IVP 1277 zpráva za rok 2014 Rozvoj matematických modelů pro predikce dopadů variant agrární politiky na ekonomiku aenvironmentální aspekty zemědělství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IVP 1277 zpráva za rok 2014 Rozvoj matematických modelů pro predikce dopadů variant agrární politiky na ekonomiku aenvironmentální aspekty zemědělství"

Transkript

1 IVP 1277 zpráva za rok 2014 Rozvoj matematických modelů pro predikce dopadů variant agrární politiky na ekonomiku aenvironmentální aspekty zemědělství Hlavní řešitel: Ivan Foltýn Spoluřešitelé: I. Zedníčková, J. Humpál, O. Chaloupka, V. Voltr, J. Kučera, M. Trantinová, T. Doucha Externí spolupráce: V. Vávra Rozšíření týmu: O. Štiková, I. Mrhálková, K. Pohlová ÚZEI

2 Cíle projektu Rozvíjet matematicko-modelový aparát pro predikci dopadů agrární politiky na zemědělské podniky i resort zemědělství jako celek vplánovacím období SZP Jedná se o: FARMA-4 (optimalizační model predikce ekonomiky a ekologie zemědělského podniku); FARMA-5 (prostorový optimalizační model predikce ekonomiky a ekologie farem a odvětví zemědělství); RENT-4 (ekonometrický model predikce rentability zemědělských komodit); TF (optimalizační model predikce ekonomických a ekologických aspektů typových farem); SZÚ (model predikce Souhrnného zemědělského účtu odvětví zemědělství).

3 Cíle projektu Matematicko-modelový aparát je určen zejména pro top management odvětví zemědělství; pro poradenskou činnost resortu pro zemědělské podniky všech typů. Rozvoj modelů by měl spočívat vimplementaci tradičních i netradičních způsobů zemědělského hospodaření ve vztahu k obsahu a bilanci živin; emisím ze zemědělství; ekonomickým aspektům intenzivního aextenzivního hospodaření apod.); uplatňování zemědělské biomasy jako OZE; implementaci předpokladů, omezením apodmínkám budoucích variant agrární politiky.

4 Cíle projektu Zdokonalování matematicko-modelového aparátu Modely budou rozšířeny o možnost predikce vývojových trendů Rozvoj systému BPEJ ve spojení s modelem FARMA-5 Aktuální predikce rentability zemědělských komodit Model SZÚ a predikce SZÚ Model výživy obyvatelstva a spotřeby potravin

5 Cíle projektu Využitelnost výsledků IVP tematické úkoly MZezaměřené na vliv dopadů agrární politiky na zemědělství ČR; rozvoj poradenství pro zemědělské podniky ČR; ekonomické a ekologické analýzy vybraných zemědělských podniků; predikce možných budoucích sazeb agrární politiky voblasti přímých plateb a PRV. Plánované náklady IVP pro rok 2014 celkem: 700 tis. Kč. Výstupy IVP pro rok 2014 články v recenzovaných nebo impaktovaných periodikách; vystoupení na vědeckých konferencích.

6 Výsledky IVP a závěry práce Řešení vroce 2014 probíhalo vsouladu splánovanými cíli a uvedenými předpoklady řešení IVP pro rok Řešitelský tým se soustředil vroce 2014 na další rozvoj existujícího matematického aparátu (modely FARMA-4, FARMA-5, RENT-4); vývoj nových matematických aparátů (modely SZU-P1, SZU-P2 a AGRO-2014, metoda výpočtu sezónních trendů); na aplikaci matematického aparátu pro posuzování dopadů budoucích variant agrární politiky: do odvětví zemědělství a navazujících sektorů pro centrální sféru (MZe); a pro poradenství pro zemědělské podniky.

7 Výsledky IVP a závěry práce Aplikace matematického aparátu pro centrální sféru probíhalo zejména prostřednictvím tematických úkolů (zejména J. Humpál a kol.). Aplikace matematického aparátu pro zemědělské podniky a poradenství probíhalo vrámci řešeného projektu TA ČR. Hlavní dosažené výsledky jsou obsaženy vkap. 1-3.

8 rozvoje modelu FARMA-5 Vkap. 1 je popsán: rozvoj optimalizačního modelu FARMA-5: spojení s databází BPEJ, propojení smodelem erozní ohroženosti zemědělské půdy (model ERO-1), propojení s modely dopadů emisí skleníkových plynů ze živočišné výroby (modely EMI-1, IMI-1, DEP-1) na ekonomiku zemědělských podniků srespektováním ekonomických aspektů (max. zisku), a ekologických aspektů (erozní ohrožení a bilance NPK).

9 rozvoje modelu FARMA-5 Poradenský systém FARMA-5 je využitelný na podnikové i na centrální (nadpodnikové) úrovni. Poradenský systém FARMA-5 byl aplikován na souboru 11 vybraných podniků ČR vrámci projektu TA ČR. Sjeho dalším využitím se počítá vnásledujícím období.

10 rozvoje modelu FARMA-5 Systém FARMA-5 počítá s ekonomickou a ekologickou optimalizaci hospodaření zemědělských podniků vrůzných výrobních podmínkách na bázi klasifikace půdních bloků a kvality zemědělské půdy příslušných podniků.

