RUSKÉ RUBLE OBSAH. Strana 1 (celkem 41)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RUSKÉ RUBLE OBSAH. Strana 1 (celkem 41)"

Transkript

1 RUSKÉ RUBLE OBSAH 5 rublů..strana 2 10 rublů... strana 3 50 rublů...strana rublů..strana rublů..strana rublů.. strana rublů.. strana rublů strana 37 Strana 1 (celkem 41)

2 5 Rublů (1997) 5 - rublová bankovka je navržena na základě rublové bankovky vydané v roce Je 137 mm dlouhá a 61 mm široká, vyrobena ze světle zeleného papíru, který obsahuje fialová, červená a světle zelená vlákna. Převládající barva bankovky je zelená. Papír má lokalizované vodoznaky na pravé a levé straně kuponu. Na širší straně kuponu je Katedrála Sv.Sofie v Novgorodě a na užší straně je číslice 5. Papír obsahuje svislý bezpečnostní proužek, který je viditelný proti světlu. Bezpečnostní proužek má černý nápis " ", který se cyklicky opakuje. Na přední straně bankovky je tmavě modré logo Ruské národní banky, číslice 5 v tmavě zelené barvě a vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky), vytištěný tmavě zelenou barvou, který se mění na tmavě modrý nápis " ". Uprostřed je vyrytý obrázek památníku v Novgorodě k připomenutí tisícího výročí Ruska.; levá část památníku je tmavě modrá, pravá tmavě zelená.; v pozadí je Katedrála Sv.Sofie v Novgorodě. Dolů je stříbrná číslice 5, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, slepecké znaky, nápis " " (pět rublů) a stylizovaná stuha, jejíž levá část je tmavě modrá a pravá část tmavě zelená. Na stuze je skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). Na spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice se světle zbarvenou nominální hodnotou 5 po pravé a levé části a zeleně zbarvenou číslicí 5 v prostředku. V levé části bankovky je svislý vícebarevný ornamentální pás. Uprostřed levého užšího kuponu jsou kód a sériová čísla bankovek, vytištěna červeno-hnědou barvou; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna tmavě zelenou barvou. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. Strana 2 (celkem 41)

3 V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 5 v ornamentálni růžici v zelené barvě. Uprostřed je vyrytý obrázek opevnění Kremlinu v Novgorodě; na levo pod obrázkem je nápis Novgorod v ornamentálnim rámečku, dale také 6 vodorovných pásů na kterých je mikrotiskem vytištěný nápis " " a velká tmavě zelená číslice 5. Vlevo dolů je slovem napsána hodnota bankovky " " (pět rublů), vytištěna v tmavě zelené a tmavě modré barvě, rok vydání bankovky 1997 v modré barvě. V pravé části je svislý vícebarevný ornamentální pás, jehož modré prvky na zadní straně a bílé prvky na přední straně tvoří jeden vzor když podržíte bankovku proti světlu. 10 rublů (1997) 10 - rublová bankovka je navržena na základě rublové bankovky vydané v roce Je 150 mm dlouhá a 65 mm široká, vyrobena ze světle žlutého papíru, který obsahuje fialová, červená a světle zelená vlákna. Převládající barvy bankovky jsou tmavě zelená a tmavě hnědá. Papír má lokalizované vodoznaky na pravém i levém kuponu. Na širším kuponu je kostelík v Krasnojarsku a na užším je číslice 10. Papír obsahuje svislý bezpečnostní proužek, který je viditelný proti světlu. Bezpečnostní proužek má černý nápis " ", který se cyklicky opakuje. Na přední straně bankovky: nahoře hnědé logo Ruské národní banky, číslice 10 v tmavě zelené barvě a a vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky). Uprostřed je vyrytý obrázek mostu přes řeku Jenisej v Krasnojarsku a kostelík na vícebarevném pozadí. Dolů je stříbrná číslice 10, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, slepecké znaky a stylizovaná stuha. Na stuze je v rámečku nápis Krasnojarsk a skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). Na pravo od stuhy je hodnota bankovky slovy " " (deset Strana 3 (celkem 41)

4 rublů). Ve spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice se světle zbarvenou nominální hodnotou 10 po pravé a levé části a modře zbarvenou číslicí 10 v prostředku. V pravé části bankovky je svislý vícebarevný ornamentální pás z větviček a šišek. Uprostřed užšího levého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovek, vytištěna červeno-hnědou barvou; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna tmavě zelenou barvou. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 10 v ornamentálni růžici v tmavě zelené barvě. Uprostřed je vyrytý obrázek vodní elektrárny v Krasnojarsku, pod obrázkem je hodnota bankovky slovy " " (deset rublů); nad tím je mikrotisk - sedm dvojitých vodorovných proužků s opakující se číslicí 10, na pravo je světlým mikrotiskem nápis " " na devíti tmavě zelených vodorovných proužcích, na pravo je velká tmavě zelená číslice 10, a rok vydání 1997, vytištěný světle hnědou barvou. Po levé straně středové části je svislý ornamentální pás z větviček a šišek, jehož prvky na zadní straně a prvky na přední straně tvoří jeden vzor když podržíte bankovku proti světlu. 10 rublů (2004) Strana 4 (celkem 41)

5 POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Vodoznaky Vodoznaky jsou umístěné na bílém pozadí bankovky. Je zde číselně hodnota bankovky na úzké nepotištěné ploše a kaple na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. 2. Kresba proměnlivou barvou Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 3. Tis z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 5 (celkem 41)

6 4. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem. Pokud je bankovka nakloněná jak je ukázáno na obrázku vlevo, dají se vidět písmena "PP" vystupující proti tmavému pozadí. Při natočení bankovky o 90 bez změny úhlu pohledu se dají vidět tmavá písmena na světlém pozadí. 5. Bezpečnostní proužek Okénkový bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. Jedná se o pokovený plastický proužek. Některé části bezpečnostního proužku vypadají jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubové straně bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující tmavou čáru. 6. Mikrotexty Pod lupou jde vidět mikrotexty na rubu bankovky. Mikrotext obsahující opakující se číslici "10" je umístěn pod pohledem na přehradu vodní elektrárny v Krasnoyarsku. Mikrotext skládající se z tmavých proužků a obsahujících světlý text "ЦБР10" je umístěn v dolní části bankovky. Strana 6 (celkem 41)

7 7. Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna. 50 rublů (1997) 50- rublová bankovka je navržena na základě rublové bankovky vydané v roce Je 150 mm dlouhá a 65 mm široká, vyrobena ze světle modrého papíru, který obsahuje fialová, červená a světle zelená vlákna. Převládající barva bankovky je modrá. Papír má lokalizované vodoznaky na pravé a levé straně kuponu. Na širší straně kuponu je Katedrála Sv. Petra a Pavla v Petrohradě a na užším kuponě je číslice 50. Svislý bezpečnostní proužek viditelný proti světlu má černý nápis " ", který se cyklicky opakuje. V horní části přední strany bankovky je tmavě modré logo Ruské národní banky a číslice 50 a vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky). Uprostřed je vyrytý Strana 7 (celkem 41)

