1/2009. Měsíčník o Americe. V tomto vydání najdete

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1/2009. Měsíčník o Americe. V tomto vydání najdete"

Transkript

1 1/2009 Měsíčník o Americe V tomto vydání najdete Nová ústava v Ekvádoru zpravodajství: summit EU Brazílie zpravodajství: drogová problematika v Mexiku Zpravodajství Argentina Argentinská prezidentka Cristina Kirchner byla od 8. prosince na několikadenní oficiální návštěvě Ruska, při které podepsala bilaterální dohody týkající se například spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie a kde také podepsala smlouvu s Lukoilem na nákup plynu a ropy. Argentinští zemědělci obnovili protesty proti vládě prezidentky Kirchner a požadují snížení vývozních daní. Dále také uvažují o obnovení blokád silnic. Argentinský parlament schválil zákon, podle kterého dojde k vyvlastnění argentinských aerolinií Aeorolineas Argentinas a dceřinných společností patřící španělské finanční skupině Marsans. Brazílie Koncem prosince se konal summit EU Brazílie v Rio de Janeiro. Summit byl zaměřen především na finanční krizi a klimatické změny. Francie, která do konce prosince 2008 předsedala Evropské unii, se ústy svého prezidenta na summitu vyslovila pro to, aby Brazílie získala stálé zastoupení v Radě bezpečnosti OSN. Návštěva francouzského prezidenta směřovala také k obchodní dohodě s Brazílií ohledně stavby atomové ponorky. Francie slíbila, že dodá potřebné technologie na výrobu této zbraně. Sarkozy rovněž podpořil snahu Brazílie zapojit rozvojové země do rozhodování o podobě globálního finančního systému.

2 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 2 Ekvádor Prezident Correa odmítl splácet úroky ze zahraničního dluhu Ekvádoru. Tato událost je první svého druhu od roku 2001, kdy Argentina ztratila schopnost splácet zahraniční dluh kvůli své ekonomické krizi. S ohledem na původně sjednané podmínky platby označil Correa dluh za nemorální a přislíbil věřitelům návrh nového splátkového režimu. Případná přetrvávající neshoda s věřiteli by však mohla ohrozit celý státní rozpočet. Na několika místech země proběhly demonstrace proti navrhovanému znění zákona o těžbě nerostných surovin. Odpůrci poukazují především na hrozbu pro životní prostředí. Zástupci Ekvádoru a Kolumbie si stanovili podmínky pro zlepšení vzájemných vztahů. Mezi zeměmi panuje diplomatická krize od incidentu dne 1. března tohoto roku, kdy kolumbijská armáda překročila hranici s Ekvádorem při zásahu proti Raúlu Reyesovi, významnému činiteli partyzánské FARC. Kritickou situaci posoudí lednová mise Organizace amerických států; prozatím se země dohodly na blíže neurčené spolupráci v boji proti terorismu a pašování drog. Guatemala Guatemalské úřady vyjádřily své obavy o přelívání aktivit mexických drogových gangů do země, které se již tak potýká s obrovskými problémy spojenými právě s organizovaným zločinem. Guatemalské policejní složky bude podle odborníků potřebovat značné posílení, aby v boji s gangy uspěly. Chile Chilská prezidentka Michelle Bachelet se v rámci řešení důsledků světové finanční krize rozhodla prosazovat fiskální expanzi. Vyšší státní výdaje by v Chile měly zmírnit negativní dopady aktuální ekonomické situace, umocněné poklesem ceny hlavního exportního artiklu Chile, mědi. Měď od června tohoto roku ztratila na světových trzích přibližně 68% své hodnoty. K řešení současné situace chce monetární politikou přispět i chilská centální banka, která zvažuje snížení úrokových sazeb. Proces vypořádání se minulostí a dobou Pinochetovy diktatury začaly komplikovat smyšlená obvinění ohledně ztráty blízkých během diktátorova režimu. K registrovaným třem tisícům zavražděných a zmizelých lidí nebo 28,000 mučených lidí přibývají další, tentokrát falešné oběti. Navíc bylo v polovině prosince v hlavním městě Chile otevřeno muzeum Augusta Pinocheta, jehož cílem je podle jeho zakladatelů, zlepšení historického vnímání minulého režimu.

