Vítáme Vás mezi piloty kluzáků PEGAS! Blahopřejeme Vám k výběru Vašeho nového křídla ONE a přejeme Vám mnoho příjemných letů!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vítáme Vás mezi piloty kluzáků PEGAS! Blahopřejeme Vám k výběru Vašeho nového křídla ONE a přejeme Vám mnoho příjemných letů!"

Transkript

1 letová příručka Pegas ONE Vítáme Vás mezi piloty kluzáků PEGAS! Blahopřejeme Vám k výběru Vašeho nového křídla ONE a přejeme Vám mnoho příjemných letů! Máte-li nějaké otázky nebo připomínky ke kluzáku ONE nebo dalším produktům PEGAS, kontaktujte nás. Rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy, Vaše poznatky budou pro nás cenným vodítkem při dalším zdokonalování naší produkce.

2 Před použitím kluzáku si přečtěte následující informace! Paragliding je velmi náročný sport vyžadující dodržování všech pravidel letového provozu, správné zhodnocení meteorologických podmínek a zodpovědnost každého pilota. Padákový kluzák může být používán pouze pilotem s odpovídající platnou licencí a v souladu s pokyny v této příručce. Před každým startem musí pilot zkontrolovat kluzák a další vybavení. Provoz padákového kluzáku probíhá na vlastní odpovědnost pilota. Výrobce odmítá veškerou zodpovědnost za škody přímé i nepřímé včetně případných následků, které vzniknou provozem padákového kluzáku. Technická data PEGAS ONE velikost One 26 One 28 počet komor plocha rozložená m 2 26,8 28,8 plocha letová m 2 21,7 22,7 rozpětí rozložené m 11,4 11,8 rozpětí letové m 8,9 9,2 štíhlost rozložená 4,9 4,9 štíhlost letová 3,6 3,6 střední délka šňůr m 6, celková délka šňůr m hmotnost kluzáku kg 5,6 6 průměry šňůr mm 1,1 / 1,5/ 1,9 1,1 / 1,5/ 1,9 min. rychlost km/hod max. rychlost* km/hod 39/49 39/49 opadání m/s 1,1 1,1 klouzavost 8,1 8,1 letová hmotnost** kg certifikace * rychlost při vypuštěných řídících šňůrách / max. sešlápnutý speed ** letová hmotnost včetně vybavení pilota cca 17 kg

3 Charakteristika křídla ONE je kluzák třídy standard určený pro nejširší řady začínajících a rekreačních pilotů. Při vývoji a letových testech byl kladen důraz především na základní parametry požadované od moderního padáku této třídy - bezproblémový start, snadná a příjemná ovladatelnost spojená s maximální stabilitou a odolností vůči chybám pilota. Technický popis Vrchlík ONE je eliptického půdorysu, díky vlastnímu počítačovému programu použitému při konstrukci a výrobě šablon pro jednotlivé díly bylo dosaženo hladkého a čistého tvaru křídla. Pro vyztužení přední části žeber je použit materiál Skrim W- 420 / 180 g, který se vyznačuje velkou tuhostí a životností. Díky tomu je dosaženo zvýšení tuhosti a zlepšení aerodynamické čistoty náběžné hrany. Současně byla dosažena vynikající odolnost vůči kolapsům náběžné hrany v turbulenci a to po celou dobu životnosti křídla. Pro výrobu vrchlíku je používán materiál nejvyšší kvality Porcher Skytex v kombinaci 9017 Evolution a 9017 Classic. Tyto materiály se vyznačují zvýšenou životností a dlouhodobě zaručují optimální vlastnosti a tvar křídla. Na vyvázání vrchlílku jsou použity šňůry Cousine v kombinaci 1,1 mm Dyneema a 1,5 / 1,9 mm Superaramid s PE opletem chránícím jádro nosné jádro před poškozením a UV zářením. Jednotlivé průměry šňůr jsou odstupňovány podle skutečného zatížení. Tím je zajištěna maximální bezpečnostní rezerva vzhledem k charakteru křídla. Barevné rozlišení předních a brzdicích šňůr ulehčuje kontrolu před startem a snižuje riziko komplikací při startu. Vyvázání je provedeno do čtyř řad - A, B, C a D. Vertikálně jsou šňůry rozděleny do tří pater - spodní vrstva hlavních nosných šňůr 1,5 a 1,9 mm vedoucí do nosných popruhů, střední vrstva 1,5mm a horní vrstva šňůr 1,1 mm vyvázaná do poutek vrchlíku. Hlavní řídící šňůra má 1,9 mm s jádrem Dyneema, zbývající řídící šňůry mají 1,1 mm. Délka hlavních řídících šňůr je od výrobce nastavena tak, že zaručuje optimální ovladatelnost křídla při dostatečné odolnosti proti přetažení kluzáku. Toto nastavení nesmí být pilotem změněno bez předchozí konzultace s výrobcem. Nosné popruhy jsou rozděleny do 4 řad A1+A2, B, C a D. Řada A má oddělené popruhy na krajní šňůry pro snadné a bezpečné zaklopení kraje vrchlíku uší. V normálním letovém režimu jsou všechny popruhy stejně dlouhé. Speed systém umožňuje zkracování popruhů A, B a částečně C, čímž dochází ke změně úhlu náběhu kluzáku a tím k urychlení kluzáku. Propojení hlavních nosných šňůr s nosnými popruhy je provedeno pomocí nerezových šroubovacích karabinek, poloha šňůr je zajištěna pomocí pryžových o - kroužků. Použití nosných popruhů odlišných od výrobcem dodávaných je nepřípustné, neboť může zásadním způsobem změnit letové vlastnosti kluzáku. Kluzák je konstruován tak, že může být bez dalších úprav používán také ve spojení s motorovou krosnou.

4 Funkce speed systému Při sešlápnutí speedu dochází ke zkracování popruhů řady A, B a C řady a tím ke zmenšování úhlu náběhu. Výsledkem je zvýšení rychlosti kluzáku. Stahování a vypouštění speedu provádějte pomalu a plynule. V běžném provozu je zcela dostačující využívat speed přibližně do 2/3 maximálního rozsahu. Při maximálním sešlápnutí speedu dochází k extrémnímu snížení úhlu náběhu a tím ke zvýšenému nebezpečí zaklopení náběžné hrany vrchlíku. Používejte proto tento režim pouze v nutných případech a při dostatečné výšce nad terénem! Propojení speed systému mezi nosnými popruhy a sedačkou provádějte pomocí dostatečně pevných karabinek umožňujících rychlé a spolehlivé spojení. Před prvním letem nastavte délku vedení speedu na sedačce tak, aby vám umožnila maximální sešlápnutí. POZOR: důsledkem zmenšeného úhlu náběhu při sešlápnutém speedu je zvýšené nebezpečí kolapsu náběžné hrany vrchlíku. Nepoužívejte proto tento režim v turbulentních podmínkách a nízko nad zemí! Při sešlápnutém speedu nikdy nepouštějte řídicí poutka! Pokud při sešlápnutém speedu dojde ke kolapsu části nebo celé náběžné hrany, uvolněte speed a dále postupujte podle postupu popsaného dále v této příručce! Sedačka Kluzák ONE může být používán s libovolným vhodným postrojem s odpovídající polohou závěsů pro karabiny. S různou výškou závěsů karabin na sedačce se mění i poloha pilota vůči poutkům řídících šňůr. Tím dochází také ke změně základního nastavení účinné délky řídících šňůr a v důsledku toho také ke změně ovladatelnosti kluzáku!

