídy) dbáme především na to, aby světelný paprsek nezasáhl oči.

5 ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Při poleptání žíravinou důkladně omyjeme postižené místo proudem vody a neutralizujeme: kyselinu 3% roztokem hydrogenuhličitanu sodného, hydroxid nebo amoniak 3% roztokem kyseliny citronové. Při zasažení oka vyplachujeme oko pouze čistou vodou, a to velmi důkladně po několik minut. Zařídíme lékařské ošetření. Při popálení malého rozsahu chladíme popálené místo vodou, a pak přiložíme sterilní obvaz. Rozsáhlejší popáleniny překryjeme obvazem a postiženého dopravíme k lékaři. Při mechanickém poranění, např. sklem, ošetříme drobná poranění peroxidem vodíku nebo jiným desinfekčním prostředkem. Větší rány překryjeme sterilním obvazem a zařídíme ošetření lékařem. Při otravě plyny odneseme postiženého na čerstvý vzduch a přivoláme lékařskou pomoc. Při zasažení elektrickým proudem vyprostíme postiženého z dosahu elektrického proudu (vypnutím proudu, odsunutím vodiče, odtáhnutím postiženého, přerušením vodiče) především tak, abychom se sami nezranili. Poté zjistíme jeho stav a v případě zástavy srdce zahájíme nepřímou srdeční masáž kombinovanou s umělým dýcháním a neprodleně zavoláme rychlou záchranou pomoc. TELEFONNÍ ČÍSLA Nejbližší telefonní přístroj je v kabinetu fyziky. Před volaným číslem je nejprve třeba vytočit 0 (nulu). První pomoc lékař 155 Policie 158 Hasiči 150 Severočeská plynárenská a.s Severočeské vodovody a kanalizace Severočeská energetika a.s., Děčín Jan Voženílek správce učebny RNDr. Irena Přádná ředitelka školy

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 7_2_CH_01 Datum vytvoření 2. 9. 2012 Druh učebního materiálu Laboratorní práce Ročník 1.a 2. ročník VG Anotace Klíčová slova Vzdělávací

Více

Laboratorní řád a bezpečnost práce

Laboratorní řád a bezpečnost práce Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Laboratorní řád a bezpečnost práce Při práci v laboratoři se mohou vyskytovat rizika, která (v souladu s ČSN 01 8003

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PASKOV, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace 739 21 Paskov, Kirilovova 330. Řád cvičné školní kuchyně

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PASKOV, okres Frýdek Místek, příspěvková organizace 739 21 Paskov, Kirilovova 330. Řád cvičné školní kuchyně Řád cvičné školní kuchyně 1. Žák je povinen se při práci ve cvičné kuchyni a při přípravě na vyučování řídit pokyny vyučujícího. 2. Do kuchyně žák vstupuje jen se souhlasem vyučujícího a v předepsaném

Více

POUČENÍ ŽÁKŮ O BEZPEČNOSTI

POUČENÍ ŽÁKŮ O BEZPEČNOSTI STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace POUČENÍ ŽÁKŮ O BEZPEČNOSTI Účel: Škola je povinna zajistit, aby žáci byli poučeni o možném ohrožení zdraví

Více

Organizační směrnice č. 2/2014/SŘ. Provozní řády pracoviště Opočno. učebny pro teoretickou výuku učebny výpočetní techniky tělocvičny posilovny

Organizační směrnice č. 2/2014/SŘ. Provozní řády pracoviště Opočno. učebny pro teoretickou výuku učebny výpočetní techniky tělocvičny posilovny Organizační směrnice č. 2/2014/SŘ Provozní řády pracoviště Opočno učebny pro teoretickou výuku učebny výpočetní techniky tělocvičny posilovny Čj.: SŠNM/191/2014 Zpracovala: Mgr. Pavlína Sobotková Schválila:,