3 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 3 Kanada Dne 3. prosince uzavřeli Liberálové, Noví demokraté a Quebecký blok dohodu platnou až do 30. června 2010, že nepodpoří premiéra při hlasování o důvěře vládě s cílem svrhnout vládu Konzervativní strany. Hlavním důvodem je údajná neschopnost Harpera čelit finanční krizi. Harperovou šancí je pozdržet hlasování kanadského parlamentu do 27. ledna 2009, kdy se bude jednat o rozpočtu. Pokud by se mu to nepodařilo, musel by odstoupit a nahradil by jej šéf Liberálů Dion. Koalici, kterou uzavřela opozice, není podle průzkumů nakloněna ani veřejnost. Začátkem prosince lídr opoziční Liberální strany Stephane Dion oznámil, že na svou funkci v nejbližší době rezignuje poté, co za něj bude nalezen nástupce. Prozatímním nástupcem, který by měl zůstat ve funkci do května, se očekává Michael Ignatieff, šéf poslanců. Jeho soupeřem je Bob Rae. Michael Ignatieff byl jmenován do funkce prozatímního lídra Liberální strany. Ignatieff byl profesorem na Harvardu, je známým autorem, historikem a hlasatelem. Do Kanady se vrátil v roce 2005 po téměř 30 letech, kdy žil v zahraničí. O zisk funkce se pokoušel již před rokem, ale jeho dlouhé působení mimo zemi mu plány překazilo. Podporoval americkou invazi do Iráku a dnes je pro misi v Afghánistánu. Kostarika Silné deště, které postihly Kostariku v posledních týdnech způsobily velké záplavy a zatopily přístupové cesty šesti větších měst. Asi 150 vesnic v severní části země u hranic s Nikaraguou bylo zcela zatopeno. Spojené státy americké schválily k 1. ledna 2009 uplatnění dohod platných v CAFTA DR (the Dominican Republic Central America United States Free Trade Agreement) pro Kostariku. Kostarika toto regionální společenství volného obchodu spolu s USA, Dominikánskou Republikou, Nikaraguou, Salvadorem, Hondurasem a Guatemalou v roce 2004 zakládala. Obchodní výměna mezi USA a ostatními členy společenství roste meziročně přibližně o patnáct procent. Kuba Zvláštní postavení Kuby v rámci zahraniční politiky Ruska potvrdil během měsíce prosince ruský velvyslanec v Havaně Michail Kamynin. Ten označil Kubu jako dobrý výchozí bod pro naplňování ruských zájmů v rámci latinskoamerického regionu. Kuba je ruskou zahraniční politikou vnímána jako země s vysokou autoritou a velkým vlivem v daném regionu. V rámci zintenzivnění bilaterálních vztahů je na začátek roku 2009 naplánována cesta Raula Castra do Moskvy, stejně tak jako mezivládní setkání obou zemí v Havaně.

4 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 4 Ruské vojenské lodě účastnící se vojenského cvičení spolu s venezuelským námořnictvem kotvily během měsíce prosince také na Kubě. Cílem mělo být upevnění spolupráce s Kubou ve vojenské oblasti. Protiponorková loď Admiral Čabaněnko a dvě zásobovací lodě - Ivan Bubnov a SB-406 tak na Kubě uzavřely cestu za zájmy ruské politiky po jihoamerickém regionu. Kromě Venezuely a Kuby kotvily lodě také v Panamě a Nikaraguy. Raúl Castro oznámil v poslední prosincovou sobotu, že hospodářský výsledek roku 2008 splnil původní očekávání pouze z poloviny. Roční ekonomický růst ostrova svobody by měl dosáhnout 4,3 procenta, což zůstalo daleko od původních vládních plánů a odhadů. Kubánský ministr financí Jose Luis Rodriguez dokonce označil zmíněný hospodářský výsledek země za nejhorší od dob pádu Sovětského svazu. Příčina špatného ekonomického výsledku je spatřována v drahém dovozu potravin, ale hlavně ve třech zničujících hurikánech, které ostrov v tomto roce postihly. Raúl Castro již na základě zveřejněných ekonomických dat plánuje maximální úspory ve vládních výdajích. Krácení by mělo postihnout i sociální politiku a novým heslem by se v rámci již padesát let trvající revoluce mělo podle vyjádření Raúla Castra stát heslo, každému podle zásluh. Mexiko Šéf protikorupční policie v Tijuaně byl začátkem prosince propuštěn, protože se zapletl s drogovými gangy. Byl nahrazen armádním důstojníkem. Situace v tomto městě je alarmující jen za minulý měsíc bylo zavražděno dvě stě lidí. Celkem bylo do války s drogovými kartely nasazeno 45 tisíc vojáků, kteří však doposud nedosáhli významných úspěchů. Prezident Calderón posílá do problémových oblastí další posily, ale mafie na ně reaguje ještě větší brutalitou. Jsou zaznamenány případy setnutí hlavy vojákům. Boje s drogovou mafií se soustřeďují do devíti mexických států: Chihuahua, Sinaloa, Baja California, México, Guerrero, Durango, Jalisco, Michoacán, Ciudad de México. Za rok 2008 zemřelo kvůli řádění drogových kartelů zemřelo 4500 lidí, což představuje významný nárůst oproti minulým letům. Paraguay V prosinci se v Paraguaji vyhrotily protesty mezi velkými vlastníky půdy a bezzemky. Od nástupu nového prezidenta Fernanda Luga v srpnu 2008 problémy spojené s nerovnoměrným vlastnictvím pozemků jen narůstají. Lugo ve své předvolební kampani slíbil provést pozemkovou reformu, prozatím se však k tomuto kroku neodhodlal. Latifundisté (z velké části jsou brazilského původu- Braziguayos ) proti hnutí bezzemků protestují zablokováním některých komunikací. V prosinci paraguayská diplomacie dosáhla značného pokroku v oblasti jednání s Brazílií ohledně vodní elektrárny Itaipú, kterou obě země společně vlastní. V minulosti paraguayská vláda požadovala, aby Brazílie splatila až 97 % dluhu spojeného s nákladnou stavbou. V poslední době však Asunción musel své požadavky zmírnit. Další jednání budou probíhat i v roce 2009.