11 rozvoje modelu FARMA-5 Systém FARMA-5 nabízí obecně 4 varianty výpočtů var. 1 ekonomická optimalizace (max. zisku) var. 2 ekologická optimalizace srespektováním erozního ohrožení (max. zisku + eroze) var. 3 ekologická optimalizace s respektováním přípustných mezí pro bilanci živin NPK vzávislosti na živočišné výrobě (emise skleníkových plynů)(max. zisku + bilnpk) var. 4 ekologická optimalizace s respektováním eroze i bilance živin (max. zisku + eroze + bilnpk)

12 rozvoje modelu FARMA-5 Je ukázánvýsledek aplikace poradenského systému FARMA-5 na zemědělský podnik X, který ilustruje obecný princip: nejvyšší zisk je dosahován u var. 1; nejnižší zisk u var. 4; zisk u var. 2 a 3 se pohybuje mezi ziskem var. 1 a 4. Systém umožňuje zkoumat dopady agrární politiky na ekonomiku hospodaření jednotlivých podniků nebo jejich skupin v závislosti na nastavení kritérií podpor podle pilíře I (přímých plateb) a pilíře II (cílení agroenvironmentálních podpor).

13 modelování predikcí SZÚ (modely SZU-P1 a SZU-P2) Vkap. 2 jsou popisovány modely predikce SZÚ, které vycházejí zkonstrukce SZÚ, publikovaného ČSÚ za uplynulý rok. Byly navrženy a zkonstruovány 2 matematické modely (SZU-P1 a SZU-P2), které lze použít pro predikci výsledků zemědělského odvětví pro aktuální rok nebo víceleté budoucí období. Vzhledem ktomu, že SZÚ obsahuje započítání všech typů podpor do ekonomického výsledku odvětví, jedná se o významný matematickomodelový aparát umožňující simulovat pozitivní či negativní dopady předpokládaných podpor zemědělského odvětví podle pilíře I a II dříve než budou uplatněny vpraxi a ex post vyhodnoceny ČSÚ vszú za uplynulý rok.

14 modelování predikcí SZÚ (model SZU-P1) Model SZU-P1 je konstruován jako rozklad SZÚ na ekonomiku jednotlivých komodit pomocí modelu RENT-4 sohledem na jejich fyzický rozsah (celkové plochy a stavy zvířat). Predikce SZÚ pro aktuální rok (2014) pomocí model SZU-P1 se opírá o model RENT-4 a jeho predikce výrobně-ekonomických ukazatelů (hektarové výnosy, užitkovosti zvířat a náklady) pro aktuální rok; o aktuální predikci CZV jednotlivých komodit pomocí modelu model CENY-1 (vychází z měsíčních časových řad CZV ČSÚ); o model STR, který predikuje vývoj ploch a stavů zvířat. Do modelu SZU-P1 vstupují předpoklady o alokaci podpor agrární politiky SZP EU prostřednictvím účtů jednotlivých zemědělských komodit.

15 modelování predikcí SZÚ (model SZU-P2) Model SZU-P2 je rozložen na submodely pro predikce hektarových výnosů a užitkovostí zvířat (submodel INT); predikce vývoje rozsahu zemědělských komodit, tj. ploch a stavů zvířat (submodel STR); predikce průměrných ročních CZV (submodel CENY-2), který se opírá rovněž o měsíční časové řady CZV zemědělských komodit od roku 2000; predikce celkových nákladových položek SZÚ (submodel NAK). Model CENY-2 (na rozdíl od modelu CENY-1) predikuje dlouhodobé regresní trendy cen CZV zemědělských komodit.

16 modelování predikcí SZÚ (model SZU-P2) Všechny submodely mohou využívat variantně lineární trend, polynomický trend 2. stupně amocninný trend. Volbu regresních trendů pro různé ukazatele SZÚ je možné alternativně využívat na základě expertního posouzení akceptovatelnosti predikovaných trendů. Agrární podpory vstupující do sektoru zemědělství pro budoucí období musí být pro model SZU-P2 sumarizovány do celkového ukazatele SZÚ ostatní podpory na produkci akjejich výpočtu musí být využit dekompoziční postup podobný modelu SZU-P1. Model SZU-P2 se včásti produkční opírá o nomenklaturu modelu RENT-4 stejně jako model SZU-P1.

17 modelování predikcí SZÚ (modely SZU-P1 a SZU-P2) Oba modely (SZU-P1 a SZU-P2) vytvářejí společný matematický aparát umožňující jak výpočet krátkodobých predikcí pro aktuální rok (model SZU-P1); tak dlouhodobé predikce pro delší období (model SZU-P2).

18 Dosažené výsledky voblasti modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Vkap. 3 je uveden popis nově vytvořeného modelu agrárního sektoru (model AGRO-2014), který byl do řešení IVP zařazen dodatečně. Model AGRO-2014 představuje rozšíření modelového aparátu grantu MV pro řešení krizových situací, jehož zpracování bylo ukončeno vroce Původní záměr rozšířit tento modelový aparát na standardní situace chování zemědělsko-potravinářského odvětví pro zajištění výživy obyvatelstva se vprůběhu roku 2014 rozšířil na modelové zpracování celého agrárního sektoru.