8 obrázek sochy na podstavci rostral sloupu v Petrohradě na řece Neva a v pozadí je pohled na pevnost Sv.Petra a Pavla. Pod tím je stříbrná číslice 50, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, vystupující znaky pro slepce, hodnota slovy " " (padesát rublů) a stylizovaná stuha. Na stuze je skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). Ve spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice se světle zbarvenou nominální hodnotou 50 po pravé a levé části a světle zeleně zbarvenou číslicí 50 v prostředku. V levé části bankovky je svislý vícebarevný ornamentální pás. Uprostřed užšího levého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna červeno-hnědou barvou; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna tmavě zelenou barvou. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 50 v ornamentálni růžici a modré vodorovné mikrotiskové čáry tvořené číslicí 50. Uprostřed je vyrytý obrázek někdejší burzy a rostral sloup v Petrohradě. Pod obrázkem je ozdobný emblém s nápisem Petrohrad a vpravo je několik tmavých vodorovných proužků se světlým opakujícím se mikrotiskovým nápisem " " a velkou číslici 50. Pod tím je hodnota bankovky slovy " " (padesát rublů), vytištěna modře a černě a rok vydání 1997, vytištěný fialovou barvou. Po pravé straně středové části je svislý vícebarevný ornament, obsahující kosočtverce které se zbarví na růžovo když podržíte bankovku proti světlu. 50 rublů (2004) Strana 8 (celkem 41)

9 POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Vodoznaky Vodoznaky jsou umístěné na bílém pozadí bankovky. Je zde číselně hodnota bankovky na úzké nepotištěné ploše a část obrazu pevnosti Petropavlovskaya na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. 2. Kresba proměnlivou barvou Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 3. Tisk z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 9 (celkem 41)

10 4. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem. Pokud je bankovka nakloněná jak je ukázáno na obrázku vlevo, dají se vidět světlá písmena "PP" vystupující proti tmavému pozadí. Při natočení bankovky o 90 bez změny úhlu pohledu se dají vidět tmavá písmena na světlém pozadí. 5. Bezpečnostní proužek Okénkový bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. Jedná se o pokovený plastický proužek. Některé části bezpečnostního proužku vypadají jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubové straně bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující tmavou čáru. 6. Mikrotexty Pod lupou jde vidět mikrotexty na rubu bankovky. Mikrotext obsahující opakující se číslici "50" je umístěn na horní části bankovky. Mikrotext skládající se z tmavých proužků obsahujících světlý text "ЦБР50" je umístěn v dolní části bankovky. Strana 10 (celkem 41)

11 7. Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna. 100 rublů (1997) 100 rublová bankovka je navržena na základě rublové bankovky vydané v roce Je 150 mm dlouhá a 65 mm široká, vyrobena z růžového papíru, který obsahuje fialová, červená a světle zelená vlákna. Převládající barva bankovky je hnědo zelená. Papír má lokalizované vodoznaky na levém i pravém kuponu. Na širším kuponu je budova Divadla Bolshoi v Moskvě a na užším kuponu je číslice 100. Svislý bezpečnostní proužek viditelný proti světlu má černý nápis " ", který se cyklicky opakuje. V horní části přední strany bankovky je hnědé logo Ruské národní banky a číslice 100 a vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky). Uprostřed je vyrytý obrázek sousoší (kvadriga) na sloupoví budovy Divadla Bolshoi v Moskvě. Pod tím je stříbrná číslice 100, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, Strana 11 (celkem 41)

12 vystupující znaky pro slepce, hodnota slovy " " (sto rublů) a stylizovaná stuha. Na stuze je skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). Ve spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice se světle zbarvenou nominální hodnotou 100 v pravé a levé části a tmavě oranžově zbarvenou číslicí 100 v prostředku. V levé části bankovky je svislý vícebarevný ornamentální pruh. Uprostřed užšího levého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna červenohnědou barvou; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna tmavě zelenou barvou. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 100 v ornamentálni růžici a červeno hnědé vodorovné mikrotiskové čáry tvořené číslicí 100. Uprostřed je vyrytý obrázek budovy Divadla Bolshoi v Moskvě. Pod obrázkem je ozdobný emblém s nápisem Moskva, pět červeno hnědých dvojitých vodorovných čar s opakujícím se světlým nápisem " " a velkou červeno hnědou číslicí 100. Pod tím je hodnota bankovky slovy " " (sto rublů) a vpravo je rok vydání bankovky 1997, vytištěný zelenou barvou. Po pravé straně středové části je svislý vícebarevný ornament, obsahující kosočtverce které se zbarví na světle modro když podržíte bankovku proti světlu. 100 rublů (2004) Strana 12 (celkem 41)

13 POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Vodoznaky Vodoznaky jsou umístěné na bílém pozadí bankovky. Je zde číselně hodnota bankovky na úzké nepotištěné ploše a přední pohled na budovu Bolšoj těatru (Velkého divadla) na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. 2. Kresba proměnlivou barvou Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 3. Tisk z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 13 (celkem 41)

14 4. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem. Pokud je bankovka nakloněná jak je ukázáno na obrázku vlevo, dají se vidět světlá písmena "PP" vystupující proti tmavému pozadí. Při natočení bankovky o 90 bez změny úhlu pohledu se dají vidět tmavá písmena na světlém pozadí. 5. Mikroperforace (dírkování) Při podržení bankovky proti světlu jde vidět číslici "100" tvořenou tečkami (dírkami v papíru), které vypadají jako světlé body. Mikroperforaci lze jasně vidět i za horšího osvětlení. V místě mikroperforace není papír na dotek nikterak hrubý. 6. Bezpečnostní proužek Okénkový bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. Jedná se o pokovený plastický proužek. Některé části bezpečnostního proužku vypadají jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubové straně bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující tmavou čáru. Strana 14 (celkem 41)

15 7. Mikrotexty Pod lupou jde vidět mikrotexty na rubu bankovky. Mikrotext obsahující opakující se číslici "100" je umístěn na horní části bankovky. Mikrotext skládající se z tmavých proužků obsahujících světlý text "ЦБР100" je umístěn v dolní části bankovky. 8. Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna. 500 rublů (1997) Strana 15 (celkem 41)

16 500 rublová bankovka je navržena na základě rublové bankovky vydané v roce Je 150 mm dlouhá a 65 mm široká, vyrobena ze světle fialového papíru, který obsahuje fialová, červená a světle zelená vlákna. Převládající barva bankovky je fialově modrá. Papír má lokalizované vodoznaky na levém i pravém kuponu. Na širším kuponu je hlava sochy Velkého Petra a na užším kuponu je číslice 500. Svislý bezpečnostní proužek viditelný proti světlu má černý nápis " ", který se cyklicky opakuje. V horní části přední strany bankovky je logo Ruské národní banky, vytištěné barvou která se mění ze žluto zelené na červeno oranžovou když se díváte na bankovku z různých uhlů, fialová číslice 500 a vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky). Uprostřed je vyrytý obrázek sochy Velkého Petra ve městě Arkhangelsk, v pozadí je plovoucí loď. Pod tím je stříbrná číslice 500, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, vystupující znaky pro slepce, stylizovaná stuha s nápisem Arkhangelsk a hodnotou bankovky slovy " " (pět set rublů). Na stuze je dále skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). V levé části bankovky je svislý vícebarevný ornamentální pruh. Ve spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice se světle zbarvenou nominální hodnotou 500 v pravé a levé části a purpurovou číslicí 500 v prostředku. Uprostřed užšího levého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna červeně; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna tmavě zelenou barvou. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 500 v ornamentálni růžici a fialové vodorovné mikrotiskové čáry tvořené číslicí 500. Uprostřed je vyrytý obrázek Soloveckého kláštera. Pod tím je velká číslice 500, hodnota bankovky slovy " " (pět set rublů), čtyři dvojité fialové vodorovné čáry s opakujícím se světlým nápisem " " a rok vydání bankovky 1997, vytištěný purpurovou barvou. Na pravé straně v centrální části je svislý ornamentální pruh, jehož prvky se proti světlu vyplní barvou odpovídající barvě pruhu na přední straně bankovky. Strana 16 (celkem 41)