5 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 5 Na začátku prosince Lugova vláda podnikla rozsáhlou reformu armády, kdy propustila do důchodu na více než 100 vysoce postavených důstojníků. Jedná se o vůbec největší čistku v armádě v paraguayské historii. Uruguay Uruguayská vládní strana Frente Amplio oznámila, že prezidentských voleb se v říjnu 2009 zúčastní José Pepe Mujica. Mujica je označován za uruguayského politického matadora, je to bývalý ministr zemědělství. Bojoval proti vojenské diktatuře a jako člen guerillové skupiny Tupamara strávil ve vězení 14 let. Spojené státy americké Dne 3. prosince přicestovala americká ministryně zahraničí Riceová na návštěvu Indie ve snaze uklidnit napětí mezi touto zemí a Pákistánem, které je důsledkem bombových útoků v Bombaji. Sešla se má s indickým premiérem Singlem, její kolega, armádní expert Mike Mullen se sešel s vojenskými představiteli obou zemí. Američtí podnikatelé vybídli budoucího prezidenta Obamu ke zrušení či omezení dlouholetého hospodářského embarga uvaleného na Kubu. Sám Obama toto považuje za anachronismus, problémem ale bude role Kongresu, od kterého by byl vyžadován souhlas. Dne 7. prosince Obama oznámil, že chce Írán přimět k ústupkům v jaderném programu a podpoře radikálních islámských hnutí politikou cukru a biče. Cukrem mají být hospodářské a obchodní pobídky a bičem zpřísnění sankcí mezinárodního společenství. V polovině prosince se objevila zpráva, že Obama po nástupu do funkce uzavře věznici vybudovanou na Guantánamu. Američané proto vyzvali evropské státy, aby přijali ty, kteří nebudou souzeni a zároveň existují obavy z jejich návratu do země původu. Portugalsko se stalo první zemí, které se vyslovilo k této otázce kladně a Dánsko první, které nad něčím podobným odmítlo uvažovat. Dne 15. prosince přiletěl Bush nečekaně na svou poslední návštěvu Iráku, kde jednal jak s premiérem, tak prezidentem. Venezuela Začátkem prosince začaly třídenní námořní manévry Venezuely a Ruska v Karibském moři. Vojenské cvičení nese název VenRus 2008 a Rusko nasadilo dokonce atomový křižník Petr Veliký. Podle ruské strany jde ve cvičení o to, aby se vyhodnotily schopnosti loďstev obou zemí pro boj proti terorismu a pašování drog. Kritik Spojených států, venezuelský prezident Hugo Chávez,

6 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 6 a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv prohlásili, že cvičení není namířeno proti nikomu. Podle představitelů americké vlády tyto manévry nemění rovnováhu sil v Jižní Americe. Státní zástupci obvinili jednoho z hlavních vůdců politické opozice v zemi z korupce a defraudace peněžních fondů. Manuel Rosales prohlásil, že vláda ho chce dostat z aktivní politiky. V minulých prezidentských volbách v roce 2006 stál Rosales proti Chávezovi. Venezuelu navštívil kubánský vůdce Raúl Castro, aby jednal s Hugo Chávezem o spolupráci obou zemí v době celosvětové hospodářské krize. Předmětem diskuse bude především nákup ropy z Venezuely a více než 300 společných projektů v oboru lékařství, vzdělání a kultury. Na ropu bohatá Venezuela je pro Kubu životně důležitým partnerem denně ji totiž dodá kolem 90 tisíc barelů ropy. Kuba na oplátku poskytuje lékařskou pomoc ve venezuelských chudinských oblastech. Návštěva měla i svůj nepopiratelný symbolický význam. Oba prezidenti chtěli demonstrovat úzkou spolupráci mezi zeměmi, averzi vůči kapitalismu a americkému prezidentovi. Minianalýzy Nová ústava v Ekvádoru Zuzana Dudová Konec roku se nabízí jako vhodná doba pro připomenutí významného politického kroku učiněného v Ekvádoru. Tím bylo schválení nové ústavy referendem dne 28. září 2008 podílem 64 % hlasů. Zmíněný dokument vzbudil rozsáhlou debatu doma i v zahraničí a to jak svou inovativností, tak kontroverzním pozměněním politického systému státu. Změnou, která byla zastánci nové ústavy nejvíce zdůrazňována, byla bezpochyby sekce týkající se životního prostředí. 1 Jako první ústava na celém světě tvoří ta ekvádorská systém ochrany přírody na základě konkrétních práv, tedy možnost hájit udržitelnost životního prostředí právní cestou. Na druhé straně tím samým dokumentem Ekvádor znárodňuje veškeré přírodní zdroje, čímž potažmo vzniká do budoucna vazba i na průmysl, včetně ožehavé oblasti těžby ropy a jiných nerostných surovin. Obávanou stránkou nové ekvádorské ústavy je právě důraz na roli státu, koncentrace moci v rukou vlády a silná centralizace. Prezident má nyní možnost dvou dalších znovuzvolení, schopnost rozpustit kongres či významně zasahovat do operací centrální banky. Podporou konceptu socialismu 21. století sice prezident Correa slibuje přinést chudobou zasažené společnosti větší míru rovnosti a stability, ovšem zároveň směřuje vedení státní ekonomiky proti neoliberálním trendům. To vzbuzuje především obavy klíčových zahraničních investorů o vymahatelnost pohledávek v zemi a volnost tržního prostředí. 1 Zajímavé je, že na tomto projektu se podílela skupina renomovaných právníků z USA (Community Environmental Legal Defense Fund).

