Hlášení nežádoucích reakcí na SÚKL Jaký to má smysl?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hlášení nežádoucích reakcí na SÚKL Jaký to má smysl?"

Transkript

1 Hlášení nežádoucích reakcí na SÚKL Jaký to má smysl? HUBINKA, KOUDELKA REPROFIT INTERNATIONAL S.R.O.

2 Bigger picture V rámci EU se sleduje počet případů NU / NR s cílem na větších číslech sledovat případné souvislosti negativních situací ve vztahu k léčbě neplodnosti. SUKL podává hlášení evropské komisi. ČR se považuje za podhlášenou. Cílem je monitorovat negativní souvislosti a vést zdravotnická zařízení k odpovědnosti za jejich šetření.

3 Klasifikace i) Závažná nežádoucí událost (NÚ) j) Závažná nežádoucí reakce (NR)

4 Závažná nežádoucí Nežádoucí reakce (když se někomu něco stane) i) závažnou nežádoucí reakcí neočekávaná odezva dárce nebo příjemce, včetně přenosné nemoci, související s opatřováním nebo použitím tkání a buněk u člověka, která zapříčiní hospitalizaci, onemocnění nebo prodloužení hospitalizace nebo onemocnění, nebo která má za následek smrt, ohrožení života, poškození zdraví nebo omezení schopností. Nežádoucí událost (když něco pokazíme) j) závažnou nežádoucí událostí jakákoliv nepříznivá skutečnost související s opatřováním, vyšetřováním, zpracováním, skladováním nebo distribucí, která by mohla zapříčinit hospitalizaci nebo onemocnění, případně prodloužení hospitalizace nebo onemocnění, nebo která by mohla vést ke smrti, k ohrožení života, poškození zdraví, omezení schopností, nebo k nemoci přenášené tkáněmi a buňkami.

5 Příklady ZNR Nežádoucí reakce (když se někomu něco stane) Hospitalizace pacientky / dárkyně s OHSS Hospitalizace pacientky / dárkyně z důvodu krvácení po OPU Hospitalizace pacientky / dárkyně z jiných důvodů (i když se dodatečně ukáže, že nesouviseli se zákrokem) Narození postiženého dítěte po léčbě neplodnosti a to i z partnerských buněk Indukovaný potrat pro VVV plodu po léčbě neplodnosti Hospitalizace pacientky / dárkyně na ARO protože se nepobouzí po anestezii Zdravotní potíže dárkyně / pacientky, které nevedli k hospitalizaci bych neklasifikoval jako nežádoucí reakci, protože drobné potíže jsou očekávané.

6 Příklady ZNÚ Nežádoucí událost (když něco pokazíme) Špatná identifikace pacienta, která vedla k nějaké chybě Záměna spermatu, vajíček nebo embryí Výpadek proudu při OPU, ICSI, kultivaci embryí Nefunkčnost tavičky při zatavování pejet po mražení, vedoucí k nedokonalému uzavření

7 Co vyžaduje zákon / SUKL 1. Zahájení vyšetřování 2. Preventivní opatření (zabránění opakovaní NR/NÚ) 3. Oznámení na SUKL 4. Dokončení vyšetřování uzavření případu 5. Závěrečná zpráva na SUKL

8

9 Co s tím? Tyto situace se stávají všem. Těm větším častěji, těm menším méně často, o to je horší vymyslet co s tím, protože nejsou zvyklí na jejich řešení. Za rok 2017 v Reprofitu celkem 15 nežádoucích reakcí (4 dárci + 11 pacienti). Uvádíme fungující model, který jsme ustanovili v Reprofitu pro řešení krizových situací a navrhujeme jeho zjednodušenou variantu. Co nám to přineslo? Víme co se děje ví to management a pomáhá to v dalším řešení těchto situací v budoucnu. De fakto se jedná o preventivní opatření. Nedělejte to kvůli SUKLu, ale dělejte to kvůli sobě!

10 Krizový tým Vedoucího lékař, Genetik, Manažer kvality, Vedoucí embryolog, Vedoucí androlog, Jednatel Krizový tým probírá zjištění od lékařů / koordinátorů a zahajuje evidenci vyšetřování. Před zasedáním zkontroluje pověřená osoba validitu nových zjištění a ověří, že primární informace jsou vloženy do zdravotní dokumentace, připraví popis zjištění pro zahájení vyšetřování a předpřipraví formulář Evidence vyšetřování. Před zasedáním požádá pověřená osoba konkrétní ošetřující lékaře o doplnění nových skutečností v jejich otevřených vyšetřování. Není výkonný, ale kontrolní orgán. Nenahrazuje práci lékařů, kteří se o pacienty starají a řeší s nimi nežádoucí reakce. Krizový tým je dohlížející orgán, který kontroluje jestli se provedlo všechno co mělo a rozhoduje o oznamovací povinnosti. Zasedá vždy první týden v měsíci