19 modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Model AGRO-2014 je koncipován jako vzájemně propojený systém jednotlivých sekcí agrárního sektoru, a to Sekce ZEM-DOM Sekce ZEM-IMP, ZEM-EXP Sekce POTR-DOM Sekce POTR-IMP, POTR-EXP Sekce OBCH a SPOT

20 modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Průběh řešení vroce 2014 se zaměřil zejména na komoditní strukturu a analýzu sekcí spojených zejména spotravinářským průmyslem, které zatím vúzei zatím nebyly zpracovány. Potravinářský průmysl je obvykle zpracováván pouze na úrovni oborů CZ NACE 10 a 11.

21 modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Sekce ZEM-DOM je propojena sprodukční částí SZÚ dekomponovaného podle modelu RENT-4 (kap. 2). Sekce ZEM-IMP a ZEM-EXP nebyly zatím detailně rozpracovány vzhledem ktomu, že existují komoditní bilance v Zelených zprávách, které souhrnné ukazatele dovozů a vývozů obsahují. Nejvýznamnějším výsledkem vtéto oblasti je tedy konstrukce sekcí POTR-DOM, POTR-IMP a POTR-EXP jejich propojení se sekcemi OBCH a SPOT.

22 modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Model AGRO-2014 byl zkonstruován na bázi roku 2012 s ohledem na posledních dostupné údaje za potravinářský průmysl. Vybrané komodity potravinářského průmyslu byly charakterizovány rozsahem domácí produkce (tis. t); hodnotou celkové produkce (mil. Kč); cenou jednotkové produkce (Kč/jednotku). Analogicky byly zpracovány dovozní a vývozní potravinářské komodity. Vrámci dalšího výzkumu se předpokládá kvantifikace vzájemných vazeb jednotlivých sekcí.

23 modelování agrárního sektoru (model AGRO-2014) Model AGRO-2014 pokrývá v oblasti zemědělství cca 98% zemědělské produkce, v oblasti potravinářského průmyslu cca 75% potravinářské produkce, voblasti obchodu aspotřeby potravin téměř 100% celkového objemu. Pomocí modelu AGRO-2014 bude možné vbudoucnu řešit takové otázky jako zajištění výživy obyvatelstva s ohledem na potravinovou bezpečnost; minimální požadovanou soběstačnost; racionální tvorbu hmotných rezerv voblasti zemědělsko-potravinářské produkce apod.

24 odhadu marží obchodu (aplikace modelu AGRO-2014) Vkap. 4 byl využit model AGRO-2014 kvýpočtu odhadu spotřebních marží na potraviny zdomácí azahraniční provenience. Ktomu bylo využito porovnání výdajů za potraviny, vypočtených na průměrného obyvatele za rok 2012 na základě struktury spotřebního koše při využití spotřebitelských cen (SC), výrobních potravinářských cen (CPV), příp. zemědělských cen (CZV) cen dovozních (DC).

25 odhadu marží obchodu (aplikace modelu AGRO-2014) Byla řešena hypotéza:???? Jsou vobchodní síti ČR diskriminováni domácí producenti potravin proti zahraničním výrobcům formou rozdílných marží???? zejména velkými obchodními řetězci, které jsou většinou vlastněny zahraničním kapitálem. Modelové výpočty dokázaly neopodstatněnost této hypotézy: průměrné spotřební marže jak u domácích producentů, tak u dovozních výrobků jsou přibližně stejné a pohybují se na úrovni cca 35%.

26 rozvoje modelu RENT-4 Vkap. 5 je popsáno Zlepšení užitných hodnot modelu RENT-4 pro výpočet predikce aktuálních hodnot rentability (pro rok 2014 a 2015) hlavních zemědělských komodit na základě postupného zpřesňování odhadu cen nový model CENY-1 a permanentně se měnících variant apředpokladů budoucí agrární politiky, resp. jejích částí. Model RENT-4 se jeví jako vhodný apotřebný nástroj pro centrální sféru (MZe) při posuzování odhadů budoucích dopadů variant agrární politiky na zemědělské komodity pro zemědělské podniky při propojení s modely FARMA-4 a FARMA-5.

27 dalších možností matematického modelování ekonomických procesů v zemědělství Vkap. 6 jsou analyzovány další směry výzkumu voblasti matematického modelování. Jedná se o: modelování technologických postupů výroby zemědělských komodit na bázi standardních výrobních technologií (Kavka a kol., 2014) analýzy možností modelování podmínek GAEC řešení vzájemné zastupitelnosti krmných komodit rostlinné výroby při řešení problémů erozního ohrožení řešení modifikací krmných dávek jako vstupních parametrů modelů FARMA-4 a FARMA-5 Výsledky této kapitoly představují přípravy budoucích směrů výzkumu, které jsou již částečně rozpracované.

28 budoucích perspektiv využití systému BPEJ pro rozvoj modelu FARMA-5 Vkap. 7 je řešen problém propojení nových možností systému BPEJ smodelem FARMA-5. Tato kapitola popisuje doposud neprověřené možnosti využití systému BPEJ při implementaci do budoucích směrů a širší využitelnosti modelu FARMA-5.