Více

125 TZP Technická zařízení při požáru. Úvodní cvičení. R. Havlíček

125 TZP Technická zařízení při požáru. Úvodní cvičení. R. Havlíček 125 TZP Technická zařízení při požáru Úvodní cvičení R. Havlíček Přednášející a cvičící - FEL Přednášky: Ing. Vladimír Kůla, CSc. e-mail: kula@fel.cvut.cz budova FEL Technická 2, místnost T2:A3-512 Cvičení:

Více

ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 201, P07)

ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 201, P07) ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 201, P07) 1. Není dovoleno poškozovat učební pomůcky a ostatní zařízení učebny. 2. Půjčování hudebních pomůcek domů či na odbornou praxi je povoleno jen se souhlasem

Více

Školní dílny- KOVOOBOR. Provozní řád učebny

Školní dílny- KOVOOBOR. Provozní řád učebny Školní dílny- KOVOOBOR Provozní řád učebny 1) Žáci přicházejí do školní dílny převlečeni, spořádaně, ukázněně a společně s vyučujícím. 2) Žáci jsou vybaveni předepsaným pracovním oděvem- montérkovou soupravou

Více

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 1 Bezpečnost práce, měření proudu

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE Mikroskopické houby cvičení 1 (Bi6620c) Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři Obecné zásady a bezpečnost práce v mikrobiologické

Více

ZÁKLADY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V LABORATOŘI

ZÁKLADY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V LABORATOŘI ZÁKLADY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI V LABORATOŘI Platné pro interní potřebu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze OBSAH: 1. Obecné povinnosti a doporučení..3 2.

Více

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI LABORATORNÍ PRÁCE Č. 41 BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI ÚKOL Č. 1: NEBEZPEČÍ CHEMICKÉ LÁTKY, JEJICH KLASIFIKACE A LABORATORNÍ ŘÁD Nebezpečné chemické látky a chemické přípravky

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, 560 02 Česká Třebová

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, 560 02 Česká Třebová Příloha č. 1 Bezpečnostní směrnice pro žáky školy Žáci jsou povinni zejména: 1. Počínat si tak, aby neohrožovali zdraví a bezpečnost vlastní i svých spolužáků, vyvarovat se nevhodných žertů, kamarádských

Více

Dotyk osoby s elektrickým zařízením

Dotyk osoby s elektrickým zařízením Dotyk osoby s elektrickým zařízením Dotkne-li se osoba části zařízení, která je pod napětím, začne procházet el. proud obvodem: část pod napětím + přechodový odpor část-prst + odpor těla + přechodový odpor

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, Česká Třebová

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, Česká Třebová Příloha č. 1 Bezpečnostní směrnice pro žáky školy Žáci jsou povinni zejména: 1. Počínat si tak, aby neohrožovali zdraví a bezpečnost vlastní i svých spolužáků, vyvarovat se nevhodných žertů, kamarádských

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, 560 02 Česká Třebová

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová Habrmanova 1540, 560 02 Česká Třebová Příloha č. 1 Bezpečnostní směrnice pro žáky školy Žáci jsou povinni zejména: 1. Počínat si tak, aby neohrožovali zdraví a bezpečnost vlastní i svých spolužáků, vyvarovat se nevhodných žertů, kamarádských

Více

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.)

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních

Více

Masarykova základní škola a mateřská škola Semčice

Masarykova základní škola a mateřská škola Semčice OBSAH: ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Práva a povinnosti žáka 2. Podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků 3. Zacházení se školním majetkem, učebnicemi a školními potřebami 4. Vnitřní režim školy 5. Zákonní

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci vstupní školení. Jméno, příjmení. Fakulta.. Ročník.. Ústav.. Datum. I.VŠEOBECNÉ ZÁSADY A POVINNOSTI BOZP

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci vstupní školení. Jméno, příjmení. Fakulta.. Ročník.. Ústav.. Datum. I.VŠEOBECNÉ ZÁSADY A POVINNOSTI BOZP Bezpečnost a ochrana zdraví při práci vstupní školení Jméno, příjmení. Fakulta.. Ročník.. Ústav.. Datum. I.VŠEOBECNÉ ZÁSADY A POVINNOSTI BOZP 1. Při chůzi v objektech a na pracovištích si počínat opatrně,