7 Newsletter Amerického programu 12/2008 str. 7 Kromě toho obsahuje nová ústava množství jednotlivých článků s překvapujícím dopadem. Zajímavá je například možnost cizinců nejen získat státní občanství sňatkem, ale udržet si ho v případě rozvodu. Následkem toho přijíždí do Ekvádoru pravidelně skupinky Kubánců, aby této možnosti využily. Nepřehlédnutelné jsou články týkající se práv žen a etnických menšin, ale také ty, které umožňují přerozdělení zemědělské půdy a připomínají opatření realizovaná před krátkým časem v politicky spřízněné Venezuele. Spornou stránkou nové ekvádorské ústavy je bezpochyby rozsáhlé spektrum interpretací některých článků. Svým zněním poskytuje sice tento dokument prostor pro realizaci mnoha pozitivních změn ve fungování státu i společnosti, vše však záleží na konkrétní implementaci. Na základě nové ústavy může země vykročit vstříc pozitivnímu obratu, ale i zrádnému, svobodu omezujícímu centralistickému režimu. Výsledek se ukáže až v horizontu několika měsíců či let, určitě bude ale nadcházející vývoj situace v Ekvádoru hodný pozornosti. Newsletter vyjadřuje názory autorů. Názory vyjádřené v textu nemusí být nutně stanoviskem Asociace pro mezinárodní otázky. Koordinátor projektu: Petr Netuka Tajemnice: Kateřina Loucká Minianalýzy: Zuzana Dudová Zpravodajství: Dalibor Bartoš, Zuzana Dudová, Jana Juklová, Barbora Jurčíková, Simone Radačičová, Petr Šlechta, Andrea Vlasáková Korektury: Kateřina Loucká (koordinátorka), Petr Šlechta Odborná editace: Petr Šlechta, Naďa Závodníková Grafický návrh: Side2 Sazba: Petr Netuka Kontakt na redakci: newsletter.ap@amo.cz Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Žitná 27, Praha 1 Tel./Fax: info@amo.cz / Asociace pro mezinárodní otázky 2008

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období ( léta 20.století) Studená vál

3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období ( léta 20.století) Studená vál Latinská Amerika a USA 7.3.2011 3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období (1790 30. léta 20.století) Studená válka (1945 1990) Věk

Více

Vybraná mezinárodní regionální seskupení v oblasti obchodu. VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška ( )

Vybraná mezinárodní regionální seskupení v oblasti obchodu. VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška ( ) Vybraná mezinárodní regionální seskupení v oblasti obchodu VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška (7. 1. 2005) 1 OSNOVA 1. Mezinárodní regionální seskupení v oblasti obchodu 1.1 Hlavní mezinárodní obchodní

Více

Zahraniční obchod ČR se zeměmi Latinské Ameriky

Zahraniční obchod ČR se zeměmi Latinské Ameriky Zahraniční obchod ČR se 1 zeměmi Latinské Ameriky Ing. Otto Daněk místopředseda AE 2018-07 2 Belize Dominik.r. Guatemala Haiti Honduras Kostarika Kuba Mexiko Nikaragua Panama Salvador Trnid.a Tob. Argentina

Více

ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE

ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE Jan Němec květen 2008 Asociace pro mezinárodní otázky, Žitná 27, 110 00 Praha 1; tel./fax. +420 224 813 460; www.amo.cz; info@amo.cz

Více

Politické rozdělení Střední Ameriky

Politické rozdělení Střední Ameriky Politické rozdělení Střední Ameriky Přírodní podmínky celoroční pěstování subtropických a tropických plodin (cukrová třtina, citrusové ovoce, mango, avokádo, kávovník, banány) Pevninské státy Střední Ameriky

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

10/2008. Měsíčník o Americe. V tomto vydání najdete

10/2008. Měsíčník o Americe. V tomto vydání najdete 10/2008 Měsíčník o Americe V tomto vydání najdete Úsilí Brazílie získat stálé členství v Radě bezpečnosti OSN Současná situace v Paraguaji Kanada: Předčasné federální volby Zpravodajství Argentina Začátkem