17 500 rublů (2004) POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Proměnlivá barva Emblém Ruské banky je natisknut proměnlivou barvou. Při naklánění bankovky se barva postupně mění z červeně-oranžové na žluto-oranžovou. Strana 17 (celkem 41)

18 2. Vodoznaky Vodoznaky jsou umístěné na bílém pozadí bankovky. Je zde číselně hodnota bankovky na úzké nepotištěné ploše a portrét Petra I. na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. 3. Kresba proměnlivou barvou Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 4. Tisk z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 18 (celkem 41)

19 5. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem Pokud je bankovka nakloněná jak je ukázáno na obrázku vlevo, dají se vidět světlá písmena "PP" vystupující proti tmavému pozadí. Při natočení bankovky o 90 bez změny úhlu pohledu se dají vidět tmavá písmena na světlém pozadí. 6. Mikroperforace (dírkování) Při podržení bankovky proti světlu jde vidět číslici "500" tvořenou tečkami (dírkami v papíru), které vypadají jako světlé body. Mikroperforaci lze jasně vidět i za horšího osvětlení. V místě mikroperforace není papír na dotek nikterak hrubý. 7. Bezpečnostní proužek Okénkový bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. Jedná se o pokovený plastický proužek. Některé části bezpečnostního proužku vypadají jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubu bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující tmavou čáru. Strana 19 (celkem 41)

20 8. Mikrotexty Pod lupou jde vidět mikrotexty na lícní straně bankovky. Je zde mikrotext obsahující opakující se číslici "500" na horní části bankovky Mikrotext z tmavých proužků obsahujících opakující světlý text "ЦБР500" je umístěn v dolní části bankovky. 9. Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna. 500 rublů (2010) Strana 20 (celkem 41)

21 Upravená bankovka má stejné rozměry a hlavní design jako bankovka 500 rublů (2004). Barva a grafický design přední i zadní části bankovky prodělaly malou změnu. Na přední straně upravené bankovky v dolní části levé nepotištěné oblasti vlevo od hlavního obrázku je text "МОДИФИКАЦИЯ 2010 ГОДА (modifikace 2010)" Bankovky modifikace 2010 mají následující hlavní rozdíly: Bezpečnostní proužek dvou typů je zabudován v papíře (dvoubarevný a jednobarevný šedý); Bezpečnostní proužek zabudovaný do papíru se zvýrazní na přední straně bankovky, díváme li-se směrem ke světlu; Je zde vícebarevný a zvýrazněný vodoznak na pravé nepotištěné ploše bankovky; Na okrajích nepotištěné plochy na přední straně bankovky jsou jemnou jemné reliéfy linkových značek; Efekt proměnlivé barvy na jednobarevné oblasti hlavního obrazu na přední straně bankovky byl změněn; Výška číslic na levém sériovém čísle se plynule zvyšuje zleva doprava; Hlavní obraz a vícebarevný ozdobný pruh na zadní části bankovky byly změněny; Některé prvky obrazu mají magnetické vlastnosti; Pod UV a IR světlem se bankovky v některých aspektech liší od předchozích modifikací rublů (1997) Strana 21 (celkem 41)

22 Vyrobena z bílého papíru, bankovka je 157 mm dlouhá a 69 mm široká. Papír je napuštěný světle zelenými a červenými vlákny a vlákny nahrazujícimi červené a žluté segmenty. Převládající barvou bankovky je modro zelená. Papír má lokalizované vodoznaky na levém i pravém kuponu. Na širším kuponu je památník Princi Jaroslavovi Moudrému v Jaroslavlově a na užším kuponu je číslice Bankovka má bezpečnostní svislý proužek zapuštěný do papíru, který je viditelný jenom proti světlu. Na proužku je černý nápis число 1000 ( ruská zkratka pro Ruskou národní banku a hodnotu bankovky). Na přední straně bankovky je logo Ruské národní banky, umístěné v horní části bankovky a vytištěné barvou, která se mění ze zeleno žluté na červeno hnědou, když se díváte na bankovku z různých uhlů; číslice 1000, vystupující nápis " " (bankovka Ruské národní banky) vytištěný tmavě modrou barvou a erb města Jaroslavl vytištěný stříbrnou barvou. Uprostřed je vyrytý obrázek památníku Princi Jaroslavovi Moudrému v Jaroslavově, obrázek je tmavě modrý a v pozadí je památní kaplnka. Ve spodní části bankovky je sttříbrná číslice 1000, popisek Padělání bankovek Ruské národní banky je trestný čin, speciální znaky pro slepce, vzorovaná růžice, pod ní dekorativní stuha s nápisem Jaroslavl, stylizovaný pruh a nápis "ТЫСЯЧА РУБЛЕЙ" (tisíc rublů), vytištěný modro zelenou barvou. Na pruhu je i skrytý obrazec - písmena PP psána azbukou, viditelná jenom pod určitým světlem (sklopný efekt). Vlevo od středu je svislý vícebarevný proužek. Ve spodní části pravého kuponu je šedivě zbarvená ornamentální růžice s nominální hodnotou 1000 v pravé a levé části a modrou číslicí 1000 v prostředku. Uprostřed užšího levého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, vytištěna červeně; v horní části pravého širokého kuponu jsou kód a sériová čísla bankovky, v tmavě zelené barvě. Kód pozestává z dvou písmen a sériové číslo ze sedmi číslic. V horním pravém i levém rohu zadní strany bankovky jsou číslice 1000 v ornamentálni růžici a mezi růžicemi jsou vodorovné mikrotiskové čáry s mikrotiskovým textem 1000 v modré barvě. Uprostřed je obrázek kostela V Jaroslavově. Ve spodní části je velká číslice 1000, hodnota bankovky slovy "ТЫСЯЧА РУБЛЕЙ" (tisíc rublů), sedm vodorovných čars opakujícím se nápisem ЦБР1000" a rokem vydání bankovky 1997, vytištěným modrou barvou. Strana 22 (celkem 41)

23 Po pravé straně centrální části je opakující se číslice 1000 a a svislý ornamentální pruh jehož prvky se proti světlu vyplní barvou odpovídající barvě pruhu na přední straně bankovky. Od prvního ledna 2001 je tato bankovka oficiální bankovka Ruské Federace a je akceptována v plné hodnotě bez jakýchkoliv omezení rublů (2004) POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Proměnlivá barva Emblém města Yaroslavl je natisknut proměnlivou barvou. Při naklánění bankovky se barva postupně mění z fialové na olivově zelenou. Strana 23 (celkem 41)

24 2. Vodoznaky Vodoznaky jsou umístěné na bílém pozadí bankovky. Je zde číselně hodnota bankovky na úzké nepotištěné ploše a portrét knížete Jaroslava Moudrého na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. 3. Kresba proměnlivou barvou. Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 4. Tisk z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 24 (celkem 41)