29 Hlavní výsledky voblasti publikační činnosti V oblasti publikační činnostijsou uvedeny 2 příspěvky na mezinárodní konferenci Agrární perspektivy XXIII vzáří 2014 na ČZU Praha které byly prezentovány a předány kpublikaci vanglické verzi. Jedná se ovýsledky vztažené kvyužití modelu FARMA-5 pro ekonomickou a ekologickou optimalizaci zemědělské výroby; k modelování ekonomických výsledků odvětví zemědělství (SZÚ) a predikce SZÚ pro období

30 Ilustrace využití výsledků IVP Výsledky IVP byly využity při zpracování odborné studie ÚZEI na téma analýza a kvantifikace možností posouzení významnosti českého zemědělství spolu s navazujícími obory (zejména potravinářským průmyslem) měřené podílem tohoto komplexu na HDP a na celkové zaměstnanosti v NH Pro účely této analýzy byly využity mezioborové bilance NH ČR v Leontieffově pojetí, kde zemědělství je reprezentováno produkcí souhrnu podniků s převažující zemědělskou výrobou Pro tento výzkum byly využity výsledky modelování SZÚ.

31 IVP 1277 za rok 2014 Rozvoj matematických modelů pro predikce dopadů variant agrární politiky na ekonomiku a environmentální aspekty zemědělství Řešitelský kolektiv Ivan Foltýn a kol.: I. Zedníčková, J. Humpál, O. Chaloupka, V. Voltr, J. Kučera, M. Trantinová, T. Doucha, O. Štiková, I. Mrhálková, K. Pohlová a V. Vávra (externí spolupráce) Děkuje za pozornost

Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR

Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní hospodářství ČR RNDr. Ivan Foltýn, CSc. Mgr. Ondřej Chaloupka ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Modelování dopadů zemědělského sektoru na národní

Více

Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR. Marie Pechrová Ondřej Chaloupka

Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR. Marie Pechrová Ondřej Chaloupka Sociálně-politické rozhodování v praxi: modelování zaměstnanosti v agrokomplexu ČR Marie Pechrová Ondřej Chaloupka Úvod Jedním z důležitých aspektů rozvoje venkova je udržení zaměstnanosti. Význam agrokomplexu

Více

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Vývoj početních stavů skotu celkem a krav dle kategorií k 1.4. ks Kategorie 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 Skot celkem 1 520 136 1 473 828 1

Více

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu

Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu Význam bioplynových stanic v souvislosti s chovem skotu 15. listopadu 2012, Agroprogress Trnava Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

SYSTÉM ENVIRONMENTÁLNÍHO EKONOMICKÉHO ÚČETNICTVÍ V ČR

SYSTÉM ENVIRONMENTÁLNÍHO EKONOMICKÉHO ÚČETNICTVÍ V ČR SYSTÉM ENVIRONMENTÁLNÍHO EKONOMICKÉHO ÚČETNICTVÍ V ČR Eva Kožoušková Národní konzultační seminář k rozvoji ekosystémového účetnictví,11.06.2019, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha

Více

PŘEDPOKLÁDANÉ DOPADY SZP 2014+ do ekonomiky zemědělských podniků (včetně vztahů k cenám půdy) Tomáš Doucha, ÚZEI Praha

PŘEDPOKLÁDANÉ DOPADY SZP 2014+ do ekonomiky zemědělských podniků (včetně vztahů k cenám půdy) Tomáš Doucha, ÚZEI Praha PŘEDPOKLÁDANÉ DOPADY SZP 2014+ do ekonomiky zemědělských podniků (včetně vztahů k cenám půdy) Tomáš Doucha, ÚZEI Praha 1 Jde o odhad ekonomických dopadů nové politiky do vybraných kategorií podniků Jak

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč

Program rozvoje venkova. Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova Ing. Vlastimil Zedek Biomasa, bioplyn a energetika, 9.-10. 12. 2014, Třebíč Program rozvoje venkova (PRV) Program rozvoje venkova České republiky je nástrojem pro získání finanční

Více

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR

ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 SKALSKÝ DVŮR 30. - 31. 1. 2017 Ing. Petr JÍLEK Ministerstvo zemědělství Sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství ZELINÁŘSKÉ DNY 2017 BUDOUCÍ PODOBA

Více

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky Vývoj v zemědělství, bilance mléka Ukazatel/rok 2003 2007 2008

Více

Program rozvoje venkova zhodnocení současného období a výhledy budoucího programu

Program rozvoje venkova zhodnocení současného období a výhledy budoucího programu Program rozvoje venkova zhodnocení současného období a výhledy budoucího programu 1. 11. 2012 38. Den malých obcí Program rozvoje venkova 2007-2013 a možnosti podpory pro malé obce Opatření III.2.1 Obnova

Více

Životopis. Osobní údaje. Pedagogická činnost. Řešené projekty. Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE

Životopis. Osobní údaje. Pedagogická činnost. Řešené projekty. Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE Životopis Osobní údaje Mgr. Ing. Jana Mikušová, Ph.D. DL FBE Pedagogická činnost IKK MOP OST PEU ZVS EGGA EVPR ZVSA ZVSA EHPAC RRMOP RRZVS RRZVSA Řešené projekty Interkulturní kompetence (PEF) Mezinárodní

Více

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Vytvoření osnov kurzů Vytvoření vzdělávacích materiálů Akreditace kurzů Pilotní ověření kurzů Evaluace kurzů Metody studia ekosystémů Analytická chemie Potravinářská

