Souhrnná teritoriální informace Kuba

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Kuba"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Havaně ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/58 Zastupitelský úřad Havana ()

2 1. Základní informace o teritoriu je největším ostrovem karibské oblasti, který leží 145 km jižně od Floridského poloostrova. se nachází uprostřed zóny, která často trpí hurikány a tropickými bouřemi. V roce 2008 zasáhly Kubu tři po sobě jdoucí hurikány, z jejichž ničivých následků se vzpamatovává dodnes. Nebezpečí hurikánů hrozí v období měsíců květen až listopad Oficiální název státu República de Cuba zkratka: CU Kubánská republika 1.2. Rozloha Celkem km 2 (hlavní ostrov , ostrov Isla de Juventud a ostatní ostrovy 3 000), z toho: obdělávaná zemědělská půda: 29 % louky a pastviny: 23 % lesy: 17 % ostatní: 31 % 1.3. Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Celkem (k 2010), z toho: muži ženy Hustota osídlení celkem 102,01 osob/km 2 Podíl ekonomicky činného obyvatelstva: 5,158 mil Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Průměrný přírůstek/úbytek 0,3 na 1000 obyv. Poměr pohlaví mužů na 1000 žen Průměrná hrubá porodnost 11,6 na 1000 obyv. Narození celkem Průměrný věk obyvatelstva 37,3 let Průměrná délka života 77,97 let Průměrná hrubá úmrtnost - 8,1 na 1000 obyv. 2/58 Zastupitelský úřad Havana ()

3 1.5. Národnostní složení Na Kubě existuje pouze kubánská národnost. Někteří občané mají dvojí národnost po rodičích, podle toho, odkud se na Kubu přistěhovali. Tato druhá národnost však slouží pouze pro usnadnění cestování do původní vlasti rodičů. Nikde jinde se na Kubě neuvádí. mulati: 51 % běloši: 37 % černoši: 11 % asiati: 1 % 1.6. Náboženské složení ateisté katolíci africká náboženství judaismus Oficiální údaje nejsou publikována. Před nástupem Fidela Castra k moci se k římskokatolické církvi hlásilo 85 % obyvatel Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky španělština Ostatní nejčastěji používané jazyky angličtina v obchodním styku, pro styk s turisty také francouzština, italština a němčina Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města je členěna na 15 provincií (jedna z nich je hlavní město) a zvláštní okrsek Isla de la Juventud: Camagüey, Ciego de Avila, Cienfuegos, Granma, Guantánamo, Holguín, město Ciudad de La Habana, provincie La Habana, Las Tunas, Matanzas, Pinar del Río, Sancti Spíritus, Santiago de Cuba, Villa Clara, Artemisa, zvláštní okrsek Isla de la Juventud Země se dále člení na 169 okresů (municipios). Hlavní město: Ciudad de La Habana (Havana) obyvatel Další velká města: Santiago de Cuba obyvatel (provincie) Holguín obyvatel (provincie) Camagüey obyvatel (provincie) Z celkového počtu obyvatel žije 76 % ve městech. 3/58 Zastupitelský úřad Havana ()

4 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn V zemi platí dvě oficiální měny: Kubánské peso Peso Cubano Nacional (CUP) / 100 centavos (nacionales) Konvertibilní peso Peso Cubano Convertible (CUC) / 100 centavos (convertibles) Peso convertible CUC hlavní užívaná měna; aktuální kurz je 1 EUR = 1,26 CUC (únor 2011); Peso nacional CUP pro peso nacional paltí dvojí směnny kurz, ve státních směnárnách je kurs:1 CUC = 24 CUP, státní podniky používají kurz 1 CUC = 1 CUP. Euro EUR používání této měny je zavedeno v izolovaných turistických centrech. Většina obchodů prodává zboží za CUC. V obchodech za CUP se dostanou přídělové potraviny a v omezené míře také technické výrobky kubánské produkce. Za CUP je také zelenina a ovoce na tržišti. Některé restaurace a bary fungují v CUP nebo obou měnách. Výměna USD za CUC je účtována s 10 % srážkou za použití embargované měny. Při bezhotovostním styku není tento poplatek účtován. Pro mezinárodní bankovní styk nesmí vzhledem k americkému obchodnímu embargu používat USD Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Státní svátky: 1. leden Výročí revoluce v roce 1959, hlavní státní svátek. 1. květen Svátek práce červenec Den národního povstání (útok na kasárna Moncada dne ). 10. říjen Začátek bojů za nezávislost, osvobození otroků roku 1867 (Grito de Yara). 25. prosinec Vánoce vyhlášeny volným dnem od roku Pracovní doba: ministerstva a podniky: Po-Pá 8:00 16:30 polední přestávka min, obchody: Po So: 10:00-17:00 až 18:00 benzínové stanice Cupet, Oro Negro fungují 24 hodin denně Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Pro obchodní jednání s kubánskými partnery je důležité uvědomit si, že je socialistickou ekonomikou, kde je spousta činností řízených z centra a to také často vyžaduje schvalování i překvapivých detailů. Při nákupu ze zahraničí musí kubánská firma předložit Centrální bance (Banco Central de Cuba) žádost o převod deviz, kterou musí doložit kontraktem a fakturou na dovážené zboží. Centrální banka tuto žádost posoudí a předá Ministerstvu ekonomiky a plánování Kuby. To rozhodne, zda je požadovaný dovoz potřebný pro národní hospodářství a zda tedy firmě smění její převoditelná pesa na devizy nebo ne. Při obchodních jednáních je kubánská strana často vázána předpisy, na jaké obchodní podmínky může přistoupit. To znamená, že není zcela v moci obchodního partnera rozhodnout všechny detaily smlouvy. Občas se ale také stává, že se na tuto okolnost kubánská strana záměrně odvolává, aby 4/58 Zastupitelský úřad Havana ()