25 5. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem Pokud je bankovka nakloněná jak je ukázáno na obrázku vlevo, dají se vidět světlá písmena "PP" vystupující proti tmavému pozadí. Při natočení bankovky o 90 bez změny úhlu pohledu se dají vidět tmavá písmena na světlém pozadí. 6. Mikroperforace (dírkování) Při podržení bankovky proti světlu jde vidět číslici "1000" tvořenou tečkami (dírkami v papíru), které vypadají jako světlé body. Mikroperforaci lze jasně vidět i za horšího osvětlení. V místě mikroperforace není papír na dotek nikterak hrubý. 7. Bezpečnostní proužek Okénkový bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. Jedná se o pokovený plastický proužek. Některé části bezpečnostního proužku vypadají jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubu bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující tmavou čáru. Strana 25 (celkem 41)

26 8. Mikrotexty Pod lupou jde vidět mikrotexty na lícní straně bankovky. Je zde mikrotext obsahující opakující se číslici "1000" na horní části bankovky Mikrotext z proužků obsahujících text "ЦБР1000" umístěný v dolní části bankovky je tisknut se změnou ze zadní části obrazu dopředu, zleva doprava. 9. Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna rublů (1997 modifikace 2010) Strana 26 (celkem 41)

27 Modifikovaná bankovka má stejné rozměry a celkový design jako 1000rublová bankovka modifikace Barevný design bankovky byl nevýznamně změněn. Na přední straně upravené bankovky v dolní části levé nepotištěné oblasti vlevo od hlavního obrázku je text "МОДИФИКАЦИЯ 2010 ГОДА" (modifikace 2010). POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Světlý lesklý vodorovný proužek ve středu emblému města Yaroslavl jde vidět pod přímým úhlem. Při naklánění bankovky jde jasně vidět jak se proužek pohybuje odshora dolu. Strana 27 (celkem 41)

28 2. Stupňovitý vodoznak (portrét Jaroslava Moudrého) je vylepšen přidaným vysocesvětlým vodoznakem (číslice 1000). Některé části tohoto vodoznaku jsou výrazně světlejší než papír a zbytek vodoznaku 3. Linky označující hranu netiskové plochy, slepecká značka a text "Билет Банка России" (bankovka ruské banky) mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. 4. Největší fragment bezpečnostního proužku vychází na povrch přední strany bankovky ve formě proměnlivých okének. Když se bankovka natáčí je možné na tomto fragmentu vidět duhově zabarvené místo bez obrázku nebo numerické hodnoty 1000 oddělené kosočtverci. 5. Strana 28 (celkem 41)

29 Na zadní straně bankovky, v místě bezpečnostního proužku, je vidět tmavé opakující se číslo 1000 oddělené kosočtverci. Při přidržení bankovky proti světlu se dají vidět světlá čísla 1000 oddělené kosočtverci na tmavém pozadí. 6. Bezpečnostní prvek skládající se ze dvou částí. Když se bankovka naklání, jde vidět v horní části prvku barevné vlnky (modré a žluté). Na spodní části prvku jsou vidět stále. Při pohledu pod UV světlem jde vidět jednobarevnou luminiscenci. Když se bankovka pod UV světlem naklání jde vidět barevné (červené a zelené) vlnky. 7. Pokud se bankovka podrží proti světlu, lze pod emblémem města Yaroslavl vidět číselnou hodnotu 1000 tvořenou rovnoběžnými řadami perforovaných dírek v papíře. Tyto dírky nejde cítit hmatem. Strana 29 (celkem 41)

30 8. Na hraně ozdobného proužku jsou řádky s mikrotextem. 9. Budova napravo od kaple na pozadí předního vzoru je tvořena malými grafickými obrázky rublů (1997) Strana 30 (celkem 41)

31 POPIS BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ 1. Proměnlivá barva Emblém města Chabarovsk je natisknut proměnlivou barvou. Při naklánění bankovky se barva postupně mění z fialové na olivově zelenou. 2. Vodoznaky Strana 31 (celkem 41)

32 Bankovní papír je bílý a UV-světlo na něm nevyvolává fluoerescenci. Vodoznaky jsou umístěny na nepotištěných částech bankovky. Je zde číselně hodnota 5000 (světlé číslice se stínováním) na úzké nepotištěné ploše a portrét Muravyova-Amurského (stupňovitý vodoznak) na široké nepotištěné ploše. Pokud se bankovka podrží na jasném světle lze vidět různé části vodoznaku. Některé jsou světlejší a některé tmavší než okolní papír. Vodoznak na široké nepotištěné ploše je tvořen plynulým přechodem ze světlých částí do tmavých. U portrétu Muravyova-Amurského je číselná hodnota 5000 (vysokosvětlý vodoznak), která je světlejší než ostatní části portrétu. 3. Kresba proměnlivou barvou Na lícní straně bankovky je místo vypadající jako jednobarevná plocha, pokud se na něj díváme přímo ve vzdálenosti cm od očí. Při natáčení bankovky se zde ale dají vidět různobarevné proužky. 4. Tisk z výšky Text "Билет Банка России" a speciální slepecká značka mají zvýšený reliéf a jsou cítit hmatem. Strana 32 (celkem 41)

33 5. Skrytý obraz Skrytý obraz je viditelný v ozdobném pruhu pouze pod ostrým úhlem pod dopadajícím světlem 6. Emblém Ruské banky Vlevo, v horní části lícní strany bankovky je emblém Ruské banky. Tento emblém je překryt lesklým lakem a při pohybu bankovkou ze strany na stranu se v emblému dá vidět jasné zelené tečkování. 7. Grafické obrázky Vzdálenější břeh řeky Amur (Uprostřed lícní strany bankovky) se skládá z malých grafických obrázků. Písmena "ЦБРФ", "РР" a siulety tygrů, medvědů ryb i stromů jsou viditelné za pomocí lupy. Strana 33 (celkem 41)

34 8. Mikrotexty Mikrotext 5000 se opakuje na lícní straně (po pravé straně) bankovky. Při pohledu pouhým okem vypadají mikrotexty plasticky. V horní části rubu bankovky lze nalézt mikrotext obsahující opakující se tmavě tištěnou číselnou hodnotou Mikrotext obsahující text "ЦБРФ5000" se opakuje v dolní části na lícní straně bankovky. Mikrotext je tisknut plynulým přechodem ze zadní části obrazu dopředu, zleva doprava. Je zde opakující se mikrotext "ЦБРФ" vzadu na obrazu uprostřed ozdobného pruhu v levé části na rubu bankovky. 9. Mikroperforace (dírkování) Při podržení bankovky proti světlu jde vidět číslici "5000" tvořenou tečkami (dírkami v papíru), které vypadají jako světlé body. Mikroperforaci lze jasně vidět i za horšího osvětlení. V místě mikroperforace není papír na dotek nikterak hrubý. 10. Bezpečnostní proužek Okénkový, 3 milimetry široký bezpečnostní proužek je zabudován v papíru. 5 částí bezpečnostního proužku vypadá jako série stříbrných pomlček na povrchu papíru na rubu bankovky. Při podržení bankovky proti světlu jde proužek vidět jako rovnou pokračující Strana 34 (celkem 41)