Více

Komoditní karta Duben 2018 VEPŘOVÉ MASO

Komoditní karta Duben 2018 VEPŘOVÉ MASO Komoditní karta Duben 2018 VEPŘOVÉ MASO Bilance vepřového masa Výroba Spotřeba Dovoz Vývoz Podíl dovozu tis. t. ž. hm. tis. t. ž. hm. tis. t. ž. hm. tis. t. ž. hm. na spotřebě Podíl vývozu na výrobě 2010

Více

SZP PO ROCE 2020 A JEJÍ DOPADY MINISTERSTVO ZEMÉDÉLSTVÍ

SZP PO ROCE 2020 A JEJÍ DOPADY MINISTERSTVO ZEMÉDÉLSTVÍ SZP PO ROCE 2020 A JEJÍ DOPADY MINISTERSTVO ZEMÉDÉLSTVÍ OBSAH PREZENTACE PŘEHLED NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH JEDNÁNÍ S EK FINANČNÍ RÁMEC PRO SZP NOVÝ MODEL IMPLEMENTACE Strategický plán a jeho obsah Systém řízení

Více

Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství

Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství Prezentace pro konferenci "Pro půdu Pro život" Příbor 2017 Zhodnocení naplňování strategie resortu 2030

Více

Program rozvoje venkova. pro období 2014 2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. pro období 2014 2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova pro období 2014 2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Analýza nařízení k podpoře rozvoje venkova z EZFRV srovnání se stávajícím

Více

AK a obnovitelné zdroje energie

AK a obnovitelné zdroje energie AK a obnovitelné zdroje energie 27. listopadu 2012, CZ Biom Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Strukturální nerovnováha mezi RV a ŽV Potenciál zemědělské půdy v ČR pro OZE Přínosy

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Schválené žádosti o dotaci v rámci 2. kola příjmu žádostí Programu rozvoje venkova operace Vzdělávací akce průběžné schvalování

Schválené žádosti o dotaci v rámci 2. kola příjmu žádostí Programu rozvoje venkova operace Vzdělávací akce průběžné schvalování Schválené žádosti o dotaci v rámci 2. kola příjmu žádostí Programu rozvoje venkova operace 1.1.1 Vzdělávací akce průběžné schvalování 24. 1. 2017 V Praze dne 24. ledna 2017 Státní zemědělský intervenční

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova Možnosti čerpání evropských dotací pro obce, metoda LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova Rozpočet

Více

Stávající a budoucí podpora venkova. Ministerstvo zemědělství

Stávající a budoucí podpora venkova. Ministerstvo zemědělství Stávající a budoucí podpora venkova Ministerstvo zemědělství 1. 10. 2012 Národní konference Venkov 2012 Program rozvoje venkova a jeho implementace Rozpočet PRV na období 2007-2013: 3,6 mld. EUR celkových

Více

V Praze dne 16. února 2017

V Praze dne 16. února 2017 Schválené žádosti o dotaci v rámci 2. kola příjmu žádostí Programu rozvoje venkova operace 1.1.1 Vzdělávací akce průběžné schvalování aktualizace 16. 2. 2017, konečné výsledky V Praze dne 16. února 2017

Více

Postoj Ministerstva zemědělství k problematice využívání bioodpadů v zemědělství

Postoj Ministerstva zemědělství k problematice využívání bioodpadů v zemědělství Postoj Ministerstva zemědělství k problematice využívání bioodpadů v zemědělství Ing. Kateřina Skanderová Oddělení OZE a environmentálních strategií Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ministerstvo

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 12. dubna Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013 méně rozvinuté regiony Ustanovení čl. 59

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT 10.11.2017 ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT MARIAN JUREČKA OBSAH VÝZNAM EXPORTU PRO EKONOMIKU ČR SROVNÁNÍ AGROPOTRAVINÁŘSKÉHO A CELKOVÉHO VÝVOZU ČR TERITORIÁLNÍ SMĚROVÁNÍ VÝVOZU ZÁVISLOST

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah prezentace 1) Co je v období 2014-2020 nového pro rozvoj venkova v

Více

Zemědělská politika a OZE. RNDr. Jiří Mach Ministerstvo zemědělství

Zemědělská politika a OZE. RNDr. Jiří Mach Ministerstvo zemědělství Zemědělská politika a OZE RNDr. Jiří Mach Ministerstvo zemědělství Akční plán pro biomasu v ČR na období 2012-2020 Schválený vládou ČR dne 12. 9. 2012 APB analyzuje využití biomasy v ČR pro energetické

Více

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny Posílení í spolupráce mezi MZLU v Brně ě a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 00/12 045 Optimalizace směsí, Optimalizace krmivové základny Ing. František Mikyska

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie

Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie Energetická efektivnost zdroj energie budoucnosti Souhrn zkušeností z modelování scénářů budoucí spotřeby energie Jaroslav Maroušek, SEVEn, Praha ENEF 2008 Obsah prezentace Popis modelu užitého pro odhad

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova Návrhy Komise pro období 2014 2020 v oblasti rozvoje venkova Lukáš Víšek, DG AGRI 3/9/2012, České Budějovice http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap Jak venkovská je Evropská Unie? Venkovské oblasti

