Speciální číslo časopisu Euroteamu: 5 LET EUROTEAMU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Speciální číslo časopisu Euroteamu: 5 LET EUROTEAMU"

Transkript

1 Speciální číslo časopisu Euroteamu: 5 LET EUROTEAMU EUROTEAM letos oslavil 5 let své existence, a v tomto vydání časopisu si připomeneme naše akce, projekty a zahraniční poznávací cesty, které jsme podnikli od založení Euroteamu. Euroteam byl oficiálně založen v listopadu 2007 v Madridu, tehdy jsme se do toho pustili ve trojici M.Frolík, G.Nowaková a V.Turowská, a od té doby se náš tým rozrostl na několik desítek členů. Podařilo se nám postupně vycestovat do zahraničí na téměř tři desítky projektů Youth in Action, podívali jsme se několikrát do Anglie, letos a v loňském roce jsme navštívili i USA. Prvním naším projektem byl však už v roce 2006 youth camp BREAKING STEREOTYPES ANTALYA (Turecko)

2 Na svůj první youth camp jsme do Turecka vyrazili v červnu 2006 v sestavě Martin Frolík, Lenka Cieslarová, Petra Porubská, Sandra Potyková a Sandra Štefániková. Spolu s námi trávili deset dnů u moře také Italové, Rumuni, Maďaři, Poláci, Lotyši, Litevci a samozřejmě Turci. Camp byl opravdu parádní! Naše bydlení bylo vyloženě táborové, přespávali jsme totiž v malých chatkách. Když říkám přespávali, znamená to, že téměř všechen ostatní čas jsme trávili sportováním, plaváním, různými hrami a také trochu poznáváním tureckých zajímavostí v okolí Antalye. V našem táboře jsme byli odříznuti od světa, vesnička měla jen pár poměrně zchátralých domů a jeden supermarket, což byla místnost asi 4x4 metry, kam jsme každou chvíli chodili pro vychlazený cay seftali. Venku bylo skoro čtyřicet stupňů, takže nejčastějším našim oblečením byly plavky a tričko a kraťasy, v čemž jsme chodili každou chvíli dát si studenou venkovní sprchu. I když jsme nezažívali žádný hotelový komfort, přeci jen na turecké záchody uprostřed campu a na studenou vodu od rána do noci jsme si chvíli zvykali, strávili jsme v Turecku opravdu skvělou část prázdnin! Holkám, které byly na tomto campu, snad můžu jen připomenout pár báječných momentů z projektu opuštěnou pláž a vyhřáté moře, vynikající snídaně, smažení karvinského ďábla na Dni národní kuchyně, blue voyage s koupáním v moři, taneční představení v Side, nádherné vodopády Kursunlu, náš supermarket, gözleme, doktora s úpalem, kuchaře, památky v Perge, Myře a další a další. Nebylo by fajn vrátit na chvíli čas o pár let zpátky?

3 GLIWICE 2007 (Polsko) V roce 2007 jsme se vydali na další projekty Youth im Action. V květnu to byla akce v Gliwicích, kde naší euroteamácké skupince šéfoval Petr Olšar. Partnery v tomto projektu byly týmy z východní Evropy. Byla to doposud asi jediná akce, na které jsme se sešli s partnery z Moldávie nebo Ukrajiny, a kde častěji než angličtina zněla ruština Česká sestava: Petr Olšar, Lucka Kučová, Gabča Nowaková, Lenka Nováková, Lucka Salová, Ema Císařová, Klára Supíková a Ina Župníková. MADRID 2007 (Španělsko)

4 Do projektu ve Španělsku jsme se dostali na poslední chvíli a jen díky tomu, že jsme se stali druhou polovinou českého týmu. Druhou část výpravy pak tvořily zdravotnice ze Vsetína. Hlavním centrem setkání týmů ze Španělska, Turecka, Francie, Řecka, Litvy a České republiky byl Madrid, podívali jsme se ale také do Toleda, Segovie, Fuenlabrady nebo na zámek Aranjuez. Euroteamáckou výpravu tvořili Martin Frolík, Gabča Nowaková, Vlaďka Turowská a Hana Pastuchová, na část campu se k nám přidala i Ina Župníková. Ve Španělsku jsme tentokrát zažili i méně příjemné chvíle, na havárii našeho autobusu při cestě do Segovie asi vzpomínat moc rádi nebudeme. Obraťme ale list, přeci jen těch lepších chvilek bylo dost, ať už poznávání Madridu, fotbal na Atléticu, překrásné Toledo, fotografické puzzle, TJ-ova čeština, Mačka, papírková střelba v McDonaldu nebo poznávací tour na Gran Via a okolí DIEKIRCH 2007 (Lucembursko) Na camp v Lucembursku cestovala pětice Verča Hamplová, Lucka Kučová, Lucka Wojdylová, Tereza Maslonková a David Herdzina samostatně, projekt jsme obsazovali ve spolupráci s pražskou organizací Together.

5 BREAKING STEREOTYPES ŘEKA Náš první projekt, který se podařilo zorganizovat! Euroteam spolu s Educou získal grant na vlastní projekt, kterého se zúčastnily spolu s námi týmy z Turecka, Španělska, Polska, Lotyšska a Itálie. Jako místo projektu jsme vybrali Řeku a podařilo se uskutečnit opravdu skvělý camp! Tradičně jsme se pustili do Dne národní kuchyně, Večerů národní kultury, sportování, turistiky, plavání a další nejen projektové zábavy. Kromě jedné opravdu šílené bouřky jsme si užili nádherné počasí a perfektní atmosféru! Náš tým byl tentokrát poměrně široký, přeci jen domácí prostředí má své výhody. Campu se tak účastnili Martin Frolík a Zdeňka Parchanská jako team leadeři, a dále Barča Lotterová, Hanka Jezerčáková, Patrika Dostálová, Adam Bernacik, Anna Morcinková, Gabča Nowaková, Vlaďka Turowská, Lucka Kučová a Rita Drinková, některé z nich už jako pomoc team leaderům. Navštívila nás také Miss ČR Zuzka Jandová a s programem campu pomohli i Jirka Janík, David Holzbauer a Petr Olšar. Na campu v Řece také vznikla dnes už legendární hra Armando Game aneb Hledá se Armando Projekt Breaking Stereotypes se nám opravdu podařil, snad se to podaří ještě několikrát zopakovat!

