Základní škola HOSTIVICE, U Zámecké zdi Co se děje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola HOSTIVICE, U Zámecké zdi 1704. Co se děje"

Transkript

1 Základní škola HOSTIVICE, U Zámecké zdi 1704 Co se děje

2 Výzva : stále hledáme nové redaktory, kteří chtějí přinášet čtenářům reportáže a obrázky ze života naší školy hledáme hledáme šikovné ilustrátory a kreslíře komiksů milí žáci, učitelé i vychovatelé, přinášejte své příspěvky do redakce časopisu elektronicky na adresu erbova@zs.hostivice.cz osobně do školní knihovny nově také do schránky časopisu umístěné v chodbičce před knihovnou Pár slov o strachu. Je tady konec školního roku 2014/15 a přiznám se, že ve spojení s časopisem ZA ZDÍ mám strach. Mezi dětmi je jen velice málo těch, kteří by se do tvorby časopisu intenzivněji zapojovali. Mám pocit, že většina se jen veze. Třeba si číslo vypůjčí v knihovně a přečtou, podívají se na webovky nebo do čísla nahlédnou ve třídě, ale jinak nemají vůli se jakkoli zapojit. Odcházejí mi dvě stěžejní redaktorky - Veronika Křížová a Iveta Šenerová, které časopis drží od jeho prvního čísla. V průběhu tohoto (= 2.ročníku ) mou osobu dostihly zdravotní komplikace a hned byl problém s vydáním pravidelných čísel. Obávám se, že s odchodem těchto dvou děvčat, bude práce na časopise ještě obtížnější. Uvidíme. Také jsem nedávno dostala zajímavou otázku. Je časopis ZA ZDÍ časopisem o dětech nebo pro děti? Byla bych moc ráda, kdyby splňoval obojí. Nemáme v úmyslu jen informovat o tom, co se ve škole děje. Byla bych velice ráda, kdyby právě děti samy přinášely a nabízely reportáže, které si se zájmem přečtou jejich spolužáci. Mým asi hodně naivním snem je, že časopis budou děti vyhledávat a těšit se na jeho vydání i proto, že čekají například pokračování čehosi, co je zajímá. S návrhy a nápady by ale měli přicházet právě sami žáci. Jen oni vědí, co by chtěli v časopise najít. Takže, přestože mám strach, doufám, že bude pokračovat časopis dál. Že se najdou další šílení nadšenci, kteří nevzdají boj s větrnými mlýny a budou se snažit zprostředkovat dění ve škole i zajímavé nápady prostřednictvím těchto skromných stránek. Martina Erbová ZA ZDÍ školní časopis Základní školy v Hostivici Obrázky použité k ilustraci stránek časopisu : fotografie náleží z velké části archivu redakce č /15 2.ročník vychází nebo jsou autorizovány Vedoucí redakce : Martina Erbová Redaktorky : Veronika Křížová Iveta Šenerová Tady může být i tvé jméno, zkus se s námi pustit do psaní příštího čísla časopisu.

3 Hurá, čekají nás prázdniny. Najdou se odvážlivci, kteří na začátku září přinesou svá selfíčka z prázdnin? přinášejte do redakce časopisu své fotografie, které budou vystaveny na nástěnce v hale před tělocvičnami selfie nejlépe posílejte na adresu erbova@zs.hostivice.cz ke svým příspěvkům nezapomeňte napsat jméno, třídu a věk soutěžíme ve dvou kategoriích : I. kategorie třídy II.kategorie 7. 9.třídy snímky můžete přinést osobně, vložit do schránky knihovny nebo poslat na adresu erbova@zs.hostivice.cz formou ankety budou vybrány vítězné snímky, které budou odměněny soutěžní snímky posílejte a přinášejte do 30.ledna 2015 Přineste na začátku školního roku zajímavý recept z prázdnin. Určitě budete cestovat. Nebo máte oblíbené jídlo u babičky či tety? Nejzajímavější recepty vybereme a zkusíme domluvit s vedením školy, aby nám umožnilo, za Vaší asistence a ve školní kuchyňce, postupně Vaše dobroty uvařit a degustovat. Pokud to nepůjde ve škole, budeme improvizovat jinde.