5 pro urychlení jednání přinutila protistranu k ústupkům. Při sjednávání platebních podmínek kontraktu je dobré vyžadovat kvalitní zajištění platby Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Nemocnice Cira García v Havaně je určena pro cizince. Ošetření je placené, přičemž za první orientační návštěvu lékaře se obvykle platí kolem 25 CUC. Také další ceny jsou vysoké. Zdravotní pojištění pro cestu na Kubu je povinné. Ve větších turistických střediscích (např. Varadero) jsou obdobné nemocnice pro zahraniční turisty. Spojení: Nemocnice Clínica Central Cira García Calle 20, No Esquina a Ave. 41, Miramar, La Habana tel: Clínica Internacional Varadero tel: 045/ První pomoc , , Kardiovaskulární ambulance , Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Víza, režim vstupu, přihlašovací povinnost: Turistická víza: občané ČR, držitelé všech druhů pasů, potřebují pro vstup na Kubu vízum. Pokud se jedná o turistický pobyt, uděluje vízum na počkání konzulární oddělení ZÚ Kuby v Praze (Sibiřské nám. č 1., Praha 6) ve formě turistické karty, která stojí 750,- Kč. Tato karta může být vyřízena i v rámci turistického pobytu prostřednictvím cestovní kanceláře. Rovněž v mnoha zemích je možno získat turistická víza na Kubu na letišti před odletem na Kubu. Turistická karta opravňuje k pobytu na území Kuby po dobu 30 dnů a může být prodloužena na Kubě na cizinecké policii o dalších 30 dnů za poplatek 25 CUC. Víza pro novináře: platí zákaz výkonu činnosti bez akreditace. Novináři musí obdržet pracovní vízum, poté se musí akreditovat ve Středisku mezinárodního tisku v Havaně (CPI - Centro de Prensa Internacional, musí předložit průkazku, nahlásit místo pobytu, cena 60 CUC). Získání víza trvá často velmi dlouho (i půl roku a více) a kubánské úřady sledují zahraniční tisk a registrují novináře hanlivě píšící o Kubě. Novináři, jejichž forma nahlížení na kubánskou situaci není ta, která by vyhovovala kubánské vládě, nemusí povolení obdržet či jim nemusí být prodlouženo. Novináři během prvního půl roku musí žádat o nové povolení každý měsíc. Doklady potřebné pro vstup občanů ČR na Kubu: Cestovní doklad : platný cestovní pas (doba platnosti minimálně do opuštění Kuby); turistovi zůstává druhá polovina turistické karty (víza), která se odevzdává při odletu. Při odletu ze země musí každý cestující povinně zaplatit letištní poplatek (25 CUC za osobu). 5/58 Zastupitelský úřad Havana ()

6 Motorové vozidlo: Pro zapůjčení motorového vozidla stačí český řidičský průkaz (platí po dobu 180 dnů pobytu na Kubě, poté je nutné zažádat o místní řidičský průkaz - pouze formalita, není nutné žádné přezkoušení z pravidel silničního provozu). Omezení pro dovoz a vývoz valut a místní měny, příp. i některých předmětů: Všichni cestující mají právo dovézt nové předměty a zboží, jež není určeno k obchodování, v hodnotě 1000 pesos. Výše celního poplatku je 100% deklarované hodnoty, s odečtením 50 pesos. Platí přísný zákaz dovozu zbraní, zařízení GPS, vysílaček a satelitů. Živá zvířata musí mít příslušný certifikát. Vzhledem k nedostatku elektřiny na ostrově celní předpisy neumožňují dovoz energeticky náročnějších elektrických spotřebičů - především mikrovlnné truby, ohřívače, topinkovače, videa, atd. Zboží osvobozené od celních poplatků a daní: Věci osobní potřeby (ošacení, obuv, toaletní a mycí prostředky v rozumném množství odpovídajícímu době pobytu). Další předměty jejichž hodnota nepřesahuje 100 USD. Kromě osobních předmětů je možno dovézt až 10 kg léků. Dále cestující starší 18 let mohou dovézt 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 gramů tabáku a 3 litry vína nebo jiných alkoholických nápojů. Zákaz dovozu se vztahuje na: Drogy, omamné a psychotropní látky, vyjma těch jež cestující přiváží podložené patřičným lékařským předpisem k osobnímu použití; Krevní deriváty; Pornografické časopisy, předměty a zboží; Výbušniny; Lehká motorová vozidla a motory. Speciální předpisy platí pro: Zbraně, munice k nim, bodné a sečné zbraně; Územní radiokomunikační stanice a přístroje; Biologické a farmaceutické výrobky živočišného původu a/nebo pro veterinární použití; Vzorky flóry a fauny a jejich části v jakékoli formě; Potraviny pouze v průmyslově vyrobených a hermeticky uzavřených konzervách. Speciální předpisy upravující dovoz zděděného majetku, předmětů obsahujících ušlechtilé kovy a drahé kameny a valut: V případě, že cestující doveze krátkodobě předměty jejichž hodnota převyšuje 5000 USD, musí vyplnit pro celní orgány "Prohlášení o hodnotě", jež je třeba předložit při odjezdu ze země jako průkazný dokument takového dovozu. Jestliže cestující při svém odjezdu uvažuje o vývozu hodnoty převyšující 5000 USD, musí při svém příjezdu na Kubu deklarovat celkovou dovezenou hotovost. Nedeklarované předměty, předměty nepravdivě deklarované a předměty jejichž hodnota přesahuje 1000 USD jako maximální povolená hodnota, mohou být zadrženy nebo zabaveny a cestující může být trestně stíhán. 6/58 Zastupitelský úřad Havana ()