6 ANDRYCHÓW POLSKO Kuchařský camp v nedalekém Andrychówě, na kterém byla team leaderem Ina Župníková, proběhl ve spolupráci s týmy z Polska, Slovenska a Turecka. Euroteamáckou část české výpravy tvořily Katka Czudková, Míša Janulíková a Anna Morcinková, další 2 místa jsme doobsadili účastníky mimo náš Euroteam. PAWLOWICE POLSKO Naše první spolupráce s týmem z Pawlowic, pětidenního setkání team leaderů v Polsku se účastnily Katka Szeligová a Renáta Králová.

7 TUTTI FRUTTI HORNÍ BEČVA Podruhé se nám podařilo uspět s žádostí o grant a tentokrát jsme si za partnery vybrali týmy z Turecka, Dánska, Portugalska, Lotyšska a Rumunska. Museli jsme změnit místo campu, ale i tento výběr byl úspěšný, Horní Bečva byla taky skvělým mísem pro náš projekt. Program byl podobný předchozímu projektu v Řece, takže opět jsme se pustili do vaření v rámci Dne národní kuchyně, každý večer jeden z týmů připravil program pro ostatní, vyrazili jsme na výlety na Pustevny, na Soláň nebo na Hukvaldy, zahráli si volejbal a ringo a pobavili se u dalších outdoorových her. Camp Tutti Frutti byl prozatím asi nejpovedenějším campem i díky všem zahraničním týmům. Někteří účastnici se k nám vrátili po dvou letech, s Raivisem a Anetou z Lotyšska anebo Dilarou a Omarem z Turecka jsme se setkali dokonce už na třetím společném campu. A mnohé další možná potkáme i v budoucnu na dalších youth projektech Euroteamácká sestava na projektu Tutti Frutti 2010 byla následující: Martin Frolík a Zdeňka Parchanská jako team leadeři, Vojtěch Marszalek, Natálie Bajtková, Anna Morcinková, Lenka Čučková, Dominika Fuchmanová, Jana Šestáková, Lucka Kučová a Gabča Nowaková. Do organizace projektu se taky zapojili J.Janík, P.Olšar, D.Holzbauer, I.Vrbová, M.Hruška a V.Pawlasová, takže náš pracovní tým byl opravdu velice široký!

8 SVENDBORG DÁNSKO Pár týdnů po skončení campu na Bečvě jsme na oplátku cestovali my do Dánska na projekt TimeXpress. Projekt ve Svendborgu se poněkud lišil od toho našeho, a to hlavně tím, že všechny týmy byly dvojnásobné. Dánská, česká, turecká, španělská i rumunská skupina tak měly vždy 2 team leadery a 12 účastníků. Jelikož náš letní program roku 2010 byl opravdu nabitý a v rámci Euroteamu nebylo tolik zájemců o cestu do Dánska, doplnili jsme i tentokrát náš tým třemi účastníky mimo Euroteam. Na přelomu července a srpna tak do Kodaně odlétali Martin Frolík a Sandra Štefániková jako team leadeři, Veronika Bujoková, Sára Bányászová, Nikol Stadtherrová, Marcela Šimanská, Anna Morcinková, Dominika Fuchmanová, Renáta Králová, Lucka Lasotová a Barča Dadejová (ta se účastnila i přípravného setkání v Dánsku na začátku června). Svendborg sice leží u moře, ale přeci jen na letní koupání se obvykle jezdí do jiných zemí. Přesto jsme se měli na severu fajn, i díky zajímavému programu. Kromě tradičních projektových aktivit jsme si vyzkoušeli i něco z vikingských tradic na dva dny jsme se totiž přemístili na ostrov Stryno, kde jsme spali ve velkých stanech, kuchtili večeři starým vikingským způsobem, pluli na vikingských lodích i na kajacích a užili si léto poněkud jinak než obvykle. Také v Dánsku bylo opravdu veselo, určitě máme někde ještě zdokumentováno, jak si někteří při cestě zpátky vyzkoušeli, jak se spí na kodaňském nádraží

9 ST.RAPHAËL FRANCIE Znáte to přísloví Kdo zaváhá..? Tak tentokrát mnozí opravdu zaváhali! Francouzský camp byl asi ideální pro ty, kteří chtějí strávit léto na příjemném místě u moře! St.Raphaël leží totiž na Azurovém pobřeží neboli na Riviéře, termín campu v polovině srpna byl ideální, počasí skvělé a všechny týmy z Francie, Itálie, Portugalska, ČR a Maďarska báječné, koneckonců některé účastníce (Italky Dora a Isabela) nás navštívily i vloni v Karviné! Tématem projektu bylo kulturní dědictví, ale návštěvy historických míst byly jen jednou částí dvanáctidenního setkání. Nejraději jsme určitě měli tu část programu, která probíhala na pláži anebo na zajímavých místech na Riviéře. Kromě St.Raphaël jsme totiž navštívili i četnické St.Tropez, filmové Cannes, ostrov Marguerita, historické Cagnes sur Mer, překrásné Monaco i Monte Carlo. Projekt byl vlastně skvělým mezinárodním letním táborem, a i když na pláž to bylo z campu třičtvrtě hodiny pěšky, nikomu nevadilo, když se šlo dvakrát během jednoho dne. Charlesovo pooodžme, poooodžme anebo legendární hlášku Sarah Quick, quick si budeme určitě pamatovat navždy A kdo poznával francouzskou Riviéru? Martin Frolík jako team leader, Beáta Ćmielová, Daniela Čeřenská, Lucka Ondrášiková a spolu s nimi Jirka Černý a Katka Havlíková, kteří doplnili sestavu Euroteamu. A tohle je Monte Carlo!

