Glosa. Teoretická část

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Glosa. Teoretická část"

Transkript

1 Glosa Teoretická část - subjektivní žánr, který vznikl z rozšířené zprávy - poměrně krátký komentář (někdy až sarkasticky zaměřený) vytvořený na základě stručné zprávy podnětem může být např. nově vzniklá a v televizi vysílaná reklama na nový přípravek pro odvykání kouření; dále např. informace, že kriminalita v hlavním městě stoupla o 15%...etc. - autor (glosátor) komentuje (glosuje) aktuální dění na základě svého pohledu na věc, názoru, někdy i s jistou mírou nadsázky, vyjadřuje svá stanoviska stručně, vždy by měl svůj postoj odůvodnit, neměla by chybět pointa Praktická část Otázky k textům: Přečtěte si následující glosy a porovnejte je. V čem se liší? Najděte vyjádření, ve kterých se projevuje autorův postoj ke komentované události. GLOSA: Králíci, jablka i kapříci - začíná v tom být zmatek Zásluhou odposlechů vzniká v oblasti organizovaného zločinu nový žánr - vynalézání krycích slov pro úplatky a špinavé peníze. Ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že trojlístek Rath - Pancová - Kott říkal údajným provizím "králíci". A měli to "okované" - kdyby se někdo ptal, mohli tvrdit, že exposlanec Kott králíky doopravdy pěstuje. Také "Ivánek" Horník se kdysi snažil soudu namluvit, že již zlidovělí "kapříci" byli skuteční. V telefonátech však hovořil i o "třicetnících", "padesátnících" a "třiceti kilech jablek". Takže jistě úspěšně sadařil. Netřeba zmiňovat známou kauzu "pět na stole v českých", koneckonců policie zná takových označení daleko více - v jednom méně známém případu byl úplatek označen jako "sedmdesát litrů kvalitního českého vína". Nejsme v tom sami Ale ani v zahraničí nejsou pozadu. Nedávno zatčený biskup Nunzio Scarano z Vatikánské banky kódoval miliony určené k vyprání jako "encyklopedie". "Čím víc bichlí dovezeš, tím lépe," vzkazoval komplicovi a narážel přitom na encyklopedii Treccani, pětatřicetisvazkovou italskou obdobu Britanniky. Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který je momentálně vyšetřován coby šéf gangu pořádajícího v Lille orgie, zase říkal objednaným prostitutkám "spřátelené delegace" nebo "dary". Hotový soudruh.

2 Ostatně ani naši soudruzi v tom prý nebyli nevinně. Pamětníci vědí, že za perestrojky se šeptalo o skandálu jedné základní organizace KSČ, v níž si na výjezdní zasedání zvali kněžky lásky a o dívkách hovořili v telefonu jako o "sovětských učebnicích". Poslední případ bude nejspíše patřit do říše legend, které tehdy suplovaly bulvár. Jenomže i kdyby šlo o zcela smyšlenou fámu, geniálně ji oživuje fakt, že pachatelé přizpůsobují tajný slovník tomu, co důvěrně znají. Horník se držel při zemi - rybařil a možná hrával desetníkový mariáš. Vysoký prelát zase maskoval praní špinavých peněz šířením vzdělanosti. Asi by měl vzniknout slovník těchto pojmů. Člověk na šikmé ploše by jen koukl a viděl, zda jeho nápad není obsazen. Autor: Rostislav Matulík, editor MF DNES Zdroj: c=a130809_ _domaci_jav Glosa: Ještěže tahle pec nám nespadla, kulisa Colours se jen tak neohraje Také stavby potažené rzí tvoří atmosféru Colours of Ostrava, odkazují k ideologicky stísněné gottwaldovské éře. Právě tady ve Vítkovicích, a ne někde na pražských Hradčanech, se dmul pupek země dělného lidu plnícího výrobní normy na sto padesát procent. Z jednoho konce památkově chráněného industriálního areálu v Dolních Vítkovicích na druhý, kde se od čtvrtka koná 12. ročník festivalu Colours of Ostrava, je to docela pěkná štreka. Mnozí z dvaadvaceti tisíc lidí, kteří přijeli už první den, si ale tu cestu dopřávají několikrát během programu. A možná to nedělají jen proto, aby slyšeli a viděli vystoupení, která se konají na scéně Drive věnované divné country v nejsevernější části areálu. Nebo aby pak rychle stihli to, co se děje v části nejjižnější, kde jsou kromě chrámového koncertního sálu Gong vybudovaného ze starého plynojemu také dvě menší otevřené scény Agrofert Fresh a Radegast Czech. Možná to dělají proto, aby zas a znovu procházeli kolem monumentálních rezivějících vysokých pecí a pod masivním potrubím, jehož útrobami by člověk projel snad i na kole. Protože když míjejí ty staré průmyslové stavby, tak zpomalují, zapomínají možná, kam vlastně spěchají. Zvedají hlavy vzhůru a očichávají tu nevídanou estetiku, která odkazuje k dávným grunderským dobám raného kapitalismu v předminulém století. Ale také, a možná mnohem silněji, odkazuje k ideologicky stísněné gottwaldovské éře, kdy právě tady ve Vítkovicích, a ne někde na pražských Hradčanech, se dmul pupek země dělného lidu plnícího výrobní normy na sto padesát procent. Navzdory matematické realitě. Návštěvník jako by dnes ten prostor (večer jemně nasvícený) sledoval kamerou Poláka Adama Sikory, který filtrovanými obrazy tak vemlouvavě vystihl patinu československých padesátých let v Ondříčkově filmu Ve stínu. Jestliže je něco neoddělitelnou součástí programu Colours of Ostrava, která se neohraje ani po několikátém zhlédnutí, jsou to vítkovické stavby potažené rzí a desítky let starým popílkem. Egyptské pyramidy ostravského festivalu. Country ještě divnější než ve stanu Drive. Autor: Ivan Hartman, editor HN Zdroj:

3 Další náměty, jak procvičit téma recenze naleznete v publikaci Markéty Dočekalové Tvůrčí psaní pro každého (Dočekalová,Markéta. Tvůrčí psaní pro každého. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN , s.91-92). Vlastní tvůrčí činnost: Vyhledejte v denním tisku různé glosy a porovnejte je. Pokuste se napsat glosu na aktuální dění v naší zemi. Pracujte s denním tiskem Zdroje: Dočekalová,Markéta. Tvůrčí psaní pro každého. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN Dostupné na internetu:

4 Glosa Metodická příručka Učitel nejprve seznámí studenty s teoretickou částí zabývající se publicistickým útvarem glosa. Teoretická část - subjektivní žánr, který vznikl z rozšířené zprávy - poměrně krátký komentář (někdy až sarkasticky zaměřený) vytvořený na základě stručné zprávy podnětem může být např. nově vzniklá a v televizi vysílaná reklama na nový přípravek pro odvykání kouření; dále např. informace, že kriminalita v hlavním městě stoupla o 15%...etc. - autor (glosátor) komentuje (glosuje) aktuální dění na základě svého pohledu na věc, názoru, někdy i s jistou mírou nadsázky, vyjadřuje svá stanoviska stručně, vždy by měl svůj postoj odůvodnit, neměla by chybět pointa Praktická část Následující úkoly studenti mohou zpracovávat ve skupinách. Své výsledky porovnávají s výsledky ostatních pracovních skupin. Otázky k textům: Přečtěte si následující glosy a porovnejte je. V čem se liší? Najděte vyjádření, ve kterých se projevuje autorův postoj ke komentované události. GLOSA: Králíci, jablka i kapříci - začíná v tom být zmatek Zásluhou odposlechů vzniká v oblasti organizovaného zločinu nový žánr - vynalézání krycích slov pro úplatky a špinavé peníze. Ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že trojlístek Rath - Pancová - Kott říkal údajným provizím "králíci". A měli to "okované" - kdyby se někdo ptal, mohli tvrdit, že exposlanec Kott králíky doopravdy pěstuje. Také "Ivánek" Horník se kdysi snažil soudu namluvit, že již zlidovělí "kapříci" byli skuteční. V telefonátech však hovořil i o "třicetnících", "padesátnících" a "třiceti kilech jablek". Takže jistě úspěšně sadařil. Netřeba zmiňovat známou kauzu "pět na stole v českých", koneckonců policie zná takových označení daleko více - v jednom méně známém případu byl úplatek označen jako "sedmdesát litrů kvalitního českého vína". Nejsme v tom sami Ale ani v zahraničí nejsou pozadu. Nedávno zatčený biskup Nunzio Scarano z Vatikánské banky kódoval miliony určené k vyprání jako "encyklopedie".

