Vícevláknové programování na CPU: POSIX vlákna a OpenMP I. Šimeček

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vícevláknové programování na CPU: POSIX vlákna a OpenMP I. Šimeček"

Transkript

1 Vícevláknové programování na CPU: POSIX vlákna a OpenMP I. Šimeček xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PRC, LS2010/11, Predn.2 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského sociálního fondu a rozpočtu hlavního města Prahy. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 Vlákna na CPU Vlákna v systému se nejčastěji vytváří pomocí: POSIX API OpenMP Výkonnostní nevýhoda: O vzniku/yániku vlákna musí být informován OS (hlavně plánovač)

3 POSIX vlákna POSIX threads (pthreads) je knihovna funkcí v jazyce C pro psaní vícevláknových aplikací. POSIX API obsahuje funkce pro: správu vláken (vytvoření, zrušení, ) synchronizaci a spolupráci mezi vlákny (uzamykání sdílených prostředků) plánování a spouštění vláken Vhodné spíše pro MIMD aplikace: Aplikace typu server-klient (WWW server, tiskový server) Pro I/O nebo GUI Pro SIMD aplikace zbytečně složité

4 OpenMP základy Zpracováno dle Blaise Barney, Lawrence Livermore National Laboratory Co je to OpenMP? sjednocené API pro programování vícevláknových aplikací. Jak OpenMP funguje? Ve vybraných částech kódu (dále označovaných jako paralelní bloky = parallel regions) je pomocí fork-join mechanismu vytvořen daný počet vláken a tak je tento paralelní blok řešen vícevláknově. Mimo tyto paralelní bloky existuje pouze jedno vlákno hlavního procesu. Pozn. Nedoporučuje se míchat tento způsob vytváření a zániku threadů POSIX thready.

5 Jak udělat program vícevláknový? Stanovit si, které části kódu (nejčastěji cykly) mají běžet vícevláknově pomocí OpenMP direktiv = vytvoříme paralelní bloky Stanovit pro jednotlivé proměnné jejich OpenMP vlastnosti. V rámci paralelních bloků se vyhnout "thead-unsafe" operacím. Zkompilovat program pomocí "gcc -fopenmp -O3", první volba je pro zpracování OpenMP, druhá zapíná optimalizace kompilátoru. Je zakázáno vyskočit ven nebo vskočit zvenčí dovnitř paralelního bloku.

6 Efektivita Kvůli Amdahlovu zákonu, je třeba co největší (časovou) část programu napsat paralelně Ale díky tomu, že vytvoření a zánik vláken má jistou režii, je snaha vytvořit spíše menší počet paralelních bloků. Je snaha co nejvíce se vyhýbat zápisu do sdílených proměnných. Kód v kritických sekcích by měl být co nejkratší.

7 Ukázka OpenMP #include <omp.h> int main () { int var1, var2, var3; //zde pracuje jen hlavni vlakno procesu (serial code) //nasleduje paralelni blok #pragma omp parallel private(var1, var2) shared(var3) { Uvnitr paralelniho bloku pracuje vice vlaken... Promenne var1, var2 jsou privatni = kazde vlakno v tomto bloku ma vlastni Promenna var3 je sdilena vsemi vlakny } //Na konci bloku se nove vznikla vlakna zrusi} //opet pracuje jen hlavni vlakno procesu (serial code)

8 Počet vláken Počet vzniklých vláken je řízen těmito výrazy (v tomto pořadí, důležitý je první platný výraz) 1. pokud je uvedena, vyhodnotí se if. Pokud není splněna, bude provádět jako sekvenční kód. 2. pokud je uvedena, provede se dle nastavení num_threads 3. pokud bylo uvedeno, provede se dle nastavení při posledním volání fci omp_set_num_threads() 4. pokud je uvedena, provede se dle nastavení proměnné prostředí OMP_NUM_THREADS 5. v závislosti na implementaci nebo dynamicky.

9 Direktiva "parallel" Možné parametry jsou: if (podmínka) num_threads (výraz) vlastnosti proměnných (seznam proměnných) = v tomto paralelním bloku budou mít proměnné tyto OpenMP vlastnosti. Přesné chování Je vytvořen daný počet vláken, vlákna jsou očíslována, původní (hlavní vlákno procesu) vlákno má číslo 0. Kód paralelního bloku je zduplikován na všechny vlákna a začne se provádět. Na konci paralelního bloku je implicitní bariéra, nově vzniklá vlákna jsou ukončena, dále pokračuje zase jen původní (hlavní vlákno procesu) vlákno. Pokud je z nějakého důvodu jedno z vláken ukončeno během paralelního bloku, jsou ukončeny všchny vlákna a tím i program.

10 Omezení direktivy "parallel" Paralelního blok nesmí překročit rámec jedné procedury a musí být v jednom programovém souboru. Je zakázáno vyskočit ven nebo vskočit zvenčí dovnitř paralelního bloku. Je dovolena maximálně jedna if (podmínka) před každým paralelním blokem. Je dovolen maximálně jeden num_threads (výraz) před každým paralelním blokem.