10 SZCZAWNICA POLSKO O tom, že i Polsko může být docela zajímavé, se přesvědčili ti, kteří se vydali v září 2010 na dvoustranný, sportovně zaměřený camp do polské Szczawnice. Není sice u moře, ale Szczawnica je přesto zajímavé místo v Pieninách, kousek pod Tatrami. Naše výprava byla opět velká, campu byl totiž pro 18+2, nám se ani tolik zájemců nepodařilo dát dohromady. Do Polska jsme odjeli o dva členy slabší, ale aspoň bylo více místa v minibuse. Průběh campu byl sice poněkud zvláštní, polský tým se den co den měnil jak co do počtu, tak do složení, ale my jsme o zábavu nouzi neměli. Team leadery Euroteamu na tomto projektu byli stejně jako v létě v Dánsku Martin Frolík a Sandra Štefániková a poctivě a neúnavně sportovali David Merta, Marek Kolatek, Adriana Pivoňková, Vlaďka Miškovičová, Karin Pilchová, Sandra Krajcová, Nela Sidorová, Zuzka Zielinová, Veronika Převlovská, Míša Tomášková, Míša Kadlicová, Tobiasz Le Sy, Vojtěch Marszalek, Denisa Řapková, Barbora Zymová a Jana Kaletová. CAREZZANO ITÁLIE Několikrát jsme dostali pozvání na campy organizované partnery ze severu Itálie a poprvé jsme jejich nabídku využili na projektu Green Touch. Team leaderem byla tentokrát Lucka Kučová, spolu s ní se campu účastnili Jirka Švec, Adam Klimek a česká sestava byla doplněna další dvojicí účastníků mimo Euroteam.

11 PIZZO ITÁLIE Další sportovní camp, tentokrát v Kalábrii na jihu Itálie. Při přípravě campu jsme měli trochu problémy, protože se neustále přesouval termín projektu a měnila se i naše sestava. Nakonec se přímořský camp uskutečnil na začátku září a v české sestavě byly jen dvě členky Euroteamu. Team leaderem byla poprvé Petra Klausová a v týmu byla také Nikol Žáčková. Ani představa týdne stráveného v příjemném prostředí Kalábrie nepřesvědčila další členy Euroteamu a sestava tak byla opět doplňována. Škoda, ale i tady platilo Kdo zaváhá GÓRKI WIELKIE POLSKO Někdy není třeba jezdit za projekty příliš daleko, třístranný projekt za účasti týmů z Polska, Itálie a ČR probíhal totiž jen pár kilometrů za hranicemi. Pořadatelem projektu byli opět naši přátelé z Pawlowic. Přípravného setkání v srpnu se účastnili Martin Frolík a Vlaďka Turowská, na camp v září jsme pak cestovali v sestavě Martin Frolík a Petr Olšar jako team leadeři, Vojtěch Marszalek, Sandra Krajcová, Sabina Jílková, Anna Vaňková, Nikola Swaczynová a Nikol Pavlíčková. Camp byl tentokrát zaměřen na netradiční kultury, čehož se euroteamáci chopili opravdu velmi dobře

12 AKHISAR 2011 TURECKO Euroteam v Asii! V tomto projektu se nám asi podařilo vytvořit si vlastní rekord v zajištění campu. Stačila rychlá odpověď na facebookovou nabídku a během tří dnů se podařilo sestavit i tým na skvělý projekt Colourful notes, tentokrát v tureckém Akhisaru. S Tureckem jsme už měli určité campové zkušenosti, v roce 2006 to bylo okolí více než milionové Antalye, tentokrát jsme ale jeli opravdu do neznáma! Let do Istanbulu nebyl ničím zvláštní, nevěděli jsme ale, co očekávat od osmihodinového přesunu autobusem do Akhisaru. Nakonec i to proběhlo celkem pohodlně a s čajovým občerstvením na zazvonění a po třetí hodině ráno jsme se mohli ubytovat na hotelu v Akhisaru. Tématem projektu byla gypsy music a byli jsme opravdu překvapeni, jak zajímavý projekt dokázali Turci uspořádat! Nejen, že jsme poznávali jejich kulturu, ale společně jsme také připravovali hudební vystoupení, ať už do kulturního domu nebo jako street music. I tentokrát jsme se museli vyrovnat s tureckými záchody, zvláště když byly na celém hotelu jenom dva, ale na skromnější podmínky jsme už ze všech těch youth campů přeci jen zvyklí.

13 Taky plánování času je v jižních zemích poněkud jiné, a tak příchod na snídani byl opravdu velice individuální. Na oběd jsme mívali tradičně bagetu s něčím, zato večeře stály za to!! Pochutnávali jsme si na čorbě, což byla skvělá polívka a při výběru dalšího chodu se naše talíře plnily vším, na co měly naše oči chuť. A protože 99% účastníků byla dospělých, každý večer program končil příjemným posezením v baru vedle našeho hotelu a skvělou zábavou. Hudebně jsme také vše zvládli, naše společné vystoupení s Lotyši dopadlo dobře stejně jako tancování polky při naší kulturní prezentaci. Podívali jsme se také za historií do Efesu a za zábavou do Kusadasi, ale nejlepším zážitkem asi byli skvělí účastníci projektu! Na konci projektu se opravdu nikomu z nás nechtělo vracet zpátky, atmosféra mezi účastníky projektu byla opravdu vynikající! A tady je naše turecká sestava: Martin Frolík, Nikol Žáčková, Magda Owczarzyová, Barča Dadejová a Kuba Mazura. LADISPOLI 2012 ITÁLIE Druhý (a určitě ne poslední) youth camp ve spolupráci s italskou organizací Jump In! byl tentokrát organizován kousek od Říma. Hlavním tématem byla ekologie, roli team leadera si vyzkoušela Irena Morávková a naši sestavu tvořily Anna Vaňková, Karolína Machů, Věra Rusková, Denisa Řapková a Tereza Wawreczková.