4 ze školních družin Pat a Mat Školní družiny 6 a 7 využily možnosti navštívit ateliér, kde se natáčí nové díly seriálu Pat a Mat. Postupně jsme se po skupinkách prostřídali ve stísněných prostorách ateliéru a mohli si zblízka prohlédnout kulisy, samotné hrdiny slavného seriálu i rekvizity, které Pat a Mat používají. Děti se mohly na cokoliv zeptat a dokonce si postavičky i potěžkat. Pan Beneš jim velice laskavě vysvětlil, jak s panáčky při natáčení pracují, jak dlouho a jakým způsobem seriál vzniká. Trpělivě dětem odpovídal na otázky, například, že natočení seriálu trvá zhruba tři měsíce, že Pat a Mat jsou ji 39 let staří apod. Nakonec děti zhlédly zcela nový díl Pomerančová šťáva. Reakce dětí: Hanka: Dozvěděla jsem se, že vodu v rybníčku udělali z asi 50 gelů na vlasy, protože to dobře drží. Karolínka: Překvapilo mne, jak jsou Pat a Mat mrňavý. Jirka V.: Dozvěděl jsem se, že Pat a Mat jsou postavičky asi 20 cm vysoké a 39 let staré a jsou těžké. Lucka: Mně se líbilo, jak tam měli reklamu, kterou natáčeli. Dozvěděla jsem se, že Pat a Mat mají kovové nohy. Honza P.: Dozvěděl jsem se, že Pat a Mat mají v sobě železnou kostru. Anička Křížová: Mně se líbilo to autíčko z plastu. Dozvěděla jsem se, že každé hýbnutí rukou se musí vyfotit a že natáčení jednoho dílu trvá 3 měsíce. Zuzka: Dozvěděla jsem se, že ručičky, co mají panáčci, se vyrábí z takové měkké hmoty. Kája: Pro mě bylo překvapení, že v Hostivici natáčí Pata a Mata. Martin: Dozvěděl jsem se, že nějaké kousky filmu jsou počítačové úpravy. Vaneska: Dozvěděla jsem se, že sekerka Pata a Mata je malinká a lehká. Eliška: Překvapilo mě, že vše, co mají Pat a Mat, není koupené, ale pánové to všechno sami vyrábí. Líbilo se mi, že jsme viděli nový díl Pomerančová šťáva. Beátka: Myslela jsem, že Pat a Mat se natáčí v úplně jiné zemi.

5 Pat a Mat Atelier je v Hostivici, postavičky Pata a Mata mají železné kostry. Viděli jsme, jak se tam natáčí. Jeden díl se natáčí 3 měsíce a natáčejí ho 4 páni. Vyšlo už 90 dílů a natáčí se již 39 let. Na jednu vteřinu je potřeba 25 pohybů a snímků. Všechny rekvizity si sami vyrábějí a jsou hrozně lehké. Moc se nám to líbilo. Linda Š., Viki B., Honza H., Kuba Č., ŠD 7.

6 Podívejte se s námi, jak ožila školní keramická dílna. Ve škole máme dobře zařízenou keramickou dílnu, která doposud fungovala spíš pro tvoření v kroužcích. Nechybí keramická pec, kruh, úložné prostory na zrání hotových výrobků. Především máme paní vychovatelku Hákovou, která dokáže svými nápady a zručností děti nadchnout a vést je po celou dobu tvorby. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se začne dílna využívat ve větší míře. Některé paní učitelky v předvánočním čase navštívily se svými žáky keramickou dílnu v Chýni a nadšení dětí nebralo konce. Žáci měli vlastnoručně vyrobené dárky pro své nejbližší, nejdůležitější ale je, že práce s hlínou je pro děti nejen inspirující, ale také relaxační. Proto i tak velmi vytížená paní Háková přikývla na pravidelnější, celoroční využití dílny. Na obrázcích si prohlédněte, jak dílna rozkvetla a jak děti do tohoto prostoru vnesly nový život. Řekli byste, že tato keramická zvířátka dělali prvňáčci? Tleskáme