5 Ošetřování a údržba Balení padáku doporučujeme před sbalením vrchlíku provézt nalistování, tj. vyskládání jednotlivých žeber tak, aby výztuhy v náběžné hraně ležely na sobě srovnané, bez ohybů. Zajistíte tím delší životnost materiálu výztuh a zachování letových vlastností kluzáku. Spolehlivost a životnost kluzáku je značně závislá na šetrném zacházení. Pevnost padákové tkaniny začíná klesat přibližně po 200 hodinách působení intenzivního slunečního záření. Proto nenechávejte vrchlík zbytečně ležet na slunci. V případě namočení vrchlíku je nutné jej před uskladněním pečlivě usušit. Pokud materiál přijde do styku se slanou vodou, je nutné jej nejprve důkladně propláchnout sladkou vodou. Při čištění nepoužívejte chemické čistící prostředky. Opravy drobných trhlin je možno opravit zalepením samolepící záplatou. Při poškození většího rozsahu je nutné předat kluzák do opravy výrobci. Skladování je možné v suchém prostředí chráněném před UV-zářením. Při dlouhodobém uložení doporučujeme kluzák skladovat volně sbalený, aby nedocházelo k deformaci materiálu. Neskladujte společně s rozpouštědly a jinými chemikáliemi. Kontroly Před každým startem musí pilot kontrolovat stav vrchlíku, šňůr a nosných popruhů. Jakékoliv poškození kluzáku je důvodem pro bezpodmínečné zrušení letu! Po každých 10 startech je nutné provést detailní prohlídku celého kluzáku. Velice důslednou kontrolu je nutné provést v případě, kdy byl kluzák vystaven přímému nebezpečí poškození, například při zachycení stromem. Po prvních 100 letových hodinách nebo po 2 letech provozu je nutné kluzák předat výrobci nebo pověřenému prodejci k celkové prohlídce. Další kontroly je nutné provádět minimálně jednou ročně. Předletová kontrola a start Po rozložení kluzáku na startu zkontrolujte stav vrchlíku, šňůry a postroj. Dále je nutné zkontrolovat, zda nejsou překrouceny jednotlivé řady šňůr a nejsou-li zablokovány řídicí šňůry. Propojení postroje a kluzáku provádíme zásadně karabinami s pevností min dan se zámkem a zajištění těchto karabin je nutné rovněž překontrolovat. Provedeme kontrolu postroje. Pro ulehčení startu je výhodné rozložit vrchlík do tvaru podkovy tak, aby střední část byla výš a při startu se začala plnit vzduchem jako první. Při vlastním startu si pomáháme zvýšeným tahem za přední A - popruhy. Start můžeme rozdělit do dvou částí : 1, natlakování vrchlíku rozeběhnutím nebo pomocí protivětru, ustálení padáku nad hlavou a jeho kontrola 2, vlastní start Startujte až po splnění následujících podmínek: před startem zkontrolujte směr a sílu větru! těšně před startem se ujistěte, že předpokládaný letový prostor je volný! po první fázi startu zkontrolujte vrchlík - všechny komory musí být nafouknuté, vrchlík nastaven proti větru a šňůry bez závad. Jestliže nejsou krajní komory zcela otevřené, pomůže zapumpování řídicími šňůrami. Je možné též nasměrovat vrchlík správně proti větru pomocí odpovídající řídicí šňůry.

6 Pokud není vše v pořádku, máte poslední možnost zrušit start bez nebezpečí úrazu! Pro zrušení startu při silnějším větru použijte stažení D - popruhů, nikoliv řídících šňůr. vlastní start provedeme plynulým energickým rozeběhnutím, v případě silnějšího protivětru využijeme této energie k usnadnění startu. Nejčastější příčinou nezdařených startů je špatně rozložený a připravený padák a nevhodný směr větru. Start s navijákem Kluzák ONE je vhodný též pro start pomocí navijáku, při dodržení obecných zásad provozu na navijáku bude vlekání bez problémů. Ovládání letu Základním prostředkem ovládání kluzáku jsou řídící šňůry. Při správné výšce závěsů sedačky platí následující orientační přehled rozsahu ovládání: 0% přibrzdění: řídicí šňůry jsou zcela uvolněny (obě ruce nahoře). Rychlost je kolem 38 km/hod podle zatížení. 20% přibrzdění: poutka řídicích šňůr jsou v úrovni obličeje - tato poloha zajišťuje optimální klouzavost a stabilitu v turbulenci, rychlost bude však nižší % přibrzdění: režim s minimálním opadáním kolem 1 m/s 50% přibrzdění: poutka řídicích šňůr jsou v úrovni prsou - rychlost se blíží minimální letové rychlosti, nastává zvýšené nebezpečí odtržení proudnic a ztráty vztlaku, především v turbulentních podmínkách. Toto je maximální zabrzdění, které lze u kluzáku ONE používat delší dobu při běžném létání. 100% přibrzdění: padák má minimální rychlost, dochází k postupnému odtržení proudnic, je nebezpečí přechodu do negativní zatáčky. Tento režim můžeme použít pouze při přistání ve výšce 1-2 m nad zemí. UPOZORNĚNÍ: Výše uvedené orientační údaje platí při originálním nastavení řídicích šňůr výrobcem! Toto nastavení je ověřeno a nedoporučujeme jej bezdůvodně a bez konzultace s výrobcem měnit. Ovládání pomocí řídících šňůr musí být plynulé, při prudkém stažení může dojít k propadnutí do ploché vývrtky!