7 Povinná výměna valut a prokazování zajištění finančních prostředků pro pobyt a vycestování ze země na Kubě není. Ubytování : Ubytování v hotelích na Kubě, nejen v Havaně, ale i v ostatních turisticky zajímavých oblastech, je dobré kvality. Hotely jsou většinou provozovány společně se zahraničním partnerem. Řetězce známých hotelů, převážně španělských, italských a německých zaručují standardní kvalitu služeb. Značně rozšířená je možnost ubytování různé kvality u soukromých provozovatelů za přijatelné ceny (od cca 20 CUC). S majitelem je možné domluvit za příplatek i snídani, případně další stravování, což je při problematickém zásobování na Kubě výhodné. Pokud se jedná o camping či nocování pod širým nebem, ačkoliv nikde není uvedeno, že by tento způsob turistiky byl zakázaný, na něj není vybavena - kempy neexistují. Jediný tzv. lidový camping je určen Kubáncům a podmínky v něm zdaleka nedosahují úrovně ani těch nejprostších kempů v Evropě. Pokud kubánská policie najde cizince spícího např. na pláži, tvrdí, že je to zakázané a že se turista musí přesunout do hotelu. Peníze: Na Kubě platí dvojí měna kubánské peso a peso konvertibilní (viz kap. 1.9.). Cizinci platí vše v konvertibilních pesech. Pouze na trzích s ovocem a zeleninou je možné nakupovat za národní měnu. Zaslání finanční hotovosti na Kubu je možné prostřednictvím: 1. České obchodní banky do Banco Internacional de Comercio S.A. (adresa: 20 de Mayo y Ayestarán, La Habana), kde proti předložení cestovního pasu vyplatí cizinci tuto hotovost. Upozorňujeme, že transfer je nutno uskutečnit v měně Euro. Tato transakce trvá 3-5 dní. 2. Kubánské pojišťovny Asistur; peníze (EUR) se zašlou přes banku BAWAG International Bank nebo ČSOB na Banco Financiero Internacional, Calle 5ta B y 6, Playa, La Habana, Cuba; Código (Kód): BFI CCU HHXXX; Beneficiario (Příjemce): Asistur; No. de cuenta (číslo účtu): ; Referencía (reference): jméno osoby. Banka musí odeslat kopii bankovního převodu na Asistur číslo faxu ; Hned po přijetí faxu Asistur vyplatí hotovost na své pobočce na adrese Prado 208, Centro Habana, La Habana. Tato transakce trvá 1-2 dny. V bankách a ve většině nových hotelů fungují bankomaty. Vzhledem k americkému obchodnímu embargu však nefungují americké platební karty (např. American Express) ani karty vydané americkými bankami či jejich pobočkami v ČR (např. Citibank). Kromě této výjimky jsou VisaCard nebo MasterCard bezproblémové. Doprava: Na Kubě téměř nefunguje hromadná doprava ve městech. Autobusy jezdí nepravidelně a jsou přeplněné. Dobře lze cestovat turistickými dálkovými autobusy Viazul nebo Astro z Havany do hlavních turistických oblastí jako je Pinar del Rio, Varadero, Trinidad, Santiago de Cuba atd. Doprava po těchto trasách je zajištěna klimatizovanými autobusy s pevným jízdním řádem. Existuje možnost pronajmutí vozidla u příslušných agentur. Pro nákup pohonných hmot do automobilů je nutno využívat pouze turistické benzinové pumpy (cena benzinu speciál je 1,1 CUC za litr, nafta 1 CUC za litr). Benzin bývá občas nekvalitní a způsobuje problémy s provozem vozidla. Orientační ceny za půjčení automobilu: malé vozy - Subaru Vivio, Peugeot 206, Hyundai Atos od 70 CUC/den střední vozy - Daewoo Cielo, Mitsubishi Lancer, Škoda Fabia od 80 CUC/den 7/58 Zastupitelský úřad Havana ()