11 Logistika 1. Pokaždé když někdo nahlásí podezření na problém, tak se v Aktuálu zablokují všechny související buňky. Minimálně do chvíle, než okolnosti prošetří krizový tým. 2. Každý první týden v měsíci se schází krizový tým. Tam probereme nově hlášené problémy od doktorů a koordinátorů. Pro každý nový případ zavedeme Evidenci vyšetřování, což je interní šetření na kterém se má rozhodnout jestli daná událost spadá pod hlášení na SUKL nebo ne. 3. Zároveň se prochází i všechny neuzavřené evidence vyšetřování, aby se na nic nezapomnělo. 4. Jakmile se rozhodne o tom, že něco spadá pod ohlašovací povinnost připraví odpovědná osoba do týdne Oznámení a spolu s Evidencí vyšetřování pošle na SUKL. 5. Jakmile se případ uzavře (což může být třeba po půl roce), tak odpovědná osoba připraví Zprávu a pošle ji na SUKL spolu s aktualizovanou Evidencí vyšetřování. 6. K ohlašování používáme datovou schránku. 7. Po krizovém týmu se aktualizují evidence vyšetřování všech případů a doplní se nové informace.

12 Logistika

13 Evidence vyšetřování Dokument ve kterém jsou všechny relevantní informace k případu Pro všechny případy i ty, které nekončí ohlášením na SUKL. Pacienti, jejichž reprodukční buňky jsou předmětem nežádoucí události/reakce, jsou v průběhu vyšetřování informováni o zjištěných skutečnostech, které se jich týkají a o možných rizicích. V případě, že byly reprodukční buňky do/vyvezeny z jiného tkáňového zařízení, je potřeba komunikovat také s druhým tkáňovým zařízením.

14 Evidence vyšetřování Zjištění Závěr Preventivní opatření k zabránění opakování Ověření validity záznamu Popis skutečností Příjemkyně přehled použití dárkyně Datumy zasedání krizového týmu Schválení ohlašovací povinnosti, Oznámení na SUKL, Zpráva na SUKL Šetření s pacientem / s jiným TZ / s dalšími dotčenými osobami

15

16 Zjištění Pokud se kdokoliv dozví jakoukoliv skutečnost, o které usoudí, že by mohla mít závažný dopad na příjemce, dárce nebo budoucí dítě informuje vedoucího lékaře. Každý lékař je zodpovědný za řešení závažných nežádoucích skutečností svých pacientů a dárkyní. Kromě této jeho základní povinností o nich musí informovat vedoucího lékaře. Hospitalizace pacientky po OPU. V klidné CA provedena punkce obou ovarií pod UZ vaginální kontrolou. Získáno 10 oocytů. Výkon proběhl bez komplikací. V den OPU okolo 22 hodiny volala na hotline vzhledem k bolestech břicha po OPU. Následně hospitalizována v nemocnici pro podezření na hemiperitoneum. Pacientka IVF s diagnózou Sterilitas primaria - causa genetica - familiárníhereditární polypoza, MTHFR homozygot.

17 Blokace buněk Systém blokace buněk slouží k zabránění použití buněk, které jsou součástí vyšetřování potenciální nežádoucí události. Cílem je zablokovat pro použití všechny dotčené reprodukční buňky, které jsou uloženy v kryobance, po dobu kdy probíhá vyšetřování. Strom souvislostí použití v případě dárkyně / dárce.

18 Závěr vyšetřování Krátký popis jak to dopadlo Vyšetření na hluchotu v době darování (2016) nebylo standardně prováděno u dárců reprodukčních buněk a dodnes ještě stále není standardní genetické vyšetření. Z vlastní iniciativy jsme od roku 2017 zařadili vyšetření na connexin 26 na naší klinice mezi rutině prováděné vyšetření.

19 Příklad postupu NR Hospitalizace dárkyně 1. Zjištění, že dárkyně skončila v nemocnici (víme o všech?) > Začátek vyšetřování. 2. Být v těsném telefonním kontaktu s dárkyní a mít zájem o tom co se s ní děje. Zjistit co jí budou dělat, kdy ji propustí. 3. Být v kontaktu s ošetřujícím lékařem v nemocnici, aby nedošlo k chybné diagnóze (předsudky vůči IVF klinikám). 4. Oznámení SUKL 5. Po propuštění domluvit kontrolu na naší klinice. >Závěr vyšetřování. 6. Zpráva SUKL 7. S odstupem zjistit, jestli je vše v pořádku.

20 Příklad postupu NR VVV dítěte po použití darovaných buněk 1. Zjištění přesné diagnózy dítěte (pouze otřesy nestačí). Ideálně chtít zprávu od lékaře. Začátek vyšetřování. 2. Zablokovat buňky v kryobance pro další použití. 3. Dohledat všechny pacienty, u kterých byly buňky dárce/dárkyně použity v minulosti. Strom souvislostí. A to včetně KETů. Projít jak dopadla léčba u těchto pacientů a hledat jestli tam nebyly indicie už dřív. Jestli máme informaci o zdraví dětí. Kontaktovat historické pacienty, kde chybí výsledky 4. Dohledat kam všude se buňky od dárců/dárkyní posílaly. 5. Konzultovat s genetikem zjištění a domluvit se na dovyšetření dárce / dárkyně. Pokud ano > kontaktovat dárce. 6. Rozhodnout o souvislosti s léčbou > Oznámení SUKL 7. Být v kontaktu s pacienty mít zájem o tom co se děje a podat jim pomocnou ruku při řešení. Nabídnout jim vyšetření genetiky v ČR, pokud je to v jejich zemi problém. 8. Závěr vyšetřování > Rozhodnout o osudu embryí v kryobance (likvidace, reverz). 9. Uzavření případu > Zpráva SUKL.