14 SVENDBORG 2012 DÁNSKO Podruhé jsme se vypravili na youth camp do Dánska na začátku léta Dánové už změnili svůj názor na počty účastníků, a tak se i naše zastoupení zmenšilo na polovinu.

15 Změnilo se i zastoupení partnerských týmů a vůbec poprvé jsme se setkali na youth campu s Angličany. Yorkshirský přízvuk všem dělal tak trochu problémy, ale časem jsme si zvykli. Ani tady jsme si s bydlením moc pohodlí neužili, ale už z předchozího projektu v Dánsku jsme věděli, do čeho jdeme.. Spaní na karimatkách a ve spacáku ušlo, horší bylo ranní vstávání do sprchy. Tento projekt byl převážně historicky a muzejně zaměřený, takže místo dvoudenního vikingského campování jsme se věnovali natáčení filmů a přípravou výstavu v muzeu. Nakonec proběhlo i barbecue na pobřeží, takže jsme aspoň na chvíli smočili nohy v moři. Závěr projektu byl docela veselý, i team leadeři ukázali svůj smysl pro humor a na farewell disco-party přišli v slušivých kostýmech Sestava Euroteamu na campu ve Svendborgu: Martin Frolík, Sandra Krajcová, Barča Dadejová, Katka Tomčalová, Anna Vaňková, Tomáš Kocybala a Tereza Wawreczková, GRAN 2012 NORSKO A opět na sever! Léto 2012 patřilo prostě Skandinávii Na začátku srpna jsme se vydali za přírodou a ekologií do Norska na další skvělý youth camp. Z Turecka jsme znali hlavní organizátorku campu, Rutu, ostatní týmy z Litvy,

16 Rumunska a Bulharska byly pro nás nové. Podařilo se nám dát dohromady dobrý tým Martin Frolík, Karin Pilchová, Míša Janulíková, Katka Klozová a Kuba Mazura. Týden v Norsku byl příjemný, pohodový a samozřejmě veselý a zábavný. Před campem jsme plánovali, kdo bude spát v připravených stanech a kdo na budově, to vše ale padlo, když jsme viděli místo stanování Nakonec se podařilo zajistit ubytování na budově pro všechny účastníky a stany jsme využili jen při večerních posezeních u ohně. Program campu byl docela neobvyklý, připravovali jsme místo pro budoucí školku. Vyzkoušeli jsme si tak práci s pilou, natírání a další pracovní činnosti, každý tým také jeden den strávil v kuchyni a připravoval své typické jídlo pro všechny ostatní. I když jsme během týdne měli jen jednu poznávací túru, vůbec nám nevadilo, že z Norska moc míst neuvidíme. Užívali jsme si pohodu v přírodě, chodili na maliny a různé další berries, relaxovali na trávě před chalupou, bavili se u karet, tancovali na večerních kulturních prezentacích, poseděli u ohně, no prostě až na zvláštní vůni místní vody nádherný norský týden!

17 THASSOS 2012 ŘECKO Euroteam se do této doby věnoval hlavně typu projektů nazvaných youth exchanges. Až v říjnu 2012 jsme se poprvé zúčastnili aktivity označované jako training course, a to v Řecku. Setkání team leaderů bylo zaměřeno na ekologii a udržitelný rozvoj, ale myslím, že nám se více než samotné téma zamlouvalo místo semináře. Opět díky spolupráci s týmem Together se mohla tréninkového kurzu zúčastnit dvojice Martin Frolík a Irena Morávková. Naše laické pohledy a nápady sice některým připadaly poněkud divné, ale většina brzy pochopila, že nejen udržitelným rozvojem člověk je živ Na oplátku jsme je zasvětili do tajů neobvyklých grafů, podělili se o svůj smysl o humor, takže jsme pro projekt určitě byli velkým přínosem Práce sice bylo dost a dost, ale nejhezčím bodem každodenního vzdělávání byla stoprocentně siesta na pláži! Stihli jsme ještě včas dostatek sluníčka a koupání v moři jsme prostě nemohli vynechat.

18 SEVILLA 2012 ŠPANĚLSKO Po pěti letech zpátky do Španělska! Tam, kde jsme před pěti lety začínali, jsme mohli oslavit 5 let fungování Euroteamu. Místem projektu Join the environment nebyl sice Madrid, ale Sevilla na jihu země, přesto bylo příjemné se po pěti letech opět do Španělska vrátit. Euroteam se projektu účastnil v norsko-dánské sestavě: Martin Frolík, Míša Janulíková, Karin Pilchová, Katka Klozová, Anna Vaňková a Tereza Wawreczková. Partnery byly týmy z Anglie, Itálie, Španělska a Rumunska a také tentokrát jsme se věnovali hlavně ekologii, ať už v parcích v Seville nebo v národním parku o něco severněji. Navštívili jsme také historickou Córdobu a Madinat al Zahra, ochutnali paellu a při cestě zpátky se zastavili i na jeden den v Madridu. Pět let v projektech Youth in Action je za námi, můžeme se těšit na další léta a budoucí campy po celé Evropě! Camp v Seville byl dosud naším posledním projektem, povídání o všech youth campech bylo opravdu jen stručné, ze všech campů máme tolik zážitků, že by to vystačilo na celou knihu! Nejlepší ze všeho je ale podobné akce na vlastní kůži zažít, tyto zážitky opravdu nejde popsat ani stručně ani rozsáhle.