11 Direktiva "for" Konstrukce pro paralelizaci for-cyklu uvniř paralelního bloku, možné parametry jsou: schedule(viz dále) nowait = vlákna na konci paralelního bloku neprovádí bariéru. ordered = pořádí iterací je stejné jako při sekvenčním provádění collapse = slouží pro upřesnění u vnořených cyklů Pozn: Direktivu "parallel" a "for" je mozno spojit do "parallel for

12 Direktiva "for schedule schedule(typ,velikost) static = Každému vláknu je staticky přiděleno velikost iterací (jdoucích po sobě) cyklu. Pokud není velikost uvedena, jsou iterace rovnoměrně rozděleny mezi vlákna. dynamic = Každému vláknu je dynamicky přiděleno velikost iterací (jdoucích po sobě) cyklu. Když vlákno dokončí, je mu přidělena další část stejné velikosti. Pokud není velikost uvedena, předpokládá se 1. guided = Každému vláknu je dynamicky přiděleno x iterací ( x je počet neprovedených iterací děleno počtem vláken, x je větší nez velikost kromě posledního kousku) cyklu. Když vlákno dokončí,je mu přidělena další část stejné velikosti. Pokud není velikost uvedena, předpokládá se 1. runtime = Rozhodnutí o plánování je odloženo až do okamžiku provedení dle proměnné prostředí OMP_SCHEDULE. auto = Plánování je necháno na kompilátoru a OS.

13 Kritické sekce Direktiva "single = specifikuje část paralelního bloku, kterou provádí pouze jedno vlákno Možné parametry jsou: nowait = vlákna na konci paralelního bloku neprovádí bariéru. Direktiva "master = specifikuje část paralelního bloku, kterou provádí pouze master vlákno (to s číslem vlákna rovným 0), ostatní vlákna zpracovávají kód následující po této části bloku. Direktiva "critical = specifikuje část paralelního bloku, kterou může současně provádět pouze jedno vlákno (kritická sekce). Možné parametry jsou: jméno = části se stejným názvem jsou brány jako jedna kritická sekce. Všechny části bez jména jsou také brány jako jedna kritická sekce. Direktiva "atomic = specifikuje paměťové operace, které mají být atomické.

14 Vlastnosti proměnných Určují vlastnosti proměnných vzhledem k paměťovým operacím. Pozor!!! Pokud budou vlastnosti použity na pointer, aplikují se pouze na tento pointer nikoliv na data na která ukazuje.

15 Vlastnosti proměnných vlastnost shared = určuje, že daná proměnná bude sdílena všemi vlákny. vlastnost private = určuje, že daná proměnná bude lokální ve vlákně, tozn. že každé vlákno bude mít nezávislou instanci této proměnné. Proměnná je vytvořena jako neinicializovaná.

16 Vlastnosti proměnných vlastnost firstprivate = určuje, že daná proměnná bude lokální ve vlákně, tozn. každé vlákno bude mít nezávislou instanci této proměnné. Proměnná je vytvořena s původní hodnotou, kterou měla před vstupem do paralelního bloku. vlastnost lastprivate = určuje, že daná proměnná bude lokální ve vlákně, tozn. že každé vlákno bude mít nezávislou instanci této proměnné. Hodnota proměnná z poslední iterace bude překopírována do proměnné hlavního vlákna procesu (bude platná po skončení paralelního bloku).

17 Vlastnosti proměnných vlastnost default = určuje, jakou vlastnost budou mít defaultně všechny proměnné použité v paralelním bloku (pokud nebude uvedeno jinak). vlastnost reduction = určuje, že daná proměnná bude lokální ve vlákně, tozn. že každé vlákno bude mít nezávislou instanci této proměnné. Po skončení bloku se na všechny instance použije redukční operace a výsledek bude zapsán do proměnné hlavního vlákna procesu (bude platný po skončení paralelního bloku). Možné operace jsou: +, *, -, &, ^, Omezení: Musí se jednat o proměnné jednoduchého typu. V nadřízeném bloku musí být deklarovány jako SHARED. Operace nesmí být přetížena pro daný datový typ. Pro reálné datové typy operace nemusí být asociativní. Každý blok může obsahovat i více proměnných pro redukci ale každou maximálně jednou.

18 Příklad redukce #include <omp.h> int main () { int i, n, chunk; float a[100], b[100], result; /* Some initializations */ n = 100; chunk = 10; result = 0.0; for (i=0; i < n; i++) { a[i] = i * 1.0; b[i] = i * 2.0; } #pragma omp parallel for \ default(shared) private(i) \ schedule(static,chunk) \ reduction(+:result) for (i=0; i < n; i++) result = result + (a[i] * b[i]); printf("final result= %f\n",result); }

19 OpenMP operace Operace "barrier = specifikuje bariéru (část kódu, kde na sebe všechny vlákna "počkají" a dále jdou zase všechny) Operace "flush = násilně vyvolá čtení a zápis daných proměných do/z paměti. Možné parametry jsou: seznam proměnných. Operace "omp_get_wtime = vrátí číslo (typu double), které udává uběhnutý čas od nějakém (implementačně závislého) okamžiku v minulosti. Nejčastěji se používá jako párové volání pro zjištění např. doby trvání cyklu, doby trvání programu apod.