21 Poznatky z praxe Nejtěžší na tom je, donutit lékaře aby důsledně zapisovali komunikaci s pacientem u případů vyšetřovaných krizovým týmem. Lékař je ten, který situaci řeší s pacientem. Musí být administrativní síla, která lékaři zpracuje podklady a ohlášení. Formulář v zákoně pro NR/NU je třeba doplnit o SEC. Hlásit bezodkladně nemusí znamenat ihned jak se to dozvím. Je potřeba nejdřív provést vyšetřování, zda-li jde o souvislost s léčbou nebo ne. Hlásí se jen případy související s léčbou asistovanou reprodukcí. Překlady komunikace s pacientkou v dekurzu u zahraničních pacientů (<> ENG).

22 Poznámky Posílání oznámení o dárkyni se SMA dodatečně zjištěnou. Proč se zasílá informace z center o tom jestli dárkyně darovala jinde? Není to suplování práce Národního registru nebo SUKLu? Bylo by dobré kdyby výbor SAR vydal doporučení k posuzování NU/NR s nejčastějšími případy ohlašovacích povinností. Zkusit definovat hranici toho co ještě má smysl hlásit a co už je zbytečnost. Pomohlo by to k vnímání odborné společnosti, že má snahu transparentně řešit i nepříjemné situace a neschováváme kostlivce do skříní.

23 Take home 1. Ustavení krizového týmu a pravidelného režimu meetingů 2. Zřízení u krizovy.tym@ kam mohou všichni posílat zjištění ohledně čehokoliv co si myslí, že by se mělo řešit 3. Zavedení evidence vyšetřování, ať už se hlásí na SUKL nebo ne 4. Vytvořit SOP pro řešení nejčastějších případů (OHSS, hospitalizace, VVV dítěte) 5. Jednou ročně udělat schůzi se všemi lékaři a projít s nimi jaké NU/NR se za uplynulý rok udály.

24 Podávali byste oznámení? Kontaktovala nás spolupracující klinika ohledně nerovnoměrného růstu dvou dětí pacientky. Obrátili se na nás s požadavkem na doplnění rodinné anamnézy dárkyně zaměřené na poruchy růstu dárkyně.

25 Podávali byste oznámení? Po léčbě s vlastními vajíčky pacientka porodila ve 41. týdnu dítě s VVV (spina bififda, hydrocephalus). Dítě po operaci shunt v hlavě. Dle sdělení lékařů při porodu nebyla zjištěna příčina VVV. Další genetické testování dítěte není v plánu.

26 Podávali byste oznámení? Pacientka nás informovala o porodu mrtvého dítěte. Pacientka nahlásila úmrtí plodu po SC, který byl proveden pro předčasné odloučení placenty. Pacientka nás informovala o porodu a uvedla, že jedno z dětí zemřelo při porodu chybou lékaře. Pacientka po IVF - porod dne chlapec 1760g, 45cm, mrtvě rozený, pupečník 2x kolem krku. Indukován pro ASP0. Sledována pro oligohydramnion, IUG.

27 Podávali byste oznámení? Porod ve 30 týdnu těhotenství, bez růstové retardace. Váha porozeného dítěte odpovídá týdnu gravidity. Dítě hospitalizováno 3 měsíce, poté propuštěno jako zdravé.

28 Podávali byste oznámení? Dárkyně v noci po punkci potíže s dýcháním, prekolapsový stav, RZP převezena na interní odd. nemocnice. Byla vyšetřena gynekologicky - lehce zvětšené vaječníky, ale nekrvácí.

29 Podávali byste oznámení? Pacientka nás informovala o podezření na epilepsii u dítěte počaté IVF. Paní nás informovala o situaci u svého dítěte (XY), které trpí na třesy / tremors. Žádné další informace dostupné nejsou a není k dispozici diagnóza.

30

Zákon o lidských tkáních a buňkách

Zákon o lidských tkáních a buňkách [ 1 ] Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 2 ] Zákon o lidských tkáních a buňkách 296/2008 Sb. o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících

Více

KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY

KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY Požadavky na vstupní materiál lidské tkáně a buňky 1 KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY MUDr. Ivana Koblihová Inspektor lidských tkání a buněk Požadavky na vstupní

Více

2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV AKTUALIZOVANÉ POŽADAVKY NA DÁRCE NEPARTNERSKÝCH GAMET Obsah Souhrn požadavků stanovených legislativou Co je potřeba skutečně posoudit u dárce nepartnerských gamet? Nové požadavky na genetické vyšetření

Více

ŽÁDOST A PROHLÁŠENÍ O SOUHLASU S UMĚLÝM OPLODNĚNÍM A LÉKAŘSKÝCH VÝKONECH S NÍM SPOJENÝCH (REVERZ)

ŽÁDOST A PROHLÁŠENÍ O SOUHLASU S UMĚLÝM OPLODNĚNÍM A LÉKAŘSKÝCH VÝKONECH S NÍM SPOJENÝCH (REVERZ) ŽÁDOST A PROHLÁŠENÍ O SOUHLASU S UMĚLÝM OPLODNĚNÍM A LÉKAŘSKÝCH VÝKONECH S NÍM SPOJENÝCH (REVERZ) Pacientka: Partner/manžel pacientky: (dále jen partner pacientky ) Jméno:... Jméno:... R.č.... R.č....