8 Formální oděv: Na rozdíl od Evropy se na Kubě oblek používá jen velmi omezeně, především mezi cizinci. Pánům do divadla, na kubánský balet, koncert či recepci zcela postačí světlejší košile s kravatou (i bez) s plátěnými kalhotami. Za formální oděv a náhražku obleku je dále považována tzv. guayabera, košile s prýmky a 2-4 kapsami na přední straně, která se nosí vytažená z kalhot a vzhledem k obvykle horkému klimatu je velmi praktickou částí oděvu. Je užívána i cizinci zvyklými na poměry. Lze ji zakoupit v kterémkoliv hotelu v cenách kolem 10 až 30 CUC a nosí se jako rozhalenka bez kravaty. Všeobecně je však třeba počítat s menší formálností akcí, především u těch organizovaných kubánskými partnery. Kravatu v zemi nosí především cizinci, domácí ji prakticky nepoužívají (kromě extrémně formálních příležitostí - přijetí ministrů, hlav států, občas i u příležitosti kontaktu s cizinci). Dámský formální oděv není nijak odlišný od evropského. Hygienické a zdravotní podmínky: Pro cestu na Kubu není předepsáno žádné povinné očkování. Doporučené je očkování proti žloutence typu A i B. Je třeba vzít v úvahu problém s pitnou vodou, nelze používat vodu z místní vodovodní sítě, ale pouze vodu kupovanou v láhvi s neporušeným uzávěrem. Doporučujeme vybavení běžnými léky pro případ nevolnosti, střevních či horečnatých onemocnění. V lékárnách pro cizince je možné tyto léky koupit, cena je ale ve srovnání s běžnými cenami v zahraničí neúměrně vysoká. Lékařské ošetření v nemocnicích pro cizince je uspokojivé, avšak při delší hospitalizaci hrozí nebezpečí nákazy stafylokokem. Kubánská kuchyně: je proslulá svým kubánským rumem, který slouží jako základ do typických míchaných nápojů - Daiquirí, Mojito, Cuba Libre. Za přijatelné ceny je možné ochutnat langustu a další speciality z mořských živočichů. Typické kubánské jídlo je Congrí (rýže s barevnými fazolemi), Moros y Cristianos (rýže s černými fazolemi). V současné době existuje kromě klasických restauraci i možnost stravování v soukromých restauracích (paladary), kde jsou zpravidla stejné ceny a kvalita obsluhy je dobrá. Nedoporučuje se konzumace potravin od drobných prodejců na ulici. Elektrická síť: Napětí v elektrické síti na Kubě je 110V, 60Hz na rozdíl od českých 220V, 50 Hz. V případě trvalejšího pobytu v zemi si cizinci v bytech připojením dvou fází vytvářejí napětí 220 V, 60 Hz, kdy ovšem příslušný přístroj musí být použitelný i při 60 Hz. V moderních hotelích jsou většinou klasické evropské zásuvky na 220V v koupelně, ve starších hotelích je na 220V klimatizace, která však má odlišný typ zásuvky. Některé elektrospotřebiče, zakoupené v Evropě, však mají přepínání V, Hz. Adaptér na americkou zásuvku doporučujeme zakoupit v ČR Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Bezpečnostní situace v zemi je relativně dobrá vzhledem k vysoké přítomnosti policie ve všech turisticky zajímavých místech a na silnicích. Přesto je třeba brát v úvahu, že v centru Starého města v Havaně, na nábřeží (Malecón) a v některých místech Varadera, existuje zvýšená kriminalita a nedoporučuje se vycházet v pozdních nočních hodinách. V poslední době se výrazně zvýšil počet okradení drobnými zloději na ulicích, proto není vhodné nosit větší finanční hotovost nebo šperky z drahých kovů. Je třeba si hlídat fotoaparáty, kamery, kabelky. Doporučujeme pořízení si kopie cestovních dokladů pro případ odcizení a následné potřeby vystavení náhradních dokladů. 8/58 Zastupitelský úřad Havana ()

9 1.15. Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Embajada de la República Checa Ave Kohly 259, entre 41 y 43 Nuevo Vedado La Habana, CUBA tel: ; fax: HavanaEmbassy@seznam.cz, havana@embassy.mzv.cz; obchodně-ekonomický úsek: commerce_havana@mzv.cz Kontaktní osoby: Mgr. Petra Jacinová, III. tajemník, vedoucí obchodně-ekonomického úseku Ing. Mgr. František Fleišman, III. tajemník, konzul Teritoriální působnost ZÚ:, Bahamy Informace a mapu s lokalizací ZÚ najdete na v kapitole Jak nás najdete Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Na Kubě české instituce nepůsobí Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Policie 106 Hasiči 105 Panataxi Nemocnice Cira García (až 14) Letiště José Martí informace Air France Iberia Condor-LTU Internetové informační zdroje Noviny a časopisy: GRANMA oficialni deník KSK, GRANMA Internacional Juventud rebelde - Trabajadores /58 Zastupitelský úřad Havana ()

10 Rozhlas: Radio Rebelde - Radio Habana Cuba - Radio Progreso - Radio Reloj - Notinet del Cubaweb - Televize: Cubavisión (TV Cubana) Televisión Serrana - Informační a propagační agentury: Prensa Latina Agencia de Información Nacional AIN Camagüey- Génesis Multimedia - Tienda virtual /58 Zastupitelský úřad Havana ()

11 1.19. Adresy významných institucí Ministerstvo pro revizi a kontrolu Ministerio de Auditoria y Control (MAC) Monserrate No. 213 e/ Empedrado y Tejadillo Habana Vieja, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) lina@minauditoria.cu Sitio web: Ministerstvo pro vědy, technologie a životního prostředí Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente (CITMA) Industria y San José, (Capitolio)Habana Vieja Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) fmgonzalez@ceniai.inf.cu Ministerstvo kultury Ministerio de Cultura (MINCUL) Calle 2 No. 258 e/ 11 y 13, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) abel@min.cult.cu Sitio web: Ministerstvo hospodářství a plánování Ministerio de Economía y Planificación (MEP) 20 de Mayo y Territorial, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) Fax: (53-7) lazara@mep.gov.cu Sitio web: Ministerstvo školství Ministerio de Educación (MINED) Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) despacho@mined.rimed.cu Ministerstvo vysokého školství Ministerio de Educación Superior (MES) Calle 23 y F No. 565, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / / Fax: (53-7) ecruz@reduniv.edu.cu 11/58 Zastupitelský úřad Havana ()

12 Ministerstvo financí a cen Ministerio de Finanzas y Precios (MFP) Obispo No. 211 esq. a Cuba, Habana Vieja Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) scarmita@mfp.gov.cu Sitio web: Ministerstvo spravedlnosti Ministerio de Justicia (MINJUS) Calle O No. 216, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) al 59 Fax: (53-7) despacho2@minjus.cu Ministerstvo informatiky a spojů Ministerio de Informática y las Comunicaciones (MIC) Ave. Independencia y 19 de Mayo, Ayestarán Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) al 80 Fax: (53-7) alina@mic.cu Ministerstvo zahraničních věcí Ministerio de Relaciones Exteriores (MINREX) Calzada No. 360, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) Fax: (53-7) sax@minrex.gov.cu Sitio web: Ministerstvo zdravotnictví Ministerio de Salud Pública (MINSAP) Calle 23 No. 201, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) / ofmin@infomed.sld.cu Sitio web: Ministerstvo zahraničního obchodu a investic Ministerio del Comercio Exterior (MINCEX) Infanta No. 16 esq. 23, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) mincex@mincex.cu Sitio web: 12/58 Zastupitelský úřad Havana ()