7 Další z nadšených tříd byla 4.D Paní učitelka Trojáková svým žákům navrhla téma KOČKA. V dílně děti vyrobily překrásné kočky a kocoury. Tím ale jejich práce zdaleka neskončila. V hodinách českého jazyka měly za úkol, napsat úvahu s titulkem Kdybych byl kočka. Výsledek je velkolepý.

8 Kdybych byl kočka, Kdybych byl zlatý kocour, konkuroval bych zlaté rybce. Každý by si myslel, že plním tři přání. Mohli by mě vystavovat v muzeu. Byl bych jako šperk, každý by mě chtěl. Mohl bych bydlet v luxusním hotelu a platil bych chlupy. (Bárny, 4. D) Kdybych byla obláčková kočka, tak bych spala v červánkách vyhřátých od sluníčka. Viděla bych na zem. Byla bych hezky měkoučká. Cestovala bych s větrem a s ostatními obláčky. Pila bych mléko z mléčné dráhy. Vozila bych se ve Velkém voze. (Lenka, 4. D) Kdybych byla diamantová kočka, chodila bych na výstavy. Byla bych slavná a krásná. Také bych byla hrozně bohatá a naprosto luxusní. Všichni by mě chtěli mít doma. Byla bych královnou a seděla bych na trůně. (Terezka, 4. D) Kdybych byla malinká vánoční kočka, dávali by mě lidé jako ozdobu na vánoční stromeček. Znala bych jména Santových pomocníků a dodržovala bych všechny vánoční zvyky. Spala bych v rozbité ozdobě na stromeček vystlané polštářky. Na jaře bych už začala přemýšlet o dalších Vánocích. (Sandra, 4. D) Kdybych byla pizza kočka, tak bych si musela dávat pozor, aby mě někdo nesnědl. Spala bych v krabici od pizzy. Majitel by mě měl moc rád a v pizzerii bych byla oblíbená. Moje oblíbená barva by byla červená. (Bára, 4. D) Kdybych byla sluneční kočka, spala bych na slunci a měla bych zlatou a horkou srst. Byla bych se sluncem kamarádka a mohli bychom si hrát na schovávanou nebo na slepou bábu. Pomáhala bych slunci, kdyby něco potřebovalo. Měla bych dlouhý ocas. Kdybych někoho tím ocasem švihla, tak by zkameněl. Toho, kdo by mě neměl rád, bych svýma očima spálila. (Áďa, 4. D)

9 Třída 4.A s paní učitelkou Urešovou zabrousila do historie a vznikl další hezký projekt : Po stopách Otce vlasti Karla IV. V rámci projektu Karel IV. se naše třída 4.A rozjela do Prahy, aby zhlédla významné stavby, které po sobě zanechal Karel IV. Nejdříve jsme navštívili Pražský hrad, kde jsme si prohlédli Chrám sv. Víta. Od hradu jsme viděli i Hladovou zeď, součást tehdejšího opevnění hlavního města Prahy. Cestou na Staroměstské náměstí jsme se zastavili na proslulém Karlově mostě. Prošli jsme Karlovou ulicí, obdivovali starobylé domy a už jsme stáli před Staroměstským orlojem. Nedaleko se nachází další významná stavba našeho panovníka budova Karolina, kde dodnes sídlí Univerzita Karlova. Cestou zpět jsme metrem projížděli stanicí Karlovo náměstí, které je centrem Nového Města pražského, založeného Karlem IV. Tyto poznatky ( a také informace z vánočního výletu na hrad Karlštejn ) jsme zpracovali do svých skupinových projektů. Tak jsme se dozvěděli o našem slavném panovníkovi mnoho zajímavého a to velice poutavým způsobem. třída 4.A, ZŠ Hostivice

