Změna DPH faktury zálohové a zúčtovací

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Změna DPH faktury zálohové a zúčtovací"

Transkript

1 Změna DPH faktury zálohové a zúčtovací E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a Strana 1 (celkem 13)

2 Úvod... 3 Změna hodnoty sazby DPH... 3 Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy)... 4 Připárování ručním zadáním částek (bez složek)... 5 Připojení Faktury zálohové daňové k Faktuře účetní... 5 Připojení více Faktur zálohových daňových k jedné Faktuře účetní... 6 Připojení jedné Faktury zálohové daňové k více Fakturám účetním... 7 Kombinace záloh a doplatků s různými sazbami na jednom zúčtovacím dokladu... 8 Přeřazení do jiné sazby DPH...11 Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy)...11 Připárování ručním zadáním částek (bez složek)...12 Strana 2 (celkem 13)

3 Úvod Dokument popisuje problematiku připojení zálohové faktury daňové k doúčtovací faktuře pro následující případy: - Změna hodnoty sazby daně - Přeřazení do jiné sazby daně, např. při zavedené druhé snížené sazby v CZ legislativě od Změna hodnoty sazby DPH Princip je totožný pro FPU i FVU. Jedná se o případ, kdy je zakázka na 1000,- Kč se sníženou sazbou daně. V roce 2012 byla uhrazena záloha 200,- Kč se sazbou 14%, k dodání zboží dojde v roce 2013 (po změně hodnoty snížené sazby daně na 15%). Příklad: Celková hodnota dodávky je 1000,- Kč bez DPH. Záloha byla uhrazena v roce 2012, ke zdanitelnému plnění z hlediska DPH došlo již v roce Základ DPH je 200,- Kč, sazba DPH 14% je 28,- Kč. Konečná zúčtovací faktura je vystavena v lednu Z hlediska DPH je zdanitelným plněním z lednové faktury pouze 800,- Kč, z toho 120,- Kč DPH 15%. Dodavateli tedy zaplatíme částku: = 1148,- Kč Celková hodnota DPH tedy je: = 148,- Kč Mohou nastat různé případy připárování Faktury zálohové daňové (FPZD, FVZD) ke konečné zúčtovací Faktuře účetní (FPU, FVU) při změně sazby DPH: Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy) o oba doklady musí mít složky Připárování ručním zadáním částek (bez složek) o použije se v případě, kdy FPZD nebo FPU nemá složky, částky jsou zadané pouze v hlavičce dokladu o použije se v případě, kdy FVZD vznikla z FVZ dle účetních zápisů o lze použít pro připárování více Faktur zálohových daňových k jedné Faktuře účetní nebo jedné Faktury zálohové daňové k více Fakturám účetním. POZOR, způsob pomocí prvního tlačítka ( nedaňové ) není v tomto případě možný, toto lze použít pouze, pokud z Faktury zálohové nevzniká Faktura zálohová daňová (Faktura zálohová a Faktura účetní jsou v rámci jednoho období DPH). Strana 3 (celkem 13)

4 Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy) - předpokladem pro správné připárování zálohy je to, že daňová zálohová i doúčtovací faktura jsou pořízeny pomocí složek dokladu. Připojení zálohy k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko včetně DPH (kopií složek zálohy). V označené záloze je uvedena sazba DPH 15% a částka DPH 30,- Kč. Po označení vět spárovaných účetních zápisů (případná změna hodnot v označených větách se nebere v úvahu a nemá na další činnost žádný vliv) budou k doúčtovací faktuře založeny nové složky jako kopie všech složek příslušejících dokladům označených vět. Záloha bude založena jako složka faktury, množství bude mít opačné znaménko než složka, ze které se kopie provedla. Takto bude napočítána do hlavičky faktury. Faktura účetní po připojení zálohové faktury daňové Do faktury přibyla složka Záloha, kde je mínusem odečtená záloha. Na složce, kde se záloha odečítá, je sazba DPH 15% a částka DPH -30,- Kč. Tato složka znamená, že pro částku 200,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 30,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 200,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 30,- Kč. Strana 4 (celkem 13)

5 Připárování ručním zadáním částek (bez složek) Při tomto způsobu připárování nevzniká žádná složka dokladu. Připojení Faktury zálohové daňové k Faktuře účetní Připojení zálohy k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko ručním zadáním částek (bez složek). V označené záloze je uvedena sazba DPH 15% a částka DPH 30,- Kč. Po stisku tlačítka se pak provede připárování takto: - u doúčtovací faktury se vytvoří účetní zápisy speciálního typu (mají typ účetního zápisu "Odúčtování zálohy - základ" nebo "Odúčtování zálohy DPH). - na hlavičce doúčtovací faktury se částka včetně DPH připočte do položky "Záloha" a o tuto částku se sníží částka "K úhradě". Faktura účetní po připojení zálohové faktury daňové Do faktury nepřibyly žádné složky, vytvořily se pouze účetní zápisy s odúčtováním. V rozúčtování je odečtení základu daně 200,- Kč a odečtení DPH v sazbě DPH 15% (30,- Kč). To znamená, že pro částku 200,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 30,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 200,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 30,- Kč. Strana 5 (celkem 13)

6 Připojení více Faktur zálohových daňových k jedné Faktuře účetní Připojení záloh k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko ručním zadáním částek (bez složek). V označených zálohách je uvedena sazba DPH 15% a částky DPH 15,- Kč. Po stisku tlačítka se pak provede připárování takto: - u doúčtovací faktury se vytvoří účetní zápisy speciálního typu (mají typ účetního zápisu "Odúčtování zálohy - základ" nebo "Odúčtování zálohy DPH). - na hlavičce doúčtovací faktury se částka včetně DPH připočte do položky "Záloha" a o tuto částku se sníží částka "K úhradě". Faktura účetní po připojení zálohových faktur daňových Do faktury nepřibyly žádné složky, vytvořily se pouze účetní zápisy s odúčtováním. V rozúčtování je odečtení základu daně 2 x 100,- Kč a odečtení DPH v sazbě DPH 15% (2 x 15,- Kč). To znamená, že pro částku 2 x 100,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 2 x 15,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 200,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 30,- Kč. Strana 6 (celkem 13)