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: Schválil: Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 se sídlem Dr. Peška 768, 537 01 Chrudim ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 8. ŘÁDY ODBORNÝCH UČEBEN Mgr. Jaroslav Víšek, ředitel školy Mgr. Jaroslav

Více

Provozní řád tělocvičny

Provozní řád tělocvičny Základní škola a mateřská škola Dobratice, okres Frýdek-Místek příspěvková organizace Provozní řád tělocvičny Článek I. Základní ustanovení Tělocvična v Dobraticích je majetkem obce Dobratice, která pověřila

Více

BOZP. Ing. Jiří Chludil. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Chludil, 2011

BOZP. Ing. Jiří Chludil. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Chludil, 2011 BOZP Ing. Jiří Chludil Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Chludil, 2011 Základní školení BOZP, BI-BPZS, 09/2011, Přednáška 1 MI-POA

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne:

Ročník: 1. Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_11 Název materiálu: Vnitřní řád tělovýchovného zařízení Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: Za účelem zajištění bezpečného provozu tělocvičny

Více

LABORATORNÍ ŘÁD A BEZPEČNOST PRÁCE

LABORATORNÍ ŘÁD A BEZPEČNOST PRÁCE LABORATORNÍ ŘÁD A BEZPEČNOST PRÁCE Práce v laboratoři je spojena s použitím látek, přístrojů a aparatur, které jsou nebezpečné z hlediska požárního nebo z hlediska škodlivosti lidskému zdraví. Aby nedocházelo

Více

POKYNY K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY V LABORATOŘI VÝUKY ENVIRONMENTÁLNÍCH A EKOETOLOGICKÝCH METOD PŘF UJEP

POKYNY K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY V LABORATOŘI VÝUKY ENVIRONMENTÁLNÍCH A EKOETOLOGICKÝCH METOD PŘF UJEP POKYNY K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY V LABORATOŘI VÝUKY ENVIRONMENTÁLNÍCH A EKOETOLOGICKÝCH METOD PŘF UJEP Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Autoři:

Více

ŠKOLENÍ STUDENTŮ 1. ROČNÍKU

ŠKOLENÍ STUDENTŮ 1. ROČNÍKU Pozor: Po seznámení s podmínkami požární ochrany a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vytisknout přílohu č. 14 a podepsanou ji odevzdat na začátku semestru na studijní oddělení fakulty. 1) Požární

Více

TECHNICKÁ MĚŘENÍ A METROLOGIE - V PŘÍKLADECH

TECHNICKÁ MĚŘENÍ A METROLOGIE - V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ TECHNICKÁ MĚŘENÍ A METROLOGIE - V PŘÍKLADECH ÚVODNÍ CVIČENÍ Ing. Lenka Petřkovská, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Lenka Petřkovská, Ph.D. Vysoká

Více

ZPRACOVAL: OVĚŘIL: SCHVÁLIL: ZÁVAZNÝ PRO:

ZPRACOVAL: OVĚŘIL: SCHVÁLIL: ZÁVAZNÝ PRO: DÍLENSKÝ ŘÁD Číslo vydání: Řády Účinnost od: 1. 9. 2017 Obsah: A. Rozvrh učebního dne B. Členění pracovního dne C. Povinnosti žáka D. Žákům na pracovištích odborného výcviku je zakázáno E. Práva žáka ZPRACOVAL:

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14960NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

nadýchání, úraz aj.) okamžitě hlásíme vyučujícímu, který zajistí potřebná opatření

nadýchání, úraz aj.) okamžitě hlásíme vyučujícímu, který zajistí potřebná opatření LABORATORNÍ ŘÁD V laboratoři musí žáci dodržovat následující laboratorní řád: 1. Do laboratoře je vstup povolen jen s pedagogickým dozorem. 2. Do laboratoře přicházíme vhodně oblečeni, nejlépe v pracovním

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Digitální učební materiál CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_G.2.07 Název školy Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Autor Petr

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D K E R A M I C K É D Í L N Y

P R O V O Z N Í Ř Á D K E R A M I C K É D Í L N Y P R O V O Z N Í Ř Á D K E R A M I C K É D Í L N Y Článek 1 - Všeobecná ustanovení 1. Tento provozní řád je závazný pro všechny uživatele keramické dílny. 2. Keramická dílna je určena především pro činnost

Více

Výměna základních rizik dle Z. 262/2006 Sb.