Více

USA v 50. a 60.letech

USA v 50. a 60.letech USA v 50. a 60.letech Anotace:výkladová prezentace věnující se Spojeným státům americkým po druhé světové válce. (politický systém, období studené války, karibská krize, 2.berlínská krize) Dětský diagnostický

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie D okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu - autorské řešení ORIENTACE PODLE OBRYSOVÝCH MAP 1) Orientace na mapě bez

Více

3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období ( léta 20.století) Studená vál

3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období ( léta 20.století) Studená vál Latinská Amerika a USA Březen 2015 3 periody vzájemných vztahů Peter Smith: V zásadě lze rozdělit na tři nestejně dlouhá období: Imperiální období (1790 30. léta 20.století) Studená válka (1945 1990) Věk

Více

LATINSKÁ AMERIKA strategie úspěšného exportu

LATINSKÁ AMERIKA strategie úspěšného exportu LATINSKÁ AMERIKA strategie úspěšného exportu PRESPEKTIVNÍ REGION Porovnání Tichomořské aliance a Mercosur Doing Business 2017 Globální konkurenceschopnost 2016-2017 (WEF) Rizikovost (dle konsensu OECD)

Více

Stát Publikace Platí od Max. dnů Rozsah pro občany ČR do ciziny, nebo cizince do ČR ALBÁNIE Albánská republika ANDORRA Andorrské knížectví 03.04.

Stát Publikace Platí od Max. dnů Rozsah pro občany ČR do ciziny, nebo cizince do ČR ALBÁNIE Albánská republika ANDORRA Andorrské knížectví 03.04. Stát Publikace Platí od Max. dnů Rozsah do ciziny, nebo cizince do ČR ALBÁNIE Albánská ANDORRA Andorrské knížectví ARGENTINA Argentinská AUSTRÁLIE Australské společenství BELIZE BOLÍVIE Bolívijská BOSNA

Více

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Trump kritizoval země NATO. USA se bez aliance obejdou Boj o Bílý dům Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou" 03.04.2016 16:34 Spojené Like státy 0 by měly přimět Tweet své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK

LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK Vztahy EU s Latinskou Amerikou a Karibikem mají mnoho rozměrů a realizují se na různých úrovních. Evropská unie spolupracuje s celým regionem prostřednictvím summitů hlav států

Více

přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při náročném studiu. Dobrý výsledek u zkoušky z REK je samozřejmý.

přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při náročném studiu. Dobrý výsledek u zkoušky z REK je samozřejmý. Vybraná mezinárodní regionální seskupení VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška (7. 1. 2005) 1 Studentům kombinovaného studia VŠFS přeji do NR 2005 hodně zdraví, síly, pochopení a pomoci blízkých při

Více

Mezinárodní ekonomická integrace BS. VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007

Mezinárodní ekonomická integrace BS. VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007 Mezinárodní ekonomická integrace BS VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007 1 Osnova 1. Další vybraná seskupení 1.1 Amerika 1.2 Asie 2. Integrační seskupení na území východní Evropy

Více

LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK

LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK Vztahy EU s Latinskou Amerikou a Karibikem mají mnoho rozměrů a realizují se na různých úrovních. Evropská unie spolupracuje s celým regionem prostřednictvím summitů hlav států

Více

Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odh

Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odh Kolumbijský vnitřní konflikt 4.4. 2011 Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odhadem 200.000

Více

Tematické okruhy. ke státní zkoušce pro magisterský studijní obor. Mezinárodní rozvojová studia

Tematické okruhy. ke státní zkoušce pro magisterský studijní obor. Mezinárodní rozvojová studia Tematické okruhy ke státní zkoušce pro magisterský studijní obor Mezinárodní rozvojová studia 2008 1 Geografie a regionální rozvoj (KGG/SZZRR) 1. Hydrologické podmínky a faktory rozvoje (zásoby vody na

Více

Kubánská otázka Duben 2015 Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Poměrně tvrdý komunistický režim, do konce studené války se opíral o SSSR Konec studené války ztráta odbytišť,

Více

progreso, ale nedosahují ani jednoho rozloha, ekonomický a politický potenciál, problémy

progreso, ale nedosahují ani jednoho rozloha, ekonomický a politický potenciál, problémy Květen 2016 Brazílie je zemí budoucnosti, a vždycky bude Na vlajce Pořádek a pokrok (Ordem e progreso, ale nedosahují ani jednoho Kennan monster country demografie, rozloha, ekonomický a politický potenciál,

Více

VZTAHY MEZI EU A USA V OBLASTI ZAHRANIČNÍ POLITIKY

VZTAHY MEZI EU A USA V OBLASTI ZAHRANIČNÍ POLITIKY TRANSATLANTICKÉ VZTAHY: USA A KANADA EU, USA a Kanada vyznávají společné hodnoty demokracie, lidských práv a hospodářské a politické svobody a rovněž mají společné zájmy v oblasti zahraniční politiky a

Více

Počátky integrace Od 60. let Vychází z tradice bolívarského snu Mnoho integračních seskupení, jejich mapa je nepřehledná První integrací je Latinskoam

