TEPLÁRNA ZLÍN. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Zpráva o ochraně životního prostředí a společenské odpovědnosti firmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEPLÁRNA ZLÍN. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Zpráva o ochraně životního prostředí a společenské odpovědnosti firmy"

Transkript

1 TEPLÁRNA ZLÍN 2014 Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Zpráva o ochraně životního prostředí a společenské odpovědnosti firmy

2 Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Hlavničkovo nábřeží Zlín Česká republika Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

3 ÚVODNÍ SLOVO /4 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE Identifikační údaje a kontakty /5 Historie společnosti /5 Popis společnosti /6 Technologické vybavení /6 INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ Certifikace /8 Environmentální politika /8 Struktura odpovědností /11 Organizační schéma /11 ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY Rejstřík environmentálních aspektů /12 Environmentální cíle a programy /14 Klíčové indikátory /18 Vstupy a výstupy /20 Emise do ovzduší /21 Odpady /24 Odpadní vody /26 Spotřeba materiálů a energií /26 Voda /26 Paliva a aditiva /28 Elektrická energie /29 Chemikálie /29 Hluk /30 PRÁVNÍ A JINÉ POŽADAVKY /32 SPOLUPRÁCE S JINÝMI SUBJEKTY /34 SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK /35 SCHVÁLENÍ DOKUMENTU /36 PROHLÁŠENÍ O ČINNOSTECH ENVIRONMENTÁLNÍHO OVĚŘOVATELE /37 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

4 Vážení čtenáři, cílem tohoto dokumentu je přinést široké veřejnosti objektivní informace o činnostech a aktivitách naší společnosti, které vyvinula v našem regionu v roce 2014, zejména v oblastech ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a ochrany zdraví, podpory okolí a externí a interní komunikace. Zároveň bychom vás rádi i stručně seznámili s naší společností a našimi plány do dalšího období. Tímto způsobem se snažíme předávat pravdivé informace o výsledcích, úspěších i dopadech našich činností a všech událostech a výstupech, které se udály zejména v minulém období. Úvodní slovo Environmentální prohlášení zpracované podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009 je formou otevřené komunikace společnosti, veřejnosti a dalších zúčastněných stran. Jeho účelem je poskytnout objektivní informace o environmentálním dopadu a vlivu činnosti organizace na životní prostředí a o snaze neustálého zlepšování tohoto vlivu. Environmentální prohlášení musí být vyvážené, nemůže vystihovat pouze kladné stránky věci a úspěchy organizace. Věříme, že přesně takové naše environmentální prohlášení je. Toto prohlášení je v řadě již jedenáctým, které naše organizace zpracovala a ze strany ověřovatelů je jeho otevřenost vždy vysoce hodnocena. Naleznete v něm nejen výčet akcí, které měly kladný přínos pro životní prostředí, ale i několik problémů, se kterými se naše organizace potýká, a naši odborníci ve spolupráci s externími partnery musejí řešit. Certifikace v systému ISO, OHSAS, EMAS a Bezpečný podnik je pro nás velkým závazkem a nikdy nekončící snahou o neustálé zlepšování. Věříme, že toto environmentální prohlášení přispěje k objasnění složité, ale přitom tak důležité ochrany životního prostředí v organizaci zabývající se výrobou tepla a elektrické energie. Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

5 Představení a popis organizace Identifikační údaje a kontakty Název společnosti: Alpiq Generation (CZ) s.r.o., Teplárna Zlín Majitel: Alpiq Central Europe AG Právní forma: společnost s ručením omezeným IČ: Adresa sídla: Dubská 257, Kladno Provozovna: Hlavničkovo nábřeží 650, Zlín Generální ředitel: Ing. Milan Prajzler, MBA Telefon / fax: / Zpracovatel prohlášení: Ing. Michal Stas michal.stas@alpiq.com Internet: generation.alpiq.cz Historie společnosti Obr.: Baťovy závody Potřeba výroby energie vznikla již u firmy Baťa jako důsledek bouřlivého vývoje této firmy ve dvacátých letech minulého století. Od jednoduchého pohonu obuvnických strojů přecházela firma Baťa k pohonům transmisí celků pro pásovou výrobu obuvi. Formující se energetický celek postupně začal dodávat veškeré druhy energií. Postupem času docházelo k navyšování výkonu teplárny a jejím přestavbám až do podoby v jaké ji známe dnes. Od devadesátých let 20. století probíhají intenzívní a finančně náročné práce na minimalizaci vlivu provozu teplárny na životní prostředí. Historickým mezníkem je 1. červenec 1991, kdy došlo k vyčlenění energetické výroby do samostatného právního celku. V letech vlastnila teplárnu americká společnost Cinergy Corp., od 28. října 2005 byla majitelem společnosti švýcarská energetická skupina Atel. Dne 18. prosince 2008 byla podepsána smlouva o fúzi společností Atel, EOS a za přispění kapitálu společnosti EDF vznikla nová energetická společnost Alpiq. S tím souvisí také přejmenování společnosti na Alpiq Zlín s.r.o. Nový název vstoupil v platnost O dva roky později, dne , došlo k fúzi společností Alpiq Zlín s.r.o. a Alpiq Generation (CZ) s.r.o. se sídlem v Kladně. Nástupnickou organizací se stala společnost Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

6 Popis společnosti Teplárna Zlín (TZ) patří k rozhodujícím zdrojům tepla pro město Zlín. Nachází se v průmyslové zóně města v údolí řeky Dřevnice. Zlín, známý jako město zeleně, má relativně zachovalé přírodní i krajinné prostředí. Teplárna svým umístěním v průmyslové zóně tento krajinný ráz nijak nenarušuje, naopak intenzívně probíhajícími modernizacemi v posledních dvou desetiletích výrazně přispěla ke zlepšení životního prostředí v regionu. Toto potvrdily i studie o vlivu zařízení na životní prostředí. Součástí společnosti je i skládka stabilizátu, která se nachází cca 2 km severním směrem v katastru obce Mladcová. V současné době není na tuto skládku ukládán odpad. Hlavními obchodními artikly společnosti jsou: teplo (ve formě páry i horké vody) a elektřina. Další činností, kterou se TZ zabývá, je výroba a rozvod stlačeného vzduchu a rozvod zemního plynu. Obr.: Teplárna v provozu, 1962 Obr.: Teplárna v provozu, 2014 Technologické vybavení Hlavními výrobními jednotkami tepla jsou dva fluidní kotle. Fluidní kotel K31 o příkonu 147 MWt byl uveden do provozu v roce 1996, druhý fluidní kotel K32 o příkonu 109 MWt byl uveden do provozu Jedná se o moderní spalovací zařízení s účinností výroby cca 92 %. Dalšími výrobními jednotkami tepla jsou 4 středotlaké kotle na plynné palivo a také 4 teplovodní kotle umístěné ve výtopně Kocanda. K výrobě elektrické energie jsou používány převážně turbogenerátory TG31, o výkonu 25 MWe, a TG32, o výkonu 33 MWe. Oba turbogenerátory jsou součástí tzv. výrobních bloků K31/TG31 a K32/TG32. V případě potřeby je možno pro výrobu elektřiny využít také menší turbogenerátor TG6, o výkonu 6 MWe. Mezi základní zařízení teplárny dále patří i např. chemická a tepelná úpravna vody, kompresorová stanice, skládka stabilizátu, atd. Blokové schéma je patrné z následujícího obrázku: Obr.: Blokové schéma teplárny Zlín 6 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

7 Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 7

8 Integrovaný systém řízení Certifikace Společnost Alpiq Generation (CZ) s.r.o., Teplárna Zlín implementovala plně integrovaný systém řízení, který zahrnuje nejen ochranu životního prostředí, ale i řízení kvality a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, jehož součástí je i účast firmy v programu Bezpečný podnik. Tento integrovaný systém byl zaveden podle systémových norem a následujících standardů: kvalita dle ČSN EN ISO 9001:2009 (QMS) ŽP dle ISO 14001:2004 (EMS) ŽP dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009 (EMAS) BOZP dle standardu OHSAS 18001:2007 Bezpečný podnik dle požadavků ILO-OSH 2001 a OHSAS 18001:2007 Environmentální politika V rámci integrovaného systému řízení vydala společnost jedinou Integrovanou politiku, která obsahuje prohlášení ke všem složkám integrovaného systému řízení, tedy i k životnímu prostředí. Tato politika je nejvyšším dokumentem společnosti a je přístupná nejen všem zaměstnancům, ale i partnerům, dodavatelům, úřadům a dalším zainteresovaným stranám. 8 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