19 POZNÁVACÍ CESTY Youth campy nejsou ale jedinou věcí, které se Euroteam v posledních pěti letech věnoval. Některé lidi možná neláká trávit týden až deset dní s neznámými vrstevníky z jiných států a dávají přednost poznávání před projekty. Euroteam od roku 2008 podnikl několik cest do anglicky mluvících zemí, naším hlavním místem pobytu byl obvykle Londýn! LONDÝN 2009 Naše první výprava do Anglie osmička cestovatelů strávila v Londýně (a jeden den i v irském Dublinu) jarní prázdniny. Na naši první poznávačku jsme se vydali v sestavě Martin Frolík, David Holzbauer, Igor Drabina, Lucka Kučová, Sandra Štefániková, Gabča Nowaková, Lucka Zbijovská a Hanka Jezerčáková.

20 BIRMINGHAM 2009 Téměř kompletní výprava na čtyřdenní poznávací akci do Birminghamu s návštěvou hradu Warwick a Shakespearova rodiště Stratford upon Avon. LONDÝN 2010 Podobný program jako v roce 2009 zpestřený návštěvou fotbalu ve Wembley! Jarní prázdniny roku 2010 trávili v Londýně Hanka Jezerčáková, Lucka Zbijovská, Barča Lotterová, Aneta Chromická a Martin Frolík.

21 LONDÝN 2011 LONDÝN 2012 Třikrát Londýn v roce 2012 jarní prázdniny, babí léto a předvánoční shopping únor 2012

22 V letech se cest do Londýna účastnili Martin Frolík, Zdeňka Parchanská, Irena Morávková, Gabča Nowaková, Nikol Žáčková, Beáta Ćmielová, Daniela Čeřenská, Míša Kubalová, Vlaďka Klániková, Vojtěch Marszalek, Veronika Bujoková, Katka Tomčalová, Nikola Swaczynová, Veronika Demelová a Anna Vaňková.

23 A NA ZÁVĚR. USA PHILADELPHIA, NEW YORK, WASHINGTON 2011 Závěr bilancování Euroteamu bude patřit dvěma cestám do USA, které se podařilo zorganizovat v letech 2011 a Americké vzpomínání si zaslouží trochu víc, takže aspoň to nejdůležitější (oběma cestám se věnovala speciální americká čísla časopisu Euroteamu). Nápad pokusit se zorganizovat dalekou cestu za oceán přišel v létě 2010 a po krátkém rozhodování jsme se pustili do práce. Sestavili jsme tým pro naši poznávací akci naplánovanou na jarní prázdniny 2011 a začali hlídat letenky. Přeci jen dobrou cenu je třeba včas zachytit, vše ostatní už jde celkem hladce. Nakonec jsme zvládli nakoupit letenky za necelých 12 tisíc, a to ještě kombinovaně s přistáním ve Philadelphii a odletem z New Yorku, takže jsme mohli poznat více míst na východním pobřeží. Do Ameriky jsme poprvé letěli v této sestavě: Martin Frolík, Zdeňka Parchanská, Tadeáš Parchanski, David Holzbauer, Sandra Štefániková, Aneta Chromická a Lucka Zbijovská. Za týden v USA jsme stihli poznat tři města Philadelphii, New York a Washington, připomeňme si je aspoň na fotografiích:

24 Philadelphia New York

25 BOSTON, NEW YORK 2012 Druhá americká cesta na sebe nenechala dlouho čekat. Hned v dalším roce se nám podařilo zorganizovat další podobnou akci, i když v menším počtu. Tentokrát nás přivítal nejprve Boston, a pak jsme se opět přesunuli na pár dní do New Yorku. Do Států letěli Martin Frolík, Zdeňka Parchanská, Nikol Žáčková a Katka Tomčalová. Přeci jen takováto cesta za oceán je finančně náročnější než Londýn a je třeba si na ni našetřit trochu víc financí. Každopádně to ale stojí za to, tak snad se podaří USA opět v dalších letech navštívit! Boston New York (Coney Island) New York (Central Park)

26 Takhle tedy uběhlo 5 let v Euroteamu. Pár souhrnných statistických informací: Účastnili jsme se 23 projektů a 9 poznávacích cest v 10 zemích - Turecku, Španělsku, Polsku, Lucembursku, Dánsku, Francii, Itálii, Norsku, Anglii a USA. (V přehledu nejsou zmíněny projekty v italském Lecce, Pise a francouzském Rabasu) Do projektů se zapojilo 78 účastníků a team leaderů. Obsadili jsme celkem 128 míst (106 účastnických a 22 pro team leadery). Na poznávací akce do Anglie a USA cestovalo celkem 38 účastníků a obsadili jsme 64 míst. Cestovní mapa Euroteamu po pěti letech A ještě troška veselého vzpomínání.

