Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu"

Transkript

1 Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Abstrakt Ing. Jiří Dobiáš, LEED AP Provozní fáze výstavbového projektu je ovlivněna celou řadou faktorů. Nejvýznamněji se ale o osudu budov rozhoduje již během návrhu budovy a její samotné realizace. Současný tlak na snížení provozních nákladů vede developery ale i potencionální nájemce k preferenci úsporných řešení. Certifikační systémy zelených budov hodnotí budovy dle míry úsporných opatřen a tím i napomáhají ke zlepšení jak měřitelných, tak i přímo neměřitelných benefitů zelených budov. Tento článek se zaměřuje právě na ovlivnění návrhu budovy z pohledu certifikačních systémů a jejich následných dopadů do provozů koncových uživatelů. Principy zelených budov Termín zelená stavba nemá oficiální definici a pouze naznačuje pozitivní vliv na životní prostředí, který není blíže specifikovaný a často ani měřitelný. Mezi zelené stavby se řadí například nízkoenergetické domy nebo pasivní domy. Pojmy jako je zelená stavba, pasivní dům, udržitelná výstavba atp. jsou často zaměňovány. Jedna z definic udržitelné výstavby tvrdí, že udržitelná výstavba je vytváření a provozování zdravého vnitřního prostředí založeném na efektivním využití přírodních zdrojů a na udržitelném designu. Na druhou stranu, termín zelená budova se také vztahuje ke kvalitě a charakteristikám budovy, která je tvořena za využití principů a metodologií udržitelného rozvoje.

2 Obr. 1 Vztah zelených budov a udržitelného rozvoje Zelené budovy, dle jedné z definic [4], vytvářejí systém výstavby, který efektivně nakládá se zdroji (území, materiály, voda, energie, ekosystém) a je založen na třech klíčových principech [5]: první princip: Zelené budovy dávají ekonomický smysl na bázi hodnocení celoživotních nákladů budovy. I když zelené budovy mohou mít vyšší investiční náklady, většina z těchto nákladů se vrátí díky nižším provozním nákladům. Tyto provozní úspory nabývají na větším významu se stále rostoucími cenami energií. druhý princip: Techniky udržitelné výstavby nabízejí etickou a praktickou odpověď na zhoršující se dopad stavebnictví na životní prostředí a na spotřebu přírodních surovin. Zelené budovy využívají pro vlastní návrh analýzu celoživotního cyklu budovy. třetí princip: Zelené budovy si uvědomují důležitost vlivu vnitřního prostředí budov na zdraví uživatelů. Dále se zelené budovy zaměřují na vytvoření příjemného a zdravého prostředí a to i během návrhu a výstavby.

3 Principy zelených budov se uplatňují během celoživotního cyklu budovy a to zejména ve fázi návrhu, výstavby a samotném provozu. Celá řada současných zelených certifikačních systémů se zaměřuje na hodnocení zelených budov, čímž dochází k měřitelnému členění a porovnávání zelených budov. Právě schopnost porovnání budov se stává centrem zájmu pro budoucí uživatele. Potencionální nájemce nebo kupující je schopen odhadnout, jaký bude mít budova vliv na spotřeby energií, vody, dopad na životní prostředí nebo kvalitu vnitřního ovzduší. Preference developera nebo preference nájemce? Hlavní motivací developerů je docílení zisku. Tento předpoklad se odráží i na způsobu jakým je budova navržena a nabízena. K tomu aby bylo možné dosáhnout zisku, je nutné pečlivě zvážit investiční náklady na výstavbu budovy a jejího technického zařízení, potencionální kupující nebo nájemce a stav trhu. Rizikovost investice do developerského projektu bývá snížena odlišností od nabízených produktů a to zejména sníženými provozními náklady nabízené budovy. Z toho důvodu jsou zelené budovy zajímavým artiklem právě pro developery. Jak již bylo v úvodní kapitole řečeno, zelené budovy nejsou nijak přesně definovány. Potencionální kupující, uvažující o zelené budově, se může orientovat například podle štítku energetické náročnosti, který se musí povinně stanovit pro každou novou budovu dle platné legislativy. Další možností je orientovat se dle zeleného certifikátu (pokud ho budova získala) a to pouze jeho odborným rozčleněním. Následující seznam rekapituluje nejvýznamnější aspekty zelených budov v kontextu motivace developerů a nájemců pro jejich realizaci. Motivací developerů je: rychlejší pronajmutí/prodání budovy, zmenšení rizika, zvýhodněná marketingová pozice, profil firmy, jméno na trhu (Corporate Social Responsibility). Motivací nájemců jsou: nižší provozní náklady, odolnost proti změnám ceny energií, profil firmy, jméno na trhu (Corporate Social Responsibility), efektivnější vnitřní prostředí (vyšší produktivita, méně nemocí).