9 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

10 10 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

11 Struktura odpovědností Zodpovědnost za ochranu životního prostředí a minimalizaci vlivu provozu na něj leží na generálním řediteli, který ji deleguje na níže uvedené pracovníky. Prostřednictvím uvedených osob se důležité informace, jako např. zásady a závazky v ochraně ŽP, dostávají k vedoucím jednotlivých středisek, resp. ke všem pracovníkům společnosti. ředitelé a vedoucí odborů vedoucí technik CHÚV a odp. hosp. (zpracovatel Prohlášení) bilanční technik Organizační schéma Generálnímu řediteli jsou podřízeny veškeré úseky v lokalitách Kladno i Zlín. Vedoucímu odboru řízení provozu závodu Zlín jsou podřízení jednotliví vedoucí procesů ve Zlíně, kteří přímo zodpovídají za svěřené úseky, tj. např. výroba tepla, elektřiny, stlačeného vzduchu, chemická úpravna vody. K měla teplárna Zlín celkem 158 zaměstnanců. Ředitel pro ekologii a inženýring Obr.: Organizační schéma Finanční ředitel Generální ředitel Ředitel pro obchod a strategii Personální ředitelka Ředitel provozu a údržby Vedoucí odboru řízení provozu závodu Zlín Vedoucí odboru řízení provozu, představitel vedení pro ISŘ Vedoucí technik CHÚV a odp. hospodářství, zpracovatel environmentálního prohlášení Bilanční technik Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 11

12 Environmentální aspekty Environmentální aspekt je pojmem z normy ISO a znamená takový prvek činnosti, který má, nebo může mít vliv na životní prostředí. Identifikace, hodnocení a řízení environmentálních aspektů je základem ochrany životního prostředí. Environmentální aspekt jako prvek ochrany životního prostředí lze řídit. Neřízený, nebo špatně řízený aspekt má za následek vznik zvýšeného dopadu na životní prostředí. Dopady na životní prostředí nelze na rozdíl od aspektů řídit. Rejstřík environmentálních aspektů TZ si plně uvědomuje důležitost správného řízení environmentálních aspektů, jejich identifikace a hodnocení. K těmto účelům jsou v rámci všech procesů vedeny rejstříky environmentálních aspektů, které jsou pravidelně aktualizovány. Rejstříky představují souhrn environmentálních aspektů a dopadů včetně hodnocení jejich závažnosti a možné četnosti. Environmentální aspekty se dělí na přímé, tedy emise do ovzduší, vypouštění odpadních vod, emise hluku, využívání přírodních zdrojů, doprava, vznik odpadů atd., a nepřímé, které nemůže organizace plně kontrolovat, ale které vznikají vlivem její činnosti, např. zvýšený obsah těžkých kovů, síry a popelovin v palivu má za následek větší emise do ovzduší, větší množství odpadu a vyšší spotřebu vápence na odsíření. Mezi nepřímé environmentální aspekty patří také nakupování různých služeb, např. údržby a opravy zařízení, které s sebou přináší rizika vzniku dopadů na životní prostředí. Tyto nepřímé aspekty jsou řízeny formou smluvních garancí dodavatelů. Obr.: Nová pneumatická doprava popílku na fluidním bloku K31 12 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

13 Tab.: Významné přímé environmentální aspekty PROCES ČINNOST PŘÍMÝ ENV. ASPEKT Chemická úpravna vody Skládka uhlí a biopaliva provoz číření a iontoměničů skladování, doprava a stáčení chemikálií neutralizace odpadních vod skladování paliva vznik odpadních vod a kalů, spotřeba chemikálií a vody možný únik chemikálií do ŽP při závadě na zařízení vznik odpadních vod, spotřeba chemikálií možné zapaření uhlí a vznik emisí do ovzduší Kotle (ostatní) spalování paliv spotřeba surovin, vznik emisí, hluk Fluidní kotle Chladicí okruh spalování pevných paliv odprášení spalin dávkování aditiva optimalizace provozu (primární opatření) spoluspalování biomasy ochlazování oteplené vody spotřeba aditiva, vznik odpadů, spotřeba surovin, vznik emisí, hluk možný zvýšený únik TZL do ovzduší při závadě na zařízení možný zvýšený únik SO2 do ovzduší při závadě na zařízení možný zvýšený únik NOx do ovzduší při závadě na zařízení (např. hořáky) vznik emisí, hluk, spotřeba paliva spotřeba chemikálií a vody, únik tepla do atmosféry, hluk, odpadní vody Distribuce energií rozvod energií v páře, vodě ztráty tepla, vody, páry distribuce elektrické energie ztráty energie, možnost úniku olejů z transformátorů Doprava převoz materiálu a osob vznik emisí, hluk, spotřeba paliva Kompresorovna Všechny provozy výroba stlačeného vzduchu údržba zařízení hluk, spotřeba chemikálií, vody, energií spotřeba materiálů, energií, vznik odpadů Tab.: Nepřímé environmentální aspekty PROCES ČINNOST NEPŘÍMÝ ENV. ASPEKT Získávání nových odběratelů tepla Projektování Dodavatelé a subdodavatelé nenapojení nových objektů na CZT energetická úroveň nových objektů environmentální kritéria při výběru dodavatelů, kontrolní činnost dodržování smlouvy zvýšení lokálních emisí, zhoršení imisní zátěže vyšší ztráty, vyšší spotřeba paliva, vyšší emise možné poškození ŽP ze strany dodavatele Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 13

14 Dopady nepřímých environmentálních aspektů jsou ve společnosti Alpiq Generation (CZ) s.r.o., Teplárna Zlín, vzhledem k přímým, zanedbatelné. Následující graf je vytvořen speciálně pro účely environmentálního prohlášení a názorně dokumentuje význam dopadů jednotlivých aspektů pro různé procesy. Součástí grafu jsou i potencionální možné dopady, kdy za běžného režimu k ovlivnění složek životního prostředí nedochází, ale za určitých okolností může dojít. Výška kuželů v grafu odráží význam jednotlivých dopadů a je pro účely tohoto prohlášení rozdělena na 4 stupně. 1 bez dopadu 2 zanedbatelný dopad 3 střední dopad 4 významný dopad Graf: Význam dopadů jednotlivých aspektů Potencionální dopady jsou vyznačeny tečkovaně. Na ose x jsou umístěny jednotlivé procesy společnosti, na ose y potom jednotlivé aspekty. spotřeba surovin emise do ovzduší spotřeba energie hluk komunální ostatní odpady průmyslové ostatní odpady nebezpečné odpady spotřeba chemikálií odpadní vody Environmentální cíle a programy Každoročně jsou pro významné environmentální aspekty stanovovány cíle vedoucí ke zlepšení ochrany životního prostředí. Významné environmentální cíle jsou zohledněny v investičním plánu společnosti. Existují obecné environmentální cíle, jako např. dodržování právních a jiných požadavků, a cíle specifické, vztahující se k určitému konkrétnímu problému. Některé specifické environmentální cíle jsou stanoveny přímo v závazných podmínkách v Integrovaném povolení k provozu, jiné jsou stanoveny dobrovolně s ohledem na neustálé zlepšování environmentálního profilu podniku. V následující tabulce je uveden přehled nejvýznamnějších aktuálních environmentálních cílů, a to jak na rok 2015, tak i dlouhodobých. 14 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

15 PROCES ENVIRONMENTÁLNÍ CÍL CÍLOVÁ HODNOTA PROGRAM Chemická a tepelná úpravna vody Skládka uhlí a biopaliva Fluidní kotle Chladicí okruh Distribuce energií Celá teplárna snížení produkce odpadních vod z NJ, úspora regenerantů kontrola míry ovlivnění spodních vod snížení emisí mj., skleníkových plynů ze spalování fosilních paliv, šetření fosilních zdrojů snížení emisí TOC v továrním areálu Svit udržení nízké úrovně emisí TZL optimalizace dávek chemikálií a zlepšení chemického režimu bloku K32 snížení emisí NOx zjišťování přítomnosti bakterie Legionelly v chladicí vodě snížení množství vody pro doplňování horkovodu snížení hlučnosti při úniku páry 1,2 a 0,3 MPa z centrálních sběren minimalizace množství organických nebezpečných odpadů ukládaných na skládku minimalizovat celkové množství odpadů ukládaných na skládku minimalizovat množství skládkovaných spalitelných odpadů zjišťování přítomnosti bakterie Legionelly ve vodovodním řádu snížení hlukové zátěže obyvatelstva bezpečné skladování chemikálií a látek potencionálně ohrožujících vodní prostředí min. průměrný roční pracovní cyklus jedné demineralizační linky bude 680 m3 vyrobené vody kontrolu spodních vod provádět 2x za rok akreditovanou laboratoří spoluspálit min t biomasy v roce 2015 min. 220 dnů v roce spalovat vzdušinu společně se spalovacím vzduchem max. 40 t/rok dosažení a udržování optimální dávky množství fosfátu v kotelní vodě cca 1 mg/l (K32) od roku plnit emisní stropy uvedené v IP nulový výskyt Legionelly v chladicí vodě max m3 vody za rok použít k doplňování horkovodu hodnoty útlumu při odpouštění páry budou dosahovat mezi 30 až 90 db min. 95 % ze všech organických nebezpečných odpadů, využít jinak než skládkováním min. 55 % ze všech vznikajících odpadů musí být využito jinak než skládkováním podíl skládkovaných spalitelných odpadů bude max. do 5 % nulový výskyt Legionelly ve vodovodním řádu dosažení nižší hodnoty hlukové zátěže na ulicích Mladcovská (< 49 db) a Pod Rozhlednou (< 44 db) oproti platným stanoveným výjimkám v IP nulový únik chemikálií do ŽP (vodního prostředí, atd.) výměna ionexových hmot na dvou demineralizačních linkách monitoring spodních vod spoluspalování biomasy spalování vzdušniny s obsahem par benzínu z dílen Mitas, a.s. pravidelná (včasná) výměna filtračních rukávců rekonstrukce chemického on-line monitoringu a automatizace dávkování chemikálií na K32 technologie ke snížení emisí NOx každoroční jednorázový monitoring chladicí vody před čištěním chladicí věže rekonstrukce a údržba distribuční horkovodní soustavy montáž tlumičů hluku na dva pojistné ventily spoluprací s externím partnerem likvidovat odpady materiálově nebo energeticky důsledně třídit a materiálově využívat odpady důsledně třídit a recyklovat odpady každoroční jednorázový monitoring pitné vody monitoring hlučnosti, udržování popř. čištění vybudovaných protihlukových opatření v roce 2014 i v letech předešlých, aktualizace hlukové studie z roku 2012, RDM a hodnocení zdravotních rizik zajistit provedení opětovných (1x za 5 let) revizí jímek, nádrží, atd. dle platných norem Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 15