Více

Ceník služeb IVF DÁRCOVSKÝ PROGRAM. Kompletní IVF cyklus - bez úhrady ZP Kč. IVF cyklus přerušený před odběrem oocytů Kč.

Ceník služeb IVF DÁRCOVSKÝ PROGRAM. Kompletní IVF cyklus - bez úhrady ZP Kč. IVF cyklus přerušený před odběrem oocytů Kč. Ceník služeb IVF Kompletní IVF cyklus - bez úhrady ZP IVF cyklus přerušený před odběrem oocytů IVF cyklus bez zisku oocytů Úhrada v den OPU 32 1 17 000 Kč 1 15 Zahrnuje: konzultaci při zahájení IVF cyklu,

Více

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech:

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Prázdné tabulky (vzory) z vyhlášky 143/2008 Sb. jsou k dispozici na webových stránkách SÚKLu: http://www.sukl.cz/zdravotnicka-zarizeni/formulare

Více

POKYN VYR-42 VÝROČNÍ ZPRÁVA TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

POKYN VYR-42 VÝROČNÍ ZPRÁVA TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ 1 POKYN VYR-42 VÝROČNÍ ZPRÁVA TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ MUDr. Ivana Koblihová 2 Obsah Proč nový pokyn pro obsah výroční zprávy? Co je nově požadováno?? Dotazy 3 Proč? zmocnění na pokyn v 10 odst. 4 vyhlášky podklad

Více

Sledování bezpečnosti v registeru. MUDr. Tomáš Moravec

Sledování bezpečnosti v registeru. MUDr. Tomáš Moravec Sledování bezpečnosti v registeru MUDr. Tomáš Moravec Jaký je náš cíl v sledování bezpečnosti? naší snahou a cílem je ověření bezpečnostního profilu daného léčivého přípravku a získání nových informací

Více

Kompletní IVF cyklus - bez úhrady ZP. IVF cyklus přerušený před odběrem oocytů. IVF cyklus s minimální stimulací do 2 oocytů

Kompletní IVF cyklus - bez úhrady ZP. IVF cyklus přerušený před odběrem oocytů. IVF cyklus s minimální stimulací do 2 oocytů CENÍK Ceník je platný pro pacienty pojištěné u zdravotních pojišťoven v ČR. IVF cykly jsou hrazeny pacienty, kteří již nemají nárok na úhradu z veřejného zdravotního pojištění dle Zákona č. 48/ 1997 Sb.

Více

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel Ve Fakultní nemocnici Brno vzniklo první Centrum ochrany reprodukce u nás. Jako jediné v ČR poskytuje ochranu v celém rozsahu včetně odběru a zamrazení tkáně vaječníku. Centrum vznikalo postupně od poloviny

Více

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Postup při úmrtí a pitvy Zákon o zdravotních službách 372/2011 Sb., účinnost 1. 4. 2012 Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Nakládání s tělem zemřelého v rozsahu stanoveném tímto zákonem

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

GIDGET WITNESS SYSTÉM V PRAXI

GIDGET WITNESS SYSTÉM V PRAXI GIDGET WITNESS SYSTÉM V PRAXI HUBINKA REPROFIT INTERNATIONAL S.R.O. 1. Witness obecně 2. Risk management 3. Co je technicky možné 4. Co je praktické 5. Identifikace etiket 6. Identifikace operací 7. Logistika

Více

116/2012 Sb. VYHLÁŠKA

116/2012 Sb. VYHLÁŠKA 116/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 2. dubna 2012 o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce.

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2006 o předávání osobních a dalších údajů do Národního zdravotnického informačního systému pro potřeby vedení národních zdravotních registrů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Dokumentace nejen v laboratořích Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Konference Prezídia České asociace sester Praha, 15. 11. 2018 Co je vlastně (řízená) dokumentace? Dokumentace

Více

2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 NOVELA ZÁKONA A VYHLÁŠKY DOVOZ TKÁNÍ A BUNĚK ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Eva Tomková, Ph.D. 3 Obsah Písemná smlouva mezi dovážejícím tkáňovým zařízením a dodavatelem ze třetí země Žádost o povolení dovážejícího

Více

KOORDINAČNÍ STŘEDISKO TRANSPLANTACÍ Ruská 85, Praha 10

KOORDINAČNÍ STŘEDISKO TRANSPLANTACÍ Ruská 85, Praha 10 Stanovisko KST Věc: Souhlas s darováním tkání od zemřelých dárců Vydáno: 5. března 2014 Klíčová slova: tkáně, darování, vyjádření souhlasu, zemřelý dárce Obecným a základním zdrojem právní úpravy transplantací