Více

Bohumil Belada

Bohumil Belada 26.10. 2017 Bohumil Belada Schválené 2 mld. Kč Sucho 10 % nákladů nad 30 % a 20 % nákladů nad 50% škod Nad 50 % pojistky všech plodin nebo dané plodiny Maximálně průměrný výnos v ČR Krmné plodiny podle

Více

Dozor nad potravinami

Dozor nad potravinami Hejmalová Michaela Dozor nad potravinami Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti:

Více

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Adaptace na změny klimatu v plánech MZe odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Reakce na změny klimatu v oblasti zemědělství Mitigace (v oblasti zemědělství snižování emisí metanu

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Koncepce energetické analýzy zemědělských podniků

Koncepce energetické analýzy zemědělských podniků Koncepce energetické analýzy zemědělských podniků Jindřich Špička Alltech.com konference Energie zemědělské energie Praha, 23.5.2013 Obsah prezentace Význam zemědělství v konečné spotřebě energie. Zemědělství

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství

Cross compliance. Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Cross compliance Principy, cíle, vazba na společnou zemědělskou politiku, možnosti poradenství Nové trendy v zemědělství stoupající spotřeba potravin se specifickými kvalitativními parametry např. ze systému

Více

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise

Kontrola stavu reformy Společné. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Kontrola stavu reformy Společné zemědělsk lské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise Vyhodnocení a úprava dnešní SZP (1/3) Současná situace

Více

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM

EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM ÚSTAV ZEMĚDĚLSK LSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ,, Praha AGROVÝZKUM, s. r. o., Rapotín EKONOMIKA CHOVU KRAV BTPM Petr Kopeček Ivan Foltýn Marek Bjelka Rapotín, 2008 CÍL cílem příspěvku je analýza vlivu SZP na

Více

Zpracoval: RNDr. Ivan Foltýn, CSc. ÚZEI, Praha,

Zpracoval: RNDr. Ivan Foltýn, CSc. ÚZEI, Praha, Matematické modely pro simulace dopadů agrární politiky do zemědělství Matematický důkaz kvality, statistické reprezentativnosti a spolehlivosti Výběrového šetření nákladů zemědělských komodit ÚZEI Zpracoval:

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Větrný Jeníkov. 18. prosince 2013, Ing. Bohumil Belada, viceprezident AK ČR

Větrný Jeníkov. 18. prosince 2013, Ing. Bohumil Belada, viceprezident AK ČR Větrný Jeníkov 18. prosince 2013, Ing. Bohumil Belada, viceprezident AK ČR AK ČR PK ČR ZS ČR Konsorcium nevládních organizací k SZP Velké zemědělské a potravinářské podniky Smlouva s BXL ( Praha + Brusel

Více

Seminář rostlinné výroby

Seminář rostlinné výroby Seminář rostlinné výroby 26.října 217 Hotel Dvořák Tábor zdenek.kubiska@zznpe.cz Osnova: Svítá na lepší časy? Asi jak kde Vývoj v jednotlivých zemědělských výrobách Změna struktury českého zemědělství

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y K a n c e l á ř P o s l a n e c k é s n ě m o v n y P a r l a m e n t n í i n s t i t u t O d d ě l e n í p r o v š e o b e c n é s t u d i e M O N I T O R

Více

Integrovaný projekt VODA- Vysočina

Integrovaný projekt VODA- Vysočina Integrovaný projekt VODA- Vysočina zvyšování retenční kapacity zemědělské krajiny Zemědělská půda a strategické komodity: voda, potraviny, energie Konference Voda v krajině 14.4. Praha I. Fakta a obecné

Více

Vývoj reformy SZP 2014-2020

Vývoj reformy SZP 2014-2020 Vývoj reformy SZP 2014-2020 10. května 2012, Větrný Jeníkov Ing. Bohumil BELADA, viceprezident AK ČR Osnova prezentace Reforma SZP Současný stav dotací do skotu Odhad vývoje dotací v období 2014-2020 Aktuální

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015 Zpracoval: Parlamentní institut 17. 4. 2015 s využitím dat ČSÚ pro únor 2015 (publikovaných ke dni 17. 4. 2015) O B S A H Č T V R

Více

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva

Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Zhodnocení stavu převzaté agendy MZe a představení krátkodobých opatření a priorit v jednotlivých úsecích ministerstva Miroslav Toman, ministr zemědělství tisková konference 25. července 2013 Ministerstvo

Více

Program rozvoje venkova a zkušenosti z prvního kola výzev. Celostátní síť pro venkov, příklady dobré praxe

Program rozvoje venkova a zkušenosti z prvního kola výzev. Celostátní síť pro venkov, příklady dobré praxe Program rozvoje venkova 2014-2020 a zkušenosti z prvního kola výzev Celostátní síť pro venkov, příklady dobré praxe Program rozvoje venkova Nástroj pro čerpání finančních prostředků z Evropského zemědělského

Více

Den malých obcí Program rozvoje venkova

Den malých obcí Program rozvoje venkova Den malých obcí Program rozvoje venkova 2007-2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Harmonogram příjmu žádostí na rok 2012 projektová opatření PRV JARNÍ

Více

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Programové období 2014-2020 nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova

Více

Hrubý domácí produkt. Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% -8%

Hrubý domácí produkt. Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% -8% Ing. Jiří Alina Hrubý domácí produkt Meziroční změna HDP 8% 6% 4% 2% 0% -2% -4% CZ -6% EA -8% 3-97 8-99 2-02 7-04 1-07 6-09 12-11 5-14 11-16 Vývoj HDP 2014 2017 meziročně v % 6 Vývoj HDP 2014-2017 meziročně