27 Kurz turecké kuchyně Antalya 2006 Plavčík TJ Antalya 2006

28 Módní přehlídka na hostelu Madrid 2007 A ještě jedna módní přehlídka na Warwicku Anglie 2009

29 Breaking Stereotypes Řeka Souboj gladiátorů Horní Bečva 2010

30 Kroužek domácích prací Szczawnica 2010 V zdravém těle zdravý duch Szczawnica 2010

31 Přehlídka padlých cestovatelů Svendborg 2010 V čele gangu Akhisar 2011

32 Pinkberry a jiné berries Gran 2012 A pereme a věšíme aneb noční taneční Gran 2012

33 .TAKOVÍ JSME BYLI. EUROTEAM 2008 Díky všem, kteří pomáhali Euroteamu zajišťovat mezinárodní campy i poznávací akce nebo vedli náš tým na projektu jako team leadeři! Díky všem účastníkům projektů i poznávacích cest za příjemně strávené chvíle, dobrou společnost a ohromnou spoustu zábavy! AKTUÁLNÍ INFORMACE O AKCÍCH EUROTEAMU M.Frolík

JOIN THE ENVIRONMENT - SEVILLA

JOIN THE ENVIRONMENT - SEVILLA Z obsahu listopadového čísla časopisu: Youth in Action ve Španělsku Víkendová cesta Euroteamu do Anglie Další připravované akce Euroteamu -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Z obsahu listopadového čísla časopisu: Projekt Colourful notes v Turecku 4.setkání projektu Comenius v Karviné Připravované projekty a akce Euroteamu

Z obsahu listopadového čísla časopisu: Projekt Colourful notes v Turecku 4.setkání projektu Comenius v Karviné Připravované projekty a akce Euroteamu Z obsahu listopadového čísla časopisu: Projekt Colourful notes v Turecku 4.setkání projektu Comenius v Karviné Připravované projekty a akce Euroteamu ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Z obsahu květnového čísla časopisu: Youth exchange v Itálii Příprava projektu Moving on Young EntrepreneurS schváleno! Další připravované akce Euroteamu Letošní rok je pro Euroteam velice nadějný, podařilo

Více

Z obsahu prázdninového čísla časopisu: Projekt Moving on v Řece Training course na Kanárských ostrovech Další připravované akce Euroteamu ČR, Anglie, USA První polovina roku 2015 je za námi a program Euroteamu

Více

BREAKING STEREOTYPES - ANTALYA

BREAKING STEREOTYPES - ANTALYA Z obsahu lednového čísla časopisu: Breaking Stereotypes 2013 Youth campy plánované na rok 2013 Připravované poznávací akce Euroteamu -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

POZNÁVACÍ AKCE EDUCY A EUROTEAMU - LONDON 19.-23. září 2012

POZNÁVACÍ AKCE EDUCY A EUROTEAMU - LONDON 19.-23. září 2012 Z obsahu říjnového čísla časopisu: Poznávací akce Educy a Euroteamu do Anglie Training course v Řecku Příprava campu ve Španělsku Další připravované akce Euroteamu -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Z obsahu prosincového čísla časopisu: Projekt Young EntrepreneurS v Řece Další připravované akce a projekty Euroteamu

Z obsahu prosincového čísla časopisu: Projekt Young EntrepreneurS v Řece Další připravované akce a projekty Euroteamu Z obsahu prosincového čísla časopisu: Projekt Young EntrepreneurS v Řece Další připravované akce a projekty Euroteamu -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

4. SETKÁNÍ PROJEKTU COMENIUS - ESEC V PORTUGALSKU

4. SETKÁNÍ PROJEKTU COMENIUS - ESEC V PORTUGALSKU 4. SETKÁNÍ PROJEKTU COMENIUS - ESEC V PORTUGALSKU BARREIRO 4.-12.října 2009 Projekt Comenius vstoupil do své druhé poloviny, v plánu letošního roku jsou 4 setkání, a to v Portugalsku, ČR, Finsku a Itálii.

Více

POZNÁVACÍ AKCE EUROTEAMU LONDÝN

POZNÁVACÍ AKCE EUROTEAMU LONDÝN V červnovém vydání časopisu najdete informace o již schválených projektech Youth in Action a připravovaných akcích Euroteamu. Nejbližší dvě akce proběhnou už za pár dní! POZNÁVACÍ AKCE EUROTEAMU LONDÝN

Více

PŘEHLED SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ:

PŘEHLED SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ: Z obsahu nového čísla časopisu: Přehled schválených projektů Povídání o projektu U 18 v Itálii Připravované akce Euroteamu Letní prázdniny jsou za námi a můžeme se pomalu připravovat na nové youth campy

Více

Z obsahu březnového čísla časopisu: Víkend Euroteamu Připravované projekty Itálie, Řecko, ČR, Španělsko Připravované zaoceánské cesty Euroteamu

Z obsahu březnového čísla časopisu: Víkend Euroteamu Připravované projekty Itálie, Řecko, ČR, Španělsko Připravované zaoceánské cesty Euroteamu Z obsahu březnového čísla časopisu: Víkend Euroteamu Připravované projekty Itálie, Řecko, ČR, Španělsko Připravované zaoceánské cesty Euroteamu Zima je snad už konečně pryč a před námi je opět rušnější

Více

Z obsahu říjnového čísla časopisu: Youth projekty v Itálii a Polsku Připravovaný camp v Turecku Listopadové setkání partnerských škol projektu Comenius v Karviné ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

WEEKEND SHOPPING LONDON (ANGLIE) 29.11.-1.12. 2013

WEEKEND SHOPPING LONDON (ANGLIE) 29.11.-1.12. 2013 Z obsahu prosincového čísla časopisu: Víkend v Londýně Training course v Gruzii Plánované akce v roce 2014 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Příslušný region naleznete jako samostatný obrázek na stejné stránce jako DÚ

Příslušný region naleznete jako samostatný obrázek na stejné stránce jako DÚ Domácí úkol hodinu zeměpisu dne 24.9. Ke každému jménu je uvedena tabulka. V tabulce doplňte chybějící údaje, Dané informace hledejte v atlase nebo na stránkách http://mapy.cz/ případně https://maps.google.cz/.