Více

CENÍK VÝKONU NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

CENÍK VÝKONU NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ CENÍK VÝKONU NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 1. ICSI 1 oocyt 5.000,- Kč 2-10 oocytů 8.000,- Kč každý další oocyt 1.000,- Kč (Intracytoplazmatická injekce spermie - vpravení spermie do cytoplazmy vajíčka)

Více

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta Postup při úmrtí a pitvy - 2014 Tomáš Vojtíšek Právní prameny Provádění pitev v ČR je regulováno právními předpisy Občanský zákoník, č. 89/2012 Sb., od 1. 1. 2014 (NOZ) Zákon o zdravotních službách, č.

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Citace: 116/2012 Sb. Částka: 44/2012 Sb. Na straně

Více

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Právní předpisy upravující

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 4 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba: ICCBBA

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o předávání údajů do Národního zdravotnického informačního systému Citace: 373/2016 Sb. Částka: 149/2016 Sb. Na straně

Více

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE SAMOPLÁTCI

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE SAMOPLÁTCI Ceník pro samoplátce je určen pro klienty, kteří nejsou pojištěni u žádné ze zdravotních pojišťoven v ČR. Pro platby v je platný fixní konverzní kurz 1 EUR : 25,495 CZK. Výkony a léčebné postupy je možné

Více

18.914,- Kč do dne OPU 5.404,- Kč v den ET nebo v den mražení. V případě, že se embryotransfer neuskuteční, nebude tato částka účtována.

18.914,- Kč do dne OPU 5.404,- Kč v den ET nebo v den mražení. V případě, že se embryotransfer neuskuteční, nebude tato částka účtována. Tento ceník je určen pro samoplátce (pacienty nepojištěné u smluvních zdravotních pojišťoven). Poplatek za první konzultaci je 2. 702,- Kč a odečte se od zbývajících nákladů na léčbu, kterou můžete podstoupit

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O13 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 6 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy vyhláška č. 306/2012 Sb. vyhláška č. 473/2008 Sb. Trestní

Více

SMĚRNICE č. 6. ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ

SMĚRNICE č. 6. ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ Název procesu/ Číslo Vlastník SMĚRNICE č. 6 ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ Tato směrnice nahrazuje: Datum platnosti od: 01.07.2014 Základní právní předpisy:

Více

u párů s poruchami reprodukce

u párů s poruchami reprodukce Reprodukční genetika Možnosti genetického vyšetření u párů s poruchami reprodukce Vyšetření potenciálních dárců gamet Renata Gaillyová, LF MU 2006 Reprodukční genetika Prenatální diagnostika Preimplantační

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O1 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 15 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 4 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

http://www.vrozene-vady.cz

http://www.vrozene-vady.cz Prevence vrozených vad z pohledu genetika MUDr. Vladimír Gregor, RNDr. Jiří Horáček odd. lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze Genetické poradenství Klinická genetika se zabývá diagnostikou

Více

Jednočetná a vícečetná těhotenství podle údajů z Národního registru rodiček a Národního registru novorozenců v roce 2005

Jednočetná a vícečetná těhotenství podle údajů z Národního registru rodiček a Národního registru novorozenců v roce 2005 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13.11.26 3 Jednočetná a podle údajů z Národního registru rodiček a Národního registru novorozenců v roce Singleton

Více

Hlášení těhotenství (formulář)

Hlášení těhotenství (formulář) Hlášení těhotenství (formulář) OSOBA PODÁVAJÍCÍ HLÁŠENÍ Počáteční Následné sledování Jméno a příjmení: Upřesnění: Lékař (specializace) Lékárník pacient ostatní (upřesněte) Kontaktní adresa: Telefonní číslo:

Více

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 1. 6. 2014

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 1. 6. 2014 CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 1. 6. 2014 Ceník stanoví ceny za léčebné výkony poskytnuté na Klinice reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně.

Více

2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2017 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 NOVELA ZÁKONA KÓDOVÁNÍ TKÁNÍ A BUNĚK Mgr. Eva Tomková, Ph.D. Novela zákona Kódování tkání a buněk 3 Obsah Co je jednotný evropský kód (SEC) Složení SEC Používání SEC Povinnosti tkáňových zařízení při

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 Jak sledovat bezpečnost léčivých přípravků v ČR problémy a výzvy MUDr. Jana Mladá Státní ústav pro kontrolu léčiv 3 O čem dnes? Monitorování bezpečnosti léčivých přípravků Farmakovigilanční systém Chyby

Více

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 3. 6. 2015

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 3. 6. 2015 CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN PLATNÝ OD 3. 6. 2015 Ceník stanoví ceny za léčebné výkony poskytnuté na Klinice reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně.