7 Zatáčení Řízení letu je možné v zásadě třemi způsoby - pomocí řídicích šňůr, nakláněním v sedačce nebo nouzově zadními D - popruhy. Řízení letu pomocí řídicích šňůr zatáčka s 50 % přibržděním - jedna řidička je přibržděna na 50 %, druhá je mírně přibržděna (cca 20%). Nejběžněji prováděná zatáčka, kluzák je při ní stabilní, použití při létání na svahu i v termice zatáčka s maximálním přibržděním - jedna řidička je přibržděna na maximální rozsah, druhá je zcela vypuštěna. Padák reaguje velmi rychle, jedná se o nouzový režim vhodný především pro rychlé manévrování v případě nebezpečí srážky. Tento manévr je možné používat pouze krátkodobě a pro změnu směru letu do 90 - při déletrvajícím přitažení může dojít k nesymetrického odtržení proudnic a přechodu do ploché spirály. Ovládání pomocí sedačky Padák je možné částečně řídit také náklonem sedačky - na kterou stranu se v sedačce nakloníte, na tu stranu padák zatočí. Optimálních letových vlastností v zatáčkách - minimálního opadání - dosahuje kluzák při kombinaci řidiček a náklonu v sedačce. Řízení sedačkou je možné velmi dobře použít také při zaklopení uší, protože používání řidiček je v tomto režimu problematické. Řízení pomocí D - popruhů Ovládání pomocí zadních D popruhů je obdobné jako u řidiček. Používá se v případě nouze, kdy nelze použít řídicí šňůry. Je nutné počítat s tím, že řízení je méně účinné a je na místě zvýšená opatrnost - je zvýšené nebezpečí odtržení proudnic a ztráty vztlaku. Možnosti rychlého vyklesání zaklopení vnějších stabilizátorů ( uší ) Zrychlené klesání pomocí zaklapnutí uší provádíme tak, že z přední A - řady uchopíme na obou stranách odělené popruhy A2 (viz ozn. podle schématu nosných popruhů) a přitáhneme o cca 40 cm. Rychlost klesání se tím zvýší na hodnotu kolem 3 m/s. Pokud chceme vrátit vrchlík do normálního režimu, uvolníme stažené šňůry. Dofouknutí uší můžeme urychlit mírným přitažením řidiček. POZOR! Nepoužívejte tento režim ve spirále, neboť počet zatížených nosných šňůr je výrazně omezen a mohlo by dojít k jejich poškození!

8 Stažení B popruhů - B stall B - stall provádíme tak, že uchopíme B - popruh v místě spojovací karabinky a plynulým rovnoměrným přitažením způsobíme prolomení vrchlíku v místě vyvázání 2. řady šňůr. Rychlost klesání je 5-10 m/s a je ůměrná přitažení popruhů, které může být v rozmezí cm. Před provedením B-stallu s maximálním prolomením vrchlíku je vhodné zkrátit hlavní řídící šňůry omotáním 1-2 x kolem zápěstí - vrchlík je stabilnější a opadání větší. Po uvolnění popruhù se vrchlík samovolně vrací do normálního letu. Popruhy je nutné uvolňovat symetricky - při nedodržení této zásady hrozí nebezpečí přechodu do vývrtky! Při pomalém vypuštění kluzák sám přejde do klouzavého letu, tento přechod je však pomalejší a je nutné počítat s další ztrátou výšky. Pro ukončení B - stallu je vhodnější rychlé vypuštění, při kterém dojde k minimálnímu vystřelení vrchlíku dopředu a kluzák rychle přechází do klouzavého letu. Spirála Spirála je nejúčinnější prostředek nouzového sestupu - rychlost klesání může být kolem 15 m/s, doporučujeme tuto hranici nepřekračovat! Obvodová rychlost pilota v maximální spirále se pohybuje kolem 100 km/hod! Do spirály je možné kluzák dostat postupným zmenšováním poloměru zatáčení postupným přitahováním řidičky. Pro snazší uvedení do spirály je možné využít pro začátek spirály přechodové fáze mezi dvěmi protisměrnými zatáčkami - rozkývání kluzáku (wing over) Po dosažení požadovaného poloměru přibrzděnou stranu mírně povolíme a během vývrtky udržujeme padák požadovaném režimu. Ukončení spirály provádíme včas ve výšce nejméně 150 m nad terénem plynulým uvolněním řídicí šňůry. V případě potřeby - především při spirále s opadáním větším jak 15 m/s - je vhodné urychlit ukončení spirály mírným přibržděním vnější - horní části křídla. Při vylétávání ze spirály letí padák na přechodnou dobu pod velkým úhlem náběhu - doporučujeme nezasahovat do řízení, dokud se kluzák sám neustálí v normálním letovém režimu. Je nutné počítat s tím, že při spirále dochází k značnému přetížení pilota vlivem rotace. Ve výjimečných případech může dojít až ke ztrátě vědomí! UPOZORNĚNÍ! Spirála a B-stall je nouzový prostředek pro případ nutnosti rychlé ztráty výšky. Z bezpečnostních důvodů nesmí být prováděn ve výškách méně jak 150 m nad zemí. Přistání Při dodržení obecných zásad budou vaše přistání s padákovým kluzákem ONE bez problémů. Přistáváme proti větru, ve výšce cca 10 m nad zemí již neprovádíme žádné radikální zásahy do řízení. Ve výšce kolem 3 m vysedneme ze sedačky, 1-2 m nad zemí začínáme brzdit kluzák na 50% a těsně před přistáním zabrzdíme naplno a přistáváme na nohy.

9 EXTRÉMNÍ REŽIMY Asymetrické zaklapnutí náběžné hrany K asymetrickému zaklapnutí náběžné hrany může dojít při průletu turbulencí.. I v tomto režimu zůstává kluzák nadále řiditelný. Důležité je zachovat přímý směr letu - řidičkou lehce přibrzdit rychlejší nezaklapnutou stranu. Toto ovládání nečiní potíže ani při kolapsu 1/2 vrchlíku. I bez zásahu pilota se vrchlík vrací sám do klouzavého letu a nepropadá se do spirály, je však vhodné chování vrchlíku korigovat krátkým přibržděním - zapumpováním - urychlit návrat do normálního letu. Po celou dobu je nutné kontrolovat vzdálenost od země! Při aktivní pilotáži - včasném přibrždění padáku do klesavého vzdušného proudu - lze převážnou část potenciálních kolapsů náběžné hrany eliminovat. Zaklapnutí celé náběžné hrany Při kolapsu celé náběžné hrany platí obdobné zásady jako u asymetrického kolapsu. Dochází k rychlému návratu do klouzavého letu, postup je možné urychlit krátkým přitažením řídicích šňůr. Negativní zatáčka - plochá vývrtka Zvýšené nebezpečí negativní zatáčky je při termickém proudění. Dále se muže kluzák dostat do tohoto režimu při déletrvajícím nesymetrickém přebrzdění, případně hrubým zásahem do řízení. Pokud se kluzák dostane do vývrtky, je nutné okamžitě uvolnit obě řídicí šňůry. Protože při vylétávání z vývrtky bude mít kluzák snahu vystřelit dopředu, musí být pilot připraven včas jej přibrzdit. Přetažení kluzáku - full stall U maximálně zabržděného kluzáku dochází k postupnému odtrhávání proudnic, snížení dopředné rychlosti a ztrátě vztlaku a tím ke kritickému zvýšení rychlosti klesání. Pro návrat do řiditelného letu je nutné symetricky uvolnit obě řídicí šňůry. Při pomalém vypuštění přejde kluzák plynule do klouzavého letu, je však třeba počítat s větší ztrátou výšky. Při rychlém vypuštění bude ztráta výšky menší, je nutné počítat s tendencí k vystřelení vrchlíku dopředu a rozhoupání pilota. Důležité upozornění! Veškeré kritické situace jsou testovány v podmínkách s minimální turbulencí. Kluzák se proto v konkrétních termických podmínkách může zachovat odlišně a je proto vhodné průběh letu aktivní pilotáží korigovat a včas tak předcházet případným kritickým situacím. Při všech výše popsaných kritických režimech dochází k velké ztrátě výšky! Je bezpodmínečně nutné nacvičovat tyto postupy nad vodní hladinou, vždy se záložním padákem a pod dohledem instruktora!