35 tmavou čáru. Při velmi pozorném pohledu proti světlu v ní lze vidět světlou číslici 5000 střídající se s převrácenou světlou číslicí Bezpečnostní vlákna Červená, světlezelená, dvoubarevná a šedá vlákna jsou chaoticky rozmístěna v papíru. Dvoubarevná vlákna vypadají fialová, ale pod lupou je vidět střídání červených a modrých částí vlákna. 12. Mikrotext na barevném pozadí V dolní částí rubu bankovky nad ozdobným pruhem se skrytým obrazem je umístěn mikrotext. Malá hnědá čísla 5000 se opakují na světlehnědém pozadí. Mikrotext i barevné pozadí jsou tisknuty společně hlubotiskem rublů (2010) Strana 35 (celkem 41)

36 Upravená bankovka má stejné rozměry a hlavní design jako bankovka 5000 rublů (1997). Barva a grafický design přední i zadní části bankovky prodělaly malou změnu. Na přední straně upravené bankovky v dolní části levé nepotištěné oblasti vlevo od hlavního obrázku je text "МОДИФИКАЦИЯ 2010 ГОДА (modifikace 2010)" Bankovky modifikace 2010 mají následující hlavní rozdíly: Bezpečnostní proužek dvou typů je zabudován v papíře (dvoubarevný a jednobarevný šedý); Bezpečnostní proužek zabudovaný do papíru se zvýrazní na přední straně bankovky, díváme li-se směrem ke světlu; Je zde vícebarevný a zvýrazněný vodoznak na pravé nepotištěné ploše bankovky; Emblém města Khabarovsk je tisknut optickou magnetickou barvou (OVMI) s efektem pohybujícího se jasného proužku; Na okrajích nepotištěné plochy na přední straně bankovky jsou jemnou jemné reliéfy linkových značek; V dolní části se skrytými barevnými pruhy je místo se stále viditelnými barevnými proužky (MVC + efekt); Výška číslic na levém sériovém čísle se plynule zvyšuje zleva doprava; Hlavní obraz a vícebarevný ozdobný pruh na zadní části bankovky byly změněny; Některé prvky obrazu mají magnetické vlastnosti; Pod UV a IR světlem se bankovky v některých aspektech liší od předchozích modifikací. Strana 36 (celkem 41)

37 100 Rublů (2015) 1. Kombinovaný vodoznak Když držíme bankovku proti světlu, můžeme vidět vodoznak na nepotištěné oblasti v horní části bankovky. Vodoznak (portrét císařovny Kateřiny Veliké) má postupné přechody ze světlé do tmavé barvy. 2. Ochranný proužek Ochranný proužek (5mm široký) ve kterém se zobrazuje symbol Rublu. Strana 37 (celkem 41)

38 3. Obrázek složený z několika grafických prvků 4.1 Mikrotext (slovo "КРЫМ" (Crimea)) mikrotext se nachází, na obrázku hradu podél horního okraje balkonu v prvním patře. Skládá se ze slova "КРЫМ" (Krym) které je zde opakovaně vytištěné. 4.2 Mikrotext (slovo "СЕВАСТОПОЛЬ"(Sevastopol)) mikrotext se nachází pod obrazem Památníku hrdinné obrany Sevastopolu skládá ze slova "СЕВАСТОПОЛЬ" (Sevastopol) které je zde opakovaně vytištěné. 4.3 Mikrotext (Nominální hodnota bankovky "100") mikrotext umístěný na levé a pravé straně v horní části bankovky. Zobrazuje se zde nominální hodnota bankovky. Strana 38 (celkem 41)

39 5. Ochranný proužek Pokud bankovku nakloníme, zobrazí se nominální hodnota bankovky "100". 6. Změna barvy Když se bankovka nakloní, změní se barva nominální hodnoty bankovky. 6.1 Změna barvy (pod UV) Když se bankovka nakloní, pod UV světlem změní se barva nominální hodnoty bankovky. 7. Symbol Rublu Pokud se na bankovku koukáme, pod určitým úhlem symbol rublu se stane viditelným. Strana 39 (celkem 41)

40 8. Plastický tisk Zkontrolujte hmatem bankovky. Text "БИЛЕТ БАНКА РОССИИ" (THE NOTE OF THE BANK OF RUSSIA) СТО РУБЛЕЙ" (ONE HUNDRED RUBLES) a další prvky (viz obrázek) mají plastický tisk. Usnadňují její identifikaci, zejména zrakově postiženým. Strana 40 (celkem 41)

41 Infračervená Lampa UV Lampa Strana 41 (celkem 41)

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků.

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Přílohy Příloha č. 1 Ochranné prvky japonské bankovky 1.000 YEN vzor 2004: 40 Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Ochranný prvek číslo 5 v levém dolním rohu lícu bankovky. Detailní

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny)

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) semestrální práce Zdeněk Čumpelík Martin Čížek V Praze

Více

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 Dne 2. července 2007 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 2000 Kč vzoru 2007. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1996 a 1999 zůstávají

Více

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 Dne 1. dubna 2008 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 1000 Kč vzoru 2008. Bankovka téže nominální hodnoty vzoru 1996 zůstává nadále

Více

INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O.

INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O. INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O. KARTOTÉKA KOREA Obsah KARTOTÉKA KOREA... 1 1000 WON... 2 Bezpečnostní prvky... 2 5000 WON... 4 Bezpečnostní prvky... 4 10000 WON... 7 Bezpečnostní

Více

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 100 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

SEZNAMTE SE S NOVOU BANKOVKOU 50

SEZNAMTE SE S NOVOU BANKOVKOU 50 Více informací je k dispozici na stránkách /, 2016 : PŘÍPRAVA Více informací je k dispozici na stránkách /, 2016 : PŘÍPRAVA BANKOVKY 50 Porovnejme BANKOVKY 50 ZE CO JE NOVÉHO Zadní strana Nové eurobankovky

Více

INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O.

INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O. INTARNATIONAL CURRENCY EXCHANGE CZECH REPUBLIC (ICE) S.R.O. KARTOTÉKA POLSKO Obsah KARTOTÉKA POLSKO... 1 10 zł... 2 Bezpečnostní prvky... 2 20 zł... 5 Bezpečnostní prvky... 5 50 zł... 7 Bezpečnostní prvky...

Více

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018 BANKOKA 200 Kč ZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 200 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1996 a 1998 zůstávají

Více

EURO IDENTIFIKACE NASTAVENÍM PROTI SVĚTLU HMATEM NAKLONĚNÍM. NAŠE měna

EURO IDENTIFIKACE NASTAVENÍM PROTI SVĚTLU HMATEM NAKLONĚNÍM. NAŠE měna EURO NAŠE měna IDENTIFIKACE HMATEM NAKLONĚNÍM NASTAVENÍM PROTI SVĚTLU IDENTIFIKACE BANKOVEK 1. HMATEM Papír Plastický tisk 2. NASTAVENÍM PROTI SVĚTLU Vodoznak Soutisková značka Ochranný proužek Perforace

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Šablona FG č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Peníze Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Ročník 4. Anotace Prezentační

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Finanční trh, cenné papíry praktické úlohy III/2 VY_32_INOVACE_22 2 Název školy Registrační

Více

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Úloha ČNB při i péči p o peněž ěžní oběh Inovovaná bankovka 1000,- Kč Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 21. března 2008 Struktura prezentace Úvod Úloha ČNB 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

SKOTSKO Na druhé stránce je nová 5 bankovka 2015

SKOTSKO Na druhé stránce je nová 5 bankovka 2015 SKOTSKO Na druhé stránce je nová 5 bankovka 2015 Pro přechod na požadovanou bankovku, klikni na barevné pole: 100 50 20 10 5 1 Clydesdale Bank - 5 Forth Bridge Commemorative Velikost: 125mm x 65mm Barva:

Více

PRŮVODCE PRO PRACOVNÍKY ZPRACOVÁVAJÍCÍ HOTOVOST

PRŮVODCE PRO PRACOVNÍKY ZPRACOVÁVAJÍCÍ HOTOVOST : PŘÍPRAVY : OCHRANNÉ PRVKY nové bankovky 10 let v pořadí jejich nominálních hodnot počínaje bankovkou v roce 01 a 10 od. září 01. První série zůstane zákonným platidlem a bude v oběhu společně Kaiserstrasse

Více

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek.