10 Rozhovor se zajímavou osobností z řad žáků školy Vasilina Starikova Jak se jmenuješ a do které třídy chodíš? Jmenuji se Vasilina Starikova a chodím do 4.A. Máš cize znějící jméno, odkud pochází tvá rodina? Moje rodina pochází z Kazachstánu, který leží v Asii. Paní učitelka nám prozradila, že se aktivně věnuješ hraní šachu. V kolika letech jsi začala? Hrát jsem začala pro zábavu mezi pátým a šestým rokem. Závodně hraji dva roky. Proč sis vybrala právě šachy? Kdo tě k nim přivedl a co se ti na nich líbí? K šachům mě přivedl ještě v Kazachstánu můj bratranec Rustam. Jak probíhají turnaje v šachu? Zkusíš nám je stručně popsat, aby si čtenáři dokázali turnaj představit. Každý klub na turnaji má své šachy. Hraje se v kategoriích podle věku a výkonnosti. Hráč má určený čas, který musí využít k poražení soupeře. Jakých jsi už dosáhla úspěchů? 1.místo v kategorii mladších dívek Středočeského kraje 3.místo U10 PORG (pozn. stupeň výkonnosti v šachu) 1.místo družstev Zbraslavské trojice

11 Šachy jsou velmi náročné především na paměť, schopnost kombinovat a předvídat tahy soupeře. Většinou se jim prý věnují chlapci. Je to pravda? Většinou jsou to chlapci a muži, třeba v našem klubu (Šachový klub Praha-Smíchov) jsou 3 chlapci a 1 dívka já. Myslíš si, že ti hraní šachů pomáhá třeba i ve škole? Že se například dokážeš lépe soustředit? Určitě ano, lépe se soustředím a hlavně mi hraní šachů pomáhá při řešení logických úloh. Zkus nám říci důvod, proč by měly i ostatní děti šachy hrát. Doporučila bys je svým spolužákům? Ano doporučila, ale ne každý má pro hraní šachů předpoklady. Někteří mají schopnosti pro jiné sporty, další pro výtvarnou výchovu, hudbu. Každý z nás je jiný a něčím výjimečný. Máš nějaký sen, čeho bys chtěla dosáhnout? V šachu, nebo v nějakém jiném oboru. Chtěla bych dosáhnout stupně výkonnosti v šachu ELO 2000, ale ráda bych hrála i pro radost. Jednou bych chtěla mít vlastní hotel u moře a tam hrát šachy. Děkujeme za rozhovor, přejeme hodně úspěchů nad šachovnicí a splnění všech tvých snů.

12 RECYKLOHRANÍ - Věnuj mobil Ve škole se děti učí také ochraně životního prostředí a charitativnímu smýšlení. Jednou z cest je projekt Recyklohraní, v rámci kterého žáci sbírají použité baterie a elektrozařízení k ekologické likvidaci. Věnuj mobil je akce, kdy děti přinesou do školy starší, doma již nevyužívané mobilní telefony. Tyto mobily odváží specializovaná firma zvlášť. Jsou určeny k vyčištění a opravám. Nefunkční telefony jsou opět ekologicky likvidovány, repasované přístroje dostanou nový kabátek ( kryty, displeje ) a putují k dalším, potřebným uživatelům. Těmi bývají děti z dětských domovů nebo starouškové z domovů pro seniory. Prostě lidé, kteří by si jinak vlasní mobil třeba vůbec nemohli pořídit. Pro staré lidi může být přivolání pomoci mobilním telefonem mnohdy záchranou holého života. V minulých létech ale mobily letěly daleko, až do Afriky. Posloužily učitelům při práci se žáky, kteří bývají od místa výuky často vzdáleni mnoho kilometrů, a proto do školy každý den nemohou docházet. I takovým účelům mohou sloužit naše nepotřebné telefony. Jednoduše řečeno, snažíme se dětem vysvětlit, že i námi nevyužitá věc může být pro někoho jiného životně důležitá a může mu výrazně pomoci. Proto je dobré takové akce podpořit a účastnit se jich. Již druhým rokem v naší školní soutěži Věnuj mobil zvítězila třída 3.D paní učitelky Karasové, na místě druhém skončila třída 4.A paní učitelky Urešové a třetí místo obsadila třída 4.D paní učitelky Trojákové. Gratulujeme a děkujeme Vítězné třídy dostaly zaslouženou sladkou doměnu.