Výměna základních rizik dle Z. 262/2006 Sb. Příloha č. 12 Přehled základní rizik pro výměnu AKTUALIZACE č. 1 2 3 4 5 Zpracoval: Bc. Karel Lichtneger, DiS. Podpis: Strana č. 1 celkem stran: 6 Schválil: Podpis: Datum vydání: 20. 1. 2014 Přehled základních

Více

Provozní řád posilovny

Provozní řád posilovny 17. listopadu 177, Provozní řád posilovny Vlastníkem a provozovatelem posilovny je Bezpečnostně právní akademie, s.r.o., střední škola, 17.listopadu 177,. 1. Provozovatel Provozovatelem posilovny je BPA

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s vybranými chemickými látkami a chemickými přípravky zpracovaná dle 44 a) odst. 10 zákona č. 258/2000 Sb., a ochraně veřejného

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 230/2009/RE Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (dále jen školský zákon) vydávám po projednání v pedagogické

Více

Tento provozní řád nabývá platnosti 29. 8. 2012 PaedDr. Irena Frňková správce UIKT

Tento provozní řád nabývá platnosti 29. 8. 2012 PaedDr. Irena Frňková správce UIKT Provozní řád učebny výpočetní techniky Všeobecná ustanovení 1. Učebna informačních a komunikačních technologií (dále jen UIKT) vybavená osobními počítači je určena: - pro potřeby výuky, - pro zpracování

Více

Provoz a údržba strojů

Provoz a údržba strojů Provoz a údržba strojů Martin Pexa, M 58 / 3 pexa@tf.czu.cz http://tf.czu.cz/~pexa 224 383 278 Úvod organizace cvičení, přednášek a zkoušky, bezpečnost práce a protipožární ochrana 1 Literatura Cvičení

Více

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb BOZP Vyhláška 50 Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP Test 50 (1/16) 1. VYHLÁŠKA 50/78 Sb. URČUJE: 1) POVINNOST PRIHLAŠOVAT

Více

Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole

Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole VY_32_INOVACE_19_BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI_28 Autor: Mgr. Pavel Šavara Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské

Více

Dům dětí a mládeže, Jablunkov, Dukelská 145, příspěvková organizace

Dům dětí a mládeže, Jablunkov, Dukelská 145, příspěvková organizace Dům dětí a mládeže, Jablunkov, Dukelská 145, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD TURISTICKÉ UBYTOVNY JASENÍ čp. 343 pokyny pro účastníky pobytu v turistickém středisku DDM Jablunkov v Jasení Název zařízení:

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče

ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče Základní škola a Mateřská škola Babice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče Školní řád Základní školy a Mateřské školy Babice vychází ze Zákona č. 561/2004 Sb., 30, o předškolním,

Více

V n i t ř n í ř á d. Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě. Docházka do školy

V n i t ř n í ř á d. Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě. Docházka do školy V n i t ř n í ř á d Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě Docházka do školy 1. Vyučování probíhá podle rozvrhu, který byl schválen ředitelem školy. 2. Začátek dopoledního vyučování a délku přestávek

Více

Chemický kroužek pro žáky ZŠ. Téma č.1:

Chemický kroužek pro žáky ZŠ. Téma č.1: Téma č.1: ZAČÍNÁME Teoretický úvod: 1. Základy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v laboratoři Chemická laboratoř je místo, kde se pracuje s mnoha látkami, které nám mohou být za určitých okolností

Více

NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD TĚLOCVIČEN SPORT KLUB RB

NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD TĚLOCVIČEN SPORT KLUB RB NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD TĚLOCVIČEN SPORT KLUB RB 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Tento návštěvní řád určuje zásady chování uživatelů tělocvičny, jejich práva a povinnosti. Návštěvní řád se vztahuje na všechny uživatele tělocvičny