16 Obr.: Kontrola stavu chladicí věže Obr.: Nové stáčiště chemikálií 2014 Jako každoročně i v roce 2014 proběhlo několik akcí, které měly vliv na životní prostředí, ať už se jednalo o naplnění plánovaných investičních programů, či o předem neplánované akce. Na počátku roku byla ukončena a zkolaudována stavba stáčiště chemikálií před budovou CHÚV, což vedlo k výraznému zlepšení manipulace s chemikáliemi při jejich stáčení do zásobních nádrží jak z hlediska bezpečnosti práce, tak i z pohledu ochrany životního prostředí (nový záchytný kanál svedený do NJ přizpůsobený novému způsobu dovozu chemikálií autocisternami namísto vlakové nákladní dopravy). V březnu 2014 proběhlo vydání konečného rozhodnutí o nabytí právní moci změny č. 6 integrovaného povolení, podaného již v roce 2013, s výjimkami z plnění hygienických limitů hluku v noční době pro území lokalit Mladcovská a Letná ve Zlíně. S problematikou hluku souvisela v roce 2014 velká porce investic v řádech několika milionů korun. Jako jedna ze závazných podmínek v IP byla nutnost do konce záři vybudovat novou pneumatickou dopravu popílku fluidního bloku K31, která vedla k nahrazení vrzajících mechanických dopravníků a tím přispěla k snížení hlukové zátěže v blízké obytné zástavbě. Další významnou investicí na TZ byla provedena demontáž stávající protihlukové stěny a vybudování nových protihlukových krytů kolem tahových ventilátorů kotle K31, s tím souviselo i nahrazení starého protihlukového tlumiče Greif za nový, který má lepší účinnost na pohlcování 315 Hz tónové složky, která obtěžovala nejvíce obyvatele žijící na ulici Mladcovská. Aby měla protihluková opatření ještě větší efekt na snížení hlukové zátěže v noční době na ulici Mladcovská a Pod Rozhlednou, tak byla namontována do potrubí výtlaku spalin do komína K31 protihluková izolace a dále bylo navíc provedeno zakrytování zpětného proplachového ventilátoru spalin K31 (nebyla to podmínka v integrovaném povolení). Následně v květnu téhož roku byla podána nová žádost o změnu integrovaného povolení, jejíž hlavní částí, která se tentokrát měnila, byla oblast týkající se ovzduší na základě povinností vyplývajících ze zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší a prováděcí vyhlášky č. 415/2012 Sb., kdy mělo dojít do dvou let po nabytí účinnosti tohoto zákona k aktualizaci emisních limitů a věcí týkajících se ovzduší. V rámci prvního řízení o změnu integrovaného povolení v roce 2014 musela být vypracována základní zpráva dle zákona č. 69/2013 Sb., zákon o integrované prevenci, která byla součástí žádosti o změnu IP č. 7 a popisuje aktuální stav podzemních vod a půdy, který bude v případě ukončení provozu teplárny Zlín srovnáván se stavem v době uzavření provozu. V září byla provedena výměna filtračních rukávců zařízení Elkem kotle K31. Pravidelná výměna rukávců je důležitá z hlediska udržení nízké úrovně emisí tuhých znečišťujících látek. Dále v průběhu roku byla na CHÚV namontována dvě nová čerpadla a to jak pro praní pískových filtrů, tak i pro doplňování chladící věže či surové vody pro čiřící reaktor, toto čerpadlo je nově i vybaveno frekvenčním měničem, z důvodu úspory el. energie. Na podzim byla provedena předem neplánovaná rekonstrukce trubek a jejich závěsů (vnitřní vestavba) v přehříváku kotle K32, tím by se mělo zabránit případné nečekané poruše (odstavení) kotle protržením či povolením trubek. To by následně mohlo ovlivnit nejen bezpečnost práce, ale také dodávky tepla a el. energie k zákazníkům, což by mělo obrovský vliv na ŽP. Na konci roku 2014 došlo ještě k jedné významné investici a to k vyčištění paty komína K32 od dlouhodobě nanesených a usazených popílků z provozu kotlů napojených do tohoto komína, čímž se odstranily nedostatky z revizí, které by mohly mít vliv na bezpečný provoz. V roce 2014 byla zkontrolována i statika a stav chladicí věže, která má za následek správný přestup tepla vzduch - voda a tím dosažení lepšího účinku ochlazení oteplené vody a na základě zjištěných závěrů se pro rok Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

17 plánuje její další část rekonstrukce navazující na rok V roce 2015 se předpokládá, že by mohlo proběhnout i chemické čištění vnitřních teplosměnných ploch K32 za použití kombinace alkalické a kyselé fáze v případě, že tato varianta čištění bude pro TZ ekonomicky přijatelná, jinak by se přistoupilo k možnosti vyřezání a nahrazení zanesených vnitřních trubek vytypovaných částí teplosměnných ploch K32 za nové. Dále budou ve stejném roce provedeny pravidelné výměny ionexových hmot na chemické úpravně vody (CHÚV), a to katexových a anexových hmot ve čtyřech filtrech na trase úpravy čiřené vody před jejím vstupem do směsných filtrů. Tyto ionexové hmoty byly zakoupeny již v roce Výměny ionexových hmot probíhají opakovaně jednou za cca 5-6 let, z důvodu jejich postupného stárnutí a s tím souvisejícím vlastním poklesem celkové kapacity. V roce 2014 proběhla již konečná revize jímky a zásobníku, sloužícího k zabránění únikům nebezpečných látek do povrchových či podzemních vod, které v roce 2013 neprošly znovu opakovanou revizí. Revize a zkoušky vodotěsnosti byly prováděny externí oprávněnou firmou. Týkaly se depa lokomotiv. Opakované revize všech jímek a zásobníků (1x za 5 let) dle platných ČSN norem bude nutné v roce 2015 znovu zopakovat. V roce 2014 byla dokončená první etapa rekonstrukce centrální trafostanice a dále proběhla obnova linek mezi budovami 37 a 57/3. Druhá část realizace rekonstrukce centrální trafostanice bude ukončena v roce Jako každoročně, pokračovaly také práce na postupné obnově izolací horkovodů a parovodů, z důvodu minimalizace ztrát energie. Vlivy na životní prostředí Obr.: Pohled z komína 120 m na FK31 Každá podnikatelská činnost s sebou přináší i vlivy na životní prostředí. Je nutné si uvědomit, že životní prostředí není ovlivněno jen např. emisemi do ovzduší, či tvorbou odpadů, ale např. i spotřebou různých materiálů a energií. Je v zájmu každé společnosti minimalizovat spotřebu materiálů a energií a zároveň také dopady na životní prostředí. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 17