13 Ministerstvo vnitřního obchodu Ministerio del Comercio Interior (MINCIN) Habana No. 258 e/ San Juan de Dios y Empedrado Habana Vieja, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) mperez@cinet.cu Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerio del Trabajo y Seguridad Social (MTSS) Calle 23 e/ O y P, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / / Fax: (53-7) normita@mtss.cu Ministerstvo dopravy Ministerio del Transporte (MITRANS) Ave. Independencia y Tulipán, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) ministro@trasnet.cu Ministerstvo turistiky Ministerio de Turismo (MINTUR) Calle G y Malecón, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) Pizarra:(53-7) ext. 135 Fax: (53-7) secretaria@mintur.tur.cu Ministerstvo zemědělství Ministerio de la Agricultura (MINAGRI) Conill y Ave. Independencia, Nuevo Vedado, Plaza Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) Fax: (53-7) fernando@minag.gov.cu Ministerstvo stavebnictví Ministerio de la Construcción (MICONS) Ave.Carlos Manuel de Céspedes y 35, Plaza Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / al 27 / Fax: (53-7) operativo@micons.com.cu Ministerstvo potravinářského průmyslu Ministerio de la Industria Alimenticia (MINAL) Ave. 41 No e/ 48 y 50, Playa, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) al 09 / /58 Zastupitelský úřad Havana ()

14 Fax: (53-7) Ministerstvo základního průmyslu Ministerio de la Industria Básica (MINBAS) Ave. Salvador Allende No. 666 e/ Oquendo y Soledad Centro Habana, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) y 49 Fax: (53-7) cd1@oc.minbas.cu Ministerstvo lehkého průmyslu Ministerio de la Industria Ligera (MINIL) Empedrado No. 302 esq. a Aguiar, Habana Vieja Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) minil@minil.org.cu Ministerstvo rybolovného průmyslu Ministerio de la Industria Pesquera (MIP) 5ta. Ave. y Calle 246, Edificio 1, Barlovento Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) alfredo@fishnavy.inf.cu Sitio web: Ministerstvo metalurgického průmyslu Ministerio de la Industria Sideromecánica (SIME) Ave. Independencia y 100, Boyeros, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / / Fax: (53-7) oficmin@sime.co.cu Kubánský institut rozhlasu a televize Instituto Cubano de Radio y Televisión (ICRT) Calle 23 No. 258, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / Fax: (53-7) presidencia@icrt.cu Kubánský institut civilního letectví Instituto de Aeronáutica Civil de Cuba (IACC) Calle 23 No. 64, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) Fax: (53-7) pre@iacc.avianet.cu 14/58 Zastupitelský úřad Havana ()

15 Státní institut pro sport, tělesnou výchovu a rekreaci Instituto Nacional de Deportes, Educación Física y Recreación (INDER) Ave. Independencia y Vía Blanca, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) / / Fax: (53-7) presid@inder.co.cu Sitio web: Státní institut hydrauliky Instituto Nacional de Recursos Hidráulicos (INRH) Calle Humboldt No. 106 esq. a P, Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (53-7) al 78 / Fax: (53-7) vicky@hidro.cu Státní celní úřad Aduana General de la República de Cuba Calle 6 e/ 37 y 39, Nuevo Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) al 71 Fax: (537) prb@agr.aduana.cu Mezinárodní letiště José Martí Aeropuerto Internacional José Martí Ave. Van Troi y Final Gral. Peraza, Boyeros, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) Información: (537) Fax: (537) Havanská burza pro zadávání vedlejších smluv Bolsa de Subcontratación de La Habana Calle 21 No. 661 esq. A, Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba Tele Fax: (537) /(537) E.mail: bolsa@camara.com.cu Sitio web: Obchodní komora Kubánské republiky Cámara de Comercio de la República de Cuba Calle 21 No. 661 esq. A, Vedado Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / Fax: (537) pdte@camara.com.cu Podnik obalové a nákladové techniky Empresa de Envases y Embalajes (EEE) Ave. del Bosque No. 121 e/ Ave. Zoológico y Calle 36 Nuevo Vedado, Ciudad de La Habana Teléfono: (537) Fax: (537) /58 Zastupitelský úřad Havana ()

16 Státní centrum rostlinné sanitární péče Centro Nacional de Sanidad Vegetal Calle Ayuntamiento No. 231 e/ San Pedro y Lombillo Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / al 79 Fax: (537) / direccion@sanidadvegetal.cu Středisko na podporu kubánského vývozu Centro para la Promoción de las Exportaciones de Cuba(CEPEC) Calle infanta No.16 Esq. 23 Vedado,Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / / Fax: (537) cepecdir@mincex.cu/sic@mincex.cu/cepecmer@mincex.cu Sitio web: Středisko na podporu kubánských investic Centro para la Promoción de las Inversiones en Cuba Calle 30 No.512 e/ 5ta. y 7ma.Miramar, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / / / Fax: (537) cpinv@minvec.cu Sitio web: Institut zahraničního obchodu Instituto del Comercio Exterior (INCOMEX) Calle 23 e/ Infanta y P, Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / Fax: (537) incomex@mincex.cu Státní institut normalizačních studií Instituto Nacional de Investigaciones en Normalización (ININ) Reina No. 412 e/gervasio y Escobar, Centro Habana Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / inin@ceniai.inf.cu Institut veterinárního lékařství Instituto de Medicina Veterinaria Calle 12 No. 355 e/ 15 y 17, Vedado Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / Fax: (537) dnimv@infomed.sld.cu Státní institut výživy a hygieny potravin Instituto Nacional de Nutrición e Higiene de los Alimentos 16/58 Zastupitelský úřad Havana ()