13 Verča KŘÍŽOVÁ Ivetka ŠENEROVÁ Co popřát? Ať se Vám holky daří. Ať se Vám splní všechna přání a najdete v životě tu správnou cestu. Ať je pro Vás další studium potěšením. Věřím, že se v životě neztratíte. Hodně štěstí

14 Trocha historických souvislostí aneb v dějepise jako když najdete: Dne 6.prosince 1774 byla císařovnou a královnou českou Marií Terezií vyhlášena reforma školství. Všeobecný školní řád vyzýval rodiče, aby své děti ve věku 6 12 let posílali do školy na povinnou šestiletou docházku a to bez rozdílu pohlaví. Do té doby byli vyučujícími většinou vysloužilí vojáci, kteří nebyli pro výchovu dětí mnohdy nejvhodnější (mívali často celkem pádnou ruku), uměli však číst a psát. S reformou přišly první tak zvané praeparandy, pokyny pro přípravu učitelů. Kvalita vyučujících se tím výrazně zlepšila. Děti psávaly na tabulky, sešity byly pro většinu z nich nedosažitelným přepychem. Marie Terezie celým jménem Marie Terezie Valpurga Amálie Kristýna, německy Maria Theresia Walburga Amalia Christina narodila se13. května 1717 ve Vídni a zemřela 29. listopadu 1780 tamtéž z rodu Habsburků, byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou ( ) a královnou českou ( ) byla vůbec jedinou vládnoucí ženou na českém trůně bývá označována také jako císařovna Marie Terezie, ale jako žena se nikdy nemohla stát vládnoucí, korunovanou císařovnou Svaté říše římské císařem byl 13. září 1745 zvolen její manžel František I. Štěpán Lotrinský, čímž se stala císařovnou manželkou Marie Terezie porodila 16 dětí nezůstala jen dcerou císaře a císařovnou, ale sama se stala matkou dvou císařů, Josefa II. a Leopolda II

15

16

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_04_Marie Terezie Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Přílohy Příloha č. 1 TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Příjmení a jméno žáka: ročník 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. školní rok 2014/2015 Rozumí pokynům učitele Rozumí běžné komunikaci Čte s porozuměním Vyhledává

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Časopis naší Mateřinky

Časopis naší Mateřinky Časopis naší Mateřinky Září Prosinec 2014 Co nového u nás v mateřince, aneb je tu další školní rok Začal nový školní rok a i v naší školce se udály mnohé změny. Podařilo se nám pořídit novou Interaktivní

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 číslo: 98 Obsah: Slovo ředitele školy, První školní den, Naši prvňáčci Vyhodnocení sběru, bludiště a rozdíly Září 2017 TOCHOVICE

Více

školní rok 2018/2019

školní rok 2018/2019 Amos časopis, který informuje o dění ve škole, představuje pedagogy z jiného úhlu pohledu, vyplňuje volný čas žáků školní rok 2018/2019 Ohlédnutí za koncem uplynulého školního roku Pankrácká věznice exkurze

Více

Adélka Kavková 3.třída

Adélka Kavková 3.třída Adélka Kavková 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně - leden.. 2 Výlet do mýdlárny. 3 Hrátky s čerty.....4 Hurá do kina 5 Prvňáčci v Betlémské kapli 6-7 Adventní dílny ve fotografii.8 Úspěch na IT olympiádě