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Ing. Soňa Valtýniová Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU v Brně 1 V rámci disertační práce Téma komplexního hodnocení udržitelnosti

Více

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Prameny: ČSÚ, propočty MF ČR. Tabulka C.1.: HDP reálně roční zřetězené objemy, referenční rok 5 ) 3) 7 9 1 11 1 13 1 15 1 Předb. Výhled Výhled Hrubý domácí produkt

Více

LFA po roce a činnost PS LFA

LFA po roce a činnost PS LFA LFA po roce 2018 a činnost PS LFA Marie Perglerová Ministerstvo zemědělství Odbor environmentálních podpor PRV Tel: 221 812 443 Marie.Perglerova@mze.cz ANC z pohledu SZP ANC = oblastí čelící přírodním

Více

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed.

Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Systémy hospodařen ení na půděp Současn asné systémy hospodařen ení Teoreticky existuje nekonečně mnoho způsobů (strategií) hospodaření. V praxi však lze vymezit 2 extrémy a střed. Tržně orientované hospodaření

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

ROZBOR VÝVOJE A ROZDÍLŮ CEN VYBRANÝCH AGRÁRNÍCH KOMODIT V ČR A V NĚKTERÝCH STÁTECH EU

ROZBOR VÝVOJE A ROZDÍLŮ CEN VYBRANÝCH AGRÁRNÍCH KOMODIT V ČR A V NĚKTERÝCH STÁTECH EU ROZBOR VÝVOJE A ROZDÍLŮ CEN VYBRANÝCH AGRÁRNÍCH KOMODIT V ČR A V NĚKTERÝCH STÁTECH EU ANALYSIS OF DEVELOPMENT AND DIFFERENCES IN PRICES OF AGRICULTURAL COMMODITIES IN THE CZECH REPUBLIC AND SOME EUROPEAN

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY CROSS COMPLIANCE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY CROSS COMPLIANCE ÚVOD DO PROBLEMATIKY CROSS COMPLIANCE Ing. Pavel Stonawský EKOTOXA OPAVA s.r.o. 006 1 Překlad pojmu křížový soulad, křížová shoda, průřezový soulad conditionnalité (fr.) Einhaltung anderweitiger Verpflichtungen

Více

Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby

Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby IVP 1275 Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby Prezentace k oponentuře konané dne 27. 1. 2015 v Praze Ing. Jana Poláčková, CSc. odpovědný řešitel

Více

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Programy Výživa zvířat

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Programy Výživa zvířat Posílení í spolupráce mezi MZLU v Brně ě a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 00/12 045 Programy Výživa zvířat Ing. František Mikyska Softwarové vybavení AgroKonzulty

Více

České zemědělství a energetika. Tomáš Doucha, ÚZEI Praha

České zemědělství a energetika. Tomáš Doucha, ÚZEI Praha České zemědělství a energetika Tomáš Doucha, ÚZEI Praha 2011 1 Vztah zemědělství a energetiky Zemědělský podnik: spotřebitel energie přímé pohonné hmoty, elektřina, teplo nepřímé hnojiva, pesticidy, krmiva

Více

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon

Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulky a grafy: C.1 Ekonomický výkon Tabulka C.1.1: HDP užití ve stálých cenách roční zřetězené objemy, referenční rok 5 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Předb. Výhled Výhled Hrubý domácí produkt mld. Kč 5 335 371

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE

ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE ČERPÁNÍ DOTACÍ Z EU VE VZTAHU KE SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITICE Ing. Václav Suchan, CSc., MBA FOODSERVIS s.r.o., Potravinářská komora ČR Školení pracovníků masného průmyslu Hotel Best Western Grand Beroun

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015. Zpracoval: Parlamentní institut

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015. Zpracoval: Parlamentní institut 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 8/2015 Zpracoval: Parlamentní institut 16. 10. 2015 s využitím dat ČSÚ a MF pro srpen 2015 (publikovaných ke dni 16. 10. 2015) OBSAH Čtvrtletně

Více

STRUKTURÁLNÍ ZMĚNY V POTRAVINÁŘSKÉM SEKTORU

STRUKTURÁLNÍ ZMĚNY V POTRAVINÁŘSKÉM SEKTORU STRUKTURÁLNÍ ZMĚNY V POTRAVINÁŘSKÉM SEKTORU Josef Mezera Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, 120 58 Praha 2 - Vinohrady, Mánesova 75 Telefon: 02 627 55 02 l.273 Anotace: Příspěvek uvádí základní strukturální

Více

Zemědělská politika a současná a připravovaná opatření související s ochranou ovzduší.