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LUBOŠ EHLICH Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._24_SM 1-3 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Bezpečnost práce 1. V počítačové učebně 2. Při akcích mimo učebnu Bezpečnost práce v počítačové učebně Kromě vhodného pracovního prostředí zabraňujícího poškozování

Více

OBECNÁ MIKROBIOLOGIE MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ. Petra Lysková [1]

OBECNÁ MIKROBIOLOGIE MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ. Petra Lysková [1] OBECNÁ MIKROBIOLOGIE MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ Petra Lysková [1] BEZPEČNOST PRÁCE tašky zamknout ve skříňce vstup do laboratoře pouze v plášti a přezůvkách bez prstýnků a sepnuté vlasy dochvilnost! vstup

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky:

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Vinohradská 151, 130 00 Praha 3 Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Název: Acidobazické indikátory

Název: Acidobazické indikátory Název: Acidobazické indikátory Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 3. (1. ročník vyššího

Více

Základní umělecká škola Dětský sbor Brno, v.o.s. Mikulovská 4222/ Brno

Základní umělecká škola Dětský sbor Brno, v.o.s. Mikulovská 4222/ Brno Základní umělecká škola Dětský sbor Brno, v.o.s. Mikulovská 4222/9 628 00 Brno ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád Základní umělecké školy Dětský sbor Brno, v.o.s., Mikulovská 4222/9, 628 00 Brno, vydává v souladu s

Více

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

ORGANIZACE PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. ORGANIZACE NÁZEV PŘEDPISU PROVOZNÍ PŘEDPIS TECHNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLY. Olšanská 55/5, Praha 3. v souladu s 7 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. a dalšími souvisejícími právními předpisy

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLY. Olšanská 55/5, Praha 3. v souladu s 7 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. a dalšími souvisejícími právními předpisy sídlo: Kozí 1, 110 00 Praha 1 adresa: Olšanská 55/5, 130 00 Praha 3 telefon: 224 816 617, 608 359 995 emailová adresa: konzervator.praha@seznam.cz webové stránky: www.konzervatorpraha.cz PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLY

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předběžná a tepelná úprava potravin

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Vnitřní řád školní družiny Základní škola, Blatná, Holečkova 1060 Činnost školní družiny 1. Školní družina poskytuje žákům školy zájmové vzdělávání, odpočinkový program, společenské, kulturní, sportovní

Více

Povinnosti organizace

Povinnosti organizace Povinnosti organizace Povinnosti naší organizace na úseku požární ochrany jsou dány zejména těmito předpisy: Zák. o požární ochraně č.133/85 Sb. v platném znění ( 320/02 Sb. ), vyhl. o požární prevenci

Více

Adaptace nových zaměstnanců

Adaptace nových zaměstnanců Adaptace nových zaměstnanců OBECNÁ ČÁST Adaptace nových zaměstnanců Adaptací nového zaměstnance je myšleno jeho začlenění do firemní struktury a kolektivu, efektivní zapracování a zjednodušení orientace

Více

Vnitřní řád školní družiny Základní školy, Liberec, Kaplického 384

Vnitřní řád školní družiny Základní školy, Liberec, Kaplického 384 ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Liberec, Kaplického 384 Vnitřní řád školní družiny Základní školy, Liberec, Kaplického 384 č.j.: ZŠKAP/0352/2017 ŘEDITEL ZÁKLANÍ ŠKOLY, LIBEREC, KAPLICKÉHO 384 v souladu

Více

Fyzikální praktikum FP2. Laboratorní cvičení Předmětů BFY2 a AFY2

Fyzikální praktikum FP2. Laboratorní cvičení Předmětů BFY2 a AFY2 Fyzikální praktikum FP2 Laboratorní cvičení Předmětů BFY2 a AFY2 Úvod Laboratorní výuka probíhá již 2. semestr. V laboratoři i pravidlech se již orientujete. Zde připomenutí. Laboratoře Technická 8, 3.