5 "Čím víc bichlí dovezeš, tím lépe," vzkazoval komplicovi a narážel přitom na encyklopedii Treccani, pětatřicetisvazkovou italskou obdobu Britanniky. Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který je momentálně vyšetřován coby šéf gangu pořádajícího v Lille orgie, zase říkal objednaným prostitutkám "spřátelené delegace" nebo "dary". Hotový soudruh. Ostatně ani naši soudruzi v tom prý nebyli nevinně. Pamětníci vědí, že za perestrojky se šeptalo o skandálu jedné základní organizace KSČ, v níž si na výjezdní zasedání zvali kněžky lásky a o dívkách hovořili v telefonu jako o "sovětských učebnicích". Poslední případ bude nejspíše patřit do říše legend, které tehdy suplovaly bulvár. Jenomže i kdyby šlo o zcela smyšlenou fámu, geniálně ji oživuje fakt, že pachatelé přizpůsobují tajný slovník tomu, co důvěrně znají. Horník se držel při zemi - rybařil a možná hrával desetníkový mariáš. Vysoký prelát zase maskoval praní špinavých peněz šířením vzdělanosti. Asi by měl vzniknout slovník těchto pojmů. Člověk na šikmé ploše by jen koukl a viděl, zda jeho nápad není obsazen. Autor: Rostislav Matulík, editor MF DNES Zdroj: c=a130809_ _domaci_jav Glosa: Ještěže tahle pec nám nespadla, kulisa Colours se jen tak neohraje Také stavby potažené rzí tvoří atmosféru Colours of Ostrava, odkazují k ideologicky stísněné gottwaldovské éře. Právě tady ve Vítkovicích, a ne někde na pražských Hradčanech, se dmul pupek země dělného lidu plnícího výrobní normy na sto padesát procent. Z jednoho konce památkově chráněného industriálního areálu v Dolních Vítkovicích na druhý, kde se od čtvrtka koná 12. ročník festivalu Colours of Ostrava, je to docela pěkná štreka. Mnozí z dvaadvaceti tisíc lidí, kteří přijeli už první den, si ale tu cestu dopřávají několikrát během programu. A možná to nedělají jen proto, aby slyšeli a viděli vystoupení, která se konají na scéně Drive věnované divné country v nejsevernější části areálu. Nebo aby pak rychle stihli to, co se děje v části nejjižnější, kde jsou kromě chrámového koncertního sálu Gong vybudovaného ze starého plynojemu také dvě menší otevřené scény Agrofert Fresh a Radegast Czech. Možná to dělají proto, aby zas a znovu procházeli kolem monumentálních rezivějících vysokých pecí a pod masivním potrubím, jehož útrobami by člověk projel snad i na kole. Protože když míjejí ty staré průmyslové stavby, tak zpomalují, zapomínají možná, kam vlastně spěchají. Zvedají hlavy vzhůru a očichávají tu nevídanou estetiku, která odkazuje k dávným grunderským dobám raného kapitalismu v předminulém století. Ale také, a možná mnohem silněji, odkazuje k ideologicky stísněné gottwaldovské éře, kdy právě tady ve Vítkovicích, a ne někde na pražských Hradčanech, se dmul pupek země dělného lidu plnícího výrobní normy na sto padesát procent. Navzdory matematické realitě. Návštěvník jako by dnes ten prostor (večer jemně nasvícený) sledoval kamerou Poláka Adama Sikory, který filtrovanými obrazy tak vemlouvavě vystihl patinu československých padesátých let v Ondříčkově filmu Ve stínu.

6 Jestliže je něco neoddělitelnou součástí programu Colours of Ostrava, která se neohraje ani po několikátém zhlédnutí, jsou to vítkovické stavby potažené rzí a desítky let starým popílkem. Egyptské pyramidy ostravského festivalu. Country ještě divnější než ve stanu Drive. Autor: Ivan Hartman, editor HN Zdroj: Učitel při výuce může využít i texty z níže uvedené publikace. Cvičné texty vyučující studentům namnoží, studenti pracují individuálně, eventuálně ve dvojicích. Další náměty, jak procvičit téma recenze naleznete v publikaci Markéty Dočekalové Tvůrčí psaní pro každého (Dočekalová,Markéta. Tvůrčí psaní pro každého. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN , s.91-92). Vlastní tvůrčí činnost: Následující úkoly vyučující využije pro domácí přípravu a poté výsledky práce studentů zkontroluje ve škole (je možné použít jako podklady pro kontrolní školní slohovou práci). Vyhledejte v denním tisku různé glosy a porovnejte je. Pokuste se napsat glosu na aktuální dění v naší zemi. Pracujte s denním tiskem Zdroje: Dočekalová,Markéta. Tvůrčí psaní pro každého. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN Dostupné na internetu:

Slohové postupy: úvahový, ale také informační a výkladový

Slohové postupy: úvahový, ale také informační a výkladový Recenze Teoretická část útvar publicistického stylu hodnotící a analyzující žánr, určený většinou poloodbornému či odbornému publiku posuzuje umělecké dílo knihy, filmy, divadelní hry, výstavy...atd. Autor

Více

Interview. Jak psát interview?