10 ZÁRUČNÍ LIST Výrobce poskytuje na klouzavý padák záruku 24 měsíců ode dne prodeje. Záruka se nevztahuje na závady způsobené přirozeným opotřebením nebo poškozením během provozu a nevhodným uskladněním. Při uplatňování nároku na záruční opravu je nutné předložit záruční list se všemi vyplněnými ůdaji. Při užívání výrobku je nutné dodržovat pokyny uváděné výrobcem v letové příručce. Výroba nepodléhá schválení a odbornému dozoru Státní letecké inspekce ČR a výrobek není registrován v leteckém rejstříku ČR. Provozování výrobku je možné pouze na vlastní odpovědnost provozovatele. Padákový kluzák byl řádně přezkoušen a zalétán. Typ: Výrobní číslo: Datum prodeje: Podpis prodávajícího: Výrobce: PEGAS 200 s.r.o., Švábky 2, Praha 8, tel pegas@pegas2000.cz / web:

Letová příručka k padákovému kluzáků LIFT. Výrobce : SKY Paragliders Kadlčákova 1466 Frýdlant n.o 739 11 tel: 0658/676 088

Letová příručka k padákovému kluzáků LIFT. Výrobce : SKY Paragliders Kadlčákova 1466 Frýdlant n.o 739 11 tel: 0658/676 088 Letová příručka k padákovému kluzáků LIFT Výrobce : SKY Paragliders Kadlčákova 1466 Frýdlant n.o 739 11 tel: 0658/676 088 1 Technický popis Parametry kluzáku Padákový kluzák LIFT24 LIFT 26 LIFT 28 Počet

Více

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [cz] Příručka pro uživatele Gradient s.r.o., Plzenska 130/221, 150 00 Praha 5, tel+fax +420257216319,

Více

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [cz] Příručka pro uživatele Gradient s.r.o., Plzeňská 221/130, 150 00 Praha 5, tel+fax +420257216319,

Více

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka

[en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [en] - User manual, [de] - Betriebshandbuch, [fr] - Manuel d utilisation, [cz] - Uživatelská příručka [cz] Příručka pro uživatele Přeč těte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku

Více

[cz] Příručka pro uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Denali se řiďte jejími pokyny.

[cz] Příručka pro uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Denali se řiďte jejími pokyny. [cz] Příručka pro uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Denali se řiďte jejími pokyny. Obsah: 1. Úvod... 1 2. Popis výrobku...1 2.1. Technický popis...1 2.2. Technická

Více

Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku BiGolden4 se řiďte jejími pokyny.

Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku BiGolden4 se řiďte jejími pokyny. Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku BiGolden4 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD...1 2. POPIS VÝROBKU...1 2.1. Technický popis...1 3. CERTIFIKACE...3 4.

Více

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Golden5 se řiďte jejími pokyny.

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Golden5 se řiďte jejími pokyny. Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Golden5 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD.. 1 2. POPIS VÝROBKU.. 1 2.1. Technický popis 1 2.2. Technická data......

Více

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Aspen6 se řiďte jejími pokyny.

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Aspen6 se řiďte jejími pokyny. Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Aspen6 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD.. 1 2. POPIS VÝROBKU.. 1 2.1. Technický popis 1 2.2. Technická data......

Více

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Nevada2 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD..

Příručka uživatele. Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Nevada2 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD.. Příručka uživatele Přečtěte si, prosím, důkladně tuto příručku a při provozování kluzáku Nevada2 se řiďte jejími pokyny. 1. ÚVOD.. 1 2. POPIS VÝROBKU.. 1 2.1. Technický popis 1 2.2. Technická data......

Více

Mechanika letu. Tomáš Kostroun

Mechanika letu. Tomáš Kostroun Mechanika letu Tomáš Kostroun Mechanika letu Letové výkony Rychlosti Klouzavost Dostup Dolet Letové vlastnosti Stabilita letu Řiditelnost Letadlová soustava Letové výkony větroně Minimální rychlost Maximální

Více

MANUAL INSTINCT. Vážený zákazníku,

MANUAL INSTINCT. Vážený zákazníku, Vážený zákazníku, MANUAL INSTINCT Těší nás Váš výběr padákového kluzáku INSTINCT. Jsme přesvědčení, že s ním budete po všech stránkách spokojeni. Budete příjemně překvapeni jeho letovými vlastnostmi a

Více

Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro sedačku GII. Věříme, že Vám bude dobře a dlouho sloužit a přejeme Vám hodně krásných letů.

Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro sedačku GII. Věříme, že Vám bude dobře a dlouho sloužit a přejeme Vám hodně krásných letů. Česky 2010 Obsah GII - přehled... 5 Hlavní výhody... 6 Test a velikosti... 7 Před prvním startem... 8 Nastavení sedačky... 9 Uložení záložního padáku v sedačce... 10 Připojení speedu seřízení délky...

Více

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno pro oporu a odlehčení dolních

Více

Upravené znění ze dne: 1. 7. 2006 PL 3 HLAVA 1 - str. 1 Výcviková osnova PL 3 LAA ČR PL 3. Osnova výcviku uživatele SLZ pilota padákového kluzáku

Upravené znění ze dne: 1. 7. 2006 PL 3 HLAVA 1 - str. 1 Výcviková osnova PL 3 LAA ČR PL 3. Osnova výcviku uživatele SLZ pilota padákového kluzáku Upravené znění ze dne: 1. 7. 2006 PL 3 HLAVA 1 - str. 1 PL 3 Osnova výcviku uživatele SLZ pilota padákového kluzáku Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR Ke Kablu 289, 102 00 Praha 10,

Více

PEGAS KITESPORTS Pivot 2014

PEGAS KITESPORTS Pivot 2014 PEGAS KITESPORTS Pivot 2014 PEGAS Pivot manual pro ovladání hrazdou Děkujeme Vám za volbu špičkového Pegas produktu uzavřeného komorového Pivot kita. Naším cílem bylo nabídnout Vám kompletně český výrobek,

Více

Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro sedačku TWIN. Věříme, že Vám bude dobře a dlouho sloužit a přejeme Vám hodně krásných letů.

Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro sedačku TWIN. Věříme, že Vám bude dobře a dlouho sloužit a přejeme Vám hodně krásných letů. Česky 2010 Obsah TWIN - přehled... 5 Hlavní výhody... 6 Velikosti a příslušenství... 7 Před prvním startem... 8 Nastavení sedačky... 9 Uložení záložního padáku v sedačce... 10 Připojení speedu seřízení

Více

Příloha I. Předpisu ZL 2. od 31.3.2016 Požadavky na pomocnou pohonnou jednotku = pomocný motor (zkratka PM) k závěsnému kluzáku. A. Všeobecně. 1. Vymezení Závěsného kluzáku s pomocnou pohonnou jednotkou

Více

OBSAH MAC PARA KOMUNITA. MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download

OBSAH MAC PARA KOMUNITA.   MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download OBSAH MAC PARA KOMUNITA... 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 POPIS KLUZÁKU... 4 TECHNICKÝ POPIS... 5 POUŽITÉ MATERIÁLY... 8 TECHNICKÁ DATA... 9 PARAGLIDINGOVÁ SEDAČKA - POSTROJ... 9 KONTROLA NOVÉHO KLUZÁKU...

Více

Uživatelská příručka záchranného padáku

Uživatelská příručka záchranného padáku Uživatelská příručka záchranného padáku Sky Paragliders, a.s. Kadlčákova 1466 739 11 Frýdlant nad Ostravicí OBSAH HLAVA I. Technický popis záchranného padáku SKY DRIVE. 1) Určení 2) Technicko-taktické

Více

ULL 1 AERODYNAMIKA A MECHANIKA LETU. Leoš Liška

ULL 1 AERODYNAMIKA A MECHANIKA LETU. Leoš Liška ULL 1 AERODYNAMIKA A MECHANIKA LETU Leoš Liška Obsah 1) Vznik aerodynamických sil při obtékání těles. 2) Proudění laminární a turbulentní. 3) Rovnice kontinuity, Bernouliho rovnice, statický, dynamický

Více

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 103

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 103 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 103 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno pro oporu a odlehčení dolních

Více

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 3500

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 3500 ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 3500 POUŽITÍ Antidekubitní matrace tvoří součást řady kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Je velmi

Více

POŽADAVKY LETOVÉ ZPŮSOBILOSTI SLZ PADÁKOVÉ KLUZÁKY

POŽADAVKY LETOVÉ ZPŮSOBILOSTI SLZ PADÁKOVÉ KLUZÁKY PL 2 POŽADAVKY LETOVÉ ZPŮSOBILOSTI SLZ PADÁKOVÉ KLUZÁKY Na základě pověření ČR vydala Letecká amatérská asociace ČR, Ke Kablu 289, 102 00 Praha 10, tel.: 271 085 270, http://www.laacr.cz 2 Změnový list

Více

OBSAH MAC PARA KOMUNITA. MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download

OBSAH MAC PARA KOMUNITA.   MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download OBSAH OBSAH... 2 MAC PARA KOMUNITA... 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 POPIS KLUZÁKU... 4 TECHNICKÝ POPIS... 5 POUŽITÉ MATERIÁLY... 8 TECHNICKÁ DATA... 9 PARAGLIDINGOVÁ SEDAČKA - POSTROJ... 9 KONTROLA NOVÉHO

Více

OBSAH MAC PARA KOMUNITA. MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download

OBSAH MAC PARA KOMUNITA.   MAC PARA Newsletter Facebook Twitter. YouTube Vimeo Pinterest Download OBSAH MAC PARA KOMUNITA... 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 POPIS KLUZÁKU... 4 TECHNICKÝ POPIS... 5 POUŽITÉ MATERIÁLY... 8 TECHNICKÁ DATA... 9 PARAGLIDINGOVÁ SEDAČKA - POSTROJ... 9 KONTROLA NOVÉHO KLUZÁKU...

Více

PL 3. Výcviková osnova pilota padákového kluzáku. Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR,

PL 3. Výcviková osnova pilota padákového kluzáku. Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR, Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR PL 3 Výcviková osnova pilota padákového kluzáku Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR, Ke Kablu

Více

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ S PODPŮRNOU HRAZDOU 205, 205 J

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ S PODPŮRNOU HRAZDOU 205, 205 J CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ S PODPŮRNOU HRAZDOU 205, 205 J POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno

Více

www.nirvana.cz Létání s reflexy

www.nirvana.cz Létání s reflexy www.nirvana.cz Piotr Dudek, Miroslav Oros, Pavel Březina OBSAH FILOSOFIE proč létat reflex?, cílová skupina? PROFILY klasický vs. reflexní TRIMOVÁNÍ vliv použití trimů na výsledný profil RYCHLOST vliv

Více

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 POUŽITÍ Antidekubitní matrace tvoří součást řady kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Je velmi

Více

NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061

NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061 NÁVOD K OBSLUZE SVĚRKY NA SKRUŽE MODEL 1061 Do tohoto návodu je možno kdykoli nahlédnout! Před použitím zařízení, pečlivě čtěte návod k obsluze a bezpečnostní pokyny! 1. Bezpečnost 1.1 Účel použití Svěrky

Více

Řetěz (11 stupňů) Příručka prodejce CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

Řetěz (11 stupňů) Příručka prodejce CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Czech) DM-CN0001-05 Řetěz (11 stupňů) Příručka prodejce CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 OBSAH DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ... 3 BEZPEČNÉ POUŽÍVANÍ... 4 MONTÁŽ...

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 98-03 Změna 3 HPH spol. s r.o. Glasflügel 304 CZ Glasflügel 304 CZ - 17 Glasflügel 304 C 15.07.2005 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 98-03 Tato příloha, která je

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 5500

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 5500 NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 5500 DODAVATEL : DMA Praha s.r.o. Centrála-distribuce: Kunice 207, 251 63 Strančice tel.: 323 664 465-6, fax: 323 664 335 www.dmapraha.cz,

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500 NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 3500 DODAVATEL : DMA Praha s.r.o. Centrála-distribuce: Kunice 207, 251 63 Strančice tel.: 323 664 465-6, fax: 323 664 335 www.dmapraha.cz,

Více

NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vaší krosny

NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vaší krosny backpack (RC motorová krosna) NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vaší krosny Copyright by Opale-Paramodels 2012 v1.0 Cze Page 1 sur 9 Děkujeme Vám, že jste si vybrali

Více

Návod k obsluze Wegus Born to FLY. born to be in the SKY. Wegus+ paragliders and accessories for RC paragliding

Návod k obsluze Wegus Born to FLY. born to be in the SKY. Wegus+ paragliders and accessories for RC paragliding Návod k obsluze Wegus+ - 1 - Born to FLY born to be in the SKY Wegus+ Návod k obsluze Wegus+ - 2 - Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod. Děkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 1500

NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 1500 NÁVOD K POUŽITÍ ZP MATRACE ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ S PULZNÍM KOMPRESOREM PA 1500 DODAVATEL : DMA Praha s.r.o. Centrála-distribuce: Kunice 207, 251 63 Strančice tel.: 323 664 465-6, fax: 323 664 335 www.dmapraha.cz,

Více

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte!