Více

ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 200, 201)

ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 200, 201) ŘÁD ODBORNÉ UČEBNY HUDEBNÍ VÝCHOVY (učebny: 200, 201) 1. Není dovoleno poškozovat učební pomůcky a ostatní zařízení učebny. 2. Půjčování hudebních pomůcek domů či na odbornou praxi je povoleno jen se souhlasem

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95)

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95) Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 PRAVIDLA o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými

Více

VY_52_INOVACE_2NOV38. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV38. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV38 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 19. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Využití

Více

CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT

CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT CHEMIE PRO KAŽDODENNÍ ŽIVOT OZNAČOVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK A PŘÍPRAVKŮ Na obalu nebezpečného přípravku musí být jasně, čitelně a nesmazatelně v českém jazyce uvedeny následující údaje: obchodní

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta, Lipová 41a, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta, Lipová 41a, 602 00 Brno Pozor: Po seznámení s předpisy v oblasti požární ochrany a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vytisknout přílohu č. 6 a podepsanou předat při zahájení akademického roku nebo odevzdat přímo na studijní

Více

Bezpečnost práce v laboratořích fyziky

Bezpečnost práce v laboratořích fyziky Bezpečnost práce v laboratořích fyziky OBSAH: 1. Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickým zařízením (vyhl. Č 50/1978 Sb. Ve znění pozdějších předpisů). ČÚBP a ČBÚ o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

Více

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky:

Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými. látkami a chemickými přípravky: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Vinohradská 151, 130 00 Praha 3 Pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3 Základní škola Zahrádka, U Zásobní zahrady 8, Praha 3 (dále jen ZŠZ), vydává v souladu s 30 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Provozní řád učeben ČVUT FIT

Provozní řád učeben ČVUT FIT FAKUTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ODDĚLENÍ ICT Ing. Tomáš Kadlec vedoucí Praha, 5. 5. 2017 čj. 71-1/18301/17 Strana 1/4 Provozní řád učeben ČVUT FIT 1 Úvodní ustanovení 1. Tento provozní řád v návaznosti

Více

Provozní řád areálu Správy služeb hl. m. Praha, Kundratka 19, Praha 8

Provozní řád areálu Správy služeb hl. m. Praha, Kundratka 19, Praha 8 Provozní řád areálu Správy služeb hl. m. Praha, Kundratka 19, Praha 8 Preambule Provozní řád areálu Správy služeb hl. m. Prahy, Kundratka 19, Praha 8 (dále jen SSHMP ) je vydán provozním náměstkem SSHMP

Více

Z á k l a d n í š k o l a S m i ř i c e. t ě l o c v i č n y

Z á k l a d n í š k o l a S m i ř i c e. t ě l o c v i č n y Ř á d t ě l o c v i č n y 1. Žáci vstupují do tělocvičny jen s učitelem nebo cvičitelem. 2. Vstup do tělocvičny je povolen pouze ve cvičebním úboru a sportovní obuvi, ne v kopačkách. 3. Během vyučovací

Více

Rozhodnutí děkana č. 12/2012 Externí výuka a výuka externích studentů na FROV JU a její evidence

Rozhodnutí děkana č. 12/2012 Externí výuka a výuka externích studentů na FROV JU a její evidence Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany IČO: 60076658 DIČ: CZ60076658 387 774 601 fax: 387 774 634 e-mail: sekretar@frov.jcu.cz č.j. 09/0073/12

Více

Nebezpečí úrazu el. proudem

Nebezpečí úrazu el. proudem Nebezpečí úrazu el. proudem V čem spočívá nebezpečí K průchodu elektrického proudu dojde při dotyku dvou bodů s rozdílným elektrickým potenciálem holými resp. nedostatečně izolovanými částmi těla současně.

Více

Základní škola Malé Svatoňovice 17. listopadu 178, Malé Svatoňovice 542 34, tel.: 499 886 128, e-mail:zs.malesv@volny.cz.