Interview. Jak psát interview? Interview Rozhovor je šikovný žánr. Mohu se lecčeho dobrat, a zpovídaný člověk někdy dokonce řekne něco, nač by bez mojí otázky nepřišel Ptám se obyčejně, občansky: nejsem ani politolog, ani ekonom, ani

Více

Reportáž. Teoretická část

Reportáž. Teoretická část Reportáž Teoretická část útvar publicistického stylu založena na přímém záznamu nějaké události (akce, cesty...apod.) autor je očitým svědkem události vtahuje čtenáře do děje a místa cíl: vyvolat u čtenáře

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014 PO 1. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Prokešovo nám. 6, 728 30 Ostrava - Mor. Ostrava Telefon: +420 596 262 228 E-mail: nadace.landek@okd.cz +420 724 133 630 Internet: www.volny.cz/nadace-landek

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ EDUKATIVNÍ OSVĚTA, EXPOZICE PRŮMYSLU, PRŮMYSLOVÝCH

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ÚVAHA VY_32_INOVACE_CJ_2_11 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti jeden z nejnáročnějších slohových útvarů osvětluje

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÉ POSTUPY A SLOHOVÉ ÚTVARY VY_32_INOVACE_CJ_2_03 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti SLOHOVÉ POSTUPY A SLOHOVÉ

Více

Trestní řízení Metodický list

Trestní řízení Metodický list Trestní řízení Metodický list práce s interaktivní tabulí - hranice trestní odpovědnosti, trestní právo hmotné a procesní práce s interaktivní tabulí a do sešitu - u soudu námět pro diskusi - trest smrti

Více

:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n (elektronická (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6866-3 Publishing, verze

Více

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Vypravování Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová skupina CZ.1.07/1.5.00/34.0950

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-208

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-208 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

VY_32_INOVACE_D 12 06

VY_32_INOVACE_D 12 06 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK 1346: Karla IV. přestává bavit dětská hra Malý stavitel. NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Kantorek NAŠE

Více

Komunikace - jak na to? Metodický list

Komunikace - jak na to? Metodický list Komunikace - jak na to? Metodický list práce s interaktivní tabulí - chyby v komunikaci, scénky skupinová práce - tvorba pravidel komunikace praktická cvičení - Braillovo písmo, cesta nevidomého, řeč neslyšícího

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_1_PRÁVO_1.01_Právo a stát, Normativní systémy. Výkladová prezentace k tématům Právo a stát, Normativní systémy

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_1_PRÁVO_1.01_Právo a stát, Normativní systémy. Výkladová prezentace k tématům Právo a stát, Normativní systémy Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_1_PRÁVO_1.01_Právo a stát, Normativní systémy Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu radim.vicar@unob.cz Tento předmět se zaměřuje na právní aspekty kybernetické

Více

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 16 TÝDENÍK ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2007 S šipkovanou se jděte vycpat, pane učiteli, my dneska hrajeme radši šikanovanou! To už je tenhle měsíc třetí poznámka. Tady asi pomůže jedině pořádný výprask. Kde

Více

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření od konce 2.

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Číslo projektu Název školy Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady Tematická oblast Zlepšení podmínek vzdělávání

Více

Manuál pro učitele. Informace pro učitele v projektu podpory zdraví MZ ČR Školní informační kanál moderní forma prevence. Témata

Manuál pro učitele. Informace pro učitele v projektu podpory zdraví MZ ČR Školní informační kanál moderní forma prevence. Témata Manuál pro učitele Informace pro učitele v projektu podpory zdraví MZ ČR Školní informační kanál moderní forma prevence 2013 Témata Jak škodí pasivní kouření / kouř z druhé ruky? Vodní dýmka bezpečnější

Více

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení Sídlo: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 mail: info@nadace-landek.cz www.nadace-landek.cz číslo účtu: 7844445001/5500 Ostrava,

Více

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - právo a morálka, funkce práva, hierarchie práva námět na domácí přípravu nebo práci s internetem - křesťanské desatero,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Slohové postupy ZPŮSOB ŘAZENÍ MYŠLENEK V JEDNOM PROMLUVOVÉM CELKU

Slohové postupy ZPŮSOB ŘAZENÍ MYŠLENEK V JEDNOM PROMLUVOVÉM CELKU NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_2

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Ludvík Vaculík

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Ludvík Vaculík ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Ludvík Vaculík 1926 Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které

Více

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace.

Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 2 Pochybení a sankce při poskytování lékařské péče Nakladatelství děkuje firmě ZENTIVA, a. s., generálnímu sponzorovi knihy, za finanční podporu, která umožnila vydání této publikace. 4 Pochybení a sankce

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-105 Druh didaktického materiálu DUM Autor Ing. Renata Zárubová Jazyk čeština

Více

Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list

Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list práce s interaktivní tabulí a do sešitů - rozlišení vrstevníků ve skupině lidí, definice pojmu vrstevník práce do sešitů - moji vrstevníci námět pro domácí

Více

CZECH REPUBLIC PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ POSTOJE K TABÁKOVÝM RESTRIKCÍM A ILEGÁLNÍMU OBCHODU S CIGARETAMI 02. 2013

CZECH REPUBLIC PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ POSTOJE K TABÁKOVÝM RESTRIKCÍM A ILEGÁLNÍMU OBCHODU S CIGARETAMI 02. 2013 CZECH REPUBLIC PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ POSTOJE K TABÁKOVÝM RESTRIKCÍM A ILEGÁLNÍMU OBCHODU S CIGARETAMI 02. 2013 DOKUMENT PŘIPRAVENÝ SPOLEČNOSTÍ MEMBER OF Michal Barta michal.barta@mareco.cz +420 244

Více

Prezentace slouží k zopakování učiva o slohových útvarech. Blíže popisuje některé základní slohové útvary, a to referát, zprávu a úvahu.

Prezentace slouží k zopakování učiva o slohových útvarech. Blíže popisuje některé základní slohové útvary, a to referát, zprávu a úvahu. NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_2

Více

SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY

SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY SOUČASNOST NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY LETECKÝ SNÍMEK PŘED ZAPOČETÍM REVITALIZAČNÍCH PRACÍ LETECKÝ SNÍMEK CELÉ OBLASTI HISTORICKÉ SOUVISLOSTI NKP je součástí Dolní oblasti Vítkovice v části území, kde byly

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk jako občan Cílová skupina 2. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je možnou doplňkovou aktivitou hodin občanské nauky. Má podobu pracovního

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Řízení, organizace a úkoly policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Technické vybavení počítačových sítí Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL7

Více

Informatika pro ekonomy

Informatika pro ekonomy BA (Hons) in Business Management Bc. Ekonomika a management Double Degree 2. ročník Informatika pro ekonomy (learning package) doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. 2012/2013 2 BIBS vysoká škola Autor tohoto studijního

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Vladislav Vančura

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Vladislav Vančura ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Vladislav Vančura 1891 1942 Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-203. Word Styly, písma

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-203. Word Styly, písma Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Regulace a dozor nad finančními trhy a institucemi Metodický list č.1 Název tématického celku: Základní teoretické otázky regulace a dozoru Cíl:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Pečovat o literaturu

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Pečovat o literaturu Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Pečovat o literaturu Pečovat o literaturu Dalším z hostů Vědecké konference bude Olga Stehlíková, básnířka a kritička,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

A B C D E F. Třicátá léta ve 20.

A B C D E F. Třicátá léta ve 20. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení rozlišením

Více

Dějiny měnových teorií na českém území

Dějiny měnových teorií na českém území VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE František Vencovský, Karel Půlpán a kol. Dějiny měnových teorií na českém území 2005 Obsah Úvod.7 Oddíl I OD VZNIKU PENĚZ DO KONSTITUOVÁNÍ MODERNÍCH MĚNOVÝCH TEORIÍ 9 Kapitola

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsíci březnu roku 2012 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava dotazníkové šetření zjišťující spokojenost

Více

Popis pracovního postupu

Popis pracovního postupu Popis pracovního postupu sloh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního

Více

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA O b s a h DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 1 2 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 2 4 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE 6 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE

Více

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika Media kit 1/2018 Ivana Navrátilová životní styl Televize Seznam Televize Seznam denně informuje o nejzásadnějších událostech a přináší aktuality z domova i zahraničí. Věnuje se kauzám, které hýbou českou

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Útvary publicistického stylu VY_32_INOVACE_CJ0201

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Útvary publicistického stylu VY_32_INOVACE_CJ0201 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1. 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Funkční styly, vy_32_inovace_ma_37_03

Více

Občanství - občan obce Metodický list

Občanství - občan obce Metodický list Občanství - občan obce Metodický list brainstorming - občanství skupinová práce s tabulí - občanství v obci námět na dcv - reálie obce, ve které se nachází škola praktické cvičení - sepsání petice a obhajoba

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak

Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak Většina novinářů má ráda plný stůl (Znáte tu o dr. Raabovi Jenkinsonovi?)

Více