18 Klíčové indikátory Klíčové indikátory jsou pojmem z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009 a zaměřují se na vliv činnosti organizace na životní prostředí v základních (klíčových) oblastech. Klíčové indikátory musí udávat přesné hodnocení vlivu, musí být jednoznačné, umožňovat meziroční srovnání, popř. srovnání s oborovými měřítky. Každý klíčový indikátor se skládá z číselného údaje A, který uvádí celkové roční vstupy / dopady, z číselného údaje B, který uvádí celkové roční výstupy (v případě teplárny Zlín byla zvolena celková produkce tepla) a z číselného údaje R, který uvádí poměr mezi A a B. Klíčové hodnoty a jejich vývoj za poslední tři roky shrnuje následující tabulka. energetická účinnost účinnost materiálů spotřeba vody produkce odpadů emise biologická rozmanitost B trend vývoje / /2013 výroba tepla TJ 3 391, , ,7-3,2% -8,1% celková přímá spotřeba energie výroba energie z biomasy A R = A / B MWh ,52 11,29 11,52 MWh/TJ -2,0% 2,0% MWh ,68 10,48 11,85 MWh/TJ 56,9% 13,0% spotřeba uhlí t ,40 52,58 51,40 t/tj 4,3% -2,3% spotřeba zemního plynu spotřeba bioplynu spotřeba biomasy tis. m ,56 0,34 0,21 tis. m ,25 0,24 0,22 tis. m 3 /TJ tis. m 3 /TJ -39,2% -38,7% -1,3% -8,9% t ,91 3,59 4,34 t/tj -26,8% 20,7% vápenec t ,89 4,12 4,22 t/tj 5,8% 2,4% pitná voda celkem povrchová voda celkem ostatní a nebezpečné odpady m ,65 24,38 25,66 m 3 /TJ -25,3% 5,3% m ,07 198,62 191,97 m 3 /TJ -19,0% -3,4% t ,86 7,89 7,01 t/tj 15,0% -11,2% SO2 t 354 0,126 0,13 0,12 t/tj 6,5% -12,3% NOx t 186 0,076 0,08 0,06 t/tj 2,9% -21,4% TZL t 24 0,009 0,011 0,008 t/tj 16,2% -27,3% skleníkové plyny využití půdy (zastavěná plocha) t ekv. CO ,19 68,29 69,43 t CO2/TJ 1,7% 1,7% m ,87 6,07 6,60 m2/tj 3,3% 8,8% 18 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

19 Z tabulky klíčových indikátorů je patrný poměrně velký nárůst měrné výroby energie z biomasy oproti roku To je způsobeno tím, že ke konci roku 2012 byla změněna pravidla výpočtu energie vyrobené z biomasy v souladu s vyhláškou ERÚ. Proto tuto hodnotu není možné adekvátně porovnat s následujícími roky. V roce 2014 došlo oproti předcházejícímu roku k dalšímu navýšení meziroční výroby energie z biomasy, což bylo způsobeno především snížením častých poruch na trase dávkování biomasy do fluidního kotle K31 v roce 2013, tyto hodnoty jsou již porovnatelné. Snížení meziroční spotřeby uhlí v roce 2014 je dáno nižší výrobou tepla především kvůli velice teplému počasí v daném roce. Využití biomasy jako paliva v roce 2014 se přiblížilo hodnotě z roku 2012 a zvýšilo se oproti předcházejícímu roku z důvodu snížení poruchovosti na trase dávkování biomasy do fluidního kotle K31, kdy spotřebu biomasy ovlivňovala i její ekonomická nevýhodnost ji spalovat. Výrazné snížení spotřeby zemního plynu je v přímé souvislosti s poruchovostí hlavního výrobního zařízení, která byla v roce 2014 nižší než v předešlých letech, a tím nebylo nutné uvádět do provozu záložní zdroje. Bioplyn je v zařízeních teplárny Zlín využíván jako zdroj energie. V rámci spolupráce teplárny a města Zlína v oblasti životního prostředí bylo vybudováno potrubí přivádějící bioplyn ze skládky Suchý Důl k jednotlivým fluidním kotlům. Energetické využívání bioplynu je ekologické a roční odebrané množství se odvíjí od jeho aktuální produkce na skládce. Vápenec je do spalovacích komor fluidních kotlů dávkován z důvodu odsíření kouřových plynů a jeho spotřeba mírně kolísá s aktuálním poměrem hnědého a černého uhlí a biomasy. Jednoznačný vliv na spotřebu vápence má i aktuální sirnatost spalovaného uhlí. V roce 2014 došlo k mírnému zvýšení spotřeby vápence, což bylo způsobeno oproti roku 2013 větším obsahem síry ve spalovaném uhlí a také nižší spotřebou černého uhlí. Nižší produkce odpadů v roce 2014 oproti roku 2013 je dána především snížením množství ostatních odpadů ze spalovacích procesů, z důvodu snížené výroby tepla kvůli klimatickým podmínkám. Snížení obsahu TZL oproti předcházejícímu roku souvisí s výměnou opotřebovaných látkových filtrů na K31 v roce V roce 2012 proběhla stejná výměna rukávců tentokrát na látkovém filtru K32. Obsah NOx závisí na konkrétních provozních režimech kotle v průběhu každého roku a osciluje kolem hodnoty 0,070 t/tj. Výrazný pokles ve spotřebě povrchové vody za roky 2013 a 2014 oproti roku 2012 je způsoben opravením zjištěných netěsností, jak na horkovodním systému, tak i na potrubí doplňování chladící věže. Nižší spotřeba povrchové vody v roce 2014 o cca m3 oproti předcházejícímu roku může být způsobena částečně i neplánovanou měsíční odstávkou fluidního bloku K32 v listopadu z důvodu opravy vnitřní konstrukce přehříváku K32. Spotřeba pitné vody v roce 2014 je přibližně ustálená s hodnotou z roku 2013, kdy se již nevyskytly problémy z roku 2012, které byly objeveny a také odstraněny již v průběhu toho roku, a o kterých bylo více pojednáno v environmentálním prohlášení za rok Meziroční vyšší vlastní spotřeba elektrické energie oproti roku 2013 byla způsobena provozováním TG6 v měsíci listopadu Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 19

20 Vstupy a výstupy Následující grafy ukazují základní přehled jednotlivých materiálových a energetických vstupů a výstupů za rok Jednotlivé položky jsou podrobněji probrány a vysvětleny v dalších kapitolách. Materiálové a energetické a energetické vstupy 2014 vstupy 2014 Biomasa [t] Chemikálie [t] 405 Spotřeba elektřiny [MWh] Pitná voda celkem [tis. m3] 77 Povrchová voda [tis. m3] 579 Bioplyn [tis. m3] 670 Zemní plyn [tis. m3] 631 vápenec [t] Černé uhlí [t] Hnědé uhlí [t] Materiálové a energetické a výstupy výstupy Odpadní voda - řeka [m3] Emise do ovzduší [t] 645 Odpadní voda - kanalizace [m3] Nebezpečný odpad [kg] Ostatní odpad [t] Dodávka tepla [TJ] Prodej elektřiny [MWh] Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

21 Emise do ovzduší Emise do ovzduší pocházející ze spalovacích procesů jsou nejznámějším a nejvýznamnějším vlivem na životní prostředí. Teplárna Zlín využívá technologii fluidního spalování pevných fosilních paliv, biomasy a technologii spalování plynu. Tyto technologie jsou na velmi vysoké technologické úrovni (patří mezi tzv. Best Available Techniques) a mají vysokou účinnost spalování. Při fluidním spalování je přímo do kotle dávkován vápenec, který zachycuje emise oxidů síry, oxidy dusíku jsou řízeny teplotou hoření fluidního lože, oxid uhelnatý je řízen distribucí spalovacího vzduchu a tuhé znečišťující látky jsou zachytávány s velmi vysokou účinností pomocí látkových filtrů. Jednoznačně pozitivní vliv nových moderních technologií na míru emisí jednotlivých znečišťujících látek ukazuje následující graf. Je jasně patrný zlom křivky tuhých znečišťujících látek v roce 1994, kdy byly již v provozu látkové filtry zachycující více než 99 % prachových částic. Dalšími zlomovými roky jsou 1996 a 2001, kdy byly uvedeny do provozu fluidní kotle a je patrný postupný pokles emisí NOx a SO2. Jasně patrný je výrazný pokles emisí SO2, který souvisí se zpřísněním emisního limitu v roce Od roku 2009 se roční průměrné emise udržují přibližně na konstantní úrovni. Roční průměrné emise Roční průměrné emise emise [g/gj] rok TZL SO2 NOx Srovnáme-li roční průměrné emise základních znečišťujících látek vztažené na jednotku vyrobené energie za poslední tři roky, zjistíme, že množství SO2 v roce 2014 vykazuje nejnižší hodnotu oproti předchozím rokům, je to dáno nižší spotřebou fosilních paliv s nízkým obsahem síry do 3 % z důvodu velmi teplého kalendářního roku (jednoho z nejteplejších za posledních deset let). Na snížení množství TZL měla výrazný vliv v roce 2014 oproti roku 2013, výměna postupně opotřebených filtračních rukávců. Jejich účinnost je sledována a opo- Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 21

22 třebené rukávce jsou včas měněny. Tato výměna proběhla na kotli K31 v roce 2014 a na kotli K32 již dříve v roce Obsah NOx je dán konkrétními provozními režimy kotlů v každém roce. A i zde je patrný výrazný vliv počasí a s tím související nižší spotřeba hnědého a černého uhlí a naopak vyšší spotřeba biomasy oproti předchozímu roku. Emise do ovzduší Emise do ovzduší TZL NOx SO2 0,00 20,00 40,00 60,00 80,00 100,00 120,00 140,00 160,00 množství (t/pj) Průměrné měsíční emise jednotlivých znečišťujících látek jsou patrné z následujících diagramů. Velké rozdíly v emisích oxidu uhelnatého mezi jednotlivými fluidními kotli jsou dány rozdílnou konstrukcí spalovacích komor, díky čemuž novější K32 produkuje několikrát méně CO. Z důvodu odlišné konstrukce zase K31 dosahuje nižších hodnot emisí SO2 ve srovnání s kotlem K32. Co se týká celého roku 2014, tak průměrné roční emise nebyly překročeny. V roce 2014 proběhla ještě jednorázová spalovací zkouška uhlí a paliva ALTERMAX (gumový granulát TAP) na fluidním kotli K31 schválená v rámci platného IP č. 7. Během celého testu nebyly zjištěny žádné provozní těžkosti. Veškeré měřené znečišťující látky plnily závazné emisní limity dané integrovaným povolením pro fluidní kotel K31 a indikativní emisní limity uvedené ve vyhlášce č. 415/2012 Sb. 22 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