17 Calzada de Infanta No e/ Llinaz y Clavel, Centro Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / inha@infomed.sld.cu Zvláštní notářství ministerstva spravedlnosti Notaría Especial del Ministerio de Justicia Calle O No. 216 e/ 23 y 25, Vedado Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / Fax: (537) Kubánský úřad pro průmyslové vlastnictví Oficina Cubana de la Propiedad Industrial Picota No. 15 e/ Luz y Acosta, Habana Vieja Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / / al 59 Fax: (537) ocpi@ocpi.cu Sitio web: Státní statistický úřad Oficina Nacional de Estadísticas (ONE) 5ta y Paseo, Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / Fax: (537) Státní úřad pro normalizaci Oficina Nacional de Normalización (ONN) Calle E No. 261 e/ 11 y 13,Vedado Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) / / Fax: (537) jefatura@ncnorma.cu Sitio web: Obvodní pobočka ministerstva zahraničního obchodu Delegación Territorial del Ministerio del Comercio Exterior Santiago de Cuba - Granma - Guantánamo Calle 7 No.2 e/ L y Caseiro, Rpto. Ampliación de Terraza, Stgo.Cuba Teléfono: (53 22) / / Fax: (53 22) santiago@enet.cu Obvodní pobočka ministerstva zahraničního obchodu Delegación Territorial del Ministerio del Comercio Exterior Holguín - Las Tunas Calle 10 de Octubre No. 3 e/ Luz y Mario Pozo, Rpto. Luz, Holguín, Cuba Teléfono: (53 24) / Fax: (53 24) holguin@enet.cu 17/58 Zastupitelský úřad Havana ()

18 Obvodní pobočka ministertsva zahraničního obchodu Delegación Territorial del Ministerio del Comercio Exterior Cienfuegos - Villa Clara - Sancti Spíritus Ave. 37 (Prado) No e/ 44 y 46, Cienfuegos, Cuba Teléfono: ( ) / Obvodní pobočka ministertsva zahraničního obchodu Delegación Territorial del Ministerio del Comercio Exterior Camagüey - Ciego de Ávila Calle 6ta. e/ 1ra. Y B, Rpto. Julio A. Mella, Camagüey, Cuba Teléfono:(53032) / Fax: (53 32) camag@enet.cu Finanční úřad pro diplomatické reprezentace a.s. FINALSE S.A. Calle 12 No. 309 e/ 3ra y 5ta.Ave.Playa, Habana, Ciudad de La habana, Cuba Teléfono: (537) Fax: (537) Ředitelství pro externí pracovní síly Ministerstva cukru Dirección de Fuerzas Externas del MINAZ Calle 41 e/ 70 y 72, Municipio Playa, La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) ext. 2310/ 2312 Fax: (537) clientes@arcaz.minaz.cu Finanční úřad ministertsva zemědělství a.s. FINAGRI S.A. Calle Marino e/ Conill y Santa Ana, Municipio Plaza La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) (537) Fax: (537) finagri@finagri.co.cu Finanční společnost Habana a.s. Corporación Financiera Habana S.A. Centro de Negocios Miramar. Edif. 1-A Piso 3 (Oficina 305) Ave. 3ra. / 78 y 80 Miramar, Playa. La Habana Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) : (537) Fax: (537) cfh@cfh.cu Finanční společnost CIMEX a.s. Financiera CIMEX S.A. Calle 8 No.319 e/ 3ra. y 5ta. Avenida, Municipio Playa La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) : (537) /58 Zastupitelský úřad Havana ()

19 Fax: (537) Finanční úřad pro turistiku a.s. Financiera para el Turismo S.A. Calle 23 No.672 esq. a D Vedado, Municipio Playa La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) / 12 Fax: (537) presidencia@finatur.bandec.cu Ministertstvo potravinářství, ekonomické ředitelství MINAL Dirección de Economía Ave. 41 no e/ 48 y 50 Municipio Playa La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) / 53 Fax: (537) Finanční úřad CAUDAL a.s. FINANCIERA CAUDAL S.A. Ave. 47 No.2813 E/ 28 y 30 Rpto. Kohly, Municipio Playa La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) / 29 Fax: (537) Sitio web: Iberoamerický finanční úřad a.s. Financiera Iberoamericana S.A. Centro de Negocios Miramar. Edificio Barcelona(Oficina 314). Ave. 5ta. e/ 76 y 80, Miramar, Playa. La Habana Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) /97 Fax: (537) ibis@iberoamerica.cu Finanční úřad pro dopravu a.s. Financiera del Transporte S.A. Ave. Rancho Boyeros No.870 e/ Santa Ana y Ayestarán, Municipio Plaza. La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) / 95: (537) / Fax: (537) ft@ft.transnet.cu Společnost NUEVA BANCA (Ředitelství pro analýzu rizik) GRUPO NUEVA BANCA (Dirección de Análisis de riesgo) Calle 36-A Edif. No. 121 (Apto.2) e/ 1ra. y 3ra. Miramar Municipio Playa, La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfono: (537) /49 Fax: (537) increfin@increfin.cu 19/58 Zastupitelský úřad Havana ()