Více

" Poznáváme svět našich přátel" Fotokniha projektu

 Poznáváme svět našich přátel Fotokniha projektu Mikroprojekt Regionu Bílé Karpaty Realizace 9/2013-6/2014 " Poznáváme svět našich přátel" CZ/FMP.10/0293 Spolufinancován EU, celkový rozpočet 7 743,- Eur. Fotokniha projektu FOND MIKROPROJEKTŮ Projekt

Více

AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí. Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz

AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí. Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz AU PAIR a kulturně výměnné pobyty v zahraničí Ing. Zdeněk Moravec obchodní zástupce e-mail: zdenek.moravec@studentagency.cz STUDENT AGENCY Téměř 20 let praxe kulturně-výměné pobyty au pair pobyty pracovní

Více

VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie

VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0616 Evropa a Evropská unie Datum vytvoření: 23. 10. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina

Více

(EU PROGRAMM ERASMUS+)

(EU PROGRAMM ERASMUS+) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA (EU PROGRAMM ERASMUS+) Outdoor Education Course OUTDOOR LEADERSHIP PORTUGAL 16/03/2015 20/03/2015 Vypracoval : Mgr. Tomáš Sobotka Příprava na kurz: Příprava spočívala ve studiu materiálů,

Více

Z obsahu únorového čísla časopisu: Další poznávací cesta do Londýna Připravované projekty Itálie, Řecko, Španělsko Projekt Moving on v Řece

Z obsahu únorového čísla časopisu: Další poznávací cesta do Londýna Připravované projekty Itálie, Řecko, Španělsko Projekt Moving on v Řece Z obsahu únorového čísla časopisu: Další poznávací cesta do Londýna Připravované projekty Itálie, Řecko, Španělsko Projekt Moving on v Řece Letošní rok jsme zahájili docela symbolicky další poznávací cestou

Více

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková ZŠ Jarošova Havířov Šumbark 24. 6.2011, ročník: 2., č. 4+5 Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková 1 Slovo redaktorů

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Zeměpis Název Ročník Autor

Zeměpis Název Ročník Autor Planeta Země I. 6 Planeta Země II. 6 Glóbus a mapa I. 6 Glóbus a mapa II. 6 Litosféra I. 6 Litosféra II. 6 Sluneční soustava 6 Vesmír 6 Soutěsky 6 Kaprun 6 Vznik ledovce. 6 Grossglockner 6 Pedosféra 6

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 PRIMORSKO Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Budoucnost platebních transakcí. Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011

Budoucnost platebních transakcí. Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011 Budoucnost platebních transakcí Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011 Agenda Aktuální statistiky a vývoj trhu v ČR Situace v ČR Zajímavosti ze světa a budoucnost Visa Europe -

Více

Nadcházející události

Nadcházející události Červenec - Srpen 2016 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátele Waldorfu, poslední víkend před zahájením školního roku se konal adaptační pobyt rodin budoucích prvňáčků. Jeho vyvrcholením

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Dominika Zábranská Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Kateřina Švorcová Organizační práce a členská základna

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Gens Una Sumus Vážení přátelé šachu, na těchto stránkách

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

Sešit je členěn do jedenácti částí, z nichž každá představuje jiný pohled na vyhodnocovaná data.

Sešit je členěn do jedenácti částí, z nichž každá představuje jiný pohled na vyhodnocovaná data. SEŠIT II ŠETŘENÍ A VYHODNOCENÍ STATISTICKÝCH DAT NÁVŠTĚVNOSTI V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Tabulky a grafy všech návštěvníků listopad 2009 V tomto sešitě jsou umístěny tabulky, grafy a hodnocení, které vychází

Více

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018

SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 SPORTIZER BEACHVOLEJBALOVÝ KEMP KYPR 2018 Kypr je ostrov s nejkrásnějšími písčitými plážemi v Evropě. Letos zde organizujeme výukový kemp plážového volejbalu ve spojení s dovolenou u moře. Termíny jsme

Více

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1

VÝPRAVY A AKCE KMENE. Strá nká 1 Kmen Ťapáč Liga lesní moudrosti Zázvorkova 1999, Praha 13 - Lužiny www.tapac.webnode.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE ŤAPÁČ ROK 2014 Tento dokument obsahuje výroční zprávu kmene Ťapáč za uplynulý rok. Jsou zde

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 DJUNI Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI. Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2017 DJUNI Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně.

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně. Jazykový pobyt v Anglii Vybraní žáci 2. stupně naší školy spolu s žáky ZŠ Horní Suchá se ve dnech 15.11. 20.11.2015 zúčastnili jazykového pobytu v Anglii. Celkem se jednalo o 40 žáků a 4 pedagogy (Mgr.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Datum Přihlášení žáci tř. Název kurzu učebna

Datum Přihlášení žáci tř. Název kurzu učebna Datum Přihlášení žáci tř. Název kurzu učebna 25.6. Žáková Dominika 1.B Zážitková pedagogika s psychologií 105 Tichá Ester 2.C Zážitková pedagogika s psychologií Kirčevová Karolína 2.C Zážitková pedagogika

Více

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější?

Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Ze kterých oblastí Země přichází do Evropy nejvíce lidí? Které náboženství je v Evropě nejrozšířenější? Roste počet obyvatel v Evropě? Kolik obyvatel má Evropa?? Která evropská města jsou nejlidnatější?