23 Průměrné měsíční emise SO2 v roce 2014 Průměrné měsíční emise NOx v roce 2014 Průměrné měsíční emise CO v roce 2014 Průměrné měsíční emise TZL v roce 2014 Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 23

24 Odpady Vznik odpadů je nedílnou součástí výroby tepelné a elektrické energie z fosilních paliv a s tím souvisejících činností. Teplárna Zlín usiluje o minimalizaci vznikajících odpadů, vzniklé odpady jsou důsledně tříděny a je-li to možné, jsou přednostně využity. Společnost je provozovatelem skládky stabilizátu v katastru obce Mladcová, prioritou je však tuto skládku nevyužívat a ponechat ji v záloze, např. pro případ nemožnosti předat odpad ze spalování k využití. V roce 2014 byly veškeré odpady předány externím partnerům, u nichž je důsledně ověřováno, zda jsou oprávněni odpady přebírat. Celkem bylo předáno tun ostatního odpadu a 2,702 tuny odpadu nebezpečného. Jak dokumentuje následující graf, více než 99 % všech odpadů vzniklých ve společnosti v roce 2014 tvořil pevný reakční produkt na bázi vápníku z odsiřování spalin ( ), tedy odpad ze spalování uhlí. Většina tohoto odpadu je předávána externímu partnerovi, který jej dále využívá k výrobě certifikovaných výrobků. Ze zbylého necelého 1 % dalších odpadů dominuje kal z číření vody ( ). Produkce odpadů v roce 2014 Produkce odpadů v roce ,53% ,04% ,02% 17xxxx 0,01% ,02% Jiné 0,33% ,12% ,14% ,06% ,05% Zaměříme-li se nyní na množstevně nejvýznamnější odpad, tedy odpad ze spalovacího procesu, zjistíme, že v posledním roce se jeho produkce opět vrátila a ustálila kolem hodnoty 6700 kg/tj, jako tomu bylo v roce Je to dáno kvalitou hnědého uhlí, které oproti roku 2013 mělo výrazně nižší popelnatost. Nárůst odpadu v roce 2013 byl způsoben převážně částečnou náhradou spotřeby hnědého uhlí jiné kvality oproti rokům 2012 a Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

25 Měrná produkce odpadu odpadu ze spalovacího ze spalovacího procesu procesu množství (kg/tj) I v roce 2014 Teplárna Zlín pokračovala v plnění závazků plynoucích z Plánu odpadového hospodářství původce, jehož aktualizovaná verze byla krajským úřadem schválena v roce 2012 s platností až do roku Na konci roku 2013 sice vešla v platnost novela zákona o odpadech č. 169/2013 Sb., která ruší u Teplárny Zlín povinnost zpracovávat Plán odpadového hospodářství původce, ale poněvadž ten schválený je stále platný, tak se jeho závazky Teplárna Zlín neustále řídí. Maximální možné množství odpadů je předáváno k materiálovému, či energetickému využití, použité oleje, baterie, elektrozařízení atd. jsou předávány v režimu zpětného odběru výrobků. Společnost také umožňuje svým zaměstnancům odevzdávat vyřazené elektrospotřebiče z domácností přímo u zaměstnavatele a tím přispívá k omezení ukládání elektrospotřebičů, obsahujících mnohé nebezpečné látky, na skládky. Za zapojení se do tohoto systému je společnost oprávněna používat logo Zelená firma. K rokům 2010, 2012 a 2013 se vztahovaly určité závazky plynoucí z Plánu odpadového hospodářství, jejichž plnění bylo popsáno v environmentálních prohlášeních za dané roky. V roce 2014 činila produkce tun odpadů, z toho bylo materiálově využito tun, což činí 80,7 %. Dále si Teplárna Zlín v ISŘ pro rok 2014 dala za environmentální cíl, že vyprodukuje maximálně 9 tun nebezpečného odpadu. Tento cíl byl splněn, TZ v roce 2014 vyprodukovala 2,702 tuny NO. Pro rok 2014 byl v Plánu odpadového hospodářství původce stanoven závazek, že bude zajištěno likvidování minimálně 95 % organických nebezpečných odpadů a to energeticky nebo materiálově. Tento závazek nebyl v roce 2014 relevantní, protože Teplárna Zlín za daný rok vyprodukovala pouhopouhých 800 kg organického nebezpečného odpadu a to ve formě emulzí, které byly odstraněny fyzikálně-chemickou úpravou. Další cíle a programy vycházející z novelizované legislativy týkající se odpadů budou komentovány v environmentálním prohlášení za rok Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 25

26 Odpadní vody Od roku 2009 společnost vypouští odpadní vody kromě kanalizace v továrním areálu také přímo do recipientu. Odpadní vody vypouštěné do kanalizace jsou dvojího charakteru průmyslové a splaškové. Průmyslové odpadní vody, jako např. odluhy kotlů, znečištěné kondenzáty, část vody z neutralizační jímky, vymývací vody ionexových filtrů atd., jsou v maximální možné míře znovu využívány a je věnována pozornost jejich minimalizaci. Nejvýznamnějším producentem průmyslové odpadní vody vypouštěné do kanalizace je chemická úpravna vody. Další druh odpadních vod pochází ze sociálních zařízení, velínů, šaten, atd. Tyto odpadní vody splňují parametry stanovené smlouvou mezi společností a provozovatelem kanalizace. V roce 2014 pokračovalo důsledné sledování kvality a množství vypouštěných odluhových vod chladicí věže do recipientu. Jako chladicí voda je využívána voda říční, k úpravě jsou používány pouze nejmodernější chemikálie v nejmenších nutných množstvích, což zajišťuje minimalizaci nepříznivého vlivu této vody na řeku. V průběhu roku 2014 bylo vypuštěno m3 odluhové vody. V září a v prosinci došlo k poruše měřidla množství odluhované vody. V souladu s legislativou byla skutečnost oznámena podniku Povodí Moravy a po dobu opravy bylo počítáno s průměrným vypuštěným množstvím zjištěným od počátku roku. Jiné problémy s vypouštěním odluhu do recipientu nebyly zaznamenány. V červenci 2014 před odstavením a čištěním chladicí věže byl akreditovanou laboratoří odebrán vzorek chladicí vody z cirkulačního chladicího okruhu k analýze na přítomnost bakterie Legionelly. Laboratorní výsledek prokázal nepřítomnost této bakterie v chladicí vodě a tudíž její biologickou nezávadnost. Na základě tohoto zjištění mohlo proběhnout plánované čištění chladicí věže. Spotřeba materiálů a energií Prioritou každé správně fungující společnosti je bezesporu minimalizace spotřeb energií a materiálů, a to nejen z hlediska ekologického, ale hlavně ekonomického. V teplárně Zlín jsou veškeré spotřeby přísně hlídány, vyhodnocovány a případné nečekané výkyvy důkladně analyzovány. Každý vedoucí střediska má ve svých pracovních povinnostech dohlížet na hospodárnost svého oddělení a na minimalizaci vlastních spotřeb. V případě přípravy investic je jedním z rozhodovacích kritérií i energetická náročnost provozu zařízení. Roční spotřeba hlavních materiálů a energií je patrná z diagramu uvedeného na začátku kapitoly Vlivy na životní prostředí. Voda Pro účely chlazení a výroby napájecí vody kotlů je využívána říční voda z Dřevnice. Pitná voda je využívána jednak pro sociální účely, jednak jako technologická. Z následujícího grafu je patrné, že měrná spotřeba říční vody byla především v roce 2012 poměrně vysoká oproti rokům 2013 a 2014, což souviselo s postupným zoptimalizováním odluhování chladicí věže na základě parametru zahuštění chladicí vody a také se zvýšeným doplňováním horkovodního systému. Negativní vliv na spotřebu říční vody v roce 2012 měla i netěsnost na potrubí doplňování chladicího okruhu. Tato netěsnost, společně s dalšími netěsnostmi 26 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