Uživatelská příručka. Speedkid1 (Model TJ-24A) Tato uživatelská příručka byla zpracována pro www.mrakyhracek.cz. Uživatelskou příručku uschovejte! Uživatelská příručka Uživatelská příručka Speedkid1 (Model TJ-24A) Uživatelskou příručku uschovejte! Tato uživatelská příručka byla zpracována pro Blahopřejeme Vám k zakoupení vozíku Qeridoo Sportrex!

Více

Samosvorný převodový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI

Samosvorný převodový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI Jet - pohon pro křídlové brány Samosvorný převodový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI 1 - DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Výrobce neručí za žádné škody vzniklé v důsledku nedodržení pokynů v tomto návodu nebo

Více

Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK SYNTHESIS

Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK SYNTHESIS Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK SYNTHESIS Upozornění! Před prvním letem si pozorně přečtěte manuál! Důležité: Zámek trimů Padákové kluzáky, které opouštějí výrobní prostory firmy

Více

Manuál pro postroj k padákovým kluzákům

Manuál pro postroj k padákovým kluzákům Manuál pro postroj k padákovým kluzákům Výrobce: Sky Paragliders a.s. Okružní 39 739 11 Frýdlant nad Ostravicí Česká republika www.sky-cz.com Obsah: 1. Koncepce a bezpečnost 2. Montáž záložního padáku

Více

Upravené znění ze dne: MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3. Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku

Upravené znění ze dne: MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3. Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3 Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR,

Více

Obsah MAC PARAKOMUNITA... 2 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 POŽADAVKY NA PILOTNÍ ÚROVEŇ... 4 POPIS KLUZÁKU... 5 TECHNICKÝ POPIS... 6 VOLNÉ KONCE - ZÁVĚSY... 7 TRIMY... 10 POUŽITÉ MATERIÁLY... 11 TECHNICKÁ DATA...

Více

DATUM VYDÁNÍ CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ

DATUM VYDÁNÍ CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ DATUM VYDÁNÍ 1. 1. 2017 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 102 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno

Více

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 5500

ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 5500 ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 5500 POUŽITÍ Antidekubitní matrace tvoří součást řady kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Je velmi

Více

DM-CN (Czech) Příručka prodejce. Řetěz (11 stupňů) CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

DM-CN (Czech) Příručka prodejce. Řetěz (11 stupňů) CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Czech) DM-CN0001-03 Příručka prodejce Řetěz (11 stupňů) CN-9000 CN-6800 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG600-11 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Tato příručka prodejce je primárně určená profesionálním cyklomechanikům.

Více

Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3. Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku

Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3. Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1-1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL 3 Výcviková osnova pilota motorového padákového kluzáku Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR,

Více

Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK NUCLEON

Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK NUCLEON Uživatelská příručka k padákovému kluzáku NIRVANA DUDEK NUCLEON Upozornění! Před prvním letem si pozorně přečtěte manuál! Důležité: Zámek trimů Padákové vrchlíky, které opouštějí naší továrnu, jsou vybavené

Více

DM-CD (Czech) Příručka prodejce. Napínák řetězu SM-CD50

DM-CD (Czech) Příručka prodejce. Napínák řetězu SM-CD50 (Czech) DM-CD0001-00 Příručka prodejce Napínák řetězu SM-CD50 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Tato příručka prodejce je určená především pro profesionální cyklomechaniky. Uživatelé, kteří nemají odbornou průpravu

Více

DATUM VYDÁNÍ ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500

DATUM VYDÁNÍ ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 DATUM VYDÁNÍ 1. 1. 2017 ANTIDEKUBITNÍ VZDUCHOVÁ MATRACE S KOPMRESOREM PA 1500 POUŽITÍ Antidekubitní matrace tvoří součást řady kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností

Více

MAC PARA TECHNOLOGY

MAC PARA TECHNOLOGY MAC PARA TECHNOLOGY 2 0 1 8 Lucky 4 Pohoda s mimořádným výkonem EN-A Radost z létání Lucky 4 navazuje na úspěšnou sérii kluzáků Lucky, přičemž posouvá výkonnost do kategorie výkonnějších kluzáků. Výsledkem

Více

Hydraulický zvedák převodovky 500 kg. www.elit.cz

Hydraulický zvedák převodovky 500 kg. www.elit.cz Hydraulický zvedák převodovky 500 kg www.elit.cz Prvním použitím tohoto výrobku uživatel svou svobodnou vůlí stvrzuje, že tento manuál řádné prostudoval, pochopil všechny náležitosti a seznámil se se všemi

Více

Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL - 3

Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL - 3 Upravené znění ze dne: 1. 12. 2006 MPL 3 Obsah str. 1 Výcviková osnova MPL 3 LAA ČR MPL - 3 Osnova výcviku uživatele SLZ pilota motorového padákového kluzáku Na základě pověření vydala Letecká amatérská

Více

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 MINISTERSTVO DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY Zpracovatel: Úřad pro civilní letectví ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 1. Následující listy neslouží ke změně předpisu. Jejich cílem

Více

OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ

OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ Vydání: 1 Autor: Jiří Pělucha 1 Číslo Změna Datum Popis Změněné strany Zapracoval - 15. 1. 2015 Vydání Pělucha 2 1. Metodické pokyny výcviku

Více

Samosvorný vřetenový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI

Samosvorný vřetenový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI Samosvorný vřetenový pohon pro křídlová vrata NÁVOD K MONTÁŽI 1 - DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Výrobce neručí za žádné škody vzniklé v důsledku nedodržení pokynů v tomto návodu nebo nesprávné instalace. - Pohon

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2016. Otázky jsou pro všechny

Více

KOLOTOČ+HOUPAČKA 2v1

KOLOTOČ+HOUPAČKA 2v1 KOLOTOČ+HOUPAČKA 2v1 CZ Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Prosím, pečlivě si přečtěte tento návod k obsluze. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. Předávate-li tento výrobek

Více

Č.j.: 166/04/ZZ Výtisk č.

Č.j.: 166/04/ZZ Výtisk č. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 166/04/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin parašutistické nehody ze dne 25. května

Více

Uživatelská příručka: VENKOVNÍ HOUPAČKA. Jednomístná houpačka SWING - 1 -

Uživatelská příručka: VENKOVNÍ HOUPAČKA. Jednomístná houpačka SWING - 1 - Uživatelská příručka: VENKOVNÍ HOUPAČKA Jednomístná houpačka SWING mm - 1 - Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. V PŘÍPADĚ CHYBĚJÍCÍCH NEBO ROZBITÝCH DÍLŮ, PROSÍM KONTAKTUJTE PRODEJCE. PARTS, PLEASE

Více

Návod k obsluze RC motorová krosna Born to FLY. born to be in the SKY. RC motorová krosna. paragliders and accessories for RC paragliding

Návod k obsluze RC motorová krosna Born to FLY. born to be in the SKY. RC motorová krosna. paragliders and accessories for RC paragliding Návod k obsluze RC motorová krosna - 1 - Born to FLY born to be in the SKY RC motorová krosna Návod k obsluze RC motorová krosna - 2 - Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod. Děkujeme

Více

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812

R-811, R-812. Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR. česky. Stolní ventilátor R-811, R-812 Návod k použití STOLNÍ VENTILÁTOR R-811, R-812 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod

Více

CHODÍTKO PRO SENIORY NÁVOD K POUŽITÍ

CHODÍTKO PRO SENIORY NÁVOD K POUŽITÍ CZ CHODÍTKO PRO SENIORY NÁVOD K POUŽITÍ Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste projevil nákupem tohoto výrobku. Důkladně si přečtěte tyto pokyny k použití a uchovejte je pro další použití.