20 Finanční společnost a.s. Compañía Financiera S.A. Calle 26 No. 502 e/ 5ta. y 7ma. Avenida, Miramar, Municipio Playa La Habana, Ciudad de La Habana, Cuba Teléfonos: (537) / 93 Fax: (537) comfin@enet.cu 20/58 Zastupitelský úřad Havana ()

Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je

Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je jednou z posledních zemí světa ovládaných totalitním režimem s povolenou mocí jediné politické strany. Země přes moře sousedí se spojenými státy americkými

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Lokalizační předpoklady CR na Kubě

Lokalizační předpoklady CR na Kubě Lokalizační předpoklady CR na Kubě Mgr. Lubor Navrátil, Ph.D. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lubor Navrátil,

Více

PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.1.2014 COM(2013) 942 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Výboru pro přidružení EU-Chile ke změně přílohy XII

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák Mexiko znamená příležitost 22. 2. 2018 Miroslav Manďák Mexiko obecné informace (2016) Státní zřízení federativní republika, prezidentský systém prezident Enrique Peňa Nieto 32 států včetně hlavního města

Více

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost 19. 6. 2017 Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City Mexiko Spojené státy mexické Jedna z předních ekonomik světa 123 518 000 obyvatel

Více

Víctor Rolando Arroyo Carmona

Víctor Rolando Arroyo Carmona Víctor Rolando Arroyo Carmona (*23. 12. 1951) odsouzen ke 26 letům vězení Adresa: Adela Azcuy # 10 e/gerardo Medina y 1ro de Mayo. Pinar del Rio. Cuba Telefon: 82-4241 Učitel zeměpisu, ředitel Jednoty

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 218 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 217 o státním rozpočtu České republiky na rok 218 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Peru / Ekvádor 22. 2. 2018 Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Regionální spolupráce Latinská Amerika 20 zemí 662 000 000 obyvatel Španělština / potugalština Pacifiká Aliance, Mercosur,

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Politické rozdělení Střední Ameriky

Politické rozdělení Střední Ameriky Politické rozdělení Střední Ameriky Přírodní podmínky celoroční pěstování subtropických a tropických plodin (cukrová třtina, citrusové ovoce, mango, avokádo, kávovník, banány) Pevninské státy Střední Ameriky

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč)

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč) V. Tabulková část Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 příjmy Tabulka č. 2: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 výdaje Tabulka č. 3: Příjmy kapitol r. 2014 Tabulka č. 4: Výdaje

Více

Jak obchodovat s Kubou Kubánská republika Kubánská republika Základní údaje Rozloha (km 2 ) 110.860 Obyvatel 11. 239.043 Hustota (ob./km 2 ) 101,38 Sociodemografické ukazatele Etnické složení mulati a

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. června 2009 č. 715 o střednědobých výdajových rámcích vlády na léta 2010 až 2012 Vláda I. bere na vědomí 1. že předložený návrh rozpočtu České

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3 Srovnání návrhu rozpočtu se schváleným rozpočtem Příloha č. 3 Samospráva - ORJ 91 9153 - grantová a dotační politika 3399 Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků (v tis. Kč) 522 Neinvestiční

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

106/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

106/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 106/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. dubna 2015 o oborech státní služby Vláda nařizuje podle 5 odst. 2 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě: 1 Obory státní služby Obory státní služby jsou uvedeny

Více

Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky

Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky Celkové příjmy 60 60,00 947,19 1 578,65 Celkové výdaje 334 403 347 368,00 340 525,34 98,03 transfery v tom:ostatní nedaňové příjmy, kapitálové příjmy a přijaté

Více

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y Čj.: 2270/04 V Praze dne 10. srpna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná v úterý 17. srpna 2004 v 10.00 hod. v zasedací síni Úřadu vlády, Praha1,

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.10.2013 COM(2013) 720 final 2013/0342 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Konference ministrů Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 2. listopadu 2016 v 10:00 h V Praze 27. října 2016 Čj. 2276/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 21. září 2016 v 09:00 h V Praze 15. září 2016 Čj. 2266/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda Beneše

Více

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2.

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92 Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. pololetí 2018 Obsah Přehled použitých zkratek Výhled na 2. pololetí 2018

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008

LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Company LOGO LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Tisková konference 13.6.2008 LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Účastníci tiskové konference: PhDr. Jan Kohout»Náměstek ministra zahraničních věcí JUDr. Jaroslav Horák»

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2236/04 V Praze dne 7. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2236/04 V Praze dne 7. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2236/04 V Praze dne 7. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 14. dubna 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ústní zkouška 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání

Více

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku

Výdaje státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku 48 Příloha č. 5 k zákonu č. 457/23 Sb. státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku 21 1 Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky 144 Kancelář prezidenta republiky 144 22 1 Rozvoj

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

Právní předpisy vydané v roce 2009

Právní předpisy vydané v roce 2009 Právní předpisy vydané v roce 2009 1) Zákon č. 1/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů. Nabývá účinnosti 01.01.2009. Vztahuje se k činnosti

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Kubánská otázka Duben 2015 Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Poměrně tvrdý komunistický režim, do konce studené války se opíral o SSSR Konec studené války ztráta odbytišť,

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná v pondělí 18. ledna 2016 v 10:00 h V Praze 12. ledna 2016 Čj. 2201/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y Č. j.: 2268/14 V Praze 29. srpna 2014 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 3. září 2014 v 10:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4.