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 místo poskytovaného vzdělávání : Karlovy Vary, Svahová 26 školní rok 2008/2009 www.specskoly.ic.cz ČERVEN

Více

Rozhovor s panem učitelem Kaššákem

Rozhovor s panem učitelem Kaššákem ročník : 2 číslo: 1 podzim: 2016 P r á z d n i n y u ž b o h u ž e l s k o n č i l y!! A m y v á s o p ě t v í t á m e v n a š í o b l í b e n é p o l e p š o v n ě. S v e l k ý m n a s a z e n í m a p

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 číslo: 108 Obsah: Slovo ředitele školy Prázdninové opravy ve škole Naši prvňáčci Vyhodnocení sběru Září 2018 TOCHOVICE 76 262

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

číslo. 5. číslo

číslo. 5. číslo ŠKOLNÍ Školní drbna DRBNA 20. 12. 2018 5. číslo 5. číslo 20. 12. 2018 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková

Více

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Obsah 1 Úvod do tématu sluneční soustavy... 2 2 Cíl projektu... 2 3 Postup při zpracování... 2 4 Zpracování... 3 5 Závěr miniprojektu... 4 6 Přílohy...

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Vánoční dílničky Vyučující a vychovatelky školní družiny srdečně zvou rodiče a budoucí prvňáčky na TRADIČNÍ VÁNOČNÍ DÍLNIČKY Přijďte si s námi: zazpívat udělat

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Císařovna Marie Terezie

Císařovna Marie Terezie Císařovna Marie Terezie Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_08 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Mgr. Gabriela

Více

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová,

Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Ilustrovala: Michelová Kristýna 5.A Redakce: ZŠ U Nemocnice 8.A členové: Long Nguyen, Jakub Jánský, Zdeněk Bárta, Tomáš Vršek Nikola Neumannová, Hanka Šinkorová co už to umí, mohou sami do časopisu přispívat.

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Nováčci v řadách čtenářů naší školy

Nováčci v řadách čtenářů naší školy 4 Nováčci v řadách čtenářů naší školy Pasování žáků 1. tříd 11.1.2011 Na naší škole se již stalo tradici ze prvňáčci kteří se půl roku učí číst pak předvádějí své dovednosti svým i rodičům svých spolužáků.

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Sestavení životopisu, vyplnění dotazníku, čtení s porozuměním, orientace v textu JK 32-DUM

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Iva a Honza Šnajderovi

Iva a Honza Šnajderovi B U L L E T I N 12/2015 Vážení rodiče, milí přátelé, dostalo se k Vám první číslo našeho malého bulletinu. Rádi bychom Vás informovali co je ve Filia klubu a Filiánku nového. Filia klub působí v Brně již

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l.

Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. Dotazníkové šetření žáci II. stupeň typ dotazníku č.3 ZŠ JAK Lysá n.l. 1. Jsi rád(a), že můžeš chodit právě do této školy? Ano 69 Spíše ano 54 Spíše ne 4 Ne 2 Je mi to jedno 15 2. Je ve škole důvěryhodná

Více

7 KROKŮ EKOŠKOLY. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA.

7 KROKŮ EKOŠKOLY. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA. Naše škola je zapojena do mezinárodního projektu EKOŠKOLA a v roce 2012 získala titul EKOŠKOLA. V letošním roce se snažíme opět titul získat. Tento titul může získat škola, která projde sedmi kroky, které

Více

Sociální služby pro seniory Olomouc, p.o.; Zikova 618/14, 770 10 Olomouc. Centrum denních služeb; Rooseveltova 384/88a, 770 10 Olomouc PODZIM 2015

Sociální služby pro seniory Olomouc, p.o.; Zikova 618/14, 770 10 Olomouc. Centrum denních služeb; Rooseveltova 384/88a, 770 10 Olomouc PODZIM 2015 Sociální služby pro seniory Olomouc, p.o.; Zikova 618/14, 770 10 Olomouc Centrum denních služeb; Rooseveltova 384/88a, 770 10 Olomouc Číslo: 3/2015 Ročník: I. PODZIM 2015 Tento čtvrtletník je vydávaný

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 Obsah: Slovo ředitele školy, zahájení školního roku, dětské tvorba, vyhodnocení sběru. Září 2010 TOCHOVICE 76 262

Více

PĚTKA. čtvrtletník žáků 5. základní školy č. 1/2016. Novinky ze školy Velikonoční nápady Soutěž o ceny: Kdo je to?