7 Připojení jedné Faktury zálohové daňové k více Fakturám účetním Připojení zálohy k doúčtovacím fakturám Pro připojení se použije tlačítko ručním zadáním částek (bez složek). Na označené záloze se zadá cena základu DPH 100,- Kč, cena včetně DPH se vypočítá podle 15% sazby DPH z Faktury účetní, tedy 115,- Kč. Po stisku tlačítka se pak provede připárování takto: - u doúčtovací faktury se vytvoří účetní zápisy speciálního typu (mají typ účetního zápisu "Odúčtování zálohy - základ" nebo "Odúčtování zálohy DPH). - na hlavičce doúčtovací faktury se částka včetně DPH připočte do položky "Záloha" a o tuto částku se sníží částka "K úhradě". Faktura účetní po připojení zálohové faktury daňové Do faktury nepřibyly žádné složky, vytvořily se pouze účetní zápisy s odúčtováním. V rozúčtování je odečtení základu daně 100,- Kč a odečtení DPH v sazbě DPH 15% (15,- Kč). To znamená, že pro částku 100,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 15,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 100,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 15,- Kč. Zbývající částku připárujeme stejným způsobem k další faktuře. Strana 7 (celkem 13)

8 Kombinace záloh a doplatků s různými sazbami na jednom zúčtovacím dokladu Postup slouží pro případ, že je na jednom zúčtovacím dokladu od dodavatele vyčíslena záloha a doplatek v loňské sazbě a zároveň záloha a doplatek v letošní sazbě. Příklad: Na dokladu od dodavatele je celková částka, zálohy a doplatek rozepsán např. takto: Sazba DPH Základ DPH DPH Celkem Spotřeba (energie, služeb ) 20% 84000, , ,- Přijaté platby (zaplacené a již zdaněné zálohy) 20% , , ,- Rozdíl ke zdanění (k doplacení) 20% 26000,- 5200, ,- Spotřeba (energie, služeb ) 21% 13000,- 2730, ,- Přijaté platby (zaplacené a již zdaněné zálohy) 21% -9000, , ,- Rozdíl ke zdanění (k doplacení) 21% 4000,- 840,- 4840,- Doplatek (celkem k doplacení) 36040,- V roce 2012 byla zaplacena záloha se sazbou 20% v celkové výši 69600,- Kč, z které již byla odvedena DPH. Zároveň již byla v roce 2013 zaplacena záloha se sazbou 21% v celkové výši 10890,- Kč, z které již také byla odvedena DPH. Je třeba doplatit 36040,- Kč a z této částky odvést DPH. Hlavička faktury přijaté účetní Na hlavičce faktury je třeba v záložce Rozšířené údaje nastavit položku K úhradě na bez přepočtu a do jednotlivých položek zadat sečtené částky spotřeby podle dokladu od dodavatele. Do položky Základ 21% zadat součet základů (tedy = 97000,- Kč), do položky Daň 21% zadat součty částek DPH (tj = 19530,- Kč) a do položek K úhradě val a K úhradě CZK zadat celkové součty (tedy = ,- Kč). Strana 8 (celkem 13)

9 Připojení záloh k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko ručním zadáním částek (bez složek). V označených zálohách je uvedena sazba DPH 21% a podle toho je vypočtená částka DPH. Po připojení loňských záloh by však došlo k rozdílu a k doplacení by zůstávala jiná částka. Na označené loňské záloze se zadá výpočet DPH bez přepočtu a celková cena včetně DPH (částka 69600,- Kč), cena základu se nemění. Tím pádem se vypočítá částka DPH 11600,- Kč (20%). Označená letošní záloha se ponechá beze změn, je uvedena celková částka 10890,- Kč a částka DPH 1890,- Kč (21%). Po stisku tlačítka se pak provede připárování takto: - u doúčtovací faktury se vytvoří účetní zápisy speciálního typu (mají typ účetního zápisu "Odúčtování zálohy - základ" nebo "Odúčtování zálohy DPH). - na hlavičce doúčtovací faktury se částka včetně DPH připočte do položky "Záloha" a o tuto částku se sníží částka "K úhradě". Strana 9 (celkem 13)

10 Faktura účetní po připojení zálohových faktur daňových Do faktury nepřibyly žádné složky, vytvořily se pouze účetní zápisy s odúčtováním. V rozúčtování je odečtení loňské zálohy základu daně 58000,- Kč a částky DPH v sazbě DPH 20% (11600,- Kč). Zároveň je odečtena i letošní záloha základ 9000,- Kč a částka DPH v sazbě DPH 21% (1890,- Kč). Na hlavičce faktury přijaté je v položkách Záloha val a Záloha CZK vidět, že byly připojeny zálohy v celkové výši 80490,- Kč ( ). K úhradě tedy zbývá 36040,- Kč. Strana 10 (celkem 13)