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek. BANKOVKY A MINCE x mm 1000 Kč bankovky proti světlu získává slabý zlatý Proměnlivá barva Ochranný prvek založený na optickém efektu. Tento prvek vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v

Více

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 Dne 1. dubna 2009 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 500 Kč vzoru 2009. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků:

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: 1. Logo a název banky jedná se o firemní označení banky, která poskytuje

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2018 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 81 Rozeslána dne 9. srpna 2018 Cena Kč 33, O B S A H : 155. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 105/2008 Sb., o naturálních a peněžních náležitostech žáků

Více

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE Základy pokladní služby - organizace pokladní služby, dotace

Více

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č.

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. materiálu: VY_62_INOVACE_0203 ANOTACE: Autor materiálu:

Více

NOVÁ TVÁŘ EURA. Poznejte novou bankovkou 10 blíže. www.nove-eurobankovky-cs.eu www.euro.ecb.europa.eu

NOVÁ TVÁŘ EURA. Poznejte novou bankovkou 10 blíže. www.nove-eurobankovky-cs.eu www.euro.ecb.europa.eu NOVÁ TVÁŘ EURA Poznejte novou bankovkou 10 blíže : ZÁKLADNÍ INFORMACE : ZÁKLADNÍ INFORMACE : OCHRANNÉ PRVKY Lze je snadno zkontrolovat, ale obtížně padělat Díky zdokonaleným ochranným prvkům jsou nové

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast

Více

ČÁST PRVNÍ UŽÍVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOPLATNĚNÝCH ČASOVÝM POPLATKEM

ČÁST PRVNÍ UŽÍVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOPLATNĚNÝCH ČASOVÝM POPLATKEM Strana 5522 Sbírka zákonů č. 435 / 2012 Částka 158 435 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2012 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem a o změně vyhlášky č. 527/2006 Sb., o užívání zpoplatněných

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2019 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 9 Rozeslána dne 24. ledna 2019 Cena Kč 40, O B S A H : 20. Vyhláška o vydání pamětní bankovky po 100 Kč vzoru 2019 ke 100. výročí budování československé

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk Doc. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1945. Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1945 Vyhlásené: 20.10.1945 Časová verzia predpisu účinná od: 20.10.1945 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 92. V y h l á š k a m i n i s t r a

Více

Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., Platební styk 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Platební styk 1 Téma hotovostní operace 1)

Více

BANKOVKY SÉRIE EUROPA

BANKOVKY SÉRIE EUROPA BANKOVKY SÉRIE EUROPA KOMPLETNÍ SÉRIE EUROPA 153 x 77 mm 147 x 77 mm 140 x 77 mm 133 x 72 mm 127 x 67 mm 120 x 62 mm ÚVOD Proč jsou nové bankovky třeba? Bankovky je občas nutné zmodernizovat, aby se zajistila

Více

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk cenin Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2015 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem

VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2015 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem Strana 4154 306 VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2015 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem Ministerstvo dopravy stanoví podle 46 odst. 2 k provedení 20 odst. 1 a 21e odst. 2 zákona

Více

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Úloha ČNB emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Slup

Více

ČÍNSKÉ RENMINBI (YUANY) Pro zobrazení bankovky klikni na zelené pole

ČÍNSKÉ RENMINBI (YUANY) Pro zobrazení bankovky klikni na zelené pole ČÍNSKÉ RENMINBI (YUANY) Pro zobrazení bankovky klikni na zelené pole Obsah Obecné informace... 2 Bezpečnostní prvky... 3 1 yuan... 4 5 yuanů... 5 10 yuanů... 6 20 yuanů... 7 50 yuanů... 8 100 yuanů...

Více

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky Teze návrhů prováděcích právních předpisů k provedení 53 návrhu zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky. k provedení 53 písmeno a) návrhu zákona Vzory symbolů hasičského záchranného sboru Velký

Více

Čl. I. 1. V 3 odstavec 2 zní:

Čl. I. 1. V 3 odstavec 2 zní: Strana 4482 Sbírka zákonů č. 356 / 2011 Částka 125 356 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 527/2006 Sb., o užívání zpoplatněných pozemních komunikací a o změně vyhlášky Ministerstva

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 PADĚLKY 2012 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 26. února 2013 Padělky 2012 Počet padělků zadržených

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( IV.

Zákony pro lidi - Monitor změn (  IV. IV. Platné znění částí vyhlášky č. 286/2012 Sb., o vnějším označení, odznacích, služebních stejnokrojích a zvláštním barevném provedení a označení služebních vozidel celní správy ve znění návrhu vyhlášky

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor VY_32_INOVACE_E18.02

Více

INTERSTENO 2017 Berlin World championship professional Word Processing

INTERSTENO 2017 Berlin World championship professional Word Processing OPERAČNÍ SYSTÉM SOFTWARE POUŽITÝ PRO WORD PROCESSING ID SOUTĚŽÍCÍHO A-1 A Instrukce pro soutěžící Otevřete si připravený soubor TOURISM, uložte/převeďte jej ihned na TOURISMXXX.DOC NEBO DOCX, přičemž XXX

Více

ROZHODNUTÍ č. S2 ze dne 12. června 2009 o technických specifikacích evropského průkazu zdravotního pojištění (2010/C 106/09)

ROZHODNUTÍ č. S2 ze dne 12. června 2009 o technických specifikacích evropského průkazu zdravotního pojištění (2010/C 106/09) C 106/26 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2010 ROZHODNUTÍ č. S2 ze dne 12. června 2009 o technických specifikacích evropského průkazu zdravotního pojištění (Text s významem pro EHP a pro dohodu mezi ES

Více

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. ROZHODNUTÍ č. S2. ze dne 12. června 2009

SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ. ROZHODNUTÍ č. S2. ze dne 12. června 2009 SPRÁVNÍ KOMISE PRO KOORDINACI SYSTÉMŮ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ ROZHODNUTÍ č. S2 ze dne 12. června 2009 o technických specifikacích evropského průkazu zdravotního pojištění (Text s významem pro EHP a pro

Více

Grafický manuál. ZŠ a MŠ Proseč

Grafický manuál. ZŠ a MŠ Proseč je souborem závazných pravidel a doporučení pro užití jednotlivých prvků vizuálního stylu Základní školy a mateřské školy Proseč. Pro přímou reprodukci nepoužívejte jako předlohy prvky vytištěné z tohoto