27 objevenými na horkovodních potrubích, byla v roce 2013 odstraněna, což se výrazně projevilo na úspoře říční vody v daném roce a také v roce následujícím. Vyšší spotřeba pitné vody v roce 2012 oproti rokům 2013 a 2014 byla způsobena několika netěsnostmi na vnitřních rozvodech, vyšší spotřebou na chlazení vzorku napájecí vody K32 pro nový analyzátor konduktivity a také provozními problémy při výrobě čířené vody, kdy pro nemožnost dosáhnout potřebného výkonu, musela být pro potřeby provozu použita částečně i voda pitná. V říjnu 2014 byl akreditovanou laboratoří odebrán též vzorek pitné vody z vodovodního řádu (z důvodu zjištění její hygienické nezávadnosti) k analýze na přítomnost bakterie Legionelly, jako tomu bylo v témže roce u vzorku chladicí vody z cirkulačního chladicího okruhu. Laboratorní výsledek prokázal nepřítomnost této bakterie ve vodovodním řádu a tudíž její biologickou nezávadnost. Spotřeba říční a pitné vody Spotřeba říční a pitné vody 0,00 50,00 100,00 150,00 200,00 250,00 množství (m3/tj) Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 27

28 Paliva a aditiva Pro výrobu elektrické a tepelné energie je ve společnosti používáno hnědé a černé uhlí, zemní plyn, bioplyn a od konce roku 2007 také biopalivo. Jako aditivum pro odsíření je dávkován do fluidních kotlů vápenec. Prioritně je pro výrobu energií využíváno spalování uhlí, biopaliva a bioplynu, teprve v případě nedostatku výkonu dochází ke spalování zemního plynu v plynových kotlích. Z grafu můžeme vypozorovat, že za rok 2014 došlo k snížení měrné spotřeby hnědého a černého uhlí, naopak spotřeba biomasy byla v tomto roce vyšší než v předešlém roce. To bylo dáno především tím, že v roce 2013 se z ekonomického hlediska neoplatilo výrazně spalovat biomasu a také docházelo k časté poruchovosti na trase dávkování biomasy do kotle K31. Právě to zapříčinilo v daném roce vyšší meziroční nárůst spotřeby hnědého a černého uhlí, které kompenzovalo spotřebu použité biomasy na výrobu tepelné a el. energie. Měrná spotřeba vápence je ustálená a mírně osciluje v souvislosti s aktuální kvalitou uhlí, resp. jeho sirnatostí a množstvím spoluspalované biomasy. Spotřeba pevných paliv a aditiva Spotřeba pevných paliv a aditiva biomasa vápenec ČU HU 0,00 10,00 20,00 30,00 40,00 50,00 60,00 množství (t/tj) Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

29 Elektrická energie Vlastní spotřeba elektrické energie se za poslední tři roky pohybuje nad 11 MWh/TJ. Její aktuální spotřeba závisí na podílu výroby kondenzační elektřiny v daném roce, na provozních režimech jednotlivých kotlů, na aktuálním poměru spalovaného hnědého a černého uhlí, na modernizacích zařízení a samozřejmě, v neposlední řadě, na jejím hospodárném a šetrném využívání. Spotřeba elektřiny Spotřeba elektřiny spotřeba (MWh/TJ) Chemikálie Největší množství chemických látek je spotřebováváno v rámci úpravy říční vody na chemické úpravně. Pro alkalické číření jsou používány chlorid železitý a hydroxid vápenatý. Dále se do čiřiče od konce roku 2012 dávkuje polymerní organický flokulant, dodávaný fy Nalco, který slouží k zabránění úniku kalu na pískové filtry. Pro regenerace iontoměničů se používá kyselina chlorovodíková a hydroxid sodný. K úpravě ph napájecích vod je používán vodný roztok čpavku. Pro úpravu chladicí vody na centrální kompresorovně jsou využívány komerční chemikálie dodavatele technologie (biocid, biodisperzant a stabilizátor) a kyselina sírová. V průběhu roku 2014 došlo na centrální kompresorovně k nahrazení kapalného biocidu NALCO STABREX ST40, za tabletový Varicid BCD a s tím souviselo i nově zavedení automatického řízení dávkování biodisperzantu pomocí čerpadla oproti předchozímu manuálnímu dávkování. Od roku 2009 jsou také využívány komerční chemikálie pro úpravu vody v chladicím okruhu. Jedná se o přípravky společnosti Nalco a dále chlornan sodný a kyselina chlorovodíková. V rámci laboratoře jsou používány různé chemické látky a přípravky v minimálních množstvích. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 29

30 Hluk Sledováním úrovně hluku a realizací protihlukových opatření se společnost věnuje již mnoho let. Přestože před uvedením do provozu prošly oba fluidní energetické bloky úspěšně procesem EIA, začaly se okolo roku 2005 objevovat stížnosti na zvýšenou úroveň hluku v oblasti Prštné Vinohrady, na ulici Pod Rozhlednou na Letné a na ulici Mladcovské. Na základě podnětů od občanů z těchto lokalit, zahájilo vedení společnosti kroky k identifikaci zdrojů hluku a postupně k realizaci odhlučňovacích opatření, včetně eliminace tónové složky 315 Hz instalací speciálního hlukového filtru ve spalinovodu před komínem 120 m. Následnými měřeními bylo zjištěno, že došlo k podstatné redukci hluku z teplárny a k překračování limitů pro noční dobu dochází pouze v lokalitě Letná a lokalitě Mladcovská ulice, která leží v těsné blízkosti bývalého průmyslového areálu Svit. K překračování limitů v těchto oblastech přispívá nemalou měrou i doprava a ostatní hluk z průmyslového areálu, kde probíhá výroba v nočních hodinách. V průběhu uplynulých 10 let bylo prováděno sledování úrovně hluku a docházelo k postupnému vylepšování a renovaci stávajících protihlukových opatření. Měřeními, která prováděl Zdravotní ústav, bylo potvrzeno v roce 2014 eliminování 315 Hz tónové složky na ulici Mladcovská dle definice platného nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Z výsledků měření hluku v korunách obou komínů z roku 2013 a s použitím dokumentů HRA a RDM byla teplárně doporučena z hlediska zdravotní a ekonomické efektivity varianta protihlukového opatření zaměřená pouze na komín 120 m (K31), poněvadž u komína 140 m (K32) nebyly potvrzeny výsledky zjištěné hlukovou studií. Proto v roce 2014 proběhla instalace nového protihlukového tlumiče Greif do spalinovodu K31, dále bylo z vnitřní strany zaizolováno speciální protihlukovou izolací potrubí spalinovodu, byly vybudovány nové protihlukové kryty kolem tahových ventilátorů K31 a odhlučněno vnější popelové hospodářství K31, kdy se nahradila mechanická doprava za pneumatickou. Nad rámec požadovaných protihlukových opatření vycházejících ze závazných podmínek uvedených v IP (změna č. 6, později č. 7) bylo ještě navíc provedeno Obr.: Protihluková stěna kolem tahových ventilátorů kotle K31 vybudovaná v roce Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

31 Obr.: Měření hluku na výstupu z komína K31 zakrytování zpětného proplachového ventilátoru spalin K31. Při řešení tohoto problému naše společnost úzce spolupracuje s Krajským úřadem, Státním zdravotním ústavem a Krajskou hygienickou stanici. Velmi dobrá spolupráce byla zahájena s občanským sdružením Pro zdravý Zlín, které zastupuje obyvatele dotčených oblastí. Na základě podepsaného memoranda o porozumění jsme se dohodli na předávání informací a krocích, které teplárna učiní ke zlepšení situace. Nejdříve je v roce 2015 plánované aktualizovat dokumenty týkající se hluku ze zařízení TZ a tj. hlukovou studii, hodnocení zdravotních rizik expozice hluku pro lokalitu Mladcovská ulice a Letná a také dokument pro stanovení tzv. rozumně dosažitelné míry protihlukových opatření navržených a realizovaných teplárnou Zlín. Teplárna Zlín se i pro rok 2015 zavázala pokračovat v opatřeních vedoucích ke snižování úrovně hluku působené jejím provozem v chráněném venkovním prostoru staveb, kdy by mělo dojít k instalaci hlukových tlumičů na výstupním potrubí pojistných ventilů páry 0,3 a 1,2 MPa. Do budoucna je v plánu osazení hlukových filtrů do sacího a výstupního potrubí vzduchu každého kompresoru na fasádě kompresorovny kotle K32. Další opatření budou zaměřena spíše na kontrolu a udržování stávajících již osazených protihlukových tlumičů či zařízení (doprava popela K31) a to formou každoročního čištění či revize. Většina těchto protihlukových opatření bude realizována v roce 2015 a více o jejich účinku bude diskutováno v environmentálním prohlášení za rok Alpiq Generation (CZ) s.r.o. 31