11 Přeřazení do jiné sazby DPH Princip je totožný pro FPU i FVU. Jedná se o případ, kdy je zakázka na 1000,- Kč se sníženou sazbou daně. V roce 2014 byla uhrazena záloha 200,- Kč se sníženou sazbou daně (15%). Poté došlo k k přeřazení dodávaného zboží do druhé snížené sazby daně (10%). K dodání zboží s druhou sníženou sazbou daně (10%) dojde v roce POZOR, při připárování zálohy je vždy nutný ruční zásah, protože záloha bude připojena s původní sníženou sazbou daně (15%)! Příklad: Celková hodnota dodávky je 1000,- Kč bez DPH. Záloha byla uhrazena v roce 2014, ke zdanitelnému plnění z hlediska DPH došlo již v roce Základ DPH je 200,- Kč, sazba DPH 15% je 30,- Kč. Konečná zúčtovací faktura je vystavena v lednu Z hlediska DPH je zdanitelným plněním z lednové faktury pouze 800,- Kč, z toho 80,- Kč DPH 10%. Dodavateli tedy zaplatíme částku: = 1110,- Kč Celková hodnota DPH tedy je: = 110,- Kč Mohou nastat různé případy připárování Faktury zálohové daňové (FPZD, FVZD) ke konečné zúčtovací Faktuře účetní (FPU, FVU) při změně sazby DPH: Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy) o oba doklady musí mít složky Připárování ručním zadáním částek (bez složek) o použije se v případě, kdy FPZD nebo FPU nemá složky, částky jsou zadané pouze v hlavičce dokladu o použije se v případě, kdy FVZD vznikla z FVZ dle účetních zápisů o lze použít pro připárování více Faktur zálohových daňových k jedné Faktuře účetní nebo jedné Faktury zálohové daňové k více Fakturám účetním. POZOR, způsob pomocí prvního tlačítka ( nedaňové ) není v tomto případě možný, toto lze použít pouze, pokud z Faktury zálohové nevzniká Faktura zálohová daňová. Faktura zálohová a Faktura účetní jsou v rámci jednoho období DPH. Připárování zálohy včetně DPH (kopií složek zálohy) - předpokladem pro správné připárování zálohy je to, že daňová zálohová i doúčtovací faktura jsou pořízeny pomocí složek dokladu. Připojení zálohy k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko včetně DPH (kopií složek zálohy). V označené záloze je uvedena sazba DPH 15% a částka DPH 30,- Kč. Po označení vět spárovaných účetních zápisů (případná změna hodnot v označených větách se nebere v úvahu a nemá na další činnost žádný vliv) budou k doúčtovací faktuře založeny nové složky jako kopie všech složek Strana 11 (celkem 13)

12 příslušejících dokladům označených vět. Záloha bude založena jako složka faktury, množství bude mít opačné znaménko než složka, ze které se kopie provedla. Takto bude napočítána do hlavičky faktury. Faktura účetní po připojení zálohové faktury daňové Do faktury přibyla složka Záloha, kde je mínusem odečtená záloha. Na složce, kde se záloha odečítá, je sazba DPH 10% a částka DPH -20,- Kč. Tato složka znamená, že pro částku 200,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 20,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 200,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 20,- Kč. Připárování ručním zadáním částek (bez složek) Při tomto způsobu připárování nevzniká žádná složka dokladu. Připojení zálohy k doúčtovací faktuře Pro připojení se použije tlačítko ručním zadáním částek (bez složek). Podle označené zálohy by se odečetl základ daně 200,- Kč (to je v pořádku), ale DPH by se odečetlo v sazbě 15% (30,- Kč), což je špatně pokud se dostaneme do období, kdy je jiná sazba na doúčtovací faktuře a na faktuře účetní zálohové. Navíc by se odečítaná částka DPH účtovala na účet DPH (dle nastavení v parametrech aplikace) pro sníženou sazbu, tento účet však v rozúčtování doúčtovací faktury neexistuje. V rozúčtování je pouze účet pro zaúčtování DPH pro druhou sníženou sazbu DPH. V takovém případě nebude možné zálohu připojit, nelze odúčtovat DPH na jiný účet, než je zaúčtováno. Bude hlášena chyba a záloha se nepřipojí. Strana 12 (celkem 13)

13 Před připojením je nutné ručně změnit sazbu z 15% na 10% a výpočet DPH nastavit na výpočet DPH ze základu. Po stisku tlačítka se pak provede připárování takto: - u doúčtovací faktury se vytvoří účetní zápisy speciálního typu (mají typ účetního zápisu "Odúčtování zálohy - základ" nebo "Odúčtování zálohy DPH). - na hlavičce doúčtovací faktury se částka včetně DPH připočte do položky "Záloha" a o tuto částku se sníží částka "K úhradě". Faktura účetní po připojení zálohové faktury daňové Do faktury nepřibyly žádné složky, vytvořily se pouze účetní zápisy s odúčtováním. V rozúčtování je odečtení základu daně 200,- Kč a odečtení DPH v sazbě DPH 10% (20,- Kč). To znamená, že pro částku 200,- Kč bylo již DPH vypořádáno dříve, ale neznamená to, že vypořádání DPH bylo 20,- Kč. Znamená to, že se snižuje základ DPH na tomto zúčtovacím dokladu o 200,- Kč a tomu že odpovídá snížení DPH o 20,- Kč. Strana 13 (celkem 13)

Zálohové a zúčtovací faktury

Zálohové a zúčtovací faktury Zálohové a zúčtovací faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 10) Faktura zálohová... 3 Úhrada faktury zálohové... 3 Faktura zálohová a doúčtovací

Více

Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9 od

Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9 od Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9 od 1.1.2016 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 19) Režim přenesení daňové povinnosti u některých lokálních

Více

Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9

Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9 Režim přenesení daňové povinnosti v ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 23) Režim přenesení daňové povinnosti u některých lokálních plnění

Více

Evidence a zpracování záloh po 1.5.2004

Evidence a zpracování záloh po 1.5.2004 Evidence a zpracování záloh po 1.5.2004 Program Stereo ekonomický software obsahuje funkci pro evidenci a zpracování záloh a je vytvořen tak, aby vystavování dokladů a účtování DPH u zálohových plateb

Více

Skonta E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Skonta E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Skonta E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 5) Popis... 3 Automatické vystavení platebního příkazu (1.2.1.2)... 3 Nastavení... 4 Subjekty Typy subjektů

Více

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1 Dovoz zboží a služeb 1 Obsah Dodání zboží z členských zemí EU...2 1. přijatá faktura...2 Poznámka pro podvojné účetnictví...2 2. reverse charge...3 Podvojné účetnictví...3 Daňová evidence...5 Dovoz zboží

Více

Princip párování E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Princip párování E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Princip párování E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 5) Princip... 3 Saldokontní účet... 3 NULL účet... 3 Párovací klíč... 3 Párovací částka...