Počátky integrace Od 60. let Vychází z tradice bolívarského snu Mnoho integračních seskupení, jejich mapa je nepřehledná První integrací je Latinskoam Integrace v LatAm Duben 2015 Počátky integrace Od 60. let Vychází z tradice bolívarského snu Mnoho integračních seskupení, jejich mapa je nepřehledná První integrací je Latinskoamerické sdružení volného

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 19. března 2010 (09.04) (OR. en) 7780/10 Interinstitucionální spis: 2010/0057 (NLE) WTO 91 AGRI 98 AMLAT 31 USA 40 ACP 73 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 18. března

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Aktuální možnosti podpory Týmu Česko v Latinské Americe: kulatý stůl se zaměřením na změny možností exportního financování MPO, 12. 3. 2019 Vývoj vzájemného obchodu ČR Latinská Amerika 2004 2018 (v tis.

Více

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie I. Základní informace II. Útok III. Konspirační teorie I. ZÁKLADNÍ INFORMACE Co je to terorismus? je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka je v posledních letech celosvětový problém

Více

Oficiální rozvojová pomoc (ODA) České republiky (mil. Kč) (dle statistického výkaznictví OECD DAC)

Oficiální rozvojová pomoc (ODA) České republiky (mil. Kč) (dle statistického výkaznictví OECD DAC) Oficiální rozvojová pomoc (ODA) České republiky (mil. Kč) (dle statistického výkaznictví OECD DAC) Column1 ODA celkem 4 291,28 4 124,54 4 403,83 4 893,85 I.A Bilaterální ODA 1 298,03 1 115,57 1 298,90

Více

Latinská Amerika Kuba

Latinská Amerika Kuba Latinská Amerika Do Latinské Ameriky se obvykle (i když ne vždy) zahrnuje 33 států (jde o státy všech amerických kontinentů s výjimkou USA a Kanady). Toto rozsáhlé území bylo několik desítek tisíc let

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven?

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA Karel Král Tisková konference, ČSÚ Praha, 30. května 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Bilance České republiky (národní pojetí, v mld.

Více

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Rusko: exportní příležitosti pro české firmy Vladimír Йиржи Bärtl Пытличек náměstek Начальник ministra отдела Sekce СНГ EU и других a zahraničního obchodu MPO ČR Hlavní témata příspěvku Celkové výsledky

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12. Mezinárodní aspekty veřejných financí Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12.1 Charakteristika mezinárodních veřejných financí peněžní vztahy vznikající při získávání, rozdělování, přerozdělování a užití

Více

Nová strategie obchodní a investiční politiky

Nová strategie obchodní a investiční politiky Úvod Na exportu EU v současné době závisí přes 30 milionů pracovních míst a předpokládá se, že v budoucích 10-15 letech bude 90% růstu generováno za hranicemi EU, proto je potřeba navázat vztahy se třetími

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odh

Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odh Kolumbijský vnitřní konflikt Duben 2016 Kořeny konfliktu Dlouhodobě rozpolcená společnost 1948 po zavraždění liberálního politika Gaitána období La violencia během o něco více než dekády odhadem 200.000

Více

I) STÁTY Kanada USA (= United States of America)

I) STÁTY Kanada USA (= United States of America) I) STÁTY Kanada druhý největší stát na světě (rozloha jako téměř celé Evropa) hlavním městem je Ottawa konstituční monarchie (konstituce = ústava) formální hlavou Kanady je britská královna Alžběta II.

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY 8. přednáška Politickogeografické poměry Nezávislé státy a závislá území 35 nezávislých států 19 závislých území: 16 obydlených 3 neobydlená (Navassa, Clipperton,

Více

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_3.09

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí)

Historie 12. Otázka číslo: 1. V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu. Maroku. Tunisku. Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Historie 12 Otázka číslo: 1 V roce 1956 poskytla Francie nezávislost: Egyptu Maroku Tunisku Nové Kaledonii (je možno více správných odpovědí) Otázka číslo: 2 V roce 1962 si vymohlo Alžírsko nezávislost

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké

VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké RADA EVROPSKÉ UNIE Praha 14. května 2009 8436/09 (Presse 79) VI. Smíšená Rada EU-Mexiko Praha, Česká republika, 14. května 2009 Společné komuniké 1. Šesté zasedání Smíšené rady Evropské unie a Mexika se

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie D okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu ORIENTACE PODLE OBRYSOVÝCH MAP 1) Orientace na mapě bez atlasu. Dopiš k

Více

NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ

NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE Tisková konference MPO 5. 3. 2013 1 IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE 2012 2020 Naplnění poptávky českých exportérů Zaměření exportní

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Češi za největší problém naší země jednoznačně považují korupci, a to zejména na úrovni ministerstev, policie a justice. Za druhý nepalčivější

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF 5.12.2018 A8-0392/1 1 Bod odůvodnění G G. vzhledem k tomu, že s globalizací vzrostla vzájemná závislost, kdy rozhodnutí přijatá v Pekingu nebo Washingtonu přímo ovlivňují naše životy; vzhledem k tomu,