4 Certifikační systémy a jejich vliv na konečné uživatele Účelem certifikačních systémů je umožnit hodnocení udržitelnosti budovy a její následné srovnání s jinými budovami. Pravdou však zůstává, že se budovy nemohou srovnávat podle úrovně získaného certifikátu právě z důvodu rozdílnosti zisků bodů v jednotlivých kategoriích. Hodnocení a porovnávání budov se musí odehrávat na úrovni dílčích kapitol, zaměřených na stejná hlediska jak je například lokalita, materiály anebo spotřeby vody a energií. Koncoví uživatelé budov jsou většinou ovlivněni pouze částí aspektů zelených budov. Provoz nájemníku nebude nijak ovlivněn šetrným způsobem výstavby, který minimální mírou znečišťoval okolní prostředí stavby. Zároveň uživatelé budovy nebudou ve velké míře ovlivnění množstvím slunečního záření, které budova bude pohlcovat. Následující kapitola se bude zabývat právě těmi nejvýznamnějšími aspekty zelených budov, které v největší míře ovlivňují provoz koncových uživatelů. Pro účely hodnocení, byly vybrány tři certifikační systémy, které se zaměřují na komplexní hodnocení zelených budov, a tudíž komplexně popisují prvky udržitelné výstavby. Z pohledu hodnotících systémů, jako je LEED, BREEAM nebo DGNB, dělíme budovy podle několika základních kapitol, které adresují konkrétní aspekty výsledného stavebního díla. Při koncepci dělení se vychází z metodiky certifikačních systémů, které se zaměřují na komplexní hodnocení budov. Kategorie se odlišují dle použitého certifikačního systému. V principu se ale tyto části zaměřují na následující oddíly [5]: lokalita, ve které je budova umístěna, použité stavební materiály, spotřeba energie, spotřeba a nakládání s vodou, vnitřní prostředí budovy, procesy, inovace. Prostory koncových uživatelů jsou ovlivněny všemi aspekty zelených budov a na ně aplikovaných certifikačních systémů. Existuje ale několik prvků, které mají nejzásadnější dopad do provozu budovy. Jedná se o lokalitu, ve které je budova postavena, spotřeba energií, spotřeba a nakládaní s vodou a vnitřní prostředí. Jednotlivá kritéria budou charakterizována z pohledu certifikačních systému, aby byla dodržena návaznost na metodologické dělení aspektů zelených budov a nic nebylo vynecháno. Lokalita Umístněním budovy rozhodujeme o její budoucí dopravní obslužnosti, nabídce služeb v okolí, výhledy do okolního prostředí nebo o narušení celkového krajinného rázu. Z pohledu nájemců se jedná o: dopravní obslužnost, služby,

5 zacházení s dešťovou vodou (možnost splachování záchodů nebo zalévání zeleně a tím ušetření spotřeby pitné vody), zmírnění světelného znečistění (ovlivnění výběru osvětlení v návrhové fázi projektu a tím snížení spotřeby energie pro vnitřní a vnější osvětlení budovy), parkovací plochy (jejich počet, druhu a umístění). Energie Jedná se o nejvýznamnější kapitolu zelených budov jak z pohledu provozu nájemců, ale i z pohledu certifikačních systému a jejích bodového ohodnocení. Systém LEED vyžaduje zpracování energetického dynamického modelu pro každou novou budovu jako primární možnost získání daného kreditu. Během modelování dochází k odhalení celé řady nesouvislostí v projektové dokumentaci, čímž dochází k zefektivnění celkového návrhu a výslednému snížení energetické náročnosti. Kromě fyzické spotřeby energií, je nutné hledět i na procesy měření a regulace, které zajišťují a kontrolují funkčnost všech zařízení. Sumarizace energetiky zelené budovy je následující: optimalizace energetické náročnosti, měření a regulace, zelená energie, dílčí měření energií (systémy VZT, nájemní úseky, elektro atp.), návrh výtahů a eskalátorů. Voda Spotřeba a nakládání s vodou je jedna z mnoha veličin, kterou není možné zjistit ze štítku energetické náročnosti budovy. Certifikační systémy umožňují nahlédnout do vnitřního zařízení budovy a zjistit množství ušetřené vody ve vztahu s referenční budovou. Zelené budovy často využívají systému retence dešťové vody a její následné využití v budově. Potencionální nájemce nebo kupující by se měl zaměřit na následující aspekty: navržená zeleň a její skrápění, navržené armatury, způsob splachování záchodů a pisoárů, zacházení s odpadní vodou. Vnitřní prostředí Vnitřní prostředí obsahuje celou řadu faktorů, která se pouze nepřímo projeví na peněžence uživatelů. Může se jednat o pocit pracovníků a jejich produktivitu nebo o faktor onemocnění. Ke zlepšení vnitřního prostředí napomáhají procesy ověřování a uvádění do provozu. Tyto procesy, pokud nejsou odborně provedeny, mohou negativně ovlivnit vnitřní prostředí budovy. Zelené certifikační systémy jdou o krok dále a nařizují metodiky, kterými je například docíleno nezanášení vnitřních vzduchovodů stavebním prachem a nečistotami.