20 OpenMP operace Operace "omp_set_num_threads(int i) = programově změní počet vytvořených vláken v následujících paralelních blocích. Musí být volán ze sekvenční části předcházející paralelnímu bloku. Efekt zůstává v platnosti do dalšího volání. Parametrem je požadovaný počet vláken. Operace "omp_get_num_threads = vrátí počet vláken v aktuálním paralelním bloku. V sekvenční části vrací 1.

21 Operace s OpenMP zámky Operace omp_init_lock(omp_lock_t *x) = inicializuje OpenMP zámek (mutex) s počáteční hodnotou odemčeno. Operace omp_destroy_lock(omp_lock_t *x) = zruší (inicializovaný) OpenMP zámek (mutex). Operace omp_set_lock(omp_lock_t *x) = pokusí se zamknout OpenMP zámek (mutex). V případě neúspěchu se vlákno uspí. Operace omp_test_lock(omp_lock_t *x) = pokusí se zamknout OpenMP zámek (mutex). V případě neúspěchu vrací 0. Operace omp_unset_lock(omp_lock_t *x) = odemkne OpenMP zámek (mutex).

Cvičení předmětu MI-PAR P. Tvrdík, I. Šimeček, M. Šoch

Cvičení předmětu MI-PAR P. Tvrdík, I. Šimeček, M. Šoch Cvičení předmětu MI-PAR P Tvrdík, I Šimeček, M Šoch paveltvrdik,xsimecek,soch@fitcvutcz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze 2011 MI-PAR, ZS2011/12, Cv1-6 Příprava studijního

Více

Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty

Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Paralení programování pro vícejádrové stroje s použitím OpenMP B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Minulé cvičení: Vlákna a jejich synchronizace v C++ 11... 1 Minulé cvičení: Vlákna a jejich synchronizace

Více

Vláknové programování část V

Vláknové programování část V Vláknové programování část V Lukáš Hejmánek, Petr Holub {xhejtman,hopet}@ics.muni.cz Laboratoř pokročilých síťových technologií PV192 2012 04 17 1/46 Přehled přednášky Open MP 2/46 Open MP Standard pro

Více

Paralelní architektury se sdílenou pamětí

Paralelní architektury se sdílenou pamětí Paralelní architektury se sdílenou pamětí Multiprocesory Multiprocesory se sdílenou pamětí SMP architektury Přístup do paměti OpenMP Multiprocesorové architektury I. Multiprocesor se skládá z několika

Více

Vláknové programování část V

Vláknové programování část V Vláknové programování část V Lukáš Hejmánek, Petr Holub {xhejtman,hopet}@ics.muni.cz Laboratoř pokročilých síťových technologií PV192 2010 04 08 1/60 Přehled přednášky Open MP 2/60 Open MP Standard pro

Více

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21 Stručný obsah 1. Hardware, procesory a vlákna... 19 2. Programování s ohledemna výkon... 45 3. Identifikování příležitostí pro paralelizmus... 93 4. Synchronizace a sdílení dat... 123 5. Vlákna v rozhraní

Více

Paralelní architektury se sdílenou pamětí

Paralelní architektury se sdílenou pamětí Paralelní architektury se sdílenou pamětí Multiprocesory Multiprocesory se sdílenou pamětí SMP architektury Přístup do paměti OpenMP Multiprocesorové architektury I. Multiprocesor se skládá z několika

Více

Úvod do OpenMP. Jiří Fürst

Úvod do OpenMP. Jiří Fürst Úvod do OpenMP Jiří Fürst Osnova: Úvod do paralelního programování Počítače se sdílenou pamětí Základy OpenMP Sdílené a soukromé proměnné Paralelizace cyklů Příklady Úvod do paralelního programování Počítač

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů 03 Programování paralelních systémů Část II. OpenMP a MPI České vysoké učení technické, fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročilé architektury počítačů Ver.1.00 1 Přehled:

Více

Vlákna a přístup ke sdílené paměti. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty

Vlákna a přístup ke sdílené paměti. B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Vlákna a přístup ke sdílené paměti B4B36PDV Paralelní a distribuované výpočty Minulé cvičení: Paralelizace nám může pomoct... 1 Minulé cvičení: Paralelizace nám může pomoct... B4B36PDV: Ale ne všechny

Více

Cvičení MI-PAP I. Šimeček, M. Skrbek, J. Trdlička

Cvičení MI-PAP I. Šimeček, M. Skrbek, J. Trdlička Cvičení MI-PAP I. Šimeček, M. Skrbek, J. Trdlička xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PAP, LS2010/11, Cvičení 1-6 Příprava studijního