Více

ZÁLOHY přijaté v SB KOMPLET u. Pokus o shrnutí Jaroslav Humpolec, MILCOM servis a.s. prosinec 2009

ZÁLOHY přijaté v SB KOMPLET u. Pokus o shrnutí Jaroslav Humpolec, MILCOM servis a.s. prosinec 2009 ZÁLOHY přijaté v SB KOMPLET u. Pokus o shrnutí Jaroslav Humpolec, MILCOM servis a.s. prosinec 2009 Definice: Běžná faktura - základní typ faktury. Je určen pro fakturaci všech druhů firemní činnosti. Slouží

Více

DPH od (CZ legislativa)

DPH od (CZ legislativa) DPH od 1.1.2016 (CZ legislativa) E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 57) Obecný princip DPH, KH DPH a SH... 3 Úvodní otázky a odpovědi... 3 Důležité

Více

Dokumentace k modulu. podnikový informační systém (ERP) Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení

Dokumentace k modulu. podnikový informační systém (ERP) Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Zálohové faktury Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení v ERP Money Při tvorbě zálohových faktur je třeba věnovat zvýšenou pozornost správnému

Více

Dokumentace k modulu. podnikový informační systém (ERP) Zálohové faktury. Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení

Dokumentace k modulu. podnikový informační systém (ERP) Zálohové faktury. Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Zaúčtování úhrad s ohledem na kontrolní hlášení v ERP Money Při tvorbě zálohových faktur je potřeba věnovat zvýšenou pozornost správnému zaúčtování

Více

Identifikační a kontaktní údaje

Identifikační a kontaktní údaje Dokumentace Informačního systému Sisyfos Fakturace faktury vydané Identifikační a kontaktní údaje Obchodní jméno Právní forma Sídlo Adresa pro písemný styk Statutární zástupce Řešitel Alef Jeseník, s.r.o.

Více

VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI

VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI Na následujících řádcích naleznete dva postupy práce s vystavenými zálohovými fakturami. První z nich (příklad č. 1) použijeme v případě,

Více

JAK PRACOVAT SE ZÁLOHOVÝMI FAKTURAMI

JAK PRACOVAT SE ZÁLOHOVÝMI FAKTURAMI JAK PRACOVAT SE ZÁLOHOVÝMI FAKTURAMI Jak pracovat se zálohovými fakturami Pro STEREO 22 je připraven metodický postup pořizování jednotlivých dokladů v procesu zálohových plateb a vyúčtování, včetně jejich

Více

DPH E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

DPH E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. DPH E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 53) Obecný princip DPH... 3 Úvodní otázky a odpovědi... 3 Důležité položky z hlediska DPH na hlavičce dokladu...

Více

Účtování o vydaných zálohách - KALKUL2

Účtování o vydaných zálohách - KALKUL2 Účtování o vydaných zálohách - KALKUL2 Datum poslední změny: 16.07.2004. Následující text ukazuje možnosti programu KALKUL2 (předpokládá se použití verze K1V05.12-31) při předkontaci a účtování: přijatých

Více

Nastavení pro párování

Nastavení pro párování Nastavení pro párování E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 7) Účetní osnova nastavení účtů (9.2.2)... 3 Použít v saldokontu... 3 Účetní typy dokladů

Více

NÁHLED. Účtujeme v. Učební pomůcka pro SOŠ a VOŠ. www.money.cz

NÁHLED. Účtujeme v. Učební pomůcka pro SOŠ a VOŠ. www.money.cz NÁHLED Účtujeme v Učební pomůcka pro SOŠ a VOŠ 1 Zálohové faktury a jejich vyúčtování Zálohové faktury se proti fakturám normálním liší v několika aspektech. O zálohových fakturách a proforma fakturách

Více

Účetní uzávěrka skladů

Účetní uzávěrka skladů Účetní uzávěrka skladů E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 9) Popis... 3 Účetní uzávěrka skladů (2.3.3.6)... 3 Standardní akce... 4 Nastavení kontroly

Více

Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 6) Vytvoření penalizačních faktur (1.3.3.2)... 3 Správa penalizačních faktur (1.3.3.3)...

Více

Práce se zálohovými fakturami

Práce se zálohovými fakturami Práce se zálohovými fakturami Pro práci s programem STEREO jsme vytvořili systém, který splňuje daňové požadavky a zároveň neodporuje ani všeobecným účetním zásadám. Před samotným pořizováním dokladů je

Více

Evidence nedůvěryhodných plátců DPH a zveřejněných bankovních účtů

Evidence nedůvěryhodných plátců DPH a zveřejněných bankovních účtů Evidence nedůvěryhodných plátců DPH a zveřejněných bankovních účtů E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 9) Popis... 3 Řešení v ESO9... 3 Možná úskalí...

Více

(Revize 17.03.2005, K1V11.13-42)

(Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) - 1/12-2. Výdaje Účtování o výdajích (Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) 2.1. Nákup zboží a materiálu (par.7) Tímto příkazem lze zaúčtovat platby za nákup zboží a nebo materiálu pokud požadujete, aby je program

Více

VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI

VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI VYSTAVENÉ ZÁLOHOVÉ FAKTURY A JEJICH VYÚČTOVÁNÍ V DAŇOVÉ EVIDENCI Uvádíme dva postupy pro evidenci vystavených zálohových faktur a jejich vyúčtování. První z nich (příklad č. 1) použijeme v případě, že

Více

Zápočty E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Zápočty E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Zápočty E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 Strana 1 (celkem 9) 1 4 1 0 0, P r a h a Popis... 3 Práce se zápočty... 3 Zápočtové doklady (1.3.2.1)... 3 Zápočty v různých měnách... 5

Více

1. Pořízení došlé zálohy. Při pořizování nového zápisu se nabízí zvláštní řada/y, které jste si zavedli pro zálohové faktury.