Více

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých Strana 1236 Sbírka zákonů č. 114 / 2013 Částka 51 114 VYHLÁŠKA ze dne 29. dubna 2013 o stanovení bližších podmínek posuzování zdravotní způsobilosti a rozsahu vyšetření žijícího nebo zemřelého dárce tkání

Více

SMĚRNICE č. S2101-07

SMĚRNICE č. S2101-07 Název procesu/ Číslo Vlastník 2101 ROZ 01.01.2015 Štefan ŘŠ S2101-07 SMĚRNICE č. S2101-07 ZPŮSOB EVIDENCE ÚRAZŮ, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMU O ÚRAZU VŠECH PRACOVNÍCH ÚRAZŮ ZAMĚSTNANCŮ Tato směrnice nahrazuje:

Více

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE SAMOPLÁTCI

CENÍK ASISTOVANÉ REPRODUKCE SAMOPLÁTCI Ceník pro samoplátce je určen pro klienty, kteří nejsou pojištěni u žádné ze zdravotních pojišťoven v ČR. Pro platby v je platný fixní konverzní kurz 1 EUR : 25,750 CZK. Výkony a léčebné postupy je možné

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 17 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba: ICCBBA

Více

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - O zdraví lidu, vyhlášku č. 385/2006 Sb. O zdravotnické dokumentaci a

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Zásadní připomínky k návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Zásadní připomínky k návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zásadní připomínky k návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování 1. V 1 odst. 2 požadujeme do základních ustanovení doplnit výslovnou záruku: (2) Zdravotními službami ve veřejném

Více

Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Kroměřížská nemocnice, a.s. Havlíčkova 660/69 76701 Kroměříž IČ: 27660532

Více

Postup při úmrtí, druhy pitev volný výběr z 79 až 92. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze MUDr.

Postup při úmrtí, druhy pitev volný výběr z 79 až 92. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Postup při úmrtí, druhy pitev volný výběr z 79 až 92 Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Matěj Bílek 79 (1) Na těle zemřelého lze provádět pouze tyto úkony a) prohlídku

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O1 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 218 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 4 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

NEWSLETTER. obsah. Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4

NEWSLETTER. obsah. Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4 Duben 2013 4 NEWSLETTER obsah Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4 Nové ceníky pro rok 2013... 4 Úprava prostoru čekáren pro pacienty... 4

Více

Ministerstvo zdravotnictví České socialistické republiky stanoví podle 82 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu:

Ministerstvo zdravotnictví České socialistické republiky stanoví podle 82 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu: 19/1988 Sb. VYHLÁŠKA ministerstva zdravotnictví České socialistické republiky ze dne 9. listopadu 1987 o postupu při úmrtí a pohřebnictví Změna: 256/2001 Sb. Ministerstvo zdravotnictví České socialistické

Více

pracovních a školních úrazů.

pracovních a školních úrazů. Základní škola profesora Josefa Brože Vlachovo Březí Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 okres Prachatice Pokyn ředitele školy k zajištění první pomoci a evidenci pracovních a školních

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Přehled agend NZIS a předávání dat z pohledu povinností poskytovatele zdravotních služeb

Přehled agend NZIS a předávání dat z pohledu povinností poskytovatele zdravotních služeb Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0002748

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli nežádoucí účinky, které se u Vás vyskytnou. Zároveň žádáme

Více

CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT IKARUS. Neintervenční epidemiologická studie

CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT IKARUS. Neintervenční epidemiologická studie CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT Neintervenční epidemiologická studie PROTOKOL PROJEKTU Verze: 4.0 Datum: 26.09.2006 Strana 2 PROTOKOL PROJEKTU

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Městská poliklinika Plzeň, spol. s r.o., IČ 26370522, Francouzská třída 2080/4, Východní Předměstí, 326 00 Plzeň. (dále jen správce nebo poliklinika ) připravila tento

Více

Pravidla přijetí žádosti a jejího projednání v komisi

Pravidla přijetí žádosti a jejího projednání v komisi Domov pro seniory Rožnov pod Radhoštěm Julia Fučíka 1605 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Účel Pravidla přijetí žádosti a jejího projednání v komisi Účelem pravidel je: zajistit standardizovaný postup evidence

Více

Jak se objednat na vyšetření?

Jak se objednat na vyšetření? Jak se objednat na vyšetření? Ke genetické konzultaci nebo vyšetření v těhotenství odesílá praktický lékař, specialista nebo ošetřující gynekolog, který vystaví žádanku k vyšetření. Vyšetření provedená

Více

Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla, Louny, příspěvková organizace, Osvoboditelů 380, 440 58 Louny, IČ: 144 51 042

Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla, Louny, příspěvková organizace, Osvoboditelů 380, 440 58 Louny, IČ: 144 51 042 c) Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla, Louny, příspěvková organizace, Osvoboditelů 380, 440 58 Louny, IČ: 144 51 042 Pokyn k úrazům žáků, informace o průběžném rozboru

Více

Trnitá cesta k prvnímu porodu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol

Trnitá cesta k prvnímu porodu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol Trnitá cesta k prvnímu porodu Radka Klozová KARIM 2.LF UK a FN Motol kazuistika Matka- primipara 53 let, otec 66 let Cizinci IVF v ČR V jiných státech odmítnuti Příjem 23.7. 16,45 Porod s.c. 25.7. 21,20