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor květen 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor květen 2011 1 / 15 Simulátor konkurence abstrakce = libovolné proložení atom. akcí sekvenčních

Více

Úvod do GPGPU J. Sloup, I. Šimeček

Úvod do GPGPU J. Sloup, I. Šimeček Úvod do GPGPU J. Sloup, I. Šimeček xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PRC, LS2010/11, Predn.3 Příprava studijního programu

Více

OpenMP (Open Specification for Multi Processing)

OpenMP (Open Specification for Multi Processing) OpenMP (Open Specification for Multi Processing) OpenMP je rozhraní (application programming interface, API) pro (explicitní) programování paralelních aplikací na (jednom) počítači s více procesory (jádry)

Více

Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování

Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování Paralelní výpočetní jádro matematického modelu elektrostatického zvlákňování Milan Šimko Technická univerzita v Liberci Interní odborný seminář KO MIX 19. prosince 2011 Obsah prezentace 1 MOTIVACE 2 VLÁKNOVÝ

Více

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV)

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Branislav Bošanský, Michal Jakob bosansky@fel.cvut.cz Artificial Intelligence Center Department of Computer Science Faculty of Electrical Engineering Czech

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

Architektury VLIW M. Skrbek a I. Šimeček

Architektury VLIW M. Skrbek a I. Šimeček Architektury VLIW M. Skrbek a I. Šimeček xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PAP, LS2010/11, Predn.3 Příprava studijního programu

Více

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Správa paměti II. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Více o konstruktorech a destruktorech

Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a o přiřazení... inicializovat objekt lze i pomocí jiného objektu lze provést přiřazení mezi objekty v původním C nebylo možné provést přiřazení

Více

Uklízení odpadků a analýza úniku

Uklízení odpadků a analýza úniku Uklízení odpadků a analýza úniku Jiří Vokřínek Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická Ceské vysoké ucení technické v Praze Prednáška 11 B0B36PJV Programování v JAVA Uklízení odpadků a analýza úniku

Více

Struktura programu v době běhu

Struktura programu v době běhu Struktura programu v době běhu Miroslav Beneš Dušan Kolář Struktura programu v době běhu Vztah mezi zdrojovým programem a činností přeloženého programu reprezentace dat správa paměti aktivace podprogramů

Více

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV)

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Branislav Bošanský, Michal Jakob bosansky@fel.cvut.cz Artificial Intelligence Center Department of Computer Science Faculty of Electrical Engineering Czech

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování cvičení Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 13 Cvičení 1 Jazyk C POSIX Threads (UNIX) hlavičkový soubor pthread.h, knihovna

Více

Vláknové programování část I

Vláknové programování část I Vláknové programování část I Lukáš Hejmánek, Petr Holub {xhejtman,hopet}@ics.muni.cz Laboratoř pokročilých síťových technologií PV192 2015 04 07 1/27 Vláknové programování v C/C++ 1. Procesy, vlákna, přepínání

Více

for (i = 0, j = 5; i < 10; i++) { // tělo cyklu }

for (i = 0, j = 5; i < 10; i++) { // tělo cyklu } 5. Operátor čárka, - slouží k jistému určení pořadí vykonání dvou příkazů - oddělím-li čárkou dva příkazy, je jisté, že ten první bude vykonán dříve než příkaz druhý. Např.: i = 5; j = 8; - po překladu

Více

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV)

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Branislav Bošanský, Michal Jakob bosansky@fel.cvut.cz Artificial Intelligence Center Department of Computer Science Faculty of Electrical Engineering Czech

Více

Programování bez vláken. OpenMP

Programování bez vláken. OpenMP Programování bez vláken Tradiční přístup je vytvoření vícevláknového programu, kde se řekne, co má které vlákno dělat Ale jde to i jinak, lze vytvořit program tak, že se řekne, co se má udělat paralelně

Více

ZOS 9. cvičení, ukázky kódu. Pavel Bžoch

ZOS 9. cvičení, ukázky kódu. Pavel Bžoch ZOS 9. cvičení, ukázky kódu Pavel Bžoch Obsah Komunikace mezi procesy Atomické operace TSL a CAS Zámky Semafory Semafory vypsání věty Monitor Bariéra pomocí monitoru Implementace semaforu pomocí monitoru

Více

Pointery II. Jan Hnilica Počítačové modelování 17

Pointery II. Jan Hnilica Počítačové modelování 17 Pointery II 1 Pointery a pole Dosavadní způsob práce s poli zahrnoval: definici pole jakožto kolekce proměnných (prvků) jednoho typu, umístěných v paměti za sebou int pole[10]; práci s jednotlivými prvky

Více

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 1 Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 12. října 2009 Organizace výuky Přednášky Teoretické základy dle normy jazyka C Cvičení Praktické úlohy odpřednášené látky Prostřední

Více

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Vstup/Výstup. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Pavel Procházka. 3. prosince 2014