1. Pořízení došlé zálohy. Při pořizování nového zápisu se nabízí zvláštní řada/y, které jste si zavedli pro zálohové faktury. Došlé zálohy Pokud chceme využít v programu vestavěné funkce pro zpracování došlých záloh, pořizujeme došlé zálohy do samostatné evidence Došlé zálohové faktury, mimo ostatní došlé faktury. 1. Pořízení

Více

Účtování o příjmech. (Revize 17.03.2005, K1V11.13-42)

Účtování o příjmech. (Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) - 1/9-1. Příjmy Účtování o příjmech (Revize 17.03.2005, K1V11.13-42) 1.1. Prodej a jiné příjmy (par. 7) Tímto příkazem lze zaúčtovat veškeré příjmy pokud požadujete, aby je program považoval za daňově

Více

Všechny používané dočasné účty najdeme v účetní osnově s nastaveném filtru na poli popis a F7 ->*dočas* a dostaneme :

Všechny používané dočasné účty najdeme v účetní osnově s nastaveném filtru na poli popis a F7 ->*dočas* a dostaneme : Příklad MS Dynamics NAV - Očekávaná cena Vytvořil : Skorkovský Datum : 29.6.2011 Důvod : školení, interní materiál Databáze : NAV 5.0 Určeno pro. to whom it may koncern 1. Situace : při nákupu se registruje

Více

Nastavení pro účtování faktur v režimu samozdanění od 1.1.2012

Nastavení pro účtování faktur v režimu samozdanění od 1.1.2012 Nastavení pro účtování faktur v režimu samozdanění od 1.1.2012 Úvod Novela zákona 235/2004 o dani z přidané hodnoty, která vstoupila v platnost od 1.4.2011, stanovila v 92 režim pro přenesení daňové povinnosti

Více

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Společnost s ručením omezeným Svítidla, s. r. o. se zabývá nákupem a prodejem svítidel a jejich montáží u zákazníků. Adresa firmy: Strakonická

Více

Zrušení povinnosti zavedení registračních pokladen

Zrušení povinnosti zavedení registračních pokladen Vážení uživatelé systémů Mefisto GOURMET, GOURMET+, HOTEL, HOTEL +, GRAND a SPA, od 1.1.2008 dochází ke změně některých zákonů týkajících se fungování našich aplikací. Mezi hlavní změny patří: - zrušení

Více

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v 72 79, Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na

Více

Majetek E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Majetek E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Majetek E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 24) Majetek princip a všeobecné údaje... 4 Evidence majetku (3.1)... 5 Ruční pořízení majetku... 5

Více

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky I. Obsah příručky I. OBSAH PŘÍRUČKY...I-1 II. ÚVODNÍ INFORMACE...II-2 III. OVLÁDÁNÍ MODULU...III-3 Sklad evidence zboží...iii-3 Fak.př. faktury přijaté...iii-10 Odb. + Dod. odběratelé nebo dodavatelé...iii-12

Více

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy:

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy: Otázka: Zúčtovací vztahy v tuzemsku a zahraničí Předmět: Účetnictví Přidal(a): Monie charakteristika pojmu V účtové osnově pro podnikatele je pro účtování o zúčtovacích vztazích vyhrazena 3. účtová třída.

Více

záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může v daních a účetnictví generovat určité postupy, o kterých je potřeba vědět a

záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může v daních a účetnictví generovat určité postupy, o kterých je potřeba vědět a Zálohy z účetního a daňového pohledu 2016 podklady pro on-line seminář 26. 7. 2016 záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může v daních a účetnictví generovat určité postupy, o kterých

Více

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Obsah prezentace I 1. Úvod 2. Denní trh DPH Vymezení a rozsah plnění Místo plnění Datum uskutečnění zdanitelného plnění

Více

Příklady na seminář pro příspěvkové organizace

Příklady na seminář pro příspěvkové organizace Příklady na seminář pro příspěvkové organizace 3.12 2018 1. Příklad - Nezdaňované přijaté zálohy P.O. přijala do pokladny od zaměstnance (studenta) finanční prostředky určené k nabití čipové karty (elektronické

Více

Program Klient / KontoPro odesílání dokladů do EET (od verze 7.02.a)

Program Klient / KontoPro odesílání dokladů do EET (od verze 7.02.a) Program Klient / KontoPro odesílání dokladů do EET (od verze 7.02.a) Tržby do EET vstupují přes vystavený pokladní doklad, po zápisu se odesílá online datová zpráva, Finanční správa ze systému zašle potvrzení

Více

DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015

DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015 DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015 verze 15.05.2 25.5.2015 Kontrola neobsazených čísel Oprava chyby při kontrole neobsazených čísel v případě duplicitních čísel faktur. verze 15.05.1 02.5.2015 Režim

Více

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO 1 Doplňující informace: KONTROLNÍ HLÁŠENÍ ( 101c 101k ZDPH) X A.2 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ ( 102 ZDPH) X Jen v rámci EU - dodání, přemístění zboží - poskytnutí služby 9 odst. 1 ZDPH INTRASTAT (Příručka INTRASTAT

Více

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené ZVÝŠENÍ SAZBY DANĚ A PROBLÉMY S TÍM SPOJENÉ I str. 1 Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené Ing. Ivana Pilařová 21, 37, 37a, 42 a 47 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění,

Více

Kontrolní hlášení. Pokladna

Kontrolní hlášení. Pokladna Kontrolní hlášení V číselníku kódů DPH je nejprve potřeba nastavit druh sazby DPH, pozice č. 1 platná od 1.1.2011 se potom použije pro vlastní výběr kódů DPH do jednotlivých částí kontrolního hlášení.