6 Dalším způsobem, jak omezit zanášení vnitřního prostředí nečistotami je návrh filtrace vzduchotechnických jednotek anebo druh rohoží u každého primárního vstupu do budovy. Závěr Provozní fáze výstavbových projektů je přímo ovlivněna jak návrhem budovy, tak i samotnou realizací. Pokud jsou při návrhu budovy využity kontrolní procesy certifikačních systémů, je možné významnou měrou ovlivnit náklady budoucích uživatelů. Nejedná se ale jen o přímo měřitelné úspory na provozu. Faktory, jako jsou efektivita zaměstnanců, nemocnost, výhledy do okolí nebo kvalita a množství přiváděného vzduchu ovlivní produktivitu a zcela jistě se projeví do obratu společností, které dané prostory využívají. Je logické, že výstavba zelených budov může vykazovat zvýšené investiční prostředky, ať už se jedná o náklady na výstavbu nebo na nájemné. Ve výsledku jsou ale tyto náklady vyrovnány snížením provozních energií a zvýšením neměřitelných faktorů ovlivňující produktivitu. Literatura: [1] Batad, F. (2012): BIM Design Analysis. BCA Academy, Dostupné z WWW: [2] Blackburn, D. (2009): The Green Building Bottom Line. United States, [3] Construction Task Force. (1998): Rethinking Construction. Dostupné z WWW: y/publicaffairs/rethinkingconstruction.pdf. [4] DETR (2000): Our Towns and Cities: The Future - Delivering an Urban Renaissance. England, Stationery Office Books, [5] Dobiáš, J. (2012): Rozhodování při zvyšování energetické náročnosti staveb. Praha, CVUT, [6] Morgan, M. H., Vitruvius, P. (1960): Vitruvius the ten books on architecture. New York, Dover Publications, [7] Treasury Taskforce Guidance. (2012): Marketing Green Building Services: Strategies for Success. Dostupné z WWW: [8] Yudelson, J. (2008): Technote 7: How to Achieve Design Quality in PFI Projects. Oxford, Elsevier Ltd, 2008.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Nabízíme Vám kvalitní a odborné zpracování studií, posudků a jiných expertních dokumentů

Více

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda?

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? Co jsou to certifkace? Ing. Lenka Matějíčková Červen 2019 SLUŽBY GEOGRAFIE* Stručně o ARCADIS Programový & Projektový Management Konzultační služby Urbanismus & Architektura

Více

Hodnota a přínosy šetrných budov

Hodnota a přínosy šetrných budov Hodnota a přínosy šetrných budov Rešeršní studie Světové rady pro šetrné budovy Světová rada pro šetrné budovy vydala v letošním roce studii s názvem The Business Case for Green Building. Jde o unikátní

Více

Projekt CEC5, hodnocení CESBA

Projekt CEC5, hodnocení CESBA Projekt CEC5, hodnocení CESBA Ing. arch. Martin Šimůnek, Ing. Karel Srdečný, EkoWATT Projekt CEC5: Demonstrace energetické efektivnosti a využití obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách CEC5:

Více

Hodnocení zelených budov a energetický

Hodnocení zelených budov a energetický Hodnocení zelených budov a energetický management v CAFM! Konference SAFM, Bratislava, a říjen 2011 Agenda Trvale udržitelný rozvoj. Certifikace zelených budov a její význam v FM Certifikační systémy y

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA OBSAH BIM BREEAM LEED NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKCE CO JE BIM? INFORMAČNÍ MODEL BUDOVY buildinginformationmanagement / modeling objektové parametrické

Více

Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby.

Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby. Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby. Pro certifikaci kvality budov neexistuje jednotná metoda. V USA, Francii, Velké Británii, Německu Japonsku a dalších

Více

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Jindra Bušková V době hospodářské krize Česká vláda hledá, kde je všude možné ušetřit. Škrty v rozpočtu se dotkly všech odvětví hospodářství. Jak je

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Stavební veletrhy Seminář PERSPEKTIVY BYDLENÍ 24. dubna 2013, Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - Hodnocení budov obecně přehled metod - Hodnocení energetické

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka ECO DESIGN EKOdesign - koncept usilující o minimalizaci dopadů na životní prostředí - uplatňuje se v celém životním cyklu výrobku - přináší EKOlogické i EKOnomické efekty Enviromentální profil výrobku

Více

Chytré zakázky v praxi

Chytré zakázky v praxi Chytré zakázky v praxi Využití (nejen) kritérií energetické účinnosti a zadávání veřejných zakázek na šetrné budovy Petr Zahradník Konference Sdružení energetických manažerů měst a obcí 23.11.2016, Praha

Více

Udržitelná výstavba. Martin Vonka

Udržitelná výstavba. Martin Vonka Sustainable Building for the 3rd Millenium ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra konstrukcí pozemních staveb Udržitelná výstavba Martin Vonka Fakulta stavební ČVUT Centrum navrhování integrovaných

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN 2004 Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Závěrečná zpráva Územní energetická

Více

Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků

Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc, Bc. Tomáš Žďára Výroba stavebních materiálů

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, Praha 1 Kontaktní osoba

Více

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Roger Hitchin Klíčový expert BRE Obsah Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) Jaké jsou její cíle? Co bude její

Více

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Envimat Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc a Bc. Tomáš Žďára V Š C H T Životní

Více

JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu

JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU 2020 Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu Centrum pasivního domu nezisková organizace - od roku 2005: RADÍME odborníkům a investorům VZDĚLÁVÁME odborníky PROPOJUJEME TEORII

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent 20. února 2019 Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent Bytový dům Botanica K (1,2) společnosti Skanska

Více

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Vize 2030 Návrh způsobu měření vize Silný vliv lokálních topenišť v okolí Ostravy a v polském příhraničí na kvalitu

Více

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC TRENDY NOVÉ ENERGETIKY A POTŘEBY CHYTRÝCH MĚST 75 % vyprodukované energie v EU je spotřebováno ve ENERGETIKA městech

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

VVVI, Brno, SMART CITIES

VVVI, Brno, SMART CITIES VVVI, Brno, 2.3.2017 SMART CITIES ELKO EP Holding Inovativní ryze český výrobce elektronických přístrojů na poli elektroinstalací již 24 let. Fakta a statistiky Pozice v Evropě Poboček ve světě Exportních

Více

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o.

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o. R E G I O N A L S U S T A I N A B L E E N E R G Y P O L I C Y Regionální mapa obnovitelných zdroju energie Tvorba strategických, koncepčních a závazných dokumentů optimálního využití území z hlediska obnovitelných

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ. Panorama Business Center Škrétova 12/490, 120 00, Praha 2

MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ. Panorama Business Center Škrétova 12/490, 120 00, Praha 2 MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ Panorama Business Center Škrétova 12/49, 12, Praha 2 Klient: Vypracováno: Deka Praha First Real Estate, s.r.o. Praha 7 Holešovice, Jankovcova 1569/2c PSČ 17 IMPACT-CORTI a.s.

Více

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem.

Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Přílohy ke smlouvě o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem. Obsah: PŘÍLOHA Č. 1: POPIS VÝCHOZÍHO STAVU OBJEKTŮ VČETNĚ REFERENČNÍCH HODNOT... 3 PŘÍLOHA Č. 2: POPIS ZÁKLADNÍCH OPATŘENÍ...