Pavel Procházka. 3. prosince 2014 Jazyk C# (seminář 11) Pavel Procházka KMI 3. prosince 2014 Motivace Dnes už se prakticky nedělají jednojádrové procesory pokud potřebujeme výkon, musíme zapojit všechna jádra Často potřebujeme dělat více

Více

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace Moorův zákon (polovina 60. let) : Výpočetní výkon a počet tranzistorů na jeden CPU chip integrovaného obvodu mikroprocesoru se každý jeden až dva roky zdvojnásobí; cena se zmenší na polovinu. Paralelismus

Více

Procesy a vlákna - synchronizace

Procesy a vlákna - synchronizace ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna - synchronizace České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2010 Studijní materiály a informace o předmětu http://measure.feld.cvut.cz/vyuka/predmety/bakalarske/navody

Více

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit

Operační systémy. Jednoduché stránkování. Virtuální paměť. Příklad: jednoduché stránkování. Virtuální paměť se stránkování. Memory Management Unit Jednoduché stránkování Operační systémy Přednáška 8: Správa paměti II Hlavní paměť rozdělená na malé úseky stejné velikosti (např. 4kB) nazývané rámce (frames). Program rozdělen na malé úseky stejné velikosti

Více

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV)

Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Paralelní a distribuované výpočty (B4B36PDV) Branislav Bošanský, Michal Jakob bosansky@fel.cvut.cz Artificial Intelligence Center Department of Computer Science Faculty of Electrical Engineering Czech

Více

9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek

9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek 9. lekce Úvod do jazyka C 4. část Funkce, rekurze Editace, kompilace, spuštění Miroslav Jílek 1/24 Editační prostření Kód programu lze editovat v jakémkoli textovém editoru. 2/24 Editační prostření Kód

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

Knihovny pro CUDA J. Sloup a I. Šimeček

Knihovny pro CUDA J. Sloup a I. Šimeček Knihovny pro CUDA J. Sloup a I. Šimeček xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PRC, LS2010/11, Predn.10 Příprava studijního programu

Více

CUDA J. Sloup a I. Šimeček

CUDA J. Sloup a I. Šimeček CUDA J. Sloup a I. Šimeček xsimecek@fit.cvut.cz Katedra počítačových systémů FIT České vysoké učení technické v Praze Ivan Šimeček, 2011 MI-PAP, LS2010/11, Predn.6 Příprava studijního programu Informatika

Více

Funkce, intuitivní chápání složitosti

Funkce, intuitivní chápání složitosti Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského sociálního fondu a rozpočtu hlavního města Prahy. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Funkce, intuitivní

Více

Paralelní dotazy v PostgreSQL 9.6 (a 10.0)

Paralelní dotazy v PostgreSQL 9.6 (a 10.0) Paralelní dotazy v PostgreSQL 9.6 (a 10.0) Tomáš Vondra tomas.vondra@2ndquadrant.com Prague PostgreSQL Developer Day 16. února, 2017 Agenda spojení vs. procesy v PostgreSQL využití zdrojů výhody, nevýhody,

Více

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací.

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Trochu teorie Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Každá spuštěná aplikace má alespoň jeden proces

Více

Mělká a hluboká kopie

Mělká a hluboká kopie Karel Müller, Josef Vogel (ČVUT FIT) Mělká a hluboká kopie BI-PA2, 2011, Přednáška 5 1/28 Mělká a hluboká kopie Ing. Josef Vogel, CSc Katedra softwarového inženýrství Katedra teoretické informatiky, Fakulta

Více

Řada programovacích jazyků nabízí prostředky pro řešení meziprocesové komunikace jako je synchronizace a řízení přístupu do kritické sekce.

Řada programovacích jazyků nabízí prostředky pro řešení meziprocesové komunikace jako je synchronizace a řízení přístupu do kritické sekce. Operační systémy Tomáš Hudec 7 Prostředky programovacích jazyků pro IPC Obsah: 7.1 Monitor, 7.1.1 Použití monitoru pro řízení přístupu do kritické sekce, 7.1.2 Použití monitoru pro synchronizaci, 7.1.3

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Řídicí struktury jazyka Java Struktura programu Příkazy jazyka Blok příkazů Logické příkazy Ternární logický operátor Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Struktura programu

Více

IRAE 07/08 Přednáška č. 2. atr1 atr2. atr1 atr2 -33

IRAE 07/08 Přednáška č. 2. atr1 atr2. atr1 atr2 -33 Objekt jako proměnná Objekty a metody Objekt = proměnná referenčního typu vznik pomocí new, chování viz pole jako referenční proměnná minulý semestr Stack Heap objekt ref this 10 20 atr1 atr2 jinyobjekt

Více

Programování v jazyce JavaScript

Programování v jazyce JavaScript Programování v jazyce JavaScript Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Pavel Štěpán, 2011 Anonymní funkce BI-JSC Evropský sociální fond

Více

Pole stručný úvod do začátku, podrobně později - zatím statická pole (ne dynamicky) - číslují se od 0