Základní škola Malé Svatoňovice 17. listopadu 178, Malé Svatoňovice 542 34, tel.: 499 886 128, e-mail:zs.malesv@volny.cz. Základní škola Malé Svatoňovice 17. listopadu 178, Malé Svatoňovice 542 34, tel.: 499 886 128, e-mail:zs.malesv@volny.cz Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Montážní a provozní návod

Montážní a provozní návod Kostečka Group spol. s r.o. Borského 1011/1 CZ 152 00 Praha 5 IČ: 14501899 DIČ: CZ14501899 Montážní a provozní návod JUDO JRSF DN65-DN100 -filtr pro studenou vodu JUDO JRSF-HW DN65-DN100 -filtr pro horkou

Více

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1

ALFA farm s r.o. Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) Číslo CAS: 5949-29-1. Číslo ES (EINECS): 201-069-1 1. IDENTIFIKACE LÁTKY PŘÍPRAVKU 1.1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU Obchodní název látky nebo přípravku (totožný s označením na obale) ATAK Číslo CAS: 5949-29-1 Číslo ES (EINECS): 201-069-1 Další název

Více

7. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍHO KLUBU

7. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍHO KLUBU Č.j.: Vypracoval: Schválil: se sídlem Na drahách 20, Dolní Břežany, 25241 7. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍHO KLUBU Iveta Barry /A.1./A10/2015 Jitka Lukešová Pedagogická rada projednala dne 28.8.2015 Řád nabývá platnosti

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Dvořákova 4, Žďár nad Sázavou, IČO

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Dvořákova 4, Žďár nad Sázavou, IČO STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Dvořákova 4, 591 01 Žďár nad Sázavou, IČO 00637696 Čj.: ; Počet stran: 5; Počet příloh: 0 Provozní řád školy zpracovaný v

Více

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky Č.j.548 /2015 Účinnost: od 1.9.2015 Spisový znak: 2-1 Skartační znak: A5 Razítko školy: Masarykova základní škola Žalhostice Počet stran: 11 Podpis ředitele školy: Změny: Školní řád Číslo Datum Strana

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek postižení kůže a sliznic poleptáním některými chemikáliemi charakteru: 1. suché nekrózy: způsobené kyselinou 2. rozbředlé nekrózy: způsobené louhem

Více

Nákupní centrum Galerie Slovany náměstí Generála Píky 2703/27, Plzeň. Provozní řád

Nákupní centrum Galerie Slovany náměstí Generála Píky 2703/27, Plzeň. Provozní řád Nákupní centrum Galerie Slovany náměstí Generála Píky 2703/27, 326 00 Plzeň Provozní řád 1) Obecná ustanovení Tento provozní řád upravuje práva a povinnosti nájemce. Nájemce se zavazuje dodržovat jeho

Více

Řád tělocvičny ZÁKLADNÍ ŠKOLA POSTŘELMOV, OKRES ŠUMPERK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Řád tělocvičny ZÁKLADNÍ ŠKOLA POSTŘELMOV, OKRES ŠUMPERK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Řád tělocvičny 1) Na hodiny tělesné výchovy žáci odcházejí v doprovodu vyučujícího, na kterého čekají před začátkem hodiny v šatně školy. 2) Do tělocvičny vstupují pouze pod jeho dohledem. 3) Žáci se ihned

Více

Preparativní anorganická chemie

Preparativní anorganická chemie Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta Studijní opora pro dvouoborové kombinované bakalářské studium Preparativní anorganická chemie Ing. Fišerová Seznam úloh 1. Reakce

Více

Laboratorní řád. 1. Povinnosti laboratorní služby. Laboratorní řád je vydáván k zajištění bezpečného a plynulého chodu laboratorních cvičení.