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

Balistické záchranné padákové systémy USH

Balistické záchranné padákové systémy USH Příručka pro používání záchranných padákových systémů aktivovaných raketovým motorem. Balistické záchranné padákové systémy USH Technický popis s instrukcemi pro používání záchranných padákových systémů

Více

Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953

Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953 Návod k použití Pila karosářská pneumatická Objednací číslo 100-00953 1 Model: Pila karosářská pneumatická Vsuvka pro rychlospojku není součástí dodávky! Pokyny Než začnete nástroj používat, pečlivě pročtěte

Více

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98 Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek Revised on 7-07-98 Obsah: 1. Úvod...3 2. Technické údaje...4 3. Bezpečnost...5 3.1. Úvod...5 3.2. Popis bezpečnostních opatření...5 3.3. Bezpečnostní předpisy...5

Více

MRAZNIČKA CCTUS 482 CCTUS 542 CCTUS 544. Návod k použití

MRAZNIČKA CCTUS 482 CCTUS 542 CCTUS 544. Návod k použití MRAZNIČKA CCTUS 482 CCTUS 542 CCTUS 544 Návod k použití 1 1. DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tato varování jsou v zájmu Vaší bezpečnosti. Před instalací nebo použitím spotřebiče si je důkladně přečtěte. Vaše

Více

DĚTSKÝ TRAKTOR NÁVOD K OBSLUZE. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku.

DĚTSKÝ TRAKTOR NÁVOD K OBSLUZE. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. DĚTSKÝ TRAKTOR NÁVOD K OBSLUZE CZ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Pečlivě si přečtěte tento návod k obsluze a dbejte dodržování všech uvedených instrukcí. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí.

Více

NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vašeho padáku

NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vašeho padáku NÁVOD K OBSLUZE Přečtěte si prosím pozorně tento návod před prvním použitím vašeho padáku Copyright by Opale-Paramodels 2011 V12R1.0 Cze Strana 1 / 15 Děkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek společnosti

Více

IN 1336 Bench lavička HERO

IN 1336 Bench lavička HERO N Á V O D N A P O U Ž I T Í IN 1336 Bench lavička HERO Děkujeme, že jste se rozhodli pro koupi našeho produktu. Ačkoliv vynakládáme velké úsilí k zajištění kvality každého našeho 1 výrobku, ojediněle se

Více

INTEX OWNER'S MANUAL Zabudovaná elektrická pumpa Built-in Fast-Fill Model AP620A 220 240 V~ 50 Hz 90 W Upozornění Nikdy nenechávejte spát malé dítě

INTEX OWNER'S MANUAL Zabudovaná elektrická pumpa Built-in Fast-Fill Model AP620A 220 240 V~ 50 Hz 90 W Upozornění Nikdy nenechávejte spát malé dítě INTEX OWNER'S MANUAL Zabudovaná elektrická pumpa Built-in Fast-Fill Model AP620A 220 240 V~ 50 Hz 90 W Upozornění Nikdy nenechávejte spát malé dítě na nafukovací posteli. Při manipulaci s výrobkem nikdy

Více

UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015. č.j. 49/2015/T

UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015. č.j. 49/2015/T UK V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA Provozní pokyn tajemníka č. 2/2015 č.j. 49/2015/T PROVOZNÍ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPIS PRO PRÁCE VE VÝŠKÁCH A NAD VOLNOU HLOUBKOU Zpracoval: Ing. Irena Folprechtová - OZO v prevenci

Více

MONTÁ ŽNÍ NÁ VOD VANOVÁ ZÁSTĚNA GERONA

MONTÁ ŽNÍ NÁ VOD VANOVÁ ZÁSTĚNA GERONA MONTÁ ŽNÍ NÁ VOD VANOVÁ ZÁSTĚNA GERONA Všeobecné informace Prosím řádně překontrolujte obal i zboží z důvodu možného mechanického poškození při přepravě. Překontrolujte prosím i obsah balení, jestli obsahuje

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Vyrobeno pro: MAR-POL s.c Suchowola 6a Chmielnik, Polsko

NÁVOD K OBSLUZE. Vyrobeno pro: MAR-POL s.c Suchowola 6a Chmielnik, Polsko Vyrobeno pro: MAR-POL s.c Suchowola 6a 26-020 Chmielnik, Polsko NÁVOD K OBSLUZE Vážený zákazníku! Děkujeme za zakoupení našeho výrobku, přejeme Vám spokojenost s jeho používáním. Přestože nýtovací kleště

Více

Doporučení. KONTROLY Nejčastější poruchy ložiska zavěšení ZAVĚŠENÍ LOŽISKO A SADA ZAVĚŠENÍ KOL

Doporučení. KONTROLY Nejčastější poruchy ložiska zavěšení ZAVĚŠENÍ LOŽISKO A SADA ZAVĚŠENÍ KOL 02-M- 12/2015 LOŽISKO A SADA KOL Doporučení Ložisko zavěšení a izolátor je nutné měnit současně s tlumičem, obojí je nutné vždy měnit v párech. Výměna těchto dílů je nedílnou součástí výměny tlumiče; tímto

Více

Technologie a řízení letecké dopravy: 6. Základní konstrukce letounů

Technologie a řízení letecké dopravy: 6. Základní konstrukce letounů Technologie a řízení letecké dopravy: 6. Základní konstrukce letounů Metodický koncept k efektivní podpoře klíčových odborných kompetencí s využitím cizího jazyka ATCZ62 - CLIL jako výuková strategie na

Více

OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875

OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875 Návod k použití OCHLAZOVAČ VZDUCHU R-875 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Uživatelská příručka. Xemio Perlata

Uživatelská příručka. Xemio Perlata Uživatelská příručka Xemio Perlata Obsah Úvod... 3 Technické specifikace... 3 Upozornění... 3 Upozornění k bateriím... 3 Seznámení s produktem... 5 Složení koloběžky... 6 Funkce koloběžky... 7 Jízdní pokyny...