Více

ŠACHISTÉ Z JIŽNÍ MORAVY JIŽ PO DEVATENÁCTÉ V ITÁLII

ŠACHISTÉ Z JIŽNÍ MORAVY JIŽ PO DEVATENÁCTÉ V ITÁLII ŠACHISTÉ Z JIŽNÍ MORAVY JIŽ PO DEVATENÁCTÉ V ITÁLII Po devatenácté vyrazili šachisté z jižní Moravy nejkratší cestou přes Vídeň a Villach do severní Itálie k Jaderskému moři, aby zde strávili pohodový

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

CES - Kurz pro juniory

CES - Kurz pro juniory Jazykové kurzy CES - Kurz pro juniory Dublin - Irsko Chtějí Vaše děti zlepšit angličtinu již v útlém věku a zároveň zažít i báječné léto v prostředí Irska? Dublin je tím pravým místem! Letos máme v nabídce

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

Evropa na dosah - závěrečná zpráva. projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany

Evropa na dosah - závěrečná zpráva. projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany Evropa na dosah - závěrečná zpráva projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany Dne 9.května 2013 se na naší škole uskutečnil celoškolní projektový den pod názvem Evropa

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Comenius setkání říjen 2013

Comenius setkání říjen 2013 Comenius setkání říjen 2013 V týdnu od 14. do 18. října 2013 hostila naše základní škola celkem 36 zahraničních účastníků projektu Comenius. Jednalo se o 7 návštěvníků z Francie v čele s koordinátorkou

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2017

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2017 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2017 Ve zkratce: Hostů celkem: 3,451.526 ze zahraničí: 2,931.298 (84,9 %) z tuzemska: 520.228 (15,1 %) Celkový přírůstek hostů: 290.766 osob (9,2 %) ze zahraničí

Více

Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha

Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha ŽIVOT CIZ ZINCŮ V ČR Daniel Chyti l Tisková konference, Český statistický úřad, 14. února 2012, Praha Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 czso.cz 1/17 CIZINCI PODLE STÁTNÍHO OBČANSTVÍ (31. 12. 2010) Počty

Více

Jak a kde získat finance na studium v Evropě?

Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Jak a kde získat finance na studium v Evropě? Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) funguje od 1.1.2007 při Domu zahraničních služeb Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, vznikla

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 KITEN Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

2009 Ing. Andrea Sikorová

2009 Ing. Andrea Sikorová Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ 2009 Ing. Andrea Sikorová 1 Možnosti studia v zahraničí

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA ZEMĚPIS PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015

TĚLESNÁ VÝCHOVA ZEMĚPIS PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015 Katedra geografie + Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Skupina: A Číslo uchazeče (nevyplňujte): PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015 Přijímací zkouška ze zeměpisu a všeobecného

Více

EVROPSKÝ LETNÍ BAROMETER SKUPINY FERRATUM 2015

EVROPSKÝ LETNÍ BAROMETER SKUPINY FERRATUM 2015 page 1 EVROPSKÝ LETNÍ BAROMETER SKUPINY FERRATUM 2015 Letní prázdninové výdaje v poměru k disponibilnímu příjmu domácnosti Za co Evropané v létě utrácejí? VÝDAJE VE SROVNÁNÍ S JINÝMI ZEMĚMI ESTONSKO 60.2

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

MUSIC TOGETHER GÓRKI WIELKIE (POLSKO)

MUSIC TOGETHER GÓRKI WIELKIE (POLSKO) Z obsahu říjnového čísla časopisu: Youth camp v Polsku Training course v Řecku Připravované akce Euroteamu Anglie, Gruzie MUSIC TOGETHER GÓRKI WIELKIE (POLSKO) 10.-17.září 2013 Po dvou letech jsme se opět

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO ŠKOLNÍ VÝLET 9. A DO MŠENA U MĚLNÍKA aneb DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO Rok se sešel s rokem a na pořadu dne bylo opět plánování školního výletu. V 9.A jsme se rozhodli už dávno. Přece neporušíme tradici. Pokud

Více

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ AGRONOMICKÁ FAKULTA Seminář pro studenty Agronomické fakulty MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ Na studium nebo na stáž? STUDIJNÍ POBYT Studium předmětů na univerzitě Řídí se

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým Vážení přátelé, jak možná víte, letos v červnu jsme pořádali historicky první setkání určené teenagerům a dospělým. Konalo se v Rozdrojovicích u Brna a mnozí z Vás mohou potvrdit, že se více než vydařilo.

Více

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018 PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 218 Ve zkratce: Hosté Celkem: 7 892 184 Ze zahraničí: 6 67 76 (84,5 %) Z ČR: 1 221 478 (15,5 %) Celkový přírůstek hostů: + 239 423 hostů (+ 3,1 %) Nerezidenti přírůstek:

Více

VII. ročník soutěže "V Benešově straší", sobota

VII. ročník soutěže V Benešově straší, sobota VII. ročník soutěže "V Benešově straší", sobota 23. 11. 2013 Statistiky Počet hlídek Skauti a skautky 14 Vlčata a světlušky 19 Veřejnost 30 Nejlepší hlídky kategorie jména oddíl, středisko body čas Skauti

Více

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Duben - SBÍRÁNÍ ODPADKŮ NA REVÍRU 411170 JEZERO ANEB JARNÍ ÚKLID OBCE Na tuto akci se sešel RK téměř v plném počtu a někteří z nich si

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková STUDIJNÍ POBYT Místo: Richard Language College Bournemouth Jméno: Šárka Kurková Spolupráce před výjezdem Aby se uskutečnila tato cesta, byla potřeba spolupráce řady lidí. Organizační tým, poskytl dostatečný

Více

04/2010 - DUBEN VÍTEJTE Obsah Úvodník Novinky z Webdispečinku 3 Změna vzhledu vozidla Začátek aktuální jízdy Přechody hranic Amortizace Webdispečink Vaše aplikace 6 Nový seriál: Cestujeme po Evropě 8 Redakce

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

ANALÝZA ŽENSKÉHO A DÍVČÍHO BASKETBALU Reprezentační analýza

ANALÝZA ŽENSKÉHO A DÍVČÍHO BASKETBALU Reprezentační analýza ANALÝZA ŽENSKÉHO A DÍVČÍHO BASKETBALU Reprezentační analýza Analýza ženského a dívčího basketbalu z pohledu čísel vzniká zejména z důvodu zhodnocení činnosti klubů zapojených v STM. Z pohledu reprezentačních

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby.

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. Březen 2014 zdarma 18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. 1 Milí čtenáři, naše ZŠ v Nýdku se zapojila do

Více