Zemědělská politika a současná a připravovaná opatření související s ochranou ovzduší. Zemědělská politika a současná a připravovaná opatření související s ochranou ovzduší. Ochrana Ing. Michaela BUDŇÁKOVÁ Ministerstvo zemědělství,těšnov 17,117 05 PRAHA 1, e-mail: budnakova@mze.cz Ing. Martin

Více

Předvídání kvalifikačních potřeb

Předvídání kvalifikačních potřeb Předvídání kvalifikačních potřeb Ochutnávka z výsledků projektu PŘEKVAP v roce 2015 Jan Koucký Fond dalšího vzdělávání, Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky PS Parlamentu

Více

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

SZP Společná zemědělská politika. prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Společná zemědělská 1. Pilíř politika SZP přímé platby

Více

B Výdaje a investice v ICT

B Výdaje a investice v ICT Investice do ICT vybavení a softwaru Pod pojmem investice se v této kapitole rozumí tvorba hrubého fixního kapitálu (P.51), jež zahrnuje především pořízení fixních aktiv (P.511). Fixní aktiva jsou hmotná

Více

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Programové období 2014-2020 nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova

Více

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH Níže uvedené tabulky přinášejí základní statistické údaje týkající se několika oblastí souvisejících se společnou zemědělskou politikou (SZP), a to konkrétně: zemědělského

Více

Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013

Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013 Program rozvoje venkova 2007-2013 Příprava na programové období po roce 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 1 Politika rozvoje venkova Cíle politiky

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 4/2014 O B S A H Č T V R T L E T N Ě S L E D O V A N É U K A Z A T E L E 1. Č T V R T L E T Í 2 0 1 4 3 Čtvrtletní odhad hrubého domácího

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků)

II. Stavebnictví (postavení stavebnictví v NH, stavební trh, stavební produkce a ceny, pracovníci a mzdy, hospodářské výsledky stavebních podniků) Cílem příručky Stavebnictví České Republiky je poskytovat základní informace o investiční výstavbě, stavebnictví a stavebních hmotách, a to tuzemským osobám činným ve stavebnictví a ve výrobě stavebních

Více

Akční plán pro biomasu

Akční plán pro biomasu Akční plán pro biomasu Potenciál zemědělské a lesní biomasy Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství Agenda 1. OZE v perspektivě EU 2. Národní akční plán pro obnovitelnou energii 3. Akční Plán pro biomasu

Více

Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy.

Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy. Koncepce Ministerstva zemědělství v období 2014 2017 - ochrana půdy. Ochrana Ing. Michaela BUDŇÁKOVÁ Ministerstvo zemědělství,těšnov 17,117 05 PRAHA 1, e-mail: budnakova@mze.cz Základní podkladové materiály:

Více

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Grantová přihláška se podává v termínu od 17.července 2014 do 31.října 2014 do 10:00 hod. Kanceláři IGA AF MENDELU výhradně v elektronické

Více

Program rozvoje venkova. v období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. v období 2014-2020. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova v období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Programové období 2014-2020 nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova

Více

Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o.

Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Zadání Ocenění 100% podílu na společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Datum ocenění 31.3.2018 Účel ocenění pro interní účely společnosti Kategorie hodnoty Tržní hodnota

Více

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU Renata Kučerová Anotace: Příspěvek se zabývá analýzou odvětvového prostředí mlékárenského

Více

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV

PŘÍLOHA. Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV CS PŘÍLOHA Část I 1. Tabulka uvádějící roční příspěvky z EZFRV Druhy regionů a dodatečné prostředky 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Celkem Ustanovení čl. 59 odst. 3 písm. a) nařízení (EU) č. 1305/2013

Více

Přehled programových rámců

Přehled programových rámců Přehled programových rámců Programový rámec IROP Programový rámec OPZ Programový rámec PRV alokace: 54,4 mi. Kč alokace: 11 mil Kč alokace: 26,58 Fiche 1/ opatření Bezpečná doprava vazba na SCLLD: 1.1.2,

Více

PEKAŘSKÁ STATISTIKA OBSAH: Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR

PEKAŘSKÁ STATISTIKA OBSAH: Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR PEKAŘSKÁ STATISTIKA Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR Ucelený soubor číselných informací, tabulek a grafů pod názvem Pekařská statistika přináší opět po roce čtenářům a uživatelům ROČENKY

Více

Metodika) vyhodnocení) ekonomické) efektivnosti*!!stanovení)a)vyhodnocení)a) návrh&výstupních&jednotek,&napojení&na& systém&rsa."

Metodika) vyhodnocení) ekonomické) efektivnosti*!!stanovení)a)vyhodnocení)a) návrh&výstupních&jednotek,&napojení&na& systém&rsa. Metodika) vyhodnocení) ekonomické) efektivnosti*!!stanovení)a)vyhodnocení)a) návrh&výstupních&jednotek,&napojení&na& systém&rsa." Prof. RNDr. René Wokoun, CSc. Ing. Nikola Krejčová, Ph.D. RNDr. Jana Kouřilová,

Více

Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období

Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období Evropskou komisí schválená podpora čistých a vysokoprocentních biopaliv v dopravě na období 2016-2020 Ing. Jan Gallas, Ing. Vlastimil Zedek, Ing. Karel Trapl, Ph.D. Ministerstvo zemědělství ČR Cíle EU

Více

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby Sylabus pro předmět Kód předmětu: SYRV Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Plant Production Systems Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční Forma a požadavky na

Více

LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ

LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ LEGISLATIVNÍ PODKLADY PRO VERMIKOMPOSTOVÁNÍ Aleš Hanč hanc@af.czu.cz Projekt NAZV QJ1530034 Legislativní podklady pro větší uplatnění kompostů, zejména vermikompostu, na zemědělskou půdu (2015-2018) Vermikompostování

Více