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

Saldokonto v KEO-W Účetnictví

Saldokonto v KEO-W Účetnictví v KEO-W Účetnictví je nepovinná část v KEO-W Účetnictví, ale je to významná pomoc při kontrole zůstatků pohledávkových a závazkových účtů. Obsah 1. Co je a k čemu se používá saldokonto 2. Práce s položkami

Více

Modul Upomínky a penalizace. www.money.cz

Modul Upomínky a penalizace. www.money.cz Modul Upomínky a penalizace www.money.cz 2 Money S5 Upomínky a penalizace Představení modulu Obchodní modul Upomínky a penalizace je v Money zařazen do části Účetnictví. Volba menu Účetnictví / Upomínky

Více

1 Doklady... 1. 2 Finance... 9. 2.1 Vyřazení majetku při účtování na účet 641...9 2.2 Vyhledání a označení nepoužívaných účtů...9. 3 Mzdy...

1 Doklady... 1. 2 Finance... 9. 2.1 Vyřazení majetku při účtování na účet 641...9 2.2 Vyhledání a označení nepoužívaných účtů...9. 3 Mzdy... Obsah 1 Doklady... 1 1.1 Změna sazeb DPH v roce 2012...1 1.1.1 Číselník sazby DPH...1 1.1.2 Číselník typů sazeb DPH...2 1.1.3 Zadání dokladu z hlediska sazeb DPH...3 1.1.4 Změna sazby DPH ve skladu...4

Více

Příklad pro cvičení základů výroby : Základy výroby bude sloužit i pro samostudium a bude uloženo ve studijních materiálech

Příklad pro cvičení základů výroby : Základy výroby bude sloužit i pro samostudium a bude uloženo ve studijních materiálech 1 11 Příklad pro cvičení základů výroby : Základy výroby bude sloužit i pro samostudium a bude uloženo ve studijních materiálech Datum : 08.4.2013 Autor : Skorkovský Důvod : doprovodný materiál ke studiu

Více

ÚČETNICTVÍ Poskytnuté a přijaté zálohy

ÚČETNICTVÍ Poskytnuté a přijaté zálohy Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Poskytnuté

Více

Přednáška č. 13. Výsledek hospodaření

Přednáška č. 13. Výsledek hospodaření Přednáška č. 13 Výsledek hospodaření Výsledek hospodaření a jeho struktura Transformace účetního výsledku hospodaření na daňový základ Výpočet a zaúčtování daně z příjmů Pojetí VH v účetnictví ve srovnání

Více

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení 1 Kontrolní hlášení říjen 2017 Chcete-li více k této kontrolní vazbě, doporučujeme Vazbu č. 2: KH ODDÍL A.2. ŘÁDEK 3, 4, 5, 6, 9, 12, 13 DP povinnost přiznat daň 108/1 písm. b) a c), kterou naleznete na

Více

Zvláštní režim DPH. podnikový informační systém (ERP) k modulu

Zvláštní režim DPH. podnikový informační systém (ERP) k modulu Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Evidence nákupu a prodeje cestovních služeb, použitého zboží, uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností Vykazování DPH ve zvláštním režimu

Více

Allegro release 2.59 ( )

Allegro release 2.59 ( ) Allegro release 2.59 (28. 3. 2019 18. 4. 2019) Symbol označuje nové aplikace Účetnictví - Výpočet DPH z částky včetně daně probíhá nově dle změny v zákoně o DPH (tzn. ne dle zaokrouhlovaného koeficientu

Více

Nejčastější dotazy - Režim přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví a zálohy. A) Zálohy přijaté do 31.12.2011

Nejčastější dotazy - Režim přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví a zálohy. A) Zálohy přijaté do 31.12.2011 Nejčastější dotazy - Režim přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví a zálohy (pozn. pro všechny dotazy v příkladech je pro názornost použito z hlediska výpočtu daně určité zjednodušení A) Zálohy přijaté

Více

Ověření spolehlivosti plátce DPH - online kontrola spolehlivosti plátce DPH dle DIČ

Ověření spolehlivosti plátce DPH - online kontrola spolehlivosti plátce DPH dle DIČ DPH 2016 Nastavení KDF pro evidenci a účtování o DPH Možnost účtování o DPH v modulu KDF vyžaduje: nastavení příznaku plátce DPH v parametrech úlohy KDF nastavení parametrů UST, UDP, DUD, DZP v KDF.CFG

Více

Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v Kč

Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v Kč Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v Kč Účetní modul nabízí k zaúčtování jednotlivé položky ze zásobníku výpisů modulu Bankovní operace a vytváří

Více

záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může přinést i určité daňové a účetní odlišnosti, na které je třeba myslet

záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může přinést i určité daňové a účetní odlišnosti, na které je třeba myslet Zálohy z účetního a daňového pohledu RNDr. Ivan BRYCHTA záloha je někdy v obchodních vztazích nezbytností, ale záloha může přinést i určité daňové a účetní odlišnosti, na které je třeba myslet Záloha podle

Více

Kontrolní hlášení v Microsoft Dynamics NAV 2016 CZ. Stručný popis oddílů kontrolního hlášení

Kontrolní hlášení v Microsoft Dynamics NAV 2016 CZ. Stručný popis oddílů kontrolního hlášení Implementation Kontrolní hlášení v Microsoft Dynamics NAV 2016 CZ Consideration Blog Autor Jitka Urxová Datum Říjen 2015 Verze Microsoft Dynamics NAV 2016 CZ Kontrolní hlášení v Microsoft Dynamics NAV