Více

20 Kapitola. 14 Nadpis. Příloha 18: PRAVIDLA PÍSEMNÉ DOKUMENTACE JEDNOTLIVÉ POLOŽKY GRAFICKÉHO ŘEŠENÍ DOKUMENTACE

20 Kapitola. 14 Nadpis. Příloha 18: PRAVIDLA PÍSEMNÉ DOKUMENTACE JEDNOTLIVÉ POLOŽKY GRAFICKÉHO ŘEŠENÍ DOKUMENTACE Příloha : PRAVIDLA PÍSEMNÉ DOKUMENTACE JEDNOTLIVÉ POLOŽKY GRAFICKÉHO ŘEŠENÍ DOKUMENTACE - Písmo - Zrcadlo - Číslování stránek - Číslování obrázků, tabulek, vzorků - Prostor pomůcka pro umisťování vzorků

Více

ZÁSADY JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU ZÁSAHOVÝCH VOZIDEL ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

ZÁSADY JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU ZÁSAHOVÝCH VOZIDEL ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZÁSADY JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU ZÁSAHOVÝCH VOZIDEL ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Základní východiska Hlavním principem nového vizuálního stylu je použití pouze dvou základních

Více

Platné znění vyhlášky č. 306/2015 Sb., o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění vyhlášky č. 306/2015 Sb., o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem, s vyznačením navrhovaných změn IV. Platné znění vyhlášky č. 306/2015 Sb., o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem, s vyznačením navrhovaných změn VYHLÁŠKA č. 306/2015 Sb., o užívání pozemních komunikací zpoplatněných

Více

VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR

VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR NEPRAVIDELNÁ PŘÍLOHA ZPRAVODAJE V E X I L O L O G I E 10 VLAJKY A ZNAKY DEPARTEMENTŮ REPUBLIKY SALVADOR Republika Salvador je administrativně rozdělena na 14 departementů (departementos). Všechny departementy

Více

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019 www.intersteno.org www.intersteno2019.org 52 nd INTERSTENO congress Cagliari, 13-19 July 2019 OPERAČNÍ SYSTÉM SOFTWARE POUŽITÝ PRO WORD PROCESSING SOUTĚŽNÍ ID A-1 A Instrukce pro soutěžící Otevřete si

Více

Ekonomika 1. 09. Ochranné prvky bankovek ČR

Ekonomika 1. 09. Ochranné prvky bankovek ČR S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 09. Ochranné prvky bankovek ČR Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Den otevřených dveří ČNB Praha,12. června 21 Měnová politika Hlavní cíl 8 HLAVNÍ CÍL: 6 PÉČE O CENOVOU STABILITU Horizont měnové politiky 4 Inflační

Více

Vzory jízdních dokladů IDS IREDO

Vzory jízdních dokladů IDS IREDO Vzory jízdních dokladů IDS IREDO od 13. 12. 2015 1 vzory nejsou v původních velikostech, popis některých vzorů je proveden slovně) Na jednoduché jízdenky vydané z elektronické peněženky BČK IREDO je poskytována

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Padělky 2016 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Vojtěch Benda člen bankovní rady 13.3.2017 Padělky 2016 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2016 se snížil o 1 655 kusů.

Více

NÁLEŽITOSTI TECHNICKÉHO PROVEDENÍ LISTINNÝCH INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ

NÁLEŽITOSTI TECHNICKÉHO PROVEDENÍ LISTINNÝCH INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ NÁLEŽITOSTI TECHNICKÉHO PROVEDENÍ LISTINNÝCH INVESTIČNÍCH NÁSTROJŮ Článek 1 Úvodní ustanovení (1) RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s. (dále též Česká burza ) jako organizátor regulovaného trhu vydává

Více

ěživa a nové ochranné prvky bankovek

ěživa a nové ochranné prvky bankovek Emise oběž ěživa a nové ochranné prvky bankovek Inovovaná bankovka 500,- Kč Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 30. března 2009 Struktura prezentace Úvod Úloha ČNB 1 Peněž ěžní oběh

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 PADĚLKY 2014 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 16. 3. 2015 Padělky 2014 Počet padělků zadržených

Více

jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz

jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz LOGO manuál jednotného vizuálního stylu TIMO s. r. o., Drahobejlova 27, Praha 9, 190 00, IČO: 45276773, DIČ: CZ45276773, www.timo.cz Obsah 03 Symbolika značky 04 Barevné pozitivní provedení značky 05 Barevené

Více

BURZOVNÍ PRAVIDLA, ČÁST XV. Náležitosti technického provedení cenných papírů přijatých k obchodování na burzovních trzích

BURZOVNÍ PRAVIDLA, ČÁST XV. Náležitosti technického provedení cenných papírů přijatých k obchodování na burzovních trzích BURZOVNÍ PRAVIDLA, ČÁST XV. Náležitosti technického provedení cenných papírů přijatých k obchodování na burzovních trzích Článek 1 Předmět úpravy (1) Tato část burzovních pravidel upravuje náležitosti

Více

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY?

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? Plán vyučovací hodiny (č. 1) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Jak dobře znáš české bankovky? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 1 2 vyučovací

Více

Formáty výkresů a úprava výkresových listů

Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů Rozměry výkresových listů a předtisků pro všechny druhy technických výkresů používaných ve všech oblastech průmyslu a ve stavebnictví předepisuje

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince

Padělané a pozměněné bankovky a mince Padělky 2017 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2017 Vojtěch Benda člen bankovní rady 5. 3. 2018 Padělky 2017 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2017 se meziročně snížil

Více

Použitý operační systém. Použitý textový procesor

Použitý operační systém. Použitý textový procesor INTERSTENO International Federation for Information Processing Internationale Föderation für Informationsverarbeitung Fédération internationale pour le traitement de l information Professional Word Processing

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému sboru České republiky

Více

Člověk a příroda Fyzika Cvičení z fyziky Laboratorní práce z fyziky 4. ročník vyššího gymnázia

Člověk a příroda Fyzika Cvičení z fyziky Laboratorní práce z fyziky 4. ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Vzory jízdních dokladů IDS IREDO

Vzory jízdních dokladů IDS IREDO Vzory jízdních dokladů IDS IREDO od 11. 12. 2016 1 Povinné náležitosti dokladů IREDO jsou popsány v bodě 30 SPP IREDO. Na jednoduché jízdenky vydané z elektronické peněženky BČK IREDO je poskytována 5%

Více

Specifikace dodávky GŘ OL - znak a medaile

Specifikace dodávky GŘ OL - znak a medaile Příloha č. 1 ZD Technická specifikace Specifikace dodávky Uvedená technická specifikace stanoví požadovanou kvalitu zboží. Pokud je použita obchodní firma nebo název či specifické označení zboží, které

Více

Logomanuál. pravidla používání značky

Logomanuál. pravidla používání značky pravidla používání značky Obsah Grafická podoba značky Trinity............... 3 Základní tvarová a barevná varianta značky........ 4 Jednobarevná pozitivní a negativní varianta značky.. 5 Vícebarevná negativní

Více

Manuál logotypu. název programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Corporate identity

Manuál logotypu. název programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Corporate identity Manuál logotypu programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Corporate identity (jednotný koordinovaný systém) vytváří firemní styl, který se uplatňuje především při prezentaci firmy = programu navenek,

Více

NÁZEV/TÉMA: Česká měna

NÁZEV/TÉMA: Česká měna NÁZEV/TÉMA: Vyučovací předmět: Poštovní a finanční služby Škola: SŠ informatiky a spojů, Brno Učitel: Ing. Miluše Theimerová Časová jednotka: 45 min. Použité metody: Brainstorming, metoda Ano-Ne Uspořádání

Více

V. Dům přírody GRAFICKÝ MANUÁL AGENTURY OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY

V. Dům přírody GRAFICKÝ MANUÁL AGENTURY OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY V. Dům přírody GRAFICKÝ MANUÁL AGENTURY OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY DŮM PŘÍRODy Tato část manuálu AOPK ČR vymezuje pravidla pro používání základních jednotících prvků tzv. Domů přírody, tj.