Pole stručný úvod do začátku, podrobně později - zatím statická pole (ne dynamicky) - číslují se od 0 Pole stručný úvod do začátku, podrobně později - zatím statická pole (ne dynamicky) - číslují se od 0 int policko[100]; // tj. pole je od 0 do 99!!! policko[5] = 7; // pozor je to 6. prvek s indexem 5

Více

Vlákno odlehčený proces kód vlákna, zásobník privátní ostatní sdíleno s dalšími vlákny téhož procesu

Vlákno odlehčený proces kód vlákna, zásobník privátní ostatní sdíleno s dalšími vlákny téhož procesu Procesy, vlákna Vlákno odlehčený proces kód vlákna, zásobník privátní ostatní sdíleno s dalšími vlákny téhož procesu Implementace vláken one-to-one o implementace na úrovni jádra o každé vlákno je pro

Více

IRAE 07/08 Přednáška č. 1

IRAE 07/08 Přednáška č. 1 Úvod do předmětu OOP Objekt Proč OOP? Literatura, osnova předmětu viz. cvičení Základní prvek OOP sw inženýrství = model reálných objektů (věcí) člověk, auto, okno (ve windows), slovník, = model abstraktní

Více

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace 4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace algoritmů Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Ústav informatiky a umělé inteligence Fakulta aplikované informatiky UTB Zĺın Paralelní procesy a programování, Zĺın, 26.

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 11 Literatura Ben-Ari M.: Principles of concurrent and distributed programming.

Více

PROGRAMOVÁNÍ V C++ CVIČENÍ

PROGRAMOVÁNÍ V C++ CVIČENÍ PROGRAMOVÁNÍ V C++ CVIČENÍ INFORMACE Michal Brabec http://www.ksi.mff.cuni.cz/ http://www.ksi.mff.cuni.cz/~brabec/ brabec@ksi.mff.cuni.cz gmichal.brabec@gmail.com PODMÍNKY ZÁPOČTU Základní podmínky společné

Více

Programování v C++ 3, 3. cvičení

Programování v C++ 3, 3. cvičení Programování v C++ 3, 3. cvičení úvod do objektově orientovaného programování 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled Dokončení spojového

Více

Principy operačních systémů. Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna

Principy operačních systémů. Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna Principy operačních systémů Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna Multiprogramování předchůdce multitaskingu Vzájemné volání: Implementován procesem (nikoliv OS) Procesu je přidělen procesor,

Více

Jazyk C++, některá rozšíření oproti C

Jazyk C++, některá rozšíření oproti C Karel Müller, Josef Vogel (ČVUT FIT) Jazyk C++, některá rozšíření oproti C BI-PA2, 2011, Přednáška 1 1/22 Jazyk C++, některá rozšíření oproti C Ing. Josef Vogel, CSc Katedra softwarového inženýrství Katedra

Více

2.1 Podmínka typu case Cykly Cyklus s podmínkou na začátku Cyklus s podmínkou na konci... 5

2.1 Podmínka typu case Cykly Cyklus s podmínkou na začátku Cyklus s podmínkou na konci... 5 Obsah Obsah 1 Řídicí struktury 1 2 Podmínka 1 2.1 Podmínka typu case......................... 2 3 Příkaz skoku 3 4 Cykly 4 4.1 Cyklus s podmínkou na začátku................... 4 4.2 Cyklus s podmínkou

Více

Programování v C++ 2, 4. cvičení

Programování v C++ 2, 4. cvičení Programování v C++ 2, 4. cvičení statické atributy a metody, konstruktory 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled Přístupová práva

Více

Programování v jazyce JavaScript

Programování v jazyce JavaScript Programování v jazyce JavaScript Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Pavel Štěpán, 2011 Dědičnost objektů BI-JSC Evropský sociální fond

Více

Správné vytvoření a otevření textového souboru pro čtení a zápis představuje

Správné vytvoření a otevření textového souboru pro čtení a zápis představuje f1(&pole[4]); funkci f1 předáváme hodnotu 4. prvku adresu 4. prvku adresu 5. prvku hodnotu 5. prvku symbolická konstanta pro konec souboru je eof EOF FEOF feof Správné vytvoření a otevření textového souboru

Více

Programování v jazyce JavaScript

Programování v jazyce JavaScript Programování v jazyce JavaScript Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Pavel Štěpán, 2011 Syntaxe 1. část BI-JSC Evropský sociální fond

Více

Management procesu I Mgr. Josef Horálek

Management procesu I Mgr. Josef Horálek Management procesu I Mgr. Josef Horálek Procesy = Starší počítače umožňovaly spouštět pouze jeden program. Tento program plně využíval OS i všechny systémové zdroje. Současné počítače umožňují běh více

Více

Úvod do programování - Java. Cvičení č.4

Úvod do programování - Java. Cvičení č.4 Úvod do programování - Java Cvičení č.4 1 Sekvence (posloupnost) Sekvence je tvořena posloupností jednoho nebo více příkazů, které se provádějí v pevně daném pořadí. Příkaz se začne provádět až po ukončení