Více

VŠE O ÚČTOVÁNÍ DPH. Webinář. Jarmila Šarmanová, 15. května

VŠE O ÚČTOVÁNÍ DPH. Webinář. Jarmila Šarmanová, 15. května VŠE O ÚČTOVÁNÍ DPH Webinář www.k2.cz Jarmila Šarmanová, 15. května 2018 Co se dnes dozvíte? Ukážeme si, jak můžete zadávat tuzemské faktury s DPH v cizí měně. Dozvíte se, jak nastavit a zkontrolovat zaúčtování

Více

1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013

1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 Od 1.1.2013 bude v platnosti nová základní a snížená sazba DPH. V souvislosti s novou sazbou DPH 21% a 15% zavádíme nové kódy DPH pro základní i sníženou sazbu. POSTUP

Více

Způsob změny DPH z 10% na 14%

Způsob změny DPH z 10% na 14% Způsob změny DPH z 10% na 14% Verze 2011.34 a vyšší Úvod Popisovaná změna je z 10% na 14% a opačně. Změna sazeb DPH provedou dealeři při převodu na rok 2012 automaticky. Pokud změnu provádí sám zákazník,

Více

CLIENT SERVERARCHITEKTURA

CLIENT SERVERARCHITEKTURA Systém WAK INTRA umožňuje automatické sestavení výkazu Kontrolní hlášení DPH (dále jen KH) dle novely zákona č. 235/2004 Sb., o DPH platné od 1.1.2016. Úpravy aplikace byly navrženy tak, aby kladly na

Více

4.3 B strana 1. 4.3 Vyúčtování zálohových plateb ve vazbě na zvýšení snížené sazby daně v roce 2012

4.3 B strana 1. 4.3 Vyúčtování zálohových plateb ve vazbě na zvýšení snížené sazby daně v roce 2012 strana 10 Vznik povinnosti přiznat DPH Charakteristika plátce Plátce, který vede účetnictví. Plátce, který nevede účetnictví a před DUZP přijímá úplatu na zdanitelné plnění. Den přijetí úplaty, pokud je

Více

ABC analýza E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

ABC analýza E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. ABC analýza E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 15) Úvod... 3 Analýza skladu, optimalizace zásob... 3 Výpočet denních stavů (6.5.1)... 3 Kritéria

Více

k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti

k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti (dále RPDP) je specifická

Více

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost LABE, s.r.o., (plátce DPH), se zabývá nákupem a prodejem zboží a dále pořádá rekvalifikační kurzy v oblasti účetnictví a daní. Poznámka: Účetní

Více

Informace pro uživatele programu HARMONIK Kontrolní hlášení DPH od 1.1.2016

Informace pro uživatele programu HARMONIK Kontrolní hlášení DPH od 1.1.2016 Informace pro uživatele programu HARMONIK Kontrolní hlášení DPH od 1.1.2016 Postup při zadávání údajů do deníku (podvojné účetnictví) Údaje pro kontrolní hlášení jsou součástí tabulky DPH. První údaj je

Více

Práce s bankovními výpisy

Práce s bankovními výpisy Práce s bankovními výpisy Proto, aby jste mohli bankovní výpisy importovat je třeba nejdříve nastavit cestu kde je systém má hledat a formát souboru jaký má očekávat. Ve vašem elektronickém bankovnictví

Více

Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v cizí měně

Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v cizí měně Zpracování elektronických výpisů v Podvojném účetnictví Helios Red pro bankovní účet vedený v cizí měně Zpracování bankovního výpisu Popis základního zpracování bankovního výpisu bankovního účtu vedeného

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

Změna sazby DPH od

Změna sazby DPH od Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 Od 1.1.2013 bude v platnosti nová základní a snížená sazba DPH. V souvislosti s novou sazbou DPH 21% a 15% zavádíme nové kódy DPH pro základní i sníženou sazbu. 1. POSTUP

Více

1. Oběh účetních dokladů

1. Oběh účetních dokladů ÚČETNÍ SMĚRNICE PRO, SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ MOCHOVSKÁ 521-525. podrobněji upravujícími Pravidla pro přispívání vlastníků jednotek na náklady na opravy a udržování společných částí domu a na úhradu služeb

Více

Postup práce se zálohovými fakturami

Postup práce se zálohovými fakturami Postup práce se zálohovými fakturami Úvod K programu STEREO jsme vytvořili metodiku, která respektuje požadavky zákona a zároveň neodporuje běžným účetním postupům. K této metodice je v programu připraven

Více

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E Novela DPH 2011 a PŘÍRUČKA UŽIVATELE verze 2011/1 spol. s r.o. - Žarošická 30, 628 00, BRNO HotLine: +420 548 214 162-3, fax: +420 548 214 160 e-mail: info@sb-komplet.cz

Více

ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná zúčtovacích

Více

Sklad - informace a nastavení

Sklad - informace a nastavení Sklad - informace a nastavení E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 15) Popis... 5 Sklady (9.5.7)... 5 Důležité položky... 5 Typ skladu... 5 Adresa...