Více

GRAFICKÝ MANUÁL I. ČESKÁ GOLFOVÁ FEDERACE. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION

GRAFICKÝ MANUÁL I. ČESKÁ GOLFOVÁ FEDERACE. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION GRAFICKÝ MANUÁL L O G O T Y P Ů I. II. CZECH REPUBLIC reprezentace III. CZECH GOLF FEDERATION 01 1. PLATNÁ POUZE VERTIKÁLNÍ VARIANTA ZÁKLADNÍHO U GRAFICKÁ PODOBA ZÁKLADNÍHO U SYMBOL U DODATEK U 2. U BEZ

Více

306/2015 Sb. VYHLÁKA

306/2015 Sb. VYHLÁKA 306/2015 Sb. VYHLÁKA ze dne 16. listopadu 2015 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem Změna: 306/2015 Sb. (část) Změna: 383/2016 Sb. Změna: 383/2016 Sb. (část) Ministerstvo dopravy

Více

INTERSTENO 2013Ghent Mistrovstvísvta v profesionálním word processingu

INTERSTENO 2013Ghent Mistrovstvísvta v profesionálním word processingu POUŽITÝ OPERAČNÍ SYSTÉM POUŽITÝ SOFTWARE PRO WORD PROCESSING SOUTĚŽNÍ ID A 1 Instrukce pro účastníky Otevřete dokument TRANSPORT.DOC, ihned uložte jako TRANSPORTXXX.DOCneboDOCX,kde XXX je Vašesoutěžní

Více

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou.

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. Vektorizace obrázků Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. V tomto kurzu převedeme rastrový obrázek na vektorový pomocí trasování.

Více

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing.

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing. Emisníčinnost innost České národní banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Tábor 14. května 2008

Více

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava Otázka: Bankovní soustava a platební styk Předmět: Ekonomie Přidal(a): verunecka21 Bankovní soustava a platební styk 1. bankovní soustava čr. 2. úloha ČNB 3. platení styk 4. výhody a nevýhody forem plat.styku

Více

Platební operace 1BP313

Platební operace 1BP313 Platební operace 1BP313 Hotovostní operace Ing. Marcela S o l d á n o v á VŠE Praha Hotovostní operace Hotovostní platební styk je jednou z forem platebního styku. Zahrnuje veškeré hotovostní platby, které

Více

MODRÁ ČERNÁ BORDÓ ORANŽOVÁ ZELENÁ HNĚDÁ

MODRÁ ČERNÁ BORDÓ ORANŽOVÁ ZELENÁ HNĚDÁ VIVELLA - jemný hladký materiál - ražba roku - oboustranná pěnová výplň desek (kromě diářů Jakub a Igor) - rovný hřbet (kromě diářů Jakub a Igor) - ražba DALŠÍ MOŽNOSTI U: sítotisk, ražba přes pásku MODRÁ

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce Styly odstavců V textu, který přesahuje několik stránek a je nějakým způsobem strukturovaný (což znamená, že se dá rozdělit na části (v knize jim říkáme kapitoly) a jejich podřízené části (podkapitoly),

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_61_INOVACE_FG.2.06 Název školy Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Autor Tematická

Více

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT

manual_maly_b_fin :49 Stránka 1 hora pro prenos:desktop Folder:ZAT_n: Logotyp ZAT Logotyp ZAT 1 001 1 002 Logotyp ZAT Značka společnosti ZAT a. s. (dále jen ZAT) je základním prvkem celého jednotného grafického stylu. Značku tvoří dvě části: grafický znak a název společnosti. Grafický

Více

Ochrana proti padělání karty začíná na samotné kartě.

Ochrana proti padělání karty začíná na samotné kartě. Který typ vizuálního zabezpečení zabezpečení je pro provedení je karet pro vaší provedení organizace karet ten vaší organizace pravý? ten pravý? Průřez kartou Prů řez Zabezpečení zakomponované NA kartě...

Více

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 42/2014 Strana 1 42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje

Více

2009-2010. Vánoční dekorační osvětlení

2009-2010. Vánoční dekorační osvětlení 2009-2010 Vánoční dekorační osvětlení LED Girlandy Girlandy s transparentním kabelem GIRLANDY LED - EFEKTOVÉ - 230 / 24V PRO VNITŘNÍ I VENKOVNÍ POUŽITÍ + OVLADAČ 8 PROGRAMŮ REF. ČÍSLO NÁZEV / POPIS BARVA

Více

EDA cz, z. ú. GRAFICKÝ MANUÁL základní verze

EDA cz, z. ú. GRAFICKÝ MANUÁL základní verze EDA cz, z. ú. GRAFICKÝ MANUÁL ( základní verze ( Značka EDA Značka EDA je základním prvkem jednotného grafického stylu společnosti. Její jednotlivé prvky a jejich barevnost popisují zaměření a hlavní činnost

Více

Základní grafický manuál logotypu a jeho použití

Základní grafický manuál logotypu a jeho použití Tento manuál logotypu je nezaměnitelným, originálním a závazným návodem k jeho používání. Určuje vzhled, barevnost, velikosti a způsob použití loga K aplikaci loga se používá originál v digitální podobě

Více

Diplomová práce OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK

Diplomová práce OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Diplomová práce OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK Zpracovala: Monika Křížová Plzeň 2016 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tuto diplomovou práci zpracovala samostatně,

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Sesazenky vznikají spojením dýhových listů na požadovaný formát, daného vzhledu a kvality.

CZ.1.07/1.5.00/ Sesazenky vznikají spojením dýhových listů na požadovaný formát, daného vzhledu a kvality. Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sesazenky, VY_32_INOVACE_IND104 Autor:

Více

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3 Sociomap Viewer Verze 3 1 OBSAH: Sociomap Viewer Základní popis... 3 Panel nástrojů Vieweru...... 4 Nástroje... 4 Bílé pozadí:... 4 Pohled shora po spuštění:... 4 Zobrazit panely:... 5 Klávesové zkratky:...

Více

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz 5. InDesign vzory, znakové styly www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali?

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? Pracovní list č. 1 1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? 2. Jaké vlastnosti by podle vás měli splňovat peníze? 3. Jak si představujete peníze dalšího věku? 4. Jaké ochranné prvky

Více

Návrh grafické úpravy podoby tabulek registrační značky

Návrh grafické úpravy podoby tabulek registrační značky Návrh grafické úpravy podoby tabulek registrační značky Sdružení přátel značek, o. s. vnímá tabulky s registrační značkou mimo své základní funkce i jako jeden z významných prvků prezentace našeho státu

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

STERLING SILVER Made in Germany

STERLING SILVER Made in Germany Již od 18. století je Pforzheim znám jako středisko Kdo byl Otto Hutt? zpracování drahých kovů. V malých řemeslných dílnách stejně jako v průmyslových závodech zde vyrábějí zlaté a stříbrné šperky, hodinky

Více

Mezinárodní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Mezinárodní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova plátna na Weissovo plátno Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.05.2016 (poslední oprava / modifikace) Obsah 1 Úvod... 1 2 Popis... 1 3 Poznámky... 4 4 Dodatky... 4 1 Úvod

Více