Laboratorní řád. 1. Povinnosti laboratorní služby. Laboratorní řád je vydáván k zajištění bezpečného a plynulého chodu laboratorních cvičení. Laboratorní řád Laboratorní řád je vydáván k zajištění bezpečného a plynulého chodu laboratorních cvičení. Všichni jsou povinni řídit se jeho ustanoveními shrnutými v jeho odstavcích: 1. Povinnosti laboratorní

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍCH DÍLEN

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍCH DÍLEN Střední průmyslová škola stavební Valašské Meziříčí Máchova 628, 757 01 Valašské Meziříčí PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍCH DÍLEN obor Stavebnictví a Technická zařízení budov 1. Rozsah působnosti Provozní řád školních

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL

ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL Školní řád Lauderových škol stanoví základní práva a povinnosti žáků základní školy Gur Arje, gymnázia Or Chadaš a některá práva a povinnosti učitelů, ředitele a dalších pracovníků

Více

100 přírodovědných pokusů. Laboratorní pomůcky. Mgr. Tomáš Kudrna

100 přírodovědných pokusů. Laboratorní pomůcky. Mgr. Tomáš Kudrna 100 přírodovědných pokusů Mgr. Tomáš Kudrna Baňka kuželová dle Erlenmeyera Vlastnosti: skleněná baňka, odolná chemikáliím a vysokým teplotám Použití: k přípravě a uchovávání chemických látek, jako součást

Více

Dohoda o BOZP a vzájemné písemné informování o rizicích

Dohoda o BOZP a vzájemné písemné informování o rizicích Příloha č. 3 k Opatření děkanky č. 2/2019 Opatření o řízení bezpečnosti a ochraně zdraví při práci - Dohoda o BOZP a vzájemné písemné informování o rizicích. Dohoda o BOZP a vzájemné písemné informování

Více

Střední zdravotnická škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace ŘÁDY UČEBEN, LABORATOŘÍ, ŠATEN, TĚLOCVIČNY. Příloha školního řádu č.

Střední zdravotnická škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace ŘÁDY UČEBEN, LABORATOŘÍ, ŠATEN, TĚLOCVIČNY. Příloha školního řádu č. Střední zdravotnická škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace ŘÁDY UČEBEN, LABORATOŘÍ, ŠATEN, ČÍSLO JEDNACÍ: TĚLOCVIČNY Příloha školního řádu č. 2 PŮSOBNOST: všichni žáci školy, všichni zaměstnanci

Více

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz

Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři. Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Bezpečnost práce a nebezpečné látky v chemické laboratoři Základy toxikologie a ekologie Marek Šír sirm@vscht.cz Úvod Práce v chemické laboratoři práce s toxickými a jinak nebezpečnými látkami často se

Více

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO Osnova č. 1 - Školení zaměstnanců a odborná příprava preventistů PO Osnova č. 2 - Školení vedoucích zaměstnanců Osnova č. 3 - Školení osob, pověřených zabezpečením

Více

ŠKOLENÍ, PRÁCE A ČINNOSTI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

ŠKOLENÍ, PRÁCE A ČINNOSTI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 06/2012 ŠKOLENÍ, PRÁCE A ČINNOSTI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění Společnost TROJHALÍ KAROLINA, z.s.p.o., (dále jen "Společnost")

Více

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Strana: 1 z: 8 Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Nitrace E 11, E 14 Nitrační kyseliny F 1 F 10, E 3 Stabilizace E 9, E 12, E 4 SBU Nitrocelulóza Oddělení výroby

Více

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9.

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9. VY_5_IOVACE_OV40 Autor: Mgr. Jakub ovák Datum: 30. 0. 0 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Transformátor Metodický

Více

Příloha č. 1 opatření děkana č. 21/ Hodnocení rizik

Příloha č. 1 opatření děkana č. 21/ Hodnocení rizik Příloha č. 1 opatření děkana č. 21/ 2017 - Hodnocení rizik H O D N O C E N Í R I Z I K podle 102, odst. (3) zákona 262/2006 Sb. Zákoníku práce Zpracoval: Tomáš Fencl, externí OZO v prevenci rizik, Legenda:

Více

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč Základní škola Proseč, okres Chrudim Proseč 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec.cz TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč OBSAH 1. OBECNÁ

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Obecná ustanovení Školní družina je školským zařízením pro zájmové vzdělávání zřízené v souladu se zákonem 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a

Více