Více

Varovné signály (Red flags) pro klinickou praxi vodítko pro zvýšené riziko genetické příčiny onemocnění u pacienta

Varovné signály (Red flags) pro klinickou praxi vodítko pro zvýšené riziko genetické příčiny onemocnění u pacienta Varovné signály (Red flags) pro klinickou praxi vodítko pro zvýšené riziko genetické příčiny onemocnění u pacienta Obecné varovné signály pro klinickou praxi Přítomnost jednoho nebo více varovných signálů

Více

GENETICKÉ TESTY V REPRODUKČNÍ MEDICÍNĚ: CARRIER TEST GENETICKÝ MATCHING, VYŠETŘOVÁNÍ DÁRKYŇ/DÁRCŮ GAMET, NIPT. MUDr. Petr Lošan Genetika Plzeň,s.r.o.

GENETICKÉ TESTY V REPRODUKČNÍ MEDICÍNĚ: CARRIER TEST GENETICKÝ MATCHING, VYŠETŘOVÁNÍ DÁRKYŇ/DÁRCŮ GAMET, NIPT. MUDr. Petr Lošan Genetika Plzeň,s.r.o. GENETICKÉ TESTY V REPRODUKČNÍ MEDICÍNĚ: CARRIER TEST GENETICKÝ MATCHING, VYŠETŘOVÁNÍ DÁRKYŇ/DÁRCŮ GAMET, NIPT MUDr. Petr Lošan Genetika Plzeň,s.r.o. TESTOVÁNÍ DÁRCŮ/DÁRKYŇ GAMET POVINNÉ V ČR Od 7/2018

Více

NEWSLETTER. obsah. Preimplantační genetická diagnostika nová metoda screeningu 24 chromozomů metodou Array CGH...2

NEWSLETTER. obsah. Preimplantační genetická diagnostika nová metoda screeningu 24 chromozomů metodou Array CGH...2 Srpen 2012 8 obsah Preimplantační genetická diagnostika nová metoda screeningu 24 chromozomů metodou Array CGH...2 Zachování fertility nové možnosti v GENNETu...3 Hysteroskopie bez nutnosti celkové anestezie...4

Více

VÝSLEDKY IVF CYKLŮ V SANATORIU HELIOS V BRNĚ V ROCE 2016

VÝSLEDKY IVF CYKLŮ V SANATORIU HELIOS V BRNĚ V ROCE 2016 Ne všechna IVF centra pracují stejným způsobem, mají tytéž postupy, používají stejné materiály a přístroje, mají stejně vyškolený personál, a získávají embrya totožné kvality. Cenu za IVF zaplatíte všude

Více

VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, Vysoké Mýto

VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, Vysoké Mýto Verze: 01 Počet stran: 4 Počet příloh: 2 Název: VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, 566 23 Vysoké Mýto SMĚRNICE č. SM/ZDR/03/2014 Platnost od: 20.1.2014 Platnost do:19.1.2016 Rozdělovník: A Lékaři Nelékařské

Více

Prenatální diagnostika u plodů po IVF.

Prenatální diagnostika u plodů po IVF. Prenatální diagnostika u plodů. Šípek A Jr. 1,2,3, Gregor V 1,2, Šípek A 1,2,4, Klaschka J 5,6, Malý M 5,7 1. Oddělení lékařské genetiky, Thomayerova nemocnice, Praha 2. Oddělení lékařské genetiky, Sanatorium

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Postup zdravotní asistence

Postup zdravotní asistence Postup zdravotní asistence E.ON Zdraví Jak fungují naše zdravotní služby Lékař na telefonu... Nadstandard a kompenzace za dlouhodobý pobyt ve zdravotnickém zařízení... Doprava do zdravotnického zařízení

Více

zjištění Downova, Edwardsova a Patauova syndromu plodu z odběru krve matky další fotografie CD / DVD

zjištění Downova, Edwardsova a Patauova syndromu plodu z odběru krve matky další fotografie CD / DVD platný od 1. 4. 2013 Tento ceník je platný pro výkony, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami a vycházejí z katalogu dohodnutých služeb poskytovaných na žádost pacienta, vydaného ČLK a jsou všemi

Více

RIZIKA PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

RIZIKA PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ RIZIKA PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva PF UK Šustek & Co., advokátní kancelář Rizika 1. Pády 2. Zdravotnická dokumentace 3. Záměna léků 4. Porušení

Více

Pitvy odd.patologie. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. Platná verze je k dispozici v místě uložení.

Pitvy odd.patologie. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. Platná verze je k dispozici v místě uložení. Pitvy odd.patologie NT_OSM_PAT_23 Verze: 02 Datum vydání: 01.04.2012 Účinnost od : 01.04. 2012 Vypracoval Kontroloval Schválil MUDr. Alena Štrérová, CSc MUDr. Josef Kult Prim.Mudr.Josef Kult Před použitím

Více

DOTAZNÍK. Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog. Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let?