Více

ÚČETNICTVÍ. Přijaté zálohy výkladový materiál

ÚČETNICTVÍ. Přijaté zálohy výkladový materiál Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Přijaté

Více

Obchodování s finančními futures a související daňové dopady. Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011

Obchodování s finančními futures a související daňové dopady. Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011 Obchodování s finančními futures a související daňové dopady Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011 Agenda DPH aspekty obchodů s finančními futures na elektřinu Dopady na DPH agendu a vstupy obchodníka

Více

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná část zúčtovacích

Více

NÁLEŽITOSTI typu zpráv 381 pro tzv. reklamační případy

NÁLEŽITOSTI typu zpráv 381 pro tzv. reklamační případy INFORMACE PRO DODAVATELE PŘI ZAPOJOVÁNÍ DO EDI KOMUNIKACE S ALZA.CZ TYP ZPRÁVY 381 OPRAVNÉ DAŇOVÉ DOKLADY K REKLAMAČNÍM PŘÍPADŮM Tento dokument obsahuje informace o požadované struktuře a obsahu zasílaných

Více

EVIDENCE DPH V KNIZE DOŠLÝCH FAKTUR

EVIDENCE DPH V KNIZE DOŠLÝCH FAKTUR EVIDENCE DPH V KNIZE DOŠLÝCH FAKTUR Od verze 8.05.2 Od 1. 4. 2011 se změní pravidla pro uplatnění odpočtu u daňových dokladů tak, že odpočet může být realizován nejdříve v tom zdaňovacím období, ve kterém

Více

Novinky systému Signys - verze 5.0

Novinky systému Signys - verze 5.0 Všeobecné Nastavení vzhledu dialogů pro vyhledávání a vzhledu formulářů [1312] Je možné nastavit jiný styl zobrazení všech dialogů a formulářů aplikace (podobně jako už to je možné u dialogů pro vyhledávání).

Více

FUSION Elektronická evidence tržeb

FUSION Elektronická evidence tržeb FUSION Elektronická evidence tržeb Na základě zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, který nabyl platnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů dne 13. dubna 2016 dojde v letošním roce k realizaci 1. fáze od

Více

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b.

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b. Příklad č. 1 ZÁSOBY 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost MEDIA, s.r.o. (plátce DPH) se zabývá reklamní činností a dále nákupem a prodejem zboží (zjednodušeně předpokládáme

Více

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK Abyste mohli využívat odesílání tržeb do systému EET, je třeba, abyste měli k dispozici certifikát od správce daně tj. soubor s příponou p12 např.

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD500" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu a výdeje až do 99 druhů skladů (Sklady materiálů, zboží, potovarů, vlastních

Více

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k 27.2.2017 Abyste mohli využívat odesílání tržeb do systému EET, je třeba, abyste měli k dispozici certifikát od správce daně tj. soubor s příponou

Více

Akontace platba nájemce při zahájení leasingu

Akontace platba nájemce při zahájení leasingu LEASING str. 1 LEA Akontace platba nájemce při zahájení leasingu Právní úprava: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů 24 odst. 2 písm. h) 24 odst. 2 písm. zl) ZDP ČÚS pro podnikatele č. 013 Dlouhodobý

Více

Spravování majetku Vzorové příklady zpracování účetních případů v prostředí ekonomického systému Money S3

Spravování majetku Vzorové příklady zpracování účetních případů v prostředí ekonomického systému Money S3 Spravování majetku Vzorové příklady zpracování účetních případů v prostředí ekonomického systému Money S3 Copyright Příklady - Majetek 1 Obsah Daňová evidence... 2 Dlouhodobý hmotný majetek (pořízení,

Více

3. případová studie Na zub, s.r.o.

3. případová studie Na zub, s.r.o. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta národohospodářská 3. případová studie Na zub, s.r.o. 1FU201 Účetnictví I. Semestr: 3. Cvičící: ing. Marie Zelenková, Ph.D. Číslo cvičení: 003 Název skupiny: XXXX

Více

Modul Intrastat. www.money.cz

Modul Intrastat. www.money.cz Modul Intrastat www.money.cz 2 Money S5 Intrastat Co je Intrastat Intrastat je statistika obchodu se zbožím mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropské unie. Informace lze najít na www.czso.cz,

Více

DPH v Exact Globe Next 2013

DPH v Exact Globe Next 2013 DPH v Exact Globe Next 2013 Tento dokument obsahuje komplexní informace týkající se nastavení číselníků v software Exact Globe Next, potřebných pro správné fungování DPH a souhrnného hlášení, včetně změn,

Více

Změna sazby DPH z 10% na 14%

Změna sazby DPH z 10% na 14% Vážení uživatelé systémů společnosti MEFISTO SOFTWARE, a.s., od 1.1.2012 dochází ke změně snížené sazby DPH z 10% na 14%. Změna sazby DPH z 10% na 14% Tuto změnu je nutné provést v konfiguraci systému

Více

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 Bod 6 - změna snížené sazby daně od 1. 1. 2012 Změna snížené sazby daně Toto přechodné ustanovení řeší uplatnění sazby daně v případech, kdy do dne předcházejícího den

Více

Elektronická evidence tržeb (EET)

Elektronická evidence tržeb (EET) Úvod Elektronická evidence tržeb (EET) Podle zákona o evidenci tržeb 112/2016 Sb. (ZoET) byla do Money doplněna funkčnost evidování tržeb. V navigátoru přibyl nový modul EET, který obsahuje dva uzly: Účtenky

Více

M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec

M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec IČO: 608 26 681, DIČ: CZ60826681, Spol. je zapsána u Kraj.soudu v Č.Budějovicích - spis.zn. C.3734 Tel.: 565 532 560, 565 536 206, 608 360 101 Fax: 565 536

Více

Faktura - daňový doklad

Faktura - daňový doklad Faktura - daňový doklad 97106465 Dodavatel: Patio Europe s.r.o. Zálešná I/1381 760 01 Zlín Česká republika IČ: DIČ: Tel.: Fax: Mobil: 26933756 CZ26933756 +420-841111116 +420-577011940 e-mail: info@obchodnet.cz

Více

Kontrolní hlášení DPH, nový výkaz DPH a SH (CZ legislativa)

Kontrolní hlášení DPH, nový výkaz DPH a SH (CZ legislativa) Kontrolní hlášení DPH, nový výkaz DPH a SH (CZ legislativa) E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 22) Popis... 3 Řešení v ESO9 Start... 3 Práce s

Více

Úvod do účtování nákladů

Úvod do účtování nákladů Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více