PĚTKA. čtvrtletník žáků 5. základní školy č. 1/2016. Novinky ze školy Velikonoční nápady Soutěž o ceny: Kdo je to? PĚTKA čtvrtletník žáků 5. základní školy č. 1/2016 Novinky ze školy Velikonoční nápady Soutěž o ceny: Kdo je to? Redakční rada: Anděla, Lucka, Jitka, Tereza, Adéla, Vojta, Nikola, Nella, p. uč Žilková

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 8. číslo prosinec 2010 Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, co že komu dobrého neseš na památku. Vánoce, Vánoce

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

5) Vstupní anketa pro žáky před akcí

5) Vstupní anketa pro žáky před akcí 5) Vstupní anketa pro žáky před akcí Vstupní žákovská anketa před projektem proběhne v 9. ročníku na úvod prvního dne po 8. h. po kontrole žáků v jednotlivých zemích, v nižších ročnících na začátku dne.

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

SLOVO ÚVODEM OBSAH PRÁVĚ SE TI DO RUKOU DOSTALO PRVNÍ VYDÁNÍ ČASOPISU S NÁZVEM ASTŘÁCKÝ OBČASNÍK, KTERÝ VYTVOŘILY DĚTI Z KROUŽKU NOVINÁŘSKÝ TÝM.

SLOVO ÚVODEM OBSAH PRÁVĚ SE TI DO RUKOU DOSTALO PRVNÍ VYDÁNÍ ČASOPISU S NÁZVEM ASTŘÁCKÝ OBČASNÍK, KTERÝ VYTVOŘILY DĚTI Z KROUŽKU NOVINÁŘSKÝ TÝM. 1 SLOVO ÚVODEM Moderní doba je rychlá, plná počítačů, mobilů a nejnovější elektroniky, kde mohou mladí lidé získávat informace o dění kolem nich. Virtuální prostor se pomalu, ale jistě stává jejich součástí

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 Organizace školního roku 2008/2009 Zahájení školního roku 1. září 2008 Ukončení 1.pololetí 29. ledna 2009 Ukončení 2. pololetí 29. června 2009 PRÁZDNINY Podzimní prázdniny

Více

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách,

Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce Lednové povídání o bylinách, Příloha 1 Fotogalerie kulturních a vzdělávacích akcí v roce 2018 Lednové povídání o bylinách, 15. 1. 2018 Malování a zpívání s Jindrou Čapkem, 19. 1. 2018 Křest knihy Modrý Pánbůh, 22. 1. 2018 Černá hodinka

Více

Zpravodaj 1. Městyse Knínice u Boskovic 2009

Zpravodaj 1. Městyse Knínice u Boskovic 2009 Zpravodaj 1 Městyse Knínice u Boskovic 2009 informace úřadu městyse Odpad Odvoz domovního odpadu: 14. 1., 28. 1., 11. 2. Sběrný dvůr: 17. 1. 8.00 11.00 hod. Knihovna Úterý od 16.30 do 18.00 hodin. Zpráva

Více

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí

Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Soutěž KOČKA ČESKÁ 2017 shrnutí Jak to začalo. Přišel nám jeden mail a tak jsme se přihlásili. O žádné výhře jsme ani nesnili, ale viděli jsme PŘEDEVŠÍM ŠANCI NA NOVÝ DOMOV pro alespoň jednoho z našich