Více

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu:

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu: Čtvrtek 8 prosince Pascal - opakování základů Struktura programu: 1 hlavička obsahuje název programu, použité programové jednotky (knihovny), definice konstant, deklarace proměnných, všechny použité procedury

Více

Optimalizace pomocí icc/gcc - vektorizace

Optimalizace pomocí icc/gcc - vektorizace Optimalizace pomocí icc/gcc - vektorizace ICC/ICPC ICC/ICPC - překladače pro jazyky C/C++ od firmy Intel ke stažení po registraci na http://www.intel.com/cd/software/products/asmona/eng/compilers/clin/219856.htm

Více

přetížení operátorů (o)

přetížení operátorů (o) přetížení operátorů (o) - pro vlastní typy je možné přetížit i operátory (tj. definovat vlastní) - pro definici slouží klíčové slovo operator následované typem/znakem operátoru - deklarace pomocí funkčního

Více

IB109 Návrh a implementace paralelních systémů. Organizace kurzu a úvod. RNDr. Jiří Barnat, Ph.D.

IB109 Návrh a implementace paralelních systémů. Organizace kurzu a úvod. RNDr. Jiří Barnat, Ph.D. IB109 Návrh a implementace paralelních systémů Organizace kurzu a úvod RNDr. Jiří Barnat, Ph.D. Sekce B109 Návrh a implementace paralelních systémů: Organizace kurzu a úvod str. 2/25 Organizace kurzu Organizace

Více

Programování v jazyce C a C++

Programování v jazyce C a C++ Programování v jazyce C a C++ Příklad na tvorbu třídy Richter 1 4. prosince 2017 1 Ing. Richter Miloslav, Ph.D., UAMT FEKT VUT Brno Dvourozměrné pole pomocí tříd Zadání Navrhněte a napište třídu pro realizace

Více

1. Programování proti rozhraní

1. Programování proti rozhraní 1. Programování proti rozhraní Cíl látky Cílem tohoto bloku je seznámení se s jednou z nejdůležitější programátorskou technikou v objektově orientovaném programování. Tou technikou je využívaní rozhraní

Více

Dynamické programování

Dynamické programování Dynamické programování prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní algoritmy (BI-EFA)

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

Programování v jazyce JavaScript

Programování v jazyce JavaScript Programování v jazyce JavaScript Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Pavel Štěpán, 2011 Operátory a příkazy BI-JSC Evropský sociální fond

Více

Ústav technické matematiky FS ( Ústav technické matematiky FS ) / 35

Ústav technické matematiky FS ( Ústav technické matematiky FS ) / 35 Úvod do paralelního programování 2 MPI Jakub Šístek Ústav technické matematiky FS 9.1.2007 ( Ústav technické matematiky FS ) 9.1.2007 1 / 35 Osnova 1 Opakování 2 Představení Message Passing Interface (MPI)

Více

Objektové programování

Objektové programování Objektové programování - přináší nové možnosti a styl programování - vytváří nový datový typ, který umí vše co standardní datové typy + to co ho naučíme - překladač se k tomuto typu chová stejně jako k

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

- dělají se také pomocí #define - podobné (použitím) funkcím - předpřipravená jsou např. v ctype.h. - jak na vlastní makro:

- dělají se také pomocí #define - podobné (použitím) funkcím - předpřipravená jsou např. v ctype.h. - jak na vlastní makro: 21.4.2009 Makra - dělají se také pomocí #define - podobné (použitím) funkcím - předpřipravená jsou např. v ctype.h - jak na vlastní makro: #define je_velke(c) ((c) >= 'A' && (c)

Více

4. Rekurze. BI-EP1 Efektivní programování Martin Kačer

4. Rekurze. BI-EP1 Efektivní programování Martin Kačer 4. Rekurze BI-EP1 Efektivní programování 1 ZS 2011/2012 Ing. Martin Kačer, Ph.D. 2010-11 Martin Kačer Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze

Více

Rekurzivní algoritmy

Rekurzivní algoritmy Rekurzivní algoritmy prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní algoritmy (BI-EFA) ZS

Více

Programování II. Návrh programu I 2018/19

Programování II. Návrh programu I 2018/19 Programování II Návrh programu I 2018/19 Osnova přednášky Co víme? Objektový návrh programu. Příklad. Co víme? Třída Třída je popisem objektů se společnými vlastnostmi. class private:

Více

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička

09. Memory management. ZOS 2006, L.Pešička 09. Memory management ZOS 2006, L.Pešička Správa paměti paměťová pyramida absolutní adresa relativní adresa počet bytů od absolutní adresy fyzický prostor adres fyzicky k dispozici výpočetnímu systému

Více

7.6 Další diagramy UML

7.6 Další diagramy UML 7.6 Další diagramy UML 7.6.1 Moduly (balíčky - package) a kolaborace (collaboration) Jak rozložit rozsáhlý systém na menší? - seskupování tříd (prvků modelu) do jednotek vyšší úrovně (package v UML). UI

Více

Předmluva k aktuálnímu vydání Úvod k prvnímu vydání z roku Typografické a syntaktické konvence... 20

Předmluva k aktuálnímu vydání Úvod k prvnímu vydání z roku Typografické a syntaktické konvence... 20 Obsah 5 Obsah Předmluva k aktuálnímu vydání 15 1 Úvod k prvnímu vydání z roku 2000 16 Typografické a syntaktické konvence................ 20 2 Základní pojmy 21 2.1 Trocha historie nikoho nezabije................