Více

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské Českobrodská 32a, Praha 9 MOTTO: Smart City / chytré město Smart Building/ chytrá

Více

Služba zákazníkům. Veřejné osvětlení

Služba zákazníkům. Veřejné osvětlení Služba zákazníkům Veřejné osvětlení E.ON poskytuje obcím a městům ucelená řešení pro provozování, modernizaci a rekonstrukci soustav veřejného osvětlení. Na osvětlení ulic, parkovišť a veřejných prostranství

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

Brožová. Burda. Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) 2011 Finanční analýza významných zástupců stavebních firem v ČR

Brožová. Burda. Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) 2011 Finanční analýza významných zástupců stavebních firem v ČR Témata diplomových prací K126 v letech - Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) Anton Zdroje a základní formy financování stavebních projektů Porovnání nákladů životního cyklu stavby projektované standardní technologií

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Zakládající partneři konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Významní partneři Praha Mgr. Petr Holub 14. 12. 2016 Partneři Energetická náročnost Zajištění vymahatelnosti plnění požadavků ze strany státní správy

Více

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT)

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta projektu rozpracována do

Více

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Č. j.: TACR/4321/2015 I. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 1. Využití (aplikace)

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Zkušenosti z projektů USV Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Udržitelná spotřeba a výroba Praktické uchopení konceptu udržitelného rozvoje Základní konflikt: Chceme věci, které

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Koncept inteligentních měst

Koncept inteligentních měst Koncept inteligentních měst Metodika MMR na Smart Cities David Bárta, 29.9.2015, Praha Řešitelský tým CDV a Centrum pasivního domu, CentaurConsulting (UK) Asociace pro financování dopravní infrastruktury

Více

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci 1 Obsah Manažerské Shrnutí... 3 Definice projektu rámcová část... 3 Stručný kontext realizace projektu... 3 Cíle

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

ENERGETICKÉ ÚSPORY Z POHLEDU OBCÍ

ENERGETICKÉ ÚSPORY Z POHLEDU OBCÍ ENERGETICKÉ ÚSPORY Z POHLEDU OBCÍ PREZENTACE PRO DEN STAROSTŮ, 27.2.2018 DR. ING. MARIE ZEZŮLKOVÁ ŘEDITELKA NCEÚ, Z.S. JSME NCEÚ A MÁME JASNÁ OČEKÁVÁNÍ ČLENŮ SPOLKU Příliv investičních prostředků do modernizace

Více

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim www.tuv-sud.cz Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim Praha, 3. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Představení partnera SCHP, společnosti s.r.o. 2. Aktuální povinnosti

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Komunální energetika jak jsme na tom a co dále? PORSENNA o.p.s.

Komunální energetika jak jsme na tom a co dále? PORSENNA o.p.s. Komunální energetika jak jsme na tom a co dále? PORSENNA o.p.s. 1 Obsah prezentace Výzvy komunální energetiky Dotazníkové šetření Bariéry komunální energetiky Požadavky a rezervy měst a obcí v komunální

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Čistší produkce. a její podpora v České republice

Čistší produkce. a její podpora v České republice 1 Čistší produkce a její podpora v České republice Pavel Růžička, MŽP Seminář čistší produkce Brno, 6.10.2010 Co je čistší produkce? Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

od myšlenek k aplikacím Marie Stehlíková Oddělení rozvojových aktivit

od myšlenek k aplikacím Marie Stehlíková Oddělení rozvojových aktivit od myšlenek k aplikacím Marie Stehlíková Oddělení rozvojových aktivit SMART CITIES a příklady chytrých projektů TA ČR Inovace pro efektivní energetiku, dopravu a stavebnictví města Brna 10. prosince 2013

Více

Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov

Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov Nástroje obcí k úsporám energií, pro podporu obnovitelných zdrojů a certifikaci budov František Macholda Téma: Hledání energetických úspor EKOWATT Nezávislá konzultační společnost založená r. 1990 Reference

Více

SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA

SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA SEMINÁŘ ACTIVE HOUSE IDEA Ing. Martin Vonka, Ph.D. martin.vonka@fsv.cvut.cz Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Výzkumné centrum CIDEAS, Katedra konstrukcí pozemních staveb, Centrum SUBSTANCE Národní certifikační

Více

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Manažerské shrnutí projektu

Manažerské shrnutí projektu Identifikace možných úspor a efektivit v oblasti provozních a mandatorních výdajů Ministerstvo spravedlnosti Manažerské shrnutí projektu Vyhodnocení efektivnosti vynakládání rozpočtových zdrojů v resortu