Více

Dokument ze zasedání 9.3.2015 B8-0245/2015 NÁVRH USNESENÍ

Dokument ze zasedání 9.3.2015 B8-0245/2015 NÁVRH USNESENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Dokument ze zasedání 9.3.2015 B8-0245/2015 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě prohlášení místopředsedkyně Komise, vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Tematické okruhy. ke státní zkoušce pro navazující magisterský studijní obor. Mezinárodní rozvojová studia. pro rok 2011

Tematické okruhy. ke státní zkoušce pro navazující magisterský studijní obor. Mezinárodní rozvojová studia. pro rok 2011 Tematické okruhy ke státní zkoušce pro navazující magisterský studijní obor Mezinárodní rozvojová studia pro rok 2011 Geografie a regionální rozvoj (MRS/SZZRR) 1. Obyvatelstvo Země srovnání vývoje a současné

Více

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom?

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom? Česko : Jak jsme na tom? 1. 11. 216 NÁRODNÍ BEZPEČNOST Garant: Tomáš Pojar SVĚTOVÝ INDEX MÍRU (GPI SCORE) MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ (pořadí země v roce 216 z celkového počtu 163) 2, 1,8 1,6 1,4 71 82 1,2 1,

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ Ochrana osobních údajů a respektování soukromého života představují důležitá základní práva. Evropský parlament vždy trval na tom, že je nezbytné dospět k rovnováze mezi zvyšováním

Více

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost.

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. ANALÝZA KAKAO LONG Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30.6. 2015 Shrnutí Kakao je ve vědeckém světě známé

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

1. Legislativa zákon o bankách, zákon o ČNB Bankovní soustava ČR

1. Legislativa zákon o bankách, zákon o ČNB Bankovní soustava ČR 1. Legislativa zákon o bankách, zákon o ČNB Bankovní soustava ČR Mezi základní normy upravující oblast bankovnictví patří: 1) zákon č. 6/13 Sb., o ČNB, ve znění pozdějších novel 2) zákon č. 21/12 Sb.,

Více

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Problém globální bezpečnosti Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011 Klíčové pojmy OSNOVA 1. VÁLKA A MÍR Světová geopolitika ve 20. století Současný stav 2. OBCHOD SE ZBRANĚMI

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 Důvěra v českou ekonomiku je nejsilnější od června 2008 V české ekonomice se na začátku roku důvěra zlepšila, když souhrnný indikátor důvěry

Více

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok 12. Ropné šoky RB Osnova 1. První ropný šok 2. Druhý ropný šok 3. Třetí ropný šok Ropné šoky na časové ose První ropná krize první šok V 50. a 60. letech prožívá západní Evropa období výrazného hospodářského

Více

Výmarská republika Německá říše

Výmarská republika Německá říše Výmarská ústava Výmarská republika Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933 Přestože oficiální název Německa

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) žáky 2. stupně ZŠ

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

Hlavní dopady výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU

Hlavní dopady výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU Hlavní dopady výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU (Martin Pecka, Portfolio manažer) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. červen 2016 2 Hlavní dopady výsledků referenda

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář, listopad 2017 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Nejdůležitější

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA JIŽNÍAMERIKA -STÁTY Mgr. Iva Svobodová Amerika - vymezení z hlediska fyzickogeografického 2 subkontinenty: Severní Amerika (24 mil. km 2 ) Jižní Amerika

Více

Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu

Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu Projekt hmotné podpory ústavům sociální péče v Kyrgyzstánu Kyrgyzstán je země bývalého Svazu sovětských socialistických republik. Po jeho rozpadu v roce 1991 získal Kyrgyzstán nezávislost a v témže roce

Více

TRANSATLANTICKÉ VZTAHY: USA A KANADA

TRANSATLANTICKÉ VZTAHY: USA A KANADA TRANSATLANTICKÉ VZTAHY: USA A KANADA EU a její severoameričtí partneři, Spojené státy americké a Kanada, vyznávají společné hodnoty demokracie, lidských práv a hospodářské a politické svobody a rovněž

Více

Priority pro země. Tichomořské aliance. Priority Ministerstva průmyslu a obchodu v kontextu zemí. Matyáš Pelant Vedoucí oddělení Amerik

Priority pro země. Tichomořské aliance. Priority Ministerstva průmyslu a obchodu v kontextu zemí. Matyáš Pelant Vedoucí oddělení Amerik Priority pro země OBSAH VÝCHODISKA: srovnání zemí regionu, obchod s ČR, příklady firem v regionu smluvní základna PRIORITY A AKCE 2018 OTÁZKY K DISKUSI Porovnání a Mercosur Tichomořská aliance Doing Business

Více

Severní Amerika. Mapa

Severní Amerika. Mapa Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy: Ostrovy Červeně, Poloostrovy fialově, Zdroj: http://d-maps.com/m/amnord/amnord13.gif (11.11.2011) Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy:

Více

Aktuální postoj České republiky k přijetí společné evropské měny. Vypracovala: Eliška Přibáňová Dne 21.5.2012