Více

PREPROCESOR POKRAČOVÁNÍ

PREPROCESOR POKRAČOVÁNÍ PREPROCESOR POKRAČOVÁNÍ Chybová hlášení V C# podobně jako v C++ existuje direktiva #error, která způsobí vypsání chybového hlášení překladačem a zastavení překladu. jazyk C# navíc nabízí direktivu #warning,

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Strukturované proměnné Struktura, union Jazyk C České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická A8B14ADP Jazyk C - Strukturované proměnné Ver.1.10 J. Zděnek 20151 Struktura

Více

Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky

Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní algoritmy

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Tutoriál 3 CUDA - GPU Martin Milata Výpočetní model CUDA Organizace kódu Sériově organizovaný kód určený pro CPU Paralelní kód prováděný na GPU Označuje se jako kernel GPU

Více

C++ 0x aka C++11. Základním kamenem je třída std::thread

C++ 0x aka C++11. Základním kamenem je třída std::thread C++ 0x aka C++11 Jako jiné jazyky, např. Free/Object Pascal, se C++ ve standardu ++0x dočkal podpory vláken Výhodou je, že standardní knihovna je platformě nezávislá na úrovni zdrojového kódu Základním

Více

Principy operačních systémů. Lekce 6: Synchronizace procesů

Principy operačních systémů. Lekce 6: Synchronizace procesů Principy operačních systémů Lekce 6: Synchronizace procesů Kritická sekce Při multitaskingu (multithreadingu) různé procesy často pracují nad společnou datovou strukturou (např. zápis a čtení do/z fronty)

Více

Operační systémy. Cvičení 5: Volání jádra, procesy, vlákna.

Operační systémy. Cvičení 5: Volání jádra, procesy, vlákna. Operační systémy Cvičení 5: Volání jádra, procesy, vlákna. 1 Obsah cvičení Systémová volání Knihovní funkce jazyka C Procesy informace o procesech vytváření, ukončování procesů, signály POSIX vlákna vytváření,

Více

Jakub Čermák jakub@jcermak.cz, http://www.jcermak.cz Microsoft Student Partner

Jakub Čermák jakub@jcermak.cz, http://www.jcermak.cz Microsoft Student Partner Jakub Čermák jakub@jcermak.cz, http://www.jcermak.cz Microsoft Student Partner Co paralelizace přinese? Jak paralelizovat? Jak si ušetřit práci? Jak nedělat běžné paralelizační chyby? Race condition, deadlocky

Více

11. Přehled prog. jazyků

11. Přehled prog. jazyků Jiří Vokřínek, 2016 B6B36ZAL - Přednáška 11 1 Základy algoritmizace 11. Přehled prog. jazyků doc. Ing. Jiří Vokřínek, Ph.D. Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze

Více

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7 Pascal Katedra aplikované kybernetiky Ing. Miroslav Vavroušek Verze 7 Proměnné Proměnná uchovává nějakou informaci potřebnou pro práci programu. Má ve svém oboru platnosti unikátní jméno. (Připadne, musí

Více

Z. Kotala, P. Toman: Java ( Obsah )

Z. Kotala, P. Toman: Java ( Obsah ) Z. Kotala, P. Toman: Java ( Obsah ) 13. Výjimky Výjimka (exception) je definována jako událost, která nastane během provádění programu a která naruší normální běh instrukcí. Výjimka je vyvolána například

Více

Sdílení dat mezi podprogramy

Sdílení dat mezi podprogramy Sdílení dat mezi podprogramy Datové objekty mohou být mezi podprogramy sdíleny pomocí ne-lokálních referenčních prostředí, která jsou vytvářena na základě æ explicitních modifikací (formální parametry

Více

konstruktory a destruktory (o)

konstruktory a destruktory (o) konstruktory a destruktory (o) - slouží k ovlivnění vzniku (inicializace) a zániku (úklid) objektu - základní myšlenkou je, že proměnná by měla být inicializována (nastavena do počátečního stavu) a zároveň

Více

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody Dynamicky vázané metody Pozdní vazba, virtuální metody Motivace... class TBod protected: float x,y; public: int vrat_pocet_bodu() return 1; ; od třídy TBod odvodíme: class TUsecka: public TBod protected:

Více

Přednáška 1. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška 1. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška 1 Úvod do HW a OS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více