Více

pro ultralehké letouny a vírníky s příďovým podvozkem

pro ultralehké letouny a vírníky s příďovým podvozkem Návod na instalaci lyží Nirvana eskimo pro ultralehké letouny a vírníky s příďovým podvozkem (ČESKY) ÚVOD Blahopřejme Vám k zakoupení lyží, které Vám umožní vychutnat si létání i v zimním období, kdy jsou

Více

Příručka kluzáku K7. Příručka kluzáku OK-5706 1 16.11.1961

Příručka kluzáku K7. Příručka kluzáku OK-5706 1 16.11.1961 Příručka kluzáku K7 OK-5706 1 Alexander Schleicher Segelflugzeugbau Poppenhausen/Rhön P rovo zn í a le to vá p říručka pro kluzák typu K 7 - Rhönadler vydáno Tato příručka musí být vždy na palubě Patří

Více

Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ

Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ Uživatelská příručka ECO HIGHWAY SPZ Obsah Úvod... 3 Technické specifikace... 3 Upozornění... 3 Upozornění k bateriím... 4 Seznámení se s produktem... 4 Jízdní pokyny... 7 Údržba Koloběžky... 8 Odstraňování

Více

Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond

Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond Před použitím se důkladně seznamte s návodem k použití a ponechejte si jej pro další použití. Bezpečnost Vašeho dítěte může být v ohrožení, pokud se nebudete

Více

ALCOMA a.s , Praha 10, Vinšova 11 - Česká republika REV.:

ALCOMA a.s , Praha 10, Vinšova 11 - Česká republika REV.: typ Návod popisuje sestavení antény a anténního výložníku a montáž na věž, nebo na příhradovou konstrukci s průměrem trubky 42mm až 115 mm. 0,35 m anténa Následující pokyny jsou určeny pouze pro kvalifikované

Více

Technický popis padáku záchranného sportovního PZS - 92 Instrukce pro balení a používání číslo P

Technický popis padáku záchranného sportovního PZS - 92 Instrukce pro balení a používání číslo P Technický popis padáku záchranného sportovního PZS - 92 Instrukce pro balení a používání číslo P - 003-93 7. vydání V Jevíčku 03/2015 Technický popis padáku záchranného sportovního PZS - 92 strana - 2

Více

Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core

Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core Posilovač břišních svalů SPARTAN Smart Magic Core Uživatelský manuál Před použitím si prosím důkladně přečtěte následující pokyny. Uživatelský manuál si uschovejte pro případ budoucí potřeby. V případě,

Více

L13/001 P Zvětšení vůle mezi lemem koncového žebra křidél- 1. - 2. serie ka a táhlem řízení pro max. vychýlení křidélka nahoru.

L13/001 P Zvětšení vůle mezi lemem koncového žebra křidél- 1. - 2. serie ka a táhlem řízení pro max. vychýlení křidélka nahoru. PŘEHLED BULLETINŮ VYDANÝCH PRO KLUZÁKY L 13 ----------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------- P - provozní I - informační Z -

Více

Instrukce pro použití. Elektrický servopohon pro křídlové brány ULIXES

Instrukce pro použití. Elektrický servopohon pro křídlové brány ULIXES Elektrický servopohon pro křídlové brány 1 2 Bezpečnostní upozornění Tato příručka je určena výhradně kvalifikovaným pracovníkům, nikoliv koncovým uživatelům. Úkolem osoby provádějící instalaci je vysvětlit

Více

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857

PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Návod k použití PODLAHOVÝ VENTILÁTOR R-857 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TECHNOLOGY. Novinka: Převratná technologie v motorových olejích

Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TECHNOLOGY. Novinka: Převratná technologie v motorových olejích Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TM TECHNOLOGY Novinka: Převratná technologie v motorových olejích Moderní motory, vyšší zatížení motorových olejů. Moderní automobilové motorové oleje, které

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Model N3/N4

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Model N3/N4 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Model N3/N4 1.Bezpečné používání inteligentního MAGNETICO N3/N4 1.1.Úvod bezpečné používání Naše společnost Vám přeje mnoho bezpečných jízd plných zábavy na našem inteligentním zařízení

Více

KŘESLO KOMBINOVANÉ DO SPRCHY 808, 808 C

KŘESLO KOMBINOVANÉ DO SPRCHY 808, 808 C KŘESLO KOMBINOVANÉ DO SPRCHY 808, 808 C POUŽITÍ Kombinované křeslo do sprchy je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Své využití

Více

HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY

HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY HLAVA 2 PŘEDPIS L 1 HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY 2.1 Všeobecná ustanovení týkající se průkazů způsobilosti a kvalifikací pilotů 2.1.1 Všeobecné specifikace pro udělování průkazů

Více

ALCOMA a.s , Praha 10, Vinšova 11 - Česká republika REV.:

ALCOMA a.s , Praha 10, Vinšova 11 - Česká republika REV.: typ Návod popisuje sestavení antény a anténního výložníku a montáž na věž, nebo na příhradovou konstrukci s průměrem trubky 42mm až 115 mm. 0,35 m anténa Následující pokyny jsou určeny pouze pro kvalifikované

Více

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR 8/2016 Ochranný oděv pro hasiče PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR Typové číslo: 130-1772 OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: 1772

Více

Babylonia Flexia - popis nosítka. Návod - obsah. 100% organic bavlna. Srolovaná kapuce pro spaní s UV filtrem 40+ Rady a tipy při nošení 6-7

Babylonia Flexia - popis nosítka. Návod - obsah. 100% organic bavlna. Srolovaná kapuce pro spaní s UV filtrem 40+ Rady a tipy při nošení 6-7 Babylonia Flexia - popis nosítka Návod - obsah Rady a tipy při nošení 6-7 Příprava nosítka Babylonia Flexia 8 100 % comfort Začínáme 9 Bříško k bříšku s rovnými popruhy 10 Bříško k bříšku s překříženými

Více

Dětská jídelní židlička

Dětská jídelní židlička Dětská jídelní židlička Záruční list a návod k obsluze www.babypoint.eu VAROVÁNÍ! Před použitím židličky si pečlivě prostudujte návod a poté jej uschovejte pro pozdější nahlédnutí. Odstraňte plastový obal,

Více

SRÁŽEČ HRAN MODEL: SHE-VAB05 NÁVOD K POUŽITÍ

SRÁŽEČ HRAN MODEL: SHE-VAB05 NÁVOD K POUŽITÍ SRÁŽEČ HRAN MODEL: SHE-VAB05 NÁVOD K POUŽITÍ Parametry stroje Srážení úhlů: 15-45 Motor: Otáčky: Výška srážení: Rozměry: Hmotnost: Osvědčení: 220V/50H 500W 2800 ot/min 0-3 mm 54x39x30cm 38kg CE Evropský

Více

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie 8/2016 Ochranná KUKLA OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: Materiál: Šicí nitě: Popis: NOMEX Comfort, Art. 270 DC, 270g/m2 (93% Nomex, 5%

Více

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ SEZNAM DÍLŮ 1 1. 1 2. 1. 2. 1 3. 3. 4. 5. 1 4. 6. 1 0. 1 6. 1 5. 7. 1 7. 8. 9. 1 8. 1 9. 2 3 2.5 4 2.5 5 6 4.4 DŮLEŽITÉ: PŘEČTĚTE SI PEČLIVĚ PŘED POUŽITÍM A UCHOVEJTE PRO

Více