Více

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně Výsledky hodnocení školy žáky. stupně. Jsi kluk 0 holka 50. Do školy chodíš rád? ANO, vždy7 Většinou ANO8 Většinou NE NE, nikdy7. Každý ve tvé třídě má svého kamaráda ( kamarády)? ANO 66 NE. Máš na výběr

Více

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč

Křížovka. Hádánky. cena 5 Kč Křížovka 1 2 3 4 5 6 7 1. ročník, 4. číslo 1 zvíře, které umí stát ve vodě jedné noze 2 budova, ve které učíme 3 je to na nebi, svítí to a hřeje 4 zvíře, které dělá iá, iá 5 jak řekne psaní jinak 6 ledový

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Jakub. Ondra. Milí čtenáři,

Jakub. Ondra. Milí čtenáři, Milí čtenáři, blíží se konec června a s nimi i Vaše vytoužené a očekávané letní prázdniny. Ještě před tím než se vydáte vstříc dobrodružstvím, přečtěte si poslední číslo Sovího zpravodajství ročník 2015/2016

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ Pracovní listy pro 1. a 2. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol. Všechna práva vyhrazena. Určeno pro využití při výuce. Bez předchozího písemného

Více

OBSAH REDAKČNÍ RADA PROJEKT COMENIUS SBĚR KAŠTANŮ, KŮRY A PAPÍRU NEBE 4 X JINAK ANKETA ČTYŘLÍSTEK KOMIKS STRÁNKA LUŠTĚNÍ VÝTVARNÉ PROJEKTY

OBSAH REDAKČNÍ RADA PROJEKT COMENIUS SBĚR KAŠTANŮ, KŮRY A PAPÍRU NEBE 4 X JINAK ANKETA ČTYŘLÍSTEK KOMIKS STRÁNKA LUŠTĚNÍ VÝTVARNÉ PROJEKTY REDAKČNÍ RADA Tereza Dobrá, Kristýna Mikotová, Martin Stryja, Eliška Kuželová, Ema Vrbová, Jakub Veverka, Kristýna Júdová, Sandra Švecová, Pavlína Krenciva, Barbora Turková, Anna Marie Hořejší OBSAH PROJEKT

Více

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Zkouška z českého jazyka pro cizince Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Tato část zkoušky má 4 úlohy. Maximální počet bodů je 25. Řešení napište do ZÁZNAMOVÉHO ARCHU. Budete psát obyčejnou tužkou. Můžete

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

A DA. DorIs ŠUMPerK. ZÁŽIteK. tanec ekologie HUDBA. semináře. tábory. středisko volného času. volný ČAs. PřÍroDA. sport. ZÁBAvA

A DA. DorIs ŠUMPerK. ZÁŽIteK. tanec ekologie HUDBA. semináře. tábory. středisko volného času. volný ČAs. PřÍroDA. sport. ZÁBAvA Komenského 810/9 787 01 www.doris.cz středisko volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris PoČÍtAČe PřÍroDA ZÁŽIteK HUDBA ZÁBAvA semináře tanec ekologie tábory ZPĚv sport

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Projekt spolupráce muzea a školy. Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě

Projekt spolupráce muzea a školy. Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě Projekt spolupráce muzea a školy Oblastní muzeum Chomutov ZŠ prof. Zdeňka Matějčka v Mostě Návštěva výstavy Svět Krušných hor Oblastního muzea v Chomutově Obecný záměr projektu Obecným záměrem projektu

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Lidské vlastnosti Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Ročník 2. Časový rozsah 2 vyučovací

Více

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou Studie občanského sdružení Než zazvoní 25. září 2013 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro mateřské školy Naší prioritou je v průběhu lekce děti do veškerého dění aktivně zapojit

Více

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( )

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( ) VY_32_INOVACE_146 MARIE TEREZIE (1740 1780) JOSEF II. (1780 1790) určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Lidé a čas Novější dějiny ČR Světlo rozumu březen 2011 Mgr. Hana Patschová Prezentace slouží

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více