1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní ruch v platební bilanci ČR 3. Dopady hospodářské krize na cestovní ruch 4. Zahraniční cestovní ruch ČR Rudolf Olšovský ředitel odboru platební bilance Sekce měnová a statistiky ČNB VŠE Praha 17. září 2009 Obsah 1.Teoretické vymezení cestovního ruchu v platební bilanci 2. Cestovní

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady

2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady Systém ASPI - stav k 4.1.2011 do částky 151/2010 Sb. a 51/2010 Sb.m.s. Obsah a text 2/1969 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2013 2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 8. ledna

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná v pondělí 21. března 2016 v 10:00 h V Praze 16. března 2016 Čj. 2218/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky-od r Kancelář prezidenta republiky celkem

Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky-od r Kancelář prezidenta republiky celkem státního rozpočtu na 101V01 Reprodukce majetku Kanceláře prezidenta republiky-od r.2009 91 577 000 91 577 000 Kancelář prezidenta republiky 91 577 000 91 577 000 102V01 Rozvoj a obnova mat.tech.základny

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Pavel Bobek Ministerstvo zahraničních věcí ČR PROEXPORTNÍ SEMINÁŘ 24. srpna 2017 Výstaviště České Budějovice, veletrh Země živitelka Nástroje ekonomické

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 1. Sdělení č. 2/2011 Sb., Ministerstva práce a sociálních věcí o výši průměrné hrubé roční mzdy v České republice za rok 2009 pro účely vydávání

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 29. března 2017 v 10:00 h V Praze 22. března 2017 Čj. 2220/17 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V L Á D A Č E S K É R E P U B L I K Y Č.j.: 2226/14 V Praze dne 26. března 2014 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 2. dubna 2014 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády,

Více

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 21. září 2016 č. 831

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 21. září 2016 č. 831 USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 21. září 2016 č. 831 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2017 a k návrhům střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2018

Více

Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2017

Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2017 10. 4. 2017 Vývoj indexů spotřebitelských cen v 1. čtvrtletí 2017 V 1. čtvrtletí 2017 vzrostly spotřebitelské ceny proti 4. čtvrtletí 2016 o 1,4. V meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v 1.

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Lípa pro venkov i pro město

Lípa pro venkov i pro město 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Lípa pro venkov z.s. Lípa pro venkov i pro město Programový rámec PRV a oblasti podpory (fiche) Název fiche CLLD 7: Zemědělství Vazba na článek

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2248/04 V Praze dne 19. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 26. května 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby Strana 1 P Ř Í J M Y Daně z příjmů fyzických osob v tom: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti Daň z příjmů fyzických

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 546 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 13.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 546 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 13. 222 10. funkční období 222 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.4.2014 COM(2014) 223 final 2014/0125 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Generální rady Světové obchodní organizace k přistoupení

Více

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 23. září 2015 č. 748

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 23. září 2015 č. 748 USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 23. září 2015 č. 748 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 a k návrhům střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2017

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu se střednědobým výhledem rozpočtu Ústeckého kraje na období

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba 4. Jednání s klientem 5. Komunikace 6. Vnitřní správa - zabezpečení

Více

PLNĚNÍ ZÁVAZNÉHO POČTU ZAMĚSTNANCŮ V JEDNOTLIVÝCH ORGANIZAČNÍCH SLOŽKÁCH STÁTU STÁTNÍ SPRÁVY ZA ROK 2008

PLNĚNÍ ZÁVAZNÉHO POČTU ZAMĚSTNANCŮ V JEDNOTLIVÝCH ORGANIZAČNÍCH SLOŽKÁCH STÁTU STÁTNÍ SPRÁVY ZA ROK 2008 Strana 2 V JEDNOTLIVÝCH ORGANIZAČNÍCH SLOŽKÁCH STÁTU STÁTNÍ SPRÁVY 306 Ministerstvo zahraničních věcí Zahraniční služba 1 356 1 431 1 433 1 434 100,07 1 105,75 312 Ministerstvo financí Územní finanční

Více

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident Členění veřejné správy Veřejná správa Státní správa Samospráva Územní Neúzemní VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Parlament Prezident Vláda

Více

Organizace veřejné správy

Organizace veřejné správy Ústava čl. 8 územní samospráva Hlava třetí moc výkonná Hlava sedmá územní samospráva Principy Centralizace x decentralizace Koncentrace x dekoncentrace Jmenovací x volební Monokratický x kolegiální Územní

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_FINANČNÍ PRÁVO_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY BULHARSKO Podmínky cestování po EU: Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 22. září 2010 č. 675 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2011 a k návrhům střednědobého výhledu státního rozpočtu České

Více

Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP

Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP Společná obchodní politika EU Michal Částek Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP jednotná

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 27. února 2017

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 27. února 2017 Čj. 2213/17 ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 27. února 2017 (8. schůze) Schůzi řídil předseda vlády. 1. Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a o změně některých zákonů (zákon o

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání s klientem 5.

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám

Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám 1) Nařízení vlády č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením. Nabývá účinnosti 30.04.2008.

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/2006 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/2006 Sb. Sbírka zákonů ČR 622/26 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/26 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 27 Ze dne 13.12.26 Částka 195/26 Účinnost od 1.1.27 http://http://www.zakonyprolidi.cz/cs/26-622

Více

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Rusko: exportní příležitosti pro české firmy. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Rusko: exportní příležitosti pro české firmy Vladimír Йиржи Bärtl Пытличек náměstek Начальник ministra отдела Sekce СНГ EU и других a zahraničního obchodu MPO ČR Hlavní témata příspěvku Celkové výsledky

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2014/0083(NLE) 5.9.2014 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2242/04 V Praze dne 28. dubna 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 5. května 2004 v 19.30 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více