Více

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz SOUČASNÝ STAV V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ ENERGETICKÝCH SLUŽEB METODOU EPC O SPOLEČNOSTI SEVEN SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. (SEVEn) poskytuje od roku 1990 poradenské služby v oblasti

Více

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban Office Centre Fenix Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor 2019 Miroslav Urban 22.3.2019 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ 1 OBSAH 1 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ... 3 2 KLIMATICKÉ

Více

PENTA INVESTMENTS PRAHA Florentinum, Aviatica a další projekty PENTA v Praze a EU z hlediska ŽP

PENTA INVESTMENTS PRAHA Florentinum, Aviatica a další projekty PENTA v Praze a EU z hlediska ŽP PENTA INVESTMENTS PRAHA Florentinum, Aviatica a další projekty PENTA v Praze a EU z hlediska ŽP Trendy Evropského stavebnictví 2.10.2014 Petr Palička PENTA INVESTMENTS - VÝZNAMNÉ PROJEKTY Z HLEDISKA ŽP

Více

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PORSENNA o.p.s. Založena v roce 2004 Mise: prosazování principů udržitelného rozvoje v praxi s důrazem na hospodárné využívání energie Oblasti činnosti:

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY A BUDOVY V PASIVNÍM STANDARDU Pracovní materiál iniciativy Šance pro budovy Jan Antonín, prosinec 2012 1. ÚVOD Studie porovnává řešení téměř nulové budovy podle připravované

Více

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE PORSENNA o.p.s. Pakt starostů a primátorů příležitost pro česká města Jeseník, 18.10.2011 Litoměřice, 20.10.2011 CO JE ENERGETICKÝ MANAGEMENT? Trvalý proces

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2010 2009/2228(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 (PE439.100v01-00) o mobilizaci informačních a komunikačních

Více

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI internetové centrum pro energetické řízení Program energetického managementu a monitoringu Úvod Náklady na paliva, energii a vodu se stávají

Více

Jak kvalita veřejného prostoru ovlivňuje kvalitu developerského projektu Karlín River City Prague

Jak kvalita veřejného prostoru ovlivňuje kvalitu developerského projektu Karlín River City Prague Jak kvalita veřejného prostoru ovlivňuje kvalitu developerského projektu Karlín River City Prague Odpovědět na otázku co vyžadují uživatelé kanceláří lze odpovědět v minulosti devalvovanou frází: Klid

Více

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika v České republice Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika 1 Hlavní důvody novelizace zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí 1 Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí Antonín Lupíšek, Julie Hodková, Štěpán Mančík, Luděk Vochoc Centrum udržitelné výstavby, Fakulta stavební ČVUT Hustopeče 21.3.2012

Více

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. Tento dokument stanoví kritéria EU pro zelené veřejné zakázky na skupinu produktů elektřina. Podrobné

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

DOCK V1 PŘEDVÁNOČNÍ GREEN WALK GREEN TALK V CERTIFIKOVANÉ BUDOVĚ

DOCK V1 PŘEDVÁNOČNÍ GREEN WALK GREEN TALK V CERTIFIKOVANÉ BUDOVĚ DOCK V1 PŘEDVÁNOČNÍ GREEN WALK GREEN TALK V CERTIFIKOVANÉ BUDOVĚ Zdroj: Česká rada pro šetrné budovy http://www.czgbc.org/zpravy/zprava/314/dock-v1- predvanocni-green-walk-green-talk-v-certifikovane-budove

Více

Energetické požadavky na budovy

Energetické požadavky na budovy Energetické požadavky na budovy Ing. Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz ww ww.ekowatt.cz Seminář Nízkoenergetické stavění 24. dubna 2012, České Budějovice Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory

Více

CHARAKTERISTIKA METODY EPC

CHARAKTERISTIKA METODY EPC ÚVOD DO PROBLEMATIKY CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou energie, kdy celková výše plateb závisí na výši

Více

Životní cyklus stavby

Životní cyklus stavby Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Životní cyklus stavby Metody hodnocení životního cyklu staveb ( LCA ) Stanovení nákladů na

Více

KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ. Petr J. Kalaš Poradce 10. Prosince 2013

KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ. Petr J. Kalaš Poradce 10. Prosince 2013 KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ Petr J. Kalaš Poradce 10. Prosince 2013 1.Historický pohled 1.Současný stav 1.Možná řešení HLAVNÍ ENVIRONMENTÁLNÍ ZLEPŠENÍ V ČR OD ROKU 1990 Výrazné snížení emisí SO-2 (současně