DOTAZNÍK. Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog. Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let? DOTAZNÍK Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let? 2) Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání? a) Základní b) Střední

Více

Doporučený postup č. 3. Genetické laboratorní vyšetření v reprodukční genetice

Doporučený postup č. 3. Genetické laboratorní vyšetření v reprodukční genetice Účinnost k 1. 12. 2014 Doporučený postup č. 3 Genetické laboratorní vyšetření v reprodukční genetice Stav změn: 1. vydání Základním předpokladem genetického laboratorního vyšetření v reprodukční genetice

Více

Odbor sociálních služeb

Odbor sociálních služeb Odbor sociálních služeb Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Účel zpracování: Poskytování sociálně-právní ochrany nezletilým dětem, zprostředkování osvojení a pěstounské péče, správní řízení. (dle zákona

Více

VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ

VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ Sdružení pro poradenství při poskytování pohřebních, kremačních a hřbitovních služeb i příbuzných oborů v ČR VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ PLATNÁ USTANOVENÍ DLE ZÁKONA 256/2001

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2015,

N á v r h. ZÁKON ze dne 2015, III N á v r h ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY DEFINICE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY Operace kýly je jedním z nejčastějších chirurgických výkonů nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě s nemalým sociálním i ekonomickým dopadem

Více

Naše postupy se od ostatních center liší zejména v tom, že:

Naše postupy se od ostatních center liší zejména v tom, že: VÝSLEDKY IVF CYKLŮ V SANATORIU HELIOS V BRNĚ V ROCE 2015 Není pravda, že všechna IVF centra pracují stejným způsobem, že mají tytéž postupy, používají stejné materiály a přístroje, mají stejně vyškolený

Více

Nežádoucí příhody v klinické studii CMG 2002

Nežádoucí příhody v klinické studii CMG 2002 Nežádoucí příhody v klinické studii 2002 Období 4/2002 12/2004 Kamila Havlíková Klinická studie 2002 Nežádoucí příhoda - Adverse Event (AE) Nepříznivá změna zdravotního stavu postihující subjekt hodnocení,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Návrh. poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Návrh. poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 419 Návrh poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.6.2011 KOM(2011) 352 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Druhá zpráva o dobrovolném

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření

Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření Příloha č. 1 Dotazník Vážené kolegyně! Jsem studentkou 3. Ročníku 1. lékařské fakulty UK v Praze oboru všeobecná sestra.

Více

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Bezpečnostní proces na operačním sále Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Dokumentace na operačním sále Operační program Operační kniha Anesteziologická kniha Perioperační ošetřovatelský

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Směrnice č.: 62 Bc. Petr Štika, MBA, LL. M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 01.03.2018

Více

Zdravotnická dokumentace

Zdravotnická dokumentace Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Zdravotnická dokumentace Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Zdravotnická

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

INSTITUT KLINICKÉ A EXPERIMENTÁLNÍ MEDICÍNY

INSTITUT KLINICKÉ A EXPERIMENTÁLNÍ MEDICÍNY Výročníí zpráva za r.. 2010 Základní údaje: Název organizace: Adresa organizace: Telefonní kontakt: e- mail: Webové stránky: Zřizovatel: Vedoucí registru: Zástupce vedoucího registru: Finanční záležitosti:

Více

CENÍK KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN CENY A DOPLATKY PRO PACIENTY POJIŠTĚNÉ U ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN V ČR

CENÍK KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN CENY A DOPLATKY PRO PACIENTY POJIŠTĚNÉ U ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN V ČR CENÍK KLINIKY REPRODUKČNÍ MEDICÍNY A GYNEKOLOGIE ZLÍN CENY A DOPLATKY PRO PACIENTY POJIŠTĚNÉ U ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN V ČR Ceník stanoví ceny za léčebné výkony poskytované na Klinice reprodukční medicíny.

Více

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno Downův syndrom Renata Gaillyová OLG FN Brno Zastoupení genetických chorob a vývojových vad podle etiologie 0,6 %-0,7% populace má vrozenou chromosomovou aberaci incidence vážných monogenně podmíněných

Více

Celkový přehled držitelů povolení činnosti v oblasti lidských tkání a buněk ke dni 25.10.2010

Celkový přehled držitelů povolení činnosti v oblasti lidských tkání a buněk ke dni 25.10.2010 Celkový přehled držitelů povolení činnosti v oblasti lidských tkání a buněk ke dni 25.10.2010 Název AeskuLab a.s. BIO-PLUS spol., CGB laboratoř a.s. CORD BLOOD CENTER CZ Cytogenetická laboratoř Brno, Brno

Více

MUDr. Tomáš Svoboda FN Brno Bohunice

MUDr. Tomáš Svoboda FN Brno Bohunice MUDr. Tomáš Svoboda FN Brno Bohunice Téma mimořádných událostí Souvisí s bezpečností péče o pacienta jednou z nejdůležitějších dimenzí kvality péče Snaha o zvyšování bezpečnosti a kvality práce Dobré i

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

Číslo pojistné smlouvy

Číslo pojistné smlouvy Oznámení pojistné události Úraz Pokyny pro vyplnění formuláře: 1. Vyplňte první dvě strany tohoto formuláře ve všech bodech, poslední stranu předejte k vyplnění ošetřujícímu lékaři. V případě, že doba

Více