32 Právní a jiné požadavky Dodržování veškerých právních požadavků patří mezi nejdůležitější zásady společnosti Alpiq Generation (CZ) a je jim věnována náležitá pozornost. V rámci integrovaného systému řízení je zaveden rejstřík právních a jiných požadavků, na jehož pravidelnou aktualizaci dohlíží jednotliví vedoucí procesů a vrcholově ředitel pro ekologii a inženýring. Ve vztahu k orgánům státní správy a kontrolním orgánům projevuje společnost maximálně vstřícný postoj, firemní zaměstnanci jsou vždy ochotni diskutovat o problematických oblastech a možných nápravných opatřeních. Nejvýznamnějším dokumentem v oblasti životního prostředí je tzv. Integrované povolení. V souvislosti s novým zákonem o ovzduší č. 201/2012 Sb., který stanovil povinnost subjektům, které mají dlouhodobě zavedené integrované povolení ho aktualizovat do dvou let od nabytí účinnosti toho zákona. Proto bylo v roce 2014 požádáno o další změnu integrovaného povolení, která vedla k aktualizaci emisních limitů do v současnosti platného integrovaného povolení. S první žádostí o změnu integrovaného povolení v roce 2014 (změna IP č. 7) musela být Krajskému úřadu Zlínského kraje také doručena na základě zákona č. 69/2013 Sb., zákon o integrované prevenci, základní zpráva týkající se aktuálního stavu podzemních vod a půdy v areálu Teplárny Zlín. Základní zprávy byla vypracována v březnu 2014 odbornou firmou zaměřenou na geologii. S touto změnou došlo také ke schválení aktualizovaných provozních řádů týkajících se ovzduší (první blok, druhý blok, plynová kotelna, balená kotelna, skládka stabilizátu, výtopna Kocanda). Společnost pravidelně zajišťuje provedení veškerých legislativně a smluvně stanovených kontrol, jako např. rozbory odpadů, chemické rozbory odpadních vod, atd. Dodavatel říční vody, Povodí Moravy, provádí pravidelné kontroly fakturačních měřidel. Společnost má vypracovány, pravidelně aktualizovány, a je-li to nutné, schváleny, všechny legislativně stanovené dokumenty, např. pravidla pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky, havarijní plány, jako například Havarijní plán pro objekty s manipulací látek nebezpečných vodám, a disponuje veškerými nutnými povoleními k provozu, odběru vody, vypouštění vody, atd. V roce 2014 proběhlo také aktualizování pravidel pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky na všech pracovištích TZ, kterých se tato pravidla týkají. Legislativní schválení těchto pravidel zajistila příslušná místní pobočka hygienické stanice. V souladu se závaznou částí dříve vydaného Plánu odpadového hospodářství původce (od konce roku 2013 již původce tj. TZ nemusí zpracovávat plán odpadového hospodářství) má společnost zajištěno energetické využití několika druhů odpadů a předávání použitých olejů v rámci zpětného odběru výrobků. V roce 2012 se objevilo více stížností na problémy s hlučností ze společnosti Alpiq Generation (CZ), Teplárny Zlín a ne jinak tomu bylo i v roce 2013 a Tato situace ohledně hluku se neustále řeší, s dotčenými oblastmi, které vystupují pod občanským sdružením Pro zdravý Zlín. Navíc v roce 2014 byla na TZ podána stížnost z překračování hygienického limitu hluku v noční době na ulici L. Košuta (40 db), kterou prošetřovala osobně i Krajská hygienická stanice Zlínského kraje. Stížnost obyvatel ulice L. Košuta byla podána v době, kdy se započalo s plánovanou přestavbou protihlukových krytů kolem tahových ventilátorů kotle K31. I když byly veškeré dotčené organizace (Krajský úřad Zlínského kraje, Magistrát města Zlína, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje, Občanské sdružení Pro zdravý Zlín) s tímto stavem včas seznámeny a TZ dělala maximum proto, aby za provozu kotle K31 při rekonstrukci 32 Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2014

Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2014 - 1 - Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2014 ~ 2 ~ Allpiiq Generattiion (CZ) s..r..o.. ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 Identifikační údaje a kontakty...

Více

ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ... 7 ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY... 11

ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ... 7 ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY... 11 - 1 - ~ 2 ~ ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 Identifikační údaje a kontakty... 4 Historie společnosti... 4 Popis společnosti... 5 Technologické vybavení... 6 INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ...

Více

- 1 - Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín

- 1 - Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín - 1 - Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín prohlášení 2016 ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 Identifikační údaje a kontakty... 4 Historie společnosti... 4 Popis společnosti...

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2012

Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2012 Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Teplárna Zlín Environmentální prohlášení 2012-1 - ÚVODNÍ SLOVO... 3 PŘEDSTAVENÍ A POPIS ORGANIZACE... 4 Identifikační údaje a kontakty... 4 Historie společnosti... 4 Popis

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná 21. 06. 2016. Charakteristika společnosti ENERGETIKA TŘINEC, a.s. je 100 % dceřiná společnost Třineckých železáren, a.s. Zásobuje energiemi především mateřský podnik,

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 211 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 214 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 214 1 Lovochemie, a.s. věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření bezpečných

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Co udělaly (a musí udělat) teplárny pro splnění limitů? Co přinesla ekologizace?

Co udělaly (a musí udělat) teplárny pro splnění limitů? Co přinesla ekologizace? Co udělaly (a musí udělat) teplárny pro splnění limitů? Co přinesla ekologizace? Petr Matuszek XXIX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Luhačovice 22. 24. 1. 2019 1. Obsah Charakteristika společnosti Teplárna E2 Teplárna

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 27 Vážení čtenáři, Lovochemie, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření

Více

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady)

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Pozitivní vliv MOVO na životní prostředí 1. Nakládání s vodami: Provádění

Více

Platné znění části zákona s vyznačením změn

Platné znění části zákona s vyznačením změn Platné znění části zákona s vyznačením změn 11 (5) Pokud by provozem stacionárního zdroje označeného ve sloupci B v příloze č. 2 k tomuto zákonu nebo vlivem umístění pozemní komunikace podle odstavce 1

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele

Více

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 51922/2013 Čech/391 6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 petr.cech@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí.

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí. ZELENÁ ZPRÁVA 216 o ochraně životního prostředí www.preol.cz PREOL ZELENÁ ZPRÁVA 216 2 PREOL, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

KOMTERM Morava, s.r.o. Energetika Kopřivnice Integrované povolení čj. MSK 24911/2007 ze dne , ve znění pozdějších změn

KOMTERM Morava, s.r.o. Energetika Kopřivnice Integrované povolení čj. MSK 24911/2007 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Kapitola 6 Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Obsah 6.1 Zařízení a jeho základní parametry...3 6.2 Vstupy do zařízení...4 6.3 Zdroje znečišťování...4 6.4 Územní situace...5 6.5

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011

Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011 Zpráva o vlivu společnosti na životní a pracovní prostředí v roce 2011 1. Charakteristika společnosti Společnost Lach-Ner, s.r.o. je nástupnickou organizací společnosti Lachema a.s., závod Neratovice a

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně O Z N Á M E N Í údajů pro stanovení výše ročního poplatku pro malý zdroj znečišťování ovzduší za rok (dle ust. 19, odst. 16 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů,

Více

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

6. P Ř Í L O H A. Prohlášení k životnímu prostředí. (období 2005 2006) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství

6. P Ř Í L O H A. Prohlášení k životnímu prostředí. (období 2005 2006) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství 6. P Ř Í L O H A Prohlášení k životnímu prostředí (období 25 26) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství 6 Úvod Tato Příloha k Prohlášení k životnímu prostředí je zpracována za OHL ŽS, a.s., závod Pozemní

Více

Nový fluidní kotel NK14

Nový fluidní kotel NK14 NK14 Petr Matuszek Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové 26. 27. 4. 2016. Obsah Charakteristika společnosti Nový fluidní kotel Výstavba Parametry Zkušenosti Závěr Charakteristika společnosti ENERGETIKA

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

VÝSLEDKY EKOLOGICKÉ POLITIKY

VÝSLEDKY EKOLOGICKÉ POLITIKY Výrobní kapacity společnosti VEBA Broumov jsou rozmístěny v regionu Chráněné krajinné oblasti Broumovsko (CHKO) a v chráněné oblasti přirozené akumulace vod, tzv. Polické pánvi (CHOPAV). Textilní výroba

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s.

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Obsah 1. Přínos implementace standardu ISO 50 001... 3 2. Popis současného stavu používání energií... 3 2.1. Nakupované energie... 3 2.2.

Více

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Ing. Jan Kužel, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Globální cíl l a specifické

Více

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ

CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ e-mail: teplozlin@volny.cz www.teplozlin.cz CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VE ZLÍNĚ CZT ve Zlíně má dlouholetou tradici. Zdroj tepla původně jako energetický zdroj Baťových závodů, dnes Alpiq Generation (CZ)

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

Krajský úřad Moravskoslezský kraj Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října Ostrava

Krajský úřad Moravskoslezský kraj Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října Ostrava Krajský úřad Moravskoslezský kraj Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117 702 18 Ostrava Váš dopis č.j. / ze dne Naše č.j. / značka Vyřizuje / linka Praha / dne MSK 52985/2008 ze dne 27.3.2008

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Dubská 257 272 03 Kladno, Dubí datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová značka 23. ledna

Více

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 216 1 Lovochemie, a.s. věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření bezpečných

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Emisní zátěž Praktický příklad porovnání emisní zátěže a dalších

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Seminář Koneko Praha, 23.5.2013 Spalování paliv Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Zákon č. 201/2012 Sb. stacionární zdroj ucelená technicky dále nedělitelná stacionární technická jednotka nebo činnost,

Více

AFEED, a.s. Montovaná výrobna krmných směsí Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

AFEED, a.s. Montovaná výrobna krmných směsí Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace...