Více

1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky. Hodnocení

1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky. Hodnocení 1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky Hodnocení Cíl prezentace 1. Seznámení s procesem hodnocení 2. Představení hodnotících tabulek pro oblast podpory 1.1.2 Bezpečnost

Více

Národní platforma SBToolCZ. Cíl: - podpora udržitelného stavění v ČR - provozování, správa a rozvoj certifikačního systému SBToolCZ Založena: 2011

Národní platforma SBToolCZ. Cíl: - podpora udržitelného stavění v ČR - provozování, správa a rozvoj certifikačního systému SBToolCZ Založena: 2011 SBToolCZ a návrh obvodových plášťů Ing. Martin Vonka, Ph.D., Ing. Jan Tripes Národní platforma SBToolCZ SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí se sada (30-50) kritérií z oblasti

Více

Vývoj české metodiky. Czech methodology development

Vývoj české metodiky. Czech methodology development SBToolCZ Vývoj české metodiky Czech methodology development lokalizace GBTool a případové studie (2005) spolupráce na GBTool v rámci iisbe SBToolCZ 2007 pilotní verze české verze, testování na 12 případových

Více

CZ.1.07/3.2.07/01.0069

CZ.1.07/3.2.07/01.0069 KONFERENCE 7.6.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Výstupy projektu 6 nově vytvořených

Více

Příloha č. B3. Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek

Příloha č. B3. Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek kritéria v procesu zadávání veřejných zakázek s ohledem na složitost předmětu veřejné zakázky se zohledněním principů 3E (hospodárnost, Příloha č. B3 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost,

Více

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Ing. Martin Vonka, Ph.D. Národní platforma SBToolCZ Fakulta stavební, ČVUT v Praze SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí

Více

Praha, SMART CITIES

Praha, SMART CITIES Praha, 22.3.2017 SMART CITIES ELKO EP Holding Inovativní ryze český výrobce elektronických přístrojů na poli elektroinstalací již 24 let. Fakta a statistiky Pozice v Evropě Poboček ve světě Exportních

Více

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) ABSTRAKT Na základě analýz a podkladů zpracovaných v letech 2013-2014 byl zpracován Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG), který prošel mezirezortním připomínkovým

Více

Životní prostředí politiky EU

Životní prostředí politiky EU Životní prostředí politiky EU Politika životního prostředí v Evropské unii vychází z předpokladu, že hospodářský růst musí být vyvážen péčí o životního prostředí nejen z důvodů udržení kvality našeho života,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s.r.o. - LEDEN 2004 ZLÍNSKÝ KRAJ ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE ANALÝZA VÝCHOZÍHO STAVU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s.r.o. - LEDEN 2004 ZLÍNSKÝ KRAJ ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE ANALÝZA VÝCHOZÍHO STAVU ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s.r.o. - LEDEN 2004 ZLÍNSKÝ KRAJ ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE ANALÝZA VÝCHOZÍHO STAVU FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Územní energetická koncepce Zlínského

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě IX

Ochrana ovzduší ve státní správě IX PŘÍNOSY EMISNÍ VYHLÁŠKY (zpracováno s využitím výstupů projektu TAČR - TA01020500) Ochrana ovzduší ve státní správě IX 22.-24.10.2014 SPORT-V-HOTEL, HROTOVICE Podrobný emisně-imisní model ČR pro současný

Více

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU Karel Zubek Vsetín 18 dubna 2013 Spotřeba a výhled celosvětové spotřeby energií Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70%, tedy

Více

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. listopad 2006 Praha, Aquatherm SEVEn, Středisko pro efektivní

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015

REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015 Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o. s. za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a odborné garance TÜV SÜD Czech s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. + Informace o kurzu + Informace ke studiu Úvod do managementu ve veřejné správě + Management jako

Více

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Oblast úspor energie aktuální informace pro obce Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2009 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

Obor studia a školitel: Teorie architektonické tvorby, doc. Ing. arch. Eduard Schleger

Obor studia a školitel: Teorie architektonické tvorby, doc. Ing. arch. Eduard Schleger Příjmení a jméno studenta DS: Kasalová Hana Email: hanka.kasalova@seznam.cz Obor studia a školitel: Teorie architektonické tvorby, doc. Ing. arch. Eduard Schleger Téma disertační práce: TENDENCE TRVALE

Více