Aktuální postoj České republiky k přijetí společné evropské měny. Vypracovala: Eliška Přibáňová Dne 21.5.2012 Aktuální postoj České republiky k přijetí společné evropské měny Prezentace na semináři: Perspektivy EU a eurozóny Vypracovala: Eliška Přibáňová Dne 21.5.2012 Obsah prezentace 1. Současná eurozóna 2. Interní

Více

Společný návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody o založení mezinárodní nadace EU-LAC

Společný návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody o založení mezinárodní nadace EU-LAC EVROPSKÁ KOMISE VYSOKÁ PŘEDSTAVITELKA UNIE PRO ZAHRANIČNÍ VĚCI A BEZPEČNOSTNÍ POLITIKU V Bruselu dne 14.7.2016 JOIN(2016) 34 final 2016/0217 (NLE) Společný návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody o založení

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AMERIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 1. Největší státy počet obyvatel. Středozápad USA oblast Velkých planin Středozápad USA oblast Velkých jezer (Great Plains) (Midwest) 2. Hospodářsky nevýznamnější

Více

Investiční výzvy a strategie Říjen 2016

Investiční výzvy a strategie Říjen 2016 USA VOLBY 2016 Didier Borowski Head of macroeconomics Philippe Ithurbide Global Head of Research, Strategy and Analysis Mnohem důležitější než výsledek prezidentských voleb by mělo být pro trhy nové uspořádání

Více

Dlouhodobá tradice demokracie Chávez devátým demokraticky zvoleným prezidentem v řadě Hlavní síly: Demokratická akce (AD), Sociálněkřesťanská

Dlouhodobá tradice demokracie Chávez devátým demokraticky zvoleným prezidentem v řadě Hlavní síly: Demokratická akce (AD), Sociálněkřesťanská Duben 2016 Dlouhodobá tradice demokracie Chávez devátým demokraticky zvoleným prezidentem v řadě Hlavní síly: Demokratická akce (AD), Sociálněkřesťanská strana (COPEI) Leden 1957 ukončení junty v čele

Více

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna (Peace and Security in 2019: Overview of EU action and outlook for the future) Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/regdata/etudes/stud/2019/637894/eprs_stu(2019)6378

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 21. října 2015

Více

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Reforma rozpočtu EU Eurocentrum Praha 30. října 2008 Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Obsah 1. Současná struktura rozpočtu EU 2. Rozhodnutí o revizi 3. Veřejná debata 4. Revize

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 18. 9. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Latinská Amerika Téma klíčová slova Latinská Amerika (španělská část)

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Rozpočet Evropské unie Je hlavním nástrojem pro financování politik Evropské unie a slouží k finančnímu zajištění fungování EU jako

Více

1. S-křivka ilustruje. 2. Funkční distribuce příjmu se zabývá distribucí příjmu mezi. 3. Giniho koeficient představuje míru

1. S-křivka ilustruje. 2. Funkční distribuce příjmu se zabývá distribucí příjmu mezi. 3. Giniho koeficient představuje míru Regionální rozvoj Jméno, příjmení, tituly:................................................................................. Datum:.................................................................................................................

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v podpoře e exportu: 1. Podílíme se na tvorbě koncepcí a strategií 2. Poskytujeme

Více

P ř e h l e d. přechodného pobytu cizince na území České republiky bez víza

P ř e h l e d. přechodného pobytu cizince na území České republiky bez víza P ř e h l e d přechodného pobytu cizince na území České republiky bez víza (stav k červnu 2009) Cizinec může pobývat na území přechodně bez víza: a) stanoví-li tak přímo použitelný právní předpis Evropských

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010

CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 CZBR CHAM NEWSLETTER HLAVNÍ EKONOMICKÉ A POLITICKÉ ZPRÁVY Z BRAZÍLIE 25.-29.10.2010 Rezervace v hotelech v Rio de Janeiro na Nový rok už jsou ve výši 85% kapacity Rezervace v hotelech v Riu na Silvestra

Více

ManpowerGroup Index trhu práce Česká republika

ManpowerGroup Index trhu práce Česká republika ManpowerGroup Index trhu práce Česká republika 1 18 Česká republika Index trhu práce V rámci průzkumu Indexu trhu práce pro první čtvrtletí 18 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 75

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

EVROPSKÁ RADA PRÁVNÍ ZÁKLAD HISTORIE ORGANIZACE

EVROPSKÁ RADA PRÁVNÍ ZÁKLAD HISTORIE ORGANIZACE EVROPSKÁ RADA Evropská rada, kterou tvoří hlavy států či předsedové vlád členských států, dává Evropské unii nezbytné podněty pro její rozvoj a vymezuje její obecné politické směry. Jejím členem, bez hlasovacího

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika 2018 Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risks Report 2018 byl vydán před Světovým ekonomickým fórem (WEF), které začalo

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

VÝVOJ HOSPODÁŘSTVÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_13

VÝVOJ HOSPODÁŘSTVÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_13 VÝVOJ HOSPODÁŘSTVÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_13 Sada: Ekonomie Téma: ČSR 1918-1945 Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování

Více