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace... PROGRAM REKUPERACE Obsah 1 Proč využívat rekuperaci...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektu...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza

Více

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ

OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ OBNOVA ČEZ A PRAKTICKÁ APLIKACE NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNOLOGIÍ 20-21. května 2008 Konference AEA Úspory energie - hlavní úkol pro energetické auditory JAN KANTA ředitel sekce Legislativa a trh JELIKOŽ

Více

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Efektivita regulací SVRS Posouzení podílu sekundárních částic v koncentracích suspendovaných částic v MSK Stanovení

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Zpráva o vlivu na životní prostředí 2017

Zpráva o vlivu na životní prostředí 2017 zpracoval Odbor Životního prostředí, Synthesia a.s. Duben 2018 1 Synthesia, a. s. je neodmyslitelně spojena s Pardubicemi a jejich okolím je významným ekonomickým subjektem a v jejích provozech je zaměstnáno

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň č.j.: ŽP/1454/14 V Plzni dne 14. 2. 2014 Vyřizuje: Ing. Vojtajová R o z h o d n u t í o změně č. 5 integrovaného povolení

Více

JATKA KURKA s.r.o. Jatka Otice Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

JATKA KURKA s.r.o. Jatka Otice Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí ZVEŘEJNĚNO DNE 11. 2. 2010 Výběrová (hodnotící) kritéria v Operačním programu Životní prostředí

Více

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Ing. Rudolf Zelinka Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor provozuschopnosti oddělení životního prostředí e-mail:

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007):

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007): V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

Kapacita zařízení. Instalovaný tepelný příkon 2x 19 MW

Kapacita zařízení. Instalovaný tepelný příkon 2x 19 MW Název části zařízení Plynový a olejový kotel K5, Plynový kotel K6 Kapacita zařízení Instalovaný tepelný příkon 2x 19 MW Zařazení dle přílohy 1 zákona o integrované prevenci do kategorie průmyslových činností

Více

THM AUTOMATICKÉ PARNÍ STŘEDOTLAKÉ KOTLE

THM AUTOMATICKÉ PARNÍ STŘEDOTLAKÉ KOTLE AUTOMATICKÉ PARNÍ STŘEDOTLAKÉ KOTLE THM Automatické parní středotlaké THM na plynná a kapalná paliva jsou standardně vyráběny v 8 výkonových typech. POPIS KOTLŮ THM: Provedení je dvoutahové s vratným plamencem

Více

Projekt EVO Komořany žije

Projekt EVO Komořany žije Projekt EVO Komořany žije 1 Komise životního prostředí - město Chomutov dne 21.6 2017 Ing. Petr Mareš technický ředitel United Energy, a.s. člen představenstva EVO Komořany, a.s. Jak je to s odpady? 2

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 2.12.2009 Číslo jednací: 081570/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_081570/2009/KUSK/7 Oprávněná úřední osoba: Bc. Eva Hrabovská dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

FLUIDNÍ KOTLE. Fluidní kotel na biomasu(parní) parní výkon 16 150 t/h tlak páry 1,4 10 MPa teplota páry 220 540 C. Fluidní kotel

FLUIDNÍ KOTLE. Fluidní kotel na biomasu(parní) parní výkon 16 150 t/h tlak páry 1,4 10 MPa teplota páry 220 540 C. Fluidní kotel FLUIDNÍ KOTLE Osvědčená technologie pro spalování paliv na pevném roštu s fontánovou fluidní vrstvou. Možnost spalování široké palety spalování pevných paliv s velkým rozpětím výhřevnosti uhlí, biomasy

Více

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014 Funkce, výhody a nevýhody CZT Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Zdroje tepla Historie rozvoje teplárenství v ČR a jeho současná pozice na energetickém trhu OBDOBÍ

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 10. března 2011 Č.j.: 15301/ENV/11 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne 9. 6. 2014 Č. j. 39584/ENV/14 podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství

Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství Problematika emisí z malých zdrojů znečišťování II. Směrnice o průmyslových emisích a teplárenství Pohled Teplárenského sdružení ČR Ing. Jiří Vecka výkonné pracoviště TS ČR 8. března 2012, Malenovice Představení

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01IKV7E* Čj: MSK 73153/2015 Sp. zn.: ŽPZ/14569/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Sčítací pravidla změny! Slouží ke stanovení celkového jmenovitého

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

ArcelorMittal Frýdek-Místek a.s. Teplárna Integrované povolení čj. MSK 83215/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

ArcelorMittal Frýdek-Místek a.s. Teplárna Integrované povolení čj. MSK 83215/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

28.3.2011 4.3.2015. Právnické osobě SITA CZ a.s. se sídlem Španělská 10/1073, 120 00 Praha 2, Vinohrady, IČ 25638955, se vydává integrované povolení

28.3.2011 4.3.2015. Právnické osobě SITA CZ a.s. se sídlem Španělská 10/1073, 120 00 Praha 2, Vinohrady, IČ 25638955, se vydává integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky Rok uvést příslušný rok, za který je zpráva o

Více

PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit. Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle

PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit. Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle PowerOPTI Poznat Řídit Zlepšit Vyhodnocení a řízení účinnosti kotle PowerOPTI = Soubor Nástrojů & Řešení & Služeb POZNAT ŘÍDIT ZLEPŠIT Co je to účinnost, jak se počítá Ztráty kotle Vyhodnocení změny/zvýšení

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX017QRQK* Čj: MSK 35288/2013 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Lucie Koloničná, Ph.D. Odbor: Odbor životního

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

Technická opatření na ekonomizéru biomasového zdroje v Teplárně Mydlovary

Technická opatření na ekonomizéru biomasového zdroje v Teplárně Mydlovary Technická opatření na ekonomizéru biomasového zdroje v Teplárně Mydlovary Petr Busta, vedoucí Teplárna Mydlovary Milan Váša, vedoucí Provoz a správa zdrojů Konference Biomasa, bioplyn & energetika 2016,

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01X5ZPG* Čj: MSK 40534/2018 Sp. zn.: ŽPZ/7616/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS

Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS Systém řízeníenvironmentu (EMS) přestavuje systematický přístup k ochraněživotního prostředíve všech činnostech organizace včetně prevence

Více

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Galuszková Zuzana ČIŽP OI Liberec 11. 6. 2019 Stanice na odstraňování kapalných Kategorie zařízení 5.1 odpadů Zařízení na odstraňování nebo

Více

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 2. Metodika přípravy plánu snížení emisí dle požadavků 5 odst. 6 a 7 zákona o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. a nařízení vlády č.112/2004

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA s.r.o. byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze českou soukromou firmou. Od 1. ledna 2014 byla

Více

Zpráva o vlivu na životní prostředí 2018

Zpráva o vlivu na životní prostředí 2018 zpracoval Odbor Životního prostředí, Synthesia a.s. Duben 2019 1 Synthesia, a. s. je neodmyslitelně spojena s Pardubicemi a jejich okolím je významným ekonomickým subjektem a v jejích provozech je zaměstnáno

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

prosinec 2017 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2016 vyrobené z uhlí... 7

prosinec 2017 Graf č. 4: Porovnání průměrných předběžných a výsledných cen tepelné energie v roce 2016 vyrobené z uhlí... 7 prosinec 2017 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Přehled průměrných cen tepelné energie za rok 2016 na jednotlivých úrovních předání tepelné energie. 3 3. Vývoj průměrné ceny tepelné energie pro konečné spotřebitele...

Více

Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy. Ing. Richard Horký, TTS Group

Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy. Ing. Richard Horký, TTS Group Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy Ing. Richard Horký, TTS Group Vícepalivové zdroje - Třebíč Teplárna SEVER Teplárna ZÁPAD Teplárna JIH Teplárna Sever Vícepalivový tepelný zdroj Kotel Vesko-B

Více

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince o energetickém auditu a energetickém posudku

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince o energetickém auditu a energetickém posudku 480/01 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 0. prosince 01 o energetickém auditu a energetickém posudku Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/000 Sb., o hospodaření energií, ve znění zákona

Více

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6.1 Stávající a již přijatá opatření 6.1.1 Posílení měření kvality ovzduší V průběhu zpracovávání těchto materiálů byly uvedeny do provozu automatické stanice imisního

Více

EPBD Semináře Články 8 & 9

EPBD Semináře Články 8 & 9 EPBD Semináře Články 8 & 9 Zdeněk Kodytek Říjen 2005 Požadavky Směrnice v článcích 8 a 9 V článcích 8 a 9 Směrnice požaduje, aby členské státy aplikovaly pravidelné inspekce kotlů spalujících neobnovitelná

Více

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO Nedokonalé spalování palivo v kotli nikdy nevyhoří dokonale nedokonalost spalování je příčinou ztrát hořlavinou ve spalinách hořlavinou v tuhých zbytcích nedokonalost spalování tuhých a kapalných paliv

Více